Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 04)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Αμετανοητος

  • [2] ΠΑΡΑ-ΣΤΑΣΕΙΣ. Σημασια τελικα εχει το παραπρωθυπουργευειν της κυριας

  • [3] Τι κι αν εχασε στη Μοσχα. ΧΩΡΙΣ μουρμουρες επεστρεψε ο Ολυμπιακος απο τη Μοσχα

  • [4] Επιστροφη στον τοπο του εγκληματος. ΑΕΚ-ΠΑΟΚ γυριζουν σε νεα μονομαχια στο ΟΑΚΑ και ο Πασπαλι παλι στο Φαληρο!

  • [5] Ερχεται για να... μεινει. ΦΘΑΝΕΙ ο μανατζερ του Μηνα Χατζιδη, για να μιλησει με Ολυμπιακο - Ο παικτης δεχτηκε να μεινει ακομη 6 μηνες

  • [6] Ο Μηνας Χατζιδης θα μεινει για 6 μηνες ακομη στον Ολυμπιακο. Στον ΠΑΟΚ τρεχουν οι οργανωμενοι της ΑΕΚ για εισιτηρια!

  • [7] Ξεγυμνωσαν το βασιλια... ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ του ισπανικου Τυπου εγινε ο Ντομινικ Ουιλκινς, με τη συμφωνη γνωμη του Μαλκοβιτς

  • [8] Τον εστειλε για... ξεκουραση. Ο ΜΠΟΡΕΛΙ και παλι εκτος 17δας - ξαφνικα τραυματιας ο Καλιτζακης!

  • [9] Αγεφυρωτο το χασμα στην ΑΕΚ

  • [10] Μαιντανος στην Τι-Βι

  • [11] Φρεντυ Γερμανος

  • [12] Λιανης

  • [13] Ο γιος της "θυρωρους"

  • [14] Ραβδισμοι

  • [15] Νεος... λαπας

  • [16] Στους ναους...

  • [17] Τα του οικου μας

  • [18] Τον προδωσαν

  • [19] Καφε γιοκ!

  • [20] Ο μπαμπας μας ο κ. τραπεζιτης και τα "φθηνα"

  • [21] Πρεμιερα με μπολικα... συννεφα. Με καμποσα προβληματα - παιδι πολλων πατερων γαρ - ξεκινησε το 36ο Φεστιβαλ Θεσσαλονικης, με την ταινια του Αντονιονι "Περα απο τα συννεφα"

  • [22] Αρχαιολογοι: Δεν παει αλλο...

  • [23] Η Μελινα της UΝΕΣΨΟ

  • [24] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ αναζωογονηση της περιοχης αρχισε πριν καν εγκατασταθουν οι Σχολες Αστυνομιας σε Διδυμοτειχο, Κομοτηνη και Ξανθη. Μια αστυνομικη "ενεση" για τη Θρακη

  • [25] ΧΡΕΗ 20 δις. απο την παρακρατηση του αγγελιοσημου. Ετοιμοτητα στον Τυπο για τα ταμεια

  • [26] Επικινδυνο το δικαστικο μεγαρο του Ηρακλειου

  • [27] ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΑΙΟΛΙΚΟ... ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

  • [28] Κακοκαιρια

  • [29] Ολη η Ελλαδα ενα... Αυλωναρι

  • [30] "Βαρδια" Δασκαλακη στο υπουργειο

  • [31] 4,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

  • [32] ΟΤΕ: Εχουμε τις καλυτερες τηλεπικοινωνιες και δεν ειναι... φουσκωμενες

  • [33] Ν.Δ.: Οχι στο σχεδιο νομου για την υγεια

  • [34] ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ διατηρουσε ιατρειο ο καταζητουμενος Βελγος γιατρος Ψοεσενς. Χαπια διαιτης σκοτωσαν Ελληνιδες

  • [35] Ανοιξαν τα αρχεια για τις υιοθεσιες

  • [36] Εκρηξη Κακλαμανη: "Εδω δεν ειναι Ειρηνοδικειο"!

  • [37] "Ασπεν"-"Καρνεγκι" μαζευουν στοιχεια δικαιωματων στην Ελλαδα

  • [38] Διαβημα σε ΗΠΑ-Αγγλια για την παρουσια στον Αττιλα

  • [39] Πεδιο βολης η Ν.Δ. με στοχο τον Μητσοτακη

  • [40] Ραλλης: Προκειται για ασυστολο ψευδος


    [1] Αμετανοητος

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ διεθνως προηγουμενο, επιτιμος προεδρος κομματος -απο το οποιο, μαλιστα, ανεδειχθη και πρωθυπουργος- να επιμενει να υποδηλωνει την παρουσια του καθημερινα και με τις πραξεις και τις δηλωσεις του να δημιουργει προβληματα στο κομμα του, για προσωπικους λογους. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ προηγουμενο. Ολοι οι τεως στα κοινοβουλευτικα καθεστωτα αποσυρθηκαν απο το προσκηνιο. Απειρα ειναι τα παραδειγματα. Ο Ουινστον Τσορτσιλ, ο Αντονι Ιντεν, ο Μακ Μιλαν, ο Χαρολντ Ουιλσον, η Μαργκαρετ Θατσερ, ο Χελμουτ Σμιτ, ο Βιλι Μπραντ. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ο Κων. Μητσοτακης. Κατα συστημα ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. με μια τακτικη απαραδεκτη και αχαρακτηριστη, την οποια δεν εννοει να εγκαταλειψει, δημιουργει προβληματα στο κομμα του. Του ειναι προσφιλες να ενεργει ως στοιχειο διαλυτικο. Και αυτο ειναι το κυριο χαρακτηριστικο της πολιτικης του ιστοριας. ΚΑΤΑ τα κοινοβουλευτικα ηθη και εθιμα, υπερανω των προσωπικων θεματων ειναι η παραταξη και το συμφερον της, δηλαδη η συνοχη της, προκειμενου να διεκδικησει με επιτυχια την εκλογικη νικη. ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ του κατα του Κων. Καραμανλη και κατα του Μιλτιαδη Εβερτ, ο Κων. Μητσοτακης δειχνει οτι το μονο που τον ενδιαφερει ειναι το προσωπο του και οι προσωπικες του διαφορες. ΣΤΟ ΚΑΤΩ της γραφης οσα λαθη κι αν κανει ο Μιλτιαδης Εβερτ, ειναι ο νεοεκλεγμενος αρχηγος και μαλιστα με μεγαλη πλειοψηφια. Ειναι ομως και εκτος λογικης η επιμονη του επιτιμου να "αποκαλυπτει" και πραγματα που δεν στεκουν, δεν αντεχουν σε κριτικη. ΑΣΦΑΛΩΣ και γνωριζει ο επιτιμος οτι, το Συνταγμα δεν προβλεπει συσκεψεις των πολιτικων αρχηγων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας. Δεν ειναι, λοιπον, στα συνταγματικα καθηκοντα του Πρωθυπουργου να εισηγειται συσκεψεις και ο Προεδρος να αποδεχεται. Αφου αρνηθηκε συμμετοχη ο τοτε αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, συσκεψη δεν μπορουσε να γινει. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ καν βαση οσα "αποκαλυπτει" ο επιτιμος και διαψευδουν ο Κων. Καραμανλης και ο Γεωργιος Ραλλης. Επιεικως ο τεως Προεδρος της Δημοκρατιας μιλαει για "ηθελημενη ιστορικη ανακριβεια" και ο κ. Ραλλης για "ασυστολον ψευδος". ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ μοναδικοτητα στο δημοσιο βιο ο Κων. Μητσοτακης. Να υπονομευει εκαστοτε το κομμα που τον στεγαζει, και δεν παραιτειται να θεωρει εαυτον υπερανω ολων και δυναμενον να επανελθει ως σωτηρας.

    ΠΕΤΑΕΙ Η ΟΜΑΔΑ...

    Μη μου πειτε οτι τις τελευταιες μερες δεν εχετε ευχαριστηθει πολιτικες κινησεις υψηλου... διαμετρηματος στο χωρο της αξιωματικης αντιπολιτευσησ; Του ειπα, δεν με ακουσε, του ξαναειπα, λες ψεμματα, μου ειχε τηλεφωνησει, με ρωτησε η... θυρωρου μου, και παει λεγοντας. Τακτικη που ανεβαζει... κατακορυφα το κυρος του κομματος και ιδιαιτερα των ηγετων του, νυν και τεως. Η υποτιθεμενη εναλλακτικη λυση στη σημερινη ημιδιαλυση αποδεικνυεται καθαρη... διαλυση.

    Το χορο βεβαια τραβαει πρωτος, ως συνηθως, ο αμετανοητος κ. Μητσοτακης. Που αν και απεκτησε το δεκατο εγγονι του, αν και αγγιζει σχεδον την ογδοη δεκαετια του, αρνειται να μας αφησει στην ησυχια μας, και κυριως αρνειται να αποδεχτει οτι μπορει ο διαδοχος του να βρεθει στον πρωθυπουργικο θωκο καποια στιγμη... Δεν εννοει να καταλαβει κι αυτος, οπως αλλωστε και ο σημερινος πρωθυπουργος, οτι ειναι καιρος να βγουν στη συνταξη. Οτι αρκετα ταλαιπωρησαν αυτον τον ηδη... ταλαιπωρο τοπο, οτι μπορουμε να επιβιωσουμε και χωρις αυτους.

    Βεβαια, για να λεμε και του στραβου το δικιο, βρισκει και... προσφορο εδαφος για να καλλιεργησει τις οποιες φιλοδοξιες του. Ο πολυς κ. Εβερτ αποδεικνυεται εξαιρετικα... λιγος. Παρα το γεγονος οτι εκλεχτηκε με συντριπτικη πλειοψηφια στην ηγεσια, παρα το γεγονος οτι στηριζεται πολλαπλως απο διαφορα κεντρα, αδυνατει να επιβληθει ουσιαστικα με την πολιτικη του. Δεν εχει καταφερει ως τωρα ν' αποδειξει οτι αποτελει μια αξιοπιστη λυση, οτι εν παση περιπτωσει ειναι κατι διαφορετικο κι απο τον προκατοχο του στην ηγεσια της Ν.Δ., κι απο αυτον που φιλοδοξει να αντικαταστησει στην πρωθυπουργια. Ολα τα δεδομενα λοιπον ευνοουν τα καβγαδακια, τα πισωπλατα μαχαιρωματα, την αντιπαραθεση σε... επιπεδο θυρωρων και καφενειου. Αν και εδω που τα λεμε, και οι θυρωροι και τα καφενεια ειναι μαλλον πιο αξιοπιστοι... θεσμοι απο τους πολιτικους.

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [2] ΠΑΡΑ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Σημασια τελικα εχει το παραπρωθυπουργευειν της κυριας

    Του ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΗΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

    Εχει αρχισει να επικαθεται ο κονιορτος (αλλως, ο κουρνιαχτος) απο την ανακινηση (αλλως, την αναδευση) του παρελθοντος - ενδεχομενως χαλκευμενου - της κυριας. Εν αναμονη πιθανολογουμενης νεας προσφυγης σε "κιβδηλες" φωτο- συνθεσεις. Ο πολεμος (μαλλον ως εμφυλιος εμφανιζεται) θα εχει αρκετες φασεις-μαχες. Προς τουτο, μαλιστα, επελεγη και ο συγκεκριμενος, οσο και αμφισβητουμενος, τροπος αμυνας. Αν επροκειτο περι μιας και μεμονωμενης "βολης", ισως θα ηταν προτιμοτερο να αφηνοταν η υποθεση στην τυχη της. Χωρις ποινικη συνεχεια. Προφανως, επειδη "εχουσι γνωσιν οι φυλακες" - η εστω κλαδος τις των μυστικων υπηρεσιων (λειτουργων -ο κλαδος- εν αγνοια του ναυαρχου Λεωνιδα Βασιλικοπουλου) - οτι υπαρχει παρακαταθηκη "πλαστουργηματων", επεδιωξαν να διαμορφωσουν νομολογια.

    Επικαθεται μεν ο κονιορτος, αλλα οι εντυπωσεις μενουν και παραμενουν. Πολλες και ποικιλες. Προς πολλαπλες κατευθυνσεις δε. Και αυτο διοτι η υποθεση δεν εμφανιζεται ουτε μονοδιαστατη ουτε σημερινη. Εχει τις ριζες της στην κυβερνητικη παραταξη. Λεγοντας υποθεση, εννοουμε τη δεδομενη εκδηλωση του "αυριανισμου". Οπως και την αναμενομενη. Εκτος συμβατικων τροπων διακινησης αυτη η τελευταια. Ουτω πως θρυλειται. Δεν γνωριζουμε τιποτα περισσοτερο. Μην αναμενετε, λοιπον, αποκαλυψεις απο εμας.

    Συμβαδισαν και συμπορευτηκαν ωσει σιαμαιο ζευγος ο ανδρε ισμος με τον αυριανισμο. Εχει υποστηριχθει οτι ο "εισηγητης" του πρωτου υπηρξε (και ειναι;) χαρισματικο ατομο. Προκειμενου να ειμαστε δικαιοι, θα πρεπει να παραδεχθουμε οτι και του δευτερου ο "εισηγητης" συγκαταλεγεται στους χαρισματικους. Οσο και αν ξενιζει αυτη η εκτιμηση. Με μεθοδους τις οποιες δεν ασπαζομαστε και με βαση καποιους κωδικες τους οποιους αποκρουουμε διαρρηδην, ενα "ξυπολυτο" -τροπος του λεγειν- χωριατοπαιδο απο την Κεφαλονια, εξελιχθηκε σε μεγιστανα -τηρουμενων των αναλογιων- στο χωρο του Τυπου. Ο κ. Ανδρεας δεν υπηρξε αμετοχος στην επιτυχια του ανυποδυτου - παλι τροπος του λεγειν. Καθοσον ουδεμια ορεξη εχουμε να τα "βαλουμε - και παλι - μαζι του". Τα βαλαμε, οταν ασκουσε παρακυβερνητικο εργο με τις ευλογιες του πρωθυπουργου. Τωρα περιοριζομαστε στην αποδοκιμασια. Ας τα βγαλουν περα οι παλιοι συνεταιροι. Καιρος τους να γευθουν πληρως ο,τι παρασκευαζαν για τους αντιπαλους τους.

    Εχει υποστηριχθει αυτο κατα κορον. Αλλα δεν βλαπτει να επαναλαμβανεται προς παραδειγματισμο και προς φρονηματισμο των επερχομενων γενεων. Στο βαθμο, λοιπον, που δεν ζητουν τα στελεχη του ανδρε ισμου δημοσιως (οχι αναγκαιως και γονυπετως...) συγγνωμη απο τους κατα καιρους μη υποκυψαντες στον ανδρε ισμο, για οσα υπεστησαν (υπεστημεν) απο τον αυριανισμο, συμπαραταξη τωρα, ωστε να απομονωθει αυτο το φαινομενο, ας μην επιζητουν και ας μην αναμενουν. Τη συμπαραταξη, οχι την αποδοκιμασια. Αυτη παραμενει ενεργος οσο και αδιαλλακτη. Πλην ομως, για να υπαρξει ολοκληρωτικη εξουδετερωση του φαινομενου, κρινεται ως αναγκαια αυτη η συμπαραταξη. Στο χερι του ανδρε ισμου ειναι. Δυστυχως ο γεναρχης και οι επιτελεις του δεν στεργουν στην αναγνωριση των ευθυνων τους και στην αιτηση ευπρεπους συγγνωμης. Διασπαρτοι και κυμαινομενης εντασεως αυτοκριτικοι ψιθυροι ορισμενων (π.χ. Σκανδαλιδης, Τζουμακας, Γ.-Α. Μαγκακης, Σουλαδακης, ολως ενδεικτικως) δεν αρκουν. Πολυ δε περισσοτερο οταν συνοδευνται και απο ημιαπαλλακτικες συνηγοριες με επικληση εποχων, συνθηκων και τα ρεστα.

    Κανονικα, αν θελησει ο κ. Ανδρεας να αποκτησει καποια ελαφρυντικα ενωπιον του Μικτου Ορκωτου Δικαστηριου της Ιστοριας, το οποιο συγκροτει ο Αγιος Πετρος για ολους οσοι διαδραματισαν δημοσιο ρολο σ' αυτον τον τοπο, θα πρεπει να το τολμησει. Να καλεσει ο ιδιος αυτοπροσωπως ολα τα ραδιοτηλεοπτικα δικτυα και ομοιως αυτοπροσωπως (το τοιουτου "δεν σηκωνει" αντ' αυτου...) να στηθει εμπροσθεν φακων και μικροφωνων στο καθιστικο του Μεγαραγραμπελη και με το "Ειμαστε ετοιμοι κ. Προεδρε! Παμε!" να ζητησει απο ολους τους Ελληνες πολιτες και απο τον καθενα ξεχωριστα (ως σχημα λογου) να τον συγχωρησουν, διοτι εισηγαγε στην πολιτικη ζωη του τοπου τον αυριανισμο και τις παραφυαδες του. Διοτι προσπαθησε (και μερικως πετυχε) να εξουδετερωσει, αν οχι και να εξοντωσει, πολιτικους αντιπαλους του αναθετοντας το εργο αυτο στα Σφαγεια του Ταυρου. Διοτι, διοτι, διοτι και ας μην γινομαστε πληκτικοι αναφεροντας τα ιδια και τα ιδια. Αυτη θα ηταν η τελευταια οσο και εσχατη πραξη πολιτικης ευθυνης. Δεν θα εχει δα και πολλες να επικαλεστει στον Αγιο Πετρο που λεγαμε. Μεταφορικως φυσικα εκλαμβανομενου. Καθαρα λογια...

    Εν συνεχεια και εν νηφαλιοτητι θα μπορουσαμε να συζητησουμε μετρα (και κυριως καλλιεργεια κλιματος) ωστε να μην εκβαρβαριζεται αυτο το οποιο αποκαλειται δημοσια ζωη. Σε συνδυασμο, βεβαιως, με την προστασια των θεσμων και το σεβασμο της προσωπικοτητας ενος εκαστου, οταν οι σχετικες δραστηριοτητες του δεν αφορουν κατ' ουδενα τροπο και λογο την ενασχοληση του με τα κοινα. Οσο -δυστυχως- η προαναφερθεισα εκκρεμοτητα δεν ρυθμιζεται, σοβαρη συζητηση καθισταται ανεφικτη. Θα προσθεταμε δε, οτι αποριες εχουν δημιουργηθει σε μας, απο τη σταση ενιων αντιπολιτευομενων υψηλης σταθμης, οι οποιοι καταδικαζουν μεν τα αποτελεσματα του αυριανισμου, αλλα χωρις να τα υπαγαγουν στη δικη μας λογικη της αναγκης ν' απομονωθει η πηγη και να συντελεστει αναδρομικος καυτηριασμος.

    Παραλληλως πρεπει να καταστει σαφες οτι η αναδιφηση στο απαθανατισμενο (και νοθευμενο) παρελθον της κυριας, κατ' ουδεν μας αποπροσανατολιζει απο τον κυριως στοχο μας: Την κατακεραυνωση (ας κοψουμε κατι...) δηλαδη της παραθεσμικης λειτουργιας της μεσα στον ηγεμονευοντα κυκλο της εξουσιας. Αυτο το φαινομενο θεωρειται ως το πρωτιστως απεχθες, βλαπτικο και παραλυπτικο. Ουδεν συναισθημα συμπαθειας ως διωκομενης "απο τους κακους του Ταυρου" επιτρεπεται να αλλοιωσει τη βουληση μας να λαβει τελος αυτη η ουσιαστικη εκτροπη απο τις βασικες λειτουργιες του πολιτευματος. Η παραπρωθυπουργευουσα κυρια οφειλει να επιστρεφει στα κανονικα καθηκοντα της. Αυτα της αρχιγραμματεως (κατι ωσαν θηλυς πρωτοσυγκελος) του προ ισταμενου της. Να καταγραφει τα τηλεφωνηματα. Να σημειωνει τις προγραμματισμενες συναντησεις. Να τηρει την αλληλογραφια. Να παραγγελνει τους καφεδες. Λησμονουμε κατι: οτι ειναι διευθυντρια του ιδιαιτερου και οχι του πολιτικου γραφειου. Το τελευταιο χηρευει απο διετι!

    ας. Ανεκαθεν προλστατο ο κ. Αντ. Λ ιβανης. Το αποτελεσμα της συγκρισεως προκαλει ακατασχετους γελωτες. Κι ομως η κυρια ενεργει (εχει ομολογηθει εμμεσως απο τον κ. Ανδρεα) ως δεκα Λιβανηδες ομου και αδιαιρετως.

    Δεν θα ηταν λυση η παραιτηση της, καθοσον μονο τυπικη σημασια θα ειχε. Στην ουσια θα παρεμενε ο ισχυροτερος παραγοντας μεσα στη χωρα, ως κινουσα τα νηματα του σωματος (ολιγοτερο) και του πνευματος (περισσοτερο) του συζυγου της. Φαινεται οτι οι εξαρτησιακοι δεσμοι εχουν καταστει συν τω χρονω ακαταλυτοι. Και εχει εμπεδωθει η αντιληψη στην περιελθουσα σε πληρη κοπωση διανοια του, οτι πλεον η κυρια εχει καταστει Αρχη. Αρα προστατευτεα. Γι' αυτο και η εμμεση αναβιωση -μεσω της διασταλτικης εφαρμογης του αρθρου 36ι Α - της περιυβρισεως η οποια ενεργοποιειται αυτεπαγγελτως. Αρχη μεν του παντος (για εκεινον...) η κυρια, αλλα επιπλεον θωρακιζομενη ως ασκουσα κρατικοπολιτειακη εξουσια. Προφανεστατα εχουμε εκφυγει απο το εν γενει φυσιολογικο και εχουμε μεταχθει σε αλλες σφαιρς περαν της πολιτικης επιστημης και της πρακτικης.

    Ποσως μας ενδιαφερει το πληττομενο κυρος (απο το εναπομειναν) του πρωθυπουργου. Ομοιως αδιαφορουμε για τα συναισθηματα τα οποια του προκαλεσε η τελευταια οικογενειακη περιπετεια του. Οι αντιπαλοι του εχουν περασει και χειροτερα απο τα εκτελεστικα οργανα του στην οδο Δημητρας. Το θεσμικο προβλημα το οποιο ενσαρκωνεται στη συζυγο του, παραμενει αλυτο. Συμβαδιζει δε με την παρουσια του στην πρωθυπουργια και την αρχηγια του κομματος του Ουδεν συναισθημα συμπαθειας ως διωκομενης "απο τους κακους του Ταυρου" επιτρεπεται να αλλοιωσει τη βουληση μας να λαβει τελος αυτη η εκτροπη

    [3] Τι κι αν εχασε στη Μοσχα

    ΧΩΡΙΣ μουρμουρες επεστρεψε ο Ολυμπιακος απο τη Μοσχα

    Βρε πως αλλαζουν οι καιροι! Να χανει ο Ολυμπιακος και να επιστρεφει η αποστολη χωρις κατεβασμενα μουτρα και μουρμουρες...

    Αυτο μαλλον σημαινει η οτι επαιξε πολυ καλα στη Μοσχα η οτι... νωρις ειναι ακομη!

    Ακομη και αυτος ο τελειομανης Γιαννης Ιωαννιδης "ανεκρουσε πρυμνα" σε σχεση με τις προχθεσινες δηλωσεις του. Ουτε καν τα λαθη που εκαναν οι παικτες του σ' εκεινα τα μοιραια 14 δεν τους χρεωσε!

    "Τα σουτ των Ρωσων ηταν απιστευτα. Αμα σουταρει ο αλλος απο τα εννεα μετρα, τι αμυνα να παιξεισ; Η μπαινουν η οχι..." ειπε ο "ξανθος" και προσθεσε, το... ιστορικο (μηπως και θα το ξαναπει πολλες φορες): "Οσο για τα λαθη, δεν επρεπε να γινουν, αλλα δεν με ανησυχουν. Ισως και να μαθαμε κατι απ' ολα αυτα"!

    Αν υπηρξε, τελικα, κατι που εκνευρισε ολους στην αποστολη του Ολυμπιακου σε αυτο το ταξιδι, ηταν η χθεσινη ταλαιπωρια με την πενταωρη καθυστερηση στο αεροδρομιο της Μοσχας και οι χιλιαδες τροποι που μηχανευονται οι Ρωσοι για να βγαλουν... απο τη π ιμυγα ξιγκι.

    Η ηττα; Οχι οτι τους αρεσε, αλλα μετα τα πρωτα νευρα ολοι συνηλθαν. Τους εμεινε απλα η σκεψη οτι εχασαν ενα δικο τους παιχνιδι, σε μια εδρα απο την οποια, οπως φαινεται, δεν θα περασει με νικη αλλη ομαδα. Ισως αυτο, το τελευταιο, ηταν που τους ειχε ηρεμησει αρκετα. Μαζι βεβαια με την -στο μεγαλυτερο διαστημα- καλη εμφανιση...

    Εκει σταθηκε και ο Ντειβιντ Ριβερς που ηταν λαλλιστατος σε σχεση με τους συμπαικτες του. "Δεν στεκομαι στην ηττα. Αυτο που μου λεει πολλα ειναι η καλη αποδοση σε μια δυσκολη εδρα απεναντι σε πολυ δυνατο αντιπαλο..." τονισε, ενω εξηγωντας τα αιτια της ηττας ειπε: "Ακουσα τα στατιστικα που ειχαν οι Ρωσοι, αλλα και παλι θα εχαναν αν παιζαμε και στα σαραντα λεπτα καλα. Ομως χασαμε εμεις επειδη δεν κρατησαμε τον ιδιο ρυθμο. Οταν δεχτηκαμε επτα ποντους μεσα σε λιγα δευτερολεπτα ηταν πολυ δυσκολο να αντιδρασουμε, παρα το γεγονος οτι ημασταν ακομη εναν ποντο μπροστα. Δεν υπηρχε χρονος για να βρουμε ξανα την ψυχραιμια μας και να επιβαλουμε το ρυθμο μας...".

    π ι Ο κορυφαιος παικτης προχθες του Ολυμπιακου δεν θελησε παντως να σταθει στη δικια του αποδοση. Η εξηγηση απλη: "Η δουλεια ειναι να κερδιζει η ομαδα και αυτη η δουλεια δεν εγινε. Εγω, παντως, δεν προγραμματιζω τι θα κανω σε ενα παιχνιδι πριν μπω στο γηπεδο. Πρωτα βλεπω τι χρειαζεται η ομαδα και μετα ενεργω καταλληλα. Οταν χρειαζεται, σουταρω και οταν πρεπει, πασαρω. Δεν εκβιαζω τιποτα...".

    Αυτο ομως που εχει μεγαλυτερη σημασια απο τα οσα ειπε ο Ριβερς ειναι η αποψη του για την πορεια του φετινου Ολυμπιακου. Τι ειναι λοιπον το καθε ευρωπαικο ματσ;

    "Ενα τουβλο σε αυτο που χτιζουμε για τον Απριλιο...".

    Τον ξερει καλα τον ποθο των Ολυμπιακων ο Ντειβιντ!

    Κατα τ' αλλα, η ταλαιπωρια της επιστροφης γλιτωσε τους "ερυθρολευκους" απο τη χθεσινοβραδινη προπονηση. Ο Ιωαννιδης θα προπονησει τους παικτες του σημερα το απογευμα, για τον αυριανο αγωνα με τον Πανιωνιο στο Φαληρο, για τον οποιο, παντως, δεν ειπε κουβεντα...

    [4] Επιστροφη στον τοπο του εγκληματος

    ΑΕΚ-ΠΑΟΚ γυριζουν σε νεα μονομαχια στο ΟΑΚΑ και ο Πασπαλι παλι στο Φαληρο!

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Και τωρα, πως θα καταφερουν οι οκτω Ευρωπαιοι της Α1 να προσγειωθουν στον πλανητη Ελλαδα;

    Για αλλους θα ειναι πιο ευκολο, για μερικους πιο δυσκολο. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ας πουμε, θα βγαλουν τα ματια τους μεχρι να λυσουν το γορδιο δεσμο αποψε στο ΟΑΚΑ. Οι δυο "δικεφαλοι" συναντηθηκαν και στο Κυπελλο, με θριαμβευτρια την Ενωση (88-75), που ομως τοτε ειχε δυο ξενους στα οσο γινεται καλα τους. Αποψε θα εχει μονο το χιλιο- αμφισβητουμενο Λιμπερτι απεναντι σ' εναν ΠΑΟΚ ταλαιπωρημενο απο την περιπετεια του Κιεβου, αλλα πληρη και με το ηθικο στα υψη. Η περιπτωση ειναι ετσι κι αλλιως καλη, ειτε στο γηπεδο πατε ειτε μπροστα στην τηλεοραση καθησετε.

    Ηουμερο ειναι και το αλλο τηλεοπτικο παιχνιδι της 5ης αγωνιστικης: Ολυμπιακος - Πανιωνιος, αυριο στο Φαληρο. Ο Πασπαλι επιστρεφει αγριεμενος στο παλιο του σπιτι, κοντρα στην ομαδα που θεωρει πιθανοτερη πρωταθλητρια 1995-96! Οι "κοκκινοι" δεν θα εχουν συνελθει πληρως απο την απογοητευση της Μοσχας, οσο ομως εχουν τετοιο Ριβερς στη συνθεση τους δεν φοβουνται. Ο πραγματικος Μπερι ακομα να εμφανιστει, ομως και στο αλλο στρατοπεδο ο Ντινκινς προερχεται απο τραυματισμο. Α, και ο Ιβκοβιτς ετοιμαζεται να καλεσει τον Ταρλατς στην Εθνικη Γιουγκοσλαβιας για την Ολυμπιαδα!

    Ο "Καταλανος" Παναθηναικος ελπιζει να ξαποστασει λιγο κοντρα στον Παπαγο, αν ομως προσπαθησει να κερδισει μονο με τις φανελες, θα ζοριστει. Τρεις πρωην Σελτικς σ' αυτο το παιχνιδι: Αμπντελναμπι, Ουιλκινς, Βρανκοβιτς και παρ' ολιγον και Γιαννακης! Πως να χωρεσουν στο μικρο γηπεδακι της συνοικιας των στρατηγων;

    Ο Ηρακλης, ο Αρης και ο Σπορτιγκ πλεουν ακομη σε πελαγη ευτυχιας απο τα κατορθωματα της Τεταρτης. Αν εχουν το μυαλο τους ακομα στα πανηγυρια, χαθηκαν! Ο "γηραιος" παιζει στην αλλη ακρη της Ελλαδας (με τον Μακ Ντανιελ) με το απελπισμενο Ηρακλειο, ο Σπορτιγκ ταξιδευει στην κολασμενη εδρα της Λαρισας, ενω ο αλλοτε αυτοκρατορας του ελληνικου μπασκετ, με ξενους, επιτελους, στη συνθεση του (Ελις - Γκουντα, αν μπερδευτηκατε) υποδεχεται το σουπερ φορμαρισμενο Περιστερι του πελωριου Λοντερντε ιλ. Με την ευκαιρια: Μηπως εχετε προσεξει ποια ομαδα στρογγυλοκαθεται στην κορυφη της βαθμολογιασ;

    Η μονη αναμετρηση που δεν ειναι ποτισμενη με αρωμα Ευρωπης ισως αποδειχθει και η πιο καυτη: Αμπελοκηποι- Απολλωνας στο Μετς. "Ασος" η μηπως εμαθαν οι Πατρινοι να κερδιζουν και εκτος εδρασ; Για να δουμε, αν θα τους βοηθησει το επισημο ντεμπουτο του Αλεξανδρη.

    [5] Ερχεται για να... μεινει ΦΘΑΝΕΙ ο μανατζερ του Μηνα Χατζιδη, για να μιλησει με Ολυμπιακο - Ο παικτης δεχτηκε να μεινει ακομη 6 μηνες

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Ο Αμερικανος μανατζερ Τζορτζ Αντριους, γνωστος απο τις συναλλαγες του με τον κοσμο του ΝΒΑ, ερχεται στις αρχες της ερχομενης εβδομαδας στην Αθηνα, προκειμενου να μιλησει με τη διοικηση της ΠΑΕ Ολυμπιακος για τον πελατη του... Μηνα Χατζιδη.

    Την ειδηση αποκαλυψε στους διοικουντες τους "ερυθρολευκους" ο ιδιος ο ποδοσφαιριστης, σημειωνοντας μαλιστα πως ο Αντριους ερχεται για να διευθετησει τις τελευταιες (διαδικαστικες) λεπτομερειες πριν απο τη συμφωνηθεισα ηδη μερικη ανανεωση του συμβολαιου του.

    Οπως ειναι γνωστο, ο Χατζιδης εχει δεχτει να μεινει στους "ερυθρολευκους" γι' αλλους εξι μηνες, εκτος κι αν στη συναντηση που θα πραγματοποιηθει τη Δευτερα η την Τριτη, αναμεσα στον μανατζερ του και τους παραγοντες του Ολυμπιακου, υπαρξει καποια διαφορετικη εξελιξη στην ολη υποθεση.

    Συμφωνα με τα εως τωρα δεδομενα, ο Χατζιδης δεν εχει, κατα πασα πιθανοτητα, προταση απο αλλη ελληνικη ομαδα. Το περσινο ενδιαφερον της ΑΕΚ για την αποκτηση του θεωρειται (και μαλλον ετσι ειναι) "αραχνιασμενο", ενω, μεχρι στιγμης τουλαχιστον, δεν εχουν γινει γνωστα ονοματα υποψηφιων αγοραστων απο την ελληνικη αγορα.

    Τι μενει για να μη συνεχισει στον Πειραια ο Μηνασ; Να φερει ο Αντριους προταση απο ομαδα του εξωτερικου. Δυσκολο, οχι ομως κι απιθανο.

    Οσο για τον δευτερο της παρεας, Θοδωρο Παχατουριδη, του οποιου το συμβολαιο επισης ληγει στις 30 Νοεμβριου; Ως τωρα ουδεμια συζητηση εχει γινει μεταξυ αυτου και της διοικησης της ομαδας του, η οποια πολυ συντομα θα μπορει να χαρακτηριζεται (γιατι θα ειναι) πρωην...

    Παντως, και οι δυο προαναφερομενοι ποδοσφαιριστες τιθενται στη διαθεση του Διαμαντοπουλου για τον αυριανο αγωνα με τον Ιωνικο. Ο προπονητης των "ερυθρολευκων" θα επαναφερει στην ενδεκαδα τους Αμανατιδη, Νταμπιζα που λογω τιμωριας ειδαν απο την εξεδρα τον αγωνα της Τριτης με τη Σεβιγια. Αλλες αλλαγες δεν προβλεπεται να γινουν, τουλαχιστον οσον αφορα τη βασικη ενδεκαδα. Τραυματισμοι δεν υπαρχουν πλεον, αφου οσοι μεχρι προχθες αντιμετωπιζαν σχετικα προβληματα τα ξεπερασαν κι ετσι χθες γυμναστηκαν χωρις να νιωσουν την παραμικρη ενοχληση.

    [6] Ο Μηνας Χατζιδης θα μεινει για 6 μηνες ακομη στον Ολυμπιακο

    Στον ΠΑΟΚ τρεχουν οι οργανωμενοι της ΑΕΚ για εισιτηρια!

    Η ΑΕΚ επεστρεψε στον ΠΑΟΚ τα 2.000 εισιτηρια που ειχε παρει την περασμενη Τριτη για την εξυπηρετηση των φιλων της για το δευτεριατικο ντερμπι στη Θεσσαλονικη, αλλα την ιδια ωρα υπηρξε στον ΠΑΟΚ αιτημα για εισιτηρια απο τους οργανωμενους συνδεσμους.

    "Δεν θα 'ρθουν οπαδοι μας στη Θεσσαλονικη" ειπε η ΑΕΚ με τον εκπροσωπο της επιστρεφοντας τα εισιτηρια, ενω μια ωρα μετα ο υπευθυνος διαθεσης εισιτηριων του ΠΑΟΚ δεχοταν τηλεφωνημα απο τους οργανωμενους συνδεσμους:

    Ειμαστε απο τους συνδεσμους της ΑΕΚ και θελουμε εισιτηρια. Με την επισημη ΑΕΚ δεν θελουμε να εχουμε σχεση.

    Εως τωρα ξεραμε οτι τα εισιτηρια κυκλοφορουν μεταξυ των ομαδων. Δεν ξερουμε αν ειναι το σωστο, αλλα ετσι γινοταν.

    Μα εμεις τα εισιτηρια θα τα προπληρωσουμε.

    Δεν μπαινει τετοιο θεμα. Πρεπει να συνεννοηθουμε με την Αστυνομια. Σας πληροφορουμε ομως οτι εισιτηρια της θυρας 7 θα διατιθενται, απο τα εκδοτηρια, απο την Κυριακη.

    "Ειναι το παιχνιδι της χρονιας για μας. Πρεπει να το κερδισουμε. Δεν υπαρχει κανενα περιθωριο για απωλειες. Καλη ομαδα η ΑΕΚ, πολυ καλη αν θελετε, αλλα και εμεις ειμαστε και σε ανοδο και αποφασισμενοι" ειπε χθες σε συνεντευξη Τυπου, αναφερομενος στο ντερμπι της Δευτερας, ο Σταυρος Σαραφης, ο οποιος κατεληξε:

    Εχω καποιες αλλαγες στο μυαλο μου, αλλα τωρα δεν μπορω να πω τιποτε. Δεν μπορω να μιλησω αν προηγουμενως δεν τα κουβεντιασω με τα παιδια. Στο ποδοσφαιρο, ομως, πρεπει να ρισκαρεις.

    Αναβολη, κοινη συναινεσει με την Κοζανη, του αγωνα του Κυπελλου της Τεταρτης, για τις 23 Νοεμβριου ζητησε και πετυχε ο ΠΑΟΚ απο την ΕΠΟ κι αυτο γιατι δεν ξερει τι θα προκυψει απο την αθλητικη δικαιοσυνη μετα τα γεγονοτα του Καυταντζογλειου.

    [7] Ξεγυμνωσαν τ

    ο βασιλια...

    ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ του ισπανικου Τυπου εγινε ο Ντομινικ Ουιλκινς, με τη συμφωνη γνωμη του Μαλκοβιτς

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Ξερετε ποιο ειναι το πιο συντομο ανεκδοτο αυτη την εβδομαδα στην Ισπανια;

    Ντομινικ Ουιλκινς!

    Σοβαρα μιλαμε τωρα. Το μεγαλυτερο ονομα που εφερε ποτε ο Παναθηνα ικος απο την Αμερικη εγινε ο περιγελος του ισπανικου Τυπου μετα την αποκαρδιωτικη εμφανιση του στον αγωνα με την Μπαρτσελονα. Το... δουλεμα σε βαρος του Ντομινικ επεσε συννεφο κι απο πλευρας των παικτων της Μπαρτσελονα, που νομιζαν οτι θα εβρισκαν απεναντι τους την Πεμπτη ενα "θηριο" κι αντ' αυτου αντικρισαν ενα κακεκτυπο του ασου που εγραψε ιστορια στο ΝΒΑ.

    Ειναι χαρακτηριστικη η κουβεντα του "Τσαβι" Φερναντεθ, του νεαρου γκαρντ της Μπαρτσελονα: "Ο Παναθηνα ικος επαιζε με 4 παικτες. Ο 5ος, ο Ουιλκινς δηλαδη, ηταν ο καλυτερος παικτης της ομαδας μου! Αυτος εχει ακομα το μυαλο του στο ΝΒΑ"...

    Λιγοτερο ειρωνικος ηταν ο Αρτουρας Καρνισιοβας, ο παικτης που μαρκαρε τον Ουιλκινς στη μεγαλυτερη διαρκεια του αγωνα: "Μου προκαλεσε εκπληξη η κακη του αποδοση. Ειμαι βεβαιος οτι θα παιξει καποια στιγμη σπουδαιο μπασκετ, ωστοσο ο Παναθηνα ικος δεν βλεπω να ειναι πανετοιμος πριν απο το Μαρτιο"!

    Αισιοδοξος ο Λιθουανος, δεν βρισκετε;

    Οι ισπανικες εφημεριδες εφτασαν στο σημειο να χαρακτηρισουν τον Ουιλκινς "καταστροφη για την ομαδα του" (η εφημεριδα "Σπορτ") η να τον ειρωνευτουν γραφοντας οτι "τα λαθη και οι κακες επιλογες του ηταν περισσοτερες απο τους ποντους του" ("Ελ Μουντο Ντεπορτιβο"), ενω ο παλιος ασος της Μπαρτσελονα Ιγναθιο Σολοθαμπαλ σχολιασε ως εξης τον Ουιλκινς: "Ο Αμερικανος ηρθε ως μεγαλη ατραξιον στη Βαρκελωνη, αλλα δεν βοηθησε καθολου την ομαδα του. Ηταν πολυ ατομιστης και συνεβαλε στο να παρουσιασει ενα αναρχο στιλ παιχνιδιου ο Παναθηνα ικος".

    Την εκπληξη παντως την εκανε ο προπονητης του Παναθηνα ικου Μποζινταρ Μαλκοβιτς, ο οποιος συμφωνησε με ολα τα σχολια για τον Ουιλκινς! Ξερετε τι μας ελεγε χθες στο αεροπλανο κατα την επιστροφη μας απο την Ισπανια; "Ειναι αντικειμενικη η κριτικη των Ισπανων δημοσιογραφων (ς.ς. ενω οι Ελληνες δεν ειναι αντικειμενικοι κυριε Μαλκοβιτσ;). Οταν ερχεται στην Ευρωπη ενας παικτης του επιπεδου του Ουιλκινς ειναι λογικο να υπαρχουν απο αυτον μεγαλες απαιτησεις. Δεν επαιξε καλα, το ειδατε ολοι σας. Οριστε τι λεει κι αυτη η εφημεριδα".

    Και μας εδειξε τη "Σπορτ", που ειχε ανακηρυξει χειροτερο παικτη του αγωνα τον Ουιλκινς!

    Ηταν σαν να συμφωνουσε απολυτα με αυτην τη "σκληρη" κριτικη κι ας απεφυγε να μιλησει ξεκαθαρα. στερα απο λιγο μας παρεπεμψε σε μια δηλωση του προπονητη της Μακαμπι Ραλφ Κλαιν για εναν αλλο Αμερικανο ασο απο το ΝΒΑ, τον Τομ Τσειμπερς, ("ηταν λαθος που τον φεραμε στο Τελ Αβιβ"), θελοντας να μας δειξει οτι δεν ειναι μονο ο Ντομινικ που εχει τα χαλια του αυτη την εποχη. Ευχομαστε παντως στον Μαλκοβιτς να μη φτασει ποτε στο σημειο να πει για τον Ουιλκινς οτι κακως ηρθε στον Παναθηνα ικο...

    Ο λαλιστατος, σε αλλες περιπτωσεις, Ουιλκινς ειχε πιει χθες το αμιλητο νερο. Λεξη για την κακη του αποδοση στη Βαρκελωνη, λεξη για τα επομενα παιχνιδια της ομαδας του. Βαρυς κι ασηκωτος, που λενε, προθυμος να μιλησει μονο για τα... ψωνια που εκανε στο δθτυ φρεε της Βαρκελωνης! Αναθεμα κι αν εχει καταλαβει κανεις τι του συμβαινει...

    [8] Τον εστειλε για... ξεκουραση

    Ο ΜΠΟΡΕΛΙ και παλι εκτος 17δας - ξαφνικα τραυματιας ο Καλιτζακης!

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Εκτος 17δας παλι ο Μπορελι! Ο Ροτσα τον απεκλεισε απο το κυριακατικο παιχνιδι με τον Ηρακλη, μετα απο συζητηση που ειχε μαζι του. Οταν ρωτηθηκε μαλιστα ο προπονητης του Παναθηνα ικου "ποιος ειναι ο λογος του αποκλεισμου του Αργεντινου", η απαντηση ηταν η συνηθης: "για να ξεκουραστει".

    Εκτος ομαδας και ο Καλιτζακης, που επισης αποκλειστηκε, αλλα εδω ο λογος δεν ειναι η ξεκουραση. Αλλωστε ο διεθνης σεντερ- μπακ δεν επαιξε την Τεταρτη εναντιον της Πορτο, λογω τιμωριας του. Υστερα απο ...ερευνα και ενω αρχικα ειχε διαδοθει πως ξεκουραζεται και αυτος, εγινε γνωστο οτι ο αρχηγος του ΠΑΟ εχει προβλημα στον δικεφαλο. Προβλημα, το οποιο δεν ...αποκτησε ξαφνικα εν μια νυχτι, αλλα πρεπει να ειχε τουλαχιστον απο την Κυριακη, μετα το παιχνιδι με τον Εθνικο. Γιατι αποκρυβηκε λοιπον το γεγονοσ;

    Ο προσφατα χειρουργημενος στους κοιλιακους μυς Νιοπλιας και οι νεαροι Χαλκιας, Αλεξοπουλος, ειναι οι υπολοιποι παικτες που θα δουν το ματς με τον Ηρακλη απο την εξεδρα.

    Στη διαθεση του Ροτσα, αντιθετως, ειναι οι Χριστοδουλου, Αλεξουδης, που πιθανοτατα θα ξεκινησουν τον αγωνα. Τη θεση του Καλιτζακη θα παρει ο Κολιτσιδακης, που τα καταφερε περιφημα σαν σωματοφυλακας του Ντομινγκος, ενω ενδεχομενως να μεινουν εκτος αρχικου σχηματος καποιοι εκ των Μαρκου, Ουζουνιδη, Γ.Χ. Γεωργιαδη.

    Η πιθανη ενδεκαδα: Βαντσικ, Αποστολακης, Ουζουνιδης, Γ.Χ. Γεωργιαδης, Κολιτσιδακης, Γ.Σ. Γεωργιαδης, Χριστοδουλου, Μαρκος η Αλεξουδης, Βαζεχα, Μαραγκος, Δωνης.

    Στους 17 που θα αποσυρθουν το απογευμα στο ξενοδοχειο της Παιανιας συμπεριλαμβανονται και οι Καπουρανης, Λαγωνικακης, Νικοπολιδης, Καφες, Γκουμας.

    Δεν πρωτοτυπησε ο Ροτσα οταν αναφερθηκε στο αυριανο ματς. "Ειναι δυσκολο παιχνιδι, με μια πολυ καλη ομαδα, οπως ο Ηρακλης. Χρειαζεται προσοχη και αυτοσυγκεντρωση. Οπως σε ολα τα ματς, μας ενδιαφερει η νικη και αυτη θα κυνηγησουμε".

    [9] Αγεφυρωτο το χασμα στην ΑΕΚ

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Αγεφυρωτο παραμενει το χασμα στις σχεσεις του προεδρου της ΑΕΚ με την ηγεσια των οργανωμενων οπαδων του "δικεφαλου", παρα τις εκκλησεις του Μπαγεβιτς να καθησουν στο ιδιο τραπεζι για να βρεθει λυση και τις διαμεσολαβητικες προσπαθειες πρωην προεδρων (Σ. Γιδοπουλος, Γ. Καρρας) για την εκτονωση της κρισης. Οι δυο αντιμαχομενες πλευρες εμμενουν στις θεσεις τους και η ουσια ειναι οτι κανεις δεν δειχνει διατεθειμενος να ριξει νερο στο κρασι του. Και για να επιτευχθει καταπαυση πυρος πρεπει να υποχωρησει η μια πλευρα και να ζητησει... συγγνωμη.

    Κατι τετοιο, ωστοσο, θεωρειται απιθανο να γινει, ειδικοτερα μετα τα υβριστικα συνθηματα που ακουσε προχθες το βραδυ ο Τροχανας απο την οργανωμενη μαζα των οπαδων. Ο μεγαλομετοχος της ΠΑΕ διαπιστωσε μεσα σε μια βραδια οτι η προεδρικη καρεκλα μπορει να μετατραπει και σε... ηλεκτρικη απο τη στιγμη που επιχειρει με λανθασμενους χειρισμους να αποδειξει οτι το δικαιο ειναι με το μερος του. Και οι πετρες της Ν. Φιλαδελφειας γνωριζουν οτι σε αρκετα σημεια στο "κατηγορω" του προεδρου της ΑΕΚ, υπαρχει αληθινη διασταση των πραγματων. Οπως, για παραδειγμα, στις ασχημιες που εχουν διαπραξει κατα καιρους οι σκληροπυρηνικοι με αποτελεσμα την αγωνιστικη και οικονομικη εξοντωση της ΑΕΚ απο "καμπανες" της UΕΦΑ. Για τη μη υπαρξη καταστατικου, διοικητικου συμβουλιου και μηνιαιων συνδρομων των μελων, για το γεγονος οτι καποιοι πλουτιζουν σε βαρος της ΑΕΚ πουλωντας μπλουζακια, αυτοκολλητα και οτιδηποτε αλλο εχει σχεση με την ομαδα.

    Ολο το προβλημα εστιαζεται στο ρολο που διαδραματιζουν οι οργανωμενοι οπαδοι της ΑΕΚ εδω και μια δεκαετια. Οι ιδιες οι διοικησεις εξεθρεψαν αυτους τους οπαδους δινοντας τους το δικαιωμα να παιζουν πρωταγωνιστικο ρολο ακομη και σε φλεγοντα ζητηματα (για παραδειγμα σε μεταγραφες) και ως αντιτιμο εισεπρατταν ειτε την ανοχη ειτε τη θερμη συμπαρασταση των σκληροπυρηνικων.

    Ουσιαστικα και ο Τροχανας θελησε εξ αρχης να ακολουθησει την ιδια τακτικη, για να αποκτησει προφανως λαικο ερεισμα. Αγκαλιες και φιλια με τον Χατζηχρηστο, περιοδειες σε κλαμπ της ΟΡΙΓΙΝΑ ("εδω χτυπα η καρδια της ΑΕΚ" ελεγε), φτηνα εισιτηρια στη "σκεπαστη". Με την αποφαση για το κατοσταρικο συνεβαλλε και ο ιδιος στην ανθηση της μαυρης αγορας, την οποια, εκ των υστερων, βγαινει και καταγγελλει.

    Συνεπως ο προεδρος της ΑΕΚ επιχειρει να ανατρεψει ενα "κατεστημενο" κατοπιν εορτης. Μολις ειδε την πρωτη εκφραση αντιδρασης μεσω ενος πανο με υβριστικο περιεχομενο, θελησε να χτυπησει αυτο που συντηρουσε και χαιδευε επι πεντε μηνες. Με εμπρηστικο τροπο, επιλεγοντας τη μεθοδο της κατα μετωπον συγκρουσης, λες και ειχε... αγνοια κινδυνου!

    Να τα παρατησει ο Τροχανας θεωρειται απιθανο αυτη τη στιγμη, οσο κι αν καραδοκει ο Μελισσανιδης που ελεγε χθες οτι "δεν υπαρχει ιδιοκτητης του λαου της ΑΕΚ". Το εδαφος παντως τριζει κατω απο τα ποδια του νεοκοπου προεδρου, η δημοτικοτητα του οποιου βρισκεται σε χαμηλα επιπεδα. Σε χθεσινο γκαλοπ αθλητικης εκπομπης στο "Καναλι 5", μεσω δυο τηλεφωνικων γραμμων του ΟΤΕ, 196 οπαδοι της ΑΕΚ ψηφισαν "να φυγει ο Τροχανας" και μονο 49 "να μεινει". Λετε να τηλεφωνησαν μονο οπαδοι της ΟΡΙΓΙΝΑ; Ο Τροχανας βλεπει προς τη "σκεπαστη", αλλα το χασμα παραμενει

    [10] Μαιντανος στην Τι-Βι

    Οταν στο "παραθυρο" της τηλεοπτικης εκπομπης ("Ελλησποντος") εκανε την εμφανιση του ο πολλα βαρυς Ψωμιαδης με τ' "Ονομα", στο στουντιο, η εκ των κεκλημενων Μαρια Δαμανακη διαμαρτυρηθηκε στην Ελλη Σταη:

    "Επρεπε να μας ειχατε προειδοποιησει. Νομιζω οτι εχουμε το δικαιωμα και την ελευθερια να επιλεγουμε τους συνομιλητες μας...".

    "Τι σοι ρατσισμος ειν' αυτοσ;", αντετεινε ο Νικος Κουνδουρος, ο οποιος στην ως τοτε συζητηση περι ελευθεροτυπιας και ασυδοσιας (με επικεντρο τις περιβοητες φωτογραφιες και τον "αυριανισμο") περιοριστηκε να αντιμετωπιζει με χιουμορ τον προκλητικοτατο τιμητη των παντων εξαδελφο Λιανη.

    Θαρρω οτι η κ. Δαμανακη ειχε δικιο (και μακαρι να ηταν εξισου εκλεκτικη στις τηλεοπτικες εμφανισεις της ως υποψηφια δημαρχος).

    Ολο και πληθαινουν οι εκπομπες με απαραιτητο μα ιντανο, τυπους σαν τον Πλευρη, τον Κρυσταλλη, τον Καψαλη και τον Βρακα.

    Αλλο που δεν θελουν οι ιδιοι και, βεβαιως, οι ευφυεις οικοδεσποτες των εκπομπων, που επιδιωκουν ντορο και θεαμα. Οσοι καλουνται να συζητησουν μαζι τους σοβαρα θα 'πρεπε, τουλαχιστον, να το γνωριζουν εκ των προτερων - κι απο εκει και περα ολη η ευθυνη δικη τους...

    Γ.Β.

    [11] Φρεντυ Γερμανος Μια ειδηση που ισως ενδιαφερει και τους πολιτικους μας: Την ερχομενη Τεταρτη ο Φ

    ρεντυ Γερμανος θα δωσει μια διαλεξη με τιτλο: "Τα μαγνητοσκοπημενα τοκ σοου. Ενας θανασιμος κινδυνος και πως να τον αποφυγετε". Απορια του διαβολου: Μηπως εχει αραγε αυτο καμια σχεση με την αυριανη του εμφανιση στο "Σταρ";

    [12] Λιανης Πηγε στο συγκροτημα Κουρη, το 1989, γιατι μονον απο εκει μπορουσε "να πολεμησει τ

    ο βρωμικο '84", δηλωσε ο κ. Γεωργιος Λιανης. Ξεχασε μονο να προσθεσει οτι, προηγουμενως ειχε παει και στην εφημεριδα του Κοσκωτα - μαζι με αλλους συναγωνιστες του - για να πολεμησει, ομως, τι;

    [13] Ο γιος της "θυρωρους"

    Με το που ο Μ. Εβερτ αποκαλυψε (σε απταιστα ελληνικα, ως συνηθως) τη γνωμη του γιου της "θυρωρους" του για το Σκοπιανο, θελοντας να μορφωσει τον Κ. Μητσοτακη, προκληθηκε πανικος στο δεξι οδοστρωμα της Ρηγιλλης.

    Τηλεοπτικοι δημοσιογραφοι και καμεραμεν ετρεξαν να εντοπισουν το "γιο της θυρωρους" και να του παρουν συνεντευξη. Σκεφθηκαν οι ανθρωποι οτι ενα παιδακι, που εχει αποψη για το Σκοπιανο, εχει τηλεοπτικο ενδιαφερον. Ως παιδι- θαυμα, ισως.

    Μονο που απογοητευθηκαν. Πληροφορηθηκαν απο την κ. Θοδωρα, τη θυρωρο, οτι δεν εχει γιο, αλλα μια κορη. Μεγαλη, ομως. Παντρεμενη. Και δεν μενει στην πολυκατοικια του αρχηγου.

    Ωσπου να κατανοησουν οτι το παιδακι ηταν χιουμοριστικη αποπειρα του Εβερτ, ειδαν κι επαθαν.

    ΥΓ.: Αργα το βραδυ και εξ εγκυρων νεοδημοκρατικων πηγων πληροφορηθηκαμε οτι το παιδακι υπαρχει. Ειναι γιος θυρωρου, αλλα της διπλανης πολυκατοικιας του Μ. Εβερτ. Λεγεται Νικολακης. Ειναι ξανθος, σγουρομαλλης, πεντε χρονων. Τρεξτε καναλια! Κ.Κ. Ποιες επενδυσεισ;

    Σαφες μηνυμα στον επιχειρηματικο κοσμο εστειλε ο υπουργος Οικονομικων Αλεκος Παπαδοπουλος μιλωντας, χθες το βραδυ, στην ημεριδα για την ελληνικη Οικονομια σε σχεση με το μελλον της Ευρωπης, που διοργανωσε το Ινστιτουτο Βιομηχανικων και Οικονομικων Ερευνων.

    Ο κοσμος της εργασιας, ειπε εν ολιγοις, εχει επωμιστει το κοστος της οικονομικης σταθεροποιησης, το προγραμμα συγκλισης εχει αρχισει να αποδιδει, αλλα οι επιχειρησεις δεν ανταποκρινονται επαρκως με επενδυσεις παρ' οτι τα κερδη τους σημειωσαν μεγαλη ανοδο.

    Και χωρις επενδυσεις δεν κανουμε τιποτα ηταν το μηνυμα αφου, περαν ολων των αλλων, οι "σωτηριες" κοινοτικες χρηματοδοτησεις θα μειωνονται, οπως διαπιστωσαν ολοι οι ειδικοι και εμπειρογνωμονες που μιλησαν στην ημεριδα.

    Κατι θα ηξερε, φαινεται, ο προεδρος του ΙΟΒΕ, βιομηχανος Δημητρης Μαρινοπουλος, ο οποιος στη δικη του ομιλια, λιγο νωριτερα, επισημανε οτι η Ελλαδα πρεπει να οριστικοποιησει τις επιλογες της, με επικοινωνια μεταξυ των πολιτικων κομματων, μεταξυ της πολιτειας και των πολιτων και "ας μου επιτραπει να πω, μεταξυ τμηματων ακομη και της ιδιας καθε φορα της κυβερνησης".

    Αυτο το τελευταιο μπορει να θεωρηθει και ως πολιτικο καρφι... Γ.Χ.Π. Ευκαιρια αυτοψιας

    Δεν αρκουνται στις προκλησεις, κανουν κι επιδειξη χιουμορ τωρα:

    Το Μεγαρο Μουσικης επελεγη για ν' αρχισουν πανηγυρικα την ερχομενη Τεταρτη οι εργασιες του διεθνους συνεδριου ΗΕΕΨΟ '95 για την τεχνολογια... προστασιας του περιβαλλοντος!

    Διαμαρτυρεται η Συντονιστικη Επιτροπη για τη σωτηρια του Παρκου Ελευθεριας, που οργανωνει την ιδια μερα (11.30 π.μ.) συγκεντρωση πολιτων.

    Κακως διαμαρτυρεται, κατα τη γνωμη μας: Διοτι οι συνεδροι θα εχουν μια πρωτης ταξεως ευκαιρια, να διαπιστωσουν ιδιοις ομμασι τα θαυματα της τεχνολογιας για την ...καταστροφη του περιβαλλοντος (τους θηριωδεις εκσκαφεις λ.χ. που προετοιμαζουν την υπογεια και υπεργεια τσιμεντοποιηση, τις μοντερνες μεθοδους, που μετατρεπουν 50χρονους ευκαλυπτους σε θαμνους κι ενα παρκο σε παρτερι κ.τ.λ. κ.τ.λ.).

    Καλως, βεβαιως, γινεται η συγκεντρωση: οπως ευστοχα ειπε ο δημ. συμβουλος Λ. Αυδης "ενας μεγαλος οικονομικοπολιτικος παραγων προσπαθει να ιδιοποιηθει την πολιτιστικη ζωη της χωρας με εξοδα του κοινωνικου συνολου και θυσιαζοντας την ποιοτητα ζωης των κατοικων της Αθηνας". Αλιμονο αν οι πολιτες της αγριως κακοποιημενης τερατουπολης το καταπινουν κι αυτο αδιαμαρτυρητα... Γ.Β.

    [14] Ραβδισμοι

    Ακουσον, ακουσον:

    Διευθυντης εφημεριδας (κι ολοι κανουμε ανατριχιαστικους συνειρμους με τον δικο μας -ο καθενας- διευθυντη) καταδικασθηκε, ουτε λιγο ουτε πολυ, σε εικοσι ραβδισμους (!) και εξι μηνες φυλακιση.

    Γιατι; Δεν εχει και τοση σημασια, μετα το "σοκ" των εικοσι ραβδισμων. Για συκοφαντικη, λεει, δυσφημηση και αποκαλυψη μυστικων, για παραβαση, τελικα, του νομου περι Τυπου.

    Οπως φανταζεσθε, η αποκρουστικη αυτη ποινη, η απιστευτη για τα δικα μας δυτικα δεδομενα, επιβληθηκε χθες σε χωρα της Ανατολης. Στη χωρα της θεοκρατιας και του φανατισμου. Στο Ιραν. Μακρια απο μας...

    Αν και εδω που τα λεμε και στις δικες μας κοινωνιες υπαρχουν αλλου ειδους μαστιγωματα. Οι ταπεινωσεις και οι εξευτελισμοι, που καποιος μπορει να υποστει απο τα φωτα της δημοσιοτητας, συχνα ειναι βαρυτατες και το ιδιο απανθρωπες.

    Λ.Π.

    [15] Νεος... λαπας

    "Αγαπητη ""Ε'',

    Ο τ. υπουργος κ. Σ. Κουβελας, σε συνεντευξη του στον ΣΚΑ Ι, τονισε: ""Πρεπει να λεμε την αληθεια. Ο,τι ειναι αληθινο ειναι εθνικο, ειπε ο Ρηγας Φεραιοσ''.

    Διαφωνω. Το ρητο το ειπε ο Γηρυονης -προγονος του Ομερ Βρυωνη- οταν εδωσε τα χρυσα μηλα των Εσπεριδων στη βασιλισσα Τσατραπατρα. Ενω ο Διονυσιος Σολωμος αγναντευε το μεγα πελαγος που βαρουσε το καλυβακι, ανακραζοντας: ""Βαστα Ρομελ!''".

    Ανωνυμου του Αναγνωστη, και δια την αντιγραφην...

    ΗΡ.Α.

    [16] Στους ναους...

    Καλα κανει ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης και τα βαζει με τους βουλευτες που σπανιως εμφανιζονται στη συνεδριαση του Σωματος. Αλλα γιατι δεν τα βαζει και με τον Πρωθυπουργο που συστηματικα - πλην σπανιων και υποχρεωτικων περιπτωσεων - απεχει απο το ναο της δημοκρατιας. (Ως γνωστον, ο κ. Α. Παπανδρεου προτιμαει προσκυνηματα σε αλλους ναους). Δεν γνωριζει την παροιμια οτι το ψαρι απο το κεφαλι βρωμαει;

    Χ.Ψ.

    [17] Γιατι αργει;

    Ντροπη. Αθλιοτης. Υποβαθμιση της πολιτικης ζωης. Οχι εδω, στην Αμερικη. Ακους εκει να παρουν τη φωτογραφια με το κιλοτακι της πρωτης κυριας των Ηνωμενων Πολιτειων και να τη χρησιμοποιησουν για διαφημιση εσωρουχων! Και ο εισαγγελεας τι κανει; Γιατι δεν επεμβαινει αυτεπαγγελτωσ;

    Χ.Ψ.

    [17] Τα του οικου μας Εμεις οι δημοσιογραφοι, οι οποιοι σχεδον καθημερινα ασχολουμαστε με τα προβληματα ολων των αλλων επαγγελματικων ταξεων, τα προβαλλουμε και βοηθαμε στην επιλυση τους, σπανιως απασχολουμε την κοινη γνωμη με δικα μας προβληματα, ακομη κ

    ι οταν παιρνουν εκρηκτικη μορφη.

    Για παραδειγμα, ποσοι πολιτες -αλλα και ποσοι υπουργοι- γνωριζουν οτι τα ασφαλιστικα μας ταμεια αντιμετωπιζουν σοβαρο κινδυνο να καταρρευσουν, επειδη οι περισσοτεροι εργοδοτες μας (δηλαδη οι επιχειρησεις που εχουν τηλεοπτικους και ραδιοφωνικους σταθμους, εφημεριδες και περιοδικα) κατακρατουν και δεν αποδιδουν τεραστια ποσα που εισπραττουν απο το αγγελιοσημο, δηλαδη τον πορο εκεινο που επεχει θεση εργοδοτικης εισφορασ; Τα βεβαιωμενα αυτα χρεη ξεπερνουν αυτη τη στιγμη τα 20 δισεκατομμυρια.

    Επιπλεον, υπαρχει σοβαρο προβλημα με την εισπραξη του αγγελιοσημου απο εδω και στο εξης, μετα την τροποποιηση που επεφερε ο γνωστος "νομος Βενιζελου" και αρνειται να τροποποιησει η σημερινη ηγεσια του υπουργειου Τυπου, οπως ζητουν οι συνεργαζομενες ενωσεις των δημοσιογραφων, των υπαλληλων, των τεχνικων και αλλων εργαζομενων στον Τυπο.

    Μεχρι στιγμης οι εργαζομενοι εχουν λιγους συμμαχους. Τον προεδρο της Βουλης Απ. Κακλαμανη, το ΚΚΕ και ελαχιστους βουλευτες απο το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., οι οποιοι ενδιαφερθηκαν και κατεθεσαν ερωτησεις στη Βουλη.

    Σ' αυτο το καιριο για τους ιδιους και τα παιδια τους προβλημα οι δημοσιογραφοι αυτη τη στιγμη μετρουν τους φιλους τους στον πολιτικο κοσμο. Και ξερουν να μετρουν καλα...

    Γ.ΚΑΡ.

    [18] Τον προδωσαν

    Διεψευσε χθες ο υφυπουργος Μεταφορων Χρ. Κοκκινοβασιλης οτι προθεση της κυβερνησης ειναι να καταργησει τα μειωμενα εισιτηρια μαθητων και φοιτητων.

    Αντιθετα, διευκρινισε, στοχος της κυβερνησης ειναι να διευρυνει τον θεσμο αυτο και προς αλλες οικονομικα ευαισθητες κατηγοριες του πληθυσμου.

    Εμεις απο την πλευρα μας δεν εχουμε παρα να δεχθουμε τη διευκρινιση και να σημειωσουμε απλως: Ας προσεχε λιγο τα ελληνικα του ο υφυπουργος, τα οποια προχθες τον... προδωσαν.

    ΝΤ.ΝΤ.

    [19] Καφε γιοκ!

    Το προβλημα με το υπερβολικο ελλειμμα του ελληνικου προ υπολογισμου, που δυσκολευει την Ελλαδα ν' ακολουθησει τον δρομο της ΟΝΕ (Οικονομικης και Νομισματικης Ενωσης), βρηκε τη λυση του. Με μια απλη -σαν το αβγο του Κολομβου- αποφαση, που πηραν στ' ονομα της λιτοτητας οι οικονομικες υπηρεσιες του υπουργειου Τυπου: Ν' απορριψουν τις δαπανες του γραφειου Τυπου στις Βρυξελλες για την αγορα... καφε!

    Λεπτομερεια: Το τουρκικο γραφειο Τυπου στις Βρυξελλες προσφερει στους επισκεπτες του δωρεαν καφε... και αλλα πολλα!

    Π.Π.

    [20] Ο μπαμπας μας ο

    κ. τραπεζιτης και τα "φθηνα"

    Του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

    "Οποιος λογου χαρη σε μια ατυπη συζητηση μιλησει, αγνοωντας τις δυνατοτητες κατανοησης εστω και ενος, κατηγορειται για ελλειψη τακτ. Για χαρη της ανθρωπιας η συνομιλια περιοριζεται στο πιο αμεσο ανιαρο και κοινοτοπο, αν ειναι παρων εστω και ενας απανθρωπος".

    ΤΗ. ΑΔΟΡΝΟ, "ΜΙΝΙΜΑ ΜΟΡΑΙΑ".

    Και εκει που καθομασταν μπροστα στις τηλεορασεις μας, ως συνταξιουχοι συμφωνα με τα στοιχεια του ΙΚΑ 600.000 συνταξιουχοι ζουν κατω απο το οριο της φτωχειας, δηλαδη με εισοδημα 90.000 δρχ. το μηνα "κατω απο το μισο του κατα κεφαλην ΑΕΠ" απολαμβανοντας τη φαντασιωση της αποκτησης επιτελους ιδιοκτητου διαμερισματος μεσω των στεγαστικων δανειων σταθερου επιτοκιου, 12% για πεντε χρονια, επιβαρυνομενο φυσικα με ΕΦΤΕ και με το 1% του Ν. 128 αλλα και με συμβολαιογραφικα, της Τραπεζας Πιστως καθως επισης και των δανειων σταθερου επιτοκιου 11,5% αλλα για εφτα χρονια της Εμπορικης Τραπεζης, οπως και αλλων Τραπεζων, ο μπαμπας μας ο κ. Μιρκος μας συμβουλευσε να προσεχουμε και "αιφνιδιασε τους παντες οταν σε συνεντευξη του προς τους δημοσιογραφους ανηγγειλε οτι η μεγαλυτερη Τραπεζα της χωρας, η Εθνικη, οχι μονο δε θα παρει μερος στην κουρσα, αλλα την καταγγελλει ως επικινδυνη και ζημιογονα για τους πελατες".

    Και ακουσαν οι εργαζομενοι στις βιομηχανιες, οι οποιοι τη δεκαετια του '70 μοιραζονταν μισο μισο το τελικο παραγομενο προ ιον, ενω τωρα αμειβονται συνολικα "με το 1/3 του καθαρου προ ιοντος εναντι των 2/3, που ειναι πλεον το μεριδιο των επιχειρησεων" και εφριξαν. Ειπαν: Μαλλον καλυτερα θα ειναι να δανειστουμε με επιτοκιο μεταβαλλομενο 17% συν ΕΦΤΕ συν το 1% του Ν. 128 συν συμβολαιογραφικα της Εθνικης.

    Αλλα οι ανακοινωσεις δεν σταματησαν εκει. Επεκτεινοντας μαλλον τις εξαγγελιες του συνδικατου της ΟΤΟΕ, το οποιον προσανατολιζεται στο να παρεχει και "πληροφοριες για υπηρεσιες βαβυ σιττινγ" ο διοικητης της Τραπεζης της Ελλαδος θελησε και αυτος να συμβουλευσει τους Ελληνες δια τα του βιου τους. Ειπε λοιπον οτι πρεπει οι καταναλωτες απαντες ημεις δηλαδη "να εκτιμουν σωστα τις υποχρεωσεις που αναλαμβανουν και να υπολογιζουν τις δυνατοτητες τους για αποπληρωμη του δανειου που συνομολογουν κατω και απο δυσμενεις οικονομικες συνθηκες".

    Ετσι ακριβως σκεφτονταν και οι εκαστοτε διοικητες της Εθνικης, ως φαινεται, γι' αυτο και η Τραπεζα προχωρησε με τη συμφωνια των μετοχων της σε ρυθμιση χρεων προς αυτην υψους 500 δις. Δηλαδη 200 δις. με παροχη ευνο ικων ορων εξοφλησης που περιλαμβανοναι και εκπτωσεις 15-50% και 300 δις. με προσφυγη στην επιδιαιτησια. Σ' αυτη τη ρυθμιση περιλαμβανεται και "γνωστη γαλακτοβιομηχανια απο τη δεκαετια του '50 με χρεη 30 δις.". Αληθεια, τακτοποιηθηκαν αυτα τα θαλασσοδανεια; Γιατι πληροφοριες λενε οτι "απο στοχο 20.000 δανειων ρυθμιστηκαν μονο τα 1.000". Παρεμπιπτοντως τι γινεται με εκεινο το 1,2 δις. δραχμες που ζητουν πισω οι Κορεατες, οι οποιοι αγορασαν την Τραπεζα Αθηνων απο την Εθνικη, επειδη λεει ακου τι λενε οι ανθρωποι "υπηρχαν ασχημα δανεια ""επισφαλειεσ'' που δεν ηταν δυνατον να εντοπισθουν κατα την αγορα της Τραπεζης Αθηνων".

    Αντιθετως απαντες ημεις οι μισθοβιωτοι οφειλουμε να προσεχουμε καλα μην τυχον και δεν σκεφτουμε ορθως και δεν αποπληρωσουμε τα δανεια μας, οπως λεγει και ο διοικητης της Τραπεζης της Ελλαδος. Εν παροδω αναφερεται οτι η Εθνικη Τραπεζα ζητα να μετατρεψει σε ιδια κεφαλαια το μερος του ομολογιακου δανειου, μετατρεψιμο σε μετοχες που εξεδωσε το 1992 και καλυφθηκε απο το Δημοσιο. 119,1 δις. δραχμες εξεδωσε, 102 δις. δραχμες καλυφθηκαν απο το Δημοσιο, απο ολους εμας δηλαδη. Γι' αυτο, για να μας ανταμειψει η Εθνικη, δεν πληρωνει τοκο στους μικροκαταθετες. Σιχτιρ (τουρκιστι) μπελας ειναι με τις δεκαρες τους ελεγε εις σκεπτικιστης.

    Βεβαια τα καθαρα κερδη της Εθνικης "το 1994 εφθασαν τα 50,2 δις. δραχμες εναντι 23,3 δις. δραχμες το 1993" αυξηση 116%. Εδω φυσικα θα ταιριαζε εκεινο το γνωστο που ελεγε οτι "οικονομολογος γινεται ο αποτυχημενος λογιστης". Κακιες θα 'λεγε καποιος, αλλα να, εις την παρεαν των μισθοβιωτων ελαφρως μας εκνευρισαν οι πατρικες συμβουλες των κυριων Μιρκου και Παπαδημου. Ενας μαλιστα, γνωστης των δημοσιευσεων των οικονομικων περιοδικων, ανεφερε με κακεντρεχεια οτι προσετρεξεν εις τας συμβουλας του κ. Μιρκου και ο κ. Παπαδημος, επειδη η "Εθνικη Τραπεζα συγκεντρωνει κεφαλαια σε δραχμες και, κυριως σε συναλλαγμα για να παιρνει η Τραπεζα της Ελλαδος και οχι η Εθνικη Οικονομια οπως θα πρεπε".

    Βεβαια κανεις δεν εμαθε για συμβουλες της Τραπεζης της Ελλαδος οταν π.χ. η Πανελληνια Ομοσπονδια Ξενοδοχων παρακαλουσε να επεμβει η Τραπεζα της Ελλαδος στα πιστωτικα ιδρυματα της χωρας, για να ελεγξει κατα ποσον ειναι νομιμα τα επιτοκια που εχουν επιβληθει στα δανεια των ξενοδοχων. Μαλιστα τοτε η Ομοσπονδια τους ειχε καταγγειλει (13.2.1995) οτι τα επιτοκια αυτα ειχαν φθασει μεχρι το 42% ετησιως. Ελεγαν μαλιστα οτι η "Τραπεζα της Ελλαδος γνωριζει το προβλημα, αφου η ιδια αρνηθηκε να επιτρεψει την αυξηση των επιτοκιων... πλην ομως για λογους που δεν μπορουμε να κατανοησουμε αρνειται να παρεμβει, οπως εχει υποχρεωση επιτρεποντας και συγκαλυπτοντας με την αδρανεια της αυτη την τοκογλυφικη αυτη συμπεριφορα των Τραπεζων".

    Κατι ακουσθηκε μετα το καλοκαιρι οτι δεν πηγε και πολυ καλα ο τουρισμος φετος, κατι χρηματα χαθηκαν, επειδη δεν ηρθαν οι τουριστες, κατι για υποδομη που δεν ειχαμε κ.λπ. Κατι επισης παρατηρητες ελεγαν οτι τετοιες συμβουλες "δεν υπηρξαν στο παρελθον, οταν οι Τραπεζες χορηγουσαν υψηλοτοκα (τοκογλυφικα) δανεια" κατι υπουργοι που μιλουσαν, παλια, για καρτελ Τραπεζων που συντηρουσε μια κατασταση με υψηλα επιτοκια...

    Θελοντας ομως να εκφρασει μαλλον το "παραπονο" του ο κ. Μιρκος προς τη θυγατερα του, την Κτηματικη Τραπεζα, επειδη δεν τον συμβουλευτηκε και ακολουθησε μονη της την τακτικη των χαμηλων επιτοκιων η Εθνικη κατεχει το 40% των μετοχων της Κτηματικης ειπε: "Οταν στις ΗΠΑ εδιωκετο, κακως για μενα, ο διοικητης της Κτηματικης μας για ορισμενες τυπικες αταξιες των εκει καταστηματων της Κτηματικης, ταυτοχρονως εδιωκετο και ο διοικητης της Εθνικης που ηταν η μητερα Τραπεζα".

    Κανεις βεβαια δεν γνωριζει αν ο διοικητης της Εθνικης ηθελε να υπονοησει οτι οι τυπικες αυτες αταξιες, οι οποιες στοιχισαν κατα τον κ. Γιαννη Μαρινο, ο οποιος βεβαια δεν τις ονομαζει τυπικες αταξιες, 20-30 εκατ. δολαρια (7.5 δις. δραχμες), οφειλονταν σε λαθος εκτιμησεις πολιτικη του τοτε διοικητη κ. Ανωμεριτη που τωρα ειναι αναπληρωτης υπουργος Εθνικης Οικονομιας. Το βεβαιο ειναι κατα τον Γ. Μαρινο ("Βημα" 15.1.95) οτι η τυπικη αυτη αταξια της Κτηματικης που ειχε τοτε διοικητη τον κ. Ανωμεριτη πληρωθηκε απο τον ελληνικο λαο με 7,5 δις. δραχμες. Μηπως, ομως, εχει δικαιωθει ο κ. Ανωμεριτης, η Τραπεζα δεν πληρωσε τιποτα και κακως γινονται αυτες οι εκ του πλαγιου νυξεισ;

    Τωρα βεβαια προτεινεται ως λεγεται να παραχωρηθει σε ιδιωτες το 35% των μετοχων της Εθνικης, που θα προκυψουν απο τη μετοχοποιηση του ομολογιακου δανειου (1992) το οποιο κατεχει το Δημοσιο (102 δις.). Και να σκεφθει κανεις οτι η Εθνικη Τραπεζα ηταν καποτε ιδιωτικη η να σκεφθει κανεις οτι προτεινεται προς ιδιωτικοποιηση ενα ιδρυμα (αν αληθευουν οι πληροφοριες του Τυπου και δεν ειναι δημοσκοπικες "διαρροες") του οποιου ο ισολογισμος ολοκληρου φυσικα του συγκροτηματος της Εθνικης "ειναι ισος με τον κρατικο προ υπολογισμο".

    Στην εποχη των "φθηνων δανειων", λοιπον, οι αποδοσεις των ιδιων κεφαλαιων των εταιρειων παροχης εκπαιδευτικων υπηρεσιων κυμαινονται απο 12,5% 4.230% (στοιχεια "Ε"), των κερδοφορων βιομηχανιων 25%, απο τις 700 μεγαλυτερες εισαγωγικες και εμπορικες επιχειρησεις οι 618 ηταν κερδοφορες (στοιχεια "Βημα") και η τιμαριθμοποιηση της φορολογικης κλιμακας που ειχε δει με θετικο ματι καποτε ο Γ. Γεννηματας δεν γινεται. Η πολιτικη φαινεται να ταυτιζεται με τη διοικηση που εξασφαλιζει το "νομιμο" περιβαλλον δρασης των κοινωνικα ισχυρων. Η κοινωνικη πολιτικη συναντα μονο την αρνηση που μορφοποιειται στην εκφραση: "Με τα σημερινα κονδυλια του προ υπολογισμου αυτο ειναι αδυνατο". Στην Αυστρια λεει "κατα τη γνωμη των συντηρητικων το συστημα κοινωνικης προνοιας δεν μπορει πλεον να χρηματοδοτηθει απο το κρατος". Δεν αναφερεται βεβαια στην ανακοινωση αν εχουν τιποτα Τραπεζες με τιποτα επισφαλειες κ.λπ.

    Κατι λεγαν τωρα τελευταια για φωτογραφιες... για κατι παπαδες... για παραθρησκευτικες οργανωσεις... για μια παραγομενη ομογενοποιημενη κουλτουρα της μαζας... περι ηθικης λεγαν... οτι θα παρακολουθουνται οι βουλευτες στη Βουλη μη και φυγουν... θα βαρανε συνεχως μια καρτα... μα τι λεγαν;

    [21] Πρεμιερα με μπολικα... συννεφα

    Με καμποσα προβληματα - παιδι πολλων πατερων γαρ - ξεκινησε το 36ο Φεστιβαλ Θεσσαλονικης, με την ταινια του Αντονιονι "Περα απο τα συννεφα"

    Στην αφισα του 36ου Φεστιβαλ Θεσσαλονικης σμιγουν, διαλυομενα το ενα μεσα στο αλλο, μια χαρακτηριστικη φιγουρα απο τη "Μητροπολη" του Φριτς Λανγκ, το πετρινο χερι απο το "Τοπιο στην Ομιχλη" του Αγγελοπουλου και μια αρχαια μακεδονικη τοιχογραφια.

    Η συνθεση, προσφορα στο Φεστιβαλ του Γαλλου Τζ. Μορτιμορ, που ειχε φιλοτεχνησει και μια απο τις επισημες αφισες του τελευταιου Φεστιβαλ των Κανων, υπερμοντερνα και επιθετικη, ταιριαζει με το σημερινο προσωπο του θεσμου. Το ιδιο και η αφισα των "Νεων Οριζοντων" -δυο κεφαλια που πλησιαζουν για ενα φιλι. Το ιδιο και το Συνεδριακο Κεντρο Ιωαννης Βελλιδης με την υπερσυγχρονη αρχιτεκτονικη, που φιλοξενει για πρωτη φορα τα γραφεια του Φεστιβαλ- πριν το δουμε και εντυπωσιαστουμε, ο ταξιτζης μας ειχε, παντως, προλαβει να το χαρακτηρισει "τερας".

    Να 'ναι καλα, ομως, η συνδιοργανωτρια Διεθνης Εκθεση Θεσσαλονικης, που χθες, πρωτη μερα του Φεστιβαλ, εκανε ο,τι μπορουσε για να μας θυμισει το προβληματικο και ερμαφροδιτο προσωπο του θεσμου, που σαν παιδι πολλων πατερων δεν μπορει να βρει το δρομο του σ' αυτη τη ζωη ουτε να αποκτησει ευκολα ενα δικο του αξιοπρεπες σπιτι. Μια δεξιωση που εδινε η Δ.Ε.Θ. το βραδυ της Πεμπτης στο "Ιωαννης Βελλιδης", αναγκασε τους ανθρωπους του Φεστιβαλ, πανετοιμους απο τη Δευτερα, να μπουν στο χωρο μολις χθες το πρωι. Αποτελεσμα; Το χαος.

    Η πρωτη ασχημη εντυπωση, παντως, διασκεδαζοταν σχετικα ευκολα. Μια μονο ματια στις ειδικες εκδοσεις του Φεστιβαλ, με πρωτη και καλυτερη την ογκωδη για τον Κισλοφσκι, εφτανε. Μια περιδιαβαση στη συννεφιασμενη Θεσσαλονικη, που ειναι γεματη απο πανο στα βυσσινια και κιτρινα χρωματα του Φεστιβαλ, βοηθουσε επισης. Το ιδιο και μια βιαστικη βολτα χθες το μεσημερι στο ΜΥΛΟ. Ο Γιοζεφ Κουντελκα τοποθετουσε στον τοιχο μεσα σε μια θρησκευτικη σιωπη και προσηλωση τις υπεροχες μαυροασπρες φωτογραφιες του απο τα γυρισματα του "Βλεμματος του Οδυσσεα". Η εκθεση, που εγκαινιαζεται σημερα, θα διαρκεσει μεχρι τις 3 Δεκεμβριου και στη συνεχεια θα μεταφερθει στην Αθηνα (Ηαππειο, 12 Δεκεμβριου-20 Ιανουαριου).

    Μ' αυτα και μ' αυτα μαλλον ειχε δικιο ο υφυπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος και αρμοδιος για την κινηματογραφικη πολιτικη, που, κηρυσσοντας την εναρξη του Φεστιβαλ, δεσμευτηκε για εναν "εκσυγχρονισμο του θεσμικου πλασιου του". Βεβαια, δυο απο αυτους που ειχαν προηγηθει του κυριου υφυπουργου στο βημα, ενωπιον της καταμεστης αιθουσας της Εταιρειας Μακεδονικων Σπουδων, εχουν και ο καθενας μια εντελως προσωπικη αποψη περι εκσυγχρονισμου του Φεστιβαλ. Ο δημαρχος Θεσσαλονικης Κ. Κοσμοπουλος και ο προεδρος της ΗΕΕΧΠΟ-Δ.Ε.Θ. Β. Κουρτεσης ειναι της σχολης "οσο πιο κοντα μας τοσο πιο καλο".

    Τοσο πιο... αστεγο και περιπλανωμενο, θα επρεπε να λενε. Διοτι με τη φορα που εχουν παρει τα εργα της Πολιτιστικης Πρωτευουσας, το "ΟΛΥΜΠΕΙΟΝ", που το ακουμε χρονια σαν μονιμη στεγη του Φεστιβαλ, δεν θα ειναι ετοιμο παρα το δευτερο ημισυ του 1997. Του χρονου, λοιπον, ο θεσμος, ξεσπιτωμενος και απο την επισης ανακαινιζομενη Ε.Μ.Σ., θα μετακομισει στο "Ραδιο- Σιτι"!

    Ας ελπισουμε, τουλαχιστον, οτι την τυχη του "ΟΛΥΜΠΕΙΟΝ" θα την αποφυγει - μια σημαντικη ανακοινωση που εκανε χθες ο Σταυρος Μπενος. Η υλοποιηση, δηλαδη, του νομου 1866/89 για το 1,5%. Ο υφυπουργος Πολιτισμου δηλωσε οτι υστερα απο συνεργασια και συμπλευση με τον υπουργο Τυπου και Μ.Μ.Ε. Τηλεμαχο Χυτηρη, τα κρατικα και μονο τηλεοπτικα καναλια θα αποδωσουν το 1,5% των εσοδων τους στην κινηματογραφικη παραγωγη απο την επομενη χρονια. Μακαρι να μην ειναι γρουσουζικο αυτο το Φεστιβαλ. Διοτι δεν ξεχναμε οτι περυσι τετοιες μερες ο προκατοχος του κ. Χυτηρη, ο εντυπωσιακος και αποστομωτικος Ευαγγελος Βενιζελος, υποσχοταν οτι σε καμια δεκαπενταρια μερες θα εχει σπουδαια νεα για το 1,5%. Ενα αλλο σημαντικο νεο τουλαχιστον για τους Θεσσαλονικης, εφτασε παλι δια στοματος του υφυπουργου Πολιτισμου που, εν μεσω θερμου χειροκροτηματος, ανακοινωσε χθες το βραδυ οτι η εδρα του Φεστιβαλ μεταφερεται και τυπικα στη Θεσσαλονικη.

    Επειδη, ομως, η εναρξη ενος Φεστιβαλ ειναι πανω απο ολα αποθεωση της κινηματογραφικης Τεχνης, η καρδια μας πηγε στη θεση της οταν εσβησαν τα φωτα. Το λογο ειχε ο Μικελαντζελο Αντονιονι και η ταινια του "Περα απο τα Συννεφα". Το συνθημα για εννια ακομα μερες γεματες Κινηματογραφο, ελληνικο και ξενο, ειχε δοθει. Ας ελπισουμε εντελως πια ανεφελα.

    Β. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    [22] Αρχαιολογοι: Δεν παει αλλο...

    Προθεσμια ως τις 15 Δεκεμβριου για τα αιτηματα τους

    Η 15η Δεκεμβριου ειναι η υστατη προθεσμια που δινει ο Συλλογος Ελληνων Αρχαιολογων στο υπουργειο Πολιτισμου, για να απαντησει σε μια σειρα αιτηματων οικονομικου και θεσμικου χαρακτηρα. Σε διαφορετικη περιπτωση απειλει με κινητοποιησεις. Κυριοτερο απο τα αιτηματα του συλλογου, αυτο που εχει ηδη γνωστοποιηθει απο τον περασμενο Φεβρουαριο στα αρμοδια υπουργεια Εργασιας και Πολιτισμου και αφορα την καθιερωση ειδικου βαθμολογιου-μισθολογιου. Με λιγα λογια, η ιεραρχικη και μισθολογικη ανελιξη να γινεται βασει αυστηρα καθορισμενων προσοντων και παραλληλα η μισθολογικη κλιμακα να ξεκιναει απο τις 250.000 δραχμες για τον πρωτοδιοριζομενο (σημερα, κυμαινεται μεταξυ 105 και 120.000 δραχμων ενω 210.000-230.000 δραχμες ειναι ο μισθος αρχαιολογου στην ανωτατη βαθμιδα και με 35 χρονια υπηρεσιας). Στα οικονομικα αιτηματα του κλαδου υπαγεται και η προσφορα επιδοματος βιβλιοθηκης, η καταβολη πραγματικων υπερωριων, η προσφορα ερευνητικου επιδοματος για τις επιπλεον ωρες ενασχολησεως με ερευνητικα προγραμματα και τη μελετη του αρχαιολογικου υλικου, η ρυθμιση οδοιπορικων, το επιδομα ευθυνης, το επιδομα επικινδυνοτητας, η καταβολη δευτερου μισθου αδειας εξωτερικου και, τελος, η καταβολη εξοδων για τους εκπροσωπους της ελληνικης Αρχαιολογιας στα διεθνη συνεδρια. Στα αιτηματα που αφορουν θεσμικες ρυθμισεις, υπαγεται κατ' αρχας το θεμα του Οργανισμου, καθως ο ΣΕΑ ζητει και παλι απο το ΥΠΠΟ να λαβει υποψη του στο νεο οργανογραμμα τις προτασεις που εχει κατα καιρους καταθεσει ο συλλογος. Στα θεσμικα αιτηματα, και η δημιουργια Εθνικου Συμβουλιου Αρχαιοτητων, η μοριοποιηση των μεταθεσεων τους σε συναρτηση και με τα επιστημονικα τους ενδιαφεροντα και ο εκσυγχρονισμος του αρχαιολογικου νομου.

    Ο ΣΕΑ καταδικαζει τα προσφατα γεγονοτα στη Ροτοντα και καταγγελλει τους προπηλακισμους που δεχτηκαν οι αρχαιολογοι της 9ης Εφορειας Βυζαντινων Αρχαιοτητων Θεσσαλονικης.

    [23] Η Μελινα της UΝΕΣΨΟ

    Βιβλιο απο το διεθνη οργανισμο, βραβειο στο ονομα της και αλλες εκδηλωσεις στη μνημη της

    ΠΑΡΙΣΙ

    Η Ελλαδα, η Ορθοδοξια και η πολιτιστικη προσφορα της Μελινας Μερκουρη ηταν χθες το επικεντρο μιας σειρας εκδηλωσεων που εγιναν στην εδρα της UΝΕΣΨΟ στο Παρισι, στο πλαισιο της 28ης συνοδου της γενικης διασκεψης του οργανισμου, που φετος εχει πανηγυρικο χαρακτηρα, γιατι συμπιπτει με την επετειο των 50 χρονων απο την ιδρυση του ΟΗΕ.

    Ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, απευθυνομενος το πρωι με ομιλια του στην Ολομελεια της συνοδου, αναφερθηκε στη σημασια του ρολου της UΝΕΣΨΟ για τη διαδοση της Παιδειας, των επιστημων και του πολιτισμου, τονισε την προσηλωση της Ελλαδας στις αρχες της UΝΕΣΨΟ και αναφερθηκε στις προσπαθειες για πολιτιστικη συνεργασια με βαλκανικες χωρες, ωστε να γινει αναπροσαρμογη των σχολικων βιβλιων Ιστοριας, με πνευμα αμοιβαιας κατανοησης.

    Σε συνεντευξη Τυπου, ο Ελληνας υπουργος υπογραμμισε επισης οτι η UΝΕΣΨΟ τιμησε την Ελλαδα με ειδικη εκδηλωση που εγινε για την παρουσιαση αναμνηστικου βιβλιου για τη Μελινα Μερκουρη. "Η εκδηλωση αυτη δειχνει τη μεγαλη προσφορα της Μελινας, που συνεχιζει να ειναι κοντα μας. Το εργο της ως υπουργου Πολιτισμου εχει σημαδεψει τα διεθνη προγραμματα της UΝΕΣΨΟ, ειδικοτερα αυτα που αφορουν την προταση για προστασια και επαναφορα των πολιτιστικων αγαθων".

    Επιτιμος προσκεκλημενος της UΝΕΣΨΟ ηταν ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος, που απευθυνθηκε στην Ολομελεια της γενικης διασκεψης το απογευμα, τονιζοντας οτι οι προτεραιοτητες και οι στοχοι της UΝΕΣΨΟ εκφραζουν τη βαθυτατη επιθυμια και θεληση του ανθρωπου για την ειρηνη, την ελευθερια, την ενοτητα. Ο Πατριαρχης τονισε οτι "η Ορθοδοξη Εκκλησια, αν θεωρειται απο καποιους ξενη η απομακρη, βρισκεται κοντα στους αγωνες του συγχρονου ανθρωπου και δινει μαχες για τις αξιες της ηθικης και του πολιτισμου, μεσα σ' αυτη τη δυσκολη εποχη των παγκοσμιων πολεμων, των ολοκληρωτικων καθεστωτων, των καταστροφων και του ευτελισμου του ανθρωπινου προσωπου και πολιτισμου. Οι στοχοι της UΝΕΣΨΟ δινουν το στιγμα των προτεραιοτητων του σημερινου ατομου, να δωσει το προβαδισμα στην πνευματικη του φυση".

    Με επισημες εκδηλωσεις της η UΝΕΣΨΟ προεβαλε χθες την εκδοση βιβλιου-αφιερωματος στη Μελινα Μερκουρη. Το βιβλιο αυτο, που κυκλοφορησε απο τις εκδοσεις της UΝΕΣΨΟ, εχει τον τιτλο "Στοιχημα μου, η ελπιδα". Συγγραφεας του ειναι η Κατερινα Στενου, επικεφαλης του Τμηματος των Πολιτιστικων Ταυτοτητων της UΝΕΣΨΟ, παλια συνεργατιδα και φιλη της Μελινας. Το βιβλιο προλογιζει ο γενικος γραμματεας της UΝΕΣΨΟ.

    Φεντερικο Μαγιορ.

    Ειναι μια νεα βιογραφια της Μελινας Μερκουρη, που αναφερεται στη ζωη της φαν ηθοποιου, τραγουδιστριας, πολιτικου, υπουργου Πολιτισμου και ειδικοτερα στις προνομιουχες σχεσεις που ειχε αναπτυξει με την UΝΕΣΨΟ.

    Ειναι η πρωτη φορα που η UΝΕΣΨΟ (που εκδιδει συνηθως μελετες) αφιερωνει ενα βιβλιο της σε μια προσωπικοτητα. Η διεθνης ακτινοβολια της Μελινας, η συμβολη της στις δραστηριοτητες του οργανισμου, η εντυπωσιακη της παρουσια στην UΝΕΣΨΟ με ομιλιες, παρεμβασεις, απαγγελιες ποιηματων και αγωνες για τη διασωση της πολιτιστικης κληρονομιας των λαων, εμφανιζεται στην εκδοση αυτη με αναφορες, κειμενα, αναμνηστικες φωτογραφιες και ντοκουμεντα. Ενα εκπληκτικο βιβλιο, που διατρεχει η φλογερη και μαχητικη προσωπικοτητα της Μελινας απο την αρχη ως το τελος και που συνδεει τη διεθνη ακτινοβολια και το εργο της με την Ελλαδα.

    Ο Φεντερικο Μαγιορ, αναφερθηκε στη Μελινα Μερκουρη με ιδιαιτερη συγκινηση, παρουσιαζοντας το βιβλιο σε δεξιωση που εγινε μετα απο συνεντευξη Τυπου. Ο ορισμος που δειχνει την προσωπικοτητα της Μελινας, ειπε, ειναι δυο χορικα της "Αντιγονης" του Σοφοκλη. "Πολλα τα δεινα της φυσης αλλα ο ανθρωπος ειναι το φοβεροτερο". "Ο ανθρωπος εχει λογο και σκεψη και το παθος με τα δημοσια πραγματα".

    Το απογευμα και το βραδυ η UΝΕΣΨΟ ειχε αφιερωμα στη Μελινα Μερκουρη. Σε συνεντευξη Τυπου που εγινε απο τη διευθυντρια εκδοσεων του Οργανισμου Μιλαγκρος Ντελ Κοραλ, τη συγγραφεα του βιβλιου Κατερινα Στενου, τον Ηυλ Ντασσεν και τη Μανουελα Παυλιδου, γενικη γραμματεα του Ιδρυματος Μελινα Μερκουρη, παρουσιαστηκαν τα συγκεκριμενα επιτευγματα, που απορρεουν απο την ενεργο συνεργασια της υπουργου Πολιτισμου με την UΝΕΣΨΟ. Μετα απο τη συναντηση αυτη ειχε οργανωθει απο την ελληνικη αντιπροσωπεια της UΝΕΣΨΟ, υπο την αιγιδα του υπουργου Παιδειας Γ. Παπανδρεου, δεξιωση, κατα τη διαρκεια της οποιας εγινε παρουσιαση απο τον Φεντερικο Μαγιορ του βιβλιου.

    Η δεξιωση αρχισε με τη φωνη της Μελινα, απαγγελια του ποιηματος του Ριτσου "Ειρηνη" στην UΝΕΣΨΟ. Στη δεξιωση εδωσαν το "παρων" επικεφαλης των αντιπροσωπειων των 184 κρατων- μελων της Γενικης Διασκεψης της UΝΕΣΨΟ, εκπροσωποι των ελληνικων αρχων και της ελληνικης κοινοτητας, προσωπικοτητας των γραμματων και των τεχνων.

    Ο Φεντερικο Μαγιορ τονισε οτι η ειρηνη ηταν η κυριαρχη φιλοδοξια της Μελινας Μερκουρη, οραμα που συμφιλιωνε τις βαθειες της αναζητησεις σαν ηθοποιου και σαν υπουργου. Θυμισε οσα ειχε πει απο το βημα της UΝΕΣΨΟ η Μελινα το 1983, ζητωντας διεθνη κινητοποιηση για την ειρηνη. Η δημιουργια ηταν το επικεντρο της ζωης της, τονισε. "Η Μελινα ειναι παντα ζωντανη κοντα μας".

    Στα πλαισια των εκδηλωσεων για τη Μελινα, η UΝΕΣΨΟ ανακοινωσε οτι καθιερωνεται βραβειο με τον τιτο "Μελινα Μερκουρη", που θα δινεται καθε δυο χρονια σε φυσικο η νομικο προσωπο, για τη συμβολη του στη διατηρηση και διασωση του πολιτιστικου τοπιου. Το ποσον του βραβειου θα ειναι 50.000 δολαρια. Τωρα προετοιμαζεται η διεθνης επιτροπης, που θα αποφασισει για τις υποψηφιοτητες.

    Σε ο,τι αφορα τα σχεδια και προγραμματα που προωθησε η Μελινα στην UΝΕΣΨΟ, ανακοινωθηκε οτι αυτη τη στιγμη ο οργανισμος προωθει το αιτημα της για την αποκατασταση των μνημειων που εχουν πληγει με λεηλασια η κλοπη. Η "Διεθνης επιτροπη για την επιστροφη των πολιτιστικων αγαθων στις χωρες προελευσης" διαπραγματευεται τωρα με την Αγγλια, για να καθοριστει νομικο πλαισιο εξετασης του θεματος.

    Σχετικα με το προγραμμα "Αιγαιο- Αρχιπελαγος", η UΝΕΣΨΟ εχει δειξει ιδιαιτερο ενδιαφερον. Θα δωσει συμβολικα 20.000 δολαρια, για την ιδρυση πανεπιστημιακης εδρας με θεμα που θα καθορισει απο κοινου η αρμοδια υπηρεσια της εκπαιδευσης της UΝΕΣΨΟ και το Πανεπιστημιο του Αιγαιου. Αλλη μια δραστηριοτητα στο πλαισιο του ιδιου προγραμματος, ειναι η προωθηση ενος μελετημενου πολιτιστικου τουρισμου.

    Ο θεσμος των πολιτιστικων πρωτευουσων, που ειχε εισηγηθει η Μελινα Μερκουρη με πολυ μεγαλη επιτυχια το 1985 στην Ευρωπα ικη Ενωση, προεκτεινεται τωρα και στις αλλες ηπειρους μεσω της UΝΕΣΨΟ.

    Τελος, η UΝΕΣΨΟ, που ειχε λανσαρει την εκστρατεια της διασωσης της Ακροπολης το 1977, εδωσε οικονομικες επιδοτησεις για την αποπερατωση των αναστηλωτικων εργασιων του Ερεχθειου. Εχει υποσχεθει οτι οταν αρχισει να υλοποιειται η ιδεα του Μουσειου της Ακροπολης, προκειμενου να δεχτει τα μαρμαρα, τοτε η UΝΕΣΨΟ θα κανει προσπαθεια να ενισχυσει το ολο σχεδιο.

    ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

    [24] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ αναζωογονηση της περιοχης αρχισε πριν καν εγκατασταθουν οι Σχολες Αστυνομιας σε Διδυμοτειχο, Κομοτηνη και Ξανθη Μια αστυνομικη "ενεση" για τη Θρακη

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

    Στο ακριτικο Διδυμοτειχο, που στεκει σκυθρωπο και παραγεραωσμενο,εκατο ανασες απο τις οωχθες του ποταμου Εβρου, καποωτε εστεφαν Βυζαντινους αυτοωκρατορες. Στις μερες μας, αιωνες μετα, οι ντοπιοι "σκοτωνονται" να προενοικιασουν μαγαζακια για να πουλανε σαντουιτς στους σπουδαστες της Αστυνομικης Σχολης, οταν λειτουργησει, υστεωρα απο ενα χρονο!

    Οι σκιες απο τις κουρασμενες σημαιες επεφταν ακομη στα καλντεριμια κι ας ειωχαν περασει 3 μερες απο την εθνικη επεωτειο.

    Ψηλα στους στυλους της ΔΕΗ, οι καλοωστημενες πελαργοφωλιες περιμεναν τους περηφανους ταξιδιωτες.

    Και οι τοπικοι αρχοντες, με προεξαρωχοντα τον μητροπολιτη Νικηφορο, περιωμεναν, με περισση αδημονια, τους εκπροωσωπους του αθηνα ικου κρατους, οπως εωλεγε ο ντοπιος βουλευτης Χρ. Κηπουρος. Για να τους παραδωσουν το τεραστιο εωκεινο γιαπι, που στεκει 10 χρονια τωρα αωνεκμεταλλευτο, σ' ενα υψωμα εξω απο την πολη.

    Εφτασε μεχρι εκει που εφτασε με εξοωδα της Μητροπολης, για να στεγαζει γηωροκομειο, ορφανοτροφειο κι αλλες υπηωρεσιες προνοιας. Τι να τους κανει, ομως, τους γεροντες και τα ορφανα, το ορφανεωμενο Διδυμοτειχο; Νιατα παραγωγικα και εισοδηματα χρειαζεται. Γι' αυτο, καωθως ο δεσποτης δεν μπορουσε να παει παραπερα το εργο, το δωρισε στο κρατος, για να στεγαζει μολις αποπερατωθει το ενα απο τα τρια κομματια της Αστυνομιωκης Ακαδημιας.

    Μονο που πανω στη δημιουργικη του βιασυνη το δωρισε στη νομαρχια και οχι στο υπουργειο Δημοσιας Ταξης. Και πρεωπει τωρα ο νομαρχης να το επιστρεψει πιωσω στη Μητροπολη, για να το δωρισει εκ νεου, στο Δημοσιας Ταξης αυτη τη φορα.

    Σ' ενα χρονο ο υπουργος Δημοσιας Ταωξης Σηφης Βαλυρακης ελπιζει οτι το κτιωριο θα ειναι ετοιμο να στεγασει 400 δοκιωμους αστυφυλακες. "Βρισκομαστε διπλα σε κρατος εθνοκτονο. Ειμαστε ετοιμοι και δυνατοι για ολα. Η ιδρυση της Αστυνομιωκης Σχολης στην πολη μας πολλαπλασιαωζει τη δυναμη και την αισιοδοξια", ελεγε ο μητροπολιτης Νικηφορος και τα ματια του πετουσαν σπιθες αποφασιστικοτητας.

    Ο χοτζας της ακριτικης πολης Χασαν Μουχαμεντ, που ακολουθουσε κατα ποωδας την κουστωδια των επισημων, πληωσιασε καποια στιγμη τους δημοσιογραωφους και ειπε: "Χριστιανοι και μουσουλωμανοι ειμαστε ολοι εδω στρατιωτες στα συνορα". Το πιστευε η οχι, μονον εκεινος ξερει.

    Φορωντας τα γιορτινα του, ο δημαρχος του Διδυμοτειχου, Βαγγελης Παπατσαωρουχας, δεν μπορουσε να κρυψει τον ενωθουσιασμο του. Δεχοταν με επαγγελματιωκη προθυμια τα μπιλιετακια με τα ζητουωμενα ρουσφετια και μεσω του δεσποτη τα προωθουσε στον υπουργο.

    "Ενα σωσιβιο στον ναυαγο"

    Μας ειπε: "Η ιδρυση της σχολης ειναι σωτηρια για το Διδυμοτειχο, ειναι κατι σαν σωσιβιο για τον ναυαγο. Η Οικονομια της περιοχης, πριν ακομη γινει τιποτε, ξυωπναει. Ολοι ζητουν καταστηματα για ενοιωκιο και κλεινουν συμβολαια απο τωρα, για να δουλεψουν μετα απο ενα χρονο. Μια κοινοπραξια ετοιμαζεται να κτισει δευτεωρο ξενοδοχειο. Εδω, ξερετε, εχουμε μονο το Πλωτινι. Και αλλες αιτησεις για επενωδυσεις πεφτουν βροχη απο τοτε που παρωθηκε η αποφαση για τις σχολες".

    Μια μερα πριν ειχαν γινει τα εγκαινια του πυροσβεστικου σταθμου της πολης. "Εβαλα το κτιριο, τα επιπλα, τα ψυγεια, τα ηλεκτρικα, τα γραφεια. Μου εβαλαν τους πυροσβεστες και τα αυτοκινητα τους", ελεγε ο δημαρχος, που ζητησε και ιδρυση αστυνομικης υποδιευθυνσης. Οωλοι στο Διδυμοτειχο αισθανονται κομπλεωξικα απεναντι στην Ορεστιαδα, την ακωμαζουσα απο πολλες αποψεις γειτονικη πολη, που βρισκεται 20 χιλιομετρα βορειωοτερα. Τωρα, με την ιδρυση της Σχολης, νοιωθουν, με πρωτο τον δημαρχο, πως ιωσορροπει καπως η κατασταση.

    Το πρωτο τζαμι στην Ευρωπη

    Αφησαμε πισω το Διδυμοτειχο στην αιωσιοδοξη προσμονη του. Οι φτωχοι αγροωτες με τους αραμπαδες κοιτουσαν απορηωμενοι και περιεργοι την αυτοκινητοπομπη την επισημων. Καποιος μας εδειχνε το παμπαλαιο τεμενος του Διδυμοτειχου, το πρωτο που εχτισαν οι Οθωμανοι στην Ευωρωπη, το 1358, καθως εσφιγγαν τον κλοιο γυρω απο την Κωνσταντινουπολη, την οωποια αλωσαν εναν αιωνα αργοτερα. Στα περιχωρα στρατιωτες τεμαχιζαν τοννους ξυλειας για τις σομπες. Ο χειμωνας στον Εβρο ειναι σκληρος.

    Δρομο για την Κομοτηνη τωρα, για να συνεχιστει η μοιρασια των αστυνομικων σχολων κατα το δευτερο τριτο και να ολοωκληρωθει στην Ξανθη.

    Ολα ξεκινησαν πριν ενα χρονο, τοτε που θεσμοθετηθηκε η εισαγωγη στις αωστυνομικες σχολες με το συστημα των Γεωνικων Εξετασεων. Μεχρι τωρα οι σχολες αστυφυλακων περιστασιακα λειτουργουωσαν σε διαφορες πολεις της Ελλαδας, απο την Κρητη μεχρι τα Γρεβενα.

    Μια ιδεα του Στ. Παπαθεμελη

    Η αναβαθμιση των σχολων απαιτουσε και μονιμη εδρα. Ο τοτε υπουργος Δημοωσιας Ταξης Στελιος Παπαθεμελης, ειχε τη σκεψη για τη Θρακη και συνεπικουωρουμενος απο τον γενικο γραμματεα του υπουργειου Ευαγγελο Ρογκακο επεβαλαν τη λυση αυτη για εθνικους λογους. Στην προσφατη περιοδεια του ο νυν υπουργος Σηφης Βαλυρακης χαρακτηρισε την αποωφαση αυτη ως την πλεον σημαντικη για το μελλον της Θρακης απο στρατηγικης αποωψης. Σε δυο-τρια χρονια, οταν λειτουρωγησουν πληρως και τα τρια παραρτηματα της Αστυνομικης Ακαδημιας, θα φοιτουν 3.000 υποψηφιοι αστυφυλακες σε μονιμη βαση, αξιοποιησιμοι και στρατιωτικα ανα πασα στιγμη.

    Ο στοχος ηταν να λειτουργησουν απο φετος ολες οι σχολες στη Θρακη. Ομως, οι χρονοβορες γραφειοκρατικες διαδικαωσιες δεν το επετρεψαν, οπως υποστηριωζουν οι επιτελεις του υπουργειου.

    Η Κομοτηνη, η πρωτευουσα της Ροδοωπης, που θυμιζει εντονα Δαμασκο, καθως κατακλυζεται απο το πληθος του μειονοωτικου στοιχειου, ηθελε πιο πολυ απ' ολους τις σχολες, και μαλιστα στο συνολο τους. Τελικα οι ιδιομορφιες της πολης, με τους μουσουλμανους να κατεχουν μεγαλο μεωρος των ιδιοκτησιων, δεν επετρεψε την εωγκαιρη εξευρεση εγκαταστασεων. Μπροωστα στο ενδεχομενο να αποκλειστει τελειωως η Κομοτηνη απο το προγραμμα, το υωπουργειο Γεωργιας δωρισε εκταση 60 στρεματων με ημιτελες οικημα για την εωγκατασταση του παραρτηματος.

    Σε δυο χρονια μπορει και να εχει ολοωκληρωθει η κατασκευη του. Η πλεον ετοιωμη πολη ειναι η Ξανθη. Ενα κτιριο που καηκε απο κεραυνο επισκευαστηκε, επεωκταθηκε και σ' ενα-δυο μηνες, συμφωνα με τους αισιοδοξους, θα δεχτει τους πρωωτους 350 δοκιμους αστυφυλακες. "Ειμαωστε σε επιθεση στη Θρακη, δεν ειμαστε σε αμυνα", ειπε ο Σηφης Βαλυρακης, μιωλωντας σε εκπροσωπους τοπικων φορεων μεσα στο υπο αποπερατωση παραρτημα της Ξανθης. Εδειχνε τοσο ενθουσιασμεωνος ο υπουργος, που αν ειχε μπροστα του κορδελα θα την εκοβε.

    Απ' εξω ηταν παρατεταγμενα 8 μεγαλα τζιπ και 4 ταχυτατα επιβατικα αυτοκινηωτα, ολοκαινουργια δωρα στις αστυνομιωκες υπηρεσιες της Θρακης. Πιο διπλα, ο κοσμος "πολιορκουσε" τους δημοσιοωγραφους, για να τους παραπονεθει πως παραχα ιδευουν τους μουσουλμανους και παραμελουν τους υπολοιπους, λες κι εκειωνοι δεν εχουν προβληματα στην παραμεωλημενη γη ανατολικα του Νεστου.

    [25] ΧΡΕΗ 20 δις. απο την παρακρατηση του αγγελιοσημου

    Ετοιμοτητα στον Τυπο για τα ταμεια

    ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ στο παλαιο καθεστως ειωσπραξης ζητουν οι συνεργαζομενες ενωωσεις

    Σε κατασταση αναβρασμου βριωσκονται ολοι οι εργαζομενοι στο χωρο του Τυπου: Δημοσιογραφοι, υπαλληλοι, τεχνικοι, εφημεριδοωπωλες. Αιτια: Απειλειται η υποωσταση των ασφαλιστικων τους ταμειων για δυο λογους.

    Πρωτον, επειδη οι ιδιοκτητες τηλεοπτιωκων και ραδιοφωνικων σταθμων, εφημεωριδων και περιοδικων κατακρατουν και δεν αποδιδουν στα ταμεια τεραστια ποσα (βεβαιωμενα περιπου 20 δισεκατομωμυρια) απο την εισπραξη του αγγελιοσηωμου. Και, δευτερον, επειδη ο νεος τροπος εισπραξης, τον οποιο προβλεπει ο τελευωταιος νομος για τα μεσα ενημερωσης, εωκτιμηθηκε οτι μπορει να επιφερει ακομη μεγαλυτερες απωλειες στο μελλον.

    Για το πρωτο θεμα, δηλαδη τις οφειλες των εργοδοτων στα ασφαλιστικα ταμεια, παρενεβη και ο εισαγγελεας του Αρειου Παγου Αθ. Σιουλας. Και ηδη ο εισαγωγελεας Πρωτοδικων κ. Γερακης διενερωγει προκαταρκτικη εξεταση, στο πλαισιο της οποιας εχουν καταθεσει εκπροσωποι της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Ενωσεων Συντακτων και υπευθυνοι των ταμειων.

    Για το δευτερο θεμα, δηλαδη τον νεο τροπο εισπραξης του αγγελιοσημου, οι εωνωσεις των εργαζομενων στον Τυπο εωχουν ζητησει την τροποποιηση του επιμαωχου αρθρου 12 του "νομου Βενιζελου". Συμφωνα με το αρθρο αυτο, το αγγελιοωσημο (που ενδιαφερει τους εργαζομενους στον Τυπο) και ο ειδικος φορος επι των διαφημισεων (που ενδιαφερει το υπουρωγειο Οικονομικων) θα καταβαλλεται ειτε απο το διαφημιζομενο ειτε απο το διαφηωμιστη που μεσολαβει, σε Τραπεζες. Οωμως, ακομη δεν εχει καθοριστει η διαδιωκασια, και αυτο εχει προκαλεσει πολλες ανησυχιες στους εργαζομενους.

    "Να καταργηθει το αρθρο 12"

    Με προσφατο υπομνημα τους προς τον υπουργο Τυπου Τηλεμαχο Χυτηρη, οι συωνεργαζομενες ενωσεις των εργαζομενων ζητησαν να καταργηθει το αρθρο 12 και να επανελθει το παλιο καθεστως εισπραωξης του αγγελιοσημου. Να εισπραττεται, δηλαδη, απο τις εφημεριδες και τα ραδιοωτηλεοπτικα μεσα και να αποδιδεται στα ασφαλιστικα ταμεια. Επειδη ομως αυτο το καθεστως, που ισχυσε μεχρι τωρα, συσσωρευσε πολλες οφειλες, οι ενωσεις υιοθετησαν ορισμενες διαταξεις του νεου νομου για τα ΜΜΕ ωστε η καταβολη του αγγελιοσημου να εξασφαλιστει.

    Ο υπουργος Τυπου αντεδρασε στο αιωτημα να καταργηθει το αρθρο 12 προβαλωλοντας δυο επιχειρηματα. Πρωτον, οτι το νεο συστημα που προβλεπει ο νομος δεν εχει ακομη δοκιμαστει στην πραξη. Και, δευτερον, οτι το παλιο καθεστως ελεγχου, βεβαιωσης εισπραξης και καταβολης του αγγελιοσημου "δεν μπορεσε να διασφαωλισει την εγκαιρη εισπραξη του". Ο υωπουργος παρατηρει, μαλιστα, οτι "οι σηωμερινες οφειλες δισεκατομμυριων απο τους υποχρεους για την αποδοση τους δεν ειναι ασχετες με το παλιο καθεστως ελεγωχου και εισπραξης του αγγελιοσημου".

    Προς κινητοποιησεις

    Η συντονιστικη επιτροπη των συνερωγαζομενων ενωσεων απερριψε τους ισχυωρισμους του υπουργου, εμμενει στις αποωψεις της, ζητησε να συμμετασχει εκπροωσωπος της στην επιτροπη που εχει συωγκροτηθει για να μελετησει τον τροπο ειωσπραξης του αγγελιοσημου και του φοωρου, και προετοιμαζεται για κινητοποιωησεις.

    Εχει ηδη αποφασιστει να γινει συγκεωντρωση των εργαζομενων στον Τυπο εξω απο το υπουργειο Τυπου τις επομενες μεωρες και η κινητοποιηση θα κλιμακωθει (με στασεις εργασιας, ισως και απεργια), αν οι επαφες που θα γινουν, δεν αποδωωσουν.

    Προγραμματιζονται επαφες με τους αρχηγους των κομματων, και χθες εγινε συναντηση με τον προεδρο της Βουλης Απ. Κακλαμανη, ο οποιος εχει εκφρασει τη συμπαρασταση του στα αιτηματα που προβαλλουν οι ενωσεις.

    Κακλαμανης: Εγκλημα

    Σε δηλωσεις του ο κ. Κακλαμανης χαωρακτηρισε εγκλημα "την κατακρατηση, δηλαδη υπεξαιρεση απο τους εργοδοτες 22 δισεκατομμυριων δραχμων", και τοωνισε:

    "Δεν ειναι δυνατον να προσδοκα ο ελωληνικος λαος τη σωστη λειτουργια του Τυωπου και των ΜΜΕ, την προβολη των προωβληματων του, την προωθηση λυσεων στα μεγαλα προβληματα του λαου και της χωωρας, οταν οι συνθηκες εργασιας των δηωμοσιογραφων και των αλλων απασχολουωμενων στα ΜΜΕ ειναι τετοιες, εχουν τοωση δηλαδη ελευθερια εκφρασης και γνωωμης ωστε δεν μπορουν να προβαλουν ουτε τα δικα τους προβληματα επιβιωσης, οωπως ειναι το μεγαλο ασφαλιστικο προωβλημα που εχει δημιουργηθει".

    Ο προεδρος της Βουλης παραδεχτηκε οτι το προβλημα "ανεκυψε δυστυχως λοωγω και μιας αβελτηριας, πρεπει να το πω με παρρησια - του προσφατου νομου για τα ΜΜΕ, που επετρεψε στους ιδιοκτητες αυτους να σταματησουν, τουλαχιστον απο τον περασμενο Μαρτιο, οσοι δεν διεωπρατταν αυτο το αδικημα και πιο πριν, να εκπληρωνουν τις υποχρεωσεις τους στα ασφαλιστικα ταμεια των δημοσιογραωφων".

    Ο κ. Κακλαμανης υποσχεθηκε οτι θα μεσολαβησει στον Πρωθυπουργο και στους αρμοδιους υπουργους ωστε να ικαωνοποιηθουν τα αιτηματα των εργαζομεωνων στον Τυπο.

    Τα χρεη

    Συμφωνα με προσφατη (Σεπτεμβριος) ανακοινωση των ασφαλιστικων ταμειων, τα ποσα που οφειλουν σ' αυτα ειναι: Ο "Αντεννα" (τηλεοραση και ραδιοφωνο) περιπου πεντε δισεκατομμυρια, το "Μεωγκα" τρια δισεκατομμυρια οχτακοσια εωκατομμυρια, ο "Σκαι" (τηλεοραση και ραδιοφωνο) δυο δισεκατομμυρια, οι εφηωμεριδες "Μακεδονια" και "Θεσσαλοωνικη" 850 εκατομμυρια, η "Ελευθεροτυωπια" 600 εκατομμυρια, η "Καθημερινη" 560 εκατομμυρια, ο "Δημοσιογραφικος Οργανισμος Λαμπρακη" ("ΝΕΑ", "Βημα", "Μαρι Κλαιρ") 530 εκατομωμυρια, η εταιρεια "Γραμμη" (περιοδικα "Ενα", "Και") 270 εκατομμυρια, το "Νιου Τσανελ" 288 εκατομμυρια, το πεωριοδικο "Αθτο Μοτο" 265 εκατομμυρια, τα περιοδικα "Τηλεθεατης" και "Γυωναικα" απο 260 εκατομμυρια το καθενα, οι "Εκδοσεις Εθνος" 260 εκατομμυρια, η εφημεριδα "Αυγη" 230 εκατομμυρια, το περιοδικο "Τηλεραμα" 166 εκατομωμυρια, ο "Ελευθερος Τυπος" 148 εκαωτομμυρια και πολλες αλλες επιχειρησεις οφειλουν μικροτερα ποσα. Συμφωνα με πληροφοριες, τμημα των οφειλων εξυπηωρετηθηκε τις τελε!

    υταιες ημερες.

    [26] Επικινδυνο το δικαστικο μεγαρο του Ηρακλειου

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Αμφιβολης σταθεροτητας φαινεται πως ειωναι το δικαστικο μεγαρο Ηρακλειου, χωωρος στον οποιο εργαζονται και περνουν εκατονταδες ατομα καθε μερα.

    Ο προεδρος του Δικηγορικου Συλωλογου Ηρακλειου Μιχαλης Φαρσαρης ειωπε στην "Ε" πως το προβλημα εντοπιωστηκε με αφορμη μια νεροποντη που σηωμειωθηκε πριν απο αρκετες μερες. Επειωδη γινονταν εργασιες μονωσης στην ταωρατσα του δικαστικου μεγαρου τα νερα πλημμυρισαν το κτιριο. Το γεγονος αυτο ηταν αιτια να αποκαλυφθει οτι μαζι με τους σοβαδες επεφτε και το τσιμεντο της οροφης που ηταν αποσαθρωμενο, ενω τα σιδερα ηταν σκουριασμενα.

    Ο Δικηγορικος Συλλογος Ηρακλειου, υπογραμμιζει ο κ. Φαρσαρης, απεστειλε αμεσως εγγραφο σε ολες τις αρμοδιες κρατικες και δημοτικες υπηρεσιες, στους αρχηγους των κομματων και στον Πρωωθυπουργο ζητωντας τη διενεργεια πραγωματογνωμοσυνης για να διαπιστωθει αν υπαρχει στατικη επαρκεια του κτιριου.

    Ηδη η Πολεοδομια του Δημου Ηραωκλειου και η Διευθυνση Τεχνικων Υπηρεωσιων της Νομαρχιας εχουν διαπιστωσει τη σοβαροτητα της καταστασης. Μαλιστα μια επιτροπη της Διευθυνσης των Τεχνιωκων Υπηρεσιων, αφου εξετασε τις ζημιες, εχει παραπεμψει το ολο ζητημα στην Τριωμελη Επιτροπη Επικινδυνων Κτιριων.

    Οπως τονιζει ο κ. Φαρσαρης, ο φορεας που εκπροσωπει ζητει να γινει και εκθεση πραγματογνωμοσυνης απο το Τεχνικο Εωπιμελητηριο του Τμηματος Ανατολικης Κρητης. Εκτος ομως απο το ενδεχομενο της επικινδυνοτητας του κτιριου και τις αωσχημες συνθηκες εργασιας για τους ερωγαζομενους μετα την εισροη του νερου, το συγκεκριμενο κτιριο ειναι απο τα λιγα μνημεια που εχουν απομεινει στην πολη του Ηρακλειου.

    Ο επιθεωρητης του υπουργειου Δικαιωοσυνης Ν. Κακουλακης επιθεωρησε χθες το δικαστικο μεγαρο Ηρακλειου το οποιο χαρακτηρισε επικινδυνο, συμφωνα με τις δηλωσεις του κ. Φαρσαρη, και απαραδεωκτες τις συνθηκες που επικρατουν στα κρατητηρια Ηρακλειου και στις φυλακες Αλικαρνασσου.

    ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ

    [27] ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΑΙΟΛΙΚΟ... ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Σε εκατονταδες εκατομμυρια υπολογιζονται οι ζημιες που υπεστη το Βιοτεχνικο Παρκο της Καλαματας, απο το ξαφνικο μπουρινι που επληξε τη μεσσηνιακη πρωωτευουσα χθες το πρωι.

    Ειδικοτερα, στον συγκεκριμενο χωρο, οπου βρισκονται τρια συγκροτηματα καταστηματων, οι θυελλωδεις ανεμοι σηωκωσαν σαν πουπουλο το στεγαστρο του ενος απο αυτα και το διελυσαν, ενω τα σιδερενια υποστηριγματα του επεσαν διωπλα σε καταστηματα.

    Παρ' ολο που τα καταστηματα ηταν γεματα εργαζομενους, ευτυχως δεν προκληθηκαν θυματα, οι ζημιες ομως στα παραωγομενα προ ιοντα και στον υπαρχοντα εξοπλισμο ειναι μεγαωλες, καθως η νεροποντη που επεφτε εκεινη την ωρα εμπαινε πλεον στα καταστηματα.

    Το Βιοτεχνικο Παρκο της Καλαματας, που ειναι ιδιοκτηωσια του δημου και εγκαινιασθηκε το 1991 και εχει κατασκευωαστει με κονδυλια της Ευρωπα ικης Ενωσης, στεγαζει και στα τρια συγκροτηματα συνολικα περισσοτερους απο 70 επαγωγελματιες, βιοτεχνες κ.α.

    Αμεσως μετα την καταστροφη, επι τοπου μετεβησαν ο δηωμαρχος και οι δημοτικοι συμβουλοι, ενω αρχισε και η παροχη οποιας βοηθειας στους πληγεντες επαγγελματιες, που ανερωχονται σε 19.

    Σε συσκεψη που πραγματοποιηθηκε επι τοπου, αποφασιωσθηκε η μεταφορα των επιχειρησεων της συγκεκριμενης πτεωρυγας, που καταστραφηκε η στεγη της σε αλλα κτιρια του δηωμου, στο ανατολικο και δυτικο κεντρο της Καλαματας.

    Απο την πλευρα του ο δημαρχος Καλαματας Χρ. Μαλαπαωνης σε δηλωσεις του δεν απεκλεισε νομικες ενεργειες του δηωμου για τη διεκδικηση πιθανων αποζημιωσεων απο την καταωσκευαστρια εταιρεια, εφοσον προκυψουν ευθυνες της. Οι ζηωμιες στο πρωτο συγκροτημα καταστηματων, μονο, οσον αφοωρουν την κατασκευη αυτη καθεαυτη, εκτιμωνται σε 150 εκ. δρχ.

    Β. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    [28] Κακοκαιρια

    Καταιγιδες, νεροποντες, ανεμοθυελλες και μικρη χαλαζοπτωωση επληξαν χθες αρκετες περιοχες της χωρας και ιδιαιτερα τη Δυτικη Ελλαδα. Δυνατες βροχες επεσαν και στον νομο Ατωτικης, αλλα ευτυχως χωρις δυσαρεστα αποτελεσματα.

    Αποτελεσμα του κυματος κακοκαιριας, που ξεκινησε απο το βραδυ της Πεμπτης και ευτυχως η ΕΜΥ ειχε προεδοποιωησει, ηταν δυο τροχαια δυστυχηματα που εγιναν χθες, με δυο νεκρους και η καταρρευση της στεγης του Βιοτεχνικου Παρωκου στην Καλαματα, που απο θαυμα δεν θρηνησαμε θυματα.

    Κατα τα αλλα, σχεδον σ' ολη την Ελλαδα ειχε δυνατες βροωχες, καταιγιδες και πολυ δυνατους ανεμους, αλλα τουλαχιωστον μεχρι χθες το βραδυ δεν ειχαν αναφερθει θυματα η ζηωμιες.

    Η χθεσινη μερα οπως και πολλες αλλες και ιδιαιτερα οι βροχερες, ηταν πολυ δυσκολη για τους σεισμοπληκτους στον Πυργο, αφου οι οργανωμενοι καταυλισμοι λυομενων που υωπαρχουν ειναι προβληματικοι και οι ανθρωποι υποφερουν. Ο αντιδημαρχος Πυργου κ. Παναγουλιας μιλωντας στην "Ε" για τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι ανθρωποι αυτοι οταν βρεχει, χαρακτηρισε τους καταυλισμους "παραωπηγματα".

    Στο μεταξυ λογω των δυσμενων καιρικων συνθηκων (οι αωνεμοι ειχαν ενταση 9 Μποφορ), απαγορευτηκε απο τις 4 χθες το απογευμα ο αποπλους ολων των πλοιων απο τα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας για τα νησια του Αιγαιου - Δωωδεκανησα και Κρητη.

    Εξαλλου συνεχιζεται η απαγορευση αποπλου των ιπταμεωνων δελφινιων απο το λιμανι του Πειραια για τα νησια του Αργοσαρωνικου. Επισης, δεν εκτελουνται δρομολογια απο τον Πειραια για τα νησια του Αργοσαρωνικου και απο την Ηγουμενιτσα για Κερκυρα με τα φερι-μποουτ (ανοιχτα). Δρομολογια για τα νησια του Αργοσαρωνικου και την Κερωκυρα εκτελουν τα φερι-μποουτ κλειστου τυπου.

    Ακομη, απο τις 12 χθες το μεσημερι και μετα δεν κινηθηκε κανενας σκαφος μεταξυ Καβαλας και Θασου, γιατι οι ανεμοι ειχαν ενταση 8 Μποφορ, κινηθηκαν ομως μεταξυ Θασου και Κεραμωτης, γιατι οι ανεμοι ειχαν ενταση 8 Μποφορ.

    Να σημειωσουμε οτι συμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρια αυτη θα εχει μικρη διαρκεια, αφου απο σημερα το μεσημερι αναμενεται σταδιακη εξασθενηση των φαινομενων ως προς την εντονη μορφη τους στις περισσοτερες περιοχες.

    Επισης, αναμενεται εξασθενηση των ανεμων, οι οποιοι θα στραφουν σε βοριαδες, η θερμοκρασια ομως θα σημειωσει πτωση.

    [29] Ολη η Ελλαδα ε

    να... Αυλωναρι

    Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    Το Αυλωναρι ειναι ενα γραφικο χωριο στην Ευβοια, μεταξυ Αλιβεριου και Κυμης. Σκαρφαλωνει σ' ενα λοφο που εχει στην κορυφη του την εκκλησια του χωριου, διπλα σε θεαματιωκο βενετσιανικο πυργο. Κι απλωνεται στον καμπο μ' ενα δρομο καπου ενα χιλιομετρο που περναει πανω απο ενα ξεροποταμο με μια γεφυρα. Ειναι η γεφυρα που συνδεει το χωριο με την εθνικη οδο και... με ολο τον υπολοιπο κοσμο... Για μας τους Αυλωναριτες ειναι η γεφυρα που μας "δενει" με το χωριο! Τον Αυγουστο, με τις θερινες διακοπες, βρηκα τη γεφυρα εωτοιμορροπη. Με μια μεγαλη τρυπα στη μεση και στις δυο αωκρες πινακιδες με σηματα κινδυνου, που απαγορευαν στα αυτοκινητα να περασουν τη γεφυρα. Ειχα στο αυτοκινητο πατριωτη συμμαθητη μου στο Δημοτικο σχολειο. Σταματησα μπροστα στη γεφυρα απορημενος:

    Και τωρα, πως γινεται να περασουμε απεναντι;

    Οπως ολος ο κοσμος... Απο τη γεφυρα!

    Μα... απαγορευεται. Δεν ειναι επικινδυνη;

    Πολλα απαγορευονται στην Ελλαδα, αλλα κανεις δεν ξεωρει αν ειναι επικινδυνα. Θα το μαθουμε αμα πεσει η γεφυωρα... και τη φτιαξουν!

    Για ονομα του Θεου. Πρεπει να πεσει η γεφυρα για να τη φτιαξουν; Αλλα μπορει να σκοτωθουν και ανθρωποι...

    Ελλαδα ειναι τ' Αυλωναρι, δεν ειναι Βελγιο. Δεν εχεις αωκουσει το τραγουδι για το γεφυρι της Αρτασ; Αν δεν στοιχειωωσει ανθρωπος γεφυρι δεν στεριωνει...

    Στους πατριωτες μου αρεσει, φαινεται, το μαυρο χιουμορ. Περασα με το αυτοκινητο τη γεφυρα. Και την ξαναπερασα πολλες φορες. Παντοτε με χτυποκαρδι. Και καθε φορα που την περνουσα αισθανομουνα καποια ενοχη. Θα επρεπε να προφθασω να γραψω κατι. Πριν να πεσει η γεφυρα. Αλλα δεν τα καταφερα. Οι διακοπες στο Αυλωναρι ηταν πολυ οωμορφες και περασαν πολυ γρηγορα. Γυρισα στις Βρυξελλες με το αυτοκινητο φορτωμενο αυλωναριτικες "αναμνησεις". Αλλα και με τυψεισ; Να επεσε, ταχα, η γεφυρα; Και τηλεφωωνησα στο συμμαθητη μου:

    Περιμενετε ακομη να πεσει η γεφυρα για να τη φτιαξουν;

    Δεν το εμαθεσ; Την κλεισανε πριν απο λιγες μερες και δεν περναει τωρα ουτε πεζος. Εχουν ανοιξει με την μπουλντοζα μια παρακαμπτηριο μεσα απο το ποταμι και περνανε αυτοκιωνητα και ανθρωποι.

    Επεσε, δηλαδη, η γεφυρα κι αποφασισαν να τη φτιαξουν;

    Οχι, η γεφυρα δεν επεσε ακομη. Αλλα επεσε απο τη γεφυωρα ενας Αχλαδεριωτης (απο γειτονικο χωριο). Πηγε να πεωρασει τη γεφυρα με μοτοσικλετα και δεν τα καταφερε. Επεσε και σκοτωθηκε..

    Θεε μου! Αν ειχα γραψει κατι...

    Μη λες υπερβολες. Κανεις δεν θα εδινε σημασια. Αυλωωναρι ειναι σημερα ολη η Ελλαδα. Και περιμενει να πεσει η γεφυρα... Στους πατριωτες μου αρεσει, πραγματι, το μαυρο χιουμορ.

    [30] "Βαρδια" Δασκαλακη στο υπουργειο

    Το υπουργειο Εσωτερικων απο προχθες με επειγοωντα τηλεγραφηματα του συνεστησε στις κατα τοωπους νομαρχιες να βρισκονται σε ετοιμοτητα λοωγω του αναμενομενου, κυματος κακοκαιριας σε ολη τη χωρα.

    Κατα τη διαρκεια του Σαββατοκυριακου, στο υπουργειο Εσωτερικων θα βρισκεται ο υπουργος αναπληρωτης Γ. Δαωσκαλακης που ματαιωσε το ταξιδι του στη Θεσσαλονικη, οωπου πραγματοποιειται το συνεδριο των νομαρχων ολης της χωρας για την εκλογη διοικητικου συμβουλιου.

    Ιδιαιτερη προσοχη εχει συστησει το υπουργειο να δοθει στην περιοχη της Πεντελης, λογω των συνθηκων μετα τη μεωγαλη φωτια το περασμενο καλοκαιρι. Επισης, η Νομαρχια Αωνατολικης Αττικης εχει ειδοποιησει τους κατοικους που τα σπιτια τους βρισκονται κοντα σε ρεματα, να προσεχουν ιδιαιωτερως. Οπως ειπε ο νομαρχης Ανατολικης Αττικης Δημητρης Φραγκακης, αν τυχον υπαρξει προβλημα απο πλημμυρες, η νομαρχια εχει φροντισει ετσι ωστε πανε σε ξενοδοχεια της Ν. Μακρης και της Ραφηνας να μεινουν.

    Το υπουργειο Εθνικης Αμυνας παντως βρισκεται σε ετοιωμοτητα, αν τυχον υπαρξει προβλημα πλημμυρων να εφαρωμοστει το σχεδιο "Ξενοκρατης". Επισης, με εντολη του δηωμαρχου Αθηναιων ο δημος θα βρισκεται σε επιφυλακη για ολο το 24ωρο εν οψει του ενδεχομενου θεομηνιας και τιθεται στη διαθεση του κρατικου μηχανισμου.

    Τα προβληματα στους κεντρικους δρομους της Αθηνας πεωριοριστηκαν στα μποτιλιαρισματα. Αρκετοι φωτεινοι σημαωτοδοτες σταματησαν να λειτουργουν για αρκετες ωρες, ενω προβληματα παρουσιαστηκαν και στην παραλιακη λεωφορο απο τη βροχη. Η Πυροσβεστικη χρειαστηκε να παρεμβει μοωνο σε λιγες περιπτωσεις, σε υπογεια που ειχαν πλημμυρισει.

    Στην ολισθηροτητα του δρομου οφειλεται, συμφωνα με οωλες τις ενδειξεις, και το τροχαιο δυστυχημα που εγινε χθες λιωγο μετα τις 8.00 το πρωι στο 58ο χιλ. της νεας εθνικης οδου Αωθηνων-Κορινθου, οταν ενα λεωφορειο του ΚΤΕΛ με 22 επιωβατες, που κατευθυνοταν προς την Αρτα, ξεφυγε απο την ποωρεια του και επεσε πανω στις προστατευτικες μπαρες στη δεωξια πλευρα του δρομου. Το λεωφορειο ανατραπηκε.

    Αποτελεσμα ηταν ενας επιβατης να σκοτωθει και αλλοι οωχτω, αναμεσα τους και ο οδηγος, να τραυματιστουν, ευτυχως ελαφρα, χωρις η κατασταση της υγειας τους να θεωρειται σοωβαρη. Ο οδηγος του λεωφορειου Δημητρης Δασκαλου, 44 χρονων, οπως υποστηριξε δεν ευθυνεται για το ατυχημα, αωφου δεν ειχε αναπτυξει μεγαλη ταχυτητα. "Εχασα τον ελεγωχο χωρις να μπορω να επαναφερω το λεωφορειο, παρα τις προσπαθειες που εκανα", υποστηριξε ο Δασκαλου. Συμωφωνα με την Αστυνομια ομως, εχει ευθυνες γιατι "δεν οδηωγουσε με συνεση και αναλογα με τις καιρικες συνθηκες. Δηωλαδη δεν προσεξε την ολισθηροτητα του δρομου, αφου εωβρεχε".

    Νεκρος ειναι ο Βασιλης Μπατσης, 53 χρονων και τραυμαωτιες οι Σταυρουλα Κατσαντωνη, 74 χρονων, Αικατερινη Βαωρελη, 60 χρονων, Θωμας Σακελαρης, 61 χρονων, Γεωργια Σακελαρη, 51 χρονων, Ευαγγελος Μπολοβονης, 48 χρονων, Αριστεα Χρηστου, 24 χρονων και Στυλιανος Γεωργιου.

    Στις 10.30 χθες το πρωι, στο 1ο χιλιομετρο του δρομου Θερωμοπυλων Ιτεας, σε καραμπολα εξι αυτοκινητων, που σημειωωθηκε πιθανοτατα λογω της ολισθηροτητας του δρομου στην περιοχη, σκοτωθηκε ο Βασιλης Καραχαλιος, 54 χρονων, ενω τραυματιστηκαν δυο γυναικες που επεβαιναν σε δυο αυτοκιωνητα.

    [31] 4,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    ΠΥΡΓΟΣ Σεισμικη δονηση μεγεθους 4,8 της κλιμακας Ριωχτερ με εστιακο βαθος 27 χιλιομετρα σημειωθηκε χθες στις 5.50 το πρωι στη θαλασσια περιοχη πλησιον των νησων Στροωφαδων.

    Η δονηση εγινε αισθητη στη Ηακυνθο, αλλα δεν αναφερωθηκαν θυματα η ζημιες.

    Αναφερομενος σ' αυτη ο σεισμολογος κ. Μελλης, καθηγηωτης του Σεισμολογικου Εργαστηριου Πατρων, ειπε στην "Ε" οτι η δονηση προερχεται απο την περιοχη που καλυπτει το Τοξο του Ιουνιου, ενα μερος με εντονη δραστηριοτητα το οποιο κατα το παρελθον εχει δωσει μεχρι και 6,5 Ριχτερ.

    Τονισε, παντως, οτι το φαινομενο εξελισσεται φυσιολογιωκα και δεν υπαρχει λογος ανησυχιας στους κατοικους της ευωρυτερης περιοχης.

    [32] ΟΤΕ: Εχουμε τις καλυτερες τηλεπικοινωνιες και δεν ειναι... φουσκωμενες

    Οι υπευθυνοι του ΟΤΕ ισχυριζονται οτι "το συνολικο επιπεδο τηλεπικοινωνιων της χωρας μας ειναι το ανωτερο στην Ευρωπη".

    Μαλιστα ο μαρτυρας του ΟΤΕ, καταθετοντας στο Πρωτοωδικειο οταν συζητουνταν η συλλογικη αγωγη περισσοτερων απο 17.000 συνδρομητων κατα του ΟΤΕ, διατηρησε επιφυλαωξεις μονο ως προς την ανταγωνιστικοτητα μας, σε τηλεπικοιωνωνιακο επιπεδο, με την Αγγλια οπου "ισως εκει το συνολιωκο επιπεδο να ειναι καλυτερο απο το δικο μας".

    Βεβαια, με τις τοποθετησεις των αρμοδιων του ΟΤΕ δεν συμφωνουν οι καταναλωτες που διεκδικουν απο τον οργανιωσμο αποζημιωση υψους 10 εκατομμυριων δραχμων συνολικα και επιστροφη 12% απο καθε "φουσκωμενο" λογαριασμο που εχουν πληρωσει, οπως υποστηριζουν, το τελευταιο εξαωμηνο.

    Μετα τη συζητηση στο Πολυμελες Πρωτοδικειο και εν οωψει της εκδοσης της αποφασης, στις προτασεις που κατεθεσε το ΙΝΚΑ (Ινστιτουτο Καταναλωτων), το οποιο εκπροσωπει συλλογικα τους καταναλωτες οι εναγοντες (καταναλωτες) αωντιτεινουν στους υπευθυνους του ΟΤΕ οτι:

    Η συλλογικη αγωγη στηριζεται σε διαταξη του νομου 2251/94, αλλα οι εναγομενοι δεν αντιλαμβανονται γραμματιωκα και τεχνολογικα και διερωτωνται ποιοι ακριβως ειναι οι καταναλωτες που διαμαρτυρονται για τις υπηρεσιες που προσφερει.

    Επισης στις προτασεις του ΙΝΚΑ γινεται αναφορα στις εωμπειριες ολων των συνδρομητων του ΟΤΕ, οι οποιες "αποωτελουν αποδεικτικο στοιχειο μια και καθημερινα ολοι πληωρωνουμε χαμενες μοναδες στους μετρητες των περιπτερων και πεφτουμε σε συνακροασεις που ασφαλως χρεωνονται, ενω ακουμε αλλον συνδρομητη απ' αυτον που καλουμε.

    Σημειωνεται οτι συμφωνα με το ΙΚΝΑ, οι καταγγελιες των συνδρομητων του ΟΤΕ κατα το τελευταιο εξαμηνο εφτασαν τις 48.763 και ξεπερασαν τις 7.000 απο την 1.7.1995.

    Η αποφαση του δικαστηριου αναμενεται να εκδοθει την ερχομενη εβδομαδα.

    [33] Ν.Δ.: Οχι στο σχεδιο νομου για την υγεια

    Ως ανεφαρμοστο, ανειλικρινες και φασιστικο απορριπτει η Νεα Δημοκρατια το νεο σχεδιο νομου για την υγεια, υποστηωριζοντας οτι δεν υπαρχει καμια οικονομοτεχνικη μελετη για τα 120 δις. που απαιτουνται. Επισης, δεν γινεται πουθενα αωναφορα για την καλυψη των 150 δις. που οφειλουν τα νοσοωκομεια της χωρας προς τριτους.

    Τα παραπανω επισημανε σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου ο προεδρος της ΟΚΕ Υγειας της Ν.Δ. Νικος Αναστασοπουλος, βουλευτης Μεσσηνιας, προσθετοντας οτι το νομοσχεδιο δεν δινει λυση σε κανενα απο τα οξυμενα υγειονομικα προβληωματα, οπως ελλειψη νοσηλευτικων κλινων, γεωγραφικη ανιωσοκατανομη, ελλειψη 30.000 νοσηλευτων και ανεργια 5.000 γιατρων.

    Μεταξυ αλλων, ο κ. Αναστασοπουλος κατηγγειλε οτι το νομοσχεδιο κανει λογο για πορους απο σωστη διαχειριση προμηθειων που θα εξασφαλιστουν με τη δημιουργια του Εωθνικου Φορεα Υγειας, ενω επι δυο και πλεον χρονια που ειωναι αρμοδιος υπουργος ο Δ. Κρεμαστινος, δισεκατομμυρια χαριζονται προς τριτους με απ' ευθειας αναθεσεις σε τριπλαωσιες εως πενταπλασιες τιμες απο αυτες που οι ιδιες εταιρειες προσφερουν σε γειτονικες χωρες κατοπιν μειοδοτικων διαωγωνισμων.

    Συγκεκριμενα, ανεφερε οτι το υπουργειο Υγειας αγορασε με 1,1 δις. νοσοκομειακα οχηματα, και το διαγωνισμο πηρε η εταιρεια που ειχε δωσει την ακριβοτερη προσφορα. Προσθεωσε οτι η προηγουμενη κυβερνηση με μειδοτικο διαγωνισμο εωδωσε τον ιατρικο φακελο για την πληροφορικη των 15 μεγαωλυτερων νοσοκομειων της χωρας εναντι του ποσου του 1 δις. και ο σημερινος υπουργος Υγειας, οχι μονο δεν ολοκληρωσε το εργο που οι εταιρειες ηταν υποχρεωμενες εντος του ετους να παραδωσουν, αλλα το εγκατελειψε παντελως.

    Μεταξυ αλλων, κατηγγειλε οτι το ΙΚΑ προμηθευτηκε εμωβολια για την ηπατιτιδα Β σε τριπλασια τιμη απο αυτη που εωχει διατεθει στις υγειονομικες αρχες της Κυπρου. Ανεφερε μαλιστα οτι υπαρχει επιστολη του κ. Κρεμαστινου προς το διοικητη του Ιδρυματος Γ. Σολωμο, με την οποια του ζητει να γινει ο σχετικος διαγωνισμος με συννομο τροπο.

    Για το θεμα, ο κ. Σολωμος δηλωσε χθες στην "Ε" οτι το ΙΚΑ διεξηγαγε διεθνη διαγωνισμο, οπου τελικα πετυχε την προμηθεια του εμβολιου στην τιμη των 3.650 δραχμων, ενω η λιανικη τιμη του ειναι 6.745 δραχμες. Στη συνεχεια, ο διαγωωνισμος κριθηκε αγονος και το Ιδρυμα συμφωνησε απ' ευθειωας την προμηθεια του εμβολιου απο τη μοναδικη εταιρεια που το εισαγει στην Ελλαδα στην τιμη των 3.500 δραχμων.

    Θετικα κρινει το νομοσχεδιο για την υγεια η Πανελληνια Ομοσπονδια Ενωσεων Εργαζομενων Δημοσιων Νοσοκομειωων, παρα το γεγονος, οπως τονιζει σε χθεσινη ανακοινωση της, υπολειπεται απο τις στενες εργασιακες προσδοκιες τους.

    Απο την αλλη πλευρα, η Πανελληνια Ομοσπονδια Συλωλογων Επιστημονικου Υγειονομικου Προσωπικου ΙΚΑ θεωωρει το νομοσχεδιο προχειρο, αποσπασματικο, ιδιομορφο και ανεδαφικο, που στοχευει στον αποπροσανατολισμο πανω στη σοβαρη απαιτηση εκσυγχρονισμου της περιθαλψης σηωμερα.

    [34] ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ διατηρουσε ιατρειο ο καταζητουμενος Βελγος γιατρος Ψοεσενς

    Χαπια διαιτης σκοτωσαν Ελληνιδες

    Τουλαχιστον δυο Ελληνιδες πιστευεται οτι εχασαν τη ζωη τους απο τα φαρμακα αδυνατισματος που χορηγουσε και στη χωρα μας ο καταζητουμενος απο την Ιντερπολ Βελγος γιατρος Ιωαν Ψοεσενς.

    Ο Βελγος, που ηταν καταζητουμενος λογω παρανομων δραστηριοτητων στη Γερμανια, διατηρουσε ιατρειο επι της οωδου Σκουφα, στο Κολωνακι. Το υπουργειο Υγειας, που διεωρευνησε το θεμα υστερα απο καταγγελιες για τη δραστηριοωτητα του Ψοεσενς, απηυθυνε εκκληση σε οσους εχουν προμηωθευτει φαρμακα απο αυτον να συμβουλευτουν αμεσως ειδικο γιατρο.

    Τα φαρμακα που χορηγουσε ο γιατρος ηταν θυρεοειδικα σκευασματα, που χορηγουνται μονο σε πασχοντες απο θυωρεοειδη, αλλα ειναι δυνατον να προκαλεσουν σοβαρες ανεωπιθυμητες ενεργειες, εως και θανατο, οταν χορηγηθουν σε αωτομα που πασχουν απο ισχαιμικη καρδιοπαθεια, λανθανοντα υπερθυρεοειδισμο και αλλες παθησεις.

    Τα χαπια του Βελγου γιατρου πιστευεται οτι ευθυνονται για τον θανατο εξι γυναικων στη Γερμανια. Παραλληλα, το υωπουργειο Υγειας προσπαθει να εντοπισει τους ασθενεις που εχουν προμηθευτει φαρμακα απο τον Βελγο γιατρο για να τους ενημερωσει σχετικα. Τα επικινδυνα χαπια χορηγουνταν απο τον γιατρο στην τσουχτερη τιμη των 60.000 δραχμων, ενω λεγεται οτι αναμεσα στους πελατες τους ηταν γνωστοι καλωλιτεχνες.

    Τις επικινδυνες συνεπειες απο τη χορηγηση θυροξινης σε παχυσαρκα ατομα ειχε επισημανει προσφατα στο Πανευρωωπαικο Συνεδριο Παθολογιας και ο καθηγητης Σωτηρης Ραωπτης, κανοντας εκκληση να γινεται χρηση τους μονον οταν πρεπει, για παθολογικους λογους.

    Οπως δηλωσε χθες στην "Ε" ο κ. Ραπτης, τα φαρμακα αυωτα αυξανουν μεν τον μεταβολισμο αλλα μπορει να δημιουρωγησουν σοβαρα προβληματα στην καρδια, που χρειαζεται περισσοτερο οξυγονο. Ενας ασθενης με στεφανιαια νοσο μπορει να παθει ακομη και εμφραγμα απο τη χορηγηση τους, ενω σημειωνεται οτι αυξανουν και τη αρτηριακη πιεση.

    Μονον απο τα φαρμακεια και με την εγκριση του Εθνικου Οργανισμου Φαρμακων θα πωλουνται πλεον τα συμπληρωωματα διατροφης, δηλαδη τα σκευασματα βιταμινων η μεταλωλων, που μπορουν να χρησιμοποιηθουν προκειμενου να συωμπληρωσουν το ημερησιο διαιτολογιο οταν η διατροφη δεν ειναι ισορροπημενη.

    Οι προυποθεσεις κυκλοφοριας των σκευασματων αυτων καθοριζονται με αποφαση του υφυπουγου Υγειας Ν. Φαρωμακη, που προωθηθηκε για δημοσιευση στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως.

    [35] Ανοιξαν τα αρχεια για τις υιοθεσιες

    Με διοικητικη εντολη του δημαρχου Αθηναιων Δημ. Αβραμοπουλου

    Ελευθερη προσβαση στα αρχεια του δημοτικου Βρεφοκοωμειου Αθηνων απο χθες, για οσους υποστηριζουν οτι εχουν υιοθετηθει παρανομα, αρχης γενομενης απο το 1947 και μετα.

    Η εξελιξη αυτη ηρθε μετα απο διοικητικη εντολη του δηωμαρχου Αθηναιων Δημ. Αβραμοπουλου, αλλα και τις προωσπαθειες που κατεβαλλαν για πεντε μηνες οι ενδιαφερομεωνοι, οι οποιοι εχουν μαλιστα ιδρυσει και συλλογο, τον "Συλωλογο Ερευνας και Αποκαλυψης Στοιχειων Υιοθετημενων Παιδιων". Σημερα εχει 300 μελη.

    Να σημειωσουμε, βεβαιως, οτι ο δημαρχος ειχε εκδηλωσει ιδιαιτερο ενδιαφερον για το ζητημα, υστερα απο καταγωγελιες για μη διαφανεις διαδικασιες υιοθεσιων πριν σαραωντα και πλεον χρονια. "Και βρεθηκε, τελικα, ο καλυτερος τροπος, προκειμενου να μην υπαρξουν καθυστερησεις, με τη διοικητικη αποφαση του κ. Αβραμοπουλου, χωρις δηλαδη το θεμα να περασει απο το δημοτικο συμβουλιο, αλλα και το μεωγαλο ενδιαφερον της αντιδημαρχου και αντιπροεδρου του ιωδρυματος Λιτσας Γυφτοπουλου", οπως τονισε στην "Ε" ενα μελος του συλλογου, η Μαριαννα Φειθφουλ.

    Η σχετικη ερευνα - μητρωο, δικαιολογητικη πραξη εισοωδου και εξοδου - μπορει να ξεκινησει υστερα απο αιτηση που θα υποβαλει ο ενδιαφερομενος στο ιδρυμα.

    Ο συλλογος, οπως καταγγελλει η Μ. Φειθφουλ - υποστηριωζει οτι και η ιδια εχει υιοθετηθει παρανομα - ερευνα περιωπτωση εικονικου θανατου απο το 1932. Στο Βρεφοκομειο, προσθετει, μια μητερα αφηνε εκει το παιδι της υστερα απο οωρισμενες δυσκολιες που αντιμετωπιζε - χωρισμενη η ανυπαωντρη. Στη συνεχεια το παιδι αυτο το εβγαζαν εκθετο η νεκρο και κατοπιν το προωθουσαν για υιοθεσια.

    Οι αποδειξεις υπαρχουν, ισχυριζεται. Οι γονεις που υιοθεωτουσαν, πληρωναν εκεινη την εποχη 250 χιλιαδες δραχμες.

    Ο συλλογος της Αθηνας, που σημερα εχει 3ΟΟ μελη, θα εωπεκτεινει την ερευνα του εκτος απο το Βρεφοκομειο και στα μαιευτηρια "Ελενα" και "Αλεξανδρα". Μαλιστα την ερωχομενη εβδομαδα θα συναντηθουν στη Θεσσαλονικη οι συλωλογοι της Αθηνας, της Πατρας και της Θεσσαλονικης και θα γινουν μεγαλες αποκαλυψεις, οπως τονιζει η Μ. Φειθφουλ.

    [36] ΔΙΕΓΡΑΨΕ 5 απο τις 8 ερωτησεις της ημερησιας διαταξης επειδη απουσιασαν για λιγο ε

    ρωτωντες βουλευτες και υπουργοι. 20λεπτη αγορευση με επιθεση και κατα των ΜΜΕ που τον "τιμωρουν γιατι δεν σκυβει το κεφαλι"

    Εκρηξη Κακλαμανη: "Εδω δεν ειναι Ειρηνοδικειο"!

    Των ΠΑΝΤ. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Δια ασημαντον αφορμη, σε σχεση με οσα καθημερινα συμβαινουν στο Κοινοβουλιο και με τη δικη του ανοχη, ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης εκανε χθες μια ανευ προηγουμενου επιθεση κατα υπουργων και βουλευτων, που στιγμιαιως απουσιαζαν απο την αιθουσα της Ολομελειας.

    Δεν ξεχασε βεβαιως να επιτεθει και κατα των ΜΜΕ, με το γνωστο υφος που εχει υιοθετησει τον τελευταιο καιρο. Επιθεση που επαναληφθηκε λιγη ωρα αργοτερα και στο γραφειο του, μετα τη συναντηση του με το συντονιστικο οργανο των εργαζομενων στον Τυπο. Εκει ο κ. Κακλαμανης μιλησε για "αορατη τυραννια των μεσων που τον τιμωρουν γιατι δεν σκυβει το κεφαλι".

    Οι χαρακτηριστικοτερες αποστροφες του κ. Κακλαμανη συνοψιζονται στις φρασεις "το Κοινοβουλιο δεν ειναι Ειρηνοδικειο ενος χωριου, οπου μπορει κανεις να ειναι στο διπλανο καφενειο και ο γραμματεας να προσκαλει τους διαδικους στην αιθουσα της συνεδριασεως". "Ο πολιτικος διαλογος γινεται απο αυτο εδω το βημα, οπου μπορει κανεις ο,τι λεει, να το λεει υπευθυνως, διοτι θα εχει απο καποια πλευρα απαντηση σ' αυτα που λεει. Το να πηγαινει στο ραδιοφωνο, στην τηλεοραση, στους δρομους και στους διαδρομους να μιλαει σε μικροφωνα, δεν νομιζω οτι ειναι αυτο που χαρακτηριζει τον υπευθυνο πολιτικο αντρα". Την πρακτικη αυτη, την οποια χθες επεκρινε παντως ο κ. Κακλαμανης, εφηρμοζε εν πολλοις οταν το ΠΑΣΟΚ βρισκοταν στην αντιπολιτευση, ελεγαν χθες βουλευτες στο Κοινοβουλιο.

    Εντονες αντιδρασεις

    Εντονα αντεδρασαν στις επικρισεις Κακλαμανη εντος της αιθουσας ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλακος και εκτος ο υπουργος και ο αναπληρωτης υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιωτης και Γ. Γειτονας. Υποστηριξαν ο μεν κ. Σκυλλακος οτι "η προσηλωση κομματων και βουλευτων στην αναβαθμιση της Βουλης πρεπει να φανει οχι μονο με δηλωσεις, αλλα και θεσμικα", οτι "δεν φταινε οι παροντες που δεν αρχιζει η συνεδριαση την προκαθορισμενη ωρα" και οτι "σημερα (χθες) υπηρχε ενα τεραστιο μποτιλιαρισμα στην Αθηνα". Οι δε υπουργοι επισημαναν οτι "ηταν στην αιθουσα στις 10 ακριβως, αφησαν τους φακελους τους στα υπουργικα εδρανα, ειδοποιησαν τους υπαλληλους οτι βγαινουν για λιγα λεπτα, γιατι δεν μπορουν να καθονται μονοι τους σε μια αδεια αιθουσα, αλλα κανεις δεν εκανε τον κοπο να τους ενημερωνει οτι ο προεδρο ανεβαινει στην εδρα".

    Ο κ. Κακλαμανης, εισερχομενος στην αιθουσα στις 10.28 π.μ., με προγραμματισμενη ωρα συνεδριασης τη 10η πρωινη (προχθες η συνεδριαση ειχε αρχισει στις 10.55 π.μ.) αρχισε την εκφωνηση των επικαιρων ερωτησεων. Διαπιστωνοντας οτι τη στιγμη εκεινη απουσιαζαν απο την αιθουσα ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιωτης, ο αναπληρωτης του Κ. Γειτονας, ο αναπληρωτης υπουργος Εσωτερικων Γ. Δασκαλακης και οι ερωτωντες βουλευτες Α. Σκυλλακος και Χρ. Κατσιγιαννης, ανακοινωσε τη διαγραφη των πεντε απο τις οκτω συνολικα ερωτησεις απο την ημερησια διαταξη.

    Και παρα το γεγονος οτι τοσο οι υπουργοι οσο και οι βουλευτες επαναπροσηλθαν στην αιθουσα με ελαχιστα λεπτα καθυστερησης, ο προεδρος οχι μονο δεν δεχθηκε τελικα τη συζητηση των ερωτησεων, αλλα και προχωρησε σε μια περιπου εικοσαλεπτη αγορευση, στη διαρκεια της οποιας εκνευριστηκε τοσο πολυ ωστε αναγκαστηκε να χαλαρωσει τη γραβατα του.

    Βεβαια ο προεδρος της Βουλης παραδεχθηκε οτι οι παροντες βουλευτες και υπουργοι ειναι απο τους συνεπεστερους που υπαρχουν. Ωστοσο, η παραδοχη του αυτη δεν τον εμποδισε να αναπτυξει τις αποψεις του σε ιδιαιτερα υψηλους τονους.

    "Αποφαση- μηνυμα"

    Ειπε λοιπον ο κ. Κακλαμανης οτι "υποχρεωθηκε εφαρμοζοντας με καποια αυστηροτητα τον κανονισμο, παρα το γεγονος οτι διαπιστωνει πως ολοι, τοσο οι ερωτωντες οσο και οι ερωτωμενοι ηταν εντος του μεγαρου. Αλλα, ειναι απαραιτητο, εστω και δι' αυτου του τροπου, να θυμηθουμε τι σημαινει κανονισμος".

    Ο προεδρος ειπε επισης οτι τιμα ολους τους συναδελφους, ιδιαιτερως αυτους των οποιων τις ερωτησεις αναγκαστηκε να διαγραψει, καθως ειναι βουλευτες με συνεχη και εργωδη παρουσια στη Βουλη, αλλα η συγκεκριμενη στιγμη της εκφωνησης δεν ηταν για λογους προφανως δικαιολογημενους εντος της αιθουσας.

    Ειπε οτι η χθεσινη του αποφαση αποτελει ενα μηνυμα και σ' εκεινους που επισκεφτηκαν το Κοινοβουλιο ελαχιστες φορες απο την ημερα που εξελεγησαν και υπογραμμισε οτι δεν ηταν δυνατον, εξαιτιας αυτων των ελαχιστων, οι υπολοιποι που ειναι ευσυνειδητοι να υφιστανται τις συνεπειες.

    Επισημαινοντας οτι ολα τα θεματα πρεπει να συζητιουνται στο Κοινοβουλιο, παρουσια και των 300, τονισε οτι "δεν ειναι ο ελληνικος λαος, δεν ειναι οι εκπροσωποι του ελληνικου λαου, που εχουν συμφερον σ' αυτην την υποβαθμιση. Ειναι εκεινοι που προτιμουν, πισω απο τους θεσμους, πισω απο την πλατη του Ελληνικου Κοινοβουλιου, να συζητουν, να διαλεγονται με την κυβερνηση, ειτε τη σημερινη ειτε τη χθεσινη ειτε την αυριανη".

    Τελος, ο κ. Κακλαμανης αναφερθηκε στις αυστηρως προσωπικες επιστολες που εχει αποστειλει στους 299 τις τελευταιες ημερες, επικρινοντας τους αφενος επειδη τις εδωσαν στη δημοσιοτητα και αφετερου γιατι οπως ειπε δεν εχει παρει καμια απαντηση.

    ΚΚΕ: Πρωτοκολλητης αποφασεων

    Την ιδια ωρα, παντως, ειχαν κυκλοφορησει οι εφημεριδες στις οποιες, εστω και σε περιληψη, δημοσιευοταν απαντητικη επιστολη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΚΚΕ, στην οποια, μεταξυ των αλλων, τονιζοταν οτι η Βουλη σημερα λειτουργει ως πρωτοκολλητης αποφασεων του διευθυντηριου των Βρυξελλων και τον καλουσε να αναλαβει πρωτοβουλια να οριστει ειδικη συνεδριαση στη διασκεψη των προεδρων με μοναδικο θεμα την κατασταση στα ΜΜΕ και τη γνωμη της Βουλης.

    Αμεσως μετα το τελος του επεισοδιου, δεν ηταν λιγοι οι βουλευτες που προσηλθαν στην αιθουσα των δημοσιογραφων διερωτωμενοι γιατι ο προεδρος εφαρμοζει δυο μετρα και δυο σταθμα. Ελεγαν, γιατι ποτε δεν εχει διακοπει συνεδριαση νομοθετικης εργασιας, οταν φθανουν δυο η τρεις βουλευτες να ψηφιζουν σημαντικοτατα νομοσχεδια, οπως τη διευρυνση της Ευρωπα ικης Κοινοτητας και πριν απο λιγες μερες η εξυγιανση της ΕΤΒΑ. Ακομη, ρωτουσαν γιατι οταν ζητειται ονομαστικη ψηφοφορια απο την αντιπολιτευση η συνεδριαση διακοπτεται, ακομη και για μιση ωρα μερικες φορες, αντι των δεκα λεπτων που προβλεπονται απο τον κανονισμο, με προφανη στοχο να μαζευτουν οι κυβερνητικοι βουλευτες.

    [37] "Ασπεν"-"Καρνεγκι" μαζευουν στοιχεια δικαιωματων στην Ελλαδα

    Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

    ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ εντος της ημερας τα μελη της επιτροπης του Ινστιτουτου Ασπεν του Βερολινου και του Καρνεγκι των Ηνωμενων Πολιτειων, που βρεθηκαν στη χωρα μας προκειμενου να συλλεξουν στοιχεια για τη συνταξη μιας μεγαλης εκθεσης που θα εχει θεμα την κατασταση στα Βαλκανια.

    Προεδρος της Επιτροπης ειναι ο πρωην πρωθυπουργος του Βελγιου Λεον Τιντεμανς, ενω μεταξυ των μελων της συγκαταλεγονται η πρωην προεδρος του Ευρωκοινοβουλιου Σιμον Βειλ, ο προεδρος της Επιτροπης Εξωτερικων Υποθεσεων του κοινοβουλιου της Πολωνιας Μ. Γκεμερεκ κ.α.

    Κατα την παραμονη της στην Ελλαδα η επιτροπη συναντηθηκε με τον Γ. Αρσενη, τον Α. Σαμαρα, καθως και με τον πρωην υπουργο Εξωτερικων Μ. Παπακωνσταντινου. Επισης συναντηθηκε και με πολιτες με τους οποιους συζητησε θεματα που αφορουν την ελευθερια της εκφρασης, καθως και γενικοτερα το καθεστως των ανθρωπινων δικαιωματων στη χωρα μας.

    Η εκθεση

    Η εκθεση θα ειναι αναλογη με αυτη που ειχε συνταξει η επιτροπη Καρνεγκι την περιοδο του Μεσοπολεμου και η οποια ειχε θεμα τις παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων στους Βαλκανικους Πολεμους στη Μακεδονια. Παραδοξως το συγκλονιστικο αυτο ντοκουμεντο δεν εχει μεταφραστει στα ελληνικα, ουτε εχει εκδοθει στη χωρα μας.

    Η εκθεση, που θα υποβληθει στις ευρωπα ικες κυβερνησεις το επομενο ετος, θα περιλαμβανει και συγκεκριμενες προτασεις για την ενισχυση της περιφερειακης σταθεροτητας. Το επικεντρο του πονηματος, οπως μας ανεφεραν τα μελη της επιτροπης, θα ειναι οι 8 σχεσεις, που πιθανως να αποτελεσουν εστιες αναφλεξης στα Βαλκανια: Βοσνια-Σερβια, Βοσνια-Κροατια, Κροατια- Σερβια, Ελλαδα-ΦΥΡΟΜ, Ελλαδα-Αλβανια, ΦΥΡΟΜ- Αλβανια, Σερβια-Αλβανια, ΦΥΡΟΜ-Σερβια.

    Αλλα θεματα

    Μεταξυ των επιμερους θεματων που θα γινουν το αντικειμενο αναλυσης συγκαταλεγονται:

    Το ιδιαιτερο προβλημα των βαλκανικων κρατων, που συνοψιζεται σε πολλες περιπτωσεις στην αναντιστοιχια των πολιτικων και των εθνικων συνορων.

    Οι φορεις των εθνικιστικων ιδεολογιων, η κοινωνικη προελευση και δραστηριοτητα τους.

    Η διερευνηση των προσπαθειων που καταβαλλονται για τη δημιουργια ενος "Ορθοδοξου Τοξου" (Σερβια, Ελλαδα, Ρωσια -πιθανως Βουλγαρια και Ρουμανια) και ο ρολος που παιζει η Ρωσια σ' αυτες τις προσπαθειες.

    Τα συμφεροντα της Τουρκιας και της Ελλαδας στην περιοχη.

    Η δραστηριοποιηση διεθνων οργανισμων στην περιοχη οπως των ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Η.Ε. κ.τ.λ.

    Οι πιθανοτητες μιας διευρυμενης συρραξης στα Βαλκανια και τα μετρα που θα πρεπει να ληφθουν για την αποτροπη αυτου του κινδυνου.

    Τροποι αντιμετωπισης των μειονοτικων προβληματων της περιοχης.

    Η αντιμετωπιση των εγκληματων εναντιον του αμαχου πληθυσμου απο τη διεθνη κοινοτητα και η τιμωρια των εγκληματιων πολεμου.

    Η ενσωματωση στην Ε.Ε. των βαλκανικων χωρων ως μοχλους πιεσης για την προωθηση της ειρηνης στην περιοχη κ.τ.λ.

    [38] Διαβημα σε ΗΠΑ-Αγγλια για την παρουσια στον Αττιλα

    Η κυβερνηση προχωρησε χθες σε διαβημα διαμαρτυριας προς τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανια για την παρουσια του Αμερικανου στρατιωτικου ακολουθου στη Λευκωσια στη στρατιωτικη παρελαση του ψευδοκρατους του Ντενκτας στις 29 Οκτωβριου και του Βρετανου στρατιωτικου ακολουθου στη σχετικη δεξιωση.

    Η ελληνικη πλευρα θεωρει οτι η παρουσια των στρατιωτικων ακολουθων στη στρατιωτικη παρελαση στο τουρκοκρατουμενο κομματι της Κυπρου καθε αλλο παρα μειωνει την αδιαλλαξια του Ντενκτας.

    Ηηταει και ρεστα η Αγκυρα Η Ελλαδα δεν ανταποκρινεται στις εκκλησεις της Τουρκιας για επιλυση των προβληματων μεσω διαλογου, δηλωσε ο αρχηγος του τουρκικου γενικου επιτελειου, στρατηγος Ισμαηλ Χακι Καρανταγι.

    Ο Τουρκος στρατηγος σε ομιλια που πραγματοποιησε κατα την εναρξη της "6ης Διεθνους Διασκεψης Ασφαλειας και Συνεργασιας" που οργανωνει το "Τουρκατλαντικο Συμβουλιο" στο Κεμερ της Ατταλειας, αναφερομενος στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, ειπε οτι "οι σχεσεις της Τουρκιας με τις βαλκανικες χωρες αναπτυσσονται σε καθε τομεα, ομως δεν εχουν επιλυθει τα υφισταμενα προβληματα με την Ελλαδα. Η Τουρκια υποστηριζε παντοτε την επιλυση των προβληματων της με την Ελλαδα μεσω διαλογου και διμερων διαπραγματευσεων. Η Ελλαδα ομως δεν εχει την ιδια βουληση και επιθυμια".

    "Η Ελλαδα δεν ανταποκριθηκε στις εκκλησεις της Τουρκιας για ειλικρινη διαλογο και μονιμη ειρηνη", τονισε ο Τουρκος στρατηγος και προσθεσε οτι "μεχρι σημερα δεν προσεγγισε θετικα την επιλυση των προβληματων και υιοθετησε μια παραξενη σταση θεωρωντας ανυπαρκτα ορισμενα προβληματα".

    Αναφερομενος στο Κυπριακο, ειπε οτι "η Τουρκια επιθυμει την εφαρμογη των μετρων οικοδομησης εμπιστοσυνης και πιστευει οτι αυτο θα συμβαλει στην εξευρεση θετικης λυσης"

    [39] Πεδιο βολης η Ν.Δ. με στοχο τον Μητσοτακη

    ΘΥΕΛΛΑ αντιδρασεων για τις βολες κατα Καραμανλη και τις μαχαιριες κατα Εβερτ. Ανταπαντηση Μητσοτακη

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Η χθεσινη μαζικη αντεπιθεση των "καραμανλο- πεβερτικων" κατα του Κ. Μητσοτακη κορυφωσε την κριση στη Ν.Δ. Και αποκαλυπτει ενα μονο πραγμα που κανενας απο τους δυο ηγετες δημοσιως δεν παραδεχεται, αλλα ιδιωτικως το υπερτονιζει:

    Οτι οι δυο μαζι, στο ιδιο κομμα δεν μπορουν να συνυωπαρξουν. Οτι ο ενας, ο αρωχηγος, θελει πολυ να διαγραωψει τον αλλο, τον επιτιμο. Αλωλα δεν το αποφασιζει γιατι υωπολογιζει το κοστος που θα εωχει στη βαση του κομματος.

    Ο αλλος, ο πρωην αρχηγος, που δεν ξεχνα ουτε στιγμη τι του εκανε κατα τη δικη του ηωγεσια ο Μ. Εβερτ, θελει οσο τιποτε να τον εξαναγκασει σε αποχωρηση απο την αρχηγια. Να του στερησει τη δυνατοτηωτα κατακτησης της πρωθυωπουργικης καρεκλας. Ομως κι αυτος σκεφτεται τι θα πει η βαση του κομματος. Κι ετσι περιοριζεται σε τακτικα, πεωριοδικα χτυπηματα.

    Η πραγματικοτητα αυτη εωχει φερει σε δυσκολη καταωσταση την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος, η οποια σημερα μοιαζει με χυτρα ταωχυτητας που ανα πασα στιγμη μπορει να εκραγει, γιατι στοωμωσε η βαλβιδα. Οι βουλευτες της μιας η της αλλης ομαδας προσδοκουν ο δικος τους ηγεωτης να κατατροπωσει τον αντιωπαλο, οσο ειναι καιρος, ωστε να εξασφαλισουν και τη δυναωτοτητα επανεκλογης τους.

    Νεα πυρα απο Καραμανλη Η επομενη μερα της εμωφανισης Μητσοτακη στην Εωνωση Ξενων Ανταποκριτων χαρακτηριστηκε απο τα ομαωδικα πυρα που εκτοξευθηκαν κατα του επιτιμου.

    Πρωτος και δια των πηγων του επανηλθε στο θεμα της πεωριβοητης συσκεψης των αρωχηγων που δεν εγινε το 1993, ο ιδρυτης της Ν.Δ. και πρωην προεδρος του κομματος, που επηρεαζει καταλυτικα τη συωντριπτικη πλειοψηφια του. Εωξηγει οτι δεν ηταν υποχρεωμεωνος ο Προεδρος της Δημοκραωτιας τοτε να συγκαλεσει συωσκεψη και τονιζει οτι ο ιδιος ο κ. Μητσοτακης ειχε την ιδια αωποψη, γιατι δημοσιως με δηωλωση του επερριψε την ευθυνη της ματαιωσης της συσκεψης στον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Δευτερος ο πρωην πρωθυωπουργος, διαδοχος του Κ. Καωραμανλη στη Ν.Δ., Γ. Ραλλης, διεψευσε στον "Αντεννα" οσα ειπε προχθες ο Κ. Μητσοωτακης για την προταση να αωναλαβει την προεδρια της Βουλης μετα τις εκλογες του '81. Χαρακτηρισε "ασυστολο ψευδος" τα οσα ειπε ο Κ. Μηωτσοτακης.

    Εβερτ και θυρωρος Τριτος, αλλα πολυ ουσιαωστικος, παρα τα υποθετικα, χιουμοριστικα του περι "θυωρωρους και γιου της", ο Μ. Εωβερτ, αν και ειχε συμφωνησει με τους στενους του συνερωγατες οτι δεν πρεπει να απαωντησει στον Κ. Μητσοτακη, πρωι πρωι χθες δημοσιοποιωησε την οργη του κατα του επιωτιμου:

    "Με ρωτησε ενα μικρο παιδακι, της θυρωρους (!) μου ο γιος: Αφου δεν φταινε για το Σκοπιανο οσοι διαχειριστηωκαν το θεμα να φταιει η μανα μου η θυρωροσ; Αλλα ο ελωληνικος λαος εχει μνημη πανω απο 10 χρονια".

    Στο τριπλο, σε υψηλο επιπεωδο, μπαραζ που δεχθηκε ο Κ. Μητσοτακης, ο οποιος απο χθες το πρωι βρισκεται στο Παρισι για να δει τον 10ο εγωγονο του, που εφερε στον κοωσμο προχθες η κορη του Αλεωξανδρα, απαντησε ως εξης:

    Στη διαψευση του Γ. Ραλλη, επεμεινε οτι ο ιδιος εχει διωκαιο.

    Το Γραφειο του ανακοινωωσε επι λεξει: "Το περιστατιωκο συνεβη οπως ακριβως το περιεγραψε ο Κ. Μητσοταωκης".

    Στον Μ. Εβερτ, αλλα και στη νεα ανακοινωση του Κ. Καραμανλη απαντησε δια διωκων του αντιστοιχων πηγων: "Αναμεινατε τη συζητηση για το Σκοπιανο, τη Δευτερα στη Βουλη".

    Προετοιμαζει το εδαφος και οξυνει τη φαντασια για το τι μελλει γενεσθαι. Και βαζει σε υποψιες για εναν, ισως, κρυμμενο ασο, που μπορει να χρησιμοποιησει.

    Ανταλλαγη πυρων Η συγκρουση ειναι δεδομεωνη. Το προβλημα στη Ν.Δ. επιωσης δεδομενο. Και σε αυτο το μηκος κυματος κινηθηκαν χθες οι βουλευτες της Ν.Δ. που διασταυρωσαν τα λεκτικα ξιφη τους σε ραδιοσταθμους, τηλεοπτικα δικτυα και εφημεωριδες.

    Απο την πλευρα των "καωραμανλο-εβερτικων", αποωψεις κατα του Κ. Μητσοτακη με κομψο η λιγοτερο κομψο τροπο εξεφρασαν: Κ. Καραωμανλης (ανιψιος), Δ. Κωστοωπουλος, Β. Μιχαλολιακος, Φ. Παλη-Πετραλια, Λ. Παπαωγεωργοπουλος, Χ. Παπαθαναωσιου κ.α.

    Απο την αλλη πλευρα, των "μητσοτακικων", αντιστοιωχως εκφραστηκαν οι: Σωτ. Κουβελας , Ν. Κακκαλος, Ελωσα Παπαδημητριου, Κ. Μπουρδαρα κ.α.

    Η συγκρουση, η οποια δια των ερτζιανων βγηκε μαλλον ηπια, ξαναβρηκε στη βαση της, στην Κοινοβουλευτικη Οωμαδα και στο κομμα, τις ριζες της. Οι "καραμανλικοι" κατα των "μητσοτακικων".

    Και επετειος Ολα αυτα, δυο χρονια ακριωβως μετα την πανηγυρικη και σαρωτικη νικη του Μ. Εβερτ στην κουρσα της διαδοχης του Κ. Μητσοτακη, στις 3 Νοεμωβριου του '93. Μια επετειος που ο Μ. Εβερτ δεν γιορτασε. Γιατι αραγε; Δεν μπορεσαμε να το μαθουμε. Μαθαμε ομως οτι οι στενοι του συνεργατες, ο Αθ. Τσαλαδαρης, ο Στ, Δημας, ο Δ. Σιουφας κ.α., εξεπλαγηωσαν μαλλον αρνητικα απο τη δηλωση του για τη θυρωρο και το γιο της γιατι ειχαν πιστεψει πως δεν θα μιλησει ο αρχηγος. Οτι το κλιμα ετσι κι αλλιως ηωταν υπερ του, αρα δεν υπηρχε λογος να δοθει συνεχεια στα οσα ειπε ο Κ. Μητσοτακης.

    Τωρα και μετα οσα εγιναν αυτη τη βρομαδα, τα βλεμματα ολων στρεφονται στη Βουλη, τη Δευτερα, στη συζητηση για το Σκοπιανο. Και στην εθνικη συνδιασκεψη στις 18 και 19 Νομεβριου.

    [40] Ραλλης: Προκειται για ασυστολο ψευδος

    ΑΜΕΣΑ και εντονα αντεδρασε και ο πρωην πρωθυπουργος Γ. Ραλλης στον "Αντεννα" οταν ρωτηθηκε αν προτεινε στον Κ. Μηωτσοτακη να γινει προεδρος της Βουλης το 1981 με τις εκλογες:

    "Προκειται περι ασυστολου ψευδους, οπως προκυπτει απο το ημερολογιο που κρατησα κατα τη διαρκεια της πρωθυπουργιας μου και δημοσιευτηκε στις ""Ωρες ευθυνησ'' ηδη στις 7 Οκτωβριου, 10-12 ημερες πριν απο τις εκλογες. Μετα τη συγκεντρωση στην Κερκυρα γραφω οτι δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος για την εκβαση των εκλογων και αυτη την απαισιοδοξια μου την επιβεβαιωσε και ο κ. Καραπιπερης στον οποιο τηλεφωνησα στο Καρπενησι για να μαωθω τι κλιμα επικρατει στην περιοχη του. Αυτα που σας λεγω δημοωσιευονται στις σελιδες 297 και 298 των ""Ωρων Ευθυνησ''. Αλλωστε αν ηθελα να προτεινω στον κ. Μητσοτακη να γινει προεδρος της Βουλης θα το εκανα την Κυριακη 11 Οκτωβριου, οταν συναντηθηωκαμε, περιπου μειναμε μαζι 4 ωρες στο Ηρακλειο. Δεν θα του τηλεωφωνουσα 3 ημερες πριν απο τις εκλογες, στα Χανια. Επαναλαμωβανω οτι οσα ειπε χθες ο κ. Μητσοτακης καμια σχεση δεν εχουν με την αληθεια".

    ΕΡ.: Θα θελατε να μας πειτε ποια ειναι η αποψη σας, γιατι προεωβη σε αυτη τη δηλωση τοτε;

    ΑΠ.: Δεν ξερω γιατι το ειπε, εκεινο που ξερω ειναι οτι οσα ειπε δεν εχουν καμια σχεση, επαναλαμβανω, με την αληθεια. Ειναι εωντελως ανακριβη, ειναι ψευδη. Τωρα, γιατι τα λεει, εσεις μπορειτε να βγαλετε τα συμπερασματα σας.

    ΕΡ.: Δεν του ειχατε κατα συνεπεια προτεινει να γινει προεδρος της Βουλησ;

    ΑΠ.: Ε, βεβαια και δεν ειχα προτεινει, αφου γραφω στο ημεροωλογιο μου οτι δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος για την εκβαση των εωκλογων και οτι εχω κακο προαισθημα, θα του προτεινα να γινει προεδρος της Βουλησ; Που προ υπεθετε οτι θα ειχε το κομμα αποωλυτη πλειοψηφια".

    Και το γραφειο του Κ. Μητσοτακη απαντησε:

    "Το περιστατικο συνεβη, οπως ακριβως το περιεγραψε ο κ. Μητσοτακης".

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Saturday, 4 November 1995 - 21:39:57