Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ"

  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: 8% ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟ 1997 ΚΑΙ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

  • [04] ΝΔ: ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΕΣ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΩΝ

  • [05] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΑΜΜΩΝΙΟ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΗΡΩΪΝΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

  • [06] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

  • [07] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ- Ε.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ECOS ΑΠΟ 21-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

  • [08] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [09] ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΝΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

  • [10] "Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΥΣΕΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ", ΤΟΝΙΣΕ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ

  • [11] Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [12] Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΚ ΠΕΡΑΤΩΝ"


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

  • [14] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [16] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [17] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [18] "ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

  • [19] ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΒΙΑΙΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΟΗΕ

  • [20] ΕΤΟΙΜΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΝΑ "ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ" Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΚΕΝΑΝ ΕΒΡΕΝ

  • [21] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΙΧΕ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [22] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΘΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

  • [23] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΓΡΑΦΕΙ Η "NEW YORK TIMES"

  • [24] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

  • [25] ΤΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΛΙΣΗ ΠΟΡΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ"

    "Η περίοδος που αρχίζει είναι η σημαντικότερη στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας. Το μέλλον αρχίζει τώρα και εξαρτάται από εμάς αν θα πετύχουμε τη νέα μεγάλη ιδέα: την Ελλάδα που συμμετέχει ενεργά και ισότιμα στις παγκόσμιες εξελίξεις". Αυτό υπογράμμισε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής και του προϋπολογισμού του 1997 που αποφάσισε η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες. "Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Αιτήματα προς άλλη κατεύθυνση μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον κύριο στόχο, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση" προειδοποίησε ο κ.Σημίτης.

    Για δύο ώρες συνεδρίασε το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο και επικύρωσε τις κατευθύνσεις για την οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό του 1997 που είχαν συζητηθεί και χθες στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Το κεντρικό ερώτημα είπε ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου είναι: πώς θα επιτύχουμε την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στις εξελίξεις της Ευρωπαικής Ένωσης, πώς θα διαφυλάξουμε την εθνική μας ακεραιότητα από την επιθετικότητα της Τουρκίας, πώς θα ασκήσουμε μια αποτελεσματική βαλκανική πολιτική και πώς θα ενισχύσουμε την οικονομία, την κοινωνία και το κοινωνικό κράτος.

    Ιδιαίτερα τόνισε ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι από την Πρωτοχρονιά του 1999, ένα νέο παγκόσμιο κέντρο λήψης αποφάσεων, η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση στα πλαίσια της Ευρωπαικής Ένωσης θα δημιουργηθεί και εκεί θα παίρνονται όλες οι αποφάσεις που θα επηρεάζουν την εθνική πολιτική μας. Αρα, σημείωσε ο κ.Σημίτης, το ζήτημα της συμμετοχής μας είναι κατεξοχήν πολιτικό και αφορά το μέλλον της χώρας μας. Επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να ενταχθεί στην ΟΝΕ με τη δεύτερη ομάδα χωρών το 2000 ή το 2001. "Ακολουθούμε αυτήν την pokitij^ όχι επειδή θέλουμε τη σύγκλιση για τη σύγκλιση, αλλά επειδή θέλουμε καλύτερη κοινωνία και οικονομία".

    Αν χάσουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, το δεύτερο κύκλο της διεύρυνσης της ΟΝΕ θα χάσουμε και πόρους και θα αποδυναμώσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. "Αν θέλουμε ισχυρή Ελλάδα πρέπει να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τους εταίρους μας". Ο κ.Σημίτης έκανε εδώ σύγκριση με πρόσφατες αποφάσεις των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Ιταλίας να επιταχύνουν τον οικονομικό βηματισμό τους ώστε να μπουν στο πρώτο κύκλο χωρών της ΟΝΕ.

    Η οικονομική πολιτική, συνέχισε τις δηλώσεις του ο κ.Σημίτης, είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου αλλαγών. Το κεντρικό της πρόβλημα είναι το δημόσιο έλλειμμα. Στο έτος που έχουμε μπροστά μας πρέπει να μειωθεί από 7,6% του ΑΕΠ στο 4,2%. Αυτό θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός, με την κατάργηση όλων των αδικαιολόγητων κοινωνικά και αναπτυξιακά φοροαπαλλαγών, με τις περικοπές στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με τον περιορισμό των νέων προσλήψεων στο δημόσιο και με τη στήριξη των πιο αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων του πληθυσμού (ενίσχυση κατώτατων συντάξεων, νέα δημογραφική πολιτική, ενίσχυση των αγροτών, μέτρα κατά της ανεργίας).

    "Τα μέτρα είναι σκληρά αλλά είναι δίκαια" κατέληξε ο πρωθυπουργός, καλώντας όλο τον ελληνικό λαό να συμβάλλει στην επιτυχία των εθνικών στόχων. Είπε όμως ότι καθοριστική θα είναι η συνεισφορά των "εχόντων και κατεχόντων".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που δημιουργεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα και σημείωσε ότι "πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να βελτιώσουμε τη διεθνή θέση στης χώρας και την οικονομία της για να μπορούμε στο μέλλον να συζητάμε για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών".

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Την εξειδίκευση της οικονομικής πολιτικής και των μέτρων του προϋπολογισμού του 1997, που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.

    Κάνοντας μία αποτίμηση των οικονομικών εξελίξεων του 1996, ο κ. Παπαντωνίου τις χαρακτήρισε θετικές, και σημείωσε ότι στην ουσία ήταν η πρώτη χρονιά πραγματικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το Α.Ε.Π, αυξήθηκε κατά 2,6%, οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά 8,3% και οι δημόσιες κατά 15%. Το δημόσιο έλλειμμα από 9,1% κατέβηκε στο 7,6%, ενώ ο πληθωρισμός αντιστάθηκε και θα κλείσει στο τέλος του χρόνου στο 8% έναντι 9,3% πέρυσι.

    Συνολικά απο το 1993 έως σήμερα απελευθερώθηκαν πόροι ύψους 2 τρις. απο τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και αυτή είναι η συμβολή της σταθεροποίησης στην ανάπτυξη.

    Ο Υπουργός, πρόβλεψε για το 1997 ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του Α.Ε.Π θα είναι 3,3%, ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα πέσει απο το 8,5 σε 6,5%, ενώ τον Δεκέμβριο του 1997 στόχος είναι να πέσει κάτω από το 5%, στο 4,9%, που είναι όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου ένας φιλόδοξος αλλά αναγκαίος στόχος.

    Ο κ. Παπαντωνίου αφού έκανε την παρατήρηση ότι δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην σταθεροποίηση και στην ανάπτυξη αναφέρθηκε αναλυτικά στις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 1997, στις κατανομές και στους τρόπους με τους οποίους θα εξευρεθούν οι πόροι.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: 8% ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟ 1997 ΚΑΙ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

    Το 8% θα φτάσουν οι αυξήσεις που θα πάρουν οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι το 1997, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, γνωστοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν θα δοθεί διορθωτικό ποσό στους δημοσίους υπαλλήλους για το 1996.

    Εξάλλου θα υπάρξει πλήρης τιμαριθμοποίηση των συντάξεων ενώ οι συνταξιούχοι θα πάρουν διορθωτικό ποσό για το 1996. Στις συντάξεις μέχρι 130.000 δραχμές θα δοθεί αύξηση 2% από 1.1.1997 και 2,5% από 1.7.1997 ενώ η τιμαριθμοποίηση θα είναι μερική για τμήματα της συντάξεως πάνω από 150.000 δραχμές.

    Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη συγκρότηση ταμείου κύριας ασφάλισης των αγροτών ενώ το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα καταβληθεί πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Παπαντωνίου προανήγγειλε κατάργηση φοροαπαλλαγών με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πριν από τις 21 Δεκεμβρίου, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του δημοσίου, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

    [04] ΝΔ: ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΕΣ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΩΝ

    Η "πρόταση Βαρβιτσιώτη" και το Πόρισμα για την εκλογική ήττα των τριών εκλογολόγων - Νικολακόπουλου, Παναγόπουλου, Μαύρου - που αναμένονται να κατατεθούν αύριο, προκαλούν ήδη διχογνωμίες μεταξύ των στελεχών της ΝΔ.

    Οι βουλευτές κ.Μεϊμαράκης, Παπαληγούρας και Φούσας με δηλώσεις τους ζήτησαν οι αντιπρόσωποι από τις Νομαρχιακές Οργανώσεις να είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από όσους είναι τώρα και να εκλεγούν, ενώ ο κ.Φούσας είπε οτι το σώμα του Συνεδρίου πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό 3000 που φαίνεται οτι είναι ο πιθανότερος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το Πόρισμα των τριών εκλογολόγων θα επιρρίπτει ευθύνες και στις εσωκομματικές τριβές και αντιπαραθέσεις. Ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε οτι είναι κατάκτηση της ΝΔ να ακούγονται ελεύθερα όλες οι απόψεις και οτι δεν ήταν αυτή η αιτία για την ήττα. Ενώ ο συνάδελφός του Γιώργος Καρατζαφέρης καταμέρισε την ευθύνη σε όλα τα ηγετικά στελέχη.

    [05] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΑΜΜΩΝΙΟ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΗΡΩΪΝΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Ενα κιλό επικίνδυνο χλωριούχο αμμώνιο προσπάθησαν να πουλήσουν για ηρωϊνη στη Θεσσαλονικη ο συνταξιούχος αστυνομικός, Ιωάννης Μπασδάνης, ετών 51 και ο συνεργατης του, Χρήστος Αβραμόπουλος, ετών 42, τελωνειακός υπάλληλος. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε ύστερα από την εργαστηριακή ανάλυση, στις Ηνωμένες Πολιτείες, της ουσίας που επιχείρησαν να πουλήσουν έναντι 67 χιλιάδων μάρκων τον Ιούλιο του 1995 οι δύο συλληφθέντες.

    Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Β' Διεύθυνση Χημικων υπηρεσιών Θεσσαλονίκης, όσο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν μπόρεσαν να αποφανθούν σχετικά με την ταυτότητα της κατασχεθείσας ουσίας, η οποία εστάλη στις ΗΠΑ, όπου αποδείχτηκε ότι πρόκειται για χλωριούχο αμμώνιο.

    Το χλωριούχο αμμώνιο είναι πολύ τοξικό και σε περίπτωση που εισέλθει με ένεση στον ανθρώπινο οργανισμό, σε συγκεκριμένη ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του χρήστη. Μια βδομάδα μετα τη σύλληψη των Μποσδάνη-Αβραμόπουλου βρέθηκε στην περιοχή Επταλόφου Θεσσαλονίκης, άτομο νεκρό από χρήση ναρκωτικών, στην τσέπη του οποίου βρέθηκε "σκονάκι" με ουσία παρόμοια με αυτήν που επιχείρησαν να πουλήσουν οι προαναφερόμενοι.

    Στις 8 Ιουλίου του 1996 η υπόθεση εκδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που επέβαλε ποινή εικοσαετούς κάθειρξης στον Αβραμόπουλο, ο οποίος εισήγε μέσω του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής την ποσότητα της "ηρωϊνης" και εξαετούς κάθειρξης στον Μπασδάνη που επιχείρησε να την πουλήσει.

    [06] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

    Η επιδημιολογική μελέτη, για το Δήμο Κοζάνης την οποία έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο, ομάδα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Υγιεινής Βασίλη Κατσογιαννόπουλο, ήταν το θέμα που απασχόλησε κυρίως τον Δήμαρχο Κοζάνης σε συνάντηση που είχε με το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης.

    Στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν και τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας του Δήμου Κοζάνης με τον Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου αυτή να καταστεί δημιουργική και εποικοδομητική.

    "Ο χαρακτήρας της συνάντησης αυτής ήταν κυρίως εθιμοτυπικός, αλλά αναζητήθηκαν τρόποι, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική μελλοντική συνεργασία του Δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου", υπογράμμισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Γιάννης Σιόζιος.

    "Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ενημέρωση του ιατρικού συλλόγου για θέματα που άπτονται της υγείας απο τον Δήμο, όπως η επιδημιολογική μελέτη που αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την μόλυνση απο τη ΔΕΗ, αλλά ο Δήμαρχος ζήτησε την συνδρομή του Συλλόγου για το θέμα αυτό, συνέχισε ο κ. Σιόζιος. Το Δ.Σ του Συλλόγου ζήτησε απο τον Δήμαρχο Πάρι Κουκουλόπουλο, να ενημερώνεται για τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες του Δήμου που χρειάζονται ιατρική παρέμβαση ", κατέληξε ο κ. Σιόζιος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Πιτένης, υπεύθυνος του Cqave_ou Τύπου του Δήμου Κοζάνης, αναφερόμενος στην πορεία των εργασιών της επηδημιολογικής μελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόνισε στο Μ.Π.Ε ότι "ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, όπου και συγκεντρώθηκαν στατιστικά στοιχεία. Ομως, πρέπει να σημειώσουμε ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη οπότε δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε από τώρα το αποτέλεσμα".

    "Ηδη, η ομάδα του Α.Π.Θ έχει καταθέσει μια έκθεση στο Δήμο Κοζάνης, όπου καταγράφονται τα πρώτα στοιχεία", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής ιατρικής του τμήματος Υγιεινής του Α.Π.Θ Βασίλης Κατσογιαννόπουλος, ενώ διευκρίνισε ότι " το πρωτο στάδιο της έρευνας αφορούσε τη θνισημότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, δεν διαφέρει αρκετά από άλλες περιοχές της Ελλάδας".

    Η έρευνα αυτή, είναι περιορισμένου χαρακτήρα, σύμφωνα με τον κ. Κατσογιαννόπουλο, αλλά "ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τη Νομαρχία Κοζάνης, τον Δήμο καθώς και άλλους φορείς, προκειμένου να μας ανατεθεί μια έρευνα για ολόκληρο τον Νομό Κοζάνης", συμπλήρωσε.

    Η επιδημιολογική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και εστιάζεται στο Δήμο Κοζάνης, αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη του 1997, όπως εκτιμά ο κ. Κατσογιαννόπουλος, ενώ αυτή που θα αφορά ολόκληρο τον Νομό Κοζάνης θα είναι "μια ακτινογραφία των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Νομού και μέσα από αυτή θα γίνει μια προσπάθεια ανεύρεσης των παραγόντων που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προβλημάτων αυτών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσογιαννόπουλος.

    [07] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ- Ε.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ECOS ΑΠΟ 21-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Η δεύτερη συνάντηση του Πιλοτικού Προγράμματος Συνεργασίας (Ecos-Οuverture) μεταξύ Δήμων της Μαύρης Θάλασσας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών που συμμετέχουν στο κοινοτικό πρόγραμμα Phare, πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου στον Δήμο Καλαμαριάς.

    Γενικός στόχος του προγράμματος Ecos-Οuverture είναι η ανάπτυξη των σχέσεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τους αντίστοιχους φορείς των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Ανατολικής Ευρώπης για τη διερεύνηση των πιθανών τομέων συνεργασίας και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του πιλοτικού προγράμματος, οι οποίες άρχισαν πριν ένα χρόνο και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 1996, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις υπευθύνων των τηλεπικοινωνιών. Διοργανώθηκαν και συναντήσεις για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, με σκοπό τη δημιουργία μονίμου δικτύου επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εκπροσώπων των Οργανισμών Λιμένων των συμμετεχόντων πόλεων.

    [08] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Την άποψη ότι υπάρχει προοπτική για συνεργασία στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος "EVROPOLIS" που προβλέπει την ανάπτυξη του Βελιγραδίου και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στη Σερβία, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΟΣΕ κ.Α.Λαζαρίδης κατά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Συγκοινωνιών της Σερβίας Σβέτολικ Κονσταντίνοβιτς στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.

    Ο κ.Λαζαρίδης επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΟΣΕ , μετά από πρόσκληση των Γιουγκοσλαβικών Σιδηρόδρομων, επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Συγκοινωνιών "ΤΣΙΠ" και τη διεύθυνση Σιδηροδρόμων της Σερβίας όπου ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα "EVROPOLIS".

    Ο κ. κ.Κονσταντίνοβιτς, επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την κατάλληλη υποδομή στον τομέα των συγκοινωνιών και υπογράμμισε πως με την κατασκευή της διακλάδωσης στο διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο στο Βελιγραδι, θα βελτιωθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο που ενώνει τη Δυτική Ευρώπη με την Ελλαδα και τη Μέση Ανατολή.

    Ο διευθυντής του Ινστιτουτου "ΤΣΙΠ", Μιλούτι Μίρκονιτς τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι-Αθήνα και κάλεσε "τους Ελληνες φίλους να δραστηριοποιηθούν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου".

    Ο κ.Λαζαρίδης εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης σε όλους τους οικονομικούς τομείς με τη Γιουγκοσλαβία και εκδήλωσε ενδιαφέρον για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου θα συνδέει τις δυο χώρες, γράφει η εφημερίδα "Βετσιέρνι Νοβόστι".

    Το "EVROPOLIS" προβλέπει την ανάπτυξη της πόλης του Βελιγραδίου κατα μήκος του ποταμού Σάβα έτσι ώστε, όπως τόνισε ο κ.Κονσταντίνοβιτς, "να καταταγεί η γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα μεταξύ των πιο ελκυστικών ευρωπαϊκών κέντρων διότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα γίνει με τα πιο σύγχρονα αρχιτεκτονικά σχέδια του 21ου αιώνα".

    [09] ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΝΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

    Τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στο Οντάριο και τη Βόρεια Ελλάδα, συζήτησαν χτες στο Τορόντο, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, με τον υπουργό Οικονομικών της επαρχιακής κυβέρνησης του Οντάριο, Ντέβιντ Τζόνσον.

    Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι παρά τις μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις υπάρχει ενδιαφέρον από Καναδούς επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ με ικανοποίηση διαπιστώθηκε ότι ήδη ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για τη συνέχιση των εργασιών της γνωστής καναδικής κοινοπραξίας TVX Gold για την εκμετάλλευση του χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

    Ο Καναδός υπουργός ενημέρωσε τον κ Πετσάλνικο για το δραστικό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα του σε όλα τα επίπεδα, με σημαντικές περικοπές στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα. Υπογράμμισε δε ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής οι δημόσιοι υπάλληλοι- που ήδη μειώθηκαν από τους 80 στους 75 χιλιάδες- θα πρέπει να μειωθούν τώρα κατά 12 χιλιάδες.

    Ο υπουργός ΜακεδονίαςΘράκης, υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης του Οντάριο δεν θα πρέπει να θίξουν το πολύ σπουδαίο και πρωτοποριακό πολυπολιτισμικό πρόγραμμα της καναδικής πολιτείας και κυρίως να περικοπούν οι δαπάνες για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

    Λίγο αργότερα-και πριν αναχωρήσει για το Μόντρεαλ- ο κ. Πετσάλνικος συναντήθηκε με τους ελληνικής καταγωγής Καναδούς βουλευτές κυρίους Καρύγιαννη και Κάννη, με τους οποίους συζήτησε τα εθνικά μας θέματα, καθώς και θέματα που αφορούν στην ουσιαστική και αποτελεσματική παρουσία του ελληνισμού στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της "δεύτερης πατρίδας" τους.

    Στο Μόντρεαλ ο κ. Πετσάλνικος είχε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον βουλευτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργό της κυβέρνησης του Κεμπέκ, Χρήστο Σύρο, κυρίως πάνω στα θέματα της αναβάθμισης της ελληνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, και υπογράμμισε και σ΄αυτό την ανάγκη να μη θιγούν οι επιχορηγήσεις για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών.

    Ο κ. Σύρος -που κατάγεται από την Καστοριά- δεν έκρυψε τους φόβους του από τον συντοπίτη του υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, για τις προθέσεις της κυβέρνησης του Κεμπέκ, να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο τα σχολεία των εθνικών μειονοτήτων και υπογράμμισε την ανάγκη δραστηριοποίησης των αποδήμων για να αποτραπεί ο κίνδυνος.

    Στο Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ, ο κ Πετσάλνικος είχε μία σύντομη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και στη συνέχεια παρακάθησε σε δείπνο γνωριμίας με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, που οργάνωσε το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο του Κεμπέκ.

    Ο κ. Πετσάλνικος , ανέπτυξε τους σημαντικότερους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής και τον ρόλο της Ελλάδας στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στα Βαλκάνια και τέλος στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που απασχολούν τους αποδήμους, καλώντας τους να συσπειρωθούν για να υπερασπίσουν πιο αποτελεσματικά και να προωθήσουν από καλύτερες θέσεις τα θέματα της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού σ΄όλο τον κόσμο.

    [10] "Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΥΣΕΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ", ΤΟΝΙΣΕ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ

    Τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε η Ελλάδα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα στα Βαλκάνια, ανέπτυξε στην ομογένεια του Τορόντο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την ομιλία του σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης.

    "Ο Ελληνισμός μπορεί να αντικρύσει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση το μέλλον, αρκεί να καλύψει όσο γίνεται πιο γρήγορα το χαμένο χρόνο και να μην αφήσει να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη χώρα μας, μετά τις μεγάλες αλλαγές στην περιοχή", υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος. Από αυτές τις ευκαιρίες, πρόσθεσε ο υπουργός, "θα κερδίσει η Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε για να κερδίσουν και οι άλλοι λαοί, με τους οποίους οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές".

    Παρατήρησε ωστόσο, ότι δυστυχώς στα ανατολικά μας έχουμε έναν d}sjoko γείτονα - όπως χαρακτήρισε την Τουρκία - τονίζοντας ότι το πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό κατεστημένο αυτής της χώρας θα δημιουργεί προβλήματα συνεχώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι "η άμυνα απαιτεί θυσίες". Η απόφαση αυτή του ΚΥΣΕΑ, τόνισε, ήταν απαραίτητη γιατί "αν ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, τότε δε θα είναι μόνο ρηματικές οι δηλώσεις των Τούρκων, αλλά θα έχουμε πράξεις σε βάρος της Ελλάδας".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και ειδικά στην "συνειδητή επιλογή" της να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεγάλων έργων στη Βόρεια Ελλάδα.

    Την ομιλία του ολοκλήρωσε ο κ. Πετσάλνικος εξαίροντας την ευαισθησία και τους αγώνες των Αποδήμων Ελλήνων του Οντάριο για τα εθνικά θέματα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα δείξει την ίδια ετοιμότητα και στο μέλλον, αν το απαιτούν οι συνθήκες στην πατρίδα. Κάλεσε, δε, όλες τις Οργανώσεις των Ομογενών να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει ο νόμος-πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, και ο οποίος προβλέπει τη λειτουργία Ινστιτούτου Παιδείας Αποδήμων.

    Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Γιάννης-Αλέξανδρος Θωμόγλου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, κ. Φούσιας. Εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο της Παμμακεδονικής

    Νωρίτερα ο κ. Πετσάλνικος εγκαινίασε το νεόδμητο Πολιτιστικό Κέντρο της Παμμακεδονικής Ενωσης Οντάριο, και ανακοίνωσε χρηματοδότηση του Κέντρου από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σε πρώτη φάση με το ποσό των 10.000 δολαρίων για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό του. Επανέλαβε επίσης την απόφαση του υπουργείου να θεσπίσει δύο βραβεία ("Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης"), τα οποία θα απονέμονται σε ετήσια βάση σε πολιτικούς και επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας, που στέκονται δίπλα στον Ελληνισμό.

    Ο υπουργός απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Καναδέζα βουλευτίνα Μέρλιν Σέρι για την πολύτιμη προσφορά της Κυβέρνησης του Οντάριο να προσφέρει 250.000 δολάρια, προκειμένου να περατωθεί το Πολιτιστικό Κέντρο (άλλα τόσα χρήματα έδωσε και η ελληνική Κυβέρνηση).

    Σημειώνεται ότι την αμέριστη συμπαράστασή της στην Παμμακεδονική Ενωση και τους Αποδήμους γενικότερα εξέφρασε και η δήμαρχος του Μητροπολιτικού Τορόντο, Μπάρμπαρα Χωλ, ενώ ο Πρόεδρος της Ενωσης, κ. Σωκλαρίδης, τόνισε ότι χάρη στη συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Οντάριο "το όνειρο έγινε πραγματικότητα".

    [11] Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Την ανάγκη χειρισμού του θέματος της περιουσίας των Εβραίων θυμάτων του ολοκαυτώματος από τη Σουηδία και άλλα κράτη, στο πρότυπο της Ελλάδας, τόνισαν ηγετικά στελέχη της ομογένειας των ΗΠΑ, μετά από συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Σεφιχά και τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Κοινότητας, Χέινζ Κούνιο. Τα δύο ηγετικά στελέχη της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν από τις 11 Νοεμβρίου επίσκεψη στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας έχουν μεταξύ άλλων επαφές με την ομογένεια και με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

    "Πολλοί Ελληνες συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών μου στην Κρήτη, έχασαν τη ζωή τους προστατεύοντας τα θύματα του ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός της Ελλάδας στην περιουσία των Εβραίων είναι φυσική επέκταση των ηθικών αξιών τους. Η συμπεριφορά της Σουηδίας αποτελεί ασέβεια σε αυτούς που υπέφεραν για να επιφέρουν δικαιοσύνη στην Εβραϊκή κοινότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης "Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια" και συντονιστής του Παγκόσμιου Ελληνικού Λόμπι, Εντι Μανάτος.

    Την υποδειγματική συμπεριφορά της Ελλάδας εξήρε σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Παγκυπριακής Ενωσης Αμερικής και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ. "Κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος και της γερμανικής κατοχής ο Ελληνορθόδοξος Επίσκοπος Αθηνών ήταν ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης κατεχόμενης χώρας, που ζήτησε να σταματήσουν οι εκτελέσεις των Εβραίων και κάλεσε τους Ελληνες να τους δώσουν καταφύγιο. Η δημόσια επιστολή του στη διοίκηση των Ναζί υπογράφηκε από 27 προέδρους των μεγάλων ελληνικών οργανώσεων", επεσήμανε.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, ο οποίος είχε συμμετάσχει στο ταξίδι που είχε διοργανώσει η Εβραϊκή και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ το 1993, τόνισε σε δηλώσεις του τη σημασία του εβραϊκού στοιχείου για την πόλη της Θεσσαλονίκης. "Η Θεσσαλονίκη ήταν κέντρο Εβραίων για περισσότερο από 2.300 χρόνια. Το 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος δίδαξε στη συναγωγή της πόλης και το 1492 περισσότεροι από 20.000 Ισπανοεβραίοι μεταφέρθηκαν σε αυτήν. Παρόλα αυτά, το 96% των Εβραίων της Θεσσαλονίκης πέθαναν στα τσρατόπεδα συγκεντρώσεως του Αουσβιτς και του Μπιργκενάου", τόνισε ο κ. Αθενς.

    [12] Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΚ ΠΕΡΑΤΩΝ"

    Την ενεργό υποστήριξη του στον απόδημο ελληνισμό στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ειδικού προγράμματος "Εκ περάτων" που περιλαμβάνεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 1997 δείχνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ΄97 . Ο Οργανισμός έδωσε το παρών στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Καβάφη που αποτελεί τη συνέχεια του συνεδρίου "Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου" και πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, πόλη αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη.

    Το συμπόσιο Καβάφη είναι μία σειρά κορυφαίων, ετήσιων εκδηλώσεων που οργανώθηκαν από το γραφείο πολιτισμού της ελληνικής pqesbe_ar στην Αίγυπτο και το παράρτημα Μέσης Ανατολής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού με πρωτοβουλία του μορφωτικού ακολουθου Κωστή Μοσκώφ.

    Προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο αντάμωσαν στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια για να τιμήσουν τον Αλεξανδρινό ποιητή. Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Οπερα του Καϊρου η ζωγράφος Ευφροσύνη Δοξιάδη παρουσίασε τα "πορτρέτα του Φαγιούμ" και ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Καϊρου Χ. Ιμπραχίμ την "Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης" μεταφρασμένη στα αραβικά. Ακολούθησε η απονομή των φετινών βραβείων Καβάφη. Από την ελληνική πλευρά βραβείο απέσπασε ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος.

    Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων που συνεχίστηκαν στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού έγιναν απαγγελίες ποιημάτων από ελληνες και Αραβες λογοτέχνες τιμημένους με το βραβείο Καβάφη. Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με ομιλίες προσκεκλημένων και με θέμα την προσωπική γνωριμία και προσέγγιση του καθενός στο Καβαφικό έργο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Με επεισόδια άρχισε σήμερα στο 1ο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Αγκυρας η δίκη των 98 κατηγορουμένων για τα γεγονότα του 1993 στη Σεβάστεια που είχαν σαν αποτέλεσμα να καούν δεκάδες διανοούμενοι. Οι 16 από τους 21 κατηγορούμενους που είναι υπό κράτηση μόλις κατέβηκαν από τα οχήματα που τους μετέφεραν εξαπέλυσαν φραστική επίθεση κατά των δημοσιογράφων και συνέχισαν και αργότερα όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί το απόγευμα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διένεξη με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να εκκενώσουν δια της βίας την αίθουσα. Υπενθυμίζεται ότι το εφετείο της Αγκυρας είχε ακυρώσει τις ποινές που είχαν επιβληθεί στους κατηγορούμενους πρωτόδικα ζητώντας μεγαλύτερες.

    [14] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η αναγκαιότητα διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχε στη Σόφια, τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με την α΄ αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ιρίνα Μπόκοβα.

    Οι δυο πλευρές εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, στον οικονομικό τομέα και στην υλοποίηση κοινών περιφερειακών προγραμμάτων.

    Συζητήθηκε ακόμη και η προετοιμασία της συνάντησης των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η κ.Μπόκοβα υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Βουλγαρία στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών των χωρών της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας και της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, στη Σόφια.

    Όπως έγινε γνωστό, το θέμα των περιουσιών του βουλγαρικού κράτους στην Κωνσταντινούπολη πρόκειται να εξεταστεί κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών, τον Δεκέμβριο, στη Σόφια.

    Η αντιπροσωπεία της τουρκικής Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Σεντάτ Αλόολου, έγινε δεκτή και από τον υπουργό Εμπορίου και Εξωτερικών Εμπορικών Σχέσεων της Βουλγαρίας, Ατανάς Παπαρίζοφ, καθώς και από τον υπουργό Εσωτερικών, Νικολάι Ντόμπρεφ.

    [15] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα συνεχιστούν οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ.

    Όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός, οι συνομιλίες θα έχουν ως κύριο θέμα την επίλυση του ζητήματος της omolas_ar. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο Έλληνας πρέσβης Χρίστος Ζαχαράκης, μετέβη στην Αθήνα "προκειμένου να συμβουλευτεί την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών".

    [16] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Η πρώτη συνάντηση ξένων χορηγών με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της χώρας, Γιάνε Μιλιόφσκι.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων και χρηματοοικονομικών οργανισμών, όπως του ΟΑΣΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του PHARE, εκπρόσωποι των πρεσβειών των ΗΠΑ, Μ.Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, καθώς επίσης και οι αρμόδιοι του Οργανισμού Ιδιωτικοποιήσεων της ΠΓΔΜ.

    Οι ξένοι χορηγοί ενημερώθηκαν για τον τομέα των μικρομεσαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, αποτελεί σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν, επίσης οι σημερινές δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι μελλοντικές προοπτικές του.

    [17] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

    "Η κυβέρνηση δεν προσωποποιεί τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και πιστεύει ότι ο διεθνής οργανισμός θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για λύση του κυπριακού, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί στη θέση αυτή" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σε παρατήρηση ότι η εκλογή νέου Γ.Γ. του ΟΗΕ θα επηρεάσει το κυπριακό, αφού θα χρειαστεί χρόνο για να γνωρίσει το πρόβλημα, ο κ.Κασουλίδης εξέφρασε την ευχή ότι "οι ειδικοί αντιπρόσωποι του Γ.Γ. θα προβούν σε ενημέρωση εάν υπάρξει νέος γενικός γραμματέας".

    Ο κ.Κασουλίδης απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος του προσώπου που υποστηρίζει η Κύπρος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εκφράσει τη θέση της όταν κληθεί να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ αναφερόμενος στο Μπούτρος Γκάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν έχουμε κανένα παράπονο".

    [18] "ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    "Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στη χώρα σας, την πέμπτη ήπειρο, και πιστεύω ότι οι συνομιλίες που θα αρχίσουν από αύριο θα είναι σταθμός στην ιστορία των δύο χωρών μας και θα σημάνουν την έναρξη μιας πολύ στενής φιλικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς".

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ. Τον Αμερικανό Πρόεδρο, που πραγματοποιεί από σήμερα tetqa^leqg επίσκεψη στην Αυστραλία συνοδευόμενος από πολυμελές επιτελείο, υποδέχθηκαν ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός και ο Γενικός Κυβερνήτης της χώρας, Τζον Χάουαρντ και Σερ Γουίλιαμ Ντιν.

    Ο κ. Κλίντον αύριο το πρωί θα μεταβεί στην Καμπέρα για συνομιλίες με την αυστραλιανή Κυβέρνηση, στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε στις 30 Οκτωβρίου ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με αντιπροσωπεία της ομογένειας, τόνισε ότι η Αυστραλία υποστηρίζει την άμεση επίλυση του προβλήματος, ότι πιστεύει πως δεν μπορεί να λυθεί το θέμα χωρίς την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, καθώς και ότι η αυστραλιανή Κυβέρνηση θα επιδιώξει να συζητήσει το θέμα με τον κ. Κλίντον στη διάρκεια της επίσκεψής του.

    Αύριο το πρωί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα εκφωνήσει επίσης λόγο στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να υπογραμμίσει την πολύ στενή φιλία και συνεργασία Αυστραλίας-ΗΠΑ, ενώ το βράδυ θα επιστρέψει στο Σίδνεϊ, όπου και θα διανυκτερεύσει. Το πρωί της Πέμπτης θα αναχωρήσει για διήμερες διακοπές στο εξωτικό Πορτ Ντάγκλας, στη βορειοανατολική Αυστραλία.

    Το Σάββατο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναχωρήσει για τις Φιλιππίνες, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής των χωρών - μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

    [19] ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΒΙΑΙΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΟΗΕ

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αποφασίστηκε η συνέχιση των προσπαθειών των διεθνών οργανισμών και των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή του βίαιου διαμελισμού των κρατών.

    Βασικός εισηγητής και υποστηρικτής της απόφασης, υπήρξε μεταξύ άλλων, η ΠΓΔΜ, ο αντιπρόσωπος της οποίας ευχαρίστησε τα μέλη των αποστολών που υποστήριξαν την απόφαση, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Τουρκία, καθώς και τα τέσσερα μονιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έδειξε κατανόηση για την άρνηση της Κίνας.

    Σύμφωνα με το κείμενο, η Συνέλευση πρέπει να ενδυναμώσει τη σημασία της καλής γειτονίας και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών, να επιβεβαιώσει την βασική αρχή της μή παραβίασης των διεθνών συνόρων και την ανάγκη σεβασμού της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

    [20] ΕΤΟΙΜΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΝΑ "ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ" Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΚΕΝΑΝ ΕΒΡΕΝ

    Ο πρώην δικτάτορας της Τουρκίας Κενάν Εβρέν, αρχηγός του πραξικοπήματος της 10ης Σεπτεμβρίου 1980, αισθάνεται έτοιμος να "αναλάβει δράση και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο έθνος", σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα "Σαμπάχ".

    Αρχικά ο Εβρέν υποστήριξε ότι "ένας ηγέτης θα πρέπει να πραγματοποιεί συνεχώς επαφές και να περιοδεύει σε όλη τη χώρα. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω, έχω γεράσει". Στη συνέχεια όμως υψώνοντας τη vym^ του υποστήριξε πως "μπορεί να αποδεχτεί οποιοδήποτε καθήκον του αναθέσει η πατρίδα".

    Επίσης, ο κ.Εβρέν σημείωσε ότι δεν μπορούν πλέον να γίνουν πραξικοπήματα, γι αυτό δεν μπορεί και κανείς να βασιστεί στους στρατιωτικούς.

    [21] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΙΧΕ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Εξαμελής διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον β΄αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, από της 12 έως τις 15 Νοεμβρίου, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης, μετά απο πρόσκληση της γερμανικής τοπικής Βουλής.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό του κρατιδίου Erwin Teufel, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υφυπουργό Οικονομικών Δρ. Mohrlander, ενώ παράλληλα είχαν συνομιλίες και με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών ομάδων της τοπικής Βουλής.

    Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, σύμφωνα με τον κ. Σγυορίδη, αποδείχθηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για θέματα που αφορούν στον Κοινοβουλευτισμό, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την προστασία του πολίτη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επίσης, έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, να συνοδεύουν Γερμανοί επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, την γερμανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία όταν αυτή θα ανταποδώσει την επίσκεψη τον Ιούνιο του 1997.

    "Υπογραμμίστηκε ότι οι Ελληνες πιστεύουν στην Ενωμένη Ευρώπη, στην Οικονομική Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Νόμισμα και κάνουν θυσίες προς αυτές τις κατευθύνσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Τονίστηκε όμως ότι η Ελλάδα δεν ξεκινάει προς τις κατευθύνσεις αυτές από την ίδια αφετηρία που ξεκινούν τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί είναι αναγκασμένη να ξοδέψει περισσότερα από την άμυνά της, λόγω της υπαρκτής απειλής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, απο την γείτονα Τουρκία.

    Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα μορφωτικής συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων της Βάδης- Βυρτεμβέργης και των περιφερειακών Πανεπιστημίων της Ελλάδας, όπως του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με στόχο να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη σχέση των Γερμανών με τη Θράκη.

    Τέλος, επισημάνθηκαν και τα προβλήματα που απασχολούν την εκπαίδευση των Ελλήνων μεταναστών στο ομοσπονδιακό κρατίδιο.

    [22] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΘΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Πιστοποιητικά αντιμετώπισης πυρκαγιάς θα ζητά πλέον από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού όπως ανακοίνωσε μετά από έρευνες που έκανε με αφορμή την φωτιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολη που είχε sam αποτέλεσμα τον θάνατο 17 και τον τραυματισμό 41 Ουκρανών. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Μπαχατίν Γιουτζέλ το προσωπικό των ξενοδοχείων θα εκπαιδεύεται για την αντιμετώπιση πυρκαγιών προκειμένου να αποκτήσει το σχετικό πιστοποιητικό . Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να αναρτούν τα πιστοποιητικά σε εμφανές μέρος και σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη τους θα επιβάλλονται κυρώσεις.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Αμέσων Αναγκών της Ουκρανία Βαλέρι Καλτσένκο και ο υφυπουργός υγείας Ανατόλ Κάρτις επισκέφτηκαν τους τραυματίες συμπατριώτες τους που νοσηλεύονται με έξοδα της τουρκικής κυβέρνησης και τους ευχήθηκαν περαστικά. Οπως ανακοινώθηκε από τη τουρκική πλευρά τα πτώματα των 17 Ουκρανών θυμάτων της πυρκαγίας θα μεταφερθούν στην πατρίδα τους.

    [23] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΓΡΑΦΕΙ Η "NEW YORK TIMES"

    "Η βαριά ασθένεια του Προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, μπορεί να οδηγήσει στην εξουσία σκληροπυρηνικούς εθνικιστές, που αντιτίθενται στο αμερικανικό σχέδιο για μουσουλμανο-κροατική ομοσπονδία και πολύ λιγο ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία, παρατηρούν διπλωμάτες στην περιοχή".

    Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά, σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "New York Times", και υποστηρίζει ότι "χωρίς τον Τούτζμαν το κυβερνών κόμμα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να κρατηθεί στην εξουσία στις επόμενες εκλογές". Σύμφωνα με την εφημερίδα, Ευρωπαίος διπλωμάτης τονίζει πως "ανησυχούμε για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο που δεν είναι πιστοί στις δημοκρατικές διαδικασίες. Ο Υπουργός Εξωτερικκών είναι ίσως η καλύτερη ελπίδα για την Κροατία, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επικρατήσει των εθνικιστών", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [24] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Αντιπροσωπεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, στην οποία συμμετέχουν και είκοσι πέντε σκοπιανοί επιχειρηματίες, επισκέπτεται τη Σλοβενία, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους εταιρειών, που επιθυμούν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους με τα Σκόπια.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, η σκοπιανή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σλοβενίας, με τους οποίους εκτίμησε την μέχρι σήμερα πορεία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του σλοβενικού επιμελητηρίου, οι εμπορικές συναλλαγές τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1995, σημείωσαν μικρή πτώση. Τα εμπορεύματα που εξήγαγε η ΠΓΔΜ στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου προς τη Σλοβενία ανήλθαν στα 22 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα εμπορεύματα που εισήγαγαν τα Σκόπια από τη Σλοβενία ανήλθαν στα 66 εκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, οι δύο πλευρές είναι αισιόδοξες για το μέλλoν των elpoqij~m συναλλαγών, καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, τα περισσότερα εμπορεύματα διακινούνται προς τις δύο κατευθύνσεις χωρίς την καταβολή φόρων.

    [25] ΤΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΛΙΣΗ ΠΟΡΩΝ

    Εσοδα ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένει η τουρκική κυβέρνηση από την ενοικίαση 31 θερμικών και υδροηλεκτρικών κέντρων σε ιδιωτικούς φορείς. Οπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας , Νετζμετίν Ερμπακάν, τα 3 από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για επενδύσεις ολοκλήρωσης των υδροηλεκτρικών κέντρων με ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ τα υπόλοιπα 7 θα είναι το ετήσιο ενοίκιο από το οποίο θα προκαταβληθεί το μισό και το υπόλοιπο θα καταβληθεί εντός του έτους.

    Ο κ. Ερμπακάν τόνισε ακόμη ότι για την εξασφάλιση πόρων, ώστε να είναι ισορροπημένος ο νέος προϋπολογισμός, θα πουληθούν σύντομα οικόπεδα του δημοσίου τα οποία θα αποφέρουν έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ετοιμάζεται η πώληση και άλλων οικοπέδων που αναμένεται να αποφέρουν άλλα 5 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα ποσά δεν είναι εγγεγραμένο στα έσοδα του προϋπολογισμού από τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Οπως επισήμανε ο κ Ερμπακάν ολα αυτά τα οικονομικά πακέτα αποσκοπούν να φέρουν ένα ισοροπημένο προϋπολογισμό στη Βουλή και αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Θησαυροφυλάκιο αποθέματα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ το χρέος που πρέπει να ξεπληρώσει η Τουρκία μέχρι το τέλος του χρόνου ανέρχεται στα 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 19 November 1996 - 14:45:31