Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
  • [03] ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [04] ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ
  • [05] ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [06] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ- ΙΩΝΙΚΟΣ 96-78
  • [07] ΥΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΡΟΥΣΙ- ΑΕΚ 79-89
  • [09] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [10] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΜΕ 4-1
  • [11] ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ
  • [12] ΤΟ ΚΕΠ ΑΠΕΚΛΕΙΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [14] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ
  • [15] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ 18 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [16] AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ
  • [17] ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΔΝΤ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  • [19] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΠΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [21] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ
  • [22] ΡΩΣΙΑ: ΤΟ ΚΟΥΡΣΚ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΡΗΞΗ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [24] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Τεχεράνη, 3 Νοεμβρίου 2001 (10:20 UTC+2)

    Η Τεχεράνη είναι ο τελευταίος σταθμός, μετά το Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχί, της περιοδείας του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην "γειτονιά" του πολέμου . Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χαταμί και τον ιρανό υπουργό εξωτερικών Καμάλ Χαρατζί.

    [02] ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2001 (12:50 UTC+2)

    «Σε λίγους μήνες θα αρχίσει η διαδικασία κυοφορίας του πρώτου κλωνοποιημένου ανθρώπου» δήλωσε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο δρ. Παναγιώτης Ζαβός, ο οποίος μαζί με δύο άλλους επιστήμονες ξεκίνησε το πιο συζητημένο εγχείρημα των τελευταίων χρόνων.

    Τα πρώτα κύτταρα που γονιμοποιήθηκαν με τεχνητό τρόπο παρακολουθούνται νύχτα μέρα σ' ένα εργαστήριο που ελάχιστοι γνωρίζουν. Πολύ σύντομα αν όλα πάνε καλά τα κύτταρα θα τοποθετηθούν σε μία ή περισσότερες μήτρες και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη γέννηση του πρώτου κλωνοποιημένου ανθρώπου. Το άμεσο μέλλον θα κρίνει την επιτυχία ή όχι ενός από τα πιο φιλόδοξα όσο και αμφιλεγόμενα επιστημονικά προγράμματα που ξεκίνησε ο άνθρωπος. Η πρόθεση του κ. Π. Ζαβού και των συνεργατών του να προχωρήσουν στην κλωνοποίηση του ανθρώπου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Επιστημονικές ενώσεις έλαβαν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, με το επιχείρημα ότι κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η ιστορία, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διέκριναν στην ομάδα του κ. Ζαβού στοιχεία οπορτουνισμού.

    Ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος για την τελική επιτυχία του προγράμματος. Όχι μόνο δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε, αλλά η επιστημονική ομάδα με την οποία συνεργάζομαι, είμαι βέβαιος ότι θα φέρει εις πέρας το εγχείρημα αυτό χωρίς να προκύψει στο ενδιάμεσο κανένα πρόβλημα».

    Ο κ. Ζαβός αποτελεί τον έναν από τους τρεις εκπροσώπους του Διεθνούς Συνεταιρισμού για την Κλωνοποίηση. Οι άλλοι δύο είναι ο Ιταλός δρ. Σ. Αντινόρι και ο Ισραηλινοαμερικανός δρ. Α.Β. Αμπραχάμ. Η ανακοίνωση και των τριών τον περασμένο Μάρτιο στη Ρώμη, ότι ήταν έτοιμοι να βάλουν μπροστά το πρόγραμμα δημιουργίας του πρώτου κλωνοποιημένου ανθρώπου, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις όχι μόνο από μέρος της επιστημονικής κοινότητας αλλά και από ένα κομμάτι της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

    Ο κ. Ζαβός θεωρεί ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι «ανούσιες και προέρχονται από ανθρώπους που όχι μόνο δεν καταλαβαίνουν αυτά τα θέματα αλλά αγνοούν ή και εχθρεύονται γενικότερα την επιστήμη. Αν ήταν περισσότερο ενημερωμένοι θα άλλαζαν σίγουρα στάση». Προχωρά μάλιστα ένα βήμα περισσότερο και λέει «ότι εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες, να βοηθούμε την εξέλιξη της επιστήμης τη στιγμή μάλιστα που σαν έθνος έχουμε πολύ αξιόλογους επιστήμονες διάσπαρτους σε ολόκληρο τον κόσμο».

    [03] ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2001 (14:29 UTC+2)

    Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν κοινές αποφάσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών για τις αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών. Συγκεκριμένα:

    - Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης είναι αρμόδιος για θέματα της Α1 Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Χωρών, της Α7 Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής, της Α8 Διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, της Α9 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχαρικής Αφρικής. Επίσης, για θέματα της Α11 Διεύθυνσης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Πολιτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (θα τα ασκεί παράλληλα με τον υπουργό).

    - Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου θα ασχολείται με θέματα εμπορίου και καταναλωτών. Ο Δ. Γεωργακόπουλος θα είναι υπεύθυνος για τον τουρισμό και για τα καζίνα.

    - Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ι. Τσακλίδης αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων (οδοποιία, λιμάνια και αεροδρόμια κ.ά.) και ορισμένες απ' αυτές θα τις ασκεί παράλληλα με την υπουργό Βάσω Παπανδρέου (π.χ. αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων κ.ά.). Η συνάδελφός του Ροδούλα Ζήση θα ασχολείται με θέματα Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας και θα έχει υπό την εποπτεία της το Κτηματολόγιο.

    - Ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης αναλαμβάνει αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Προσωπικού, τη Διεύθυνση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, την Ιδιωτική Εκπαίδευση και τα Ξένα και Μειονοτικά σχολεία. Η συνάδελφός του Ελένη Κούρκουλα θα αναλάβει τα προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας και θα έχει την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

    - Ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Σπύρος Βούγιας θα έχει αρμοδιότητες οργάνωσης και πληροφορικής και θα έχει υπό την εποπτεία του τη Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Επίσης, θα έχει την εποπτεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

    - Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης θα έχει την ευθύνη του συντονισμού της επικοινωνίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, θα έχει υπό την εποπτεία του το Αθηναϊκό και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    - Ο υφυπουργός Δ. Τάξης Ευάγγ. Μαλέσιος θα έχει, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Υγειονομικού και Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, παράλληλα με τον υπουργό, θα ασκεί αρμοδιότητες για την αστυνόμευση, την Τροχαία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

    - Ο υφυπουργός Υγείας Έκτωρ Νασιώκας θα ασκεί, παράλληλα με τον υπουργό, όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, αρμοδιότητες επί θεμάτων δημόσιας υγιεινής, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υγειονομικής περίθαλψης ασφαλισμένων του Δημοσίου κ.ά.

    Η συνάδελφός του Ελπίδα Τσουρή θα έχει αρμοδιότητες ψυχικής υγείας, επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας, εκπαίδευσης και έρευνας, προμηθειών κ.ά.

    - Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Μαγκριώτης θα ασχολείται, κυρίως, με θέματα απόδημου ελληνισμού και θα έχει υπό την εποπτεία του τις Διευθύνσεις Ρωσίας, Λευκορωσίας, χωρών του Καυκάσου, της Ασίας και Ωκεάνιας. Επίσης θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    - Ο υφυπουργός Γιώργος Φλωρίδης θα έχει την ευθύνη όλων των μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας και των ειδικών αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Επίσης, θα έχει την εποπτεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, της ΔΕΚΑ , του ΟΔΔΥ και της Διώρυγας της Κορίνθου.

    - Ο υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα έχει την εποπτεία όλων των Ταμείων και Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, που θα την ασκεί παράλληλα με τον υπουργό.

    Ο συνάδελφός του Λ. Τζιόλας θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και βασική του αποστολή είναι η επίβλεψη της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού. Επίσης, θα έχει την εποπτεία των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.

    [04] ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2001 (12:21 UTC+2)

    Χιόνια έπεσαν στο Πήλιο και στις Ράχες Τυμφρήστου, ενώ η Μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης και στην Πάρνηθα.

    Στο Αιγαίο πνέουν άνεμοι 9 μποφόρ και αύριο προβλέπεται να φτάσουν τα 10 ή και 11. Για το λόγο αυτό απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, ενώ πολλά πορθμεία έχουν κλείσει.

    [05] ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές βροχοπτώσεις στα κεντρικά και στα νότια και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

    Η κακοκαιρία, προκάλεσε προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα οχήματα που κινούνται στον Παρνασό, στο δρόμο Βυτίνας - Πύργου, στο σύνολο της ορεινής Αρκαδίας, καθώς και στο Πήλιο.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν με ένταση 9 μποφόρ απαγορεύτηκε από τις 6:00 το πρωί ο απόπλους των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια με επιβατηγά-οχηματαγωγά κλειστού τύπου και με τα υδροπτέρυγα μέχρι την Αίγινα.

    Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια από Καβάλα προς Θάσο και από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη.

    Τρεις ασθενείς μεταφέρθηκαν με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο λιμάνι της Κεραμωτής από τη Θάσο με το ρυμουλκό "ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ" Ν. Θεσσαλονίκης συνοδεία γιατρού και ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 9 μποφόρ.

    Στα Ιωάννινα η ένταση των ανέμων προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και ζημιές στα παραλίμνια καταστήματα. Από τους ισχυρούς ανέμους ξεριζώθηκε πλάτανος και έπεσε σε τρία οχήματα, προκαλώντας ζημιές.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των φαινομένων στη Νότια Ελλάδα και ακόμη και χιόνια στην Πάρνηθα.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε επιφυλακή τις Νομαρχίες και καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Υφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από τη Δευτέρα.

    [06] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ- ΙΩΝΙΚΟΣ 96-78

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Εστω και δύσκολα ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο κλειστό της Πυλαίας τον Ιωνικού Ν.Φ με 96-78. Ο Δικέφαλος είχε δύο όψεις. Στο πρώτο ημίχρονο δεν πήγε καθόλου καλά. Κατάφερε να πάρει μια μικρή διαφορά την οποία κράτησε μέχρι και το τέλος του α' ημιχρόνου. Η συνέχεια για την ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν η ίδια. Οι παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς ανέβασαν την απόδοσή τους και κατάφεραν να πάρουν μια διαφορά την οποία αύξαναν συνεχώς μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης.

    Τα δεκάλεπτα ήταν: 21-20, 43-41, 64-53, 96-78

    ΠΑΟΚ: Γούλριτζ 24, Λιαδέλης 22, Λιμνιάτης 2, Κόμματος 19, Κολντεμπέλα 2, Μοράλες 9, Κάρτερ 3, Νόλαν 14.

    Ιωνικός Ν.Φ.: Κλεομενίδης 4, Σταυρακόπουλος 18, Νικολαίδης 6, Μποζίκας 3, Σούλης 14, Τζόνσον 20, Τσόπης 3, Χάνεκατ 10.

    [07] ΥΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Tην παραίτησή του έθεσε στη διάθεση της διοίκησης του Ηρακλή o Άγγελος Αναστασιάδης, μετά την ήττα της ομάδας του από την Ξάνθη με 4-1. Σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ευάγγελο Μυτηληναίο.

    [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΡΟΥΣΙ- ΑΕΚ 79-89

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Παρέμεινε αήττητη για άλλη μια αγωνιστική η ΑΕΚ. Αυτή την φορά στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών κέρδισε εκτός έδρας με 89-79 το Μαρούσι. Μετά από αυτήν τη νίκη η Ενωση παρέμεινε στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Πρώτος σκόρερ των παικτών του Ντράγκαν Σάκοτα ήταν ο Κακιούζης που σημείωσε 24 πόντους, ενώ από τους γηπεδούχους ο Ολιβερ με 29.

    Τα δεκάλεπτα: 24-27, 35-48, 58-60, 79-89.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Φαλέκας, Νικολαϊδης 3 (1), Μπερκ 9, Μασλαρινός 11 (2), Παυλίδης 13 (3), Κοχ 4 (1), Ολιβερ 29 (6), Αμάγια 8 (1), Σπανούλης, Μαρμαρινός 2.

    ΑΕΚ: Χόλντεν 17 (2), Ζήσης, Κόμαζετς 6 (1), Χατζής 11 (1), Κικίλιας, Ντικούδης 11, Μπιλμπά 7 (1), Πασχάλης 2, Μπετς 11, Κακιούζης 24 (2).

    [09] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Με τη μεγάλη νίκη της Καλαμαριάς στις Σέρρες επί του Πανσερραϊκού (0-2), καθώς και τη νίκη της Χαλκηδόνας με 1-0 επί του Ολυμπιακού Βόλου άνοιξε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής στο ποδόσφαιρο.

    Τα παιχνίδια που θα διεξαχθούν αύριο είναι:

    Αγιος Νικόλαος- Προοδευτική

    Πανηλειακός- Καλαμάτα

    Παναιγιάλειος- Καλλιθέα

    Απόλλων Αθηνών- Αθηναϊκός

    ΠΑΣ Γιάννινα- Πατραϊκός.

    Η βαθμολογία: Καλαμαριά 11, Χαλκηδόνα 8, ΠΑΣ Γιάννινα 7, Aθηναϊκός 7, Πανσερραϊκός 7, Πανηλειακός 6, Προοδευτική 6, Αγιος Νικόλαος 5, Καλλιθέα 5, Ολυμπιακός Β. 5, Απόλλων 4, Πατραϊκός 4, Παναιγιάλειος 3, Καλαμάτα 2.

    [10] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΜΕ 4-1

    Ξάνθη, 3 Νοεμβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Η Σκόντα Ξάνθη σαφώς καλύτερη επιβλήθηκε του Ηρακλή με 4-1. Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο, αφού η απόδοση του Ηρακλή ήταν κάτω του μετρίου. Ο χορός των τερμάτων ξεκίνησε νωρίς. Το 1-0 έγινε στο 4' με τον Λαμπριάκο, στο 7' ο Ουακίλι ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0, το 3-0 έκανε στο 37' ο Ζωγραφάκης, το 4-0 σημείωσε ο Ουακίλι στο 62', ενώ μείωσε με πέναλτι ο Φοφόνκα στο 69' (4-1).

    Ο διαιτητής κ. Φινοκαλιώτης του συνδέσμου Αθηνών έδειξε κίτρινη στους Λαμπριάκο, Παπαδημητρίου, Ξενίδη και Μούτσιο.

    ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ: Μπούτσεκ, Ζωγραφάκης, Λάιτνερ, Γελαδάρης, Γκάγκερ, Λαμπριάκος (85' Καούνος), Ουακίλι (88' Τεράο), Παπαδημητρίου, Μπα (85' Κορδονούρης), Βάλλας, Ζαπρόπουλος

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Χατζί, Στολτίδης, Χάγκαν, Ξενίδης (46' Δρούγας), Αλεξόπουλος (17' Μπαχράμης), Νεμπεγλέρας, Κουτσουρές (77' Μούτσιος), Κορμαρής, Φοφόνκα, Μιλόγεβιτς.

    [11] ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Το φαβορί ήταν ο Ηρακλής. Τελικά δεν διέψευσε τους φιλάθλους του που όμως τους έκανε... καρδιακούς στο πρώτο σετ, το οποίο και έχασε. Τελικά κέρδισε την Ορεστιάδα με 3-1 σετ στο Κατσάνειο και ακολουθεί πλέον τους πρωτοπόρους.

    Το πρώτο σετ ήταν ένα από τα συγκλονιστικότερα το οποίο μάλιστα έληξε με 34-36 υπέρ των "ακριτών", δίνοντας άλλον τόνο στο παιχνίδι. Όμως οι παίκτες του Ηρακλή στη συνέχεια συνήλθαν, έδειξαν τα καλά τους στοιχεία, έπαιξαν πειθαρχημένα και ανέτρεψαν το σε βάρος τους σκορ.

    Τα σετ: 34-36, 25-23, 25-22, 25-15

    [12] ΤΟ ΚΕΠ ΑΠΕΚΛΕΙΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Αποσαφήνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων ο πρόεδρος του ΚΕΠ Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην Κ.Ε. του κόμματος και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

    "Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έχουμε προεκλογικές συννεοήσεις, προϊόντα παρασκηνιακών παζαριών με κανένα κόμμα, ούτε για τις δημοτικές εκλογές, ούτε για τις εθνικές εκλογές", τόνισε. Είπε ακόμη ότι η στάση που θα κρατήσει το κόμμα θα συναποφασιστεί με τα στελέχη του και θα συζητηθεί και στο ιδρυτικό Συνέδριο στις 24 Νοεμβρίου.

    Ο πρόεδρος του ΚΕΠ άσκησε εμμέσως κριτική στη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες και αντιδράσεις παλαιού τύπου.

    "Υποχρέωση όλων είναι να στηρίζουμε επιλογές αυτού του είδους. Δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες και για στείρες αντιπολιτευτικές αντιδράσεις παλαιού τύπου", τόνισε.

    Τέλος, σχολιάζοντας τη συνέχεια της αντιπαράθεσης Λαλιώτη-Μητσοτάκη, δήλωσε ότι "το σκληρό πολιτικό θέαμα που γυρνά την Ελλάδα πίσω, συνεχίζεται".

    [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Στην καλή τους άμυνα ελπίζουν οι παίκτες του Ηρακλή για ένα θετικό αποτέλεσμα στο αυριανό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Αλλωστε δεν είναι και λίγα τα παιχνίδια που ο Γηραιός έφυγε από το γήπεδο με λίγους πόντους στο παθητικό του.

    Από την άλλη όλοι ελπίζουν ότι ο Χατζηβρέττας θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θα σημειώσει πολλούς πόντους. Τόσους για να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους παίκτες του Ηλία Ζούρου.

    Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από την πλευρά του κόσμου είναι αισιόδοξα. Οι εκπρόσωποι των οργανωμένων συνδέσμων του Ηρακλή διεμήνυσαν ότι στο Ιβανώφειο θα δώσουν ''άπαντες'' το παρών.

    Η είδηση ότι ενδεχομένως να ''εμπλακεί'' με την ΚΑΕ ο Ευάγγελός Μυτιληναίος έχει τονώσει το ενδιαφέρον των οπαδών που πλέον έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε ακόμα καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα.

    [14] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ

    Σέρρες, 3 Νοεμβρίου 2001 (19:22 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν συνάντησε καμιά δυσκολία στις Σέρρες όπου κέρδισε τον Πανσερραϊκό με 2-0.

    Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν, αλλά δεν είχαν όλα εκείνα τα στοιχεία για να εξουδετερώσουν τα ατού της Καλαμαριάς. Αντίθετα οι παίκτες του Β. Βλάχου έδειξαν τον καλό τους εαυτό και απείλησαν πολλές φορές την εστία των αντιπάλων τους. Μάλιστα την παραβίασαν δύο φορές. Με τον Γρηγοριάδη στο 12' και τον Τρούπκο στο 59'. Ο διαιτητής Γεωργόπουλος του συνδέσμου Αρκαδίας έδειξε κίτρινη κάρτα στους Κατσιούλη και Καρτάλη.

    ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Καρκάνης, Μόσχου, Κατσιούλης, Δέντσας, Παναγιωτίδης (67' Ορφανός), Βοτάρης (63' Αραμπατζής), Πάβλικ, Εμέκα, Κατσαβάκης, Τσιπούζορ (51' Τσιφούτης), Μουτίδης.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Εμπεντε (73' Ράντος), Νάκου, Μπαξεβάνος, Γρηγοριάδης, Ντομορό, Παρμαξίδης (50' Δεμιρτζόγλου), Αντωνίου, Καρτάλης, Κατσαβός, Τρούπκος, Νόλης (63' Νούντου).

    [15] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ 18 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 3 Νοεμβρίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Πρόωρες δημοτικές εκλογές διεξάγονται αύριο σε 18 Δήμους της Σερβίας, οι οποίοι ελέγχονταν μέχρι πρόσφατα από συνεργάτες του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Μετά την ήττα του Μιλόσεβιτς στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2000 και την ήττα του κόμματός του στις σερβικές κοινοβουλευτικές εκλογές, δύο μήνες αργότερα, οι μεταρρυθμιστές του κυβερνητικού συνασπισμού "Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας" - DOS σταδιακά απομάκρυναν τις τοπικές αρχές που ήταν υπό τον έλεγχο της προηγούμενης κυβέρνησης και τοποθέτησαν προσωρινά συμβούλια.

    Το Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Σερβικής Βουλής Ντράγκαν Μαρσίτσανιν, προκήρυξε πρόωρες εκλογές στους 18 Δήμους, στους οποίους ήταν επικεφαλής συνεργάτες του Μιλόσεβιτς.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 ψηφοφόροι - 5% του εκλογικού σώματος της Σερβίας - θα εκλέξουν αύριο δημοτικούς σύμβουλους στις πόλεις Νέγκοτιν, Κλάντοβο, Αλεξίνατς και σε ακόμη 15 πόλεις.

    Η αυριανή εκλογική διαδικασία θεωρείται η πρώτη δοκιμασία για τους μεταρρυθμιστές που κυβερνούν τη Σερβία εδώ και ένα χρόνο και εκτιμάται ότι θα είναι ένα μήνυμα για τις διαθέσεις των ψηφοφόρων στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Σερβία.

    Από την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς, ο κυβερνητικός συνασπισμός 18 κομμάτων - DOS απειλείται από διάσπαση εξαιτίας της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ομάδων που συσπειρώνονται γύρω από τους δύο κύριους ηγέτες τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς.

    Το κόμμα του Κοστούνιτσα Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) αποφάσισε να συμμετάσχει αυτόνομα στις αυριανές εκλογές προτείνοντας δικούς του υποψήφιους στους περισσότερους δήμους ή σε συνεργασία με άλλα κόμματα της DOS στους υπόλοιπους.

    Επίσης το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Βουκ Ομπράντοβιτς θα συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές.

    Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η πρόσφατη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της DOS Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είπε ότι αρκετά πρώην στελέχη του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL) της συζύγου του Μίρα Μάρκοβιτς περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια του DSS.

    [16] AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

    Βελιγράδι, 3 Νοεμβρίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Με τίτλο "Βία εν ονόματι της πίστης" και υπότιτλο "Οι άθεοι με τους διωγμούς της Εκκλησίας και των πιστών προκάλεσαν τρομακτική ερημιά", το περιοδικό "Nin" του Βελιγραδίου δημοσιεύει συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

    Ο κ. Αναστάσιος αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία και στο κλίμα ανανέωσης που επικρατεί στην Εκκλησία της χώρας, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός της χειροτονίας 120 ιερέων αλβανικής υπηκοότητας και την ανοικοδόμηση 290 ναών και άλλων εκκλησιαστικών κτιρίων.

    Επισημαίνει την εκδοτική - μεταφραστική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Αλβανίας, την κυκλοφορία εφημερίδας, περιοδικού για παιδιά, εφημερίδας στην αγγλική γλώσσα και τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού.

    Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Αναστάσιος τονίζει ότι η Εκκλησία της Αλβανίας παρείχε υποστήριξη και βοήθεια σε πάνω από 30.000 πρόσφυγες χωρίς να κάνει διακρίσεις λόγω πίστης και σημειώνει:

    "Δυστυχώς πολλοί εκμεταλλεύονται τη θρησκεία για άλλους λόγους: εθνικιστικούς, πολεμικούς και εγωιστικούς. Πιστεύω πως η ουσία της πίστης πρέπει να προστατευθεί με κάθε μέσο και ότι δεν είναι σωστό να αποδίδονται σε θρησκευτικές κοινότητες λάθη και τραγωδίες, τις οποίες προκάλεσαν ηγέτες, που ανατράφηκαν και εκπαιδεύτηκαν σε αθεϊστικά συστήματα, ή είναι τελείως αδιάφοροι απέναντι στους θρησκευτικούς κανόνες".

    Ο κ. Αναστάσιος αναφέρεται και στην άρνηση των αρχών της Αλβανίας να συμπεριλάβουν στην πρόσφατη απογραφή ερωτήματα σχετικά με την πίστη και το θρήσκευμα του πληθυσμού και προσθέτει ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που περιείχε τέτοια στοιχεία, η οποία έγινε την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 68,9% ήταν μουσουλμάνοι, το 20,7% χριστιανοί ορθόδοξοι και το 10,3% ρωμαικαθολικοί.

    [17] ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΔΝΤ

    Βουκουρέστι, 3 Νοεμβρίου 2001 (18:40 UTC+2)

    Εγκρίθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νέα συμφωνία stand-by για τη Ρουμανία.

    Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή χορήγηση δανείου αξίας 380 εκ. δολ. τους επόμενους 18 μήνες. Για τη χορήγηση όλων των δόσεων του δανείου η ρουμανική κυβέρνηση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λάβει μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

    Η ρουμανική εφημερίδα "Adevarul" αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της ότι μέχρι τώρα οι πέντε συμφωνίες stand - by που είχαν υπογραφεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν. "Καμία ομάδα του κυβερνητικού μεγάρου δεν κατάφερε να περάσει το κατώφλι της δεύτερης δόσης του δανείου", σημειώνει

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2001 (18:38 UTC+2)

    Τους Δήμους Μενεμένης και Αμπελοκήπων επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ενημερώθηκε από τους φορείς για τα πολιτιστικά και αθλητικά θέματα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη και οι όμοροι δήμοι έχουν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και ότι στόχος της επίσκεψής του ήταν να δει τα έργα πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής που συνδέονται με αυτή την προσπάθεια.

    Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι στους περιφερειακούς δήμους γίνονται ούτως ή άλλως τα έργα που έχουν εξαγγελθεί στο πρόγραμμα "Ελλάδα 2004" και τα έργα που ανακοίνωσε τον Ιούνιο για τον πολιτισμό στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    "Είναι η κυρίως η διασφάλιση της συνέχειας των υποδομών που είχε διαμορφώσει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη το 1997", πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2004, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι έργα που συνδέονται με τους Αγώνες, αλλά επ' ευκαιρία των αγώνων. "Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι τοπικές ανάγκες και να ανταποκριθούμε σ' αυτές στο μέτρο του δυνατού.

    [19] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2001 (18:32 UTC+2)

    Την πολύ στενή συνεργασία που έχει με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση που είχαν για τα Ολυμπιακά Εργα.

    Ερωτηθείς για όσα γράφονται περί δυσανασχέτησης της κ. Παπανδρέου σχετικά με καθυστερήσεις έργων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρέπει να ανακυκλώνονται τα ίδια προβλήματα διαρκώς.

    "Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επωμίζεται το βάρος των μεγάλων τεχνικών έργων, των γενικών υποδομών, των οδικών κυρίως ολυμπιακών έργων και ορισμένων αθλητικών ολυμπιακών έργων. Κάναμε χθες μία επισκόπηση, είδαμε έργο - έργο που βρίσκεται, τι προβλήματα έχει. Ολα είναι υπό απόλυτο έλεγχο", είπε.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία κατά τη χθεσινή συνάντηση με την κ. Παπανδρέου παραδέχθηκαν ότι υπάρχει ανάγκη εναλλακτικών σεναρίων, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι αυτό είναι υποχρέωσή τους από τη σύμβαση ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Κάθε μεγάλη διοργάνωση απαιτεί τη διαμόρφωση, όχι μόνο του κυρίου σεναρίου, του κυρίου σχεδίου, αλλά και εναλλακτικού σχεδίου, αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Είναι σχέδια έκτακτης ανάγκης. Αλίμονο, εάν δεν είχαμε παρόμοια σχέδια. Τέτοια σχέδια έχουμε και τα παρουσιάζουμε στη ΔΟΕ με το ρυθμό που πρέπει", είπε.

    Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η πορεία των έργων είναι υπό απόλυτο έλεγχο, είναι ικανοποιητική και τόνισε ότι η χθεσινή επισκόπηση έδωσε μία καλύτερη αίσθηση από αυτή που ο ίδιος υπέθετε.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαρκώς προβλήματα.

    "Διαρκώς θα υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να έχουμε μία μέθοδο για να τα λύνουμε, να έχουμε έναν μηχανισμό αντιμετώπισης. Και τέτοιο μηχανισμό αντιμετώπισης έχουμε. Διότι είμαστε μία χώρα ευνομούμενη, μία χώρα, όπου οι πολίτες έχουν λόγο, είμαστε μία χώρα με αρχαιολογική κληρονομιά, με οικολογικές ευαισθησίες και πρέπει όλα αυτά να τα λαμβάνουμε υπ' όψη μας", υπογράμμισε.

    "Η Ελλάδα οργανώνει αυθεντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται εδώ να γίνουν σε έναν τόπο με πολιτιστική κληρονομιά, με ομορφιά και φυσικά με παράδοση. Αυτά όλα πρέπει να τα σεβαστούμε. Θα πάμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες εκσυγχρονίζοντας και ενισχύοντας την ελληνική κοινωνία και οικονομία και τις δομές της. Δεν θα πάμε διαλύοντας τη χώρα", κατέληξε.

    [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΠΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2001 (18:14 UTC+2)

    "Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων θα εκδώσει πολύ σύντομα τα πορίσματά του γύρω από τα δείγματα, τα οποία έχει πάρει από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αναφορικά με την ύποπτη επιστολή που παρελήφθη στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

    "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Και αυτό διαβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τις αρμόδιες αρχές", υπογράμμισε.

    Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε προς τις ΗΠΑ μέσω της Πρεσβείας ότι δεν έπρεπε να υπάρξει καθυστέρηση στην ενημέρωση των ελληνικών αρχών. "Αυτό έγινε αποδεκτό και η Πρεσβεία των ΗΠΑ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει συνεχής συνεργασία και ενημέρωση", κατέληξε.

    [21] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2001 (17:42 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Ι. Σκοπελίτη, διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στην ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, για τις υποψίες σχετικά με το περιεχόμενο επιστολής που έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, πριν από μερικές ημέρες.

    Ο κ. Σκοπελίτης σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Μίλερ επισήμανε στην αμερικανική πλευρά ότι υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση στην ενημέρωση των αρμόδιων ελληνικών αρχών σχετικά με τις υποψίες της Πρεσβείας γύρω από αλληλογραφία, που της περιήλθε δια της διπλωματικής οδού, από τις ΗΠΑ.

    [22] ΡΩΣΙΑ: ΤΟ ΚΟΥΡΣΚ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΡΗΞΗ

    Μόσχα, 3 Νοεμβρίου 2001 (17:40 UTC+2)

    Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ βυθίστηκε στη Θάλασσα Μπάρεντς μετά από δύο εκρήξεις στο μπροστινό τμήμα του, όπως ανέφερε ο Ρώσος εισαγγελέας, Βλαντίμιρ Ουστίνοφ.

    Συγκεκριμένα, η βύθιση του υποβρυχίου έγινε μετά τη δεύτερη έκρηξη, η οποία σημειώθηκε 135 δευτερόλεπτα μετά την πρώτη.

    Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για το τελικό συμπέρασμα, απλά για μία εκδοχή, και ότι οι έρευνες για τα αίτια της καταστροφής θα συνεχιστούν.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 3 Νοεμβρίου 2001 (17:38 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με την πολιτική ηγεσία του Ιράν.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς και το έντονο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωσταντίνου Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τις εξελίξεις και το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Κεντρική Ασία.

    "Συζητήσαμε τη γενικότερη κατάσταση στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή και πιστεύουμε ότι είναι η στιγμή να προωθήσουμε το διάλογο των πολιτισμών, για τον οποίο πάντα το Ιράν ήταν πρωτοπόρο, αλλά και το διάλογο σε ένα υψηλό πολιτικό επίπεδο πια μεταξύ των χωρών της περιοχής, ειδικότερα του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις ΗΠΑ, ώστε να συμβάλουμε σε μία ειρηνική λύση και στο Μεσανατολικό και στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Καμάλ Χαραζί, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και σε λίγο και της τρόικας, στην προσέγγιση του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Χαραζί τόνισε την ανάγκη να αναλυθούν σε βάθος και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ οι αιτίες της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ανησυχία και το ενδιαφέρον του Ιράν για το μέλλον του Αφγανιστάν.

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εποικοδομητική την ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα αυτά με τον κ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι συμφωνεί απολύτως με την ελληνική πρωτοβουλία για την προώθηση διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

    Συνομιλίες για οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας - Ιράν είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος με τον Ιρανό ομόλογό του Αλ Τζελί.

    [24] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 3 Νοεμβρίου 2001 (17:22 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην έκτακτη έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας, προκήρυξε τη διεξαγωγή Γενικών Δημοτικών Εκλογών σε όλους τους Δήμους της Κύπρου και Κοινοτικών Εκλογών για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων σε όλες τις κοινότητες στις ελεύθερες περιοχές.

    Οπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδούλου διόρισε ταυτόχρονα

    τον Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, ως

    Γενικό Εφορο Εκλογών και τον Γεώργιο Θεοδώρου, υπεύθυνο της Κεντρικής Υπηρεσίας

    Εκλογών, ως Βοηθό Εφορο Εκλογών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 3 November 2001 - 19:14:41 UTC