Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΑΡΤΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ME THN KAΜΨΗ
  • [02] ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ
  • [03] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
  • [07] AYΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [09] ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η ΝΔ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [10] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟ 2002 ΓΙΑ ΤΗΝ INFORM Π. ΛΥΚΟΣ
  • [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ INFORMER ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ
  • [13] ΗΥΑΤΤ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΣΜΑ 0,25 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2002
  • [14] ΧΩΡΟ 1.000 τ.μ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS
  • [15] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΠΓΔΜ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝ ΟΨΕΙ
  • [17] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΟΪΣΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
  • [18] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΜΠΟΥΣ
  • [19] ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [20] Η ΦΛΟΓΑ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΟΥΣ
  • [21] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΕΡΑΥΝΟ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ζ. ΡΟΓΚ
  • [22] 9ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΡΟΔΟΥ
  • [23] ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΡΙΓΚΩΝΗΣ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ATHENS EUROLYMP
  • [24] ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΒΟΛΕΪ
  • [25] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ-17 ΝΕΚΡΟΙ
  • [26] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [27] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
  • [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ-ΣΤΡΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [29] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
  • [30] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • [31] ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
  • [33] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [34] "TO ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"-ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΑΡΤΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ME THN KAΜΨΗ ΤΗΣ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ ΝΤΕNΚΤΑΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (14:53 UTC+2)

    Στην κάμψη της αδιαλλαξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς εντοπίζουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, τον τρόπο προώθησης μιας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος που συναντήθηκαν το μεσημέρι στην Αθήνα συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την κατάθεση του μνημονίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα.

    Σύμφωνα με τον Κυπριακό Τύπο, το μνημόνιο Ανάν προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι το νέο όνομα του νησιού θα είναι Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, αυτή θα αποτελείται από δύο συνιστώντα και όχι συστατικά κράτη, η Καρπασία θα παραμείνει στους Τουρκοκύπριους, στην ελληνοκυπριακή διοίκηση θα επιστρέψουν 2700 πρόσφυγες, ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο θα είναι 45 με 50 χιλιάδες, θα υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας έξι χιλιάδων ατόμων από την κάθε πλευρά, ενώ οι βρετανικές δυνάμεις θα παραχωρήσουν το 50% του εδάφους των βάσεών τους σε αναλογία 90% στους ελληνοκύπριους και 10% στους τουρκοκύπριους.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδόπουλο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Κύπρος έχει τον πρώτο λόγο στην όποια διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι τα χαρτιά στις διαπραγματεύσεις είναι πάντοτε καλυμμένα. Υπογράμμισε πάντως ότι η επίλυση του Κυπριακού στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί προϋποθέτουν και τη βούληση της άλλης πλευράς. «Αλλά η στάση την οποία τηρεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης παρά τις διογκούμενες αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα παραμένει αδιάλλακτη. Έτσι τα περιθώρια επιτυχίας των συνομιλιών μέσα στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί είναι ελάχιστα, σχεδόν ανύπαρκτα» είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να εκμεταλλευτεί αυτή την ιστορική συγκυρία που υπάρχει για το Κυπριακό έτσι ώστε, αν καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία να επιτευχθεί μια λύση του θέματος προς το συμφέρον ολόκληρου του Κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

    Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Ανάν στην Αθήνα ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μπορεί να συζητήσει διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και να ζητήσει τη γνώμη της ελληνικής πλευράς. Σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα θα εκφράσει την θέση ότι θα πρέπει να πιεστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά ώστε να συμβάλλει δημιουργικά στη διαδικασία. «Ο κ. Ανάν θα πρέπει να πείσει και την Τουρκία ότι δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από τον κ. Ντενκτάς και να μην προωθεί τη λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με το μνημόνιο Ανάν ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι θα τύχει περαιτέρω συζητήσεων στη Λευκωσία με τη διαπραγματευτική ομάδα και τον κ. Ντε Σότο.

    [02] ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Σε λάθος του οδηγού του λεωφορείου αποδίδουν οι αστυνομικές αρχές και επίσημα τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη γέφυρα του Αλιάκμονα ποταμού, όταν το μοιραίο λεωφορείο του ΚΤΕΛ επιχείρησε ανεπιτυχώς να προσπεράσει το προπορευόμενο φορτηγό νταλίκα.

    Ο επιθεωρητής Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Βιολιτζής ανακοίνωσε το απόγευμα ότι από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, αλλά και από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει ότι ο οδηγός του λεωφορείου επιχείρησε τη μοιραία προσπέραση από την εσωτερική λωρίδα κανονικά, αλλά δεν κατάφερε να παρακάμψει το φορτηγό που κινούνταν στη μεσαία λωρίδα. Σε κάποια στιγμή το λεωφορείο χτύπησε με την αριστερή πλευρά στα διπλά προστατευτικά κιγκλιδώματα της γέφυρας, σύρθηκε πάνω σ΄ αυτά αρκετά μέτρα και στη συνέχεια έπεσε, πάντα με την αριστερή πλευρά, μέσα στο ποτάμι.

    Ο κ. Βιολιτζής αποκάλυψε ακόμα ότι ο οδηγός της νταλίκας Μιχάλης Κωνσταντινόπουλος 45 ετών, που είδε στον καθρέφτη την πτώση του λεωφορείου, ειδοποίησε με το κινητό του τηλέφωνο την αστυνομία και στη συνέχεια συνέχισε το ταξίδι του με προορισμό τη Θήβα.

    Ο επιθεωρητής της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται το τροχαίο στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος, αφού πάνω στη γέφυρα δεν υπήρχε πάγος, ενώ είπε ακόμα ότι το λεωφορείο δεν παρουσίαζε τεχνικά προβλήματα, με εξαίρεση τα πίσω λάστιχα που ήταν - όπως είπε - φθαρμένα, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να έχει ιδαίτερη σημασία, αφού στο σημείο δεν βρέθηκαν ίχνη φρεναρίσματος.

    Απο τις αστυνομικές αρχές η κατάθεση του οδηγού της νταλίκας, αλλά και ενός

    δεύτερου οδηγού ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου, που ακολουθούσε το λεωφορείο και είδε την αποτυχημένη προσπέραση πάνω στη γέφυρα, θεωρούνται καθοριστικές για την εξιχνίαση των αιτιών του πολύνεκρου τροχαίου.

    Γ.Χ.

    [03] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Ουάσιγκτον, 24 Φεβρουαρίου 2003 (17:31 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέα απόφαση για το Ιράκ και αναμένουν από τον οργανισμό να συσκεφθεί και να αποφασίσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου για το νέο ψήφισμα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλεισερ δήλωσε το απόγευμα ότι στη Νέα Υόρκη στις 3.30 το μεσημέρι (10.30 ώρα Ελλάδας) οι ΗΠΑ θα υποβάλουν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας νέο ψήφισμα για το Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τη Βρετανία να υιοθετηθεί το νέο ψήφισμα στα μέσα Μαρτίου ο κ. Φλέισερ απάντησε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι μετά την παρουσίαση του ψηφίσματος περιμένει από τον ΟΗΕ να εξετασθεί αυτό πολύ σύντομα» και αρνήθηκε να προσδιορίσει πόσο σύντομο θα είναι αυτό το διάστημα απλά είπε ότι «δεν είναι κακός υπολογισμός αυτή η χρονική στιγμή».

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο του νέου ψηφίσματος απλά δήλωσε ότι "θα είναι πολύ σύντομο και ακριβές".

    Ο.Κ.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (14:05 UTC+2)

    Στην επιστολή του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Χυτήρη:

    «Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΔΕΣΟΠ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξετάστηκαν τα θέματα, τα οποία τίθενται σε ένα πόρισμα εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο συντάχθηκε εδώ και δέκα μέρες και είχε ως συνέπεια τη δήλωση, στην οποία προέβη την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.

    Στην επιστολή, την οποία απέστειλε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ προς τον Πρωθυπουργό, θα απαντήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με επιστολή δική του. Στην απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού θα τονίζεται ότι δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων που να δημιουργούν την ανάγκη περίπου δραματικών δηλώσεων, όπως αυτές τουλάχιστον εμφανίστηκαν.

    Στην ίδια επιστολή θα επισημαίνεται ότι τα πράγματα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ότι τα αποφασισθέντα χρονοδιαγράμματα τελούν υπό πλήρη έλεγχο. Θα υπογραμμίζεται επίσης η συνεχής εγρήγορση και το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κανείς εφησυχασμός, όσον αφορά την έγκαιρη παράδοση των Ολυμπιακών Εργων και την ολοκλήρωση της εν γένει ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Αυτά όσον αφορά την επιστολή που θα αποστείλει ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της ΔΟΕ.

    Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε η πρόοδος των έργων και εργασιών:

    Στο Ελληνικό.

    Στον Κηφισό.

    Στο Στάδιο Καραϊσκάκη

    Στο Χωριό Τύπου Αμαρουσίου

    Στο Χωριό Τύπου Αγίου Ανδρέου

    Στο Χωριό Τύπου στην Πανεπιστημιούπολη

    Στο Ολυμπιακό Χωριό (η πρόοδος των συμπληρωματικών έργων)

    Στο Τραμ

    Στην κατασκευή ΚΙΤ στην Αργυρούπολη.

    Συζητήθηκαν ακόμη το Πρόγραμμα Προμηθειών και το θέμα της προσωρινής άδειας εργασίας για το προσωπικό που θα χρειαστεί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (περίπου 3 μήνες).

    Θα ήθελα ακόμη να σημειώσω τα εξής:

    Αυτή τη στιγμή που σας ενημερώνω, πραγματοποιείται μια «μίνι» σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Ευάγγελου Μαλέσιου, του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη και του διευθύνοντος συμβούλου της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Γιάννη Σπανουδάκη. Αντικείμενο αυτής της σύσκεψης είναι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που έγιναν με τις δύο εταιρείες για τα θέματα ασφάλειας. Γνωρίζετε ότι είχε γίνει διαγωνισμός, ότι ο διαγωνισμός αυτός κηρύχθηκε άγονος. Γνωρίζετε επίσης ότι έγιναν διαπραγματεύσεις μέχρι την Παρασκευή το βράδυ. Τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων συζητούνται τώρα στην εν λόγω σύσκεψη.

    Γενικότερα θα ήθελα να σας πω:

    Πρώτον, η επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα για την εξέταση της προόδου της ολυμπιακής προετοιμασίας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

    Δεύτερον, η επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΟΠ θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου.

    Τρίτον, στην Ομάδα Παρακολούθησης Εργου με τη συμμετοχή της ΔΟΕ θα γίνει μια εξέταση όλων των tests events, πού και πότε μπορούν να γίνουν. Υπάρχει περίπτωση πολλά απ' αυτά να μη γίνουν στις ολυμπιακές κατασκευές. Αυτό δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Στο Σίδνεϋ, 50% των tests events έγιναν εκτός ολυμπιακών κατασκευών. Κάποια απ' αυτά βεβαίως θα γίνουν στις ολυμπιακές κατασκευές. Η ΟΠΕ είναι αρμόδια να λάβει αποφάσεις γι' αυτό το θέμα.

    Δεν θα υπεισέλθω λεπτομερώς στα θέματα που εξετάστηκαν. Θα σας μιλήσω γενικά και θα σας πω ότι η πρόοδος είναι αισθητή και ικανοποιητική σε όλα ανεξαιρέτως τα έργα. Δηλαδή και στα έργα εκείνα επί των οποίων υπήρξαν επισημάνσεις από τον κ. Ρογκ στη δήλωσή του. Οπου εντοπίζονται δυσκολίες, αυτές οφείλονται σε γενόμενες προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, από το οποίο και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις. Αυτές οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν. Δεν αποτελούν κώλυμα ως προς την ακριβή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, το 93% της διαδρομής του τραμ βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Απομένει ένα 7% όπου υπάρχει κάποια δυσκολία με συγκεκριμένο δήμο. Δυσκολία, η οποία θα ξεπεραστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποια άλλα από τα έργα αυτά. Αυτό που θα ήθελα και πάλι να σας τονίσω είναι ότι βρισκόμαστε εντός λογικών πλαισίων και με κανένα τρόπο δεν δικαιολογούνται δραματικοί τόνοι».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, αν κάποιος άκουγε τον κ. Ρογκ την Παρασκευή το βράδυ και αν ακούσει και εσάς σήμερα, ένας Ελληνας πολίτης ή κάποιος τέλος πάντων που περιμένει να δει τι θα γίνει με την Ολυμπιάδα, θα έχει μια σύγχυση, το λιγότερο που μπορώ να πω. Ο μεν κ. Ρογκ αναφέρεται σε μια οριακή κατάσταση, εσείς δε μας λέτε ότι όλα προχωρούν μια χαρά. Πώς εξηγείται αυτό;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Εξηγείται αυτό ως εξής: Οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ θεωρούν ότι το μέχρι τούδε επιτελεσθέν έργο μετριέται με το ποσοστό της ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων έργων. Για παράδειγμα, το άλφα έργο βρίσκεται στο 40%, επομένως απομένει για την ολοκλήρωσή του ένα 60%. Αυτή η γραμμική εξήγηση δεν είναι σωστή, διότι υπάρχουν έργα που είναι πολύ δύσκολα στην αρχή και μετά τελειώνουν σε πολύ πιο σύντομο χρόνο. Αυτό που σας λέω δεν είναι καθόλου θεωρητικό. Σε όλα τα έργα υπάρχουν οι εγκατεστημένοι ανάδοχοι, οι οποίοι εργάζονται με βάση προαποφασισθέντα χρονοδιαγράμματα. Για παράδειγμα, το Ολυμπιακό Χωριό ξεκίνησε όπως γνωρίζετε- με κάποιες συγκεκριμένες καθυστερήσεις. Τώρα βρίσκεται πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που θα έπρεπε να ακολουθήσει. Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά από άλλα έργα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, ο κ. Ρογκ δεν ξέρει από ολυμπιακά έργα;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Ρογκ διάβασε κάποιο πόρισμα. Το πόρισμα αυτό είχε και μια δική του λογική, η οποία δεν εντάσσεται στη λογική των εκτελούμενων έργων. Και εν πάση περιπτώσει, σας εξήγησα πως δεν χρειάζονται δραματικοί τόνοι για θέματα τα οποία τελούν υπό πλήρη και απόλυτο έλεγχο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυρία Αγγελοπούλου συμμερίστηκε τις απόψεις ή τις ανησυχίες αν θέλετε- του κ. Ρογκ;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε, ακριβώς επειδή ήταν στη Λοζάννη, τις ανησυχίες που εξέφρασε ο κ. Ρογκ. Η απάντηση προς τον κ. Ρογκ επαναλαμβάνω- θα δοθεί με επιστολή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Σας ανέφερα μάλιστα και το πνεύμα της επιστολής".

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ''τούτη την ώρα η πρώτη προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης'' στο Κυπριακό, η οποία θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και συγχρόνως σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας'', δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής..

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με το νεοκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''η Νέα Δημοκρατία, όλοι μας, θα είμαστε στο πλευρό του κυπριακού λαού, αλλά και του ιδίου στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει''. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι η εμπειρία και η γνώση του κ. Παπαδόπουλου για το Κυπριακό είναι γνωστές σε όλους.

    "Είχα την ευκαιρία να τον συγχαρώ για την πρόσφατη μεγάλη εκλογική του επιτυχία. Και, βεβαίως, να τον διαβεβαιώσω ότι, όπως πάντα η Νέα Δημοκρατία, όλοι μας θα είμαστε δίπλα, στο πλευρό του Κυπριακού λαού αλλά και του ιδίου, στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει. Αλλωστε είναι πάγια η πεποίθησή μας, ότι η καλή συνεννόηση και η συνεργασία της κυπριακής ηγεσίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, είναι βασική προϋπόθεση για την ευόδωση, την επίτευξη των κοινών μας στόχων", σημείωσε.

    [06] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Aθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιώματα του δημοσίου στις υπό κτηματογράφηση περιοχές έδωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

    Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι τα στοιχεία βάσει των οποίων έχουν προβληθεί μέχρι σήμερα από τη Δασική Υπηρεσία τα δικαιώματα του δημοσίου στις υπό κτηματογράφηση περιοχές προέρχονται από τους χάρτες του ν. 248/76 για το Δασικό Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες που καταρτίστηκαν βάσει του νόμου 2664/98 για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Παράλληλα διευκρινίζεται ότι έχουν δοθεί στις δασικές υπηρεσίες λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο παρέμβασής τους στις διαδικασίες κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου.

    Εξάλλου γνωστοποιείται ότι θα εκδοθούν σύντομα οδηγίες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα και υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία ρυθμίζονται θέματα δικαιωμάτων σε δημόσιες εκτάσεις που εντάχθηκαν σε σχέδια πόλης. Στόχος της τροπολογίας αυτής ήταν να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση σε δασικές περιοχές.

    Το υπουργείο τονίζει ότι τα υπάρχοντα δάση αλλά και οι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που αποδεικνύεται με αεροφωτογραφίες ότι στο παρελθόν ανήκαν σε μια από αυτές τις κατηγορίες, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί με νόμιμο τρόπο ως ιδιωτικές θεωρούνται δημόσιες και υπάγονται στις διατάξεις περί προστασίας δημοσίων κτημάτων.

    [07] AYΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Aθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συντονισμού της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

    [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Aθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Στην Αθήνα φτάνει αύριο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τα επόμενα βήματα στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Αύριο το απόγευμα ο κ. Ανάν θα υπογράψει στο υπουργείο Εξωτερικών τη Διακήρυξη Προσωπικοτήτων για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    [09] ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η ΝΔ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Για εμπαιγμό των αγροτών κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας, της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μπασιάκος με αφορμή κυβερνητικές δηλώσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και την υποβολή σχετικών αιτημάτων στην ΕΕ.

    Ο κ. Μπασιάκος υπενθύμισε ότι εκκρεμούν ακόμη αποζημιώσεις από το 1999 και κατήγγειλε ότι οι ζημιές υποεκτιμώνται ενώ δεν καταβάλλονται οι αναλογούσες αποζημιώσεις.

    Η δήλωση του κ. Μπασιάκου είναι η ακόλουθη:

    «Η Κυβέρνηση εμπαίζει και πάλι δυστυχώς τους αγρότες διαβεβαιώνοντάς τους, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, ότι θα ζητηθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κάλυψη των ζημιών και θα επισπευσθεί η καταβολή των αποζημιώσεων. Διότι τίποτα δεν άλλαξε. Οι δυσλειτουργίες και η ανεπαρκής κάλυψη δυστυχώς διευρύνονται.

    Η Κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια ότι εκκρεμούν ακόμη αποζημιώσεις απ' το έτος 1999 και εξής, ότι υποεκτιμώνται οι ζημιές και δεν καταβάλλονται οι αναλογούσες αποζημιώσεις, παρά την επιβολή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες, ότι με διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια αποκλείονται πολλοί αγρότες και πολλές ζημιές απ' την ασφαλιστική κάλυψη και ότι εκτός από την ανακατανομή δεδομένων ήδη για τη χώρα μας κοινοτικών κονδυλίων από αναπτυξιακά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ, ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τον ΕΛΓΑ με ποσό μόλις 3,4 δις δρχ. για το 2003! Δεν έχουν καταβληθεί δε οι περιβόητες προκαταβολές του 50% των αποζημιώσεων, που βαρύγδουπα έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

    Ας πάψει λοιπόν η Κυβέρνηση να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες στους αγρότες, όσο τα φώτα της δημοσιότητας αναδεικνύουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα και ας αποφασίσει σε συνεργασία με αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να καλύψει γρήγορα το σύνολο των ζημιών, ώστε οι πολύπαθοι αγρότες να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις παραγωγικές δραστηριότητές τους».

    [10] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (16:32 UTC+2)

    Με απώλειες της τάξης του 1,01% έκλεισε ο γενικός δείκτης και διαμορφώθηκε στις 1.663,52 μονάδες, σε μια συνεδρίαση με πτωτικές τάσεις και ρευστοποιήσεις που είχαν ως επίκεντρο τα blue chips κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

    Το αρνητικό κλίμα που ταλαιπώρησε την εγχώρια αγορά ήταν αποτέλεσμα και της πορείας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία κινούνται σε αρνητικό έδαφος, έπειτα από την αποκάλυψη του λογιστικού σκανδάλου της ολλανδικής αλυσίδας λιανικών πωλήσεων Royal Ahold.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 51,9 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν 44 σημείωσαν κέρδη, 262 υποχώρησαν και 62 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Στους δείκτες FTSE, ο εικοσάρης των blue chips υποχώρησε κατά 1,17%, ο FTSE ASE MID 40 κατέγραψε απώλειες 1,35%, ενώ ο FTSE ASE SMALLCAP 80 υποχώρησε κατά 1,81%. Ο FTSE ASE 140 υποχώρησε κατά 1,27%.

    Αρνητική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες. Μόνο ο δείκτης των ειδών λύσεων πληροφορικής ενισχύθηκε κατά 0,59%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης των ασφαλειών (-2,57%) και ακολούθησαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (-2,46%), των εκδόσεων εκτυπώσεων (-2,34%), της κλωστοϋφαντουργίας (-2,23%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (-2,00%) και των συμμετοχών (-2,00%).

    Απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι δείκτες των κατασκευών (-1,74%), των διυλιστηρίων (-1,72%), των τραπεζών (-1,72%), των επενδύσεων (-1,67%), της πληροφορικής (-1,57%), της Παράλληλης (-1,52%), των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (-1,52%), των βιομηχανιών (-1,48%), του χονδρικού εμπορίου (-1,41%) και του λιανικού εμπορίου (-1,11%).

    Τέλος, με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες των τροφίμων ποτών (-0,84%), των τηλεπικοινωνιών (-0,67%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,40%).

    Ε.Σ.

    [11] ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟ 2002 ΓΙΑ ΤΗΝ INFORM Π. ΛΥΚΟΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (15:53 UTC+2)

    Αύξηση τόσο σε εταιρικό, όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο, σημείωσαν το 2002 τα οικονομικά αποτελέσματα της Inform Π. Λύκος, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2002, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 74,0 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 64,6 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 14,6%.

    Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ξεπερνούν τα 18,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 17,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2001, αυξημένα κατά 7,1%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας υπερβαίνουν τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά 5% τα 12,9 εκατομμύρια ευρώ του 2001.

    Τέλος, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανέρχονται στα 11,3 εκατομμύρια ευρώ έναντι 10,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου το 2001, επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξεως του 7,8%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικώς ενοποιήθηκε η νεοσυσταθείσα Lykos Paperless Solutions (LPS) Α.Ε. παρότι λειτουργεί μόλις μερικούς μήνες. Η LPS εμφανίζει ζημιά 700,000 ευρώ περίπου μειώνοντας ισόποσα τα συνολικά κέρδη του Ομίλου. Εξαιρώντας την LPS τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας εμφανίζουν αύξηση 10,6%, ακριβώς όσο είχε προβλέψει η εταιρεία από τις αρχές του 2002.

    Η μητρική Inform Π. Λύκος Α.Ε. παρουσιάζει αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 3,6% με 45,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων εμφανίζουν αύξηση κατά 3,7%, υπερβαίνοντας τα 9,4 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλος της εταιρίας, Νίκο Λύκο, «η πορεία της μητρικής εταιρείας είναι ικανοποιητική σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις αγορές στις οποίες απευθύνεται και με δεδομένες τις αυξημένες επενδύσεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνολογική υποδομή και μηχανολογικό εξοπλισμό. Όσον αφορά τις εταιρίες του Ομίλου, ανακοινώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    -Η «Inform Processing Services Α.Ε.» έκλεισε την οικονομική χρήση του 2002 με κύκλο εργασιών και κέρδη προ φόρων 8,9 και 1,3 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 43,7% και 60,4%.

    -Η εταιρία «Κοσκινίδης Α.Ε.» πραγματοποίησε πωλήσεις 11,8 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη προ φόρων άνω των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 25,8% και 18,4% αντίστοιχα.

    -Η «Εκτυπωτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.» με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη άνω των 410,000 ευρώ, εμφανίζει αύξηση κατά 5,8% και 24,4% αντίστοιχα.

    -Η « Inform Lykos Romania S.A.» συνεχίζει την πολύ καλή πορεία της με αύξηση πωλήσεων κατά 26,0% στα 9,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Τα κέρδη της εμφανίζουν μικρή υστέρηση κατά 7,7% στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ, η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αλλαγή του τρόπου κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας από τα Ρουμανικά Λογιστικά Πρότυπα στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

    -Η εταιρία «Fintrust Α.Ε.», η πιο πρόσφατη εξαγορά της Inform Λύκος, παρουσιάζει πωλήσεις 3,9 εκατομμυρίων κερδών και οριακή κερδοφορία στα 25,000 ευρώ περίπου. Στους μόλις λίγους μήνες από την απόκτηση του 61% της Fintrust, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική προσπάθεια για βελτίωση των οικονομικών της δεδομένων η οποία θα αποδώσει μέσα στο 2003.

    [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ INFORMER ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (14:42 UTC+2)

    Την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος Armonia ERP ανέθεσε στην INFORMER AE o όμιλος Αφοί Βυτόγιαννη ΑΒΕΕ "Αστήρ", με στόχο την προηγμένη μηχανογραφική οργάνωση των εσωτερικών υπηρεσιών και συστημάτων του.

    Στόχος του έργου είναι η πλήρης υλοποίηση και οργάνωση των τμημάτων και διαδικασιών της Αφοί Βυτόγιαννη Α.Β.Ε.Ε. Η Informer Α.Ε. ανέλαβε επιπλέον την πλήρη μηχανογραφική οργάνωση και τον επανασχεδιασμό των λειτουργιών και διαδικασιών των υπόλοιπων εταιριών του Ομίλου.

    Συμπληρωματικά με τις παραπάνω εφαρμογές, η Informer Α.Ε. ανέλαβε την προμήθεια και υλοποίηση του εργαλείου Business Intelligence, BUSINESS OBJECTS της εταιρίας Relational Technology. Η συνεργασία, εκτός των εγκαταστάσεων στην περιοχή της Αττικής, περιλαμβάνει και on line σύνδεση και με τα υποκαταστήματα στην Θεσσαλονίκη._

    [13] ΗΥΑΤΤ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΣΜΑ 0,25 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2002

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2003 (14:28 UTC+2)

    Αύξηση 45,6 % παρουσίασαν στη χρήση 2002 τα καθαρά προ φόρων κέρδη της εταιρίας ΗΥΑΤΤ REGENCY ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΕ, ανερχόμενα σε 55,1 εκατ. ευρώ, έναντι 37,8 εκατ. το 2001 (με το σύνολο αυτών να προέρχεται από καθαρά λειτουργικά κέρδη).

    Παράλληλα, αύξηση 18,3 % παρουσίασε για το 2002 και ο κύκλος εργασιών της εταιρίας και ανήλθε σε 171,9 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος αυτού του ποσού να αντιστοιχεί στον τζίρο από το καζίνο της Θεσσαλονίκης.

    Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών του καζίνο ανήλθε σε 161,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 19,4 %, σε σχέση με το 2001. Το δε ξενοδοχείο είχε ποσοστό πληρότητας που υπερέβη το 72,5 %. Ο κύκλος εργασιών του Ξενοδοχείου για το 2002 ανήλθε σε 10,8 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6%, παρά τις διεθνώς επικρατούσες αντίξοες συνθήκες για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

    O δανεισμός της εταιρίας την 31.12.2002 αυξήθηκε κατά 46,3 εκατομμύρια έναντι του 2001, λόγω της εκταμιεύσεως κοινοπρακτικού δανείου για την απόκτηση του 49% του συγκροτήματος του Μον Παρνές, όπου ως γνωστόν η εταιρία πέραν της ανάληψης της διαχείρισης του συγκροτήματος συμμετέχει και κατά 70% σε Κοινοπραξία με την Eλληνική Τεχνοδομική ΑΕ στην ιδιοκτησία.

    Για την αγορά αυτή η εταιρία, πέραν του ανωτέρω δανείου, εκταμίευσε επιπλέον 31,4 εκατ. ευρώ εκ των ιδίων χρηματικών διαθεσίμων. Παρά την εκταμίευση αυτή, τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρίας την 31.12.2002 αυξήθηκαν σε 35 εκατ. ευρώ από 31 εκατ. το 2001. Τα ίδια κεφάλαια το 2002 αυξήθηκαν κατά 27% και ανήλθαν σε 126,2 εκατ. ευρώ, έναντι 99,3 εκατ. το 2001. Στα ίδια κεφάλαια συμπεριλαμβάνονται και τα κέρδη περιόδου προ φόρων και διανομής.

    «To διοικητικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα θετικότατα αποτελέσματα και την εν γένει ανάπτυξη και μεγένθυση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, αποφάσισε να προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων διανομή μερίσματος 0,25 ανά μετοχή, που αποτελεί αύξηση 39% σε σχέση με το μέρισμα των 0,18 ανά μετοχή που κατεβλήθη το 2002», διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της εισηγμένης._

    [14] ΧΩΡΟ 1.000 τ.μ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS

    Πειραιάς, 24 Φεβρουαρίου 2003 (14:19 UTC+2)

    Νέο υπερχώρο, συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ. και ύψους επένδυσης 880.000 ευρώ, δημιούργησε στον Πειραιά η εταιρία ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS A.E.B.E.. Στους πέντε ορόφους του κτιρίου παρουσιάζονται συνολικά 18.000 προϊόντα απο τους χώρους της πληροφορικής, της τηλεφωνίας και των ειδών γραφείου.

    Η δημιουργία του νέου χώρου έρχεται σε εφαρμογή του στρατηγικού προσανατολισμού της εταιρίας, για τη δημιουργία μεγάλων κομβικών καταστημάτων, που καλύπτουν μεγάλες περιφέρειες. Οι χώροι αυτοί, σε συνάρτηση με το πολυκαναλικό δίκτυο διανομής και υποστήριξης της ΠΛΑΙΣΙΟ Computers AEBE έχουν ως σκοπό να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του καταναλωτή, αλλά και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, με έδρα τον Πειραιά.

    "Με τη δημιουργία αυτού του νέου υπερχώρου, η εταιρία θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες των καταναλωτών που βρίσκονται όχι μόνο στο κέντρο του Πειραιά και στα προάστιά του, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στα νησιά του Αργοσαρωνικού και του Αιγαίου.Ταυτόχρονα δημιουργείται και ένας κόμβος πλήρους εξυπηρέτησης των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας.

    Για τη στέγαση του Υπερχώρου, αναπαλαιώθηκε ένα διατηρητέο κτίριο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 21, συνδυάζοντας με αριστοτεχνικό τρόπο, την τεχνολογία με την πειραϊκή νεοκλασική παράδοση._

    [15] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΠΓΔΜ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του 2003 η ΠΓΔΜ θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, τόνισε από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Η κ. Μίτρεβα ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΠΓΔΜ, που συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την ευρωπαϊκή τρόϊκα, στην οποία συμμετείχαν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο Επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι.

    Η σκοπιανή ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προθυμία που έδειξαν οι συνομιλητές της να βοηθήσουν την ένταξη της χώρας της στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και τόνισαν ότι αναμένουν σημαντικά αποτελέσματα από τα Σκόπια στην πάλη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και στην εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας.

    Η κ. Μίτρεβα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα προωθήσει τη διαδικασία σύνδεσης των κρατών της Βαλκανικής με την ΕΕ.

    Τέλος, τόνισε ότι η χώρα της θέτει σαν προτεραιότητα το θέμα της συνεργασίας στα Βαλκάνια και ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη και την πάλη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή πρόταση, για να επιτραπεί η ανάπτυξη και διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από Τουρκία και η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ

    Η πρόταση ενδέχεται να υιοθετηθεί από την Βουλή και αύριο, ωστόσο δεν αποκλείεται οι αμερικανικές δυνάμεις να αναγκαστούν να αναμένουν στα λιμάνια και τις αεροπορικές βάσεις, μέχρι να υπογραφεί μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ δήλωσε ότι «σημαντικό τμήμα του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ικανοποιημένο από τις εξελίξεις, αλλά έπειτα από συζητήσεις αποφασίστηκε να υποβληθεί η πρόταση στο Κοινοβούλιο» και πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα βρίσκονται σε καλό σημείο άλλα συνεχίζονται».

    [17] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΟΪΣΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Τίρανα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο θέμα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τον δήμαρχο των Τιράνων, Εντι Ράμα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Αλφρέντ Μοϊσίου.

    Σε ανακοίνωση της Προεδρίας τονίζεται ότι ο κ. Μοϊσίου «έχει παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία την τελευταία όξυνση των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την εξεταστική επιτροπή για τον δήμαρχο των Τιράνων και τις τελευταίες βδομάδες έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, με τους πρόεδρους των δύο μεγάλων κομμάτων και με πολλούς βουλευτές».

    Ο κ. Μοϊσίου επισημαίνει ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τον δήμαρχο Τιράνων είναι συνταγματικό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητάει από την αντιπολίτευση να διατυπώσει και πάλι το αίτημά της κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αφορά τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το έργο του δημάρχου των Τιράνων και όχι για τον ίδιο τον δήμαρχο και να το καταθέσει και πάλι στη Βουλή.

    Επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από τη Βουλή «να σεβαστεί το Σύνταγμα και τις νομικές διατάξεις».

    Περαιτέρω, επισημαίνει την ανάγκη η συζήτηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής να μην βλάψει το κλίμα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα χαιρέτισε την πρόταση του Αλβανού πρόεδρου.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε έκτακτη συνεδρίασή της συζήτησε την πρόταση του προέδρου Μοϊσίου και την απέρριψε. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Γκραμός Ρούσι δήλωσε ότι «το αίτημα του προέδρο Μοϊσίου είναι αντισυνταγματικό και ξεπερνάει τις αρμοδιότητές του»

    ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΛΙΑΤΗΣ

    [18] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΜΠΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 24 Φεβρουαρίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους είχε ο Ρουμάνος πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου με θέμα την κρίση στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το προεδρικό γραφείο του Ιλιέσκου, ο κ. Μπους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρουμάνο ομόλογό του για την στάση που υιοθέτησε η χώρα στην ιρακινή κρίση, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την υποστήριξη της χώρας στις αμερικανικές προσπάθειες για πάταξη της τρομοκρατίας και καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιλιέσκου διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αγκυρα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (17:48 UTC+2)

    Εληξε πριν από λίγο η μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με το έγγραφο που αναμένεται να σταλεί στη Βουλή, όσον αφορά την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο εξωτερικό και τη διατήρηση ξένων στρατιωτών στην Τουρκία.

    Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το συγκεκριμένο έγγραφο ετέθη προς υπογραφή στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν αντιρρήσεις.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι ομαλές, το έγγραφο αυτό θα σταλεί αύριο στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    [20] Η ΦΛΟΓΑ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ολυμπιακή Φλόγα του 2004 θα ταξιδέψει για 65 ημέρες σε όλο τον κόσμο. Η Φλόγα θα περάσει από τις πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στην λαμπαδηδρομία θα συμμετάσχουν συνολικά 10.000 άτομα. Η διαδρομή της Φλόγας θα ξεκινήσει τον Μάϊο του 2004 και θα περάσει από 175 σημεία στην Ελλάδα, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίαςπου πρότεινε η "Αθήνα 2004" και το πρόγραμμά της εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υπενθύμισε:

    «Είχαμε υποσχεθεί μια παγκόσμια Λαμπαδηδρομία κατά τη διεκδίκηση των Αγώνων, το 1997 όχι μόνο στη ΔΟΕ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Υποσχεθήκαμε να ενώσουμε το Ολυμπιακό Κίνημα και να θυμίσουμε σε όλες τις χώρες που έχουν ήδη φιλοξενήσει Αγώνες, τη μαγεία της μεγαλύτερης γιορτής της ανθρωπότητας.

    Θέλουμε επίσης να μοιραστούμε τη συγκίνηση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας με όλες τις ηπείρους που συμβολίζονται από τους 5 Ολυμπιακούς Κύκλους. Προσθέσαμε χώρες, ώστε να καλύψουμε και την Αφρική και τη Ν. Αμερική, όπου δεν έχουν ποτέ φιλοξενηθεί Αγώνες και δεν έχει ταξιδέψει ποτέ η Φλόγα".

    Οπως τόνισε, η διαδρομή μέχρι σήμερα περιλαμβάνει όλες τις πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αυτές τις 21 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας έχουν προστεθεί το Πεκίνο που θα διοργανώσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες, το Κάιρο που θα περιλάβει τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, το Κέιπ Τάουν που θα καλύψει τη Ν. Αφρική, το Ρίο Ντε Τζανέιρο στη μεγαλύτερη χώρα της Ν. Αμερικής και με τη μεγαλύτερη αθλητική παράδοση, τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται η έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η Λοζάννη την έδρα δηλαδή της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής και τη Λευκωσία στην Κύπρο.

    Η κ. Αγγελοπούλου πρόσθεσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα της διέλευσης της Φλόγας από την Ινδία και από την Τουρκία. Αναφερόμενη στη διεθνή διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων υπογράμμισε ότι «θα διαρκέσει περίπου 35 ημέρες, η ελληνική Λαμπαδηδρομία μέχρι την τελετή έναρξης άλλες 30 ημέρες.

    Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 3.500 λαμπαδηδρόμοι στο διεθνές σκέλος και 6.500 λαμπαδηδρόμοι στο ελληνικό σκέλος. Το συνολικό κόστος της Λαμπαδηδρομίας θα καλυφθεί από τα 20 εκ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί ήδη και τα έσοδα που έχουμε διασφαλίσει από χορηγίες.

    Συγκεκριμένα η διαδρομή που έχει σχεδιαστεί είναι: Σίδνεϋ Μελβούρνη Τόκιο Σεούλ Πεκίνο Κέιτ Τάουν Ρίο Ντε Τζανέιρο Μεξικό Λος Άντζελες Σεντ Λούις Ατλάντα Νέα Υόρκη Μόντρεαλ Λονδίνο Άμστερνταμ Αμβέρσα Παρίσι Βαρκελώνη Ρώμη, Λοζάννη Μόναχο Βερολίνο Στοκχόλμη Ελσίνκι Μόσχα Λευκωσία, για να καταλήξει στην Ελλάδα.

    «Εχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε τρεις πόλεις, χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό μας. Αυτό θα γίνει μετά από εισήγηση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτές οι πόλεις θα πρέπει να παρέχουν ασφαλές περιβάλλον, απαραίτητες υποδομές, να έχει ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία που θα την ξεχωρίζουν από άλλες και να έχει ενεργή δράση η Εθνική της Ολυμπιακή Επιτροπή και οι Αθλητικές Ομοσπονδίες της. Να μας προσφέρει ευκαιρία για την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με την παρουσία απόδημων Ελλήνων και βέβαια να έχει την τελική έγκριση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής» πρόσθεσε η κ. Αγγελοπούλου.

    Ως προς τους λαμπαδηδρόμους οι στολές τους και οι δάδες δεν θα έχουν καμία αναγραφή εμπορικού μηνύματος. Κανένας δεν θα πληρώσει για να συμμετάσχει στη λαμπαδηδρομία.

    Οπως ανέφερε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μάρτων Σίμιτσεκ «η επιλογή των λαμπαδηδρόμων θα είναι ευθύνη των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της κάθε χώρας. Υπάρχουν, βεβαίως, ορισμένα κριτήρια τα οποία είναι κατανοητά από όλο τον κόσμο και είναι αποδεκτά σε όλες τις λαμπαδηδρομίες. Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι να επιλεγούν άνθρωποι, άτομα που μπορούν να τρέξουν 300 έως 500 μέτρα, καθώς επίσης ένα άλλο κριτήριο είναι ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν διασημότητες, προσωπικότητες ή άνθρωποι που έχουν αφιερώσει μέρος της ζωής τους στον αθλητισμό, καθώς επίσης έχουν προσφέρει έργο στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα».

    Να σημειωθεί ότι κάθε λαμπαδηδρόμος θα μπορεί να κρατήσει ως προσωπικό του ενθύμιο τη δάδα του, εφόσον το επιθυμεί, καταβάλλοντας ποσό ίσο με το κόστος κατασκευής της δάδας.

    [21] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΕΡΑΥΝΟ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ζ. ΡΟΓΚ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, δήλωσε ότι "είναι σε γνώση της Πολιτείας και έχουν τεθεί εδώ και καιρό στα αρμόδια όργανα τα μηνύματα που έδωσε με τις δηλώσεις του ο Ζακ Ρογκ και δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία".

    "Αγωνιζόμαστε για να μη βρεθούμε σε οριακό σημείο. Και ξέρουμε ότι είμαστε όλοι στο ίδιο τρένο και τρέχουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά, γιατί έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο", υπογράμμισε.

    Η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" τόνισε ότι κάθε καθυστέρηση σε χρονοδιάγραμμα ή ανατροπή στο σχεδιασμό των έργων θέτει σε κίνδυνο την προετοιμασία. Και για να γίνουν σωστοί Αγώνες, όπως αρμόζει στην Ελλάδα, είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν έγκαιρα και να παραδοθούν ολοκληρωμένα και τα έργα και οι υποδομές, για να γίνουν οι Δοκιμαστικές Διοργανώσεις, που είναι απαραίτητες για την επιτυχία των Αγώνων", κατέληξε.

    [22] 9ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΡΟΔΟΥ

    Ρόδος, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Σασπένς, στρατηγική και πτώση λίγο πριν το νήμα, χρωμάτισαν την 4η ετάπ του 9ου διεθνούς ποδηλατικού γύρου Ρόδου, τον οποίο διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Ροδίων, η Νομαρχία Δωδεκανήσου (ΝΑΟΔ), ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) και ο ποδηλατικός όμιλος «Ιβίσκος».

    Το κυνήγι της κίτρινης φανέλας ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις. Ο Ολλανδός Μπραμ Σμιτς της Mπανκγκιλοροτεράι ήταν ο νικητής του γύρου (14:08΄10΄΄), αφού πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» για να τα καταφέρει. Η ομάδα του χρειάστηκε να υπερβάλλει εαυτόν για να τον προφυλάξει, καθώς ο Σμιτς δεν είναι και ο καλύτερος σπρίντερ, σε μία ετάπ που κυριαρχεί το σιρκουί.

    Βέβαια, μπορεί η ποδηλάτες της Mπανκγκιλοροτεράι να είχαν διαρκώς το έλεγχο, ωστόσο χρειάστηκε η τύχη για να τους φέρει στην πρώτη θέση των ομάδων (42:24΄49΄΄). Πενήντα μέτρα πριν τον τερματισμό ο Αμερικανός Φρεντ Ροντρίγκεζ (νικητής της 2ης ετάπ), εξ' αιτίας ενός κακού χειρισμού, έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να πέσει και να μείνει εκτός διεκδίκησης. Οι Ολλανδοί δέχτηκαν μ' ευχαρίστηση αυτό το δώρο. Ο σπρίντερ της ομάδας, Ρούντι Κέμνα βρέθηκε στην πρώτη θέση της ετάπ (2:59΄27΄΄), ο Σμιτς έμεινε στο πρώτο γκρουπ και κράτησε την κίτρινη φανέλα.

    «Σήμερα ήταν ένας αγώνας με πολλά σπριντ και εγώ δεν είμαι σπρίντερ. Ηταν και θέμα τύχης γιατί στο τελευταίο σπριντ, που ήταν το πιο δύσκολο, έπεσε ο Ροντρίγκεζ. Πριν έρθω εδώ δεν σκεφτόμουν την κίτρινη φανέλα. Δεν ήμουν σε καλή κατάσταση, γιατί ήμουν άρρωστος και είχα χάσει προπονήσεις. Είναι μια καλή αρχή για την ομάδα μου γιατί είναι ο πρώτος αγώνας της σεζόν. Σίγουρα θα είμαι εδώ και του χρόνου», δήλωσε ο Ολλανδός αθλητής.

    Τη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης πήρε ο Γερμανός Σεμπάστιαν Λανγκ (Γκερολστάινερ) με 14:08΄13΄΄ και την τρίτη ο Δανός Τόμας Μπρουν Ερικσεν (Tίσκαλι) με τον ίδιο χρόνο.

    Τη μοβ φανέλα των σπριντ ευθείας φόρεσε, τελικά, ο Μπο Αλαν Αντερσεν (Φάκτα), ο οποίος συγκέντρωσε 10 β. «Δεν πήγαινα για φανέλα μέχρι σήμερα. Είδα όμως ότι είχα την ευκαιρία και είπαμε με τους συναθλητές μου να δοκιμάσουμε. Η Ρόδος είναι καλό μέρος για προετοιμασία. Ο κόσμος και οι οδηγοί είναι ευγενικοί και οι γυναίκες πολύ ωραίες», είπε χαριτολογώντας ο Δανός σπρίντερ.

    Στα σπριντ ανάβασης πρώτευσε ο Μάρκο Σερπελίνι (Λάμπρε), συγκεντρώνοντας 19 β. «Εγινε ένας καλός αγώνας. Είναι μια μικρή ευχαρίστηση για μένα η πράσινη φανέλα. Μπορούσα να διεκδικήσω ακόμα και την κίτρινη. Δεν ευνοούνται οι αθλητές ανηφόρας, γιατί πριν τον τερματισμό υπάρχει μεγάλο σπριντ ευθείας», ανέφερε ο Ιταλός ανηφορίστας.

    Τέλος, στην κατηγορία (-23), ο Μπας Χίλινγκ (Ράμπομπανκ), δεν απειλήθηκε από κανένα και εύκολα πήρε την πρώτη θέση με 14:08΄19΄΄. «Δεν το περίμενα να κερδίσω. Δεν είναι ακριβώς νίκη, αλλά πέτυχα πολλά για την ηλικία μου. Ελπίζω να γίνω επαγγελματίας, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά και μερικές νίκες», είπε ο ταλαντούχος Ολλανδός αθλητής.

    Από ελληνικής πλευράς ο Βασίλης Αναστόπουλος πλασαρίστηκε στην 74η θέση της γενικής κατάταξης με 14:29΄59΄΄. «Περιμέναμε να είναι μια εύκολη μέρα, αλλά τελικά ήταν το πιο δύσκολο ετάπ, με συνεχόμενες επιθέσεις για να πάρουν την κίτρινη φανέλα από τον πρωτοπόρο. Δυστυχώς χάσαμε τρεις από τους αθλητές μας στο βουνό και έμειναν πίσω. Στόχος μας ήταν ένα καλό πλασάρισμα μέσα στην 10άδα, για να ευχαριστήσουμε τον κόσμο και να κλείσουμε τον αγώνα με μια μεγάλη επιτυχία, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις και το γρήγορο τέμπο», τόνισε ο Αναστόπουλος. Θετική ήταν η παρουσία του Γιώργου Νίνου που κατέλαβε την 79η θέση με 14:30΄05΄΄.

    Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα του εθνικού προπονητή Γιώργου Λεβεντάκη. «Ο γύρος κύλησε όπως ακριβώς τον περίμενα. Λόγω των αυξημένων αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν καταφέραμε να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο. Δυστυχώς, γιατί θέλαμε να είμαστε καλοί εδώ μπροστά στον κόσμο μας. Με εξαίρεση το χθεσινό ετάπ, είμαστε γενικά ευχαριστημένοι», σχολίασε.

    Πίσω από την Mπανκγκιλοροτεράι, στην δεύτερη θέση της γενικής των ομάδων βρέθηκε η Λάμπρε (Ιταλία) με 42:24΄59΄΄και στην τρίτη η Φάκτα (Δανία) με 42:25΄00΄΄.

    Στη σημερινή (Κυριακή) ετάπ, η οποία μοιραία περνά σε δεύτερη μοίρα, νικητές των σπριντ ευθείας ήταν ο Ουκρανός Σεργκέι Ματβέγιεφ (Κεράμκε Πανάρια) και ο Μπο Αλαν Αντερσεν, ενώ του ανάβασης ο Καναδός Ράιντερ Χέζγενταλ (Ράμπομπανκ). Οι Αναστόπουλος και Νίνος πήραν την 41η και 42η θέση, αντίστοιχα.

    Ευχαριστημένος από την πορεία της διοργάνωσης εμφανίσθηκε ο γενικός διευθυντής του γύρου Γιώργος Βογιατζής. «Είχαμε δύσκολη προετοιμασία μηνών για να πάρουμε άριστη βαθμολογία. Είναι αβαντάζ για μας ότι ήταν εδώ 21 ομάδες με τους καλύτερους ποδηλάτες. Είχαμε και σοβαρή παρουσία της ελληνικής ομάδας. Θέλουμε να μείνουμε στην ίδια κατηγορία, αφού δεν είναι μέσα στους στόχους μας ν' ανεβαίνουμε μία κάθε χρόνο. Τα λάθη και οι μικροελλείψεις δεν συγχωρούνται. Ας βγάλουν τα μαύρα γυαλιά αυτοί που κουμαντάρουν την ποδηλασία και ας δώσουν λίγη βοήθεια», υποστήριξε.

    [23] ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΡΙΓΚΩΝΗΣ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ATHENS EUROLYMP

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν για μια ακόμη φορά οι Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κωνσταντίνος Τριγκώνης στην ιστιοπλοΐα - κατηγορία σκαφών 470.

    Συγκεκριμένα το πλήρωμα των ιστιοπλόων κατέκτησε για πέμπτη συνεχή φορά την πρώτη θέση στους διεθνείς αγώνες Eurolymp που διεξήχθησαν στην Αθήνα από 18 ως 21 Φεβρουαρίου 2003.

    Στους αγώνες, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, συμμετείχαν 25 σκάφη από 11 κράτη, με ανταγωνιστές Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές από χώρες με σημαντική παράδοση στο άθλημα της ιστιοπλοίας και την κατηγορία σκαφών 470 όπως την Ρωσία, Γαλλία, Σλοβενία κ.α. Παράλληλα, το Athens Eurolymp αποτέλεσε και αγώνα πρόκρισης για την Προολυμπιακή ομάδα ενώ στην συγκεκριμένη κατάταξη, οι Κοσματόπουλος - Τριγκώνης εξακολουθούν να προηγούνται σταθερά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρωμα των Κοσματόπουλου - Τριγκώνη από τον Σεπτέμβριο του 2000, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Ιταλία, έχει κερδίσει σε όλους τους Εθνικούς και Διεθνείς αγώνες που έλαβε μέρος πετυχαίνοντας έτσι τρεις προκρίσεις σε εθνικούς αγώνες και δύο σε διεθνείς.

    Για Περισσότερες Πληροφορίες :

    Κα Ειρήνη Αναστασιάδου

    Corporate Communication Manager ΤΕLESTET

    Τηλ. 6158367, 093-2239366

    [24] ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΒΟΛΕΪ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Έλεγχος ντόπινγκ πραγματοποιήθηκε σε τρία γήπεδα της Α1 βόλεϊ ανδρών και γυναικών. Σε έλεγχο υποβλήθηκαν οι Σταύρος Κατσανεβάκης, Γιόβαν Μάρκοβιτς (Πανελλήνιος) και Μάικ Ντιλ, Κάιλ Ρόμπινσον (Εθνικός Αλεξ.), στον αγώνα της Κυψέλης, καθώς και οι Φένια Παπαγεωργίου, Νικολέττα Κουτουξίδου (Πανελλήνιος), Άλα Κράβετς, Αλμπένα Μποζίλοβα (Φιλαθλητικός), Βίκυ Καπελάνου, Νίκη Καπελάνου (Ολυμπιακός), Α. Μπόουλς, Αναστασία Νικολάου (ΖΑΟΝ).

    [25] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ-17 ΝΕΚΡΟΙ

    Νέο Δελχί, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Τουλάχιστον 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 25 τραυματίστηκαν σοβαρά στην Ινδία όταν ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες παρέκκλινε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα στην περιοχή Narwa.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, στο λεωφορείο επέβαιναν μέλη του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata του πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχάρι Βατσπαγί, τα οποία επέστρεφαν από προεκλογική εκστρατεία.

    [26] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άμστερνταμ, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Εκστρατευτικό σώμα αποτελούμενο από 210 Ολλανδούς στρατιώτες θα αναχωρήσει την Τετάρτη με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας.

    Οι Ολλανδοί στρατιώτες θα σταλούν στην Τουρκία για τον χειρισμό τριών συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ που εστάλησαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα με σκοπό την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων άμυνας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    [27] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 24 Φεβρουαρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν ελπίζει ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν θα ανταποκριθεί μέσω της διπλωματικής οδού για να αποφευχθεί ένας πόλεμος κατά της χώρας του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ δήλωσε ότι στην περίπτωση του Ιράκ ο πρόεδρος διατηρεί ελάχιστες ελπίδες ότι ο Σαντάμ θα ανταποκριθεί στις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι αντιθέτως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα θα λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

    Νωρίτερα ο Μπους δήλωσε ότι το νέο ψήφισμα που θα υποβάλουν σήμερα το βράδυ στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα αναφέρει τις παραβιάσεις του Ιράκ στις αποφάσεις του οργανισμού και θα αποδεικνύει την ανυπακοή του Σαντάμ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε κυβερνήτες της χώρας δήλωσε ότι το ψήφισμα θα αναφέρεται σε όσα έχει δει η διεθνής κοινότητα τους τελευταίους μήνες και στο ότι το Ιράκ δεν αφοπλίστηκε όπως ορίζει το τελευταίο ψήφισμα του ΟΗΕ.

    Ο Μπους άσκησε πιέσεις και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην υιοθέτηση του νέου ψηφίσματος για να αποδείξει το κύρος του.

    Ο.Κ.

    [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ-ΣΤΡΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 24 Φεβρουαρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ θα έχει αύριο συνάντηση στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το θέμα του Ιράκ ενώ αναμένεται συνάντηση Φίσερ και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Εν τω μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πρόκειται να συναντηθούν απόψε στο Βερολίνο για να συντονίσουν τη στάση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.

    Από την πλευρά της η Γαλλία αναμένεται να καταθέσει δυο μνημόνια που θα αναφέρονται στην ενίσχυση του ρόλου των επιθεωρητών σε ιρακινό έδαφος, προκειμένου να αποτραπεί η κρίση με ειρηνικά μέσα.

    [29] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

    Λονδίνο, 24 Φεβρουαρίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Τρία άτομα συνελήφθησαν στο Κουβέιτ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικά χτυπήματα κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Οι αρχές του Κουβέιτ ανέφεραν ότι στην κατοχή των τριών ανδρών που κατάγονται από τη χώρα βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Κουβέιτ δεν αναφέρεται ο τόπος που συνελήφθησαν οι τρεις άνδρες ούτε αν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους.

    Τα ονόματα των τριών συλληφθέντων είναι Αχμεντ Μουτλακ αλ Μουταιρι 29 ετών, Αμπντουλαχ Μουλτακ αλ Μουταιρι, 32 και Μουσαντ Χοραν αλ Ενεζι, 28.

    Ο.Κ.

    [30] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (18:53 UTC+2)

    Η σχέση της κοινωνίας της πληροφορίας και του πολιτισμού, η διεθνής διάσταση της πνευματικής ιδιοκτησίας στο ψηφιακό περιβάλλον, η ελευθερία της έκφρασης στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα κληθούν να εξετάσουν οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη με θέμα «Πολιτισμός, Πνευματική Ιδιοκτησία και Κοινωνία της Πληροφορίας» που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, στις 7 και 8 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη που προσεγγίζει ένα «καυτό» θέμα που απασχολεί το σύνολο των πνευματικών δημιουργών στην Ευρώπη.

    [31] ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2003 (18:47 UTC+2)

    Ανθρώπους του βιβλίου και των γραμμάτων, ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό, τίμησε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

    Οι λογοτέχνες που βραβεύτηκαν φέτος για το έργο τους και την προσφορά τους στα ελληνικά γράμματα ήταν η Γεωργία Αλεξίου, η Μαρία Αρχιμανδρίτου, ο Εμμανουήλ Γκουνάγιας, ο Δημήτρης Λαμπρέλλης, ο Αγγελος Λιάπης, η Νανά Μαρμαρά - Δαγιόγλου, ο Δημήτρης Μαυροσκούφης, ο Γιώργος Μολυβίδης, η Μαρία Μπεδρελίδου - Κυριακοπούλου, η Σοφία Νικολαίδου, ο Χρήστος Ντικμπασάνης, ο Νικόλαος Σούλας και ο Αδόλφος-Γεώργιος Τζιτζιάρης.

    «Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των δημιουργών, των ανθρώπων που με το έργο και την παρουσία τους προσφέρουν σημαντικά στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Φέτος πραγματοποιήσαμε για δωδέκατη χρονιά την τιμητική βραδιά των συγγραφέων που αποτελεί πλέον θεσμό που στόχο έχει την γνωριμία και επιβράβευση του έργου, των πνευματικών ανθρώπων της Βόρειας Ελλάδας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης.

    «Ο Σύνδεσμος Εκδοτών κατά την τελευταία εικοσαετία τόσο μέσα από τον θεσμό του Φεστιβάλ Βιβλίου όσο και από του Πνευματικού Μαίου και τις υπόλοιπες θεσμικές πρωτοβουλίες του υποστηρίζει έμπρακτα και περιβάλλει με την εμπιστοσύνη και την αγάπη του, όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, θεωρώντας ότι αποτελούν εγγύηση της διατήρησης και της ακτινοβολίας της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας», επισήμανε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

    [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    Καρδίτσα, 24 Φεβρουαρίου 2003 (13:49 UTC+2)

    Από 1 έως 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το 19ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, οι διοργανωτές του οποίου (Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Δήμος Καρδίτσας και ΤΕΔΚ), φιλοδοξούν να αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός.

    Το Σάββατο 1 Μαρτίου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το έργο "Τα Σκουπίδια" του Γιάννη Ξανθούλη από το Θεατρικό Εργαστήρι ΔΕΠΑ Ορεστιάδας, ενώ την Κυριακή 2 Μαρτίου "Το κοριτσάκι με τα σπίρτα" θα "κλέψει" τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

    Ο "Ματωμένος Γάμος" του Φ.Γ. Λόρκα θα κάνει την "εμφάνισή" της τη Δευτέρα 3 Μαρτίου, ενώ το έργο "Η γιαγιά...παντρεύεται" θα ανεβει την επομένη, 4 Μαρτίου.

    Σημειώνεται ότι φέτος θα βραβευθούν για το έργο τους οι: Τασσώ Καββαδία, Τ. Ζωγράφος, Άννα Βαγενά και Γιώργος Φούντας.

    [33] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2003 (13:37 UTC+2)

    Με την παρουσίαση του βιβλίου «Τους τα λέει ο Θεός» του βραβευμένου συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις του Μαρτίου στον Ιανό. Για το βιβλίο, που θα παρουσιαστεί στις 4 Μαρτίου στο 8μμ , θα μιλήσει η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου

    Η επόμενη εκδήλωση είναι μία παιδική έκθεση ζωγραφική με τίτλο «Ζω, Αναπνέω, Εκφράζομαι, Νιώθω Ελεύθερος» που θα πραγματοποιηθεί τις 12 Μαρτίου, στις 7 μμ σε συνεργασία με τα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια. Οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού των Μακεδονικών Εκπαιδευτηρίων εκθέτουν έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν με μεράκι και ενθουσιασμό μια ολόκληρη χρονιά, με τη στήριξη της δασκάλας των τεχνικών Ελένης Πάλλη.

    Στις Μαρτίου 2003, στις 8 το βράδυ οι δημοσιογράφοι και ειδήμονες σε θέματα διατροφής Μυρσίνη Λαμπράκη και Engin Akin θα παρουσιάζουν το βιβλίο τους «Ελλάδα Τουρκία στο ίδιο τραπέζι». Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας Παναγιώτης Κουκουβίτης και η φιλόλογος, κοινωνική ανθρωπολόγος, συγγραφέας Χαρίκλεια Μαναβή.

    Στις 21 Μαρτίου 2003, στις 8 το βράδυο Γιάννης Μέγας και ο Νίκος Χόρμπος θα παρουσιάσουν το λεύκωμα τους «Η Θεσσαλονίκη μέσα από το φακό του Γιάννη Λυκίδη». Ομιλητές θα είναι :ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο φωτογράφος Γιάννης Κυριακίδης.

    Η τελευταία εκδήλωση του μήνα θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στη διάρκεια της οποίας οι συγγραφείς Τατιάνα Αβέρωφ, Κώστας Αρκουδέας και Άρης Σφακιανάκης θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους «Αύγουστος», «Ο πειρατής» και «Μπέιμπι Σίτινγκ» αντίστοιχα.

    [34] "TO ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"-ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2003 (12:02 UTC+2)

    Έκθεση σκηνογραφίας και ενδυματολογίας με θέμα «Το θέατρο στη Θεσσαλονίκη» διοργανώνουν στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τις 21 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου οι «Φίλοι του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη» , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες έκφρασης και δημιουργίας», διοργανώνουν,

    Η έκθεση περιλαμβάνει μακέτες σκηνικών, φωτογραφίες, είδη φροντιστηρίου, μάσκες, αφίσες κ.λ.π. από παραστάσεις των θεατρικών οργανισμών της πόλης. Συμμετέχουν: Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Όπερα Θεσσαλονίκης, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, η «Παράθλαση», το Θέατρο «Αναζήτηση», ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέες Μορφές», το Θέατρο «Λύκη Βυθού», το Θέατρο «Νέμεση», το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 24 February 2003 - 19:13:51 UTC