Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-23

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 23 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
  • [02] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ
  • [05] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΡΣΕΝΗ
  • [06] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [07] ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
  • [08] ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [10] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [11] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
  • [13] ΕΝΤΟΛΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΟΝ ΓΙΑΛΙΜ ΕΡΕΖ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΛΑΡΚ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
  • [15] ΙΡΑΚ:Ο ΟΗΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ρ.ΜΠΑΤΛΕΡ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ των δύο αποφάσεων για το Κυπριακό και χαιρετίζει τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της Ευρωπαικής Ενωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Οπως είπε η υιοθέτηση των δύο αποφάσεων δεν δείχνει μόνο το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό αλλά και το ότι το Σ.Α. συνειδητοποιεί τους κινδύνους που περικλείει η παράταση του πρβλήματος. Είναι η πρώτη φορά που πέραν από τους συνήθεις τύπους το Σ.Α. με νέες ισχυρότατες διατυπώσεις και συγκεκριμένες εντολές και κατευθύνσεις δείχνει αποφασισμένο να επιδιώξει όχι μόνο μια βραχυπρόθεσμη μείωση της έντασης, αλλά να amtiletyp_sei ουσιαστικά το κρίσιμο πρόβλημα ασφάλειας και παράλληλα κινείται αποφασιστικά για την επίλυση του Κυπριακού.

    Η μία απόφαση περιγράφει με σαφήνεια τις βασικές παραμέτρους λύσης του Κυπριακού και δηλώνεται με αυτό τον τρόπο ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση που έγινε από την Τουρκία δεν λαμβάνεται υπόψη από τη διεθνή κοινότητα και είναι από κάθε πλευρά απαράδεκτη. Στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος και μια νόμιμη κυβέρνηση. Η κατάσταση που έχει επιβληθεί με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και η λύση του Κυπριακού θα είναι η ομοσπονδία.

    Η άλλη απόφαση προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για επίτευξη προόδου στο θέμα της ασφάλειας και η δέσμευση για μη χρήση βίας και μια σταδιακή διαδικασία για μείωση δυνάμεων-εξοπλισμών προς την κατεύθυνση που έχει προτείνει ο πρόεδρος Κληρίδης. Προβλέπει ακόμα την ένταση των διεθνών προσπαθειών για επίτευξη συνολικής λύσης. Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία των δεσμεύσεων Κλίντον και Ευρωπαικής Ενωσης, αναμένει, όμως, την υλοποίηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εκτιμά ότι ο συνδυασμός των αποφάσεων του Σ.Α. και δηλώσεων ξένων ηγετών αποτελεί ένα σύνολο που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι η διεθνής κοινότητα δέχεται να αναλάβει την ευθύνη για να επιβάλει τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση αν θα αποδεχτεί η Τουρκία τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, απάντησε ότι δεν θα υπαγορεύσει η Αγκυρα την πολιτική μας.

    [02] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Μήνυμα προς την κυβέρνηση να σταματήσει την προσπάθεια συρρίκνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μείωση των οικονομικών πόρων και των αρμοδιοτήτων, έστειλε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του ιδίου καθώς και των δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων που έγινε το μεσημέρι στο δημαρχείο.

    Δεν μπορεί να έρχεται η κεντρική εξουσία και να παρουσιάζει στο δήμαρχο πως θα γίνει η ανάπλαση μιας πλατείας, ούτε επιτρέπεται ο Δήμος να μαθαίνει από τις εφημερίδες τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Helexpo-ΔΕΘ, είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και διευκρίνισε πως δεν αποτελούν αιχμές εις βάρος του. Εσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι ο κ. Μαγκριώτης-και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου-υπηρέτησε με αφοσίωση την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι υποστηρικτής της.

    Παράλληλα ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι η διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της ώστε να εργαστεί για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, της Ν.Α. Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη της νεολαίας, της ανάπτυξης και του πνεύματος.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δήμο παρατήρησε ότι η νέα διοίκηση τους βλέπει ως συνεργάτες και έχουν δικαίωμα να καταλαμβάνουν ακόμη και το δημαρχείο και να παρεμποδίζουν τις συνεδριάσεις, εφόσον έχουν δίκιο και αφού βεβαιωθούν ότι ο Δήμος ευθύνεται για τα προβλήματα τους και όχι η jemtqij^ διοίκηση. Ταυτόχρονα τους κάλεσε να λάβουν υπόψη πως όταν σταματάει η λειτουργεία του Δήμου η πόλη "πεθαίνει" και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει την πόλη να "πεθαίνει".

    Θυμήθηκε, επίσης, πως πριν από 20 χρόνια είχε ορκισατεί δημοτικός σύμβουλος και τώρα το έφερε ο Θεός και η τύχη να ορκιστεί δήμαρχος.

    Στο χαιρετισμό του ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Δημητριάδης ζήτησε από τον κ. Παπαγεωργόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της πόλης και να πετύχουν ότι καλύτερο.

    Το λόγο ζήτησαν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος αρνήθηκε λέγοντας πως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη διαδικασία.

    Στην τελετή της ορκωμοσίας χοροστάτησε ο πρωτοσύγκελος Ιωάννης Τασιάς, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα και παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Σοφιανός, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Σκαραφίγκας, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης, οι βουλευτές Κ. Σπυριούνης (ΠΑΣΟΚ), Π. Ψωμιάδης, Γ. Ορφανός (Ν.Δ), ο Σ. Κούβελας που καταλαμβάνει τη θέση του Β. Παπαγεωργόπουλου στη Βουλή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μ. Χατζηπροκοπίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Θρασύβουλος Λαζαρίδης, Σπύρος Βούγιας, Αγάπιος Σαχίνης κ.α.

    Η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου θα γίνει την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και θα εκλεγούν τα μέλη του προεδρείου και των άλλων οργάνων του συμβουλίου.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    "Ο κ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης θωράκισε με αλεξίσφαιρο τον ΥΜΑ - Θ στην πρώτη στόχευσή του, αυτό βεβαίως είναι σημαντικό για μένα και τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι το ίδιο αλεξίσφαιρο έχει και η κυβέρνηση γιατί έχει επιτελέσει το καθήκον της απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και στις περιφερειακές δυνάμεις, αφού τις έχει εξοπλίσει με ισχυρές αρμοδιότητες, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης".

    Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης με αφορμή τις επισημάνσεις του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου - κατά την τελετή της ορκωμοσίας του - για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    "Να μην ξεχνούμε πως τρεις μεγάλες θεσμικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Είναι η περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, η κατάκτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το πρόγραμμα "Καποδίστριας" που ξεκινά από 1.1.1999". είπε ο υπουργός, ενώ συνεχίζοντας τόνισε: "Εχουν να γίνουν ακόμη βήματα πολλά και η κυβέρνηση μας είναι βέβαιη πως με τις νέες Νομαρχιακές και Δημοτικές αρχές θα τα πραγματοποιήσει. Αλλωστε και ιστορικά το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει συνδέσει την πορεία του με την peqiveqeiaj^ ανάπτυξη, έχει συνδέσει τη διαδρομή του με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο γιατί δημιούργησε τους θεσμούς αυτούς, αλλά και γιατί τους υποστήριξε. Είμαι βέβαιος ότι με τη Δημοτική αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και με τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές της ευρύτερης περιφέρειας του βορειοελλαδικού χώρου θα έχουμε μια καλή συνεργασία, συνεννόηση και συναίνεση στους στόχους, στην ιεράρχηση των αιτημάτων μας και στη διεκδίκηση". Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για την HELEXPO - ΔΕΘ, ο υπουργός τόνισε ότι "βρισκόμαστε στην τελική ευθεία", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στις γιορτές θα δοθεί η δυνατότητα μιας νέας επαφής με τις παραγωγικές τάξεις, "οι οποίες ήδη έχουν συμφωνήσει με τη βασική φιλοσοφία και τις επιλογές της κυβέρνησης".

    "Εχω ήδη ενημερώσει τον κ. Δημητριάδη, τον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον κ. Καπετανόπουλο, τον πρόεδρο του Δ.Σ για τις βασικές αλλαγές της ΔΕΘ. Οι αλλαγές αυτές ισχυροποιούν τη σχέση της με τη Θεσσαλονίκη, την ενισχύουν και την εξοπλίζουν, αλλά και προδιαγράφουν την αναπτυξιακή της πορεία στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Ο κ. Δημητριάδης διατύπωσε τη συμφωνία του με τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης", σημείωσε ο υπουργός.

    Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο κ. Παπαγεωργόπουλος να κινείται στο ίδιο πνεύμα "και έτσι νομίζω πως όλοι μαζί θα προχωρήσουμε στην ισχυροποίηση και ανάπτυξη της Εκθεσης. Για μας η Εκθεση είναι ο μύθος, είναι κομμάτι της ζωής μας, είναι ένα από τα ξεχωριστά πρόσωπα της πόλης. Η ΔΕΘ έχει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Βόρειας Ελλάδας και της εθνικής οικονομίας. Ολα αυτά όχι μόνο δεν τα απεμπολούμε, αλλά τα ενισχύουμε. Αυτή είναι η εντολή των Θεσσαλονικέων και όλων των Βορειοελλαδιτών και αυτήν πραγματοποιουμε".

    [04] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ

    "Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν υποχωρεί αλλά προχωρεί". Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσίασε υποδείγματα ερωτήσεων, παρόμοιων με εκείνες στις οποίες θα διαγωνιστούν οι μαθητές τον Ιούνιο.

    Ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα υποχωρήσεων και πρόσθεσε ότι οι χειρονομίες του Υπουργείου Παιδείας έγιναν για να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν το ψυχολογικό κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος τους. Σημείωσε ακόμη ότι οι φετινές εξετάσεις δε θα είναι δυσκολότερες από τις προηγούμενες και ότι τα θέματα θα είναι μέσα από την ύλη που έχουν διδαχτεί οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

    Σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, επισήμανε ότι οι διορθωτικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας βελτιώνουν την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Έκανε δε λόγο για μια κίνηση καλής θέλησης προς μαθητές και εκπαιδευτικούς που πρέπει να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας παιδείας ποιοτικά αναβαθμισμένης και apotekeslatij^r.

    [05] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΡΣΕΝΗ

    Αρνητικά αντέδρασαν οι μαθητές λυκείων στις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, με τις οποίες επιχειρείται εκτόνωση της κρίσης στο χώρο της εκπαίδευσης.

    Κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν αμβλύνουν ούτε στο ελάχιστο το εξουθενωτικό εξεταστικό σύστημα που καθιερώνει ο νέος νόμος, τις χαρακτήρισε με ανακοίνωση της η διοίκηση της ΟΛΜΕ. Συνέντευξη τύπου δίνουν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής καταλήψεων των μαθητών για να απαντήσουν στις εξαγγελίες Αρσένη.

    Ο υπουργός Παιδείας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες παρουσίασε βελτιώσεις στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα μόνο για φέτος, ο βαθμός των μαθητών της Β΄ Λυκείου θα συνυπολογιστεί στο εθνικό Απολυτήριο αν είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον γενικό βαθμό της Γ΄ Λυκείου. Αν είναι μικρότερος τότε ο βαθμός του απολυτηρίου του ενιαίου Λυκείου θα διαμορφωθεί μόνο από τον γενικό μέσο όρο της βαθμολογίας της Γ΄ Λυκείου. Επίσης μόνο για φέτος θα ισχύσει ο θεσμός των μετεξεταστέων.

    [06] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Ανυποχώρητοι παραμένουν οι μαθητές και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης. Εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής καταλήψεων ανακοίνωσαν ότι αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

    Οι μαθητές χαρακτήρισαν ελιγμούς του υπουργείου Παιδείας τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Γεράσιμος Αρσένης, δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και τονίζουν ότι οι καταλήψεις θα συνεχιστούν.

    Οπως είπαν "ο υπουργός Παιδείας δεν διαπραγματεύεται μαζί μας και εμείς δεν διαπραγματευόμαστε μαζί του". Υπογράμμισαν ακόμη ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με μαθητές λυκείων από όλη την Ελλάδα είναι κοινή η θέση να παραμείνουν στις αποφάσεις τους.

    Εξάλλου, η ομοσπονδία των καθηγητών απέρριψε ήδη τις εξαγγελίες του Γεράσιμου Αρσένη τις οποίες χαρακτήρισε κινήσεις εντυπωσιασμού.

    [07] ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

    Την εντολή να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με υπευθυνότητα, έμπνευση και αποτελεσματικότητα έδωσε ο νέος αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού Λουκάς Ανανίκας, καθηγητής ΑΠΘ, απευθυνόμενος στους Τομεάρχες και Περιφερειάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης σε συνεδρίαση του εν λόγω τμήματος της Γραμματείας Οργανωτικού με τη νέα του σύνθεση.

    Η εμπειρία των πρόσφατων εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, τα συμπεράσματα της τελευταίας Εθνικής Συνδιάσκεψης και κυρίως η ευρύτερη κοινωνική απαίτηση για ανταπόκριση της ΝΔ στις σύγχρονες προκλήσεις, θα αποτελέσουν τον πιλότο για τα στελέχη της Cqallate_ar Οργανωτικού που σε συνεργασία με τις Οργανώσεις της ΝΔ επιφορτίζονται με το έργο της προετοιμασίας του κόμματος για τις ευρωεκλογές και τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Η νέα σύνθεση της Γραμματείας Οργανωτικού, Τμήμα Μακεδονίας - Θράκης έχει ως εξής: Υπεύθυνος είναι ο Λουκάς Ανανίκας, ενώ Περιφερειάρχες είναι ο Δημήτριος Πανοζάχος (Θράκη), ο Θεόδωρος Καράογλου (Ανατολική Μακεδονία), ο Λευτέρης Γεωργιάδης (Πιερία - Ημαθία - Πέλλα), ο Θέμης Καρτσιώτης (Χαλκιδική - Σέρρες - Κιλκίς), ο Ανδρέας Λεούδης (Γρεβενά - Κοζάνη) και ο Γεώργιος Βακουφτσής (Καστοριά - Φλώρινα).

    Οσον αφορά τους Τομεάρχες, είναι ο Γεώργιος Μωυσίδης (Γρεβενά), ο Δημήτριος Δαρνάκας (Δράμα), ο Θεολόγος Καλαϊτζής (Εβρος), ο Δημήτρης Τσάμης (Ημαθία), ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου (Καβάλα), ο Νίκος Χατζηνικολάου (Καστοριά), ο Απόστολος Χατζητόλιος (Κιλκίς), καθώς και ο Αλκης Νουσηκύρου (Κοζάνη), ο Βασίλειος Μακρής (Ξάνθη), ο Φίλιππος Ζαφειρίου (Πέλλα), ο Ιωακείμ Μήτσου (Πιερία), ο Θεόδωρος Γκοράνης (Ροδόπη), ο Κώστας Ταγγίρης (Σέρρες), ο Νικόλαος Κασιμάτης (Φλώρινα) και ο Ηλίας Ηλιόπουλος (Χαλκιδική).

    [08] ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ

    Είκοσι περίπου χρόνια δουλειάς επτά επιστημόνων ειδικευμένων στη λεξικογραφία χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση του Λεξικού της Κοινής Νεοελληνικής που κυκλοφόρησε πρόσφατα το Ίδρυμα Μ.Τριανταφυλλίδη. Σύμφωνα με τους υπευθύνους των κεντρικών βιβλιοπωλίων της Θεσσαλονίκης, οι πωλήσεις του πηγαίνουν ήδη πάρα πολύ καλά, ενώ το αναγνωστικό κοινό στις πρώτες εκτιμήσεις του το χαρακτηρίζει πολύ εύχρηστο και με μεγάλο φάσμα λέξεων. Για την απόκτησή του πρέπει να καταβάλει κανείς το αντίτιμο των 18.000 δρχ .

    Οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν στις 1532 σελίδες του την ερμηνεία 60.000 περίπου λημμάτων, για τα οποία υπάρχουν πρωτότυπες διευκρινίσεις. Αρχικός και βασικός στόχος της δημιουργίας του λεξικού, το οποίο επικεντρώνεται στην ερμηνεία των λέξεων που αποτελούν τον κορμό της νεοελληνικής γλώσσας, ήταν να καλύψει τις ανάγκες μαθητών φοιτητών και εκπαιδευτικών. Η αρτιότητά του όμως το καθιστά πολύτιμο οδηγό για το ευρύ μορφωμένο κοινό, όπως είπε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών), Γιώργος Παράσογλου.

    Η ολοκλήρωση του λεξικού αυτού αναμένονταν επί χρόνια άνθρωποι που λατρεύουν και ασχολούνται επισταμένως με την ελληνική γλώσσα, καθώς προέρχεται από το ίδρυμα του μεγάλου δασκάλου Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Στις σελίδες του δεν θα βρει κανείς λέξεις που ανήκουν στη διάλεκτο μικρών κοινωνικών ομάδων, τοπικούς ιδιωματισμούς και εξειδικευμένη ορολογία. Σκοπός του είναι να καταγράψει τη γλώσσα που μιλιέται ευρέως ιδίως στα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων λογίων λέξεων και εκφράσεων.

    Οι κυριότερες πρωτοτυπίες του, σύμφωνα με τον κ. Παρασχάκο εντοπίζονται στην οργάνωση και τις πληροφορίες που παρατίθενται.

    Υπάρχει φωνητική μεταγραφή των λέξεων με λατινικά στοιχεία cia τους Έλληνες αναγνώστες, αλλά και για τους φιλέλληνες και τους σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Για όλες τις κλιτές λέξεις υπάρχει παραπομπή σε πίνακες υποδειγματικής κλίσης που καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις. Το λεξικό περιλαμβάνει και πολύ μεγάλο αριθμό εκφράσεων. Με ιδιαίτερη προσοχή αξιολογείται η χρήση της κάθε λέξης υφολογικά, ανάλογα με το επίπεδο που εκφωνείται. Για παράδειγμα η λέξη "ελευθερία", ανάλογα με την περίσταση μπορεί να εμφανιστεί ως "λευτεριά", ή "ξελεφτεριά".

    Η σύνταξή του αποφασίστηκε αρχικά το 1968 από το ΔΣ του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών. Η επταετία που μεσολάβησε διέκοψε την πορεία του, ενώ αποφασιστική για την εξέλιξή του ήταν η παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη. Έκτοτε ομάδα φιλολόγων αποσπασμένων από τη μέση εκπαίδευση στην οποία εντάχθηκε ένα μέλος εθελοντικά, αφού ειδικεύτηκαν στη λεξικογραφία αφιερώθηκαν στην ολοκλήρωση του έργου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Τη δέσμευση της Βρετανίας να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τον Γ.Γ. να εργαστεί για μείωση της έντασης και των εξοπλισμών στην Κύπρο, εκφράζει ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ.

    Στη σημερινή δήλωση ο Βρετανός Πρωθυπουργός τονίζει ότι "είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλα τα μέρη να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση η οποία μπορεί να αυξήσει την ένταση στο νησί", που μπορεί να γίνει και μέσω της αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών.

    Αφού αναφέρει ότι "η Βρετανία είναι δεσμευμένη να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος", ο Τόνι Μπλερ καλεί "όλα τα μέρη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Γ.Γ. του ΟΗΕ και την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπό του με τρόπο ευέλικτο και εποικοδομητικό και να διασφαλίσουν πρόοδο στα θέματα που επισημαίνει". (Χ.Σ.)

    [10] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Tο Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και καλεί τις δύο κοινότητες να ανταποκριθούν στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτησε με ανακοίνωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον και δήλωσε την απόφαση των ΗΠΑ να βρεθεί βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

    Επίσης ο κ.Κλίντον καλεί όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει την ένταση στο νησί, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων και των όπλων. "Αυτό θα καταστήσει δυνατές τις σημαντικές προσπάθειες, που εγώ και οι άλλοι θέλουμε να καταβάλλουμε, έτσι ώστε να προωθήσουμε σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το 1999", τονίζει.

    Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η δέσμευση των ΗΠΑ για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού. "Μια πολιτική λύση που θα θέσει τέρμα στην τραγική διχοτόμηση της Κύπρου ήταν και συνεχίζει να είναι μια υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησής μου", υπογραμμίζει ο Κλίντον.

    Επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν δυναμικά την πρωτοβουλία της 30ης Σεπτεμβρίου 1998, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για μείωση των εντάσεων και προώθηση προόδου προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο, Αναφορικά με το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Κλίντον τονίζει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζητώντας από αυτόν να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για "μείωση των εντάσεων και pqo~hgsg μιας συνολικής επίλυσης της μακροχρόνιας διαφοράς".

    Αναφέρει εξάλλου ότι "είναι ενθαρρυμένος από τη συνεργασία που που έχουν επιδείξει οι δύο πλευρές μέχρι τώρα, στη συνεργασία τους με τον ΟΗΕ. "Πιστεύω ότι το 1999 μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες των εμπλεκομένων μερών" τονίζει ο Κλίντον και υπογραμμίζει ότι "η συνεχιζόμενη πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα είναι κρίσιμα σημαντική στο να κάνει αυτές τις ευκαιρίες πραγματικότητα".

    [11] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Θετικά χαρακτήρισε τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι δημιουργούν ελπίδες όσον αφορά τις προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος επί της ουσίας του Κυπριακού, καθώς και για τη μείωση ολων των δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο, με στόχο την αποστρατικοποίηση.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Κασουλίδης σχολίασε τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τονίζοντας τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου να εργαστεί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Κλίντον δημιουργεί κάποιες νέες προσδοκίες εκφράζοντας τη θέση ότι το 1999 μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επίσης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία με τη στάση της βοήθησε ώστε και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταλήξουν σε αυτά τα ομόφωνα ψηφίσματα. Οπως είπε ο υπουργός, στο ψήφισμα 1217 γίνεται συγκερασμός και επανάληψη των ψηφισμάτων του 1178 και 1179 του περασμένου Ιουνίου και τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι επαναλαμβάνεται η θέση για εξεύρεση λύσης με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών με τη μορφή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Το ψήφισμα 1218 ο κ. Κασουλίδης το χαρακτήρισε καινούργιο, που δημιουργεί ένα νέο γεγονός για το Κυπριακό. "Τα στοιχεία τα οποία θα ήθελα να εντοπίσω ως βασικά είναι το γεγονός ότι αντί να περιορίζεται όπως τα προηγούμενα, σε έκκληση προς τις δύο πλευρές για μια σειρά από θέματα που περιέχονται ήδη στο 1217, αλλά και στα προηγούμενα ψηφίσματα, εδώ καλείται ο ΓΓ καθορίζοντας ως στόχους την επιδίωξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τη μείωση της έντασης να εργαστεί και με τις δύο πλευρές με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

    Πρόσθεσε δε, ότι για πρώτη φορά - τουλάχιστον εδώ και αρκετά χρόνια - το ψήφισμα καλεί τις δύο πλευρές σε συμμόρφωση προς τους στόχους που καθορίζονται στις παραγράφους 4 και 5, σε συνεργασία με τον ΓΓ και ακολούθως το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον ΓΓ να το πληροφορεί για την πρόοδο και αυτό αποφασίζει να παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένο στο ζήτημα.

    Σχολιάζοντας τη φρασεολογία του 1218, το οποίο αναφέρεται στις δύο πλευρές και όχι στις δύο κοινότητες, ο κ. Κασουλίδης είπε |ti δεν ενοχλεί την κυπριακή κυβέρνηση, διότι εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των στόχων αυτού του ψηφίσματος αφορά στρατεύματα και κυρίως τα κατοχικά στρατεύματα, ασφαλώς οι πλευρές είναι μια ευρύτερη έννοια από τη στενή έννοια των κοινοτήτων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S300, λέγοντας μόνο ότι "οι πύραυλοι και η εγκατάστασή τους είναι θέμα που θα συζητήσει και θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο".

    [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Θεώδορου Πάγκαλου εξαπέλυσαν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του, ότι είναι ανύπαρκτη η δήθεν "σλαβική μειονότητα" στην Ελλάδα.

    Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Τρίτης χαρακτήρισαν "σκανδαλώδεις" τις δηλώσεις του κ.Πάγκαλου. Η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων αλλά και το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Α-1, αναφέρθηκαν μόνο στις "επίμαχες δηλώσεις" του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ενώ υποβάθμισαν τις υπόλοιπες παραμέτρους της επίσκεψής του στη χώρα και τις πολύ σημαντικές επαφές του με την πολιτική ηγεσία, οι οποίες, πέραν του πολιτικού, αφορούσαν και τον οικονομικό τομέα. Την μεγαλύτερη αντίδραση, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση του κ.Πάγκαλου ότι η οργάνωση "Ουράνιο Τόξο" είναι ένα μέτωπο σταλινικών, σλαβομακεδόνων και ομοφυλοφίλων, οι οποίοι έλαβαν μόνο 1800 ψήφους στην Ελλάδα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές Η χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κυριαρχεί και στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της ΠΓΔΜ. Η "Νόβα Μακεντόνια" με τίτλο "Πάγκαλος: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα" και υπότιτλο "Το όνομα δεν είναι το κυριότερο ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όμως, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο μέλλον και να οδηγηθεί σε πολιτικό αδιέξοδο" χαρακτηρίζει στο σχετικό κείμενο "σκανδαλώδεις" τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού. Όμοια είναι και τα σχόλια της εφημερίδας "Ντνέβνικ", η οποία στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Ο Πάγκαλος άνοιξε το κουτί τις Πανδώρας" και υπότιτλο "Ο Θ.Πάγκαλος στα Σκόπια έφερε στην επικαιρότητα το πρόβλημα του ονόματος και δήλωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σλαβική μειονότητα, καλώντας σε ανοιχτά σύνορα και συνεργασία", το οποίο συνοδεύεται από μεγάλη φωτογραφία του κ.Πάγκαλου και του Σκοπιανού ομολόγου του Αλεξάντερ Ντιμίτροφ.

    Η εφημερίδα "Βέτσερ" δημοσιεύει σχόλιο για την επίσκεψη του κ.Πάγκαλου στη δεύτερη σελίδα, με τίτλο "Ετοιμότητα για λύση των εκκρεμών προβλημάτων" και υπότιτλο "Για τον Πάγκαλο το "Ουράνιο Τόξο" είναι συνασπισμός σταλινικών, σλαβομακεδόνων και ομοφυλόφιλων".

    Στο μεταξύ, αντίθετα με τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης συγκρατημένο και αντικειμενικό σχόλιο για τα αποτελέσματα των επαφών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό, στη συνάντηση του κ.Πάγκαλου με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, στην οποία παραβρέθηκαν ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντιμίτροφ και οι epijevak^r των δυο γραφείων συνδέσμων πρέσβεις Λιούπτσο Αρσόφσκι και Αλέξανδρος Μαλλιάς, οι δύο άνδρες συμφώνησαν από κοινού ότι η διμερείς συνεργασία εξελίσσεται καλά και σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού.

    Ο Γκλιγκόροφ εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα, η οποία σημειώνει ανοδική πορεία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.

    Στη συνάντηση εκφράστηκε επίσης το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο δε αυτό τονίστηκε ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση των διενέξεων σε μερικές από τις γειτονικές χώρες καθώς και τη δημιουργία προϋποθέσεων για στενότερη συνεργασία και προσέγγιση ξένου κεφαλαίου.

    Ο Γκλιγκόροφ, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό, τόνισε ότι το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων με την Ελλάδα είναι έντονο δεδομένου ότι τις δύο χώρες τις συνδέουν, όπως είπε "ιστορικές σχέσεις". Ζήτησε, επίσης, την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι για τα βαλκανικά κράτη δεν υπάρχει άλλο μέλλον εκτός από τον εκδημοκρατισμό τους και την κοινή ζωή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Κατά τη συνάντησή με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, ο κ.Πάγκαλος προανήγγειλε τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών το Μάιο στη Θεσσαλονίκη. Στη συνομιλία του οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών και υπογράμμισαν τις δυνατότητες για την προαγωγή αυτών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

    Ο κ.Γκεοργκίεφσκι τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραχωρήσει προς υλοποίηση ένα σημαντικό μέρος της υποδομής της, ενώ από την ελληνική πλευρά τονίστηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις προγραμμάτων στην ΠΓΔΜ.

    Η νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου και κυρίως οι πτυχές της πολιτικής έναντι των γειτονικών κρατών και το πρόγραμμα για οικονομική ανάπτυξη και αναβίωση της οικονομίας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, Σάβο Κλίμοφσκι. Στη συνομιλία τονίστηκε ότι η επίσκεψη του κ.Πάγκαλου είναι προς όφελος της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Ο κ.Κλίμοφσκι παρέδωσε πρόσκληση προς τον πρόεδρο της ελληνικού κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη για επίσκεψη στα Σκόπια.

    Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, χωρίς σχόλια, μετέδωσε και αποσπάσματα από τη κοινή συνέντευξή τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με κύρια έμφαση στις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού ότι οι διαβουλεύσεις για την ονομασία σημειώνουν πρόοδο και θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στις εκτιμήσεις του ότι η ΠΓΔΜ είναι σταθερή χώρα στην οποία συνεχίζεται ο εκδημοκρατισμός σε όλους τους τομείς. Ε.Π.

    [13] ΕΝΤΟΛΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΟΝ ΓΙΑΛΙΜ ΕΡΕΖ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεημάν Ντεμιρέλ ζήτησε από τον πρώην υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιαλίμ Ερέζ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να δώσει τέλος στην πολύμηνη πολιτική κρίση της χώρας.

    Μετά τη συνάντηση που είχε ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός με τον κ.Ντεμιρέλ στο προεδρικό μέγαρο, υποστήριξε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες και ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση που θα είναι αποδεκτή από το κοινοβούλιο της χώρας. Εάν ο κ.Ερέζ, 54 ετών, καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας Κουρδικής καταγωγής.

    "Θα προσπαθήσω να σχηματίσω κυβέρνηση που θα βασίζεται στην εθνική κατανόηση", είπε ο κ.Ερέζ, ενώ σε αντίθεση με άλλους που προσπάθησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, δήλωσε ότι θα συσκεφτεί τη Δευτέρα με τον ηγέτη του κόμματος της Αρετής Ρετσάι Κουτάν.

    Ο κ.Ερέζ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Μεσούτ Γιλμάζ το 1997, αλλά οι φιλοδοξίες του για την πρωθυπουργία ήρθαν στην επιφάνεια πριν ακόμη από την απομάκρυνση του Γιλμάζ. Στις δηλώσεις του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τόνισε ότι "εάν η Τουρκία επιθυμεί να βγει από την οικονομική κρίση, εάν επιθυμεί να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και εάν επιθυμεί την κοινωνική αρμονία, τότε χρειάζεται έναν ισχυρό πρωθυπουργό και εγώ είμαι τέτοιος άνθρωπος".

    Σύμφωνα με τη γνώμη πολιτικών αναλυτών ο κ.Ερέζ πιθανώς να αντιμετωπίσει την αντίθεση της πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ, καθώς έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση. Ε.Ρ.

    [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΛΑΡΚ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

    O διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλεϊ Κλάρκ καταδίκασε τις ολοένα και αυξανόμενες στρατιωτικές και αστυνομικές ενέργειες του Βελιγραδίου στο Κοσσυφοπέδιο και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να απόσχουν από τις συγκρούσεις.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει κλιμάκωση της βίας, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί βαθύτατα για αυτές τις εξελίξεις. Οι επιθετικές στρατιωτικές και αστυνομικές ενέργειες της Σερβίας δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις της που έδωσε η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο μεταξύ μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές και στους Αλβανόφωνους να απόσχουν από τη βία. Λ.Μ

    [15] ΙΡΑΚ:Ο ΟΗΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ρ.ΜΠΑΤΛΕΡ

    Τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν σχέδιο αντικατάστασης της ειδικής επιτροπής για τον αφοπλισμό του Ιράκ, στην οποία είναι επικεφαλής ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ από μία "λιγότερο επιθετική" ομάδα ειδικών για τον έλεγχο των όπλων, όπως έγινε γνωστό από πηγές στο κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    Η εφημερίδα Boston Globe δημοσίευσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει ήδη δημιουργήσει επιτροπή εργασίας που αποτελείται από στενούς του συνεργάτες, η οποία εξετάζει τις εκδοχές αντικατάστασης.

    Όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βαγδάτης, υποστηρίζεται ότι θα ο έλεγχός του θα πρέπει να διεξάγεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία έχει ήδη καθιερώσει σταθερές σχέσεις συνεργασίας με τις ιρακινές αρχές. Παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία ad hoc ερευνητικής ομάδας που θα επιβλέπει ιρακινά προγράμματα για την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό αποτελεί ένα από τα έξι τουλάχιστον σχέδια, αλλά ούτε ένα από αυτά δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον κ.Ανάν.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στην ατζέντα περιλαμβάνεται το θέμα της παραίτησης του κ.Μπάτλερ παρ' όλο που ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεση να διατηρήσει τη θέση του. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 23 December 1998 - 20:34:22 UTC