Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΚ
  • [02] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΕΠΑΦΕΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [04] ΕΝΟΡΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΚΑΤΙΑΣ ΜΕ
  • [07] ΕΞΩΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ "ΕΦΤΑΣΑΝ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟ ΝΕΟ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «ΕΡΩΤΟΣ ΟΡΑΜΑΤΑ»ΜΕ «ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ

  • [01] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΚ

    Ρώμη, 31 Μαρτίου 2006 (08:52 UTC+2)

    Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο 17ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

    Υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εξωτερικού εχθρού «στο εσωτερικό μέτωπο, νέα είδη απειλών που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας απαιτούν μια συλλογική ανταπόκριση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει συμβιβασμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολιτικές ελευθερίες. Στο δε εξωτερικό μέτωπο, η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται το σεβασμό των εξωτερικών της συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

    «Η Ευρώπη πρέπει να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μια θεσμική κρίση. Είναι μια κρίση εμπιστοσύνης. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις ανησυχίες τους».

    Και πρόσθεσε ότι «η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι να οικοδομήσουμε μια ισχυρή ένωση Κρατών αλλά μια ισχυρή ένωση Πολιτών».

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η εμβάθυνση της ΕΕ καθυστερεί σε σχέση με την διεύρυνση και σημείωσε πως "πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ επικουρικότητας, αλληλεγγύης και ατομικότητας, με έναν ορθολογιστικό καταμερισμό αρμοδιοτήτων».

    Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι απαιτούν μια στοχευμένη απάντηση, καθώς «κοινός στόχος είναι να κάνουμε την Ευρώπη την δυναμικότερη και ανταγωνιστικότερη οικονομία στον κόσμο».

    Σ' αυτή τη διαδικασία «ανάπτυξη, παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ευκαιριών απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πολίτες και εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια τέτοια Ευρώπη θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των πολιτών της».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, τέλος, ότι οι πολίτες δεν θα αισθάνονται αποξενωμένοι από το ευρωπαϊκό όραμα, ακολουθώντας διαφανείς διαδικασίες και δίνοντας ευκαιρίες στον καθένα να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία διαμόρφωσης και εφαρμογής των πολιτικών.

    Συναντήσεις Καραμανλή στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ

    Η κατάσταση στη Βαλκανική, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά και τα προβλήματα των ομογενών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή -στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ- με τον ομόλογό του της Σερβίας Β. Κοστούνιτσα, τον Καγκελάριο της Αυστρίας Β. Σιούσελ και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας.

    Στη συνάντηση με τον Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα συζητήθηκε το ζήτημα του Κοσσόβου, η κρατική ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου - ενόψει και του δημοψηφίσματος του Μαϊου - και οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα.

    Με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Αυστριακό καγκελάριο η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Κυπριακό - και συμφωνήθηκε να ενημερώνεται ο κ. Σιούσελ για τις εξελίξεις - στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας - επαναβεβαιώθηκε ότι πρέπει να εκπληρώσει η γειτονική χώρα όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ - ενώ σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική συνθήκη ο Αυστριακός καγκελάριος ξεδίπλωσε την τακτική που θα ακολουθηθεί κάνοντας λόγο για προσεκτικά βήματα.

    Με τον πρόεδρο της Γεωργίας, ο Κ. Καραμανλής έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς της Τσάλκας - μεταξύ άλλων και τις απαλλοτριώσεις περιουσιών, χωρίς αποζημιώσεις- την κατάσταση στην περιοχή και την συνεργασία στις ευρωατλαντικές δομές.

    [02] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2006 (08:54 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μεταβαίνει σήμερα, στην Ιταλία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ρομάνο Πρόντι, και τον Πιέρο Φασίνο, και θα συμμετάσχει σε προεκλογικές εκδηλώσεις της Ένωσης των Κομμάτων της Αριστεράς.

    Ο κ. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Ένωσης, Ρομάντο Πρόντι, αύριο Σάββατο, στις 9.00 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας της Ένωσης, στη Ρώμη.

    Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για την Τεργέστη, προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο προεκλογικές εκδηλώσεις, μαζί με τον Γραμματέα του Κόμματος των Δημοκρατών της Αριστεράς, Πιέρο Φασίνο.

    Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει στην πόλη Γκορίτσια, (λίγο έξω από την Τεργέστη) στις 3.30 μ.μ. όπου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει για τους «Πρωταγωνιστές της Νέας Ευρώπης».

    Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Τεργέστη, στις 6.30 μ.μ., η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά απευθείας σε ολόκληρη την Ιταλία, όπου ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, και ο Πιέρο Φασίνο, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου, Μαουρίτσιο Κονστάντσο, για το μέλλον της Ευρώπης και του σοσιαλισμού.

    Παράλληλα, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος, θα επισκεφθεί αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 3.00 μ.μ., τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη και θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων.

    [03] ΕΠΑΦΕΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Ρώμη, 30 Μαρτίου 2006 (23:27 UTC+2)

    Η κατάσταση στη Βαλκανική, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά και τα προβλήματα των ομογενών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή -στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ- με τον ομόλογό του της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σιούσελ και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Στη συνάντηση με τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα συζητήθηκε το ζήτημα του Κοσσόβου, η κρατική ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου -ενόψει και του δημοψηφίσματος του Μαϊου- και οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα.

    Με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Αυστριακό καγκελάριο η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Κυπριακό - και συμφωνήθηκε να ενημερώνεται ο κ. Σιούσελ για τις εξελίξεις - στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας - επαναβεβαιώθηκε ότι πρέπει να εκπληρώσει η γειτονική χώρα όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ - ενώ σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαική Συνταγματική συνθήκη ο Αυστριακός Καγκελλάριος ξεδίπλωσε την τακτική που θα ακολουθηθεί κάνοντας λόγο για προσεκτικά βήματα.

    Με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, ο Κ. Καραμανλής έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς της Τσάλκας -μεταξύ άλλων και τις απαλλοτριώσεις περιουσιών, χωρίς αποζημιώσεις- την κατάσταση στην περιοχή και την συνεργασία στις ευρωατλαντικές δομές.

    A. Παναγόπουλος

    [04] ΕΝΟΡΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2006 (17:37 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν το θάνατο τριών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κελί της Δ΄ πτέρυγας. Επίσης, έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

    Ο κ. Παπαληγούρας διέκοψε την παραμονή του στις Βρυξέλλες, όπου εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη διεθνή διάσκεψη για την ενίσχυση των θεσμών και του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, ώστε να ενημερωθεί απευθείας για τις συνθήκες της τραγωδίας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προκύπτουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας για την τραγωδία στο κελί 80. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβησαν δύο αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής με ιατροδικαστή και αστυνομικούς της Εγκληματικής Υπηρεσίας που ερεύνησαν το χώρο.

    Από την έρευνα εντοπίστηκε ένα παλαμικό αποτύπωμα στο τζάμι του παραθύρου, στοιχείο ενδεχομένως που οδηγεί σε σκέψεις ότι οι κρατούμενοι προσπάθησαν να βγουν από το φλεγόμενο κελί.

    Ωστόσο, δεν αποκλείεται από τις αρχές, οι κρατούμενοι να προκάλεσαν οι ίδιοι για κάποιο λόγο την πυρκαγιά, κάτι που δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων. Οι αρμόδιες αρχές στηρίζουν τις ελπίδες τους για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση και να απαντηθούν τα ερωτήματα, στην κατάθεση του τραυματία κρατούμενου ο οποίος θα μιλήσει όταν το επιτρέψουν οι γιατροί και η κατάσταση της υγείας του.

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Παν. Πανούρης, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από τη Διεύθυνση των φυλακών. Ο κ. Πανούρης μετέφερε την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της τραγωδίας.

    Τη λύπη της κυβέρνησης για τους θανάτους τριών κρατουμένων και τον βαρύ τραυματισμό του τετάρτου, εξέφρασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα για την επείγουσα κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων και συγκεκριμένα έξι φυλακών αυξημένης χωρητικότητας που θα προσφέρουν καλύτερους όρους διαβίωσης για τους κρατουμένους. Η παράδοση του πρώτου νέου σωφρονιστικού καταστήματος

    προβλέπεται να γίνει στα Τρίκαλα εντός των προσεχών εβδομάδων.

    Στο μεταξύ, στις φυλακές Κορυδαλλού έχουν ενταθεί τα μέτρα φύλαξης των συνολικά 2.262 κρατουμένων τόσο μέσα στη φυλακή, όσο και περιμετρικά, καθώς δεκάδες κρατούμενοι -κυρίως της Δ' και της Γ' πτέρυγας- αρνούνται να λάβουν συσσίτιο.

    Ο εισαγγελέας-επόπτης των φυλακών Κορυδαλλού Αντώνης Λιόγας ξεκίνησε ήδη τη διερεύνηση των αιτιών κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι τρεις κρατούμενοι και υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα ο τέταρτος του κελιού 80 της Δ' πτέρυγας.

    Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας θα εξετασθούν όχι μόνο οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι της "βάρδιας" στην Δ' πτέρυγα, αλλά και τουλάχιστον 20 κρατούμενοι σε διπλανά ή κοντινά κελιά με το κελί των τριών άτυχων κρατουμένων. Και αυτό γιατί κάποιοι από αυτούς δήλωναν σήμερα ότι αν και καλούσαν σε βοήθεια, οι δύο υπάλληλοι φύλαξης άργησαν να ξεκλειδώσουν το κελί, ενώ δεν ειδοποίησαν έγκαιρα την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Η ταυτότητα των θυμάτων

    Νεκροί είναι οι: Στρουμπάκος Νικόλαος του Χαράλαμπου και της Διονυσίας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962, Greca Marian του Eleonor και της Maria, που γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1968 και Paduraru Fanel ή Niculescu Dimitri του Konstantin ή Palic Gabril και της Emilia ή Fanika, που γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1972. Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» ο Radu Nikolae του Ion και της Stefana, που γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1974.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (17:02 UTC+2)

    Σήμερα Παρασκευή, στις 20:30, στην αίθουσα Α΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων του 5ου ορόφου, του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Χρίστου Μούρτζιου.

    Ο ζωγράφος Χρίστος Μούρτζιος, εκφράζει μια σεμνότητα στη ζωγραφική του, η οποία δεν οφείλεται στην αυτοδίδακτη πορεία του, αλλά στην ευαίσθητη καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία. Είναι ένας δημιουργός ελεύθερος και εστιάζει το ενδιαφέρον του στην τοπιογραφία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό τοπίο και σε εξοχικούς οικισμούς, με έντονη την απουσία της ανθρώπινης μορφής. Έχει ύφος και πνεύμα ανοιχτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Δημιουργεί ασταμάτητα και πειραματίζεται σε νέα πεδία, με εμφανή εκφραστικά αποτελέσματα.

    Είναι μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών, με διαχρονική παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, με μια σειρά σημαντικών ατομικών εκθέσεων, αλλά και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 16 Απριλίου.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΚΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ), ΣΤΟ ΚΙΘ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (17:02 UTC+2)

    Σήμερα Παρασκευή, στις 19:30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου), οι εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ, σε συνεργασία με το Α΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Κατερίνας Κ. Τερζοπούλου «Ο Καημός της Πριγκίπισσας Αννέτας», το πρώτο της σειράς «Η Κάτια με τα Παραμύθια».

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

    Η εκπαιδευτικός , Υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Χαρίκλεια Τερζιτάνου.

    Ο συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ανταποκριτής επικαίρων ΤV, Νίκος Μπιλιλής.

    Και η Κατερίνα Τερζοπούλου , η οποία σαν «Κάτια με τα παραμύθια» θα παρουσιάσει στα παιδιά κάποιες σκηνές του παραμυθιού.

    Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας θα υπογράψει τα βιβλία χαρίζοντας φωτογραφίες της Κάτιας με αφιέρωση στους μικρούς αναγνώστες.

    [07] ΕΞΩΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ "ΕΦΤΑΣΑΝ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (12:06 UTC+2)

    Τα εξωτικά μπαχαρικά της Ινδίας , το ρύζι από τις χώρες της Ασίας καθώς και το βαμβάκι «έφτασαν» στην αρχαία Ελλάδα κατά την περίοδο 334-322 πΧ χάρη στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή κατά την διάρκεια της οποίας καταγράφηκε πλήθος φυτών και βοτάνων καθώς και ειδών από το ζωικό βασίλειο όπως οι παπαγάλοι, οι ελέφαντες, οι πίθηκοι , οι φάλαινες κλπ.

    Η επιστημονική πτυχή της μνημειώδους πορείας των Ελλήνων στην Ανατολή αποτέλεσε αντικείμενο του βιβλίου του γεωπόνου-γεωργοοικονομολόγου Μάριου Κουτσούκου, με τίτλο "Μέγας Αλέξανδρος και Γεωπονική Επιστήμη. Η Επιστημονική Πτυχή της Εκστρατείας στην Ανατολή", στο οποίο επισημαίνεται η μεγάλη συνεισφορά του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανάπτυξη της γεωπονικής επιστήμης, αλλά και εν γένει των επιστημών.

    «Ο Αλέξανδρος, στην μνημειώδη πορεία του στην Ανατολή, παράλληλα με την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων έδινε μεγάλη σημασία και στην ανεύρεση νέων δρόμων στον επιστημονικό τομέα. Ειδικά όσον αφορά τη γεωπονική επιστήμη, με την ευρύτερη έννοια του όρου, ο Μακεδόνας στρατηλάτης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της επηρεαζόμενος ίσως και από τα συγγράμματα του δασκάλου του, Αριστοτέλη. Απ' όποιο μέρος και αν περνούσε ο στρατός του, ο Αλέξανδρος έδινε εντολή στο επιστημονικό του επιτελείο να εξερευνήσει, να περιγράψει και να χαρτογραφήσει τα νέα εδάφη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χλωρίδα και την πανίδα, στο φυτικό πλούτο καθώς και στις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις περιγραφές άνοιξαν νέους δρόμους στην μετέπειτα ανάπτυξη των ειδικών επιστημών. Έτσι, στα σχεδόν έντεκα χρόνια που πέρασε ο Αλέξανδρος στις μακρινές και ανεξερεύνητες χώρες της Ανατολής, δεν αναλώθηκε μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά οργάνωσε και συντόνισε πληθώρα εξερευνητικών αποστολών επιστημονικού χαρακτήρα» ανέφερε ο Μάριος Κουτσούκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση του βιβλίου του από τον καθηγητή του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Α.Π.Θ. Γεώργιο Δαουτόπουλο.

    Χάρη στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου καταγράφηκε από το επιστημονικό του επιτελείο. Οι αναφορές που έστελναν στον Αριστοτέλη οι επιστήμονες, οι οποίοι συνόδεψαν τον Μακεδόνα στρατηλάτη στην εκστρατεία του, αποτέλεσαν τη βάση για δύο συγγράμματα που έγραψε ο Θεόφραστος , ο οποίος διαδέχτηκε τον Αριστοτέλη στην Περιπατητική Σχολή και θεωρείται ο «πατέρας» της φυτολογίας και της βοτανικής

    «Το σημαντικότερο είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος με την εκστρατεία που έκανε πριν από περισσότερο από δύο χιλιετίες δίνει μάθημα στην σημερινή πολιτική ηγεσία για το πώς πρέπει να διαμορφώσει οικονομική πολιτική διότι έχουμε πολιτική διπλωματία αλλά δεν έχουμε οικονομική διπλωματία, δεν έχουμε εμπορικούς ακολούθους» επισήμανε από την πλευρά του ο κ Δαουτόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είχε πολεμικό χαρακτήρα.

    Α.Φ.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (17:30 UTC+2)

    Τον πρέσβη της Αλβανίας στη χώρα μας κ. Vili Minarolli, μαζί με τον Πρόξενο της χώρας κ. Thomaq Nini θα δεχθεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2006 στη μία το μεσημέρι στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (16:51 UTC+2)

    Η καθιερωμένη συνάντηση του Δημάρχου με τους δημοσιογράφους θα πραγματοποιηθεί αύριο (Παρασκευή), στις 11:30, στο Δημαρχείο (Βενιζέλου 45, 1ος όροφος).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος θα αναφερθεί σε θέματα που αφορούν την πόλη, τον Δήμο και τους δημότες.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (16:50 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Κ. Εγγλέζο και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια επιθεώρησε σήμερα (Πέμπτη), το έργο κατασκευής του νέου κτιρίου της Δημοτικής Αστυνομίας, επί της οδού Μοναστηρίου 93, προϋπολογισμού 1.020.000 .

    Το κτίριο αποτελείται από πέντε ορόφους συνολικού εμβαδού 900 τ.μ. και θα αποτελέσει ένα σύγχρονο υπηρεσιακό κέντρο της Δημοτικής Αστυνομίας.

    Μετά το τέλος της επιθεώρησης ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του από την πορεία των εργασιών, δηλώνοντας ότι : «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναδιοργανώνει τη Δημοτική του Αστυνομία και αυξάνει το μέγεθος της και βεβαίως τον αριθμό των στελεχών που υπηρετούν σε αυτήν. Μέχρι πριν από λίγους μήνες είχαμε μόνο 46 στελέχη στη Δημοτική Αστυνομία και προσλάβαμε άλλους 100. Συγχρόνως, δικαιώθηκαν από το δικαστήριο και όσες είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους αλλά δεν είχαν προσληφθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο. Συνεπώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει σε λίγους μήνες μια δύναμη της τάξεως των 200 στελεχών στη Δημοτική Αστυνομία. Έπρεπε τα στελέχη αυτά να στεγαστούν σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκης . Με συντονισμένες προσπάθειες, εδώ και ένα χρόνο, δημοπρατήσαμε το συγκεκριμένο αυτό έργο και έτσι βρισκόμαστε σήμερα, στην ευχάριστη θέση να λέμε ότι σε ενάμιση μήνα από σήμερα περί τα τέλη Μαΐου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο συγκεκριμένο κτίριο».

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (14:53 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη 4 Απριλίου, στις 20:30, στην αίθουσα Β' Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ψηφιδωτών του Νίκου Μπεντίλα με τίτλο: «ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΟΠΙΑ».

    Ο φιλόλογος Νίκος Μπεντίλας αυτοδίδακτος εικαστικός καλλιτέχνης, διάλεξε την ψηφιδογραφία για να εκφράσει τη δημιουργικότητα και το ταλέντο του με ένα δικό του προσωπικό τρόπο. Οι δημιουργίες του είναι αφηρημένες συνθέσεις με τεχνική αρτιότητα και πρωτοτυπία, ενώ συχνά εμπνέεται από την αρχαία και βυζαντινή εποχή, συνδέοντάς την με τη σύγχρονη τέχνη και χρήση υλικών που εμπεριέχονται στη φύση: φυσικά πετρώματα, απολιθώματα πανίδας και χλωρίδας.

    Η φαντασία του αρχίζει να λειτουργεί με τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των υλικών που συγκεντρώνει προς χρήση, ενώ θαυμάσιος είναι ο συνδυασμός καλλιτεχνικής δημιουργίας και φυσικής ομορφιάς. Οι εικαστικές προτάσεις του Νίκου Μπεντίλα, με την ιδιαιτερότητα των σχεδιαστικών τους μοτίβων και τη χρωματική τους αρμονία, κατορθώνουν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του κοινού γύρω από ένα είδος τέχνης, που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, χρόνο, προσήλωση και μεράκι.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 26 Απριλίου.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (14:50 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν και αυτή τη χρονιά σειρά λογοτεχνικών εκδηλώσεων δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον για τα βιβλία και το διάβασμα.

    Σε όλες τις Παιδικές Βιβλιοθήκες από την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου θα λειτουργούν εκθέσεις παιδικού βιβλίου, ενώ παράλληλα θα γίνονται προβολές ή και ανάγνωση παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

    Την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μοιράσει 500 βιβλία σε μικρούς αναγνώστες, μέσα από τις δραστηριότητες των Δημοτικών

    Βιβλιοθηκών και από τις εκπομπές του Δημοτικού Ραδιοφώνου FM 100.

    Το Τμήμα Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει, επίσης, και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στο «Τρένο του Βιβλίου - Πολιτισμού».

    Σε ένα από τα βαγόνια του τρένου θα λειτουργεί έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα το βιβλίο και έργα των παιδιών που συμμετέχουν στα εργαστήρια ζωγραφικής των Παιδικών Βιβλιοθηκών.

    Το τρένο θα βρίσκεται σταθμευμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (προβλήτα Α΄) από την Τετάρτη 29 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου από τις 9:30 -13:00.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Δημοτικών Παιδικών Βιβλιοθηκών, είναι το ακόλουθο:

    ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΩΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    1/4/06 Π.Β. Καλλιθέας Δραματοποίηση του παραμυθιού «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» από τον ηθοποιό - εμψυχωτή Κρίτωνα Ζαχαριάδη 11:00

    Αρχαιοτήτων 13

    τηλ. 2310.616.076

    5/4/06 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη Λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Γιάννη Τζανή 11:00 Κασσάνδρου 17-19

    τηλ. 2310.274.708

    6/4/06 Π.Β. Ορέστου Δημιουργούμε βιβλία εκδήλωση με την συγγραφέα Άννα Χατζημανώλη & την εικονογράφο

    Κ. Μούσερ-Σπάσου 10:00

    Ορέστου 33 & Χαλκιδικής

    τηλ. 2310.852.384

    6/4/06 Π.Β. Δελφών Λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Νίκο Αρναούτη 12:00 Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3

    τηλ. 2310.324.090

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «ΕΡΩΤΟΣ ΟΡΑΜΑΤΑ»ΜΕ «ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΛΟΓΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (14:48 UTC+2)

    Για έκτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Με τα Χρώματα της Μουσικής». Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν την άνοδο του επιπέδου των σπουδών των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, αρτιότερη επαφή των σπουδαστών με τη μουσική καθώς και την δημιουργία και ανάπτυξη μιας άμεσης επικοινωνίας με τους καλλιτέχνες.

    Οι εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο (Παρασκευή), στις 20:00, στον πολυχώρο «Ανατόλια» - Μαλλιάρης Παιδεία (Δ. Γούναρη 39) με «την γυναίκα στο λόγο, τη μουσική και την εικόνα» και πρωταγωνίστριες έξι νέες γυναίκες που ερμηνεύουν έργα των Βιβάλντι, Μότσαρτ, Σούμπερτ, Μπέρνσταιν, Γκέρσουιν, κ.α. Τίτλος της μουσικής αυτής παρουσίασης είναι «Ωδής Πολύτροπον, Έρωτος Οράματα».

    Συμμετέχουν:

    Τραγούδι: Χιονάτη Γκίνα, Τότα Κυριαζικίδου και Ξανθή Τοκμακίδου. Πιάνο: Κατερίνα Ξενιτίδου. Κιθάρα: Κλέα Τζοβαρίδου. Αφήγηση: Πίστη Οσλιανίτου. Επιλογή - επιμέλεια κειμένου: Τότα Κυριαζικίδου.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (14:45 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και οι Έλληνες εθελοντές διοργανώνουν εκδήλωση για τη βράβευση των εθελοντριών γυναικών για την επιβίωση της αρχέγονης φυλής των Καλλάσα (Καλλάς) στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο (Σάββατο), στις 19:00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη - Πλ. Ιπποδρομίου).

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (14:41 UTC+2)

    Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει με τις Α', Β', Γ', Ψυχιατρικές Κλινικές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς Εταιρία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α) και Θεσσαλική Εταιρία Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης (Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α), εκδήλωση αφιερωμένη στο κοινωνικό και ψυχιατρικό στίγμα, με τίτλο «Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 4 Απριλίου, στις 19:00, στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του Μακεδονία Παλλάς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 31 March 2006 - 19:14:30 UTC