Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ
  • [03] ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΕΝΑΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΤΟΥ CHINOOK
  • [04] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [06] 55ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΕ
  • [08] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [10] Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ ΣΤΗΝ 5η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ
  • [11] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΕΝΙΑΙΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
  • [12] ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
  • [13] ΚΡΥΦΟ ΡΑΛΙ ΣΤΟ Χ.Α. ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [14] ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [15] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [17] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΑΝΑΨΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙ Η
  • [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [20] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΟ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [22] ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
  • [23] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΑΣΕ 2-1 ΑΠΟ ΤΗ ΞΑΝΘΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ 1-0
  • [25] ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ "ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ"
  • [26] ΔΥΟ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [27] ΤΑΪΛΑΝΔΗ: 14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ
  • [28] ΝΕΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΑΣΑΜ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ
  • [29] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΕΡΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ "NEWSWEEK"
  • [30] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ
  • [31] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (15:34 UTC+2)

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από συνεργασία που είχε με ομάδα ευρωβουλευτών του κόμματος, σε καφέ της Νέας Ερυθραίας.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει πυξίδα και στόχους και επιλέγει την τακτική της σκανδαλολογίας, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ συναινεί σε θέματα Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης και διαφθορά.

    «Είναι κρίμα, διότι νομίζω ότι ο τόπος, αυτή τη στιγμή και μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε προοπτικές να κάνει άλματα. Νομίζω, ο ελληνικός λαός είδε για πρώτη φορά μια Ελλάδα τόσο διαφορετική με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα, βλέπουμε αυτή τη δυναμική να μην την αξιοποιεί και να πηγαίνει σε μια παλαιοκομματική, πελατειακή και του παλιού της εαυτού δεξιά» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για καταστροφική λογιστική, με αφορμή το θέμα της απογραφής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε ένα σχήμα οξύμωρο, όπου εμείς ως αντιπολίτευση δίνουμε τη μάχη για τη θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ συνεχώς, με τις κινήσεις της, η κυβέρνηση αυτοδυσφημίζεται».

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι ισχύουν τα όσα έχει επανειλημμένα δηλώσει περί συναίνεσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για απάθεια και αδιαφορία σε ό,τι αφορά στα ευρωτουρκικά, στις σχέσεις δηλαδή της Αγκυρας με την ΕΕ, ενόψει μάλιστα και της δημοσιοποίησης της Εκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αγκυρα, σε τρεις ημέρες.

    Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος του κ. Παπανδρέου με τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είχατε μία συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές του Κόμματός σας. Θα μας πείτε δυο λόγια;

    Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι ευρωβουλευτές, οι σοσιαλιστές, η ελληνική ευρωομάδα των σοσιαλιστών, είναι μία δυναμική ομάδα νέων ανθρώπων που δίνουν τη μάχη, δίνουμε μαζί τη μάχη, για την Ελλάδα, για την αξιοπρέπειά της, για την εικόνα της, σε μια εποχή μεγάλων αποφάσεων και μεγάλων ζητημάτων.

    Οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα της Ευρώπης. Εμείς δίνουμε μάχη, ώστε να προωθήσουμε μια λογική που εντάσσει τα ελληνικά προβλήματα, τα προβλήματα με την Τουρκία, όπως είναι η Κύπρος, στην ευρωτουρκική προοπτική.

    Αντιθέτως, βλέπουμε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, από την πλευρά της Κυβέρνησης της σημερινής, απουσία, απάθεια. Παρακολουθούν τα γεγονότα ως τουρίστες.

    Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για την αντιμετώπιση του θέματος του ελλείμματος. Όλη αυτή η καταστροφολογική λογική και λογιστική, έχει δημιουργήσει μια πολύ αρνητική εικόνα της χώρας μας στην Ευρώπη. Εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες, και θα πάρουν πρωτοβουλίες και οι Ευρωβουλευτές μας, ακριβώς για να λάμψει η αλήθεια, και, βεβαίως, να ανορθωθεί η εικόνα της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είμαστε, όπως έχω ξαναπεί, σε ένα σχήμα οξύμωρο, όπου εμείς ως Αντιπολίτευση δίνουμε τη μάχη για τη θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ συνεχώς με τις κινήσεις της η Κυβέρνηση αυτοδυσφημίζεται.

    Βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τις προσυνεδριακές διαδικασίες, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι ευρωβουλευτές. Τους κάλεσα να παίξουν σημαντικό ρόλο στη νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης. Είναι νέα πρόσωπα οι περισσότεροι στην πολιτική, φέρνουν το πνεύμα της ανανέωσης, και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις νέες αυτές διαδικασίες.

    Αυτά ήταν τα τρία σημαντικά θέματα που συζητήσαμε, ενόψει ειδικότερα της έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία. Όπως ξέρετε ο κ. Φερχόιγκεν θα καταθέσει την έκθεσή του την Τετάρτη. Αύριο μεθαύριο στο συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε με λεπτομέρειες τις θέσεις μας. Θα κάνουμε και δηλώσεις για το θέμα.

    Αλλά και, αμέσως μετά την έκθεση, θα πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Νομίζω ότι αυτά είναι τα πιο βασικά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, στο πλαίσιο της αυτοδυσφήμισης που λέτε κι εσείς για τη Κυβέρνηση, θεωρείται ότι εντάσσεται και το κλίμα σκανδαλολογίας που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα;

    Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι ούτε πυξίδα έχει, ούτε στόχους έχει, ούτε μπορεί να εμπνεύσει για μεγάλες τομές. Εμείς έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι θα ήμασταν έτοιμοι ως Αντιπολίτευση, να συμβάλλουμε σε μεγάλα θέματα.

    Όπως σε τομές στην παιδεία, όπως σε μια κοινή εξωτερική πολιτική, να βοηθήσουμε, να συμβάλλουμε. Εχουμε σημαντική εμπειρία και έχουμε καταφέρει πολλά μέσα από το Ελσίνκι, όπως και σε άλλους τομείς.

    Έχουμε θέματα, που αφορούν στη δημόσια διοίκηση, στη διαφθορά. Σε όλα αυτά έχουμε τονίσει, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε.

    Βλέπουμε όμως μια Κυβέρνηση, που απομονώνεται, που οξύνει, που σκανδαλολογεί, και που πίσω από τα λόγια περί διαφάνειας, κάθε άλλο παρά τα προωθεί.

    Είναι κρίμα, διότι νομίζω ότι ο τόπος αυτή τη στιγμή, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει προοπτικές να κάνει άλματα. Νομίζω, ότι ελληνικός λαός για πρώτη φορά είδε μια Ελλάδα τόσο διαφορετική με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Σήμερα βλέπουμε αυτή τη δυναμική να μην την αξιοποιεί (η κυβέρνηση) και να πηγαίνει σε μια παλαιοκομματική, πελατειακή και του παλιού της εαυτού δεξιά, δυστυχώς.

    Γι αυτό ακριβώς η δική μας αντιπολίτευση θα είναι πάντα υπεύθυνη, θα αναδεικνύει όλα αυτά τα προβλήματα, διότι εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συμβάλλουμε στα προβλήματα τα άμεσα του ελληνικού λαού, και είναι πολλά, τα οποία όμως προσπαθεί η Ελληνική Κυβέρνηση να αποσιωπήσει, λόγω της αδυναμίας της να ανταποκριθεί σε υποσχέσεις του παρελθόντος. Ευχαριστώ πολύ".

    [02] ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    ΑθήνΑ, 3 Οκτωβρίου 2004 (09:48 UTC+2)

    Ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης , η εξασφάλιση της ταχύτητας και της ποιότητας στην απονομή της και η αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος αποτελούν τους πρωταρχικούς θεμελιώδεις στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στη μνήμη του προστάτη του δικαστικού σώματος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, η οποία που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή. Ο κ Παπαληγούρας πρόσθεσε ότι προσβλέπει στην ενεργό συμμετοχή των δικαστών και όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων αυτών.

    Επισήμανε ακόμη ότι μια άλλη θεμελιακή πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μια σειρά νομοθετημάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποκατάσταση της διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους ,η επεξεργασία των οποίων σύντομα ολοκληρώνεται . Ο κ Παπαληγούρας πρόσθεσε ότι το έργο αυτό έχει ξεκινήσει με την κατάργηση του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα και την μετατροπή του αδικήματος της απιστίας από πλημμέλημα σε κακούργημα και ότι θα ολοκληρωθεί με την κατάργηση και των υπόλοιπων νόμων που διευκολύνουν την αδιαφάνεια , τη διαπλοκή , την ατιμωρησία σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου και με τη θωράκισης της πολιτείας εναντίον της διαφθοράς

    [03] ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΕΝΑΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΤΟΥ CHINOOK

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Ανασύρθηκε το πρωί της Κυριακής από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σιθωνίας ο ένας από τους δύο κινητήρες του ελικοπτέρου Chinook, που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας στις 11 Σεπτεμβρίου με τραγική συνέπεια το θάνατο των 17 επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου.

    Οι προσπάθειες των μελών των τριών σκαφών και του ωκεανογραφικού «Αιγαίο» που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανέλκυση της ατράκτου του μοιραίου ελικοπτέρου που έχει εντοπιστεί σε βάθος περίπου 866 μέτρων, σταμάτησαν λίγο πριν το μεσημέρι λόγω επιδείνωσης στην περιοχή των καιρικών συνθηκών.

    Με την ανάσυρση των τμημάτων του μοιραίου ελικοπτέρου εκτιμάται ότι θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα για την πτώση του.

    [04] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Άγκυρα, 3 Οκτωβρίου 2004 (10:03 UTC+2)

    Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε το διάταγμα με το οποίο η Τουρκία δέχεται την τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το διάταγμα υπέγραψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τέθηκε σε ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε δεχθεί την τελωνειακή ένωση μόνο με τις εννιά νέες χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά όχι και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι πρόκειται για ρύθμιση στο εσωτερικό δίκαιο της Τουρκίας, που δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Τουρκία διατηρεί τις θέσεις που είχε εκφράσει αμέσως μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρεται ακόμη ότι :« και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει πλέον την υποχρέωση, με βάση τη Συμφωνία Προσχώρησης, να δέχεται τα τουρκικά προϊόντα που εξάγονται από τη χώρα μας. Ήδη, η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, με διάταγμα που εξέδωσε στις 11 Δεκεμβρίου 1998 έχει προχωρήσει στην άρση των περιορισμών σχετικά με την εισαγωγή τουρκικών προϊόντων». Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πιστή στις ειδικές σχέσεις της με την λεγόμενη «ΤΔΒΚ» και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτές , ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η «ΕΕ δεν έχει πραγματοποιήσει προς το παρόν τις υποσχέσεις της σχετικά με την άρση του αποκλεισμού των κατεχομένων.

    [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Εννέα λαθρομετανάστες συνέλαβαν χθες βράδυ άνδρες της Λιμενικής Αρχής Πάτρας.

    Οι εννέα αλλοδαποί ήταν επιμελώς κρυμμένοι στο υπ'αριθ. 2179 XL01 ασυνόδευτο τρέιλερ, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ του λιμανιού.

    Οι συλληφθέντες κατείχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και επρόκειτο να ταξιδέψουν με πλοίο στην Ιταλία.

    Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Λιμενική Αρχή Πάτρας.

    [06] 55ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Ενας 55χρονος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός σήμερα το μεσημέρι από την θαλάσσια περιοχή Λαγονήσι Βουρβουρού Χαλκιδικής.

    Η σορός του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για νεκροψία νεκροτομή.

    Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Λιμενική Αρχή Ιερισσού.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΕ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, θα συναντηθεί αύριο, στις 13.30 με το προεδρείο της ΟΛΜΕ και στις 14.30 με το προεδρείο της ΔΟΕ, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

    [08] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Εκτός πραγματικότητας και ανακριβές χαρακτηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σχετικά με τις προϋποθέσεις δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αλλάζουν πάλι οι όροι και οι προϋποθέσεις δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. Με οικιστικό νομοσχέδιο, που επεξεργάζονται με απόλυτη μυστικότητα στενοί συνεργάτες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο προβλέπεται να υποβληθεί στη Βουλή ώς τον Νοέμβριο και να ψηφιστεί ώς το τέλος του χρόνου, θεσπίζονται οι νέοι τρόποι έκδοσης των οικοδομικών αδειών και τα μέτρα επίσπευσης των εντάξεων νέων περιοχών στο σχέδιοΣύμφωνα με πληροφορίες, στην εκτός σχεδίου δόμηση θα γίνουν λιγότερο αυστηρά τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί με το νόμο 3212/2003».

    Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ τονίζει: «Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος στηρίζεται σε λανθασμένη και ψευδή πληροφόρηση, είναι εκτός πραγματικότητας και ανακριβές. Δεν μελετώνται στο Υπουργείο όλα αυτά που αναφέρονται στο δημοσίευμα. Το Υπουργείο μελετά τροποποιήσεις του Ν. 3212 που αναφέρονται στην αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών και αφορούν, επομένως, τα άρθρα εκείνα του νόμου που έχουν ανασταλεί».

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Την επόμενη φορά, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα θελήσει να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ας απαντήσει με επιχειρήματα επί της ουσίας, και όχι με άσφαιρες επιθέσεις και ανυπόστατες κατηγορίες για δήθεν οξύτητα κλπ.».

    [10] Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ ΣΤΗΝ 5η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (15:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 5η Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη για τη Βιομηχανία, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στην Καζέρτα της Ιταλίας.

    Αύριο, ο κ. Σιούφας θα μιλήσει με θέμα «Κύριοι παράγοντες για την επιτυχή εφαρμογή του Ευρωμεσογειακού Χάρτη για τις επιχειρήσεις - η ευρωπαϊκή εμπειρία», ενώ αύριο θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Καζέρτα για τον Ευρω-Μεσογειακό χάρτη για την Επιχείρηση.

    [11] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΕΝΙΑΙΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (12:44 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρώτη μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Το νομοσχέδιο θα προβλέπει συγκρατημένη αύξηση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς και μεγαλύτερη αύξηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο στην τριετία να υπάρξει ενιαίο αφορολόγητο ποσό για όλους.

    Ο υπουργός αναφέρει ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τα διευθέτηση του ΕΚΑΣ, αλλά και νέος νόμος για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ, ενώ σημειώνει ότι η ανάπτυξη το 2005 θα προέλθει από την παραγωγή και όχι από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση.

    Ο προϋπολογισμός, αναφέρει ο κ.Αλογοσκούφης, χαρακτηρίζεται από τη μείωση του ελλείμματος μέσα από τη συγκράτηση των δαπανών και στο πλαίσιο αυτό θα επανεξεταστεί ο νόμος 2414 για τις ΔΕΚΟ, ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα να καταστούν δεσμευτικά.

    Η πρακτική της εθελούσιας εξόδου είναι ζήτημα των διοικήσεων των ΔΕΚΟ επισημαίνει ο κ.Αλογοσκούφης, ο οποίος αναφέρει ότι μέσα στο 2005 θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του δημόσιου τομέα και η κοινωνική πολιτική δεν θα γίνεται μέσω των τιμολογίων, αλλά απευθείας από τον προϋπολογισμό.

    Ο υπουργός διευκρινίζει ότι τα αυξημένα ελλείμματα προέκυψαν σε δύο στάδια και μετά από στενή συνεργασία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με τη Eurostat, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Μπορεί να είναι δυσάρεστο το έλλειμμα 5,3% για το 2004, αλλά θεωρείται από όλους πραγματικό και δεν το αμφισβητεί κανείς όπως στο παρελθόν», σημειώνει.

    [12] ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (12:06 UTC+2)

    Εναλλακτικά σχέδια τόνωσης των δημόσιων εσόδων κατά τη διάρκεια του 2005 καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο. Ηδη συζητώνται τα τελικά σχέδια της φορολογικής κλίμακας, με κύριο γνώμονα να ελαφρύνουν τους ασθενέστερους, χωρίς όμως να χαθούν έσοδα.

    Ετσι, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το βάρος θα πέσει στα υψηλά εισοδήματα, ενώ προς κατάργηση οδεύουν σειρά φορολογικών εκπτώσεων (οικογενειακές δαπάνες, έκπτωση ενοικίου κ.ά.). Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο για τόνωση των εσόδων του ΦΠΑ χωρίς αύξηση των συντελεστών, ενώ προτεραιότητα γίνεται και η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

    Αναφερόμενος στη νέα κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί για να φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2005, αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου τονίζει ότι όλο το βάρος θα πέσει στην ενίσχυση των χαμηλόμισθων με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

    Το αφορολόγητο θα αυξηθεί τουλάχιστον στα 11.000 ευρώ, ενώ θα καθιερωθεί καινούριο φορολογικό κλιμάκιο με συντελεστή 25%. Η νέα κλίμακα θα επιβαρύνει τους υψηλόμισθους.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει στα χέρια του και πρόταση η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση του «κοινωνικού προφίλ» της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτήν, πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικογένειες στις οποίες εργάζεται μόνο ο πατέρας ή η μητέρα. Προτείνεται δηλαδή να καθιερωθεί ειδικό αφορολόγητο, το οποίο θα απαλλάσσει από κάθε επιβάρυνση τις οικογένειες με μια πηγή εισοδήματος ύψους έως 14.000 ευρώ.

    [13] ΚΡΥΦΟ ΡΑΛΙ ΣΤΟ Χ.Α. ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (09:42 UTC+2)

    Κρυφό ράλι εξελίσσεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών από ορισμένες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς οι τρέχουσες τιμές τους ισοδυναμούν με νέες υψηλότερες τιμές έτους εάν συνυπολογιστούν τα μερίσματα του 2003, που οι εταιρείες έδωσαν στους μετόχους το περασμένο καλοκαίρι.

    Το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων κεφαλαίων για τις τράπεζες και ορισμένες άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεπικουρούμενο από ανάλογες κινήσεις των εγχώριων θεσμικών, οδηγεί τις τιμές αυτών των μετοχών σε ανοδική κούρσα.

    Ο γενικό δείκτης και ο FTSE-20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε επίπεδα 2.357 και 1.284 μονάδες αντιστοίχως, δηλαδή χαμηλότερα κατά 7,5% και 5,5% από τις μέγιστες τιμές έτους.

    Αυτοί οι τίτλοι, πέντε τον αριθμό μεταξύ των μετοχών του FTSE-20, φαίνεται να είναι οι κερδισμένοι της τελευταίας περιόδου. Η νέα ανοδική κίνηση βρήκε τους τίτλους σε θέση ισχύος, αφού δεν είχαν υποχωρήσει τον Αύγουστο όταν το Χ.Α. συνολικά έπεσε κατά 6,5%.

    *Σταθερά ανοδική πορεία και μετά την αποκοπή του μερίσματος (0,47 ευρώ ανά μετοχή στις 25.5.04) διαγράφει η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Ο τίτλος βρέθηκε σε νέα μέγιστη τιμή έτους 20,98 ευρώ στις 20/7/2004. Εάν προστεθεί και το μέρισμα, τότε η τιμή ανέρχεται σε 21,45 ευρώ.

    *Νέα μέγιστη τιμή έτους κατέγραψε και ο τίτλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η μετοχή κατέγραψε, διαδοχικά, νέες μέγιστες τιμές έτους φθάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα στα 6,56 ευρώ προτού διορθώσει προς τα 6,08 ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ έτους ήταν τα 6,46 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2004.

    *Την προηγούμενη Τρίτη η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 19,22 ευρώ. Συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος 2003 (0,6 ευρώ ανά μετοχή) η τιμή βρίσκεται στα 19,82 ευρώ, που είναι υψηλότερη από τα 18,72 ευρώ που κατέγραψε η μετοχή στις 4 Ιουνίου 2004, πριν την αποκοπή του μερίσματος.

    *Σταθερά, κοντά στη μέγιστη τιμή έτους (13,90 ευρώ από την 1η Ιουνίου 2004) βρίσκεται και ημετοχή της Cosmote. Στην τρέχουσα τιμή περίπου 13,34 ευρώ, αν προστεθεί το αποκοπέν μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή, η τιμή διαμορφώνεται ουσιαστικά 13,84 ευρώ.

    *Μία άλλη περίπτωση είναι της MotorOil. Με τρέχουσα τιμή τα 8,83 ευρώ και μέρισμα 0,5 ευρώ, αθροιστικά η τιμή του τίτλου διαμορφώνεται στα 8,90 ευρώ, υψηλότερα από την εμφανίζουσα ως μέγιστη τιμή έτους 8,48 ευρώ στις 8 Μαρτίου 2004.

    *Μία ανάσα από ανάλογη θέση βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας την προηγούμενη Τρίτη. Η Εθνική έκανε συναλλαγές στην τιμή των 19,78 ευρώ κοντά στη μέγιστη τιμή έτους -τα 19,95 ευρώ- από τις 18 Μαΐου 2004.

    [14] ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (09:41 UTC+2)

    Ευέλικτα στεγαστικά δάνεια, προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου στις πιστωτικές κάρτες και επιχειρηματικά δάνεια «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες των επαγγελματιών αποτελούν τα βασικά συστατικά του φθινοπωρινού τραπεζικού μάρκετινγκ.

    Στα στεγαστικά δάνεια, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι περισσότερες τράπεζες διαμορφώνουν πλέον προγράμματα που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη του υποψήφιου δανειολήπτη με τις δυνατότητες «ευέλικτης» αποπληρωμής που αυτά προσφέρουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δάνεια της Eurobank, στα οποία ο πελάτης έχει τη δυνατότητα ν' αυξομειώνει τη μηνιαία δόση ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες (για προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα), να μην πληρώνει μία δόση το χρόνο και να καταβάλλει -ως μερική αποπληρωμή- 3.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να επιβαρύνεται με πρόσθετα έξοδα.

    Αντίστοιχες διευκολύνσεις, όπως π.χ. μερική αποπληρωμή χωρίς επιβάρυνση, προσφέρει και η Alpha Bank, η οποία μάλιστα προχωρεί και στην εκταμίευση του ποσού του δανείου πριν από την εγγραφή της προσημείωσης.

    *Στην Εθνική Τράπεζα, τα στεγαστικά προγράμματα «Εθνοστέγη Προνόμιο» κερδίζουν την προτίμηση των δανειοληπτών, καθώς προσφέρουν και περίοδο χάριτος για ένα ή δύο εξάμηνα.

    *Στη στεγαστική πίστη ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο στεγαστικό δάνειο της Γενικής Τράπεζας, του οποίου το επιτόκιο, ενώ είναι συνδεδεμένο με το Euribor, προσφέρει πλαφόν δύο ποσοστιαίων μονάδων στην οποιαδήποτε μεταβολή του για τα 25 επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, κάποιος που παίρνει 15ετές στεγαστικό δάνειο σήμερα, με τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο 4,10%.

    Για όλη τη διάρκεια του δανείου, το επιτόκιο δεν θα υπερβεί το 6,10%, ακόμα και αν το Euribor ανέβει κατά 4-5 μονάδες ή παραπάνω.

    *Η Λαϊκή Τράπεζα προωθεί τα «Laiki Κατοικία» σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου. Στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, το επιτόκιο καθορίζεται με βάση το ποσό της χρηματοδότησης αλλά και το ποσοστό του δανείου προς την εμπορική αξία του ακινήτου, καλύπτοντας μία σειρά από επιτόκια που διαμορφώνονται από 3,70% έως και 4,20%.

    *Η HSBC παρέχει διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες εκείνους που θέλουν να μεταφέρουν το υπόλοιπο του στεγαστικού τους δανείου. Επιδοτεί με ποσό ίσο με το 1% του μεταφερόμενου υπολοίπου (με μέγιστο τα 2.500 ευρώ), για τη διευκόλυνση της κάλυψης του κόστους πρόωρης αποπληρωμής του δανείου από την άλλη τράπεζα, παρέχοντας και τη δυνατότητα χρηματοδότησης και του υπολοίπου κόστους της πρόωρης αποπληρωμής.

    *Η Novabank λανσάρει τις τελευταίες ημέρες ένα νέο πρόγραμμα μεταφοράς υπολοίπου πιστωτικών καρτών. Το ποσό που θα μεταφέρει ο κάτοχος της πιστωτικής επιβαρύνεται με επιτόκιο 1% μέχρι αυτό ν' αποπληρωθεί. Μοναδική προϋπόθεση που θέτει η τράπεζα είναι ο πελάτης να πραγματοποιεί με τη νέα του κάρτα συναλλαγές ύψους 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που μεταφέρει.

    *Πρόγραμμα μεταφοράς υπολοίπου προωθεί και η Τράπεζα Κύπρου. Το επιτόκιο για το ποσό που θα μεταφερθεί ορίζεται στο 4,9% για δύο χρόνια και ο κάτοχος της κάρτας επωφελείται και στις νέες του συναλλαγές με επιτόκιο 8,5% για ένα χρόνο.

    *Η Εμπορική Τράπεζα επικεντρώνει στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1 εκατ. ευρώ, προσφέροντας τη σειρά επιχειρηματικών δανείων EasyBusiness.

    Η λογική πλέον και στα επιχειρηματικά δάνεια είναι να προσφέρουν ευελιξία στους δανειολήπτες, που σημαίνει μερική ή ολική εξόφληση χωρίς χρέωση, χαμηλές μηνιαίες δόσεις (π.χ. το 2% του εκάστοτε κεφαλαίου συν τους τόκους) κ.ο.κ.

    *Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει προϊόντα επιχειρηματικής πίστης για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οδηγούς ταξί, λεωφορειούχους και φαρμακοποιούς.

    [15] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 3 Οκτωβρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα, στη νοτιοανατολική Ρουμανία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί ή ζημιές.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, την περασμένη Δευτέρα, σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ είχε γίνει αισθητή στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι.

    Περισσότερα από 1.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους το 1977 στη ρουμανική πρωτεύουσα, από σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ.

    [16] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 3 Οκτωβρίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Βέβαιος ότι η Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα του, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σε τρεις ημέρες, θα είναι θετική, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σημερινές του δηλώσεις από τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού), ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης του Γερμανο-τουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η χώρα του κατέβαλλε εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Κοπεγχάγη, επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα προσπαθεί να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς κόλπους εδώ και 40 χρόνια.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ηγείται, για την επίτευξη αυτού του στόχου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση εργάσθηκε νυχθημερόν για την ΕΕ και προέβη σε νομικούς διακανονισμούς προκειμένου να ξεπεράσει οποιαδήποτε υστέρηση στα πολιτικά κριτήρια».

    Πρόσθεσε δε πως δεν έχει μείνει τίποτα ανοιχτό και τόνισε με έμφαση πως δεν υπάρχει πια κανένα εμπόδιο στον δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    [17] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΑΝΑΨΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙ Η "BILD"

    Βερολίνο, 3 Οκτωβρίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Προόδου για την Αγκυρα, που θα δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες ημέρες, στις 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Bild» (Μπιλντ), που θα δημοσιευτεί στο αυριανό της φύλλο.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, η γερμανική εφημερίδα γράφει, επικαλούμενη πηγές από τις Βρυξέλλες, ότι «η Κομισιόν θεωρεί ότι η Τουρκία πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια και προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    Όπως μεταδίδει, εξάλλου, το Reuters (Ρόιτερς), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανάψει μεν το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, αλλά δεν θα ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα κληθούν να εξετάσουν το συγκεκριμένο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    Επίσης, η έκθεση της Κομισιόν, φέρεται ότι θα προτείνει ως πιο ρεαλιστικό έτος ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το 2015.

    Η έκθεση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η προσχώρηση της Τουρκίας δεν είναι αυτόματη. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να σταματήσουν εάν διαπιστωθούν προβλήματα στον εκδημοκρατισμό της χώρας ή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναμένεται να αναφέρει.

    [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 3 Οκτωβρίου 2004 (15:15 UTC+2)

    Η απόφαση της Τουρκίας να αποδεχθεί την τελωνειακή σύνδεσή της και με την Κύπρο, όπως δημοσιεύτηκε χθες στον τουρκοκυπριακό Τύπο και επιβεβαιώθηκε και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες είναι η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου κατά τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του αείμνηστου Ευάγγελου Φλωράκη, η αναμενόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η καταγγελία Ελληνοκυπρίων ότι το 1974 κακοποιήθηκε από το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαπολυβίου για τις προσλήψεις και τις απολύσεις στο ΡΙΚ και οι καταγγελίες για υποκινούμενη από ξένα κέντρα προσπάθεια κάποιων κύκλων στη Λευκωσία να υποσκαφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή του.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''ΡΙΚ - Τάσος. Η μεγάλη πρόκληση στις προσλήψεις'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΔΗΣΥ δια του βουλευτή του Ανδρέα Παπαπολυβίου κατήγγειλε χθες ότι στο ΡΙΚ γίνονται προσλήψεις από το παράθυρο, φίλων και συγγενών του Προέδρου Παπαδόπουλου και απολύσεις από την πόρτα μη προσκείμενων στην κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι φαίνεται να σημειώνεται νέα εμπλοκή στο θέμα του αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, το οποίο υπέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προσθέτει ότι το αίτημα για να γίνει δεκτό πρέπει να συνοδεύεται και με επιστολή της κυβέρνησης της χώρας που ζητά άρση της ασυλίας.

    ''Η Μάχη'' υπό τον κύριο τίτλο ''Ο Ταλάτ μας κλωτσούσε στον Αστυνομικό σταθμό Κερύνειας στις 23 Ιουλίου 1974'' γράφει ότι χθες στην εκπομπή του τρίτου προγράμματος του ΡΙΚ ''Πρόσωπο με Πρόσωπο'' ο ακροατής Ανδρέας Δημητρίου κατήγγειλε ότι στις 23 Ιουλίου 1974 στις 5.00 το απόγευμα είχε τύχει εξευτελιστικής συμπεριφοράς και κακοποιήθηκε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενώ ήταν αιχμάλωτος μαζί με άλλους 12 Ελληνοκύπριοι στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναμένουν με ανυπομονησία και αγωνία την αυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιλογής που θα συνέλθει για την ανακατανομή των προεδριών των Επιτροπών της Βουλής.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον κύριο τίτλο ''Οι 7 πληγές του Τάσσου'' γράφει ότι στους μήνες που πέρασαν μετά το δημοψήφισμα άνοιξαν επτά πληγές που είναι σύμφωνα με την εφημερίδα η απενοχοποίηση της Τουρκίας, το θέμα της μείωσης της Ειρηνευτικής Δύναμης, η άφιξη χιλιάδων νέων εποίκων στα κατεχόμενα, ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα, το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών, η αλλαγή του κλίματος στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τα προβλήματα στην οικονομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μελέτη της που συνοδεύει την τακτική έκθεση προόδου της Τουρκίας αναπτύσσει τη στρατηγική σημασία που έχει η Τουρκία για την ΕΕ, επειδή βρίσκεται σε περιφερειακό σταυροδρόμι, και σημειώνει ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είχε πολιτικά και οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

    '' Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Τελικά υπέκυψε η Τουρκία για την τελωνειακή ένωση'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πετυχαίνει ακόμα μια σημαντική διπλωματική νίκη εναντίον της κατοχικής Τουρκίας και η ευρωπαϊκή νομιμότητα επιβάλλεται ξανά. Σύμφωνα με τη ''Χουριέτ'' η Τουρκία αποδέχθηκε την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο και το σχετικό διάταγμα αναμένεται να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Σεζέρ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι μοτοσικλετιστές απέδειξαν χθες για άλλη μια φορά τα αλτρουιστικά και φιλάλληλα αισθήματα τους πραγματοποιώντας παγκύπρια πορεία με τα δίκυκλα τους για την οικονομική ενίσχυση του φιλανθρωπικού συνδέσμου ''Κάνε μια ευχή''. Προσθέτει ότι στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Πολιτικά τερτίπια Ερντογάν για Κύπρο'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει σε επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης με την Κύπρο τρεις μόλις μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων ΕΕ Τουρκίας, λήφθηκε υπό το φως των διαρροών της έκθεσης της Κομισιόν, δια της οποίας η Τουρκία καλείται να επεκτείνει την τελωνειακή της σύνδεση και με την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Αείμνηστου Ευάγγελου Φλωράκη τόνισε ότι θέλουμε λύση λειτουργική και βιώσιμη και έστειλε μήνυμα ότι αδιαφορεί για τη συστηματική παραποίηση των θέσεών του.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Εργολαβική υπόσκαψη'' γράφει ότι ''συγκεκριμένοι κύκλοι στη Λευκωσία, κατ' εντολή ξένων υπηρεσιών, έχουν αναλάβει εργολαβική υπόσκαψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και γενικότερα της ίδιας της κυβέρνησης''. Προσθέτει ότι επιστήμονας που συμμετείχε πρόσφατα σε δικοινοτικό σεμινάριο σχετικά με ιατρικά-εκπαιδευτικά θέματα κατήγγειλε ότι οι υποτιμητικές αναφορές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας από τριτοκλασάτο στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας ήταν πολύ έντονες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ένωσαν χθες τις φωνές τους στο δικοινοτικό Φεστιβάλ Ειρήνης και Επανένωσης στην παραλιακή επίχωση της Λεμεσού, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να οικοδομήσουν τη δικοινοτική φιλία και να καταπολεμήσουν τον εθνικισμό.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' με κύριο τίτλο ''Η Τουρκία 'δεν είναι ακόμα ώριμη' για την ΕΕ'' γράφει ότι Ευρωπαίοι επίσημοι δήλωσαν χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ''εξαιρετικά επικριτική'' για τις προσπάθειες μεταρρύθμισης στην Τουρκία στην έκθεση της που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 6 Οκτωβρίου, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχολιάζοντας χθες την απόφαση της Τουρκίας να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση και με την Κύπρο είπε ότι πρόκειται για ''πικρή είδηση''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 3 Οκτωβρίου 2004 (15:11 UTC+2)

    Τα εθνικιστικά κόμματα των τριών εθνοτικών ομάδων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προηγούνται στην καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν, χθες, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στις πρώτες δημοτικές εκλογές στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη από το τέλος του πολέμου, το 1995, το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών ήταν μικρότερο του 50%- έφτασε μόλις το 45,52%- ενώ τα εθνικιστικά κόμμα των τριών εθνοτικών ομάδων της χώρας φαίνεται πως διατηρούν το προβάδισμα.

    Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο λιγότερο από το 50% των ψήφων, το Μουσουλμανικό Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), η Κροατική Δημοκρατική Ενότητα (HDZ) και το Δημοκρατικό Σερβικό Κόμμα (SDS) φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη.

    Σε ό,τι αφορά στο χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οφείλεται στη δυσαρέσκεια των πολιτών, λόγω της «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής.

    [20] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η Γ' φάση για το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ. Τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στους «8» της διοργάνωσης, με στόχο μία θέση στα ημιτελικά, έτσι όπως προέκυψαν μετά τα σημερινά παιχνίδια είναι τα εξής:

    Άρης Ιωνικός Ν.Φ.

    ΠΑΟΚ Πανιώνιος

    Μακεδονικός Μαρούσι

    ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

    Οι αγώνες είναι νοκ άουτ και οι νικητές θα περάσουν στους "4" του Κυπέλλου.

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΟ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο μπάσκετ βάφτηκε πράσινο. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Ολυμπιακό με σκορ 57-45 και πέρασε στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας, αφήνοντας τους ερυθρόλευκους εκτός διοργάνωσης.

    Ο Παναθηναϊκός που παρουσιάστηκε χωρίς τον αρχηγό, Φραγκίσκο Αλβέρτη, που υποβλήθηκε σε εγχείριση στο γόνατο, ήταν καλύτερος κατά τη διάρκεια του αγώνα και είχε περισσότερες λύσεις. Αντίθετα, η ομάδα του Ολυμπιακού φάνηκε να υστερεί στη θέση του πλέι μέικερ και του σέντερ.

    Στο πρώτο ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να πιέσουν τον αντίπαλο και βρέθηκαν να προηγούνται με 28-24. Ο Παναθηναϊκός όμως στο πρώτο 5λεπτο της τρίτης περιόδου με ένα σερί 17-2 διαμόρφωσε το σκορ σε 41-30 υπέρ του.

    Από εκείνο το σημείο και μετά οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν φάνηκαν να δυσκολεύονται να φτάσουν στη νίκη και την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Κορυφαίοι από τους πράσινους ήταν ο Μπατίστ με 17 πόντους και ο Διαμαντίδης με 12, ενώ από τον Ολυμπιακό ο μόνος που διασώθηκε ήταν ο Βούκσεβιτς με 17 πόντους.

    [22] ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε σήμερα σε όλα τα γήπεδα όπου διεξήχθησαν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες για την Α' και Β' εθνική κατηγορία, στη μνήμη των εφτά μαθητών που σκοτώθηκαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου.

    [23] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΑΣΕ 2-1 ΑΠΟ ΤΗ ΞΑΝΘΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Ξάνθη, 3 Οκτωβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός σκόνταψε σήμερα στη Ξάνθη. Η ομάδα της Θράκης πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση στο β' ημίχρονο κατάφερε να κερδίσει τους ερυθρόλευκους με σκορ 2-1, στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Το παιχνίδι είχε από ένα ημίχρονο για τις δύο ομάδες. Στο πρώτο 45λεπτο οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν την κλάση τους, είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 18'. Μετά από εκπληκτική συνεργασία των Γεωργάτου, Ριβάλντο και Οκκά η μπάλα έφτασε στον Γιώργο Γεωργιάδη ο οποίος με δεξί πλασέ έγραψε το 0-1. Μάλιστα, στο 38' η ομάδα του Πειραιά είχε την ευκαιρία να ζευγαρώσει τα τέρματα όμως ο Γιάννης Οκκάς δεν μπόρεσε από κοντά να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα.

    Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε. Η Ξάνθη ανέβασε την απόδοση της ενώ οι παίκτες του Ολυμπιακού φάνηκαν κουρασμένοι από την προσπάθεια που έκαναν κόντρα στη Λίβερπουλ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη ισοφάρισε το σκορ στο 49'. Ο Παπαδημητρίου έκανε τη σέντρα, ο Ζαπρόπουλος έπιασε την κοντινή κεφαλιά, ο Νικοπολίδης έπιασε τη μπάλα και ο βοηθός διαιτητή έδειξε σέντρα, καθώς θεώρησε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας του Ολυμπιακού.

    Το 2-1 για τους θρακιώτες ήρθε στο 73'. Ο Λαμπριάκος με δεξί πλασέ «κρέμασε» τον Αντώνη Νικοπολίδης και χάρισε στην ομάδα του μία σπουδαία νίκη και τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Ξάνθη: Αναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Παβιό, Ζαπρόπουλος, Σίκοφ, Κάραμπας (65' Καλασιμπέτα), Μαχράτζε, Μπαϊκαρά (92' Τοροσίδης), Πρίττας, Λουτσιάνο (87' Καζάκης), Λαμπριάκος.

    Ολυμπιακός: Nικοπολίδης, Πάντος (84' Ταραλίδης), Ανατολάκης, Σούρερ, Βενετίδης (65' Μάριτς), Στολτίδης, Καφές, Γεωργιάδης, Γεωργάτος, Ριβάλντο, Οκκάς (72' Καστίγιο).

    [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ 1-0

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Την πρώτη του νίκη με τον Αυστριακό τεχνικό, Ρολφ Φρίνγκερ, στον πάγκο του γεύτηκε σήμερα ο ΠΑΟΚ. Οι ασπρόμαυροι επικράτησαν το απόγευμα στο γήπεδο της Τούμπας επί του Ηρακλή με σκορ 1-0, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης το πέτυχε ο Αρμάντο Φουτσίνι στο 45'.

    Ωστόσο ο Ηρακλής ήταν αυτός που μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και από τα πρώτα λεπτά έδειξε διάθεση να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Οι φιλοξενούμενοι πίεσαν τον ΠΑΟΚ και δημιούργησαν αρκετές καλές ευκαιρίες με αιχμή του δόρατος τον Μάρτσιν Μίετσελ. Κορυφαία στιγμή στο 37' όταν ο Πολωνός επιθετικός έσπρωξε τη μπάλα με κατεύθυνση στα δίχτυα όμως ο Διονύσης Χασιώτης απομάκρυνε πάνω στη γραμμή και έσωσε την ομάδα του.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ δεν έδειχνε ικανός να δημιουργήσει κάτι καλό μπροστά στην εστία του Αμπάρη. Όμως ότι δεν κατάφερε ο Ηρακλής τα προηγούμενα λεπτά, το πέτυχε ο Δικέφαλος στο 45' στην πρώτη και μοναδική ευκαιρία. Ο Σαλπιγγίδης έσπασε το τεχνικό οφσάιντ των κυανόλευκων, πέρασε τον τερματοφύλακα Αμπάρη, έχασε το κοντρόλ όμως ο Φουτσίνι που ακολουθούσε με πλασέ έγραψε το 1-0.

    Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ ανέβασε ρυθμό, ο Φρίνγκερ προχώρησε γρήγορα σε δύο αλλαγές (έβαλε τους Εγκωμίτη και Κούτση) που βοήθησαν τους ασπρόμαυρους. Αντίθετα, και ο Μαρκαριάν έκανε τις δικές του κινήσεις στην προπονητική σκακιέρα χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς ο Ηρακλής δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο τέρμα. Αλλωστε στο 83' ο Δικέφαλος ήταν αυτός που έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα γκολ. Ο Σαλπιγγίδης εκμεταλλεύτηκε λάθος του Αμπάρη, πλάσαρε, όμως ο Σνάουτσερ έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή.

    ΠΑΟΚ:Ατματσίδης, Φουτσίνι, Ουντέζε, Χασιώτης, Βόκολος, Ανδράλας (61' Εγκωμίτης), Βαγγελής, Μάρκος (64' Κούτσης), Καραδήμος, Σκαρμούτσος, Σαλπιγγίδης.

    Ηρακλής: Αμπάρης, Νεμπεγλέρας, Γκαρσία, Κατσαμπής, Σνάουτσνερ, Πουρσανίδης, Ιωάννου, Μπακιρτζίογλου (56' Μουζάκα), Μουράτι, Μίετσελ (80' Καπετάνος), Σινιόρι (80' Χόλφαιν).

    [25] ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ "ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ"

    Ουάσιγκτον, 3 Οκτωβρίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Κλιμακώνεται επικίνδυνα η δραστηριότητα του ηφαιστείου «Αγία Ελένη» στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσιγκτον και οι επιστήμονες εμφανίζονται πλέον βέβαιοι ότι η μεγάλη έκρηξη είναι κοντά.

    Το επίπεδο συναγερμού έχει αυξηθεί, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί η καταστροφή του 1980, όταν το βίαιο ξέσπασμα του ίδιου ηφαιστείου είχε παρασύρει στον θάνατο 57 άτομα.

    [26] ΔΥΟ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 3 Οκτωβρίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Το «Νο 1» της ηγεσίας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ είναι μεταξύ των 21 ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας, στη νότια Γαλλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Ο Αλμπίζου Ιριάρτε, γνωστός ως «Αντζα», κρατείται μαζί με τη φίλη του Σολεδάδ «Αμπότο» Ιπαραγκουίρε, με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο.

    Οι δυο τους καταζητούνται από το 1993, ενώ η «Ανμπότο» θεωρείται, επίσης εκ των ηγετικών στελεχών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης.

    [27] ΤΑΪΛΑΝΔΗ: 14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ

    Μπανγκόκ, 3 Οκτωβρίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο παρασκευής πυροτεχνημάτων, στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Από την έκρηξη καταστράφηκε, επίσης, ολοσχερώς το εργοστάσιο, που βρίσκεται στην πόλη Αγιουτχάγια, περίπου 70χιλιόμετρα βόρεια της Μπανγκόκ, ενώ ζημίες υπέστησαν και πολλά από τα σπίτια της περιοχής.

    Οι Αρχές της Ταϊλάνδης ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε παράνομα, αφού του είχε αφαιρεθεί η άδεια μετά από ένα παρόμοιο επεισόδιο, πριν από δέκα χρόνια.

    Μεταξύ των νεκρών είναι κι ένα τετράχρονο αγόρι, ενώ τέσσερις έφηβοι φέρουν σοβαρά εγκαύματα.

    [28] ΝΕΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΑΣΑΜ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

    Νέο Δελχί, 3 Οκτωβρίου 2004 (16:57 UTC+2)

    Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 40 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των βομβιστικών επιθέσεων και της βίας που εξακολουθεί να συγκλονίζει το κρατίδιο Ασάμ της Ινδίας. Μόλις χθες, 57 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν από ένοπλες επιθέσεις στην ίδια περιοχή και στο Ναγκαλάντ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δυο βόμβες εξερράγησαν στις πόλεις Σονάρι και Μπάσκα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 άτομα, ενώ άλλες δυο βόμβες εξερράγησαν στην αγορά του Ασάμ, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 20. Αλλα τρία άτομα, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν αντάρτες της φυλής Μπόντο, σκοτώθηκαν όταν εξερράγη κατά λάθος μια βόμβα που μετέφεραν στο Σουντιπούρ. Η συγκεκριμένη πόλη θεωρείται "οχυρό" της οργάνωσης "Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Μπόντολαντ" στην οποία έχουν αποδώσει οι ινδικές αρχές το σαρωτικό κύμα βίας.

    [29] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΕΡΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ "NEWSWEEK"

    Ουάσιγκτον, 3 Οκτωβρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Τζορτζ Μπους φαίνεται να έχει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Τζον Κέρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού «Newsweek» (Νιούζγουικ), που δίνει στον Κέρι ποσοστό 49% έναντι 49% του αντιπάλου του.

    Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης, το δείγμα της οποίας ήταν 1.013 άτομα, ο Τζον Κέρι φαίνεται να επικράτησε κατά κράτος του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρώτη μεταξύ τους τηλεμαχία, την περασμένη Πέμπτη, αφού το 61% των ερωτηθέντων τον θεωρεί νικητή, έναντι μόλις ενός 19% που θεωρεί νικητή της τηλεμαχίας τον Μπους κι ενός 16% που θεωρεί πως το «ντέρμπι» ήταν ισόπαλο.

    [30] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Κηδεύεται αύριο, στις 2:30 το μεσημέρι, από το Α' νεκροταφείο Αθηνών η κορυφαία ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου, Ελένη Χατζηαργύρη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή σε ηλικία 81 ετών, χτυπημένη από καρκίνο στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

    Η Ελένη Χατζηαργύρη ερμήνευσε μεγάλους ρόλους στις πιο σημαντικές θεατρικές σκηνές της Αθήνας, ενώ επί 40 χρόνια δίδαξε σε πολλές δραματικές σχολές. Ο Κάρολος Κουν την είχε χαρακτηρίσει «δραματική ντίβα».

    Τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στο σήριαλ «Περί ανέμων και υδάτων» και τελευταία της θεατρική στο θέατρο Εξαρχείων, στο έργο «Κυρία Κλάιν».

    [31] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2004 (12:16 UTC+2)

    Κυριακή 3/10

    · Αποσπάσματα από χαρακτηριστικά έργα του παραδοσιακού θεάτρου της Ιαπωνίας παρουσιάζει το θέατρο «Καμπούκι», σήμερα, αύριο και μεθαύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Akio Igarashi.

    · Αφιέρωμα στην ιστορική τετράδα του Πειραιά (Βαμβακάρη - Μπάτη - Δελιά - Παγιουμτζή) παρουσιάζεται στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3), από τους Σωτήρη, Γιώργο Οικονόμου, Κωστή Χαλάτση και Αγγελο Ανδρή.

    Δευτέρα 4/10

    · Εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4) έκθεση ζωγραφικής της Αθανασίας Ταμπουρά - Πεφτουλίδη με τίτλο «αλίρραντα».

    Τρίτη 5/10

    · Εργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, μεικτής τεχνικής σε καμβά ή ξύλο, παρουσιάζει ο Ευθύμης Ευθυμιάδης στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη).

    Τετάρτη 6/10

    · Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου δίνει ρεσιτάλ στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας», συνοδευόμενη από τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.

    Πέμπτη 7/10

    · Πρεμιέρα στο θέατρο «Αθηνών», του έργου του Θοδωρή Αθερίδη «από έρωτα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη, κοστούμια Κατερίνας Κοντού, μουσική - τραγούδια Γιώργου Ανδρέου και απόδοση Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη και Αλίνα Κοτσοβούλου.

    · Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κυριακόπουλου εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Εκτίθενται 30 συνολικά έργα (λάδια και ακουαρέλες).

    · To «Αλεκτον» φιλοξενείται η μουσικοθεατρική παράσταση του Νίκου Καλογερόπουλου: «3 ΩΔΙΑ». Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται αποσπάσματα από το ομότιτλο ποιητικό έργο του και μουσική του Βασίλη Νούσια. Στο β΄ μέρος οι «Αποροι Αρχοντες» ερμηνεύουν τραγούδια από το θεατρικό έργο του «Οι κυνικοί ξανάρχονται», κομμάτια του Β. Νούσια, καθώς και τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου κ.ά. Παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (9.15μμ).

    · Η Ελένη Δήμου ξεκινά τις εμφανίσεις της στο «An Club» (Σολωμού 13-15). Θα παρουσιάζει τραγούδια της νέας της δισκογραφικής δουλιάς της και γνωστά κομμάτια της.

    Παρασκευή 8/10

    · Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, με μαέστρο τον Βλαντιμίρ Φεντοσέγιεφ, δίνει δυο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το σημερινό πρόγραμμα, με σολίστ τον πιανίστα Αλεξέι Βολοντίν, περιλαμβάνει έργα Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι. Αύριο, θ' ακουστούν έργα Τσαϊκόφσκι, με σολίστ τον πιανίστα Γιώργο Πέτρου.

    · Πρεμιέρα στην καινούρια Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, με τους μονολόγους «Ακόλαστες Εσπερίδες» του Ανδρέα Στάικου, με την Μπέττυ Αρβανίτη και «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, με τη Ράνια Οικονομίδου.

    · Το σάζι έχει την τιμητική του, στο «Μπαράκι του Βασίλη». Πρωταγωνιστής το σχήμα «Saz Grubu» (Περικλής Παπαπετρόπουλος, Βασίλης Μπαραμπούτης, Κώστας Γράμπας, Στρατής Ψαραδέλης, Σπυριδούλα Μπάκα, Κώστας Μερετάκης).

    Σάββατο 9/10

    · Στο «caf Αλάβαστρον» εμφανίζεται το μουσικό σχήμα «Loco Mondo». Παρουσιάζουν γνωστά κομμάτια των Μπομπ Μάρλεϊ, Μανού Τσάο κ.ά., καθώς και δικές τους συνθέσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 3 October 2004 - 18:13:55 UTC