Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ
  • [02] ΚΟΝΤΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ
  • [04] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΗ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΠΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙ ΙΡΑΚ
  • [05] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [07] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ
  • [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [09] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ
  • [10] ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ 17Ν ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ
  • [11] ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ AKP ΚΙΝΗΣΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [12] O E. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [14] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [15] ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [16] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [18] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ ΦΡΙΖΗ
  • [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [20] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [21] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ"
  • [22] H ENHMEΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [23] ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΕΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ

  • [01] ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Aθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (18:09 UTC+2)

    Το Κυπριακό, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Παράλληλα έγινε μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η Νέα Δημοκρατία δεν πέτυχε τον στρατηγικό της στόχο να αποδείξει μέσα από τη δημοτική κάλπη την πολιτική της κυριαρχία ενώ υπήρξε διατήρηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι θα γίνει πλήρης επεξεργασία του εκλογικού αποτελέσματος στα όργανα του κόμματος, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου την ερχόμενη εβδομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά στα εξωτερικά θέματα έγινε πλήρης οικονομικός και πολιτικός σχεδιασμός της ελληνικής προεδρίας καθώς κατά τη διάρκειά της θα εξεταστούν πολλές διεθνείς εξελίξεις, όπως ο επαπειλούμενος πόλεμος στο Ιράκ, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και το ζήτημα του ευρωστρατού.

    Ακολούθησε σύσκεψη του κ. Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών που προετοίμασε και την αυριανή παρουσία της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

    [02] ΚΟΝΤΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (16:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    της Νατάσας Θωμά

    Σε 15 χρόνια εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ότι η Ελλάδα θα έχει πραγματική σύγκλιση με την Ευρωζώνη.

    Μιλώντας σήμερα, δεύτερη μέρα, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που συζητάει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2003 ο κ. Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα κρατηθεί σταθερά η πορεία της προς την ανάπτυξη αποκλείοντας η κυβέρνηση να ενδώσει σε πιέσεις για παροχές που θα δημιουργήσουν παρεκκλίσεις.

    Πάντως, τις αισιόδοξες αυτές προβλέψεις του υπουργού Οικονομίας δεν συμμερίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ. Τόσο ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Γιώργος Αλογοσκούφης όσο και ο επίτιμος πρόεδρος Κώστας Μητσοτάκης αμφισβήτησαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αυτή οδηγεί σε χρεοκοπία τη χώρα.

    Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης που κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι πασχίζουν με κάθε τρόπο να παραμείνουν στην εξουσία, έχουν γαντζωθεί σε αυτή, και ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία εμφανίζουν εικονικά νούμερα για να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό. Όμως -όπως είπε- ο ελληνικός λαός θα δώσει τέλος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε: «Η Ελλάδα υπερέχει κατά δύο μονάδες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο ρυθμό ανάπτυξης και αν εξακολουθήσουμε να έχουμε κατά 2 έως 3 μονάδες άνω του μέσου όρου το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, τότε η πραγματική σύγκλιση, με αυτούς τους ρυθμούς, θα ολοκληρωθεί σε 15 χρόνια».

    Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλάκης υπεραμύνθηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «τήρησε κατά γράμμα την πολιτική της που οδηγεί σε σταθερή οικονομία».

    Απαντώντας δε, στον κ Μητσοτάκη ο οποίος είχε καλέσει τον υπουργό να μην ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται για παροχές στο δημόσιο τομέα, γιατί -όπως είπε- «όταν όλη η Ελλάδα ζητά πρόσθετες δαπάνες από τον προϋπολογισμό, που είναι παθητικός τότε η χώρα θα φαληρίσει» ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν κατηγορηματικός:

    «Να είστε βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ενδώσει σε πιέσεις για παροχές που θα υπονομεύσουν την ελληνική οικονομία» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θα κάνουμε τα ίδια που κάνατε εσείς το 1993 με το κύμα προεκλογικών παροχών που κάνατε».

    «Η ΝΔ δεν έκανε προεκλογικές παροχές διότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα μας ανέτρεψαν σε μια εποχή που δεν το περιμέναμε. Επτά μήνες νωρίτερα έπεσε απροειδοποίητα από τα οικονομικά συμφέροντα» του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο υπουργός Οικονομίας ωστόσο επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και για τη στάση της στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές σημειώνοντας ότι «έπεσε στο κενό η στρατηγική που υιοθέτησε με την λογική ότι η έκβαση των νομαρχιακών και δημοτικών αποτελεσμάτων θα δημιουργήσει χιονοστιβάδα εξελίξεων κατά της κυβέρνησης». Παράλληλα κάλεσε την ΝΔ «να περιμένει μέχρι τις εκλογές τον Μάιο του 2004 οπότε και θα πάρει και πάλι το μάθημα της».

    Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ δραματικό για τη χώρα η κυβέρνηση να θέλει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τέλος και να γαντζώνεται από αυτήν. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με εσάς θα βουλιάξει και ο τόπος».

    Ακόμα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αφού σημείωσε ότι είναι αντίθετος με τη λογική της κυβέρνησης να κρατήσει τον έλεγχο των μεγάλων κρατικών εταιριών» έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου καλώντας την «να μην κάνει μετοχοποιήσεις τώρα με μεγάλη ευκολία διότι το Χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλά».

    «Προσέξτε μην ξεπουλήσετε μισοτιμής ό,τι απέμεινε από την κρατική περιουσία», κατέληξε.

    Αξιοσημείωτη ήταν και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη η οποία εστιάστηκε κυρίως στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε σχέση με τη κρίση στο Ιράκ.

    Ο κ. Αρσένης εκτίμησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν στα 40 με 45 δολλάρια το βαρέλι και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε αρκετά συντηρητικοί στις προβλέψεις μας και να προβλέπουμε τουλάχιστο για ένα εξάμηνο τις τιμές».

    Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Ρομάνο Πρόντι για το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις οποίες συμφωνεί καταρχήν επί της ουσίας.

    Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι καλώς ή κακώς, υπάρχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι το ξηλώνουμε επειδή δεν συμφέρει κάποιες χώρες και το φτιάχνουμε όπως τελικά τους συμφέρει.

    Μάλιστα επικρότησε τη στάση της Ελλάδας στις δηλώσεις του κ. Πρόντι τονίζοντας ότι ήταν πολύ σωστή η αντίδραση του υπουργού Οικονομίας.

    «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να δούμε το πλαίσιο από την αρχή και να μπουν στοιχεία ευελιξίας που θα δώσουν νέα ώθηση στο Σύμφωνο Σταθερότητας», σημείωσε ο κ. Αρσένης.

    [03] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (11:04 UTC+2)

    Eνα πλοίο φάντασμα, το οποίο ενδέχεται να μεταφέρει τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, καταδιώκουν στη Μεσόγειο η συμμαχική αρμάδα Active Endeavor με την συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας "Μπουμπουλίνα".

    Πρόκειται για το πλοίο που φέρει το όνομα "Κρίσπι" και απέπλευσε από την Κωστάντζα της Ρουμανίας, είναι ελληνικής και πακιστανικής συνιδιοκτησίας, και περιλαμβάνεται στη λίστα των 22 σκαφών που φέρονται ύποπτα για τρομοκρατική δράση. Ηδη δύο από αυτά, το "Σάρα" και το "Τουίλινγκερ", εντοπίστηκαν και κρατούνται στην Ιταλία.

    Στην καταδίωξη του "Κρίσπι" συμμετέχουν και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ. Τέλος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα" τα τρία πλοία μεταφέρουν πακιστανούς που είχαν κατά πάσα πιθανότητα ως αποστολή τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

    [04] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΗ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΠΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 23 Οκτωβρίου 2002 (08:12 UTC+2)

    Η Ρωσία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της, αναφορικά με το νέο σχέδιο ψηφίσματος που προωθεί η Ουάσιγκτον προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τις θέσεις της ρωσικής διπλωματίας, παρουσίασε ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανοφ, καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία) για την εξεύρεση κοινού τόπου, αναφορικά με τη διατύπωση νέου ψηφίσματος.

    Πηγές του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών στο Κρεμλίνο, ανέφεραν ότι το προτεινόμενο σχέδιο, διαφέρει ελάχιστα, από τις αρχικές προτάσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοιο κλίμα έχει διαμορφωθεί και μεταξύ της γαλλικής αντιπροσωπείας.

    [05] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αγκυρα, 23 Οκτωβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Στο τελευταίο κρίσιμο δεκαήμερο για τη «μάχη» των βουλευτικών εκλογών εισέρχεται αύριο η Τουρκία εν μέσω αβεβαιοτήτων για το τι θα φέρει η επόμενη ημέρα, καθώς το υψηλό εκλογικό όριο (10%) για είσοδο στην Τουρκική Εθνοσύνελευση ενδέχεται να αφήσει εκτός «νυμφώνος» ορισμένα από τα πλέον γνωστά ονόματα της πολιτικής σκηνής της γείτονος.

    Η κατάσταση αυτή φαίνεται να προβληματίζει έντονα τον τουρκικό Τύπο, που προσπαθεί να σκιαγραφήσει μέσα από ποικίλα δημοσιεύματα το τοπίο της επόμενης ημέρας των εκλογών.

    Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Μουσταφά Καρααλίογλου στο σημερινό φύλλο της Yeni Safak, με τίτλο «Η Τουρκία στις 4 Νοεμβρίου από το AKP ως το GP (Νέο Κόμμα», στο οποίο τονίζεται ότι «η Τουρκία βαδίζει προς μια ενδιαφέρουσα εκλογική αναμέτρηση της οποίας δεν είναι αρκετό να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα και αυτό διότι υπάρχει το σημαντικότερο ερώτημα: ²Άραγε αυτός ο οποίος θα εξέλθει νικητής από τις εκλογές θα μπορέσει να ανέλθει στην εξουσία αυτόνομα;²».

    Έντονος είναι ο προβληματισμός και για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και θέλουν μόνο δυο κόμματα να συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσοστό για είσοδο στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Συγκεκριμένα, από το τελευταίο γκάλοπ της εταιρείας Verso προκύπτει ότι έξι είναι τα κόμματα τα οποία συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από το 5%, ενώ μόλις 2 πάνω από 10%. Βάσει των αποτελεσμάτων τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα έχουν ως εξής: AKP 29,55%, CHP 17,16%, MHP 9,11%, GP 7,56%, DEHAP 6,71%, DYP 6,56%, SP 5,98% και YTP 5,25%.

    Όπως επισημαίνεται, επίσης, στο άρθρο του Μουσταφά Καρααλίογλου, από τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτει, παράλληλα, ότι το AKP μπορεί να ανέλθει μόνο του στην εξουσία. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας κίνησε σήμερα τη νομική διαδικασία για την απαγόρευση λειτουργίας του AKP.

    Στο άρθρο της Yeni Safak τονίζεται ακόμη ότι το ποσοστό των ψήφων που συγκεντρώνει το AKP είναι πλέον σαφές και σε άλλες σφυγμομετρήσεις: Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Kesit Tanitim R11; που διεξήχθη στις 10 Οκτωβρίου το ποσοστό του AKP εμφανίζεται ως 29,9%, όπως και με το πρόσφατο γκάλοπ της εταιρείας Akart Danismanlimk, το ποσοστό του AKP ανέρχεται σε 30%.

    Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ GP

    Ο κύριος παράγοντας που, σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, δυσχεραίνει την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των εκλογών είναι ο όγκος των ψήφων που φαίνεται ότι συγκεντρώνει  το GP (Νέο Κόμμα), «το κόμμα των απεριορίστων υποσχέσεων» - επικεφαλής του οποίου βρίσκεται ο Τζέμ Ουζάν σε όλα τα γκάλοπ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις της εταιρείας Verso, το ποσοστό των ψήφων του εν λόγω κόμματος είναι 7,56%, της εταιρείας Akart 7,8% και της εταιρείας Kesit 7,1%. Καμιά πολιτική λογική δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την άνοδο του κόμματος του Ισμαήλ Τζεμ.

    Όπως επισημαίνεται, η συγκέντρωση του GP, ακόμη κι αν τελικά δεν κατορθώσει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο, έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να θεωρηθεί ως επιτυχία.

    [06] ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Ουάσιγκτον, 23 Οκτωβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβιβάστηκαν και πραγματοποίησαν έρευνα σε εμπορικό πλοίο, με σημαία Τόνγκα και όνομα Tara, στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να διαπιστώσουν οτιδήποτε ύποπτο, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ο πλοίαρχος Μπομπ Ρος, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΣΤ' Στόλου δήλωσε ότι αξιωματικοί του αμερικανικού πολεμικού πλοίου "USS Monterey" επιβιβάστηκαν στο εμπορικό πλοίο "Tara" που πριν ήταν γνωστό με το όνομα "Cristi", 70 ναυτικά μίλια νότια της Αττάλειας, σε διεθνή ύδατα.

    Τα έγγραφα του πλοίου φαίνονται εντάξει, πάνω στο σκάφος δεν βρέθηκαν είδη λαθρεμπορίου και τίποτε δεν μετακινήθηκε από το πλοίο, διευκρίνισε ο Ρος.

    [07] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

    Αλεξάνδρεια, 23 Οκτωβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Νότιο Αφρική, θα πραγματοποιήσει η ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄ με την ευκαιρία των εκεί εργασιών του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα φθάσει στο Γιοχάνεσμπουργκ, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες, Γέρων Μέμφιδος Παύλο και Λεοντοπόλεως Διονύσιο και το Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

    Ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι, θα ευλογήσει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του Σ.Α.Ε. και θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Ράου.

    Στις 4 Νοεμβρίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα τελέσει ομαδικές βαπτίσεις ιθαγενών Αφρικανών στο Ιεραποστολικό κέντρο του Σιοσιανγκούβε. Την ίδια ημέρα θα συμμετάσχει στην Ραδιοφωνική Εκπομπή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας "Εκκλησιαστικός Φάρος".

    Η περιοδεία του στη Νότιο Αφρική θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου θα αναχωρήσει για την Αθήνα προκειμένου να μεταβεί στη Βέροια όπου, μετά από πρόσκληση, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην εκεί τοπική Εκκλησία, από 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

    [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή για τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στην Ελλάδα, για τη δράση του στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια και την επανεκλογή του στο αξίωμα του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μάρτενς.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρτενς αναφέρει στην επιστολή του:

    "Είναι μεγάλη χαρά για μένα να σας συγχαρώ για τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι το Ελληνικό εκλογικό σώμα στέλνει ένα ιδιαίτερα σαφές μήνυμα: πως η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να αλλάξει και η μόνη αξιόπιστη δύναμη για να το κάνει αυτό σήμερα στην Ελλάδα είναι η Νέα Δημοκρατία.

    Καθώς φαίνεται, κύριε Πρόεδρε, έπειτα από την επίδοση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές, το Κόμμα σας αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και κατά την γνώμη μου, είναι μόνο ζήτημα χρόνου μέχρι να σχηματίσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

    Αποτέλεσε επίσης ξεχωριστή χαρά για μένα που σας συνάντησα ξανά στην Λισσαβόνα και ανταλλάξαμε απόψεις για την Πρωτοβουλία για την Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, της οποίας ηγείστε. Η επανεκλογή σας στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποδεικνύει την εξαιρετική δουλειά που έχετε πραγματοποιήσει και έχετε γι' αυτό, όλη την υποστήριξή μας".

    [09] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΧΑΜΕΝΕΣ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    "Ο κ. Σημίτης ομολόγησε ότι οι εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, είναι για αυτόν εκ προοιμίου χαμένες", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία έγινε μια πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

    "Το 1998, ο κ. Σημίτης δήλωνε ότι η ψήφος στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές ''καταγράφει τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων''. Πριν από λίγες ημέρες, αμήχανος από το καταλυτικό για το κόμμα και την Κυβέρνησή του αποτέλεσμα, δήλωσε ότι ''δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι''.

    "Σήμερα, στο Υπουργικό του Συμβούλιο, ο κ. Σημίτης απέδειξε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν οδηγήσει τον ίδιο και την Κυβέρνησή του σε πλήρη σύγχυση. Από τη μια υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία απέτυχε τον πολιτικό της στόχο, που ήταν η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και, από την άλλη, ομολόγησε ότι οι αγρότες και η ελληνική περιφέρεια έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ", υπογράμμισε.

    "Ο κ. Σημίτης ομολόγησε σήμερα, ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Αναγνώρισε αυτό που ξεκάθαρα δείχνουν οι αριθμοί: τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ήττα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης ομολόγησε ότι οι εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, είναι για αυτόν εκ προοιμίου χαμένες", κατέληξε.

    [10] ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ 17Ν ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ο Γιάννης Σερίφης είναι ο 18ος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος του απήγγειλε κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο κ. Σερίφης δεν κρίθηκε ύποπτος φυγής και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή στις 11πμ.

    Τον Γιάννη Σερίφη έχουν εμπλέξει στην υπόθεση με τις απολογίες τους τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», ο Παύλος Σερίφης, ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Ξηρός.

    [11] ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ AKP ΚΙΝΗΣΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    Αγκυρα, 23 Οκτωβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Τη νομική διαδικασία για την απαγόρευση λειτουργίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κίνησε ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, Σαχίμπ Κανάντογλου.

    Όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα της γείτονος, ο Τούρκος εισαγγελέας ζητά τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την αποτροπή της άσκησης καθηκόντων αρχηγού του AKP από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Σαχίμπ Κανάντογλου υποστηρίζει ότι το AKP δεν έχει συμμορφωθεί εντός της νόμιμης τακτής προθεσμίας με τις επιταγές της δικαιοσύνης που αναφέρονται στην ποινή σύστασης που έχει επιβληθεί στις 9 Ιανουαρίου 2002.

    Τονίζει δε ότι ο αρχηγός του κόμματος είναι φυσικό μέλος των ιδρυτών του και επισημαίνει: «Το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν παραιτήθηκε μόνο από ιδρυτικό μέλος του κόμματος και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το κόμμα δεν έχει συμμορφωθεί με την ποινή σύστασης και ότι αποπειράται να εξαπατήσει τη Δικαιοσύνη».

    [12] O E. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Aθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Για αναξιοπιστία στο θέμα του ισχύοντος και επιτρεπόμενου ορίου στρεμματικής απόδοσης βαμβακιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας, της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μπασιάκος, σε δηλώσεις του σχετικά με το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και στο θέμα της εξεύρεσης και καταβολής των υπόλοιπων 40 δρχ. ανά κιλό βάμβακος, συνολικού ύψους 50 δισ. δρχ. από εθνικούς πόρους, που δεν έχουν όμως εξασφαλισθεί.

    «Οι τελευταίες παλινωδίες της κυβέρνησης, σε σχέση με την τιμή στο βαμβάκι, σύμφωνα με τις δοθείσες κατ' επανάληψη υποσχέσεις της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για τιμή 280 - 300 δρχ. ανά κιλό, καθώς και σε σχέση με το πλαφόν παραγωγής βάμβακος που απαιτείται την εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Αποδεικνύουν την ανευθυνότητα, την προχειρότητα και την ανικανότητα με την οποία διαχειρίζεται την τύχη του αγροτικού κόσμου. Η κυβερνητική στάση αποτελεί εμπαιγμό που προκαλεί τους αγρότες, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμά τους στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Μπασιάκος.

    Εξάλλου σημείωσε ότι τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, επιδεινώνονται λόγω του εγκεκριμένου πέρυσι την άνοιξη - με τους πανηγυρισμούς μάλιστα της Κυβέρνησης - ιδιαίτερα δυσμενούς κανονισμού. «Και τα προβλήματα δεν έχουν τέλος αφού το κόστος παραγωγής αυξάνεται και δεν παρέχεται από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε εναλλακτική λύση καλλιέργειας, ώστε να καλυφθούν οι επαχθείς περιορισμοί στην καλλιέργεια», πρόσθεσε ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας, της Νέας Δημοκρατίας.

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Για διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία αναχωρεί αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, προκειμένου να εκπροσωπήσει τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που θα διεξαχθεί στα Τίρανα, στις 25 Οκτωβρίου.

    Κατά την παραμονή του στα Τίρανα ο κ. Μαγκριώτης θα έχει διμερείς επαφές με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Φατός Νάνο, τον υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα και τον πρόεδρο της Βουλής Σερβέτ Πελούμπι κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητηθούν θέματα ελληνο-αλβανικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο, την Κορυτσά και την περιοχή των Αγίων Σαράντα και θα έχει συναντήσεις με βουλευτές και μέλη της ελληνικής μειονότητας καθώς και τις τοπικές αρχές.

    Τέλος, θα επισκεφθεί το νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου στο Βουλιαράτι και θα παραστεί στην εορταστική εκδήλωση της Ομόνοιας στα Τίρανα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    [14] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 23 Οκτωβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Δεν υπάρχουν ενδείξεις αναφορικά με ζήτημα διαδόχου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

    ''Ο κ. Ντενκτάς ασθενεί και θεωρείται ότι όταν αναρρώσει θα μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του. Κανένας γιατρός δεν έχει πει το αντίθετο, επομένως δεν νομίζω να τίθεται τέτοιο θέμα'', είπε ο κ. Κασουλίδης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι ο κατοχικός ηγέτης ''εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και είναι ο συνομιλητής''.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Χάγη, 23 Οκτωβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Τη λήψη μέτρων προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Γιουγκοσλαβία να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ζητά ο πρόεδρος της διεθνούς δικαστικής αρχής, Κλοντ Ζορντά.

    Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τονίζει την ανάγκη άμεσης δράσης και λήψης μέτρων προκειμένου να πειστεί το Βελιγράδι να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές της Χάγης.

    Η Χάγη εστιάζει τις προσπάθειές της στη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, αλλά και του πρώην αρχηγού των σερβοβοσνιακών δυνάμεων τον καιρό της κρίσης, Ράτκο Μλάντιτς.

    Η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε μάλιστα χθες ότι το γεγονός πως ο Μλάντιτς εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος οφείλεται στην απροθυμία του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, να τον συλλάβει.

    «Η Γενική Εισαγγελέας κι εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας δεν συνεργάζεται στον εντοπισμό, τη σύλληψη και τη μεταφορά στη Χάγη συγκεκριμένων καταζητούμενων», τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του Κλοντ Ζορντά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Σ.Π.

    [16] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Ουάσινγκτον, 23 Οκτωβρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει το ποσό των 600.000 δολαρίων για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σχολεία στην περιφέρεια της Ουάσινγκτον μετά από το νέο μήνυμα του ελεύθερου-σκοπευτή σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά της περιοχής "δεν θα νιώσουν ποτέ πια ασφαλής".

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το εν λόγω χρηματικό ποσό θα διατεθεί σε σχολεία στις περιοχές του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της επαρχίας της Κολούμπια.

    Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του «δολοφόνου» που έχει προκαλέσει τον θάνατο δέκα ατόμων.

    [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Πεσαβάρ, 23 Οκτωβρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Αστυνομικές δυνάμεις του Πακιστάν σε συνεργασία με πράκτορες του FBI συνέλαβαν έναν άντρα φερόμενο ως μέλος του δικτύου της Αλ Κάιντα στη διάρκεια επιδρομής σε σπίτι στην πόλη Πεσαβάρ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, πρόκειται για τον Αμπντούλ Ουαχίντ ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι κατοικούσε παλιότερα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν.

    Ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για Αραβα μέλος της Αλ Κάιντα τον οποίο και χαρακτηρίζουν ως σημαντικό πρόσωπο κλειδί που θα οδηγήσει στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Οι δυνάμεις της αστυνομίας κατέσχεσαν αρκετό υλικό που εντόπισαν στο σπίτι του υπόπτου όπως εκρηκτικά, CD και βιβλία γραμμένα στα αραβικά.

    Αμέσως μετά την ανάκριση του οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν και δεύτερη επιδρομή σε σπίτι χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποιον από τους συνεργάτες του.

    Σημειώνεται ότι πολλά μέλη της Αλ Κάιντα πιστεύεται ότι έχουν διαφύγει από το Αφγανιστάν και έχουν βρει καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν.

    [18] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ ΦΡΙΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Με αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας έφτασαν στις 5μμ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης τα οστά του ήρωα Ελληνοεβραίου συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, του πρώτου ανώτερου αξιωματικού που έπεσε μαχόμενος στην Αλβανία στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941.

    Το οστεοφυλάκιο, καλυμμένο με την ελληνική σημαία, τοποθετήθηκε από αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας σε νεκροφόρα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ενώ τιμές απέδωσαν στρατιωτική μπάντα και άγημα της πολεμικής αεροπορίας.

    Στην σεμνή αλλά συγκινητική τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ντέιβιντ Σαλτιέλ, ο γιος και ο εγγονός του συνταγματάρχη Ιάκωβος και Μαρδοχαίος Φριζής, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Αθενς, ο νεοεκλεγής νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και πολλά μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

    Τα οστά του Μαδροχαίου Φριζή αναγνωρίστηκαν πρόσφατα στην Αλβανία και θα ταφούν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο νεκροταφείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

    Σημαντική μέρα για την Ελλάδα

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την σημερινή μέρα για την Ελλάδα και για τους Ελληνες Εβραίους, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ντέιβιντ Σαλτιέλ.

    Τόνισε, δε, ότι η ιστορία του Μαδροχαίου Φριζή, που πέθανε ζητώντας από τους συμπολεμιστές του να πάνε μπροστά για την Ελλάδα, αποτελεί δείγμα της αφοσίωσης ομόθρησκων του στην πατρίδα.

    Ο κ. Σαλτιέλ ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές, αλλά και το ελληνικό προξενείο στην Αλβανία για την συμβολή τους στην επιστροφή των οστών του Μαρδοχαίου Φρύζη στην πατρίδα, καθώς και τον γιο του συνταγματάρχη, Ιάκωβο, που δέχτηκε να ταφούν τα οστά στο νεκροταφείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανέφερε, στον πόλεμο του 1940-41, 12.898 Εβραίοι Έλληνες εντάχτηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας τους. Οι απώλειές τους ανέρχονται σε 513 νεκρούς και 3.743 τραυματίες. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες ανέγερσης μνημείου προς τιμήν τους, στο χώρο του νεκροταφείου της.

    Ο γιος του συνταγματάρχη, Ιάκωβος Φριζής, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος και υπογράμμισε ότι δεν θα ξεχάσει τη σημερινή μέρα όσο ζει, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι δικαιώνεται ο αγώνας των Εβραίων που πρόσφεραν τόσα στην Ελλάδα.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι ο πατέρας του δεν πρόσφερε μόνο την πρώτη νίκη στην Ελλάδα, αλλά και τη πρώτη νίκη των συμμάχων κατά των δυνάμεων του άξονα.

    Από την πλευρά του, ο εγγονός του συνταγματάρχη Μαρδοχαίος Φριζής, ανέφερε ότι η ιστορία του παππού του δίνει απάντηση στους αντισημίτες.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς, επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλη του τιμή την παρουσία του στην τελετή άφιξης των οστών του συνταγματάρχη.

    Ποιος ήταν ο Μαρδοχαίος Φριζής

    Ο συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού Μαρδοχαίος Φριζής γεννήθηκε το 1893 στην Χαλκίδα. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1916 κατατάχθηκε εθελοντικά στον στρατό και αποφοίτησε από τη Σχολή Ουλαμού με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Ουκρανίας και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

    Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 τον βρήκε διοικητή του υποτομέα Δελβινακίου της 8ης Μεραρχίας. Είναι αυτός που συνέλαβε τους πρώτους Ιταλούς αιχμαλώτους (15 αξιωματικούς, 700 οπλίτες), συνέτριψε την Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών "Τζούλια" και επικεφαλής του αποσπάσματος Αώου, ανέκοψε την προέλαση των Ιταλών επιτυγχάνοντας την αναστοφή του μετώπου και προχώρησε στο Αλβανικό έδαφος. Για τα λαμπρά στρατιωτικά του κατορθώματα δέχθηκε τηλεγραφικά συγχαρητήρια του βασιλιά Γεωργίου του Β' και του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, προαγόμενος σε συνταγματάρχη επ' ανδραγαθία.

    Στις 5 Δεκεμβρίου σκοτώθηκε πολεμώντας έφιππος στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή Πρεμετής, από βολή ιταλικού αεροπλάνου

    Προτομές του έχουν τοποθετηθεί έξω από το Πολεμικό Μουσείο στην γενέτειρά του Χαλκίδα καθώς και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

    [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    «Η Ν.Δ. απέτυχε στο στόχο που είχε θέσει να υπάρξει άρνηση της κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο, θέματα εξωτερικής πολιτικής και ελληνική προεδρία.

    Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών επεσήμανε ότι η ''στρατηγική αυτή της Ν.Δ. απέτυχε και η αποτυχία αυτή είναι μια επιτυχία για μας. Είναι μια επιτυχία για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης''. Το ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ο κ. Σημίτης, κράτησε τις δυνάμεις του και η εικόνα του βελτιώθηκε σε σχέση με την εικόνα που εμφάνιζαν οι δημοσκοπήσεις.

    Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαπα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατή για τέταρτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 2004, σημειώνοντας ότι «έχουμε τη δυναμική, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, μεγάλη σημασία όμως έχει η επιλογή των προσώπων».

    Οσον αφορά την ακροδεξιά, ο κ. Σημίτης, παρατήρησε ότι η εμφάνισή της δεν είναι ένα παροδικό επεισόδιο. «Αφορμή της εμφάνισης της ακροδεξιάς ήταν η χωρίς κριτήρια οικειοποίηση από τη Ν.Δ. των πιο ασύμβατων απόψεων, των παλινωδιών σε σχέση με αυτά που υποστήριζε, ιδίως όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ. Τζαννετάκου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αιτία της εμφάνισής της είναι η επί χρόνια έλλειψη καθαρών θέσεών της. Στο σημείο αυτό κάλεσε τη Ν.Δ. να αναλάβει τις ευθύνες της, να αντιπαρατεθεί όχι μόνο στον κ. Καρατζαφέρη ως άτομο, αλλά κυρίως στο λόγο του, στις πρακτικές, στα συνθήματά του, στον κώδικά του, σε όλους αυτούς που ασπάζονταν και ασπάζονται το πολιτικό και πολιτισμικό μήνυμα, το οποίο εκφράζει.

    O πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών καλό, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά δεν σημαίνει ότι δεν θέλαμε καλύτερο. Συγκεκριμένα σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στις αγροτικές περιοχές, ο κ. Σημίτης είπε ότι «σε αγροτικές περιοχές και ορισμένους νομούς παρουσιάστηκαν μικρές ή μεγαλύτερες αδυναμίες. Υπάρχει ένα κλίμα υστέρησης στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην περιφερειακή κατανομή των πόρων και η αίσθηση σε ορισμένους ότι δεν ενδιαφερόμαστε. Υπάρχει έλλειψη παρουσίας κυβέρνησης και κόμματος στην περιφέρεια.

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός την εισαγωγική του ομιλία κάλεσε όλα τα μέλη της κυβέρνησης σε επαγρύπνηση και δουλειά, επισημαίνοντας ότι ''χρειάζεται ενότητα για να κερδίσουμε τις εκλογές. Δεν πρέπει να κατατριβόμαστε σε προβολή διαφωνιών, προβολή εσωκομματικής διαμάχης, προβολή διαφορετικών ή προσωπικών αντιπαραθέσεων''.

    [20] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (19:07 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Χρειάζεται καλή συνεργασία και συντονισμός γιατί ενδεχομένως κάποιοι να εγείρουν εμπόδια ως προς την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο τα εθνικά θέματα και την ελληνική προεδρία.

    Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θεωρεί πιθανόν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν να καταθέσει μια πρόταση για λύση του Κυπριακού, ξεκαθάρισε όμως στον κ. Ντε Σότο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί λύση στο Κυπριακό εκτός του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    [21] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2002 (18:30 UTC+2)

    Στις 26 και 27 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ το Διεθνές Τουρνουά Τζούντο που εντάσσεται στα «Αλεξάνδρεια». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Τζούντο, Γιώργος Βλάτσης τόνισε: «Είναι για μας ένας πολύ σημαντικός θεσμός. Μετά από κάποια χρόνια μη συμμετοχής μας στο θεσμό επιστρέφουμε με την ελπίδα να έχουμε καλή παρουσία. Στοχεύουμε ψηλά», ανέφερε κ. Βλάτσης και συνέχισε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στέκεται πάντα στο πλευρό μας. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια στους αγώνες θα πάρουν μέρος τουλάχιστον 12 χώρες ώστε να μπορούν να μπούν στο Διεθνές καλεντάρι. Φέτος στο τουρνουά παίρνουν μέρος η Αυστρία, η Βοσνία, η FYROM, η Γιουγκοσλαβία, η Κύπρος και δύο ομάδες της Ελλάδας.

    Αναφορικά με το επίπεδο των αγώνων ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής τόνισε «Θεωρώ ότι το επίπεδο των αγώνων θα είναι υψηλό και οι θεατές θα απολαύσουν καλούς αγώνες».

    [22] H ENHMEΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (18:08 UTC+2)

    Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και τα εθνικά ζητήματα ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης:

    "Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης θέματα εξωτερικής πολιτικής και ελληνικής Προεδρίας.

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, λέγοντας τα εξής:

    "Θα ήθελα να κάνω ένα πρώτο και σύντομο σχόλιο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι εκλογές κρίνονται από τον πολιτικό στόχο που έχει θέσει κάθε κόμμα. Η Ν.Δ. είχε σαφέστατα, χωρίς αμφιβολία θέσει ένα στόχο: την άρνηση της κυβερνητικής πολιτικής. Είχε παρουσιάσει τις εκλογές ως μια δημοψηφισματική διαδικασία και μάλιστα είχε επικεντρώσει την προσοχή της -όπως προκύπτει και από δηλώσεις του αρχηγού της- στην Υπερνομαρχία Αττικής. Εμείς είχαμε θέσει ως στόχο την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και αυτός δεν είναι ένας κενός ή προσχηματικός λόγος. Γιατί, όπως είχαμε τονίσει πολλές φορές, η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει έναν αυξημένο ρόλο στην πραγματοποίηση των στόχων της χώρας. Πολλές διαδικασίες εξαρτώνται από τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση η οποία λειτουργεί και αποδίδει. Γνωρίζουμε όλοι ότι η προσπάθεια της Ν.Δ., το "στείλτε μήνυμα" απέτυχε. Απέτυχε και η προσπάθεια, η οποία είχε την πηγή της σε πολλές πλευρές, να εξαναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ σε πρόωρες εκλογές. Η αποτυχία αυτή είναι μια επιτυχία για μας. Είναι, επίσης, μια επιτυχία για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί η διαστρέβλωση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν θα ενίσχυε την Αυτοδιοίκηση, όπως, επίσης, και η υποτίμηση της σημασίας της μέσα από διαδικασίες κρίσης της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ηττήθηκε, λοιπόν, η Ν.Δ., ως προς την τακτική της, ως προς την επιλογή της άκρατης κομματικοποίησης, της κατά μέτωπον επίθεσης. Και θα έλεγα, επίσης, ως προς το ύφος, υβρεολογίες, ως προς ευκαιριακές πολιτικές, χρησιμοποίησαν για να αποσπάσουν ένα πάση θυσία καλό αποτέλεσμα.

    Το ΠΑΣΟΚ κράτησε τις δυνάμεις του. Θέλω να σας παραπέμψω σε διάφορες έρευνες ή εκτιμήσεις, οι οποίες έχουν γίνει. Όπως δείχνουν και οι αποτιμήσεις αυτές, οι διαφορές ως προς τις δημοσκοπήσεις είναι αισθητές. Η πολιτική εικόνα μας είναι σαφώς βελτιωμένη. Το συμπέρασμα είναι ότι η νίκη για τις εθνικές εκλογές είναι δυνατή. Το ΠΑΣΟΚ έχει δυναμική. Μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές για τέταρτη φορά. Εχουμε τις προϋποθέσεις γι` αυτό.

    Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι αυτό που ήταν η επιδίωξή μας, ένας ισχυρότερος ρόλος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκύπτει σαφέστατα από τις εκλογές αυτές. Οι θεσμικές παρεμβάσεις, τις οποίες έχουμε κάνει στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, οι αυξημένες αρμοδιότητες, οι αυξημένοι πόροι, ο "Καποδίστριας" ανέδειξαν ένα νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει αύξηση του ειδικού της βάρους. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι 30 εν ενεργεία βουλευτές, από όλα τα κόμματα, έθεσαν υποψηφιότητα για θέσεις νομαρχών και δημάρχων, κάτι το οποίο ουδέποτε άλλοτε είχε σημειωθεί.

    Σε αυτές τις εκλογές, επειδή ακριβώς ήταν εκλογές για τις οποίες έπαιζε ρόλο η αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση και οι αναμονές των πολιτών σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση, είχε μεγάλη σημασία και η επιλογή των προσώπων. Το είδαμε από το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι η σημασία που αποδόθηκε στα πρόσωπα είναι κάτι θετικό. Εξυπηρετεί τους στόχους για μια ενισχυμένη Αυτοδιοίκηση. Να έχουμε γνώση, το συμπέρασμα για μας είναι ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα. Χρειάζονται πρόσωπα με ικανότητες, με γνώση, με ύφος που ελκύει τους πολίτες.

    Αυτά τα δύο σημεία, τα οποία ανέφερα πριν είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Αλλά υπάρχει και ένα τρίτο σημείο: Είναι η εμφάνιση της ακροδεξιάς. Λέχθηκε ότι αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός, ότι είναι ένα παροδικό επεισόδιο, το οποίο δεν θα έχει αύριο. Δεν πιστεύω ότι είναι ένα παροδικό επεισόδιο. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα τις εξελίξεις. Αλλά, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια σταθερή τάση. Αφορμή της εμφάνισης της ακροδεξιάς ήταν η χωρίς κριτήρια οικειοποίηση από τη Ν.Δ. των πιο ασύμβατων απόψεων, των παλινωδιών σε σχέση με αυτά που υποστήριζε, ιδίως όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ. Τζαννετάκου. Αυτή είναι η αφορμή. Υπάρχει, όμως, και μια αιτία. Και αιτία είναι η επί χρόνια έλλειψη καθαρών θέσεων, οι προσπάθειες τις οποίες έκαναν να προσεταιριστούν την ακροδεξιά. Και όταν λέω να προσεταιριστούν, εννοώ το ύφος της, το λόγο της, τον τρόπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τα επιχειρήματά της. Η σκέψη ήταν ότι ίσως εκείνοι μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία αυτά, αλλά το συμπέρασμα είναι, κοιτάζοντας και την εξέλιξη της Ν.Δ. ως προς το ύφος, το λόγο, την πρακτική ότι τα στοιχεία αυτά αξιοποιούν τη Ν.Δ.. Υπάρχει ένας άκρατος λαϊκισμός, ένας άκρατος εθνικισμός, υπάρχει άρνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής σε πολλούς, το κράτος των συντεχνιών, των οργανωμένων ομάδων πίεσης και επίσης ενός ψεύτικου κοινωνικού προσώπου που απευθύνεται μόνο σε πελατειακά δίκτυα. Αυτό το φαινόμενο, το οποίο υπήρχε συρρικνωμένο, διογκώθηκε με τη συγκάλυψη, θα έλεγα, της Ν.Δ. και οι εκλογές αυτές αποκάλυψαν ότι αυτή η τακτική ήταν αρνητική για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, διότι αυτοί, όπως ο κ. Καρατζαφέρης, υπήρχαν στις γραμμές της απαράλλακτοι εδώ και χρόνια, και εμφανίστηκαν και απαράλλακτοι να πρεσβεύουν δημοσίως, σταθερά και με δύναμη τα ίδια πράγματα. Η εξέλιξη αυτή βέβαια είναι αρνητική. Το σκηνικό, όμως, κατά κάποιο τρόπο γίνεται αυθεντικό, παρακολουθούμε πια ανοικτά τις εξελίξεις.

    Και πιστεύω ότι η Ν.Δ. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να αντιπαρατεθεί όχι μόνο στον κ. Καρατζαφέρη ως άτομο, αλλά κυρίως -και αυτό έχει ενδιαφέρον- στο λόγο του, στις πρακτικές, στα συνθήματά του, στον κώδικά του, σε όλους αυτούς που ασπάζονταν και ασπάζονται το πολιτικό και πολιτισμικό μήνυμα, το οποίο εκφράζει. Και δεν είναι λίγοι αυτοί, είναι αρκετοί και βρίσκονται στις γραμμές της Ν.Δ..

    Υπάρχει και μια θεωρία ότι αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της ανεργίας και της φτώχειας, ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο κοινωνικής περιθωριοποίησης. Εχω πολλές αμφιβολίες αν αυτό είναι αληθές, γιατί κοιτάζοντας τις ψήφους του κ. Καρατζαφέρη, διαπιστώνει κανείς ότι τα ισχυρά θυλάκια στήριξής του ήταν στου Παπάγου, στο Π. Φάληρο, στο Ψυχικό, στη Φιλοθέη και δεν μπορεί να πει κανείς βέβαια ότι αυτές οι περιοχές είναι θύλακες ανεργίας και φτώχειας.

    Υπάρχει και ένα τέταρτο σημείο. Είπα πριν ότι το αποτέλεσμα είναι καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα θέλαμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, περισσότερους δήμους, περισσότερες νομαρχίες, που να πρεσβεύουν, να είναι κοντά στις θέσεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υψηλότερα ποσοστά, παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα. Θα θέλαμε να μην υπάρχουν διαφορές, όπως φαίνεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα, ανάμεσα σε περιοχές της χώρας και η αίσθηση ότι υπάρχουν δήθεν διαφορετικές μεταχειρίσεις δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα. Ξέρουμε ότι στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα, σε αγροτικές περιοχές και ορισμένους νομούς παρουσιάστηκαν μικρές ή μεγαλύτερες αδυναμίες. Υπάρχει ένα κλίμα υστέρησης στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην περιφερειακή κατανομή των πόρων και η αίσθηση σε ορισμένους ότι δεν ενδιαφερόμαστε.

    Είπα και το βράδυ της Κυριακής ότι πρέπει να αναλύσουμε κάθε νομό, κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο, να εντοπίσουμε τα αίτια και στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσουμε. Και είμαι της γνώμης ότι δεν υπάρχει ένα απλό συμπέρασμα, ένα μήνυμα για το σύνολο της χώρας. Υπάρχουν πολλαπλά συμπεράσματα και γι` αυτό δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί. Είναι φανερό ότι ορισμένα φαινόμενα χρειάζονται προσοχή, αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε σε αυτά αν δεν τα μελετήσουμε. Και αναφέρω ενδεικτικά -επειδή γίνεται διαρκώς μια παραπομπή στη Θεσσαλία- ότι στο νομό της Λάρισας με έναν υποψήφιο, ο οποίος είχε περιορισμένη αναγνωρισιμότητα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που παρουσιαζόταν πήραμε περίπου το ίδιο ποσοστό στο ψηφοδέλτιό του, με αυτό που είχαμε πάρει ως κόμμα στις εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι παρ` όλες τις κινητοποιήσεις που υπήρχαν δεν υπήρξε μια ισχυρή υποχώρηση των δυνάμεων που συσπειρώθηκαν στο ψηφοδέλτιό μας. Υπάρχουν, λοιπόν, και άλλα αίτια που πρέπει να τα προσέξουμε. Χρειάζεται, βεβαίως, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές. Να δώσουμε προσοχή, αλλά να δώσουμε προσοχή σε όλες τις αιτίες, οι οποίες υπάρχουν.

    Και υπάρχει και ένα στοιχείο που θέλω να αναφέρω ότι από όλη την εκλογική διαδικασία προέκυψε ότι υπάρχει και αρκετή εσωστρέφεια στα τοπικά πολιτικά συστήματα. Υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, υπάρχει ατομισμός και όλα αυτά δεν συμβιβάζονται με την επιδίωξή μας να είμαστε μια παράταξη ανανέωσης και αλλαγής, μια παράταξη που θέλει αλλαγές στην κοινωνία και γι` αυτό δεν δεχόμαστε παγιωμένους μηχανισμούς, οι οποίοι δεν θέλουν να υπάρχει η πρόοδος και η εξέλιξη στην κοινωνία.

    Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι παρ` όλο που πιστεύω ότι υπάρχει γνώση για το έργο, υπάρχει μια έλλειψη παρουσίας του κόμματος και της κυβέρνησης στην περιφέρεια, για να συμβάλουμε στην προβολή αυτού του έργου.

    Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι -επειδή είπα και πριν ότι όλα είναι ανοιχτά, ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές- να καταπιαστούμε εντατικά με το έργο μας, να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί, να προχωρήσουμε σε όλα τα θέματα, να δουλέψουμε, να πετύχουμε εδώ και τώρα περισσότερα και καλύτερα, γιατί μόνον έτσι θα κερδίσουμε. Ηθελα να παρακαλέσω σε συνάρτηση με αυτό το εξής: Χρειάζεται ένα κλίμα ενότητας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Ν.Δ. είπαμε ότι είχε ένα στόχο να οδηγήσει σε ένα καθεστώς αποσταθεροποίησης της κυβερνητικής πορείας. Δεν το πέτυχε. Εμείς, λοιπόν, τώρα δεν πρέπει να κατατριβόμαστε σε προβολή διαφωνιών, προβολή εσωκομματικής διαμάχης, προβολή διαφορετικών ή προσωπικών αντιπαραθέσεων. Πρέπει και αυτή τη μάχη της ενότητας σε αυτή τη φάση να την κερδίσουμε και να δείξουμε ότι μελετάμε σωστά, αναλύουμε σωστά τα αποτελέσματα και δεν προτρέχουμε, είτε με διάφορες προτάσεις, τις οποίες δεν έχουμε συνολικά μελετήσει, είτε με διάφορες σκέψεις, τις οποίες προβάλλουμε, χωρίς να είναι ευρύτερα αποδεκτές στο χώρο μας, είτε τονίζοντας τη μια ή την άλλη πλευρά. Ολες αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με ηρεμία, σοβαρότητα και ευθύνη μέσα στα όργανα του κινήματος. Θέλω να παρακαλέσω όλους να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κλίμα ενότητας. Και αυτό χρειάζεται και για έναν άλλο λόγο. Γιατί πια η εξωτερική πολιτική, η ένταξη της Κύπρου, η διεύρυνση της Ε.Ε., το Κυπριακό, η Προεδρία, η πιθανή παρέμβαση στο Ιράκ θα διαδραματίσουν από εδώ και πέρα έναν ιδιαίτερα βαρύνοντα λόγο."

    Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό για την πορεία προς τις εκλογές και τη διεξαγωγή τους, με επίκεντρο τη μεταρρύθμιση και ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων. Αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων και πολιτικών, όπως οι εκλογικοί κατάλογοι ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2004, οι οποίοι πρέπει να είναι και θα είναι πολύ πιο λειτουργικοί. Δεν θα έχουν διπλοεγγεγραμμένους. Θα έχουν εκλογείς που ψηφίζουν κοντά στην κατοικία τους, με ολοκλήρωση της εγγραφής των παραληφθέντων, με περαιτέρω ξεκαθάρισμα από μετανάστες, αποθανόντες ή άλλες ειδικές κατηγορίες. Ενέταξε στη γενικότερη προσπάθεια, για τη διαμόρφωση του εθνικού δημοτολογίου, την ανάγκη να καλυφθούν νομοθετικά διαδικασίες και προβλήματα που έχουν επισημανθεί. Στόχος είναι η μεταρρύθμιση να ξεκινά και να ολοκληρώνει τη σχέση του πολίτη με το κράτος, μέσω της ταυτότητάς του.

    Εθεσε ως ζήτημα προτεραιότητας -και αυτό είναι ένα καινούργιο στοιχείο- τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, αντίστοιχου με εκείνο των εθνικών εκλογών, για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών όλων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, τονίζοντας ότι είναι προκλητική η κατανάλωση των χρηματικών ποσών, όχι μόνο από τους συνδυασμούς, αλλά και από υποψηφίους δημοτικών και νομαρχιακών ψηφοδελτίων σε όλη την Ελλάδα.

    Ο Πρωθυπουργός και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρούν σημαντικό βήμα την άψογη διεξαγωγή των εκλογών από τον υπουργό και το υπουργείο Εσωτερικών και συμφώνησαν στα επόμενα βήματα, που θα ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση, η οποία στις πρώτες εξετάσεις της πέτυχε απόλυτα.

    Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο Κυπριακό, αλλά και στην ελληνική Προεδρία. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου, σε μια μακρά εισήγησή του, είπε ότι προχωρεί η ένταξη των δέκα χωρών με την απόφαση της Ε.Ε. Υπάρχει, βέβαια, ένα δύσκολο θέμα -που θα αντιμετωπίσουμε και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- η σύνδεση με την αγροτική μεταρρύθμιση και το γενικότερο θέμα των διαρθρωτικών ταμείων.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει προαπαιτούμενο για την ένταξη. Η λύση του Κυπριακού. Βεβαίως, είναι προτιμητέα η επίλυση του Κυπριακού πριν την ένταξη. Κανείς δεν θα πει όχι σε αυτό. Είπε, επίσης, ότι τη στιγμή της ένταξης από πολλούς μπορεί να εγερθεί μια συζήτηση για όλες τις πτυχές. Αρα, πρέπει να προσέχουμε τι θα προβάλλουμε, ώστε να αξιολογηθούν θετικά οι προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουμε καταβάλει -και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε- για την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις -και αυτή είναι η πορεία- η Κύπρος εντάσσεται τυπικά ολόκληρη. Βεβαίως, υπάρχει ή αναμένεται να υπάρξει μια κινητικότητα -χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο αυτό- για το Κυπριακό, μετά τις τουρκικές εκλογές. Εγινε η συνάντηση με τον κ. Ντεσότο, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι αρχές στις οποίες κινούνται οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο κ. Ντεσότο διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι, εάν τελικά έρθει πρόταση, θα είναι σαφώς στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη -και κανείς δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή- που θα οδηγήσει σε αποδοχή μιας λύσης ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα στηρίξουμε δυναμικά τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Κληρίδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσουμε, εάν υπάρχει επίλυση, να αναδειχθεί η σημασία ενός ιστορικού γεγονότος για την περιοχή, να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κλίμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι σαφές -όπως είπε ο υπουργός- ότι εμείς προβάλλοντας πάντα τις απόψεις και την καλή θέλησή μας για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, θα κινηθούμε ιδιαίτερα έντονα και αποφασιστικά στη λήψη απόφασης, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, για την ένταξη και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των άλλων εννέα χωρών στην Ε.Ε. Τίποτα, όμως -υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου- δεν γίνεται αυτόματα, αλλά θέλει πολύ κόπο, μεγάλο αγώνα, συνεχείς προσπάθειες. Και αυτές, ήδη, έχουν ξεκινήσει και εντείνονται -όπως γνωρίζετε- στο επόμενο διάστημα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι υπάρχουν δυσκολίες σ` αυτό και ότι θα πρέπει ίσως στην αρχή, να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας, έναντι της Ε.Ε. Ισως να δοθεί μια ημερομηνία για να καθοριστούν και οι παραπέρα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση περνά ένα θετικό μήνυμα. Εμείς θέλουμε την Τουρκία στην Ε.Ε. και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της.

    Μας ενημέρωσε, επίσης, ότι υπάρχει μια προοπτική ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007, εάν βεβαίως όλα βαδίσουν με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις και ότι καλό θα ήταν, με δεδομένες τις μέχρι τώρα συζητήσεις, να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση και τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ίσως και στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας και πριν τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

    Για τον ευρωστρατό είπε ότι, παρότι υπάρχει μια κινητικότητα την οποία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, δεν υπάρχει κάτι σαφές αυτή τη στιγμή. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θέλουν να βρεθεί κάποια λύση, η οποία είναι σαφές ότι θα βρίσκεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Σεβίλλης. Υπάρχει, όμως, η αδυναμία της Τουρκίας, ιδιαίτερα ενόψει των τουρκικών εκλογών, να πάρει την όποια ευθύνη και να οδηγηθούμε σε τελικές αποφάσεις.

    Μετά την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών, έγινε πλούσια συζήτηση για θέματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου και την ελληνική Προεδρία. Ειδικά για την ελληνική Προεδρία, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης αναφέρθηκε αναλυτικά, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά το εαρινό συμβούλιο της ελληνικής Προεδρίας. Υπογράμμισε ότι πρέπει να προωθήσουμε όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν πέρυσι στη Βαρκελώνη, οι οποίες έχουν να κάνουν με πολιτικές απασχόλησης, με κοινές πολιτικές για το ασφαλιστικό, με τόνωση της επιχειρηματικότητας, με τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Επίσης, με την αντίληψη που δουλεύουμε, τόσο για την ελληνική Προεδρία -έθεσε μάλιστα και σειρά οργανωτικών ζητημάτων συντονισμού της δουλειάς των υπουργείων- όσο βεβαίως και για την κορύφωσή της, που θα είναι η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης.

    Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

    ΜΙΧΑΗΛ: Επί της εισήγησης του Πρωθυπουργού για τα θέματα που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις δημοτικές εκλογές, έγινε συζήτηση; Εγινε αναφορά, είτε από τον υπουργό Εξωτερικών, είτε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, είτε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, γι` αυτή την ιστορία με το πλοίο, που τελικά είναι ή δεν είναι φάντασμα, κυκλοφορεί ή δεν κυκλοφορεί; Και ακόμη, εάν ως χώρα έχουμε λάβει πληροφορία ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα και αν όλα αυτά γίνονται για αυτή την ιστορία;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα των πολιτικών εξελίξεων μετά τις δημοτικές εκλογές, δεν έγινε συζήτηση. Η συζήτηση περιστράφηκε αποκλειστικά, με πολλές τοποθετήσεις και δευτερολογίες του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, στα θέματα του Κυπριακού και της Προεδρίας.

    Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ο κ. Ανωμερίτης έκανε αναφορά στο θέμα -υπάρχει και δήλωσή του- και είπε ότι κανένα ελληνικό εμπορικό πλοίο δεν εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις. Για την ακρίβεια, όπως γνωρίζετε- υπάρχει ο όρος συμμαχική "αρμάδα" -δεν ξέρω αν είναι δόκιμος, αλλά περί αυτού πρόκειται- στην οποία μετέχει και η ελληνική φρεγάτα "Μπουμπουλίνα". Εν πάση περιπτώσει, ο στόλος αυτός έχει και ως στόχο να ερευνά για την αστυνόμευση και φρούρηση των θαλασσών. Εχει και έναν κατάλογο ύποπτων πλοίων που οφείλει να ερευνήσει, εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει τύχει κάτι στο "Μπουμπουλίνα".

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε ότι έγινε και αναφορά στο θέμα του ευρωστρατού. Θα ήθελα να ρωτήσω, υπήρχε κάποια συγκεκριμένη επιστολή και σχέδιο που έχει αποστείλει ο κ. Σολάνα επί του οποίου έγινε η ενημέρωση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφορά έκαναν οι κύριοι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου. Τονίστηκε και από τους δύο ότι υπάρχει μια επαναφορά του θέματος από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Είναι σαφείς οι λόγοι. Εξάλλου, υπάρχει και μια πίεση για την ανάγκη αποστολής του ευρωστρατού σε ευαίσθητες περιοχές των Βαλκανίων. Γίνεται, κατά καιρούς, μια συζήτηση. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κάτι συγκεκριμένο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι σε θέση η τουρκική πλευρά να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Εκείνο που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα του ευρωστρατού γίνεται πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Σεβίλλης. Οι αποφάσεις της Σεβίλλης, πρώτον, σαφώς δεν δίνουν τη δυνατότητα άσκησης "βέτο" σε καμία τρίτη χώρα, σε περίπτωση μη χρησιμοποίησης των υποδομών του ΝΑΤΟ και δεύτερον, δεν δημιουργούν ανισότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Αντίθετα, προκρίνουν την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων κάποιας χώρας-μέλος της Ε.Ε., έναντι των τρίτων χωρών.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διακρίνω μια σιβυλλική δήλωση του Πρωθυπουργού, όπως τη μεταφέρετε. Είπε ότι "όλα είναι ανοικτά και πρέπει να καταπιαστούμε με το έργο μας, εδώ και τώρα". Εγώ το εκλαμβάνω αυτό ότι πρέπει να σημαίνει επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων ή ότι όλα είναι ανοικτά, με την έννοια ότι το 2004 μπορεί να πάρει τις εκλογές ή το ένα κόμμα ή το άλλο.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε -όπως σας ανέφερα- ότι για τις εκλογές του 2004 υπάρχουν πλήρως οι προϋποθέσεις νίκης του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, δεν μπορεί να προδικάσει κανείς την ψήφο του ελληνικού λαού.

    ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει κάτι πριν την ψήφο του ελληνικού λαού;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Μην ανησυχείτε.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Με προστακτικό τρόπο, ουσιαστικά, κάλεσε ο Πρωθυπουργός σε αυτοκάθαρση τη Ν.Δ. από ακροδεξιά στοιχεία.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προστακτικός δεν μπορεί να είναι. Αν θέλετε, μπορεί να είναι ένας τρόπος με ιδιαίτερα σοβαρή επισήμανση -διότι είναι ένα σοβαρό θέμα- αλλά δεν μπορεί να είναι προστακτικός.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σύμφωνα με τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ακροδεξιές απόψεις και ακροδεξιά στοιχεία διατρέχουν όλους τους πολιτικούς χώρους. Εσείς τι θα κάνετε; Θα απομονώσετε τα ακροδεξιά στοιχεία και τις ακροδεξιές απόψεις;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε ακροδεξιά στοιχεία στο ΠΑΣΟΚ. Ομως, εάν είναι να κηρύξουμε τον πόλεμο ως κόμμα σε ακροδεξιές απόψεις, που κυκλοφορούν στην κοινωνία, σαφώς συμφωνώ με όλους όσοι είναι αποφασισμένοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους γι` αυτό. Για παράδειγμα, να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, απόψεις που ακούγονται από ακροδεξιά κόμματα και σχηματισμούς σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις ή με τις ακολουθούμενες πολιτικές ή με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του λαού μας ή ακόμα και με την ελευθερία και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολιτισμικότητας. Σε όλα αυτά τα ζητήματα είμαστε αντιμέτωποι με τις ακροδεξιές απόψεις. Οταν ενώσουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας, όπως προτείνει ο κ. Πάγκαλος -και συμφωνώ απολύτως στο να καταπολεμήσουμε αυτές τις απόψεις- βεβαίως είναι αναγκαίο να πρωτοστατεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη μάχη.

    ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να ρωτήσω, αν κατά την εισήγησή του ο Γιώργος Παπανδρέου ή στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκαν λεπτομερώς πως εννοούμε το γερμανικό μοντέλο, μεταφραζόμενο.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού πρέπει να αναφέρει σε «on paper» το κοινοτικό κεκτημένο. Είναι σαφές. Δηλαδή, ότι εντάσσεται το ένα τμήμα, αλλά εντάσσεται ως οργανική ενότητα, ως ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία. Είπαμε όλη η Κύπρος. Οταν με το καλό, ελπίζουμε σύντομα, προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού, αυτομάτως θα εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο για όλη την Κύπρο. Δηλαδή, η Κύπρος εντάσσεται ως πλήρης πολιτική οντότητα. Και για να το πω πιο απλά, η ένταξη γίνεται για ολόκληρη την Κύπρο.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο θέμα της ακροδεξιάς που είπατε πριν, δεν ανησυχεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ότι στην περίπτωση που θα ανοίξει και μέτωπο, εκτός της τρομοκρατίας και με την ακροδεξιά, θα ενισχύσει, ενδεχομένως, αυτό το φαινόμενο; Σε όσες περιοχές προσπαθήσατε να πλήξετε ουσιαστικά αυτούς τους υποψήφιους που κατηγορήσατε ως ακροδεξιούς, εξελέγησαν θριαμβευτικά.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν συσπειρώθηκε η Ν.Δ. και είχε τη στήριξη σε εκείνες τις περιοχές, δεν σημαίνει ότι το μήνυμα που εκπέμψαμε δεν έτυχε θετικής αποδοχής σε όλη την Ελλάδα. Μην κρίνετε μια εκλογή μόνο από το συγκεκριμένο δήμο ή νομαρχία. Η συσπείρωση της Ν.Δ. και η στήριξη ακροδεξιών υποψηφίων στο α ή β δήμο, αποκάλυψε το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα. Λειτούργησε -θα έλεγα- ως συμπέρασμα για όλη την Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι υποχρεώθηκε ο κ. Ρουσσόπουλος, και μάλιστα με σοβαρές διαφωνίες από το εσωτερικό της Ν.Δ., λίγο πριν από τις εκλογές, να βγει και να καταγγείλει το κ. Καρατζαφέρη.

    ΚΟΥΙΝ: Αν κατάλαβα, από την απάντηση που δώσατε στον κ. Μιχαήλ, εκτός από τη συμμετοχή της «Μπουμπουλίνας» σε αυτή τη νατοϊκή νηοπομπή, αυτό το στόλο, η Ελλάδα δεν έχει άλλο θέμα που να...

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ για τη «Μπουμπουλίνα» γνωρίζω.

    ΚΟΥΙΝ: Εκτός από αυτό, δεν απασχολεί το θέμα την Ελλάδα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε. Οταν συμμετέχουμε με την ελληνική φρεγάτα δεν μας απασχολεί; Στείλαμε τη φρεγάτα χωρίς λόγο;

    ΚΟΥΙΝ: Γιατί συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανε μια ενημέρωση ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επειδή η συζήτηση αφορούσε θέματα διεθνούς πολιτικής. Κατά την παρέμβασή του, άνοιξε μια παρένθεση λέγοντας πως όλα αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο δεν έχουν πραγματική βάση και ότι θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

    Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χωρίς να ξέρουμε εάν αυτή την ώρα συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ή όχι, θα πρέπει να αναμένουμε συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της ηγεσίας της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ προς την κατεύθυνση της ανανέωσης και της αλλαγής, όπως είπατε προηγουμένως;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το μόνο που έγινε σήμερα ήταν η ολοκληρωμένη πραγματικά τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, όπως σας την παρουσίασα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να συζητούνται κείθεν, κακείθεν. Δεν πρέπει να αναπτύσσονται απόψεις που δεν έχουν συζητηθεί στα όργανα και να πετάγονται δίκην πυροτεχνήματος. Ούτε να δημιουργούνται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, ούτε να αναζητούμε πιθανά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ προσώπων. Αυτό που χρειάζεται είναι συντεταγμένα, μέσα από τα όργανα, να μελετήσουμε τα συμπεράσματα που εξάγονται -και είναι πολλαπλά και ποικιλόμορφα- από την ψήφο του ελληνικού λαού και να χαράξουμε την πολιτική μας. Ολο αυτό το ζήτημα των προσώπων -νομίζω ότι το έχετε κατανοήσει- επηρεάζει σοβαρά την επιλογή της ελληνικής κοινωνίας. Οπου υπήρχαν καταξιωμένα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, που θα μπορούσαν να αρθρώσουν έναν νέο και σύγχρονο λόγο, τιμήθηκαν ιδιαίτερα με την ψήφο των πολιτών.

    ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σε αυτές τις πολιτικές εξελίξεις, πολλά στελέχη της Ν.Δ., είτε στα ραδιόφωνα, είτε στην τηλεόραση, μεταφράζουν το μήνυμα ως δυσαρμονία του εκλογικού Σώματος με το Κοινοβούλιο και ότι αυτό μπορεί να λυθεί μέσα από πρόωρες εκλογές.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα χθες στο θέμα. Η χθεσινή τοποθέτησή μου, καθώς και κυρίως η σημερινή του Πρωθυπουργού απαντούν εξ ολοκλήρου στο ερώτημά σας.

    ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σήμερα είπε ότι δεν είναι και τόσο βέβαιο...

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα των πρόωρων εκλογών; Οχι, είναι απόλυτο και το βλέπετε. Ισα-ίσα που λέει ότι υπάρχει χρόνος να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Να προσέξετε το γραπτό κείμενο που θα πάρετε. Να το ξεκαθαρίσουμε: Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004. Μην έχετε την παραμικρή αγωνία και αμφιβολία.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στη δημιουργία κεντροαριστερού πόλου, όπως μας περιγράψατε χθες; Αυτός ο κεντροαριστερός πόλος περιλαμβάνει κεντρική πολιτική συμφωνία ή κατά τόπους, όπως έγινε στις πρόσφατες εκλογές;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τον τελευταίο καιρό αρχίζουν και αναφέρονται κάποιες απόψεις -βέβαια δικαίωμα του καθενός είναι να έχει την άποψή του, οι οποίες δεν είναι επίκαιρες. Αυτά τα θέματα δεν έχουν συζητηθεί ακόμα. Δεν έχουν τεθεί, ούτε στα αρμόδια κομματικά όργανα, ούτε στην κυβέρνηση. Λίγη υπομονή. Θα γίνει ένας συντεταγμένος διάλογος, ο οποίος θα ξεκινήσει από το Ε.Γ. σε πρώτη φάση και θα υπάρξει δεύτερη φάση στην Κ.Ε. του Κινήματος. Ολα αυτά τα θέματα -βεβαίως και το θέμα του προοδευτικού χώρου- θα συζητηθούν.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σήμερα έγινε αναφορά σε αυτό;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν αναφέρθηκε καν το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στο κόμμα, το επόμενο διάστημα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε δύο-τρεις βασικούς άξονες από τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού περιελάμβανε σχολιασμούς θετικού χαρακτήρα επί των τοποθετήσεων.

    ΚΟΥΙΝ: Οταν θα λείπετε εσείς, ποιος θα κάνει την ενημέρωση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η πολιτική ενημέρωση αύριο και μεθαύριο θα γίνει κανονικά από τον υφυπουργό Τύπου κ. Χυτήρη.

    Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ σε μια χθεσινή τηλεοπτική συζήτησή μου με τον κ. Μεϊμαράκη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA». Επειδή δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είπα πως υπάρχουν αργόμισθοι στο υπουργείο Τύπου, διάβασα σήμερα προσεκτικά το σύνολο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Ηταν καθαρά στη φαντασία του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος προφανώς επειδή είχε άλλης μορφής προβλήματα, προσπάθησε να «γαντζωθεί» από ένα θέμα, το οποίο ουδέποτε ειπώθηκε. Εχω ολόκληρο το κείμενο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης".

    [23] ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΕΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002 (17:44 UTC+2)

    Με τον Θεολόγο Ψαραδέλλη συναντήθηκε σήμερα στον Κορυδαλλό ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος που ερευνά την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης βαρύνεται με τέσσερις νέες κατηγορίες μεταξύ των οποίων για συμμετοχή σε δύο ανθρωποκτονίες και δύο ληστείες. Ο Ψαραδέλλης αρνήθηκε τις κατηγορίες και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή.

    Στη συνέχεια ο κ. Ζερβομπεάκος συναντήθηκε και με τον Βασίλη Τζωρτζάτο ο οποίος πήρε επίσης προθεσμία για την Παρασκευή προκειμένου να δώσει τη συμπληρωματική απολογία του.

    Ως το βράδυ αναμένεται να απολογηθεί ο Βασίλης Ξηρός ο οποίος βαρύνεται με άλλες έντεκα κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι δολοφονίες Σόντερς και Περατεικού. Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Βασίλης Ξηρός δεν δέχεται ότι είναι μέλος της «17 Νοέμβρη» και προσθέτει ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους προφυλακισμένους για την υπόθεση εκτός από τα αδέλφια του Σάββα και Χριστόδουλο και τον φίλο τους Διονύση Γεωργιάδη.

    Στο μεταξύ ο Σάββας Ξηρός με απολογητικό του υπόμνημα σημειώνει πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της «17 Νοέμβρη» από το 1982 και μετά. Παράλληλα δηλώνει ότι στην οργάνωση δεν είχαν εμπλοκή τα αδέλφια του Χριστόδουλος και Βασίλης. Για τον Χριστόδουλο Ξηρό σημειώνει πως ανήκε στους αριστεριστές όμως λόγω της σωματικής του διάπλασης δεν θα μπορούσε να μετέχει στις επιχειρήσεις της οργάνωσης. Για τον Βασίλη Ξηρό σημειώνει πως δεν γνώριζε για τη «17 Νοέμβρη» ούτε συμμετείχε σε αυτήν και όταν το 1999 το έμαθε έφυγε για τη Θεσσαλονίκη.

    Προθεσμία ζήτησαν και πήραν για να απολογηθούν οι Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης. Στους δύο απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες και θα απολογηθούν την Τρίτη. Με 13 νέες κατηγορίες βαρύνεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος επίσης έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 October 2002 - 18:14:07 UTC