Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ:Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ
  • [02] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [03] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [04] ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΣΤΡΟΠΩΝ ΜΕ 77.000 ΑΤΟΜΑ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ
  • [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [07] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [08] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ
  • [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] EKΘΕΣΗ OHE: "ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ"
  • [12] ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
  • [13] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [14] Β. ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗΣ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ
  • [15] Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  • [16] ΣΤΙΒΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ Η ΦΑΝΗ ΧΑΛΚΙΑ
  • [17] 22 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [18] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [19] ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [20] NAYΑΓΙΟ ΤΟΥ 5ου ΠΧ ΑΙΩΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΑΘΩ

  • [01] ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ:Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Ριάντ, 19 Ιουνίου 2004 (16:02 UTC+2)

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Αλ Κάιντα, που θεωρείται υπεύθυνος για την απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού μηχανικού Πολ Τζόνσον.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, Σαουδάραβες αξιωματούχοι λένε ότι ο Αμπντούλ Αζίζ Αλ Μούκριν βρήκε το θάνατο μαζί με τρεις συνεργάτες του κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Πάντως την ίδια ώρα ισλαμική ιστοσελίδα που έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει ανακοινώσεις του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν διαψεύδει το θάνατο του Αλ Μούκριν.

    Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι εντόπισε τους τρεις «τρομοκράτες» μετά από πληροφορίες που έλαβε για το αυτοκίνητο που αυτοί χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν το ακέφαλο σώμα του θύματός τους.

    Επίσης οι δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι μετά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν συνέλαβαν 10 μέλη της Αλ Κάιντα.

    Ο Τζόνσον εργαζόταν στη Σαουδική Αραβία στην εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν. Οι απαγωγείς του είχαν θέση την Παρασκευή ως προθεσμία για να αποφυλακιστούν μέλη της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια να αφήσουν τον όμηρο ελεύθερο.

    «Βάρβαρη πράξη» χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος είπε ότι οι αυτουργοί θέλουν να κλονίσουν την αποφασιστικότητα της Αμερικής και να την αναγκάσουν να υποχωρήσει από την παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

    «Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποστήριξε ότι τυχόν αποχώρηση των αλλοδαπών που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία θα σήμαινε νίκη των τρομοκρατών.

    «Εάν φύγουν, τότε οι τρομοκράτες θα έχουν νικήσει. Και πιστεύω ότι ούτε οι Σαουδάραβες, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι θαρραλέοι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί κάτω θέλουν να νικήσουν οι τρομοκράτες» δήλωσε ο κ. Πάουελ.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι την περασμένη Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανανέωσε την οδηγία του για τη Σαουδική Αραβία, καλώντας τους Αμερικανούς που μένουν στο βασίλειο να το εγκαταλείψουν και όσους σκέφτονται να το επισκεφτούν να αναβάλουν το ταξίδι τους.

    Την Παρασκευή λίγο μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του ομήρου Πολ Τζόνσον η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου να βρίσκονται σε εγρήγορση για το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

    [02] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2004 (11:26 UTC+2)

    Ψηφίστηκε, στην επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την αναμόρφωση του αντιτρομοκρατικού πλαισίου παρά τις διαφωνίες που διατύπωσε η πλειοψηφία των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

    Στη διάρκεια της ψηφοφορίας, επί της αρχής του σχεδίου νόμου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ.Καϊσερλής, Δ.Βαρβαρίγος, Γ.Βλατής, Γ. Παρασκευάς, Ν. Σαλαγιάννης, Γ. Κουτσούκος, Α. Μανωλάκης το καταψήφισαν, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση που θα τοποθετηθεί επίσημα στην ολομέλεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το ψηφίσει σε περίπτωση που γίνουν τροποποιήσεις.

    Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας ι αντιτρομοκρατικές ρυθμίσεις δεν περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα, δεν ποινικοποιείται, ούτε περιορίζεται η ελεύθερη έκφραση, ενώ επισήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο δεν εισάγονται αυστηρότερες ποινές. «Πρωταρχική μας βούληση ήταν να χαράξουμε πολύ καθαρά τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τρομοκρατίας και νόμιμης άσκησης κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για γκρίζες ζώνες, σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες» τόνισε ο υπουργός.

    [03] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Ν. Υόρκη, 19 Ιουνίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Με άφατη χαρά και δάκρυα στα μάτια, χιλιάδες ομογενείς στην Ελληνική συνοικία Αστόρια της Νέας Υόρκης, στην οποία κατοικούν πάνω από 200.000 Έλληνες, υποδέχτηκαν πανηγυρικά το βράδυ του Σαββάτου την Ολυμπιακή Φλόγα, κατά την άφιξή της στην αμερικανική αυτή μεγαλούπολη.

    Από την Αστόρια, μετά την άφιξή της, ξεκίνησε η λαμπαδηδρομία στη Νέα Υόρκη. Το βωμό άναψαν τρεις γενιές Ελλήνων. Νέοι και νέες, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, έψαλαν τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και ΗΠΑ και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς..

    Πρώτος λαμπαδηδρόμος, ήταν ο Μπομπ Ντίμον, ο ελληνικής καταγωγής αθλητής του μήκους, που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό, έκανε το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ 8,90 μέτρα.

    Στην εκδήλωση ήταν παρούσες η πρόεδρος του «ΑΘΗΝΑ 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου και η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Πάνω από 140 ομογενείς και αμερικανοί λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν χέρι με χέρι την Ολυμπιακή Φλόγα. Η φλόγα θα περάσει από το άγαλμα της Ελευθερίας, από τα Ηνωμένα Έθνη, από τη γέφυρα του Μπρούκλιν και θα καταλήγει στην περίφημη πλατεία Τάϊμς Σκουέρ, σε λίγες ώρες, με τελευταία λαμπαδηδρόμο τη Νάντια Κομανέτσι.

    [04] ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Όλο το Σάββατο, εργάζονταν συνεργεία του Δήμου και της Νομαρχίας Σερρών για αν απομακρύνουν από τους δρόμους της πόλης των Σερρών τους τεράστιους όγκους της λάσπης, που κατέκλυσαν την πρωτεύουσα του νομού, όταν το βράδυ της Παρασκευής ξεχείλισε ο χείμαρρος των Αγίων Αναργύρων. Στις Σέρρες οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους που παρέσυραν αυτοκίνητα και μηχανάκια, ενώ 20 άτομα εγκλωβίστηκαν για αρκετές ώρες με τα αυτοκίνητα τους έξω από το χωριό Καμήλα. Το ποτάμι που διασχίζει την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων υπερχείλισε, καταστήματα και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

    Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η δυνατή νεροποντή στις Σέρρες, την Κατερίνη και το Κιλκίς.

    Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Η βροχή σταμάτησε τα ξημερώματα και οι καταστηματάρχες έβγαλαν τα λασπόνερα μέσα από τα μαγαζιά τους. Στην Κατερίνη η δυνατή νεροποντή κατέστρεψε τα πάντα. Κοντά στους πληγέντες βρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αντώνης Φούρλας. Το πρωί του Σαββάτου ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, μοίρασε κουβέρτες στους πλημμυροπαθείς τσιγγάνους.

    Ο νομός Κιλκίς μέσα σε λίγες παραδόθηκε στο έλεος της θεομηνίας. Γέφυρες κόπηκαν στη μέση και δρόμοι σκίστηκαν στα δύο, ενώ κολώνες της ΔΕΗ ξεριζώθηκαν με αποτέλεσμα 8 χωριά να μείνουν χωρίς ρεύμα.

    [05] ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΣΤΡΟΠΩΝ ΜΕ 77.000 ΑΤΟΜΑ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Μετά από πολύμηνες έρευνες, η ασφάλεια Αττικής εξάρθρωσε το Σάββατο κύκλωμα μαστροπών με πελατολόγιο που φθάνει τα 77.000 άτομα.

    Ειδικότερα, χρειάστηκε η επέμβαση των ΕΚΑΜ σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, το οποίο θύμιζε φρούριο με θωρακισμένες πόρτες και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

    Από την επιχείρηση της αστυνομίας συνελήφθησαν δύο άτομα.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία για άλλους τρεις μαστροπούς που εμπλέκονται.

    [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είχε το μεσημέρι συνεργασία με τον Γραμματέα της Ν.Δ., Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Οι δύο άνδρες, συζήτησαν τις προτεραιότητες της ΝΔ, ενόψει του συνεδρίου της από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου.

    Στόχος, να μεγαλώσει το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία και η έκφραση του αποκαλούμενου μεσαίου χώρου.

    Σήμερα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίων στις τοπικές επιτροπές της ΝΔ, από τις οποίες θα προέλθουν οι σύνεδροι.

    [07] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Ν. Υόρκη, 19 Ιουνίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, τοπική ώρα, (απόγευμα Σαββάτου ώρα Ελλάδος), η Ολυμπιακή Φλόγα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Η Λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει με μεγάλη εκδήλωση στην Αστόρια, παρουσία της Προέδρου της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Γιάννας Αγγελοπούλου και του δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Ντέιβιντ Μπλούμπεργκ.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη με τις ευχές της Ατλάντα προς την Αθήνα για επιτυχημένους και μοναδικούς Αγώνες. Αυτό πιστεύουν, άλλωστε, η δήμαρχος της Ατλάντα και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του 1996, που δήλωσαν ότι η Αθήνα θα κάνει υπέροχους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Και στην Ατλάντα η Λαμπαδηδρομία πραγματοποιήθηκε κάτω από ασφυκτική ζέστη, διασχίζοντας το κέντρο και τα προάστια για να καταλήξει σε μία γιορτή, στο κεντρικό ολυμπιακό πάρκο της πόλης.

    Οι Λαμπαδηδρόμοι της Ατλάντα προήλθαν από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Πρώην Ολυμπιονίκες και βετεράνοι πολέμου, άνθρωποι με συνεισφορά στην κοινωνία και ασθενείς που νίκησαν τον καρκίνο. Η Φλόγα πέρασε από το σημείο όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την πρώτη ομιλία του, βγήκε στα προάστια, αλλά σταμάτησε και στη σκιά των μεγάλων κτιρίων στο κέντρο της πόλης.

    Ανάμεσα στους ανθρώπους του αθλητισμού που έτρεξαν στην Ατλάντα ήταν η Νάντια Κομανέτσι, η Γκέιλ Ντίβερς και η Μαίρη Λου Ρέτον. Ωστόσο η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αποτελείται από ανθρώπους που διακρίθηκαν για την προσφορά τους σε διάφορες κοινότητες. Δάσκαλοι και εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων πήραν τη δάδα στα χέρια τους. λλωστε και ο πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ένας κωφάλαλος.

    [08] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ

    Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2004 (18:14 UTC+2)

    «Δεν είναι η ώρα για έναρξη πολέμου επιστολών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε σχέση με την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ σε απάντηση της δικής του - στην οποία ο Κ.Ανάν εμμένει στην έκθεσή του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για την Κύπρο.

    «Εμείς δώσαμε την απάντησή μας στην έκθεσή του τεκμηριωμένα και δίνοντας τις δικές μας εκτιμήσεις για τον τρόπο που διεξήχθη η διαπραγμάτευση για τις ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις των απόψεών μας που περιέχονται στην έκθεση», δήλωσε ο κ.Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    «Ο ΓΓ επέλεξε να μην απαντήσει στις κατηγορίες και αυτό είναι δικαίωμά του ή αποδεικνύει ότι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στις λεπτομερείς και τεκμηριωμένες απόψεις που εκφράζει η δική μας απάντηση», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν αναμένεται η ΕΕ να αναλάβει κάποιο ρόλο όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον Επίτροπο για την διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και με άλλους αρχηγούς κρατών. «Νομίζω για το άμεσο μέλλον, η ΕΕ έχει τη θέση ότι η πρωτοβουλία για το θέμα πρέπει να αφεθεί στα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Η υπόθεση "εκβιασμού" αστυνομικού στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι ήταν ενήμερος για την υπόθεση, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την υιοθέτηση του Συντάγματος της ΕΕ στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την επισήμανση στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ότι η Τουρκία θα πρέπει να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση της με όλα τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, την απάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου στην απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και τις βρετανικές προσπάθειες για συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Λοχίας: Σε παρακαλώ, κύριε Ματσάκη'', αναφέρεται σε υπόθεση ''εκβιασμού'' αστυνομικού, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Ματσάκης, καθώς και στην ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα για τη μη άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ματσάκη. Σε άλλη είδηση γράφει για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ και ότι ζήτησαν οι ''25'' από την Αγκυρα μέσα από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες η επέκταση αυτή να καλύπτει και τα δέκα νέα κράτη μέλη.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ενήμερος από την αρχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ήταν ενήμερος από την αρχή για την υπόθεση ''εκβιασμού'' αστυνομικού, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Ματσάκης. Αλλού γράφει ότι σχολιάζοντας την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε απάντηση της δικής του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ''δεν είναι η ώρα για έναρξη πολέμου επιστολών''.

    Ο ''Πολίτης'', κάτω από τον τίτλο ''Και μάρτυρες κατά Ματσάκη'', αναφέρεται επίσης στην υπόθεση ''εκβιασμού'' αστυνομικού στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Ματσάκης, γράφοντας ότι στοιχειοθετούνται οι συναντήσεις Ματσάκη - αστυνομικού και ότι προκαλείται η ΑΤΗΚ να δώσει στοιχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που σχετίζονται με την υπόθεση. Αλλού αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου την οποία παρέθεσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην οποία τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα στη διερεύνηση των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται, καθώς και περισσότερη πληροφόρηση όσον αφορά τα δικαιώματα των αιτητών πολιτικού ασύλου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Γνώριζε ο Τάσσος'', αναφέρεται στην υπόθεση ''εκβιασμού'' αστυνομικού στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Ματσάκης και γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ''ήταν έγκαιρα ενήμερος για τις καταγγελίες κατά του Μάριου Ματσάκη'' και ότι παρέπεμψε το ζήτημα για γνωμάτευση στον Γενικό Εισαγγελέα. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε κριτική κατά της ΕΕ για το θέμα της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη, ενώ μιλώντας με δημοσιογράφους φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να υπογράψει τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Σκληρό πόκερ αναβάθμισης'', γράφει ότι το Λονδίνο με την ενθάρρυνση κύκλων της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ επιδιώκει στο παρασκήνιο να προωθήσει συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας και υιοθέτηση ψηφίσματος στη βάση της έκθεσης Ανάν και προσθέτει ότι αυτό θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα εάν υλοποιηθούν οι βρετανικές επιδιώξεις, ενώ κινήσεις για αναβάθμιση του ψευδοκράτους βρίσκονται σε εξέλιξη από διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων και κυβερνήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι ''μπορεί μεν ο Παπαδόπουλος να ζητεί επαναδιαπραγμάτευση, αλλά δεν θα έχει συνομιλητή''.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απλετο φως'', αναφέρεται και αυτή στην υπόθεση ''εκβιασμού'' αστυνομικού στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Ματσάκης και γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν ενήμερος για το θέμα και προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ, όπως και όλος ο πολιτικός κόσμος ζητούν την πλήρη διαλεύκανση, προκειμένου να προστατευθούν οι θεσμοί και αξιοπιστία τους. Αλλού γράφει ότι αμέριστη συμπαράσταση στη θέση που τήρησε η ε/κ κοινότητα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, εξέφρασε ο Φράνσις Βουρτζ, Πρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η Αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο Πρόεδρος γνώριζε για την υπόθεση Ματσάκη από τον Απρίλιο'', αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι γνώριζε για την υπόθεση ''εκβιασμού'' αστυνομικού στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Ματσάκης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι ηγέτες της ΕΕ γεφύρωσαν όλες τις διαφωνίες τους και ενέκριναν χθες το πρώτο Σύνταγμα της ΕΕ, τερματίζοντας μήνες διαφωνιών για το σύστημα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ των ''25''.

    Η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'' στη θέση του κυρίου θέματος και υπό τον τίτλο '' 'Εμπόριο' γιοκ'' παραθέτει φωτοσύνθεση στην οποία απεικονίζεται ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κοινοτικός Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας προέβη χθες στην ξεκάθαρη θέση ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα και μπορεί να προβάλει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εάν η τελευταία συνεχίσει να εφευρίσκει τεχνάσματα προκειμένου να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 19 Ιουνίου 2004 (12:19 UTC+2)

    Τίρανα: του Κλέαρχου Λιάτη

    Οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έχουν ως εξής:

    "Σέκουλι": «Πέθανε ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας της Αλβανίας Haviz Sabri Koci».

    "Κόχα Γιον": «Έκθεση του ΟΗΕ: Η Αλβανία βάση της διακίνησης ναρκωτικών».

    "Αλμπάνια": «Επίσκεψη του πρωθυπουργού Νάνο στα Σκόπια».

    "Γκαζέτα Σκιπτάρε": «Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη λίστα 700.000 ανεπιθύμητων».

    "Κοριέρι": «ΟΗΕ: Ναρκωτικά από την Κολομβία στην Αλβανία». «Πέθανε ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας της Αλβανίας Haviz Sabri Koci».

    "Ζέρι ι Πόπουλιτ": «Γκραμόζ Ρούτσι: Το Σ.Κ. προετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές».

    "Ρεπουμπλικα": «ΟΗΕ: Στην Αλβανία υπάρχουν κολομβιανές βάσεις ναρκωτικών».

    Ριλίντια Ντεμοκράτικε»: «ΟΗΕ: Στην Αλβανία υπάρχουν κολομβιανές βάσεις ναρκωτικών».

    [11] EKΘΕΣΗ OHE: "ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ"

    Τίρανα, 19 Ιουνίου 2004 (12:07 UTC+2)

    Τίρανα: του Κλέαρχου Λιάτη.

    Στην έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία έμποροι ναρκωτικών από την Κολομβία έχουν στα Βαλκάνια, και κυρίως στην Αλβανία, κέντρο υποστήριξης για τη διακίνηση, αναφέρονται εκτενώς οι περισσότερες σημερινές αλβανικές εφημερίδες.

    Την έκθεση γνωστοποίησε ο επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ στη Βιέννη, για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος και των Ναρκωτικών , Αντόνιο Κόστα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση η Αλβανία χρησιμοποιείται από τους εμπόρους ναρκωτικών από την Κολομβία ως ενδιάμεσος σταθμός για την προώθηση των ναρκωτικών προς την Ανατολική Ευρώπη, κυρίως τη Ρωσία και την Ουκρανία.

    Η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας το οποίο, μέσω του εκπροσώπου του Φλοριάν Σεεριάνι επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία βάση ναρκωτικών στην Αλβανία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η αλβανική πλευρά θα ζητήσει από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ εξηγήσεις σχετικά με την έκθεση, που παρουσίασε ο κ. Κόστα, ή την επίσημη διάψευσή της.

    Στο μεταξύ, ο αλβανικός Τύπος αναφέρεται και στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του σοσιαλιστικού κόμματος Γκραμόζ Ρούτσι για τις προετοιμασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2005. Σύμφωνα με τον κ. Ρούτσι το σοσιαλιστικό κόμμα θα συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, κυρίως με το δημοκρατικό κόμμα, για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΑΣΕ και του ODHIR για τη βελτίωση του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι εάν υπάρχει καλή βούληση από τα κόμματα ο εκλογικός νόμος θα είναι έτοιμος μέσα σε δύο μήνες.

    [12] ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Ανακοίνωση με κύριο θέμα τις μεταγραφές εξέδωσε το απόγευμα η Χαλκηδόνα. Σε αυτήν τονίζει ότι δεν θα εμπλακεί σε παιχνίδια των μάνατζερ που κόπτονται για το δήθεν συμφέρον της ομάδας, ακολουθώντας την δική της πάγια τακτική για τις όποιες μελλοντικές κινήσεις.

    Τα κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες αρκετά ονόματα ποδοσφαιριστών που «έρχονται» στην Χαλκηδόνα ή θα ήθελαν πολύ να «έρθουν» στην ομάδα μας. Η διοίκηση της ΠΑΕ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι οι κινήσεις που γίνονται (και είναι συγκεκριμένες) για την απόκτηση ποδοσφαιριστών προέρχονται μετά από την συνεννόηση του προέδρου του συλλόγου, Γιώργου Σπανού, και του προπονητή της ομάδας, Γιώργου Παράσχου. Ο σύλλογός μας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε παιχνίδια των μάνατζερ, αλλά και όλων όσων κόπτονται για το, δήθεν, συμφέρον της ομάδας. Να είστε σίγουροι ότι, μόλις τελεσφορήσουν οι μεταγραφικές μας κινήσεις, θα σας ενημερώσουμε αμέσως».

    [13] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ραντεβού με την ιστορία έχει αύριο η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Θα αντιμετωπίσει το βράδυ τη Ρωσία (21:45) και θα προσπαθήσει να σφραγίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ακόμη και με ισοπαλία παίρνει το εισιτήριο για τις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ ετοιμάζει την ομάδα του χωρίς άγχος και με στόχο να πάρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

    «Θεωρώ ότι η εθνική μας ομάδα έχει πετύχει το ακατόρθωτο. Αν προκριθούμε στην επόμενη φάση θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας. Αν πάλι αποκλειστούμε και μόνο οι εμφανίσεις μας σε μια τέτοια διοργάνωση μιλούν από μόνες τους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης.

    Η πιθανή ενδεκάδα που θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Ρωσίας είναι: Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Μιχάλης Καψής, Τραϊανός Δέλλας, Τάκης Φύσσας, Γιώργος Γεωργιάδης, Κώστας Κατσουράνης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Βασίλης Τσιάρτας, Ζήσης Βρύζας, Αγγελος Χαριστέας.

    Από την άλλη η ενδεκάδα της Ρωσίας αναμένεται να είναι: Βιάτσεσλαβ Μαλαφέγεφ, Αλεξάντερ Ανιούκοφ, Ρόμαν Σαρόνοφ, Αλεξέι Μπουγκάγεφ, Βαντίμ Γεφσέγεφ, Βλάντιμιρ Μπιστρόφ, Ντμίτρι Λοσκόφ, Ντμίτρι Αλένιτσεφ, Αντρέι Καριάκα, Αλεξάντερ Κερζάκοφ, Ντμίτρι Σίτσεφ.

    [14] Β. ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗΣ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Ενας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, ο Βασίλης Χατζηπαναγής μίλησε για τις τελευταίες επιτυχίες της εθνικής ομάδας στο EURO 2004 και τον κρίσιμο αγώνα της Κυριακής με αντίπαλο την Ρωσία.

    «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα για αυτή την τόσο σπουδαία επιτυχία. Εγώ το χαρακτηρίζω άθλο. Αγωνιστήκαμε με μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και καταφέραμε να μείνουμε αήττητοι. Τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές απέδειξαν ότι όταν οι Ελληνες θέλουν μπορούν. Η Εθνική Ομάδα ταξίδεψε με ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης και τώρα βρίσκεται ένα βήμα από μία ιστορική διάκριση. Ξέρω καλά ότι με την Ρωσία το παιχνίδι θα είναι δύσκολο», αναφέρει ο Βασίλης Χατζηπαναγής και συνεχίζει: «Η Ρωσία είναι αδιάφορη και αυτό δεν είναι καλό, γιατί θα αγωνιστεί απελευθερωμένη, ενώ οι δικοί μας παίκτες θα έχουν άγχος. Αν φτάσουμε στο σημείο απόδοσης των αγώνων με την Πορτογαλία και την Ισπανία, τότε θα καταφέρουμε να νικήσουμε και να πετύχουμε τον στόχο μας. Ξέρω τους Ρώσους, θέλουν προσοχή. Να ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στην εθνική ομάδα και να συγχαρώ για μια ακόμα φορά την τεχνική ηγεσία, τους ποδοσφαιριστές και τον πρόεδρο, Βασίλη Γκαγκάτση, για όσα πέτυχαν έως τώρα και όσα πιστεύω ότι θα πετύχουν».

    [15] Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Συνάντηση με τους Ελληνες εκπροσώπους του Τύπου που καλύπτουν το ρεπορτάζ της εθνικής στην Πορτογαλία είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης. Μεταξύ άλλων συζήτησε για το θέμα των εισιτήριων στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, καθώς και για την πολύ καλή πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

    «Δύο ώρες μετά τη λήξη του αγώνα με τη Ρωσία, σε περίπτωση που η Εθνική προκριθεί, πρέπει η ΕΠΟ να δηλώσει στην UEFA τον αριθμό των εισιτηρίων που θέλει για τον προημιτελικό αγώνα. Εχουμε ήδη δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό αιτήσεων από όλη την Ελλάδα. Για το παιχνίδι με τη Ρωσία αναμένουμε 1300-1500 Ελληνες φιλάθλους. Είναι συγκινητική η παρουσία τους στα γήπεδα της Πορτογαλίας», τόνισε ο κ. Γκαγκάτσης και συνέχισε: «Ολοι όσοι είναι εδώ έχουν μερίδιο στην επιτυχία της ομάδας. Περιμέναμε ότι η Εθνική θα φτάσει σε μια τέτοια επιτυχία, γι΄ αυτό το λόγο είχαμε άγχος στο πρώτο ματς. Εγινε εκπληκτική δουλειά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Μετά τη νίκη επί της Πορτογαλίας συνειδητοποιήσαμε ότι η ομάδα μπορεί να πετύχει κι άλλα πράγματα. Με το ισόπαλο αποτέλεσμα κόντρα στους Ισπανούς, οι ποδοσφαιριστές απέδειξαν ότι δεν ήρθαν εδώ για τουρισμό. Να σημειωθεί και το γεγονός ότι Πορτογάλοι και Ισπανοί παίζουν στην έδρα τους.

    Ολοι οι εκπρόσωποι των Βαλκανικών χωρών που βρίσκονται στην Πορτογαλία μας έδωσαν συγχαρητήρια. Ο αντιπρόεδρος της UEFA, ο πρόεδρος της ΠΟ Ρουμανίας και της Κύπρου, συγκινήθηκαν».

    Ο κ. Γκαγκάτσης αναφέρθηκε και στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της διοίκησης. «Είμαστε υπερήφανοι και για το οργανωτικό κομμάτι της Ομοσπονδίας. Δεχθήκαμε συγχαρητήρια από την UEFΑ. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν τα μέγιστα οι Θεόδωρος Θεοδωρίδης και Αλέξης Δέδες, οι οποίοι έχουν σημαντικές εμπειρίες από μεγάλες διοργανώσεις.

    Αν δεν προκριθούμε, έχουμε ήδη σημειώσει μια τεράστια επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η οργάνωση στα επαγγελματικά πρωταθλήματα πρέπει να είναι ίδια με εκείνη της Εθνικής. Η πρόσληψη του κ. Ρεχάγκελ και η στήριξη που παρείχε η Ομοσπονδία σ΄ αυτόν στα πρώτα αποτελέσματα, αποτελούν συστατικά της επιτυχίας. Επίσης, στην ομάδα επικρατεί ηρεμία, το κλίμα είναι οικογενειακό, ενώ βοήθησαν και οι εμπειρίες των παικτών που αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα. Δεν θέλουμε να κάνουμε επιλογή για τον επόμενο αντίπαλο της Εθνικής. Αντιμετωπίζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Είναι κάτι που μου το έμαθε ο Οτο Ρεχάγκελ».

    Τέλος ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε και στους επόμενους στόχους της εθνικής ομάδας. «Θέλουμε οι επιτυχίες να έχουν και συνέχεια. Ερχονται οι αγώνες για τον προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στόχος είναι η πρόκριση στα τελικά της Γερμανίας», ολοκλήρωσε ο κ. Γκαγκάτσης.

    [16] ΣΤΙΒΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ Η ΦΑΝΗ ΧΑΛΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Πανελλήνιο ρεκόρ στο ευρωπαϊκό κύπελλο που διεξάγεται στο Μπίντγκος της Πολωνίας πέτυχε η Φανή Χαλκιά. Η αθλήτρια του Πελασγού Λάρισας τερμάτισε πρώτη στα 400μ εμπόδια με 54.16 καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η ίδια με 54.88 από την 1η Ιουνίου 2004 στο ΟΑΚΑ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών. Μάλιστα η συγκεκριμένη επίδοσή είναι η 3η καλύτερη φέτος στον κόσμο.

    [17] 22 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Φαλούτζα, 19 Ιουνίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Φαλούτζα του Ιράκ το πρωί του Σαββάτου, όταν αμερικανικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση με πυραύλους σε κατοικημένη περιοχή της πόλης.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές τα θύματα θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού που έγινε στόχος δύο πυραύλων και κατέρρευσε. Ο υπεύθυνος του νεκροταφείου της πόλης δήλωσε ότι οι νεκροί είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

    Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι «ένα αμερικανικό αεροπλάνο χτύπησε αυτό το σπίτι και έπαθαν ζημιές άλλα τρία σπίτια και το μόνο που απέμεινε είναι διαμελισμένα πτώματα».

    Οι κάτοικοι της περιοχής σκάβουν μέσα στα ερείπια για να βρουν τυχόν επιζώντες, ενώ ο αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι δεν έχει πληροφορίες για το συμβάν.

    [18] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 19 Ιουνίου 2004 (02:01 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.416,41 μονάδες, με άνοδο 38,89 μονάδων (0,37%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.986,73 μονάδες, με κέρδη 3,06 μονάδων (0,15%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.135,21 μονάδες, αυξημένος κατά 3,16 μονάδες (0,28%).

    [19] ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2004 (00:10 UTC+2)

    Οι ηγέτες της ΕΕ υιοθέτησαν επίσημα το πρώτο Σύνταγμα της Ευρώπης, έξι βδομάδας μετά τη διεύρυνση της Ενωσης με 10 νέες χώρες.

    «Το Σύνταγμα είναι ΟΚ», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ χειροκρότησαν τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν, ο οποίος με επιτυχία προήδρευσε στις διαπραγματεύσεις.

    «Αποφασιστικό βήμα για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών» χαρακτήρισε τη συμφωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τα υψηλά ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Ο Κώστας Καραμανλής, ενημερώνοντας νωρίτερα τους Έλληνες δημοσιογράφους, τάχθηκε υπέρ της ομοσπονδιακής μορφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ερωτηθείς εκ νέου για την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα ο Κώστας Σημίτης, για την προεδρία της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι δεν του έχει γνωστοποιηθεί τέτοια πρόθεση από τον κ. Σημίτη και πρόσθεσε πως εάν υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα.

    Αναφορικά πάντως με τον διορισμό του διαδόχου του Ρομάνο Πρόντι θα συζητηθεί σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αλλά δεν έγινε γνωστή η ημερομηνία διεξαγωγής της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που κάποιο κράτος - μέλος δεχτεί επίθεση.

    Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των 25 χωρών-μελών ενέκριναν και επίσημα το Ευρωσύνταγμα, γεγονός που αποτελεί το εφαλτήριο για μια νέα αρχή στην Γηραιά Ήπειρο, έξι εβδομάδες μετά τη διεύρυνση της Ένωσης προς ανατολάς.

    Παρά πάντως την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι διαβουλεύσεις για τον διορισμό του διαδόχου του Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως οδηγούνται εκ νέου σε αδιέξοδο.

    Εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας δεν διευκρίνισε αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει την προσπάθεια για συμφωνία ως προς τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν ή το θέμα θα παραπεμφθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Νωρίτερα πάντως, ο Ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντικ Ρος, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία ο διορισμός του διαδόχου του Ρομάνο Πρόντι.

    Τις τελευταίες ώρες, για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής ακούγονται τα ονόματα των πρωθυπουργών του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ο οποίος πάντως εμφανίζεται αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, της Πορτογαλίας, Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο και του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ. Σε περίπτωση νέου "ναυαγίου" στις διαπραγματεύσεις, το θέμα θα ξεκαθαριστεί σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τον Ιούλιο.

    [20] NAYΑΓΙΟ ΤΟΥ 5ου ΠΧ ΑΙΩΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΑΘΩ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2004 (10:24 UTC+2)

    Ναυάγιο, με αμφορείς του 5ου π.Χ αιώνα, εντοπίστηκε στα ανοιχτά της χερσονήσου του Άθω σε περιοχή που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους υπήρξε τόπος ναυαγίων, ενώ το νέο αυτό εύρημα ενισχύει τις ενδείξεις ότι στο σημείο αυτό χάθηκε το 492 ο περσικός στόλος του Μαρδόνιου.

    Το ναυάγιο εντοπίστηκε από ομάδα Ελλήνων, Αμερικανών και Καναδών επιστημόνων που ολοκλήρωσε πριν από μερικές ημέρες υποβρύχια έρευνα στη θαλάσσια περιοχή, ενώ στο ίδιο σημείο και σε βάθος 130 μέτρων βρέθηκε και ναυάγιο ξύλινου πλοίου του 19ου αιώνα το οποίο μετέφερε είδη κεραμικής. Η αποστολή διήρκεσε δύο εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και το πανεπιστήμιο του Τέξας ΑΜ.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στην περιοχή ανοιχτά του Άθω στη διάρκεια καταιγίδας καταστράφηκαν 300 περσικά πλοία και πνίγηκαν περισσότεροι από 20.000 άνδρες. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δηλώνουν επιφυλακτικοί και δεν προδικάζουν ότι τα ευρήματα των αμφορέων ανήκουν στο ναυάγιο του περσικού στόλου, αν δεν αναλυθούν όλα τα δεδομένα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 June 2004 - 18:13:34 UTC