Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ
  • [02] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ
  • [03] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "ΚΕΡΑΝΗΣ" ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Η Α.
  • [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΙΧΑΝ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ
  • [05] ME TO ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [06] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ
  • [07] ΒΡΑΔΙΑ ASTRO PARTY ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
  • [08] "ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

  • [01] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Προχωρούμε με συγκεκριμένο σχέδιο πορείας".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε "από την αρχή προτάξαμε ως γνώμονα της πολιτικής μας τις αλλαγές με διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία. Δεν έχουμε όμως περιθώρια για χαμένο χρόνο, δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με τις δυνάμεις της αδράνειας, ούτε με τις πιέσεις κατεστημένων συμφερόντων. Ευθύνη μας είναι να προχωρήσουμε στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε με το πρόγραμμά μας.Ξέρουμε που είμαστε , ξέρουμε τις δυσκολίες, τι πρέπει να κάνουμε και αυτά ακριβώς κάνουμε".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "στη σημερινή πραγματικότητα οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές αποτελούν μονόδρομο για να χτιστεί μία δυναμική και αναταγωνιστική οικονομία. Αυτή η κυβέρνηση θέλει αντί να είναι πρόσκαιρα αρεστή να είναι μακροχρόνια χρήσιμη. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, αν υπάρχουν. Δυστυχώς απο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν ακούμε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση για ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες έχουν κουραστεί απο γενικόλογες υποσχέσεις που ακούγονταν για πολλά χρόνια σ'αυτό τον τόπο. Γι'αυτό η κοινωνία είναι στο πλευρό αυτή της κυβέρνησης. Διότι διαπιστώνει ότι έχουμε πρόγραμμα, στόχους και αποφασιστικότητα, έχουμε την κοινωνία στο πλευρό μας γι'αυτό θα πετύχουμε".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της "Ολυμπιακής", είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τους κανόνες της ΕΕ και τις αρχές της νέας διακυβέρνησης.

    Βασικές επιδιώξεις μας είναι: η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η διασφάλιση επιδοτούμενων πτήσεων στα νησιά μας με βάση την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και η διασφάλιση βιώσιμης λύσης.

    Πάντως, κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της συμμετοχής του δημοσίου σε ένα πιθανό διάδοχο σχήμα. Ο κ. Καραμανλής στην εισήγησή του επανέλαβε ότι κεντρικοί άξονες της πολιτικής του είναι η επανίδρυση του κράτους και η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, σημειώνοντας "επιλογή μας είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Χώρος συνάντησης με τους πολίτες είναι το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο και στόχος μας είναι ένα κράτος δίπλα στον πολίτη, νοικοκυρεμένο, αποτελεσματικό, πραγματικά κοινωνικό, μία οικονομία ευκαιριών με ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα και μία κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τα προβλήματα που κληροδότησε στην κυβέρνησή του το παρελθόν όπως το δημόσιο χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα, η ανεργία, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η προβληματικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι πολλά και σύνθετα, αλλά υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες δυσχεραίνονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας και ιδίως απο την πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

    Ολα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός, συνθέτουν μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας και "απαιτούν αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευθύνη".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε "γι'αυτό ακριβώς επιλέξαμε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους, που δεν υπονομεύουν όπως γινόταν στο παρελθόν το μέλλον της νέας γενιάς αλλά διασφαλίζουν σίγουρα μία καλύτερη προοπτική για όλους, κυρίως για τη νέα γενιά, για τους μη ευνοουμένους, για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μακρά αναφορά στο έργο της κυβέρνησής του το περασμένο 18μηνο, μίλησε για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, σημειώνοντας ότι "οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία της χώρας μας στη διεθνή σκηνή αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται, υπάρχει συνέπεια, σύνεση και διορατικότητα στην εξωτερική πολιτική μας".

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε απο τους υπουργούς του να συγκρατήσουν ενόψει και του προϋπολογισμού τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να μπει φραγμός στις σπατάλες και προσθέτοντας "έγιναν πολλά, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα και θέλω να ληφθεί σοβαρά υπόψη απο όλους ενόψει και της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Ολα τα υπουργεία καλούνται να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας, τον αποκλεισμό κάθε είδους περιττής δαπάνης, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη δέσμευσή του για τη σταδιακή απο το 2007 μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στάθηκε σε τρείς τομείς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην κατεύθυνση της επανίδρυσης του κράτους και στη θεμελίωση, όπως είπε, ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στην περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας, όπου ενόψει του επόμενο ΚΠΣ θα χωριστεί σε πέντε μείζονες αναπτυξιακές προγραμματικές περιφέρειες, θα εκλέγεται ένα τμήμα του περιφερειακού συμβουλίου και θα γίνει ευρύτατος διάλογος για το μέλλον της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξυγίανση και στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, με στόχο, όπως είπε, να διασφαλιστεί και ο κοινωνικός τους ρόλος και ο σεβασμός στο χρήμα του φορολογούμενου.

    Μπαίνουν, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σε εφαρμογή οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ενώ σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους αφετηρία είναι το πρότυπο του ΟΤΕ. Δεν θίγονται, υπογράμμισε, ούτε οι εργασιακές σχέσεις των ήδη εργαζομένων, ούτε οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

    Ο τρίτος τομέας των μεταρρυθμίσεων είναι οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τους στόχους που είχε βάλει για το 2005, καθώς τα έσοδα έφθασαν στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. που είχε προϋπολογήσει. Προετοιμάσαμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, το έδαφος για νέες αποκρατικοποιήσεις (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Λιμάνια και περαιτέρω αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην Εμπορική και Αγροτική Τράπεζα).

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής μιλώντας για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι αναμένει απο τον καθένα κάθε συμπληρωματική ή βελτιωτική πρόταση και σημείωσε "πρόκειται για προσχέδιο που θα ολοκληρωθεί με την σύμπραξη όλων, είναι το εθνικό σχέδιο με το οποίο ανταποκρίνεται η χώρα στη στρατηγική της Λισαβόνας, είναι η πυξίδα της πορείας μας στους στόχους μας για την οικονομία, την κοινωνία, το συμφέρον του πολίτη".

    Αύριο, συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό η Κυβερνητική Επιτροπή.

    [02] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ "ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ"

    Βερολίνο, 19 Σεπτεμβρίου 2005 (15:51 UTC+2)

    Ο ηγέτης του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ και τους Πράσινους.

    "Αποκλείω κατηγορηματικά οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού δίκην 'φωτεινού σηματοδότη' με κόκκινους και πράσινους", δήλωσε ο Βεστερβέλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε η ηγεσία του κόμματός του για τη χάραξη της μετεκλογικής του πολιτικής.

    [03] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "ΚΕΡΑΝΗΣ" ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 (18:12 UTC+2)

    Τέσσερις προτάσεις για το θέμα της καπνοβιομηχανίας "Κεράνης" διατύπωσε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία, επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε το εργοστάσιο, στο οποίο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

    Η υπεύθυνη του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να δοθούν άμεσα τα κοινωνικά επιδόματα που χρειάζονται οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή. Επίσης ζήτησε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε να ενεργοποιηθούν τράπεζες και επενδυτές με σκοπό να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε, θα θέσει άμεσα στη Βουλή το θέμα αύξησης του συντελεστή δόμησης που έγινε μόνο γι'αυτό το κτίριο, κάτι το οποίο η κα. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε εξαιρετικά ύποπτο.

    Όπως ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου οι συντονισμένες κινήσεις της Αυτοδιοίκησης, της Νομαρχίας αλλά και του Δήμου που πρέπει να μπει στο παιχνίδι και να πάρει θέση γιατί το εργοστάσιο είναι στην περιοχή του, μπορούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ακόμη ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο πτώχευσαν 370 εταιρίες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 25 είχαν 4.500 εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμπαρίσταται και απλά να παρακολουθεί τα γεγονότα.

    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι υπάρχει ανάγκη παρέμβασης με ολοκληρωμένα προγράμματα ανασυγκρότησης, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και πρόσθεσε ότι ο "Κεράνης" είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, μια εταιρία που έχει δυνατότητες.

    "Αυτή η εταιρία, είναι κορμός της εθνικής οικονομίας και όποιοι πάνε να την κλείσουν, κλείνουν την εθνική οικονομία", δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον "Κεράνη" Αλέκος Φλέγγος.

    Ο κ. Φλέγγος είπε ότι εκτός από την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γιακουμάτο, ο οποίος είπε ότι ο "Κεράνης" δεν μπορεί να κλείσει και την κα. Διαμαντοπούλου και το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, θα ενημερωθούν με επισκέψεις τους στο εργοστάσιο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΙΧΑΝ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ HELIOS

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 (18:53 UTC+2)

    Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Φίλιππος Κουτσάφτης, ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα, σχετικά με το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων που αφορούν τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρίας Helios που κατέπεσε την 14η Αυγούστου 2005 στην περιοχή του Γραμματικού.

    Τα ευρήματα των εξετάσεων, σύμφωνα με τον Κουτσάφτη, είναι τα εξής:

    Κυβερνήτης: Οι στεφανιαίες αρτηρίες παρουσιάζουν αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις τύπου Va που προκαλούν επί του πρόσθιου κατιόντος κλάδου στένωση του αυλού μέχρι 45%. Μικροσκοπικώς το μυοκάρδιο παρουσιάζει διάμεσο οίδημα και εστιακή κατάτμηση των μυοκαρδικών κυττάρων. Τα ιστοτεμάχια των πνευμόνων παρουσιάζουν εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Αιμορραγικές διηθήσεις ορογόνου χιτώνα ανιούσας αορτής γενόμενες εν ζωή. Μετρίου βαθμού λιπώδης διήθηση του ήπατος. Αυτολυτικές αλλοιώσεις νεφρού.

    Συμπερασματικά, σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις, ο κυβερνήτης είχε υποστεί:

    1) Πνευμονικό οίδημα,

    2) Αιμορραγικές διηθήσεις ορογόνου χιτώνα ανιούσης αορτής γενόμενες εν ζωή,

    3) Αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις στεφανιαίων αρτηριών τύπου Va που προκαλούν στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο στένωση του αυλού μέχρι 45%.

    Συγκυβερνήτης: Οι στεφανιαίες αρτηρίες παρουσιάζουν βαρύτατες αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις τύπου IV και Va, οι οποίες επί του πρόσθιου κατιόντος και του περισπωμένου κλάδου προκαλούν στένωση του αυλού μέχρι 90%.

    Στο επικάρδιο της αριστερής κοιλίας παρατηρείται αιμορραγική διήθηση, γενόμενη εν ζωή, εκτάσεως 2,5Χ1,5εκατ.

    Μικροσκοπικώς, το μυοκάρδιο παρουσιάζει διάμεσο οίδημα και κατάτμηση των καρδιακών κυττάρων.

    - Το ιστοτεμάχιο του πνεύμονος παρουσιάζει εικόνα πνευμονικού οιδήματος και παθητική υπεραιμία. Αναγνωρίζονται επίσης μέσα στις κυψελίδες μεμονωμένα ενεργοποιημένα κυψελιδικά μακροφάγα.

    - Το ιστοτεμάχιο του ήπατος παρουσιάζει μικρού βαθμού λίπωση.

    - Το ιστοτεμάχιο των μυών πλαγίου κοιλιακού τοιχώματος παρουσιάζει αιμορραγική διήθηση, γενόμενη εν ζωή, διαστάσεων 3Χ0,6 εκατ.

    - Ήπιες αλλοιώσεις διαμεσοσωληναριακής νεφρίτιδος.

    Συμπερασματικά, στον συγκυβερνήτη τα ευρήματα είναι:

    1) Βαρύτατες αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις στεφανιαίων αρτηριών τύπου IV και Va, που προκαλούν επί του πρόσθιου κατιόντος και του περισπωμένου κλάδου στένωση του αυλού μέχρι 90%,

    2) Αιμορραγικές διηθήσεις επικαρδίου αριστερής κοιλίας και μυών πλαγίου κοιλιακού τοιχώματος, γενόμενες εν ζωή,

    3) Πνευμονικό οίδημα. Παθητική υπεραιμία πνεύμονος,

    4) Μικρού βαθμού λίπωση ήπατος,

    5) Ήπιες αλλοιώσεις διάμεσης νεφρίτιδος.

    [05] ME TO ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 (17:10 UTC+2)

    Nα προχωρήσει τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής στοχεύει η κυβέρνηση, αλλά, αν δεν παρουσιαστούν ικανοποιητικές προτάσεις, έχει στη διάθεσή της εναλλακτικές λύσεις, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης.

    Παράλληλα, δεν απέκλεισε την προοπτική ενός μεικτού σχήματος για τον έλεγχο της εταιρίας. Στόχος μας, είπε, είναι ένα ισχυρό σχήμα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στις αερομεταφορές. Οι δηλώσεις έγιναν επ' ευκαιρία της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, την οποία και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν ως "χρήσιμη και σοβαρή". Πέραν του κ.Αλογοσκούφη, στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί Χ.Φώλιας, Π.Δούκας και Α.Ρεγκούζας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει το σύστημα ελεύθερων διαπραγματεύσεων που διαμορφώνει τις αυξήσεις στους μισθούς, το οποίο χαρακτήρισε επιτυχημένο, απαντώντας έτσι σε σενάρια που εμφάνιζαν προοπτικές υποβάθμισης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι το 2006 θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και η συζήτηση για την νέα φορολογική μεταρρύθμιση που αφορά τον φόρο φυσικών προσώπων από το 2007. Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για ένα δίκαιο, αποτελεσματικό σύστημα που θα συμβάλει στην ελάφρυνση των μισθωτών και θα προκύψει μέσα από τον διαλόγο.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε ως εξαιρετικά στενά τα περιθώρια περαιτέρω περικοπών των δαπανών, ώστε να προκύψει η δυνατότητα παροχής επιδόματος θέρμανσης, απαντώντας εμμέσως αλλά αρνητικά στο σχετικό αίτημα των συνδικάτων.

    Ο Χ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ζήτησε μια συμφωνία σύγκλισης για τους μισθούς, προειδοποιώντας ότι τα συνδικάτα θα διεκδικήσουν αυξήσεις που θα καλύπτουν την προστασία από τον πληθωρισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αλλά και τμήμα των απωλειών του εργατικού εισοδήματος. Ζήτησε επίσης χρονοδιάγραμμα υποστήριξης του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο μετά το 2025, αφού, όπως υποστήριξε, οι σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, τουλάχιστον στο ΙΚΑ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, διεκδικώντας ιδιαίτερα το επίδομα θέρμανσης και σημειώνοντας ότι μια τριμελής οικογένεια που ζει σε σπίτι 70-80 τμ, θα έχει επιβάρυνση από τα καύσιμα τουλάχιστον 305 ευρώ. Τα συνδικάτα ζητούν επίδομα θέρμανσης 300 ευρώ για όλους τους μισθωτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 11.000 ευρώ.

    Ιδιαίτερα "αυστηρός" ήταν ο κ Πολυζωγόπουλος στο ζήτημα των απολύσεων και των απειλών εργοδοτών να κλείσουν ή να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους σε άλλες χώρες. Προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι παρακολουθούν αυτούς που απειλούν και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι κρατικές επιδοτήσεις των επιχειρήσεων που κλείνουν. Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας στο σχετικό αίτημα, δήλωσε ότι τα στοιχεία υπάρχουν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν στη δημοσιότητα.

    Μετά την συνάντηση ξεκίνησε σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τα στελέχη των εργατικών Ομοσπονδιών όπου θα διευκρινισθεί η τακτική των συνδικάτων και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους._

    [06] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2005 (17:00 UTC+2)

    Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να ματαιωθεί ο σχεδιασμός του ομίλου Λαναρά για "λουκέτο" σε δύο εργοστάσια της Κλωνατέξ, εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Ναούσης. Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Εν αναμονή των εξελίξεων, περίπου 1.000 άτομα πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία προς την κεντρική πλατεία της Νάουσας, όπου το πλήθος διαλύθηκε.

    Υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη πανναουσική απεργία, αφού οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια έχουν συνεγείρει στις κινητοποιήσεις τους και τους εμπόρους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους οικοδόμους και τους δημοτικούς υπαλλήλους της πόλης.

    'Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής, "η απεργία στα εργοστάσια του ομίλου Κλωνατέξ ήταν καθολική και το ίδιο συνέβη και στις μονάδες του Βαρβαρέσου. Οι δημοτικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές, όπως και πολλές βιοτεχνίες. Οι έμποροι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στην κυβωτιοποιία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις"._

    ΑΛ.Γ

    [07] ΒΡΑΔΙΑ ASTRO PARTY ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2005 (10:35 UTC+2)

    Βραδιά «Astro Party» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, στο χώρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας, το οποίο, μαζί με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, συμμετέχει στον εορτασμό του «Ετους του Ευρωπαίου Ερευνητή», όπως έχει ανακηρυχθεί το 2005 από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την ίδια μέρα θα διοργανωθούν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη μία σειρά δράσεων με στόχο να τιμηθεί ο ρόλος του Ευρωπαίου Ερευνητή. Με αυτές τις πρωτοποριακές δράσεις καλούνται να γνωρίσουν νέοι ηλικίας από 12 έως 25 ετών το μαγευτικό χώρο της επιστημονικής έρευνας.

    Eκδηλώσεις, με ψυχαγωγικό χαρακτήρα στις οποίες συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς, Μουσεία, Εργαστήρια και Πανεπιστήμια θα γίνουν το ίδιο βράδυ σε δώδεκα Ευρωπαϊκές πόλεις. Στόχος τους είναι να δοθεί στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους η ευκαιρία να προσεγγίσουν τους τομείς της έρευνας, αλλά και τους ίδιους τους ερευνητές σε ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό περιβάλλον.

    Στο χώρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας, θα υπάρχουν δέκα τηλεσκόπια για την παρατήρηση του ουράνιου θόλου, θα προβληθεί η νέα ταινία του Πλανητάριου «Με θέα τους Πλανήτες», ενώ νέοι Έλληνες ερευνητές θα ενημερώνουν το κοινό για τις δραστηριότητες τους. Επίσης, γνωστοί Dj της πόλης θα πλαισιώσουν την εκδήλωση με ζωντανή μουσική.

    Τη βραδιά θα προλογίσει ο Αντιπρόεδρος του Κ.Δ.Ε.Μ.Τ. Καθηγητής Δημήτρης Ψύλλος και θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Καθηγητής Κώστας Κυπαρισσίδης και η κα. Stefania Bettini εκπρόσωπος της Ε.Ε που ασχολείται με θέματα έρευνας, τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού.

    [08] "ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2005 (10:25 UTC+2)

    Έχοντας ξεπεράσει τις 200 παραστάσεις στο «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου, Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, θα παρουσιαστεί από το «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου, στο θέατρο Δάσους, αύριο Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων.

    Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Ιορδανίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Νίκου Σαριδάκη οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, η μουσική του Kris Kukul, η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 19 September 2005 - 18:13:47 UTC