Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ Η ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
  • [02] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [03] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  • [04] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ 16o
  • [05] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ SPD
  • [06] ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
  • [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
  • [10] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [11] ΟΙ ΦΗΜΕΣ ''ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ'' ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK
  • [13] ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙEΨΕΥΣΕ ΚΑΙ Η ΑΛΤΕ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΟΥ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΦΗΜΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑ
  • [15] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 4/6 Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑ ΣΤΟ ΣτΕ
  • [16] ΓΚΙΟΥΛ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠ. ΑΡΜΟΣΤΕΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [18] Ο ΝΤ. ΤΣΙΛΚΟΤ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [19] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [20] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΝΤΕΪΒΙΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ
  • [21] Ο ΜΑΤΣ ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΑΕΚ
  • [22] ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΛΙΟΣΙΩΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ Η ΑΕΚ
  • [23] ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΛΟΜΠΑΝΟΦΣΚΙ ΖΗΛΕΨΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ
  • [24] ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [25] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ-ΜΠΟΥΣ
  • [26] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ SPD
  • [27] ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [28] ΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [29] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ FERNANDO SAVATER
  • [30] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ
  • [31] KAΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
  • [32] Η ΙΣΤΟΡΙΑ 50 ΕΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
  • [33] Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ Η ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    Aθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (16:34 UTC+2)

    Στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το «Σπίτι της Άρσης Βαρών» όπου νωρίτερα μίλησε ενώπιον 4.500 μελών του κόμματος στο έκτακτο συνέδριό του.

    «Η εντολή θα είναι από την ψήφο του έλληνα πολίτη που θα συμμετάσχει για να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές που ανέφερα» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Ζήτησα εντολή για αλλαγές και έτσι ερμηνεύω αυτή την ψήφο της Κυριακής και πράγματι θα μας δώσει μια δύναμη που μπορούμε να ελπίζουμε ότι πράγματι θα κάνουμε τομές, θα κάνουμε ουσιαστικές τομές στη χώρα».

    Χαρακτηριστικές ήταν εξάλλου δηλώσεις που έγιναν μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο συνέδριο. Την επιθυμία της να συμμετέχει και η ίδια σε αυτή την καινούρια αρχή της δημοκρατικής παράταξης εξέφρασε η Μαρία Δαμανάκη.

    Από την πλευρά του ο Νίκος Παπανδρέου μίλησε για λειτουργία ενός κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι αλλαγές από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Κώστα Σημίτη και τώρα στον Γιώργο Παπανδρέου σφράγισαν την πορεία του ελληνικού λαού και διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις σήμερα για να υπάρχει μια νέα δυναμική από την ελληνική κοινωνία.

    [02] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Μόσχα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (13:07 UTC+2)

    Για αγώνα κατά της τρομοκρατίας έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στη Διεθνή Κοινότητα και χαρακτήρισε το φαινόμενο «πανώλη του 21ου αιώνα», σε δηλώσεις του μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο μετρό της Μόσχας και έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 50 ανθρώπων.

    Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας. Η επίθεση έγινε στις 8:30 το πρωί (τοπική ώρα), σε ώρα αιχμής στο κέντρο της Μόσχας.

    Σημειώνεται ότι η επίθεση, έγινε έξι εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών (14 Μαρτίου). Ο πρόεδρος Βλαντιμιρ Πουτιν δε σχολίασε ακόμη την επίθεση, ενώ ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Αζέρο πρόεδρο, Ιλχαμ Αλιγεφ.

    [03] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (10:00 UTC+2)

    Με τροποποίηση του καταστατικού του Κινήματος σχετικά με την εκλογή του προέδρου, επιλύεται το αιφνίδιο πρόβλημα που προέκυψε από τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που ζητούσε δικλείδες για τα προσωπικά δεδομένα των μη μελών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποφασίστηκε να υπάρξει ειδική ρύθμιση στο καταστατικό, ώστε να θεωρείται κομματικό το αρχείο και να μην υπόκειται στον έλεγχο της αρχής.

    Το θέμα προέκυψε αιφνιδίως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που απεφάνθη ότι είναι μη σύννομη η καταγραφή των προσωπικών στοιχείων σε βάση δεδομένων όσων θα ψηφίσουν την Κυριακή για την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως φίλοι, θεωρώντας ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της μυστικότητας της ψήφου.

    Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την απορία του για την απόφαση αυτή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αφού ούτε καν, όπως αναφέρει, του έχει κοινοποιηθεί ούτε του είχε ζητηθεί μέχρι τώρα οποιαδήποτε διευκρίνιση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Επισημάνθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν την Κυριακή θα προστατευθούν απολύτως, όπως προβλέπει ο νόμος, και σημειώνεται ότι οι σχετικές πληροφορίες που αναφέρονται ως θέση της Αρχής για δήθεν παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αφού η συμμετοχή στη ψηφοφορία γίνεται με την ελεύθερη βούληση και τη συναίνεση όσων θέλουν να συμμετάσχουν, με κάλπη και θα είναι απολύτως μυστική.

    [04] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ 16o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2004 (15:04 UTC+2)

    «Στις επικείμενες ευρωεκλογές, οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα αυξήσουν την πλειοψηφία τους. Είμαστε μία ξεκάθαρη πλειοψηφία σήμερα και θα είμαστε μία μεγάλη πλειοψηφία αύριο», τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στο συνέδριο του ΕΛΚ, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στις Βρυξέλλες, έχει ως εξής:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    Κύριοι Πρωθυπουργοί και Αρχηγοί Κρατών,

    Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,

    Φίλες και φίλοι,

    Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξη της Ένωσης. Σε τρεις μήνες, δέκα νέες χώρες συμπεριλαμβάνονται και επισήμως, στους κόλπους της ΕΕ. Διαμορφώνονται καλύτερες προοπτικές για συμφωνία πάνω σε μία νέα Συνταγματική Συνθήκη για την Ευρώπη. Στις επικείμενες ευρωεκλογές, οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα αυξήσουν την πλειοψηφία τους. Είμαστε μία ξεκάθαρη πλειοψηφία σήμερα και θα είμαστε μία μεγάλη πλειοψηφία αύριο. Μοιραζόμαστε την ευθύνη να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε πιο φωτεινές μέρες. Εισερχόμαστε μαζί σε μία νέα εποχή. Μία εποχή στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε με σαφήνεια και ευθύνη στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αποδείξει τους ευρωπαϊκούς του τίτλους, σε πολλές ιστορικές περιστάσεις. Και όχι μόνο έχει συνεισφέρει σε σημαντικούς σταθμούς στην εξέλιξη της Ένωσης, αλλά έχει υψώσει και άλλο τον πήχη των προσδοκιών με την ικανότητά του να προκαλεί αληθινές και βιώσιμες εξελίξεις για το μέλλον της ηπείρου μας.

    Σήμερα, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις. Ξέρουμε πως οι πολίτες μας δεν αναζητούν κατεύθυνση. Έχουν επιλέξει την κατεύθυνση που θέλουν να πάρει η Ευρώπη. Και περιμένουν από τις πολιτικές τους δυνάμεις να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς τα εμπρός. Για μία Ευρώπη περισσότερο πολιτική, περισσότερο δημοκρατική. Μία Ευρώπη που θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια. Σε όλους τους πολίτες της.

    Το Κόμμα μας, με αυτό το 16ο Συνέδριο, αναδεικνύει την ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτές τις νέες προκλήσεις. Και όχι μόνο. Αποδεικνύει και με το Σχέδιο Δράσης 2004-2009 που συζητούμε πως οι δυνάμεις που το αποτελούν, προέρχονται από μία Ευρώπη που έχει και ιστορία και συνείδηση. Ξεκάθαρους στόχους. Η Ευρώπη που εννοούμε όταν μιλάμε μαζί έχει το ιστορικό και πολιτικό «βάθος» που απαιτείται ώστε να κοιτάζει μπροστά. Να κάνει το επόμενο βήμα. Να διαμορφώνει το επόμενο ορόσημο. Με τόλμη και τομές για το κοινό ευρωπαϊκό καλό. Για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Εμείς στο ΕΛΚ θεωρούμε πάντα απαραίτητο να μην ξεχνούμε πως οι αλλαγές δεν ήρθαν χθες. Ούτε προχθές. Η Ευρώπη που εννοούμε όταν μιλάμε μαζί, δεν είναι απλώς μία κοινότητα αξιών. Είναι μία κοινότητα αποτελεσματικής δράσης. Και ως τέτοια, προχωράει μπροστά. Προχωράμε μπροστά. Και για μία ακόμη φορά, προχωράμε μαζί. Σε ένα περίπου μήνα, η Νέα Δημοκρατία, το ιστορικό ευρωπαϊκό Κόμμα της Ελλάδας του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, θα συμπορεύεται μαζί σας σε αυτή την λεωφόρο αλλαγών, αυτή τη φορά, ως μία ακόμη Κυβέρνηση της οικογένειας του ΕΛΚ.

    Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, η Ευρώπη διένυε παρόμοια περίοδο αλλαγών. Το τείχος του Βερολίνου είχε πέσει. Δεκάδες χώρες αποτίναζαν συγκεντρωτικά συστήματα και έμπαιναν σε μία νέα εποχή ελευθερίας. Τότε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Νέα Δημοκρατία και η Ευρώπη κατορθώσαμε σημαντικά επιτεύγματα. Το Μάαστριχτ. Σημαντικές αλλαγές σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ένα νέο όραμα για μία πιο στενή Ένωση. Χαρτογραφήσαμε και πλεύσαμε μαζί στη νέα εποχή. Τώρα καλούμαστε να το ξανακάνουμε. Για να κάνουμε πράξη την Ευρώπη που εννοούμε όταν μιλάμε μαζί.

    Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που φέρνει η νέα διεύρυνση. Ώστε να αφομοιωθεί από όλους το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα και να μη μένει κανείς πίσω.

    Καλούμαστε να επιτύχουμε μαζί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο. Μία λύση βασισμένη στο Σχέδιο Ανάν και στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ενός Κράτους Μέλους της ΕΕ. Θα εργαστούμε για μία ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσει σε μία λύση που θα ρίξει και το τελευταίο τείχος του αίσχους σε ευρωπαϊκό έδαφος και θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες του νησιού να ζήσουν ειρηνικά και να ευημερήσουν μαζί, μέσα στην ΕΕ. Ούτε είχαν, ούτε έχουν και ούτε θα έχουν ποτέ να χωρίσουν μεταξύ τους τίποτε.

    Καλούμαστε έτσι να αλλάξουμε μαζί πείσματα και νοοτροπίες δεκαετιών που έχουν κρατήσει την ακόμα ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πίσω. Και να κάνουμε το ιστορικό επίτευγμα της μη αναστρέψιμης ειρήνης, την ξεκάθαρη επιλογή και τη βιώσιμη πραγματικότητα όλων των κρατών στην ευρύτερη Βαλκανική. Στο πλαίσιο της δικής μας Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, γίναμε όλοι μάρτυρες του πώς αυτή η διαδικασία της αλλαγής προετοίμασε Κράτη για αυτή τη νέα εποχή. Και πώς στην πορεία, άλλαξαν οι ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Για εμάς που ζούμε σε αυτή την περιοχή της ηπείρου μας, το να αλλάξουμε όλοι μαζί τη γειτονιά μας σε ευρωπαϊκή γειτονιά παραμένει μία στρατηγική προτεραιότητα.

    Καλούμαστε να κάνουμε πραγματικότητα το είδος της Ευρώπης που εννοούμε όταν μιλάμε μαζί, ώστε να προετοιμάσουμε καλά τους επόμενους γύρους της διεύρυνσης της ΕΕ. Να κάνουμε αδιανόητο τον πόλεμο και τη χρήση βίας ανάμεσα σε αυτά τα Κράτη και τους γείτονές τους. Να μοιράσουμε το δώρο της μη αναστρέψιμης ειρήνης σε περιοχές που παλεύουν ακόμη να βρουν τη θέση τους, στη νέα εποχή. Αυτό μπορεί και πρέπει να είναι μία συναινετική προϋπόθεση για όλους.

    Καλούμαστε να συμφωνήσουμε σε μία συνταγματική Συνθήκη που να σημαίνει περισσότερα, για όλους τους πολίτες της νέας διευρυμένης Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έβαλε μπροστά τη διαδικασία. Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι η δύναμη που θα βοηθήσει ώστε να ολοκληρωθεί. Για μία Συνθήκη που θα εμβαθύνει τον δημοκρατικό χαρακτήρα της Ένωσής μας. Θα διαφυλάξει και θα κάνει λειτουργικότερη την ισορροπία ανάμεσα στους θεσμούς και ένα το ίδιο ισορροπημένο ρόλο ανάμεσα στα Κράτη Μέλη. Μία Συνθήκη που θα μας κάνει όλους περήφανους.

    Καλούμαστε να πετύχουμε μία Ευρώπη, κοινωνικά δικαιότερη, οικονομικά πιο ανταγωνιστική, και πνευματικά πιο ισχυρή - σε παγκόσμια κλίμακα. Μία Ένωση που θα αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ελευθερία. Και θα το κάνει πιο γρήγορα. Μία Ευρώπη που θα διαχέει τον πλούτο της σε περισσότερους πολίτες. Και θα το κάνει δικαιότερα. Ώστε κανείς να μη μένει πίσω.

    Αυτές είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Στεκόμαστε απέναντί τους με σιγουριά. Ξέρουμε πως η επιτυχία μας σε αυτούς τους τομείς θα είναι το ένα, το αποκλειστικό κριτήριο που θα δικαιώσει πλήρως τις δυνάμεις της σημερινής και αυριανής πλειοψηφίας μας στην Ευρώπη. Η επιτυχία μας θα κάνει - για μία ακόμη φορά - την Ευρώπη που εννοούμε όταν μιλάμε μαζί, την Ευρώπη που απολαμβάνουν όλοι.

    Μία Ευρώπη για όλους».

    [05] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ SPD

    Βερολίνο, 6 Φεβρουαρίου 2004 (15:16 UTC+2)

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ότι παραιτείται από πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αλλά παραμένει καγκελάριος της Γερμανίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Θα προτείνω αύριο στην ηγεσία του SPD, σε έκτακτο συνέδριο στα τέλη Μαρτίου, να αναθέσει την προεδρία του κόμματος στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Φραντς Μιντερφέρινγκ'', δήλωσε ο Σρέντερ σε συνέντευξη Τύπου. ''Θα συνεργασθούμε, ο καθένας από τη θέση του'', πρόσθεσε.

    [06] ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος το αίτημα που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για προκήρυξη εκλογών στις 7 Μαρτίου.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός απέστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζήτησε τη διάλυση της Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου, την προκήρυξη εκλογών στις 7 Μαρτίου και τη σύγκληση νέας Βουλής στις 18 Μαρτίου, ώστε η νέα κυβέρνηση να διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή, ως προς τους χειρισμούς εν όψει των εξελίξεων, αναφορικά με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απαντητική επιστολή του με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου αποδέχθηκε την πρόταση προς διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογών και σύγκληση της νέας Βουλής στις ως άνω ημερομηνίες.

    Η επιστολή του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Πριν από μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από την εκλογή μου ως Πρωθυπουργού της χώρας. Τα χρόνια αυτά πετύχαμε, με σχέδιο και συστηματική προσπάθεια, πολλές και μεγάλες αλλαγές. Αλλαγές, που σημάδεψαν την πορεία μας στο μέλλον.

    Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΟΝΕ και από το 2002 το Ευρώ κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Η οικονομία μας αναπτύσσεται με θεαματικούς ρυθμούς, τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και βελτιώσαμε σταθερά το εισόδημα των πολιτών. Αυξήσαμε σημαντικά τις κοινωνικές δαπάνες, εμπεδώνοντας μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Εξασφαλίσαμε, επίσης, τις αναγκαίες υποδομές για να διοργανώσουμε σε λίγους μήνες με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με την πολιτική της συνέβαλλε σημαντικά, ιδίως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, στη λήψη βασικών αποφάσεων για το μέλλον της Ενωσης. Η χώρα απέκτησε διπλωματική υπεροχή στα Βαλκάνια, μια περιοχή που δοκιμάσθηκε έντονα από την αστάθεια και τις εθνικιστικές συγκρούσεις, εμπεδώνοντας σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης. Αποφασιστική ήταν και η βελτίωση των σχέσεών μας με τη γείτονα Τουρκία και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Εξασφαλίσαμε, τέλος, με συστηματική προσπάθεια την ισότιμη συμμετοχή της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη. Πρόκειται για μία στρατηγικής σημασίας εθνική επιτυχία, που ανέτρεψε το status quo που είχε επιβληθεί στη Μεγαλόνησο με την τουρκική εισβολή. Η επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης, που υπογράφηκε στην Αθήνα κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα τον Απρίλιο του 2003, θα γίνει πανηγυρικά στην τελευταία συνεδρίαση της παρούσας Βουλής την 10η Φεβρουαρίου 2004.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Αννάν καλεί στις 10 Φεβρουαρίου 2004 όλες τις πλευρές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πριν από την 1η Μαΐου 2004. Το γεγονός αυτό επιβάλλει την επίσπευση των εκλογών, ώστε νέα κυβέρνηση, που θα διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή, να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις με επιτυχία.

    Γι' αυτό το σκοπό και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, το Υπουργικό Συμβούλιο με εξουσιοδότησε, κατά τη συνεδρίασή του την 5η Φεβρουαρίου 2004, να Σας προτείνω, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 41 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, τη διάλυση της Βουλής την 11η Φεβρουαρίου 2004, την προκήρυξη των γενικών βουλευτικών εκλογών την 7η Μαρτίου 2004 και τη σύγκληση της νέας Βουλής την 18η Μαρτίου 2004».

    Η απαντητική επιστολή του πρόεδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

    «Απαντώ στην από 5ης Φεβρουαρίου 2004 επιστολή σας, με την οποία μου γνωρίζετε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με την υπ' αριθ. 4/5.2.2004 απόφασή του μου προτείνει τη διάλυση της Βουλής προς διεξαγωγή γενικών βουλευτικών εκλογών την 7ην Μαρτίου 2004 για την αντιμετώπιση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας, καθώς και τη σύγκληση της νέας Βουλής την 18ην Μαρτίου 2004. Το θέμα τούτο αναλύεται στην ανωτέρω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σας γνωρίζω όθεν ότι αποδέχομαι, εν όψει των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 41 του Συντάγματος, την πρόταση προς διάλυση της Βουλής για το λόγο αυτό την 11ην Φεβρουαρίου 2004, προκήρυξη γενικών βουλευτικών εκλογών την 7ην Μαρτίου 2004 και σύγκληση της νέας Βουλής την 18ην Μαρτίου 2004».

    [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Με επίκληση του παρελθόντος, το οποίο αναθεμάτιζε μέχρι πρότινος, ο Νέος Αρχηγός και γενικότερα η «εκσυγχρονιστική» ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να κρύψουν τη μετάλλαξη του σημερινού ΠΑΣΟΚ, σε νεοφιλελεύθερο συντηρητικό αντιλαϊκό κόμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

    «Για Νέο ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει ο κ. Σημίτης το 1996 και διαπίστωσε ο ελληνικός λαός, ότι υποκρύπτονταν μια κοινωνικά άδικη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που οδήγησε στη μεγάλη ανεργία, την ακρίβεια, την κατεδάφιση του Κράτους Πρόνοιας και την ανασφάλεια», σημείωσε ο κ. Τσόβολας και πρόσθεσε:

    «Αυτό το Νέο ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησε πιστά και ο Γεώργιος Παπανδρέου επί 8 χρόνια και στήριξε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αδιαφορώντας για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι νέοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι».

    «Δεν πείθει πλέον κανέναν το ΠΑΣΟΚ με τις φιέστες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, ότι και με την Νέα Ηγεσία του, έπαψε να υπηρετεί τα συμφέροντα των διαπλεκόμενων, των αεριτζήδων και των οικονομικά ισχυρών», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.

    [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας Αμπντού Ντιουφ.

    Ο κ. Ντιουφ θα φθάσει το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής στην Αθήνα και το πρωί της Δευτέρας θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και το Μουσείο Μπενάκη.

    Το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Ακολούθως ο κ. Ντιουφ θα υπογράψει τη διακήρυξη για την υποστήριξη της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Το απόγευμα ο κ. Ντιουφ θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" και με τους πρέσβεις των γαλλόφωνων χωρών στην Ελλάδα.

    Το πρωί της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας θα συναντηθεί με το συντονιστή της ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, πρέσβη Πέτρο Μολυβιάτη στα γραφεία της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και στη συνέχεια με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα θα συναντηθεί στο Δημαρχείο Αθηνών με την αντιδήμαρχο Κ. Μπουρδάρα.

    [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Σύσκεψη των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με καθηγητές και διδάσκοντες στις θεολογικές σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διορθόδοξο Κέντρο, στην Ιερά Μονή Πεντέλης υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Θέμα της σύσκεψης αυτής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ήταν «η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως στο παρελθόν, και μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών στο παρόν. Στο πνεύμα του Αγίου Φωτίου».

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων των θεολογικών σχολών αλλά και στην ανάγκη η Ορθόδοξη Εκκλησια να διαδραματίσει το ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Βαλκάνια.

    Εισήγηση για το θέμα παρουσίασε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Αγγελόπουλος. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κείμενο της συνοδικής πράξης περί αποδοχής των μητροπόλεων των νέων χωρών της Εκκλησίας της Ελλάδος από τις 20 Νοεμβρίου του 1928. Παράλληλα επισήμανε ότι η ανεύρεση της πράξης αυτής θέτει σε νέα βάση το όλο ζήτημα της έγκρισης του καταλόγου (κατά την πατριαρχική πράξη) ή της υπόδειξης μόνο (κατά την υπό μελέτη συνοδική πράξη) υποψηφίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Ο κ. Αγγελόπουλος επισήμανε ότι οι ξεκάθαρες λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στα επίσημα κείμενα των Πατριαρχικών και Συνοδικών γραμμάτων του 1928 και 1929, τότε δηλαδή που αποφασίστηκε και τέθηκε σε ισχύ το σημερινό νομοκανονικό καθεστώς. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να εφαρμοστούν «τα διακανονισθέντα και κυρωθέντα «μετά πάσης ακριβείας».

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της μνημόνευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη στις νέες χώρες. «Δεν διορθώσαμε λάθος δικό μας. Το βρήκαμε. Δεν το κάναμε εμείς» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως πλέον μνημονεύεται ο Πατριάρχης στις λεγόμενες νέες χώρες.

    [10] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    «Πίσω από έναν ασυνάρτητο λόγο ξεπρόβαλε η ταξική πολιτική του ΠΑΣΟΚ υπέρ της πλουτοκρατίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό αποδεικνύεται από τις «ξεκάθαρες αναφορές του Γιώργου Παπανδρέου στη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και στην επέκταση της ευέλικτης απασχόλησης».

    [11] ΟΙ ΦΗΜΕΣ ''ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ'' ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Σε κερδοσκοπικά «ελατήρια» αποδόθηκαν από τους αναλυτές οι φήμες που διέρρευσαν το μεσημέρι στη Σοφοκλέους, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στην αγορά και εξανεμίζοντας μέσα σε ένα μισάωρο τα κέρδη του γενικού δείκτη τιμών. Ως αποτέλεσμα, αν και ο δείκτης διήνυσε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες, της τάξης του 0,32%.

    Η έντονη σεναριολογία για οικονομικά προβλήματα στις εταιρίες του ομίλου Αλλαμανή οδήγησε στο "ναδίρ" την επενδυτική ψυχολογία, συμπαρασύροντας όλους τους κλάδους. Ακόμη και ο τραπεζικός, που σχεδόν μέχρι τέλους κατόρθωνε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, πέρασε σε αρνητικό έδαφος, κυριολεκτικά στο "παρά πέντε".

    Οι συστάσεις της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) για ψυχραιμία και η διαβεβαίωσή της ότι δεν έχει καμία επίσημη πληροφορία που να στοιχειοθετεί τα σενάρια, δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν την πτωτική τάση. Σε "ώτα μη ακουόντων" φαίνεται ότι προσέκρουσε και η κατηγορηματική διάψευση των φημών από την ίδια την εισηγμένη ΑΛΤΕ.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 2.445,16 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.438,64 και των 2.470,22. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 169,0 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 68 ενισχύθηκαν, έναντι 246 πτωτικών και 69 στάσιμων.

    Με απώλειες έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips σημείωσε οριακή πτώση, της τάξης του 0,16%, ενώ στο "κόκκινο" τερμάτισαν τη συνεδρίαση και ο MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (-1,11%) και ο SMALL CAP-80 της μικρής (-1,89%). Ποσοστό 0,45% απώλεσε ο FTSE/ASE-140.

    ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και όλοι οι επιμέρους δείκτες. Σθεναρές αντιστάσεις πρόβαλε ο τραπεζικός κλάδος, που κατόρθωσε να συγκρατήσει την πτώση του σε οριακά επίπεδα, της τάξης του 0,18%. Σαν "ανάχωμα" για τη συγκράτηση μεγαλύτερων απωλειών λειτούργησαν οι μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ (0,98%), της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (0,40%), αλλά και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ (1,56%). Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι της ALPHA BANK (-0,48%), της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-1,34%) και της EFG EUROBANK (-0,86%).

    Στον κατασκευαστικό κλάδο, που παρουσίασε και τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή, της τάξης του 2,33%, η πτώση συνδεόταν με τις ισχυρότατες πιέσεις στις μετοχές της ΑΛΤΕ (-14,42%), της ΔΟΜΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (-15,33%), της ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ (-10,91%), της ΑΕΓΕΚ (-6,51%) και της ΓΕΝΕΡ (-6,17%). Αντίθετα, εντυπωσιακό γύρισμα πραγματοποίησε ο τίτλος της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ, κλείνοντας ενισχυμένος κατά 11,11%.

    Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΧΑ ζήτησε χτες νέες διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Τεχνική, μετά το θέμα που ανέκυψε, λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή της μισθοδοσίας προς τους εργαζομένους της εταιρίας. Εξάλλου, σε καθεστώς επιτήρησης (αγορά Γ') τέθηκε από σήμερα ο τίτλος της Εργάς ΑΤΕ, "λόγω σοβαρών αμφιβολίων για την ομαλή πορεία των εργασιών της εισηγμένης", όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑ.

    Στον κλάδο των συμμετοχών (-2,21%), "μπαράζ" ρευστοποιήσεων κατεγράφη, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ALFA-ALFA ΣΥΜΕΤΟΧΩΝ του ομίλου Αλλαμανή, η οποία κατακρημνίστηκε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 17,65%. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν επίσης οι μετοχές της ΑΧΟΝ (-4,05%), της ΚΛΩΝΑΤΕΞ (-3,30%), της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗΣ (-3,04%) και των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ (-2,80%).

    Σε ό, τι αφορά τις μετοχές του ομίλου Αλλαμανή, αξίζει να αναφερθεί ότι οι φήμες που διοχετεύτηκαν για οικονομικά προβλήματα χαρακτηρίστηκαν ως παντελώς ανυπόστατες από τη διοίκηση της ΑΛΤΕ ΑΤΕ. Επίσης, με επιστολή της προς το ΧΑ, η διοίκηση της εταιρίας τόνισε ότι όλες οι εταιρίες του Ομίλου είναι ενήμερες ως προς τις υποχρεώσεις τους, ο δανεισμός έχει μειωθεί δραστικά και τα αποτελέσματα τους προβλέπεται να αυξηθούν σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης χρήσης.

    "Ο κατασκευαστικός κλάδος (ΑΛΤΕ) διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 300 εκ. ευρώ ενώ η κερδοφορία για το έτος 2003 θα κυμανθεί γύρω στα 17 εκ. Ευρώ. Ομοίως αυξημένη θα είναι και η κερδοφορία των λοιπών εταιριών του Ομίλου", κατέληγε η ανακοίνωση.

    Αλλωστε, το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑ είχε σπεύσει νωρίτερα να διευκρινίσει ότι, αν και το Χρηματιστήριο γίνεται δέκτης συνεχών φημολογιών για οικονομικά προβλήματα εισηγμένων εταιριών, ωστόσο δεν έχει λάβει καμία επίσημη πληροφορία. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου συνέστησε στους επενδυτές ψυχραιμία και τους παρότρυνε να δίνουν προσοχή τους μόνο στην επίσημη πληροφόρηση, την οποία μπορούν να αναζητήσυον στην ιστοσελίδα του ΧΑ και των εισηγμένων εταιριών.

    Στο μεταξύ, μεγάλες απώλειες, της τάξης του 1,06%, κατέγραψε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, καθώς ακόμη και η μετοχή του ΟΤΕ, που ενδοσυνεδριακά προσέλκυσε αγοραστικό ενδιαφέρον, σημείωσε τελικά μεγάλη πτώση (-1,13%). Αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψαν και όλες οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη (COSMOTE: -0,86%, FORTHNET: -2,37%, ΛΑΝ-ΝΕΤ: -2,80%).

    Με απώλειες έκλεισαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (-1,40%), των βασικών μετάλλων (-0,99%), των βιομηχανιών (-0,46%), των διυλιστηρίων (-0,21%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,29%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-1,12%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,03%), των επενδύσεων (-0,58%), της κλωστοϋφαντουργίας (-1,37%), του λιανικού εμπορίου (-0,91%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-1,09%), της παράλληλης αγοράς (-1,02%), της πληροφορικής (-0,97%), των τροφίμων- ποτών (-0,66%) και του χονδρικού εμπορίου (-0,04%). Κατά 0,86% υποχώρησε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των υπό διαπραγμάτευση μετοχών σημείωσε εκείνη της εταιρίας ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (11,11%), ενώ ακολούθησαν κατά σειρά οι τίτλοι της ΒΙΟΣΩΛ (πο: 9,76%) και του ΣΑΡΑΝΤΗ (7,54%). Μεγάλα κέρδη, της τάξης του 1,55%, κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ αισθητή άνοδο, σε ποσοστό 0,95%, σημείωσε ο τίτλος της ΔΕΗ.

    Στον αντίποδα, στην κορυφή της "λίστας" των πτωτικών τίτλων βρέθηκαν δύο μετοχές εταιριών του ομίλου Αλλαμανή (η ALFA-ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με απώλειες 17,20% και η ALFA-ALFA ENERGY με πτώση 17,20%). Ακολούθησαν οι μετοχές της ΔΟΜΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, της ΑΛΤΕ, του ομίλου ΙΝΤΕΑΛ (πο: -11,70%) και της ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ._

    ΑΛ.Γ.

    [12] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Νέο προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου, το οποίο συνδέεται με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, διαθέτει στην αγορά η Alpha Bank μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για προϊόν της σειράς "Capital Guarantee Μεγίστης Αποδόσεως", το οποίο απευθύνεται σε όσους επενδυτές επιθυμούν να διαφοροποιήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας, τα προϊόντα της συγκεκριμένης σειράς έχουν μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και προσφέρουν την προοπτική υψηλών αποδόσεων, συνδεδεμένων με τη διακύμανση χρηματιστηριακών δεικτών της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ή συναλλαγματικών ισοτιμιών.

    Το προϊόν Alpha Bank "EUR/USD Digital" συνδέεται με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ΗΠΑ, έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών και προσφέρει στον επενδυτή τη δυνατότητα αποκόμισης ετησιοποιημένης απόδοσης 4,25% (εφόσον η τιμή του δείκτη στη λήξη του προϊόντος είναι ίση ή μεγαλύτερη της αρχικής τιμής, πλέον 0,0350). Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η ανωτέρω προϋπόθεση για την παροχή απόδοσης επιστρέφει στον επενδυτή το κεφάλαιο της επένδυσης.

    Tο ελάχιστο ποσό επενδύσεως είναι 5.000 ευρώ. Οι πελάτες της Alpha Bank θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στην ανωτέρω έκδοση έως και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004._

    [13] ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙEΨΕΥΣΕ ΚΑΙ Η ΑΛΤΕ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΟΥ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (14:32 UTC+2)

    Παντελώς ανυπόστατες χαρακτηρίζει η διοίκηση της ΑΛΤΕ ΑΤΕ τις φήμες που διοχετεύτηκαν το μεσημέρι στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), οδηγώντας τις μετοχές του ομίλου Αλλαμανή σε πορεία ελεύθερης πτώσης και αλλάζοντας επί τα χείρω το συνολικό κλίμα στη Σοφοκλέους.

    Αναλυτικότερα, με επιστολή της προς το ΧΑ, η διοίκηση της εταιρίας τονίζει ότι παρακολουθεί με έκπληξη τη σημερινή πορεία των αξιών του Ομίλου. "Πληροφορούμαστε ότι πρόκειται για αντίδραση της αγοράς σε φήμες περί της ρευστότητας του Ομίλου. Τις φήμες αυτές τις θεωρούμε παντελώς ανυπόστατες", υπογραμμίζεται στην επιστολή.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΛΤΕ όλες οι εταιρίες του Ομίλου είναι ενήμερες ως προς τις υποχρεώσεις τους, ο δανεισμός έχει μειωθεί δραστικά και τα αποτελέσματα τους προβλέπεται να αυξηθούν σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης χρήσης. Ο κατασκευαστικός κλάδος (ΑΛΤΕ), συνεχίζει η ανακοίνωση, διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 300 εκ. ευρώ ενώ η κερδοφορία για το έτος 2003 θα κυμανθεί γύρω στα 17 εκ. Ευρώ. Ομοίως αυξημένη θα είναι και η κερδοφορία των λοιπών εταιριών του Ομίλου._

    [14] ΦΗΜΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Αναστάτωση προκάλεσαν στο επενδυτικό κοινό οι φήμες για οικονομικά προβλήματα σε σειρά εισηγμένων εταιριών, που διοχετεύτηκαν το μεσημέρι στην αγορά, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος.

    Συγκεκριμένα, στις 2 μετά το μεσημέρι, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωνε οριακή πτώση, σε ποσοστό 0,01% και διαμορφωνόταν στις 2.452,64 μονάδες. Στο "κόκκινο" βρίσκονταν και σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με μοναδική εξαίρεση τον τραπεζικό, που ενισχυόταν κατά 0,50%.

    Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε γύρω στη μία μετά το μεσημέρι, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους των επενδυτών.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, αν και το Χρηματιστήριο γίνεται δέκτης συνεχών φημολογιών για οικονομικά προβλήματα εισηγμένων εταιριών, ωστόσο δεν έχει λάβει καμία επίσημη πληροφορία, που να στοιχειοθετεί αυτά τα σενάρια.

    "Το Χρηματιστήριο συνιστά στους επενδυτές ψυχραιμία και την προσοχή τους μόνο σε επίσημη πληροφόρηση, η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΧΑ και των εισηγμένων εταιριών", καταλήγει η ανακοίνωση._

    [15] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 4/6 Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑ ΣΤΟ ΣτΕ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (14:04 UTC+2)

    Αναβλήθηκε για τις 4 Ιουνίου η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση της υπόθεσης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

    Το δικαστήριο επρόκειτο να συζητήσει τις προσφυγές κατοίκων ενάντια σε πράξη του υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με τη διαχείριση των εκτάσεων που μεταβιβάστηκαν από τον ΕΟΤ στα ΕΤΑ, στις Αλυκές Αναβύσσου.

    Για την αναβολή της συζήτησης, το δικαστήριο επικαλέστηκε διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα η ανάγκη συνεκδίκασης της υπόθεσης με άλλες, παρεμφερούς αντικειμένου, αλλά και η ασθένεια συνηγόρου.

    Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει κάτοικοι γειτονικών περιοχών των Αλυκών Αναβύσσου (Φώκαια, Καλύβια, Βάρη, κ.ά.), ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Με τη συγκεκριμένη πράξη, η ΕΤΑ ΑΕ απέκτησε κατά κυριότητα την έκταση των 1.610.420 τ.μ. των Αλυκών Αναβύσσου, που ανήκαν στον ΕΟΤ._

    [16] ΓΚΙΟΥΛ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλες σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο ερωτηθείς για τη δήλωση του Ντενκτάς, ότι στη Λευκωσία θα αποφασίσει για το θέμα της μετάβασης στη Νέα Υόρκη, είπε πως ασκείται πίεση στον Ντενκτάς και ότι αυτό δεν είναι σωστό. Ο ίδιος τόνισε ότι τα άτομα τα οποία φέρουν ιστορική ευθύνη θα πρέπει να αποφασίζουν μελετώντας τα θέματα λεπτομερώς.

    Ο Γκιουλ τόνισε μεταξύ άλλων πως ο Ντενκτάς είναι ''ηγέτης'' της κοινότητας της ''ΤΔΒΚ'' και εφόσον ο ''εκλεγμένος ηγέτης'' είναι ο Ντενκτάς, πολλά πράγματα θα πρέπει να γίνουν με την πρωτοβουλία του. Σύντομα είπε θα δείτε τις θετικές εξελίξεις σχετικά με το θέμα.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠ. ΑΡΜΟΣΤΕΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Η Μαλαισία υποστηρίζει "όλες τις προσπάθειες και διαπραγματεύσεις για ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε σήμερα η νέα Υπατη Αρμοστής της Μαλαισίας, με έδρα τη Ρώμη, Λίλη Ζακαρία, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σημείωσε ότι η χώρα της είναι ενήμερη του γεγονότος ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενεργά αναμιγμένη στη διαδικασία προς την κατεύθυνση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι "το Κυπριακό δεν είναι μια θρησκευτική διένεξη" αλλά ένα θέμα "εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του 37% του εδάφους της Κύπρου", και κάλεσε τη Μαλαισία, η οποία προεδρεύει της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, θα υιοθετήσει στο μέλλον τέτοια ψηφίσματα για την Κύπρο που θα αντανακλούν το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Η Σρι Λάνκα "θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αποβλέπουν στη δίκαιη λύση για τη διευθέτηση των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο", δήλωσε σήμερα ο νέος Υπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο με έδρα τη Ρώμη E. Rodney M. Perera.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Υπατου Αρμοστή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με γοργό ρυθμό και οι προοπτικές είναι όντως πολύ καλές, ενώ η αεροπορική σύνδεση θα οδηγήσει αναμφίβολα σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως είναι το εμπόριο και οι επενδύσεις.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Ο ΝΤ. ΤΣΙΛΚΟΤ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    O Ντομινίκ Τσίλκοτ, επικεφαλής του Τμήματος Μεσογειακών Υποθέσεων στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης στη Νέα Υόρκη.

    Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε για την εκπροσώπηση του Λονδίνου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο κ. Τσίλκοτ θα είναι ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στη συνάντηση που κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη μεθαύριο Κυριακή μετά την πρόσκληση που πήρε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά επιμένει σε απόρριψη των όρων του Κόφι Αναν.

    Σε δηλώσεις το απόγευμα κατά την επιστροφή του από την Αγκυρα στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ντενκτάς ανέφερε ότι η μετάβασή του στη Νέα Υόρκη δεν σημαίνει και αποδοχή των όρων που έχει θέσει ο Αναν. Πρόκειται, όπως είπε, για προκαταρκτική συνάντηση για να αποφασισθεί κατά πόσο είναι δυνατόν ή όχι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι θα επιδώσει στον Γενικό Γραμματέα επιστολή στην οποία θα υπογραμμίζει τις αντιρρήσεις του.

    [20] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΝΤΕΪΒΙΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Με το δεξί ξεκίνησε η εθνική ομάδα τένις τους αγώνες με την Ζιμπάμπουε στον α' γύρο του Κυπέλλου Ντέιβις (Α΄ κατηγορία Ευρωαφρικανικής Ζώνης). Υπό θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου και υγρασία 80% και μπροστά σε φανατικό κοινό ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης επιβλήθηκε στο πρώτο απλό της ημέρας του Κέβιν Ουλιέτ με 6-4, 7-5, 3-6, 7-6 (7-4) και έδωσε προβάδισμα 1-0 στην Ελλάδα.

    [21] Ο ΜΑΤΣ ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Το παιχνίδι με το Αιγάλεω το απόγευμα της Κυριακής αποτελεί πρόκληση για τον Ηρακλή και τον προπονητή Ματς Γίνγκμπλαντ. Αυτό άφησε να εννοηθεί στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

    «Το έργο μας θα είναι πολύ δύσκολο, κόντρα στο Αιγάλεω. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σίγουροι στην άμυνα. Δεν θα αλλάξουμε πολλά πράγματα στα αγωνιστικά μας πλάνα», ανέφερε ο κ. Γίνγκμπλαντ και συνέχισε: «Εμείς θα κάνουμε το παιχνίδι μας και θα παλέψουμε για το θετικό αποτέλεσμα. Βέβαια τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και ακόμη δεν γνωρίζω ποιοι θα αγωνιστούν στο παιχνίδι με το Αιγάλεω».

    Όσον αφορά στο παιχνίδι του κυπέλλου με την ΑΕΚ ο Σουηδός τεχνικός επισήμανε: «Είναι άλλος θεσμός και δεν μπορούμε να τον συγκρίνουμε με το πρωτάθλημα. Όμως η αναμέτρηση με την ΑΕΚ είναι πολύ δύσκολη. Εχουμε δύο αναμετρήσεις και έχει σημασία η επίτευξη του εκτός έδρας γκολ. Προέχει όμως το ματς με το Αιγάλεω».

    Τέλος ο Ματς Γίνγκμπλαντ αναφέρθηκε και στην απόφαση της Πολιτείας να απαγορέψει την μετακίνηση των φιλάθλων: «Η βία είναι κακό πράγμα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν απαγορεύσεις στις μετακινήσεις των φιλάθλων», σημείωσε ο κ. Γίνγκμπλαντ.

    [22] ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΛΙΟΣΙΩΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ Η ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2004 (16:19 UTC+2)

    Τελικά στο "Γιάννης Παθιακάκης" μέχρι και το τέλος της σεζόν θα αγωνίζεται η ΑΕΚ. Σε αυτό το γήπεδο θα υποδεχθεί αύριο τον Πανιώνιο, αλλά και τους υπόλοιπους αντιπάλους της. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΑΕΚ και του Δήμου Ανω Λιοσίων και του Ακράτητου που εξασφάλισαν τις εγγυήσεις που ήθελαν για την καταβολή των οφειλομένων από τους προηγούμενους αγώνες. Ο Ακράτητος θα εισπράττει με τη λήξη των παιχνιδιών της ΑΕΚ ένα ποσοστό από τις εκκαθαρίσεις των εισιτηρίων, προκειμένου να εξοφλεί λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

    [23] ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΛΟΜΠΑΝΟΦΣΚΙ ΖΗΛΕΨΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2004 (14:37 UTC+2)

    Τη δόξα του αείμνηστου Ουκρανού προπονητή Βαλερί Λομπανόφσκι ζήλεψε ο προπονητής της εθνικής ομάδας του Καζαχστάν Λεονίντ Παχόμοφ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας και με το σύλλογο Καϊράτ από την Αλμα Ατα. Ο κ. Παχόμοφ αντικατέστησε στον πάγκο της Καϊράτ τον Λεονίντ Οστροούσκο και δήλωσε βέβαιος ότι μπορεί να συνδυάσει τα καθήκοντα του ομοσπονδιακού και του τεχνικού της κορυφαίας ομάδας του Καζαχστάν.

    «Σκέφτηκα πολύ πριν απαντήσω θετικά στην πρόταση της Καϊράτ. Γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις όπου ο συνδυασμός των δύο ιδιοτήτων οδήγησε σε αποτυχία. Υπάρχουν, όμως, και θετικά παραδείγματα, όπως η συνεργασία του Βαλερί Λομπανόφσκι με την Εθνική Ομάδα της τέως Ε.Σ.Σ.Δ. και τη Ντιναμό Κιέβου, αλλά και του Αλεξάντρ Σταρκόφ ο οποίος συνδύασε με επιτυχία τα καθήκοντα του προπονητή της Σκόντο Ρίγα και της εθνικής ομάδας της Λετονίας» δήλωσε ο κ. Παχόμοφ.

    Η εθνική ομάδα του Καζαχστάν και αντίπαλος της εθνικής Ελλάδας στον 2ο ευρωπαϊκό προκριματικό όμιλο για το  Μουντιάλ του 2006, θα συμμετάσχει στο 8ο διεθνές τουρνουά το οποίο διοργανώνει από 18 - 21 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία  η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου. Το Καζαχστάν στις 18/2 θα αντιμετωπίσει τη Λετονία και την επομένη τη νικήτρια ή την ηττημένη ομάδα (ανάλογα και με το δικό του αποτέλεσμα) της συνάντησης Ουγγαρία-Αρμενία. Στην αποστολή του Καζαχστάν αναμένεται να συμμετάσχουν εννέα ποδοσφαιριστές της Καϊράτ.

    [24] ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2004 (14:33 UTC+2)

    Στο γήπεδο του Καλοχωρίου ο Απόλλων Καλαμαριάς θα υποδεχθεί στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Β' εθνικής τον Λεβαδειακό, ενώ η Κέρκυρα θα υποδεχθεί στο νησί των Φαιάκων τον Πατραϊκό, όπου θέλει τη νίκη για να διατηρήσει τη διαφορά από τους διώκτες της. Σημαντικό παιχνίδι θα γίνει και στην Καισαριανή με τον τοπικό Εθνικό Αστέρα να υποδέχεται τη Νίκη Βόλου.

    Το πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι:

    Κυριακή

    14:45 (Καλοχωρίου) Απόλλων Καλαμαριάς-Λεβαδειακός

    14:45 (Ιωαννίνων) Γιάννινα-Κασσάνδρα

    14:45 (Εργοτέλη) Εργοτέλης-Πανσερραϊκός

    14:45 (Καλαμάτας) Καλαμάτα-Ποσειδών Νέων Πόρων

    14:45 (Κέρκυρας) Κέρκυρα-Πατραϊκός

    14:45 (Καισαριανής) Εθνικός Αστέρας-Νίκη Βόλου.

    Αντίθετα αναβλήθηκαν τα παιχνίδια Ατρόμητος Αθηνών-Φωστήρας και Παναχαϊκή-Απόλλων Αθηνών.

    [25] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ-ΜΠΟΥΣ

    Μόσχα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζορτζ Μπους στην οποία τόνισαν την ''αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τις προσπάθειες στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής απειλής'', ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ''εξέφρασε τα συλλυπητήριά του'' προς τον ρωσικό λαό για την επίθεση στο μετρό για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι έργο καμικάζι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανού πρεσβευτή στην Ρωσία Αλεξάντρ Βέρσμποου, οι ΗΠΑ ''καταδικάζουν απερίφραστα'' την επίθεση που σημειώθηκε το πρωί στο μετρό της Μόσχας και είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 39 άνθρωποι και πάνω από 120 να τραυματιστούν.

    [26] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ SPD

    Βερολίνο, 6 Φεβρουαρίου 2004 (15:57 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ολαφ Σολτς απομακρύνθηκε σήμερα από τα καθήκοντά του, αμέσως μετά την παραίτηση που υπέβαλε από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Την αποπομπή του Σολτς ανακοίνωσε ο Φραντς Μιντερφέρινγκ, ο οποίος ορίσθηκε από τον καγκελάριο ως διάδοχός του στην προεδρία του κόμματος και αναμένεται να εκλεγεί από το έκτακτο συνέδριο στα τέλη Μαρτίου. Από το συνέδριο θα εκλεγεί και ο νέος γενικός γραμματέας του SPD.

    [27] ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (15:31 UTC+2)

    Εκπρόσωπος του Ασλάν Μασχάντοφ απέκρουσε τις κατηγορίες του προέδρου Πούτιν ότι ο ηγέτης των τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών βρίσκεται πίσω από τη σημερινή, πολύνεκρη επίθεση στο μετρό της Μόσχας.

    ''Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ισκερίας δηλώνουν ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτή την αιματηρή προβοκάτσια και την καταδικάζουν απερίφραστα'', αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Αχμεντ Ζακάεβ και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των ανταρτών (www.chechenpress.info).

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τον ηγέτη των τσετσένων ανταρτών Ασλάν Μασχάντοφ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο μετρό της Μόσχας, η οποία σύμφωνα με τη δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Τσεκάλιν, προκάλεσε το θάνατο 39 ανθρώπων και τον τραυματισμό 129.

    [28] ΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Στρασβούργο, 6 Φεβρουαρίου 2004 (15:28 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισε ''βάρβαρη ενέργεια'' την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μετρό της Μόσχας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 39 άνθρωποι σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σίντερ, ο Γενικός Γραμματέας Βάλτερ Σβίμερ και ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλβάρο Γκιλ-Ρόμπλες ''καταδικάζουν αυτή τη βάρβαρη ενέργεια και κάνουν έκκληση για τερματισμό της πολιτικής βίας'', σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Στην ίδια ανακοίνωση επαναβεβαιώνουν την ''αποφασιστικότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και απευθύνουν τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους κατοίκους της Μόσχας και τις ρωσικές αρχές''.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, που επισκέπτεται τη Μόσχα, δήλωσε ''εξοργισμένος''από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

    [29] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ FERNANDO SAVATER

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο διακεκριμένος Ισπανός φιλόσοφος Fernando Savater θα συναντήσει το κοινό του την προσεχή Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο παρουσίασης δυο βιβλίων του.

    «Οι ερωτήσεις της ζωής» είναι ο τίτλος του ενός και αποτελεί μια εισαγωγή στη φιλοσοφική σκέψη. Ο συγγραφέας επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για έναν γόνιμο προβληματισμό γύρω από τα μείζονα θέματα της ανθρώπινης ζωής, που είναι στην ουσία τους υπαρξιακά και δεν μπορούν να απαντηθούν από την επιστήμη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αίολος».

    Το άλλο, «Η Αξία του Εκπαιδεύειν» είναι μια φιλοσοφική προσέγγιση του θεσμού της εκπαίδευσης και θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

    Ο Fernando Savater θεωρεί πως μόνο μέσω της φιλοσοφίας μπορούν να αντιμετωπιστούν και να απαντηθούν καίρια ερωτήματα, που αναδεικνύουν οι απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαιδευτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

    Ο Ισπανός φιλόσοφος, που προσκλήθηκε στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Θερβάντες, θα λάβει μέρος και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η πραγματικότητα και τα όριά της σε θρησκεία, φιλοσοφία και επιστήμη», που διοργανώνει την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Διαστάσεις του Πραγματικού: Πού αρχίζει και πού τελειώνει η πραγματικότητα».

    Κ. Κούτρα

    [30] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ

    Πολύγυρος, 6 Φεβρουαρίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη οι εκδηλώσεις του Δήμου Πολυγύρου για την αποκριά. Στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει γλέντι στην πλατεία παλιάς εμπορικής με χορούς, κρασί και μεζέδες. Την επομένη στο προαύλειο του Δημαρχείου, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει παρουσίαση των παιδικών χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου, του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου και του Δημοτικού Σχολείου Ταξιάρχη.

    Στις 14 Φεβρουαρίου θα γίνει στις 4 το απόγευμα γλέντι στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου από τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Κοινοτικής Ανάπτυξης Πολυγύρου. Θα ακολουθήσει συναυλία το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου με το μουσικό συγκρότημα Δάρνακες.

    Παραδοσιακό αντάμωμα δέκα Πολιτιστικών Συλλόγων από όλη τη Μακεδονία θα γίνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 7.30 το απόγευμα.

    Το Θεατρικό Εργαστήρι Πολυγύρου συμμετέχει στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, με τη θεατρική παράσταση «Εφτά + δύο μονόλογοι για τον ουρανό» τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο. Πρόκειται για τρεις εικόνες, ένα ιντερμέδιο και εννέα μονολόγους που διατρέχουν και αντανακλούν την ιστορική, πολιτισμική και κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας από τη δεκαετία του 50 έως τις μέρες μας.

    Πάρτι με όλους τους καρναβαλιστές, με latin, disco, rock an roll και τσιφτετέλι θα γίνει την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ στο Κέντρο Νεότητας.

    Για τις 18 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί φουσκωτά παιχνίδια, κλόουν και πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά στις 5.30 το απόγευμα στο προαύλιο του δημαρχείου, γιορτή για ηλικιωμένους στο ΚΑΠΗ Πολυγύρου την ίδια ώρα και εορταστικό πρόγραμμα στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο.

    Στις 19 Φεβρουαρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου, οργανώνει στις 7.30 το απόγευμα στο προαύλιο του δημαρχείου, το «Μπουλούκι της Μασαλιάδας» με παραδοσιακούς αφηγητές μασαλιών, δρώμενα, απαγγελίες και τραγούδια από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου, αποκριάτικα τραγούδια από μέλη της Ομάδας Παραδοσιακού Τραγουδιού, χορούς από την Ομάδα Νέων της Παλαιόχωρας, ζουρνάδες κλπ.

    Συναυλία με τις Δυτικές Συνοικίες θα δοθεί στις 20 Φεβρουαρίου στο προαύλιο του δημαρχείου και θα ακολουθήσει πάρτι από τους μαθητές του Γυμνασίου και του Ενιαίου Λυκείου Πολυγύρου.

    Νυχτερινή παρέλαση και συναυλία με το μουσικό συγκρότημα Αντιθέσεις θα γίνουν το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Δημαρχείου. Την επομένη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς το πρωί στην πλατεία «έξι βρύσες», άρματα και πεζοπόρα τμήματα σε άκρως αποκριάτικους ρυθμούς στην μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση, στην οδό Πολυτεχνείου στις 3 το μεσημέρι και γλέντι στις «έξι βρύσες».

    Για την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φερβουαρίου, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στην πλατεία του Ταξιάρχη, με λαϊκή ορχήστρα και νηστίσιμους μεζέδες.

    Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων διοργανώνονται έκθεση Λαογραφικού Υλικού από τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Πολυγύρου στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου, έκθεση Εργόχειρου από τα ΚΑΠΗ Πολυγύρου στο χώρο απέναντι από την εκκλησία, έκθεση Αποκριάτικης Φωτογραφίας και Στολών από τον Σύλλογο Γυναικών Πολυγύρου στο χώρο απέναντι από την εκκλησία και έκθεση Χειροποίητων Κεριών και Υφαντών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Βραστάμων στον πεζόδρομο Πολυγύρου (πρώην Δόχι).

    [31] KAΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

    Νάουσα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Ξεχωριστό γεγονός αποτελεί για την πόλη της Νάουσας το Καρναβάλι. Ο Δήμος Νάουσας ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι Φορείς, οι Σύλλογοι (Πολιτιστικοί, Λαογραφικοί, Αθλητικοί), αλλά και οι ίδιοι οι Ναουσαίοι που αυτοσχεδιάζουν, γλεντούν και διασκεδάζουν σε κάθε γειτονιά. Στη Ναουσαίικη Αποκριά, συνυπάρχουν η παράδοση και η σάτιρα, το γλέντι και αυθόρμητη συμμετοχή όλων με κέφι, αστεϊσμούς και μεταμφιέσεις. Οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2004» αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται το βράδυ της Καθ. Δευτέρας.

    Κεντρικό στοιχείο της αποκριάς στη Νάουσα είναι το έθιμο του «Γιανίτσαρου και της Μπούλας», ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Την μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

    Σε αντίθεση με την "αταξία" που επικρατεί τις μέρες της αποκριάς, το έθιμο της Νάουσας χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνιση των συμμετεχόντων. Το ντύσιμο, το μάζεμα, το προσκύνημα, το δρομολόγιο, το μουσικό ρεπερτόριο, οι χοροί, τα όργανα και οι συμμετέχοντες κρατούν εδώ και αιώνες τους ίδιους κανόνες.

    Στο έθιμο παίρνουν μέρος μόνο νεαροί άνδρες, ανύπαντροι τα παλαιότερα χρόνια. Ο Γιανίτσαρος, ο περήφανος αυτός φουστανελοφόρος, με τα πολλά ασημικά στο στήθος και στη φουστανέλα, την μακριά πάλα (σπαθί) και τον κέρινο "πρόσωπο" είναι ο πρωταγωνιστής. Κύριο ρόλο έχει η Μπούλα, άνδρας που υποδύεται, χωρίς να τη γελοιοποιεί, τη γυναίκα με φαρδιά φουστάνια και "πρόσωπο" στολισμένο με τούλια και λουλούδια. Τα παιδιά που προπορεύονται του μπουλουκιού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δρώμενου. Στο τέλος της πομπής η μουσική, ο ζουρνάς και το νταούλι.

    Την Κυριακή νωρίς το πρωί, με τελετουργικό τρόπο αρχίζει το ντύσιμο. Το ενδιαφέρον όλων για την άψογη εμφάνιση του Γιανίτσαρου και της Μπούλας, τα τραγούδια, οι ευχές, τα κεράσματα είναι χαρακτηριστικά αυτή τη μέρα.

    Τα όργανα, οι ζουρνατζήδες, από νωρίς θα αρχίσουν το μάζεμα, να συγκεντρώνουν δηλαδή όλα τα μέλη της ομάδας, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι μέχρι να πάρουν τελευταίο τον αρχηγό του μπουλουκιού. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η τελετή αποχαιρετισμού στο σπίτι και το καλωσόρισμα των μελών του μπουλουκιού.

    Χωρίς να χορεύουν, με πομπή, φθάνουν κοντά στο μεσημέρι στο Δημαρχείο. Εδώ θα γίνει το προσκύνημα, θα πάρει δηλαδή ο αρχηγός την άδεια από τον Δήμαρχο να τελεστεί το έθιμο, να γυρίσουν χορεύοντας τους δρόμους της πόλης. Εκτός από τη Μπούλα που υποκλίνεται, οι Γιανίτσαροι θα γείρουν πίσω το κορμί τους και θα τινάξουν αγέρωχα το στήθος τους.

    Μόλις δοθεί η άδεια θα βγάλουν τις πάλες από τα θηκάρια και θα αρχίσουν οι καθορισμένες από την παράδοση πατινάδες από μαχαλά σε μαχαλά, σε επίσης καθορισμένο δρομολόγιο. Στις πλατείες θα χορέψουν κυκλικούς χορούς.

    Το απόγευμα θα φτάσουν στην πλατεία των Αλωνίων. Εκεί θα βγάλουν τους "πρόσωπους" και θα ενωθούν μαζί με τον κόσμο για να χορέψουν. Αργότερα τα μπουλούκια θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους μέχρι τα Καμμένα, όπου θα στήσουν τους τελευταίους τους χορούς.

    Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, συνεχίζεται την Δευτέρα - τα μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των μελών τους και γλεντούν, επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς (Τυρινής) - στην πλατεία των Αλωνίων γίνεται μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί, συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα -δεν φορούν τους "προσωπάδες" αλλά ακολουθούν το καθορισμένο δρομολόγιο - και την Κυριακή της Ορθοδοξίας όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.

    Οι φετεινές εκδηλώσεις στη Νάουσα περιλαμβάνουν την Τσικνοπέμπτη εκδήλωση στην Πλατεία Καρατάσου, ώρα 7.30 το απόγευμα με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, σχολείων κλπ. και συναυλία. Την επομένη θα γίνει πάρτι μεταμφιεσμένων στις 10 το βράδυ στο στέκι νεολαίας ενώ το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου αποκριάτικο παιδικό μασκέ πάρτι στο δημοτικό περίπτερο «Κιόσκι» νωρίς το απόγευμα. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με την «Αρλέτα».

    Στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινά το έθιμο "Γιανίτσαροι και Μπούλες", ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην πλατεία Καρατάσου με την ορχήστρα του Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Θα ακολουθήσει βραδιά γλεντιού με ζωντανή λαϊκή μουσική. Γλέντια θα γίνονται ακόμη κάθε βράδυ από τις 16 ως και την 21η Φεβρουαρίου ενώ την Κυριακή θα συνεχιστεί το έθιμο «Γιανίτσαροι και Μπούλες». Θα ακολουθήσει παρέλαση λαογραφικών συλλόγων, σατυρικών ομάδων και αρμάτων. Την Καθαρά Δευτέρα θα ολοκληρωθεί το έθιμο «Γιανίτσαροι και Μπούλες» και θα στηθούν στέκια γλεντιού σε όλη την πόλη ενώ την Κυριακή της Ορθοδοξίας 29 Φεβρουαρίου θα γίνει παραδοσιακό γλέντι στην περιοχή Σπηλαίου.

    [32] Η ΙΣΤΟΡΙΑ 50 ΕΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2004 (15:56 UTC+2)

    Κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά μέχρι το τέλος της κρίσιμης και καθοριστικής δεκαετίας του 1950, καθώς επίσης σημαντικά διεθνή γεγονότα που προσδιόρισαν τις παγκόσμιες εξελίξεις, θα παρουσιαστούν στην έκθεση "Η ιστορία πενήντα ετών μέσα από τις πρώτες σελίδες" με πρωτοσέλιδα εφημερίδων, που θα διαρκέσει από τις 10-29 Φεβρουαρίου.

    Την έκθεση διοργανώνει η ΕΡΤ 3, στο πλαίσιο του εορτασμού 15 χρόνων λειτουργίας της, και τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στις 20.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βασ. Ολγας 162).

    Πρόκειται για ένα πολύτιμο αρχείο, ένα μικρό θησαυρό γνώσεων, που περιλαμβάνει 28.000 φύλλα εφημερίδων και περιοδικών που απέκτησε πρόσφατα η ΕΡΤ3. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από τους ελληνικούς τίτλους και ένα αρχείο ξένων περιοδικών που αφορά κυρίως στις αρχές του περασμένου αιώνα (1905) και την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέρος της φιλοξενεί τα πρώτα τεύχη τίτλων εφημερίδων και περιοδικών, ενώ η πολυσυλεκτικότητά της την καθιστά από τις σπανιότερες στη χώρα μας.

    Πολλές εφημερίδες και περιοδικά εκείνης της περιόδου τυπώνονταν σε πόλεις όπου ήκμασε το ελληνικό στοιχείο, όπως Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Βενετία, Τεργέστη, Λειψία, Νέα Υόρκη κ.α.

    Από τις επιλογές πρωτοσέλιδων που έγιναν από τη συλλογή για τις ανάγκες της έκθεσης ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί ή να ξαναζήσει για λίγο τα σημαντικότερα γεγονότα.

    [33] Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΖΥΓΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2004 (15:35 UTC+2)

    Μια αγιορείτικη τράπεζα και ορισμένα σπάνια όστρακα περσικής κεραμικής του 12ου αιώνα είναι ορισμένα από τα σπουδαιότερα νέα ευρήματα ανασκαφών που έγιναν το 2003 στη Μονή Ζυγού, περίπου 40 μέτρα έξω από το Αγιον Ορος, και τα οποία θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του ετήσιου Αρχαιολογικού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 12 - 14 Φεβρουαρίου.

    "Η τράπεζα που βρέθηκε στη Μονή είναι η παλαιότερη αγιορείτικη, για αυτό θεωρείται σημαντικό εύρημα" δήλωσε στο ΜΠΕ ο αρχαιλόγος Ιωακείμ Παπάγγελος, ενώ σχετικά με τα όστρακα ασιατικής κεραμικής ανέφερε ότι "προσφέρουν ιδιαίτερες πληροφορίες και μαρτυρίες για την καλλιτεχνική επικοινωνία στην περιοχή, αφού δεν υπάρχουν πολλά παρόμοια ευρήματα".

    Μεταξύ των ευρημάτων που θα παρουσιαστούν είναι και τα νέα ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκαν στο καθολικό της Μονής, ένας φούρνος, το ολοκληρωμένο περιμετρικό - προστατευτικό τείχος, η βόρεια πύλη του μοναστηρίου και οι τοιχογραφίες της, το αναστηλωτικό έργο και η συντήρηση των μαρμάρων - ανάμεσα στα οποία ένα περίτεχνο και σπάνιου διακοσμητικού θέματος παλαιοχριστιανικό θωράκιο που χρησιμοποιούνταν στο τέμπλο του μεσοβυζαντινού καθολικού - καθώς και κεραμικά αντικείμενα που συγκολήθηκαν.

    "Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η Μονή Ζυγού θα είναι η μοναδική στα όρια του Αγίου Ορους, που θα μπορούν να επισκέπτονται γυναίκες" ανέφερε ο κ.Παπάγγελος.

    Πρόκειται, επίσης, να παρουσιάσει τα αποτελέσματα από τις δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές που πραγματοποιήθηκαν στη Δάφνη του Αγίου Ορους, όπου εντοπίστηκαν προχριστιανικές εγκαταστάσεις, που πιθανώς αφορούν οικισμό και χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 5ο μ.Χ.

    Το δοκιμαστικό ανασκαφικό έργο πραγματοποιήθηκε ενόψει της κατασκευής έργου δεξαμενών υγρών καυσίμων, στον οικισμό της Δάφνης, ενώ δεν αποκλείεται οι ανασκαφές να συνεχιστούν σε άλλο σημείο της περιοχής.

    Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 6 February 2004 - 19:28:30 UTC