Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [04] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [05] Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
  • [06] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΤ.
  • [07] ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [09] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "DEFENDORY INTERNATIONAL 2004" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
  • [10] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
  • [11] ΣΤΑ 30,61 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ Α/Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [13] ΥΠΑΝ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΝΑΒΙΠΕ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ
  • [14] ΑΥΡΙΟ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ
  • [15] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ CHP
  • [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [17] ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ
  • [18] ΝΤΙΝΚΙΤΣ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [19] LUFTHANSA: "ΜΗ ΣΟΒΑΡΟ" ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ
  • [20] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΔΥΟ ΗΤΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [21] ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο Θ.ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ
  • [22] ΟΙ 8 ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA
  • [23] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΓΙΑ ΑΕΚ, ΠΑΝΙΩΝΙΟ, ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA
  • [24] ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
  • [25] ΝΕΚΡΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ
  • [26] ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΡΥΠΤΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑ
  • [27] ΣΩΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ
  • [28] ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΕΚΛΕΙΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
  • [29] Η ΧΑΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [30] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
  • [31] OI "FOUR FOR TANGO" ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [32] 4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

  • [01] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής, Αννα Μπενάκη- Ψαρούδα, με την οποία ζητά τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Παιδεία, απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Αφού επισημαίνει ότι «η Παιδεία, η σημασία της και οι προτεραιότητές της για τα επόμενα χρόνια, συνιστά έναν από τους κρισιμότερους τομείς για την Κυβέρνηση, σύμφωνα και με το κυβερνητικό της πρόγραμμα», ο κ. Καραμανλής σημειώνει στην επιστολή του: «Η συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία εκτιμώ ότι θα συμβάλει στο να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου την πορεία της και τις επιβαλλόμενες προσαρμογές στα ευρωπαϊκά δεδομένα ώστε να επιτύχουμε την αναβάθμισή της σ΄ όλα τα επίπεδα. Κατόπιν αυτών, η Κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    [02] ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Για πολιτική πόλωσης και σπίλωσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και της καταλόγισε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τεχνητής πολιτικής όξυνσης, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. «Η πολιτική τους είναι μια πολιτική όξυνσης και πόλωσης, εκ των προτέρων σπίλωσης. Εμείς είμαστε εκείνοι που θέλουμε πραγματικά την αλήθεια και τη διαφάνεια. Διότι πιστεύουμε ότι ο τόπος πρέπει να πάει μπροστά. Να κάνουμε το άλμα και να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα πλεονεκτήματα, τα μεγάλα ατού, τα οποία εμείς κληροδοτήσαμε σε αυτή την κυβέρνηση».

    Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός παγιδεύει την ανάπτυξη, βάζει στο περιθώριο τον αγρότη και πλήττει το οικογενειακό εισόδημα. «Ο προϋπολογισμός παγιδεύει την ανάπτυξη, περιθωριοποιεί τον αγρότη και την ύπαιθρο και πλήττει τα εισοδήματα του εργαζόμενου και της κάθε οικογένειας» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ασκησε δε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και με αφορμή την αυριανή δημοσιοποίηση της Εκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αγκυρα, επισήμανε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει στρατηγική για το συγκεκριμένο θέμα. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει στρατηγική από πλευράς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την Τουρκία» είπε.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου:

    "Είχαμε συνάντηση πάλι, σήμερα, με το Συντονιστικό όργανο της Βουλής, και συζητήσαμε δύο θέματα. Το θέμα του προϋπολογισμού, και το θέμα των σχέσεών μας ως Ευρώπη με την Τουρκία. Για το θέμα του προϋπολογισμού θέλω να τονίσω ότι, ο προϋπολογισμός παγιδεύει την ανάπτυξη, βάζει στο περιθώριο τον αγρότη και την ύπαιθρο, και πλήττει τα εισοδήματα των εργαζόμενων και της κάθε οικογένειας.

    Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή κυβέρνηση, είναι δέσμια μιας καταστροφικής λογιστικής. Δεν υπήρξε απογραφή. Υπήρξε, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε στο CNN, απλώς, αλλαγή των λογιστικών κανόνων. Αυτή η αλλαγή έγινε για λόγους μικροκομματικούς, αλλά τελικά την πληρώνει ο ελληνικός λαός, διότι μειώνεται η αξιοπιστία της χώρας, η δανειοληπτική της ικανότητα, η δυνατότητα μιας αναπτυξιακής πορείας. Θα την πληρώσει ο εργαζόμενος και το κάθε νοικοκυριό.

    Περιμέναμε ότι μετά τους Ολυμπιακούς ότι θα κάναμε το άλμα μπροστά. Αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, αυτός είναι ο δικός μας στόχος και αυτόν θα στηρίξουμε και ως αντιπολίτευση. Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί, και δεν έχει ούτε την τόλμη, ούτε την ικανότητα να προχωρήσει μπροστά.

    Μιλήσαμε επίσης σήμερα για την πορεία της Τουρκίας. Εμείς ως κυβέρνηση, με την απόφαση του Ελσίνκι καταφέραμε πολλά. Πετύχαμε την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργήσαμε ένα νέο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, και προωθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με αποτέλεσμα να προχωρά με ταχύτερα βήματα προς το ευρωπαϊκότερο. Έχει ακόμα πολλά να κάνει, βεβαίως. Αλλά αυτά τα βήματα, τελικά, είναι προς όφελος και της Ελλάδας.

    Αυτό όμως που καταφέραμε, είναι ότι συνδέσαμε τα δικά μας προβλήματα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτό δεν πρέπει να το χάσουμε. Δεν πρέπει να αποσυνδεθούν είτε απ την έκθεση που αύριο θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε μεθαύριο, το Δεκέμβριο, όταν θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για την Τουρκία. Δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας απ αυτά τα μεγάλα θέματα.

    Δυστυχώς ακούμε από την ελληνική κυβέρνηση, σήμερα, ότι θέλει να αποσυνδέσει αυτά τα θέματα απ την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Έτσι θα χάσουμε πολύ σημαντικά επιτεύγματα των δικών μας κυβερνήσεων.

    Δεν καταλαβαίνουμε, τελικά, ποια είναι η στρατηγική. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει στρατηγική από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στην ουσία πρότεινε τον κ. Σημίτη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα θέλαμε ένα σχόλιό σας.

    Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω ήδη κάνει σχόλιο. Δεν έχω κάτι να προσθέσω.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή καταλογίσατε ατολμία στην κυβέρνηση όσον αφορά το άλμα κατά την μεταολυμπιακή περίοδο η ανάλυση σας διαβλέπει ατολμία στην κυβέρνηση ή μια επιθετική στρατηγική τολμηρή εναντίον της αντιπολίτευσης;

    Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σωστά το λέτε. Ατολμία της κυβέρνησης είναι η ατολμία να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, και επιλέγει να ασχολείται μόνο με την αντιπολίτευση. Εμείς αντιθέτως, θέλουμε συνεχώς να αναδεικνύουμε τα ζητήματα της χώρας. Ανανεωνόμαστε και εμείς απ την μεγάλη εμπειρία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, και θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

    Είχαμε πει απ την αρχή, ότι θα ήμασταν έτοιμοι για συναίνεση σε πάρα πολύ μεγάλους τομείς. Να κάνουμε τομές στην παιδεία, τομές στην οικονομία, τομές στη δημόσια διοίκηση. Αλλά η πολιτική τους είναι μια πολιτική όξυνσης και πόλωσης, θα έλεγα εκ των προτέρων σπίλωσης. Εμείς είμαστε εκείνοι που θέλουμε πραγματικά την αλήθεια και τη διαφάνεια. Γιατί πιστεύουμε ότι ο τόπος πρέπει να πάει μπροστά, να κάνουμε το άλμα και να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα πλεονεκτήματα, τα μεγάλα ατού τα οποία εμείς κληροδοτήσαμε σ αυτή την κυβέρνηση.

    Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τις πράξεις της. Είναι κρίμα που δεν πάει τη χώρα μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ θα αναδεικνύει συνεχώς τα πραγματικά ζητήματα, την πραγματική ατζέντα, τα πραγματικά θέματα που ο ελληνικός λαός έχει και θα παλεύουμε γι αυτά".

    [03] ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλες, 5 Οκτωβρίου 2004 (00:07 UTC+2)

    Στη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την περαιτέρω πρόοδο που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη στις Βρυξέλες.

    Η έκθεση χαρακτηρίζει επίσης εποικοδομητική τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ειδικότερα, στο κεφάλαιο της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία με τίτλο «Ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών» επισημαίνεται ότι «τον τελευταίο χρόνο οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας συνέχισαν να εξελίσσονται με ικανοποιητικό τρόπο».

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι, ως αποτέλεσμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν υλοποιηθεί, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών λαμβάνουν μέτρα με στόχο τη σταδιακή και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται ακόμη αναφορά στις 26 συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο, που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2002.

    [04] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (14:31 UTC+2)

    Στη συστηματοποίηση των διατάξεων που αφορούν στη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, στην προσαρμογή τους στα σύγχρονα δεδομένα, ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), και στη διαφάνεια της εφαρμογής τους, βασίζεται το Σχέδιο του Κώδικα για την απονομή της Ελληνικής Ιθαγένειας, που εγκρίθηκε, σήμερα, από την κυβερνητική επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλου.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, το Σχέδιο του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση με τη διαδικασία των Κωδίκων, συντάχθηκε στη βάση των τριών αυτών αξόνων.

    Με το σχέδιο κωδικοποιείται, κατά βάση, ολόκληρη η σχετική με την ιθαγένεια νομοθεσία, επιδιώκεται παράλληλα, με την απάλειψη ή τροποποίηση ορισμένων διατάξεων και την προσθήκη νέων, η κάλυψη των κάθε είδους κενών που διαπιστώθηκαν στη νομοθεσία αυτή κατά την αντιμετώπιση αντίστοιχων θεμάτων και, επίπλέον, η παγίωση των ρυθμίσεων που απορρέουν ιδίως από τη συνταγματική αρχή της ισότητας των δύο φύλων, καθώς και η προσαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων στην ανάγκη σεβασμού της προσωπικότητας του ατόμου και στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.

    Το Σχέδιο του Κώδικα για την απονομή της Ελληνικής Ιθαγένειας, το οποίο στοχεύει στη συστηματοποίηση των επιμέρους διατάξεων, οι οποίες διάσπαρτα σήμερα δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή τους, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ειδικές ρυθμίσεις για τους ομογενείς που διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για αθλητές Ολυμπιακών αθλημάτων, για τους οποίους καθίσταται απαραίτητη η συμμετοχή τους στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα, με τη σύμφωνη γνώμη της οικείας ομοσπονδίας και της Eλληνικής Oλυμπιακής Eπιτροπής.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με τις νέες ρυθμίσεις, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και οι γονείς τους δεν έχουν καμία άλλη ιθαγένεια (απάτριδες) λαμβάνουν αμέσως την ελληνική ιθαγένεια, ενώ εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για την πολιτογράφηση ως Ελλήνων πολιτών όσων διαμένουν δέκα χρόνια στη χώρα μας, καθώς και για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε προσωπικότητες.

    Το Σχέδιο Κώδικα προβλέπει, επίσης μια σειρά ειδικών περιπτώσεων ευχερέστερης απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, με προεξάρχουσα αυτή των ομογενών που κατοικούν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Στο σχέδιο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας ρυθμίζονται, επίσης, και οι λόγοι απώλειας από ελληνικής Ιθαγένειας, οι οποίοι επιγραμματικά είναι οι ακόλουθοι: Κτήση αλλοδαπής ιθαγένειας, έκπτωση από την ελληνική ιθαγένεια όποιου ανέλαβε δημόσια υπηρεσία σε αλλοδαπό κράτος, δήλωση αποποίησης της ελληνικής ιθαγένειας από τον ενήλικο αλλοδαπό, δήλωση αποποίησης από τα τέκνα πολιτογραφηθέντων Ελλήνων, υιοθεσία από αλλοδαπό, δήλωση αποποίησης αλλοδαπής που απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια λόγω γάμου με Έλληνα.

    [05] Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Ο υποστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος, σημερινός αττικάρχης, είναι ο διάδοχος του Φώτη Νασιάκου, στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, «Το ΚΥΣΕΑ αφού

    αξιολόγησε όλες τις υποψηφιότητες, κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή του κ. Αγγελάκου, ο οποίος μέχρι σήμερα ηταν γενικός διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Αθηνών". Επίσης ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι "η θητεία του κ. Νασιάκου έληξε και μετά τη δεύτερη παράταση που δόθηκε σε αυτήν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων».

    [06] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την οικονομική στήριξη των πρωτοβουλιών των Κρατών - Μελών προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ενσωμάτωσης των μεταναστών τους στις κοινωνίες τους πρότεινε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία για την έγκριση του υποψήφιου Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας κ. R. Buttiglione, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, και ρώτησε τον υποψήφιο Επίτροπο αν θα υποστηρίξει την ιδέα κι αν θα δώσει μάχη για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου Ταμείου.

    Στη συνέχεια ο κ. Λαμπρινίδης εστίασε την προσοχή του στο μείζον θέμα της επιτυχούς και ειρηνικής ενσωμάτωσης των εκατομμυρίων παλαιών και νέων μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, και αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόνο έναν υπάλληλο, και μάλιστα προσωρινό, υπεύθυνο για το θέμα της ενσωμάτωσης των νόμιμων μεταναστών, ενώ έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό για τα θέματα της αστυνόμευσης της μετανάστευσης. Δίνεται έτσι βάρος στην "αστυνομική" αντιμετώπιση του φαινομένου, που οδηγεί αναπόφευκτα στην περιθωριοποίησή τους και σε φαινόμενα ρατσισμού, ενώ τους αντιμετωπίζει και τους διατηρεί σαν ξένα σώματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

    Τέλος, ζήτησε από τον υποψήφιο Επίτροπο να ξεκαθαρίσει τι βήματα προτίθεται να πάρει ώστε να ωθήσει τα Κράτη - Μέλη να καθορίσουν έναν υπεύθυνο υπουργό τους κατεξοχήν για τα θέματα της μετανάστευσης και να πάψουν έτσι οι εσωτερικές αλληλοεπικαλύψεις και οι διαμάχες αρμοδιοτήτων, που συχνά εμποδίζουν τη σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο κ. Buttiglione, εμμένοντας ουσιαστικά στην διάσταση αστυνομικής αντιμετώπισης του φαινομένου, απάντησε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και ότι υπάρχει ήδη σχέδιο σε προχωρημένη μάλιστα φάση για την δημιουργία Αρχής για τον συνοριακό έλεγχο. Ακριβώς επειδή ορισμένα Κράτη - Μέλη εκτίθενται περισσότερο στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και υποβάλλονται σε περισσότερα έξοδα, πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Buttiglione να υπογραφεί το συντομότερο συμφωνία επ'αυτού.

    Ο κ. Buttiglione αρνήθηκε ουσιαστικά να δεσμευτεί σχετικά με τα θέματα, τα οποία έθεσε ο κ. Λαμπρινίδης. Παρ' όλα αυτά συμφώνησε μαζί του ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα της ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Πάνω σε αυτό, προσέθεσε ότι πρέπει να δίνεται σαφής προοπτική στους μετανάστες για την απόκτηση υπηκοότητας του κράτους υποδοχής μέσα σε κάποια λογική προθεσμία.

    [07] ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του νέου αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Γ. Αγγελάκου, και με τη συμμετοχή δύο αντιστρατήγων του Στρατού Ξηράς Ι. Τουρναβίτη και Ν. Αντωνίου, συνήλθε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και έκρινε τους Υποστρατήγους Αστυνομίας γενικών και ειδικών καθηκόντων ως ακολούθως :

    1. Προακτέους στο βαθμό του Αντιστράτηγου, τους:

    - Γεώργιο Κανέλλο, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

    - Αναστάσιο Δημοσχάκη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Προϊσταμένου του Επιτελείου του Αρχηγείου

    - Στυλιανό Σύρο, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος και

    - Ευστράτιο Κυριακάκη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος.

    2. Διατηρητέους, τους :

    - Σταμάτιο Σταματίου,

    - Αθανάσιο Γκοτσόπουλο,

    - Σταμάτιο Σταματίου,

    - Αθανάσιο Γκοτσόπουλο,

    - Γεώργιο Ανδραβίζο,

    - Αντώνιο Μπαγιαρτάκη,

    - Δανάη Κουλάκου (Υγειονομικό)

    3. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους με το βαθμό του

    Αντιστράτηγου, τους:

    - Διονύσιο Κουτσομπίνα,

    - Γεώργιο Κοκκίνη,

    - Κωνσταντίνο Τζέκη,

    - Νικόλαο Τσιράκη,

    - Θεόδωρο Ρέγκλη,

    - Φώτιο Μπουράντα,

    - Ιωάννη Μάρνα,

    - Πρόδρομο Καρρά.   

    Στους ανωτέρω απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου της θέσης που κατείχαν.

    Θα ακολουθήσει η κρίση των Ταξιάρχων Αστυνομίας για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στο βαθμό του Υποστρατήγου.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Στις σημερινές επικρίσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, για τον προϋπολογισμό, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ποιοι είναι αυτοί που συστηματικά αλλοίωναν τα στοιχεία της οικονομίας, ποιοι εμφάνιζαν ως πλεονασματικούς τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, ποιοι έκρυβαν τα χρέη και την ανεργία, ποιοι οδήγησαν σε απόγνωση τους αγρότες και σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά.

    Η Κυβέρνηση κάνει πράξη αυτό που δεσμεύτηκε προεκλογικά. Λέει στους Έλληνες την αλήθεια. Δίνει καθημερινά τη μάχη για μια νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για όλους. Αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας και ενδυναμώνει τη διεθνή της θέση».

    [09] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "DEFENDORY INTERNATIONAL 2004" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Στην παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην 13η Διεθνή Εκθεση Συμβατικών Συστημάτων Αμυνας Ξηράς- Θαλάσσης- Αέρος "Defendory International 2004" στάθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, τελώντας, σήμερα, τα εγκαίνια της έκθεσης, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την επόμενη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου.

    «Πραγματικά με τέτοιο δυναμισμό, με τέτοια παρουσία και με τέτοιες δυνατότητες είναι κανείς να απορεί πως τόσα χρόνια, εταιρείες όπως η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, αλλά και πολλές ιδιωτικές εταιρείες δεν ήταν η αιχμή της ελληνικής βιομηχανίας τόσο προς το εξωτερικό, όσο και στις συμμετοχές τους στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία, θα είναι ο μεγάλος συνεργάτης στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος εγκαινίασε, επίσης, και το περίπτερο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη έκθεση, που προάγουν τη συνεργασία, την πρόοδο και την εξέλιξη, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    [10] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΟΥΖΟ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Ορθή έκρινε, σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφαση της Ελλάδας να εφαρμόζει στο ούζο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50% χαμηλότερο από εκείνον στα λοιπά αλκοολούχα ποτά.

    Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται κατόπιν προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό λόγω καταγγελιών που της είχαν υποβληθεί σχετικά με το συντελεστή φορολόγησης για το ούζο καθώς για άλλα αλκοολούχα ποτά εφαρμοζόταν λιγότερο ευνοϊκός συντελεστής.

    Η Κομισιόν υποστήριξε ότι η διαφοροποίηση των συντελεστών είναι ασυμβίβαστη με το κοινοτικό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο τα εθνικά συστήματα φορολόγησης θα πρέπει να αποκλείουν τη βαρύτερη φορολόγηση αλλοδαπών προϊόντων σε σχέση με τα ομοειδή εγχώρια προϊόντα.

    Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του σημειώνει ότι η Ελλάδα στηρίχθηκε στο άρθρο 23, σημείο 2, της Οδηγίας 92/38 και ότι τήρησε το γράμμα αυτής της διάταξης.

    «Εφόσον η Ελλάδα περιορίστηκε να διατηρήσει σε ισχύ εθνική νο΅οθετική ρύθ΅ιση θεσπισθείσα βάσει του άρθρου 23, ση΅είο 2, της οδηγίας 92/83 και σύ΅φωνη προς τη διάταξη αυτή, δεν παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνά΅ει του κοινοτικού δικαίου. Το Δικαστήριο διαπιστώνει, κατά συνέπεια, ότι η προσφυγή της Επιτροπής είναι αβάσι΅η και πρέπει να απορριφθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δικαιώνει πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

    [11] ΣΤΑ 30,61 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ Α/Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Μικρή μείωση της τάξης του 1% εμφάνισε στο τέλος Σεπτεμβρίου, σε σχέση με τον Αύγουστο το συνολικό ενεργητικό της ελληνικής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων και διαμορφώθηκε στα 30,61 δισ.ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε σήμερα η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

    Πάντως, από την αρχή του 2004 το συνολικό ενεργητικό της αγοράς παρουσιάζεται αυξημένο κατά 216 εκατ. ευρώ (0,7%) και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003 είναι αυξημένο κατά 645 εκατ. ευρώ (2,2%).

    Όσον αφορά τις εισροές/εκροές κεφαλαίων τον Σεπτέμβριο, σημειώθηκε συνολική εκροή κεφαλαίων ύψους 924 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σημαντικές εκροές σημειώθηκαν στα Α/Κ Διαχ. Διαθεσίμων Εσωτερικού (-1.081 εκατ. ευρώ) στα Μικτά Εσωτερικού (-576 εκατ. ευρώ) και στα Ομολογιακά Εσωτερικού (-420 εκατ. ευρώ).

    Στον αντίποδα, εισροές κεφαλαίων σημειώθηκαν στα Διεθνή Ομολογιακά Α/Κ (491 εκατ. ευρώ), στα Μετοχικά Εξωτερικού (332,6 εκατ. ευρώ), στα Διεθνή Διαχείρισης Διαθεσίμων (234 εκατ. ευρώ) και στα Μικτά Διεθνή (171 εκατ. ευρώ).

    Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των εταιριών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων με βάση το ενεργητικό που διαχειρίζονται, πρώτη έρχεται η EFG ΑΕΔΑΚ του ομίλου της Eurobank με μερίδιο αγοράς επί του συνολικού ενεργητικού 27,59% και ακολουθούν η Διεθνική ΑΕΔΑΚ του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας(26,71%), η Alpha ΑΕΔΑΚ (14,66%), η Ερμής ΑΕΔΑΚ του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας (7,15%) και η Intetrust ΑΕΔΑΚ (5,97%).

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Πτολεμαϊδα, 5 Οκτωβρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Ξεκινά μεθαύριο και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή στην Πτολεμαϊδα, το συνέδριο που διοργανώνουν η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

    Το θέμα του συνεδρίου είναι "Σχεδιάζοντας την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προοπτικές απασχόλησης, επιχειρηματικότητα και προσαρμοστικότητα", ενώ σημειώνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Orestida-RWM.

    [13] ΥΠΑΝ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΝΑΒΙΠΕ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Αποφάσεις με τις οποίες επιχορηγούνται επενδύσεις για την ενίσχυση της ναυτιλιακής δραστηριότητας, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Πρόκειται για τα έργα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) Πλατυγιαλίου Αστακού για τη μετατροπή της σε σύγχρονο Διαμετακομιστικό Κέντρο, που επιχορηγούνται με 2,5 εκατ. ευρώ, και τέσσερα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη ναυπήγηση, μετατροπή και μετασκευή κρουαζιερόπλοιου και επιβατικών οχηματαγωγών πλοίων και που επιχορηγούνται με το ποσό των 4,1 εκατ. ευρώ.

    Η απόφαση αυτή, είναι η δεύτερη που υπεγράφη από τον κ. Σιούφα για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου συμπλήρωσης και βελτίωσης των υποδομών και τη δημιουργία σύγχρονου Διαμετακομιστικού Κέντρου στα 1850 στρέμματα της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2004 και διατέθηκαν από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων 4,7 εκατ. ευρώ.

    Το συνολικό ύψος της επένδυσης στη ΝΑΒΙΠΕ για την υποδοχή πλοίων μεγάλης μεταφορικής ικανότητας ανέρχεται σε 126,5 εκατ. ευρώ με συνολική προβλεπόμενη επιχορήγηση από εθνικούς πόρους ποσού 73,3 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά την εξασφάλιση ανάλογου εξοπλισμού για τη φορτοεκφόρτωση των πλοίων και κατάλληλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς και τη δημιουργία θαλάσσιων και χερσαίων υποδομών για τη διακίνηση των φορτίων και των προϊόντων που θα παράγουν οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στη Βιομηχανική Περιοχή.

    Η δεύτερη απόφαση αφορά τις επενδύσεις για μετατροπή των πλοίων Ε/Γ - Ο/Γ "«Θαλάσσιος Λέων - Ευρώπη", Ε/Γ - Ο/Γ "Αριστείδης", Ε/Γ - Ο/Γ "Blue Horizon" και τη ναυπήγηση του πλοίου "Hull 1101 - Annaliesse", συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    [14] ΑΥΡΙΟ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Υπό την προεδρία των υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού και Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου πραγματοποιείται αύριο στις 11 το πρωί, η πέμπτη σύσκεψη που αφορά την προσπάθεια που γίνεται για την ομαλή εξέλιξη της αγοράς ρυζιού εσοδείας 2004.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα αναλυθούν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την αγορά του ρυζιού. Θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ορυζοπαραγωγοί, έμποροι, μεταποιητές, εισαγωγείς και εξαγωγείς ρυζιού).

    Ως γνωστό, οι εμπορικές τιμές του προϊόντος δεν καθορίζονται από την πολιτεία, αλλά διαμορφώνονται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αγοραστών και των παραγωγών ή των εκπροσώπων τους.

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πολιτεία έχει υποχρέωση - και το πράττει αυτό με τον καλύτερο τρόπο, καθ' ομολογία και των ίδιων των παραγωγών - να πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να διαμορφώνονται οι καλύτερες δυνατές τιμές προς όφελος όλων.

    [15] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ CHP

    Αγκυρα, 5 Οκτωβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Την ακύρωση της απόφασης διαγραφής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τριών βουλευτών και τη συνέχιση της ιδιότητάς τους ως μελών του κόμματος αποφάσισε το 5ο Πρωτοδικείο Αγκυρας.

    Σημειώνεται ότι οι βουλευτές Κωνσταντινούπολης Κετεντζί και Αϋντίν και ο βουλευτής ’γκυρας Τομάνμπαϋ, είχαν διαγραφεί από το CHP στις 15 Σεπτεμβρίου, λόγω της στάσης τους στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει με την προώθηση του αιτήματος σύγκλησης συνεδρίου του κόμματος για τον καταρτισμό νέου καταστατικού.

    Οι συγκεκριμένοι βουλευτές προσέφυγαν τότε στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του CHP.

    [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Αγκυρα, 5 Οκτωβρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Επιστολή, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι Κούρδοι θα πρέπει να κάνουν ό,τι λέει η ΕΕ» απέστειλε η πρώην βουλευτής του απαγορευθέντος κόμματος DEP, Λεϊλά Ζανά, στον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Tercuman. Η επιστολή αυτή φέρεται, μάλιστα, να προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη.

    Βάσει του δημοσιεύματος, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν αναφέρθηκε στην επιστολή της Λεϊλά Ζανά κατά τη συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του. «Έλαβα από τη Λεϊλά δύο επιστολές. Λέει ότι οι Κούρδοι θα πρέπει να κάνουν ό,τι πει η ΕΕ. Γίνεται αντιληπτό πως θέλουν να παίξουν με τη Ζανά. Θα πρέπει αυτό να το γνωρίζει και να επαγρυπνεί» φέρεται να είπε ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης.

    Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν ζήτησε να παρουσιάσει η Λεϋλά Ζανά, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, κατάλογο των αιτημάτων των Κούρδων της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που αποτελείται από 10 άρθρα, και να δώσει και ένα αντίγραφο στην τουρκική κυβέρνηση.

    Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης φέρεται ακόμη να δήλωσε ότι απέβη άσκοπη η προσδοκία των Κούρδων να υπάρχουν ένα-δύο άρθρα σχετικά με τους Κούρδους στην Έκθεση της Ε.Ε. της 6ης Οκτωβρίου.

    «Ο Φερχόιγκεν σας πούλησε. Δεν αντιτίθεμαι στην Ε.Ε., αλλά η Ε.Ε. δεν θα σας δώσει τίποτε. Σας πούλησε από το 1985. Θέλουν να παίξουν με τη Λεϊλά Ζανά, η οποία θα πρέπει να επαγρυπνεί όπως και οι Κούρδοι» πρόσθεσε.

    [17] ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 5 Οκτωβρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Στην αποστράτευση του Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς, ενός εκ των τεσσάρων ανώτατων Σέρβων αξιωματούχων που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, προτίθεται να προχωρήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Σερβίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Ο Λαζάρεβιτς είναι ο μόνος εν ενεργεία στρατηγός από τους τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης εναντίον του, την περασμένη εβδομάδα, ο Λαζάρεβιτς θα έπρεπε να είχε συλληφθεί από τη στρατιωτική αστυνομία, αλλά μετά την αποστράτευσή του, η ευθύνη θα περάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

    [18] ΝΤΙΝΚΙΤΣ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Βελιγράδι, 5 Οκτωβρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Η Σερβία έχασε τη μάχη για διατήρηση του ετήσιου ποσοστού του πληθωρισμού κάτω από το 10%, όπως παραδέχθηκε, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της, Μλάντιαν Ντίνκιτς.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο κ. Ντίνκιτς έσπευσε, ωστόσο, να υπεραμυνθεί της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι για την εξέλιξη αυτή υπαίτιες είναι οι ανοδικές τιμές στην παγκόσμια αγορά.

    «Δεν υπάρχουν εσωτερικοί παράγοντες που να προκαλούν πληθωρισμό, αλλά η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά έχει (αρνητική) επίδραση, που η κυβέρνησή μας και καμιά άλλη κυβέρνηση στον κόσμο, δεν μπορεί να αποφύγει» είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος υπουργός.

    [19] LUFTHANSA: "ΜΗ ΣΟΒΑΡΟ" ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ

    Λάρνακα, 5 Οκτωβρίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Ως ''μη σοβαρό'' θεωρεί η γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα το τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας σε αεροπλάνο της, το οποίο, ενώ εκτελούσε πτήση από τη Φραγκφούρτη στο Τελ Αβίβ, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Λάρνακα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος της εταιρείας στην Αθήνα Στέλλα Ουρούμι, αμέσως μετά τη λήψη της πληροφορίας για ύπαρξη βόμβας, τόσο η Λουφτχάνσα όσο και οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης διενήργησαν ελέγχους για το όλο θέμα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΔΥΟ ΗΤΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (18:44 UTC+2)

    Δύο ήττες ήταν ο απολογισμός της εθνικής ομάδας γυναικών στη χθεσινή πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πυγμαχίας, που διεξάγεται στην πόλη Ριτσόνε της Ιταλίας.

    Η Αναστασία Παντέρμαλη (54κ.) έχασε από την Ρωσίδα Εβγκένια Γκρεμπτσίκοβα με

    διαφορά στα σημεία στον 1ο γύρο και η Μαρία Σεμερτζόγλου (57κ.) από την Γερμανίδα Σόνια Ντούερ με 11-16 στα σημεία.

    Αύριο, θα αγωνιστεί η Αρετή Μαστροδούκα (60κ.), που πέρασε μπάι τον 1ο γύρο, με αντίπαλο την Ανα Καστρζάν από την Πολωνία, ενώ την επομένη, οι ελληνικές «μάχες» θα συνεχιστούν με την Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου (80κ.) να τίθεται αντιμέτωπη με την Ανα Ζέρλιουκ από την Ουκρανία.

    [21] ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο Θ.ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Με τον Θοδωρή Ζαγοράκη να βρίσκεται στη διάθεση του Οτο Ρεχάγκελ συνεχίζεται σήμερα η προετοιμασία της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, ενόψει του κρίσιμου αγώνα με την Ουκρανία που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, στο Κίεβο.

    Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ενσωματώθηκε στην αποστολή και προπονείται μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες για το καθοριστικό παιχνίδι με τους Ουκρανούς στο «Ολιμπίνσκι» που είναι στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    Μετά την ήττα από την Αλβανία και την ισοπαλία με την Τουρκία, η Εθνική μας ομάδα ψάχνει μόνο νίκη κόντρα στην Ουκρανία. Οι διεθνείς εμφανίζονται αισιόδοξοι, γνωρίζοντας πάντως τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στο συγκεκριμένο ματς. «Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Εύχομαι να πάρουμε τη νίκη και να δώσουμε χαρά σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τάκης Φύσσας.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ από την πλευρά του προβληματίζεται από την απουσία του Δημήτρη Παπαδόπουλου, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα του πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Γερμανός τεχνικός ανησυχεί όσον αφορά την επιθετική γραμμή και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

    Η προετοιμασία της Εθνικής μας ομάδας θα ολοκληρωθεί αύριο στην Αθήνα και την Πέμπτη η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα αναχωρήσει με πτήση τσάρτερ για το Κίεβο.

    [22] ΟΙ 8 ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2004 (14:27 UTC+2)

    Οι 8 όμιλοι του Κυπέλλου UEFA που αναδείχτηκαν σήμερα μετά την κλήρωση στη Νιόν της Ελβετίας είναι αναλυτικά οι εξής:

    1ος όμιλος: Φέγενορντ (Ολλανδία), Σάλκε (Γερμανία), Βασιλεία (Ελβετία), Χαρτς (Σκοτία) και Φερεντσβάρος (Ουγγαρία).

    2ος όμιλος: Πάρμα (Ιταλία), Μπεσίκτας (Τουρκία), Αθλετικ Μπιλμπάο (Ισπανία), Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) και Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο).

    3ος όμιλος: Μπριζ (Βέλγιο), Σαραγόσα (Ισπανία), Ουτρέχτη (Ολλανδία), Ντνίπρο (Ουκρανία) και Αούστρια (Αυστρία).

    4ος όμιλος: Νιούκαστλ (Αγγλία), Σπόρτιγκ Λισσαβόνας (Πορτογαλία), Σοσό (Γαλλία), Πανιώνιος (Ελλάδα) και Ντιναμό Τιφλίδας (Ρωσία).

    5ος όμιλος: Λάτσιο (Ιταλία), Βιγιαρεάλ (Ισπανία), Μίλντεσμπρο (Αγγλία), Παρτιζάν (Σερβία) και Αιγάλεω (Ελλάδα).

    6ος όμιλος: Ρέιντζερς (Σκοτία), Οσέρ (Γαλλία), Γκράτσερ (Αυστρία), Αμίκα (Πολωνία) και Αλκμάαρ (Ολλανδία).

    7ος όμιλος: Στουτγκάρδη (Γερμανία), Μπενφίκα (Πορτογαλία), Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία), Χάρενβεν (Ολλανδία) και Μπέβερεν (Βέλγιο).

    8ος όμιλος: ΑΕΚ (Ελλάδα), Λιλ (Γαλλία), Σεβίλη (Ισπανία), Ααχεν (Γερμανία) και Ζενίτ (Ρωσία).

    Οι τρεις πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου θα προκριθούν στη φάση των «32» του Κυπέλλου UEFA, όπου θα αγωνιστούν και οι οχτώ ομάδες που θα καταλάβουν την τρίτη θέση στους ομίλους του Champions League.

    [23] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΓΙΑ ΑΕΚ, ΠΑΝΙΩΝΙΟ, ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2004 (13:54 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Νιόν της Ελβετίας η κλήρωση για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA, η οποία ανέδειξε τους αντιπάλους για την ΑΕΚ, τον Πανιώνιο και το Αιγάλεω. Και αν για την Ενωση και τους Νεοσμυρνιώτες υπάρχουν ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το Αιγάλεω χρειάζεται ένα "θαύμα".

    Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ κληρώθηκε στον 8ο όμιλο της ευρωπαϊκής διοργάνωσης και θα αντιμετωπίσει τη Λιλ από τη Γαλλία, τη Σεβίλη από την Ισπανία, την Ααχεν από τη Γερμανία και τη Ζενίτ από τη Ρωσία. Δεδομένου ότι στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA προκρίνονται τρεις ομάδες, η Ένωση έχει αρκετές ελπίδες πρόκρισης.

    Ο Πανιώνιος κληρώθηκε στον 4ο όμιλο με αντιπάλους τη Νιούκαστλ από την Αγγλία, την Σπόρτιγκ Λισσαβόνας από την Πορτογαλία, τη Σοσό από τη Γαλλία και τη Ντιναμό Τυφλίδας από τη Ρωσία. Οι Νεοσμυρνιώτες καλούνται να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις εάν θέλουν να πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

    Τέλος, στον 5ο όμιλο του Κυπέλλου UEFA κληρώθηκε το Αιγάλεω και θα αναμετρηθεί τη Λάτσιο από την Ιταλία, τη Βιγιαρεάλ από την Ισπανία, τη Μίλντεσμπρο από την Αγγλία και την Παρτιζάν από τη Σερβία. Τους ποδοσφαιριστές του Αιγάλεω τους περιμένει ένας «Γολγοθάς» καθώς οι αντίπαλοι τους είναι ιδιαίτερα δυνατοί και οι μάχες που θα ακολουθήσουν θα είναι σκληρές.

    Υπενθυμίζεται πως στην κληρωτίδα για το Κύπελλο UEFA μπήκαν συνολικά 40 ευρωπαϊκές ομάδες που χωρίστηκαν σε 8 ομίλους.

    [24] ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2004 (13:20 UTC+2)

    Με απουσίες θα παραταχθεί αύριο, στις 3:30 το μεσημέρι, ο Ηρακλής στο Κερατσίνι, στον αγώνα ρεβάνς για την Α' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Οι κυανόλευκοι θέλουν να πάρουν την πρόκριση εκτός έδρας, ωστόσο με το 2-1 του πρώτου παιχνιδιού μόνο σίγουροι δεν μπορούν να αισθάνονται.

    Οι παίκτες του Γηραιού γνωρίζουν πως θα πρέπει να δείξουν την ανάλογη προσοχή και σοβαρότητα κόντρα στο Κερατσίνι για να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Κυπέλλου. Εκτός αποστολής έμειναν ο τραυματίας Σεγκιρί, οι ανέτοιμοι Δρούγας, Παπαποστόλου, ο Μουράτι που κλήθηκε στην Εθνική Αλβανίας και οι Π.Καπετάνος, Παπαζαχαρίας και Λαγός που ενσωματώθηκαν στην Εθνική Ελπίδων.

    Το θετικό είναι πως η ψυχολογία της ομάδας βρίσκεται στα ύψη, παρά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, καθώς ο Ηρακλής πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στην Τούμπα και έδειξε δυνατότητες να πετύχει κάτι καλό τη φετινή περίοδο.

    Αμέσως μετά το παιχνίδι Κυπέλλου οι κυανόλευκοι θα ξεκουραστούν ενώ με αφορμή τη διακοπή του πρωταθλήματος θα δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες τους.

    [25] ΝΕΚΡΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ

    Τελ Αβίβ, 5 Οκτωβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Νεκρός από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων έπεσε ο στρατιωτικός διοικητής της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ, Μπασίρ αν Νταμπάς στη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης στη Γάζα.

    Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Παλαιστίνιος Μπασίρ αν Νταμπάς σκοτώθηκε, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του. Πρόκειται για το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της Τζιχάντ που χάνει τη ζωή του μετά το χτύπημα κατά του Αμπντέλ αλ Ραντίσι, τον περασμένο Απρίλιο.

    [26] ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΡΥΠΤΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑ

    Μαδρίτη, 5 Οκτωβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Δύο σοβιετικού τύπου πύραυλοι μέσου βεληνεκούς εντοπίστηκαν στις κρύπτες όπλων της ΕΤΑ στη νοτιοδυτική Γαλλία κατά την αστυνομική έφοδο που οδήγησε στη σύλληψη του καταζητούμενου επί 20 χρόνια αρχηγού της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης Μιγκέλ Αλμπίσου Ιριάρτε ή «Αντσα».

    «Οι πύραυλοι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας. Ο τύπος των πυραύλων δεν έγινε γνωστός, όμως εκτιμάται πως η βασκική αυτονομιστική οργάνωση διαθέτει αρκετούς φορητούς πυραύλους Sam 7, ικανούς να καταρρίψουν ελικόπτερα ή αεροπλάνα που πετούν σε χαμηλό ύψος.

    Οπως επισημαίνει το Associated Press, στις αποθήκες της ΕΤΑ στη νοτιοδυτική Γαλλία εντοπίστηκαν από τους άνδρες της αστυνομίας πάνω από 700 κίλα εκρηκτικών, χημικές ουσίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, 40.000 σφαίρες, εκατοντάδες πυροκροτητές και δεκάδες όπλα.

    [27] ΣΩΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ

    Παρίσι, 5 Οκτωβρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Το πλήρωμα του καναδικού υποβρυχίου που είχε στείλει σήμα κινδύνου από τον βόρειο Ατλαντικό είναι "σώο και αβλαβές" με εξαίρεση τρία άτομα που έχουν ελαφρά τραύματα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του καναδικού πολεμικού ναυτικού.

    [28] ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΕΚΛΕΙΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

    Ριάντ, 5 Οκτωβρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Ο Σαουδάραβας υπουργός αρμόδιος για Ισλαμικές Υποθέσεις διέλυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Αλ-Χαραμάιν που έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, έγινε γνωστό σήμερα από το ίδρυμα.

    Το ίδρυμα αυτό είναι η πλέον σημαντική μη κυβερνητική φιλανθρωπική οργάνωση της Σαουδικής Αραβίας. Το ίδρυμα εξασφάλιζε δωρεές από Σαουδάραβες που έφταναν έως και τα 50 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

    [29] Η ΧΑΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Τελ Αβιβ, 5 Οκτωβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις με αυτοσχέδιους πυραύλους στο Ισραήλ, για όσο χρονικό διάστημα η χώρα αυτή συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα.

    «Oσο για αυτά που λέγονται για μια πρωτοβουλία για να σταματήσουν οι επιθέσεις με πυραύλους Κάσαμ δηλώνουμε το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε την αντίσταση».

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε σε ραδιοφωνική του ομιλία, ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν στον κατακτητή το οποιοδήποτε πρόσχημα για να επιτεθεί.

    [30] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2004 (14:24 UTC+2)

    Στη 7η ημέρα έφτασε το 6ο Διεθνές Πανόραμα που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και η μεγάλη προσέλευση των θεατών αποδεικνύει την δίψα τους για "εξερεύνηση" των εικόνων που έκαναν οι δημιουργοί από τόσες πολλές χώρες

    Μέχρι τώρα έχουν έρθει οι:ο Juan J. Moreno απο την Ισπανια  σκηνοθετης της ταινιας "Las primeras veces" για να προλογισει ην ταινια του, από την Αργεντινή, η παραγωγός της ταινίας " Armadillo" . Mercedes Fantini Ortiz, ο. Ervin Unapuu  από την Εσθονία, σκηνοθέτης της ταινίας "Simple questions", ο Artan Maku από την Αλβανία  για να προλογίσει την ταινία του "Mirage in the desert", ο Avi Mograbi  από το Ισραήλ  με την ταινία "Detail", ο. Michael Sorenson από την Δανία  σκηνοθέτης της ταινίας "Converging With Angels (Dogme 25)" ενώ αναμένονται ο Angelo Serio από την  Ιταλία   με την ταινία "ISA 9000", ο Vlade Denchov από την Π.Γ.Δ.Μ με την ταινία "1000 years lake yesterday", η. Aggeliki Gianakopoulos από τις Η.Π.Α για την ταινία της "A Greek woman" .

    Το σύνολο των Ελλήνων σκηνοθετών που συμμετέχουν αναμένεται να έρθει τις 3 τελευταίες μέρες, καθώς και οι 16 σκηνοθέτες από την Τουρκία που συμμετέχουν στο αφιέρωμα του Πανοράματος και το οποίο συνδιοργανώνεται με το Διεθνές Φεστιβάλ της ’γκυρας. Την Πέμπτη 7/10 θα έρθει και η καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ ’γκυρας Selda Salman, η οποία θα συναντηθεί με όλους του Έλληνες σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο Πανόραμα την Παρασκευή 8/10 στις 8,30 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για ανταλλαγή απόψεων αλλά και για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

      Όμως αρκετό ενδιαφέρον δείχνουν οι θεατές και για τις παράλληλες ψηφιακές εκθέσεις φωτογραφίας, με θέμα το Βιετνάμ (του Μπάμπη Παπαιωάννου -στελέχους της Γ.Γ. Νέας Γενιάς), και η δεύτερη με θέμα τη Συρία (του Στράτου Κερσανίδη-κριτικού κινηματογράφου)και τέλος οι βραβευμένες φωτογραφίες του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας που διοργάνωσε η Λέσχη Κινηματογράφου σε συνεργασία με το online περιοδικό www.fotoartmagazine.gr

    Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παιδιά Εν Δράσει» υπόσχεται να οργανώσει ένα εναλλακτικό χάπενινγκ τη βραδιά της βράβευσης με θέμα την αντί-παγκοσμιοποίηση, ενώ η οργανωτική επιτροπή του 6ου Διεθνούς Πανοράματος για εκείνη τη βράδια έχει βαλθεί να καταπλήξει "ψηφιακά" το κοινό που θα παρευρεθεί στο τελευταίο ταξίδι στο όνειρο.

     

    [31] OI "FOUR FOR TANGO" ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2004 (14:10 UTC+2)

    Αγαπημένα Τανγκό του Astor Piazzolla θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το κουαρτέτο «Four for Tango» την Κυριακή στις 9 το βράδυ στο Κρατικό Θέατρο. Το κουαρτέτο δημιουργήθηκε το 1998 στην Ιταλία από τον διάσημο σολίστ του μπαντονεόν Massimilliano Pittoco, γνωστό από τις συνεργασίες του με τη Milva, E. Morricone, Roberto Alvares, Luis Bacalov, G. Kremer, N. Piovanni. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του ορφανοτροφείου «’γιος Στυλιανός».

    [32] 4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Την 4η Συνάντηση Φιλαρμονικών διοργανώνει ο Δήμος Πολίχνης, στην Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης. Πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί σε θεσμό κι έχει ως στόχο την ανάδειξη της προσφοράς που μπορεί να έχει το μουσικό αυτό σύνολο στην πολιτιστική παραγωγή.

    Στη φετινή συνάντηση θα συμμετάσχουν οι φιλαρμονικές του Δήμου Χαλάστρας (τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι), της Τρίγλιας Χαλκιδικής (δημοτικά, έντεχνα, λαϊκά), του Δήμου Αμπελοκήπων (μπλουζ και φάνκι), του Δήμου Μίκρας (μουσική λάτιν), του Δήμου Νεάπολης (αποσπάσματα από μιούζικαλ του Μπροντγουέι), του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς (κλασικό ρεπερτόριο) και του Δήμου Πολίχνης (ξένη μουσική).

    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. με την παρέλαση όλων των φιλαρμονικών από το Δημαρχείο Πολίχνης μέχρι το Δημοτικό Θέατρο, ενώ στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η συναυλία.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2004 (10:12 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας, εγγράφων ντοκουμέντων με τίτλο «Μακεδονικός Αγώνας 1904 1908» που παρουσιάζεται με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και το θάνατο του Παύλου Μελά θα εγκαινιάσει την Παρασκευή στις 8 το βράδυ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στο κτίριο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο δήμο Αμπελοκήπων.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Κυριακή στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Αγωνιζόμενου Λαού στην πλατεία Επταλόφου ενώ στις 11.15 θα ακολουθήσει ομιλία για το Μακεδονικό Αγώνα από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευστάθιο Πελαγίδη στην αίθουσα του κινηματοθέατρου του δήμου «Αλέξης Μινωτής».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 5 October 2004 - 18:14:35 UTC