Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΕΝΟΨΕΙ ΠΙΘΑΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [02] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ
  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ 10ΧΡΟΝΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ Η.ΘΕΟΛΟΓΟΥ
  • [05] ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ
  • [08] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: "ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑ"
  • [09] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
  • [11] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ TAXISNET
  • [12] ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [13] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ Φ/Α
  • [14] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ
  • [15] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
  • [16] ΠΡΟΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗ "ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ" ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [17] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
  • [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] ΑΛΛΑΞΕ ΧΕΡΙΑ Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
  • [20] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 84-77 ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [21] ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [22] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [23] Ο ΟΦΗ ΚΕΡΔΙΣΕ 2-0 ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ
  • [24] ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Η UDA
  • [25] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
  • [26] ΟΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [27] ΣΤΟΥΣ 96 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΟΥ ΡΟΝΤ ΑΪΛΑΝΤ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [28] ΘΕΑΤΡΙΚΟ "ΜΕΛΤΕΜΑΚΙ" ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
  • [30] ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • [31] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΕΝΟΨΕΙ ΠΙΘΑΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (11:57 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που λαμβάνει χώρο στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, προεδρεύων του συμβουλίου, με την αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν, Loyola De Palacio και τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕK, S. Galderon.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε πριν από λίγο μια συνάντηση, πριν πάμε όλοι μαζί στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στην οποία είναι προσκεκλημένος και ο γενικός γραμματέας των χωρών του ΟΠΕΚ, όπου συζητήσαμε τις πιθανές συνέπειες μιας γεωπολιτικής δυσμενούς εξέλιξης στην περιοχή του Ιράκ».

    Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, θα συζητηθούν πιο διεξοδικά τα θέματα, ώστε όλοι ο συμμετέχοντες να πληροφορηθούν για τις εκτιμήσεις των χωρών του ΟΠΕΚ και να προβούν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

    «Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα σήμερα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να θωρακίσουμε την Ευρώπη, απέναντι σε πιθανές επιπλοκές και συνέπειες από έναν πόλεμο στο Ιράκ».

    Κατέληξε δε εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «τελικά όλοι οι υπουργοί, θα καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, απέναντι σε οποιεσδήποτε επιπτώσεις αυτής της πιθανής κρίσης».

    Ερωτηθείς για το εάν τελικά θα εξελιχθεί με επιτυχία η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, κ. Καλντερόν δήλωσε ότι, «είμαστε εδώ προκειμένου να θέσουμε επί τάπητος τις απόψεις μας στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, ούτως ώστε να υπάρχει επάρκεια πετρελαίου». Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι τελικά δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα επάρκειας πετρελαίου στις αγορές, προσθέτοντας με έμφαση, ότι «όλοι μας δουλεύουμε για την ειρήνη».

    Αναφερόμενος στο πρόσφατο πρόβλημα με τη Βενεζουέλα, ο κ. Καλντερόν τόνισε χαρακτηριστικά, «αυτό ήταν μεταβατικό και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚ, που έδρασε άμεσα, ώστε να καλύψει την όποια έλλειψη».

    [02] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

    Βαγδάτη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (14:13 UTC+2)

    Επιστολή με την οποία ζητεί από τον Ιράκ την καταστροφή των δεκάδων πυραύλων τύπου Σαμούντ-2 μέχρι την 1η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα παρουσιαστεί η νέα έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επέδωσε την Παρασκευή στη Βαγδάτη ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ.

    Το τελεσίγραφο θα αποτελέσει κλειδί για το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι διαιρεμένο σχετικά με το αν ο πόλεμος στο Ιράκ είναι απαραίτητος. Aν η Βαγδάτη επιλέξει να αγνοήσει τις συστάσεις Μπλιξ, διατρέχει τον κίνδυνο να ενισχύσει τα επιχειρήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας οι οποίες επιμένουν ότι το Ιράκ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι επιθυμεί ειλικρινά να αφοπλισθεί, ενώ αν συμμορφωθεί θα ενισχύσει τη θέση τη Γαλλίας και των υποστηρικτών της ότι οι επιθεωρήσεις έχουν αποτελέσματα

    Το Ιράκ μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει άμεση και σαφή απάντηση, υποστηρίζοντας ότι τέτοια θέματα θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας. «Πρώτα απ΄ όλα συνεχίζονται η συνεργασία και οι επαφές των ιρακινών αρχών με τις ομάδες των επιθεωρητών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, ενώ αναφερόμενος στη διορία που έδωσε ο Μπλιξ επισήμανε ότι «όλα τα εκκρεμή ζητήματα μπορούν να λυθούν μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να ασκηθεί πίεση από ορισμένες δυνάμεις»,

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, πάντως, ετοιμάζονται να προωθήσουν ένα νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο θα υπογραμμίζεται ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει συνεργασθεί με τους επιθεωρητές και το οποίο θα προβλέπει την προσφυγή στα όπλα. Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να εξασφαλίσει το λιγότερο 9 ψήφους, που είναι απαραίτητες για να περάσει ένα νέο ψήφισμα και παράλληλα να αποφύγει ένα βέτο από τη Γαλλία, τη Ρωσία ή την Κίνα.

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2003 (00:21 UTC+2)

    Η Ευρώπη δεν μπορούσε να είναι ούτε απούσα ούτε πολυδιασπασμένη, μπροστά στην κρίση του Ιράκ, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη του στην "Ημερησία" του Σαββάτου.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών αντανακλά στο κύρος της Ευρώπης και της χώρας μας, που πήρε την πρωτοβουλία.

    Περαιτέρω επισήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία κατάφερε κάτι που οι άλλοι το θεωρούσαν ανέφικτο. "Πιστεύω ότι η θέληση όλων των μελών της Ενωσης να υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις είναι πολύ ισχυροί, παρόλες τις διαφορές που παρουσιάζονται", συμπλήρωσε

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός σημείωσε: "Πιστεύω πως το συμφέρον του κυπριακού λαού είναι στην ολοκλήρωση της προσπάθειας που έχει ωριμάσει και ότι οι κ. Κληρίδης και Παπαδόπουλος θα εργαστούν με συνέπεια για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του ιστορικού αυτού εγχειρήματος"

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ 10ΧΡΟΝΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ Η.ΘΕΟΛΟΓΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Με τη δεκάχρονη μαθήτρια από τη Θεσσαλονίκη, η οποία πήρε την πρωτοβουλία της να γράψει στους 15 υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης, συναντήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με το Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ , S.Calderon.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη μικρή μαθήτρια, να τη συγχαρεί και να συζητήσει μαζί της τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της. Παράλληλα, παρέλαβε για λογαριασμό των συναδέλφων του τη επιστολή, με την οποία η δεκάχρονη Ηλέκτρα εξέφραζε την αγωνία της για το ενδεχόμενο του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος σύστησε τη δεκάχρονη Ηλέκτρα στο Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ, στον οποίο και περιέγραψε την επιστολή της. Ο κ. Calderon τη συνεχάρη και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη γίνει πόλεμος, αλλά και να υλοποιηθούν όλα όσα ευχόταν με την επιστολή της η μικρή μαθήτρια.

    [05] ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Περισσότερα από 800 παιδιά παλιννοστούντων ομογενών του Νομού Αττικής από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης απόλαυσαν την πρωτοχρονιάτικη γιορτή που διοργάνωσε σήμερα στο θέατρο «Καλουτά» στην Αθήνα η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

    Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψαν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για θέματα αποδήμων Ελλήνων Γρηγόρης Νιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας Δημήτρης Χριστοφορίδης. Στη συνέχεια τα παιδιά απόλαυσαν τη θεατρική παράσταση «Το όνειρο του σκιάχτρου» του Τριβυζά και πήραν τα δώρα, που ετοίμασαν για αυτά οι διοργανωτές.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο κ. Δόλλης επισήμανε ότι η ΓΓΑΕ επί σειρά ετών στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Τόνισε δε ότι από την ίδρυση της το 1983 σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς της ελληνικής πολιτείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί συστηματικά την εξοικείωση της νεοελληνικής κοινωνίας όχι μόνο με τους απόδημους Έλληνες, αλλά και με τους Παλιννοστούντες ομογενείς.

    « Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελληνική πολιτεία αποδίδουν καρπούς. Μέσα από τη Γενικής Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις δράσεις μας με τα συναρμόδια υπουργεία και σε συνεργασία με τις Ποντιακές οργανώσεις να προωθήσουμε την επίλυση των προβλημάτων» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δόλλης.

    Από την πλευρά του ο κ. Νιώτης απέδωσε τα εύσημα στη ΓΓΑΕ και στον κ. Δόλλη για τη στήριξη που παρέχουν στους παλιννοστούντες ομογενείς, ενώ σημείωσε ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στις προσπάθειες για την ισότιμη και ομαλή ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία.

    « Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως τα έως τώρα αποτελέσματα είναι περισσότερο από ικανοποιητικά», είπε ο κ. Νιώτης. «Τα προγράμματα που εκπονούνται για τους παλιννοστούντες ομογενείς είναι τα πιο σοβαρά και υπεύθυνα μετά το 1922. Ένα έργο ελάχιστα γνωστό στην ευρύτερη ελλαδική κοινωνία που έχουν αναλάβει τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού».

    Τέλος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας Δημήτρης Χριστοφορίδης ευχαρίστησε τη ΓΓΑΕ για τη διοργάνωση της γιορτής.

    « Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις εκδηλώσεις που αφορούν στα παιδιά των παλιννοστούντων ομογενών μας. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα προγράμματα της ελληνικής πολιτείας για αυτά, ενώ φροντίζουμε να συνεχίσουν τις παραδόσεις και τις αξίες μας ώστε να γίνουν αύριο αντάξιοι πολίτες αυτού του τόπου».

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (17:57 UTC+2)

    Με την Δήμαρχο της Αθήνας, Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερη φιλική ατμόσφαιρα στο δημαρχείο της πόλης, ενώ σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που η Δήμαρχος της Αθήνας επισκέφτηκε επίσημα τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την δήμαρχο της Αθήνας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και βεβαίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α) έχει να περιμένει πολλά από την κ. Μπακογιάννη.

    Τα τελευταία χρόνια η Τ.Α έχει γυρίσει πίσω και πρέπει κάτι να κάνουμε και στα επίπεδα των οικονομικών πόρων και αρμοδιοτήτων, καθώς είναι αδιανόητο π.χ η τοπική αυτοδιοίκηση να βρίσκεται έξω από, μεταξύ άλλων, την ύδρευση, την αποχέτευση, τις συγκοινωνίες και τον Θερμαϊκό.

    Πρέπει να αγωνιστούμε για να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τ.Α και στην Ελλάδα. Στον τομέα αυτό η κ. Μπακογιάννη μπορεί να προσφέρει πολλά με τον θεσμικό της ρόλο ως Δημάρχου Αθηναίων, αλλά και με την προσωπικότητά της».

    Από την πλευρά της η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Εμείς οι δύο Δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, έχουμε ευθύνες απέναντι σε θέματα θεσμικά και οικονομικά και πρέπει κάποια στιγμή η Τ.Α να βρει το ρόλο της, διότι έχει ένα καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει. Μπορεί πιο άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών».Διευκρίνισε ωστόσο, ότι για να γίνει αυτό, «χρειάζεται μια καινούρια νοοτροπία και πολιτική σκέψη, μια νέα αντίληψη».

    Η κ. Μπακογιάννη κατέληξε λέγοντας ότι «θα δώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτήν την προσπάθεια, για να υπάρξουν αρμοδιότητες στην Τ.Α και οι θεσμοθετημένοι, ξεκάθαροι πόροι. Τη μάχη της Τ.Α θα τη δώσουμε μαζί, για το μέλλον και το αύριο των πολιτών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που δικαιούνται μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτήν που βιώνουν σήμερα».

    [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (15:21 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το Πανεπιστημιακό δυναμικό της Θεσσαλονίκης είναι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης και για αυτό ο ρόλος του στην αναπτυξιακό σχεδιασμό ενόψει και του ορόσημου του 2008, πρέπει να είναι κεντρικός, προς όφελός της και των πολιτών της, διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Με αυτήν την εκτίμηση συνόψισε ο κ. Βενιζέλος, τα πορίσματα της ημερίδας, που διοργάνωσε στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών , η κίνηση πολιτών «Θεσσαλονίκη 2008» με θέμα : «Το Πανεπιστήμιο ως παράγοντας ανάπτυξης - η πρόσκληση του 2008», με τη συμμετοχή πολλών πανεπιστημιακών αλλά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της πόλης.

    Το πρώτο θέμα που τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αφορούσε στο θεμελιώδες ερώτημα, αν σε σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο λειτουργεί ως πραγματικό διανοητικό κέντρο αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητές του υπέρ της πόλης και των ανθρώπων της ή εάν αυτό περιορίζεται σε ένα υψηλής ποιότητας γκέτο που μένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο για τις αναπτυξιακές κι άλλες ανάγκες της Θεσσαλονίκης.

    Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε - σε συνάρτηση με το πρώτο - ήταν αν σε σχέση με την στρατηγική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, ενόψει και του 2008 , το Πανεπιστήμιο θα διεκδικήσει έναν κεντρικό επιτελικό ρόλο ή θα αρκεστεί στην «υπεργολαβική» διεκπεραίωση ορισμένων μελετών και ορισμένων ερευνητικών προγραμμάτων.

    Η εμπειρία και η γνώση των εισηγητών και ο πλούτος της συζήτησης έδειξαν την κρισιμότητα του ζητήματος καθώς ιδίως στην σημερινή εποχή το αναπτυξιακό πλεονέκτημα κάθε χώρας, αλλά και κάθε επιμέρους περιοχής είναι όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος - το «διανοητικό κεφάλαιο» που διαθέτει.

    Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισαν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ευρωβουλευτής καθηγητής κ. Ιωάννης Κουκιάδης , ενώ εισηγήσεις έκαναν μεταξύ άλλων οι καθηγητές:Ι.Βασάλος,Γ.Γιαννόπουλος,Α.Λαγόπουλος, Ν.Μουσιόπουλος,Δ.Παντερμαλής,Δ.Παπαδόπουλος,Λ.Παπαδόπουλος,Ν.Παπανδρέου, Μ.Παπανικολάου, Α.Τσαυτάρης, Δ.Φατούρος, Ι.Χασιώτης, Ξ.Χόιπελ

    [08] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: "ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑ"

    Βερολίνο, 22 Φεβρουαρίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Η εξάρθρωση του ΕΛΑ στηρίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και όχι τόσο στα αρχεία της Στάζι, δήλωσε χθες στο Βερολίνο ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου είχε συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι.

    Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και, σύμφωνα με τον υπουργό, το βασικό θέμα των συνομιλιών ήταν σχετικά με τη μετανάστευση.

    Σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τρομοκρατία στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν κατηγορηματικός.

    «Δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση με τον κ. Σίλι», είπε ενώ σε ερώτηση για τη χρησιμότητα των αρχείων της Στάζι στην εξάρθρωση του ΕΛΑ, ανέφερε: «Δεν εμπλέκεται το θέμα των αρχείων της Στάζι. Δεν χρειάστηκαν τα αρχεία της Στάζι, για την εξάρθρωση του ΕΛΑ. Βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία».

    Ο υπουργός έσπευσε λίγο αργότερα να διευκρινίσει ότι: «Η εξάρθρωση και οι συλλήψεις έγιναν με βάση αποδεικτικά στοιχεία. Βέβαια, όλα τα στοιχεία είναι χρήσιμα, άρα και τα αρχεία της Στάζι. Δεν μπορεί όμως να είναι τα μοναδικά στοιχεία».

    Σε ερώτηση, εάν ο ίδιος έχει ασχοληθεί με τα αρχεία αυτά και εάν ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τις γερμανικές αρχές, ο Χρυσοχοΐδης αρνήθηκε ότι στη χθεσινή του επίσκεψη τέθηκε τέτοιο θέμα και είπε: «Δεν υπήρξε δική μου ενασχόληση με το θέμα (σ.σ. αρχεία Στάζι).

    Αυτά τα πήραμε κάποια στιγμή τη δεκαετία του '90 και παραδόθηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη, στα χέρια της οποίας βρίσκονται από τότε».

    Επίσης ρωτήθηκε εάν υπήρξε ή θα υπάρξει συνεργασία στο μέλλον με τις γερμανικές διωκτικές αρχές σε θέματα που αφορούν την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Και εδώ ήταν κατηγορηματικός:

    «Θέλω να δηλώσω γι' άλλη μια φορά ότι στις έρευνές μας, δεν πήραν μέρος Γερμανοί ούτε κάποια άλλη ξένη υπηρεσία. Σε κάποιο σημείο των ερευνών μας για τη "17 Νοέμβρη" συμμετείχαν Αγγλοι από τη Σκότλαντ Γιαρντ και Αμερικανοί από το FBI. Σε κανένα άλλο επίπεδο των ερευνών δεν συνεργαστήκαμε με ξένες διωκτικές αρχές και υπηρεσίες».

    [09] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Το νέο ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, θα παρουσιάσουν αύριο στις 13:00 στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιουρέλ, παρουσία της αρμόδιας επιτρόπου, κ. Ντε Παλάθιο.

    Νωρίτερα οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Γκιουρέλ θα υπογράψουν διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του νέου αγωγού, ο οποίος θα συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών, με τελικό στόχο τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρωπαϊκή αγορά.

    [10] ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2003 (17:57 UTC+2)

    Μόνο 87.500 άτομα ενεγράφησαν τελικά για την απόκτηση των ειδικών τίτλων αποταμίευσης του ελληνικού δημοσίου και το ποσό που συγκεντρώθηκε, υπολογίζεται σε 818 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 82% της συνολικής έκδοσης των λαϊκών ομολόγων.

    Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της έκδοσης είχε οριστεί στο 1 δισ. ευρώ και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ανέμενε ότι η ζήτηση θα υπερκάλυπτε το ζητούμενο ποσό κατά δύο φορές τουλάχιστον και θα συμμετείχαν 300.000 άτομα.

    Οι λόγοι της αποτυχίας της πρώτης έκδοσης των λαϊκών ομολόγων, εντοπίζονται σε πέντε βασικά σημεία. Αυτά αφορούν στην γραφειοκρατία για την απόκτησης των λαϊκών ομολόγων, με την υποχρέωση απόκτησης κωδικού στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ), γεγονός που αποθάρρυνε αρκετούς που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα ομόλογα και στη δέσμευση των χρημάτων για ένα χρόνο, σε μια περίοδο αβεβαιότητας με τον πόλεμο στο Ιράκ επί θύραις.

    Στους λόγους αποτυχίας του εν λόγω εγχειρήματος, καθοριστικό ρόλο εκτιμάται ότι διαδραμάτισε και το κλίμα στην οικονομία, καθώς η ανατίμηση βασικών καταναλωτικών αγαθών δεν αφήνει περιθώρια για αποταμίευση στα κοινωνικά στρώματα, όπου και απευθύνονται οι συγκεκριμένοι τίτλοι.

    Από την πλευρά τους οι τράπεζες δεν ενθάρρυναν τις τοποθετήσεις στους ΕΤΑ, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι ευθύνονται οι ίδιες για την αποτυχία, ενώ η κακή οργάνωση της όλης διαδικασίας έκδοσης και η ανύπαρκτη διαφήμιση των τίτλων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην «Ναυτεμπορική», εκτιμάται ότι επέδρασε αρνητικά στην πορεία της έκδοσης.

    Υπενθυμίζεται ότι εντός του έτους θα ακολουθήσουν ακόμα δύο εκδόσεις λαϊκών ομολόγων, προκειμένου το συνολικό ύψος τους να υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ.

    [11] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ TAXISNET

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2003 (14:03 UTC+2)

    Στις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει η εκκαθάριση όσων φορολογικών δηλώσεων θα υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικώς από φυσικά πρόσωπα, στο σύστημα TAXISnet, ενώ η περίοδος υποβολής, αρχίζει τη Δευτέρα.

    Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) παρέτεινε την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέσω του Ιντερνετ, με στόχο να αποφύγει τον συνωστισμό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι φορολογούμενοι έσπευσαν μαζικά να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στις ίδιες ημερομηνίες, με αποτέλεσμα το ηλεκτρονικό σύστημα να καταρρεύσει τρεις φορές και να δημιουργηθούν προβλήματα.

    Τα κίνητρα που έχουν ενεργοποιηθεί για να ενθαρρύνουν την υποβολή των δηλώσεων μέσω του Διαδικτύου είναι η μη αποστολή των δικαιολογητικών, η πρόσθετη έκπτωση 2,5% επί του φόρου και η γρήγορη εκκαθάριση. Προϋπόθεση για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι η απόκτηση κωδικού πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet.

    [12] ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (13:09 UTC+2)

    Η αύξηση του επιπέδου των αποθεμάτων ασφαλείας από 90 ημέρες σε 120, καθώς και η αρμονία των εθνικών συστημάτων αποθήκευσης, αποτελούν δύο από τα βασικότερα σημεία της πρότασης οδηγίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου, σχετικά με την καθιέρωση μέτρων για την ασφάλειας τροφοδοσίας σε πετρελαϊκά προϊόντα.

    Επιπλέον, στα κυριότερα σημεία της εν λόγω οδηγίας, εντάσσονται η δυνατότητα φύλαξης αποθεμάτων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, χωρίς προηγούμενη διακρατική συμφωνία, η συντονισμένη χρήση των αποθεμάτων ασφαλείας και προσδιορισμός των κριτηρίων παρεμβάσεων, καθώς και η δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου, για την παρακολούθηση του ομαλού εφοδιασμού σε πετρέλαιο και αέριο.

    Εισηγήσεις της Ελληνικής Προεδρίας είναι η κατάθεση συμβιβαστικού ευέλικτου κειμένου, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν μεταξύ εφοδιασμού και παραγωγής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, η Ελληνική προεδρία καλεί όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να καταθέσουν τις προτάσεις του πάνω στο θέμα των μελλοντικών αποθεμάτων, σε σχέση με τα λειτουργικά αποθέματα και τους τρόπους που θα επιτευχθεί συντονισμός μεταξύ των χωρών, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν το ρόλο του ΔΟΕ και των σχετικών μηχανισμών.

    ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιείται από το πρωί στο «Hyatt Regency» στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Προεδρία στοχεύει σε μια «φιλική» ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των χωρών της ένωσης, με σκοπό την ανάδειξη των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε ένα consensus και σε μια επιταχυνόμενη μελλοντική πορεία των εργασιών πάνω στη σχετική οδηγία.

    Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί, μεταξύ άλλων, στην προώθηση των εργασιών για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης οδηγίας, χωρίς ωστόσο να ενισχυθεί το επίπεδο των αποθεμάτων.

    Παράλληλα, πρέπει να προωθηθούν αποδοτικές και διαφανείς εθνικές υποδομές για το management των αποθεμάτων ασφαλείας, ενώ προτείνεται επίσης, αντί πιθανής χρήσης των αποθεμάτων για επηρεασμό των τιμών, να ερευνηθούν άλλες πιθανές λύσεις.

    Στους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας, εντάσσεται η ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτριών χωρών, με σκοπό τη δημιουργία κοινοτικής στρατηγικής, ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών και η προστασία του καταναλωτή.

    Η Ελληνική Προεδρία, εφιστά στην προσοχή και σε δύο άλλα σημεία, που αφορούν την αποδοχή της αρχής της παρέμβασης σε περίπτωση που υπάρξει επαπειλούμενος κίνδυνος ή φυσική καταστροφή και τη δημιουργία του συμβουλευτικού σώματος μέσα στους κόλπους της ΕΕ, που θα παρακολουθεί την αγορά και θα προλαμβάνει τυχόν κρίση.

    [13] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ Φ/Α

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (12:38 UTC+2)

    Στη διασφάλιση του επιπέδου τροφοδοσίας της ΕΕ σε αέριο, κάτι που εώς τώρα πραγματοποιούσαν οι μονοπωλιακές εταιρίες φυσικού αερίου, αφορούν τα κυριότερα σημεία της πρότασης οδηγίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου.

    Τα βασικά σημεία για την ασφάλεια τροφοδοσίας στο φυσικό αέριο, είναι δύο και αφορούν στην ύπαρξη επαρκούς επιπέδου αποθηκευμένης ποσότητας φ/α και διαδικασιών, για την κάλυψη της αγοράς σε περιπτώσεις βραχυχρόνιας κρίσης προσφοράς και στην ύπαρξη επαρκών μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας αερίου.

    Με βάση τη συγκεκριμένη οδηγία, τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να θέσουν τις ελάχιστες προδιαγραφές για αποθέματα ασφαλείας, τα οποία και θα τηρούν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου.

    Σε άλλο σημείο της οδηγίας, αναφέρονται οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί που θα τίθενται σε περιπτώσεις κρίσεων εφοδιασμού και το σύστημα πληροφόρησης και ενημέρωσης, το οποίο υποχρεώνονται τα κράτη-μέλη να τηρούν, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ισορροπία του συστήματος προσφοράς/ζήτησης, αλλά και το κατά πόσο υπάρχει σύστημα που ενεργοποιείται άμεσα, για την αντιμετώπιση τυχόν κρίσης εφοδιασμού.

    Παράλληλα, στην οδηγία προβλέπεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου, που θα παρακολουθεί το σύστημα εφοδιασμού πετρελαίου και αερίου εντός της Κοινότητας.

    ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

    ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική Προεδρία στοχεύει να επιτύχει έναν συμβιβασμό, σίγουρη ότι υπάρχει αρκετό έδαφος για ευέλικτες προσεγγίσεις, αποδεκτές από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία και η αυτονομία σε κοινοτικό επίπεδο, θα ενδυναμώσει συντονισμένες ανταποκρίσεις σε δυσκολίες τροφοδοσίας και πιθανές διακοπές εφοδιασμού.

    Ειδικότερα, η ελληνική προεδρία στοχεύει να στηριχθεί στα σημεία της πρότασης που υποστηρίζονται από τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον εν λόγω τομέα, αλλά και κοινοτικής αυτονομίας και συντονισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναφορικά με τις αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας τροφοδοσίας, η ελληνική προεδρία διατύπωσε την εκτίμηση ότι τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο συζητήσεων, είναι πιθανή μια πρώτη προσέγγιση των θεμάτων και η επίτευξη συμβιβασμού.

    Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και να δημοσιεύσουν Minimum standards για ασφάλεια εφοδιασμού αερίου, αλλά όπως τονίζεται, ο προσδιορισμός τους και οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να στηριχθούν στην αρχή της επικουρικότητας και με τη διαβεβαίωση ότι καλύπτονται σε περιπτώσεις εξαιρέσεων, που είναι δυνατόν να προβλεφθούν.

    Το μέτρο αυτό και το standards, δεν θα πρέπει να θέτουν αδικαιολόγητους φραγμούς σε νέες αγορές και εταιρίες με μικρό μερίδιο αγοράς, ενώ τονίζεται ότι η επιτροπή θα αποφασίζει αν το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος θα πρέπει να πάρει ειδικά μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι τα ήδη υπάρχοντα αποδειχτούν ανεπαρκή.

    Η Ελληνική Προεδρία εκτιμά επίσης ότι η συγκεκριμένη οδηγία θα πρέπει να περιλαμβάνει και πρόβλεψη για νομική αναγνώριση της σπουδαιότητας των μακροχρόνιων συμβολαίων τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Η κοινότητα μπορεί να πραγματοποιεί συστάσεις για συμβόλαια σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν υπάρχει απώλειες τροφοδοσίας φυσικού αερίου.

    Βασισμένος στον ορισμό «εξαιρετικών καταστάσεων τροφοδοσίας φυσικού αερίου», ένας αυτόνομος μηχανισμός θα μπορούσε να περιορισθεί μόνο σε αυστηρά περιορισμένες περιπτώσεις, ώστε να λαμβάνονται μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο, όταν αυτά των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ανεπαρκή.

    Επιπλέον, η Ελληνική Προεδρία στοχεύει στην απλούστευση των υποχρεώσεων του Παρατηρητηρίου για ενημέρωση και των εν γένει καθηκόντων του εντός της κοινότητας, ενώ τέλος εκτιμάται ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας.

    [14] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 22 Φεβρουαρίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του «Δ.Κ.», Μπερίσα, σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για το Δήμαρχο των Τιράνων και έκανε σκληρές δηλώσεις για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Φ. Νάνο.

    «Η κυβέρνηση με τις αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές στάσεις της έχει γίνει ο κύριος υπεύθυνος για την αυξημένη διαφθορά και εγκληματικότητα στην Αλβανία. Οι φατρίες των παράνομων δραστηριοτήτων, των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος έχουν τώρα στα χέρια τους, έπειτα από την υποστήριξη του πρωθυπουργού κ. Νάνο, τα τελωνεία, τις παράνομες δραστηριότητες και όλους τους στρατηγικούς τομείς της ιδιωτικοποίησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπερίσα.

    Οσο για τον κ. Νάνο, ο κ. Μπερίσα υποστήριξε ότι παραβίασε την συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εμποδίσει όχι μόνο την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, αλλά και την αντιπολίτευση να ασκήσει τον ρόλο της. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο του εγκλήματος».

    [15] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΕΞ

    Τίρανα, 22 Φεβρουαρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του, Χασάρ Τσακέσχ. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Φεβρουαρίου και κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ο κ. Μέτα θα συζητήσει θέματα που αφορούν την προώθηση της καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την εξεύρεση νέων δρόμων για την ενίσχυση της συγκεκριμένης συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

    [16] ΠΡΟΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗ "ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ" ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Άγκυρα, 22 Φεβρουαρίου 2003 (15:50 UTC+2)

    Εντός των επόμενων ημερών επίκειται η συμφωνία Άγκυρας- Ουάσιγκτον για τη διάθεση των στρατιωτικών βάσεων και την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ . Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κολίν Πάουελ ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι δύσκολο αλλά μπορεί να λυθεί ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας». Η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει σαφείς εγγυήσεις για οικονομική βοήθεια και διασφάλιση στρατιωτικού ρόλου στην κρίση του Ιράκ.

    Ο Τουρκικός Τύπος με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Προς συμφωνία» (Cumhuriyet) και «Την Τρίτη το έγγραφο για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο Κοινοβούλιο» (Milliyet), τονίζει ότι η Τουρκία και οι Η.Π.Α. έλαβαν την απόφαση για εξεύρεση 'χρυσής τομής' στις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεκόπησαν υπογραμμίζοντας πως σε χθεσινή συνάντηση του Πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Άγκυρα, Pearson, με τον Τ/ΥΦΥΠΕΞ Ζιγιάλ ²εκτονώθηκε η κρίση² (Milliyet).

    Η Cumhuriyet αναφέρεται σε δήλωση Pearson μετά τη συνάντηση ότι ²συνεχίζουμε να εξαλείφουμε τα εμπόδια που προέκυψαν² καθώς και ότι ο κ. Ζιγιάλ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Πρεσβευτή πως επιβάλλεται να προλειανθεί το έδαφος για την προώθηση του 'εγγράφου' στο Κοινοβούλιο και ότι σε περίπτωση κατά την οποία επέλθει συμφωνία, αυτό μπορεί να προωθηθεί στο Κοινοβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνέλθει το Σώμα.

    Επίσης, οι εφημερίδες αναφέρονται σε χθεσινές αποκλειστικές δηλώσεις του Τ/ΥΠΕΞ Γιακίς στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV (βλ. σχετικό τηλεγράφημά μας Α.Π. 533/Φ.386/21.2.2003), προβάλλοντας ότι τόνισε πως είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται τη διάνοιξη των τουρκικών εδαφών σε αμερικανικά στρατεύματα έναντι οικονομικής βοήθειας, ότι συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για ένα οικονομικό 'πακέτο' σχετικά με την αποζημίωση της Τουρκίας καθώς και ότι:

    «Είμαστε αρκετά κοντά στην τελική συμφωνία με τις Η.Π.Α. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που αφορούν πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά θέματα τα οποία και οι δύο πλευρές αναμένουν να αποσαφηνισθούν και όταν η ανταπόκριση στα τουρκικά αιτήματα φθάσει σε ικανοποιητικό σημείο, αυτό θα διατυπωθεί εγγράφως. Όταν πραγματοποιηθούν όλα αυτά και ενημερωθούν οι βουλευτές μας, τότε θα φθάσουμε σε σημείο ώστε να προωθήσουμε στο Κοινοβούλιο το έγγραφο εκχώρησης αρμοδιοτήτων στο Υπουργικό Συμβούλιο».

    Η Yeni Safak με τον πηχυαίο, πρωτοσέλιδο τίτλο «Αρίντς: Δεν πρόκειται να περάσει από το Κοινοβούλιο έγγραφο περί εκχώρησης αρμοδιοτήτων χωρίς την προϋπόθεση της [διεθνούς] νομιμότητας», προβάλλει στο κύριο θέμα της αποκλειστικές δηλώσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου, Αρίντς, ότι: Σε περίπτωση προώθησης στο Κοινοβούλιο εγγράφου για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Κυβέρνηση σχετικά με τη μεταστάθμευση ξένων στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος και την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, θα εξετασθεί οπωσδήποτε αν τηρείται η προϋπόθεση της διεθνούς νομιμότητας και αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να το έχει υπ' όψιν της. Σε περίπτωση μη τήρησης αυτής της προϋπόθεσης, επιβάλλεται στο Κοινοβούλιο να απορρίψει το 'έγγραφο'.

    Η Radikal με τίτλο «Pearson: Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα εκτός του οικονομικού», αναφέρεται σε δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή Pearson σε προχθεσινή δεξίωση στην Πρεσβεία των Η.Π.Α. ότι: Οι δυσχέρειες που παρουσιάζονται στις αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις δεν είναι στρατιωτικού και πολιτικού χαρακτήρα, αλλά είναι οικονομικής φύσεως και μόνο. Κατά τις επαφές του Τ/ΥΠΕΞ Γιακίς και του Υπουργού Επικρατείας, Μπαμπατζάν στις Η.Π.Α., η τουρκική πλευρά πρότεινε οικονομικό 'πακέτο', ύψους 92 δις δολαρίων. Η αμερικανική πλευρά απάντησε ότι είναι αδύνατο να καταβάλει αυτό το ποσό και πρότεινε τη χορήγηση δωρεάν βοήθειας ύψους 6 δις δολαρίων, τονίζοντας ότι αυτό εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Bush και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή επί του προκειμένου. Προτάθηκε επίσης η εξής εναλλακτική λύση: Χορήγηση εκ της συνολικής βοηθείας ύψους 6 δις δολαρίων, δωρεάν βοήθειας ύψους 4 δις δολαρίων, συν τη χορήγηση του υπολοίπου υπό μορφή πιστώσεων ύψους 20 δις δολαρίων, συν χορήγηση πετρελαίου αξίας 1 δις δολαρίων μετά τον τερματισμό της ιρακινής κρίσης συν εγγύηση ανάθεσης έργων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ ύψους 1 δις δολαρίων, συν ανάθεση σε Τούρκους εργολάβους έργων εκσυγχρονισμού βάσεων και λιμανιών, ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

    Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV όπου γίνεται αναφορά στις δηλώσεις Γιακίς σημειώνεται ότι ο Τ/ΥΠΕΞ αναφερόμενος στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, τόνισε: Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ έχουν ήδη προχωρήσει σε ένα σχήμα που πλησιάζει στο κράτος, το οποίο διαθέτει Κοινοβούλιο, τελωνεία, σημαία και ένοπλες δυνάμεις, το οποίο ενδέχεται να εξελιχθεί πρώτα σε τμήμα ομοσπονδίας και αργότερα σε ανεξάρτητο κράτος. Με τη συνεχή έκθεση των ανησυχιών μας στις Η.Π.Α., οι τελευταίες κατάλαβαν ότι κάποια απόσχιση στο Βόρειο Ιράκ θα αποτελέσει παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Επίσης, η Τουρκία είναι ευαίσθητη σε θέματα όπως η αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων σε τυχόν επιχείρηση κατά του Ιράκ πριν εισέλθουν στα τουρκικά εδάφη και η προστασία των Τουρκομάνων του Ιράκ.

    Η Hurriyet αναφέρεται σε δήλωση του Τ/ΥΦΥΠΕΞ Ζιγιάλ κατά τη διάρκεια προχθεσινής ενημέρωσης του προεδρείου του ANAP ότι η Τουρκία κατά τις αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις ζήτησε τη συμπερίληψη Τούρκου στρατιωτικού ή πολιτικού αρμοδίου στη 'μεταβατική διοίκηση', που θα διορισθεί στο Ιράκ μετά τον τερματισμό της επιχείρησης, της οποίας θα ηγηθεί Αμερικανός Αντιστράτηγος καθώς και ότι υπαινίχθηκε πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις σχετικά.

    Ο Τύπος τονίζει ότι με τις ενισχύσεις που εστάλησαν, η δύναμη της 2ης Στρατιάς [που ελέγχει την τουρκο-ιρακινή μεθόριο] ανήλθε στις 100.000 άνδρες καθώς και ότι το λιμάνι της Ισκεντερούν [Αλεξανδρέττα] όπου πρόσφατα έγινε η εκφόρτωση αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων έχει κηρυχθεί, ανεπίσημα, από την εκεί στρατιωτική αρχή σε ²απαγορευμένη ζώνη² και τα οχήματα που εκφορτώθηκαν φρουρούνται από Αμερικανούς στρατιώτες.

    Η Hurriyet προβάλλει στο κύριο θέμα της ότι δύο φορτηγά πλοία, τα οποία έπλεαν χθες σε απόσταση 45 μιλίων νότια της Καρπασίας με κατεύθυνση το λιμάνι της Ισκέντερουν και τα οποία μετέφεραν αμερικανικό στρατιωτικό υλικό / με 50-60 κοντέινερς το καθένα προστατεύονταν από δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15, τα οποία παρεμπόδισαν αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν ανταποκριτές της εφημερίδας.

    [17] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (12:44 UTC+2)

    Ενας συμβιβασμός στο Κυπριακό δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς μια συμφωνία στα θέματα της ασφάλειας, είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο, μετά τις επαφές του στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Τα θέματα ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας σε έναν συμβιβασμό στο Κυπριακό, είπε ο κ. ντε Σότο και πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές στο Κυπριακό θεωρούν τα ζητήματα ασφάλειας ως την ουσία των διαπραγματεύσεων.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων στο Κυπριακό και τόνισε ότι αναμένει να υπάρξουν αποτελέσματα στις συνομιλίες για την ασφάλεια το γρηγορότερο δυνατόν.

    Ο Ντε Σότο είπε ότι δεν γνωρίζει πότε και που θα γίνει η δεύτερη συνάντηση για τα θέματα της ασφάλειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην περιοχή, ο κ. ντε Σότο είπε ότι «ο χρόνος της επίσκεψης του δεν είναι τυχαίος» και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

    [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 22 Φεβρουαρίου 2003 (12:24 UTC+2)

    Η σημερινή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ και οι πληροφορίες γύρω από τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στις επαφές του Τόμας Γουέστον και των άλλων ξένων μεσολαβητών στην Κύπρο, στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας για θέματα ασφάλειας και στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο εκλελεγμένος Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Απεύχονται κατάθεση τρίτου σχεδίου'' γράφει ότι ''Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας στέλνουν μηνύματα προς τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα για μη κατάθεση τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου, η Τουρκία θεωρεί βέβαιη την κατάθεση τρίτου σχεδίου ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε στάση αναμονής''. Αλλού γράφει ότι δύο φαίνεται να είναι οι βασικοί υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όπως διαβεβαίωσε ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ γυρίζει σελίδα'' γράφει ότι ''χωρίς διαγραφές αλλά με καταλογισμό ευθυνών φαίνεται ότι θα διεξαχθεί σήμερα το ΑΣ του ΔΗΣΥ με το οποίο αναμένεται να τροχιοδρομηθεί η λήξη της εσωκομματικής αντιπαράθεσης''. Προσθέτει ότι τη Δευτέρα αναμένεται να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΔΗΣΥ ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. Αλλού αναφέρεται σε αδιέξοδο της χθεσινής πρώτης συνάντησης αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας στην Αγκυρα για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Φως για υπουργούς'' γράφει ότι το ΑΚΕΛ ''δεν άφησε περιθώρια επιλογής στον Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς χθες επέλεξε όχι μόνο τα υπουργεία αλλά και τα στελέχη του που θα τα αναλάβουν, το ΔΗΚΟ κατέθεσε τις εισηγήσεις ενώ πριν την αναχώρηση του νέου Προέδρου αύριο για την Αθήνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα''. Αλλού γράφει ότι ο Τόμας Γουέστον που έφτασε χθες στην Κύπρο για επαφές δήλωσε ότι οι Κύπριοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του νησιού.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ετοιμες οι λίστες υπουργών'' γράφει ότι ''έτοιμες είναι οι λίστες των κομμάτων στις οποίες αναφέρονται τα ονόματα που κατά την προτίμησή τους θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο''. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία εξαπέλυσε χθες απειλές εναντίον της Αιγύπτου σχετικά με την υπογραφή οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'' η Αγκυρα σε ρηματική διακοίνωση προς την Αίγυπτο προβάλλει τον ισχυρισμό πως χωρίς τη διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου η συμφωνία καθίσταται άνευ νομιμότητος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Αδιέξοδο γι' Ασφάλεια'' γράφει ότι σε αδιέξοδο οδήγησαν οι Τούρκοι την πρώτη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, στην παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο, για το θέμα της ασφάλειας σε μια κίνηση τακτικής ενόψει του νέου εγγράφου Ανάν. Αλλού γράφει ότι οι συγγενείς των Κυριάκου και Νίκου Συνέση, που εξαφανίστηκαν από το περασμένο Σάββατο, προσφέρουν αμοιβή 50 χιλιάδων λιρών σε όποιον δώσει πληροφορίες για εντοπισμό τους, νεκρών ή ζωντανών.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Βεβιασμένες κινήσεις'' γράφει ότι ο ''ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε, ύστερα από συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, σαφή προειδοποίηση με αποδέκτη τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και τους ξένους μεσολαβητές για να μην κατατεθεί νέο αναθεωρημένο σχέδιο για το Κυπριακό''. Αλλού γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα όπου θα έχει τις πρώτες του επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που διεξάγουν ασκήσεις στη Μεσόγειο μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας , με αποτέλεσμα ο Υπουργός Εξωτερικών να διαβιβάσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία διπλωματική Νότα για τήρηση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Αλλού γράφει ότι υπεξαίρεση μεγάλου ποσού διαπιστώθηκε σε ΣΠΕ μικρής κοινότητας της κεντρικής ορεινής Πάφου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Νέα αφετηρία'' γράφει ότι ''νέα σελίδα στις σχέσεις Λευκωσίας Αθήνας ανοίγει με τη συνάντηση στην ελληνική πρωτεύουσα του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Κώστα Σημίτη'' συνάντηση που πραγματοποιείται ύστερα από την πρόσκληση του Ελληνα Πρωθυπουργού προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο. Αλλού γράφει ότι ο απερχόμενος και ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναποφάσισαν τη συνεργασία τους στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο ''Νέος Τύπος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οι προτεραιότητες για την οικονομία'' γράφει ότι ''βασική προτεραιότητα του νέου προέδρου της Δημοκρατίας είναι η εξυγίανση της οικονομίας, αφού όπως είπε, πρέπει να αρθούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες που χρονίζουν, ενώ πρέπει να αποκατασταθούν σε πιο αποδεκτά επίπεδα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας και ο πληθωρισμός''. Αλλού γράφει ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναμένεται να έρθει στην Κύπρο εργατικό δυναμικό από τις υπόλοιπες 9 χώρες μέλη της Ενωσης.|

    [19] ΑΛΛΑΞΕ ΧΕΡΙΑ Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

    Ρόδος, 22 Φεβρουαρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Ένα παιχνίδι στρατηγικής και συγχρονισμού ήταν η 3η ετάπ του 9ου διεθνούς

    ποδηλατικού γύρου Ρόδου, τον οποίο διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Ροδίων, η Νομαρχία Δωδεκανήσου (ΝΑΟΔ), ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) και ο ποδηλατικός όμιλος «Ιβίσκος».

    Ο αγώνας ήταν σκληρός και επιθετικός. Η Mπανκγκιλοροτεράι (Ολλανδία) επέλεξε

    την επίθεση από την πρώτη στιγμή, με στόχο να βρεθεί ένας από τους αθλητές της στην

    τριάδα, θέση που θα του έδινε την κίτρινη φανέλα. Βασικός σκοπός ήταν να κουραστούν οι

    αντίπαλοι. Όταν, μάλιστα, είδε στα τελευταία χιλιόμετρα τους ποδηλάτες της Γκερολστάινερ

    και ειδικότερα τον μέχρι εκείνη τη στιγμή πρώτο της γενικής κατάταξης, Σεμπάστιαν Λάγκ,

    να μένει στο δεύτερο γκρουπ, ήξερε πως θα ήταν ο ρυθμιστής του παιχνιδιού.

    Τελικά, ο αθλητής της, Ολλανδός Μπραμ Σμιτς, πήρε τη δεύτερη θέση της ετάπ

    (3:53΄02΄΄), πέρασε πρώτος στη γενική κατάταξη και ανέβηκε στο βάθρο των νικητών

    φορώντας την κίτρινη φανέλα. Ο Λανγκ είχε βγει εκτός παιχνιδιού και περιορίστηκε στην 29η

    θέση. Την άσπρη γραμμή του τερματισμού πάτησε πρώτος ο Δανός Τόμας Μπρουν Ερικσεν

    της Tίσκαλι με χρόνο 3:53΄01΄΄ και τρίτος ο συμπατριώτης του Φρανκ Χόι της Φάκτα με

    3:53΄03΄΄.

    «Ήταν ένας δύσκολος αγώνας. Το μυστικό της επιτυχίας μας ήταν ο τρόπος που

    δουλέψαμε σαν ομάδα. Με συνεχείς επιθέσεις φτιάξαμε ένα γκρουπ. Μοιραία, λοιπόν, ένας

    από την ομάδα μου θα ήταν ο νικητής και έτυχε να είμαι εγώ. Δεν φοβάμαι το σιρκουί, αλλά

    τους άλλους σπρίντερ και πόσο γρήγορα θα πάνε. Πιστεύω ότι ο συναθλητής μου, Κέμνα,

    θα μπορέσει να τους κερδίσει», δήλωσε ο Σμιτς.

    Το πρώτο σπριντ ανάβασης κέρδισε ο Φρανκ Χόι, το δεύτερο ο Ιταλός Μάρκο

    Σερπελίνι της Λάμπρε και το σπριντ ευθείας και πάλι ο Χόι.

    Από την ελληνική ομάδα την καλύτερη θέση πήρε ο Μάρκος Μωραϊτάκης, ο οποίος

    τερμάτισε 76ος. «Ήταν το πιο δύσκολο ετάπ. Οι αθλητές είναι καλύτεροι από πέρυσι. Δεν

    ήμασταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και τελικά βρεθήκαμε στο δεύτερο γκρουπ. Είμαι ευχαριστημένος από την απόδοσή μου, με βάση την προπόνηση που έχω κάνει», ανέφερε ο

    αθλητής του Τάλου Ν. Κυδωνίας. Ακολούθησαν οι Δημήτρης Δημητρακόπουλος (78ος),

    Γιώργος Νίνος (84ος), Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης (85ος), Γιάννης Ταμουρίδης (87ος) και

    Βασίλης Αναστόπουλος (104ος).

    Στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Σεμπάστιαν Λάγκ και στην

    τρίτη ο Τόμας Μπρουν Ερικσεν. Στη γενική του σπριντ ευθείας προηγείται ο Βέγλος Στιν

    Ντεφόλντερ της Φλάντερεν Tιντερίμ, ανάβασης ο Ιταλός Μάρκο Σερπελίνι της Λάμπρε

    (Ιταλία) και στην κατηγορία (-23) ο Ολλανδός Μπας Χίλινγκ της Ράμπομπανκ.

    Στη βαθμολογία των ομάδων, η οποία βγαίνει από τον αθροιστικό χρόνο των αθλητών

    τους, προηγείται η Mπανκγκιλοροτεράι (Ολλανδία) με 33:26΄28΄΄. Ακολουθούν οι Λάμπρε

    (Ιταλία) με 33:26΄38΄΄ και Κεράμκε Πανάρια (Ιταλία) με 33:26΄39΄΄.

    Αύριο θα διεξαχθεί η 4η εταπ (Ρόδος Καλαμώνας Ψίνθος σιρκουί Ρόδου

    απόστασης 136,4 χλμ.). Αύριο, εξάλλου, θα γίνει λαϊκός αγώνας ποδηλασίας, με την

    ονομασία «Γύρος του Κάστρου». Θ' αρχίσει στις 09:45, με αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου

    και θα πάρουν μέρος 300 περίπου Ροδίτες.

    [20] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 84-77 ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Περισσότερο εύκολα απ΄ ό,τι δείχνει το σκορ (84-77), κέρδισε τον Ιωνικό ο ΠΑΟΚ στο κλειστό της Πυλαίας και στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ.

    Πρωταγωνιστής από τον Δικέφαλο ήταν ο Μπρα Μιλισάβλιεβιτς που έκανε ό,τι ήθελε κάτω από τις δύο μπασκέτες, σημειώνοντας 19 συνολικά πόντους. Επίσης, πολύ καλή απόδοση είχε ο νεαρός Νέστορας Κόμματος, που σημείωσε 17 πόντους. Ο ΠΑΟΚ δεν ξεκίνησε δυνατά. Βρέθηκε από την αρχή πίσω στο σκορ. Αυτό συνέβη σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο. Όμως στη συνέχεια τα δεδομένα άλλαξαν και ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πιάσει την καλή του απόδοση, ισοφαρίζοντας σε πρώτη φάση και παίρνοντας μια μικρή διαφορά αργότερα. Από την πλευρά του Ιωνικού την καλύτερη απόδοση είχε ο Ερικ Καθρέλ με 21 πόντους και ακολούθησε ο Βετούλας με 14 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 20-22, 43-39, 65-61, 84-77.

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 19 (2), Βασιλειάδης 15 (3), Βασιλόπουλος 8 (1), Κόμματος 17 (3), Αλέξις 14, Σκοτ 11.

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.: Μποσγανάς 10, Μάρκοβιτς 10, Αγιόσο 12 (1), Βετούλας 14 (4), Κοχ 9 (3), Κεκέλης 1, Καθρέλ 21.

    [21] ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Ηράκλειο, 22 Φεβρουαρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Στα τελευταία δευτερόλεπτα κρίθηκε το παιχνίδι του Ηρακλείου, ανάμεσα στην ομώνυμη ομάδα και τον Αρη, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κερδίσουν με 88-87 χάρις στο εκπληκτικό τρίποντο του Ντόρεμους Μπένερμαν, ακριβώς με τη λήξη του αγώνα.

    Ο Αρης μπήκε δυνατά και έδειξε ότι θέλει τη νίκη. Πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και μαζί ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο κράτησε καθ' όλη τη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαλέπτων. Στην επανάληψη οι Κρητικοί ανέβασαν την απόδοσή τους και ισορρόπησαν το παιχνίδι. Και αυτό φάνηκε στο τρίτο δεκάλεπτο (65-65). Ετσι συνεχίστηκε το παιχνίδι μέχρι το τέλος, όπου οι κίτρινοι είχαν προβάδισμα δύο πόντων, αλλά ο Μπένερμαν είχε αντίθεση άποψη, που με το τρίποντο που σημείωσε στο τελευταίο δευτερόλεπτο, έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.

    Τα δεκάλεπτα: 21-23, 38-44, 65-65, 88-87.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Παβλίσεβιτς 2, Σιούτης 1 (1), Μπάτσικ 5, Μακρής 10 (2), Οστιν 14, Κούβαρης 6 (1), Μπένερμαν 21 (1), Βαρδαβάς 5, Χόρβατ 18 (2).

    ΑΡΗΣ: Σόλομον 27 (6), Ραίσεβιτς 2, Λάππας 2, Νικολαϊδης 16 (5), Γκαγκαλούδης 12 (2), Ανγκέλοφ 4, Λικχολίτοφ 11, Στακ 5, Γκργκατ 8.

    [22] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη σε βάρος του Πανιωνίου με 83-69 πήρε η Νήαρ Ηστ στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και κέρδισαν δίκαια, σε αντίθεση με τον Πανιώνιο που έδειξε τον άσχημο εαυτό του στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης.

    Από τη Νήαρ Ηστ πολύ καλή απόδοση είχε ο Νάκιτς που σημείωσε 25 πόντους, ενώ τον ακολούθησε ο Καράγκουτης με 15. Από τον Πανιώνιο ξεχώρισε μόνο ο Διαμαντόπουλος που σημείωσε 20 συνολικά πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 24-8, 39-25, 64-43, 83-69.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Χρυσανθόπουλος 3 (1), Σοφογιάννης 9 (1), Μάγλος 8, Παπανικολόπουλος 11, Νάκιτς 25 (1), Καϊμακόγλου 4, Ξανθόπουλος 8 (2), Καράγκουτης 15.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Χέντερσον 6 (1), Διαμαντόπουλος 20, Σκλάβος 10, Μπέιλι 21 (1), Αγαδάκος 6, Μπέρναρντ 4.

    [23] Ο ΟΦΗ ΚΕΡΔΙΣΕ 2-0 ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

    Ηράκλειο, 22 Φεβρουαρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Ο ΟΦΗ περισσότερο αποφασισμένος πήρε πολύτιμη νίκη με 2-0 στο Ηράκλειο σε βάρος της Προοδευτικής. Οι Κρητικοί μπήκαν δυνατά, κατάφεραν να πάρουν από νωρίς τον έλεγχο του παιχνιδιού και σημειώνοντας ένα γρήγορο γκολ, πήραν τον ανάλογο αέρα που τους βοήθησε για τη συνέχεια.

    Η πρώτη καλή ευκαιρία σημειώθηκε στο 10' όταν το σουτ του Δέντσα βγήκε λίγο άουτ. Ο ΟΦΗ προηγήθηκε στο 16' όταν ο Μπόατεγκ με προβολή έκανε το 1-0, μετά από σέντρα του Μπελεβώνη. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 48' ο Σοάρες σημείωσε το δεύτερο τέρμα της αναμέτρησης. Στο 78' ο Μπόατεγκ βγήκε τετ-α-τετ με τον Κόη που όμως δεν μπόρεσε να ανεβάσει το δείκτη του σκορ.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Νίκος Αγγελάκης. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Κολιτσιδάκη, Σιδηρόπουλο και Κώτσιο.

    ΟΦΗ: Μπεκιάι, Κώτσιος, Κολιτσιδάκης, Μοσχογιάννης, Κουνενάκης, Μπελεβώνης (82' Σολίς), Κιάσσος, Δέντσας, Ντεγιάνοφ (74' Δερμιτζάκης), Μπόατεγκ (89' Κεφαλούκος), Σοάρες.

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Κόης, Καλλιμάνης, Πουλόπουλος, Ανδράλας, Αγγελόπουλος, Σιδηρόπουλος, Σπέρτος (82' Παπασταθόπουλος), Γιαννενάκης, Αλμανίδης (69' Προβίδας), Ζαΐμι, Μόρας (60' Τάτσης).

    [24] ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Η UDA

    Δουβλίνο, 22 Φεβρουαρίου 2003 (15:59 UTC+2)

    Στην αναστολή της ένοπλης δράσης της, ανακοίνωσε ότι προχωρά για τους επόμενους 12 μήνες η μεγαλύτερη οργάνωση των Ενωτικών Προτεσταντών της βόρειας Ιρλανδίας UDA (Ενωση Προστασίας του Ολστερ), προκειμένου να αναδιοργανωθεί.

    Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η UDA θα ορίσει νέο εκπρόσωπό της για να διαπραγματευθεί την κατάργηση του οπλοστασίου της με τον καναδό στρατηγό Τζον ντε Σαστελέν, επιφορτισμένο με τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

    Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αφοπλισθεί, αν δεν κάνει πρώτα το ίδιο ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA).

    [25] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ

    Τόκιο, 22 Φεβρουαρίου 2003 (15:54 UTC+2)

    Τετραήμερη περιοδεία στην κορεατική χερσόνησο , με σταθμούς την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, ξεκίνησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σε μια προσπάθεια να πείσει τις ασιατικές χώρες να ασκήσουν πιέσεις στην Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να προσέλθει σε πολυμερείς διαβουλεύσεις για την επίλυση της κρίσης.

    Από την πλευρά της η Κίνα, ήδη έχει καταβάλει προσπάθειες για την υποβάθμιση

    των διαφορών της με τις ΗΠΑ, διαμηνύοντας χθες ότι Πεκίνο και Oυάσιγκτον συμμερίζονται την άποψη ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

    Από την πλευρά του ο εν αναμονή πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Pοχ Mου-χουν -ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία στις 25 Φεβρουαρίου- εξέφρασε χθες την κάθετη αντίθεσή του σε μία επίθεση στη B. Kορέα, η οποία θα πυροδοτήσει έναν πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

    Σημειώνεται ότι η Nότιος Kορέα, καθώς και οι γειτονικές χώρες, αντιτίθενται ακόμα στην επιβολή κυρώσεων προς την Πιονγιάνγκ, μία κίνηση που ήδη εξετάζει η Oυάσιγκτον.

    H B. Kορέα ανέβασε πάντως χθες και πάλι τους τόνους, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της N. Kορέας -για πρώτη φορά από το 1983- προτού αναχαιτιστεί από έξι μαχητικά F-5E.

    «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την παραβίαση και απαιτούμε από τον Bορρά να αποτρέψει ανάλογες ενέργειες», ήταν η αντίδραση της Σεούλ, η οποία κάλεσε τις βορειοκορεάτικες αρχές να λάβουν «υπεύθυνα μέτρα».

    [26] ΟΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Κουάλα Λουμπούρ, 22 Φεβρουαρίου 2003 (15:06 UTC+2)

    «Απαράδεκτη» χαρτακτήρισαν την κατάσταση στην Κύπρο οι Αδέσμευτες χώρες,

    κατηγορώντας για την κατάσταση αυτή την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    Στο σχέδιο απόφασης της διάσκεψης των Αδεσμεύτων, που διεξάγεται στη

    Μαλαισία, τονίζεται ότι «το Κίνημα (των Αδεσμεύτων) θεωρεί το σημερινό

    στάτους κβο, το οποίο δημιουργήθηκε με τη χρήση βίας και διατηρείται με

    τη στρατιωτική ισχύ, ως απαράδεκτο» και εκφράζεται ανησυχία για την

    έλλειψη προόδου που «οφείλεται κυρίως στην τουρκική αδιαλλαξία».

    [27] ΣΤΟΥΣ 96 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΟΥ ΡΟΝΤ ΑΪΛΑΝΤ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    ΡΟΝΤ ΑΪΛΑΝΤ, 22 Φεβρουαρίου 2003 (14:58 UTC+2)

    Τους 96 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή σε κλάμπ στο Ρόουντ Αϊλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται στους 187.

    Υπενθυμίζεται ότι στο κλάμπ γινόταν συναυλία, την οποία παρακολουθούσαν 300 άτομα.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η πυρκαγιά ξέσπασε από πυροτεχνήματα και σε λίγα λεπτά το κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες. Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες πανικού με δεκάδες θαμώνες του κέντρου να προσπαθούν να εγκαταλείψουν το κλαμπ. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγες ώρες αργότερα.

    [28] ΘΕΑΤΡΙΚΟ "ΜΕΛΤΕΜΑΚΙ" ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Βόλος, 22 Φεβρουαρίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Tο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Bόλου, στο πλαίσιο της κοινωνικής του

    αποστολής θα παρουσιάσει αύριο Kυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις φυλακές

    Kασσαβέτειας την παραγωγή του Eρασιτεχνικού Θεατρικού Eργαστηρίου "Tο

    Mελτεμάκι" του Παντελή Xορν.

    "Tο Mελτεμάκι" παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Δημήτρη

    Δακτυλά, σκηνικά και κοστούμια Έλενας Aβτζή, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν

    τα μέλη του Θεατρικού Eργαστηρίου: Mάρω Aισώπου, Mαρία Kηρύκου, Γιούλα

    Kολέτσιου, Hρακλής Παπαγιάννης, Aποστόλης Πλακόπουλος, Eλευθερία Σαββάκη.

    "Tο Mελτεμάκι" γράφτηκε το 1927. Λίγες μέρες πριν την πρώτη παρουσίασή

    του είχε αναγγελθεί με τον λιγότερο τρυφερό τίτλο "Έρως και Πείνα" και

    χαρακτηριζόταν από το συγγραφέα ως καθαρή κωμωδία και όχι ως κομεντί

    όπως ανέφεραν κάποιες κριτικές στη συνέχεια. Aπό την πρώτη στιγμή

    καθιερώθηκε, δίπλα στο "Φιντανάκι" σαν "αντιπροσωπευτικό" έργο της

    τέχνης του Παντελή Xορν και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά

    έργα του 20ού αιώνα.

    O Παντελής Xορν τοποθετεί τη δράση του έργου σε ένα νησιώτικο πλαίσιο,

    όπως και σε άλλα έργα του, σε ένα νησί του Aιγαίου που δεν

    κατονομάζεται. Tο κύριο θέμα στο "Mελτεμάκι" είναι ένα βασικό μοτίβο της

    δραματουργίας του Παντελή Xορν, ο έρωτας. H ανάγκη για τον έρωτα, η

    στέρηση του έρωτα, το ανέφικτο του έρωτα. Aπό την άλλη μεριά, ο γάμος,

    ως γεγονός ασυμβίβαστο προς τον έρωτα. Kαι ο μύθος στηρίζεται σε ένα

    κλασικό σχήμα: Kάποιος έρχεται, ανατρέπει τα πάντα με την καταλυτική του

    παρουσία και τέλος αναχωρεί. Aυτό ισχύει και για τα δύο ζευγάρια του

    έργου και φέρνει σε αντίστιξη τον έρωτα, από τη μια μεριά ως υπαρξιακή

    ανάγκη, από την άλλη ως αισθησιακή, γήινη προτεραιότητα. O Tάκης,

    απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού, μαγεύεται από την ανιψιά της

    γυναίκας του, τη νεαρή μαθήτρια Aλίκη και νιώθει να αφυπνίζεται μέσα του

    η ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικά: Mέχρι τώρα είχε πνίξει τη στέρησή του

    στο ούζο και τα μεζεδάκια. H σοβαρή, ρομαντική Aλίκη θαυμάζει τους

    ώριμους άντρες, αλλά μολονότι γοητεύεται από το θείο, αποχωρεί. Eπίσης,

    η Σοφία, η γυναίκα του Tάκη πρακτική και γεμάτη φροντίδες, δεν φαίνεται

    να κατανοεί τις βαθύτερες ανάγκες του άντρα της.

    Παράλληλα, με τον Tάκη, ο υπηρέτης Bαγγέλης θα "ατακτήσει" περιστασιακά,

    ερεθισμένος από την προκλητική παρουσία της Mαταλαίνας, δίνοντας την

    ευκαιρία στην απλοϊκή γυναίκα του Σταματίνα να συμπεράνει ότι "έτσι

    κάνουν οι άντρες, στο τέλος στη γυναίκα τους θα γυρίσουν".

    Για το συγγραφέα ο έρωτας ξεπερνά τις υλικές διαστάσεις και είναι, όπως

    λέει κάποιος ήρωάς του, "μια πάλη με την ανυπαρξία! Aγαπάς για να μην

    πεθάνεις, για να μην πεθάνεις ποτέ!". Aλλά ο έρωτας απουσιάζει από το

    γάμο. Tο φαινομενικά ευτυχισμένο τέλος στο "Mελτεμάκι" υποκρύπτει μια

    βαθιά πικρία, την πικρία του ίσως αναπόφευκτου συμβιβασμού, εξίσου

    δραματικού με το θάνατο.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2003 (15:01 UTC+2)

    Tο Kρατικό Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης σε συνεργασία με το Kέντρο Σύγχρονης Tέχνης Pεθύμνης οργανώνουν την έκθεση με τίτλο "O θάνατος του Tσε Γκεβάρα". H έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Mουσείου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (προβλήτα A΄, αποθήκη B1), μεταξύ 5 Mαρτίου-10 Aπριλίου.

    H έκθεση που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο στο Pέθυμνο περιλαμβάνει 35 έργα, πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και αφίσες που προέρχονται από συλλογές ερευνητικών κέντρων και ιδιωτών. Θα εκτεθούν, επίσης, οι πρωτότυπες φωτογραφίες του νεκρού Tσε, που τράβηξε ο Φρέντι Aλμπόρτα.

    [30] ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Βόλος, 22 Φεβρουαρίου 2003 (11:41 UTC+2)

    Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, με θέμα «Από τους προϊστορικούς στους νεότερους χρόνους», διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου στο κτίριο Παπαστράτου.

    Στη διοργάνωση συνεργάζονται οι Εφορείες Προϊστορικών - Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΙΓ΄ Βόλου, ΙΕ΄ Λάρισας, 7η Βυζαντινών Λάρισας, Θ΄ Θήβας, Ι΄ Δελφών, ΙΑ΄ Χαλκίδας, ΙΔ΄ Λαμίας, 1η Βυζαντινών Αθήνας). Οι Εφορείες θα παρουσιάσουν το έργο τους και τα ανασκαφικά αποτελέσματα παλαιότερων χρόνων.

    [31] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2003 (11:27 UTC+2)

    Το Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής της Ελλάδας και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, υιοθετώντας την ιδέα του πανεπιστημιακού και προέδρου του ΕΣΜ Απόστολου Κώστιου και στην προσπάθεια για την προώθηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θεσπίζουν από φέτος το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής για ερμηνευτές έντεχνης ελληνικής μουσικής το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια επιβραβεύοντας τρεις ερμηνευτές που θα έχουν αποδείξει έμπρακτα, με τις εκτελέσεις τους, την αγάπη τους για την έντεχνη μουσική. Κάθε βραβείο θα συνοδεύεται από το ποσό των 2.500 ευρώ, ενώ αθλοθέτες είναι τα μέλη του ΕΣΜ, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

    Στην τιμητική επιτροπή του βραβείου συγκαταλέγονται προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Μ. Παλάντιος, Ευ. Μουτσόπουλος, Γ. Σισιλιάνος, Σπ. Ευαγγελάτος, Π. Κούκος, ¶. Δεληβοριάς, Λ. Καρυτινός, Χ. Καλομοίρη, Α. Μπαλτάς, Γ. Κουρουπός κ.α. ενώ την Κριτική Επιτροπή του Βραβείου αποτελούν οι Θ. Αντωνίου, Ν. Δοντάς, Α. Κώστιος, Ε. Νίκα - Σαμψών, Κ. Ρωμανού, Γ. Σβώλος και Β. Φιδετζής.

    Η προθεσμία υποβολής προγραμμάτων των μουσικών που επιθυμούν να συμμετέχουν λήγει στις 14 Μαρτίου, ενώ η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου, στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αρχιμουσικού και συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του και ταυτόχρονα 40 χρόνων από την ίδρυση του ελληνικού τμήματος του Συμβουλίου Μουσικής της Unesco, του οποίου ο Ευαγγελάτος υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 22 February 2003 - 19:13:44 UTC