Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΟΞΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΗΚΟΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΥΣ Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Ρ.ΠΡΟΝΤΙ

  • [05] ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ο.Δ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΟΔΩΝ

  • [07] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΑΟΥΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ι.ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ

  • [09] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

  • [10] ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η HELEXPO

  • [11] ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [12] ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

  • [13] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΣΚΗΣΑΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΧΑΟΥΑΡΝΤ - ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [15] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [16] ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΒΑΛΑΝ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Μ.ΓΚΑΛΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [18] ΕΞΙ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ- ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΡΣΙΝΑ

  • [19] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΟΞΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    "Η Τουρκία προσπαθεί με απαράδεκτο τρόπο να οξύνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προσπαθεί να ανοίξει διάλογο επί όλων των θεμάτων" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ και του Τούρκου υπουργού Αμυνας Ταγιάν οι οποίοι ζητούν εφ'όλης της ύλης διάλογο και διαπραγματεύσεις.

    "Δεν υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση. Υπάρχει το θέμα των Ιμια το οποίο η ίδια η Τουρκία δημιούργησε και το θέμα της υφαλοκρηπίδας" υπογράμμισε ο Υπουργός Τύπου.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΗΚΟΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Επιφυλάχτηκε να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κ.Μπέηκον στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο ερώτημα με ποια χώρα επικοινωνούν οι ΗΠΑ για πτήσεις αμερικανικών στρατιωτικών αεροπλάνων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

    Ο εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ.Γουάϊτ κατά την παραμονή του στην Αγκυρα συζήτησε το θέμα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

    "Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα στο Αιγαίο με διαπραγματεύσεις και διάλογο και όχι με αντιπαράθεση" επανέλαβε ο κ.Μπέηκον, ενώ αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τις παρακολουθούν όλες.

    [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΥΣ Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

    Ενημέρωση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα στον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ και τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Βαρβιτσιώτη έκανε σήμερα το μεσημέρι για μιάμισυ ώρα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Η ενημέρωση είναι η πρώτη ενός κύκλου επαφών του ΥΕΘΑ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Στη συνάντηση όπου συμμετείχε και η στρατιωτική ηγεσία, εξηγήθηκε η αναγκαιότητα του προγράμματος, το ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα στοιχεία του εξοπλιστικού προγράμματος των 4 τρις.

    Μετά τη συνάντηση ο Μ.Εβερτ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της Τουρκίας στη σύνοδο της ΔΕΕ στην Οστάνδη και τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, κάλεσε την Τουρκία να σεβασθεί τις διεθνείς συνθήκες και τόνισε οτι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά μη σεβασμός από την τουρκική πλευρά των διεθνών sumhgj~m.

    O YEΘΑ Α.Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε κατόπιν με τον Αμερικανό Πρέσβη, ενώ αργότερα θα συναντήσει τον Βρεττανό Πρέσβη. Οι δύο επαφές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της αυριανής επίσκεψης του κ.Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Ρ.ΠΡΟΝΤΙ

    Eπίσκεψη εργασίας στην ιταλική πρωτεύουσα πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο.

    Στις 12 το μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ενώ το μεσημέρι παρακάθησε σε γεύμα εργασίας. Αύριο ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Μάσσιμο Ντ' Αλέμα.

    Στις συναντήσεις του κ.Σημίτη θα θιγούν θέματα που αφορούν: τη διεκδίκηση καλύτερης θέσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο, τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, καθώς και την πορεία της κεντροαριστεράς που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πολιτικούς χώρους που εκφράζουν οι δύο πλευρές.

    [05] ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ο.Δ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Στη θετική συμβολή της Ελλάδας για την ανοικοδόμηση των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Zivadin Jovanovic, σε διάλεξη του στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, με θέμα " Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ένα χρόνο μετά τη συμφωνία του Ντεϊτον''.

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς, αφού αναφέρθηκε στην εξάλειψη της μονομερούς προσέγγισης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, τόνισε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της χώρας του, είναι η σταθεροποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία πρέπει να βασίζεται, όπως είπε, στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Ντεϊτον-Παρισιού, καθώς και η πλήρη ομαλοποίηση της διεθνούς παρουσίας της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα.

    Ακόμη, αναφέρθηκε στους κινδύνους, τους οποίους όπως επεσήμανε, ελλοχεύουν κυρίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αφορούν στην κούρσα των εξοπλισμών, προβάλλοντας παράλληλα, ως αντίποδα σε αυτές τις ενέργειες την πλήρη εφαρμογή περιφερειακού ελέγχου των εξοπλισμών.

    Επίσης, κατήγγειλε τους κύκλους αυτούς που εκμεταλλεύονται όλες τις καταστάσεις και διακινούν όπλα στην περιοχή.

    Ενας ακόμη εν δυνάμει κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Γιοβάνοβιτς είναι και η παρουσία των δυνάμεων φανατικών Ισλαμιστών στη Βοσνία.

    Καταλήγοντας, ο Γιουγκοσλάβος Υφυπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, υπογραμμίζοντας taut|wqoma τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει, είπε, ομαλοποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΟΔΩΝ

    Η διάνοιξη των τριών νέων διόδων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, καθώς και η κατασκευή των οδικών αρτηριών που θα τις συνδέσουν, απασχολεί ειδικούς των δυο χωρών, που συναντώνται σήμερα και αύριο στην Κομοτηνή.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη διάνοιξη νέων συνοριακών διόδων υπεγράφη στις 22 Δεκεμβρίου του 1995, στη Σόφια, από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ.

    Όπως προβλέπει η συμφωνία, το αργότερο μέχρι το τέλος του 1998, θα πρέπει να κατασκευαστούν και να τεθούν σε λειτουργία νέες συνοριακές δίοδοι και οδικές αρτηρίες που θα συνδέσουν το Κάτω Νευροκόπι, τη Δράμα και την Καβάλα με το Γκότσε Ντέλτσεφ, την Ξάνθη με τις πόλεις Φιλιππούπολη- Σμόλιαν και Ρουντοζέμ- Ζλατογκράντ, καθώς και την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη με τις πόλεις Χάσκοβο και Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, Νικολάι Γκριγκόροφ, ο οποίος παίρνει μέρος στη συνάντηση της Κομοτηνής, η βουλγαρική πλευρά έχει ήδη πραγματοποιήσει τις σχετικές έρευνες κατά μήκους της μεθορίου με την Ελλάδα και έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή των νέων μεθοριακών σταθμών που θα συνδέσουν τις δυο χώρες.

    Aύριο, στην Κομοτηνή, αναμένεται οι δυο πλευρές να υπογράψουν πρωτόκολλο για την περαιτέρω συνεργασία, ενώ θα ενημερώσουν σχετικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [07] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση και των τριών ατόμων που υποβλήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνευμόνων και ήπατος, χάρη στην προσφορά ζωής των συγγενών 40χρονης γυναίκας από τα Ιωάννινα, η οποία έχασε τη ζωή της από εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Λήπτης της καρδιάς της άτυχης γυναίκας είναι ο 53χρονος Αθανάσιος Γιοβανούδης από τη Θεσσαλονίκη, πατέρας δύο παιδιών, και των δύο πνευμόνων ο 56χρονος Δημήτριος Λυκόπουλος από την Κατερίνη. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου "Γ.Παπανικολάου", όπου πραγματοποιήθηκαν οι μεταμοσχεύσεις χθες το απόγευμα από την ιατρική ομάδα του καρδιοχειρουργού Παναγιώτη Σπύρου, η κατάσταση και των δύο ασθενών είναι ικανοποιητική.

    Κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάζει η μετεγχειρητική πορεία και του τρίτου λήπτη, του 22χρονου Βορειοηπειρώτη Στέφανου Χάλιου, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος. Η επέμβαση έγινε στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο από την ιατρική ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Αντώνη Αντωνιάδη και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα.

    [08] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΑΟΥΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ι.ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ

    Τη χώρα μας θα επισκεφτεί από τις 25 Νοεμβρίου και για λίγες μέρες, ο νομπελίστας καθηγητής Ιλία Πριγκοζίν, προκειμένου να ενημερωθεί για τη δημιουργία στη Θράκη του τέταρτου παγκοσμίως "Kέντρου πολυπλοκότητας και χάους", για το οποίο διατίθενται 500 εκατομμύρια. Το Κέντρο, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται από νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, θα ανοίξει νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα, δίνοντας στη χώρα μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις εξελιξεις στην έρευνα των πολύπλοκων φυσικών συστημάτων. Θα αναπτύξει τη δράση του στο πλαίσιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημιου Θράκης και θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστημονες από όλον τον κόσμο.

    Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για τη δημιουργία του κέντρου διαδραμάτισε και ο Ιλία Πριγκόζιν, που εκτός από το βραβείο Νόμπελ Χημείας, είναι κάτοχος και εικοσιδύο ακόμη επιστημονικών διακρίσεων, αλλά και μελος της επιτροπής που εισηγείται τα σουηδικά βραβεία.

    Το κέντρο θα υποδιαιρείται σε επτά επιστημονικά ινστιτούτα που θα επεκτείνονται σε ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κατευθύνσεων: η μαθηματική ανάλυση, η πολυπλοκότητα στα βιολογικά συστηματα, η τεχνολογία της πληροφορικής, η διαστημική έρευνα, τα οικοσυστήματα, αλλά και οι κοινωνικοοικονομικές δομές αποτελούν μερικές από τις πτυχές των επιστημών που θα αναλυθούν και θα διδαχτούν στο κέντρο.

    "Με τη δημιουργία αυτού του κέντρου, που είναι ένα από τα λίγα σε παγκόσμιο επίπεδο, "πιάνουμε" τον παλμό της νέας κατεύθυνσης ολόκληρου του φάσματος των επιστημών. Οταν το υπουργείο ενέκρινε τη δημιουργία του ανατέθηκε σε εμάς να προχωρήσουμε στη δόμηση και την οργάνωσή του. Το Πανεπιστήμιο δούλεψε πάρα πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορειο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος τηλεπικοινωνιών και διαστημικής του ΔΠΘ, Εμμανουήλ Σαρρής, που τόνισε τη σπουδαιότητα του κέντρου, όχι μόνο για τον χώρο της επιστημονικης έρευνας, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

    Οσον αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης του, ο κ.Σαρρής εμφανίζεται αισιόδοξος: "Πιστεύω ότι θα τελειώσει πολύ γρήγορα, γιατί το έχουν "αγκαλιάσει" πολλοί άνθρωποι".

    [09] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Η προβολή της τηλεοπτικής ταινίας του Βρετανού δημοσιογράφου W.J.Steward για τα μάρμαρα του Παρθενώνα έγινε στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της 55ης συνόδου της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

    Πριν την προβολή της ταινίας ο διευθυντής αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού κ.Τζεδάκης, διάβασε μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο οποίο η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα waqajtgq_fetai θεμελιώδους σημασίας για την ελληνική πολιτιστική πολιτική και αναφέρει ότι η ταινία αποτελεί μια σημαντική συμβολή στις προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

    Στη συνέχεια λαμβάνοντας το λόγο, ο παραγωγός της ταινίας κ.Steward δήλωσε ότι θα είναι ευτυχής αν η ταινία αποτελέσει ένα από τα επιχειρήματα, που θα προβάλλονται στο μέλλον στη συζήτηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

    [10] ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η HELEXPO

    Προς την κατεύθυνση διοργάνωσης συνεδρίου -και παράλληλης έκθεσης- κατά τη διάρκεια των οποίων θα συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη, μια φορά το χρόνο, οι εκπρόσωποι όλων των δήμων και κοινοτήτων της χώρας, κινείται η HELEXPO.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό, πρόκειται για μια τεράστια διοργάνωση, που θα καταλάβει το σύνολο σχεδόν των εγκαταστάσεων του εθνικού μας εκθεσιακού φορέα. Στόχος είναι η "παρθενική" της διοργάνωση να γίνει εντός του προσεχούς έτους, ούτως ώστε να συνδυασθεί και με τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. "Επιθυμία μας είναι να παρουσιασθεί και να συζητηθεί το σύνολο των προβλημάτων, αλλά και των επιτευγμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της HELEXPO, Αντώνης Κούρτης.

    Αλλά ο οργανισμός δε σταματά εδώ. Προκειμένου να βελτιστοποιήσει τη χρονική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του κατά τη διάρκεια κάθε έτους, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, με στόχο να αναλάβει τη διοργάνωση του ετήσιου σαλονιού αυτοκινήτων. Προσπάθεια της HELEXPO είναι να πείσει τους εισαγωγείς ότι η Αθήνα -παρότι πολύ μεγαλύτερη ως αγορά- έχει πλέον κορεσθεί. Η Βόρεια Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, διαθέτει το επιπλέον πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης στη βαλκανική αγορά. Εφόσον η κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι θετική, το σαλόνι θα πραγματοποιηθεί περί το Νοέμβριο του 1997.

    "Σήμερα, επιτυγχάνουμε την εκμετάλλευση της μεγάλης υποδομής που διαθέτει η HELEXPO περίπου για το 30% του συνολικού χρόνου του έτους. Απώτερος στόχος μας είναι, σε μια διετία, το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 50%. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υιοθετηθεί ένα οργανόγραμμα λειτουργίας, πενταετούς πνοής, σε δύο άξονες: αφενός μεν σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των χώρων, αφετέρου δε στην οργάνωση της λειτουργίας της HELEXPO", τόνισε ο κ.Κούρτης.

    Το προσχέδιο του εν λόγω οργανογράμματος που έχει εκπονήσει η HELEXPO, προβλέπει τη συμπλήρωση του προγράμματος αξιοποίησης των χώρων της με νέες εκδηλώσεις. Προεξάρχουσα θέση στο σχεδιασμό, κατέχουν οι δύο προαναφερθείσες, ενώ διερευνάται -επίσης- η προοπτική διοργάνωσης και άλλων, νέων εκθέσεων, ακόμη και καταναλωτικού χαρακτήρα, καθώς και η "φιλοξενία" πολιτιστικών δρώμενων. "Ωστόσο, το οργανόγραμμα δεν είναι πανάκεια. Απώτερος στόχος του είναι και να λειτουργήσει ως έμπνευση για τους εργαζομένους", διευκρίνισε ο πρόεδρος της HELEXPO. Εκτός Θεσσαλονίκης και εκτός Ελλάδος

    Στο επίπεδο των εκθεσιακών δραστηριοτήτων που προωθεί η HELEXPO εκτός των ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, το βάρος του φορέα "πέφτει" -αυτό τον καιρό- στην αρτιότερη οργάνωση των περιφερειακών εκθέσεων της Κομοτηνής και των Ιωαννίνων. Προσπάθεια του εθνικού μας εκθεσιακού φορέα, είναι να τις προσανατολίσει σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως -για παράδειγμα- στις γειτονικές τους βαλκανικές χώρες. Υπ' αυτά τα δεδομένα, σε δεύτερη μοίρα έχει εισέλθει -προς το παρόν- η προώθηση της δημιουργίας και νέων περιφερειακών εκθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προτεραιότητα προς την κατεύθυνση αυτή έχουν η Πάτρα και το Ηράκλειο.

    Εκτός των συνόρων -δε- ιδιαίτερα ικανοποιημένη μπορεί να είναι η HELEXPO από την πορεία της έκθεσης που διοργανώνει στην Οδησσό. Μάλιστα, η προσεχής της διοργάνωση θα είναι υπερδιπλάσια της περυσινής από άποψη πλήθους εκθετών, ενώ η καλυμμένη επιφάνεια θα ξεπεράσει τα 1.200 τμ.

    Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ίδια και σε ό,τι αφορά την εβδομάδα ελληνικών προϊόντων που διοργανώνει η HELEXPO στη Λευκωσία. "Οι επ' αμοιβαιότητα εκθέσεις που διοργανώνουμε σε Θεσσαλονίκη και Λευκωσία, από κοινού με την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου, έχουν εισέλθει σε μια περίοδο στασιμότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα που εκτίθενται έχουν ήδη παρουσία στις χώρες, μέσω εμπορικών αντιπροσώπων. Ως εκ τούτου, χρειάζεται ένας επαναπροσανατολισμός προς την κατεύθυνση της Μ.Ανατολής, από τη μια μεριά, και της Βαλκανικής, από την άλλη", κατέληξε ο κ.Κούρτης.

    [11] ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Σε ποσοστό 50-70% χρηματοδοτούνται ενέργειες μικρομεσαίων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δικτύωσης επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, μέσω του μέτρου 1.1 της κοινοτικής πρωτοβουλίας για τις μικρομεσαίες, το υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει τέτοιου είδους ενέργειες με συνολικά κονδύλια ύψους 7,2 δισ.δρχ.

    Αναλυτικά, χρηματοδοτείται η σύναψη επιχειρηματικών και εμπορικών συνεργασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης και παρακολούθησης των διοικητικών, οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, στηρίζεται η δημιουργία εθνικών και διεθνών επιχειρηματικών δικτύων για τη στήριξη, προβολή, προώθηση και διανομή προϊόντων, η ανάπτυξη νέων προϊόντων ή διαφοροποίηση υφιστάμενων, η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και η προμήθεια κοινού παραγωγικού εξοπλισμού. Εξ' αυτών, οι άυλες δράσεις χρηματοδοτούνται κατά 70%, ενώ η προμήθεια εξοπλισμού κατά 50%.

    Προκειμένου μια ομάδα επιχειρήσεων να θεωρηθεί δίκτυο και να στηριχθεί, απαιτείται να περιλαμβάνει σειρά οριζόντια -και ει δυνατόν κάθετα- διασυνδεδεμένων εταιρειών, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων μέσα από κοινό σχεδιασμό. Ελάχιστο όριο διασύνδεσης είναι οι πέντε επιχειρήσεις, ενώ προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κοινού σχεδίου δράσης ύψους τουλάχιστον 150 εκατ.δρχ.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν σήμερα το απόγευμα, σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.). Τονίσθηκε, επίσης, ότι προκειμένου μια epiwe_qgsg να συμμετάσχει σε δίκτυο πρέπει να απασχολεί 1-250 άτομα, και να είχε μέσο τζίρο την τελευταία τριετία 70 εκατ.δρχ. Προβλέπεται -δε- και η συμμετοχή μεγάλων επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δε δεσπόζουν στο δίκτυο. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα (εμπόριο- μεταφορές-τουρισμός), αρκεί να διατηρείται ο μεταποιητικός χαρακτήρας της συνένωσης.

    Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν ο υπεύθυνος του έργου του συμβούλου διαχείρισης της κοινοτικής πρωτοβουλίας για τις μικρομεσαίες, Κρίτων Βαλλεράς, και ο γενικός διευθυντής του Σ.Β.Β.Ε., Τάσος Αλεξανδρίδης.

    [12] ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση των ελληνοκαναδικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων πήρε χθες ο Δήμος του Μόντρεαλ, με τη δημιουργία του Montreal International, ενός φορέα που συγκροτήθηκε με στόχο να τονώσει την τοπική οικονομία και να ωθήσει τους επιχειρηματίες των εθνικών κοινοτήτων να αναπτύξουν σχέσεις και να προχωρήσουν σε επενδύσεις στις χώρες της καταγωγής τους. Για το σκοπό αυτό ο δήμαρχος, Πιερ Μπουρκέ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, που συνεχίζει την περιοδεία του στον Καναδά, ανακοίνωσε τη δημιουργία επτά συμβουλευτικών γραφείων, ένα από τα οποία εκπροσωπεί τους Ελληνες επιχειρηματίες.

    Επικεφαλής του ελληνικού συμβουλευτικού γραφείου θα είναι η πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ελένη Σταυρίδου, στο επιτελείο της οποίας περιλαμβάνονται ήδη τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές καναδικές εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της τηλεφωνίας, των υδροηλεκτρικών έργων και των μεταφορών.

    Οπως δήλωσε στο ΜΠΕ η κ. Σταυρίδου, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, πρόκειται για τις εταιρείες Teleglobe-Telesystem, Bell Canada, Hydro Quebec, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της τηλεφωνίας και των υδροηλεκτρικών έργων και την Borbardier, η οποία έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με την κ. Σταυρίδου, δημιουργείται παράλληλα, με δική της πρωτοβουλία, ένα Ταμείο Χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στον Καναδά, το οποίο στη συνέχεια θα καλύψει και καναδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στη δημιουργία του Ταμείου θα συμμετέχει ένας σημαντικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός και Ελληνες επιχειρηματίες του Καναδά, ενώ το αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου προβλέπεται να είναι της τάξης των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Για την προώθηση και την ανάπτυξη των καναδοελληνικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, στο πλαίσιο της παραπάνω δραστηριότητας Καναδοί επιχειρηματίες πρόκειται να επισκεφθούν την προσεχή Ανοιξη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την επικεφαλής του ελληνικού συμβουλευτικού γραφείου οι ευκαιρίες για επενδύσεις είναι πάρα pokk]r, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι, όπως τόνισε, που διαπίστωσε και η ίδια όταν επισκέφθηκε τον περασμένο Μάιο τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας μαζί με τον δήμαρχο του Μόντρεαλ. Ο Δήμος του Μόντρεαλ θα συμμετάσχει ενεργά στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα του '97 και θα στηρίξει τη συνέχιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας

    Ο Δήμος του Μόντρεαλ θα συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 1997, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Πιερ Μπουρκέ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πετσάλνικο.

    Ο κ. Μπουρκέ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη τον Μάιο, έδειξε ενθουσιασμένος για τη συνεργασία Μόντρεαλ-Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι για την περαιτέρω διεύρυνση αυτής της συνεργασίας με πρωτοβουλία του Δήμου συγκροτήθηκε στο Μόντρεαλ μια επιτροπή Ελλήνων ομογενών.

    Από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος έθεσε στον κ. Μπουρκέ το επίμαχο πρόβλημα των περικοπών, που ετοιμάζει το καναδικό κράτος στις επιχορηγήσεις που δίνει στα σχολεία που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και ο Δήμαρχος του Μόντρεαλ διαβεβαίωσε τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης ότι θα υποστηρίξει με όλα τα μέσα το ελληνικό αίτημα. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση αναφορικά με το δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Κεμπέκ για την απόσχιση της πολιτείας και την στάση που τήρησαν οι Ελληνες ομογενείς, δήλωσε ότι όπως και οι άλλοι μη αγγλόφωνοι και γαλλόφωνοι κάτοικοι της περιοχής, που συγκροτούν το 40% του πληθυσμού, ήταν κατά της απόσχισης.

    [13] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΣΚΗΣΑΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΧΑΟΥΑΡΝΤ - ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Οι επιπτώσεις που υπέστη η Αυστραλία από τις επιδοτήσεις που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ για τα αγροτικά τους προϊόντα για να ανταγωνιστούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ- Αυστραλίας αποτέλεσαν το επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στην Καμπέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, όπως και της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά την ομιλία του κ. Κλίντον στην αυστραλιανή Βουλή.

    Στο μεταξύ, μέχρις στιγμής παραμένει άγνωστο αν κατά τη διάρκεια της κατ'ιδίαν συνάντησης των κυρίων Κλίντον, Χάουαρντ και του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, συζητήθηκε το Κυπριακό θέμα. Ο κ. Κλίντον πάντως δέχθηκε αιφνιδιαστικά ερώτηση επί του θέματος από τον ομογενή βουλευτή της αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα) Ανδρέα Θεοφάνους, στις τουαλέτες του αυστραλιανού Κοινοβουλίου, λίγο πριν την ομιλία του στους Αυστραλούς βουλευτές. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να απομακρυνθεί λέγοντας ότι όλα θα συζητηθούν αργότερα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών είχε δεσμευθεί απέναντι στην ομογένεια ότι θα έθετε το θέμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πέμπτη ήπειρο. Το Κυπριακό, όμως, αναμένεται να τεθεί στον Αμερικανό Πρόεδρο από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Κιμ Μπίζλεϊ, στη διάρκεια κρουαζιέρας που θα πραγματο-ποιήσει απόψε ο κ. Κλίντον στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος είχε αναλάβει σχετική δέσμευση έναντι των ηγετικών στελεχών της ομογένειας πριν δύο εβδομάδες, την οποία και επανέλαβε προ τριημέρου και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

    Εκτενή αναφορά στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης έκαναν οι κ.κ. Κλίντον και Χάουαρντ στην αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία και επέκριναν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε μάλιστα ότι στόχος των επιδοτήσεων των ΗΠΑ ήταν να πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι την Αυστραλία, ότι η Αυστραλία αποτελεί θύμα του ανταγωνισμού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο μέλλον. Προέβλεψε επίσης μεγάλες αλλαγές του εμπορικού σκηνικού της περιοχής την επόμενη τριετία. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τόσο τον κ. Κλίντον, όσο και τον κ. Χάουαρντ στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής των χωρών - μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στη Μανίλα, για την οποία ο κ. Κλίντον θα αναχωρήσει το Σάββατο.

    Ο Μπιλ Κλίντον έκανε επίσης στη διάρκεια της συνέντευξης ειδική αναφορά στην Κίνα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την οικονομική της ανάπτυξη, είναι όμως ενοχλημένες από τη διάθεση της να επιβλέπει τις γειτονικές της χώρες. Σε ό,τι αφορά, δε, στο Ζαϊρ, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι η κατάσταση βελτιώνεται και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα σταλούν αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

    Κατά την ομιλία του στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο, που προηγήθηκε της συνέντευξης, ο κ. Κλίντον εξήρε την πολύχρονη φιλία των δύο χωρών και τόνισε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από χώρες όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, ισχυρές και έτοιμες, όπως είπε, να αναλάβουν tir ευθύνες τους έναντι των ασθενέστερων κρατών. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας, των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμφαση έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Ιούλιο στο Σίδνεϊ, η οποία προβλέπει κοινές ασκήσεις και είπε ότι πολύ σύντομα αμερικανικές δυνάμεις θα λάβουν μέρος σε νέες ασκήσεις μαζί με αυστραλιανές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Απρόβλεπτες συνέπειες αναμένεται να έχει στην πολιτική ζωή της Σερβίας η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Εκλογικής Επιτροπής να ακυρώσει το εκλογικό αποτελεσμα σε αρκετά εκλογικά τμήματα μεγάλων δήμων της Σερβίας στους οποίους σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επικρατούν οι υποψηφιοι του συνασπισμού "Ζάγιεντνο". Η απόφαση ελήφθη ύστερα από ενστάσεις πολιτών αλλά και πολιτικών κομμάτων για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός αντέδρασε έντονα καταγγέλοντας ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν μόνο στις περιοχές όπου επικράτησαν οι δικοί του υποψήφιοι δημαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

    Στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Σερβίας, το Νις, τη στιγμή που εθεωρείτο βέβαιο οτι η αντιπολίτευση κερδίζει τον δήμο αποφασίστηκε, εξαιτίας πάρα πολλών παρατυπιών και ενστάσεων, οπως αναφέρεται, να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία σε 27 εκλογικά τμήματα. Στα τμήματα αυτά, υποστηρίζει η αντιπολίτευση πλειοψήφισαν δικοί της υποψήφιοι.

    Επίσης, η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε 47 απο τα 66 εκλογικά τμήματα της πόλης ο αριστερός σχηματισμός εκλέγει 24 δημοτικούς συμβούλους και ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" 22. Νωρίτερα ο "Ζάγιεντνο" είχε ανακοινώσει ότι εκλέγει 41 έναντι 17 των σοσιαλιστών.

    Στην πόλη του Νις η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη ενώ χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 25χιλιάδες οπαδοί του κεντροδεξιού συνασπισμού. Οι ηγέτες του "Ζάγιεντνο" στις ομιλίες τους έκαναν λόγο για νοθεία και κλοπή των ψήφων που ανήκουν στην αντιπολίτευση. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί νέες κινητοποιήσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης.

    Επαναληψη της ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις στις οποίες, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, η αντιπολίτευση συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία.

    Τρίτος γύρος θα διεξαχθεί και στο Βελιγραδι για την εκλογή 10 δημοτικών συμβούλων από τους 110 που αριθμεί το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η Κεντρική Δημοτική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο "Ζάγιεντνο" εξέλεξε 60 συμβουλους, ο αριστερός σχηματισμός 23, το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Σέσελι 15 και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας 2. Η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 27 Νοεμβρίου. Πάντως, ανεξαρτήτως του αποτέλεσματος, ο "Zάγιεντνο" έχει ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία για να εκλέξει δικό του δήμαρχο.

    Στην τρίτη πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, το Νόβισαντ, η Εφορευτική Επιτροπή θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτέλεσματα των εκλογών τα οποία αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσουν την επικράτηση του "Ζάγιεντνο".

    Κοινή είναι η εκτίμηση ότι μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα των σοσιαλιστών, ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους. Οι ηγέτες του "Ζάγιεντνο" έκαναν λόγο για "προετοιμασία κλοπής της ψήφου" και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να ασκήσει πιέσεις στον Σλομπονταν Μιλόσεβιτς να δεχθεί να παραχωρήσει στην αντιπολίτευση αυτό που της ανήκει, δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση.

    [15] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Στο στόχαστρο του κυβερνητικού συνασπισμού είναι τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας τα οποία αποκάλυψαν το σκανδαλο για ανάμειξη πολιτικών και της αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα που συγκλονίζει την κοινή γνώμη της χωρα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σεβκετ Καζάν, ήδη κατήρτισε σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ παρόμοιο, οπως καταγγέλλει ο τουρκικός Τύπος, με τον νόμο "περί λογοκρισίας" του 1950.

    Στο σύνολό του ο τουρκικός τύπος αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως "νομο εκδίκησης" και ως αντίποινα επειδή αποκάλυψαν και ασχολήθηκαν εκτενώς με το τροχαίο Σουσουρλούκ, που έφερε στην επιφάνεια την πιθανή σχέση των πολιτικών με τη μαφία. Παράλληλα η αντιπολίτευση επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με την ψήφιση τέτοιων νόμων "η Τουρκία βυθίζεται στο σκοτάδι".

    Ο νόμος, σύμφωνα με την εφημερίδα "Σαμπάχ" η οποία αναφέρεται στο θέμα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Νόμος για τη φίμωση του Τύπου". προβλέπει χρηματικές κυρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση των οικονομικών και το κλείσιμο ορισμένων ΜΜΕ.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου, Οκτάι Εκσι σε δηλώσεις του τόνισε ότι "η πολιτική εξουσία προσπαθεί να παρεμποδίσει το λαό να μάθει την πραγματικότητα".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ επικρίνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του νέου νομου υπογράμμισε: "Στόχος της είναι η φίμωση του Τύπου. Αντί να φέρει στο φως τις πραγματικότητες, προσπαθεί να τις καλύψει. Επιθυμούν να οδηγήσουν την Τουρκία σε μια βρώμικη σιωπή και αδικία που έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας".

    Ο Γιλμάζ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί και τόνισε πως επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες που είχε κάνει παλαιότερα περί ανάμειξης του ζεύγους Τσιλέρ στην υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έχει στοιχεία που μπορεί να το αποδείξει, γραφει η "Τζουμχουριέτ".

    Εξάλλου, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κομματος (CHP) κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τέτοιες ενέργειες "η Τουρκία θα βυθιστεί στο σκοτάδι". Σκοπός της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη του Σουσουρλούκ και η παρεμπόδιση της ενημέρωσης του λαού με αντιδημοκρατικούς νόμους, τόνισε.

    Ο γενικός γραμματέας του κόμματος υπογράμμισε πως "η προσπάθεια φίμωσης του Τύπου δεν μπορεί να σώσει τις κυβερνήσεις και να παρεμποδίσει την πολιτική σήψη"

    Στο μεταξύ σύμφωνα με τη "Σαμπάχ" ο φάκελος Σουσουρλούκ ανατέθηκε στον αρχιεισαγγελέα Νιχαγ Αρτιραν. Τα στοιχεία, γράφει η εφημερίδα, εστάλησαν με ειδικό φάκελο από την Αγκυρα και με την εντολή να μην δοθούν σε κανέναν πλην του κ.Αρτιράν, ο οποίος έχει αναλάβει κατά το παρελθόν και άλλες σοβαρές υποθέσεις.

    [16] ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

    Εντονη ανησυχία στη Βουλγαρία έχει προκαλέσει η νέα μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, λεβ, έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία δολαρίου- λεβ έφτασε στο 1 προς 300 και αυτό σημαίνει τετραπλάσια υποτίμηση του λεβ από την αρχή του 1996.

    Όπως σχολίαζαν βουλγαρικοί τραπεζικοί κύκλοι, στην εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, οι πολίτες της χώρας έχουν πανικοβληθεί από τις απρόοπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η δημιουργία Επιτροπής Συναλλάγματος στη Βουλγαρία και σπεύδουν να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε σκληρό συνάλλαγμα.

    Την ίδια ώρα, δεν έχει κοπάσει και η ανησυχία των πολιτών που έχουν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους στο Κρατικό Ταμιευτήριο και συνεχίζουν να κάνουν αναλήψεις, φοβούμενοι για το μέλλον του τραπεζικού αυτού οργανισμού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κοντινέντ", μόνο μέσα στις δυο τελευταίες ημέρες από το Κρατικό Ταμιευτήριο έχουν αποσυρθεί 4 δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 4 δισεκατομμύρια δραχμές).

    "Η μείωση της εμπιστοσύνης στο Κρατικό Ταμιευτήριο, αποτελεί ένδειξη για έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση", δηλώνει στην εφημερίδα "Σταντάρτ", ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Τόντορ Βίλτσεφ.

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΒΑΛΑΝ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Μ.ΓΚΑΛΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Σε αδιέξοδο περιήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα της επανεκλογής Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι στη θέση του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού καθώς οι ΗΠΑ υλοποίησαν την προειδοποίησή τους και έκαναν χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας στην ανανέωση της θητείας του Αιγύπτιου γενικού γραμματέα.

    Τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν το θέμα της ανανέωσης της θητείας του κ.Γκάλι βάσει του σχεδίου απόφασης που υπέβαλαν η Μποτσουάνα, η Χιλή, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Γουϊνέα-Μπισάο, η Ονδούρα, η Ινδονησία και η Ρωσία. Στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε τα 14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της επανεκλογής του κ.Γκάλι ενώ η μόνη αρνητική ψήφος ήταν αυτή των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών που οι ΗΠΑ κάνουν χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας.

    Οι ΗΠΑ επιμένουν, παρά τη δεδηλωμένη υποστήριξη των υπολοίπων χωρών-μελών στην επανεκλογή του κ.Γκάλι, ότι θα πρέπει να αναζητηθεί νέος υποψήφιος. Καταλογίζουν στον σημερινό γενικό γραμματέα αδυναμία να περιορίσει τη γραφειοκρατία του οργανισμού jai υποστηρίζουν ότι η εκλογή ενός νέου προσώπου θα προσδώσει στον ΟΗΕ το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία του που φθίνει συνεχώς.

    Η μόνιμη αντιπροσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπράιτ σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προέτρεψε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας να επιλέξουν άλλον υποψήφιο. Οπως είπε, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποβάλλουν καμία υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα, προειδοποίησε ωστόσο ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο πρόσωπο τοτε θα αναζητηθεί προσωπικότητα από άλλη ήπειρο. Οπως είναι γνωστό, είθισται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για δυο συνεχείς πενταετίες να προέρχεται από την ίδια ήπειρο.

    Ο Μπούτρος Γκάλι μέσω της εκπροσώπου του Σιλβάνα Φοα, εξέφρασε "την ικανοποίησή του και τη βαθειά του εκτίμηση στην πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ολοθερμη υποστήριξή τους". Η κ.Φόα δεν θέλησε να προσδιορίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του κ.Γκάλι. "Η θητεία του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και δεν πρόκειται να παραιτηθεί", είπε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι τα αφρικανικά κράτη δεν έχουν απαντήσει ακόμα.

    Χθες πάντως κατά τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των αφρικανικών χωρών επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη των χωρών τους στην επανεκλογή του Μπούτρος Γκάλι. Τον τελευταίο όμως λόγο για την υποστήριξή του θα την έχει ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας.

    Στην περίπτωση που αποφασιστεί αλλαγή του προσώπου τα ονόματα που ακούγονται ως επικρατέστερα για τη θέση του γενικού γραμματέα είναι του Κοφι Αναν, από την Γκάνα, υπεύθυνου των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, Σαλί Μεχμέτ Σαλί και του πρώην υπουργού Παιδείας της Μοζαμβίκης Γκράκα Μάτσιλ.

    Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" προτείνουν σε σχετικό άρθρο τους, συνάντηση Γκάλι-Κλιντον η οποία ίσως δώσει την ευκαιρία, που δεν υπήρξε μέχρι τώρα, να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις που θα οδηγήσουν στην αποδοχή και από τους δύο μιας διετούς παράτασης της θητείας του.

    [18] ΕΞΙ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ- ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΡΣΙΝΑ

    Εξι νεα προγράμματα κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, τα οποία θα έχουν δυναμικό 500-700 megawatt και το κόστος τους θα ανέρχεται σ3 500 εκατομμύρια δολάρια αναμένουν την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα "Turkish Daily News".

    Στο μεταξύ δύο αντίπαλες κοινοπραξίες, που ανήκουν η μία στην καναδική εταιρεία AECL και η δεύτερη στη γαλλική Framatom, ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση καλύτερης διαπραγματευτικής θέσης στη δημοπρασία που θα γίνει αυτό το μήνα για την κατασκευή δύο εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας στη περιοχή Ακκουγιού της Μερσίνας.

    Το δυναμικό του κάθε εργοστασίου, που θα είναι ιδιοκτησία της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρισμού , σύμφωνα με τουρκικές πηγές, θα είναι 1.000 megawatt και αναμένεται να κοστίσει περίπου 1,7-2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η καναδική όμως joimopqan_a εκτιμά ότι θα ανέρχεται στα 700 megawatt. Εκπρόσωπος της AECL δήλωσε στην "Turkish Daily News" ότι ο συνολικός αριθμός των μονάδων δεν θα είναι δύο αλλά τέσσερις για να εξασφαλιστεί συνολική ηλεκτρική ενέργεια 2.800 megawatt.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της "Turkish Daily News" διάφορες πηγές στον Καναδά και τις ΗΠΑ δίνουν ίσες πιθανότητες επιτυχίας και στις δύο κοινοπραξίες. Οι τεχνολογικές διαφορές μεταξύ τους είναι ότι οι Καναδοί χρησιμοποιούν φυσικό ουράνιο και την τεχνολογία του "βαρέος ύδατος" ενώ οι Γάλλοι τεχνολογία "ελαφρού ύδατος". Kάποιες πηγές όμως ισχυρίστηκαν ότι η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλήρες μέλος μπορεί να είναι ένας παράγοντας που θα οδηγήσει στη χώρα να προτιμήσει το γαλλικό κονσόρτσιουμ γιατί η Γαλλία είναι ηγετική χώρα της Ε.Ε. που υποστήριξε την Αγκυρα στο παρελθόν.

    H "Turkish Daily News" επισημαίνει ότι αμερικανικές εταιρείες, όπως η Westinghouse, η General Electric και η ABB εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την δημοπρασία αλλά δεν είναι ξεκάθαρο σε αυτό το σημείο αν θα συμμετάσχουν ανεξάρτητα ή ως μέρος του καναδικού κονσόρτσιουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Westinghouse είναι μία από τις κυριότερες υποψήφιες εταιρείες που θα αναλάβει την κατασκευή των τουρμπίνων του καναδικού αντιδραστήρα.

    Ο υφυπουργός ενέργειας της Τουρκίας Ουγούρ Ντογάν , που πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στις ΗΠΑ και τον Καναδά για το πρόγραμμα αυτό δήλωσε ότι η διευκόλυνση της μεταβίβασης της τεχνολογίας,οι όροι χρηματοδότησης, η προστασία του περιβάλλοντος καθώς επίσης και το συνολικό κόστος του προγράμματος θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες.

    [19] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

    Συγκλονιστικά στοιχεία για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανισμούς μικρών παιδιών από την τουρκική αστυνομία, περιέχονται σε έκθεση του Αυστριακού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός μικρών παιδιών και ανηλίκων που κρατούνται παράνομα από την αστυνομία και υποβάλλονται σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κρατησής τους. Στην έκθεση αναφέρονται περιπτώσεις παιδιών τα οποία πέθαναν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς τους τα τελευταία τέσσερα χρονια ενώ καταγγέλονται θάνατοι ανηλίκων από την Τουρκική πολεμική αεροπορία κατά τους βομβαρδισμούς κουρδικων καταυλισμών.

    Στα βασανιστήρια που υποβάλλονται οι ανήλικοι περιλαμβάνονται ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμοί ,κατάβρεγμα με παγωμένο νερό και σεξουαλική κακοποίηση. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει επίσης ότι πολλά από τα παιδιά που βασανίστηκαν στις φυλακές με ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην απομόνωση για μεγάλο διάστημα προκειμένου να εξαφανιστούν τα ίχνη τους.

    Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι 12χρονα παιδιά που έχουν προσαχθεί για κάποιο μικρό αδίκημα υφίστανται κακοποιήσεις και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς τους. Γίνεται επίσης αναφορά σε δύο Τουρκους αστυνομικούς οι οποίοι κατηγορούνταν για κακοποίηση 12χρονου και αφέθησαν τελικά ελεύθεροι καταβάλλοντας χρηματικό προστιμο δυο χιλιάδων δρχ.

    Η έκθεση αποτελεί ένα ακόμη τεκμήριο για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και πιστεύεται ότι θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν, σχολίαζε το BBC, υπογραμμίζοντας ότι η πόρτα της Ευρώπης θα είναι κλειστή για την Τουρκία όσο η χωρα αυτή δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμια αντίδραση από την Τουρκία για το περιεχόμενο της έκθεσης. Οπως όμως είναι γνωστό, η προηγούμενη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας όπου καταγγέλονταν η συνέχιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίστηκε από την τουρκική ηγεσία ως μεροληπτική και χωρίς επιχειρήματα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 20 November 1996 - 15:31:04