Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [02] ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΠΟΛΟ
  • [04] ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΥΣ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
  • [06] ΣΤΗ ΣΑΜΟ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [07] ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [08] ΤΗΝ 7η ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [09] ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
  • [10] ΣΟΒΑΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
  • [11] ΚΟΡΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ
  • [12] Η ΑΕΚ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗ 2η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ SUPERSPORT
  • [13] Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [14] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ
  • [15] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΕ 12- 5
  • [16] ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [17] ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [18] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»
  • [19] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ ΜΗΝΥΕΙ ΤΗ MOTOROLA
  • [20] ΕΦΟΔΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
  • [21] ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Ρώμη, 4 Αυγούστου 2000 (23:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Ελληνας επίτροπος κ. Χρήστος Παπουτσής στην εναρκτήρια ομιλία του σε πανευρωπαϊκό συνέδριο.

    Αποφασιστική απάντηση στις ιταλικές κατηγορίες για το λαθρεμπόριο μεταναστών στη χώρα μας δίνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξη του στην Ιταλική εφημερίδα "La Stampa".

    Ο κ. Παπουτσής επισημαίνει ότι είναι ανεπίτρεπτο να ισχυρίζεται η ιταλική πλευρά ότι στην χώρα μας υπάρχουν ελεύθερα σημεία διέλευσης χωρίς αποδείξεις. Εάν οι αρχές δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία (σε ποιο ελληνικό λιμάνι, πότε, και ποιο πλοίο λαθρομεταναστών ανεφοδιάστηκε), πρέπει να αποκαταστήσουν την αλήθεια στην κοινή γνώμη, προσθέτει.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα συνεπής προς τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την Συνθήκη Σένγκεν. "Τόσο η ελληνική αστυνομία στην ξηρά όσο και η ελληνική ακτοφυλακή δίνουν καθημερινά και με επιτυχία τη μάχη ενάντια στους δουλεμπόρους. Κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αλλά και στα λιμάνια και στους εθνικούς δρόμους λαμβάνονται αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης και στους λαθρέμπορους που συλλαμβάνουμε επιβάλλουμε αυστηρότατες ποινές. Από τις αρχές του χρόνου η ελληνική ακτοφυλακή συνέλαβε 2.164 λαθρομετανάστες και κατέσχεσε 27 πλοία και 17 φορτηγά και πούλμαν"

    Ειδικότερα για το πλοίο των Κούρδων που έφτασε την Κυριακή στην Ιταλία, τονίζει με έμφαση ότι δεν ανεφοδιάστηκε στην Ελλάδα.

    Χαρακτηρίζει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης πολιτικό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε και της εφαρμογής του Σέγκεν. Επιπλέον, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητος ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.αλλά και τρίτων μεσογειακών χωρών, οι οποίες έχουν υποχρέωση να ενισχύσουν τους ελέγχους τους και να μην επιτρέπουν τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα, την Ιταλία και προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Μιλώντας για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να ανακόψει το κύμα των λαθρομεταναστών στο Ιόνιο, τονίζει ότι οι ελληνικές λιμενικές αρχές έχουν εφοδιασθεί με νέας τεχνολογίας ταχύπλοα σκάφη και κατάλληλο εξοπλισμό ενώ έχουν επανδρωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Πρόσθεσε, Δε, ότι , στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας θα λειτουργήσει σύντομα ένα προχωρημένο σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας το οποίο θα ενισχύσει τους ελέγχους της αστυνομίας.

    Τέλος, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του τελευταίου χρόνου είναι θεαματικά, καθώς οι παράνομες ενέργειες έχουν κατά πολύ μειωθεί.

    [02] ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2000 (20:29 UTC+2)

    Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα από την Ελούντα της Κρήτης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη, ολοκληρώνοντας το δεύτερο μέρος των διακοπών τους.

    Χθες το βράδυ ο κ. Σημίτης αντάλλαξε χαιρετισμό σε εστιατόριο με τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης βρίσκεται για διακοπές στην Ελούντα. Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη σύντομες συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης που παραθερίζουν στην Κρήτη όπως οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσχοϊδης και Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής.

    Το πρωθυπουργικό ζεύγος θα συνεχίσει τις διακοπές του αύριο στον Πλατύ Γιαλό της Σίφνου, που επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι εδώ και είκοσι χρόνια.

    [03] ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΠΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2000 (20:05 UTC+2)

    Η εθνική μας ομάδα πόλο των εφήβων κέρδισε σήμερα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που πραγματοποιείται στην πόλη Λούνεν της Γερμανίας, τη Ρωσία με σκορ 8 - 2. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τάσος Δούμπας, μετά την αναμέτρηση υποστήριξε πως η ομάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όμως θα πρέπει οι παίκτες να προσπαθήσουν περισσότερο.

    Οι έλληνες διεθνείς θα αντιμετωπίσουν αύριο την Ολλανδία και με νίκη θα προκριθούν στους "8" της διοργάνωσης.

    [04] ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2000 (19:48 UTC+2)

    Κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση της υγείας του γνωστού ηθοποιού Κώστα Ρηγόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται με εγκεφαλικό στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Θριάσιου Νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το απόγευμα, ο Κώστας Ρηγόπουλος υποβλήθηκε σε αποσυμπίεση για την αντιμετώπιση του εξελισσόμενου εγκεφαλικού οιδήματος που διαπιστώθηκε στην αξονική τομογραφία, σήμερα το πρωί. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και το οίδημα υποχώρησε αλλά η κατάσταση της υγείας του γνωστού ηθοποιού παραμένει κρίσιμη. Η επέμβαση έγινε από τον κ. Πανταζή και τον κ. Χριστόπουλο, επιμελητές του νευροχειρουργικού τμήματος του Θριασίου νοσοκομείου.

    Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, δεν θα επιχειρηθεί προς το παρόν η αποσωλήνωση του ασθενή.

    [05] ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΥΣ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2000 (19:04 UTC+2)

    Ναυτική τραγωδία με οκτώ νεκρούς σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των ακτών της Ουρουγουάης, 11 ναυτικά μίλια νότια του Κάμπο Πολόνιο, όταν το υπό σημαία Παναμά ελληνικών συμφερόντων πλοίο "Σκύρος" συγκρούστηκε με ναρκαλιευτικό πλοίο της Ουρουγουάης. Το ναρκαλιευτικό βυθίστηκε ενώ οκτώ άτομα που επέβαιναν σε αυτό πνίγηκαν και άλλοι δεκατρεις άνθρωποι που ανήκαν στο πλήρωμά του περισυνελέγησαν ζωντανοί, ενώ υπάρχουν και τρεις αγνοούμενοι.

    Το φορτηγό πλοίο "Σκύρος" δεν έπαθε τίποτε ενώ είναι καλά στην υγεία τους οι έξι Ελληνες - μέλη του πληρώματός του. Τα ονόματα των ελλήνων ναυτικών είναι Αρτέμης Δαμίγγος, 55 ετών πλοίαρχος, Ιωάννης Αξαγοράρης 46 ετών, ανθυποπλοίαρχος, Ευάγγελος Βασιλακόπουλος, 58 ετών Α΄ Μηχανικός, Κωνσταντίνος Σουλφόπουλος 52 ετών, Γ΄ Μηχανικός, Φώτης Τούντας 58 ετών ηλεκτρολόγος και Γιώργος Γκαραγκάνης 37 ετών ναύκληρος. Στο "Σκύρος" επέβαιναν και δεκαπέντε αλλοδαποί, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    [06] ΣΤΗ ΣΑΜΟ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Σάμος, 6 Αυγούστου 2000 (19:03 UTC+2)

    Τις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από τις πυρκαγιές στη Σάμο επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος συνομίλησε με τους κατοίκους και τους διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση της πολιτείας.

    "Δεν ήρθα για να κλάψουμε επί των ερειπίων της πυρκαγιάς. Για ό,τι άφησε πίσω της. Ήρθα μαζί με εσάς όλους να διατρανώσουμε τη θέληση να αποκαταστήσουμε τις ζημιές το δυνατόν νωρίτερα", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι πρώτιστη μέριμνα όλων είναι να ξαναπρασινίσει το όμορφο αυτό νησί του Αιγαίου. Είπε ακόμη ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν μπορούν αμέσως να φανούν ορατά εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι μετά από μια απαραίτητη διαδικασία λίγων ημερών θα δοθούν οι ενισχύσεις και θα αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών. "Από εκεί και πέρα ο δικός ζήλος και η αγάπη σας για την πατρίδα, για το χωριό σας και για αυτό το ωραίο νησί, ένα από τα κοσμήματα του Αιγαίου πελάγους και όλης της Ελλάδας, θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν αυτές τις ζημιές", πρόσθεσε ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους της Σάμου ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη, εξάλλου, στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 176 χρόνων από την ναυμαχία της Μυκάλης, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος απέτρεψε την απόβαση των Τούρκων στη Σάμο. Το πρωί παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Πυθαγόρειου. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στην πλατεία του Πυθαγορείου με χορευτικά συγκροτήματα που χόρεψαν τοπικούς χορούς.

    [07] ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2000 (19:01 UTC+2)

    Με τέσσερα παιχνίδια ολοκληρώνεται αύριο η πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας. Η σημαντικότερη ποδοσφαιρική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα όπου η τοπική ομάδα θα αντιμετωπίσει τον Αρη. Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί στο γήπεδο της Καλαμαριάς τον Ατρόμητο Αθηνών, το Αιγάλεω θα αναμετρηθεί με τον Εθνικό Αστέρα, ενώ ο Παναιτωλικός θα αντιμετωπίσει την Προοδευτική.

    Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες για την πρώτη αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδας ο Ηρακλής επικράτησε με σκορ 2 - 0 επί του Πιερικού στο γήπεδο της Καλαμαριάς. Ο προπονητής, Γιάννης Κυράστας, δήλωσε πως η ομάδα χρειάζεται δουλειά προκειμένου να παρουσιάσει το πραγματικό της πρόσωπο.

    Ο Παναθηναϊκός κέρδισε 4 - 1 τον Ολυμπιακό Βόλου, ο Πανσερραϊκός επικράτησε με το ίδιο σκορ επί των Λύκων, ενώ ο Ακράτητος και το Λεωνίδιο έμειναν στο 0 - 0. Οι Αμπελόκηποι νίκησαν εκτός έδρας τον Ναυπακτιακό με 1 - 0, ενώ ο Αθηναϊκός επιβλήθηκε επί του Αγίου Νικολάου με 2 - 0.

    Από τα σημερινά παιχνίδια δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πανελευσινιακού με τον Ιάλυσο, αφού η ομάδα της Ρόδου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει εισιτήρια για τη μετάβαση στην Αθήνα.

    [08] ΤΗΝ 7η ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2000 (18:35 UTC+2)

    Την έβδομη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα των Σκοπίων, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επιβλήθηκε επί της Γαλλίας με σκορ 61 - 48. Πάντως, η όλη εικόνα της ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν.

    Τους ευρωπαϊκούς αγώνες επισκίασε το επεισόδιο μεταξύ του Αντώνη Φώτση και του προπονητή, Κώστα Πετρόπουλο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός τιμώρησε τον αθλητή για τη συμπεριφορά του στον προημιτελικό αγώνα με τη Σλοβενία και έτσι ο παίκτης παρακολούθησε από την εξέδρα τους αγώνες με τη Γιουγκοσλαβία και τη Γαλλία.

    Ο Φώτσης χτύπησε τον συμπαίκτη του Γιώργο Πετρόπουλο, επειδή δεν τον τροφοδότησε με πάσα σε κάποια φάση, ενώ μετά το ματς είχε φραστικό επεισόδιο με τον προπονητή. Την ποινή που θα επιβληθεί στον παίκτη θα την αποφασίσει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

    [09] ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

    Σίδνεϊ, 6 Αυγούστου 2000 (18:30 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το πρώτο άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας. Το πρώτο τεστ έγινε με άκρα μυστικότητα και ήταν απόλυτα επιτυχημένο.

    Πάντως δεν έγινε ακόμη γνωστό από τους διοργανωτές το όνομα του αθλητή που θα ανάψει τη Φλόγα στις 15 Σεπτεμβρίου στην τελετή έναρξης. Επίσης, δεν έχουν δοθεί ακόμη επίσημα στοιχεία για την τελετή έναρξης, όμως αναμένονται να παρουσιαστούν αρκετοί γνωστοί αυστραλοί καλλιτέχνες.

    [10] ΣΟΒΑΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2000 (18:30 UTC+2)

    Σοβαρή εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση της υγείας του γνωστού ηθοποιού Κώστα Ρηγόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται με βαρύ εγκεφαλικό στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

    Το μεσημέρι ο Κώστας Ρηγόπουλος παρουσίασε οίδημα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να περιοριστούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί από το εγκεφαλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γνωστός ηθοποιός είχε βεβαρημένο ιστορικό. Στο πλευρό του βρίσκεται συνεχώς η σύζυγός του Κάκια Αναλυτή.

    [11] ΚΟΡΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2000 (18:28 UTC+2)

    Αγριο έγκλημα σημειώθηκε χθες το απόγευμα στην Ανθούπολη, στο Περιστέρι. Η 48χρονη Ευφροσύνη Αρβανιτάκη σκότωσε, χτυπώντας με σκεπάρνι στο στήθος και το κεφάλι, την 80χρονη μητέρα της Μαρία. Η 48χρονη ομολόγησε την πράξη της και δήλωσε ότι δεν μετανοιώνει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μητέρα και κόρη αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα και στο παρελθόν είχαν νοσηλευθεί σε ιδρύματα.

    [12] Η ΑΕΚ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗ 2η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ SUPERSPORT

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2000 (18:25 UTC+2)

    Η ΑΕΚ πλήρωσε τα κενά που υπήρχαν στην άμυνα της και κατέκτησε την δεύτερη θέση στο τουρνουά του SuperSport, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Νίκος Γκούμας. Η ομάδα του Γιάννη Παθιακάκη ηττήθηκε με σκορ 3 - 2 από την Μπρέσια στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

    Η Ενωση μπορεί να προηγήθηκε στο 14' με τον Βασίλη Τσάρτα, όμως η Μπρέσια ανέτρεψε με δύο γκολ του Χούμπνερ. Η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 58' με τον Νικολαίδη, όμως οι ιταλοί επικράτησαν χάρη στο τέρμα του Φιλιπίνι.

    Στο μικρό τελικό, η Βέρντερ Βρέμης νίκησε 4 - 0 τη Ραπίντ Βιέννης και πήρε την τρίτη θέση.

    [13] Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2000 (18:25 UTC+2)

    Νέες αιχμές για το θέμα των ταυτοτήτων, άφησε και σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά την ομιλία του σε χειροτονία στον Ιερό Ναό της Μεταφόρφωσης του Σωτήρος στο Μοσχάτο.

    Ο κ. Χριστόδουλος, ανέφερε ότι η Εκκλησία ή πρέπει να υποταχθεί στο θέλημα των κρατούντων ή να άρει το λάβαρο και να σηκώσει το σταυρό, ενάντια σε όσους επιθυμούν τον εξανδραποδισμό και τον αφανισμό της.

    Επίσης, απευθυνόμενος στον ιεροδιάκονο που χειροτόνησε, είπε χαρακτηριστικά "να είσαι προετοιμασμένος, να γίνεις αντικείμενο χλεύης, λοιδορίας και συκοφαντίας από τους ισχυρούς της γης, μόνο επειδή πιστεύεις στον Θεό".

    [14] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2000 (18:22 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι σε βιοτεχνία αλουμινίου, στην οδό Ορφέως 133, στον Βοτανικό. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

    Παράλληλα, με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση των πυροσβεστών για τη διάσωση δύο σκύλων που είχαν εγκλωβιστεί στην ταράτσα της βιοτεχνίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

    [15] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΕ 12- 5

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2000 (18:21 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισε η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών από τη Γιουγκοσλαβία με σκορ 12 - 5 στο τρίτο τουρνουά της Λίγκας των Εθνών. Η απόδοση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και πλέον οι έλληνες διεθνείς θα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμη πιο σκληρά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    Τα επτάλεπτα του αγώνα Ελλάδα - Γιουγκοσλαβία: 2-3, 0-2, 2-3, 1-4. Τα τέρματα της εθνικής σημείωσαν οι Λοράντος, Παπαναστασίου, Ψύχος, Αφρουδάκης και Βλοντάκης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κούλης Ιωσηφίδης, αναφερόμενος στο παιχνίδι δήλωσε: "Παίξαμε άσχημα και κάναμε μεγάλα λάθη. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε ώστε στην Ολυμπιάδα να παρουσιάσουμε καλύτερο πρόσωπο".

    [16] ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 6 Αυγούστου 2000 (14:30 UTC+2)

    Σε Αγροτικό Πανεπιστήμιο, αναβαθμίζεται το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), όπως εξήγγειλε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά.

    Ο υπουργός Γεωργίας, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην ημερίδα με θέμα την "πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων", δεσμεύθηκε ότι εντός του Σεπτεμβρίου, θα καταθέσει σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας, πρόταση νόμου με την οποία θα αναγνωρίζεται το ΜΑΙΧ ως ισότιμη σχολή των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

    Το ΜΑΙΧ, που εδώ και χρόνια είναι αναγνωρισμένο σε αρκετές Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες, διαθέτει εξοπλισμό που είναι από τους πληρέστερους και πλέον αξιόπιστους στην Ελλάδα για τον έλεγχο της ποιότητας και την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων.

    [17] ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Χανιά, 6 Αυγούστου 2000 (14:30 UTC+2)

    Τον υψηλότερο δείκτη νοσηρότητας, εμφανίζει η Κρήτη στα αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Μελετών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο.

    Οι γιατροί της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Ηρακλείου, επιβεβαιώνουν ότι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται, ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν θεραπείας λόγω αυτών των προβλημάτων, είναι πολύ μεγαλύτερος, λαμβάνοντας υπόψη και τα πληθυσμιακά δεδομένα.

    Περίπου 600 άτομα σε όλη την Κρήτη, ζουν με φιάλες οξυγόνου δίπλα στο κρεβάτι τους, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, καθώς η στέρηση εισπνοών μπορεί να τους κοστίσει τη ζωή.

    Ο αναπληρωτής διευθυντής της κλινικής Γιώργος Μαλτεζάκης, δήλωσε ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη μεγαλόνησο, με την υγρασία, τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και τους νοτιάδες. Επίσης το κάπνισμα, μία συνήθεια που είναι διαδεδομένη στην Κρήτη περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τέλος η σκόνη και οι αλλεργίες.

    "Το πιο συνηθισμένο αναπνευστικό νόσημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί της κλινικής, είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χρόνια βρογχίτιδα), που στο 95% των περιπτώσεων οφείλεται στο κάπνισμα", είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Νίκος Τζανάκης.

    [18] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

    Ηράκλειο, 6 Αυγούστου 2000 (14:29 UTC+2)

    Η ανάπτυξη της Κρήτης, μπορεί να συνδυαστεί με τον σεβασμό στην παράδοση και με την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την επίσκεψή του στην Κριτσά, ένα όμορφο και γραφικό χωριό του Νομού Λασιθίου, το οποίο επισκέφθηκε με τη σύζυγό τυο Δάφνη, με την ευκαιρία των διακοπών τους στην Ελούντα της Κρήτης.

    "Η Κριτσά, είπε ο κ. Σημίτης, είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα, πως παρά την ανάπτυξη, μπορούμε να διατηρήσουμε τις ιδιαιτερότητες και τις παραδόσεις. Είναι ένα ωραίο μήνυμα, ότι μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη, ταυτόχρονα με τη διατήρηση, την προστασία και την ανάδειξη και του πολιτιστικού, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα παράδειγμα πως μπορούμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας".

    Το πρωθυπουργικό ζευγάρι, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι κάτοικοι αλλά και οι παραθεριστές του χωριού, στο οποίο ο Ζιλ Ντασέν γύρισε την τηλεοπτική έκδοση του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".

    Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του έκαναν έναν περίπατο στα γραφικά δρομάκια της Κριτσάς.

    Το ζεύγος Σημίτη, καλωσόρισε στην είσοδο του χωριού ο νομάρχης Λασιθίου Γιάννης Παπατσάκωνας και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, οι οποίοι και τους ξενάγησαν.

    Σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν επίκειται ανασχηματισμός τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα χαμόγελο.

    Ο κ. και η κ. Σημίτη, τίμησαν και το έθιμο της τσικουδιάς σε ένα καφενείο του χωριού, όπου απόλαυσαν και τους παραδοσιακούς λουκουμάδες.

    [19] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ ΜΗΝΥΕΙ ΤΗ MOTOROLA

    Βαλτιμόρη, 6 Αυγούστου 2000 (14:17 UTC+2)

    Ενας νευρολόγος από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ προχώρησε σε μήνυση κατά της γνωστής εταιρείας κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας Motorola, γιατί κάνοντας χρήση κινητού τηλεφώνου χτυπήθηκε από την επάρατη νόσο.

    Ο Κρίστοφερ Νιούμαν, 41 ετών ζήτησε αποζημίωση, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Motorola και άλλους οκτώ οργανισμούς κινητής τηλεφωνίας και κατηγόρησε τις εταιρείες ότι δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές για την υψηλή ραδιενέργεια από χρήση κινητών που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.

    Ο κ. Νιούμαν μετά από εξετάσεις ανακάλυψε τον Μάρτιο του 1998 ότι έχει κακοήθη όγκο πίσω από δεξί αυτί και ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούσε κινητό από το 1992 μέχρι το 1998. Ο ίδιος ο κ. Νιούμαν ανέφερε ότι αν μπορούσε δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ κινητό γιατί δεν αξίζει.

    Εκπρόσωπος της Motorola ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δέχεται πολλές παρόμοιες μηνύσεις αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι η χρήση κινητών προκαλεί προβλήματα υγείας.

    Ο δικηγόρος του κ. Νιούμαν ανέφερε ότι το είδος του καρκίνου του πελάτη του αποτελεί μια καλή απόδειξη για το ότι η χρήση κινητών μπορεί να οδηγήσει τελικά σε καρκίνο και άλλα προβλήματα.

    Πάνω από 90 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν κινητό και τον περασμένο μήνα εμπορικός οργανισμός ζήτησε από κατασκευάστριες εταιρείες να δίνουν πληροφορίες για το αν τα επίπεδα ραδιενέργειας που παράγονται από τα προϊόντα τους.

    O.K.

    [20] ΕΦΟΔΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2000 (14:17 UTC+2)

    Εφόδους σε όλη τη χώρα κάνει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) μέσα στο καλοκαίρι. Με ειδικά σκάφη και με τα συνήθη χερσαία συνεργεία, οι "φοροκυνηγοί" του υπουργείου Οικονομικών "χτενίζουν" τα τουριστικά θέρετρα και τις περιοχές με τα περισσότερα κέντρα διασκέδασης.

    Οπως γράφει το οικονομικό ένθετο του "Εθνους", "Μάρκετ", τα νησιά των Κυκλάδων δέχθηκαν τις προηγούμενες μέρες την πίεση των ελεγκτών και από το σύνολο των περιπτώσεων που ελέγχθησαν περίπου το 35% υπέπεσε σε παραβάσεις, ενώ από χθες άρχισαν εκτεταμένοι έλεγχοι στα νησιά του Ιονίου.

    Στο μεταξύ, στα ίδια επίπεδα των περίπου 12.000.000 τουριστών και των 3,25 τρισ. δρχ. συναλλάγματος εμφανίζεται να κινείται η φετινή τουριστική σεζόν, προκαλώντας γκρίνια στους τουριστικούς παράγοντες πολλών περιοχών.

    Στη Χαλκιδική, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την προσέλευση των τουριστών, όμως στη Σύρο εκτιμάται ότι η τουριστική σεζόν θα κλείσει με απώλειες 10 ή 15%. Στην Πάρο, τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι η φετινή σεζόν θα κλείσει με πτώση μέχρι και 40%, ενώ στη Σάμο, οι πρόσφατες πυρκαγιές θα οδηγήσουν την τουριστική σεζόν σε πτώση μέχρι και 50%.

    Στη Μύκονο, ο "χορός" της τουριστικής κίνησης καλά κρατεί και οι προοπτικές είναι ευοίωνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν. Στη Σαντορίνη οι αρμόδιοι "βλέπουν" μικρή πτώση σε σχέση με πέρυσι, στη Ρόδο εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια μικρή αύξηση των τουριστών, στη Νάξο οι δύο προηγούμενοι μήνες δεν έδωσαν καλά "μηνύματα" και τέλος στην Κρήτη η πτώση της τουριστικής κίνησης είναι σίγουρη, σύμφωνα με τους ξενοδόχους.

    [21] ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τιφλίδα, 6 Αυγούστου 2000 (13:27 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές της Γεωργίας άρχισαν έρευνες για τους τρεις εργαζόμενους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη χώρα, που φέρονται ως αγνοούμενοι από χθες, όταν χάθηκε η επαφή μαζί τους, την ώρα που βρίσκονταν σε περιοχή που συνορεύει με την Τσετσενία. Οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής από Τσετσένους αντάρτες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχου του υπουργείου Ασφάλειας της Γεωργίας, οι αγνοούμενοι είναι δύο γυναίκες, μία Ιταλίδα και μία Γαλλίδα, καθώς και ο Γεωργιανός οδηγός τους, με τους οποίους χάθηκε η επαφή, όταν διέσχιζαν το φαράγγι Πανκίσι, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Τσετσένοι πρόσφυγες.

    Στο μεταξύ, οι δρόμοι του Γκρόζνι και άλλων πόλεων της Τσετσενίας έχουν γεμίσει με φυλλάδια των ανταρτών, οι οποίοι προειδοποιούν τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την περιοχή, καθώς ετοιμάζουν γενικευμένη επίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στο διάστημα μεταξύ 5 και 7 Αυγούστου.

    Ωστόσο, σε κανένα από τα φυλλάδια δεν διευκρινίζεται πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι επιθέσεις ούτε πού θα πρέπει να καταφύγει ο άμαχος πληθυσμός.

    Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες για να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα κλιμακωθούν σήμερα, οπότε οι αυτονομιστές γιορτάζουν την ημέρα της ανεξαρτησίας τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 7 August 2000 - 8:19:26 UTC