Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia 04/10/95

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 04/10/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] 70 βουλευτες χωρις τον Εβερτ

  • [2] Γραφεια των Σκοπιων με... τριπλη ονομασια

  • [3] Ανοιγμα στη βαση ΠΑΣΟΚ επιθεση στον Ανδρεα

  • [4] Ο δογματικος ρεαλισμος του ενιαιου χωρου

  • [5] Γραψε λαθος

  • [6] Επιτιμες κρισεις

  • [7] Πανηγυρικα ως συνηθως

  • [8] Ε, οχι διαβατηρια

  • [9] Τον δικαζουν!

  • [10] Πρεσβυωψ

  • [11] Ηταν απουσα!

  • [12] Προσγειωση

  • [13] Και στο Διαστημα!

  • [14] Μικροψυχια

  • [15] Σημερα, στην πανηγυρικη επανεναρξη των εργασιων της Βουλης, ολοι θα ειναι παροντες. Ακομα κι ο Ανδρεας. Απο αυριο...

  • [16] Σαν χθες...

  • [17] Υπερασπιστες

  • [18] Ερμα και ερμοι

  • [19] Ποιοι ολοι;

  • [20] Εχει μερες να κανει δημοσια εμφανιση ο υπουργος Μακεδονιας- Θρακης

  • [21] Κυκλωμενοι

  • [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [23] ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [24] Μια σαουνα για χαρισμα


    [1] 70 βουλευτες χωρις τον Εβερτ

    ΑΙΣΘΗΣΗ εκανε η απουσια του στην εκδηλωση της Ευρυτανιας για τον Μπακογιαννη

    ΚΡΑΠΕΝΗΣΙ

    Αποστολη της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Η πρωτη, μετα απο πολλη καιρο και πολυ γκρινια ενωτικη εικονα που εδωσε η Ν.Δ. ηταν χθες στο Καρπενησι. Η αποκαλυψη του ανδριαντα του Π. Μπακογιαννη ενωσε το κομμα, αν και η απουσια του αρχηγου, Μ. Εβερτ, προκαλεσε πολλα αρνητικα σχολια απο τους 70 παροντες βουλευτες και τα δεκαδες κομματικα στελεχη.

    Η παρουσια αντιπροσωπειων απ' ολα τα κομματα εδωσε στην εκδηλωση μια παραξενη, για την εποχη, ενωτικη εικονα στο γενικοτερο πολιτικο σκηνικο. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Πολιτικη Ανοιξη, ΚΚΕ, Συνασπισμος, ολοι κατεθεσαν στεφανι στον νεκρο της τρομοκρατιας.

    Η υποβαθμισμενη Ευρυτανια, κυριως εξαιτιας των πολλων προβληματων που η φυση της εφερε, βουνα, φαραγγια και βραχια, γνωρισε χθες μια μεγαλειωδη για τα δεδομενα και τα σταθμα της εκδηλωση. Ειδε για πρωτη φορα, αυτος ο απομονωμενος τοπος τοσο κοσμο της εξουσιας, πρωην η νυν, να την επισκεπτεται. Και τιμησε δεοντως τον νεκρο της βουλευτη, που δεξιοι κι αριστεροι, στα καφενεια και στα πολιτικα γραφεια αναγνωριζουν οτι τους εδωσε, οταν μπορεσε, να εχει εξουσια. Ακομα και οι Κορυσχαδες, το χωριο των περιπου 35 μονιμων κατοικων, που καποτε ηταν η πρωτη πρωτευουσα της κυβερνησης του βουνου, ειχε χθες μονο καλα λογια για τον Π. Μπακογιαννη, γιατι θυμηθηκε τον νομο.

    Η εκδηλωση του Καρπενησιου αποκαλυψε την ενταση που υπαρχει στα ηγετικα κλιμακια του κομματος, δηλαδη μεταξυ του νυν και του πρωην αρχηγου του κομματος. Η παρουσια του Κ. Μητσοτακη και της βουλευτη του νομου Ντορας Μπακογιαννη, δεν επετρεψε, οπως φανηκε, την παρουσια του Μ. Εβερτ εκει.

    Ο καθενας πραττει ο,τι νομιζει, ελεγε ο Σωτ. Χατζηγακης. Εγω ειμαι εδω. Κι αφησε να εννοηθει οτι ο αρχηγος του κομματος επρεπε να ειναι κι αυτος εκει.

    Καταθετω το στεφανι εκ μερους του προεδρου και εμου προσωπικως, ειπε ο Γ. Βαρβιτσιωτης, ο οποιος ξεκαθαριζε αργοτερα πως ηρθε "εξ ιδιας πρωτοβουλιας" στο Καρπενησι κι οχι να "καλυψει κομματικα κενα".

    Εκει κι ο Γ. Σουφλιας, ο οποιος διαπιστωνε τον "ενωτικο χαρακτηρα της εκδηλωσης" κι επεσημανε την απουσια του Μ. Εβερτ.

    Η εκδηλωση οργανωθηκε απο τον Δημο Καρπενησιου, ο οποιος απεστειλε και σειρα προσκλησεων. Τα κομματα, κυβερνηση και αντιπολιτευση, εστειλαν εκπροσωπους. Η Τοπικη Αυτοδιοικηση επισης, με πρωτο τον Δ. Αβραμοπουλο.

    Στεφανους κατεθεσαν ο δημαρχος Αθηναιων Δ. Αβραμοπουλος, ο οποιος αξιζει να σημειωθει οτι εισεπραξε θερμο χειροκροτημα για την παρουσια του, ο Αντ. Δροσογιαννης, εκ μερους της Βουλης των Ελληνων και του Απ. Κακλαμανη, ο Νικητας Κακλαμανης εκ μερους της Πολιτικης Ανοιξης, ο Γρ. Γιανναρος εκ μερους του Συνασπισμου. Ηταν εκει και η Νομαρχιακη Επιτροπη του ΚΚΕ.

    Απο τη Ν.Δ. παρεστησαν 70 βουλευτες, οι εξης: Κ. Μητσοτακης, Ντ. Μπακογιαννη, Τζ. Τζαννετακης, Ανδρεουλακος, Γκελεσταθης, Γ. Βαρβιτσιωτης, Γ. Σουφλιας, Κ. Σημαιοφοριδης, Μπουρδαρα, Πυλαρινος, Χατζηνικολαου, Βουλγαρακης, Μ. Κεφαλογιαννης, Με ιμαρακης, Γ. Σταθοπουλος, Τ. Σπηλιοπουλος, Καλατζακος, Κωνσταντινιδης, Κορκολοπουλος, Μαρκογιαννακης, Κατσαρος, Παπαδημητριου, Χα ιτιδης, Βυζοβιτης, Αντωνιου, Κακκαλος, Τσιπλακος, Κωστοπουλος, Παπασταμκος, Πετραλια, Μπραττακος, Τζαβελλα, Κατσιγιαννης, Τατουλης, Πολυδωρας, Κουβελας, Κασσιμης, Γαλενιανος, Ηαφειροπουλος, Κοσκινας, Σαψαλης, Καραγκουνης, Σιδερης, Σουρλας, Χειμαρρας, Σιουφας, Δημας, Κ. Καραμανλης, Χαραλαμποπουλος, Καμμενος, Δημοσχακης, Χατζηγακης, Λιμπερακιδης, Χωματας, Μπελλος, Θημοσχακης, Θ. Αναγνωστοπουλος, Σιδερης, Θ. Γιαννοπουλος, Δεσυλλας, Θ. Αναγνωστοπουλοε.

    Στεφανι εκ μερους της Ν.Δ. κατεθεσε ο γραμματεας Γ. Βαρθολομαιος.

    Παραγοντες που προσκεινται στον προεδρο της Ν.Δ., μετα την εκδηλωση ελεγαν στην "Ε":

    "Οι κινησεις και το προγραμμα του προεδρου στην Πατρα ειχαν κλειστει προ 20 ημερων και ηδη το κομμα δια του προεδρου προτεινε προτομες στη Βουλη, αλλωστε πηγαν στο Καρπενησι τοσοι βουλευτες που εκπροσωπησαν επαξια το κομμα".

    Αυριο που η Ν.Δ. εχει συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης της Ομαδας αναμενεται να εκδηλωθει η οχι η οποια αντιδραση κατα του προεδρου. Συμφωνα παντως με πληροφοριες μας, ο Κ. Μητσοτακης σκεφτεται να μη παει στη συνεδριαση.

    [2] Γραφεια των Σκοπιων με... τριπλη ονομασια

    Στην ΑΘΗΝΑ η, ουσιαστικως, διπλωματικη αντιπροσωπεια θα αναφερεται εξω ως ΦΥΡΟΜ, πιο μεσα ως... λευκο και στα ενδοτερα με οποιο ονομα θελει

    Γραφεια συνδεσμων θα ανοιξουν η Ελλαδα και η Π.Γ.Δ. της Μακεδονιας, σε λιγες ημερες, στα Σκοπια και την Αθηνα αντιστοιχως. Θα ειναι ουσιαστικα διπλωματικες αντιπροσωπειες.

    Εξω απο τα γραφεια της ελληνικης αντιπροσωπειας θα υπαρχει φυσικα η πινακιδα "Ελληνικη Δημοκρατια" η "Ελλαδα". Το προβλημα ηταν τι θα υπαρχει εξω απο τα γραφεια της αντιπροσωπειας της Π.Γ.Δ.Μ. στην Αθηνα, δηλαδη τι θα γραφει η πινακιδα. Θα γραφει ακριβως "Π.Γ.Δ.Μ." (ΦΥΡΟΜ στα αγγλικα), ανεφεραν αρμοδιοι διπλωματικοι παραγοντες. Και προσθεταν οτι προχωρωντας προς τα μεσα στο κτιριο, στην πορτα θα ειναι το κουδουνι "λευκο", χωρις ονομα. Και μεσα στα γραφεια μπορει η ξενη αντιπροσωπεια να βαλει πινακιδα με οποιο ονομα θελει. Θα ειναι δικος της χωρος, θεωρουμενος ξενο εδαφος και αναμενεται να εχει πινακιδα "Δημοκρατια της Μακεδονιας". Με την ελευση της σκοπιανης αντιπροσωπειας στην Αθηνα και τις συνομιλιες αυριο η μεθαυριο στα θεματα διακινησης προσωπων και αγαθων, στο πλαισιο των διαδικασιων που προβλεπονται απο την υπογραφεισα στη Νεα Υορκη συμφωνια, εγκαθιδρυεται στην πραξη ενα στατους κβο επικοινωνιας μεταξυ των δυο χωρων. Επικεφαλης της ελληνικης αντιπροσωπειας θα ειναι μαλλον ο πρεσβης κ. Κυπραιος. Παραγοντες της Ν.Δ. καταλογιζαν στην κυβερνηση μεγιστη ευθυνη διοτι συμφωνησε υποστηριζαν με την "αλλη πλευρα", κατα την εκφραση της συμφωνιας, να μην προχωρησουν στην κυρωση της συμφωνιας απο τα Κοινοβουλια. Κι αυτο διοτι ο κ. Γκλιγκοροφ αντιμετωπιζει μεγαλο προβλημα με την αλλαγη του Συνταγματος. Η ελληνικη πλευρα, παντως, φερεται διατεθειμενη να μην προβαλει τυχον εμποδια και θα διευκολυνει τις διαπραγματευσεις.

    ΝΙ.Κ.

    [3] Ανοιγμα στη βαση ΠΑΣΟΚ επιθεση στον Ανδρεα

    Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ζητησε χθες εκλογες με απλη αναλογικη και πολιτικες ρυθμισεις διαφανειας

    Εκλογες με απλη αναλογικη, ωστε να προωθηθουν αμεσως οι ωριμες θεσμικες αλλαγες και πολιτικες ρυθμισεις εκδημοκρατισμου και διαφανειας ζητησε χθες μιλωντας στη γιορτη του Συνασπισμου ο Ν. Κωνσταντοπουλος.

    Ηταν μια ομιλια που απευθυνοταν στους πολιτες εκεινους που αναζητουν τη συγχρονη Αριστερα και αγωνιουν -οπως ειπε- για το μελλον βλεποντας τη σημερινη διαλυση των παντων. Η κινητοποιηση αυτων των πολιτων μπορει να πιεσει και να δημιουργησει τις προ υποθεσεις για να προωθηθουν λυσεις που χρειαζεται η κοινωνια. Γι' αυτο -τονισε- συμφερουν τον ΣΥΝ ο εκλογες, "βαζουμε πριν απο το ""ποτε'' το ""πωσ''. Να μη μεθοδευτουν δηλαδη για να διατηρηθει το σημερινο σκηνικο των αδιεξοδων".

    Εφιαλτικο

    Απευθυνομενος στην ηγεσια του ΠΑΣΟΚ αλλα και ειδικα στον Α. Παπανδρεου τους κατηγορησε οτι με τη σημερινη σταση τους διαμορφωνεται ενα εφιαλτικο ενδεχομενο:

    Η θα μεινουν ως εχουν τα πραγματα μεχρι τελικης καταρρευσεως των παντων κατω απο την αδιεξοδη και επιζημια πολιτικη που ακολουθουν.

    Η θα διαμορφωθουν οι συνθηκες για την παλινορθωση της Ν.Δ. η εστω ενος συντηρητικου συνασπισμου εξουσιας.

    Για το λογο αυτο, οπως ειπε ειναι αναγκαια η αποφασιστικη ενισχυση του Συνασπισμου, ωστε με την αλλαγη των σημερινων συσχετισμων να προωθησει τις θεσμικες αλλαγες που θα ενισχυσουν την δημοκρατια και να εφαρμοστει μια αλλη οικονομικη και κοινωνικη πολιτικη με στοχο την αναπτυξη και την ενισχυση των ασθενεστερων στρωματων του πληθυσμου.

    Κατηγορησε επισης το ΠΑΣΟΚ οτι ανηγαγε την παραπλανηση του λαου σε επιστημη και εθεσε το ερωτημα "ποιος κυβερνα για ποιον", η Ουασιγκτον και οι Βρυξελλες η η Αθηνα.

    Δεν γινεται -ειπε- εξωτερικη πολιτικη με την ελληνικη κυβερνηση σε γενικη διαθεσιμοτητα εναντι των ΗΠΑ. Διαμορφωνεται δυσαρεστα δεδομενα η εργολαβικη εκχωρηση και εξωτερικης πολιτικης μας στις πρωτοβουλιες της Ουασιγκτον και εχουμε γινει απλοι μεταφορεις των μικρων η μεγαλων πακετων.

    "Εχει κανεις την αισθηση -προσθεσε- οτι το πραγματικο υπουργειο Εξωτερικων της Ελλαδας βρισκεται στην Ουασιγκτον και το πραγματικο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας στις Βρυξελλες. Και η χωρα βυθιζεται στο κενο της αποστασης αναμεσα στα δυο αυτα κεντρα".

    Ωστοσο φροντισε να διευκρινισει οτι ο Συνασπισμος δεν εγκαταλειπει την ευρωπα ικη πολιτικη του, αλλα εχει γεννηθει πλεον, οπως ειπε, το ερωτημα "με ποιες πολιτικες, με ποιες δυναμεις και για ποια Ευρωπη".

    Οι συγκρουσεις

    Ιδιαιτερη αναφορα εκανε και στο "θεαμα των υπουργων της κυβερνησης που αποστρεφεται ο ενας τον αλλον και ολοι αντιδικουν με ολους".

    Φωτογραφιζοντας μαλιστα τους Στεφ. Τζουμακα και Γιαννο Παπαντωνιου ειπε οτι εκπληκτοι παρακολουθουν οι ανεργοι, οι χαμηλομισθοι και χαμηλοσυνταξιουχοι να παιζονται στην πλατη τους εσωκομματικα παιχνιδια "απο υπουργους που θελουν ειτε το ρολο του ψυχρου εκτελεστη της αναλγητης πολιτικης του προγραμματος συγκλισης του Μααστριχτ, ειτε του ελευθερου σκοπευτη των δημαγωγικων εντυπωσεων για προεκλογικες υποθηκες".

    Δεν διστασε ομως να αναφερθει και στις ευθυνες των πολιτων στη διαμορφωση μεγαλων εκλογικων πλειοψηφιων και ισχυρων κομματικων αυτοδυναμιων για να διαψευδονται οι προσδοκιες τους την επομενη των εκλογων. "Ο πολιτης - επισημως- εχει τη δικη του ευθυνη οταν ξαναψηφιζει εκεινα που τον προκαλουν και τον δυναστευουν με την καταντια τους". Ετσι, το ερωτημα "ποιος για ποιον κυβερνα" μπορει να βρει την απαντηση του στις επομενες εκλογες.

    Μ' ενα τρικουβερτο αποχαιρετιστηριο παρτι, που ακολουθησε ως φυσικη συνεχεια τις συναυλιες του Γιωργου Νταλαρα, του Διονυση Σαββοπουλου και του Πανου Τζαβελλα, τα μελη και οι φιλοι του Συνασπισμου εκλεισαν την τριημερνη γιορτη στο Δημοτικο Αλσος (Μεσογειων 96).

    Η προσελευση του κοσμου στις εκδηλωσεις του ΣΥΝ (ξεκινησαν στη Θεσσαλονικη και ολοκληρωθηκαν στην Αθηνα) ηταν πολυ μεγαλυτερη απ' αυτη που περιμεναν οι διοργανωσεις, αφου τις δυο πρωτες ημερες (Παρασκευη και Σαββατο) παραβρεθηκαν 6-8.000 ατομα στο αλσος, ενω χθες Κυριακη οπου μιλησε ο προεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντοπουλος, η προσελευση ηταν ακομη μεγαλυτερη (κοπηκαν περι τα 12.000 εισιτηρια).

    Την ομιλια του Ν. Κωνσταντοπουλου παρακολουθησαν εκτος των αλλων ο δημαρχος Αθηναιων Δ. Αβραμοπουλος, ο γραμματεας της κοινοβουλευτικης ομαδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπεης (την πρωτη μερα ειχε παρει μερος στη συζητηση για τα δικαιωματα του πολιτη με τη Μαρια Δαμανακη και ο Θ. Παγκαλος), ο Λ. Κυρκος κ.α.

    [4] Ο δογματικος ρεαλισμος του ενιαιου χωρου

    Του ΜΙΧ. ΜΟΡΩΝΗ

    Η συμμετοχη ελληνικων μαχητικων αεροπλανων, που επληξαν "εχθρικους" στοχους και η παρουσια στα χωρικα υδατα της Κυπρου πολεμικων πλοιων, προσεδωσαν ιστορικη σημασια στη φετινη ασκηση "Νικηφορος" της εθνοφρουρας. Δεν ειναι μικρο πραγμα να εφαρμοζεται στην πραξη το δογμα του "ενιαιου αμυντικου χωρου", που εξηγγειλλαν πριν απο 23 μηνες στην Αθηνα ο προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης και ο Ελληνας πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου.

    Τη σημασια αυτη δεν παρελειψε να υπογραμμισει σχεδον το συνολο του πολιτικου κοσμου Ελλαδας και Κυπρου. Ο Γλαυκος Κληριδης, μαλιστα, υπερθεματιζοντας αφησε να εννοηθει οτι το νεο δογμα θα μπορουσε να προσλαβει αλλη μορφη, αφου, αν και οπως αναφερεται στην ονομασια του ειναι αμυντικο, μετατρεπεται σε επιθετικο "σε μια διεξαγομενη μαχη, εαν ο εχθρος υποχωρει και εσυ δεν μενεις στη θεση σου". Προς τι η κορονα αυτη; Να προκειται απλως για μικροκομματικη εκμεταλλευση; Μηπως εκφραζει ευσεβεις ποθουσ; Μηπως, αντιθετως, υποκρυπτει την αδυναμια του νεου δογματοσ;

    Ο ανορθοδοξος, αν οχι ο δημαγωγικος, τροπος μεταβασης στον ενιαιο αμυντικο χωρο ηταν φανερος απο την αρχη. Η εξαγγελια του δογματος εγινε 40 μολις ημερες απο την ανοδο στην εξουσια του ΠΑΣΟΚ, υστερα απο ολιγοημερες συνομιλιες του προεδρου Κληριδη στην Αθηνα, χωρις να εχει προηγηθει ο καταλληλος σχεδιασμος και οι απαραιτητες προετοιμασιες. Χαρακτηριστικες ειναι καποιες δηλωσεις περι μελλοντικων σχεδιων κατασκευης της καταλληλης υποδομης για την υποδοχη στην Κυπρο πολεμικων αεροπλανων και πλοιων απο την Ελλαδα. Και το πλεον εντυπωσιακο για ενα τοσο λεπτο και σοβαρο θεμα στρατηγικης, παραβιαζοταν η βασικη αρχη της μυστικοτητας, δημιουργωντας πολλα ερωτηματα. Οι δημοσιοι πανηγυρισμοι οφειλονταν σε μικροκομματικες σκοπιμοτητες στην Ελλαδα και την Κυπρο; Μηπως αποσκοπουσαν απλως στην καμψη της τουρκικης αδιαλλαξιας και της αδιαφοριας της διεθνους κοινοτητασ;

    Για να γινει αισθητη η αλλαγη της ελληνικης στασης επιβαλλοταν το δογμα του ενιαιου αμυντικου χωρου να ειναι αξιοπιστο. Η αξιοπιστια του θα αποδεικνυοταν πρωτιστως απο την επιτυχη αντιμετωπιση της γεωγραφικης και στρατιωτικης πραγματικοτητας, που ειχε αποτρεψει καθε ουσιαστικη ελληνικη αντιδραση κατα την τουρκικη εισβολη.

    Προς την κατευθυνση αυτη δεν φαινεται να εχει σημειωθει ουσιαστικη προοδος. Οι δυνατοτητες της ελληνικης αεροποριας δεν εχουν ενισχυθει και τα εργα υποδομης που εχουν εξαγγελθει, δεν προσφερουν τις απαραιτητες στρατηγικες δυνατοτητες. Σε καμια περιπτωση δεν εξουδετερωνουν "τη π ιγενικως παραδεδεγμενη στρατιωτικη λογικη, οτι για να ειναι σε θεση μια πλευρα να επιτεθει αποτελεσματικα, θα πρεπει να διαθετει τριπλασιες δυναμεις σε ανδρες απο τον εχθρο", οπως επισημαινει ο διευθυντης του Κεντρου Στρατητικων Μελετων της Κυπρου Αριστος Αριστοτελους. Διευκρινιζει μαλιστα οτι "η δυναμη σε ανδρες του κατοχικου στρατου ειναι υπερτριπλασια της κυπριακης, ενω σε αρματα μαχης ειναι 6 προς 1 υπερ των Τουρκων".

    Ουτε, βεβαιως, επιδιωχθηκε η συμμετοχη της Κυπρου στους ευρυτερους σχεδιασμους της Δυσης, μεσω του ΝΑΤΟ ικου προγραμματος "Συνεργασια για την Ειρηνη", που θα μπορουσε να διευκολυνει και την υλοποιηση του δογματος του ενιαιου αμυντικου χωρου. Οι πομπωδεις εξαγγελιες για στρατιωτικη συνεργασια με το Ισραηλ, την Αιγυπτο και τη Συρια, που περιειχαν το εξωπραγματικο στοιχειο του συμβιβασμου της ασυμβιβαστης εμμεσης στρατιωτικης συνυπαρξης θανασιμων εχθρων, φαινεται να εχουν εγκαταλειφθει οριστικα και λογω των διισταμενων αποψεων στην ελληνικη κυβερνηση.

    Αντιθετως, δυσμενεις για την ελληνικη πλευρα ειναι οι μεχρι τωρα εξελιξεις στο Κυπριακο, οπως και οι διαγραφομενες τασεις στο διεθνες περιβαλλον, κρινοντας απο την εξελιξη του Βοσνιακου, καθως και οι προβλεψεις για την εξελιξη της ισορροπιας δυναμεων στο Αιγαιο και την Κυπρο, που κανουν οι Ελληνες εμπειρογνωμονες.

    Αρκει να θυμηθουμε οτι με ανταλλαγμα τη νεφελωδη υποσχεση εναρξης ενταξιακου διαλογου, οχι ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπα ικη Ενωση, απεμπολησαμε ισως το ισχυροτερο οπλο που διαθεταμε εναντι της Αγκυρας. Το γεγονος μαλιστα οτι συμπιπτει χρονικα η εξαγγελια του ενιαιου αμυντικου δογματος με τη δεσμευση αρσης των αντιρρησεων μας για την τελωνειακη ενωση της Τουρκιας με την Ευρωπα ικη Ενωση, θα μπορουσε να δημιουργησει υποψιες.

    Στον επιχειρησιακο τομεα η Ελλαδα φαινεται να αδυνατει, παρα να αδιαφορει, για τον πολλαπλασιασμο της στρατιωτικης της ισχυος, ωστε να καλυψει τα στρατιωτικα και γεωγραφικα μειονεκτηματα που αντιμετωπιζει για την εφαρμογη του νεου δογματος. Αντιθετως, η Τουρκια κλεινοντας στις αρχες του καλοκαιριου συμφωνια με τις ΗΠΑ για την προμηθεια αεροπλανων ανεφοδιασμου στον αερα "ΚΨ-135Ρ", πολλαπλασιασε την ισχυ της και διευρυνε τις δυνατοτητες της να απειλησει την Ελλαδα.

    Η αναγκη αναπροσαρμογης της ελληνικης και κυπριακης πολιτικης επιβαλλεται εκ των πραγματων. Προς ποια κατευθυνση ομωσ; Προς την εγκαταλειψη η τη βελτιωση του δογματος περι ενιαιου αμυντικου χωρου;

    Με την απαρεγκλιτη εφαρμογη του ενιαιου αμυντικου χωρου, οπως δειχνουν οι δηλωσεις επισημων την περασμενη εβδομαδα σε Αθηνα και π ιΛευκωσια. Στην περιπτωση αυτη, για να καταστει αξιοπιστο το νεο δογμα και "να δημιουργηθει πιεση στην Τουρκια, θα πρεπει να γινει σαφες οτι θα υπαρξει και ελληνικη παρουσια στην Κυπρο", οπως δηλωνε αμεσως μετα την εξαγγελια του ο Γλαυκος Κληριδης. Και η ελληνικη παρουσια δεν μπορει να γινει αισθητη με ασκησεις που δεν ανησυχουν ιδιαιτερα τον πανοπλο Ατιλλα και δεν αυξανουν το κοστος διατηρησης του κατοχικου στρατου. "Για να υπαρξει θετικη εξελιξη για την ασφαλεια των Ελληνοκυπριων, θα πρεπει να μειωθει η ισορροπια δυναμεων στην αναλογια 2 προς 1 υπερ των Τουρκων, ουτως ωστε, να μεταβληθει ο χαρακτηρας των τουρκικων κατοχικων δυναμεων απο επιθετικος σε ""αμυντικο''", επισημαινει ο Αριστος Αριστοτελους.

    Μ' αυτο τον τροπο θα μπορουσε να ανατραπει και η κρατουσα αποψη στη Δυση, κατα τη διατυπωση του στελεχους της "Ραντ Κορπορεισιον" Πολ Χεντζε, οτι "ειναι δυσκολο να αντιληφθει καποιος στην πραγματικοτητα πως Ελλαδα και Τουρκια θα θεωρησουν οτι ειναι προς το συμφερον τους η ληψη στρατιωτικων μετρων η μια εναντιον της αλλης για την Κυπρο".

    Αλλα η αυξηση της ελληνικης στρατιωτικης παρουσιας στην Κυπρο δεν θα "υποδεικνυει απλως αμφισβητηση της χωριστης υποστασης της Κυπριακης Δημοκρατιας" οπως προειδοποιουσε ο καθηγητης Χρηστος Ροζακης μετα την εξαγγελια του δογματος περι ενιαιου αμυντικου χωρου. Θα θετει σε αμεσο κινδυνο τη διατηρηση της διεθνους προσωπικοτητας και της κυριαρχιας της Δημοκρατιας της Κυπρου.

    Εγγενης ο κινδυνος μετατροπης του ενιαιου δογματος σε μπουμεραγκ για την ελληνικη πλευρα, αν προωθηθει και με την αποστολη ελληνικων δυναμεων. Διευκολυνει τα μεγιστα στη "ντε γιουρε" αποδοχη της "ντε φακτο διευθετησης που εφαρμοστηκε στην Κυπρο απο το 1974... δεδομενου οτι δεν μπορει να εφαρμοστει μια πιο βιωσιμη", οπως γραφει στο βιβλιο του "Τουρκια: Η προκληση ενος νεου ρολου" ο Βρετανος αναλυτης Αντριου Μαγκο. Και το τουρκικο υπουργειο Εξωτερικων κατεστησε σαφη την προθεση του αυτη, σχολιαζοντας το νεο δογμα οταν εξαγγελθηκε. "Αν η ελληνικη πλευρα θεωρει αιτια πολεμου τη βιαιη αλλαγη του σημερινου στατους στην Κυπρο, αυτο σημαινει οτι τασσεται υπερ της διατηρησης του, γεγονος ελπιδοφορο για τη διαδικασια επιλυσης του Κυπριακου", ανεφερε.

    Λογικη αντιδραση, αφου ουσιαστικα θα προκειται για ανομολογητη "ρεαλιστικη" διευθετηση, χωρις καν ανταλλαγματα και αναγκαια πλεονεκτηματα. Γι' αυτο και επιβαλλεται η εγκαταλειψη του δογματισμου και η προσαρμογη της "ρεαλιστικης προσεγγισης" στις πραγματικες μας δυνατοτητες, αφου και κατα "τους πολιτικους ρεαλιστες, το αναρχο συστημα τιμωρει... οσα κρατη επιδιωκουν στοχους που ξεπερνουν τα μεσα που διαθετουν". Γι' αυτο και θα πρεπει να αποφασισουμε να ξεκινησουμε απο τη διευρυνση των μεσων που διαθετουμε.

    [5] Γραψε λαθος

    Προβληματισμενος, μαθαινουμε οτι ηταν ο Μ. Εβερτ τις προηγουμενες μερες. Να παει η να μην παει στο Καρπενησι; Οι συμβουλοι του τον συμβουλεψαν να παει. Γιατι θα του δωσει ποντους. Θα καπελωσει την εκδηλωση και θα φανει οτι ειναι υπερανω. Καποιοι ομως, απο τον Πολιτικο Προγραμματισμο του κομματος, του ειπαν οτι δεν εχει καμια δουλεια να παει. Δεν ειχε και καμια στενη σχεση με τον Π. Μπακογιαννη.

    Στο τελος αποφασισε να μην παει και να ασχοληθει με τους σεισμοπαθεις του Αιγιου.

    Αλλα ο αριθμος των (70 σε συνολο 109) βουλευτων που πηγαν στο Καρπενησι και το ενωτικο κλιμα που επικρατησε εκει, πονοκεφαλιασε τη Ρηγιλλης. Ουτε δηλωσεις Μητσοτακη εγιναν, ουτε αντιεβερτικες κουβεντες ειπωθηκαν. Τα σχολια που ακουστηκαν και ηταν αρνητικα για τον αρχηγο της Ν.Δ. ειπωθηκαν μετα την εκδηλωση χθες. Και απο πολλους βουλευτες. Υστερα απο αυτα οι ανθρωποι του προεδρου εκτιμησαν οτι η απουσια του ηταν λαθος.

    Εκ των υστερων ομως...

    Κ.Κ.

    [6] Επιτιμες κρισεις

    Ρωτησαμε τον Κ. Μητσοτακη στο Καρπενησι ποια ειναι η γνωμη του για τους Γ. Σουφλια και Στ. Μανο. Δυο κορυφαια στελεχη της Ν.Δ. που καποια στιγμη, μετα τις ευρωεκλογες, κονταροχτυπηθηκαν στο παρασκηνιο για να παιξουν σε ενδεχομενο διαδοχης του Μ. Εβερτ.

    Ο Γ. Σουφλιας -ειπε- εχει απηχηση στον κοσμο. Ειναι συμπαθης. Ενω ο Στ. Μανος θα μπορουσε καλλιστα, με το χαρακτηρα και το στιλ που εχει να ειναι στελεχος του Εργατικου Κομματος της Αγγλιας η του Χριστιανοδημοκρατικου Κομματος της Γερμανιας. Μονο που στο εσωτερικο της χωρας μας δεν συγκινει.

    Δηλαδη βλεπετε τον Σουφλια σαν τον Γεννηματα της Δεξιασ; Επεμεινε ο δημοσιογραφος.

    Ο Κ. Μητσοτακης απλως χαμογελασε.

    Κ. Κ.

    [7] Πανηγυρικα ως συνηθως

    "Πανηγυρικη" θα ειναι η σημερινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδη θα μιλησει (για την ακριβεια, αυτην την ωρα που κυκλοφορει η "Ε" πρεπει να εχει τελειωσει η ομιλια) ο Ανδρεας Παπανδρεου και θα υποσχεθει στους βουλευτες οτι θα ακολουθησει νεα συνεδριαση, στην οποια θα μιλησουν και οι ιδιοι.

    Ποσοι θα τον πιστεψουν; Παντως η προηγουμενη συνεδριαση εγινε πριν απο δεκα μηνες (τον Δεκεμβριο του '94) και τοτε ο Πρωθυπουργος ειχε υποσχεθει οτι θα ακολουθουσε συντομα και αλλη, για να μιλησουν ολοι οι βουλευτες.

    Τωρα, θα μου πειτε, τι θα βγει αν μιλησουν; Αυτο ειναι αλλο θεμα, αλλα το πιθανοτερο ειναι, να εισπραξουν αλλο ενα "εχετε δικιο" κι ολα να ειναι ωραια και καλα, οπως και σημερα...

    Γ. ΚΑΡ.

    [8] Ε, οχι διαβατηρια

    Για την (αδιανοητη) εισαγγελικη παρεμβαση στην εσωκομματικη διαμαχη Σημιτη - Παπουτση μας μιλουσε την Παρασκευη ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Γ. Πασχαλιδης. Σ' αυτο ομως που διαβασε την αλλη μερα στη στηλη δεν εβγαινε νοημα, καθ' οτι με παρεμβαση του γνωστου δαιμονα, η λεξη "δικαστηρια", που ειχε πει, μετατραπηκε σε "διαβατηρια". Να πια ηταν η φραση του (με αρκετη δοση σαρκασμου): "Μ' αυτη τη λογικη (των δικαστικων παρεμβασεων), ενας τροπος για να λυθει και το θεμα της διαδοχης ειναι τα... δικαστηρια".

    Σχολιαζοντας χθες την κατα δαιμονα αποδοση των λογων του ειπε με το ιδιο υφος: "Ειναι νωρις για διαβατηρια, δεν νομιζετε;".

    Εσεις ξερετε, κ. βουλευτα.

    ΓΡ.Ρ.

    [9] Τον δικαζουν!

    Να λοιπον που δικαζεται, στα καλα του καθουμενου, και ο πρυτανης του Πανεπιστημιου Κρητης, ο φιλτατος Γιωργος Γραμματικακης, ο φυσικος, ο επιστημονας με τη λευκη γενειαδα και τις λαμπρες ως μαγικες ιδεες, σκεψεις και γνωσεις για τον ουρανο με τα αστρα...

    Αναστατωμενοι οι συναδελφοι και συνεργατες του προσπαθουν να καταλαβουν την παραλογη αυτη δικη - με την πεζη δικαιολογια οτι το πανεπιστημιο δεν κατεβαλε, λεει, τον ΦΠΑ, την ιδια στιγμη που εκλεισε το πανεπιστημιο χωρις κονδυλια και διδακτικο προσωπικο...

    Και μεσα στη συγχυση της Κρητης, μας στελνουν ψηφισματα, μηνυματα, μεχρι και... ποιηματα διαμαρτυριας. Της απελπισιας τους.

    Λ.Π.

    [10] Πρεσβυωψ

    Δυο σχολια για τα "δρωμενα" στην ελληνικη πολιτικη σκηνη απο το βουλευτη Αθηνων της Ν. Δημοκρατιας Επ. Ηαφειροπουλο, ο οποιος εκπροσωπησε τη Ν.Δ. στη συνεδριαση του Πολιτικου και Κοινωνικου Συμβουλιου Μαγνησιας του κομματος του:

    "Ο Πρωθυπουργος εξεθρεψε τον εκχυδα ισμο της πολιτικης ζωης, ενω χρησιμοποιει ακομη και τη συζυγο του για να καλυψει το κενο εξουσιας".

    "Στη Νεα Δημοκρατια ειμαστε μονοιασμενοι, με εναν αρχηγο, τον Μιλτ. Εβερτ, και ""στρατιωτη'' τον Μητσοτακη, χωρις ομως να ξεχναμε τους ηγετες μας".

    Φαινεται οτι ο Αθηναιος πολιτικος, που θεωρει τον εαυτο του "μισο Βολιωτη" λογω της πολυμηνης παρουσιας του στη δικη Καλαμποκα, πασχει απο "πολιτικη πρεσβυωπια". Βλεπει μεν μακρια, αλλα οχι οσα συμβαινουν μπροστα του, κατω απο τη μυτη του...

    Α.Γ.

    [11] Ηταν απουσα!

    Το συνεδριο τελουσε υπο την αιγιδα των υπουργειων Εξωτερικων και Πολιτισμου και ενας απο τους στοχους του ηταν η παραπερα ενισχυση των πολιτικων και πολιτιστικων σχεσεων της χωρας μας ετσι τουλαχιστον εγραφε στο δελτιο Τυπου. Ο λογος, για το τριημερο συνεδριο με θεμα: "Οι εθνικες γλωσσες στην Ευρωπα ικη Ενωση. Το παρον και το μελλον της ελληνικης", που αρχισε την Παρασκευη και εληξε χθες στο ξενοδοχειο "Ληδρα Μαριοτ".

    Εκτος απο την τελετη εναρξης του συνεδριου την Παρασκευη, κανενας Ελληνας βουλευτης η υπουργος δεν επισκεφτηκε το συνεδριακο χωρο τις υπολοιπες δυο ημερες, τη στιγμη μαλιστα που μεταξυ των ομιλητων ηταν και ο υφυπουργος Παιδειας της Ρωσικης Ομοσπονδιας και ο υπουργος Πολιτισμου της φλαμανδικης κυβερνησης του Βελγιου. Ε, αφου δεν πηγε η Δημητρα...

    Φ.Μπ.

    [12] Προσγειωση

    Τελικα η ολομελεια των δημαρχων Μακεδονιας-Θρακης, που συνηλθε χθες στη Θεσσαλονικη, απεφυγε να προγραμματισει συλλαλητηριο η οποιαδηποτε αλλη λα ικη κινητοποιηση για το Μακεδονικο. Απλως επαναβεβαιωσε τις θεσεις της (αντιγραφουμε απο το σχετικο ψηφισμα) "οσον αφορα το Συνταγμα του κρατους των Σκοπιων, τη χρησιμοποιηση των συμβολων μας και του ονοματος της Μακεδονιας η παραγωγου".

    Απο κει και περα οι δημαρχοι αποφασισαν να επισκεφτουν τον Πρωθυπουργο, τους αρχηγους των κομματων και να ζητησουν ακροαση απο το διαπραγματευτη του ΟΗΕ Σαιρους Βανς, προφανως για να επαναλαβουν τα ιδια.

    Ατυχως, στο ψηφισμα τους δεν αναφερουν σε τι ελπιζουν πια... Απλως η ολομελεια τους συνεπεσε με δημοσια εκδηλωση μιας οργανωσης υπο την επωνυμια "Ελευθεροι Μακεδονες", που συγκεντρωσε περιπου δυο χιλιαδες ανθρωπους στην Πελλα, οπου επανελαβαν οτι "η Μακεδονια ειναι ελληνικη".

    Γ.Λ.

    [13] Και στο Διαστημα!

    Λατρης της Ελλαδας. Συχνος, συχνοτατος επισκεπτης της. Με πολλους φιλους, εδω. Ειναι ο Καναδος ιδρυτης της "Γκρινπις", επιτιμος προεδρος της, σημερα, ο 63χρονος Ντειβιντ Μακ Ταγκαρντ, ο οποιος συνεληφθη προχθες απο τους Γαλλους κομαντος, στην περιοχη Μουρουροα, στον Ειρηνικο ωκεανο. Μεχρι προτινος εκρατειτο και, συμφωνα με τις τελευταιες πληροφοριες, απελαθηκε, τελικα, απο τη γαλλικη διοικηση της Πολυνησιας. "Εξορισθηκε", ειναι η ακριβης λεξη, που χρησιμοποιησαν οι γαλλικες αρχες...

    Πεισματαρης ο Ντειβιντ, αφου εχει και σκωτσεζικη καταγωγη, εκνευρισμενος απο τις γαλλικες πυρηνικες δοκιμες στον Ειρηνικο, αφησε τη φαρμα του στη Βορειο Ιταλια, οπου ζει ησυχα (;) και ωραια και εσπευσε στην περιφημη περιοχη αποκλεισμου, την απαγορευμενη ζωνη του Ειρηνικου, για μια συμβολικη ενεργεια διαμαρτυριας.

    Το ιστιοφορο του, το "Βεγκα", μικρο, ευελικτο (μ' αυτο το ιδιο εκανε διακοπες και στο Αιγαιο, με προτιμηση την Παρο), κατεληφθη αμεσως απο τους Γαλλους, οι οποιοι και συνελαβαν το 22μελες πληρωμα του.

    Ο Ντειβιντ Μακ Ταγκαρντ ειχε ξανασυλληφθει απο τους Γαλλους, το '78, παλι στον Ειρηνικο, παλι με το ιδιο σκαφος.

    Και φυσικα δεν το βαζει κατω. Εχει ζωντανια και φαντασια. Επιμενει πως αυτοι που καταστρεφουν τη φυση, τη ζωη μας, το περιβαλλον, πρεπει να εμποδιζονται. Παντου. Ακομη και στο Διαστημα...

    Λ.Π.

    [14] Μικροψυχια

    Τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ Ευρυτανιας θεωρησαν καλο να μην παραστουν χθες στις εκδηλωσεις των αποκαλυπτηριων της προτομης του Παυλου Μπακογιαννη στο Καρπενησι. Ηθελαν, φαινεται, με τον τροπο αυτο να περιφρονησουν τον Μητσοτακη, την Ντορα και τη Δεξια και τελικα αποδειχθηκε οτι προσεβαλαν μονο τον δολοφονημενο συμπατριωτη τους και εχασαν μια ιστορικη ευκαιρια. Κατω απο το βαθρο του να δειξουν σ' ολους οτι το χασμα, που και αυτος αγωνιζοταν να κλεισει, εκλεισε επιτελους.

    Εκτος βεβαια αν η απουσια τους οφειλοταν στο φοβο, μπροστα στην πυκνη παρουσια βουλευτων και στελεχων της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

    Παντως, ο Αντωνης Δροσογιαννης ηταν παρων, αλλα αν και στρατηγος δεν κατορθωσε να επιβαλει πειθαρχια... Επιπλεον αφησαν ακαλυπτο και τον "δικο" τους περιφερειαρχη να συμμαζεψει τις ασυμμαζευτες γλωσσες στην πλατεια.

    Ηλι

    [15] Σημερα, στην πανηγυρικη επανεναρξη των εργασιων της Βουλης, ολοι θα ειναι παροντες. Ακομα κι ο Ανδρεας. Απο αυριο...

    [16] Σαν χθες...

    Φανταζαν ολα σαν χθες. Λες και δεν περασαν εξι χρονια απο τοτε που το δολοφονικο χερι αφαιρουσε τη ζωη του βουλευτη Παυλου Μπακογιαννη. Σημερα, ενας ανδριαντας στο Καρπενησι ζωντανευει τον αγωνα και τα οραματα του παιδιου της ευρυτανικης γης, για μια κοινωνια με περισσοτερη δημοκρατια. Και σημερα, καθε αλλο παρα ποτε, ποσο πραγματικα και επικαιρα ειναι εκεινα τα λογια του Παυλου Μπακογιαννη: "Στη δημοκρατια δεν υπαρχουν αδιεξοδα". Τοτε που μιλουσε για συμφιλιωτικες προσπαθειες ολων των πολιτικων κομματων, προκειμενου να βρεθουν λυσεις για τα εσωτερικα και τα εθνικα της χωρας προβληματα.

    Γ.Κ.

    [17] Υπερασπιστες

    Μετα τον Δ. Ριζο, που εμφανιστηκε ως υπερασπιστης του Ι. Σκουλαρικη κατα τη διαρκεια τηλεοπτικης συζητησης και δευτερο "κρουσμα" απο την αντιπαλη παραταξη...

    Υπερασπιστης αυτη τη φορα ο Αλ. Καζογλης, επικεφαλης της παραταξης που εκπροσωπει τη Ν.Δ. στο νομαρχιακο συμβουλιο Ηλειας σε ωρα συνεδριασης του οργανου...

    Ευτυχως για τον μεχρι προ ημερων υπουργο Εργασιας που υπαρχουν και οι "αντιπαλοι". Αν περιμενε απο τους δικους του να τον ανακηρυξουν "προφητη", καληνυχτα...

    Παν. Τς.

    [18] Ερμα και ερμοι

    Χωρις δρομους, αλλα με αυτοκινητα...

    Χωρις διπλωμα, αλλα οδηγοι...

    Οχι πολιτες, αλλα πολιτικοι...

    Ανευ "ψιλων" στο πορτοφολι, αλλα χουβαρνταδες...

    "Τις πταιει" που τρακαρουμε, σκοτωνομαστε, γινομαστε απολιτικοι και κανενας πια δεν μας δανειζει;

    "Τι εχουν τα ερμα και ψωφαν;" κ. Σ. Τζουμακα για παραδειγμα που οταν ερχοσασταν στην Ηλεια για τις νομαρχιακες εκλογες σας εφταιγαν "οι κουμανταδοροι, οι σαλταδοροι και οι ψωνισμενοι;".

    Μηπως το οτι παρ' ολα τα στραπατσα αδυνατουμε ως συνολο αλλα και ο καθενας χωριστα να κατανοησουμε επιτελους πως "αλλο ναυτης κι αλλο καντηλαναφτης";

    Και, επι τη ευκαιρια, τι λενε για τις προτασεις σας καθως και για τις αποφασεις των δικαστων οι κ.κ. Μ. Εβερτ και Αντ. Σαμαρασ; Γιατι σιωπουν;

    Παν. Τς.

    [19] Ποιοι ολοι;

    Πολυ καλη η προταση του Μ. Εβερτ να τοποθετηθουν στη Βουλη οι προτομες των κοινοβουλευτικων ανδρων που επεσαν θυματα της τρομοκρατιας.

    Αλλα μονον ενας ειναι ο βουλευτης που δολοφονηθηκε απο τη "17 Νοεμβρη", ο Παυλος Μπακογιαννης. Αρα, ο πληθυντικος, με τον οποιο αναφερεται στην επιστολη του προς τον Απ. Κακλαμανη, ειναι περιττος. Εκτος κι αν εννοει και τον Γρηγορη Λαμπρακη. Πραγμα που θα ειναι προς τιμην του.

    Το εννοει ομωσ;

    Κ.Κ.

    [20] Εχει μερες να κανει δημοσια εμφανιση ο υπουργος Μακεδονιας- Θρακης

    Μπα, εχει μερες να κανει δημοσια εμφανιση ο υπουργος Μακεδονιας- Θρακης Ντινος Τριαριδης κι αρχισαμε ν' ανησυχουμε. Ολο και κατι εβγαινε, ολο και καποια δημοσιογραφικη τροφη μας εδινε.

    Θα πρεπει, φαινεται, να περιμενουμε την επομενη επισκεψη της κυριας Δημητρας καπου στην επικρατεια του.

    Δ.Κ.

    [21] Κυκλωμενοι

    Η πιο συνηθισμενη λεξη, "κυκλωματα", τον τελευταιο καιρο σε ραδιοφωνα, τηλεορασεις και εφημεριδες.

    Κυκλωματα στις υιοθεσιες βρεφων, κυκλωματα στα πετρελαια, κυκλωματα στις αναθεσεις εργων, κυκλωματα... κυκλωματα...

    Μοιαζει κυκλωμενη τουτη η χωρα απο τα πολλα κυκλωματα.

    Και μοιαζουν περισσοτερο κυκλωμενοι οι ανθρωποι της, απο ολους αυτους που τους κυκλωνουν καθημερινως με καθε ειδους... κυκλωματα.

    [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Ηεις μοναχα μια φορα...

    Ο ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ βρηκε την ευκαιρια που ηθελε (απουσια Σιγαλα), εβγαλε το "πολυβολο" και εκτελεσε τον ανετοιμο Ολυμπιακο, που αιφνιδιαστηκε απο τη δυναμη του ΠΑΟΚ

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Ο Μπανε Πρελεβιτς κοιταξε προς τον παγκο του Ολυμπιακου, ειδε τον Σιγαλα με πολιτικα και χαμογελασε. Ηξερε οτι τετοιες ευκαιριες μια φορα το χρονο παρουσιαζονται. Η αντιστοιχη περσινη πηγε χαμενη, μονο και μονο επειδη ο Τομιτς ειχε το κρυο αιμα για να βαλει το νικητηριο καλαθι στην εκπνοη. Αυτη τη φορα, σκεφτηκε ο Μπανε, πρεπει να καθαρισουμε πιο νωρις. Ευκολο να το λες. Μερικες φορες, ευκολο και να το κανεις! Ο Ολυμπιακος, με η χωρις Σιγαλα, εμοιαζε σαν να τον κατεβασαν στο γηπεδο ξαφνικα και απροειδοποιητα. Σαν να ειχε γινει η κληρωση του Πρωταθληματος δυο μερες νωριτερα! Ανετοιμος ψυχολογικα, με χημεια σχεδον μηδαμινη, παικτες που συνεχιζαν τις καλοκαιρινες τους διακοπες και που δεν εβρισκαν πολλες φορες ουτε στεφανι (εφτα ερ μπολ!). Σε μας θυμισε την εικονα που ειχε παρουσιασει περυσι τετοιον καιρο, στον αγωνα του Κυπελλου με τον Παναθηνα ικο. Μονο που τοτε ειχε οντως μαθει την κληρωση μια βδομαδα πριν απο το ντερμπι...

    ΔΗΜΙΟΣ

    Αλλο που δεν ηθελε ο Μπανε. Με 23 ποντους και 6 τριποντα στα πρωτα 30 λεπτα, εβαλε τη θηλια στο λαιμο των πρωταθλητων (42-50). Και με ενα μπαραζ ευστοχων βολων στο τελευταιο τριλεπτο, κλοτσησε το σκαμνι κατω απο τα ποδια του κρεμασμενου! Μεσα στην πικρα τους, οι 15.000 οπαδοι του Ολυμπιακου βρηκαν τον ιπποτισμο να χειροκροτησουν το μεγαλο ασο. Ο Μπακατσιας με τον Νακιτς και τον Παπανικολαου ακομη να συνελθουν απο τη ναυτια. Επισης, αλλο που δεν ηθελε ο Ευθυμης Κιουμουρτζογλου! Τη φωτογραφια του φωτεινου πινακα, με το τελικο 76-77, ο ουρανοκατεβατος στον παγκο του ΠΑΟΚ κοουτς-"Κ" μπορει και να την κανει καρτ ποσταλ. Τον ποναει τοσο εκεινη η ηττα του περασμενου Μαλου στο ιδιο γηπεδο απο τον ιδιο αντιπαλο (στους τελικους του περσινου Πρωταθληματος, αν δεν καταλαβατε), ωστε τη γλυκια του εκδικηση την απολαυσε γουλια γουλια.

    "ΠΑΘΩΝ"

    Εκανε και πλακα στο τελος ο αλλοτε Ομοσπονδιακος: "Νιωθω στενοχωρημενος, γιατι επρεπε να κερδισουμε με μεγαλυτερη διαφορα. Ειμαι παθων, γι' αυτο το λεω". Ο εστι μεθερμηνευομενον: Αν ειχε νικησει με εναν ποντο παραπανω ο Παναθηνα ικος τον Ολυμπιακο στην περσινη αναμετρηση της κανονικης περιοδου, θα κερδιζε το πλεονεκτημα εδρας στα πλει οφ. Και ισως τον τιτλο... Περα απ' ολα αυτα, ο Κιουμουρτζογλου εχει δικιο. Ο ΠΑΟΚ, που οσο του επετρεψαν τα φαουλ επαιξε με τρεις κοντους (ο Ραφιν απο ανεξελεγκτος και ψευδεπιγραφος πλει μεικερ μεταμορφωθηκε σε σοβαρο και μετρημενο σουτινγκ γκαρντ), δικαιουται να νιωθει αδικημενος απο το φτωχο 77-76. Προηγηθηκε με 16 ποντους στο α (11-27, με ρεσιταλ των Πρελεβιτς - Γκαρετ), ξανα στο ξεκινημα της επαναληψης (26-42) κατορθωσε να κρατησει τα χαλιναρια ακομη και οταν ενιωθε την αναπνοη του Ολυμπιακου και των οπαδων του στο σβερκο του (απο 40- 42, 45-55 κι απο 63-64, 67-75). Καμικαζι... Οι πρωταθλητες, παρα τον οιστρο του Ριβερς στο τελευταιο δεκαπενταλεπτο και τα 10 επιθετικα ριμπαουντ του Μπερι, δεν ισοφαρισαν ουτε μια φορα. Κι αν εφτασαν σε αποσταση αναπνοης με την εκπνοη, το οφειλουν αποκλειστικα στις τρεις "βομβες" της απελπισιας που εκτοξευσαν Γαλακτερος (2) και Τομιτς στα τελευταια 20 δευτερολεπτα! Ως τοτε, ο χωρις -πλεον- τον Εντι Ολυμπιακος ειχε 2/15 τριποντα - εμεις σας το λεγαμε απο προχθες, οτι καπου εκει ειναι η αχιλλειος πτερνα του. Στο μεταξυ, η ευστοχη βολη του δημιου Πρελεβιτς 5 πριν απο τη ληξη (73-77) ειχε βαλει τελεια και παυλα στην υποθεση.

    Κοκορομαχιες μετα το ντερμπι

    "Ειμαι εξαιρετικα απογοητευμενος. Ολη η ομαδα νιωθει ετσι...".

    Αλλα λογια θα 'θελε να πει ο Ντειβιντ Ριβερς στην πρωτη του "ποστ-γαμε" συνεντευξη στο ελληνικο πρωταθλημα, αλλα μονο για αλλα λογια δεν ηταν η βραδια. Ο Αμερικανος, σαν καλος ηγετης, ανελαβε τις ευθυνες για το πατατρακ: "Δεν ημουν ο αληθινος Ριβερς. Μην κοιτατε τη στατιστικη. Δουλεια μου ηταν να ελεγξω το ρυθμο του αγωνα, αλλα δεν τα καταφερα".

    Τουλαχιστον αυτος ηταν νηφαλιος. Γιατι ο Ιωαννιδης περι αλλα ετυρβαζε. Η διαιτησια κ.λπ. κ.λπ. Νωριτερα, ειχε επιτεθει φραστικα κατα των Κορομηλα-Λαινιωτη. Οταν μαλιστα η κερκιδα εψαλε τα εξ αμαξης στον πρωτο, τους παροτρυνε να διακοψουν το παιχνιδι "αν εχουν αρχ...". Παντως, ο ξανθος συνεχαρη τον ΠΑΟΚ που "επαιξε παλικαρισια" και του ευχηθηκε "να ειναι αυτη η νικη η απαρχη μιας υψηλης πορειας". Στον ΠΑΟΚ, ετσι; Οχι στον Κιουμουρτζογλου! Οι περυσινες... κοκορομαχιες ειχαν μια μινι-συνεχεια το Σαββατο:

    Ιωαννιδης: "Χαιρομαι που ο Ευθυμης ηλθε στην κοινη συνεντευξη Τυπου, γιατι περυσι δεν ερχοταν. Βεβαια, τοτε ηταν προπονητης του Παναθηναικου...".

    Κιουμουρτζογλου: "Ειμαι αντιθετος μ' αυτο το θεσμο. Θα στειλουμε χαρτι στην ΕΣΑΚ, να καταργηθει. Πουθενα στον κοσμο δεν πηγαινουν μαζι οι προπονητες στο πρες-ρουμ".

    Ο Κιουμουρτζογλου, ο πωλων τοις μετρητοις μετα το θριαμβο, απεφυγε να περιαυτολογησει: "Το μπασκετ ειναι αθλημα ομαδικο. Δεν υπαρχουν μεριδια σε μια νικη, ουτε σε μια ηττα. Καλυτερα να μην κανουμε τετοια μοιρασια...". Ουτε μεγαλα λογια θελησε να πει: "Ο ΠΑΟΚ ειναι μια νεα ομαδα, που θελει ακομα πολλη δουλεια. Αυτη η νικη ειναι σημαντικη, αλλα δεν μας κανει αυτοματα μεγαλους".

    Ο Ευθυμης Ρεντζιας, παντως, ενιωθε θεορατος! Ειναι που ειναι...

    "Καιρος ηταν να κερδισουμε κι εμεις στον Πειραια", ελεγε ο ...παγκοσμιος μικρος. Μετα τα σχεδια που εκανε στον Φασουλα, δικαιουται να μιλαει ακομα και για διαδοχη...

    Στα αποδυτηρια του ΠΑΟΚ, η μεγαλη (και ελαφρως απροσδοκητη) νικη ειχε προκαλεσει συγκινησιακο σοκ! "Ακομα κι οταν το ματς τελειωσε, δεν μπορουσα να πιστεψω οτι κερδισαμε", ομολογησε ο αρχηγος της αποστολης, Βασιλης Οικονομιδης. "Πριν ελθουμε, ολοι μας ελεγαν οτι θα χαναμε με 30 και 40 ποντους. Και το 'λεγαν με τοση σιγουρια, που με ειχαν πεισει...".

    Ο Τρεβορ Ραφιν εμοιαζε λιγο απορημενος με ολα αυτα - στο ΝΒΑ, οπου επαιζε, μια νικη εκτος εδρας ειναι απλα αλλη μια νικη. "Ενταξει, δεν ηταν και τοσο καλα τα ποσοστα μου, αλλα πιστευω οτι κατι εκανα κι εγω για να κερδισουμε", ελεγε. Και ο ηρωας Πρελεβιτσ; Αυτος προτιμησε να μη μιλησει. Τι αλλο να πει, αλλωστε; Υστερα απο τοση φλυαρια στο γηπεδο...

    ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΑΙ ΝΕΥΡΑ

    Ενα πανηγυρι τελειωσε μεσα σε αντεγκλησεις και φωνες διαμαρτυριας. Για τους παικτες πηγαν απο νωρις στο Αεροδρομιο Μακεδονια, προχθες βραδυ, 1.500 οπαδοι του ΠΑΟΚ, αλλα ειδαν να περνουν αναμεσα τους Αλεξοπουλος και Οικονομιδης. Οι παικτες ειχαν... φυγαδευτει απο το χωρο κινησης των γραμμων εξωτερικου.

    "Που ειναι οι παικτεσ; Τι κατασταση ειναι αυτη; Εμεις ηρθαμε για να τους συγχαρουμε, να τους σηκωσουμε στις πλατες μας κι αντι γι' αυτους βλεπουμε μονο εσας", ηταν ορισμενες απο τις φωνες διαμαρτυριας πο ακουστηκαν και σε οξυ τονο. Κι ο Αλεξοπουλος ματαια προσπαθουσε να εξηγησει:

    Δεν φταιμε εμεις. Οι αρχες αεροδρομιου για να μην εχουμε κανενα ατυχημα απο το συνωστισμο εστειλαν την ομαδα απο την πλα ινη πορτα.

    Οι φωνες συνεχιστηκαν και μετα τις εξηγησεις.

    Ο Αλεξοπουλος αναγκαστηκε αργα το βραδυ να ζητησει συγγνωμη απ' ολο αυτο τον κοσμο για την ταλαιπωρια και γιατι δεν του δοθηκε η ευκαιρια να εκφρασει τη χαρα του με τους πρωταγωνιστες της συναντησης.

    Τα πανηγυρια ειχαν ξεκινησει με το σφυριγμα ληξης του αγωνα Ολυμπιακου - ΠΑΟΚ, που εφερνε τον ΠΑΟΚ νικητη στο "Ειρηνης και Φιλιας". Δυο χιλιαδες ανθρωποι ξεχυθηκαν στους δρομους, για να καταληξουν στο Λευκο Πυργο, οπου και προκαλεσαν κυκλοφοριακη αναστατωση. Απο τις 10 αρχισαν να καταφτανουν στο Αεροδρομιο Μακεδονια. Λιγο πριν απο τις 11 ειχαν δημιουργηθει συνθηκες ασφυξιας στην αιθουσα αφιξεων εσωτερικου. Το αεροπλανο καθυστερησε πανω απο μια ωρα και σ' ολο αυτο το χρονο της αναμονης ακουγονταν συνθηματα υπερ του ΠΑΟΚ, που εμελλε ομως να εξελιχθουν σε φωνες διαμαρτυριας, γιατι οι πρωταγωνιστες εφυγαν απο αλλου.

    ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΓΚΑΛΗ

    Ενα ντερμπι Περιστεριωτων - Πατησιωτων ειναι παντα ενδιαφερον. Ειδικα δε οταν γαρνιριζεται και με λιγο Γκαλη!

    Τι λιγο δηλαδη; Το Περιστερι νικησε τον Σπορτιγκ 87-78, ομως στο τελος το μεγαλυτερο μερος της συνεντευξης Τυπου αφορουσε το "αντιο" του Νικου Γκαλη!

    Ο Σακοτα ηταν απολυτος λεγοντας οτι "στην Ελλαδα υπαρχουν πολλοι καλοι παικτες. Ποτε κανεις δεν προκειται να φτασει τον Γκαλη".

    Απο την αλλη μερια ο Σταυρος Διαμαντοπουλος εκανε λογο για το ποσο "αγνωμονες ειναι οι Ελληνες. Το ιδιο εγκλημα που καναμε καποτε με τον... Κολοκοτρωνη (!), το διαπραττουμε παλι σε βαρος του Γκαλη. Και τους δυο τους κλεισαμε στην ιδια φυλακη". Αναφερθηκε ομως και σε "ιντριγκες", "ηθικους αυτουργους περαν του ενος" και αλλα ωραια.

    Οχι, μη νομιζετε οτι οι δυο προπονητες εγραψαν στα παλια τους τα παπουτσια τον αγωνα. Συμφωνησαν, για παραδειγμα, οτι η επιθετικη διαυγεια του Κορωνιου και η αμυνα του Μυλωνα στον Ουλγκινς επαιξαν τον καθοριστικοτερο ρολο στη νικη του Περιστεριου. "Ο Μιτσελ, ομως, ειναι τραυματιας. Ειχε δυο μερες να προπονηθει και την τελευταια στιγμη αποφασιστηκε η συμμετοχη του", συμπληρωσε ο Διαμαντοπουλος και συνεχισε:

    "Δεν ντρεπομαι να πω οτι υπαρχει διαφορα στοχων αναμεσα στο Σπορτιγκ και το Περιστερι. Δεν πηραν τα μυαλα μας αερα απο την Ευρωπη. Ο στοχος μας ειναι ενας και μοναδικος: Η παραμονη στην κατηγορια. Δεκαπεντε χρονια τωρα ποτε ο Σπορτιγκ δεν εχει παιξει τρεις συνεχομενες χρονιες στην Α1. Θα ειναι μεγαλη τιμη αν το καταφερουμε με μενα στον παγκο".

    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΛΙΜΠΕΡΤΙ

    "Δεν σχολιαζω τους ξενους παικτες της ομαδας μου".

    Αυτη ηταν η απαντηση του προπονητη της ΑΕΚ Βλαντο Τζουροβιτς στην ερωτηση της "Ε" για το αν σκοπευει να προχωρησει σε αλλαγη του Μαρκους Λιμπερτι.

    Μπορει βεβαιως ο ελληνοποιημενος τεχνικος να μη θελησε να απαντησει ευθεως στο τι θα πραξει στο μελλον, ωστοσο η συμπεριφορα του στη διαρκεια του αγωνα οσο και η εκδηλη εκφραση του προσωπου του, οταν ρωτηθηκε για το θεμα, εδωσε την καλυτερη απαντηση.

    Η χρησιμοποιηση το Λιμπερτι μολις 13 (!) λεπτα και η προτιμηση του Νικου Χατζη στη μεγαλυτερη διαρκεια του παιχνιδιου, αντι του Αμερικανου, σαφως και καταδεικνυει την αποψη του Τζουροβιτς. Μετα την εξελιξη αυτη, μαλλον θα πρεπει να θεωρειται απιθανη η παραμονη του Λιμπερτι στην ΑΕΚ για πολυ καιρο ακομα.

    Κατα τα αλλα, ο προπονητης των "κιτρινων" παραδεχθηκε οτι η ομαδα του δεν επαιξε καλα.

    "Η νικη ειναι αυτη που μετραει. Ειναι πολυ σημαντικο οτι πηραμε τη νικη χωρις να παιξουμε καλα. Φετος παμε για να νικησουμε σε ολα τα παιχνιδια", ειπε ο Τζουροβιτς για να πεσει σε αντιφαση λιγα δευτερολεπτα αργοτερα λεγοντας οτι "η ομαδα θελει πολυ δουλεια ακομη. Στο μελλον θα ερθουν ηττες και πρεπει ολοι να μας δωσουν πιστωση χρονου και να εχουν υπομονη".

    Απο την πλευρα του ο προπονητης των Αμπελοκηπων Νικος Αποστολιδης απεδωσε τη νικη της ΑΕΚ στον Ποδαρα, "δεν μπορεσαμε να τον σταματησουμε οποιο παικτη κι αν χρησιμοποιησαμε", αλλα και στα κρισιμα λαθη που εκαναν οι παικτες του στο τελος, "ναι μεν η ΑΕΚ εκανε περισσοτερα, αλλα εμεις τα καθοριστικα".

    Οι πιο μεγαλες επιστροφες

    ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ και ΚΑΝΤΟΝΑ ξαναγυρισαν ως ηρωες στην αγωνιστικη δραση με Μποκα Τζουνιορς και Μαν. Γιουναιτεντ

    Ο Μαραντονα και ο Καντονα βγηκαν το Σαββατοκυριακο απο το τουνελ μετα τις πολυμηνες τιμωριες τους. Οι προεδροι της Νοτιας Κροεας και της Αργεντινης τιμησαν με την παρουσια τους την επιστροφη του Ντιεγκο Μαραντονα στη Σεουλ το Σαββατο στον αγωνα Νοτιας Κορεας - Μποκα Τζουνιορς, ο οποιος μεταδοθηκε τηλεοπτικα σε 27 χωρες.

    Σε 25 χωρες μεταδοθηκε και η επιστροφη του Γαλλου Ερικ Καντονα. Υποδοχη ηρωα του επιφυλαξαν μαλιστα 30.000 οπαδοι της Μαντσεστερ στο Ολντ Τραφορντ. Κι ο Καντονα με το δευτερο του κιολας αγγιγμα στην μπαλα δημιουργησε το γκολ, το οποιο σημειωσε ο Νικι Μπατ 70 δευτερολεπτα απο την εναρξη του αγωνα Μαντσεστερ - Λιβερπουλ!

    ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

    Ο Ντιεγκο Μαραντονα πραγματοποιησε στη Σεουλ εορταστικη, αλλα οχι θεαματικη επιστροφη στα γηπεδα, μετα τη 15μηνη τιμωρια του, καθως η Μποκα Τζουνιορς νικησε 2-1 την εθνικη ομαδα της Νοτιας Κορεας. Με δικο του κτυπημα κορνερ που αξιοποιησε ο Μακαλιστερ προηγηθηκε η Μποκα στο 42 . Το νικητηριο γκολ σημειωσε στο 89 ο Αλσουρι. Ο Χα Σουκ- Γιου ειχε ισοφαρισει στο 45 .

    Στο Ολυμπιακο Σταδιο Τσαμσιλ της Σεουλ ηταν 70.000 θεατες. Παρευρεθησαν οι προεδροι της Ν. Κορεας και της Αργεντινης Κιμ Γιουνγκ- Σαμ και Καρλος Μενεμ. Ο αγωνας πηρε πανηγυρικο χαρακτηρα, με κονσερτα και σοου.

    ΝΤΕΡΜΠΙ

    Τα πρωταθληματα στην Ευρωπη διανθιστηκαν το Σαββατοκυριακο με δυο απο τα πιο διασημα ντερμπι του ποδοσφαιρου. Καστιλιανοι εναντιον Καταλανων στο "Μπερναμπεου" της Μαδριτης, Καθολικοι εναντιον Διαμαρτυρομενων στο Παρκχεντ της Γλασκωβης. Κερδισμενοι και στις δυο περιπτωσεις οι φιλοξενουμενοι.

    Για τεταρτη στη σειρα αγωνιστικη ημερα εμεινε χωρις νικη η Ρεαλ, ομως αντιπαλος της αυτη τη φορα ηταν η Μπαρτσελονα. Αδικα πηραν τη χαρα οι οπαδοι της οταν απο μπαλια του πρωην ασου της Μπαρτσα, Μικαελ Λαουντρουπ, ο 20χρονος Ραουλ εδωσε το προβαδισμα στη Ρεαλ, διοτι στη συνεχεια ο Γκαρθια ισοφαρισε. Η ομαδα του Γιοχαν Κροιφ επαιζε με 10 παικτες απο το 39 λογω αποβολης του Σερχι.

    Η Ρειντζερς νικησε 2-0 την αιωνια αντιπαλο της Σελτικ μεσα στο "Παρκχεντ", στο περιφημο ντερμπι "ολντ φερμ" της Σκωτιας και ξαναπηρε την πρωτη θεση που ειχε στερηθει πριν απο μια εβδομαδα απο τους Καθολικους. Ο Πολ Γκασκοιν ηταν ο βασικος συντελεστης της νικης. Πετυχε το πρωτο του γκολ με τη Ρειντζερς στο πρωταθλημα και ο μανατζερ της ομαδας του δηλωσε: "Ειμαι απολυτα ικανοποιημενος με το αποτελεσμα. Προωθησαμε τον Γκαζα λιγο πιο μπροστα και ανταμειφθηκαμε".

    "Ο Σαβο! Τι παικτης ειν' αυτος. Εχει ενα απιστευτο πληθος απο προσοντα. Απιαστο το σουτ του κι οι πασες του μαγεια!". Ενθουσιασμενος ο προπονητης της Αστον Βιλα, Μπραιαν Λιτλ, χαιρετισε την αποδοση του Σερβου Σαβο Μιλοσεβιτς: "Ουδεποτε αμφεβαλα γι' αυτον". Ο Μιλοσεβιτς πετυχε δυο γκολ στο 3-0 της ομαδας του επι της Κοβεντρι, αφου πρωτα ο συμπαικτης του Ντουαιτ Γιορκ σημειωσε το πιο γρηγορο γκολ φετος στο πρωταθλημα, 13 δευτερολεπτα μετα το εναρκτηριο λακτισμα. Και η Αστον Βιλα ανεβαινει ολο και πιο ψηλα.

    Κατηφης αλλα και οργισμενος εμφανιστηκε ομως στους δημοσιογραφους ο προπονητης της Αρσεναλ, Μπρους Ριοχ, του οποιου η ομαδα εχασε το αηττητο στο Σταμφορντ Μπριτζ της Τσελσι (1-0) με γκολ του Μαρκ Χιουζ, που μεταγραφηκε το καλοκαιρι απο τη Μαντσεστερ. Αρκετα συχνα στο παρελθον, αποδειχτηκε μοιραιο το γηπεδο αυτο για την Αρσεναλ. Ο Ριοχ ομως τα εβαλε με το διαιτητη. "Ηταν ελαχιστος. Φτωχος για τα στανταρ της μεγαλης κατηγοριας Πρωτη φορα στην καριερα μου κριτικαρω διαιτητη".

    ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Στη Γερμανια η Χανσα Ριοστοκ απεδειξε οτι το ποδοσφαιρο απο την Ανατολικη Γερμανια δεν εχει πεθανει. Αναστηθηκε το Σαββατο με τη νικη της Ροστοκ (επι της Καρλσρουης), που πεταει τωρα στα ψηλα της Μπουντεσλιγκα. Η Ροστοκ, πρωταθλητρια ΔΔΡ το 1991, ηταν μια απο της δυο ομαδες της πρωην Ανατολικης Γερμανιας στις οποιες προσφερθηκαν δυο θεσεις στην Μπουντεσλιγκα μετα την ενοποιηση της Γερμανιας (Η Ντιναμο Δρεσδης εχει υποβιβαστει). Η ομαδα της Ροστοκ εχει κερδισει τη συμπαθεια ολων των Γερμανων φιλαθλων, παρα τα ρατσιστικα συνθηματα μιας ομαδας οπαδων της εναντιον των ξενων παικτων των φιλοξενουμενων ομαδων.

    Το γκολ απο φαουλ του Μαριο Μπασλερ της Βερντερ στο 2-2 με την "αποδεκατισμενη" απο τραυματισμους Λεβερκουζεν ηταν το πιο θεαματικο στα παιχνιδια του γερμανικου πρωταθληματος. "Ηταν ενα εξαιρετικο γκολ. Ολοι ομως στη Γερμανια και την Ευρωπη ξερουν πως κτυπαει φαουλ ο Μπασλερ" δηλωσε ο προπονητης του στη Βερντερ Ααντ ντε Μος.

    Στη Γαλλια ξυπνησε η Ναντ τρεις ημερες μετα την ηττα της απο τον Παναθηνα ικο κερδιζοντας 1-0 εκτος εδρας τη νεοφωτιστη Γκενιον. Ο Ρε ιναλ Πεντρος σκοραρε στο 81 δινοντας στην πρωταθλητρια την πρωτη νικη της απο τις 19 Αυγουστου. Η Μετς, μια ομαδα που δεν εχει κερδισει ποτε το πρωταθλημα, ειναι ωστοσο η μονη αηττητη μετα και το 3-1 επι της Οσερ.

    Αν μιλαμε για φαβορι...

    ...ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ βλεπει, λογικα, ο γενικος διεθυντης της Σεβιλλης σενιορ Χερναντες Καβεθας

    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Υπαρχει φαβορι στις συναντησεις του Ολυμπιακου με τη Σεβιλλη;

    Συμφωνα με το γενικο διευθυντη της Σεβιλλης Χερναντες Καβεθας, ο οποιος παρακολουθησε τον αγωνα του Ολυμπιακου με την Παναχα ικη, φυσικα και υπαρχει. Και φυσικα δεν ειναι η Σεβιλλη!

    "Αν με ρωτουσατε πριν απο τον Αυγουστο, ποιες ειναι οι πιθανοτητες του Ολυμπιακου απεναντι στην ομαδα μου, θα σας απαντουσα ελαχιστες. Τωρα ομως, πιστευω οτι το λογικο φαβορι ειναι ο Ολυμπιακος"!

    Το τι εγινε τον Αυγουστο, λιγο-πολυ, το ξερουμε. Οικονομικα σκανδαλα, αποφαση για υποβιβασμο της Σεβιλλης στη Β Εθνικη χαριστικη διαταξη - αυξηση των ομαδων της Α Εθνικης στην Ισπανια, αλλα και παραμονη της Σεβιλλης στη μεγαλη κατηγορια. Για να πονοκεφαλιαζει τωρα ο Ολυμπιακος με τις μυστηριες δηλωσεις του Ισπανου...

    Και ποιος κυριος σας αρεσε απο αυτους που ειδατε με τις κοκκινες φανελεσ;

    Ο "θενιορ Καβεθαθ" δεν χρειαστηκε να σκεφτει για πολυ. Απαντησε, και μαλιστα για ορισμενους με τα ονοματα τους:

    "Ο Σκαρταδος, τον οποιο θυμαμαι απο τους αγωνες με τον ΠΑΟΚ το 1990. Εξακολουθει να ειναι ενας πολυ καλος αμυντικος. Γιουσκοβιακ και Ιβιτς δειχνουν να συνεργαζονται αρμονικα, και φυσικα παντα χρησιμος ο Καραπιαλης".

    Διαβασμενος ο Χερναντες...

    Για τους υπολοιπους εδειξε να χρειαζεται καποια προσθετη εκπαιδευση. Δυο ακομη ξεχωρισε, αλλα δεν θυμοταν τα ονοματα τους. Ευτυχως που υπαρχουν και νουμερα (στις φανελες):

    "Πολυ καλες εντυπωσεις απο το Νο 6 και το Νο 2".

    Πολυ συντομα ο Μαρινακης και ο Χατζιδης θα γινουν γνωστοι στην Ισπανια...

    Οσο για τα ατου της Σεβιλλης:

    "Πολλοι πιστευουν οτι στηριζομαστε μονο στον Νταβορ Σουκερ. Λαθος. Ο Πορτογαλος Πειξε, ο Βραζιλιανος Μοζερ, αλλα και ο Ολλανδος Ουλιντα, προσφερουν πολλα στην ομαδα...".

    Δεκτον. Ελπιζουμε ομως τουλαχιστον ο σχεδον αναπληρωματικος και σχεδον Μαροκινος Ουλιντα να μην κανει τα ιδια απεναντι στον Ολυμπιακο, που εκανε περυσι στην ΑΕΚ με τη φανελα του Αγιαξ. Δυο γκολ ειναι ετσι κι αλλιως πολλα απο εναν παικτη και μαλιστα αναπληρωματικο...

    Η ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ

    Εξι ολοκληρα χρονια ειχε να περασει ο Χουαν Ραμον Ροτσα απο τον Πυργο, εκει οπου καποτε προσπαθησε χωρις ιδιαιτερη επιτυχια να κανει καριερα ως προπονητης. Χθες εμφανιστηκε με τον αερα του πρωταθλητη, κερδισε ευκολα και πηρε απο πανω και μια ανθοδεσμη για την παλαι ποτε προσφορα του:

    "Ειμαι ευτυχισμενος που ειδα και παλι το γηπεδο του Πυργου γεματο απο κοσμο. Αν σημερα βοηθησαμε, εστω και λιγο, να συνεχιστει η ταση, θα πρεπει να ειμαστε ευχαριστημενοι...".

    Πολυ σωστα, διοτι πρεπει να βρεθει ενας λογος για να ειναι ευχαριστημενος ο Παναθηνα ικος απο την εμφανιση του, εκτος απο τους (ιδιαιτερα ευχαριστους) τρεις βαθμους της νικης:

    "Δεν παιξαμε καλα, ο αγωνας ηταν πολυ μετριος", ομολογησε ο Ροτσα. "Εχουμε ομως υποχρεωσεις στην Ευρωπη και το πρωτο που μας ενδιαφερει μετα τους βαθμους ειναι να αποφυγουμε τους τραυματισμους...".

    Τους απεφυγε ο Παναθηνα ικος τους τραυματσμους, πηρε και τους βαθμους, αλλα ο υφυπουργος Οικονομικων Δημητρης Γεωργακοπουλος που βρεθηκε, οπως συνηθιζει στο συγκεκριμενο γηπεδο, δεν πρεπει να εφυγε ιδιαιτερα ευχαριστημενος. Ουτε ο Πανηλειακος τα καταφερε ουτε σπουδαια μπαλα ειδε. Τουλαχιστον τον ειδαν οι συμπολιτες του. Κατι ειναι κι αυτο...

    ΤΟ ΧΡΕΟΣ

    Ο προ ισταμενος του συγκεκριμενου υφυπουργου ο υπουργος Οικονομικων Αλεκος Παπαδοπουλος δεν ηταν βεβαια στον Πυργο, παρακολουθησε ομως τον αγωνα του Απολλωνα. Ως συνηθως... Ο "ιστορικος" υπουργος, οπως αποκαλει τον Παπαδοπουλο ο Κωστας Αλαμανος, λογω της ρυθμισης χρεων των ΠΑΕ προς το Δημοσιο, εζησε τις προσπαθειες της ομαδας του απεναντι στον Πανιωνιο μιλωντας συνεχεια με το φιλο του και προεδρο του Απολλωνα. Για τον Ντεμη Νικολαλδη πιθανως, για τον Βελετζα η για την επομενη ρυθμιση των επομενων χρεων...

    ΤΙ ΟΜΙΛΕΙΤΕ;

    Οχι μονο κερδισε, αλλα στην πραγματικοτητα διελυσε τον αντιπαλο του. Και ηταν τοσο εκνευρισμενος, που οχι μονο εβρισε τους παικτες του, αλλα ουτε καν εμφανιστηκε στην καθιερωμενη συνεντευξη Τυπου προφασιζομενος οτι ελειπε ο διερμηνεας του!

    Ποιοσ; Ο Ολεγκ Μπλαχιν, που λιγες ωρες νωριτερα ειχε εμφανιστει σε τηλεοπτικο καναλι μιλωντας αψογα ελληνικα, χωρις φυσικα διερμηνεα!

    3-0 κερδιζε ο Ιωνικος, αλλα μολις ο Εθνικος πετυχε ενα γκολ, ο Ουκρανος αρχισε να πεταει μπουκαλια προς τον αγωνιστικο χωρο, να κλοτσαει παγκους και να τα βαζει με ολους τους παικτες του!

    Πιθανη δικαιολογια, το στρες στο συγκεκριμενο σημειο του αγωνα. Μετα ομωσ;

    Μεχρι και ο Γιατσεκ Γκμοχ αφησε υπονοουμενα για τη σταση του Μπλαχιν, ξεχνωντας προφανως τη δικη του σταση. Τι εκανε; Τιποτα σοβαρο. Απλως, την ωρα που ο Εθνικος ειχε ψιλοδιαλυθει μεσα στον αγωνιστικο χωρο, αυτος, ορθιος, συντονιζε την ...εξεδρα. Δηλαδη τους περιπου εκατο οπαδους της ομαδας του!

    Απο το να μη βοηθουσε καθολου...

    Το διαιτητη παντως, τον Γιωργο Σπανεα, ολοι τον βοηθησαν. Στο 23 αρχισε να κουτσαινει, συντομα διεκοψε τον αγωνα και ζητησε βοηθεια απο το γιατρο του γηπεδου. Αμεσως ετρεξαν εκτος απο τον αρμοδιο οι γιατροι και μασερ των δυο ομαδων και υστερα απο πεντε λεπτα ο διαιτητης καταφερε να συνεχισει τον αγωνα, αν και το ποδι του ηταν μπανταρισμενο. Κι οχι μονο καταφερε να συνεχισει, αλλα η αποδοση του ηταν περιφημη. Κι υστερα λενε οτι δεν πρεπει να πονταρεις σε κουτσο αλογο...

    ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΟ

    Απογοητευμενος απο τους παικτες του ο προπονητης της Λαρισας, Γιαννης Μαντζουρακης, δεν διστασε να πει οτι ζει τις "πιο φτωχες ποδοσφαιρικες του ημερες" για να προσθεσει:

    "Λειπει η ψυχοσωματικη επαφη με το παιχνιδι. Ειναι ανεπιτρεπτο για εναν αθλητη να μην παλευει κατω απο τις οποιεσδηποτε συνθηκες για το καλυτερο".

    Ο Μαντζουρακης εξεφρασε παραπονα για τις πολλες καρτες που ο διαιτητης μοιρασε στους παικτες του, τονισε ομως οτι το αποτελεσμα ειναι αποκλειστικη ευθυνη των παικτων του.

    Ο τεχνικος της Καλαματας, Ντραγκαν Κοκοτοβιτς, αρνηθηκε γι' αλλη μια φορα τις δηλωσεις στον καθορισμενο χωρο οπου αυτες γινονται μετα τον αγωνα.

    Ηητησε, συγκεκριμενα, να αποχωρησει ενας δημοσιογραφος ο ιδιος οπως και αλλη φορα υποστηριζοντας οτι δεχεται απο αυτον απειλητικα τηλεφωνηματα!

    Ο δημοσιογραφος αρνηθηκε να αποχωρησει, λεγοντας οτι εκπροσωπει την εφημεριδα του (τοπικη) και πως ο προπονητης της Καλαματας μπορει εφ' οσον επιμενει στις αιτιασεις του ν' ασκησει εναντιον του καθε ενδικο μεσο.

    Τελικα οι δηλωσεις του κ. Κοκοτοβιτς εγιναν σε αλλο χωρο και αφορουσαν το μελλον της Καλαματας που οπως ειπε θα ειναι ιδιαιτερο καλο:

    "Κανουμε δουλεια σε βαθος. Θα μας δειτε στο δευτερο γυρο και θα καταλαβετε".

    Με η χωρις τον απειλητικο δημοσιογραφο, προφανως...

    [23] ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Το 90% των Ελληνων αποδοκιμαζει κατηγορηματικα τη δημοσιευση γυμνων φωτο της Μιμης! Και μετα μας λενε οτι ως λαος στερουμεθα αισθητικησ;

    Ενω αν φορουσε ενα μασαζοκαλσον "Σλιμ" τα αποτελεσματα θα ηταν πολυ καλυτερα! Καθ' ο,τι...*

    ...*Το μασαζοκαλσον "Σλιμ" κοριτσι μου σφιγγει τους μηρους, ανασηκωνει (οπερ και το σπουδαιοτερον) τους γλουτους.

    ...Ενω συγχρονως ισοπεδωνει τις κοιλιες, αφανιζει τα ψωμακια και λεπταινει το ποδι! Παρηγγειλε τωρα δυο.

    Αν παραγγειλεις εγκαιρα, θα παραλαβεις εντελως δωρεαν και μια κρεμα συσφιγξης "Σλιμ" ο,τι πρεπει για τον εγκεφαλο του προεδρου... συγχρονως δε...

    Παραγγειλε τρια τωρα!!! Θελει ενα μασαζοκαλσον και ο Ακης για να του φορμαρει συγχρονως κατα τη διαρκεια του υπνου μαλλια και μυαλα.

    Συμπερασμα-σοκ απο το χθεσινο περι Μιμης γκαλοπ της "Ε"! Περισσοτερη περαση εχει συγκριτικα η Λιανη στην... "Ανοιξη" παρα στο ΠΑΣΟΚ! Ο ωραιος κι η... ωραια*.

    *Το παρακανες προεδρε Αντωνη! Υπερβαση ειπαμε, οχι υπερβαρη.

    Θα 'θελα να γνωρισω προσωπικα το 12,7% του ιδιου γκαλοπ που πιστευει οτι τα καμωματα της Μιμης στην Πατμο... ωφελησαν την κυβερνηση! Γο ον, μακε μυ δαυ!!!

    Υπο μια εννοια βεβαιως, οσο ηταν η Μιμη στο νησι, καθοταν ησυχος ο Τζουμακας! Τωρα ειδε ευκαιρια να προβληθει!

    Τζουμ-ακη δωστα ολα!

    Γιαννος κερνα, Τζουμ-ακης καταπινει.

    Κον Γ. Ιωαννιδη: Γουρι-γουρι!! (Ε... τι να πουμε; Αγγουρι - αγγουρι;).

    Ε, γιατι να μην κανει αρχηγικη εμφανιση και ο Σημιτησ; Εδω εκανε χθες μεχρι και ο Γουιλκινς!*

    *(...Που εδω που τα λεμε εχει π ιακομη λιγοτερες πιθανοτητες να αναδειχθει ηγετης και απο τον Κωστα).

    Το 49% των ΠΑΣΟΚων δεν πιστευει οτι η Μιμη αναμιγνυεται στην κυβερνηση. Αλλα, βεβαια, μηπως αναμιγνυεται και ο ιδιος ο Ανδρεασ;

    Παρατηρωντας παντως τις επιμαχες φωτογραφιες αναρωταται κανεις: Ειναι χυδαιος ο γιαλος η χυδαια αρμενιζουμε;

    Κι ιδου τωρα το συμπληρωματικο γκαλοπ της Μαυρης Τρυπας για τη Μιμη: Θεσαμε προφορικα σε 72 πολιτες της επαρχιας κατα το γουικεντ το ερωτημα: "Τελικα τη γουσταρετε ερωτικα η οχι", και μας απαντησαν:

    α) Το 69% "ναι τη γουσταρω με ""χιλια'' κι αν ημουν Ανδρεας στα 75 του θα γινομουν ακομη μεγαλυτερο νουμερο για παρτη της!". Αθανατε Ελληνα!

    β) Το 11% μας ειπε "ναι την ψιλογουσταρω", αλλα μ' εκνευριζει που διασυρει τους θεσμους. Δεν τα λυπαται τα "Ντονα Καραν;".

    γ) Το 8% μας ειπε ΟΧΙ, "καλυτερα με τον Ηαχαρια, παρα με τη χοντρη". Νο ψομμεντ.

    δ) Το 4% απεφανθη "δεν ξερω - δεν απαντω - θελω τον Ψηλο για πρωθυπουργο!". Βιτσιο κι αυτο!!!

    ε) Το 3% εφτασε στο σημειο να πει οτι προτιμαει τη... Μαργαριτα! Αρρωστοι δεξιοι! Μια ζωη αναχρονιστικοι!!!

    Τελος, ενας επισημανε οτι δεν τον αφορα γιατι δεν εχει ουτε εξουσια, ουτε λεφτα, (ο ιδιος).

    Απαντηστε σημερα 7-9 το απογευμα τηλεφωνικα και (χωρις χρεωση) στο νεο γκαλοπ της στηλης. Οι φωτο της Μιμης ειναι κατα τη γνωμη σας αισθησιακες, οικολογικες, η καλλιτεχνικεσ;

    Εμπρος για ενα κατα-κοκκινο Οκτωβρη στη Σεβιλη! Καλο μηνα.

    Θ.Α.

    [24] Μια σαουνα για χαρισμα

    Απαραδεκτη αντι-εργατικη και κυνικη νοοτροπια δειχνει ο νεος υπουργος Εργασιας! Μα ειναι δυνατον να εξαγγελλει αυξηση συνταξεων στους δημοσιους υπαλληλουσ;

    Μονον; Γιατι να μην τους δωσει το κρατος κι απο ενα εξοχικο στην Ελβετια, κανα σκαφος για το καλοκαιρι και μια σαουνα χαρισμα σε καθε τριαρι υποβαθμισμενων περιοχων; Τι τα τσιγκουνευεται ο κ. Τζουμακασ; Μπας κι αυτος τα μαζευε;

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.12 run on Wednesday, 4 October 1995 - 19:57:27