Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΥ
  • [04] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΔΕΚ Γ. ΟΜΗΡΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠ.ΜΑ-Θ.κ.
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ:
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΜΑ-Θ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  • [01] ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2006 (18:20 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλου με τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθ. Νάκο και το γγ του υπουργείου Θ. Βεζυργιάνη, χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στους Δήμους -όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - οι οποίοι ζητούν την άμεση ένταξή τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως ισχύει και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

    Ο κ. Νάκος διαβεβαίωσε την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ πως θα ισχύσει η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, σύμφωνα με την οποία θα ξεκινήσει διάλογος ειδικά για τους μόνιμους υπαλλήλους που εργάζονται στην καθαριότητα στους ΟΤΑ α' βαθμού για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Ο κ. Παυλόπουλος έχει προτείνει τριμερή διαβούλευση μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ, Δημοσίου και ΚΕΔΚΕ και μέχρι τα μέσα Ιουνίου να υπάρξει μια συμφωνία πάνω σε αυτό το θέμα.

    Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα το πρωί έξω από τα γραφεία τους στην πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί έφθασαν στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό και τον γγ του υπουργείου. Μετά από τη συνάντηση κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών επί της Βασ. Σοφίας με σκοπό να συναντηθούν και με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στο γραφείο του.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος δήλωσε πως δεν πήραν καμιά ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Το απόγευμα συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-OΤΑ και αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία για αύριο. Αύριο θα συνεδριάσουν και όλα τα Δ.Σ. των Ενώσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, διεκδικούν την καταβολή αναδρομικών και του πριμ παραγωγικότητας, την επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών καθώς και τη μονιμοποίηση του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκής ανάγκες.

    Πάντως το πρόβλημα από τα σκουπίδια είναι ήδη έντονο σε πολλές περιοχές και στο Δήμο Αθηναίων άρχισαν οι ψεκασμοί σε κάδους στους οποίους έχουν συσσωρευτεί τόνοι σκουπιδιών.

    Υποκινούμενη από κομματικές σκοπιμότητες και αδιάλλακτη χαρακτήρισε τη στάση της ΠΟΕ - ΟΤΑ και την απόφασή της να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος.Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, είναι υποχρεωμένος, κατά τη διάρκεια μίας απεργιακής κινητοποίησης, να προβεί σε δηλώσεις "για εκείνους, οι οποίοι την υποκινούν και για τους λόγους που την υποκινούν. Ουδέποτε, μέχρι σήμερα δεν το έπραξα. Το κάνω όμως τώρα εκ μέρους της Κυβέρνησης διότι πρέπει, πρώτον, να λάμψει η αλήθεια. Δεύτερον, να διασφαλισθεί η υγεία του κοινωνικού συνόλου. Και, τρίτον, να δρομολογηθεί η προστασία των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων".

    Επισήμανε δε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είχε ελάχιστη απήχηση και ουσιαστικά περιορίσθηκε μόνο στην καθαριότητα, αφού οι υπόλοιπες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά. Επίσης, είπε ότι μόνο συγκεκριμένες χωματερές παραμένουν κλειστές και μάλιστα παρανόμως. "Η μικρή απήχηση της απεργιακής κινητοποίησης οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση, μέσα σ' ελάχιστο χρονικό διάστημα - σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια - ικανοποίησε χρόνια αιτήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα περισσότερα από αυτά επί 18 ολόκληρα χρόνια δεν είχαν ικανοποιηθεί.

    Το μεσημέρι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε οτι «δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης των εργαζομένων στους ΟΤΑ».

    Ο κ. Αντώναρος υπογράμμισε ότι «προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του κοινωνικού συνόλου και να τηρηθεί η νομιμότητα, η κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να θίγονται δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες".

    Έχουμε εξ' άλλου την ελπίδα ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2006 (12:14 UTC+2)

    Συνάντηση με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης - αρμόδιο για θέματα Υγείας, Μάρκο Κυπριανού, παρουσία των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ.Αβραμόπουλο και Ανάπτυξης, Δ.Σιούφα, είχε, το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κ.Καραμανλής.

    Οπως δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού στους εκπροσώπους του Τύπου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του και - κυρίως - για το που βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της γρίπης των πτηνών και της προστασίας του καταναλωτή.

    Επιπλέον, αφού τόνισε πως "υπάρχει καλή συνεργασία", η οποία θα συνεχιστεί και σε διμερές επιπέδο και στο συμβούλιο των υπουργών, ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι ικανοποιητική και πως "όλοι εργαζόμαστε για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων".

    Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι η προετοιμασία της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών είναι στο υψηλότερο επίπεδο του κόσμου και παρατήρησε πως στην ΕΕ ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίζεται - κυρίως - σε άγρια πτηνά και ότι σε φάρμες βρέθηκαν δύο κρούσματα, επισημαίνοντας πως υπάρχει υψηλό επιπεδο επίτηρησης.

    Ο κ.Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τη στήριξη των πτηνοτρόφων, την περασμένη εβδομάδα και πως αναζητείται κονδύλι για το ταμείο αλληλεγγύης και η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος σε φάρμακα, σε περίπτωση πανδημίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον "ιατρικό τουρισμό", είπε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή υποστηρίζει αυτή την προοπτική, δηλαδή για Ευρωπαίους, οι οποίοι θέλουν να κάνουν τουρισμό, αλλά και να έχουν ιατρική περίθαλψη σε άλλα κράτη, που, ίσως, οι υπηρεσίες να είναι και πιο φθηνές.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, εξάλλου, αναφέρθηκε στα θέματα προστασίας του καταναλωτή και μίλησε για το θεσμό του συνηγόρου του καταναλωτή, που έχει θεσπιστεί, για την πλήρη λειτουργία της γγ καταναλωτή και για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες "θα δίνουν δύναμη στις καταναλωτικές οργανώσεις".

    «Η δύναμη στον καταναλωτή είναι το απόλυτο όπλο, για καλύτερη ποιότητα», είπε ο κ.Σιούφας, ενώ τόνισε πως "οδηγεί και σε καλύτερη λειτουργία της αγοράς".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε ότι η Ελλάδα έχει πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    «Είμαστε πανέτοιμοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», ανέφερε ο κ Αβραμόπουλος, γιά να προσθέσει τα εξής:

    «Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και η ενίσχυση των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια μας διασφαλίζουν πλήρως».

    Ο Υπουργός Υγείας και Κονωνικής Αλληλεγγύης προανήγγειλε και την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για τον "ιατρικό και θεραπευτικό τουρισμό".

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΥ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2006 (18:19 UTC+2)

    Με την Εθνική Επαγγελματική Οργάνωση Καπνού συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση είπε ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν οι παραγωγοί καπνού και από την κυβέρνηση, διότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον. Με την εγκατάλειψη της υποστήριξης τόνισε, οι παραγωγοί μετά το 2013 θα έχουν μεγάλο πρόβλημα και θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε διαπραγματευτεί τα κονδύλια μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

    Χθες ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας το στίγμα του μοντέλου που προωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την ομιλία του στη διημερίδα για την Αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε το κόμμα του σε συνεργασία με τη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάφερε: Το 1981 το ΠΑΣΟΚ εξελέγη με το σύνθημα «ο λαός στην εξουσία», εμείς σήμερα διεκδικούμε την εξουσία με το σύνθημα «η εξουσία στον λαό».

    «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στην τοπική κοινωνία τη δυνατότητα για μία δημιουργική και αμφίδρομη σχέση με την κεντρική εξουσία και νέες δυνατότητες στην αυτοδιοίκηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ επισήμανε ότι «για να πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο "Καποδίστρια" για τη δημιουργία ισχυρών τοπικών αυτοδιοικήσεων».

    [04] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (20:13 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 85 ετών, ο ποιητής Κλείτος Κύρου. Από την οικογένειά του ανακοινώθηκε πως η αποτέφρωση της σορού του θα γίνει -σύμφωνα με δική του εκφρασμένη επιθυμία- σε γειτονική χώρα και η τέφρα του θα σκορπιστεί στον Όλυμπο. Γεννήθηκε στα 1921 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκε επί 32 χρόνια ως ανώτερος υπάλληλος τραπέζης.

    Παρουσία σεμνή στους «ηχηρούς» κύκλους της λογοτεχνίας και της διανόησης. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος όριζε την ποίηση που υπηρέτησε κοντά 50 χρόνια ­ σαν... «πυρετό στο αίμα» και «θηλιά στον λαιμό». Παιδικός φίλος του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη έφυγε λίγους μήνες μετά και το δικό του χαμό.

    Από τις εκδόσεις «Άγρα» κυκλοφορεί το έργο του (1943-1997) υπό τον τίτλο «Εν όλω».

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΔΕΚ Γ. ΟΜΗΡΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (09:12 UTC+2)

    «Μπαίνουμε σε μία νέα φάση κινητικότητας και προοπτικών, αλλά κεφαλαιώδης προϋπόθεση για να υπάρξουν εξελίξεις είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία τις επεκτατικές κινήσεις της σε βάρος της Κύπρου και να αποδεχτεί - ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε μια ευρωπαϊκή πορεία - ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και όχι σε λογικές διχοτομικές και κηδεμονίας επί της Κύπρου» δήλωσε αργά χθες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ερωτώμενος, για το αν διαβλέπει ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου στην Κύπρο, μπορεί να δημιουργήσει άλλες προϋποθέσεις διαπραγματεύσεων με την άλλη πλευρά, το απέκλεισε κατηγορηματικά «καθώς το σύστημα στην Κύπρο είναι Προεδρικό και ο Πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετία και δεν εξαρτάται από την ύπαρξη της δεδηλωμένης» αλλά ευχήθηκε «να βγει ενισχυμένη η ΕΔΕΚ».

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος και ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Φιλίππειο» της Θεσσαλονίκης για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΕΚ Θεσσαλονίκης, από τον εκλιπόντα Χαράλαμπο Φλουρέντζο, την προσωπικότητα του οποίου εξήρε για την αγωνιστική και κοινωνική του δράση.

    «Οφείλουμε να θυμόμαστε τον αγωνιστή και ιδρυτή της δραστήριας οργάνωσης Θεσσαλονίκης Χ. Φλουρέντζο για τη συνεπή προς τη Δημοκρατία και την πατρίδα δράση του» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ομήρου.

    «Τιμούμε τον ιδρυτή της ΕΔΕΚ Θεσσαλονίκης και αναλογιζόμαστε τους αγώνες του για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το Κυπριακό αλλά και για την επάνοδο, τον πρώτο καιρό του Μακαρίου, που δεν ήταν τόσο αυτονόητη και γενικά για την αποκατάσταση της τραυματισμένης δημοκρατίας στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αδελφή του και Πρόεδρος της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Φλουρέντζου - Μελισσινού.

    Ο Χ. Φλουρέντζος ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1971 ως φοιτητής και πήρε μέρος τόσο στην εξέγερση της ΦΜΣ όσο και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Για την πλούσια αντιδικτατορική του δράση, βασανίστηκε και φυλακίστηκε από τη χούντα, ενώ με σε συνεννόηση με τον Μακάριο συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Πέθανε το 1976 και σε ηλικία μόλις 26 ετών, πριν προλάβει να το δει να γίνεται πράξη.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠ.ΜΑ-Θ.κ. Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤO ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 2006 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "AHEPA"

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (20:02 UTC+2)

    Αθήνα 10 Απριλίου 2006

    Ξενοδοχείο Intercontinental

    Ώρα 20.00

    Εξοχότατε κ Πρόεδρε της Δημοκρατίας.

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Κύριε Πρόεδρε,

    Εκλεκτοί παριστάμενοι,

    Κυρίες και Κύριοι,

    Σας ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση να παραστώ στην εκδήλωση του HELLENIC AMERICAN FORUM 2006 στην οποία θα τιμηθούν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ελλάδος.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Νέα Υόρκη είχα την χαρά και την τιμή να συναντηθώ με τους εκπροσώπους της ΑΗΕΡΑ και θεωρώ πως η επικοινωνία μας ήταν γόνιμη και εποικοδομητική.

    Η ΑHΕΡΑ έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και πολιτική παρουσία στην Αμερική. Είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη οργάνωση της ομογένειας. Τιμήσατε και τιμάτε την ελληνική καταγωγή σας και διδάσκετε στα παιδιά σας τις παραδόσεις με τις οποίες γαλουχηθήκατε

    Η σχέση σας με την Ελλάδα είναι αμφίδρομη. Υπάρχει η κοινή πατρίδα, που μας ενώνει και η βούληση για την στρατηγική μας συνεργασία σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον τομέα της Ενεργειακής Ασφάλειας.

    Σήμερα που τα εθνικά θέματα, για μια ακόμη φορά, είναι επίκαιρα η συμπαράσταση που δείχνετε στις ενέργειες της Κυβέρνησης είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην προώθηση των ελληνικών δικαίων και την εντατικοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Σε λίγες ημέρες θα έχουμε την χαρά να σας υποδεχθούμε στη Θεσσαλονίκη και πιστεύουμε στην προσπάθεια οργάνωσης και χάραξης κοινών επιχειρηματικών σχέσεων με την προοπτική αναπτυξιακών Επενδύσεων στην περιοχή μας.

    Ελπίζω από καρδιάς να συνεχίσετε την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά σας, που την έχουμε ανάγκη συνολικά ως έθνος.

    Σας ευχαριστώ πολύ

    Γιώργος Καλαντζής

    Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: "ΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (17:36 UTC+2)

    Με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις στο θέμα των σκουπιδιών, ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσοστό της απεργίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης κατά τις τελευταίες 6 ημέρες δεν ξεπέρασε το 10% των εργαζομένων.

    Παρ' όλα αυτά η πόλη μας παρέμεινε 6 ολόκληρες ημέρες χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων, με την υγεία των Θεσσαλονικέων να τίθεται σε κίνδυνο και με την Θεσσαλονίκη να εκτίθεται ανεπανόρθωτα στους επισκέπτες της.

    Και αυτό διότι δυστυχώς 30 μόλις άτομα, μερικά των οποίων ήταν ξένα με το Δήμο Θεσσαλονίκης, απέκλεισαν με μεθόδους βίας και τρομοκρατίας τον Σταθμό Μεταφόρτωσης του Δήμου και κατ' επέκταση και την έξοδο των απορριμματοφόρων.

    Σήμερα, 6η ημέρα της κατάληψης των εγκαταστάσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και ήδη τα απορριμματοφόρα του Δήμου Θεσσαλονίκης άρχισαν την αποκομιδή.

    Καλώ τους Θεσσαλονικείς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο περιβάλλον. Σε 2 - 3 ημέρες θα αποκατασταθεί πλήρως η καθαριότητα στην πόλη μας και θα διασφαλιστεί επίσης η υγεία των κατοίκων της».

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΜΑ-Θ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΜΑΚ- Θ κ. Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ - ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ-ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ Α΄ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ Δ΄ΚΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (16:50 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργου Καλαντζή συνεδρίασε, το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Απριλίου 2006, στο ΥΜΑ-Θ, το Ειδικό Συντονιστικό Συμβούλιο των Περιφερειών, με τη συμμετοχή των τριών γενικών γραμματέων των Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα, μετείχαν οι γ.γ. των Περιφερειών: Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητής Γιώργος Τσιότρας, Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.

    Στο επίκεντρο βρέθηκαν το όραμα και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Βόρειας Ελλάδας, η πορεία υλοποίησης των έργων από το Γ΄ΚΠΣ καθώς και ο στρατηγικός σχεδιασμός για το Δ' ΚΠΣ ( σχεδιασμός της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007 -2013).

    Ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής τόνισε την ανάγκη για την επιτάχυνση όλων των έργων και των ανάλογων δημοπρατήσεων, προκειμένου η απορροφητικότητα να αγγίξει ακόμη και το 100%.

    Ο κ. Καλαντζής ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο, εκ νέου, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης, τις προτάσεις των τριών Περιφερειών για το Δ'ΚΠΣ.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ "ΠΟΝΤΟΣ. ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ" ΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΚΟΚΚΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (16:33 UTC+2)

    Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζουν την έκδοση «Πόντος. Στην άκρη του ορίζοντα» του Κύρου Κόκκα, την Τετάρτη 12 Απριλίου 2006, στις 7 μ.μ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4).

    Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι κ.κ.: Άννα Θεοφυλάκτου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρος-Ελλάς, Χάρης Τσιρκινίδης, Συγγραφέας-Ιστορικός, Δημήτρης Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Κύρος Κόκκας, Οφθαλμίατρος-Συγγραφέας, ενώ τραγούδια της Ανατολής και του Πόντου θα ερμηνεύσει η καλλιτέχνης Κούλα Τεκτονίδου.

    Στην έκδοση «Πόντος. Στην άκρη του ορίζοντα» ο Κύρος Κόκκας αναφέρει: «Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα κάνετε ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής του Πόντου: από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα σύνορα της Γεωργίας και της Αρμενίας. Θα δείτε για πρώτη φορά τοπία που κόβουν την ανάσα, θα προσκυνήσετε σε έρημα μοναστήρια, θα χορέψετε στα πανηγύρια των ορεινών λιβαδιών. Θα ανακαλύψετε έναν τόπο απίστευτα όμορφο αλλά και τραγικό μαζί, αναπόσπαστα δεμένο με την ιστορία και τη μοίρα του Ελληνισμού».

    Ο Κύρος Κόκκας καταγράφει τον άγνωστο στους Έλληνες Πόντο και αποτυπώνει με ευαισθησία, μεράκι και παρατηρητικότητα τις εκπλήξεις που παρουσιάζουν, τόσο η φύση του Πόντου με τις έντονες αντιθέσεις της, όσο και οι άνθρωποι μέσα στην καθημερινότητα και τις εμπειρίες τους. Το ελληνικό παρελθόν της περιοχής είναι συνεχώς εμφανές μέσα από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και τις διηγήσεις. Οι εικόνες του λευκώματος γίνονται ακόμη πιο ζωντανές μέσα από τα εισαγωγικά κείμενα του καταξιωμένου επιστήμονα και γνώστη του Ποντιακού Ελληνισμού Βλάση Αγτζίδη, όπου παρουσιάζεται η διαχρονική ιστορία του Πόντου.

    Μέσα από χρώματα, παραστάσεις, μορφές, σκιές και φως φτιάχνεται μια γέφυρα ανάμεσα στο εξαιρετικά οδυνηρό παρελθόν, τις θολές αναμνήσεις και τις διηγήσεις της πρώτης γενιάς προσφύγων και στη ζωντανή καθημερινότητα του Πόντου. Η σημερινή γη του Πόντου παρουσιάζεται απίστευτα όμορφη, πανάρχαια και αναπόσπαστα δεμένη με τον Ελληνισμό. Η σύνδεση αυτή παραμένει ζωντανή, τόσο μέσα από τους πολυάριθμούς Ποντιακούς συλλόγους εντός και εκτός Ελλάδας όσο και από τις ζωντανές μνήμες που άφησαν οι Έλληνες Πόντιοι στον πατρογονικό τους τόπο. Το λεύκωμα καλεί τους αναγνώστες να ζήσουν τη μαγεία του τοπίου και να περιηγηθούν νοερά στο χώρο και το χρόνο.

    Η εκτύπωση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

    Χορηγός της εκδήλωσης είναι η φυσική διατροφή «ΡΑΓΙΑΝ», ενώ χορηγός επικοινωνίας η εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

    Κύρος Κόκκας (σύντομο βιογραφικό σημείωμα)

    Ο Κύρος Κόκκας γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως οφθαλμίατρος. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γερμανία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, αποτυπώνοντας πάνω από δύο δεκαετίες τις εντυπώσεις του από ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένα σε περιοδικά όπως: Γαιόραμα, ΕΥ. Γεωτρόπιο, Marie Claire, Madame Figaro.

    Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Monte Atos, porta del cielo» κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2003 από τον εκδοτικό οίκο του Βατικανού και μεταφράστηκε στα πολωνικά το 2005.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (16:05 UTC+2)

    Μετά από εντολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη το Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της ενημέρωσης και παροχής Προληπτικής Ιατρικής, πραγματοποιεί μια σειρά εξορμήσεων σε απομακρυσμένα Δημοτικά Διαμερίσματα του Νομού μας.

    Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων θα πραγματοποιηθούν Ιατρικές εξετάσεις από: Παθολόγους-Καρδιολόγους-Γυναικολόγο-Παιδίατρο-Οδοντίατρο-Βιοπαθολόγο-Ιατρός ΚΕΕΛΠΝΟ και ενημερωτικές ομιλίες με θέματα προληπτικής ιατρικής.

    Αύριο Τρίτη 11 Απριλίου 2006 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Δήμο Ασσήρου (Δημοτικό σχολείο Ασσήρου). Ώρα έναρξης επίσκεψης: 9.00 με 9.30 π.μ.

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής στο 2310-538695.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (14:50 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Απριλίου, στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, το «Μουσικό πολύτροπο» ένα σύνολο φοιτητών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση: «Το γεφύρι της Άρτας».

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (14:48 UTC+2)

    Μεθαύριο (Τετάρτη), στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου της Εύης Γιαμοπούλου στο πλαίσιο της ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ 2006. Δεξιοτέχνες πιανίστες. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (14:47 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Περικλή Μητσόπουλου, στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91 - 93), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο (Τετάρτη), στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Απριλίου.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (14:46 UTC+2)

    Για έκτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Με τα Χρώματα της Μουσικής». Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν την άνοδο του επιπέδου των σπουδών των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, αρτιότερη επαφή των σπουδαστών με τη μουσική καθώς και την δημιουργία και ανάπτυξη μιας άμεσης επικοινωνίας με τους καλλιτέχνες.

    Συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή 14 Απριλίου, στις 20:00, στον πολυχώρο «Ανατόλια» Μαλλιάρης παιδεία (Δ. Γούναρη 39) θα πραγματοποιηθεί συναυλία με μουσική και τραγούδια από τον κινηματογράφο καθώς και μουσική για πιάνο και σαξόφωνο.

    Η συγκεκριμένη εκδήλωση περιλαμβάνει μουσική από τον κινηματογράφο. Ερμηνεύουν ο Γιώργος Κεφαλάς (πιάνο), και η Δήμητρα Μπαστέα (τραγούδι), ενώ, στο δεύτερο μέρος της μουσικής εκδήλωσης θα εμφανιστεί το «Duo pass? - partout» με την Ευτυχία Βενιωτά στο πιάνο και τον Γιώργο Λυγερίδη στο σαξόφωνο που θα ερμηνεύσουν έργα των Δ. Κωνσταντινιδη , Α. Ππιατσολα και T. Yoshimatsu.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΦΗΓΗΤΕΣ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2006 (14:44 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, με σεβασμό στο ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα της Μεγ. Τεσσαρακοστής και θέτοντας πάντα υψηλούς στόχους όσον αφορά την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει επί 19 χρόνια τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Λατρευτικής Μουσικής.

    Φέτος έχουν επιλεγεί καταξιωμένοι καλλιτέχνες του θεάτρου, όπως η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, η Αθηνά Μαξίμου, ο Μηνάς Χατζησάββας κ.α. να αφηγηθούν ιερά κείμενα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Σήμερα (Δευτέρα) 10 Απριλίου, στις 18:30 , Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης - Καλλιθέα. Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. «Οι Τρεις Ιεράρχες», Βυζαντινός Χορός «Μελωδοί Θεσσαλονίκης». Αφήγηση Ιερών Κειμένων :Θάλεια Προκοπίου, Όθωνας Μεταξάς.

    Αύριο (Τρίτη) 11 Απριλίου, στις 18:30, Ι. Ν. Αγίου Θεράποντα - Κ. Τούμπα. Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Ντεπώ, Βυζαντινός Χορός «Θεοδρόμοι». Αφήγηση Ιερών Κειμένων: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Κώστας Μπάσης.

    Μεθαύριο (Τετάρτη) 12 Απριλίου, στις 21:00, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,

    «Από το Πάθος στην Ανάσταση». Συμμετέχουν: Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Σολίστ : Βασίλης Σαλέας. Αφήγηση Ιερών Κειμένων :Δημήτρης Καρέλλης. Συμμετέχουν οι χορωδίες: Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης, Γυναικεία Χορωδία της Μορφωτικής και Φιλόπτωχου Αδελφότητας Αγ. Νικολάου Θέρμης, Χορωδία Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χαλάστρας.

    (είσοδος με εισιτήριο 5,00 και 10,00 )

    Πέμπτη 13 Απριλίου, στις 18:30, Ι. Καθεδρικός Ναός της Του Θεού Σοφίας. Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας, Βυζαντινός Χορός Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Αφήγηση Ιερών Κειμένων: Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας.

    Παρασκευή 14 Απριλίου, στις 18:30, Ι.Ν. Γεννήσεως Του Σωτήρος - Δελφών.Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» , Βυζαντινός Χορός Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Αφήγηση Ιερών Κειμένων: Αθηνά Μαξίμου, Δημήτρης Σιακάρας.

    ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    ΚΑΙ ΣΤΟ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Το Συμβούλιο του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας, πρόκειται να διοργανώσει τρεις συναυλίες με βυζαντινούς ύμνους σε ισάριθμους ναούς της περιοχής του με σκοπό τη διάδοση της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.

    Στις συναυλίες θα συμμετάσχει η 45μελής βυζαντινή χορωδία του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος με παραδοσιακά βυζαντινά όργανα.

    Το πρόγραμμα των συναυλιών είναι:

    Αύριο (Τρίτη) 11 Απριλίου, στις 18:30, Ι.Ν. Αγ. Νικολάου.

    Παρασκευή 14 Απριλίου, στις 19:00, Ι.Ν. Αγ. Πάντων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 10 April 2006 - 18:13:59 UTC