Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ -ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

  • [03] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ,Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΙ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

  • [05] ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗ Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΤΥΠΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΞΑΝΑ

  • [06] ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.-ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [07] ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ INTERNET

  • [08] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ-ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

  • [10] ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΘΗΚΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

  • [11] ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΔΔ

  • [12] ΣΤΟ 43,8% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1997 ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [13] ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 180.000 ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [14] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [15] “ΠΟΛΕΜΟΣ” ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Για 16η μέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι σήμερα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

    Η διοίκηση της ΟΛΜΕ, αναμένεται να προτείνει στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου τη συνέχιση της απεργίας και την επόμενη εβδομάδα. Η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.

    Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί συνεχίζουν την απεργία τους τουλάχιστον έως την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία θα ληφθεί η οριστική απόφαση του κλάδου, για την αναστολή ή lg των κινητοποιήσεων.

    [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ -ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

    Στην επέτειο του Κιλελέρ, τον Μάρτιο, προειδοποιούν οι αγρότες της Θεσσαλίας ότι θα επιστρέψουν στις κινητοποιήσεις. Χθες, απέσυραν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο των Μικροθηβών.

    Εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Επιτροπής κατήγγειλαν στις ομιλίες τους την αστυνομοκρατία και τις δολιοφθορές, που όπως υποστήριξαν προκάλεσαν άνδρες των ΜΑΤ στα τρακτέρ που ήταν παρατεταγμένα κατά μήκος της εθνικής οδού.

    Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους κατά την εξόρμηση ανά την Ελλάδα, παρείχαν δημόσια στήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης στο αγροτικό πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προγραμματίζει τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία στις 28 Φεβρουαρίου.

    [03] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

    Με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου, ο οποίος έφτασε σήμερα στη χώρα μας προερχόμενος από την Αγκυρα συναντήθηκε το πρωί ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", σημείωσε ο κ. Κρανιδιώτης και τάχθηκε υπέρ της αποστρατικοποίησης της νήσου και της εγκατάστασης σε αυτήν πολυεθνικής δύναμης όπως επίσης και της έναρξης απευθείας συνομιλιών υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος. Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν πρόκειται για διακοινοτικό πρόβλημα αλλά για εισβολή και κατοχή της Μεγαλονήσου.

    Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται νέος κύκλος πρωτοβουλιών για το Κυπριακό καθώς τη χώρα μας θα επισκεφθεί στα τέλη του μήνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ στις 26-28 Φεβρουαρίου.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ,Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΙ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, καθως και η χωροθέτηση του Μουσείου Γουλανδρή, ήταν τα κύρια θέματα τα οποία απασχόλησαν τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, κ.κ Κώστα Λαλιώτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Τόσο ο κ. Λαλιώτης, όσο και ο κ. Βενιζέλος κατέστησαν σαφές, σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση, ότι το πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων είναι σημαντικό και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που εκτελεί η κυβέρνηση. Επισης υπογράμμισαν ότι με την ανάδειξη του προγράμματος αυτού, αναδεικνύεται η ταυτότητα και η φυσιογνωμία της πόλης, ενώ αναπτύσσεται και ο τουριστικός τομέας.

    Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων,αποτελεί ένα αρχαιολογικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πάρκο περίπου 7.000 στρεμμάτων, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται και απο τα δύο Υπουργεία. Σύμφωνα με αποφαση των δύο Υπουργών, προκειται να ενεργοποιηθεί μια ανώνυμη εταιρεία, ένας ενδιάμεσος φορέας με την επωνυμία "Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων". Πάντως τα δύο Υπουργεία θα διατηρήσουν την ευθύνη τους, κατά το μέτρο της αρμοδιότητας τους.

    Οσον αφορά το Μουσείο Γουλανδρή, ο κ.Βενιζέλος διευκρινισε ότι αναζητείται ένας άλλος χώρος, μια άλλη λύση η οποία δεν θα δημιουργεί προβλήματα χωροταξικά, πολεοδομικά και αρχαιολογικά.Ο Υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε την γνωστή θέση ότι το Λύκειο της Αρχαίας Πόλης δεν μπορεί να συνυπάρξει με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Εξάλλου, συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, είχε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, όπου συζήτησαν τις επομενες κινήσεις του κόμματος.

    "Υπέβαλα στον Πρόεδρο μια σειρά από προτάσεις στις οποίες είναι και το σχέδιο κινητοποίησης και συμμετοχής όλων των στελεχών στην πορεία μας από εδώ και πέρα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    [05] ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗ Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΤΥΠΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΞΑΝΑ

    Διακόσια χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της, στη Βιέννη το 1797, η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Φεραίου (Βελεστινλή) κυκλοφορεί τυπωμένη σε περγαμηνή διαστάσεων 0,74 επι 0,64 εκατοστά, ως συμβολή στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Θεσσαλονίκη ΄97.

    Την Χάρτα την είχε φιλοτεχνήσει ο Ρήγας με τη βοήθεια του Βιεννέζου χαράκτη Φρανσουά Μύλλερ σε δώδεκα φύλλα διαστάσεων 0,70 επί 0,50 εκατοστά, τα οποία ενωμένα αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο. Σήμερα σώζονται μόνο 15 αντίτυπα της αυθεντικής Χάρτας , ένα από τα οποία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, ενώ τα υπόλοιπα είχαν καταστραφεί από την αυστριακή αστυνομία την ημέρα της σύλληψης του Ρήγα Φεραίου.

    "Η σπουδαιότητα του εθνικού αυτού κειμηλίου και η ωφέλεια που θα προκύψει από τη μελέτη της Χαρτας μας οδήγησε στην απόφαση να την ανατυπώσουμε για να απτελέσει jt^la κάθε Ελληνα. Η επανέκδοση αυτή δεν σκοπεύει στο κέρδος αλλά στη επιθυμία να καταστεί ευρύτερα γνωστό το εθνικό μας κειμήλιο" επισημαίνει ο Γεώργιος Μητράγκας που πήρε τη πρωτοβουλία να επανεκδόσει την Χάρτα.

    [06] ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.-ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αγωνιώδεις προσπάθειες για να μάθουν ελληνικά οι ίδιοι και τα παιδιά τους καταβάλλουν οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Βάρνας στη Βουλγαρίας. Η αγωνία τους για επαφή με την Ελλάδα εκφράζεται σε επιστολή του καθηγητή της Εθνικής Ενωσης Ιατρικής Βιολογίας και αντιπροέδρου του Ελληνοβουλγαρικού Συλλόγου Βάρνας, Ντιμίτρι Κοβάτσεφ, απογόνου της ιστορικής οικογενείας του Κώστα Βάρναλη, προς τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Οι Ελληνες και ελληνογενείς στην Βάρνα της Βουλγαρίας ετοιμάζονται φέτος για ένα λαμπρό εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και κάνουν έκκληση στην Ελληνική Πολιτεία να συνεισφέρει ώστε αυτή τη γιορτή, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην περιοχή, να στεφτεί με επιτυχία. "Προσπαθούμε να φέρουμε εδώ μία ορχήστρα με χορευτικό όμιλο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό κοστίζει χρήματα. Θέλουμε επίσης να παρουσιάσουμε εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου με 6-8 ταινίες. Επειδή όμως φέτος έχουμε μεγάλη κρίση, ο κόσμος θα ήθελε μερικές ευχάριστες ταινίες να ξεχάσει λίγο τα μεγάλα προβλήματα. Ταινίες έγχρωμες, κωμωδίες ή και μιούζικαλ, όπως με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλους γνωστούς Ελληνες ηθοποιούς" αναφέρει ο κ Κοβάτσεφ στην επιστολή του.

    [07] ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ INTERNET

    Λεπτομερείς πληροφορίες σε ότι αφορά στη δομή και την οργάνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και την εκκλησιαστική διάρθρωση της ελληνορθόδοξης διασποράς περιλαμβάνει ο κόμβος του Πατριαρχείου στο Internet που άρχισε να λειτουργεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

    Στη διεύθυνση http://www.EPnet.gr ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει πινακοθήκη βυζαντινών εικόνων, βιβλιογραφική βάση δεδομένων, ειδησεογραφικό πίνακα τρέχουσας επικαιρότητας κ.α.

    [08] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Η εικόνα του ελληνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και οι προοπτικές που διαγράφονται στην εξελικτική πορεία του προ των πυλών του 21ου αιώνα, αποτελούν το θέμα του δεύτερου Παγκόσμιου Συνεδρίου που διοργανώνει στη Μελβούρνη, από 1 έως 3 Αυγούστου, η Εταιρεία Ελληνικών Μελετών, σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή Ερευνητικών Ιδρυμάτων του Ελληνισμού. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι epist^lomer από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων καθηγητές από τα πανεπιστήμια Αθηνών, Οξφόρδης και της Σορβόννης, αλλά και από το Βρυώνειο Κέντρο. Η διοργάνωση περιλαμβάνει προ- συνεδριακό πρόγραμμα στη Μελβούρνη και μετα-συνεδριακό στην Αδελαϊδα και το Σίδνεϊ, υπό τη μορφή σεμιναρίων, δημοσίων διαλέξεων και ημερίδων πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που θα εξεταστούν και θα αναλυθούν.

    Σκοπός του συνεδρίου, δήλωσε η γενική συντονίστρια της διοργάνωσης και διευθύντρια της Εταιρείας Ελληνικών Μελετών, Δήμητρα Ηγκαν, "είναι να συμβάλλει στη συστηματική προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν τον απανταχού ελληνισμό, σε μια περίοδο κατά την οποία το μέγεθος και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων και η ένταση με την οποία εμφανίζονται απαιτούν δημιουργικό προβληματισμό και δράση. Ενας δεύτερος στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί η δεύτερη και τρίτη γενιά αυστραλογεννημένων Ελλήνων, αλλά και η ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία για θέματα του Ελληνισμού".

    Το Β' Παγκόσμιο Συνέδριο Ερευνητικών Ιδρυμάτων Ελληνισμού συνεχίζει την επιτυχή προσπάθεια του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, που διοργάνωσε το πρώτο σχετικό συνέδριο στη Μεγαλόνησο το 1995.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ-ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Δύο νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες είναι ο απολογισμόςτων σημερινών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στην πόλη της Αυλώνας. Χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν και σήμερα στους δρόμους, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους επιστραφούν τα χρήματα που έχασαν στις παρατράπεζες.

    Ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν χιλιάδες Αλβανούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας. Εκαναν χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα έναν διαδηλωτή. Ενας δεύτερος πέθανε, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή.

    Υπενθυμίζεται ότι άλλος ένας Αλβανός διαδηλωτής είχε υποστεί χθες καρδιακό επεισόδια και τελικά υπέκυψε.

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μεταδίδει ότι 26 άτομα-αστυνομικοί και διαδηλωτές- παρέμειναν σε νοσοκομείο, ενώ άλλα 50 επέστρεψαν στα σπίτια τους, αφού τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 8 τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Τίρανα για νοσηλεία.

    [10] ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΘΗΚΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Επίθεση δέχθηκε σήμερα το πρωϊ το πλοίο "Carribean Gueen" απο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας της Σρι Λάνκα. Το υπό κυπριακή σημαία πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες του τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου, κτυπήθηκε κατά λάθος, από τα ελικόπτερα, σε μια προσπάθεια να το συλλάβουν, μετά από πληροφορίες ότι let]veqe παράνομο οπλισμό και πυρομαχικά.

    Οπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων, στο πλοίο επέβαιναν αντάρτες της οργάνωσης "Ταμίλ", οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν με μικρό σκάφος, το οποίο χτυπήθηκε από πλοία του πολεμικού ναυτικού και ανατινάχθηκε. Πάντως δεν διευκρινίστηκε πόσα άτομα επέβαιναν σε αυτό.

    Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων του τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας από το ατύχημα δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί στο πλήρωμα του πλοίου, που αποτελείται από Κουβανούς.

    Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το πλοίο δεν μετέφερε πυρομαχικά και παράνομο οπλισμό. Το πλοίο, το οποίο ανήκει στην εταιρεία "Poseidon", ρυμουλκήθηκε και αναμένεται να παραμείνει στο λιμάνι του Τρινγκομαλί για επιδιορθώσεις.

    [11] ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΔΔ

    Στη Βουλγαρία, όπου η οικονομική και πολιτική κρίση μεγαλώνει, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προετοιμάζονται για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ορίσθηκαν να πραγματοποιηθούν στα μέσα του Απριλίου.

    Ο χρόνος προετοιμασίας γι΄αυτές τις πρόωρες εκλογές, που προκλήθηκαν μετά από διαδηλώσεις, καταλήψεις δρόμων, απεργίες και άλλες έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα επί 30 ημέρες, είναι πολύ λίγος. Για τον λόγο αυτό οι κυβερνώντες σοσιαλιστές και η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, αρχίζουν διαβουλεύσεις και προετοιμάζουν την προεκλογική τους τακτική προκειμένου να κερδίσουν ό,τι μπορούν στο διάστημα αυτό.

    Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της αντιπολίτευσης (Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων), ο οποίος ξεκίνησε και πρωτοστάτησε τον περασμένο μήνα στις κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν τη Βουλγαρία, φαίνεται, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στη Σοφια, να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει συντριπιτική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Πρόσφατες μάλιστα δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει ακόμα και το 2/3 των βουλευτικών εδρών. Το αποτέλεσμα όμως αυτό, όπως σημείωσε σε σχόλιό του ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Σόφιας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον η Ενωση Δημοκρατικων Δυνάμεων συσπειρώσει και οργανώσει τις δυνάμεις της όπως ακριβώς έκανε και κατά τις προεδρικές εκλογές, στις αρχές Νοεμβρίου, όπου υπερψηφίστηκε ο υποψήφιος της Πέταρ Στογιάνωφ με ποσοστό 60% έναντι 40% του αντιπάλου του. Η νικη αυτή άλλωστε ήταν και το έναυσμα της επιμονής της αντιπολίτευσης να ζητά την παραίτηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Βίντενωφ και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Εξάλλου η προσκείμενη στην ΕΔΔ, Λαϊκή Ενωση, με κεντρώο προσανατολισμό, έχει εκδηλώσει την επιθυμία της για ενιαία εκλογική λίστα καθώς είναι αβέβαιο οτι θα μπορεί να συγκεντρώσει από μόνη της το πλαφόν του 4% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή. Από τα κόμματα που αποτελούν την ενωμένη αντιπολίτευση, βέβαιο για την είσοδό του στη βουλή θεωρείται το Κομμα των μουσουλμάνων tou Αχμέτ Ντογκάν.

    Οσον αφορά το κυβερνών Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα. Η αποτυχία στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και η αδυναμία του 38χρονου πρωθυπουργού Ζαν Βίντενωφ να περιορίσει την επίδραση της παλιάς φρουράς, η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών ρευμάτων στο κόμμα οξύνουν την ένταση στους κόλπους του και δεν αποκλείεται, όπως εκτιμάται, να επέλθει η διασπάσή του πριν ή και μετά τις εκλογές. Παράλληλα οι εσωκομματικές έριδες, η εμμονή του Βίντενωφ για διαγραφή του Νικολάι Ντόμπρεφ από το κόμμα επιτείνουν την ένταση. Ηδη, όπως σχολίασε το κρατικό ραδιόφωνο της Σόφιας, άρχισε η διαρροή στελεχών της "παλιάς φρουράς" του κομματος, σε μερικά κομμουνιστικά κόμματα ενώ οι εκσυγχρονιστές σοσιαλιστές προετοιμάζονται να συστήσουν ένα νέο κεντροαεριστερό σχηματισμό που θα πρόσκειται στην ευρωαριστερά. Οι ποικίλες τάσεις της αριστεράς θα εκφραστούν σε ένα φόρουμ της ευρωαριστεράς, η ίδρυση του οποίου αναμένεται να αναγγελθεί περι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

    Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αριστερά στις εκλογές του Απριλίου θα συγκεντρώσει τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία της. Αναμένεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 15 και 20%, ποσοστό δηλαδή που θα λάβει από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της αριστεράς της τρίτης ηλικίας. Οι προβλέψεις για την είσοδο στη βουλή του φόρουμ της ευρωαριστεράς είναι δύσκολες καθώς ο χρόνος που έχει μπροστά του μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών είναι πολύ λίγος.

    Απαισιόδοξος για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στη Βουλγαρία εμφανίστηκε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνωφ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε βουλγαρική εφημερίδα διέβλεψε ότι "για πολύ καιρό ακόμη στη Βουλγαρία θα διεξάγονται εκλογές κάθε δύο χρόνια".

    [12] ΣΤΟ 43,8% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1997 ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στο 43,8 % έφτασε ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία τον Ιανουάριο του 1997, σε σχέση με τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου του 1996, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Αναλυτικά, τον Ιανουάριο οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αύξηση κατά 46,4%, των υπολοίπων προϊόντων κατά 45 %, ενώ οι υπηρεσίες ήταν κατά 33,7% ακριβότερες.

    Η τιμή του άσπρου ψωμιού αυξήθηκε κατά 41,3%, του ρυζιού κατά 47,7%, του χοιρινού κρέατος κατά 57%, της ζάχαρης κατά 53,6% κλπ.

    Σημαντική αύξηση, κατά 67,4% σημειώθηκε και στις τιμές των οικοδομικών υλικών, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 53,1%, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 43%, των υγρών καυσίμων για θέρμανση κατά 38 % κα.

    Οι τιμές των καινούριων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 52%, της βενζίνης κατά 29,2%, των καυσίμων ντίζελ κατά 43,1%, ενώ ακριβότερα κατά 32,2% είναι πλέον τα φάρμακα και τα ιατρικά υλικά.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Joimymij~m και Συνδικαλιστικών Ερευνών, η αύξηση των τιμών των τροφίμων στη Βουλγαρία από το τέλος του Δεκεμβρίου του 1996 έως τις 5 Φεβρουαρίου του 1997 ανήλθε στο 242%.

    Το στοιχείο αυτό προέκυψε από έρευνα του Ινστιτούτου που έγινε σε 10 μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένης της Σόφιας. Οι πιο ακριβότερες πόλεις της Βουλγαρίας κατά την περίοδο 29 Ιανουαρίου- 5 Φεβρουαρίου του 1997, οπότε πραγματοποιήθηκε και η έρευνα, ήταν το Μπουργκάς και η Πλέβεν.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ιδιωτικός τομέας της Βουλγαρίας κατέχει ήδη το 76% των πωλήσεων στο εμπορικό δίκτυο της χώρας.

    [13] ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 180.000 ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 180.000 δολαρίων για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων.

    Το βασικό μέρος της βοήθειας, που θα παραδοθεί στο Βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό, προορίζεται για την αγορά παιδικών τροφίμων, καθώς και για την προμήθεια με τρόφιμα των σχολείων.

    [14] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται να χρησιμοποιούν στα ταξίδια τους στο εξωτερικό κορυφαίοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί και επιχειρηματίες όπως γράφει η εφημερίδα Βατάν η οποία κάνει λόγο για πολιτικό σκάνδαλο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα στην υπόθεση ενέχονται δύο δικηγόροι, ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος που ζουν στο Λονδίνο οι οποίοι εξασφάλιζαν τα διαβατήρια στους Τουρκοκύπριους έναντι σοβαρού αντιτίμου.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι το θέμα απασχολεί σοβαρά πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους της Τουρκίας σε σημείο που να εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κοινοβουλευτική έρευνα για τους κατόχους παρόμοιων διαβατηρίων.

    Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει η εφημερίδα προς διαλεύκανση είναι το κατά πόσο η κατοχή κυπριακού διαβατηρίου αποτελεί ποινικό αδίκημα στην "ΤΔΒΚ".

    Παράλληλα τίθενται τα ερωτήματα για τα ακριβή στοιχεία ταυτότητας των φερομένων ως κατόχων παρομοίων διαβατηρίων και για το πότε θα αρχίσει έρευνα γαι το θέμα ενώ υπαινίσσεται ότι οι δύο δικηγόροι του Λονδίνου είχαν συνεργάτες στα κατεχόμενα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [15] “ΠΟΛΕΜΟΣ” ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ

    Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ανάφλεξης μιας πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή της Κασπίας, θεωρείται απομακρυσμένος, οι έντονες διαφωνίες για τις πιθανές διαδρομές του μαύρου χρυσού προς τις αγορές της Δύσης, akk\ και τα τεράστια οικονομικά ποσά που “παίζονται,” δημιουργούν ένα εκρηκτικό πάζλ συμφερόντων για τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Ωστόσο, οι μάχες στη “διπλωματική αρένα” της περιοχής έχει ξεκινήσει, καθώς η Ρωσία απαιτεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο έλεγχο στη διακίνηση του πετρελαίου της Κασπίας, αλλά και μεγάλη συμμετοχή στα κέρδη. Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες εμφανίζονται αποφασισμένες να υπερασπίσουν τα συμφέροντα τους, καθώς επιθυμούν κέρδη από τις επενδύσεις τους στην περιοχή της Κασπίας (που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν -ήδη- ενεργοποιήσει).

    Παράλληλα, το καθεστώς κυριότητας των πετρελαϊκών κοιτασμάτων -μεταξύ του Αζερμπαϊζάν και των γειτονικών χωρών- παραμένει νεφελώδες. Κανένας σήμερα, δε μπορεί να προβλέψει με επιτυχία την τελική έκβαση της κατάστασης, ενώ γίνεται φανερό ότι κάθε “επιπλοκή” που παρουσιάζεται λειτουργεί αρνητικά ως προς την συντόμευση του τελικού χρόνου ροής του πετρελαίου προς τις δυτικές αγορές. Ο ρόλος της Μόσχας

    Επιχειρώντας μια σύγκριση μεταξύ των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία και της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής από το Κρεμλίνο, οι πιο τολμηροί διπλωματικοί αναλυτές στη Δύση, διαπιστώνουν μια ξεκάθαρη τάση φιλελευθεροποίησης στο εσωτερικό επίπεδο.

    Οι διαπιστώσεις τους όμως, δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική. Στο σημείο αυτό επισημαίνουν ότι η Μόσχα (καθώς για αιώνες αποτελούσε την πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας - στην αρχή για την τσαρική Ρωσία- και αργότερα για την κομμουνιστική διακυβέρνηση της ΕΣΣΔ) δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει την “διάλυση” της σοβιετικής παντοκρατορείας στην περιφέρεια της ιστορικής ρωσικής επιρροής, αλλά και την πλήρη απενεργοποίηση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία αντιτίθεται στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες του πρώην ανατολικού μλοκ, ενώ παράλληλα προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαμορφώσει το παραδοσιακό της status quo στην γεωγραφική περιφέρεια της Κασπίας.

    Σήμερα όμως, η λεγόμενη “διπλωματία του μαύρου χρυσού” αποτελεί τον μοχλό υλοποίησης όλων των προτωβουλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να διακινούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου -παρά το γεγονός- ότι η πετρελαϊκή τους παραγωγή έπεσε στο μισό τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τα διεθνή ενεργειακά στάνταρς εξακολουθούν να κατέχουν την τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

    Στο μεταξύ, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες το Αζερμπαϊζάν και το Καζακστάν έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν πλήρως τις μεγάλες ποσότητες πετρελαϊκών κοιτασμάτων που διαθέτουν. Ο διπλωματικός στόχος τους επικεντρώνεται στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων που θα επιταχύνουν την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα την ουσιαστική ανεξαρτησία από το άρμα των πολτικών επιλογών της Μόσχας. Από την άλλη πλευρά η επιδίωξη της ρωσικής διπλωματίας να διασφαλίσει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί από τα πετρέλαια της Κασπίας, δρα περιοριστικά ως πρός το παραπάνω στόχο tym δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και ταυτόχρονα ενισχύει την ρωσική οικονομική παρουσία στην περιοχή.

    Με δεδομένο ότι τόσο το Αζεμπαϊζάν όσο και το Καζακστάν, έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο επίπεδο της εισροής ξένων κεφαλαίων στο εσωτερικό τους, είναι προφανές ότι το Κρεμλίνο (για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω) δεν επιθυμεί την ισχυρή οικονομική παρουσία του δυτικού κεφαλαίου στην παράκτιες περιοχές της Κασπίας. Το παρασκήνιο των συμφερόντων

    Οι μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στην αναφερόμενη περιοχή, δημιουργούν έναν ενεργειακό ανταγωνισμό (με διεθνή χαρακτηριστικά) στον οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, αλλά και η Ιαπωνία που αισιοδοξούν ότι θα “μετριάσουν” τις ρωσικές αντιδράσεις ώστε να καρπωθούν κέρδη από τις επενδύσεις των πετρελαϊκών εταιριών τους. Ανάμεσα στα συμφέροντα των μεγάλων, “παίζουν” και μικρές χώρες όπως το Αζερμαπαϊζάν (που προαναφέρθηκε), αλλά και η Τσετσενία, η Αρμενία, η Γεωργία και η Τουρκία, που διεκδικούν το πέρασμα του μαύρου χρυσού -μέσω αγωγών- από το έδαφος τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι χώρες που εμπλέκονται ή θα εμπλακούν στην μεταφορά του πετρελαίου, έχουν ως κοινό σημείο την επιδίωξη για οικονομικά οφέλη, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πετρελαίων, αλλά και ο (τρόπος-διαδρομή) μεταφοράς τους στις δυτικές αγορές.

    Το παρασκήνιο των πετρελαϊκών συμφερόντων άρχισε να στήνεται το 1994, όταν το Αζερμπαϊζάν υπέγραψε την πρώτη μεγάλη συμφωνία (ύψους 7,5 δισ. Δολαρίων) με κοινοπραξία διεθνών εταιρών πετρελαίου. Η Μόσχα που είχε προσπαθήσει να επηρεάσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο Μπακού, αντέδρασε αμφισβητώντας το δικαίωμα του Αζερμπαϊζάν να υπογράψει την συμφωνία θέτοντας θέμα για το νομικό καθεστώς της Κασπίας. Οι προβληματισμοί για τα ισχύοντα (νομικώς) στην Κασπία συντηρούν μια ένταση και την περίοδο που διανύουμε, χωρίς να έχει βρεθεί λύση που θα ικανοποιούσε τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Η Ρωσία που υποστηρίζεται από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν επιδιώκει το “μοίρασμα” των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στην Κασπία, ώστε να έχει αποφασιστικό λόγο στις μελλοντικές ενεργειακές εξελίξεις. Από την άλλη μεριά, το Αζερμπαϊζάν που υποστηρίζεται από το Καζακστάν υποστηρίζει τον διαχωρισμό της θαλάσσιας επιφάνειας της Κασπίας, ενδεχόμενο που θα δώσει στο Μπακού τον τίτλο τηςπετρελαϊκής πρωτεύουσας στην περιοχή. Στο μεταξύ, οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν από την ενεργειακή πίτα. Επικεφαλής της προσπάθειας η εταιρία LUK oil, που συμμετέχει σε κοινοπραξία εταιριών του Αζερμπαϊζάν και έχει -ήδη- επεκτείνει το πλάνο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στις παράκτιες περιοχές της Κασπίας.

    Με το ουσιαστικό θέμα του νομικού καθεστώτος της Κασπίας να αιωρείται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο δεύτερο βασικό ζήτημα που εστιάζεται στις διόδους μεταφοράς του πετρελαίου προς τη Μεσόγειο και τις αγορές της Δύσης.

    Οι διαφοροποιήσεις στο θέμα της επιλογής του τελικού δρομολογίου μεταφοράς του μαύρου χρυσού, ξεκίνησαν επίσης το 1994. Στο έδαφος του Αζερμπαϊζάν βρίσκεται ο ρωσικός αγωγός που είχε σχεδιαστεί για τη μεταφορά του πετρελαίου στην ευρωπαϊκή Ρωσία και όχι στη Δύση. Ο μοναδικός εξαγωγικός αγωγός που οδηγεί έξω από το Μπακού βρίσκεται στα βόρεια, έξω από το Αζαρμπαϊζάν διέρχεται από τον (υπό ρωσικό έλεγχο) βόρειο Καύκασο και καταλήγει στο Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η κατάσταση δυσκολεύει καθώς τμήμα αυτού του αγωγού διέρχεται από την Τσετσενία, όπου και ξέσπασε ο πρόσφατος ανταρτοπόλεμος μεταξύ των ομοσπονδιακών ρωσικών στρατευμάτων και ομάδων ανταρτών (αμέσως μετά την υπογραφή της πετρελαϊκής συμφωνίας του Αζερμπαϊζάν τον Σεπτέμβριο του 1994).

    Οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων και ανταρτών έγιναν αιτία πρόκλησης σοβαρών ζημιών στον βασικό κορμό του αγωγού Μπακού-Κρόζνι-Νοβοροσίσκ, καθώς παράνομες ομάδες επίδοξων διυλιστών προσπαθούσαν να παράγουν βενζίνη χαμηλής περιεκτικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους φανατισμένους αρχηγούς των ανταρτικών ομάδων έχουν ορκιστεί να μην αφήσουν το πετρέλαιο να περάσει από την Τσετσενία -παρά μόνο όταν- η Μόσχα ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα τους για ανεξαρτησία και χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Παρά το γεγονός ότι επίσημα οι συγκρούσεις τερματίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Γκρόζνι ζητά σημαντικά χρηματικά ποσά ως αντάλλαγμα για την για την ασφαλή διακίνηση του μαύρου χρυσού.

    Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η πετρελαϊκή εταιρία του Αζερμπαϊζάν δεν είχε άλλη επιλογή από το να διοχετεύσει τις πρώτες ποσότητες του πετρελαίου της μέσω του παραπάνω αγωγού. Η αναφερόμενη εταιρία έχει υπογράψει συμβόλαιο για τη μεταφορά του πετρελαίου της, με τη ρωσική εταιρία Τρανςνέφτ, που προβλέπει την έναρξη της άντλησης πετρελαίου στα τέλη του καλοκαιριού του ’97. Όμως η διεκδίκηση υψηλού μεταφορικού κόμιστρου από την Τσετσενία φαίνεται να καθυστερεί την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς το κόστος μεταφοράς αυξάνεται κατακόρυφα.

    Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα, το Αζερμπαϊζάν δεν εμφανίζεται αρνητικό στο ενδεχόμενο μεταφοράς του πετρελαίου μέσω ρωσικού εδάφους προσπαθώντας -παράλληλα- να βρει όσο το δυνατό περισσότερους διεξόδους προς τη Μεσόγειο και τις αγορές της Δύσης. Στο σημείο αυτό, μπαίνει στο παιχνίδι η Άγκυρα. Η δημόσια εταιρία πετρελαίων της Τουρκίας, πρότεινε τη χρησιμοποίηση του αγωγού που διέρχεται από τη Γεωργία, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί -μέσω της νοτιοανατολικής Τουρκίας- στο πετρελαϊκό τέρμιναλ του Τσεϊχάν (απέναντι από την Κύπρο), σημείο κατάληξης του πετρελαϊκού αγωγού που ενώνει την το Ιράκ με την Τουρκία.

    Η κυβέρνηση Ερμπακάν υποστηρίζει ότι η πρόταση της έχει το πλεονέκτημα της άμεσης μεταφοράς του πετρελαίου στη Μεσόγειο (παρακάμπτοντας τη μεταφορά με τάνκερς μέσω των πολυσύχναστων στενών του Βοσπόρου). Στο σημείο αυτό η ρωσική πρόταση εμφανίζεται περισσότερο ανταγωνιστική, καθώς παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου με τη χρήση τάνκερς κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας με κατεύθυνση το Lpouqcj\r (Βουλγαρία) και από εκεί το πετρέλαιο μέσω αγωγού θα μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη με έξοδο στο Αιγαίο. (Η πρόταση της Μόσχας συγκεντρώνει συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς κατευθύνει τον μαύρο χρυσό στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή, όπου οι προσπάθειες ανασυγκρότητησης των ντόπιων οικονομιών δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την απορρόφηση και αξιοποίηση του μαύρου χρυσού). Οι πρωτοβουλίες της Δύσης

    Έγκυροι διεθνείς διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δε θα’ναι καθόλου εύκολο για τη Δύση να αντιμετωπίσει επιτυχώς την “διπλωματία του πετρελαίου” που η Μόσχα αναπτύσσει στην περιοχή της Κασπίας. Τόσο στη Ρωσία, όσο στο Αζερμπαϊζάν και στο Καζακστάν υπάρχει η βεβαιότητα του διακαιώματος διαχείρησης των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται κάτω από το βυθό της Κασπίας. Από την άλλη μεριά, οι δυτικές εταιρίες εμφανίζονται επίσης αποφασιμένες να κερδίσουν από τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν. Παράλληλα, οι διεθνείς ανάγκες σε πετρέλαιο διαρκώς αυξάνονται, ενώ η Κασπία μπορεί να δώσει ποσότητες ίσες με αυτές του Περσικού Κόλπου.

    Στα ενεργειακά θέματα της παραπάνω περιοχής, εκτιμάται ότι η Δύση θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για έναν σοβαρό και ισοζυγισμένο διάλογο με τη Μόσχα, έχοντας υπόψη της, ότι οι πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες συνθέτουν μια ευαίσθητη περιοχή για τα ενδιαφέροντα των Ρώσων. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι προβληματισμοί των αναλυτών της Δύσης εστιάζονται στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης “σκληρής” αντίδρασης της Μόσχας -που εν’όψει και της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την κεντροανατολική Ευρώπη- θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση ετρείας κλίμακας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 10 February 1997 - 15:23:08