Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ TO ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ
  • [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ
  • [03] Ε.ΛΙΚΑΝΕΝ: Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΜΕ
  • [04] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [05] ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΘΕΝΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ TOY ΣΑΕ
  • [06] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ
  • [07] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
  • [08] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΑΝΔΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • [09] ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
  • [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-13/2/2003
  • [11] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ
  • [12] Ο JAMES HUBLEY ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ROMTELECOM
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [14] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ
  • [15] Η ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] ΠΟΛΕΜΟ ΛΑΣΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΚΙΣΟΣ: "ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ"
  • [19] Ο Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [20] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ ΜΕ ΦΙΛΟΖΩΪΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
  • [22] Γ. ΦΟΙΡΟΣ: Ο ΑΡΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
  • [23] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΚΕΡΑΡΝΤ
  • [24] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • [25] ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΓΚΑΤΓΟΥΙΚ
  • [26] Η ENRON ΠΑΡΑΒΙΑΖΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
  • [27] ΣΥΝΤΡΒΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [28] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΥΠΕΡ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΓΚΑΤΓΟΥΙΚ
  • [30] 12ΓΩΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ ΤΟΥ 2ου ΑΙΩΝΑ μΧ ΣΤΟ ΔΙΟΝ
  • [31] KANONIKA ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [32] ΩΣ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΟ ΝΙΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ
  • [33] ΑΜΑΞΕΣ ΝΕΚΡΟΦΟΡΕΣ ΤΟΥ 1ου ΑΙΩΝΑ μΧ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [01] ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ TO ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (17:17 UTC+2)

    Με διαφορά εννέα ψήφων καταψηφίστηκε στη Βουλή ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

    Κατά του ν/σ, ψήφισαν 149 έναντι 140 που το υπερψήφισαν ενώ τρεις δήλωσαν παρών.

    Υπενθυμίζεται ότι 21 βουλευτές, 10 από το ΠΑΣΟΚ, έξι από το ΚΚΕ, τέσσερις από τον ΣΥΝ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Κεδίκογλου είχαν ζητήσει χθες ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του.

    Το αποτέλεσμα καθορίστηκε από τα 8 "όχι" των κυβερνητικών βουλευτών που προστέθηκαν στις αρνητικές ψήφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τους: Γεράσιμο Αρσένη, Νόρα Κατσέλη, Θόδωρο Κατσανέβα, Δημήτρη Κρεμαστινό, Γιώργο Παπαγεωργίου, Στέλιο Παπαθεμελή, Ελισάβετ Παπαζώη και Γιάννη Καψή. Επίσης ρόλο διαδραμάτισαν τα τρία παρών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Θάνου Ασκητή, Λεωνίδα Γρηγοράκου και Δημήτρη Λιντζέρη καθώς και οι έξι απουσίες των: Άκη Τσοχατζόπουλου, Κίμωνα Κουλούρη, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, Σωτήρη Στολίδη, Παναγιώτη Κρητικό και Σήφη Βαλυράκη.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση που καταψηφίζεται ν/σ αλλά τόσο όσοι το καταψήφισαν όσο και όσοι το υπερψήφισαν επέμεναν με δηλώσεις τους ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι "το Σύνταγμα είναι σεβαστό από όλους. Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλό. Η μη έκδοση του εκτελεστικού νόμου επιβάλει πλήρες και απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ενώ ξεκαθάρισε ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισηγηθεί νέο ν/σ".

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση η καταψήφιση του ν/σ.

    "Το Σώμα ψήφισε όχι και εγώ σέβομαι την απόφασή του", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε η κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει το ν/σ διότι στην τελευταία αναθεώρηση καταργήθηκε ο περιορισμός που υπήρχε ότι έπρεπε να περάσει εξάμηνο για να κατατεθεί το ν/σ.

    Για δεινή ήττα της κυβέρνησης και για καταδίκη της αλαζονείας και της προχειρότητάς της έκανε λόγο η ΝΔ.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης δήλωσε ότι "το πείσμα και οι αγκυλώσεις του κ. Σημίτη επιταχύνουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ".

    Σε ερώτηση αν τίθεται πλέον θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης απάντησε "βεβαίως όχι, όμως το κλίμα ήταν βαρύ για αυτήν".

    Ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας δήλωσε: "Η κυβέρνηση υπέστη σήμερα στη Βουλή βαριά πολιτική ήττα. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι η πλειοψηφία των βουλευτών της Βουλής από όλα τα κόμματα καταδίκασαν την αλαζονεία της κυβέρνησης, την καθεστωτική αντίληψή της και πρακτική καθώς και την προχειρότητα με την οποία εισηγείται τα ν/σ στη Βουλη".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε "για σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική αλαζονεία. Ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα επέμενε στο απόλυτο ασυμβίβαστο και προσπάθησε να το περάσει μέσα από το επίμαχο ν/σ. Η αυθαίρετη αυτή ερμηνεία της σχετικής συνταγματικής διάταξης έρχεται σε αντίθεση με την γνώμη της πλειοψηφίας της Βουλής", επεσήμανε ο κ Σκυλλάκος και πρόσθεσε: "Η συνταγματική όμως τάξη παραβιάζεται και από την δήλωση ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να εισηγηθεί νέο εκτελεστικό νόμο για το θέμα αυτό, όπως έχει υποχρέωση".

    Σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης, δικαιολογώντας την αρνητική του ψήφο τονίζει ότι:

    "Η σημερινή εξέλιξη θα μπορούσε να αποφευχθεί και να είχαμε καταλήξει σε μία ευρύτατη συμφωνία αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση που έκανα χθες στην Ολομέλεια και στηρίχθηκε από συναδέλφους όλων των κομμάτων- να συσταθεί ομάδα εργασίας υπό τον πρόεδρο της Βουλής με συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων των κομμάτων για τη διαμόρφωση κειμένου βάσει της έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καθώς και προτάσεων βουλευτών. Δυστυχώς από τη μεριά της κυβέρνησης δεν υπήρξε καν η ευθιξία να απαντήσει στην πρόταση μου".

    Νατάσα Θωμά

    [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Τη λύπη του για τους θανάτους που προκλήθηκαν από το πρόσφατο δυστύχημα του ΕΚΑΒ εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα τρία δυστυχήματα του ΕΚΑΒ τα τελευταία δύο χρόνια.

    "Είναι πολλά. Είναι χρέος μας να εξασφαλίσουμε την απόλυτα δυνατή ασφάλεια. Και όταν τα δυστυχήματα προκύπτουν από ανθρώπινα λάθη, όπως συνέβη παλαιότερα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των κατά νόμο εμπειρογνωμόνων, είναι χρέος μας να περιορίζουμε και αυτά ακόμα τα περιθώρια ύπαρξης ανθρώπινων λαθών. Αυτό σημαίνει ιδιαίτερη αυστηρότητα για άρτια εκπαίδευση σε όλες τις δράσεις που συνδέονται με κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και γενικότερα για αυστηρότερη λήψη προληπτικών μέτρων για ασφαλέστερες πτήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, ενώ υπενθύμισε τόσο την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας για έρευνα των συνθηκών ασφαλείας όσο και την πρωτοβουλία του κ. Κρουσταλλάκη.

    Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του κ. Στεφανή να απαγορευτούν οι νυχτερινές πτήσεις του ΕΚΑΒ και αποδοκίμασε τη Ν.Δ. που προσπαθεί, όπως είπε, να μηδενίσει την όποια πρόοδο έχει γίνει, να δυσφημίσει το ΕΣΥ και την προσπάθεια της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. "Αυτή τη στιγμή, όμως, συμπλήρωσε, είναι καλό να θυμηθούμε τις εκατοντάδες ζωές που σώθηκαν χάρη στις χιλιάδες διακομιδές που έκαναν το ΕΚΑΒ και οι Ενοπλες Δυνάμεις, διακομιδές που, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν ήταν πάντοτε αναγκαίες".

    Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους πιλότους, για την με αυταπάρνηση προσφορά τους.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφαση του Πρωθυπουργού (μετά από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη) να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης ενιαίου φορέα πτητικών μέσων και να γίνει σύντομα σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] Ε.ΛΙΚΑΝΕΝ: Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Φρένο στο έλλειμμα επιχειρηματικότητας που διαπιστώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φιλοδοξεί να βάλει η Κομισιόν, ώστε να αποδυναμώσει την τρέχουσα τάση, που θέλει μόλις το 4,5% του πληθυσμού των "15" να έχει στραφεί στο επιχειρείν την τελευταία τριετία, έναντι 13% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τα βήματα που θα ακολουθήσει η Κομισιόν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτυπώνονται στους τρεις βασικούς "πυλώνες" της Πράσινης Βίβλου, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, από τον κοινοτικό Επίτροπο, Ερκι Λίκανεν.

    "Οι τρεις πυλώνες δράσης είναι η κατάργηση των εμποδίων που ανακύπτουν ως προς την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η εξισορρόπηση των κινδύνων της επιχειρηματικότητας και η προετοιμασία της ίδιας της κοινωνίας, ώστε να μάθει να δέχεται και να εκτιμά τις επιχειρήσεις", υπογράμμισε ο κ.Λίκανεν, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Επιχειρηματικό Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνει σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαρτάται βασικά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραδέχτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ακόμη κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια να ξεπεράσει και εξακολουθεί να πάσχει από έλλειμμα επιχειρηματικότητας, ιδίως συγκρινόμενη με το τί συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι μόνο το 4,5% των Ευρωπαίων πολιτών έκαναν τα βήματα που απαιτούνται για να ανοίξουν μια επιχείρηση ή το έχουν πράξει την τελευταία τριετία. Το ποσοστό αυτό ποικίλει από χώρα σε χώρα -6% στη Μεγάλη Βρετανία και κάτω από 2% στη Γαλλία- τη στιγμή που ξεπερνά το 13% στις ΗΠΑ. Επιπλέον, υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τους Αμερικάνους είναι οι Ευρωπαίοι που εγκατέλειψαν στη μέση την προσπάθειά τους να γίνουν επιχειρηματίες", αναφέρεται στην Πράσινη Βίβλο, όπου υπογραμμίζεται επίσης ότι, από το σύνολο των περίπου 20 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών ΜΜΕ, μόνο το 30% δηλώνει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεί τον βασικό τους στόχο.

    Προκειμένου η τάση αυτή να αναστραφεί, επιβάλλεται -κατά τον κ.Λίκανεν- να ληφθούν επιμέρους μέτρα, όπως η καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για την έναρξη και μεγέθυνση επιχειρήσεων, η μείωση των αρνητικών αποτελεσμάτων των πτωχεύσεων και της χρεωκοπίας, καθώς επίσης και η εξασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια εξισορρόπησης επιχειρηματικού κινδύνου.

    Τέλος, ο κ.Λίκανεν τόνισε ότι "η ελληνική προεδρία, που έδειξε ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα ΜΜΕ, έχει την ευκαιρία να καθιερώσει Ημέρα Επιχειρηματικότητας", ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τείνουν ευήκοον ους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και να θέσουν ως βασική προτεραιότητα την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας ήδη από τα θρανία, μέσω της εισόδου σχετικών μαθημάτων στα σχολεία.

    Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Στην αυριανή άτυπη συνδιάσκεψη των υπουργών Βιομηχανίας, Εμπορίου και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Θεσσαλονίκη, θα μεταφερθούν οι θέσεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα, με την ευκαιρία του ευρωπαϊκού συνεδρίου.

    Ακολούθως, οι συμμετέχοντες υπουργοί θα προωθήσουν τα συμπεράσματα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, ώστε οι "15" να καταλήξουν σε θετικές προτάσεις κατά το Εαρινό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών τον Μάρτιο και να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις.

    "Πρόκειται για αποφάσεις, που θα ενισχύσουν την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, για να μπορέσουμε πράγματι να πετύχουμε -παρά τις εξωτερικές επιρροές- υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ασφάλεια για τις δυνάμεις που επενδύουν στην οικονομική δραστηριότητα, ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους πολίτες και με μια λέξη, γενικότερα, τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια που χρειαζόμαστε αυτή την εποχή", διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για τις ΜΜΕ.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι "τα ποσοστά των ανθρώπων που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και ιδρύουν ΜΜΕ στην Ευρώπη παραμένουν χαμηλά", ενώ ανέφερε ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι, στην Ελλάδα, πάνω από το 20% του πληθυσμού κινείται στον χώρο της αυτοαπασχόλησης.

    "Στόχος μας είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση να καταστεί η ανταγωνιστικότερη και πλέον ανοιχτή οικονομία μέχρι το 2010", σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει: "Σήμερα επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Πλήρης απασχόληση είναι ο στόχος της. Παράλληλα θέλουμε σταθερούς, υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, σε όλη τη δεκαετία. Ζητήσαμε πάνω από 3% το χρόνο αύξηση του ΑΕΠ, στο μέσο όρο για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Συγχρόνως όμως ζητούμε την ένταξη της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή. Στηρίζουμε μεν τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, αλλά τις μπολιάζουμε με νέα γνώση, χάριν ανταγωνιστικότητας".

    Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται, για να ενταθεί η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβόνας, δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην γύρω γεωπολιτική περιφέρεια, κατά την περίοδο που διανύουμε.

    Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

    Στην υπουργική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2004, με θέμα την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρθηκε απο την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, Μαρία-Φλοράνς Εστιμέ.

    Οπως γνωστοποίησε, στη διάρκεια της διάσκεψης θα παρουσιαστεί η ιταλική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Διεθνούς Δικτύου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο θα παρέχει στους ενδιάμεσους φορείς και μέσω αυτών στις ίδιες τις ΜΜΕ, τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης σε δράσεις καινοτομίας.

    Η ίδια πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του ΟΟΣΑ θα πρέπει να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη βιώσιμων αγορών, να δημιουργήσουν διακρατικά και διεθνικά δίκτυα ΜΜΕ, να προωθήσουν τις ευρυζωνικές συναλλαγές, να εξασφαλίσουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια διαχείρισης κινδύνου και να ενθαρρύνουν τη χρήση νέων τεχνολογιών.

    Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε και ο κ.Λίκανεν, ο αριθμός των ιδιοκτητών επιχειρήσεων στα κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αυξήθηκε το 1998 στα 45 εκατομμύρια, έναντι 29 εκατομμυρίων εν έτει 1972._

    [04] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 13 Φεβρουαρίου 2003 (17:58 UTC+2)

    Ματαιώθηκε η σύνοδος των πρεσβευτών των 19 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσαν πηγές της Συμμαχίας.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι αντίθετες στην ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας εν όψει χτυπήματος στο Ιράκ.

    [05] ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΘΕΝΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ TOY ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (17:24 UTC+2)

    «Το ΣΑΕ είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά νούμερα και προγράμματα. Είναι το όραμα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ως μια ενωμένη δύναμη όλων εκείνων που ζουν στις τέσσερις γωνίες του κόσμου και για όλους αυτούς που αισθάνονται ότι μοιράζονται την πιο λαμπρή κληρονομιά που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Για όλους όσους έχουν αναλάβει το έργο της διάδοσης του Ελληνικού Ιδεώδους και Πολιτισμού στη Διασπορά, η κληρονομιά αυτή συνοδεύεται από μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις».

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του στη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος Αντρέας Α. Άθενς επισημαίνοντας ότι μόνο με ενότητα «θα αποδείξουμε την παγκόσμια δύναμή μας και την υποστήριξη που μπορούμε να παρέχουμε στη χώρα των προγόνων μας ώστε να επιζήσει και να ευημερήσει. Η παρουσία της πατρίδας μας αποτελεί πάντα την απόδειξη για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο πνεύμα στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και σε όλες τις ανθρώπινες προσπάθειες».

    Όπως είπε ο κ. Άθενς ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν όλος ο κόσμος θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στη σύγχρονη Ελλάδα, το ΣΑΕ περισσότερο από ποτέ, έχει την ευκαιρία να μεταφέρει την το μήνυμα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την υφήλιο.

    Ο κ. Άθενς παρουσίασε τα σημαντικότερα προγράμματα τα οποία όπως είπε ενδυναμώνουν τους δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς.

    Το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του ΣΑΕ αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο, χάρη σε δύο νέες εξελίξεις στους τομείς της διοίκησης και των υπηρεσιών: Από τον Ιανουάριο υλοποιήθηκε η ιδέα της αυτοδιαχείρισης του Προγράμματος Ιατρικής Περίθαλψης του ΣΑΕ, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους διοίκησης, ενώ θα επιτρέψει την εισροή περισσότερων χρηματικών πόρων απευθείας στις ιατρικές υπηρεσίες.

    Τον Μάιο του 2003 θα γίνουν τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου Ιατρικού Κέντρου στη Μαριούπολη, που θα αυξήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, κυρίως σε συνδυασμό με την εξάπλωση του δικτύου επισκεπτριών νοσοκόμων.

    Μια ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα για το ΣΑΕ είναι τα Εθνικά Θέματα, με πρώτο την επίλυση του Κυπριακού . Επίσης η υποστήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και η επίσημη αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Στην προσπάθειά για την αναγνώριση του Πατριάρχη Ειρηναίου το ΣΑΕ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα και την Αμερική, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές μετά το σχηματισμό της νέας Ισραηλινής Κυβέρνησης.

    Οι Ποντιακές κοινότητες ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, μια προσπάθεια που υποστηρίζεται και από το ΣΑΕ. Αντικειμενικός σκοπός δεν είναι η εκδίκηση αλλά η ηθική δικαίωση για τα 353,000 θύματα που σκοτώθηκαν στην Τουρκία πριν από 80 χρόνια. Είναι μια υπενθύμιση προς την παγκόσμια κοινότητα για να αποφύγει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος.

    Το Εμπορικό Πρόγραμμα ξεκίνησε το Δεκέμβριο. Το ΣΑΕ Biznet, μια σύνθετη, ειδικευμένη βάση δεδομένων για τις Ελληνικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, θα δημιουργηθεί ως το πρώτο βήμα ενός διεθνούς σχεδίου για την ενθάρρυνση επιχειρηματικών ευκαιριών ανάμεσα στους Έλληνες της Διασποράς αλλά και με την Ελλάδα. Το συμβουλευτικό σώμα του προγράμματος αποτελείται από μερικές από τις πιο σημαντικές Εμπορικές Ενώσεις όπως είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικών Επενδύσεων. Έχουμε προτείνει σε ακόμη δύο φορείς να συμμετέχουν, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε το σώμα μικρό και ευέλικτο.

    Το Πρόγραμμα Μικρό-Επιχειρήσεων για την υποστήριξη μικρών Ελληνικών επιχειρήσεων στις Δημοκρατίες της Γεωργίας και της Ουκρανίας, ξεκίνησε δυναμικά το Δεκέμβριο όταν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη συγκέντρωση του ποσού των 0,000 για την εκκίνηση του πρώτου προγράμματος μέσω της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Η χρηματοδότηση του συνολικού προγράμματος θα γίνει και από άλλες ιδιωτικές πηγές.

    Το Εθνικό Ταμείο Ομογενών ΕΤΟ, ξεκίνησε ελπιδοφόρο αλλά σε αργούς ρυθμούς με τη βοήθεια των Περιφερειακών Συνεδρίων ΣΑΕ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το Προεδρείο ΣΑΕ ενέκρινε τη δημιουργία του Ταμείου και έχει δεσμευτεί για να προσφέρει τη βοήθειά του στη συγκέντρωση πόρων-50% από τους οποίους θα ανήκουν στις Περιφέρειες και 50% θα χρησιμοποιηθούν για παγκόσμια προγράμματα και γενικά έξοδα. Ο κ. Άθενς ζήτησε από όλα τα μέλη του Προεδρείου να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια αφού το μέλλον του ΣΑΕ εξαρτάται απολύτως από τους πόρους που θα συγκεντρωθούν .

    Το 2003 θα είναι η χρονιά των Δικτύων. Όπως είπε ο κ. Άθενς τα Δίκτυα αποτελούν μια υπόσχεση που δεν εκπληρώθηκε. Αν και τα περισσότερα από τα Δίκτυα έχουν προχωρήσει στην οργάνωση διάφορων εκδηλώσεων, όπως είναι σεμινάρια και άλλες συναντήσεις που σκοπό τους έχουν την ενότητα των Ελλήνων, θα πρέπει το κάθε Δίκτυο να αναπτύξει λεπτομερές Σχέδιο Δράσης.

    Διαμαντένια Ριμπά

    [06] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Το ασυμβίβαστο, δεν αφορά την κυβέρνηση. Είναι μια συνταγματική επιταγή δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, και πρόσθεσε ότι το ασυμβίβαστο έχει να κάνει με την υποχρέωση προώθησης του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος.

    Ο υπουργός Τύπου υπενθύμισε ότι το άρθρο 57 του Συντάγματος είχε ψηφιστεί και από 40 βουλευτές της Ν.Δ., ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης που απουσίαζε σήμερα από τη Βουλή, το είχε εισηγηθεί. Το νομοσχέδιο αφορά " καθαρά την αφοσίωση των βουλευτών στο λειτούργημά τους" ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε ότι "οι χαμένοι είναι εκείνοι που αποκάλυψαν στον ελληνικό λαό ότι ο καυγάς ήταν για το πάπλωμα, για την προστασία των προσωπικών συμφερόντων". Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για διγλωσσία και ασυνέπεια, λέγοντας οτι έχει χαθεί κάθε έννοια σοβαρότητας και ευθύνης.

    Το θέμα έχει κλείσει, ισχύει το απόλυτο ασυμβίβαστο με βάση το Σύνταγμα κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [07] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ ως προς το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Σημίτη απάντησε ότι "δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την παραγωγή ευφάνταστων σεναρίων". Κατέληξε λέγοντας ότι ο κ. Σημίτης θα είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [08] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΑΝΔΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Ένας στους δέκα άνδρες στη χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα σεξουαλικής-στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ για περίπου 166.000 Έλληνες μετά την ηλικία των 40, το όνειρο του σεξ μοιάζει με απατηλό όνειρο, καθώς έχουν πλήρη απουσία στύσης. Πάντως, ολοένα και περισσότεροι άνδρες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σεξουαλική τους ζωή. Είναι ενδεικτικό ότι έως το 2025 περί τους 322 εκατομμύρια άνδρες στον πλανήτη (από 152 εκατ. το 1995) θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Στη δε Ευρώπη οι παθόντες θα προσεγγίζουν το εν λόγω διάστημα τα 42,8 εκατ. από 30,1 εκατ. το 1995.

    Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν εκτιμήσεις ευρωπαϊκών μελετών και όσον αφορά την Ελλάδα με αναγωγή στον πληθυσμό της χώρας μας και παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ, με αφορμή την αυριανή Πανευρωπαϊκή Ημέρα για την σεξουαλική υγεία. Το φετινό μήνυμα είναι το εξής: "Ανάμεσα στην ερωτική μας επιθυμία και τη σεξουαλική λειτουργία υπάρχει η υγεία".

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανευρωπαϊκής εταιρίας για τη Σεξουαλική Ιατρική επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Χατζηχρήστου, οι δυσλειτουργίες και τα σεξουαλικά προβλήματα δεν συνιστούν αρρώστια. Πάντως, όπως επισήμανε η πλειοψηφία των ανδρών και γυναικών που διαπιστώνουν προβλήματα καθυστερούν να το εμπιστευτούν σε κάποιον ειδικό.

    Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του Κέντρου και Αναπαραγωγικής Υγείας, που λειτουργεί από το 1999 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα οποία οι άνδρες έπειτα από δυο χρόνια σπεύδουν να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιο ειδικό, ενώ οι γυναίκες έπειτα από τρία χρόνια.

    Επίσης, αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου που προκαλεί η στυτική δυσλειτουργία και αυτοί είναι πέρα από καθαρά ιατρικούς και κοινωνικοί: Ειδικότερα, είναι η υπέρταση, η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η υπερχοληστερινεμία, η κατάθλιψη καθώς και η ανεργία.

    Παράλληλα, το μεγαλύτερο άγχος σχετικά με το πρόβλημα της στύσης προκαλείται στους άνδρες ηλικίας από 41 έως 50 ετών και ακολουθούν οι άνδρες ηλικίας από 31 έως 40 ετών. Η διαπίστωση δε από τον άνδρα ότι αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία προκαλεί ψυχολογικές επιπτώσεις στο 56% των ανδρών.

    "Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ"

    Στην ανατολική Ευρώπη οι άνδρες αναπτύσσουν μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα, είπε ο κ. Χατζηχρήστου. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι στη δυτική Ευρώπη οι άνδρες κυνηγούν την επαγγελματική τους καταξίωση, επηρεάζονται από τον υπερκαταναλωτισμό και γενικότερα είναι πιο σύνθετη η ζωή τους. "Αντίθετα, στην ανατολική Ευρώπη η ζωή είναι πιο απλή, το βιοτικό επίπεδο πιο χαμηλό, οι άνδρες είναι πιο κοντά στη σύντροφό τους" τόνισε και πρόσθεσε: "Η φτώχεια θέλει καλοπέραση".

    Πάντως, τόνισε ότι οι άνδρες είναι έτσι γονιδιακά ρυθμισμένοι ώστε να κάνουν σεξουαλικές σκέψεις καθημερινά. "Οι σκέψεις βασανίζουν τους άνδρες", επισήμανε και πρόσθεσε ότι ακόμη και στην ηλικία των 74 ετών ο άνδρας σκέφτεται πέντε φορές την ημέρα το σεξ.

    ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

    Πάντως, ο κ. Χατζηχρήστου έθεσε το θέμα της έλλειψης γνώσεων από πλευράς των γιατρών στους οποίους απευθύνεται ένας άνδρας προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

    Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα αρχίσουν εντός του 2003 φροντιστηριακά μαθήματα σε ειδικούς γιατρούς-σεξολόγους προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προσέγγιση στο εν λόγω θέμα.

    Το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ διαθέτει ειδική τηλεφωνική γραμμή (2310999099) όπου μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να απευθυνθεί και να αναζητήσει ενημέρωση και υποστήριξη από τους ειδικευμένους επιστήμονες για οποιαδήποτε σεξουαλική δυσλειτουργία που αντιμετωπίζει.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, στο διάστημα από 15 Φεβρουαρίου 2002 έως 13 Φεβρουαρίου 2003, έχει δεχθεί 3.750 κλήσεις. Όπως ανέφερε ο διοικητικός υπεύθυνος του Κέντρου, Σταμάτης Παπαχαρίτου, περίπου οκτώ στα δέκα άτομα που απευθύνονται στο Κέντρο είναι άνδρες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των κλήσεων προέρχεται από την περιοχή της Αθήνας (35%). Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (28%) ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατοικεί στην επαρχία. Οι υπόλοιπες κλήσεις προέρχονται από τις περιοχές της Λάρισας και των Ιονίων Νήσων κυρίως, λόγω της προβολής του Κέντρου σε αυτές τις περιοχές.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι εκείνος που αντιμετωπίζει πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας δεν παίρνει ο ίδιος για να ζητήσει συμβουλή, αλλά στο 15% των περιπτώσεων καλεί η σύντροφος ή η μητέρα.

    Τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους άνδρες είναι σε ποσοστό 54% η στύση και ακολουθεί με 17% το θέμα της πρόωρης εκσπερμάτισης. Επίσης, σε ποσοστό 16% υπάρχει συνδυασμός σεξουαλικών προβλημάτων.

    Από την πλευρά τους, οι γυναίκες θέτουν κυρίως προβλήματα που αφορούν τη σχέση (24%), τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση (22%) και τον οργασμό (21%), ενώ στο 17% των περιπτώσεων υπάρχει συνδυασμός σεξουαλικών προβλημάτων.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα ζευγάρια σε ποσοστό 65% συζητούν μεταξύ τους τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Στ. Τ.

    [09] ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα καθορίζει και θα κανονίζει τις αεροδιακομιδές ασθενών ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ασχολήθηκε με θέματα υγείας. Ο κ. Στεφανής διευκρίνισε ότι ο νέος φορέας θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ σε αυτόν θα συμμετέχουν τα υπουργεία εμπορικής ναυτιλίας, υγείας και μεταφορών.

    Παράλληλα ο υπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το χαμό τεσσάρων ανθρώπων κατά την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Ικαρία και διαβεβαίωσε ότι τα τρία ελικόπτερα της εταιρείας Helitalia που απέμειναν στο ΕΚΑΒ δεν θα πετάξουν ξανά. Ωστόσο επισήμανε ότι προς το παρόν η σύμβαση με την ιταλική εταιρεία δεν μπορεί να λυθεί λόγω νομικών κωλυμάτων.

    Πάντως ο κ. Στεφανής τόνισε πως οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών δεν πρέπει να νοιώθουν ανασφάλεια γιατί τα πτητικά μέσα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν θα τους αφήσουν ποτέ ακάλυπτους.

    [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-13/2/2003

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΝΤΕΣΠΕΚ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Από σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2003, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 430.000 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρίας «ΝΤΕΣΠΕΚ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ», οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς μετοχών από τα μέλη του Δ.Σ. εταιρίας, με τιμή διάθεσης μετοχής ΕΥΡΩ 0,62. Στις 13/2/2003, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 32.577.900 (ΚΟ) μετοχές.

    ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.

    Από σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2003, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 227.250 νέες (ΚΟ) μετοχές της «ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.» οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς μετοχών από τα μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό της εταιρίας, σε τιμή διάθεσης μετοχής ΕΥΡΩ 0,88. Στις 13/2/2003, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.391.750 (ΚΟ) μετοχές.

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΟΠΑΠ Α.Ε.

    Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι υπεγράφη στις 12/02/2003 στη Λευκωσία η νέα διακρατική συμφωνία, μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου που αφορά στη λειτουργία της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στη Μεγαλόνησο με όρους επιχειρηματικότητας. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. δραστηριοποιείται στη Κύπρο από το 1969, μέσω δικτύου 160 πρακτορείων σήμερα, τα οποία διαθέτουν το σύνολο των παιχνιδιών που προσφέρονται και στην Ελλάδα με εξαίρεση το παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα». Η Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. εκφράζει την ικανοποίηση της για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και δεσμεύεται να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τα βασικά σημεία της σύμβασης καθώς και τις εκτιμώμενες επιπτώσεις της, προς το τέλος του μήνα, κατά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2002.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την Εταιρία ότι από την Παρασκευή, 14/02/2003, θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α., οι 4.044.784 νέες Κοινές Ονομαστικές μετοχές της Εταιρίας, Ονομαστικής αξίας 2,11 ευρώ η καθεμία, οι οποίες προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατόπιν άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από 1354 συνολικά δικαιούχους, σύμφωνα με τις αποφάσεις των από 28/06/2000, 18/07/2001 και 12/06/2002 Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων της Εταιρίας. Ειδικότερα, οι ως άνω νέες μετοχές προήλθαν από την άσκηση 3.457.188 δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, έναντι ευρώ 2,61 το καθένα και 587.596 δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, έναντι ευρώ 2,93 το καθένα. Οι νέες μετοχές θα είναι σε άϋλη μορφή και στις 14/02/2003 θα πιστωθούν στη Μερίδα και το Λογαριασμό Αξιών του Σ.Α.Τ. που δήλωσαν οι δικαιούχοι κατά την εγγραφή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Από την ίδια ημερομηνία (14/02/2003) οι μετοχές της Εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Εξυπηρέτησης των Μετόχων της Εταιρίας (τηλ. 210 667 1731).

    PC SYSTEMS - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι την 17η Φεβρουαρίου 2003 αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 349.910 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά Ευρώ 129.466,70, λόγω άσκησης από τον Δ/ντα Σύμβουλο, τα διευθυντικά στελέχη και του λοιπούς υπαλλήλους, δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών, με τιμή διάθεσης 1,05 ευρώ ανά μετοχή σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 26 Ιουνίου 2001. Η ανωτέρω αύξηση, που δεν αποτελεί τροποποίηση του Καταστατικού, εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας την 27/12/2002 σε εφαρμογή των αποφάσεων της ως άνω γενικής συνέλευσης και εγκρίθηκε από την Διεύθυνση ΑΕ και Πίστεως του Υπουργείου Ανάπτυξης και καταχωρήθηκε στο Μ.Α.Ε. (υπ' αρ.Κ2-17204/3.1.2003). Το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. κατά την συνεδρίασή του στις 6 Φεβρουαρίου του 2003 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 349.910 αυτών μετοχών. Την 17η Φεβρουαρίου 2003, οι νέες μετοχές θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των 154 συνολικά δικαιούχων, στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.). Ανακοινώνεται επίσης, προς όλους τους μετόχους της Εταιρείας ότι από την ίδια ημερομηνία, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εταιρείας θα γίνεται σε αναπροσαρμοσμένη τιμή, λόγω της ανωτέρω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

    ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ανακοινώνει ότι με την 944/18.12.2002 απόφαση του, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά ποσό 119.408,60 ΕΥΡΩ με έκδοση 80.140 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 1,49 ΕΥΡΩ εκάστης. Η αύξηση αυτή αποφασίστηκε στα πλαίσια παροχής δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών προς το προσωπικό της εταιρείας που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της 18.07.2001 και που σε εκτέλεση της εκδόθηκε η Κ2 16982/03.01.2003 ανακοίνωση της Διοίκησης. Δικαιούχοι που άσκησαν το δικαίωμα τους ήσαν ένα μέλος του Δ.Σ. και έξι μέλη του προσωπικού της εταιρείας με τιμή διάθεσης 1,49 ΕΥΡΩ. Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε για την ανωτέρω αύξηση κατά τη συνεδρίαση του της 6ης Φεβρουαρίου 2003 και ενέκρινε την εισαγωγή. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 56.411.408,60 ΕΥΡΩ διηρημένο σε 37.880.140 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1,49 ΕΥΡΩ εκάστης. Κατόπιν τούτου από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 οι 80.140 νέες μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. με ονομαστική αξία 1,49 ΕΥΡΩ ανά μετοχή.

    ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

    Η ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε ανακοινώνει ότι έλαβε μέρος στην Β' φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Ρόδο, δυναμικότητας 120 MW. Από τον Δεκέμβριο του 2001 η ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε συμμετείχε στον διαγωνισμό με την κοινοπραξία «ΡΟΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε», της οποίας είναι μέτοχος μαζί τις εταιρείες «Μυτιληναίος Παραγωγή & Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.» και «Rolls Royce Power Ventures (Crete) Limited». Συνολικά στην Α' φάση του διαγωνισμού έλαβαν μέρος εννέα εταιρείες από τις οποίες πέντε συμμετείχαν και στην Β' φάση. Την 10/02/2003 η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) για την κατασκευή του ανωτέρω έργου.

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1β της Απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με το από 13.02.2003 ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης μετοχών η εταιρεία «Βιομηχανία Εσωρούχων SEX FORM ΑΕ» εξαγόρασε το 51% της εταιρείας με την επωνυμία «APPLE BOXER Bιομηχανία Εσωρούχων, καλτσών, υφασμάτων & ειδών ένδυσης και υπόδεσης Ανώνυμη Βιομηχανική και εμπορική εταιρεία». Ειδικότερα αγόρασε 165.138 μετοχές επί συνόλου 323.800 ανωνύμων μετοχών της εταιρείας. Το εναπομείναν ποσοστό του 49% ανήκει στο μέτοχο Κο Κοσμά Καψάλη. Το τίμημα της αγοράς των παραπάνω μετοχών ανήλθε στο ποσό των 3.297.680,13 ΕURO και είναι κατώτερο του 20% των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας μας που ανέρχονται στο ποσό των 30.243.461,62 EURO (Απόφαση Δ.Σ. Χ.Α. αριθ. 19/15.01.1999). Η εξαγοραζόμενη εταιρεία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και εμπορία εσωρούχων, καλτσών, υφασμάτων και ειδών ένδυσης και υπόδεσης. Επίσης στην αγορά, μεταποίηση και μεταπώληση πρώτων υλών, ημιέτοιμων και έτοιμων προϊόντων των προαναφερθέντων ειδών και στην καθετοποίηση της παραγωγής τους και τέλος στο σχεδιασμός, κατασκευή και εμπορία λοιπών ειδών κλωστοϋφαντουργίας. Η ως άνω εταιρεία είχε το έτος 2001 κύκλο εργασιών 5.542.675,29EURO και το έτος 2002 7.102.764.58 EURO. H ΑPPLE BOXER ABEE είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρείες παραγωγής εσωρούχων στην Ελλάδα. Με αυτή την εξαγορά η SEX FORM AE εισέρχεται δυναμικά και επώνυμα στο χώρο του Ανδρικού εσωρούχου με το σήμα της APPLE BOXER ABEE. Το Δ.Σ. της εταιρείας αποτελούν οι Κ/Κ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κα Γουρνάκη Μαρία, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κος Καψάλης Κοσμάς, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κα Δήμητρα Καψάλη, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Κα Σύλβια Άννα Αρδίτη.

    FITCO Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, ότι σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 64/29.03.2000 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σχετικά με την σύνταξη και διάθεση πληροφοριακού σημειώματος, όλες οι πληροφορίες που αφορούν την χρήση των κεφαλαίων από την αύξηση ύψους 751.353.750 δρχ. (2.205.000 ευρώ) η οποία αποφασίσθηκε με την από 30/01/2001 Γενική Συνέλευση των Μετόχων και πιστοποιήθηκε την 02/04/2001 και όπως η διάθεση αυτών τροποποιήθηκε με την από 20/06/2002 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, περιέχονται στο πληροφοριακό σημείωμα το οποίο θα βρίσκεται στην διάθεση του επενδυτικού κοινού από την 17/02/2003 και ώρα 16:00 στο Χ.Α., στα μέλη του ΣΜΕΧΑ, στην αίθουσα ενημέρωσης συνδρομητικού επενδυτικού κοινού (Ακαδημίας & Ασκληπιού 1, 1ος όροφος) καθώς και στα γραφεία της εταιρίας Λεωφ. ΝΑΤΟ Ασπρόπυργος Αττικής. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Μετόχων της Εταιρίας, τηλ. 210 4898762, υπεύθυνη κα Παπακωνσταντίνου Σοφία, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    LAVIPHARM Α.Ε.

    Η εταιρία LAVIPHARM Α.Ε. γνωστοποιεί στο Χ.Α. την επιστολή της προς την εφημερίδα 'Το Βήμα της Κυριακής', η οποία έχει ως εξής: «Θα θέλαμε να αναφερθούμε στη δημοσίευση που περιείχε το φύλο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», 09 Φεβρουαρίου 2003, σελ. Β20, με τίτλο «Π.Ν. Γερολυμάτος και GlaxoSmithKline». Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, με έκπληξη διαβάσαμε ότι σύμφωνα με δήλωση του κ. Π. Γερολυμάτου, τη διανομή των προϊόντων της GlaxoSmithKline έχει αναλάβει η Famar και όχι η Lavipharm. Ωστόσο, στο άρθρο του κ. Χ. Κορφιάτη, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακής 02 Φεβρουαρίου 2003, με τίτλο, «Στα ύψη οι πωλήσεις των εταιριών φαρμάκων», πολύ σωστά είχε αναφερθεί ότι τη διανομή των προϊόντων της GlaxoSmithKline έχει αναλάβει η Lavipharm. Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Ιουλίου 2002, η Lavipharm ενημέρωσε επίσημα το Χ.Α. και τον Τύπο ότι, μετά από διαγωνισμό, ανέλαβε το έργο της εοφοσήμανσης, αποθήκευσης και αποκλειστικής διανομής, όλων των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα. Η οριστική πολυετής σύμβαση ανάμεσα στην εταιρία του Ομίλου μας, Pharma Logistics A.E. και την GlaxoSmithKline υπεγράφη στις 18 Δεκεμβρίου 2002. Διαψεύδουμε λοιπόν τη συγκεκριμένη πληροφορία του εν λόγω δημοσιεύματός σας και παρακαλούμε στο επόμενο Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας σας, στις 16 Φεβρουαρίου, να προχωρήσετε σε διάψευση της είδησης, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.»

    ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «H εταιρεία EUROCONSULTANTS AD στην Σόφια της Βουλγαρίας, θυγατρική της Ελληνικής εταιρίας ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε, ανακοινώνει ότι προσφέρει, σε συνεργασία με Βρετανικούς χρηματοδοτικούς φορείς, την δυνατότητα χρηματοδότησης εταιριών ελληνικών ή άλλων πολυεθνικών συμφερόντων, με τη μέθοδο της αγοράς του κτιριακού εξοπλισμού και της μακροχρόνιας επαναμίσθωσής τους (μέθοδος lease-back). To εργαλείο αυτό προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τις επιχειρήσεις στην Βουλγαρία, οι οποίες περιορίζονται αισθητά από το πλαίσιο των κανονισμών της κεντρικής τράπεζας με αποτέλεσμα να συνάπτουν δάνεια τριετή ή τετραετή με μέγιστο ύψος υποθήκης μόνο το 70% της αξίας των κτιρίων τους. Με τη μέθοδο που προτείνει η EUROCONSULTANTS AD δίνεται η ευκαιρία σε αυτές τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως το χαρτοφυλάκιο των παγίων τους σε κτίρια, και επιπρόσθετα τους παρέχει τη δυνατότητα να βελτιώνουν γρήγορα την κερδοφορία τους αφού δεν καταγράφουν τις κτιριακές αποσβέσεις στους ισολογισμούς τους. Η EUROCONSULTANTS AD είναι μία από τις πρώτες εταιρείες στην Βουλγαρία που προσφέρει αυτήν την δυνατότητα σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων, με μεγάλες ευκαιρίες. Ταυτόχρονα με αυτή την υπηρεσία που προσφέρει στις ιδιωτικές εταιρείες, η EUROCONSULTANTS AD αναλαμβάνει την οργάνωση και ανάπτυξη εταιρειών στην τοπική αγορά.»

    EUROMEDICA Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας EUROMEDICA ΑΕ ανακοινώνει ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 6ης Φεβρουαρίου 2003, ενέκρινε την αγορά ιδίων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του ΚΝ 2190/20. Ειδικότερα αποφασίσθηκε η αγορά μετοχών που αντιστοιχούν μέχρι το 10% του συνόλου των μετοχών, το εύρος των τιμών αγοράς ορίσθηκε από 0,50 ευρώ η κατώτερη τιμή έως 10,00 ευρώ η ανώτερη και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι ως άνω αγορές είναι 12 μήνες από την ημερομηνία λήψης της σχετικής απόφασης από την Γενική Συνέλευση.

    ΥΓΕΙΑ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1δ της απόφασης 5/204/14-11-2000 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε την 11/2/2003 με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού πώλησης μετοχών, η απόκτηση του ποσοστού 40% της εταιρίας ALAN MEDICAL Α.Ε., στην οποία ήδη συμμετείχε η εταιρία Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ με ποσοστό 60%. Το παραπάνω ποσοστό αγοράσθηκε έναντι συνολικού τιμήματος Euro 448.364 από τον κ. Κωνσταντίνο Χούμπαυλη. Το σημερινό Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρίας ALAN MEDICAL Α.Ε. ανέρχεται σε 20.000.000 δρχ. (Euro 58.694,06). Η εταιρία ALAN MEDICAL Α.Ε. για τη χρήση 2002 (προσωρινά στοιχεία) παρουσίασε κύκλο εργασιών Euro 2.694.025 και κέρδη προ φόρων Euro 382.444 με σύνολο Ενεργητικού Euro 1.617.414. Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω εξαγοράς το Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ Α.Ε. κατέχει το 100% των μετοχών της ALAN MEDICAL Α.Ε..

    INFORMER Α.Ε.

    Η εταιρία INFORMER ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Νέα Έργα της Informer Α.Ε. Σε Επιχειρήσεις Του Ιδιωτικού Τομέα. Τέσσερις ακόμα σημαντικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα επέλεξαν την Informer Α.Ε. για την προηγμένη μηχανογραφική οργάνωση των εσωτερικών υπηρεσιών και συστημάτων τους. Πρόκειται για τις εταιρίες POLO Α.Ε.Β.Ε., MEGA PLAST Α.Ε., KEY FOOD A.E., ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΟΦΙΝΚΟ Α.Ε. Η Informer Α.Ε ανέλαβε τη μελέτη, το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την υποστήριξη νέων, ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής στις εταιρίες αυτές. Η Informer Α.Ε έδωσε ολοκληρωμένες λύσεις που βελτιώνουν την αμεσότητα και την ευχρηστία στην πρόσβαση της κάθε εταιρίας προς τις απαραίτητες πληροφορίες, προσθέτοντας αξία στο έργο του κάθε πελάτη, μέσα σε ανταγωνιστικά οικονομικά περιβάλλοντα. Συγκεκριμένα, το έργο για κάθε εταιρία έχει ως εξής: Στην εταιρεία POLO Α.Ε.Β.Ε., η οποία έχει ως δραστηριότητα την κατασκευή ειδών κάμπινγκ και ταξιδίου, σχολικών τσαντών, αθλητικών ενδυμάτων, αξεσουάρ μοτοσικλετιστών, μοτοσικλετών και οχημάτων καθώς και αποκλειστικές εισαγωγές και χονδρικό εμπόριο αθλητικών υποδημάτων και αξεσουάρ κάμπινγκ, η Informer Α.Ε. εγκατέστησε το ARMONIA ERP και ανέλαβε την εκπαίδευση των χρηστών. H εφαρμογή περιλαμβάνει Οικονομική και Εμπορική Διαχείριση, Βιομηχανική Κοστολόγηση και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Συμπληρωματικά στις παραπάνω εφαρμογές η Informer Α.Ε. ανέλαβε την προμήθεια και υλοποίηση του εργαλείου Business Intelligence, BUSINESS OBJECTS της εταιρείας Relational Technology. Στόχος της POLO Α.Ε.Β.Ε., είναι η αναβάθμιση των λειτουργιών, η σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση της Διοίκησης και η καλύτερη εκμετάλλευση των στατιστικών στοιχείων. Στην MEGA PLAST Α.Ε. Βιομηχανική Εταιρεία στο Ηράκλειο της Κρήτης, με δραστηριότητα την κατασκευή πλαστικού φιλμ συσκευασίας, πραγματοποιείται η εγκατάσταση του συστήματος ARMONIA ERP. Έτσι η MEGA PLAST Α.Ε. θα καλύψει πλήρως τους τομείς της Οικονομικής και Εμπορικής Διαχείρισης, Βιομηχανικής Κοστολόγησης, Προγραμματισμού & Έλεγχου Παραγωγής, Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, Μετοχολόγιο, Consolidation και Business Objects. Στην εταιρεία KEY FOOD Α.Ε., Σουπερμάρκετ με έδρα στην Χίο και δραστηριότητα χονδρικό εμπόριο ειδών σουπερμάρκετ, η Informer Α.Ε. εγκατέστησε επιτυχώς το ARMONIA ERP και κάλυψε πλήρως τρία πεδία καίριας σημασίας : Οικονομική Διαχείριση, Εμπορική Διαχείριση, Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Η Informer Α.Ε. εγκατέστησε επίσης και το εργαλείο Business Objects για το MIS, της εταιρείας Relational Technology. Στην εταιρεία ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΟΦΙΝΚΟ Α.Ε., η οποία ασχολείται με εισαγωγές και χονδρικό εμπόριο κατεψυγμένων ειδών διατροφής, η Informer εγκατέστησε από το ARMONIA ERP, το υποσύστημα της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.»

    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.

    Η εταιρία ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, σύμφωνα με το άρθρο 4 §1 στοιχείο ε της Απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί ότι έχει προκύψει αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της 12 Φεβρουαρίου 2003, αποφάσισε να αποδεχτεί την παραίτηση του Μέλους του ΔΣ κου Δημητρίου Κακάβα του Γεωργίου και την αντικατάστασή του από τον κο Μιλτιάδη Φωτιάδη του Γεωργίου. Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. της εταιρίας η θητεία του οποίου λήγει στις 30/06/2006, είναι η εξής: Δημήτριος Φουντάς, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος. Ιωάννης Τσιτσιλώνης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Δημήτριος Γιαννούκος, Τεχνικός Διευθυντής. Μιλτιάδης Φωτιάδης Μέλος. Μαρία Σαρηγιάννη, Μέλος. Σοφία Λαζαρίδου - Κωνσταντινίδου, Μέλος. Νικόλαος Ταρνάρης, Μέλος. Ιπποκράτης Ζυγομαλάς, Μέλος. Γρηγόριος Τοκατλίδης, Μέλος.

    F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι ολοκληρώθηκε η πώληση και χρηματοδοτική μίσθωση μέρους των παγίων της ύψους 6.000.000 Ευρώ με το προϊόν της οποίας εξοφλήθηκε μέρος βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ Α.Ε.

    Σε εφαρμογή της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., η εταιρία γνωστοποιεί ότι, με απόφαση της Διοίκησης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών τοποθετείται από 13/2/2003, ο κος Ιωάννης Λέτσιος.

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    DATAMEDIA Α.Ε.

    Η Διοίκηση της DATAMEDIA Α.Ε. ενημερώνει το Χ.Α. και το επενδυτικό κοινό ότι με την υπ' αριθμό 13915 απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών, ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της κατά 40% θυγατρικής της «ΠΛΕΙΑΣ Α.Ε.Ε. Λειτουργίας Πολυμέσων Πληροφορικής και Οπτικών Μέσων». Η απόφαση αυτή είναι απόρροια της από 06/12/2002 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΛΕΙΑΣ για τη μη πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της DATAMEDIA, στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης για την εξυγίανση του Ομίλου, δεν έκρινε σκόπιμη τη συνέχιση της χρηματοδότησης της παραπάνω θυγατρικής εταιρίας. Η DATAMEDIA έχει ήδη σχηματίσει πρόβλεψη στα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2002 για επισφάλεια απαίτησης από την ΠΛΕΙΑΣ, ύψους ευρώ 1 εκατ.

    [11] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

    Aθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, την αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσαν σήμερα οι τράπεζες.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα προς όφελος της οικονομίας και προέβλεψε ότι οι αυξήσεις αυτές στα επιτόκια θα πλήξουν όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, τους καταναλωτές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τα νοικοκυριά που δανείστηκαν, τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Ακολουθεί η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη:

    «Η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες είναι μια ακόμα απόδειξη της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι μια απόδειξη της αποτυχίας της Κυβέρνησης να εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα προς όφελος της Οικονομίας.

    Οταν σε όλη την Ευρώπη τα επιτόκια μειώνονται, στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτή είναι η ισχυρή οικονομία του κ. Σημίτη.

    Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει αδικαιολόγητα όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες στην Οικονομία. Θα επιβαρύνει τους καταναλωτές. Θα επιβαρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τα νοικοκυριά που δανείστηκαν για να αποκτήσουν ένα σπίτι. Θα πλήξει ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Οι πολίτες πρέπει να στείλουν τον λογαριασμό στην Κυβέρνηση, που με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της έχει επιτρέψει αυτή την εξέλιξη».

    [12] Ο JAMES HUBLEY ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ROMTELECOM

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    H Romtelecom ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να ορίσει τον 57χρονο James Hubley, στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας. Ο κ. Hubley, ο οποίος διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, θα αναλάβει καθήκοντα στην Romtelecom την 1η Μαρτίου 2003.

    Κατά τη διάρκεια της 30ετούς θητείας του σε μεγαλες τηλεποικωνιακές επιχερήσεις, όπως η ΑΤ&Τ, η Βell Canada και η Cesky Telecom, ο κ. Hubley, είχε ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας προγράμματα αναδιάρθρωσης εταιριών, αξιοποιώντας την πολυδιάστατη εμπειρία του σε διάφορες θέσεις ευθύνης για τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    "Αειφόρος Ανάπτυξη - Περιβάλλον - Τοπικές Κοινωνίες" είναι το θέμα ευρωπαϊκής ημερίδας που διοργανώνει στις 14 Μαρτίου στην Αθήνα, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), η Eurometaux και η Euromines, συλλογικά όργανα των μεταλλευτικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος και ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου και η Ελληνίδα Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου θα είναι οι βασικοί ομιλητές της ημερίδας, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο ΣΜΕ είναι το επαγγελματικό σωματείο των ελληνικών εξορυκτικών επιχειρήσεων. Δέκα τουλάχιστον προϊόντα των επιχειρήσεων - μελών του ΣΜΕ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι εξαγωγές του εξορυκτικού κλάδου κατά το 2001 ήταν της τάξης των 530.000.000 ευρώ και αποτελούν περίπου το 4,5% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

    [14] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Απάντηση σε δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διαδικασία σύνταξης και υποβολής των αιτήσεων των αγροτών που έχουν σχέση με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων (ΟΣΔΕ), έδωσε το υπουργείο Γεωργίας.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προκειμένου ο κάθε παραγωγός να τύχει των προβλεπόμενων από το κοινοτικό καθεστώς ενισχύσεων (για αιγοπρόβατα, βοοειδή, εκτάσεις), μέσω του ΟΣΔΕ, οφείλει να καταθέσει τη σχετική αίτηση - δήλωσή του, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από τους αντίστοιχους κοινοτικούς κανονισμούς και τις υπουργικές αποφάσεις.

    Η σύνταξη της αίτησης - δήλωσης γίνεται με ευθύνη του παραγωγού, είτε από τον ίδιο, είτε με βοήθεια, από οποιονδήποτε τρίτο. Το υπουργείο Γεωργίας ή ο αρμόδιος οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

    Η υποβολή των αιτήσεων - δηλώσεων, καθώς και η πρωτοκόλλησή τους, γίνεται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Ολες οι ενέργειες που απαιτούνται μέχρι να γίνει αναγνώριση δαπάνης και να πληρωθεί η επιδότηση που προκύπτει από κάθε αίτηση - δήλωση, είναι υποχρεώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνεται ο παραγωγός.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ αφορά αποκλειστικά στην παροχή βοήθειας εκ μέρους των ΕΑΣ προς τους παραγωγούς και μόνο εφ' όσον αυτοί το ζητήσουν από τις οργανώσεις τους. Σε κάθε περίπτωση - τονίζεται στην ανακοίνωση - οι παραγωγοί δεν είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν στις ΕΑΣ για τη συμπλήρωση των αιτήσεών τους.

    Καθίσταται σαφές ότι με το Μνημόνιο Συνεργασίας σε καμία περίπτωση δεν δίνεται στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ η διαχείριση των επιδοτήσεων. Τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι αυτό αντίκειται στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τέλος, επειδή σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, για τη σύνταξη και αποστολή των σχετικών αιτήσεων - δηλώσεων, χρεώνουν τους αγρότες με σημαντικά ποσά, διευκρινίζεται από το υπουργείο ότι, με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, επομένως το γεγονός της χρέωσης αφορά αποκλειστικά τη σχέση των αγροτών με τις οργανώσεις τους.

    [15] Η ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Η κοινή γνώμη έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα επανεκλογής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της χώρας, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να κρατήσει ζωντανή τη δυναμική που υφίσταται τώρα για λύση του Κυπριακού, δήλωσαν σήμερα η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου και ο Πρόεδρος Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σε συνέντευξη Τύπου της Κίνησης Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι ''ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει την πείρα, τη σοβαρότητα, την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση να χειριστεί ορθά το Κυπριακό και να οδηγήσει την Κύπρο σε μια λύση'', ενώ πρόσθεσε πως ''είναι πειστικός τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όσο και μεταξύ των Τουρκοκυπρίων'.

    Η βουλευτής των ΕΔΗ ανέφερε ότι μέσα στο 2003 αναμένονται πολλές εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό και είπε πως προτεραιότητα της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι η λύση του Κυπριακού, ''η οποία θα φέρει την ασφάλεια και την ευμάρεια που επιζητά ο τόπος''.

    ''Οι εξελίξεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται στην περιοχή μας διότι επίκεινται εξελίξεις και στο πηδάλιο της Κύπρου θέλουμε να έχουμε τον Γλαύκο Κληρίδη'', συνέχισε η κ. Βασιλείου.

    Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Κληρίδης ''έχει μπουχτίσει και από εξουσία και από τιμές'' και πως παρά το ότι ''θα ήταν το καλύτερο για το ίδιο και για την οικογένειά του να αποσυρθεί με τις δάφνες και τις επιτυχίες της Κοπεγχάγης'' εν τούτοις ο Πρόεδρος Κληρίδης ''συναισθανόμενος το καθήκον του αποφάσισε να διεκδικήσει την επανεκλογή για μερικούς μήνες για να συμπληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει''.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ''εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές που συμβαίνουν σήμερα τις περιμένουμε εδώ και 30 χρόνια'', προσθέτοντας πως ''αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι γίνεται μια σημαντική σύσκεψη στα ΗΕ για το Κυπριακό, γεγονός το οποίο μερικοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν''.

    ''Εμείς όμως ξέρουμε ότι αυτά που συμβαίνουν, συμβαίνουν για το καλό μας και για να συνεχίσει αυτή η δυναμική που υπάρχει για λύση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Πρόσθεσε πως ''η κρίσιμη μάζα που θα κρίνει τις εκλογές και η οποία θέλει λύση θα στηρίξει τον Γλαύκο Κληρίδη στις εκλογές, καθότι μόνο ο Κληρίδης ως αντίπαλος του Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα μπορέσει να κρατήσει τη δυναμική που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΠΟΛΕΜΟ ΛΑΣΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος καλωσόρισε σήμερα το ενδεχόμενο πραγματοποίησης έρευνας στην υπόθεση της εταιρείας Claridge, γιατί όπως είπε ''θα αποδείξει για μια ακόμα φορά ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αφού χαρακτήρισε ''εβδομάδα αγώνα λάσπης'' την εβδομάδα που διανύουμε πρόσθεσε ότι ''τώρα που αντιλαμβάνονται (οι του ΔΗΣΥ) ότι χάνουν τις εκλογές και τα επιχειρήματα που πρόβαλλαν στο παρελθόν έχουν ξεφτίσει, έχουν αναβιώσει τον πόλεμο της λάσπης''.

    Ανέφερε επίσης πως δεν είναι διατεθειμένος να δίνει συνέχεια στο θέμα για να αναπαράγει, όπως είπε "τη λασπολογία τους'' και επανέλαβε ότι ούτε μία μετοχή της εταιρίας Claridge ''δεν πούλησα ούτε συμμετοχή είχα στα όσα ερευνώνται κατά της εταιρίας αυτής".

    Απόδειξη για τα λεγόμενά του, είπε, αποτελεί το γεγονός πως ''όσες μετοχές είχα από την αρχή τις έχω μέχρι σήμερα, άρα δεν προσπάθησα να ξεφορτωθώ καμία μετοχή''.

    ''Τόσον ο κ. Μαρκίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας, που ήταν αρμόδιος και είχε υπόψη τις καταγγελίες όσο και ο νέος Γενικός Εισαγγελέας'' σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος ''έχουν πεί ότι ούτε έρευνα γίνεται εναντίον μου ούτε υπάρχει οποιαδήποτε ανάμειξή μου''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για ενδεχόμενη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στην περιοχή περί τα τέλη Φεβρουαρίου είπε ότι ''όσοι άκουαν προσεκτικότερα τις ειδήσεις θα άκουγαν την χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έλεγε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα επίσκεψη του κ. Ανάν σε Αγκυρα και Αθήνα".

    Ωστόσο, σημείωσε πως ''στο ζήλο μερικών να δείξουν ότι προχωρούμε με πολύ ταχείς ρυθμούς, όχι μόνο ανακοινώθηκαν οι επισκέψεις του κ. Ανάν, αλλά ανακοινώθηκε και επίσκεψή του στην Κύπρο'' η οποία, όπως είπε, ''δεν είναι καθόλου βέβαιη''. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι οι επισκέψεις του Κόφι Αναν σε Αθήνα και Αγκυρα θα πραγματοποιηθούν.

    Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα Ηνωμένα Εθνη ''θέλουν πάση θυσία να δουν πρόοδο και εάν είναι δυνατόν τήρηση του χρονοδιαγράμματος της 28ης Φεβρουαρίου", προσθέτοντας πως "κανένας από αυτούς που εμπλέκονται άμεσα, ούτε ο Πρόεδρος Κληρίδης ούτε ο Ελληνας πρωθυπουργός, είτε ακόμα και ο κ. Ντενκτάς δεν βλέπουν πιθανότητες να τηρηθεί τέτοιο χρονοδιάγραμμα''.

    Το κύριο ερώτημα, συνέχισε δεν είναι αν θα έρθει ή όχι ο Κόφι Αναν στην περιοχή αλλά το να ''έρθει για να κάνει τί; Εάν θα έρθει για να υπογράψει το σχέδιο γιατί είναι κοντά στη λύση, νομίζω πως αυτά είναι εξωπραγματικά και χρησιμοποιούνται για προεκλογικούς λόγους''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή θα ''αφορά μόνο τις ελεύθερες περιοχές εάν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό και θα λέει ότι αναστέλλεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέχρι να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το θέμα της ενδεχόμενης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μιχάλης Παπαπέτρου, ούτε η ενδεχόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών, ''τύπου Καμπ Ντέιβιντ''. Υπάρχουν, όμως, πρόσθεσε, διάφορες πληροφορίες για κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, αλλά δεν θα ήθελε να πει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως προαναγγελία για οτιδήποτε.

    Κληθείς, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να σχολιάσει σημερινή δήλωση του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, ότι οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ''και να σηκώσουν κάθε πέτρα'', προκειμένου να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως οι Αμερικανοί ''διακηρύσσουν και υποδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, για να προωθήσει λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Επισήμανε πως και η πρωινή συνάντηση εντάσσεται ''στο πλαίσιο των επαφών των συχνών και των τακτικών που έχει (ο κ. Κλόσον) με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τον κ. Ντενκτάς, προς υποβοήθηση αυτών των προσπαθειών''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην περιοχή και ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως εκπρόσωπος του κ. Ανάν, Φρεντ Εκχαρντ, ''μίλησε όχι απλά για σκέψεις, αλλά για προετοιμασίες ενόψει του ταξειδιού''.

    ''Κατά συνέπεια'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, ''το μήνυμα το οποίο θέλει να δώσει είναι ότι η πρόθεση είναι να πραγματοποιηθούν αυτά τα ταξίδια, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως αυτό το θέμα, το οποίο πιθανώς να εξαρτηθεί και από κάποιες κινήσεις ή κάποιες επαφές που θα γίνουν''.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει άρνηση της Τουρκίας για τυχόν έλευση του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση και ότι αναμένει σήμερα ή αύριο την επιστροφή στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του κ. Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο, οπόταν -όπως ανέφερε- ''θα γίνει ενημέρωση'' του Προέδρου Κληρίδη και της κυβέρνησης.

    Ως προς το κατά πόσον θα υπάρξει μια διαδικασία της μορφής ''Καμπ Ντέιβιντ'' στην περίπτωση έλευσης του κ. Ανάν στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''υπάρχουν πληροφορίες από διάφορες κατευθύνσεις'', αλλά δεν θα ήθελε, όπως είπε, να κάνει ''οποιαδήποτε δήλωση, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως προαναγγελία''.

    ''Είναι φανερό'', συνέχισε, ''ότι ο διεθνής παράγοντας βρίσκεται σε δραστηριοποίηση και κινητοποίηση και αναζητεί εκείνους τους τρόπους, έτσι ώστε όχι μόνον απλά να προωθηθεί λύση του Κυπριακού, αλλά να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα, στη λύση του Κυπριακού''.

    Κληθείς να σχολιάσει το πιθανό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης που θα γίνει την προσεχή Κυριακή, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν επιθυμεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά "πως τα μηνύματα, τα οποία εκπέμπει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφορικά με την πολιτική του στο Κυπριακό, τους λόγους που τον ώθησαν στην υποψηφιότητα και τις εκτιμήσεις του για το τι μέλλει να επακολουθήσει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, βρίσκουν ευήκοον ους στον κυπριακό λαό''.

    Δεν είναι τυχαίο το ποσοστό αποδοχής των απόψεων του Προέδρου Κληρίδη που κατέγραψε χθες βράδυ τηλεοπτικός σταθμός, είπε ο κ. Παπαπέτρου, αναφέροντας ότι το ποσοστό αυτό έφτασε το 84%, που σημαίνει ότι από 12.000 άτομα που παρακολούθησαν τη χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη και τηλεφώνησαν στο σταθμό για να εκφράσουν γνώμη, οι 10.000 δήλωσαν ότι έχουν πεισθεί από τα επιχειρήματα του Προέδρου.

    Οπως ανέφερε δεν είναι καθόλου αμφίβολες οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η επίσκεψη του κ. Ανάν στην περιοχή. ''Ο,τι επιθανολογείτο προχθές'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, ''πιθανολογείται και σήμερα και μάλιστα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, που και ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την αναγγέλλουν ως πάρα πολύ πιθανή''.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι εκείνο που ενοχλεί τον κυπριακό λαό είναι το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτές τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ''κάποιοι δείχνουν να ενοχλούνται από το ενδεχόμενο να έρθει ο ΓΓ στην Κύπρο και σπεύδουν, αντί να σημειώσουν αυτό το σημαντικό γεγονός και να προβληματισθούμε όλο μαζί πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την επίσκεψη, σπεύδουν να μας πουν ότι έχει ξανάρθει ο ΓΓ στην Κύπρο''.

    ''Αυτή η αρνητική προσέγγιση του όλου θέματος'', συνέχισε ο κ. Παπαπέτρου ''δεν νομίζω ότι βοηθά το σκοπό που όλοι επιδιώκουμε, για να προωθήσουμε λύση του Κυπριακού''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο κ. Παπαπέτρου, εκτιμά ότι, παρά το ότι έχει ξανάρθει στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ, ''θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη και ένα πολύ σημαντικό γεγονός μια τέτοια επίσκεψη''.

    Σε ερώτηση εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόκειται να αποδώσει ευθύνες αυτήν τη φορά, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''όταν φθάνει ένας μεσολαβητής στο σημείο να καταλογίζει ευθύνες, σημαίνει ότι διαπιστώνει πως η μεσολαβητική του προσπάθεια έχει αποτύχει''.

    ''Φαίνεται'', συνέχισε, ''ότι ο ΓΓ είναι πιο ενθαρρυμένος παρά ποτέ προηγουμένως ότι έχει δυνατότητες να έχει αίσιο πέρας η όλη του προσπάθεια''.

    Σκοπός του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ο κ. Παπαπέτρου, δεν είναι να έρθει στην Κύπρο για να καταλογίσει ευθύνες, ''αλλά για να ανοίξει δρόμους και να μας φέρει πιο κοντά στη λύση''.

    Για το ενδεχόμενο επίτευξης λύσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι, όπως έχουν επαναλάβει τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''ο στόχος ο ρεαλιστικός δεν είναι για λύση στις 28, έστω και αν η δική μας πλευρά εκφράζει την ετοιμότητά της και για αυτή την ημερομηνία".

    Συνέχισε πως υπάρχουν ''και άλλες ημερομηνίες πολύ κοντινές, όπως είναι η 16η Απριλίου, την οποία επικαλέστηκε και ο κ. Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της εκεί μετάβασης του Προέδρου την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αυτό, επιβεβαίωσε όμως ότι, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, θα υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών το πρωί της προσεχούς Τρίτης στις Βρυξέλλες.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα είχε ένσταση να συζητηθεί το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε πως εάν η Βουλή αποφασίσει κάτι τέτοιο, ''η κυβέρνηση, εάν της ζητηθεί, θα εκφράσει τη γνώμη της''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι ''τα έκανε θάλασσα η κυβέρνηση'' στο θέμα της ασφάλειας και κατά πόσον έχει σμικρύνει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα ποσοστά Κληρίδη και Παπαδόπουλου, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη γίνεται θετικά αποδεκτό από τον κυπριακό λαό και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών''.

    Ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμα "τα περί θαλασσώματος στο χειρισμό των θεμάτων ασφάλειας''.

    ''Κατά την εκτίμησή μου'', πρόσθεσε, ''οι χειρισμοί που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γενικά στις διαπραγματεύσεις, αλλά και ειδικότερα σε αυτό το θέμα, έδωσαν συγκεκριμένους καρπούς και αποτελέσματα, σε σημείο που και ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς να κατηγορεί τα Ηνωμένα Εθνη και να διαμαρτύρεται ότι οι διευθετήσεις που προβλέπονται στο σχέδιο Ανάν 'νερώνουν' τις εγγυήσεις της Τουρκίας και σε τελευταία ανάλυση τις εξουδετερώνουν''

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΚΙΣΟΣ: "ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ"

    Λευκωσία, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ), με ανακοίνωση του, καλεί τους ψηφοφόρους του ''να εντείνουν την προσπάθεια και με την ψήφο τους να κάμουν το όραμα της αλλαγής πραγματικότητα''.

    Αναφέρει ότι ''οι μεθοδεύσεις και τα τεχνάσματα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για παραμονή της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία δεν πρέπει να περάσουν''.

    Το ΚΙΣΟΣ αναφέρει ότι μπροστά στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, οι σοσιαλδημοκράτες της Κύπρου γνωρίζουν το καθήκον τους που είναι ''να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προοδευτική κατεύθυνση της χώρας και να αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα ο τρόπος διακυβέρνησης της''.

    ''Οι εκλογές της Κυριακής είναι εκλογές ευθύνης'', αναφέρει το ΚΙΣΟΣ και προσθέτει ότι ''οι σοσιαλδημοκράτες των πολύχρονων εθνικών και κοινωνικών αγώνων ξέρουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους''.

    ''Γι αυτό και στρατεύονται αποφασιστικά με τις δυνάμεις της δημοκρατικής συμπαράταξης για την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Ο Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου στοχεύει στην απαλλαγή από την παρούσα αντί-περιβαλλοντική διακυβέρνηση, αλλά και στην προώθηση της αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι "υπάρχουν προϋποθέσεις για τη νίκη των δυνάμεων της αλλαγής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών", προσθέτοντας πως το Κίνημα "είναι έτοιμο να αναλάβει να πραγματώσει τον ιστορικό του ρόλο στην προώθηση των θέσεων του για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη".

    Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου θα μπορέσει να διαχειριστεί με επιτυχία, όχι μόνο το πιο κρίσιμο θέμα που απασχολεί τον τόπο, αλλά και τα θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής".

    Ο κ. Περδίκης, δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι "στη μεγάλη αυτή η στιγμή του πολιτικού Οικολογικού Κινήματος της Κύπρου, στέκεται αλληλέγγυο το Ευρωπαϊκό Κίνημα των Πρασίνων".

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, "σε επιστολή του ΓΓ της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων Arnold Cassola, εκφράζεται η πλήρης συμπαράσταση των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων προς το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και προς τον υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κ. Τάσσο Παπαδόπουλο".

    Κληθείς να αναφέρει εάν με τον υποψήφιο για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο έχει συζητηθεί η πιθανότητα να δοθεί κάποιο υπουργείο στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο κ. Περδίκης είπε πως δεν έχει συζητήσει με το συγκεκριμένο υποψήφιο και με κανένα υποψήφιο "το θέμα της ανάληψης οποιουδήποτε Υπουργείου".

    Εχουμε θέσει, ανέφερε, "ενώπιον των υποψηφίων Προέδρων, συνεπώς και του κ. Παπαδόπουλου, μια σειρά από προτάσεις αντιμετώπισης κατά θεσμικό τρόπο των περιβαλλοντικών αιτημάτων".

    Πρόσθεσε πως το Κίνημα ικανοποιήθηκε από τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, γι' αυτό και τον υποστήριξε. Είπε ακόμα: "Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι αν τεθεί ενώπιον μας θέμα υπουργείου, μετά την εκλογική νίκη, εμείς το απορρίπτουμε από πριν. Αν τεθεί θέμα θα το συζητήσουμε".

    Σε ότι αφορά την υπόθεση που σχετίζεται με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ο ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είπε πως η άποψη του Κινήματος είναι ότι όλα αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες "είναι επικίνδυνα και αποτελούν ακατάσχετη πολιτική λασπολογία, γιατί μειώνουν την αξιοπιστία του κριτικού λόγου για ότι συνέβηκε στο Χρηματιστήριο".

    Είπε ακόμα: "Θα έπρεπε αν υπήρχαν καταγγελίες να είχαν κατατεθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Η επιτροπή ελέγχου της Βουλής σε αναρίθμητες ώρες εξέτασε το Χρηματιστήριο με την προεδρία του κ. Πουργουρίδη και δεν αναφέρθηκε ποτέ μα ποτέ το όνομα του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, ούτε το όνομα του συγκεκριμένου πολιτικού. Εμείς λέμε ότι αν υπήρχαν καταγγελίες και κατηγορίες θα έπρεπε να τοποθετηθούν στην ώρα τους".

    Σχετικά με το πρόβλημα των νεκρών φλαμίνγκο, που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της Αλυκής Λάρνακας, ο κ. Περδίκης είπε ότι "δυστυχώς τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις είναι πάρα πολύ ανησυχητικά", συμπληρώνοντας πως "έχει αποδειχθεί ότι τα δείγματα από τη λάσπη έχουν πολύ ψηλή συγκέντρωση από μόλυβδο".

    Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες "έχουν κάνει αναλύσεις στα νεκρά πουλιά και έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει πολύς μόλυβδος μέσα στους ιστούς, ενώ έχουν ανακαλύψει και σκάγια μέσα στον οισοφάγο και στο πεπτικό σύστημα των φλαμίνγκος".

    Ο κ. Περδίκης είπε πως το πρόβλημα αυτό προκύπτει σίγουρα από την ύπαρξη του σκοπευτηρίου κοντά στην Αλυκή, σημειώνοντας ότι υπάρχει απόφαση από το 1997 για κατεδάφιση και απομάκρυνση του από εκεί.

    "Παρά τα συνεχή διαβήματα των Οικολόγων και άλλων φορέων ερχόμαστε σήμερα και ανακαλύπτουμε μέσα από το θάνατο αυτών των πουλιών ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα, που προήλθε από την έλλειψη σοβαρότητας και έλλειψη μέτρων προστασίας αυτού του υδροβιότοπου", συνέχισε.

    Καταλήγοντας ο κ. Περδίκης είπε πως "ίσως να έχουμε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή" και ζήτησε από την Κυβέρνηση "να προχωρήσει αμέσως σε ευρύτατη έρευνα του θέματος".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Κωστίκος ανακοίνωσε την αποστολή της Εθνικής Ποδοσφαίρου Νέων για δύο φιλικούς αγώνες με το αντίστοιχο συγκρότημα της Γερμανίας στις 18 και στις 20 Φεβρουαρίου.

    Οι παίκτες που κάλεσε κ. Κωστίκος είναι οι εξής: Αραμπατζής Ιωάννης (ΑΕΚ), Αραμπατζής Νικόλαος (Πανσερραϊκός), Βλαϊκούδης Δημήτριος (R. Charleroi), Γραβάνης Γεώργιος (Πατραϊκός), Ελευθεριάδης Ηλίας (Κασσάνδρα), Ιωάννου Ιωάννης (Παναχαϊκή), Λαγός Παναγιώτης (Ηρακλής), Λεοντίου Σωτήρης (Μαρκό), Λουμπαρδέας Νικόλαος (Παναχαϊκή), Λύγκος Εμμανουήλ (Ατρόμητος), Καλογεράκης Χρήστος (Απόλλων Καλαμαριάς), Μακρής Γεώργιος (ΠΑΟΚ), Μήτρου Νικόλαος (Πανιώνιος), Μπόλος Κωνσταντίνος (ΠΑΟ), Παπαζαχαρίας Γρηγόριος (Ηρακλής), Πλιάγκας Δημήτριος (Μαρκό), Σαμαράς Γεώργιος (SC Heerenfeen), Σερέτης Βασίλειος (Άρης), Σουάνης Δημήτριος (Πανιώνιος), Στεφανής Κωνσταντίνος (Παναχαϊκή), Τζιώλης Αλέξης (Πανιώνιος), Τσελέπης Γιαννόπουλος (BVO Emmen).

    Ο πρώτος αγώνας των Εθνικών Ομάδων Νέων Ελλάδας - Γερμανίας θα διεξαχθεί στις 18 Φεβρουαρίου στο Αγρίνιο (15.00) και ο δεύτερος στις 20 του ίδιου μήνα στη Ναύπακτο (15.00).

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ ΜΕ ΦΙΛΟΖΩΪΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, κ.Καρτάλη και εκπροσώπων 34 φιλοζωικών σωματείων.

    Ο κ. Καρτάλης διαβεβαίωσε τα σωματεία ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόντωσης των αδέσποτων ζώων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Γεωργίας, το Δήμο Αθηναίων, τους Ολυμπιακούς Δήμους και την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» για την προστασία των αδέσποτων και την επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται. Συμφωνήθηκε η συνεχής συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις.

    [22] Γ. ΦΟΙΡΟΣ: Ο ΑΡΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Φοιρός μίλησε σήμερα για το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με το Αιγάλεω αλλά και για το επόμενο με τον ΠΑΣ Γιάννενα. «Μετά τη νίκη επί του Αιγάλεω μας περιμένει ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Τόσο εμείς όσο και η ομάδα των Ιωαννίνων θέλουμε τους τρεις βαθμούς της νίκης. Πιστεύω ότι η νίκη επί του Αιγάλεω μας βοήθησε να ανακάμψουμε ψυχολογικά αφού είχε προηγηθεί ένα αρνητικό σερί αποτελεσμάτων», τόνισε σήμερα ο κ. Φοιρός και συνέχισε: «Εκτός από τους τρεις βαθμούς που πήραμε παίξαμε κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο κι αυτό σημαίνει ότι βρίσκουμε το ρυθμό μας. Πιστεύω ότι η κάμψη πέρασε αλλά το παιχνίδι στα Γιάννενα είναι δύσκολο και δεν πρέπει να ξεγελαστούμε. Η ομάδα της Ηπείρου παίζει ένα από τα τελευταία χαρτιά της για την παραμονή της στην κατηγορία. Είναι σίγουρο ότι θα τα δώσει όλα για τη νίκη καθώς θα έχει και τη βοήθεια των φιλάθλων της. Ωστόσο, πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από εμάς. Αρκεί να παίξουμε σοβαρά και πειθαρχημένα. Να είμαστε προσεκτικοί καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μόνο τότε θα πάρουμε τους τρεις βαθμούς που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε ακόμη ψηλότερα στη βαθμολογία».

    Ο κ. Φοιρός αναφέρθηκε και στην αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα του. «Είμαστε σε καλή κατάσταση και πρέπει να το δείχνουμε κάθε φορά μέσα στο γήπεδο. Η νίκη μας χρειάζεται πάρα πολύ γιατί στη συνέχεια έχουμε καθοριστικά παιχνίδια. Γι αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε καλή ψυχολογία».

    Για τους τραυματισμούς των τελευταίων ημερών ο κ. Φοιρός επισήμανε: «Δυστυχώς δε θα έχουμε τον Κνόπερ μαζί μας. Νομίζαμε ότι ο τραυματισμός του ήταν επιπόλαιος αλλά διαψευστήκαμε κι αυτό αποδείχθηκε και μετά από την εξέτασή του από τους γιατρούς. Ο Σίμιτς τραυματίστηκε στο φιλικό παιχνίδι με τη Λοκομοτίβ υπέστη διάταση στους προσαγωγούς ενώ και ο Καραλιόπουλος ταλαιπωρείται από ένα παλαιό τραύμα. Ένα μικρό πρόβλημα έχει και ο Νίρεν αλλά πιστεύω ότι θα παίξει στον αγώνα».

    Η αποστολή του Αρη αναχωρεί αύριο το πρωί για την Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Ιωάννινα. Αποτελείται από τους εξής 18 ποδοσφαιριστές: Λαμπάκη, Δέλλιο, Σκέντζο, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Νίκος Παπαδόπουλο, Νίρεν, Μόρις, Μαλλού, Κυζερίδη, Κούσα, Κολτσίδα, Καπάνταη, Καζαντζή, Επαλέ, Μπράγκα, Σελάντερ, Διγκόζη, Αμπελά.

    Μετά από προσπάθειες των εκπροσώπων του ο Νασίφ Μόρις ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε σε ό,τι αφορά τη μετάβασή του στη Νότιο Αφρική για τις ανάγκες της Ολυμπιακής ομάδας της χώρας και έτσι τίθεται στη διάθεση του προπονητή του για τους επόμενους αγώνες του Αρη.

    [23] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΚΕΡΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Για το παιχνίδι του Πανιωνίου στην επόμενη αγωνιστική αναφέρθηκε σήμερα ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ στην συνέντευξη Τύπου. Επίσης ο τεχνικός του Γηραιού, μίλησε και για τις απουσίες της ομάδας του.

    «Το αποτέλεσμα που θα φέρουμε από την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο θα κρίνει σε ένα μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορεία μας», τόνισε ο τεχνικός της ομάδας, Ευγένιος Γκέραρντ και συνέχισε: «Τα προβλήματα είναι πολλά και ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που τα αντιμετωπίζουμε σε τέτοιο βαθμό. Θα μας λείψουν τέσσερις βασικοί παίκτες. Αυτοί που θα παίξουν πρέπει να δώσουν τα πάντα για να πάρουμε τη νίκη, μία νίκη που έχουμε πολύ ανάγκη».

    Ο τεχνικός της ομάδας, κ. Γκέραρντ μιλώντας για την αναμέτρηση της περασμένης εβδομάδας με τον Ολυμπιακό τόνισε: «Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονα από τους παίκτες μας. Όμως το ποδόσφαιρο δεν παίζεται μόνο με τα πόδια. Παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα, όπως η κίνηση, τα συστήματα, οι μονομαχίες και οι οδηγίες στους άλλους παίκτες. Κάθε μέρα που περνάει θα έχουμε βελτίωση».

    Τέλος ο Ευγένιος Γκέραρντ αναφέρθηκε και στον ποδοσφαιριστή από την Ν. Γουινέα, Ζαν Μαρί Σιλά. «Ο Σιλά θα μείνει μερικές μέρες ακόμη εδώ. Προσπαθήσαμε να τον δούμε πως παίζει σε κάποιο φιλικό παιχνίδι, αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν μας βοήθησε. Για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για αυτόν θα προσπαθήσουμε να τον δούμε σε κάποια φιλικά παιχνίδια που θα κάνουμε».

    [24] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Το όραμα της ΑΘΗΝΑ 2004 για Μοναδικούς Αγώνες με Ανθρώπινο Μέτρο μοιράστηκαν με εκπροσώπους της ελληνικής και κυπριακής παροικίας του Λονδίνου, στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, στο «Ελληνικό Κέντρο», στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων.

    Εκατοντάδες ομογενείς παρακολούθησαν την ενημερωτική ομιλία της Διευθύντριας Απόδημου Ελληνισμού Δ. Ήγκαν η οποία τόνισε ότι η ΑΘΗΝΑ 2004 φιλοδοξεί να οργανώσει άρτιους Αγώνες, που «θα αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, το μοναδικό ιστορικό περιβάλλον της ιστορικής τους κοιτίδας και τις ανθρωπιστικές αξίες που υιοθετούν και προβάλουν την Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων κ. Σοφοκλείδης δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει την ελληνοκυπριακή ομογένεια να συνδράμει αποτελεσματικά στους Αγώνες.

    Τις επιμέρους διαδικασίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 παρουσίασε η Διευθύντρια Τομέα Προσέλκυσης Εθελοντών της Δ/νσης Απόδημου Ελληνισμού Ελένη Λαμπαδαρίου, με τη βοήθεια τηλεοπτικών Spots της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Επίσης, σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου, η κα Ήγκαν μετέφερε τον χαιρετισμό του Εντεταλμένου Σύμβουλου της ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρου Καπράλου και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πρόοδο της διοργάνωσης των Αγώνων και των προγραμμάτων της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Χαιρετισμό απεύθυνε η κ. Ήγκαν και στην εκδήλωση: «Εβδομάδα Ελληνικών Γραμμάτων στο Λονδίνο», που διοργάνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης, παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου, των Γενικών Προξένων και των εκπαιδευτικών Συμβούλων Ελλάδας και Κύπρου.

    Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία Γραφεία Ενημέρωσης για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού στο Γενικό Προξενείο και το Ελληνικό Κέντρο αντίστοιχα, ενώ δόθηκαν συνεντεύξεις στο ελληνικό πρόγραμμα του BBC, καθώς και σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς της ομογένειας του Λονδίνου.

    [25] ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΓΚΑΤΓΟΥΙΚ

    Λονδίνο, 13 Φεβρουαρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα από τη Βενεζουέλα που είχε στη κατοχή του μία χειροβομβίδα στο αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ ενώ νωρίτερα είχαν συλλάβει δύο ακόμη άτομα κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι ο 37χρονος άνδρας συνελήφθη όταν έφθασε στο Γκάτγουϊκ από την Κολομβία έχοντας ένα ύποπτο αντικείμενο στις αποσκευές του. Το αντικείμενο εξετάστηκε από πυροτεχνουργούς και αποδείχθηκε ότι ήταν χειροβομβίδα, η οποία μεταφέρθηκε στο Λονδίνο.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τμήματα του βόρειου αερολιμένα έχουν εκκενωθεί μετά το περιστατικό.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει ορισμένες από τις οδικές προσβάσεις που οδηγούν στο αεροδρόμιο, χωρίς να επιβεβαιώνουν αν τα μέτρα στο Γκάτγουϊκ σχετίζονται με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε άλλα αεροδρόμια.

    Ο.Κ.

    [26] Η ENRON ΠΑΡΑΒΙΑΖΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

    Ουάσιγκτον, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    H Enron ενεπλάκη σε λογιστικές ατασθαλίες για να ωθήσει τις τιμές των μετοχών της και παραβίασε επανειλημμένως το φορολογικό κώδικα ήταν το συμπέρασμα της έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την πολύκροτη υπόθεση που οδήγησε τη μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας ενέργειας στη χρεοκοπία, το Δεκέμβριο του 2001.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Κογκρέσο ανακάλυψε ότι η εταιρία δεν πλήρωσε καθόλου φόρο εισοδήματος την περίοδο μεταξύ των ετών 1996 και 1999, ενώ από το 1990 έως το 1995 απέδωσε στο ομοσπονδιακό κράτος μόλις 325 εκατ. δολάρια.

    Το αντίστοιχο ποσό της περιόδου 2000-2001 ήταν μόλις 63 εκατ. δολάρια.

    [27] ΣΥΝΤΡΒΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Μπογκοτά, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Αμερικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος συνετρίβη σε περιοχή στη νότια Κολομβία που ελέγχεται από αντάρτες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, στο αεροπλάνο επέβαιναν τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πολίτες και ένας Κολομβιανός ενώ η αμερικανική πρεσβεία στην Κολομβία ανακοίνωσε ότι διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

    Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Cessna Caravan που εκτελούσε την πτήση από την πόλη Μπογκοτά στην Φλορέντσια, όταν έχασε την επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου. Το αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση για την διάλυση παράνομων εργαστηρίων παραγωγής ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αεροσκάφος επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση καθώς παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα του.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει πέντε ελικόπτερα τύπου Black Hawk για να βοηθήσουν στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    [28] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΥΠΕΡ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον τάχθηκε υπέρ της παράτασης των επιθεωρήσεων για τον αφοπλισμό του Ιράκ προκειμένου να πειστεί η διεθνής Κοινότητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική θέση.

    Ο κ. Κλίντον υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα η Γαλλία και η Γερμανία που τάσσονται κατά του πολέμου στη Βαγδάτη θα πρέπει να δώσουν αποδείξεις για τη δέσμευσή τους να αφοπλίσουν τον Σαντάμ.

    Ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι ένας νέος πόλεμος στον Κόλπο μπορεί να είναι εύκολος και γρήγορος ενώ επισήμανε ότι η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει για τις ΗΠΑ μια πιο σοβαρή απειλή από ό,τι το Ιράκ.

    Κατέληξε προειδοποιώντας ότι μια μονομερής αμερικανική ενέργεια θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα διπλωματικό σκάνδαλο.

    [29] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΓΚΑΤΓΟΥΙΚ

    Λονδίνο, 13 Φεβρουαρίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Η αστυνομία στην κομητεία Σάσεξ, όπου βρίσκεται το δεύτερο σε μέγεθος βρετανικό αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ, επιβεβαίωσε ότι τμήματα του βόρειου αερολιμένα έχουν εκκενωθεί, μετά από προειδοποίηση που έλαβαν οι αρχές ασφαλείας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει ορισμένες από τις οδικές προσβάσεις που οδηγούν στο αεροδρόμιο, χωρίς να επιβεβαιώνουν αν τα μέτρα στο Γκάτγουϊκ σχετίζονται με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε άλλα αεροδρόμια.

    Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Ντέηβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί γύρω από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και άλλους δημόσιους χώρους, αποτελούν την απάντηση της κυβέρνησης σε μία πολύ πραγματική και σοβαρή απειλή.

    Κληθείς από βουλευτές να διευκρινίσει τη φύση των αόριστων μέχρι τώρα απειλών, ο κ. Μπλάνκετ απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, και κάλεσε το βρετανικό κοινό να επαγρυπνεί αλλά να μην πανικοβληθεί.

    [30] 12ΓΩΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ ΤΟΥ 2ου ΑΙΩΝΑ μΧ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (14:56 UTC+2)

    Ένα σπάνιο δωδεκάγωνο κτίριο παλαίστρας του 2ου αιώνα μΧ, συνολικής έκτασης περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων με ασπρόμαυρα ψηφιδωτά στο δάπεδό του , που απεικόνιζαν αθλητικές παραστάσεις καθώς επίσης παραστάσεις από τον ζωικό και φυτικό κόσμο και γεωμετρικά σχήματα , αποκαλύφτηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο Δίον.

    Τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο Δίον θα παρουσιάσει αύριο στο πλαίσιο της ΙΣΤ επιστημονικής συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καθηγητής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρης Παντερμαλής σε ανακοίνωσή του με θέμα «Δίον. Η πολεοδομική κατανομή των δημοσίων χώρων».

    Όπως ανέφερε ο κ Παντερμαλής μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εντοπίστηκε η ελληνιστική καθώς και η εκσυγχρονισμένη αγορά των ρωμαϊκών χρόνων και διαπιστώθηκε ότι με το πέρασμα των χρόνων έγινε μετατόπιση της αγοράς. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν κτίριο λατρείας των αυτοκρατόρων καθώς και μια βασιλική που η πρόσοψή της έφερε ανάγλυφους θώρακες και ασπίδες. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι κατά την οικοδόμηση της ρωμαϊκής αγοράς χρησιμοποιήθηκαν υλικά από παλαιότερες φάσεις , όπως υλικά του 4ου αιώνα πΧ καθώς και της ελληνιστικής περιόδου ανάμεσα στα οποία και ένα γυναικείο άγαλμα. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει ένα ασπρόμαυρο ψηφιδωτό διαστάσεων περίπου 4Χ1,5 μέτρων που απεικονίζει αθλητικές παραστάσεις. Όπως ανέφερε ο κ Παντερμαλής την ίδια περίοδο με την παλαίστρα οικοδομήθηκαν και τρία λουτρά γύρω από την αγορά. Σύμφωνα με τον κ Παντερμαλή τον 2ο αιώνα μΧ έγιναν δραστικές επεμβάσεις στην αγορά του Δίου με επιχώσεις τριών μέτρων, ενώ η πόλη μεταμορφώθηκε.

    Οι ανασκαφές στον οικοσμό Τοπόλνιτσα

    Τα αποτελέσματα των ανασκαφών στον νεολιθικό οικισμό Προμαχώνα Τοπόλνιτσα παρουσίασε η Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη. Στα ευρήματα των φετινών ανασκαφών ξεχώρισαν ως νέοι εικονογραφικοί τύποι δύο ειδώλια: ένα ειδώλιο μητέρας βρεφοκρατούσας και ένα ειδώλιο που αποδίδει δύο μορφές ενωμένες σε ένα σώμα. «Ο τύπος του δικέφαλου ειδωλίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο νεολιθικός πρόγονος του εικονογραφικού τύπου της δυάδας μητέρας-κόρης που εμφανίστηκε στον μυκηναϊκό κόσμο και αποκρυσταλλώθηκε στην κλασική αρχαιότητα ως δυάδα Δήμητρας και Κόρης» διευκρίνισε η κ Κουκούλη-Χρυσανθάκη.

    Ξεχωριστά ευρήματα της φετινής ανασκαφής στην ίδια περιοχή αποτέλεσαν δύο αποσπασματικά σωζόμενα μικρογραφικά ομοιώματα οικιών στον τύπο της τράπεζας προσφορών που παρέχουν αρχιτεκτονικές πληροφορίες. Τα θραύσματα της μιας μικρογραφικής οικίας όταν συγκολλήθηκαν έδειξαν ότι υπήρξε μια μικρή βεράντα που οδηγούσε στο εσωτερικό του κτιρίου το οποίου ήταν δίχωρο με έναν ορθογώνιο και έναν αψιδωτό χώρο. Η στέγη ήταν αετωματική και στον πλάγιο τοίχου του πλάγιου τοίχο του κεντρικού χώρου σώζεται η αρχή ενός παραθύρου. Ένα βούκρανο πρόστυπο στο σωζόμενο τμήμα της αετωματικής όψης του εσωτερικού τοίχου βεβαιώνει, όπως είπε η κ Χρυσανθάκη, τη διακόσμηση με βούκρανα και των εσωτερικών τοίχων. Την σωζόμενη εξωτερική επιφάνεια του πλάγιου τοίχου του οικίσκου κοσμεί εγχάρακτη και γραπτή διακόσμηση τα θέματα και η τεχνική της οποίας παραπέμπουν σε διακοσμήσεις αγγείων.

    [31] KANONIKA ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (14:33 UTC+2)

    Κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο η πρεμιέρα της παράστασης « Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν» του Χάινριχ φον Κλάιστ που ανεβάζει το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών καθώς το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε συνεννόηση με την ΑΕ των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ αποφάσισε να εξαιρέσει από τις σημερινές και τις αυριανές στάσεις εργασίας τον θίασο.Όπως είναι γνωστό η διοίκηση του ΚΘΒΕ έχει ζητήσει διαμεσολάβηση για τις διαφορές που έχουν προκύψει με τους ηθοποιούς στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    «Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ατίλα Ρέτλι στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών, είναι ένα ιπποτικό ερωτικά παραμύθι. Μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα εγκαταλείπει την οικογένειά της κι ακολουθεί με τυφλή αφοσίωση τον Κόμη του Στραλ. Ο πατέρας της τον οδηγεί σε δίκη κατηγορώντας τον για ανίερη μαγεία, αλλά το δικαστήριο τον αθωώνει, κι εκείνος, με την εξουσία που η ίδια η κοπέλα του αναγνωρίζει, της επιβάλλει να επιστρέψει στο σπίτι της. Λίγο αργότερα ο κόμης συναντά τυχαία μια άλλη γυναίκα, θαμπώνεται από την ομορφιά της και της προτείνει να παντρευτούν. Οι δρόμοι του κοριτσιού και του ιππότη μοιάζει να χωρίζουν για πάντα, αλλά η μοίρα επιφυλάσσει διαφορετικό τέλος για τη ζωή των ανυποψίαστων ηρώων σ' αυτό το ερωτικό παραμύθι. Σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα με έντονα στοιχεία μυστηρίου, με προφητικά όνειρα, ίντριγκες και καλά κρυμμένα μυστικά, ο Κλάιστ μας οδηγεί σ' έναν γοητευτικό κόσμο εκεί όπου στη θέση της λογικής θριαμβεύει η καρδιά!

    Ο Ατίλα Ρέτλι, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της νέας γενιάς του ουγγρικού θεάτρου, πήρε μέρος στο σεμινάριο νέων Ευρωπαίων σκηνοθετών που διοργάνωσε η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης στη Στουτγάρδη τον Αύγουστο του 2001. (Από την Ελλάδα συμμετείχε ο Πέτρος Ζηβανός).

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Ηλιόπουλος, Παντελής Καλπάκλογλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Χρύσα Καψούλη, Σύρμω Κεκέ, Γιάννης Κυριακίδης, Νατάσα Μαρματάκη, Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Ντουμούζης, Αστέρης Πελτέκης, Δέσποινα Σαρόγλου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιώργος Σφυρίδης, Στέργιος Τζαφέρης, Αρης Τσαμπαλίκας, Κατερίνα Γιαμαλή, Γιώργος Τζιουβάρας

    [32] ΩΣ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΟ ΝΙΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (11:13 UTC+2)

    Προϊόν ευρείας χρήσης αποτελούσε στους αρχαίους χρόνους το νίτρο από τη λίμνη της Χαλάστρας, καθώς οι Αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. μεταξύ άλλων ως απορρυπαντικό.

    Στον Πλάτωνα μνημονεύεται για πρώτη φορά το χαλαστραίο -όπως ονομάζεται- νίτρο ως απορρυπαντικό τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ήδη από τον 1ο αιώνα π.Χ. αναφέρεται και σε άλλες χρήσεις του στην Ιατρική, στη μαγειρική, στη βαφή των υφασμάτων, στην ταρίχευση αλλά και στην κατασκευή του γυαλιού.

    Τα παραπάνω στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" ανακοίνωσε η αρχαιολόγος της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δέσποινα Ιγνατιάδου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πλίνιος αναφέρει ότι το Μακεδονικό νίτρο ήταν φυσικό, λευκό και αγνό, σε αντίθεση με το αιγυπτιακό το οποίο παρότι υπήρχε σε αφθονία, εν τούτοις ήταν τεχνητό και κατώτερης ποιότητας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα θεωρείται βέβαιη η ταύτιση της λίμνης της Χαλάστρας με τη σημερινή Πικρολίμνη.

    [33] ΑΜΑΞΕΣ ΝΕΚΡΟΦΟΡΕΣ ΤΟΥ 1ου ΑΙΩΝΑ μΧ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2003 (10:40 UTC+2)

    Εντυπωσιακά διακοσμημένες άμαξες νεκροφόρες που χρονολογούνται στον 1ο αιώνα μ.Χ έφεραν στο φως οι ανασκαφές σε ταφικό τύμβο του χωριού Μικρή Δοξιπάρα του Έβρου. Τα ευρήματα παρουσίασε ο προϊστάμενος της Ι.Θ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Διαμαντής Τριαντάφυλλος στη διάρκεια του ΙΣΤ' Αρχαιολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    «Σε δύο σημεία του τύμβου αποκαλύφθηκαν τετράτροχες άμαξες μαζί με τους σκελετούς των αλόγων. Στην πρώτη άμαξα υπήρχε και ο σκελετός ενός σκύλου. Η μεταλλική διακόσμηση στις καρότσες και στους ζυγούς είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται πιθανότατα για τις άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί για να καούν στην πυρά. Είναι ευρήματα ιδιαίτερα σημαντικά και μοναδικά για τον ελλαδικό χώρο. Η κατάσταση διατήρησης των μεταλλικών στοιχείων στην πρώτη άμαξα είναι άριστη. Στη δεύτερη σώζονται ίχνη του ξύλινου σκελετού της καρότσας και των ακτινωτών τροχών της. Μία τρίτη άμαξα με επαργυρωμένα χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία στο ζυγό της έχει εντοπιστεί αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί», ανέφερε ο κ. Τριαντάφυλλος.

    Στο κέντρο του ταφικού τύμβου βρέθηκε ορθογώνιος λάκκος διαστάσεων 4,20 επί 2,20 μέτρων και βάθους 1 μέτρου μέσα στον οποίο είχε πραγματοποιηθεί η αποτέφρωση ενός άντρα. Τα κτερίσματα που συνόδευαν τον νεκρό ήταν χάλκινα και γυάλινα αγγεία, χάλκινος λιχνοστάτης με χάλκινο λυχνάρι σιδερένιο δίπρο, χάλκινες και σιδερένιες στλεγγίδες.

    Μία δεύτερη καύση που εντοπίστηκε στην περιφέρεια του τύμβου ανήκε σε γυναίκα όπως μαρτυρούν δύο σκουλαρίκια ένα χρυσό και ένα ασημένιο. Τη νεκρή συνόδευαν πολυάριθμα γυάλινα και πήλινα μυροδοχεία μαρμάρινο ιγδίο με δύο γουδοχέρια σε σχήμα δακτύλου, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, πήλινα κιβωτίδια με χάλκινες λαβές, κλειδαριές και αλυσίδες και δύο μεγάλα εντυπωσιακά χάλκινα αγγεία.

    Ο τύμβος ανήκει πιθανότατα σε κάποια πλούσια οικογένεια αφού στέγασε περισσότερους από έναν νεκρούς. Με βάση τα ευρήματα και ιδιαίτερα τα πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 13 February 2003 - 19:14:29 UTC