Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΝΑ ΑΔΡΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΟΥ ΑΥΤΗ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ
  • [03] Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ
  • [04] ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ ΜΙΛΑ Ο Χ.
  • [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [08] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
  • [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 28/02/03
  • [11] ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ 10% ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ 25,4% TΩΝ EBITDA ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΪΛΛΗ ΤΟ 2002
  • [14] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [18] ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [19] ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΠΠΕ 2003
  • [20] Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΒΟΛΕΪ
  • [21] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ- ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ
  • [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ FIBA ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [24] Ο ΚΛΑΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ
  • [25] ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [26] ΗΠΑ: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ
  • [27] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΑΤΣΛΑΒ ΚΛΑΟΥΣ
  • [28] Ο ΒΑΤΣΛΑΒ ΚΛΑΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [30] ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟ
  • [31] H ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΜΣ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ" ΑΠΟ 2/3 ΣΤΟΝ ΟΛΘ
  • [33] "ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ"- ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ

  • [01] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΝΑ ΑΔΡΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΟΥ ΑΥΤΗ ΧΑΘΕΙ

    Λάρνακα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν αναχώρησε σήμερα από την Κύπρο, καλώντας τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό, προτού αυτή χαθεί.

    Πρόσθεσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συναντήσεών του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία και χαρακτήρισε το τρίτο σχέδιο για λύση του προβλήματος που έδωσε στις δύο πλευρές "δίκαιο και ισοζυγισμένο", σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί "συμβιβασμό".

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ανάν είπε πως είναι ευτυχής που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησαν να τον συναντήσουν στη Χάγη στις 10 Μαρτίου.

    ''Εχω ζητήσει από τους δύο ηγέτες να φθάσουν στη Χάγη προετοιμασμένοι να μου πουν εάν θα υπέγραφαν ή όχι μια δέσμευση να θέσουν τη Θεμελιακή Συμφωνία προς έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου, ώστε να επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού'', είπε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 28 Φεβρουαρίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Ενδιαφέρουσες, ήταν οι συνομιλίες που είχε στη Ουάσιγκτον με αμερικανούς αξιωματούχους ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητα του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κύριος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, και τον επίτροπο για Εξωτερικές Υποθέσεις, Κρις Πάτεν, συναντήθηκε με το Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουέλ. Σε από κοινού συνέντευξη τύπου ο κύριος Παπανδρέου χαρακτήρισε τις συνομιλίες τους εποικοδομητικές και χρήσιμες. Συζήτησαν το θέμα του Ιράκ, της Βορείου Κορέας, το Κυπριακό και το Μεσανατολικό. Για το θέμα του Ιράκ ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι την Ευρωπαϊκή ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις ενώνουν κοινές επιδιώξεις. Είπε συγκεκριμένα: «Μας ενώνουν κοινοί στόχοι για την πλήρη συμμόρφωση του Σαντάμ Χουσεΐν με το ψήφισμα 14-41 και τον πλήρη αφοπλισμό του Ιράκ.»

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς η Ελληνική Προεδρία προτίθεται να γεφυρώσει τις διαφορές, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον τρόπο αντιμετώπισης της Ιρακινής πρόκλησης, ο κύριος Παπανδρέου είπε. « Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ξανά ότι είμαστε δημοκρατικές χώρες και ότι έχουμε ανοικτό διάλογο στη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για όλα αυτά τα θέματα με μία μεγάλη γκάμα απόψεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μία κατάσταση σαν αυτή του Ιράκ. Ο δημοκρατικός αυτός διάλογος συνιστά την δύναμη μας, μας αντιπροσωπεύει, και αντανακλά τις αξίες μας σαν δημοκρατικές χώρες. Αυτό λοιπόν δεν αποτελεί αδυναμία αλλά είναι ένα από τα βασικά μας προτερήματα.»

    Για το θέμα της Κύπρου ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι η συνεργασία με το γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κοφι Αννάν, είναι ύψιστης σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και πρόσθεσε: « Δίνεται η ευκαιρία στην Κύπρο να αποτελέσει ένα είδος πολυπολιτισμικού προτύπου, όπου Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, Τούρκοι και Έλληνες θα μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, ειρηνικά.»

    Τέλος, ο κύριος Παπανδρέου τόνισε την σπουδαιότητα των διατλαντικών σχέσεων και υποστήριξε την διεύρυνση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, εν όψη της συνόδου κορυφής του Ιουνίου.

    [03] Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ "17 Ν"

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (00:01 UTC+2)

    Σύσκεψη με τους συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ, καθώς και με άλλους δημοσιογράφους που έχουν διαπιστευθεί για την ειδησεογραφική κάλυψη της δίκης της "17 Ν", πραγματοποιείται αύριο στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

    Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι επισημάνσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με το μείζον θέμα, που προκαλείται αφού με τους ισχύοντες όρους δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης, που ανακοινώθηκαν δεν εξασφαλίζεται η ουσιαστική δημοσιότητα ενός τόσο σημαντικού γεγονότος.

    Απαίτηση του κλάδου αλλά και της κοινής γνώμης είναι, όπως τονίστηκε και στο διάβημα διαμαρτυρίας που έκανε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στην κυβέρνηση, η διασφάλιση της απρόσκοπτης φυσικής παρουσίας και της συνεχούς οπτικής επαφής των δημοσιογράφων με όλους τους παράγοντες της δίκης, στο χώρο που θα διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία. Επίσης είναι απαραίτητη η παροχή όλων των τεχνικών διευκολύνσεων, ώστε η ελληνική κοινωνία να ενημερωθεί έγκυρα και ουσιαστικά για την εξέλιξη της πολύκροτης δίκης από τους λειτουργούς του Τύπου και των Μ.Μ.Ε.

    Στη σύσκεψη πρόκειται να εξετασθούν ειδικότερες παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να διασφαλισθεί η δημοσιογραφική λειτουργία κατά τη διεξαγωγή της δίκης και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

    [04] ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενόψει της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποίησαν το μεσημέρι στην Αθήνα εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές, μαθητές και γονείς.

    Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Σύνταγμα και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επικεφαλής της πορείας ήταν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ και ακολουθούσε το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, που είχε δυναμική παρουσία, φοιτητές και πολλοί μαθητές.

    Την ώρα που η πορεία που περνούσε μπροστά από τη Βουλή, μία άλλη πορεία που είχε ξεκινήσει νωρίτερα από τα Προπύλαια, επέστρεφε. Σε αυτή συμμετείχαν η Κίνηση Θεσσαλονίκη 2003, καθώς και οργανώσεις φοιτητών και μαθητών.

    Κύρια αιτήματα της διαδήλωσης, εξαιτίας της οποίας αποκλείστηκε το κέντρο της Αθήνας για τέσσερις ώρες, είναι η ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών, η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία.

    ''Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Κοινό στοιχείο που μας ενώνει είναι η ριζική αντίθεσή μας στην ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική της ''αγοράς'' που προωθείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτική που υπονομεύει το μέλλον της κοινωνίας που οραματιζόμαστε, πολιτική που, ωστόσο, δεν μπορεί να υπονομεύσει τη βούλησή μας να ακυρώσουμε αυτή την ίδια'', αναφέρουν σε ψήφισμα τους εκπαιδευτικοί και μαθητές.

    [05] ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ ΜΙΛΑ Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Για διαστρέβλωση των δηλώσεών του κατηγόρησε τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Αφορμή ήταν η δήλωση Ρουσόπουλου ότι ο κ. Πρωτόπαπας ομολόγησε πως η οικονομία έχει πραγματικό πρόβλημα και επέρριψε την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία.

    «Ο κ. Ρουσόπουλος ή βιάστηκε και πάλι ή διαστρεβλώνει σκοπίμως. Του συνιστώ να διαβάσει το σημερινό briefing και να μην μετατρέπει αυτοβούλως τις φρούδες προσδοκίες της Ν.Δ. για την οικονομία σε πραγματικότητα», είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση Σημίτη από την ανυπαρξία πολιτικής για το σήμερα και την απουσία οράματος για το αύριο, περιέρχεται και σε δραματική ένδεια επιχειρημάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στα σχόλια που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας για την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στην Κ.Ε. του κόμματος.

    Ο κ. Πρωτόπαπας επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι "προσπαθεί να εμφανίσει την Ελλάδα γκρίζα και μαύρη, αδιαφορώντας για το ότι δημιουργεί ένα δήθεν κλίμα παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία" και πρόσθεσε ότι "δεν τον ενδιαφέρει αυτό, τον ενδιαφέρει μόνο να προωθήσει την κομματική λογική του, αδιαφορώντας για το αν υποβαθμίζει ή προσπαθεί να υποβαθμίσει την Ελλάδα και την πορεία της".

    Αντιδρώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι "μέχρι χθες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, σνομπάροντας και αντιμετωπίζοντας με υπεροπτική αλαζονεία την οδυνηρή καθημερινότητα των πολιτών, πόνταραν στο δήθεν ''δυνατό χαρτί'' τους, δηλαδή την οικονομία. Διαβεβαίωναν ότι η οικονομία είναι ισχυρή, παρά τη διεθνή ύφεση», τόνισε.

    «Σήμερα, ο κ. Πρωτόπαπας ομολόγησε ότι η οικονομία έχει πραγματικό πρόβλημα. Βρήκε, μάλιστα, και τον υπαίτιο. Και - οποία πρωτοτυπία! - για μια ακόμη φορά, φταίει η Νέα Δημοκρατία. Εύγε!», υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ

    Aθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Με τον γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν συναντήθηκε το μεσημέρι στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. ντε Βιλπέν για τις επαφές του στις ΗΠΑ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για πιθανή πολεμική επέμβαση στο Ιράκ. Όπως είπε, η αμερικανική πλευρά θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι επιθυμεί να ξαναχτιστούν γέφυρες συνεργασίας με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του παρακολουθεί τις κινήσεις του Ιράκ. Ωστόσο επανέλαβε ότι η Γαλλία εκφράζει την αντίθεσή της στην έκδοση δεύτερου ψηφίσματος του ΟΗΕ για το θέμα. Επισήμανε ακόμη πως υπάρχουν και άλλες κρίσεις σε όλο τον κόσμο όπως αυτή στη βόρεια Κορέα και υπογράμμισε ότι πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε αυτές τις κρίσεις και να τις λύνουμε ειρηνικά.

    [08] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Στα Ιωάννινα, την Αρτα, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι θα περιοδεύσει την Δευτέρα και την Τρίτη, κλιμάκιο του τομέα Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του τομέα Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον αναπληρωτή υπεύθυνο Γιώργο Γαρουφαλιά και τους βουλευτές Θεόφιλο Βασιλείου και Κωνσταντίνο Τασούλα.

    Τη Δευτέρα, οι βουλευτές της ΝΔ θα επισκεφθούν από τις 11πμ έως τις 4μμ τα Ιωάννινα, όπου θα συναντηθούν με τον νομάρχη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων, με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Ηπείρου, με τον διευθυντή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και με συνοριοφύλακες.

    Την ίδια μέρα και από τις 5.30μμ έως τις 8μμ, το κλιμάκιο της ΝΔ θα επισκεφθεί την Αρτα και θα έχει συναντήσεις με τον νομάρχη, τον αστυνομικό διευθυντή, τον διευθυντή της πυροσβεστικής και με συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας.

    Την Τρίτη οι βουλευτές της ΝΔ θα επισκεφθούν το Αγρίνιο και θα συναντηθούν με τον αστυνομικό διευθυντή Ακαρνανίας, τον διοικητή του πυροσβεστικού σώματος και με συνδικαλιστές των δύο σωμάτων.

    Αργότερα την ίδια μέρα θα μεταβούν στο Μεσολόγγι όπου θα έχουν συναντήσεις με τον νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, τον αστυνομικό διευθυντή Αιτωλίας, τον διευθυντή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και με συνδικαλιστές των δύο σωμάτων.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Η ποιότητα των τεχνικών έργων και εγκαταστάσεων ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος, στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός της ΔΕΘ», στο πλαίσιο της 20ης έκθεσης ΙNFACOMA.

    O γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος, Σωτήρης Ψημένος, δήλωσε στο ΜΠΕ ότι απαιτείται μια συνεχής ενημέρωση των εμπλεκομένων στα τεχνικά έργα για το θέμα της πιστοποίησης και της διασφάλισης της ποιότητας.

    Τόνισε, δε, ότι το ISO 9000 του 2000, που είναι και το πιο πρόσφατο, βάζει ορισμένες νέες παραμέτρους, όπως είναι η ικανοποίηση του πελάτη, μετά την παροχή του έργου και τις υπηρεσίας, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για να προβλέψει κάποιος.

    Η αναπληρώτρια διευθύντρια πιστοποίησης του ΕΛΟΤ Αικατερίνη Λιάνα, επισήμανε στην ομιλία της ότι η εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό και απαιτείται σημαντική προσπάθεια για την εφαρμογή, την τεκμηρίωση των κατάλληλων διεργασιών.

    Τόνισε, ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύστημα διαχείρισης ποιότητας βλέπουν ότι διατηρείται ή αυξάνεται το μερίδιο τους στην αγορά, μεγιστοποιούνται τα κέρδη τους, ενώ αυξάνεται και η εμπιστοσύνη των πελατών.

    Από την πλευρά του, ο πυρηνικός μηχανολόγος και στέλεχος της διεύθυνσης πιστοποίησης του ΕΛΟΤ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η βελτίωση της ποιότητας και της πληρότητας των μελετών δημόσιων έργων αποτελεί την βασική προϋπόθεση τόσο για τον εκσυγχρονισμό όσο και την εξυγίανση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων.

    Πρόσθεσε, δε, ότι βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων βελτίωσης της αρτιότητας και πληρότητας των μελετών στην Ελλάδα αποτελούν η έγκαιρη εξασφάλιση επάρκειας χρηματοδοτικών πόρων, η βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός και η μηχανοργάνωση των γραφείων μελετών και των υπηρεσιών επίβλεψης και η συμπλήρωση τους με την εκπόνηση υποστηρικτικών μελετών (περιβαλλοντικών, γεωλογικών κλπ).

    [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 28/02/03

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (18:00 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    Από σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2003, σύμφωνα με την από 27/2/2003 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας «MULTIRAMA Α.Ε.B.E.» μεταφέρεται στην «Αγορά Γ» (Υπό επιτήρηση διαπραγμάτευση).

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    OLYMPIC CATERING Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. η εταιρία OLYMPIC CATERING Α.Ε., με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Α. Οι εκτιμήσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για τη χρήση 2002 είναι οι ακόλουθες: - Κύκλος Εργασιών, 45.647.754 ευρώ έναντι 49.206.226 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. - Μερικά αποτελέσματα (EBIDA), ζημίες 4.763.954 ευρώ έναντι ζημιών 5.278.239 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. - Λειτουργικό Αποτέλεσμα Εκμετάλλευσης, ζημίες 5.665.946 ευρώ έναντι ζημιών 5.417.165 ευρώ την περυσινή περίοδο. - Αποτελέσματα προ φόρων, ζημίες 11.985.209 ευρώ έναντι ζημιών 5.260.762 ευρώ στη χρήση του 2002. - Το ζημιογόνο αποτέλεσμα της εταιρείας κατά τη χρήση 2001 και 2002 οφείλεται στους εξής παράγοντες: - Στη μείωση της αεροπορικής επιβατικής κίνησης στις χρήσεις 2001 και 2002, απόρροια του τρομοκρατικού κτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και στον επακόλουθο περιορισμό των δρομολογίων από τις αεροπορικές εταιρείες. - Στην απώλεία σημαντικών εσόδων από την εκμετάλλευση χώρων εστίασης στο παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού. - Στην επιβάρυνση με το κόστος αποζημίωσης προσωπικού λόγου εξόδου από την υπηρεσία και - Στην επιβάρυνση της εταιρείας με δαπάνες και έξοδα λόγω της μετεγκατάστασης της στο νέο αεροδρόμιο.

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για τη χρήση του 2002, σε επίπεδο EBIDA τα αποτελέσματα παρουσιάζουν βελτίωση και στα λειτουργικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης δεν διαμορφώνονται σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, η χρήση του 2002 διαμορφώνεται σε ζημιές 12 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά πιο επιβαρημένη τόσο σε σχέση με το 2001 όσο και σε σχέση με το 9μηνο της ίδιας χρήσης, το οποίο παρουσίαζε ζημιές 4,8 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφασης της νέας διοίκησης της εταιρείας, η οποία στα πλαίσια της αρχής της συντηρητικότητας, προέβη στην λογιστικοποίηση και επιβάρυνση των αποτελεσμάτων κατά 4 εκατ. ευρώ περίπου επί πλέον σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, με έκτακτα αποτελέσματα και υψηλές προβλέψεις, κυρίως σε έξοδα προηγούμενων χρόνων και αποζημιώσεις προσωπικού, με στόχο τόσο τον εξορθολογισμό και την ακριβή οικονομική παρουσίαση της εταιρείας όσο και την προσαρμογή των οικονομικών καταστάσεων στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα οποία και θα εφαρμοστούν. Επιπρόσθετα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2002, μεταβιβάσθηκε το 49% των μετοχών στην εταιρεία EVEREST AE Συμμετοχών και Επενδύσεων και το 9% στον κ. Καλπία Ευάγγελο, ως φυσικό πρόσωπο, ο οποίος και ανέλαβε την θέση του Δ/ντος Συμβούλου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η νέα διοίκηση προέβη σε υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος επιχειρηματικού μετασχηματισμού, καθώς και σε αναδιάρθρωση της δομής λειτουργίας της εταιρείας. Στα πλαίσια αυτά, λήφθηκαν και υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες στρατηγικές αποφάσεις: - Ο εξορθολογισμός των δαπανών και εξόδων της εταιρείας, καθώς και εφαρμογή κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος ελέγχου διοίκησης. - Η αξιολόγηση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της εταιρείας και διακοπή αυτών οι οποίες κρίθηκαν οικονομικά μη αποδεκτές. - Η μείωση του προσωπικού της εταιρείας μέσω υλοποίησης προγράμματος εθελουσίας εξόδου. - Η βελτίωση στη διαχείριση των προμηθειών, τομέας στον οποίο δύναται να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας στα πλαίσια του ομίλου Everest. - Η έναρξη της διαδικασίας ανακαίνισης και αναβάθμισης των κυλικείων στα αεροδρόμια και μεταφορά τεχνογνωσίας στη διαχείριση χώρων εστίασης από τον όμιλο Everest. - Η αναδιάρθρωση της παραγωγής με στόχο την επέκταση της δραστηριότητας στο βιομηχανικό catering. - Η σύνταξη ολοκληρωμένου 5ετούς επιχειρηματικού σχεδίου.

    Για την τρέχουσα χρήση του 2003, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η Olympic Catering θα επιστρέψει στην κερδοφορία σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων και με βάση τις μέχρι σήμερα προβλέψεις εξέλιξης δραστηριότητας, τα κέρδη προ φόρων αναμένονται να ανέλθουν σε 1,1 εκατ. ευρώ περίπου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λειτουργικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης αναμένεται να ανέλθει σε 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ η χρήση θα επιβαρυνθεί με αυξημένες προβλέψεις λόγω της αποχώρησης του προσωπικού από την υπηρεσία, καθώς και με υψηλές αποσβέσεις. Β) Ο υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας είναι στο σύνολο του βραχυπρόθεσμος και ανέρχεται σε 6.242.303 ευρώ. Δεν υφίστανται δε, δοθείσες εγγυήσεις της εταιρείας ή άλλων προς εξασφάλιση του τραπεζικού δανεισμού. Σημειώνεται ότι οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις στις 31/12/2002, αφορούν υποχρεώσεις της εταιρείας προς την ΥΠΑ, των οποίων η εξόφληση έχει διακανονιστεί σε 48 μηνιαίες δόσεις. Γ. Δεν υφίσταται τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων, δεδομένου ότι η εταιρεία επιβαρύνεται μόνο με βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος είναι ανακυκλούμενος. Με βάση τις υφιστάμενες συμβάσεις χρηματοδοτήσεων και με τη παραδοχή ότι ο τραπεζικός δανεισμός διατηρείται στα υφιστάμενα του επίπεδα, η επιβάρυνση της εταιρείας με χρεωστικούς τόκους θα κυμανθεί σε περίπου 350 450 χιλ ευρώ σε ετήσια βάση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τραπεζικά ιδρύματα για την σύναψη μακροχρόνιου τραπεζικού δανεισμού, στα πλαίσια της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου βραχυπροθέσμου τραπεζικού δανεισμού. Δ. Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις 9μήνου 2002 αλλά και τις οικονομικές καταστάσεις 31/12/2002, η εταιρεία, λόγω συσσωρευμένων ζημιών εις νέον (των χρήσεων 2001 και 2002), παρουσιάζει διαχρονική μείωση των συνολικών ιδίων της κεφαλαίων. Η εξέλιξη αυτή δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τη νέα προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας και αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά από την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης. Ήδη με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου 2003, η εταιρεία κινείται στα πλαίσια των προβλέψεων της νέας διοίκησης για τον αντίστοιχο μήνα με βάση το αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο. Ε. Δεν υπάρχουν στοιχεία ή γεγονότα, τα οποία να επηρεάζουν δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρείας, ενώ αντίστοιχα εκτιμάται ότι η εταιρεία έχει εισέλθει σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαφανούν άμεσα κατά τη δημοσίευση των 3μηνιαίων οικονομικών καταστάσεων. Επιπρόσθετα, η διοίκηση της εταιρείας, θα προβεί στο προσεχές διάστημα σε λεπτομερή παρουσίαση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού σχετικά με τις νέες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, καθώς και για τη πορεία υλοποίησης της επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης, παρουσιάζοντας παράλληλα και απολογιστικά ποσοτικά δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των αποτελεσμάτων.»

    ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «(1) Ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας για την χρήση 2002 θα ανέλθει περίπου σε ΕΥΡΩ 134 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 13,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα προ φόρων αποτελέσματα θα διαμορφωθούν σε περίπου ΕΥΡΩ 32,2 εκατομμύρια, έναντι 3,8 ΕΥΡΩ εκατομμυρίων κατά την προηγούμενη χρήση. Η Εταιρία κατά τα έτη 2001 και 2002 ολοκλήρωσε την ανέγερση και έθεσε σταδιακά σε λειτουργία τις τέσσερις νέες παραγωγικές μονάδες στην Θίσβη Βοιωτίας, για την παραγωγή και την εσωτερική και εξωτερική επένδυση χαλυβδοσωλήνων. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά τα δύο τελευταία έτη, η οποία σωρρευτικά ανήλθε σε 196%. Ωστόσο, το αρνητικό αποτέλεσμα για την κλειόμενη χρήση, όπως και για το εννεάμηνο του 2002, διαμορφώθηκε από την μη πλήρη ακόμα παραγωγική αξιοποίηση του νέου εργοστασίου. Η χαμηλή παραγωγικότητα οφείλεται σε δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά το στάδιο των αρχικών παραγωγών και ρυθμίσεων, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα βιομηχανική μονάδα, και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και την μη πλήρη απορρόφηση των σταθερών εξόδων. Πρόσθετοι παράγοντες που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα ήταν η σημαντική αύξηση στην τιμή του χάλυβα κατά το έτος 2002, η στρατηγική διείσδυσης που εφήρμοσε σε ορισμένες περιπτώσεις η Εταιρία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή προσέγγιση νέων πελατών όπως είναι η Transgas Πορτογαλίας, η Shell Αμερικής, η Dow Chemical Γερμανίας, η PDO Ομάν κ.α., αλλά και η συνεχής ενίσχυση του ΕΥΡΩ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγικών εταιριών που τιμολογούν σε δολάριο. Στα πλαίσια της υλοποίησης του σχεδίου δράσης (action plan) που έχει εκπονηθεί από την διοίκηση της Εταιρίας, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την επίτευξη τεχνικών και διαδικαστικών βελτιώσεων σε διάφορες φάσεις της παραγωγής, αξιοποιώντας την σημαντική εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το υφιστάμενο τεχνικό προσωπικό, σε συνδυασμό και με την συνδρομή του νέου τεχνικού προσωπικού και εξειδικευμένων τεχνικών εταιριών που εργάζονται ήδη εντατικά στις νέες μονάδες. Ο προγραμματισμός των επεμβάσεων υψίστης προτεραιότητας θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2003. Στόχος των ανωτέρω ενεργειών είναι η επιτάχυνση της βελτίωσης των παραγωγικών δεικτών των μονάδων που λειτουργούν στην Θίσβη, με προσδοκώμενο τελικό αποτέλεσμα την μείωση του κόστους παραγωγής εντός του 2003. Με βάση τον προϋπολογισμό της Εταιρίας για το έτος 2003, στόχος είναι ο κύκλος εργασιών να υπερβεί τα ΕΥΡΩ 250 εκατομμύρια. Ήδη, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ανέρχεται σε EURO 108 εκατομμύρια περίπου, και αφορά σε παραγγελίες προς εκτέλεσή στο σύνολό τους εντός του 2003. Αναφορικά με το προ φόρων αποτέλεσμα, στόχος για το 2003 είναι να επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, έως και σε σημείο εξάλειψης των αρνητικών αποτελεσμάτων. Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, έχουν ληφθεί υπόψη οι κάτωθι βασικές παραδοχές: α. Πωλήσεις σωλήνων: 350.000 - 400.000 τόνοι, β. Βελτίωση των παραγωγικών δεικτών στις μονάδες της Θίσβης (μείωση των ποσοστών φύρας και των απορριπτέων σωλήνων ανά μονάδα, αύξηση των παραγόμενων χιλιομέτρων σωλήνων ανά βάρδια, μείωση των νεκρών χρόνων), γ. Λειτουργία των μονάδων της Θίσβης σε πενθήμερη βάση, πλέον δύο Σαββάτων κάθε μήνα και περιορισμός των υπερωριών, δ. Βελτίωση του μείγματος προϊόντων (product mix), όπως αυτό μετράται με βάση τον δείκτη κιλά ανά μέτρο. (2) Δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές της Εταιρίας μας την 31.12.2002 προς τράπεζες, ελληνικό δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς και τρίτους. (3) Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της Εταιρίας μας την 31.12.2002 ανέρχεται σε ΕΥΡΩ 186 εκατομμύρια, εκ των οποίων ΕΥΡΩ 101 εκατομμύρια αφορούν σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ΕΥΡΩ 64 εκατομμύρια σε μακροπρόθεσμο δανεισμό και ΕΥΡΩ 21 εκατομμύρια σε δόσεις μακροπροθέσμων δανείων με λήξη εντός του 2003. Επί της ακινήτου περιουσίας της Εταιρίας υφίστανται υποθήκες και προσημειώσεις υπέρ τραπεζών, συνολικού ύψους ΕΥΡΩ 86 εκατομμυρίων, όπως αναλυτικότερα παρουσιάζονται ακολούθως: 1. Γήπεδο συνολικής εκτάσεως 73.575 τ.μ. (θέση Πουρνερί): Προσημειώσεις συνολικού ποσού ΕΥΡΩ 12.625.385 και υποθήκες συνολικού ύψους ΕΥΡΩ 2.054 υπέρ Ε.Τ.Ε. 2. Γραφεία 3ου & 5ου ορόφου & δύο θέσεις στάθμευσης επί της Πλουτάρχου 16 18: Προσημείωση ποσού 65.650.000 JPY & 52.000.000 υπέρ Alpha Τράπεζας. 3. Γήπεδο συνολικής εκτάσεως 73.575 τ.μ. (θέση Πουρνερί): Υποθήκη ύψους ΕΥΡΩ 3.762 υπέρ της ΕΤΒΑ. 4. Οικόπεδο συνολικής έκτασης 642.267,13 τ.μ. στην Θίσβη Βοιωτίας, μετά των επ' αυτού υφισταμένων ή αναγερθεισομένων κτισμάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού: Παράλληλη προσημείωση ποσού ΕΥΡΩ 25.620.000 υπέρ Β.Ν.Ρ., παράλληλη προσημείωση ποσού ΕΥΡΩ 25.620.000 υπέρ Alpha Τράπεζας, παράλληλη προσημείωση ποσού ΕΥΡΩ 21.960.000 υπέρ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ. Σημειώνεται ότι οι υπό 4 ανωτέρω παράλληλες προσημειώσεις των τραπεζών BNP-Paribas, ΑΛΦΑ Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου έχουν εγγραφεί προς εξασφάλιση της δωδεκαετούς εγγύησης που έχουν δώσει οι εν λόγω τράπεζες προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.ΕΠ.), στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Εταιρίας με μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους ΕΥΡΩ 61 εκατομμυρίων από την Ε.Τ.ΕΠ. Πέραν των ανωτέρω εμπράγματων βαρών και προς εξασφάλιση δανείων για την προ-χρηματοδότηση εξαγωγών, την 31.12.2002 υφίσταντο ενέχυρα επί παραγγελιών πελατείας συνολικού ύψους ΕΥΡΩ 28 εκατομμυρίων. Την 30.9.2002, η τιμή του δείκτη Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 4,45:1 και η τιμή του δείκτη Τραπεζικών υποχρεώσεων προς Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 3,5:1. Η διαμόρφωση των εν λόγω δεικτών στα ανωτέρω επίπεδα οφείλεται στο αυξημένο επίπεδο τραπεζικού δανεισμού που χρησιμοποιήθηκε για την χρηματοδότηση της επένδυσης στην Θίσβη. Η διοίκηση της Εταιρίας έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες για την επιτάχυνση της πώλησης, εντός του 2003, αποθεμάτων σωλήνων δευτέρας διαλογής και scrap μετάλλου που δημιουργήθηκαν κυρίως κατά την περίοδο των δοκιμαστικών παραγωγών της Θίσβης, με στόχο την αποπληρωμή μέρους του τραπεζικού δανεισμού. (4) Το συνολικό ύψος των τοκοχρεωλυσίων που θα καταβάλει η Εταιρία για την χρήση 2003 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε ΕΥΡΩ 33 εκατομμύρια. Η Εταιρία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την ανανέωση μέρους του ως άνω ποσού, που αφορά σε μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους ΕΥΡΩ 17,6 εκατομμυρίων, το οποίο λήγει στα τέλη του 2003. Η Εταιρία εκτιμά ότι είναι σε θέση να εκπληρώσει κανονικά τις εν λόγω υποχρεώσεις της. (5) Δεν υπάρχει άλλο γεγονός το οποίο έχει έλθει σε γνώση της Εταιρίας, το οποίο να κρίνεται σημαντικό ως δυνάμενο να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάθρωση της Εταιρίας μας. Η Εταιρία μας, όπως προαναφέρθηκε, έχει εντοπίσει τις αιτίες που οδήγησαν στην διαμόρφωση των ανωτέρω αποτελεσμάτων και από τα τέλη του 2002 έχει δρομολογήσει και υλοποιεί ήδη ενέργειες για την αντιμετώπισή τους, τόσο σε τεχνικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Άλλωστε, παρόμοιες νέες επενδύσεις του κλάδου παγκοσμίως, διανύουν περίοδο δύο έως και τριών χρόνων για να αποβούν κερδοφόρες. Η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της Εταιρίας επιβεβαιώνει εμπράκτως την δυναμική της αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε, την αναγνώριση της Εταιρίας μας στην διεθνή αγορά, και την αυξανόμενη ζήτηση των νέων προϊόντων μας. Σε αντίθεση με άλλους παραγωγικούς κλάδους που πιθανώς να επηρεάζονται δυσμενώς από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο κλάδος των αγωγών μεταφοράς υγρών και αερίων καυσίμων στον οποίο δραστηριοποιείται η Εταιρία μας, επηρεάζεται ευμενώς λόγω της αύξησης στην κατασκευαστική δραστηριότητα νέων αγωγών. Θα πρέπει άλλωστε να τονιστεί ότι σε μια περίοδο συνεχούς φθίνουσας πορείας των Ελληνικών εξαγωγών, η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ επιτυγχάνει την αύξηση των πωλήσεών της ως αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας νέας υπερσύγχρονης βιομηχανικής μονάδος, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε ποσοστό 93% του κύκλου εργασιών.»

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σχετικά με την από 21/02/03, εκτιμούμε ότι η ως άνω επιστολή συνετάγη και εστάλη πριν από την έκδοση του Ισολογισμού της εταιρίας μας. Παρόλο ότι δεν καταλαβαίνουμε τον σκοπό των ερωτήσεων σας, πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας βρίσκονται στον δημοσιευθέντα ετήσιο ενοποιημένο Ισολογισμό, ο οποίος δημοσιεύθηκε την 25/02/03 στις εφημερίδες Ημερησία και Αυριανή, αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτουμε. Παρά ταύτα, εφόσον κρίνετε ότι είναι χρήσιμες, παρακαλούμε σημειώσατε τις παρακάτω πληροφορίες: 1. Το εκτιμώμενο ύψος των τοκοχρεολυσίων για το έτος 2003 είναι Ευρώ 95 εκατ., ποσό που εξυπηρετείται από τον λογαριασμό διαθεσίμων που την 31.12.2002 ανήρχετο σε Ευρώ 150 εκατ. Επίσης σημειώσατε ότι απ' αρχής της δραστηριότητός μας ουδέποτε υπήρξε ληξιπρόθεσμη οφειλή. 2. Η δραστηριότητα του Ομίλου μας είναι η επιβατηγός ναυτιλία, βιομηχανία υψηλής εντάσεως κεφαλαίου, κατά συνέπεια ο δείκτης ξένα προς ίδια κεφάλαια είναι εξ ορισμού υψηλός. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι ο δείκτης ξένα κεφάλαια προς πάγια είναι πιο αντιπροσωπευτικός στον κλάδο που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τις τελευταίες δύο χρήσεις παρελήφθησαν δέκα ολοκαίνουργια επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, επένδυση της τάξεως του Ευρώ 1 δισ., τα οποία κατά την ναυτιλιακή πρακτική χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό από τραπεζικό δανεισμό. Τα δάνεια του Ομίλου έχουν συναφθεί από θυγατρικές εταιρίες και οι εγγυήσεις κατά την ναυτιλιακή τραπεζική πρακτική περιλαμβάνουν υποθήκες επί των πλοίων της κάθε εταιρίας, εκχωρήσεις ναύλων και ασφαλειών και σε ορισμένες περιπτώσεις εγγύηση της «Επιχειρήσεις Αττικής Α.Ε.». 3. Γεγονότα που επηρεάζουν τον κλάδο των μεταφορών και τουρισμού είναι η οικονομική και πολιτική αστάθεια, οι τιμές των καυσίμων και άλλα έκτακτα και μη προβλέψιμα γεγονότα που ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση των υπηρεσιών που προσφέρονται και κατ' επέκταση την οικονομική θέση των εταιριών.»

    ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. η ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της από 21/02/2003 επιστολής σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: «- Τα έσοδα εκμεταλλεύσεως πλοίων ανήλθαν φέτος σε Euro 55.807.360,04 έναντι Euro 42.235.021,36 το 2001 παρουσιάζοντας αύξηση 32% σε σχέση με πέρυσι. Τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε Euro 14.470.076,32 έναντι Euro 3.446.402,98 το περυσινό οικονομικό έτος. Όσον αφορά τα συνολικά κέρδη προ φόρων, αυτά κυμάνθηκαν σε Euro 337.519,25 έναντι ζημιών Euro 5.820.123,46 την περυσινή χρονιά. Οι συνοπτικές λογιστικές καταστάσεις της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου τόσο σε εταιρική όσο και σε ενοποιημένη βάση θα δημοσιευτούν σύμφωνα με το νόμο την Παρασκευή 28/2. - Σύμφωνα με την συνοπτική λογιστική 31.12.02 της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της Εταιρείας ανέρχεται σε Euro 137.859.861,78 και αναλύεται ως ακολούθως (ποσά σε Euro): Μακροπρόθεσμα δάνεια πληρωτέα μετά την 1/1/2004: 120.912.965,34, Βραχυπρόθεσμο μέρος μακροπροθέσμων δανείων πληρωτέο εντός της χρήσης 2003 : 13.349.796,93, Βραχυπρόθεσμα δάνεια κεφαλαίου κίνησης πληρωτέα εντός της χρήσης 2003: 3.597.099,51.

    ΣΥΝΟΛΟ : 137.859.861,78. Την 31η Δεκεμβρίου 2003 υπήρχε ληξιπρόθεσμη οφειλή κεφαλαίου του Κοινοπρακτικού δανείου της Eurofinance Management S.A. ποσού Euro 1.278.000 μέρος του οποίου θα εξοφληθεί από την πώληση του πλοίου «Αλκαίος». Όσον αφορά τις εγγυήσεις των παραπάνω δανείων, για μεν τα μακροπρόθεσμα δάνεια έχουν εγγραφεί προσημειώσεις και ναυτικές υποθήκες επί των πλοίων της Εταιρείας, για δε τα βραχυπρόθεσμα δάνεια κεφαλαίου κίνησης έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης επί ακινήτου της Εταιρείας και έχουν εκχωρηθεί στις τράπεζες για είσπραξη επιταγές πελατείας. - Σύμφωνα με τις υπάρχουσες δανειακές συμβάσεις, και όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά τις αναχρηματοδοτήσεις των δανείων, που έγιναν εντός της χρήσης 2002, το ύψος των τοκοχρεολυτικών δόσεων των μακροπρόθεσμων δανείων της Εταιρείας αναμένεται να ανέλθει σε Euro 21.000.000, με την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια του έτους δεν θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στα ύψη των επιτοκίων και στην ισοτιμία Euro/ USD. Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς που έχουν γίνει αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά την τρέχουσα χρήση η οποία θα προέλθει από την αύξηση των ναύλων, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από πέρυσι, και η οποία φέτος θα είναι εν ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η ωρίμανση της γραμμής Πειραιάς Κω Ρόδος με το ταχύπλοο «Αίολος Κεντέρης» θα είναι αποδοτικότερη φέτος σε σχέση με την περυσινή χρονιά γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων. Επιπροσθέτως εντός των επομένων μηνών θα ολοκληρωθεί ο συμβιβασμός με την Alsom, ναυπηγείο κατασκευής των τριών ταχυπλόων της Εταιρείας, και θα εισπραχθεί το ποσό της αποζημίωσης όπως εξηγείται διεξοδικώς κατωτέρω. Με βάση τα παραπάνω αναμένεται ότι η πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων θα προχωρήσει κανονικά εντός της τρέχουσας χρήσης. - Σύμφωνα με τη συνοπτική λογιστική κατάσταση του εννεαμήνου 2002 ο δείκτης ξένα προς ιδία κεφάλαια διαμορφώθηκε στο 2,43%. Στη διαμόρφωση της τιμής αυτής συνετέλεσε ο αυξημένος τραπεζικός δανεισμός ο οποίος προήλθε από τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων της Εταιρείας και την αγορά των τριών ταχυπλόων πλοίων, καθώς και οι ζημιογόνες χρήσεις των δύο τελευταίων ετών. Σημειώνεται επίσης ότι η τιμή του δείκτη αυτού είναι συγκρίσιμη με τον αντίστοιχο των υπολοίπων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, οι οποίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών προέβησαν σε ανάλογες επενδύσεις και αγορές νέων πλοίων. Η βελτίωση της σχέσης ξένα προς ιδία κεφάλαια αναμένεται να επέλθει από την σταδιακή αποπληρωμή των δανείων, την αύξηση της κερδοφορίας και την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω της χρηματαγοράς εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σημειώνεται τέλος ότι υπάρχει υπογεγραμμένο συμφωνητικό για την πώληση του πλοίου «Αλκαίος» της Εταιρείας, γεγονός που θα συμβάλει άμεσα στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού. - Οι προοπτικές για το τρέχον έτος μάλλον ευοίωνες μπορούν να χαρακτηριστούν εφόσον η Εταιρεία από την περυσινή χρονιά έχει εισέλθει σε μία τροχιά ανόδου, που διεφάνη από την σημαντικότατη αύξηση του τζίρου της, η οποία μάλιστα επετεύχθη με αμελητέα σχετικά αύξηση του κόστους εκμετάλλευσης. Εντός του φθινοπώρου του έτους 2002 η Εταιρεία ήλθε σε συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες οι οποίες συμφώνησαν στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μακροπροθέσμων δανείων που συνίσταται στην εκχώρηση περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των κεφαλαίων και στην κεφαλαιοποίηση μέρους των οφειλόμενων τόκων. Υπάρχει σημαντική απαίτηση της Εταιρείας από το ναυπηγείο Alstom λόγω των ζημιών που υπέστησαν τα νεοναυπηγούμενα πλοία της Εταιρείας και οι οποίες υπήρξαν η κυριότερη αιτία των ζημιογόνων χρήσεων των ετών 2000 και 2001. Ο συμβιβασμός προχωράει κανονικά και η αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη της Εταιρείας αναμένεται να εισπραχθεί εντός των επομένων μηνών. Υπάρχουν τέλος αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας ( 453/2001 και 454/2001) που δικαιώνει την απαίτηση της Εταιρείας για Euro 2.186.353 από το Ελληνικό Δημόσιο για μη υπαγωγή των μετασκευών των πλοίων «Σαπφώ» και «Μυτιλήνη» στον αναπτυξιακό νόμο 1892/1990. Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω δίνουν μία ικανοποιητική εξήγηση των ερωτημάτων σας. Παραμένουμε εντούτοις στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση χρειαστεί.»

    ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε. με επιστολή της γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «1. Η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών, τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και σε επίπεδο του ενοποιημένου, απεικονίζονται στον κάτωθι πίνακα, καθώς και στις Συνοπτικές Λογιστικές Καταστάσεις της 31/12/2002. (Ποσά σε εκατ. ευρώ): ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ: ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑEBE : ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 2001: 144.594, 2002: 148.234, (%): 2,5%. ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 2001: 202.632, 2002: 228.838, (%): 12,9%. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑEBE : ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ: 2001: 213, 2002: 6.281, (%): 2848,8%. ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ: 2001: - 946, 2002: 4.457, (%): -. 2. Παρακάτω παρουσιάζεται η εξέλιξη του συνολικού δανεισμού της εταιρίας. (Ποσά σε εκατ. ευρώ): Μακροπρόθεσμος δανεισμός: 1999: 75, 2000: 78, 2001: 70, 2002: 64. Βραχυπρόθεσμος δανεισμός: 1999: 148, 2000: 110, 2001: 71, 2002: 44. Σύνολο δανεισμού: 1999: 223, 2000: 188, 2001: 141, 2002: 108. Βάρη - Προσημειώσεις: 1999: 0, 2000: 0, 2001: 0, 2002: 30. 3. Το ύψος των τοκοχρεωλυσίων, το οποίο θα καταβάλει η εταιρία κατά τη χρήση 2003, προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ περίπου. Επιπλέον, προβλέπεται αποπληρωμή βραχυχρόνιων δανείων ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, με στόχο ο συνολικός δανεισμός να ανέρχεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ το τέλος του 2003. Τα παραπάνω ποσά θα προέλθουν από τα λειτουργικά διαθέσιμα της εταιρίας, καθώς και από ρευστοποιήσιμα στοιχεία του Κυκλοφορούντος Ενεργητικού. 4. Παρακάτω παρουσιάζεται η εξέλιξη του Δείκτη Ξένα / Ίδια Κεφάλαια από το 1999 μέχρι και της 31/12/2002. (Ποσά σε εκατ. ευρώ): ΊΔΙΑ: 1999: 45, 2000: 40,3, 2001: 33,2, 30/09/2002: 38, 31/12/2002: 43. ΞΕΝΑ: 1999: 261, 2000: 221, 2001: 169,4, 30/09/2002: 154, 31/12/2002: 148. ΔΕΙΚΤΗΣ: 1999: 5,8, 2000: 5,5, 2001: 5,1, 30/09/2002: 4,0, 31/12/2002: 3,4. Η εκτίμηση για το 2003 είναι ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι υπάρχει πρόγραμμα μείωσης δανεισμού, ενώ τα Ίδια Κεφάλαια θα αυξηθούν λόγω της βελτίωσης της κερδοφορίας της εταιρίας. 5. Προς ενημέρωσή σας, γνωστοποιείται ότι η εξέλιξη των μεγεθών που παρουσιάζονται παραπάνω, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου προγραμματισμού που καταρτίστηκε κατά το έτος 2000. Δεν υπάρχει άλλο γεγονός το οποίο, κατά την γνώμη μας, να είναι τόσο σημαντικό ούτως ώστε να έχει επίδραση στην περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρίας.»

    ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΒΕΤΕ

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «1) Για τη χρήση 2002 εκτιμούμε ότι, για τη μητρική εταιρία ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε., τα έσοδα θα ανέλθουν στο ποσό των 286 χιλ. ευρώ περίπου, έναντι 146.,1 χιλ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο. Τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλευσης θα παρουσιάσουν κέρδη 93 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 49,7 χιλ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ αποσβέσεων μη ενσωματωμένων στο λειτουργικό κόστος 91 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 60,9 χιλ. ευρώ. Τα καθαρά δε αποτελέσματα περιόδου θα ανέλθουν σε ζημιά 650 χιλ. ευρώ έναντι ζημιάς 802,1 χιλ. ευρώ την χρήση 2001. Οσον αφορά τον όμιλο, ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 12.880 χιλ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης σε 1.020 χιλ. ευρώ, τα ολικά κέρδη σε 702 χιλ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ αποσβέσεων μη ενσωματωμένων στο λειτουργικό κόστος σε 698 χιλ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της περιόδου επιβαρύνθηκαν με ποσό 741,1 χιλ. ευρώ που αφορά απόσβεση ζημιών από αποτίμηση μετοχών που είχαν προκύψει στην χρήση 2000 και όπως προέβλεπε η φορολογική νομοθεσία αποσβένονται ισόποσα για μία πενταετία. Το αναπόσβεστο υπόλοιπο των παραπάνω ζημιών περιλαμβάνεται στο κονδύλι «Εξοδα εγκαταστάσεως» και ανέρχεται σε 1.482.326,45 ευρώ.

    Δεν θα συμπεριληφθούν στις οικονομικές καταστάσεις της 31/12/2002 οι εταιρίες α) ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ γιατί απορροφήθηκε από την εταιρία ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ σύμφωνα με την υπ' αριθ. Κ2- 11158/23-8-2002 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 8887/26-8-2002 και β) ΨΥΓΕΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΑΒΕΤΕ γιατί βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκκαθάρισης. Αρα οι δύο χρήσεις δεν είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους. 2) Τα έσοδα της ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ προέρχονται από συμμετοχές ποσού 92 χιλ. ευρώ (Αφορά μέρισμα της χρήσης 2001 από τις εταιρίες ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ και ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ) ενώ ποσό 194 χιλ. ευρώ από τοποθετήσεις των διαθεσίμων σε ρέπος. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ύψους 12.880 χιλ. ευρώ αφορά έσοδα από εμπόριο καυσίμων. Τα έσοδα του ομίλου ανέρχονται στο ποσό των 3.248,2 χιλ. ευρώ και προέρχονται: α) ποσό 2.793 χιλ. ευρώ από έσοδα εκμίσθωσης καταστημάτων της ΣΕΙΡΙΟΣ ΑΕΒΕ στο 43ο χλμ. της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας β) ποσό 169 χιλ. ευρώ από πιστωτικούς τόκους και γ) ποσό 286,2 χιλ. ευρώ από έσοδα συμμετοχών και χρεογράφων της μητρικής εταιρίας. 3) Το έτος 2000 η εταιρία επένδυσε το ποσό των 10.908.290,54 ευρώ (3,7 δις. δρχ.) ως εξής: α) στην ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ ποσό 2.090.975,79 ευρώ (0,7125 εκ. δρχ.) β) στην ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ ποσό 3.534.849,60 ευρώ (1,2045 δις δρχ.) και γ) στην ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΤΕ ποσό των 5.282.465,15 ευρώ (1,8 δις δρχ.). Μετά την απορρόφηση της εταιρίας ΑΤΕΜΚΕ Α.Τ.Ε. από την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε., σύμφωνα με την υπ' αριθ. Κ2- 11158/23-8-2002 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, η εταιρία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της μόνον μετοχές των εταιριών ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε. και ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α.Τ.Ε. Ετσι η αποτίμηση των συμμετοχών στις παραπάνω εταιρείες την 31/12/2002 ήταν, για μεν την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ 1.366.067,09 ευρώ, για δε την ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΤΕ 1.441.000,00 ευρώ. 4) Δεν υπάρχουν κατά την 31/12/2002 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Τράπεζες, Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Φορείς και προς Τρίτους, ούτε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2002 προβήκαμε σε σύναψη τραπεζικών δανείων. 5) Εκτιμάμε ότι δεν θα καταβληθούν τοκοχρεωλύσια, αφού ο δανεισμός της Εταιρίας είναι μηδενικός. 6) Δεν γνωρίζουμε κανένα γεγονός που να μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρείας.»

    ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.

    Η εταιρία KΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ., με βάση την από 14.02.2003 απόφαση της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, με την οποία αποφασίσθηκε η μετατροπή των ανωνύμων μετοχών της σε ονομαστικές και μετά την υπ' αριθμ. Κ2-2336/25.02.2003 έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης και την από 27/02/2003 έγκριση του Δ.Σ. του Χ.Α., ανακοινώνει ότι η Tρίτη 04.03.2003, θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των ανωνύμων μετοχών της στο ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών του Χ.Α. Από την 05.03.2003 έως και την 12.03.2003, θα ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α., προκειμένου να πραγματοποιηθούν από τις υπηρεσίες του ΚΑΑ όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ονομαστικοποίηση των μετοχών της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των ονομαστικών πλέον μετοχών της εταιρίας ορίζεται η Πέμπτη 13.03.2003. Βεβαιώνεται ότι οι νέες ονομαστικές μετοχές θα είναι πιστωμένες στις μερίδες όλων των δικαιούχων κατά την ημέρα έναρξης διαπραγμάτευσης τους, δηλαδή κατά την Πέμπτη 13.03.2003.

    Μετά την από 27/02/2003 έγκριση από το ΔΣ του Χ.Α. της αύξησης της ονομαστικής αξίας (reverse split) των μετοχών (από ΕΥΡΩ 1,27 σε ΕΥΡΩ 5,08 ανά μετοχή) της εταιρίας που αποφασίσθηκε από την Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 14.02.2003 και την ως εκ τούτου έκδοση 20.030.391 νέων μετοχών, και σε αντικατάσταση των 80.121.564 παλαιών, θα ενημερωθούν οι μερίδες των μετόχων στο Σ.Α.Τ., με αναλογία μιας (1) νέας μετοχής προς κάθε τέσσερεις (4) παλαιές ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, κατ' απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, δικαιούχοι μέτοχοι για τη λήψη των ως άνω 20.030.391 νέων μετοχών, θα είναι μέτοχοι της εταιρίας κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. της 04.03.2003. Από την 05.03.2003 έως και την 12.03.2003, θα ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α., προκειμένου να πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΚΑΑ, η αντικατάσταση των 80.121.564 παλαιών μετοχών αυτής με τις ως άνω 20.030.391 νέες μετοχές, στις μερίδες των μετόχων στο Σ.Α.Τ. Η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 20.030.391 νέων μετοχών της εταιρίας, με την νέα ονομαστική αξία τους (ΕΥΡΩ 5,08) και με αναπροσαρμοσμένη τιμή, θα αρχίσει την 13.03.2003. Τα κλασματικά δικαιώματα που τυχόν προκύψουν βάσει της εγκριθείσας σχέσης ανταλλαγής, θα εκποιηθούν. Το προϊόν της εκποιήσεως των κλασματικών δικαιωμάτων θα καταβληθεί στους δικαιούχους με τρόπο που θα αποφασίσει το Δ.Σ. της Εταιρείας και θα ανακοινωθεί δια του Τύπου.

    ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ, με βάση την από 14.02.2003 απόφαση της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, με την οποία αποφασίσθηκε η μετατροπή των ανωνύμων μετοχών της (κοινών και προνομιούχων) σε ονομαστικές (κοινές και προνομιούχες) και μετά την υπ' αριθμ. Κ2-2340/25.02.2003 έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης και την από 27/02/2003 έγκριση του Δ.Σ. του Χ.Α., ανακοινώνει ότι η Τρίτη 04.03.2003, θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των ανωνύμων μετοχών της (κοινών και προνομιούχων) στο ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών του Χ.Α. Από την 05.03.2003 έως και την 12.03.2003, θα ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας (κοινών και προνομιούχων) στο Χ.Α., προκειμένου να πραγματοποιηθούν από τις υπηρεσίες του ΚΑΑ όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ονομαστικοποίηση των μετοχών (κοινών και προνομιούχων) της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των ονομαστικών πλέον μετοχών (κοινών και προνομιούχων) της εταιρίας ορίζεται η 13.03.2003. Βεβαιώνεται ότι οι νέες ονομαστικές μετοχές (κοινές και προνομιούχες) θα είναι πιστωμένες στις μερίδες όλων των δικαιούχων κατά την ημέρα έναρξης διαπραγμάτευσης τους, δηλαδή κατά την 13.03.2003. Μετά την από 27/02/2003 έγκριση από το ΔΣ του Χ.Α. της αύξησης της ονομαστικής αξίας (reverse split) των μετοχών (από ΕΥΡΩ 0,60 σε ΕΥΡΩ 1,20 ανά μετοχή) της εταιρίας που αποφασίσθηκε από την Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 14.02.2003 και την ως εκ τούτου έκδοση 20.663.047 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών και 7.840.373 προνομιούχων ονομαστικών άνευ ψήφου μετοχών και σε αντικατάσταση των 41.326.095 κοινών μετά ψήφου μετοχών και των 15.680.746 προνομιούχων άνευ ψήφου μετοχών, θα ενημερωθούν οι μερίδες των μετόχων στο Σ.Α.Τ., με αναλογία μίας (1) νέας μετοχής προς κάθε δύο (2) παλαιές ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, κατ' απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, δικαιούχοι μέτοχοι για τη λήψη των ως άνω 20.663.047 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών και την 7.840.373 ονομαστικών προνομιούχων άνευ ψήφου μετοχών θα είναι μέτοχοι της εταιρίας κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α. της 04.03.2003. Από την 05.03.2003 έως και την 12.03.2003, θα ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών (κοινών και προνομιούχων) της εταιρίας στο Χ.Α., προκειμένου να πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΚΑΑ, η αντικατάσταση των παλαιών 41.326.095 κοινών μετά ψήφου μετοχών και των 15.680.746 προνομιούχων άνευ ψήφου μετοχών αυτής με τις ως άνω 20.663.047 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών και την 7.840.373 προνομιούχων ονομαστικών άνευ ψήφου μετοχών. Η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των νέων μετοχών της εταιρίας, με την νέα ονομαστική αξία τους (ΕΥΡΩ 1,20) και με αναπροσαρμοσμένη τιμή, θα αρχίσει την 13.03.2003. Τα κλασματικά δικαιώματα που τυχόν προκύψουν βάσει της εγκριθείσας σχέσης ανταλλαγής, θα εκποιηθούν. Το προϊόν της εκποιήσεως των κλασματικών δικαιωμάτων θα καταβληθεί στους δικαιούχους με τρόπο που θα αποφασίσει το Δ.Σ. της Εταιρείας και θα ανακοινωθεί δια του Τύπου.

    ΖΑΜΠΑ Α.Ε.

    Το Δ.Σ. της εταιρείας ΖΑΜΠΑ Α.Ε. γνωστοποιεί τα εξής: 1. Με την υπ' αριθμ. πρωτ. Κ2-8897/23-7-2002 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενεκρίθει η τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού, που αποφάσισε η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 28-6-2002, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 176.961,62 Ευρώ, με κεφαλαιοποίηση του ποσού της υπεραξίας των ακινήτων, λόγω αναπροσαρμογής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2065/1992, με ανάλογη αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών, που υπάρχουν στο χρόνο κεφαλαιοποίησης, από 1,3734 Ευρώ σε 1,55 Ευρώ εκάστη και την έκφραση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και του μετοχικού κεφαλαίου σε Ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2842/2000. 2. Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε για τα ανωτέρω κατά τη συνεδρίασή του της 27-3-2003. 3. Κατόπιν των ανωτέρω από την 3-3-2003 η μετοχή της εταιρείας θα υπόκειται σε διαπραγμάτευση στο Χ.Α. με ην νέα ονομαστική αξία 1,55 Ευρώ.

    ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Παρά την αύξηση που παρουσίασαν τα βασικά μεγέθη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ κατά την χρήση 2002,η κερδοφορία της Τράπεζας επηρεάστηκε από τη μεγάλη μείωση των μερισμάτων που εισέπραξε η Τράπεζα από τις θυγατρικές της εταιρίες, οι οποίες κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στην κεφαλαιαγορά καθώς και από την μείωση των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις. Συγκεκριμένα, ενώ οι χορηγήσεις κατά την χρήση 2002 ανήλθαν σε 1.699 εκ. ευρώ έναντι 1.512 εκ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση 2001 (μεταβολή +12,39%) και οι καταθέσεις και repos ανήλθαν στα 2.080 εκ. ευρώ έναντι 1.773 εκ. ευρώ το 2001 (μεταβολή +17,31 %), τα μερίσματα που εισέπραξε η Τράπεζα από τις θυγατρικές της εταιρίες κατά την χρήση 2002 ανήλθαν στα 0,7 εκατ. ευρώ, έναντι 3,4 εκατ. ευρώ το 2001. Επίσης τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις μειώθηκαν στα 4,15 εκ. ευρώ το 2002, έναντι 9,81 εκ. ευρώ το 2001. Αυτές οι μεταβολές επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα της Τράπεζας και τα κέρδη προ φόρων (μετά από προβλέψεις και αποσβέσεις και μερίσματα από τις θυγατρικές εταιρίες) διαμορφώθηκαν στα 29,7 εκ. ευρώ, έναντι 31,9 εκ. ευρώ κατά την χρήση 2001 (μείωση 6,82%). Τα κέρδη της Τράπεζας προ φόρων, προ μερισμάτων και προ αποσβέσεων και προβλέψεων ανέρχονται στα 56,1 εκ. ευρώ έναντι 54,3 εκ.ευρώ το 2001 (+3,3%), γεγονός που αποδεικνύει της ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης της Τράπεζας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση των Γενικών Εξόδων Διοίκησης τα οποία μειώθηκαν στα 66,77 εκ.ευρώ το 2002 έναντι 72,80 εκ.ευρώ το 2001, (μείωση -8,28%). Τα Ίδια Κεφάλαια αυξήθηκαν σε ποσοστό +20% και διαμορφώθηκαν στα 290,22 εκ. ευρώ έναντι 241,64 εκ.ευρώ κατά το προηγούμενο έτος. Αύξηση κατά +14% επίσης παρουσίασε το σύνολο του Ενεργητικού δεδομένου ότι το 2002 ανήλθε στα 2.444 εκ.ευρώ έναντι 2.138 εκ.ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Η ολοκλήρωση του προγράμματος κεντροποιήσεων και ο διαχωρισμός του δικτύου των Καταστημάτων σε πλήρη Καταστήματα και σε Καταστήματα προώθησης τυποποιημένων τραπεζικών προϊόντων εξυπηρέτησης ιδιωτών-μικρών επιχειρήσεων καθώς και η καθιέρωση του θεσμού των Τραπεζικών Κέντρων για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων επαγγελματιών, δίνουν στην Τράπεζα την δυνατότητα να ενισχύσει το πωλησιακό της έργο και να παρέχει εξειδικευμένη, ποιοτική και γρήγορη εξυπηρέτηση. Τόσο στον ανταγωνιστικό κλάδο της Καταναλωτικής Πίστης όπου η Τράπεζα κατέχει μερίδιο αγοράς 9,5% όσο και στον τομέα Καταναλωτικών Δανείων όπου κατέχει μερίδιο αγοράς 31,48% συνεχίζει την δυναμική της διείσδυση και διευρύνει τις συνεργασίες της. Στον χώρο της ηλεκτρονικής τραπεζικής, πεδίο όπου η Τράπεζα δραστηριοποιείται και πρωτοπορεί από το 1997, αυξήθηκε κατά 255% ο αριθμός των συναλλαγών κατά το έτος 2002, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες, υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες(webticket για κράτηση θέσης και αγορά εισιτηρίου σε χώρους θεαμάτων μέσω internet, καταβολή εισφορών ΙΚΑ, ΤΕΒΕ,ΦΠΑ, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, Vodafon, προπληρωμένη κάρτα αγορών μέσω διαδικτύου κ.α) . Ηδη αναπτύσσονται οι υποδομές και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα διατεθεί στην αγορά η υπηρεσία Direct-banking,το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης με αναγνώριση φωνής , μέσω του οποίου θα παρέχονται τηλεφωνικά στους πελάτες συνεργάτες της Τράπεζας τραπεζικές υπηρεσίες και ενημέρωση για προϊόντα και υπηρεσίες της Τράπεζας, επί 24ώρου βάσεως.»

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κατά τη χρήση του 2002, τα κέρδη προ φόρων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. διαμορφώθηκαν στο ύψος των Euro 95,69 εκατ., σημειώνοντας μείωση, έναντι της προηγούμενης χρήσης, κατά 53,6%, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη παρουσίασαν μείωση κατά 57,9%. Σε επίπεδο Ομίλου Εταιρειών, τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των Euro 51,3 εκατ., σημειώνοντας μείωση κατά 59,8% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Η μεταβολή της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 6,4%, τη σημαντική μείωση των εσόδων από συμμετοχές και τίτλους μεταβλητής απόδοσης κατά 25,5% και τη μείωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις κατά Euro 28,8 εκατ., ως αποτέλεσμα της εικόνας που παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο η κεφαλαιαγορά. Αντίθετα, θετικά εξελίχθηκαν οι προμήθειες, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2%. Παρά τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, το επιτοκιακό περιθώριο της Τράπεζας, παραμένει σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά των άλλων Ελληνικών Τραπεζών. Τα προ αποσβέσεων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των Euro 205,9 εκατ., σημειώνοντας μείωση, έναντι της προηγούμενης χρήσης, κατά 29,8%. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η περιορισμένη μείωση των μικτών αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως της Τράπεζας κατά 10,8%, έναντι της προηγούμενης χρήσεως. Η συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων επιβάρυνε τα οργανικά αποτελέσματα της Τράπεζας με προβλέψεις, αυξημένες έναντι της προηγούμενης χρήσης κατά Euro 23,3 εκατ. Την οργανική κερδοφορία της Τράπεζας επηρέασε θετικά η συγκρατημένη μεταβολή των εξόδων διαχείρισης, τα οποία αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 6,4%. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι εργασίες της Τράπεζας παρουσιάζουν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με διεύρυνση του χαρτοφυλακίου δανείων της κατά 7,7% και των καταθέσεών της κατά 8,3%, ιδιαίτερα των καταθέσεων Ταμιευτηρίου (αύξηση 10,3%) και Όψεως (αύξηση 10,1%). Ειδικότερα, σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας, κατά την απολογιζόμενη χρήση, εδόθη ιδιαίτερη έμφαση σε χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων όπως επίσης και μακροπροθέσμων χρηματοδοτήσεων Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος. Η πραγματοποίηση του στόχου για αύξηση των κερδών της Τράπεζας το 2003 έναντι της προηγούμενης χρήσης, θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης του χαρτοφυλακίου δανείων με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, της εντατικοποίησης της προσπάθειας περαιτέρω ανάπτυξης των προμηθειοφόρων δραστηριοτήτων και τέλος της εκλογίκευσης και συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών της.»

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η σημαντική αύξηση των χρηματοδοτήσεων και των οργανικών εσόδων από τραπεζικές εργασίες χαρακτήρισαν την πορεία της Τράπεζας Αττικής κατά τη χρήση 2002. 1) Αποτελέσματα. Τα κέρδη της Τράπεζας προ αποσβέσεων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 39,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 23,4%. Οι καθαροί τόκοι αυξήθηκαν κατά 15,7%. Οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 24,9%. Το σύνολο των οργανικών εσόδων αυξήθηκε κατά 21,1%. Οι αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 36,4%, λόγω των σημαντικών επενδύσεων της Τράπεζας κυρίως σε μηχανογραφικό εξοπλισμό. Η Τράπεζα κατά την χρήση 2002 πραγματοποίησε προβλέψεις για ενδεχόμενες ζημιές από επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 16,9 εκατ. ευρώ, έναντι 7,6 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2001, δηλαδή προβλέψεις αυξημένες κατά 122,4%, ώστε να ανταποκριθεί στην προτροπή της Τράπεζας Ελλάδος προς το τραπεζικό σύστημα για αυξημένες προβλέψεις και να προσαρμοστεί έγκαιρα στις απαιτήσεις των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Σημειώνουμε ότι οι σωρευτικές προβλέψεις 26 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτουν τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις. Οι αυξημένες κατά 9,3 εκατ. ευρώ προβλέψεις και η έκτακτη δαπάνη 2 εκατ. ευρώ λόγω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων διαμόρφωσαν τα κέρδη χρήσης προ φόρων σε 18,1 εκατ. ευρώ έναντι 21,1 εκατ. ευρώ το 2001, μειωμένα κατά 14,2%. Σημειώνεται ότι οι αρνητικές συγκυρίες στην κεφαλαιαγορά είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία υποαξιών στο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ζημιών από παράγωγα, με αποτέλεσμα, μετά την αναπροσαρμογή των παγίων, η καθαρή θέση της Τράπεζας να επιβαρυνθεί με το ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ περίπου. 2) Χορηγήσεις. Οι Χορηγήσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1.091,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 29,2% έναντι του 2001. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση 49,7% των χορηγήσεων καταναλωτικής πίστης και των στεγαστικών δανείων 133%. Η σημαντική αυτή αύξηση βελτίωσε, με προσωρινά στοιχεία, το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας στις χορηγήσεις από 1,2% σε 1,4%. 3) Καταθέσεις. Οι Καταθέσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1.023,3 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 26,7% έναντι του 2001. Οι συμφωνίες Repos μειώθηκαν από 719,4 εκατ. ευρώ σε 352,8 εκατ. ευρώ, λόγω της φορολόγησης των Repos αλλά και της πολιτικής της Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας και μείωση του μέσου κόστους άντλησης κεφαλαίων. 4) Όμιλος. Τράπεζας, Ενοποιημένα Αποτελέσματα. Η ενοποιημένη λογιστική κατάσταση της 31/12/2002 της Τράπεζας περιλαμβάνει για πρώτη φορά, σε 12μηνη βάση, τα στοιχεία των πέντε θυγατρικών εταιριών του Ομίλου της, της χρηματιστηριακή ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ., της ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.Δ.Α.Κ., της ΑΤΤΙΚΗΣ LEASING Α.Ε., της ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Ε.Ε.Χ. και της ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε. Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Ε.Ε.Χ. εμφανίζει κέρδη 1.350 χιλ. ευρώ και είναι από τις ελάχιστες Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου που στη δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία εμφανίζουν premium μετοχής 2,46%. Κέρδη εμφανίζουν και η ΑΤΤΙΚΗΣ LEASING A.E., 65,2 χιλ. ευρώ, παρά το πρώτο έτος λειτουργίας της, καθώς και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε. 9,5 χιλ. ευρώ. Αντίθετα αρνητικά αποτελέσματα εμφανίζουν η ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. 1.764 χιλ. ευρώ και η ΑΤΤΙΚΗ ΑΕΔΑΚ 406 χιλ. ευρώ, λόγω της ιδιαίτερα αρνητική συγκυρίας στο Χρηματιστήριο και στην Κεφαλαιαγορά.

    Τα ενοποιημένα οργανικά έσοδα εμφανίζουν αύξηση 23,3%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ προβλέψεων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 41,6 εκατ. ευρώ έναντι 31,2 εκατ. ευρώ στη χρήση 2001, δηλαδή εμφανίζουν αύξηση 33,3%. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη (μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας) προ φόρων ανήλθαν σε 17,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,5%. 5) Προοπτικές. Η Τράπεζα συνεχίζει τη θετική της πορεία και κατά την τρέχουσα χρήση 2003. Η αύξηση κεφαλαίου κατά 62,7 εκατ. ευρώ, η οποία διενεργείται από 3 έως και 17 Μαρτίου 2003, θα συμβάλλει στη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της Τράπεζας και στην ένταση των προσπαθειών της, ώστε να ανταποκρίνεται δημιουργικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον ραγδαία εντεινόμενο ανταγωνισμό. Η Διοίκηση ανέθεσε σε αναγνωρισμένη διεθνή εταιρία συμβούλων την ανάλυση των δυνατοτήτων της Τράπεζας και την επεξεργασία εναλλακτικών στρατηγικών για την περαιτέρω ανάδειξή της. Με βάση τις αναλύσεις της μελέτης αυτής, η Διοίκηση και το Δ.Σ. της Τράπεζας θα χαράξουν την αναπτυξιακή στρατηγική της, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του συνόλου των μετόχων. Στους άμεσους, βραχυπρόθεσμους, στόχους της Τράπεζας είναι: - η λειτουργία τριών νέων καταστημάτων στην οδό Αχαρνών, στο Ρέθυμνο και στη Κοζάνη, - η ενεργοποίηση στο Factoring και στον Ασφαλιστικό Τομέα μέσω ίδρυσης ή εξαγοράς Εταιρίας Πρακτόρευσης Ασφαλειών. Επίσης μέχρι τον Απρίλιο εγκαθίσταται το σύνολο σχεδόν των εφαρμογών του νέου πελατοκεντρικού πληροφοριακού συστήματος της Τράπεζας, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αναλογική μείωση του κόστους.»

    ΔΕΗ Α.Ε.

    Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Συνεχίζεται η ισχυρά ανοδική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ κατά το 2002: Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,2% και ανήλθε σε Ευρώ 3.437 εκ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 16,7% και ανήλθαν σε Ευρώ 1.025 εκ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 216 εκ., αντανακλώντας αύξηση 157,9% σε σχέση με το 2001 (Σημείωση: Τα αποτελέσματα που περιλαμβάνονται στο παρόν δελτίο τύπου έχουν βασισθεί σε μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης της αξίας των παγίων στοιχείων και των επιπρόσθετων αποσβέσεων που σχετίζονται με αυτή). Κυριότερες εξελίξεις χρήσης 2002. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,2% και ανήλθε σε Ευρώ 3.437 εκ. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 3,7% και στις αυξήσεις των τιμολογίων κατά 3,6% τον Ιούλιο 2001 και κατά 3,85% τον Ιούλιο 2002. Ο κύκλος εργασιών περιλαμβάνει έσοδα ύψους Ευρώ 59,4 εκ. για υπηρεσίες προς τον ΔΕΣΜΗΕ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2002. Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων (μη συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων και των αγορών ενέργειας) αυξήθηκε κατά 7,5% και ανήλθε σε Ευρώ 2.247 εκ: Η δαπάνη μισθοδοσίας αυξήθηκε κατά 5,7% και ανήλθε σε Ευρώ 1.009 εκ., λόγω των αυξήσεων των μισθών στα πλαίσια της τελευταίας συλλογικής σύμβασης εργασίας και της περιορισμένης κεφαλαιοποίησης δαπανών μισθοδοσίας. Το κόστος καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) μειώθηκε κατά 2,5% και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 730 εκ., κυρίως λόγω της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Οι δαπάνες αγοράς ενέργειας αυξήθηκαν κατά 34,1% και ανήλθαν σε Ευρώ 165 εκ., εξέλιξη οφειλόμενη στις αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 31,6% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 508 εκ., κυρίως λόγω χρεώσεων για πρώτη φορά από τον ΔΕΣΜΗΕ τον Οκτώβριο του 2002 οι οποίες αφορούν στη χρήση του συστήματος μεταφοράς (Ευρώ 70,5 εκ.) καθώς και της αύξησης στις προβλέψεις λόγω επισφαλών απαιτήσεων, όπως εξηγείται παρακάτω. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 16,7% ανερχόμενα σε Ευρώ 1.025 εκ., εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων και στην με μικρότερο ρυθμό αύξηση των λειτουργικών εξόδων. Το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε σε 29,8% το 2002 σε σχέση με 28,4% το 2001. Το περιθώριο EBITDA έχει επηρεαστεί από εισπράξεις και χρεώσεις από τον ΔΕΣΜΗΕ οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2002, με αποτέλεσμα το περιθώριο EBITDA να μην είναι συγκρίσιμο με προηγούμενες περιόδους. Το περιθώριο EBITDA, μη συμπεριλαμβανομένων των ανωτέρω χρεώσεων και εισπράξεων, ανέρχεται σε 30,7%. Η ΔΕΗ αναπροσάρμοσε την αξία των παγίων στοιχείων της βασιζόμενη στην εκτίμηση της αξίας τους από ανεξάρτητο εκτιμητή. Το σύνολο των αποσβέσεων κατά το 2002 ανήλθε σε Ευρώ 525 εκ., έναντι των αναπροσαρμοσμένων αποσβέσεων του 2001 ύψους Ευρώ 535 εκ. Τα αποτελέσματα χρήσης του 2001 έχουν αναπροσαρμοσθεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τις επιπρόσθετες αποσβέσεις και να καθίστανται συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα του 2002. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 45,6% ανερχόμενα σε Ευρώ 500 εκ. έναντι των Ευρώ 343 εκ. του 2001. Το περιθώριο EBIT διαμορφώθηκε σε 14,5% σε σχέση με 11,1% το 2001. Όπως έχει προαναφερθεί, στα πλαίσια της επανεκτίμησης της αξίας των παγίων στοιχείων, το ΕΒΙΤ και το περιθώριο ΕΒΙΤ συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των αποσβέσεων και κατά συνέπεια, δεν είναι συγκρίσιμα με τα τριμηνιαία αποτελέσματα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί. Τα μη λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν σε Ευρώ 157 εκ. ή κατά 25,2%, σε σχέση με Ευρώ 210 εκ. το 2001, εξέλιξη οφειλόμενη κυρίως: Στα χαμηλότερα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους Ευρώ 215 εκ. σε σχέση με Ευρώ 249 εκ. το 2001. Αυτή η μείωση ήταν το αποτέλεσμα χαμηλότερων επιπέδων και μειωμένου κόστους δανεισμού. Στις συναλλαγματικές διαφορές ύψους Ευρώ 43 εκ. το 2002, σε σχέση με Ευρώ 8 εκ. το 2001, εξέλιξη που αντανακλά κυρίως το όφελος από την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του γιέν. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 157,9% ανερχόμενα σε Ευρώ 343 εκ., ως αποτέλεσμα κυρίως της μεγάλης αύξησης του EBIT και της συγκράτησης των χρηματοοικονομικών εξόδων. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 216 εκ., αντανακλώντας αύξηση 157,9% σε σχέση με το 2001. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε Ευρώ 4.194 εκ. (ήτοι κατά Ευρώ 572 εκ. σε σχέση με το 2001) αντανακλώντας τις θετικές καθαρές ταμειακές ροές της ΔΕΗ και τη συνεχή προσπάθεια μείωσης των τρεχόντων επιπέδων δανεισμού. Η ΔΕΗ βρίσκεται στα πλαίσια του στόχου της να επιτύχει δείκτη ξένων προς ίδια κεφάλαια 1:1 μέχρι το 2005 (ο δείκτης αυτός σήμερα είναι 1,3:1). Οι κεφαλαιακές δαπάνες του 2002 ανήλθαν σε Ευρώ 637 εκ. σε σχέση με Ευρώ 823 το 2001. Η καθαρή θέση το 2002 διαμορφώθηκε σε Ευρώ 3.189 εκ. σε σχέση με Ευρώ 462 εκ. το 2001. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην προαναφερόμενη επανεκτίμηση της αξίας των παγίων στοιχείων. Όπως αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου 2002, στην αύξηση της καθαρής θέσης έχει ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη στην οποία προέβη η εταιρία για λόγους συντηρητικότητας, κατόπιν αμφισβήτησης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ ΔΕΗ) το καλοκαίρι του 2002 σχετικά με την υποχρέωση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μειωμένες τιμές στους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Η έκβαση αυτής της διαφωνίας είναι ακόμη αβέβαια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΔΕΗ αποφάσισε να προβεί σε πρόβλεψη για το σύνολο της παρούσας αξίας αυτής της υποχρέωσης, η οποία έχει εκτιμηθεί αναλογιστικά σε Ευρώ 217 εκ. Επιπλέον, έχει διενεργηθεί μια πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους Ευρώ 38 εκ. Από τη συνολική πρόβλεψη ύψους Ευρώ 255 εκ., Ευρώ 138 εκ. καταχωρήθηκαν σε μείωση αποθεματικών, Ευρώ 91 εκ. καταχωρήθηκαν ως αναβαλλόμενοι φόροι και Ευρώ 26 εκ. καταχωρήθηκαν σε μείωση των αποτελεσμάτων. Ο αριθμός εργαζομένων μειώθηκε σε 28.698 (σε σχέση με 29.487 στις 31 Δεκεμβρίου 2001). Η Tellas, η κοινοπραξία σταθερής τηλεφωνίας της ΔΕΗ με τη Wind, ξεκίνησε τη λειτουργία της την 3η Φεβρουαρίου 2003 με θετική αποδοχή από τους καταναλωτές μέχρι σήμερα. Η Tellas σχεδιάζει να επιτύχει μερίδιο αγοράς 16% περίπου μέχρι το 2005. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στέργιος Νέζης δήλωσε: Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ συνεχίζει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, τα οποία διαφαίνονται στις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της ΔΕΗ το 2002. Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 11,2% σε Ευρώ 3.437 εκ. κατά το 2002, ενώ το EBITDA αυξήθηκε κατά 16,7% σε Ευρώ 1,025 εκ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 157,9% σε Ευρώ 343 εκ. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει επιπρόσθετες αποσβέσεις ύψους Ευρώ 234 εκ. από επανεκτίμηση της αξίας των παγίων στοιχείων απο ανεξάρτητο εκτιμητή. Βασιζόμενοι στις ισχυρές μας οικονομικές επιδόσεις σκοπεύουμε να προτείνουμε μέρισμα για το 2002 ύψους Ευρώ 0,50 ανά μετοχή. Για το 2003 στοχεύουμε να συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας στα πλαίσια του προγράμματος αναδιάρθρωσης.»

    ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

    Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στο ποσό των 48,1 εκατ. Euro διαμορφώθηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη της ΕΥΔΑΠ κατά το 2002, ενώ οι επενδύσεις έφτασαν στα 64,7 εκατομμύρια Euro, έναντι 54,2 εκατομμυρίων Euro του 2001. Ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 287,3 εκατομμύρια Euro, έναντι 287,7 εκατομμυρίων Euro του 2001. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του 2001 περιείχε ποσό 23,2 εκατομμυρίων Euro επιπλέον του κανονικού κύκλου, λόγω αλλαγής της μεθόδου λογιστικοποίησης των εσόδων ύδρευσης - αποχέτευσης. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη του 2002 παρουσιάζουν αύξηση 18%, σε σύγκριση με το έτος 2001, αν δεν υπολογισθούν η διακοπείσα κρατική επιχορήγηση (44 εκατομμύρια Euro, ετησίως, που είχε χορηγηθεί στην Εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο κατά τα έτη 1999 έως και 2001) και το ποσό των 23,2 εκατομμυρίων Euro, που προέκυψε από την αναφερθείσα αλλαγή της μεθόδου λογιστικοποίησης των εσόδων. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του έτους 2001 είχαν ανέλθει στο ποσό των 107,9 εκατομμυρίων Euro, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ύψους 44 εκατομμυρίων Euro κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς και το προαναφερθέν επιπλέον ποσό των 23,2 εκατομμυρίων Euro, με αποτέλεσμα τα κέρδη της χρήσης 2002 να εμφανίζονται μειωμένα κατά 55%, σε σύγκριση με τη χρήση του 2001. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 73,8 εκατομμύρια Euro από 129,6 εκατομμύρια Euro του 2001 (μείωση 43%). Ωστόσο, τα προσαρμοσμένα EBITDA, χωρίς δηλαδή τις αναφερθείσες κρατικές επιχορηγήσεις και την αναπροσαρμογή των εσόδων ύδρευσης - αποχέτευσης κατά το 2001, θα είχαν παρουσιάσει αύξηση 18%. Το EBITDA margin, μετά την αφαίρεση της επιχορήγησης και της αναπροσαρμογής, διαμορφώθηκε στο 25,7% από 23,6% του 2001. Οι αποσβέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 11% και διαμορφώθηκαν στα 29,8 εκατομμύρια Euro από 26,8 εκατομμύρια Euro του 2001, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) να διαμορφωθούν στα 44 εκατομμύρια Euro από 102,8 εκατομμύρια Euro του 2001. Τα προσαρμοσμένα ΕΒΙΤ, χωρίς τις κρατικές επιχορηγήσεις και την αναπροσαρμογή των εσόδων χρήσης 2001, θα είχαν παρουσιάσει αύξηση 24%.»

    ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.

    Η εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ για την χρήση 1/1 - 31/12/2002. Ακόμα μια επιτυχημένη χρονιά για την Παπαστράτος. Η θετική πορεία της Παπαστράτος συνεχίσθηκε και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2002 με αποτέλεσμα να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματά της εταιρίας σε σύγκριση μ' αυτά του εννεαμήνου. Πιο συγκεκριμένα: Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν το 2002 σε 403,7 εκ. Ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 6%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 43,9 εκ. Ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 18%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 39,3 εκ. Ευρώ, αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Προετοιμαζόμενοι για την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων η εταιρεία σχημάτισε προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού ύψους 2,3 εκ ευρώ, οι οποίες συνολικά ανήλθαν σε 7,3 εκ ευρώ, και προέβη σε αναδιάταξη προβλέψεων αυξάνοντας το αποτέλεσμα της κατά 3,1 εκ ευρώ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στα κέρδη προ φόρων 2002 έχει συμπεριληφθεί ζημία από αποτίμηση χρεωγράφων ύψους 1,9 εκ. Ευρώ ενώ στο 2001 συμπεριλαμβάνονται κεφαλαιακά κέρδη ύψους 3,2 εκ. Ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Alpha Bank Romania. Εάν ληφθούν υπόψη τα παραπάνω έκτακτα αποτελέσματα καθώς και η επίδραση των προβλέψεων τότε η αύξηση ανέρχεται σε 14%. Στον καθαρά λειτουργικό τομέα θα πρέπει να σημειωθούν τα κάτωθι: Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5,4% σε σχέση με το 2001 με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς για την Παπαστράτος να ανέλθει στο 15%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) στην Ελλάδα ως ποσοστό επί των καθαρών πωλήσεων ανήλθαν σε 11% για το 2002 έναντι 10% το 2001. Η παραπάνω βελτίωση οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων αλλά και στον έλεγχο του κόστους/εξόδων. Η Οικογένεια Assos διευρύνθηκε με το λανσάρισμα του Assos Slims στον ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα των λεπτών τσιγάρων. Ολοκληρώθηκε και λειτούργησε με επιτυχία η εφαρμογή της κωδικοποιημένης διακίνησης (Bar Coding) των προϊόντων και υλικών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Μετά από 18 μήνες λειτουργίας, η εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος S.Α.Ρ. εκτός από επιτυχής έχει αναδειχθεί ταυτόχρονα και σε ένα χρησιμότατο εργαλείο διοίκησης. Τέλος σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας να διατηρηθεί το μερίδιο αγοράς στην Ρουμανία η εταιρία υφίσταται ελεγχόμενες ζημιές.»

    ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «To 2002 οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανήλθαν στα Euro 655 εκατ. έναντι Euro 623,9 εκατ. το 2001, αυξημένες κατά 5%. Στα ενοποιημένα αποτελέσματα του 2002 δεν περιλαμβάνονται οι εταιρείες ARLA FOODS HELLAS AEΒΕΕ και Μύλοι Παπαφίλη Α.Ε., οι οποίες όμως είχαν συμπεριληφθεί στα ενοποιημένα αποτελέσματα του 2001 με ποσό Euro 80 εκατ. Αντίθετα, στο 2002 περιλαμβάνονται πρόσθετες πωλήσεις Euro 29 εκατ. που προέρχονται από την ενοποίηση της εταιρείας Χαραλαμπίδης Dairies Ltd. Άρα, αν συγκριθούν τα αντίστοιχα μεγέθη, η πραγματική αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου ανέρχεται στο 16%. Το μικτό κέρδος του Ομίλου αυξήθηκε στο 36,6% από 32,8%, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία έφθασαν τα Euro 102 εκατ. από Euro 75,6 εκατ. το 2001, παρουσιάζοντας αύξηση 35,4%. Παράλληλα, τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) αυξήθηκαν κατά 55%, φτάνοντας έτσι τα Euro 37,4 εκατ. από Euro 24,1 εκατ. το 2001. Τα κέρδη προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 17,3% το 2002, στα Euro 43,6 εκατ. σε σύγκριση με Euro 52,7 εκατ. το 2001. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το 2002, στο επίπεδο της μητρικής εταιρείας ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., δεν υπήρξαν κέρδη από πωλήσεις χρεογράφων όπως το 2001. Σύμφωνα, όμως, και με την στρατηγική του Ομίλου, τα κέρδη αυτά αντικαταστήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από λειτουργικά κέρδη. Να σημειωθεί ότι το ανωτέρω αποτέλεσμα έχει επιβαρυνθεί επιπλέον από πρόσθετες αποσβέσεις Goodwill, ύψους Euro 8,2 εκατ., της εταιρείας Goody's, οι οποίες σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) πραγματοποιούνται σε 20ετή βάση. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, καθώς και λόγω των αυξημένων δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά Euro 3,3 εκατ., τα κέρδη προ φόρων και μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 32%, στα Euro 26 εκατ. το 2002, σε σύγκριση με Euro 38,3 εκατ. το 2001. Κυρίαρχος στόχος του Ομίλου είναι η συνεχής ενδυνάμωση της λειτουργικής βάσης εσόδων μέσα από τα ηγετικά μερίδια αγοράς που κατέχει και που συνεχώς διευρύνει, έτσι ώστε αυτά να αποτελούν τον κύριο κορμό της συνολικής κερδοφορίας του.»

    ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    NEW MILLENIUM INVESTMENTS Α.Ε.Ε.Χ.

    Η DEUTSCHE BANK AG με την από 27/02/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής της επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας NEW MILLENIUM INVESTMENTS Α.Ε.Ε.Χ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: NEW MILLENIUM INVESTMENTS Α.Ε.Ε.Χ. Υπόχρεος: DEUTSCHE BANK AG. Είδος κινητής αξίας: Κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 4,516%, μετά τη μεταβολή 5,007%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 826.810, μετά τη μεταβολή 916.810. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 4,516%, μετά την μεταβολή 5,007%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 18.310.000. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 26/02/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 27/02/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 27/02/2003.

    [11] ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (17:10 UTC+2)

    Σε θετικό πεδίο έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, συνεπεία του περιορισμού προς το τέλος της συνεδρίασης, των ισχυρών πιέσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και της αντιστροφής της πτωτικής τάσης στους περισσότερους επιμέρους κλάδους.

    Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η αύξηση των κερδών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και η αντιστροφή της πτωτικής τάσης στις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, έκοψε το νήμα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδος, με οριακή άνοδο της τάξης του 0,03% στις 1.614,05 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.594,52 και 1.618,66 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 88,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές οι 176 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 122 πτωτικών και 82 αμετάβλητων.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών κεφαλαιοποίησης FTSE, μόνο ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips τερμάτισε σε αρνητικό πεδίο, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,23%.

    Κέρδη κατέγραψαν οι υπόλοιποι δείκτες κεφαλαιοποίησης, με τον σαραντάρη της μέσης να πρωταγωνιστεί, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,01%, έναντι ενίσχυσης 0,52% για τον ογδοντάρη της μικρής και 0,05% για τον FTSE/ASE 140.

    Με εξαίρεση τους δείκτες των επενδύσεων, κλωστοϋφαντουργίας και μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, που υποχώρησαν σε ποσοστό 0,76%, 1,68% και 1,35% αντίστοιχα, οι υπόλοιποι κλάδοι διέγραψαν ανοδική τροχιά.

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, κατέγραψαν κατά σειρά οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (3,72%), των κατασκευαστικών (1,53%), της παράλληλης αγοράς (1,23%) και των συμμετοχών (1,07%).

    Κατά 0,24% ενισχύθηκε ο δείκτης των ασφαλειών, κατά 0,38% των βιομηχανιών, κατά 0,44% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,42% των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,37% των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,45% του λιανικού εμπορίου και κατά 0,22% των τροφίμων και ποτών.

    Τη μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των διυλιστηρίων (0,03%), του χονδρικού εμπορίου (0,04%) και της πληροφορικής (0,08%).

    Ε.Α.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ 10% ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (16:29 UTC+2)

    Άνοδο της τάξης του 10% σημείωσαν οι πωλήσεις της μητρικής εταιρίας Νηρεύς Α.Ε στην οικονομική χρήση του 2002 και ανήλθαν στο ποσό των 55 εκατ. ευρώ, παρά την πτώση των τιμών των τελικών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας. Η κερδοφορία της εταιρίας, λόγω των δυσμενών συνθηκών του κλάδου ανήλθε σε 1,298 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα σε επίπεδο ομίλου οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 3,4% σε σχέση με το 2001. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης της επιχείρησης, στον ενοποιημένο ισολογισμό του 2002 δεν συμπεριλαμβάνονται πωλήσεις της εταιρίας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες για το 2001 ανέρχονται σε 18,2 εκατ. ευρώ.

    Ο ενοποιημένος ισολογισμός του ομίλου παρουσίασε ζημίες ύψους 2 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως του μεγάλου ζημιογόνου αποτελέσματος του κλάδου γαλακτοκομικών της εταιρίας Αλπίνο.

    Η Νηρεύς ολοκλήρωσε φορολογικό έλεγχο από το 1993-2000, όπου και προέκυψαν φορολογικές διαφορές 1,49 εκατ. ευρώ. Επίσης διενήργησε προβλέψεις για μείωση της αξίας των χρεογράφων της ύψους 7,8 εκατ. ευρώ. Αναμένονται υπεραξίες από την εισαγωγή της θυγατρικής Σαράντης ΑΕΒΕ ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ 25,4% TΩΝ EBITDA ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΪΛΛΗ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (16:23 UTC+2)

    Σε ποσοστό 14,8% ενισχύθηκαν οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Μ. Ι. Μαΐλλη στην οικονομική χρήση του 2002 και ανήλθαν στο ποσό των 310,9 εκατ. ευρώ.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) της εταιρίας, τα οποία σημείωσαν ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 25,4%, σκαρφαλώνοντας στα 54,5 εκατ. ευρώ, έναντι 43,5 εκατ. ευρώ στην οικονομική χρήση του 2001.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 26,1 εκατ. ευρώ έναντι 25,9 εκατ. ευρώ του έτους 2001.

    Στο μεταξύ, η διοίκηση του ομίλου Μ. Ι. Μαΐλλη θα προτείνει για τη χρήση που έκλεισε καταβολή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σήμερα σε μερισματική απόδοση 2,3%.

    [14] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Τα καθήκοντά του ως ο πέμπτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλαβε επισήμως σήμερα το απόγευμα ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου 2003 Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος παρέλαβε την προεδρία της Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος διακυβέρνησε τη χώρα για δέκα χρόνια.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την τελετή εγκατάστασής του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του Φωτεινή υποδέχθηκε, στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, ο Παντελής Κούρος, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην κυβέρνηση Κληρίδη.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Κληρίδη και στη συνέχεια ο κ. Κληρίδης αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Αναχωρώντας ο κ. Κληρίδης έκανε χειραψία με τον κ. Παπαδόπουλο και του ευχήθηκε ''καλή επιτυχία''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον αναμένεται να επισκεφθεί στις 3 Μαρτίου τη Ρουμανία.

    Στο πλαίσιο της παραμονής του στη χώρα ο κ. Ρόμπερτσον θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ίον Ιλιέσκου, τον πρωθυπουργό Άντριαν Ναστάσε ενώ αναμένεται ομιλία του στο ρουμανικό Κοινοβούλιο.

    Αντικείμενο των επικείμενων συνομιλιών θα αποτελέσει η ένταξη της Ρουμανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, που έχει προγραμματιστεί για το 2004.

    Στις 4 Μαρτίου αναμένεται να μεταβεί στο Βουκουρέστι και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι για συνομιλίες με τον κ. Ναστάσε και τον Ρουμάνο ομόλογό του Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Οι ρουμανικές προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ το 2007 και οι διμερείς σχέσεις Ρουμανίας-Ιταλίας θα αποτελέσουν τα θέματα των συνομιλιών.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Σταθερή επιδίωξή μας είναι η λύση του Κυπριακού και η ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε σήμερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την επίσημη τελετή εγκατάστασής του στη θέση του ύπατου αξιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η τελική λύση του Κυπριακού, θα είναι συμβιβαστική, για να τονίσει όμως ότι ''ο συμβιβασμός δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος της λειτουργικότητας της λύσης''.

    ''Η μη λύση, δεν είναι λύση, δεν είναι καν η κατάληξη του Κυπριακού. Αντίθετα, θα σημάνει την απαρχή νέων κινδύνων και νέων προβλημάτων'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''μια μη λειτουργήσιμη διευθέτηση εγγυάται την προοπτική νομιμοποίησης της διχοτόμησης''.

    ''Η ανάδειξή μου στο ύπατο αξίωμα της κυπριακής πολιτείας συνέπεσε με μια ευαίσθητη φάση εξελίξεων στο κυπριακό πρόβλημα'', ανέφερε στη ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως ''είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξελίξεις, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ρεαλισμό''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ''πρώτοι εμείς, τα μέλη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, επειγόμαστε για μια λύση στο Κυπριακό. Πρώτοι εμείς νοιαζόμαστε για μια ταχεία λύση στο Κυπριακό'', προσθέτοντας ότι ''η διαλλακτικότητα ας μην παρερμηνεύεται, από την αντίπαλη πλευρά και τους μεσολαβούντες, ως ένδειξη αδυναμίας μας''.

    ''Δεν φοβούμαστε να διαπραγματευθούμε με καλή πίστη'', είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ''δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε κάτω από παραλυτικό φόβο και με μόνο εχέγγυο τις διαβεβαιώσεις ότι και η άλλη πλευρά επιθυμεί, όπως και εμείς, διακαώς, μια ταχεία λύση, διότι οι διαβεβαιώσεις τίθενται πάντα κάτω από τη βάσανο της απόδειξης. Και η απόδειξη είναι αν οι διευθετήσεις που προτείνονται είναι βιώσιμες''.

    Οπως ανέφερε, ''δεν υπάρχουν χαμένοι από την ειρήνη και δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο, αν ο πόλεμος δεν οδηγεί στην ειρήνη''.

    Αναφερόμενος στο νέο σχέδιο που υπέβαλε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο, την επόμενη βδομάδα, θα μελετήσει σε συνεδρίαση, ή σε όσες συνεδριάσεις χρειαστούν, το τρίτο σχέδιο Ανάν.

    ''Θα εργαστώ και θα μοχθήσω για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση'', διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ''στην προσπάθειά μας αυτή, είμαστε σε διαρκή επαφή και διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση'' προς την οποία εξέφρασε ευγνωμοσύνη. Ο Πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη και προσωπικά προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή ''οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποφασιστικότητα, το συνεπή αγώνα και τη σταθερή υποστήριξη της κυβέρνησης της Ελλάδας''.

    ''Δίκαιος έπαινος'', συνέχισε, ''οφείλεται, επίσης, στον Πρόεδρο Κληρίδη και την κυβέρνησή του, στη Διαπραγματευτική Ομάδα, στους κρατικούς λειτουργούς που μόχθησαν για την επινόηση των λύσεων, στη Βουλή των Αντιπροσώπων που, σχεδόν, ομόφωνα έδωσε τη νομοθετική κάλυψη στις αποφάσεις της κυβέρνησης και, πάνω απ' όλα, στον κυπριακό λαό που αγόγγυστα επιβαρύνθηκε με την τεράστια οικονομική δαπάνη που συνεπάγεται η εναρμόνιση, αφού μόνη η Κύπρος από όλες τις υποψήφιες χώρες χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους το κόστος της εναρμόνισης''.

    ''Η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου είναι ένα ιστορικό ορόσημο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι ''δεν είναι το τέλος, αλλά η απαρχή για να κάνουμε πράξη την εναρμόνιση. Η ευθύνη γι' αυτό το μεγάλο τομέα πέφτει στην κυβέρνησή μας''.

    Διαβεβαίωσε τις Αρχές της ΕΕ, ''ότι πρόθεσή μας δεν είναι να πετύχουμε την απόφαση για πλήρη ένταξη στις 16/4/2003 και μετά ''να γυρίσουμε την πλάτη μας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού''.

    ''Η ένταξη δεν είναι αυτοσκοπός'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι ''μπορεί, όμως, να καταστεί ο καταλύτης για σωστή λύση του Κυπριακού''.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ''οι προεκλογικές εξαγγελίες των δυνάμεων της αλλαγής αποτελούν και μετεκλογικές δεσμεύσεις μας''.

    ''Το πρόγραμμά μας, σε κάθε τομέα, σε κάθε πτυχή της διακυβέρνησης είναι το συμβόλαιό μας με το λαό. Θα τηρήσουμε αυτό το συμβόλαιο'', ανέφερε.

    Οπως σημείωσε, ''ο λαός και η κοινωνία πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος και η δημόσια υπηρεσία να επανακερδίσει την εκτίμηση του λαού''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''συνολικά, έχουμε άριστη δημόσια υπηρεσία και τα μεμονωμένα περιστατικά ατασθαλιών, αμέλειας, λανθασμένων αποφάσεων ή κακή άσκηση διακριτικής ευχέρειας, δεν πρέπει να σκιάζουν το καλό όνομα της Δημόσιας Υπηρεσίας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η διαφάνεια και οι σωστές αδιάβλητες διαδικασίες είναι η καλύτερη ασπίδα έναντι της καχυποψίας'', προσθέτοντας ότι ''στα πλαίσια αυτής της διαφάνειας, έχω καταστήσει κανόνα και έχω παρακαλέσει όλους όσοι θα διοριστούν σε υπουργικά ή άλλα αξιώματα από τον Πρόεδρο, να δημοσιοποιήσουν αμέσως όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία ή, τυχόν, συμφέροντα ή δεσμεύσεις''.

    ''Πρώτος θα ακολουθήσει αυτόν τον κανόνα ο Πρόεδρος. Η ίδια δημοσίευση θα γίνει με την αποχώρηση από το αξίωμα ή τη θέση του καθενός'', τόνισε.

    ''Στόχος της διακυβέρνησης της αλλαγής είναι η καθιέρωση της ισοπολιτείας και της αξιοκρατίας'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και διακήρυξε ότι ''όσοι επιδιώξουν την άσκηση επιρροής, κομματικής ή άλλης, επικαλούμενοι τον Πρόεδρο, το Προεδρικό Μέγαρο ή το κόμμα, δεν με εκφράζουν και δεν έχουν ούτε την έγκριση, ούτε τη συγκατάθεση μου ούτε την ανοχή μου''.

    Για τον τομέα του περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι ''η Κύπρος υστερεί ακόμα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο'' και επανέλαβε την πρόθεσή του ''να βρούμε εφικτό νομικό τρόπο για την ίδρυση ανεξάρτητου Φορέα Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ανατεθούν όλες οι πτυχές του θέματος, η ευθύνη και ο συντονισμός όλων των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων για το περιβάλλον, που τώρα είναι κατεσπαρμένες σε μια πλειάδα υπουργείων και υπηρεσιών''.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποσχέθηκε ότι ''το προεκλογικό πρόγραμμα των δυνάμεων της αλλαγής, που τέθηκε μπροστά στο λαό, που συντάχθηκε με τη συλλογική σοφία των κομμάτων και των δυνάμεων της αλλαγής, θα τηρηθεί πιστά, με συνέπεια, προσήλωση και διαφάνεια''.

    Ο Πρόεδρος υποκλίθηκε στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας και των νεκρών υπερασπιστών της δημοκρατίας, στις χιλιάδες των ξεριζωμένων από τον τουρκικό Αττίλα και τόνισε ότι υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμά τους να επιστρέψουν στις εστίες και στις περιουσίες τους.

    Εξέφρασε ακόμη την εκτίμησή του προς τις ''τραγικές οικογένειες των αγνοουμένων μας'' και είπε ''δεσμεύομαι να πράξω κάθε τι το δυνατό για τη διακρίβωση της τύχης τους'' και πρόσθεσε ότι ο ίδιος συμμετέχει στο δράμα αυτών των οικογενειών και δεν πρόκειται να παραλείψει οτιδήποτε, προκειμένου να επιλυθεί το καθαρά ανθρωπιστικό αυτό θέμα των αγνοουμένων.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ''το όραμα για την ενωμένη Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για ένα ειρηνικό και σίγουρο και ασφαλές μέλλον και για καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι κοινό όραμα όλων'' και κάλεσε όλους τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και τον κυπριακό λαό, να συμπαραταχθούν στην κοινή προσπάθεια.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία (Gray's Inn, Barrister-at-Law).

    Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της ΠΕΚΑ, πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ.

    Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ήταν ένας από τους αντιπροσώπους που ψήφισαν εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου. Ηταν επίσης ένας από τους τέσσερις αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια ως μέλος της κυβέρνησης, διαδοχικά ως Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργός Υγείας και Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

    Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή Γλαύκου Κληρίδη μέχρι τον Απρίλιο του 1976 και μετά διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1978.

    Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και ειδικά στα ετήσια συνέδρια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

    Εκπροσώπησε την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Ιουλίου 1970 εξελέγη βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Στις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 επανεξελέγη, ως ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976. Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη πρώτος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996.

    Στις 7 Οκτωβρίου 2000 εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο ιστορικό Εκλογικό Συνέδριο όπου ανήγγειλε την αποχώρησή του ο ιδρυτής του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 επανεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ.

    Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Διετέλεσε επίσης συμπρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στις 16 Φεβρουαρίου 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Στις 28 Φεβρουαρίου 2003 ανάλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως πέμπτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είναι νυμφευμένος με τη Φωτεινή Μιχαηλίδη (το γένος Λεβέντη) και έχουν τέσσερα παιδιά.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε νωρίς το απόγευμα τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    ''Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου'', ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στις 3.40 το απόγευμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκατάστασής του.

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης έφθασε στη Βουλή λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα. Ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας υποδέχθηκε τόσο το νέο Πρόεδρο όσο και τον απερχόμενο Πρόεδρο στην είσοδο του κτιρίου της Βουλής.

    Ακολούθως οι κύριοι Χριστόφιας, Παπαδόπουλος και Κληρίδης είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο του Πρόεδρου της Βουλής.

    Στη συνέχεια μετέβησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας στην οποία είχαν πάρει τις θέσεις τους το απερχόμενο υπουργικό Συμβούλιο, οι βουλευτές, η ηγεσία της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, προσωπικότητες της κυπριακής κοινωνίας και τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Λευκωσία.

    Η τελετή εγκατάστασης του Πρόεδρου Παπαδόπουλου άρχισε με εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και ακολούθως ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση και εκφώνησε την ομιλία του.

    Ο κ. Παπαδόπουλος πήγε μετά στο γραφείο του Πρόεδρου της Βουλής όπου δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου και των μελών της Βουλής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΠΠΕ 2003

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες προπονητές Νταγκ Μπιλ και Γιοπ Αλμπέρντα θα διδάξουν στο ετήσιο σεμινάριο του 2003 του Συνδέσμου Ελλήνων προπονητών πετοσφαίρισης, όπως ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου. Θέμα του σεμιναρίου θα είναι «οι τάσεις στο παγκόσμιο βόλεϊ-τι περιμένουμε να δούμε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004».

    Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Πάτρα από 4-7 Ιουνίου 2003, στο πλαίσιο των αγώνων της Εθνικής ανδρών με τη Γαλλία, για το Παγκόσμιο Λιγκ.

    [20] Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΒΟΛΕΪ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Διαμορφώνεται σιγά-σιγά το πρόγραμμα των φιλικών αγώνων που θα δώσουν οι Εθνικές ομάδες βόλεϊ ανδρών και γυναικών, ενόψει των υποχρεώσεών τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Λιγκ (για τους άνδρες). Η προετοιμασία της Εθνικής ανδρών θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου στην Αθήνα με ένα γκρουπ, ενώ η έναρξη το δεύτερου γκρουπ θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που θα τελειώσουν τα πλέι οφ για τις θέσεις 1-2. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα δώσει φιλικούς αγώνες με αντίπαλο την Κούβα στις 1, 2 και 3 Μαϊου (πιθανώς εκτός Αθήνας), πριν από τους προκριματικούς αγώνες της Φινλανδία για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (9-11 Μαϊου).

    Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα πριν από τα φιλικά παιχνίδια με την Κούβα να προηγηθούν άλλοι φιλικοί αγώνες.

    Η Εθνική γυναικών θα ξεκινήσει την προετοιμασία της στις 14 Απριλίου 2003 στην Χαλκιδική. Στις 11, 12 και 13 Μαϊου οι διεθνείς θα παίξουν φιλικούς αγώνες με τη Ρουμανία, πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη και τα Μουδανιά. Στις 18, 19 και 20 Μαϊου θα αγωνιστούν με τη Σλοβακία εκτός έδρας, ενώ λίγο πριν από τα προκριματικά της Γιουγκοσλαβίας θα υπάρξει και τρίτος κύκλος φιλικών (τέλος Μαϊου).

    [21] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Λόγω βροχής αναβλήθηκε ο αγώνας της Λένας Δανιηλίδου με την Κορεάτισα Γιουγκ Τσο στο Σκοτς Ντέιλ της Αριζόνα, σε τουρνουά 585.000 δολαρίων. Τη στιγμή της διακοπής η Ελληνίδα προηγούνταν 1-0 στο πρώτο σετ. Μόλις που έγινε δηλαδή το πρώτο «γκέιμ». Η Τσο είναι Νο 62 στον κόσμο. Ο αγώνας θα συνεχιστεί απόψε από το σημείο που διακόπηκε. Σε περίπτωση νίκης, η Δανιηλίδου, Νο 16 στον κόσμο, θα αντιμετωπίσει την Γιαπωνέζα Σουκιγιάμα, Νο 25 στον κόσμο, η οποία έκανε την έκπληξη και ύστερα από παιχνίδι τριών ωρών νίκησε την Αμερικανίδα Ντάβενπορτ, Νο 8 της παγκόσμιας κατάταξης (6-3 στο τρίτο σετ). Στις αναμετρήσεις της με την Σουκιγιάμα η Δανιηλίδου έχει μέχρι τώρα μια νίκη και μία ήττα. Επόμενο τουρνουά στο οποίο θα λάβει μέρος η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είναι στο Ιντιαν Ουέλς της Καλιφόρνια, στο Πασίφικ Λάιν Οπεν, που έχει έπαθλα ύψους 2.100.000 δολαρίων.

    [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ- ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

    Βέροια, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Ο Φίλιππος Βέροιας δίνει αύριο την πιο κρίσιμη μάχη της ιστορίας του, αντιμετωπίζοντας στο γήπεδό του την τουρκική Μπεσίκτας για τη φάση των 8 του Challenge Cup. Η τουρκική αποστολή έφτασε το πρωί οδικώς στη Βέροια και την υποδέχτηκε ο μάνατζερ της ομάδας και παλιός αθλητής Γιώργος Ζιαμπογιάννης.

    Ο Προπονητής του Φιλίππου, Νίκος Μάντζος αναφερόμενος στα προβλήματα με τους τραυματισμούς τόνισε ότι ο Σανίκης τελικά δεν θα παίξει, ο Γώτας και ο Πρωτογέρης θα παίξουν, ενώ υπάρχει ένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του Στέφανου Σουγγάρα, που στον αγώνα με το Κιλκίς τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι και έτσι θα κριθεί την τελευταία στιγμή αν θα αγωνιστεί. Και ο Νίκος Μάντζος κατέληξε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε απόλυτη σοβαρότητα στο παιχνίδι μας για να πετύχουμε ένα θετικότατο αποτέλεσμα που θα μας επιτρέψει στη ρεβάνς να επισφραγίσουμε την πρόκριση».

    [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ FIBA ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη της ΟΕΟΑ. Η ατζέντα περιελάμβανε εξέταση θεμάτων που αφορούν τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις, τα προπονητήρια, τους χώρους διαμονής, τον αθλητικό εξοπλισμό και τις δοκιμαστικές προ-Ολυμπιακές διοργανώσεις. Την αντιπροσωπεία της FIBA αποτελούν οι, B. Stankovic, Γενικός γραμματέας επί τιμή, P. Baumann, Γενικός Γραμματέας, L. Kotleba, Διευθυντής Αγωνισμάτων και Τεχνικός Επιτετραμμένος, A. Vitale, Επικεφαλής Κέντρου Μελετών, P.L. Marzorati, μέλος Κέντρου Μελετών, F. Wanniger, Επικεφαλής Επικοινωνίας.

    [24] Ο ΚΛΑΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

    Πράγα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Οι βουλευτές της Τσεχίας εξέλεξαν τον φιλελεύθερο υποψήφιο και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους στο προεδρικό αξίωμα, όπως μετέδωσε το BBC.

    Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας επικράτησε του αντιπάλου του, Γαν Σόκολ και υποψηφίου με του κυβερνώντος κυβερνητικού συνασπισμού με 142 έδρες στο σύνολο των 281 εδρών της τσεχικής βουλής.

    Ο Κλάους ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν και επισήμανε το γεγονός ότι ψηφίστηκε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

    Ο προεδρικός θώκος ήταν «ορφανός» από τις αρχές του Φεβρουαρίου άμα της αποχώρησης του επί 13 έτη προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

    [25] ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Βρυξέλες, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Οι υπουργοί συμφώνησαν να ληφθεί η τελική απόφαση κατά την διάρκεια της προσεχούς συνόδου τον Μάιο ενώ πρόκειται στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα να συμβουλευθούν τα εθνικά τους κοινοβούλια για σημαντικά θέματα που περιέχονται στο σχέδιο συμφωνίας.

    «Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις θα ανασταλούν προκειμένου να δοθεί χρόνος για τη μελέτη όλων των πτυχών του προσχεδίου της συμφωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπουργών Δικαιοσύνης των «15».

    Οι διαπραγματεύσεις για το εν λόγω θέμα είχαν ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την πάταξη της τρομοκρατίας, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι στις ΗΠΑ ισχύει η επιβολή της θανατικής ποινής ενώ οι ύποπτοι για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών δικάζονται από στρατιωτικά δικαστήρια.

    Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για την έκδοση υπόπτων θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό κογκρέσο και από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε.

    [26] ΗΠΑ: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ

    Ουάσιγκτον, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ακόμη και στην περίπτωση που το Ιράκ συμμορφωθεί με τα αιτήματα του ΟΗΕ και προχωρήσει σε καταστροφή των βαλλιστικών του πυραύλων δεν θα είναι αρκετό κάτι τέτοιο για να σταματήσει την πορεία προς τον πόλεμο.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιμένει ότι η Βαγδάτη συνεχίζει την κοροϊδία και την εξαπάτηση.

    Ο κ. Φλέισερ χαρακτήρισε το ιρακινό καθεστώς ως απάτη που περιβάλλεται από σειρά ψεμάτων.

    Εν τω μεταξύ η νέα έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ θα υποβληθεί σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα συνέλθει, παρουσία του Μπλιξ, για να συζητήσει την έκθεση αυτή.

    Ο.Κ.

    [27] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΑΤΣΛΑΒ ΚΛΑΟΥΣ

    Πράγα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Ο Βάτσλαβ Κλάους γεννήθηκε το 1941. Σπούδασε οικονομικά στη Πράγα, στην Ιταλία και στο πανεπιστήμιο Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχοσλοβακίας. Αργότερα το 1987 διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Μακροοικονομικής Πολιτικής στο νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Προβλέψεων στην Ακαδημία Επιστημών. Ο Κλάους ήταν ένας από τους ιδρυτές της Κίνησης Πολιτών Τσεχοσλοβακίας, που επικράτησε στο πολιτικό τοπίο μετά τη Βελούδινη Επανάσταση το 1989. Το 1990 ο Κλάους εξελέγη πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών και το 1991 μετά τη διάλυση της ίδρυσε το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 1991. Από τον Δεκέμβριο του 1989 μέχρι τον Ιούλιο του 1992 ο Κλάους διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τσεχοσλοβακίας και συνέβαλε σε πολλές θετικές μεταρρυθμίσεις που ευνόησαν την οικονομία. Τον Οκτώβριο του 1991 διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχοσλοβακίας και τον Ιούνιο του 1992 διετέλεσε πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Τον Ιούλιο του 1996 ανέλαβε εκ νέου την πρωθυπουργία της Τσεχίας και παραιτήθηκε από το αξίωμα του τον Νοέμβριο του 1997. Τον Ιούλιο του 1998 ο Κλάους εξελέγη πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής και παρέμεινε στο αξίωμα αυτό μέχρι το 2002.

    [28] Ο ΒΑΤΣΛΑΒ ΚΛΑΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Πράγα, 28 Φεβρουαρίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Ο Βάτσλαβ Κλάους είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος της Τσεχίας όπως εξελέγη στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο Γιόσεζ Παβλάτα, μέλος της επιτροπής της βουλής ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Βάτσαλβ Κλάους είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας

    Ο Κλάους, 61 ετών, υποψήφιος του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος διαδέχεται τον Βάτσλαβ Χάβελ του οποίου η θητεία έληξε αρχές Φεβρουαρίου.

    Ο Κλάους, υπερίσχυσε του αντιπάλου του πρώην υπουργού Παιδείας και καθηγητή πανεπιστημίου, Γαν Σόκολ που αντιπροσώπευε τον κεντροαριστερό κυβερνών συνασπισμό.

    Ο.Κ.

    [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2003 (13:35 UTC+2)

    Το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα ανοίγει

    τις πύλες του απόψε στις 9 στο Ολύμπιον για να διαρκέσει για δέκα

    ολόκληρες μέρες, μέχρι και την Κυριακή 9 Μαρτίου Την έναρξη του Φεστιβάλ θα κηρύξει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Η Κουζίνα των Ονείρων» του Λι Γινγκ, που θα προσφέρει μια απολαυστική περιήγηση στα γαστριμαργικά μυστικά της κινεζικής κουζίνας. Σε πλήρη αντιστοιχία, στη δεξίωση που θα ακολουθήσει την εναρκτήρια ταινία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εθνικές γεύσεις της Κίνας, όπως ακριβώς υπαγορεύει και το περιεχόμενο του φιλμ που σημαίνει την έναρξη.

    Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 148 ταινίες από όλο τον κόσμο.Στην πέμπτη και πιο φιλόδοξη χρονιά του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθιερώνει επίσημο πρόγραμμα για τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Ετσι, όλες οι πρόσφατες ελληνικές παραγωγές θα προβληθούν στο Διαγωνιστικό τμήμα, στις εκτός συναγωνισμού προβολές, στο Ελληνικό Πανόραμα και στο Πληροφοριακό Τμήμα. Για το λόγο αυτό, οι ελληνικές συμμετοχές φέτος ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο αριθμό και φτάνουν τις 60, ενώ οι διεθνείς συμμετοχές αριθμούν 87.

    [30] ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1917

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2003 (13:33 UTC+2)

    Ένα πολύτιμο για την έρευνα αρχείο κτηματογράφησης και τοπογράφησης που εντοπίστηκε σε πολεοδομικό γραφείο της Θεσσαλονίκης έγινε αφορμή να έρθουν στο φως στοιχεία για την κατάσταση της πόλης πριν από την πυρκαγιά του 1917, για την πληθυσμιακή της σύσταση , την χωρική της οργάνωση , την οικονομική της λειτουργίας και για τη μικροϊστορία της. Τα στοιχεία από το αρχείο αυτό, που αποτελείται από 327 πίνακες τοπογραφικών στοιχείων και από φακέλους με σχέδια των ακινήτων, θα παρουσιάσουν αύριο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη και ο ευρύτερος χώρος . Παρελθόν-παρόν- μέλλον» που διοργανώνει η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Θάλεια Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου και ο ιστορικός-δρ. νομικής Ευάγγελος Χεκίμογλου

    Όπως επισημαίνουν η κ Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου και ο κ Χεκίμογλου η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια απέδωσε έναν κατάλογο με περίπου 4000 ονόματα ιδιοκτητών ή νομεών αποτυπώνοντας μια εικόνα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.. Ως προς τη χρήση της γης η έρευνα των φακέλων απέδωσε περιγραφές για 796 οικόπεδα από το σύνολο των 1576 και ήρθαν στο φως ακριβείς πληροφορίες για τη χωροθέτηση οικιών, διώροφων οικοδομών με οικία στον όροφο και μαγαζιά στο ισόγειο, καταστημάτων, εργαστηρίων, αποθηκών, θρησκευτικών κτιρίων , ξενοδοχείων, χανιών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Η περιοχή δυτικά της οδού Βενιζέλου ήταν αμιγώς βακούφια. Η περιοχή μεταξύ των οδών Βενιζέλου-Εγνατία-Αγίας Σοφίας και παραλίας ήταν μικρή με κατοικίες, μαγαζιά και εργαστήρια. Η συνοικία του Αγίου Νικολάου ήταν οικιστική ζώνη με ήπια επαγγελματική χρήση. Γύρω από την οδό Αγίου Δημητρίου υπήρχαν κυρίως ισλαμικές συνοικίες και η ζώνη αυτή ήταν οικιστική με ελάχιστες αμιγώς επαγγελματικές χρήσεις. Οι ελληνικές συνοικίες της Νέας Παναγίας, Ιπποδρομίου, Παναγούδας και Αγίου Αθανασίου ήταν επίσης οικιστική ζώνη με ελάχιστες αμιγώς επαγγελματικές χρήσεις .

    Ως προς τις σχέσεις ιδιοκτησίας η έρευνα απέδωσε τίτλο ιδιοκτησίας για 968 ακίνητα από τα οποία τα 524 ήταν βακουφικά, ανήκαν δηλαδή σε κοινωφελή ισλαμικά ιδρύματα ή τζαμιά και διατίθεντο προς νομή με όρους οι οποίοι καθορίζονταν από το Οθωμανικό δίκαιο. Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης κατέχονταν από βακούφια των οποίων ιδρυτές ήταν σουλτάνοι και ανώτατοι αξιωματούχοι του πρώτου αιώνα μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης και προφανώς από τότε κατείχαν τα κτήματα που ενέταξαν στο βακούφι που ίδρυσαν. Επομένως η γη στο εμπορικό κέντρο της πόλης βρισκόταν στα χέρια των βακουφιών και δεν μπορούσε να πουληθεί ελεύθερα. Αυτή η δομή της αγοράς της γης ήταν επαχθής για την οικονομική κατάσταση των μη μουσουλμάνων και ιδιαίτερα των χριστιανών. Αλλά και το εβραϊκό στοιχείο βρισκόταν σε μειονεκτική θέση..

    Τέλος βρέθηκαν 91 γεδίκια που αντιστοιχούν σε 35 διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες. Το γεδίκι ήταν εμπράγματο δικαίωμα επί ενός ακινήτου που αφορά την επαγγελματική χρήση.

    [31] H ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΜΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2003 (10:55 UTC+2)

    Το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης και του ευρύτερου χώρου της αποτελούν το αντικείμενο συνεδρίου που διοργανώνει από σήμερα έως τις 2 Μαρτίου η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Οι εργασίας του συνεδρίου θα αρχίσουν το 6.30 απόγευμα στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών με την ομιλία του προέδρου της ΕΜΣ καθηγητή Κωνσταντίνου Βαβούσκου με θέμα «Η Θεσσαλονίκη διαχρονικώς» και θα ακολουθήσει εισήγηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με θέμα «Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή μητρόπολη-Αναπτυξιακή στρατηγική 2002-2010.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο με τις εισηγήσεις : «Η δημόσια οικοδομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη των αυτοκρατορικών ρωμαϊκών χρόνων : οι γραπτές μαρτυρίες» του Παντελή Νίγδελη, «Θεσσαλονίκη «πόλις μεγάλη και πολυάνθρωπος». Η οργάνωση της πόλης και η επιρροή της κατά τη βυζαντινή περίοδο» της Αλκμήνης Σταυρίδου-Ζαφράκα, «Η Θεσσαλονίκη κατά την εποχή της τουρκοκρατίας» του Βασίλειου Δημητριάδη, «Η χωρική οργάνωσης της Θεσσαλονίκης πριν από την πυρκαγιά του 1917» της Θάλειας Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου και του Ευάγγελου Χεκίμογλου, «Η ενσωμάτωση και η ανάδειξη της ιστορίας στα «σημεία αναφοράς» της Θεσσαλονίκης» του Γιώργου Αναστασιάδη, «Η οικονομία της Θεσσαλονίκης σήμερα και η προοπτική στο μέλλον: ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του Νίκου Βαρσακέλη, «Στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης» της Π. Ζέικου, «Πόλος καινοτομίας Θεσσαλονίκης-Συνεργασία και συνέργιες για τεχνολογική ανάπτυξη» των Ιάκωβου Βασάλου, Βασίλη Κελεσίδη και Νίκου Κομνηνού, Θεσσαλονίκη 1950-2000. Η δημογραφική ανάδυση μιας μητρόπολης» του Βύρωνα Κοτζαμάνη, «Προς μια συνολική στρατηγική αντιμετώπισης του συγκοινωνιακού-κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης» του Γιώργου Γιαννόπουλου, «Προοπτικές αναπτύξεως της Θεσσαλονίκης ως κέντρον ελληνικού πολιτισμού» της Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά και «Η Θεσσαλονίκη του αύριο» του Στέλιου Παπαθεμελή.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την Κυριακή με τις εισηγήσεις: «Θεσσαλονίκη- Αέρια ρύπανση» του Γιώργου Βασιλικιώτη, «Κοινωνικός ρόλος του αστικού και περιαστικού πρασίνου» του Αναστάσιου Παπασταύρου, «Στρατηγική σχεδιασμού αστικού και περιαστικού πρασίνου για βιώσιμη ανάπτυξη» του Αναστάσιου Νάστη και «Φυσική επικινδυνότητα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης» του Δημήτριου Κωτούλα. Οι εργασίες της πρωινής συνεδρίας θα κλείσουν με ομιλία υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον Αλέξανδρο Φ. Λαγόπουλο

    [32] ΕΚΘΕΣΗ "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ" ΑΠΟ 2/3 ΣΤΟΝ ΟΛΘ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2003 (09:55 UTC+2)

    Την έκθεση με θέμα «Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα» που διοργανώνει από τις 2 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου στην Αποθήκη Β1 του ΟΛΘ το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης θα εγκαινιάσει την Κυριακή στις 7μμ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Η έκθεση που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο στο Ρέθυμνο περιλαμβάνει 35 έργα, πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και αφίσες που προέρχονται από συλλογές ερευνητικών κέντρων και ιδιωτών. Θα εκτεθούν επίσης οι πρωτότυπες φωτογραφίες του νεκρού Τσε που τράβηξε ο Φρέντι Αλμπόρτα.

    Στόχος της έκθεσης είναι να τιμήσει τη μεγάλη προσωπικότητα του Τσε Γκεβάρα και συγχρόνως να παρουσιάσει τεκμήρια για το πώς αντέδρασαν καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο στην είδηση του θανάτου ενός ήρωα. Τα έργα έχουν συγκεντρωθεί από τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αναμεσά τους περιλαμβάνονται δημιουργίες των Arnold Belkikn, Rogelio Lopez Cuenca, Paolo Gasparini, Raul Arellano, Antonio Frasconi, Oskar Rojas , Ian Hillenberg, Ruhth Weisberg, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκου Κατζουράκη, Δέσποινας Μεϊμάρογλου και Άγγελου Σκούρτη.

    Τον Οκτώβριο του 1967 ο Ερνέστο Τσε Γκε Γκεβάρα εκτελέστηκε από Βολιβιανούς στρατιώτες που ακολουθούσαν εντολές της CIA. Η φωτογραφία του σώματός τοποθετημένου πάνω σε μια σκάφη ποτίσματος ζώων μεταδόθηκε παντού προκειμένου να αποδειχτεί ότι ήταν πια νεκρός. Τριάντα έξι χρόνια μετά ο επαναστάτης Τσε συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτέλειας και ήθους, ένα σύμβολο για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου.

    [33] "ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ"- ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2003 (09:49 UTC+2)

    Οι άνθρωποι του θεάτρου με όπλο την τέχνη τους «επιστρατεύονται» κατά του πολέμου στο Ιράκ θέτοντας στις 3 Μαρτίου σε εφαρμογή το «Σχέδιο Λυσιστράτη». Στο «Σχέδιο Λυσιστράτη» είναι μια κραυγή ενάντια στον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, που οργανώνεται από ανθρώπους του θεάτρου σε όλον τον κόσμο και στρέφεται γύρω από το θέμα της, «Λυσιστράτης», αυτού του εμβληματικού αντιπολεμικού θεατρικού έργου.

    Στο σχέδιο, συμμετέχουν 600 θέατρα από όλο τον κόσμου μεταξύ των οποίων και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το οποίο την Δευτέρα διοργανώνει στο Βασιλικό Θέατρο μία εκδήλωση που θα μετέχουν ηθοποιοί και θεατρικά σχήματα της Θεσσαλονίκη. Στόχος του σχεδίου είναι να ακουστεί μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας και να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε να ενισχυθούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που συντρέχουν στον δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 28 February 2003 - 19:13:49 UTC