Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-08

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 8 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ-ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
  • [03] ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ - ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΑ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΑ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [05] «ΛΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ» ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΦΩΝΗ ΘΑΡΡΑΛΕΑ, ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ
  • [07] ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΧΕΙ ΤΟ 80,5% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [08] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Η ΚΟΡΥΤΣΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [10] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΤΚΟΦΣΚΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [11] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [12] Ο ΠΑΠΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ

    Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε η νεροποντή στην παλιά και στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και σε τέσσερα σημεία η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Η τροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς να μην κατευθύνονται προς την Κόρινθο. Ο εθνικός δρόμος έκλεισε στην περιοχή Κακιά Σκάλα και στο 63ο χιλιόμετρο λόγω κατολισθίσεων. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην Ελευσίνα και τα Μέγαρα όπου πολλά ισόγεια σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει.

    Στη Λακωνία η στάθμη του Ευρώτα έχει περάσει τα όρια ασφαλείας με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γειτονικές κοινότητες em~ σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

    Στο Γύθειο και τους Ταξιάρχες Λακωνίας όλοι οι δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν και δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ-ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

    Αύριο θα γίνει η αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στο νομό Λακωνίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης. Επισήμανε πως και για τους πληγέντες της Λακωνίας θα ισχύσουν τα μέτρα βοήθειας, όπως σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

    [03] ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ - ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΑ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΑ

    Επαρχιακοί δρόμοι στην περιοχή της Κατερίνης πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις που σημειώνονται από το πρωί σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής ένας 60χρονος έπεσε με το αυτοκίνητό του στη θάλασσα και πνίγηκε.

    Νεκρός ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή, στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών ο Χρήστος Χαματζόγλου, από την Ακτή Ζωγράφου. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο το αυτοκίνητο κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα στον προβλήτα του λιμανιού και έπεσε στη θάλασσα. Την ώρα εκείνη στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι και έβρεχε. Οι συγγενείς του δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να υπέστη ανακοπή καρδιάς. Στο μεταξύ, στην περιοχή «Ξηρολάκι», έξω από την Κατερίνη, από τη βροχόπτωση πλημμύρισε χείμαρρος με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τα νερά οι επαρχιακοί δρόμοι Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνος, Νέας Εφέσσου - Καρίτσας και Λιτοχώρου -Πλατανακίων. (Χ.Σ.)

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνουν με ειρηνικό τρόπο οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και να μην δημιουργηθούν προβλήματα για τους πολίτες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Δεν είναι δυνατό, πρόσθεσε, να περιοριστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση , άλλωστε στην Ελλάδα εκφράζεται ελεύθερα το φρόνημα και η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις θα εξελιχθούν με ειρηνικό τρόπο. Σε ερώτηση για το «λαικό δικαστήριο» που θα στηθεί το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος για τον Κλίντον σχολίασε ότι δεν έχει σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση. Ο κ. Ρέππας αποδοκίμασε και καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις και παρατήρησε πως είναι εύλογο να προκαλούν κλίμα ανησυχίας στην κυβέρνηση.

    [05] «ΛΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ» ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ

    «Λαικό Δικαστήριο» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μίλ Κλίντον θα στήσουν στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος ηθοποιοί σε συνεργασία με φιλειρηνικές οργανώσεις και θα τον δικάσουν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αμέσως μετά θα κάνουν πορεία μέχρι την αμερικανική πρεσβεία εγκαινιάζοντας μια εβδομάδα αντιαμερικανικών εκδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του προέδρου Κλίντον. Οι διαμαρτυρίες θα κορυφωθούν το Σάββατο με συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να επιτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων μέχρι και την αμερικανική πρεσβεία, αρκεί να είναι καλά περιφρουρημένες, και βεβαιώνει πως δεν θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και θα προστατευθούν οι περιουσίες από έκτροπα και βιαιότητες. Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας, σε συνεργασία με τις αμερικανικές, έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ και της συνοδείας του, ενώ προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι δύο επιθέσεις που εκδηλώθηκαν χτες το βράδυ στην Αθήνα στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και κτίριο της εταιρίας «Levis».

    [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΦΩΝΗ ΘΑΡΡΑΛΕΑ, ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ

    Στους ισχυρούς της γης πρέπει να μιλάμε με φωνή θαρραλέα, ισχυρή και καθαρή, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα. Ο κ. Καραμανλής παρακολούθησε το πρωί στο Ρέθυμνο της Κρήτης τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και αμέσως μετά την παρέλαση είπε στους δημοσιογράφους:»Γιορτάζουμε σήμερα τη θυσία στο Αρκάδι. Την θυσία εκείνων που χάθηκαν για την ελευθερία όλων μας. Και αυτή η θυσία έχει μεγάλη ιστορική αξία και μεγάλη επικαιρότητα. Γιατί ενόψει της τουρκικής προκλητικότητας, πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπίζουμε ιερά και όσια. και εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου να θυμόμαστε ότι στους ισχυρούς της γης πρέπει να μιλάμε με φωνή θαρραλέα, ισχυρή και καθαρή».

    [07] ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΧΕΙ ΤΟ 80,5% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έχει το 80,5% των Ελλήνων και μόλις το 12,2% έχει θετική γνώμη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα δημοσκόπησης της εταιρίας «ALKO» που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Εθνος». Η αρνητική κρίση είναι κοινό γνώρισμα των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων και πιο συγκεκριμένα αρνητική γνώμη έχει το 86,4% των ψηφοφόρων της Αριστεράς, το 83,3% του ΠΑΣΟΚ και το 75,3% της Νέας Δημοκρατίας.

    Το 92,4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν τον εμπιστεύονται, το 82,6% πιστεύουν ότι δεν θα βοηθήσει η επίσκεψη στα εθνικά h]lata του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ το 61,2% θεωρούν ότι έπρεπε να αναβληθεί η επίσκεψη Κλίντον υπό τις παρούσες συνθήκες. Επίσης το 32,1% αυτών εκτιμούν ότι η επίσκεψη θα βλάψει την κυβέρνηση Σημίτη, το 30,1% θα την ωφελήσει και το 37,8% εμφανίζονται διστακτικοί να εκφέρουν γνώμη. Η έρευνα έγινε από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων, ηλικίας 18-70 χρονών, στο λεκανοπέδιο Αττικής.

    [08] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο για την ένταξη της στην ΟΝΕ το 2001, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

    Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3% μέχρι τα τέλη του έτους εν συγκρίσει με το 3,7% που σημειώθηκε πέρσι και ο πληθωρισμός να κατέβει στο 2,3% φέτος σε σχέση με το 4,5% που σημειώθηκε πέρσι με τη βοήθεια της σφικτής οικονομικής πολιτικής, επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας τις μικρές αυξήσεις σε μισθούς και την αξιοσημείωτη μείωση του πληθωρισμού ωστόσο αναμένεται ένα τίναγμα στον πληθωρισμό στα τέλη του 2000 και το 2001. Παράλληλα προσθέτει ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τη σφιχτή της πολιτική όσο είναι εφικτό προκειμένου να διατηρήσει την πορεία της προς την ΟΝΕ. Λ.Μ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Η ΚΟΡΥΤΣΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν σήμερα οι κάτοικοι και οι αρχές της Κορυτσάς στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α'. Χιλιάδες πιστών συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κορυτσάς και ζήτησαν την ευλογία του πνευματικού ηγέτη της Ορθοδοξίας, που έφθασε συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο και άλλους κληρικούς της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε σε δοξολογία, που εψάλλη στο νεόκτιστο ναό της Κορυτσάς και στο χαιρετισμό του προς τους κατοίκους έστειλε μήνυμα ειρήνης, συναδέλφωσης και συνεργασίας των λαών. Στη συνέχεια μετέβη στο δημαρχείο της πόλης, όπου δέχθηκε αντιπροσωπείες κατοίκων και οργανώσεων. Το απόγευμα θα επιστρέψει με ελικόπτερο στα Τίρανα, όπου θα παρακαθήσει σε δείπνο, που παραθέτει προς τιμήν του ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Με την επίσκεψη στην Κορυτσά ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αλβανία και αύριο αναχωρεί επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη.

    [10] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΤΚΟΦΣΚΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ και η κινητικότητα που παρουσιάζεται στα επιτελεία των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, συνθέτουν το «ψηφιδωτό» της προεκλογικής εκστρατείας στα Σκόπια. Ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του υποψηφίου της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών Τίτο Πέτκοφσκι, Νίκολα Πόποφσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα υποστήριξε ότι ο κ. Πέτκοφσκι προηγείται του αντιπάλου του, δηλαδή του υποψηφίου του VMRO Μπόρις Τράικοφσκι.

    Οπως είπε οι δημοσκοπήσεις που διενήργησε το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία, Αλληλεγγύη και τη Κοινωνία των Πολιτών, ο κ. Πέτκοφσκι είναι πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών για το αξίωμα του προέδρου. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να μην απέχουν από την ψηφοφορία του β' γύρου στις 14 Νοεμβρίου, για να εδραιωθεί η δημοκρατία. Σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενη κοινοβουλευτική κρίση διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι πιθανή μια κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό που ενδεχομένως θα οδηγούσε στη διάσπασή του.

    [11] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η αντιπολίτευση της Σερβίας θα ζητήσει για πρώτη φορά αύριο από το κοινοβούλιο να κηρύξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σερβία για να επιτρέψει στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν για το καθεστώς του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε επίσημα να τεθεί το θέμα των πρόωρων εκλογών στην ατζέντα της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

    Η Βουλή θα συνεδριάσει αύριο για πρώτη φορά από τον Ιούλιο για να συζητήσει κυβερνητικό νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, στο οποίο έχει ήδη ασκήσει κριτική η αντιπολίτευση, καθώς και για τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου που ελέγχεται από τους συμμάχους του Μιλόσεβιτς. Το κόμμα του Ντράσκοβιτς, με μόνο 45 έδρες στο κοινοβούλιο, έχει λίγες πιθανότητες να τεθεί το ζήτημα στην ατζέντα του κοινοβουλίου, ακόμη και εάν αποκτήσει την υποστήριξη άλλων μικρών κομμάτων, που συνολικά κατέχουν 13 έδρες. Ε.Ρ.

    [12] Ο ΠΑΠΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' ζήτησε σήμερα από τη Γεωργία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη τη συμφιλίωση ανάμεσα στη Ρωμαιοκαθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία που τις χωρίζουν αιώνες δυσπιστίας και εχθρότητας. Σε συνάντησή του με τον Πατριάρχη Καθολικό Ιλία το Β', ηγέτη των Ορθόδοξων Χριστιανών της Γεωργίας, ο ποντίφικας ζήτησε νέες σχέσεις ανάμεσα στις δύο εκκλησίες που θα σηματοδοτήσουν τα δύο χιλιάδες χρόνια της Χριστιανοσύνης. «Το ιωβηλαίο μας προκαλεί να γνωρίσουμε με λύπη τους διαχωρισμούς pou προέκυψαν ανάμεσά μας κατά τη διάρκεια της χιλιετίας αυτής, μία καθαρή αντίφαση στη θέληση του Κυρίου» είπε ο Πάπας και συνέχισε λέγοντας ότι «στα πρόσφατα χρόνια οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο εκκλησίες έχουν γίνει αμεσότερες και ελπίζω και προσεύχομαι ότι η συνεργασία των δύο εκκλησιών θα ενισχυθεί σε κάθε επίπεδο». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο αντιπρόσωπός του στη Γεωργία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ενθαρρύνει τη συνεργασία και κατανόηση σε πνεύμα αληθινής χριστιανικής ευσπλαχνίας. Τα σχόλια του Πάπα συνοδεύτηκαν από διαμαρτυρία ορισμένων μελών της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και του Ρώσου Πατριάρχη Αλέξιου του Β', που αποκήρυξαν την επίσκεψή του, ως προσπάθεια προσηλυτισμού. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 19 November 1999 - 14:27:18 UTC