Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
  • [04] Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ: ΗΘΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [06] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ:Η ΕΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΕΛΣΙΝΚΙ

    Ταύτιση απόψεων σχετικά με το πλαίσιο των προϋποθέσεων που πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τη Σουηδή ομόλογό του Αννα Λιντ.

    Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι παρά το θετικό -όπως σημειώνουν-κλίμα που δημιουργήθηκε κατά την τελευταία συνάντηση που είχε η κ. Λιντ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, η κυβέρνηση της Σουηδίας θεωρεί ανεπαρκή τα βήματα της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο Κυπριακό. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετέβη στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνομιλίες με την Φιλανδή ομόλογό του Τάρια Χάλονεν. Την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στη Μόσχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του ‘Ιγκορ Ιβανόφ με αντικείμενο τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, στο πλαίσιο του «γύρου των πρωτευουσών» μεταβαίνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Φιλανδίας Πάαβο Λίπονεν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ EUQYPAIJG ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ επανέλαβε τη θέση της χώρας του, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν του ζήτησαν οι δημοσιογράφοι να σχολιάσει τη συνέντευξη του κ. Μπερνς στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» με την οποία τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση. Η ελληνική κυβέρνηση θα τοποθετηθεί επί του θέματος, όταν έρθει η ώρα στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, είπε και πρόσθεσε πως η χώρα μας επιθυμεί την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, εργάζεται γι αυτή, αλλά, πρωτίστως, θα πρέπει να εργαστεί η ίδια η Τουρκία.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

    Για ένα νέο ξεκίνημα κάλεσε τους Ελληνες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση των οπαδών του κόμματός του, στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ΝΔ για μια νέα πορεία, για ένα νέο ξεκίνημα και σε αυτή την πορεία, όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να βάλει εμπόδιο. «Είμαστε η μεγάλη παράταξη του μεσαίου χώρου. Ανοιχτοί στο διάλογο, ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ανοιχτοί σε όλους τους πολίτες χωρίς να μας νοιάζει τι ψήφιζαν μέχρι χθες. Ανοιχτοί και σε εκείνους που ήταν αντίθετοι από εμάς, γιατί χρειαζόμαστε στη μεγάλη προσπάθεια όλους τους καλούς Ελληνες και πράσινους και κόκκινους και γαλάζιους και όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι «το νέο ξεκίνημα το χρωστάμε στην πατρίδα μας, το χρωστάμε στους πολίτες αυτής της χώρας», προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι για την Ελλάδα της δημιουργίας, της διαφάνειας, του φωτός. Είμαστε αποφασισμένοι για μια Ελλάδα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλα της τα παιδιά».

    [04] Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ: ΗΘΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ηθικό χαρακτήρισε το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός επισήμανε ότι η ευαισθητοποίηση διαφόρων προσωπικοτήτων το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ενδεικτική του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται στη βρετανική κοινή γνώμη.

    Η κ. Παπαζώη αναφέρθηκε στις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, κυρίως το 1937 και το 1938. Σχετικά με τη νομική βάση των ελληνικών αιτημάτων για την επιστροφή των Ελγινείων στην Ελλάδα, επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα που αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για νομικούς χειρισμούς, είπε όμως ότι μια τέτοια ιστορία δεν μπορεί να λυθεί σε νομικό επίπεδο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί αύριο το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη μέσω Ελβετίας όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα αρχίσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ενόψει της αναχώρησής του, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προεδρεύσει στις 9 το πρωί συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου.

    [06] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Αξιωματούχοι της σερβικής πόλης Νις εξέφρασαν σήμερα τους φόβους ανθρωπιστικής καταστροφής, εξαιτίας της κράτησης των προμηθειών πετρελαίου θέρμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αξιωματούχους των τελωνείων. Το πετρέλαιο παραχωρήθηκε ως ανθρωπιστικό μέτρο βοήθειας προς τους Σέρβους για να επιβιώσουν στο βαρύ χειμώνα, μετά από συνεχείς διεθνείς κυρώσεις στη Σερβία. Το Δημοκρατικό Κόμμα αντιπολίτευσης του Ζόραν Τζίντζιτς κατηγόρησε το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς ότι «είναι προσωπικά υπεύθυνος για την παγωνιά που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Νις και του Πίροτ», προσθέτοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος και οι σύμμαχοί του διέταξαν την παρεμπόδιση της διέλευσης των φορτηγών στα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ και ότι δημιουργούν διοικητικά εμπόδια.

    Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για εξωτερικές υποθέσεις Κρις Πάτεν εξέφρασε τη λύπη του για την άρνηση του Βελιγραδίου να επιτρέψει τη διέλευση των φορτηγών, υποστηρίζοντας ότι οι τελωνειακοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα παράλογοι. Στο μεταξύ, ο Μπράνισλαβ Γιοβάνοβιτς, εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου της Νις δήλωσε ότι οι πράξεις του Μιλόσεβιτς ανάγκασαν τους τοπικούς αξιωματούχους να «χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης που διέθεταν για έκτακτες περιπτώσεις και για το οποίο δεν έχουν άδεια» και πρόσθεσε ότι ακόμη και αυτά τα αποθέματα δεν μπορούν να κρατήσουν για πάντα. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τοπικοί κυβερνήτες, μέλη διαφόρων πολιτικών κομμάτων, συζητούν τη διεξαγωγή διαδηλώσεων από την Τετάρτη, εάν οι προμήθειες πετρελαίου δεν φτάσουν μέχρι τότε στον προορισμό τους. Ε.Ρ.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ:Η ΕΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι ενδεχόμενη εκτέλεση του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, θα εμπόδιζε την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), απηύθυνε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Πάαβο Λίπονεν. Σε συνέντευξή του στο τηλεοτπικό δίκτυο MTV3, ο Φιλανδός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην εκτέλεση του Οτζαλάν, η προοπτική αποδοχής της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανη για πολύ καιρό.

    Ο κ.Λίπονεν τόνισε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να καταργήσει τη hamatij^ ποινή καθώς δεν είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει εάν θέλει η τουρκική πλευρά να γίνει δεκτή κάποτε στους κόλπους της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα την Τουρκία ότι η αίτησή της για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας θα μπορούσε να απειληθεί σε περίπτωση που δεν γίνουν «θετικά βήματα» στην υπόθεση Οτζαλάν. Σ.Π.

    [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ, το οποίο ακύρωσε τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου σε 199 εκλογικά τμήματα, ενώ την ίδια στιγμή πολιτικοί αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών και η «Δημοκρατική Εναλλαγή» πρότειναν - κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής - να αντικατασταθούν τα μέλη των επιτροπών στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν παρατυπίες, πρόταση όμως που δεν έγινε δεκτή.

    Οσον αφορά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Βλάντο Κάμποφσκι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αντέκρουσε τις κατηγορίες του VMRO εναντίον του, βάσει των οποίων δεν θα έπρεπε ο υπουργός να παραχωρήσει ορισμένα στοιχεία στο Ανώτατο Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι αυτό που θα πρέπει να απασχολεί και την κοινή γνώμη είναι η κλοπή περίπου 12.000 εκλογικών βιβλιαρίων από τις πόλεις Τέτοβο και Γκόστιβαρ, αφού οι δράστες δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών Αρμπέν Τζαφέρι, καταφέρθηκε κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ επεσήμανε ότι από τις προεδρικές εκλογές αποδείχθηκε ότι το κόμμα του κέρδισε πολλά, ενώ η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών έδειξε το ριζοσπαστικό και αριστερό της «πρόσωπο». Τέλος, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, χαιρέτισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, γιατί αυτή, «έσωσε την τιμή της χώρας και την αξιοπρέπεια του εκλογικού σώματος». Πάντως, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για τον τρόπο λειτουργίας της, υποστηρίζοντας ότι αυτή «είναι όργανο των κομμάτων της εξουσίας».


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 29 November 1999 - 20:46:28 UTC