Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 08)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Σεναριο αρχηγιας με πεντε ενδειξεις. Η ΔΗΜΗΤΡΑ Λιανη δεν παει μονο για βουλευτης, εκτιμουν ηγετικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ

  • [2] Βριζοντας εναν Κυριο

  • [3] Ποιος το εκαψε;

  • [4] Το συζητησαν

  • [5] Περι ουσιας

  • [6] Αλλα μαγαζια!

  • [7] Βιογραφικο

  • [8] Πορτααα!

  • [9] Σουπερ οπλο

  • [10] Μια απουσια

  • [11] Βαλκανικα

  • [12] Για εξοντωση;

  • [13] Της Πατμου

  • [14] Θριλερ

  • [15] Κομματα: Κριση αξιοπιστιας και "πολιτικη διακτυλου"

  • [16] Με προβληματα γονιμοτητας το 15% των ζευγαριων

  • [17] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ: Διαμαρτυριες και ενστασεις απο πολιτικους, νομικους και φορεις

  • [18] ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ για ΔΣΑ: Οχι χρισμα κομματικο για τον προεδρο

  • [19] Ελληνικος κινηματογραφος και λογοτεχνια στην Ουγγαρια

  • [20] Στεγαστρο στον αρχαιο οικισμο της Θηρας

  • [21] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [22] Η Κανελια και η Λια...

  • [23] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] Σεναριο αρχηγιας με πεντε ενδειξεις

    Η ΔΗΜΗΤΡΑ Λιανη δεν παει μονο για βουλευτης, εκτιμουν ηγετικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Αν το ελεγε μονο ο στρατηγος Δροσογιαννης, λιγη σημασια θα του αποδιδαμε. Ομως αρχιζουν να το λενε πλεον και αλλα- υψηλοβαθμα και, κατα τεκμηριο, συντηρητικα στις εκτιμησεις τους - στελεχη του κυβερνωντος κομματος.

    Τι λενε; Οτι στοχος της κ. Δημητρας Λιανη - Παπανδρεου δεν ειναι απλως η βουλευτικη εδρα, αλλα η αρχηγια του κομματος που ο συζυγος της ιδρυσε.

    Ο(η) συζυγος εχει, ως γνωστον, απο το αστικο δικαιο κληρονομικα δικαιωματα επι των πραγματων του(της) συζυγου του(της). Φυσικα ενα κομμα δεν μπορει να ειναι αντικειμεο κληρονομιας, κατα το δικαιο. Επιπλεον, υπαρχει η γνωστη φραση του Α. Παπανδρεου οτι το ΠΑΣΟΚ "δεν κληρονομειται και δεν τεμαχιζεται σε τιμαρια". Η φραση ομως αφορουσε καθαρα τους λεγομενους "δελφινους". Γιατι να αφορα και τη φιλοδοξη συζυγο του;

    Ας τα παρουμε απο την αρχη, για να μην μπερδευτει πολυ ο αναγνωστης. Η χθεσινη συνεντευξη της κυριας Λιανη - Παπανδρεου απεδειξε, περαν πασης αμφιβολιας, την επιθυμια της και την αποφαση της να ανακατευτει πολυ περισσοτερο στα πολιτικα πραγματα της χωρας. Η επιθυμια της αυτη πηγαζει πρωτιστως απο τους φοβους που τη διακατεχουν οτι "θα εχει προβληματα" οταν δεν θα υπαρχει ο Α. Παπανδρεου για να την προστατευει.

    Ειναι αυτο που ειχε πει παραστατικα ο φιλος της, γωστος σκηνοθετης Ανδρεας Βουτσινας, οτι μετα τον Ανδρεα "θα την κατασπαραξουν". Οπως ειχαμε αποκαλυψει παλιοτερα, σε ανυποπτο χρονο η κυρια Λιανη - Παπανδρεου ειχε πει σε πασιγνωστο στελεχος του ΠΑΣΟΚ που εκφραζει σοβαρες αντιρρησεις στην επιδιωξη της να πολιτευθει: "Γιατι να μη γινω βουλευτησ; Χρειαζομαι την ασυλια..."

    Ενδειξεις για την αρχηγια

    Ολες οι μετεπειτα ενεργειες και κινησεις της προσαρμοστηκαν στην εξυπηρετηση αυτου του στοχου. Περιοδειες ανα την Ελλαδα, ομιλιες σε διαφορες εκδηλωσεις, συνεντευξεις - "στημενες" και μη. Ειναι, ομως, αυτος ο στοχος τησ;

    Μεχρι εδω αναφεραμε μονο γεγονοτα. Απο εδω και κατω αρχιζει να ξεδιπλωνεται ενα ενδιαφερον σεναριο, το οποιο θα (επιδιωχθει να) γινει πραγματικοτητα τον επομενο ενα (εστω δυο) χρονια. Και το σημαντικο ειναι οτι το σεναριο αυτο αρχιζει να υιοθετειται πλεον και απο στελεχη του ΠΑΣΟΚ που "μετρουν τα λογια" τους. Βασικος πυρηνας του σεναριου: Η κυρια Λιανη - Παπανδρεου, υπο την ενθαρρυνση ενος στενου κυκλου συμβουλων της (και του συζυγου τησ; Αγνωστον...), εχει βαλει σκοπο της να πετυχει κατι περισσοτερο απο μια εδρα στο Κοινοβουλιο. Και αυτο το "κατι περισσοτερο" δεν μπορει παρα να ειναι η αρχηγια του ΠΑΣΟΚ!

    Και σε μας το σεναριο φαινεται εξωφρενικο, αλλα οσοι το υποστηριζουν εχουν να παραθεσουν και επιχειρηματα:

    1. Εν αρχη ηταν καποιες περιεργες δηλωσεις πολυ φιλικων της προσωπων, οι οποιες εγιναν προ μηνων, οταν ειχε ξεσπασει ο πρωτος θορυβος για τη διαφαινομενη υποψηφιοτητα της. Δυο απο αυτους, ο Γ. Κατσιφαρας και ο Γ. Λιανης, ειχαν επιτεθει στους αντιδρωντες απευθυνοντας τους μια "προκληση" που συνοψιζοταν στο ερωτημα: "Αυτοι που θελουν να παριστανουν τους δελφινους, τοσο πολυ φοβουνται την κ. Παπανδρεου;"

    2. Ακολουθησαν οι "αρχηγικου τυπου" περιοδειες ανα την Ελλαδα και ο πολυ φροντισμενες δημοσιες εμφανισεις της (ομιλιες, συνεντευξεις), οι οποιες - κατα τους υποστηρικτες του σεναριου - ειχαν ενα και μοναδικο σκοπο: Να την επιβαλλουν ως πολιτικο προσωπο.

    3. Η επιμονη προσπαθεια που καταβαλλεται απο πολλους στενους φιλους και συμβουλους της να προβληθει το "αγωνιστικο παρελθον" της, ωστε να αποκρουστει το επιχειρημα οτι ειναι "ουρανοκατεβατη" και επομενως πρεπει να ειναι "μετρημενη" στις φιλοδοξιες της. Αυτη την προσπαθεια ενισχυσε τα μεγιστα η ιδια στη χθεσινη πολυκροτη συνεντευξη της, περιγραφοντας το "αριστερο παρελθον" της (ειπε οτι ενα φεγγαρι περασε απο τις γραμμες του "Ρηγα Φεραιου") και προβαλλοντας ιδιαιτερα τη στενη πολιτικη σχεση της με το ΠΑΣΟΚ απο την ιδρυση του και τον Α. Παπανδρεου απο την επανοδο του στην Ελλαδα.

    4. Η νεα δημοσια και τοσο θορυβωδης εμφανιση της αποδεικνυει - παντα κατα τους υποστηρικτες του σεναριου - οτι ειναι τοσο υψηλος ο στοχος που εχει θεσει, ωστε της δινει το δικαιωμα να περιφρονει ολες τις αντιδρασεις που γνωριζε οτι θα ακολουθουσαν.

    Επισημαινεται, μαλιστα, οτι η συνεντευξη δοθηκε σε μια περιοδο που τα παθη στο ΠΑΣΟΚ ειχαν καταλαγιασει και ο νεος γραμματεας Κ. Σκανδαλιδης κατεβαλε προσπαθειε να βρει τροπους "επανενταξης" ολων των "διαφωνουντων". Η συνεντευξη της κ. Παπανδρεου - λενε - αντικειμενικα δυναμιτιζει το ηπιο κλιμα και μαλιστα πεντε μερες πριν απο τη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και δυο βδομαδες πριν απο τη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης.

    5. Η διατυμπανισθεισα "ικανοποιηση" του Α. Παπανδρεου απο τη συνεντευξη της συζυγου του. Και η ενθαρρυνση της με τη φραση "Καποια στιγμη αυτη η ιστορια θα σου βγει σε καλο. Εχω πολιτικο αισθητηριο. Αυτος ο πολεμος θα σε βγαλει νικητρια", οπως τουλαχιστον η ιδια ειπε απο τηλεορασεως. Ποιον θα "νικησει" η κ. Λιανη - Παπανδρεου; Μια εξηγηση ειναι αυτους που σημερα διασυρουν την προσωπικη της ζωη. Μονο αυτουσ; Η μηπως η "νικη" αυτη φτανει ως την αρχηγια του ΠΑΣΟΚ;

    Οι προωρες εκλογες

    Μια ψυχραιμη αναλυση ολων αυτων οδηγει στο συμπερασμα οτι ειναι ανοητο να πιστευει κανεις οτι η κ. Παπανδρεου μπορει να "κληρονομησει" το ΠΑΣΟΚ (με τη θεληση, φυσικα, του "κληρονομουμενου", δηλαδη του Α. Παπανδρεου), αντιπαρατιθεμενη ευθεως με οσους εχουν δηλωσει διαδοχοι.

    Για να γινει το σεναριο πραξη απαιτειται να προηγηθει μια εκκαθαριση της καταστασης. Και αυτο μπορει να σημαινει δυο τινα. Ειτε "εκκαθαριση" του τοπιου απο τους πασης φυσεως διαφωνουντες (ο Τσοβολας εχει ηδη αποχωρησει. Οι τεσσερις δεν σκοπευουν να κανουν το ιδιο, μηπως πρεπει να εξωθηθουν;) ειτε προωρες εκλογες. Τι κι αν αυτες φερουν την ηττα; Κατα τους υποστηρικτες του σεναριου, θα οδηγησουν ταυτοχρονα σε ενα κομμα απολυτως ελεγχομενο που θα μπορει ευκολοτερα να "κληρονομηθει".

    Ποση σχεση με ολα αυτα εχει η συνεχως επαναλαμβανομενη φραση του Ευαγγελου Γιαννοπουλου "φοβαμαι οτι δεν θα παμε ενωμενοι στις εκλογεσ;" Τι γνωριζει και τι φοβαται το ιστορικο αυτο στελεχος του ΠΑΣΟΚ και μιλαει δημοσιως για κινδυνο διασπασησ;

    Ανδρεας - Σημιτης

    Ας τελειωνουμε με την αναφορα σε ενα προσφατο γεγονος, φαινομενικα ασχετο με τα προεκτεθεντα. Πριν απο μερες ο υπουργος παρα τω Πρωθυπουργω Αντ. Λιβανης ειχε βολιδοσκοπησει τον Κωστα Σημιτη για μια ενδεχομενη συναντηση του με τον Α. Παπανδρεου, ωστε να βρεθει διαυλος επικοινωνιας με τους τεσσερις. Προφανως ο κ. Λιβανης ειχε πει τη σκεψη του αυτη και στην Εκαλη.

    Η βολιδοσκοπηση αυτη προς τον κ. Σημιτη διερρευσε και μαλιστα η συναντηση Παπανδρεου - Σημιτη παρουσιαστηκε ως τετελεσμενο γεγονος. Συμφωνα με μια εκτιμηση, καποιοι απο το στενο περιβαλλον της Εκαλης, που δεν θελουν αυτη την προσεγγιση και εξωθουν προς τη συγκρουση, φροντισαν για τη διαρροη με σκοπο να "καψουν" προκαταβολικα αυτη την πρωτοβουλια.

    Φανταζομαστε τη συγχυση του αναγνωστη και επιχειρουμε να ανακεφαλαιωσουμε ξεκαθαριζοντας οσο μπορουμε το τοπιο. Εμεις πιστευουμε μονο το πρωτο μερος του σεναριου. Οτι οι φιλοδοξιες της κ. Δημητρας Λιανη - Παπανδρεου περιοριζονται στην καταληψη μιας βουλευτικης εδρας, που θα της φερει και την πολυποθητη ασυλια.

    Θεωρουμε τη συνεχεια του σεναριου περαν πασης λογικης και πολιτικης προβλεψης. Αλλα ποσα παραλογα δεν βλεπουμε να υλοποιουνται στην πολιτικη μας σκηνη;

    "Θα κοστισει στο ΠΑΣΟΚ η συνεντευξη"

    ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ οι πιο πολλες αντιδρασεις στελεχων και βουλευτων απο την εμφανιση της Δημητρας. Κατσιφαρας: Οσοι δεν συμφωνουν να φυγουν

    Οι περισσοτερες αντιδρασεις στο ΠΑΣΟΚ για τη συνεντευξη της συζυγου του Πρωθυπουργου ηταν αρνητικες. Υπηρχαν ομως και θετικες. Περισσοτερο ομως και απο τις αντιδρασεις ηταν εμφανης ο προβληματισμος της συντριπτικης πλειονοτητας των στελεχων του για το κοστος που θα εχει η προχθεσινη εμφανιση της κ. Δημητρας Λιανη- Παπανδρεου τοσο για την κυβερνηση οσο και για το κομμα.

    Απο τους υπουργους που δεχτηκαν να μιλησουν μονο ο Γ. Κατσιφαρας μιλησε με κολακευτικα λογια για την κ. Παπνδρεου και τα οσα ειπε. Προκαλεσε, μαλιστα, οσους δεν συμφωνουν να φυγουν απο το ΠΑΣΟΚ. "Υπαρχουν κι αλλα μαγαζια. Οι εκσυγχρονιστες, ο Εβερτ, ο Μητσοτακης" ειπε χαρακτηριστικα. Τη δυσφορια τους εξεφρασαν, με το δικο τους τροπο ο καθενας, τεσσερα υψηλοβαθμα στελεχη του κυβερνωντος κομματος:

    Ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης ειπε: "Ο,τι ενημερωνει κανει καλο. Και ο καθενας κρινει". Και εσπευσε να προσθεσει: "Παντως δεν θεωρω οτι αυτα ειναι προβληματα που αφορουν το λαο".

    Ο γραμματεας Κ. Σκανδαλιδης περιοριστηκε να πει: "Ο καθενας θα εχει βγαλει τα συμπερασματα του".

    Ο Ακης

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος αποδοκιμασε οσους χρησιμοποιουν "μεθοδους φασισμου και ρατσισμου ως μεσον πολιτικης αντιπαραθεσης η ως στοιχειο εκβιασμου και εκφοβισμου", αναφερομενος στη δημοσιευση των φωτογραφιων. Οταν, ομως, ρωτηθηκε για το θεμα της πιθανης υποψηφιοτητας της κ. Λιανη-Παπανδρεου στις εκλογες προσθεσε: "Δεν προκειται να σχολιασω τις προσωπικες προθεσεις αναμιξης η οχι στην πολιτικη. Ειναι καθαρα προσωπικη ευθυνη να απαντησει κανεις" Ο κ. Τσοχατζοπουλος απεφυγε να απαντησει στην ερωτηση αν ειναι ικανοποιημενος απο τις απαντησεις που εδωσε η κ. Λιανη-Παπανδρεου.

    Ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου ειπε οτι δεν ειδε τη συνεντευξη επειδη ειχε να ασχοληθει "με σοβαροτερα θεματα".

    "Στοχος, η αρχηγια"

    Τρια στελεχη του ΠΑΣΟΚ, οι Αντ. Δροσογιαννης, Γ. Παπασπυρου και Θ. Κατσανεβας, ερμηνευσαν αλλιως τη συνεντευξη της κ. Λιανη. Στοχος της - ειπαν - δεν ειναι να γινει βουλευτης, αλλα να διεκδικησει την αρχηγια του ΠΑΣΟΚ. "Εριξε λαδι στη φωτια η συνεντευξη την ωρα που ειχε δημιουργηθει ενα καλο κλιμα στο ΠΑΣΟΚ" ειπε ο κ. Παπασπυρου. "Το βουλευτιλικι δεν τη σωζει, συνεπως εχει αρχηγικες βλεψεις. Αυτο ειναι που ενοχλει το ΠΑΣΟΚ και θα το πληρωσει και ο Παπανδρεου", ειπε ο κ. Δροσογιαννης. "Προθεση της κ. Λιανη ειναι να αναλαβει την αρχηγια του ΠΑΣΟΚ. Εμεις δεν μπορουμε να το δεχθουμε γιατι ειναι βεβηλο και αστειο. Εν ονοματι του ΠΑΣΟΚ και του Α. Παπανδρεου διαπραττονται σημερα ατοπηματα. Αν αυτο που διαφαινεται ως προθεση γινει πραξη, πολυ φοβαμαι οτι η συντριπτικη πλειοψηφια του νοημονος κοσμου δεν θα το δεχθει", υποστηριξε ο κ. Κατσανεβας.

    "Δεν επρεπε να τη δωσει"

    Ο Ευαγγ. Γιαννοπουλος και ο Φραγκλινος Παπαδελλης δηλωσαν οτι η κ. Λιανη δεν επρεπε να δωσει τη συνεντευξη. Ο Λ. Βερυβακης ειπε: "Θα ηθελα να συμβουλευσω μερικους να μην ξεχνουν το ""φωνη λαου, οργη Θεου''". Ο Ν. Αθανασοπουλος προσθεσε οτι η συνεντευξη " θα λειτουγησει αρνητικα για το ΠΑΣΟΚ". Η Ελενη Ανουσακη ειπε οτι στο ΠΑΣΟΚ εχουν δωσει στον Α. Παπανδρεου τη δυνατοτητα να καταρτιζει το ψηφοδελτιο Επικρατειας και γι' αυτο "μπορει να βαλει και την κυρια Λιανη". Ο Αντ. Ντεντιδακης δηλωσε ειρωνικα: "Οσες Ελληνιδες παντρευονται πολιτικους χανουν αυτοματως τα πολιτικα τους δικαιωματα". Ο Δ. Παλαιοθοδωρος και ο Δ. Σαρρης συμφωνησαν οτι η κ. Λιανη ειχε δικαιωμα να απαντησει σε οσα τις κατολογιζουν.

    Λιανοπληξια

    "Ολοι ανεξαιρετως οι δημοσιογραφοι, οι παντες, θα θελαμε μια συνεντευξη με την κ. Δημητρα Λιανη" ειπε χθες ραδιοφωνικως η Ελλη Σταη. Οχι δα. Οχι κι ετσι. Οπως οι μισοι τηλεθεατες δεν ενεδωσαν στον πειρασμο να δουν την πολυκροτη συνεντευξη, υπαρχουν σιγουρα και καποιοι (μηπως η πλειονοτητα;) δημοσιογραφοι ατρωτοι απο τη λιανοπληξια.

    Αλλοι διοτι πιστευουν οτι, οντως, ο κοσμος χανεται και παει πολυ ν' ασχολουμαστε με το πως χτενιζεται η "πρωτη κυρια".

    Αλλοι για λογους αυτοσεβασμου και αισθητικης.

    Αλλοι διοτι δεν θελουν να της κανουν τη χαρη να συμβαλουν στη συστηματικη επιδιωξη της να δημιουργει ντορο περι το ονομα της (ο προεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιασκας ελεγε χθες οτι "και αυτοι που επιτιθενται κατα της κ. Λιανη και αυτοι που την υπερασπιζονται παιζουν το παιχνιδι της αυξανομενης επιρροης της". Και ο διευθυντης του "Οικ. Ταχυδρομου" Γ. Μαρινος θυμιζε οτι ο μακαριτης Αρ. Ωνασης πληρωσε καποτε για ενα... επιθετικο εναντιον του πρωτοσελιδο αρθρο στους "Νιου Γιορκ Ταιμς").

    Και αλλοι, οπως ελογου μου, για ολους τους ως ανω λογους και εναν προσθετο: Την ομολογημενη αδυναμια να παρω μια τετοια συνεντευξη:

    Οταν λ.χ., στο ξεκινημα, θα μου μιλουσε για... "το εθνος των γυναικων" θα της παρατηρουσα "λαμπρες προοδους διαπιστωνω, κυρια μου. Απο τον Κουντερα φθασατε στον Πινδαρο...".

    Θα χαλουσε, ετσι, η μανεστρα και δεν θα υπηρχε συνεχεια...

    Γ.Β.

    [2] Βριζοντας εναν Κυριο

    Δυο φορες (για να το εμπεδωσουμε αραγε;) ο "χρονογραφος" Σκορπιος της χανιωτικης εφημεριδας "Κηρυξ", γνωστης και απο τη στενη σχεση της με τον Κων. Μητσοτακη, αποκαλει με το πασιγνωστο, διαδεδομενο και χυδαιο επιθετο τον πρωην πρωθυπουργο και επιτιμο αρχηγο της Ν.Δ. Γεωργιο Ραλλη (βλ. φωτοτυπια). Υβρις- δηθεν γλαφυρος σχολιασμος στα οσα ο Κ. Μητσοτακης "αποκαλυψε" για την αισιοδοξια του υβριζομενου σχετικως με τις εκλογες του '81, υβρις-ξεπεσμος στην αντιδραση-διαψευση του Γ. Ραλλη.

    Αυτα, στον "Κηρυκα" του περασμενου Σαββατου (4.11.95, στηλη "Εκτος γραμμης και... αλμυρα"), στην τελευταια σελιδα της εφημεριδας, απο την οποια... συνταξιοδοτηθηκε ως δημοσιογραφος ο κ. Μητσοτακης. Αυτα και αλλα απαραδεκτα, απο εναν ανωνυμο Σκορπιο. Για εναν πραγματικο Κυριο της πολιτικης.

    ΗΡ.Α.

    [3] Ποιος το εκαψε;

    Μπορει να τα εχει σκεπασει ολα η πολυκροτη συνεντευξη της Δημητρας, αλλα υπαρχουν και καποια αλλα περιστατικα που εχουν ενδιαφερον και ισως να μην ειναι τοσο ασχετα με τα των ημερων.

    Στο πλαισιο της προσπαθειας που καταβαλλεται να πεσουν οι τονοι στο ΠΑΣΟΚ και να προσεγγιστουν παλι οι "διαφωνουντες" (ειναι γνωστες οι συναντησεις του γραμματεα Κ. Σκανδαλιδη), ο υπουργος παρα τω Πρωθυπουργω Αντ. Λιβανης πηρε την πρωτοβουλια για μια συναντηση Α. Παπανδρεου-Κ. Σημιτη. Και, οπως αναφερουν οι πληροφοριες, ειχε σχεδον καταφερει να πεισει και τις δυο πλευρες.

    Ομως το γεγονος διερρευσε και εγινε πρωτο θεμα στην εφημεριδα "Επενδυτης" του Σαββατου. Απο ποιον; Οχι, παντως, απο τον κ. Λιβανη, που ειναι γνωστη "σφιγγα", ουτε και απο την πλευρα Σημιτη, που δεν ειχε κανενα λογο να "το καψει".

    Τι μενει; Οπως λενε οι πληροφοριες, καποιος απο τον "κυκλο της Εκαλης", που δεν επιθυμει οποιαδηποτε προσεγγιση του Α. Παπανδρεου με τους τεσσερις το "ξεφουρνισε" και, φυσικα, "το εκαψε".

    Αντε να βγαλεις ακρη...

    Γ. ΚΑΡ.

    [4] Το συζητησαν

    Συνεχεια στο μορατοριουμ που ειδαμε στη Βουλη την περασμενη Δευτερα ειχαν χθες ο Μ. Εβερτ και ο Κ. Μητσοτακης.

    Ξαναβρεθηκαν μαζι, για δευτερη φορα μεσα σε 15 μερες, και μολις δυο μερες μετα τη συνεδριαση της Βουλης. Τι ειπαν; Αυτο μονο αν παρισταμεθα στη συσκεψη των στελεχων της Ν.Δ. θα το ξεραμε. Παντως μαθαμε οτι ξεκινησαν τη συσκεψη, μαζι με τους Σουφλια, Μανο, Δημα, Τζαννετακη και Τσαλδαρη, με σχολια για την τηλεοπτικη εμφανιση της Δημητρας Λιανη.

    Δεν ξερουμε ποση ωρα χρειαστηκαν για να αναπτυξουν τις αποψεις τους, αλλα μαθαμε πως συμφωνησαν οτι αυτη η τηλεοπτικη εμφανιση της ευνοει τη Ν.Δ. Αρα καλο ειναι να μην αναμιχθει το κομμα στο ενδοπασοκικο προβλημα.

    Τι να λεει γι' αυτο η πρωθυπουργικη συζυγος, που, οπως διατεινεται, λατρευει τον Ανδρεα Παπανδρεου;

    Κ.Κ.

    Ηρεμηστε, κ. Κανελλη. Πολυ φωναξατε χθες στο "Φλας". Σιγα σιγα μπορει να μαθετε να παιρνετε σωστες συνεντευξεις, οπως ο Ευριπιδης, ο Αριστοφανης, ο Σεξπιρ η ο... Σκυφτουλης.

    Επιτυχεστατη βρηκε ως διαφημιστης τη συνεντευξη της κ. Λιανη, απο πλευρας απηχησης στο κοινο, ο κ. Λεουσης, που μιλησε στον "9,84". Και ειχε δικιο. Ηταν μια τελεια διαφημιστικη εκπομπη.

    Απο ολες τις χθεσινες εφημεριδες μονο μια ειχε τιτλο εκθειαστικο για την κ. Λιανη: "Μαγεψε το κοινο η Δημητρα". Ηταν το "Ονομα" του κ. Μακη Ψωμιαδη.

    [5] Περι ουσιας

    Χθες το μεσημερι στον "Σκαι", ερωτωνται απλοι ανθρωποι για τη γνωστη συνεντευξη. Καποιος απαντα: "Υπαρχει και το προβλημα της ανεργιας, εχω 4 παιδια...".

    Η νεαρη παρουσιαστρια απο το στουντιο διακοπτει ανυπομονα τον ρεπορτερ: "Επι της ουσιας ν' απαντησει".

    Εμ βεβαια, αυτο ελειπε ν' αποτελει ουσια το προβλημα της ανεργιας. Δ.Κ.

    [6] Αλλα μαγαζια!

    Παρα την επιμονη των δημοσιογραφων στη χθεσινη εναρξη του συνεδριου που οργανωνει το Τεχνικο Επιμελητηριο, οι υπουργοι Λαλιωτης και Γειτονας αρνηθηκαν να μιλησουν για την επιμαχη συνεντευξη της συζυγου του Πρωθυπουργου. Ομως, ο Γ. Κατσιφαρας μας προετρεψε να ρωτησουμε τον κοσμο και μας εδωσε συμβουλες για να μη μεινουμε χωρις δουλεια. Οταν ομως εσβησαν οι προβολεις και η δημοσιογραφικη συντροφια εγινε πιο μικρη, ο κ. Κατσιφαρας ξεσπαθωσε. "Μου αρεσε η συνεντευξη. Μου αρεσε η συζυγος του Ανδρεα Παπανδρεου. Και οποιος δεν συμφωνει, μπορει να αποχωρησει. Υπαρχουν και αλλα μαγαζια. Οι εκσυγχρονιστες, ο Εβερτ, ο Μητσοτακης, η Ντορα...".

    Ε, οχι κι ετσι, κ. υπουργε... Χ.ΤΗ.

    [7] Βιογραφικο

    Αυτη η συνεντευξη ηταν κατι σαν παραθρησκευτικη "Μανινα": Μια γυναικα που εκανε μερικες ελευθεριαζουσες τρελες στη νεοτητα της, αλλα "με θρησκευτικες καταβολες απο παιδι", προλαβαινοντας στο μεταξυ "να περασει απο τα αριστερα κινηματα" (απο ποσα ακριβωσ;).

    Τωρα που μαθητευει στο "μεγαλυτερο σχολειο κοντα στον Ανδρεα Παπανδρεου", δυσκολα τα πραγματα, κυριε Σημιτη μας. Δ.Κ.

    [8] Πορτααα! Αφου ο "Θεος χτυπησε την πορτα της" τι να πει ο Σημιτης και οι λοιποι "4", που η δικη τους δεν ειχε τετοια αγγιγματα; Ε

    ξαλλου, αυτη σημερα γινεται θυμα οπως τοτε εκεινος.

    Δια της υπογειου αυτης ταυτισεως μαλλον θα χτυπησει την πορτα της διαδοχης.

    Δ.Κ.

    [9] Σουπερ οπλο

    Αν μας βαζανε ενα πιστολι στον κροταφο, που ειπε και η κ. Λιανη- Παπανδρεου, ισως να βρισκονταν και καποιοι γενναιοι που θα προτιμουσαν να τους τιναξουν τα μυαλα, παρα να παρακολουθησουν ο,τι παρουσιαστηκε ως... συνεντευξη. Αλιμονο, χρησιμοποιηθηκε καποιο αλλου ειδους οπλο, για να πεισθει ενας ολοκληρος λαος να παρακολουθησει ο,τι παρακολουθησε - κατι πιο φοβερο κι απο την τηλεοραση, που κανεις δεν το γνωριζει ακομη. Γιατι, αν ηταν γνωστο, ισως καποιοι γενναιοι θα μπορουσαν να το πολεμησουν η, εστω, να του αντισταθουν. Γ.Λ. Χαλιφηδες

    "Ευχομαι να προχωρησουμε με την ιδια επιτυχια στις οργανωσεις του 1997 και του 1999, με το σημερινο προεδρο", ειπε εκτος χειρογραφου ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, κηρυσσοντας την εναρξη των εργασιων του Συνεδριου του Τεχνικου Επιμελητηριου.

    Η ευχη μαλλον δεν αρεσε στον προεδρο του ΤΕΕ, που ηδη διανυει τον ενατο χρονο σε αυτη τη θεση. "Καταλαβαινω, καταλαβαινω... ", του ειπε παγερα ο Κωστας Λιασκας. Ο κ. Λαλιωτης επιασε το μηνυμα και εσπευσε να διορθωσει. "Εννοω και απο τον πολιτικο στιβο", διευκρινισε.

    Αργοτερα, στελεχος του ΠΑΣΟΚ στο χωρο των μηχανικων, που ονειρευεται να γινει "χαλιφης στη θεση του χαλιφη", ειπε οτι το καρφι ηταν γι' αυτον.

    Μια κουβεντα ειπε ο ανθρωπος, μην πανικοβαλλεστε... Χ.ΤΗ.

    [10] Μια απουσια

    Προσκλητηριο αποντων, στο χθεσινο γιορτασμο της Πολεμικης Αεροποριας, αφου απο την πολιτικοστρατιωτικη ηγεσια παραβρεθηκαν μονο ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας Ν. Κουρης και ο αρχηγος του Πολεμικου Ναυτικου αντιναυαρχος Ι. Σταγκας.

    Η απουσια του υπουργου Εθνικης Αμυνας αποτελεσε το κυριο θεμα συζητησης. Οι γνωριζοντες προσωπα και πραγματα ελεγαν οτι ο κ. Αρσενης ειναι δυσαρεστημενος απο τις στρατιωτικες ηγεσιες και ηθελε να περασει ενα μηνυμα λιγο πριν απο τις εκτακτες κρισεις που μαγειρευονται.

    Απο την αλλη πλευρα, τα σχολια ηταν καυστικα ακομα και απο τους μικρους αξιωματικους. Υπομονη, συντομα ολα θα ξεκαθαρισουν.

    Γ.Τσακ.

    [11] Βαλκανικα

    Και η ζωη παρ' ολα αυτα συνεχιζεται.

    Για οσους δεν ασχολουνται αποκλειστικα με το νεο σιριαλ Λιανη - Λιανα κι ενδιαφερονται να πλουτισουν τον προβληματισμο τους, ως προς τα πραγματικα μεγαλα ζητηματα, η "Καθημερινη" οργανωνει αποψε (6-9 μ.μ. στην αιθουσα του Εμπορικου και Βιομηχανικου Επιμελητηριου, Ακαδημιας 7) δημοσια συζητηση με θεμα: "Αναζητωντας μια βαλκανικη πολιτικη".

    Με υπευθυνο λογο οι εισηγητες (Γ. Κουμαντος, Θ. Βερεμης, Ι. Τζουνης και Χρ. Ροζακης) εγγυωνται μια πολυ σοβαρη κι ενδιαφερουσα συζητηση.

    Γ.Β.

    [12] Για εξοντωση;

    Για τις φυλακες Αλικαρνασσου Κρητης, προφανως για να μην τον επισκεπτεται ανθρωπος, προοριζεται ο βαρυποινιτης πλεον Γιωργος Μπαλαφας.

    Την εξοντωτικη ποινη (με μια αποφαση, που δεν επιτρεπεται, λεει, να κρινουμε, αλλα Κυριος οιδε ποιες σκοπιμοτητες υπηρετει) θα ακολουθησει, δηλαδη, μια εξοντωτικη κρατηση στις πιο απομακρες φυλακες.

    Το δευτερο, τουλαχιστον, μπορει να το αποτρεψει το υπουργειο Δικαιοσυνης, αν θελει. Θελει;

    Γ.Β.

    [13] Της Πατμου

    Και βεβαια δεν μπορει κανεις να αρνηθει βοηθεια στο Πατριαρχειο οταν τη ζητησει. Στην περιπτωση της Πατμου, ομως, πρεπει να διευκρινισθει οτι ο Οικουμενικος Πατριαρχης δεν ζητησε τη βοηθεια της ελληνικης κυβερνησης, οπως μας ειπε προχθες η συζυγος του Πρωθυπουργου μας. Αλλοι της ζητησαν βοηθεια, οπως ο ηγουμενος της Πατμου Ισιδωρος Τραλεων, χρησιμοποιωντας το ονομα του Πατριαρχη. Και για να ξεμπλεξουμε τα πραγματα:

    Πρωτον, το Πατριαρχειο δεν ζητησε βοηθεια απο την ελληνικη κυβερνηση για το Διεθνες Οικολογικο Συμποσιο, γιατι δεν ηθελε αυτη την αναμιξη λογω της Αγκυρας, αλλα και ξενων προσκεκλημενων οπως ο Αλαν Γκορ. Γι' αυτο και δεχθηκε τη συνεισφορα ιδιωτων και της Ενωσης Ελληνικων Τραπεζων.

    Δευτερον, το Πατριαρχειο διοργανωσε μονο το Οικολογικο Συμποσιο, και δεχθηκε να θεσει υπο την αιγιδα του τις αλλες εκδηλωσεις στην Πατμο. Αν ειχε οικονομικη ενισχυση απο την ελληνικη κυβερνηση δεν θα αντιμετωπιζε προβληματα χρεων, με αποτελεσμα να μην μπορει να πληρωσει τη "Ρεθυμνιακη Α.Ε." για το πλοιο "Πρεβελη", καθως και τις αλλες του υποχρεωσεις.

    Αυτα, για την αποκατασταση της αληθειας. Μ.ΠΙΝ.

    [14] Θριλερ Καθε φορα που τον φερνουν στο δικαστηριο, αυτο ειναι ζωσμενο με ειδικες δυναμεις α

    σφαλειας, ετσι ωστε ολοι να αναρωτιουνται "μα καλα, ποιον εγκληματια δικαζουν;". Φτανουν μαλιστα να αποκλειουν και την εισοδο σε δημοσια ανοικτη ακροαματικη διαδικασια, οπως βλεπουμε σε κατι ταινιες θριλερ. Ακομη και στο νοσοκομειο οπου ειχε οδηγηθει, εξαντλημενος απο πολυημερη απεργια πεινας, του φορουσαν χειροπεδες...

    Αυτα τα εντυπωσιακα μετρα αφορουν τον εικοσαχρονο αναρχικο Οδυσσεα Καμπουρη, τον οποιο για λογους ασφαλειας οι αρχες δεν οδηγησαν προχθες στο Πλημμελειοδικειο να δικαστει, επειδη στο παρελθον ειχε συλληφθει να οδηγει το μηχανακι του χωρις να εχει επανω του την αδεια...

    Μηπως αυτο το θεαμα εξυπηρετει τον παραδειγματισμο; Ετσι για να μαθαινουν οι αναρχικοι-κατηγορουμενοι για επιθεσεις σε αστυνομικους... ΙΩ.Σ. Κλειδοκρατωρ

    Ως αρχηγος της ΔΗ.ΑΝΑ. και Αχαιος την καταγωγη, δεν ειχε "χρυσο κλειδι" και οι "καρδιες των ψηφοφορων" ως εκ τουτου εμειναν αμπαρωμενες...

    Τωρα, ο δημαρχος της Πατρας Ανδρεας Καραβολας ετοιμαζεται να του παραδωσει το "Χρυσο Κλειδι" της πολης και μαλιστα την 30η Νοεμβριου, ανημερα του Αγιου Ανδρεα...

    Προκειται, οπως ηδη θα εχετε αντιληφθει, για τον Προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο... Ελπιζουμε ο κ. Καραβολας να μην ετοιμαζει και κανενα δευτερο "κλειδι" για την πρωθυπουργικη συζυγο... Παν.Τς. Αγαπησιαρικα

    Οι εσωκομματικες κοντρες στη Ν.Δ. εγιναν αισθητες, χθες, στο περιθωριο της εναρκτηριας συνεδριασης του διεθνους συνεδριου για το περιβαλλον, που οργανωνει το Τεχνικο Επιμελητηριο.

    "Δυο χρονια δεν βρηκες μια λεξη να πεις για τα οσα γινονται με τα εργα", ειπε με υφος αρκετα οξυ ο πρωην υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Αχιλλεας Καραμανλης απευθυνομενος στον Αντωνη Σγαρδελη, προεδρο των Εργοληπτων Δημοσιων Εργων και επι σειρα ετων γενικο διευθυντη της Ν.Δ. "Εδω δεν κανετε εσεις αντιπολιτευση, θα φωναζω εγω;", ανταπαντησε ο κ. Σγαρδελης.

    Ειδατε "αγαπες"; Χ.ΤΗ.

    [15] Κομματα: Κριση αξιοπιστιας και "πολιτικη διακτυλου"

    Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΡΔΑΚΗ

    Απο την "πολιτικη του δακτυλου" στο ρεαλισμο

    Απο τον Πρωθυπουργο και μεχρι τον τελευταιο πολιτη ολοι ομολογουν οτι "υπαρχει κριση αξιοπιστιας των πολιτικων κομματων, κριση των θεσμων, κριση των αξιων". Αλλωστε αυτο βεβαιωνουν και τα τελευταια γκαλοπ, απο τα οποια προκυπτει οτι μονο 2,2% των πολιτων εμπιστευονται τα κομματα. Αυτο ομως δεν απαντα στο ερωτημα ποιος η ποιοι προκαλουν την κριση και σε συνισταται αυτη η κριση. Τι σημαινει δεν εμπιστευομαι τα κομματα και στις εκλογες τα ποσοστα τους φτανουν στο 46% και στο 47%; Μηπως, δηλαδη, μας βολευει να μιλουμε για μια κριση, της οποιας ουτε τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα της ουτε οι αιτιες της προσδιοριζονται με ακριβεια;

    Συχνα μας λενε οτι η κριση συνισταται στην "αποκλιση απο τις αρχικες πολιτικες και ηθικες διακηρυξεις" και τα κομματα πρεπει να επιστρεψουν σ' αυτες. Αλλοτε μας λενε οτι για την υποτιθεμενη "κριση" φταινε αυτοι που βγαινουν στο "γυαλι" και εκφραζουν υποκειμενικες αποψεις η οτι φταινε τα "διαπλεκομενα συμφεροντα". Αλλοτε, τελος, μας λενε οτι την κριση τη γεννουν τα ΜΜΕ και ειδικοτερα η τηλεοραση, που τους "αποδιοργανωνει", γιατι τους δειχνει συχνα στο "γυαλι" να αλληλοκατηγορουνται και να αλληλοκαταγγελλονται. Σε καθε περιπτωση οι κατηγοριες για την υποτιθεμενη κριση αποδιδονται παντοτε στους "αλλους", δηλαδη στους "αντιπαλους", στους "αιρετικους", στους "ετεροχθονες" η οπως αλλιως τους θελετε.

    Αυτη η "πολιτικη του δακτυλου" γεννηθηκε και ευδοκιμει στους κολπους του δικομματικου παιχνιδιου της αστικης κοινοβουλευτικης δημοκρατιας (για την οποια μιλησα στο προηγουμενο σημειωμα μου). Προκειται για μια συντονισμενη και καλα ενορχηστρωμενη "μελωδια", η οποια για να "παιχτει" χρειαζεται δυο πρωτα βιολια. Το ενα "παιζει" πριμο: "δεν υπαρχει αντιπολιτευση, για πρωτη φορα". Το αλλο "παιζει" σεγκοντο: "για να υπαρχει αντιπολιτευση, πρεπει να υπαρχει κυβερνηση και κυβερνηση δεν υπαρχει". Ας κρατηθουμε για να μην τρελαθουμε δηλαδη. Και τοτε ολες αυτες οι κουστωδιες που τρεχουν καθε λιγο και λιγακι στον Προεδρο για να ορκισθουν τι ειναι; Μηπως ειναι τα φαντασματα τουσ; Σας ελεγα οτι για να καταλαβει κανεις τις λεπτες και αδιορατες πτυχες του δικομματικου παιχνιδιου, πρεπει να θεσει σε κριτικο ελεγχο τους μηχανισμους που γεννουν και αναπαραγουν τεχνητα την κοινοβουλευτικη κριση. Αυτη κυριως η τεχνητη κριση και η επικληση για ενοτητα εχει κρυφο αλλα πολιτικο στοχο να κρατα τους!

    οπαδους των κομματων δεσμιους, να

    ενσπειρει τον πανικο αναμεσα τους και με τον τροπο αυτο να εκβιασει την ενοτητα τους, δηλαδη τη ψηφο τους για τις επομενες εκλογες, οποτε κι αν αυτες γινουν. Για τις εκτακτες και απροσδοκητες περιπτωσεις, οταν δηλαδη κατι στραβωσει καθ' οδον, τοτε ενεργοποιουνται "...και οι αλλες προοδευτικες δυναμεις, που τωρα ομως ειναι η θεια προνοια ("να τον φωτισει ο Θεος"), η Μεγαλοχαρη ("ηρθαμε για να ζητησουμε βοηθεια στο εργο μας") και εκτακτως η περιοδευουσα "αγια" ζωνη της Παναγιας.

    Αυτο το "νοσηρο κλιμα", που επιλεγεται ως "κρισις", παραγεται στο μεγαλυτερο μερος τεχνητα και σκοπιμα. Εδω και δυο, τουλαχιστον, δεκαετιες το παραγουν και το αναπαραγουν τα δυο μεγαλα αδελφα κομματα εξουσιας, τα οποια διαχειριζονται τις "κοινες υποθεσεις" ερημην του ελληνικου λαου, με την εννοια οτι ο λαος δεν εχει στη διαθεση του κανενα θεσμικο η αλλο τροπο να παρεμβει στη χαραξη της κοινωνικης και εθνικης πολιτικης. Βρισκεται τεχνηεντως μονιμα στο περιθωριο και κινητοποιειται μονον οταν πρεπει να εξυπηρετηθουν εκλογικες αναγκες, δηλαδη να παιξει το φιλαθλο κοινο των δυο μεγαλων αντιπαλων ποδοσφαιρικων ομαδων που συγκρουονται για το πρωταθλημα, με αλλα λογια για την καταληψη της εξουσιας. Αμα τη εμφανισει (της εξουσιας) ο "κυριαρχος" λαος αποσυρεται και καταδικαζεται να κοιταζει απο μακρια τους πρωταγωνιστες των δυο "αντιπαλων αδελφων" πως ο ενας προσπαθει να "αδειασει" τον αλλο και οι δυο μαζι τα προβληματα.

    Ομως "μια κατσαρολα που την κοιταζεις δεν βραζει ποτε". Χρειαζεται και το αναλογο περιεχομενο και δυνατη φωτια. Το στημενο αυτο παιχνιδι ευτυχως τελειωνει και το γνωριζουν καλα τα δυο μεγαλα κομματα. Οι μεταπρατες της πολιτικης ζωης του τοπου, που μετετρεψαν τη χωρα σε ερημο, θα εισπραξουν ο καθενας απο την πλευρα του τα ευσημα της Ιστοριας. Αυτο σημαινει οτι νομοτελειακα νεες δυναμεις θα αναδυθουν με νεους προσανατολισμους τοσο στο επιπεδο της πολιτικης και της οικονομιας, πολυ δε περισσοτερο στα πιεστικα θεματα της παιδειας, της οικολογιας και του πολιτισμου.

    Η "πολιτικη του δακτυλου" η του στιλ "σε ποιον να παραδωσω το ΠΑΣΟΚ, στον Τζουμακα;" δεν συγκινει πλεον κανενα, πολυ δε περισσοτερο τους νεους. Η πολιτικη που παραπεμπει μονοτονα σε εμφυλιοπολεμικα και αντιστασιακα συνδρομα και μεγαλεια της δεκαετιας του '60 και του '70, με αλλα λογια η πολιτικη της ναρκισσιστικης προσηλωσης στο "ενδοξο" παρελθον και της κοπρολαγνειας (με την ψυχαναλυτικη εννοια του ορου) ειναι πλεον νεκρη στη συνειδηση των νεων ανθρωπων. Οι νεοι δεν επιθυμουν να ζουν με τους μυθους και τους βρικολακες του παρελθοντος (και γιατι αλλωστε ωφειλαν;). Πολυ δε περισσοτερο μια τετοια προσεγγιση τους ειναι ξενη και τους προκαλει αφορητη πληξη. Αυτο που δεν μπορουν ακομη να κατανοησουν τα παλια κομματα ειναι οτι η ελληνικη κοινωνια αλλαξε.

    Νομοτελειακα, λοιπον, η παλιοκομματικη "πολιτικη του δακτυλου" και της τεχνητης αντιπαραθεσης θα παραχωρησει τη θεση της, αργα η γρηγορα, στην πολιτικη του ρεαλισμου και της κριτικης σκεψης. Αυτο το αντιλαμβανονται τα μεγαλα κομματα, ανεξαρτητα αν δεν το ομολογουν, γι' αυτο και εχουν πανικοβληθει απο την αποστασιοποιηση των νεων ανθρωπων απο αυτην ακριβως την πολιτικη της τεχνητης πολωσης. Ασφαλως σε μια δημοκρατικα κοινωνια οι συγκρουσεις και οι αντιπαραθεσεις, οταν αυτες γινονται επι της ουσιας, ειναι και αναποφευκτες και απαραιτητες. Σε μεγαλο βαθμο προς την κατευθυνση αυτη συμβαλλει και η ανταγωνιστικη βιομηχανια της κουλτουρας, που επιβαλλει ο βιομηχανικος καπιταλισμος πανω στις μαζες και μετατρεπει καθε τι το πολιτικο σε καταναλωσιμο αγαθο, σε φαντασμαγορια της παραστασης (οπως προσπαθησα να δειξω στο προηγουμενο σημειωμα μου).

    Σημερα δεν μενει, λοιπον, παρα να εγκαταλειψουμε τις αυταπατες και να σκεφτουμε πισω απο τα φαινομενα. Οπως γραφει και ο Ψαμθς, "το οτι σκεφτεσαι σημαινει πως ξαναμαθαινεις να βλεπεις, πως οριζεις τη συνειδηση σου, πως απο καθε εικονα δημιουργεις εναν προνομιουχο τοπο". Προκειται για μια διαδικασια επιπονη και επαναστατικη, η οποια αργει να δωσει καρπους, αλλα οδηγει, τελικα, τον ανθρωπο σε μια διαυγασμενη συνειδηση. Και μια διαυγασμενη συνειδηση σημαινει μια συνειδηση ικανη να διακρινει τις συναφειες των πραγματων και τους προπομπους της Ιστοριας.

    Σημαινει, με αλλα λογια, μια συνειδηση ικανη να αντιστεκεται στους μηχανισμους χειραγωγησης της εξουσιας και στις δυναμεις της ετερονομιας, που ετεροκαθοριζουν την ανθρωπινη "μοιρα". Κατι τετοιο, εκτος των αλλων, προ υποθετει παιδεια και βαθιες θεσμικες αλλαγες, οι οποιες θα εγγυωνται τη δημοκρατικη λειτουργια του πολιτευματος και θα εμποδιζουν το "στησιμο" μηχανισμων η εκλογικων συστηματων, τα οποια υπονομευουν και ακυρωνουν, τελικα, τη θεληση του λαου, δηλαδη που ακυρωνουν την ιδια τη δημοκρατια.

    Επικουρος καθηγητης στο Πανεπιστημιο Πατρων.

    Ποιος διοριζε !ι ΟΤΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ η κυρια Δημητρα Λιανη απο το συζυγο της, Πρωθυπουργο, διευθυντρια του ιδιαιτερου του γραφειου, προκληθηκαν οι πρωτες αντιδρασεις για το ενδεχομενο αναμιξης της στα κυβερνητικα εργα. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ωστοσο, να αποδειχθουν αβασιμες οι αντιδρασεις και οι φοβοι αναμιξης, αν η κυρια Λιανη περιοριζοταν στα υπηρεσιακα καθηκοντα της διευθυντριας του πρωθυπουργικου γραφειου, οπως π.χ. εκανε παλια η κ. Αγγελα Κοκκολα. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ομως, με μια συνεντευξη της, φανηκαν οι προθεσεις της, οι οποιες επιβεβαιωθηκαν και με τη δημοσια δηλωση του Πρωθυπουργου συζυγου της: "Αν η Δημητρα θελησει να πολιτευτει, θα τη στηριξω". ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ εκεινη η κυρια Λιανη επαψε να ειναι υπηρεσιακο προσωπο. Εγινε δημοσιο πολιτικο προσωπο. Με την πρωθυπουργικη δηλωση, η ιδιωτικη ζωη της εγινε δημοσια και φυσικο ηταν να τεθει υπο τον ελεγχο και την κριτικη του Τυπου και των αλλων μεσων ενημερωσης. ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΗ την προθεση της να πολιτευτει, η κυρια Λιανη αρχισε να εκμεταλλευεται για την προβολη της την ιδιοτητα της συζυγου του Πρωθυπουργου, σε συνδυασμο με τη θεση της διευθυντριας του ιδιαιτερου γραφειου του. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ οι συσκεψεις υπουργων στο γραφειο της και οι εμφανισεις της πλαισιουμενης απο κουστωδια υπουργων, υφυπουργων και πληθους κυβερνητικων παραγοντων. ΟΛΑ ΑΥΤΑ, φαινομενα που δεν ειχαμε ξαναζησει, ηταν απολυτως φυσικο να προκαλεσουν εντονα σχολια και αντιδρασεις, οχι μονο στον Τυπο, αλλα και μεσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβερνηση, που εκδηλωθηκαν και με δημοσιες δηλωσεις. Φυσικο, επισης, ηταν να φτασουμε και σε κουτσομπολια και τοσα αλλα, εως και ανεπιτρεπτα. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ η ιδια η κυρια Λιανη το προβλημα γυρω απο το προσωπο της και τις δραστηριοτητες της. Θα μπορουσε η ιδια να το λυσει και να μην το αφησει να σερνεται, με μια δηλωση της, με την οποια θα ξεκαθαριζε αν προκειται η οχι να πολιτευτει. Το αφηνει, ομως, στην ασαφεια σκοπιμα. ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΑΤΙ το αφηνει στην ασαφεια και αυτη και ο Πρωθυπουργος. Εχει δικαιωμα ο Πρωθυπουργος να τη στηριξει, για να διεκδικησει την ψηφο του λαου. Δεν μπορει, ομως, η κυρια Λιανη - κατα το Συνταγμα - να ειναι υποψηφια βουλευτης, παρα μονο στο ψηφοδελτιο Επικρατειας του ΠΑΣΟΚ. ΔΗΛΑΔΗ, η στηριξη σημαινει διορισμο. Και αυτη ειναι η μεγαλη προκληση, προπαντος προς το κομμα, που πρεπει να δεχτει το διορισμο της πρωθυπουργικης συζυγου. ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ υπαρχουν εντονες αντιδρασεις απο στελεχη του ΠΑΣΟΚ, που εδω και εικοσι χρονια κερδισαν με το σπαθι τους, δηλαδη με τους αγωνες τους, και τις κομματικες θεσεις και το βουλευτικο αξιωμα. Για να μην πουμε για τις αντιδρασεις του κοινου, οπως φανηκαν απο τις αλλεπαλληλες δημοσκοπησεις. ΑΛΛΑ, ας μην τα φορτωνουμε ολα στην κυρια Λιανη. Υπευθυνος γι' αυτη την κατασταση, που τοσα προβληματα εχει φορτωσει στο ΠΑΣΟΚ, ειναι ο ιδιος ο Ανδρεας Παπανδρεου. Αυτος ειναι ο "αρχιτεκτονας" της εκτοξευσης της συζυγου του στο πολιτικο στερεωμα.

    [16] Με προβληματα γονιμοτητας το 15% των ζευγαριων

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τα 15 στα 100 ζευγαρια στην Ελλαδα αντιμετωπιζουν προβληματα γονιμοτητας. Η "ευθυνη" των ανδρων στη στειροτητα αντιπροσωπευει το 40% και ειναι ιση με αυτη των γυναικων, ενω ενα ποσοστο 20% αποδιδεται και στα δυο μελη.

    Τα παραπανω στοιχεια ανακοινωθηκαν απο την Ευρωπαικη Εταιρεια Ανθρωπινης Αναπαραγωγης και Εμβρυολογιας με την ευκαιρια της διοργανωσης του 3ου μετεκπαιδευτικου σεμιναριου της στην Ελλαδα, που, σε συνεργασια με την Α Μαιευτικη και Γυναικολογικη Κλινικη του Α.Π.Θ. και το Κεντρο Αναπαραγωγης Ιατρικης του Πανεπιστημιου των Βρυξελλων, θα πραγματοποιηθει στις 10 και 11 Νοεμβριου στο παλαιο κτιριο της Φιλοσοφικης Σχολης του Α.Π.Θ.

    Οπως τονισε ο προεδρος της εταιρειας Βασιλης Ταρλατζης, επικουρος καθηγητης στο Α.Π.Θ., το αυξημενο ποσοστο στειροτητας στην Ελλαδα, οσον αφορα τις γυναικες, αποδιδεται κατα κυριο λογο στη μεγαλη συχνοτητα των εκτρωσεων, ενω οσον αφορα τους ανδρες οφειλεται σε φλεγμονη των επικουρικων γεννητικων οργανων, η αιτια ομως δεν ειναι απολυτα γνωστη, πιθανοτατα εχει να κανει με τις αντιστοιχες φλεγμονες και στη γυναικα, λεει ο κ. Ταρλατζης.

    Τις συγχρονες μεθοδους αντιμετωπισης της ανδρικης και γυναικειας στειροτητας θα αναπτυξουν στο συνεδριο Ελληνες και ξενοι επιστημονες και θα αναφερθουν στις νεες δυνατοτητες διαγνωσης γενετικων νοσηματων στο εμβρυο πριν απο τη μεταφορα του στη μητρα σε περιπτωσεις εξωσωματικης γονιμοποιησης.

    Ακομη θα αναπτυχθουν οι νεες τεχνικες μικροεπεμβασεων στα ωαρια, οι οποιες δινουν τη δυνατοτητα να αντιμετωπιστουν προβληματα ανδρικης υπογονιμοτητας, για τα οποια μεχρι σημερα δεν υπηρχε καμια ελπιδα θεραπειας. Με τις νεες αυτες τεχνικες τοποθετουνται μεμονωμενα σπερματοζωαρια, ακομη και ακινητα, στο εσωτερικο των ωαριων και επιτυγχανεται ετσι η γονιμοτητα.

    [17] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ: Διαμαρτυριες και ενστασεις απο πολιτικους, νομικους και φορεις

    "Τραυματισμος του δικαιου οι αντιφατικες αποφασεις"

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Παραβιαζεται βασικη αρχη της Θεμιδος"

    ΚΟΥΒΕΛΗΣ:"Αναντιστοιχια προς το αποδεικτικο υλικο"

    Γιωργος Μπαλαφας: Πληροφορηθηκε χθες οτι επικειται η μεταγωγη του στις φυλακες Αλικαρνασσου Κρητης Εκπληξη και οργη απο συγγενεις και φιλους του Μπαλαφα μολις το δικαστηριο ανακοινωσε την αποφαση του

    ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

    Αφου διαβαστηκαν, εκτιμηθηκαν και αξιολογηθηκαν ως αξιοπιστες οι αντιφατικες προανακριτικες καταθεσεις των αποντων μαρτυρων, καθως και τα εγγραφα της Ασφαλειας...

    Αφου το δικαστηριο "σιγουρευτηκε" οτι η Αστυνομια σε καμια περιπτωση δεν παρακολουθησε τον Γ. Μπαλαφα λογω των πολιτικων του πεποιθησεων ωστε να κατασκευασει το σκηνικο που θα τον τυλιγε σε μια κολλα χαρτι...

    Αφου κατεληξε στο συμπερασμα οτι οι μαρτυρες δεν αναγνωριζουν τον Γ. Μπαλαφα γιατι εχουν περασει παρα πολλα χρονια...

    Το Τριμελες Εφετειο Κακουργηματων της Αθηνας αποφασισε να αγνοησει παντελως την εισαγγελικη εισηγηση και να κηρυξει ενοχο τον Γιωργο Μπαλαφα για "διακεκριμενη οπλοκατοχη", συνδεοντας μαλιστα την κατηγορια που τον βαρυνει και με αλλες υποθεσεις, ωστε να δωσει στη συγκεκριμενη δικη τη σωστη της διασταση.

    Δεκα χρονια καθειρξη η ποινη, μια και η "σταση" του κατηγορουμενου δεν σηκωνε κανενα ελαφρυντικο.

    Και για να επισφραγιστει η τιμωρια, πρωι πρωι της επομενης ημερας ο "εγκληματιας του κοινου Ποινικου Δικαιου", οπως χαρακτηριστηκε απο εδρας, ενημερωθηκε οτι επικειται μεταγωγη του στις φυλακες Αλικαρνασσου Κρητης.

    Διαμαρτυρεται το Δικτυο Κινησεων για τα Πολιτικα και Κοινωνικα Δικαιωματα γιατι:

    "Ποτε δεν υπηρξε σε πολιτικη δικη ανατροπη της εισαγγελικης προτασης. Ποτε δεν υπηρξε τετοια ψαλιδα αποστασης απο την εισηγηθεισα προτεινομενη ποινη με την ποινη που απενεμηθη".

    Διαμαρτυρονται οι φιλοι και συγγενεις του Γιωργου Μπαλαφα για την "αδικη αποφαση". Προχωρουν σε βαριες καταγγελιες για "πιεσεις των διωκτικων μηχανισμων, διεθνεις σκοπιμοτητες, διατεταγμενες υπηρεσιες".

    Οι συνηγοροι

    Διαμαρτυρονται οι συνηγοροι του Γ. Μπαλαφα για την "εκδοση αντιφατικων αποφασεων σε συναφεις υποθεσεις, για τις προσθετες κατηγοριες που απορρεουν απο υποθεσεις για τις οποιες υπηρξε ακομη κι αθωωτικη αποφαση".

    Κι ενω, οπως εχουν κατακερματιστει τα κατηγορητηρια, εκκρεμουν στη Δικαιοσυνη αλλες δυο υποθεσεις με "πρωταγωνιστη" τον Γ. Μπαλαφα, η προχθεσινη του καταδικη για την τριτη δικογραφια που εχει σχηματιστει σε βαρος του περιπλεκει ακομη περισσοτερο το "νομικο κουβαρι" που εδω και δεκα χρονια συνθετει την περιπτωση Μπαλαφα.

    Και δεν ειναι μονο οι συνηγοροι του που ενιστανται, δεν ειναι μονο οι φιλοι και συγγενεις, δεν ειναι μονο η Κινηση για τα Πολιτικα και Κοινωνικα Δικαιωματα.

    Ο προεδρος του Συνασπισμου Νικ. Κωνσταντοπουλος, συνηγορος υπερασπισης παλιοτερα σε δικες "συνηθων υποπτων", δηλωσε στην "Ε":

    "Με την καταδικη του Γ. Μπαλαφα η Δικαιοσυνη βαρυνεται με το αρνητικο δεδομενο της εκδοσης αντιφατικων αποφασεων για τα ιδια πραγματικα περιστατικα για τα οποια υπηρξε η αθωωση των Μπουκουβαλα-Βογιατζη. Παραβιαζεται βασικη αρχη της απονομης της Δικαιοσυνης. Δημιουργουνται σοβαρα προβληματα ουσιαστικης εφαρμογης των εγγυησεων της δικαιης δικης και τραυματιζεται το περι δικαιου αισθημα της κοινωνιας. Η Δικαιοσυνη καταξιωνεται οχι οταν λειτουργει ως προεκταση των μηχανισμων καταδιωξης, αλλα κυριως οταν αποτελει θεσμο προστασιας του πολιτη, των δικαιωματων του, της ζωης του και της κοινωνικης του οντοτητας".

    Οπως υποστηριζει ο δικηγορος και τεως υπουργος Δικαιοσυνης, Φωτης Κουβελης:

    "Η καταδικη του Γ. Μπαλαφα ειναι αναντιστοιχη προς το αποδεικτικο υλικο που προεκυψε απο την ακροαματικη διαδικασια. Το εν γενει αποδεικτικο υλικο της υποθεσης, απ' οσα μπορω να γνωριζω, δεν αποτελει ασφαλη βαση για την καταδικη ενος πολιτη και μαλιστα με τη βαρυτατη ποινη της 10ετους καθειρξης. Η κριση του δικαστηριου ειναι πλεον δεδομενη. Κρινεται ομως ως αδικη και ελεγχεται ως ενοχη προκαταληψεων που εχουν σχεση με την ιδιοτητα του Γ. Μπαλαφα, ως ""ισοβιως υποπτου'', για την κοινωνικη του σταση και τις πολιτικες του πεποιθησεις".

    Ο κ. Κουβελης πιστευει οτι "η υποθεση του Γ. Μπαλαφα ειναι ζητημα που αφορα ολους μας η τουλαχιστον ολους εκεινους που πιστευουν οτι η Δικαιοσυνη για να πειθει και να λειτουργει, πρεπει να απονεμεται μακρια απο παρορμησεις και ψυχωσεις που μεθοδικα προκαλουν κεντρα που ακμαζουν στο περιθωριο της συντεταγμενης πολιτειας. Οι επιλογες και οι μονοδρομοι καποιων διωκτικων μηχανισμων ειναι επικινδυνοι για τα δικαιωματα και τις ατομικες ελευθεριες ολων μας".

    "Συρραφες..."

    Η αποφαση δεν στηριχτηκε επακριβως στις αντιφατικες καταθεσεις των μαρτυρων, υποστηριζουν οι συνηγοροι του Γ. Μπαλαφα, αλλα σε "συρραφη" μεμονομενων προτασεων αυτων των καταθεσεων.

    Ειναι πραγματι ετσι;

    Ας εξετασουμε μερικες απο τις μαρτυρικες καταθεσεις.

    Χρηστος Ναζος, ο ιδιοκτητης του "επιμαχου" διαμερισματος, μαρτυρας κατηγοριας:

    Στις 27/11/1986 καταθετει ενωπιον των προανακριτικων υπαλληλων. Στις 21/11/1988 καταθετει ενωπιον του Τριμελους Εφετειου ως μαρτυρας κατηγοριας πλεον, με κατηγορουμενους τοτε τον Γ. Μπουκουβαλα και τη Βαγγελιω Βογιατζη (αθωωθηκαν).

    Απο το περιεχομενο των ενορκων καταθεσεων του προκυπτει οτι:

    Ενω ο Χρ. Ναζος ισχυριζεται οτι την επομενη μερα που εγινε η επισκευη στην αποθηκη (οταν φερεται οτι μπηκαν μεσα και ειδαν τα οπλα) βρηκαν μια αδεια κυκλοφοριας "πανω στο ντιβανομπαουλο που ηταν στο μεσα δωματιο και βεβαιως ΠΟΤΕ δεν ειχαν δει οπλα. Σε λιγη ωρα οταν ειδοποιησα το ΚΣΤ Αστ. Τμημα, επεδη ειχε βρεθει η ""κλεμμενη'' αδεια αυτοκινητου (και πως ηξεραν οτι ηταν κλεμμενη) ηρθε ο αστυνομικος Ηερβουδακης, ο οποιος τοτε μπαινοντας μεσα ειδε στο πατωμα του δωματιου που ηταν το ντιβανομπαουλο τεσσερα πιστολια και μεσα απο ενα ξυλινο κουτι να προβαλλουν καννες απο καραμπινες.

    Ολοι δε οι μαρτυρες βεβαιωσαν οτι μεχρι εκεινη την ωρα δεν ειχαν δει τα οπλα.

    Βεβαια ο ιδιοκτητης του σπιτιου Χρ. Ναζος ειχε καταθεσει οτι την πρωτη ημερα, οταν δηλαδη μαζι με τον κλειδαρα, τον αστυνομικο και τους υδραυλικους μπηκαν μεσα στο διαμερισμα, ο αστυνομικος εκανε μια βολτα μεσα στο διαμερισμα και οταν τελειωσε η επισκευη πηρε τα κλειδια μαζι του.

    Οπως επισημανε στην αγορευση της η Α ιντα Τζαβελλα, εκ των συνηγορων υπερασπισης του Γ. Μπαλαφα, "η νυφη του ιδιοκτητη, που κι αυτη ηταν παρουσα κατα τη ""διανοιξη'' της πορτας και την επισκευη, ειχε καταθεσει στο δικαστηριο οτι η πορτα του μεσα δωματιου ηταν ανοιχτη και οταν εφυγαν οι υδραυλικοι ανοιξαν και την μπαλκονοπορτα για να αεριστει ο χωρος".

    "Ας σημειωθει", τονισε η κ. Τζαβελλα, "οτι η μπαλκονοπορτα ηταν στο μεσα δωματιο. Κατεθεσε δε οτι η μπαλκονοπορτα εμεινε ""ανοιχτη'' ολη τη νυχτα".

    Οι αντιφασεις

    Ο Γ. Μπαλαφας ειχε αθωωθει απο το Μικτο Ορκωτο Δικαστηριο της Αθηνας για τις εξης κατηγοριες:

    Οτι ηταν μελος της "Αντικρατικης Παλης".

    Οτι συμμετειχε στις ανθρωποκτονιες που εγιναν μεταξυ 1/4/85 και 15/5/85 (δολοφονια του εισαγγελεα Θεοφανοπουλου, Σκλαβενιτη και συμπλοκη Γκυζη).

    Οτι κατειχε τα οπλα που χρησιμοποιηθηκαν τοτε σ' αυτες.

    Προχθες το Τριμελες Εφετειο Κακουργηματων της Αθηνας τον καταδικασε γιατι υστερα απο εναμιση χρονο φερεται να κατειχε τα ιδια οπλα για να εφοδιασει τριτους (ποιουσ;), δηλαδη την ενοπλη ομαδα ("Αντικρατικη Παλη").

    Συμφωνα δηλαδη με την προχθεσινη δικαστικη αποφαση, η κ. Τζαβελλα επισημαινει οτι:

    "Ο Γ. Μπαλαφας εφοδιασε με τα συγκεκριμενα οπλα τα μελη της ""Αντικρατικης Παλησ'', η οποια ""εμφανιστηκε'' για πρωτη και τελευταια φορα την 1/4/1985 με προκηρυξη για την υποθεση του εισαγγελεα Θεοφανοπουλου και ποτε αλλοτε!

    Δηλαδη οτι κατειχε τα οπλα εναμιση χρονο μετα το θανατο του Χρ. Τσουτσουβη (15/5/85)!

    Μελος της οργανωσης αυτης φερεται ο Χρ. Τσουτσουβης.

    Συνεπως, μετα το θανατο του Χρ. Τσουτσουβη στις 15/5/85 και την αθωωση των ""αλλων μελων'' της οργανωσης (Γ. Μπουκουβαλας και Βαγγελιω Βογιατζη) ποια αλλα μελη της οργανωσης θα εφοδιαζε με τα οπλα ο Γ. Μπαλαφασ;"

    Ακομη η Αλντα Τζαβελλα αναφερει οτι:

    "Μεσα απο τις τεσσερις προκηρυξεις που βρεθηκαν στα σπιτια του Ντανου Κρυσταλλη, συμφωνα με το διαβιβαστικο της Ασφαλειας, βρεθηκαν και τεσσερις πρωτοτυπες προκηρυξεις. Μια απο αυτες ηταν προκηρυξη για το ""χτυπημα κατα της Ελενης Βλαχου'' (που δεν εγινε ποτε). Αυτη την προκηρυξη υπεγραφε η ""Αντικρατικη Παλη''! Ο Κρυσταλλης ειχε πει οτι αυτες του τις ειχε δωσει ο Αλεξακης και οι αλλες υπηρεσιες. Υπενθυμιζεται οτι ο Κρυσταλλης κατηγορηθηκε για τη δολοφονια Θεοφανοπουλου και η ποινικη διωξη εχει παυσει προσωρινα με βουλευμα. Αυτο σημαινει οτι ανα πασα στιγμη η δικογραφια που εχει μπει στο αρχειο μπορει να ανασυρθει".

    Ο εισαγγελεας

    Και βεβαια υπενθυμιζεται και το σκεπτικο του εισαγγελεα της εδρας Πριαμου Λεκκου, που εισηγηθηκε την αθωωση του Γ. Μπαλαφα:

    Επικουρικα, ο κ. Λεκκος ειπε στους δικαστες οτι:

    "Αν δεχτουν οτι κατειχε τα οπλα, εφ' οσον εισαγεται να δικαστει ως μελος της ""Αντικρατικης Παλησ'' θα πρεπει να δεχτουν οτι δεν τα κατειχε, αλλα ηταν δικα του και συνεπως δεν τα κατειχε για να τα διαθεσει στα μελη της ""Αντικρατικης Παλησ''!

    Και να μην ξεχναμε οτι οι πρωην συγκατηγορουμενοι του δικαστηκαν για πλημμελημα, με τα ιδια στοιχεια, ενω ο Γ. Μπαλαφας για το κακουργημα της διακεκριμενης οπλοκατοχης.

    [18] ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ για ΔΣΑ: Οχι χρισμα κομματικο για τον προεδρο Αποδοκιμασε τη διοικηση του συλλογου

    "Θα αποκηρυξω τον εκλεκτο του ΠΑΣΟΚ"

    Ο Ε. Γιαννοπουλος "φωτογραφισε" τον Τ. Παππα οταν εξαπελυσε τις βολες του για την κατασταση που επικρατει στο Δικηγορικο Συλλογο της Αθηνας

    Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αν και απεχουμε τεσσερις μηνες απο τις εκλογες του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων, η αυλαια της προεκλογικης μαχης ανοιξε χθες, με τη συγκεντρωση που διοργανωσε σε κεντρικο ξενοδοχειο η "Νεα Γενια Δικηγορων" με ομιλητη τον πρωην προεδρο του ΔΣΑ Ευαγγ. Γιαννοπουλο και θεμα "Η δικηγορια χθες, σημερα, αυριο".

    Ο κ. Γιαννοπουλος εξαπελυσε επιθεση κατα της διοικησης του συλλογου και των επιλογων που εχει κανει, αποφευγοντας ομως να κατονομασει το σημερινο προεδρο του ΔΣΑ Τ. Παππα και να του αποδωσει προσωπικα ευθυνες. Οι βολες που εξαπελυσε βεβαια, τον φωτογραφισαν: "Παλια, υπηρχε Δικηγορικος Συλλογος. Τωρα δεν υπαρχει και λυπουμαι γι' αυτους που τον διοικουν. Αν θεωρουν οτι τους αδικω δεχομαι να συζητησουμε, αλλα μετα την περιοδο διοικησης του ΔΣΑ επι Πολυδωρα, τα εχουν κανει ρημαδιο".

    Αιχμη κατα του κ. Παππα θεωρηθηκε και η αποδοκιμασια του κ. Γιαννοπουλου για τους υποψηφιους που θα διεκδικησουν επισημως το χρισμα απο τις ηγεσιες των κομματων που τους υποστηριζουν. "Μην ακουσω οτι πηρε κανεις το χρισμα απο το ΠΑΣΟΚ, γιατι θα τον αποκηρυξω δημοσιως. Το χρισμα δεν το δινουν τα κομματα, αλλα οι ιδιοι οι δικηγοροι. Αυτοι θα χρισουν το νεο προεδρο".

    Παροτρυνε τους δικηγορους να σταθουν μακρια απο τις στενες κομματικες σκοπιμοτητες και να ψηφισουν εκεινους που αγωνιζονται για το συμφερον του δικηγορικου σωματος: "Να ελευθερωθειτε απο τα κομματα. Χρειαζεται να κανετε την επανασταση σας, για τη σημερινη καταντια του ΔΣΑ".

    Εξεφρασε την αντιθεση του στη θεσπιση απο την κυβερνηση των αντικειμενικων κριτηριων για τους δικηγορους, ενω καταδικασε την αδρανεια που επεδειξε ο συλλογος στην αποφαση του Ανωτατου Ειδικου Δικαστηριου, η οποια κηρυξε αντισυνταγματικη την υποχρεωτικη καταβολη γραμματιου προεισπραξης.

    Στην οξεια κριτικη που ασκησαν σε βαρος της ηγεσιας του ΔΣΑ οι συμβουλοι κ.κ. Χατζημιχαλης, Βερβεσσος και Γαλετσελης, περι τεραστιων ελλειμματων, αδιαφανειας, δυσλειτουργιας του διοικητικου συμβουλιου, ο κ. Γιαννοπουλος εξεφρασε την εκπληξη του: "Αν συμβαινουν ολα αυτα, τοτε φταιτε που μεινατε με σταυρωμενα τα χερια".

    Παροντες στην ομιλια ηταν ο αντιπροεδρος του συλλογου Κ. Ντα ιλιανας, ο οποιος θα ηγηθει ανεξαρτητου ψηφοδελτιου και ειχε υποστηριχθει στην προηγουμενη εκλογικη αναμετρηση απο τη "Νεα Γενια Δικηγορων", ο συμβουλος Δ. Βερβεσσος, ο παραιτηθεις απο τη θεση του ταμια Παν. Γαλετσελης (και οι δυο ειχαν κατεβει στις προηγουμενες εκλογες με το ψηφοδελτιο του κ. Παππα και τωρα, οπως ολα δειχνουν, θα υποστηριξουν τον κ. Ντα ιλιανα), καθως και οι συμβουλοι Ι. Γουσετης (ηταν εικεφαλης του ψηφοδελτιου του ΚΚΕ) και ο Δ. Χατζημιχαλης (προερχεται απο το χωρο της Ν.Δ.).

    [19] Ελληνικος κινηματογραφος και λογοτεχνια στην Ουγγαρια Την οργανωση εβδομαδων συγχρονου ελληνικου κινηματογραφου στην Ουγγαρια, τη συνεργασια της ουγγρικης πλευρας με το Εθνικο Κεντρο Βιβλιου στον τομεα των μεταφρασεων της ελληνικης λογοτεχνιας στα ουγγρικα και την καλλιτεχνικη ε

    κπροσωπηση της χωρας μας το 1996 για τις γιορτες των 1.100 χρονων απο την ιδρυση της Ουγγαριας συζητησαν χθες στη Βουδαπεστη ο υπουργος Πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος με τον Ουγγρο ομολογο του Γκαμπορ Φοντορ.

    Ο Γκαμπορ Φοντορ αποδεχθηκε και χαιρετισε τη συμφωνια που εκανε προχθες ο Θανος Μικρουτσικος με τον πρυτανη του Πανεπιστημιου της Βουδαπεστης Μικλος Σαμπο. Η συμφωνια προβλεπει να παραχωρησει το Πανεπιστημιο της Βουδαπεστης ενα μεγαλο χωρο, οπου το υπουργειο Πολιτισμου, με δικη του χρηματοδοτηση, θα ιδρυσει Ινστιτουτο Μελετων Νεοελληνικης Λογοτεχνιας, στη λειτουργια του οποιου θα προχωρησει μεσα στο πρωτο εξαμηνο του 1996 με αμεση συνεργασια με την εδρα Νεοελληνικων Σπουδων του Πανεπιστημιου της Βουδαπεστης.

    Το πιο συγκινητικο κομματι της παραμονης του υπουργου Πολιτισμου στην Ουγγαρια ηταν η επισκεψη του στο ελληνικο χωριο "Ν. Μπελογιαννης".

    Ναυαγοι αναμεσα στη Χαβαη και το Μπαλι Σταγονα ελπιδας η "Σταγονα" της Αλεξανδρακη

    Του απεσταλμενου μας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

    Δυο μετριες ταινιες, η μια μυθοπλασιας ("Χαβαη" του Θαναση Σκρουμπελου) και η αλλη ντοκιμαντερ ("Ταναη οτ στην ακρη της Γης" του Πανου Μπουρνια), που προβληθηκαν στο ελληνικο διαγωνιστικο τμημα του 36ου Φεστιβαλ Κινηματογραφου της Θεσσαλονικης, και μια ιδιαιτερα ενδιαφερουσα ταινια μυθοπλασιας, "Σταγονα στον ωκεανο", της Ελενης Αλεξανδρακη, που προβληθηκε στο πληροφοριακο τμημα του φεστιβαλ, εφεραν και παλι στο προσκηνιο το θεμα του τροπου επιλογης ταινιων απο την προκριματικη επιτροπη.

    Ηδη η ταινια "Το προφητικο πουλι των θλιψεων του Παουλ Κλεε" του Κωστα Σφηκα ειχε νωριτερα μες στη βδομαδα δειξει πως κατι δεν πηγε καλα στον τροπο επιλογης των ταινιων του διαγωνιστικου τμηματος, πραγμα που επισφραγιζεται με τον αποκλεισμο απο το τμημα αυτο της ταινιας της Αλεξανδρακη. Τη στιγμη μαλιστα που ενα πολυ κακο ντοκιμαντερ, οπως το "Ταναη οτ" του Μπουρνια, συμπεριληφθηκε στο διαγωνιστικο τμημα. Ενω εχουμε ακομη να δουμε και τις ταινιες αλλων σκηνοθετων (οπως του Σταυρου Τσιωλη, του Νικου Τριανταφυλλιδη και της Ισαβελλας Μαυρακη) που απορριφθηκαν απο την επιτροπη.

    Δεν ειμαστε απο εκεινους που ριχνουν το φταιξιμο στα μελη της επιτροπης θεωρωντας τους (εντελως αδικα) ασχετους με τον κινηματογραφο. Το λαθος για μας βρισκεται αλλου και συγκεκριμενα στην ελλειψη κατευθυντηριων γραμμων για τον τροπο επιλογης των ταινιων. Πως, για παραδειγμα, συμπεριληφθηκαν στο διαγωνιστικο τμημα τεσσερα ντοκιμαντερ (ορισμενα απο αυτα πολυ μετρια) σε βαρος ορισμενων καλων ταινιων μυθοπλασιασ; Μηπως υπαρχει καποια εντυπωση πως στο διαγωνιστικο πρεπει να συμπεριλαμβανονται και ντοκιμαντερ, ασχετα με το αν αυτα δεν ειναι υψηλου επιπεδου; Και μηπως, οταν μια ταινια, οπως οι ταινιες της Αλεξανδρακη και της Μαυρακη, παιρνει δυο ψηφους υπερ και τρεις κατα, πραγμα που δειχνει πως η αποψη της επιτροπης ειναι μοιρασμενη, επρεπε να συμπεριλαμβανεται στο διαγωνιστικο τμημα και οχι να απορριπτεται; Βεβαια, σε καθε επιτροπη υπαρχει παντα και το υποκειμενικο στοιχειο, που πρεπει να λαμβανεται υποψη, με αποτελεσμα μια επιτροπη να απορριπτει μια ταινια και μια αλλη επιτροπ!

    η να την αποδεχεται. Εκτος, βεβαια , αν καταργηθει εντελως η προκριματικη και οι ελληνικες ταινιες προβαλλονται σε ενα ειδος Πανοραματος. Αυτη ομως ειναι μια αλλη υποθεση.

    Σταγονα στον ωκεανο

    Ελλαδα, 1995. Εγχρωμη. Σκηνοθεσια: Ελενη Αλεξανδρακη. Σεναριο: Ε. Αλεξανδρακη, Ανδρεας Σταικος. Παιζουν: Αμαλια Μουτουση, Γιωργος Σφυριδης, Νατασα Σανικα, Κερασια Σαμαρα, Ακυλλας Καραζησης, Κωστας Σφηκας. Διαρκεια: 105 λεπτα.

    Μια πολυ καλη πρωτη μεγαλου μηκους ταινια, απο μια σκηνοθετιδα με ξεχωριστο ταλεντο, που αξιζει να παρακολουθησουμε την πορεια της. Θεμα της ταινιας ο μεγαλος ερωτας μιας νεαρης ηθοποιου του θεατρου για εναν λιποτακτη. Εκεινη ειναι αφοσιωμενη στην τεχνη της, ενω, αντιθετα, εκεινος, που ταυτοχρονα ετοιμαζεται να φυγει απο την Ελλαδα, τη θελει αποκλειστικα δικη του. Με αποτελεσμα, ο ερωτας τους να ειναι συντομος. Συντομος αλλα δυνατος, οπως τα κυματα του ωκεανου, σαρωτικος, τουλαχιστο για την ηρωιδα, την Αννα, που κανει ο,τι μπορει για να κρατησει κοντα της τον αγαπημενο της.

    Πρωτα απ' ολα, η Αλεξανδρακη καταφερνει να δημιουργησει την αισθηση του αληθνου, του βιωμενου, στηνοντας μικρες αλλα σημαντικες σκηνες, που μας αποκαλυπτουν τη δημιουργια και την αναπτυξη αυτου του ερωτα, αλλα και τις φοβιες και τα προσωπικα προβληματα των δυο πρωταγωνιστων της (για εκεινη η τεχνη της, για εκεινον η ζηλια του, αλλα και ο μεχρι τοτε εντελως διαφορετικος τροπος ζωης του). Υστερα, εχοντας τη ματια του πραγματικου κινηματογραφιστη, ξερει να συνθετει πλανα ωραια, εικαστικα συναρπαστικα, με σωστα επιλεγμενους χωρους και ντεκορ που σχολιαζουν την ψυχολογκη κατασταση των προσωπων της (σαν μικρο παραδειγμα αναφερουμε τις σκηνες των περιπατων των δυο εραστων στη Νισυρο, που μας εφεραν στο νου το "Ταξιδι στην Ιταλια" του Ροσελινι). Τελος, η σκηνοθετις καταφερνει ν' αποσπασει εξαιρετικες ερμηνειες απ' ολους τους πρωταγωνιστες της, ιδιαιτερα ομως απο την Αμαλια Μουτουση, τη μεγαλη εκπληξη της ταινιας, που δινει μια περα για περα συγκλονιστικη, υποδειγματικη ερμηνεια - α!

    ν η ταινια διαγωνιζοταν θα ηταν αν αμφισβητητα στα φαβορι, μαζι με τη Δημητρα Χατουπη, για το βραβειο ερμηνειας. Οπως θα ηταν και η ιδια η Αλεξανδρακη για το βραβειο πρωτοεμφανιζομενου σκηνοθετη.

    Χαβαη

    Ελλαδα, 1995. Σκηνοθεσια - σεναριο: Θανασης Σκρουμπελος. Παιζουν: Ολγα Πολιτου, Αγαπη Μανουρα, Σταματης Γαρδελης, Βαγγελης Τρα ιφορος, Γιωργος Κωνστας, Ραχηλ. Διαρκεια: 75 λεπτα.

    Με ταινιες οπως "Ο Τζονι Κελν, κυρια μου" και "Η αυλη με τα σκουπιδια", ο Θανασης Σκρουμπελος ειχε δειξει μια κλιση προς ενα ειδος γκροτεσκου, "εκκεντρικου" ("αιρετικου" τον ονομαζει ο ιδιος) κινηματογραφου. Αυτο το μονοπατι ακολουθει και στη νεα του ταινια "Χαβαη", που αναφερεται στο γνωστο κεντρο -λα ικο πορνειο των τραβεστι της Αθηνας στη δεκαετια του '60 (χωρος που ειχαν επισκεφθει προσωπικοτητες οπως ο Τενεσι Ουιλιαμς και ο Τρουμαν Καποτε).

    Θεμα που απο τη φυση του εκτυλισσεται σ' εναν περιορισμενο χωρο και που χρειαζεται εξυπνες και ευρηματικες λυσεις για να αποφευχθει μια θεατρικοτητα στην προσεγγιση. Πραγμα που δυστυχως, σ' ενα μεγαλο βαθμο ο Σκρουμπελος δεν μπορεσε ν' αποφυγει. Το μεγαλυτερο ομως προβλημα ηταν εκεινο του σεναριου. Ο σκηνοθετης- σεναριογραφος επελεξε ενα ακρως φιλολογικο κειμενο, που τελικα δημιουργει την εντυπωση του ψευτικου και ενοχλει το θεατη. Ο Σκρουμπελος δεν ειναι σιγουρα ουτε Ρομπ Γκριγιε ουτε Αλεν Ρενε και οι λυσεις που δινει οχι μονο δεν ενδιαφερουν, αλλα και κουραζουν μεχρι ανιας το θεατη. Ενω το φιναλε του παραμενει μια φτωχη, ερζατζ αντιγραφη του φιναλε της ταινιας "Ο μαγειρας, ο κλεφτης, η γυναικα του και ο εραστης της" του Πιτερ Γκριναγουε ι. Η Ελενη Μανουρα και η Ολγα Πολιτου, στους ρολους των δυο τραβεστι που ο ερωτας τους οδηγει σε μια τραγικη συγκρουση, κανουν ο,τι μπορουν για να μας πεισουν, χωρις ομως κανενα μεγαλο αποτελεσμα.

    Ταναη οτ, στην ακρη της Γης

    Ελλαδα, 1995. Σκηνοθεσια: Πανος Μπουρνιας, Κειμενα - ερευνα: Π. Μπουρνιας - Ι. Ωαυαν Καντρα. Φωτογραφια: Π. Θεοφανοπουλος. Μονταζ: Μπαμπης Αλεπης. Διαρκεια: 74 λεπτα.

    Το ντοκιμαντερ αυτο του Πανου Μπουρνια μας θυμισε τους παλιους κακους καιρους της τηλεορασης της ΥΕΝΕΔ, οταν ο οποιοσδηποτε σταλαντος δηλωσας σκηνοθετης μπορουσε να γυρισει και να προβαλει το ντοκιμαντερ της αρεσκειας του. Το θεμα, βεβαια, του ντοκιμαντερ αυτου ειναι πολυ ενδιαφερον: Η ερευνα γυρω απο την παρουσια του Ελληνα Αλεβιζου στο ινδονησιακο αρχιπελαγος, μοναρχη σε μια περιοχη του Μπαλι, ανακαλυψη του Νικου Καββαδια, το 1930. Εδω ομως σταματα και το ενδιαφερον της ταινιας. Γιατι η κινηματογραφικη πλευρα της αποτελειται απο εικονες καρτποσταλικες, φολκλορικες, κλισε εκατονταδων ανευρων ταινιων του ειδους, με μια δυστυχως ανιση (κακη σε πολλα σημεια) φωτογραφια, που μονο την ανια και το χασμουρητο μπορουν να προκαλεσουν, που θα αρνιοταν να μεταδωσει ακομη και ενας τηλεοπτικος σταθμος, που σεβεται τον εαυτο του. Κι ομως η ταινια συμπεριληφθηκε στο διαγωνιστικο τμημα, αποκλειοντας ετσι αλλες πολυ καλυτερες της, τοσο ντοκιμαντερ οσο και ταινιες φιξιον.

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στη χθεσινη ανταποκριση μας, απο παραδρομη ο Βασιλης Καψουρος αντι ο Λευτερης Παυλοπουλος αναφερθηκε ως διευθυντης φωτογραφιας της ταινιας "Η ζωη εναμισι χιλιαρικο" της Φωτεινης Σισκοπουλου.

    [20] Στεγαστρο στον αρχαιο οικισμο της Θηρας

    Ο μινωικος οικισμος στο Ακρωτηρι της Σαντορινης

    Ολοι οσοι εχουν περασει απο το Ακρωτηρι της Σαντορινης εχουν διαπιστωσει πως το στεγαστρο του μινωικου οικισμου περα απο την αθλια εικονα που παρουσιαζει, μπαζει και νερο το χειμωνα. Επισης η πορεια των επισκεπτων πανω στους ξυλινους διαδρομους ειναι σχεδον αναγκαστικη και δεν επιτρεπει πισωγυρισματα. Δηλαδη, δεν μπορεις να κατσεις και να χαζεψεις οσο θελεις τα κτιρια γιατι ερχονται οι πιο βιαστικοι απο πισω και σε ωθουν στην εξοδο. Αυτα ειναι πολυ γνωστα στην Αρχαιολογικη Υπηρεσια, οπως και η αναγκη κατασκευης ενος αξιοπρεπους στεγαστρου που να μην μας προσβαλλει. Ο σημαντικοτατος αυτος χωρος συγκεντρωνει πολλες χιλιαδες επισκεπτων απ' ολο τον κοσμο.

    Ετσι, ειναι κατ' αρχας ευχαριστο το οτι εκπονηθηκε προμελετη για ενα νεο στεγαστρο που εχει αμεση σχεση με την εφαρμογη ενος συστηματος βιοκλιματισμου. Την προμελετη εκανε ο αρχιτεκτονας κ. Φιντικακης, ο οποιος και την παρουσιασε προχθες στο Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο. Χρησιμοποιει φυσικους αγωγους διελευσης θερμου και ψυχρου αερα, αλλα και φυσικο φωτισμο. Επισης προβλεπει χωρους θεματικων εκθεσεων οπου μπορουν να παρουσιαστουν ευρηματα οχι μεγαλης αξιας που φυλασσονται τωρα σε αποθηκευτικους χωρους και μπορουν να δειξουν τον τροπο ζωης. Ο υστερομινωικος (1500-1470 π.Χ.) αυτος οικισμος που αποκαλυφθηκε σχεδον ανεπαφος καλυπτει δεκα στρεμματα. Εντος του υπαρχουν σαραντα κτιρια εκ των οποιων εχουν ανασκαφει πληρως μονο τρια και αλλα τρια κατα το ημισυ.

    Η μελετη του στεγαστρου ειναι πιλοτικη, εχει ενταχθει σε ενα κοινοτικο προγραμμα οπως ειπε ο αρχαιολογος και ανασκαφεας του Ακρωτηριου κ. Ντουμας, για να επισημανει στα μελη του ΚΑΣ οτι δεν πρεπει να χαθει η ευκαιρια χρηματοδοτησης του απο τα κοινοτικα κονδυλια. Την προταση εχει κανει η Αρχαιολογικη Εταιρεια.

    Η εισηγηση της Διευθυνσης Αναστηλωσης του ΥΠΠΟ ηταν κατ' αρχας θετικη, οπως ειπε ο κ. Δημακοπουλος, αλλα εξεφρασε φοβους για το αισθητικο αποτελεσμα. Επισης στην παρατηρηση του καθηγητη Χαρ. Μπουρα οτι πρεπει να μελετηθει η προμελετη απο εμπειρογνωμονες, απο ηλεκτρολογους μηχανολογους και πολιτικους μηχανικους, ο κ. Δημακοπουλος παραδεχτηκε οτι η υπηρεσια δεν διαθετει προσωπικο ικανο να μελετησει τετοια θεματα. Ειπε χαρακτηριστικα οτι "η υπηρεσια βρισκεται σε φθινουσα πορεια απο αποψη προσωπικου".

    Ν.Κ.-Ρ.

    [21] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Πως την ειπαμε την εκπομπη; Συνεντευξη του μηνα; Η του Μιδα;

    Δηλαδη παλαιοτερα της Μιμης δεν θα της αρεσε ενας χορος εκατομμυριων πανω στο κορμι τησ;

    Εδω που τα λεμε, ο χορος πανω στο κορμι της εχει αρχισει απο καιρο. Μονο που απο τα χιλιαρικα φθασαμε στα εκατομμυρια με τον πληθωρισμο.

    Γιατι λεγανε κοκκινο συνταγματαρχη τον μπαμπα της Μιμης... Γιατι αυτος, προφανως, θα κοκκινιζε απο την ντροπη του.

    Να γινει συνεντευξη εφ' ολης της υλης της αλλης φιλης που 'ταν στη φωτο!!!

    Ειδες Μιμη πως σε υπερασπιστηκε η Τζουλια στο "Σκαι;" Πολυ καλυτερα απο τη Λουλα που 'χεις για δημοσιογραφο-Φιλιππινεζα.

    Οσον αφορα την Κανελλη, οπως ειπαμε, λογω... ερποντος ρατσισμου της στηλης, δεν ασχολουμεθα με Φιλιππινεζες Εκαλης...

    Και δεν προκειται να χτυπησουμε την αμοιρη τη Φιλιππινεζα της Δημητρας οταν στοχος μας ειναι η κυρα της.

    Και... να ζητησουμε συγγνωμη απο τις αληθινες φιλιππινεζες... Εκεινες διατηρουν την αξιοπρεπεια τους, παρ' οτι πληρωνονται απειρως λιγοτερο.

    Απορια! Και τον Θεο, που χτυπησε την πορτα της Δημητρας στο Χερφιλντ τον τρεχανε μετα στον Γιακουμπ;

    Εψαχνε εψαχνε η Νικολουλη για τις φιλες που 'χαν ξεστρατισει, αλλα στην ΕΤ-1 ηταν οι "χαμενες" επιστηθιες.

    Για να μην κουραζονται αδικα διαφοροι φιλοι συναδελφοι, δηλωνω οτι δεν πηγαινω σε κανενα τοκ σοου γιατι τα θεωρω πλεον πασε και μπαναλ!

    Μονο σε χαπενινγκ τυπου Ρουλας, Μαλβινας, Χαρδαβελλα, στη δικη Βαγγελη και αν, λεμε αν, καταδεχθει να με καλεσει η Τζουλια.

    Οπως ειπε και η Τζουλια, "οταν ο Ανδρεας την παντρευοτανε ηξερε οτι δεν την επαιρνε απο το παρθεναγωγειο!"

    Που την ειδατε την επαναληψη του "89"; Η μονη επαναληψη που βλεπουμε, ειναι καποιου "69"...

    Το πληρες τραγουδακι ειναι: "Κι αν ξεβρακωτη ποζαρω, με σημαια μου μια χουφτα, ειναι γιατι σε γουσταρω, και σου κανω ολα τα γουστα".

    Οχι, ειναι ακομη πιο μεγαλη απ' ο,τι φαινεται η δημοσιογραφικη επιτυχια της Λιανη Κανελλη! Η Μιμη την παρακαλουσε να της δωσει συνεντευξη κι αυτη δεν δεχοταν! (Για να την προστατευσει φυσικα).

    Πραγματι η συνεντευξη ειναι υποδειγμα δεοντολογιας, γιατι ειναι η πρωτη φορα που "δημοσιογραφος" δεν γνωριζε εκ των προτερων τις ερωτησεις που θα θεσει. *

    * Τις της ειπανε τελευταια στιγμη, προκειμενου να θυμηθει τη σωστη σειρα των απαντησεων...

    Παντως, εγω δηλωνω οτι αν την διωξει η Μιμη, την παιρνω για Φιλιππινο γιατι ξερει να τιμα το ψωμι που της πετανε, φιλωντας εστω κατουρημενες ποδιες.

    Και την αλλη φορα που θα παριστανει τη δημοσιογραφο να φοραει πασουμακια και ποδια.

    Το μονο αισιοδοξο απο την ολη υποθεση ειναι οτι το 47% των τηλεθεατων δεν ασχοληθηκαν με τη Λιανη και τη Φιλιππινεζα της. Ουτε καν για να τις χλευασουν;

    Μηπως ειναι ωρα να την αφησουμε κι εμεις στο ραφι των αζητητων;

    Θ.Α.

    [22] Η Κανελια και η Λια...

    Ιατρος αναγνωστης μας θυμισε ενα τραγουδακι απο θεατρικη επιθεωρηση της μεγαλης Σοφιας Βεμπο.

    "Κανελια μες στο γιομα, στην αντηλια, κατω απ' τη γερικη την ελια, ρουφαγες τη ματια, απ' τη Λια...".

    Κι η Κανελια απαντα: "Για το γουστο μου, και το μουτρο μου, διολου δεν αργω, ξεκουμπωνω εγω, να κι αν μ' ειδανε, να κι αν δεν μ' ειδανε".

    Εξαιρετικα αφιερωμενο στη "συνεντευξη"...

    [23] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Εκτος Κυπελλου Καλαματα και Εθνικος

    Επιμελεια: ΠΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΣ

    Αλλες δυο ομαδες Α Εθνικης, η Καλαματα που αγωνιστηκε και ο Εθνικος που δεν αγωνιστηκε εμειναν, χθες, εκτος της δευτερης φασης του Κυπελλου Ελλαδας απο ομαδες υποδεεστερες.

    Η Καλαματα απο τον Πανελευσινιακο του Νικου Αναστοπουλου, που απεσπασε ισοπαλια 0-0 μεσα στο γηπεδο του Μεσσηνιακου απο τους Καλαματιανους και προκριθηκε ως δευτερη ομαδα απο τον 3ο ομιλο.

    Ο Εθνικος που ειχε ολοκληρωσει τους αγωνες του, περιμενε το χθεσινο παιχνιδι Χαλκιδα - Γιαννιτσα. Ο μονος τροπος για να εμεναν εκτος Κυπελλου οι Πειραιωτες, ηταν να νικουσαν τα Γιαννιτσα. Και τα καταφεραν, αν και βρεθηκαν να χανουν απο τη Χαλκιδα μεχρι το 73ο λεπτο με 2-0! Οι Μακεδονες καταφεραν να φερουν τα πανω-κατω μεσα σε ενα επταλεπτο, πετυχαινοντας τρια γκολ, αφηνοντας την ιδια ωρα τον Εθνικο στα κρυα του λουτρου.

    Γκραν γκινιολ ηταν και το παιχνιδι του 7ου ομιλου Χανια - Κορινθος (4-2), στο οποιο επισης παιζοταν η υποθεση προκριση. Οι Κρητικοι καταφεραν να παρουν τη νικη στο τελευταιο 20λεπτο οταν πετυχαν 3 γκολ και ανετρεψαν το εις βαρος του 1-2.

    Στον 8ο ομιλο, μπορει ο αγωνας Προοδευτικη - Αθηνα ικος, στο οποιο θα ξεκαθαριζε ποια ομαδα θα προκρινοταν στους "32" του Κυπελλου, να διαφημιζοταν ως ντερμπι, αλλα μονο τετοιο δεν ηταν. Οι "λορδοι", παρα το γεγονος οτι βρεθηκαν στο 2ο λεπτο να χανουν με 1-0 (οι Κορυδαλλιωτες περνουσαν ακομη και ισοπαλια), καταφεραν να ανακαμψουν και να πετυχουν τεσσερα γκολ, παιρνοντας πανηγυρικα την προκριση.

    Οι ομαδες που προκριθηκαν οριστικα στην επομενη φαση του θεσμου μετα τους χθεσινους αγωνες και συμπληρωσαν τις 32 ομαδες ειναι ο Πανελευσινιακος, τα Γιαννιτσα, ο Ιαλυσος, τα Χανια και ο Αθηνα ικος.

    Σημερα στις 3 το απογευμα διεξαγεται ο αγωνας Παναθηνα ικος - ΑΕΚ για τον 1ο ομιλο, στις 15 Νοεμβριου το παιχνιδι ΕΑΡ - Χαραυγιακος, ενω θα οριστει νεα ημερομηνια για τον αγωνα ΠΑΟΚ - Κοζανη που δεν θα γινει τελικως σημερα, αφου η Διευθυνση Αθλητισμου και Νεοτητας Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης Θεσσαλονικης δεν επετρεψε να χρησιμοποηθει το γηπεδο της Τουμπας μετα τα προσφατα επεισοδια.

    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    1ος ΟΜΙΛΟΣ: Παναθηνα ικος - ΑΕΚ (διεξαγεται σημερα).

    2ος ΟΜΙΛΟΣ: Καρδιτσα - Καλλιθεα 1-0 (44 Λαγουιας), Παναχα ικη - Πυργος 3-1 (35 Μικες, 69 Ρουσσος, 83 Κλαιχ - 45 Λουρμπας).

    3ος ΟΜΙΛΟΣ: Απολλων - Ατρομητος 3-0 (30 Νικολαλδης, 45 Αλεξης, 53 Κολα), Καλαματα - Πανελευσινιακος 0-0.

    4ος ΟΜΙΛΟΣ: Χαλκιδα - Γιαννιτσα 2-3 (44 , 45 Παπα ιωαννου - 73 πεν. Καπαγιαννιδης, 76 Μπενισκος, 80 Σταματιου).

    5ος ΟΜΙΛΟΣ: Ιαλυσος - Αρης 0-0, ΕΑΡ - Χαραυγιακος (θα διεξαχθει στις 15/11).

    6ος ΟΜΙΛΟΣ: Αιολικος - Δοξα Βυρωνα 2-1 (22 Τηνιακος, 67 πεν. Παντσεφ - 7 Λεκοβιτς), Εθνικος Αστερας - Εορδα ικος 2-0 (18 75 πεν. Ηαχαροπουλος).

    7ος ΟΜΙΛΟΣ: Χανια - Κορινθος 4-2 (43 , 69 , 79 Σωτηροπουλος, 90 Σωφρονογλου - 46 πεν. Ντερτινης, 62 Δημοπουλος), ΠΑΟΚ - Κοζανη (θα οριστει νεα ημερομηνια).

    8ος ΟΜΙΛΟΣ: Προοδευτικη - Αθηνα ικος 1-4 (2 Ρουτζιερης - 37 Τσιρωνης, 44 Βελλης, 52 Κολτζος, 57 Σπινουλας), Τυρναβος - Γιαννινα 2-3 (45 , 89 Πιτσης - 12 Ξανθοπουλος, 58 , 81 Τζιαλας).

    "Μην ακουμπατε την Τουμπα"

    Ο ερασιτεχνης ΠΑΟΚ καταδικαζει τη βια, αλλα τα ριχνει στην Αστυνομια!

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Καταδικαζονται τα φαινομενα βιας, αλλα μην ακουμπατε την Τουμπα, λεει ο ερασιτεχνης ΠΑΟΚ, παρεμβαινοντας στα γεγονοτα της Δευτερας κι ενω στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν περπαταει το ανοιγμα Βουλινου για παραχωρηση της εταιρειας.

    Μετα την καταγγελια των "θλιβερων γεγονοτων", ο ΠΑΟΚ:

    Χαρακτηριζει τα γεγονοτα αυτα ως επαναληψη του κοινωνικου φαινομενου "βια στα γηπεδα", που στο ονομα της δηθεν "αγαπης" για την ομαδα, μαστιζει το αθλημα και τον αθλητισμο γενικοτερα.

    Δηλωνει οτι αυτα τα ατομα δεν εχουν καμια σχεση με "την περηφανη αθλητικη οικογενεια του ΠΑΟΚ".

    Εκφραζει τη λυπη του γιατι "για μια ακομη φορα σταθηκε αδυνατο να απομονωθουν εγκαιρα και αποφασιστικα και να κατασταλουν στην εναρξη τους απο τα εντεταλμενα αστυνομικα οργανα οι απαραδεκτες αυτες εκδηλωσεις".

    Ο ΠΑΟΚ καλει, στη συνεχεια της μακροσκελους του ανακοινωσης, να ξεκαθαρισει η πολιτεια αν υπαρχουν εντεταλμενα οργανα καταστολης της βιας και στη συνεχεια να ζητηθουν ευθυνες στα σωματεια.

    Η πιο βασικη αιτια των γεγονοτων, οπως λεει ο ΠΑΟΚ, ηταν η ομολογια του γενικου αστυνομικου διευθυντη Θεσσαλονικης: "Η ελλειψη επαρκους αστυνομικης δυναμης, λογω των αγροτικων κινητοποιησεων". Κι ενω η ελλειψη επαρκων αστυνομικων δυναμεων οδηγησε στην αναβολη του αγωνα μπασκετ του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και κρατησε την ομαδα για 4 μερες στα ξενοδοχεια της Αθηνας, δεν συνεβη το ιδιο στη Θεσσαλονικη, κι αυτο ειναι το ζητουμενο στην περιπτωση.

    Μετα τις διαπιστωσεις αυτες ο ΠΑΟΚ ζητει:

    Απο την πολιτεια να επιβαλει ισονομια σε Βορρα και Νοτο.

    Απο την αθλητικη Δικαιοσυνη να κρινει αντικειμενικα τα συγκεκριμενα γεγονοτα και να μην επηρεαστει απο τις πρωτοσελιδες καταδικες του ΠΑΟΚ και του κοσμου του και "να απαλλαξει απο οποιαδηποτε τιμωρια το γηπεδο του ΠΑΟΚ, που ανηκει στον ερασιτεχνη και τη νεολαια της πολης μας και που απο τα εσοδα του και μονο συντηρουνται ολα τα ερασιτεχνικα αθλητικα τμηματα του σωματειου μας, τμηματα στα οποια αθλουνται καθημερινα εκατονταδες νεοι και νεες της Θεσσαλονικης, που δεν εχουν καμια απολυτως σχεση ουτε με τους χουλιγκανς ουτε καν με το ποδοσφαιρο".

    Περα απο την παρεμβαση του ερασιτεχνη, ο οποιος εχει εννομο συμφερον καθως χανει εσοδα 25 εκατομμυριων δραχμων, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ συγκεντρωνει ηδη καθε στοιχειο που θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει ως ελαφρυντικο στη δικη της ερχομενης βδομαδας. Χθες πετυχε την αναβολη της υποθεσης με τον Ηρακλη για να δικαστει την ιδια μερα με τα γεγονοτα της Δευτερας. Θελει ο ΠΑΟΚ ν' αποφυγει τιμωρια του γηπεδου του σ' αυτο το παιχνιδι για να μην υπαρξει η υποτροπη με την ΑΕΚ.

    Στον ΠΑΟΚ αρχισαν οι παρενεργειες των γεγονοτων της Δευτερας. Η διευθυνση σωματικης αγωγης με επειγον σημα της αναστελλει την αδεια λειτουργιας της Τουμπας και φυσικα οδηγει σε αναβολη τον αυριανο αγωνα Κυπελλου με την Κοζανη. Κρινει οτι πρεπει να συσταθει επιτροπη εμπειρογνωμονων για να ξαναδει το γηπεδο και να ζητησει προσθετα εργα, ετσι ωστε να ξαναδοθει προς χρηση σ' επισημους αγωνες.

    Σε διοικητικο επιπεδο, κανενα νεοτερο, ουτε προς την κατευθυνση αγορας του πακετου των μετοχων ουτε και "ενοικιασης" της ΠΑΕ, ετσι οπως προτεινει ο Βουλινος. Εκδηλωθηκε καποιο ενδιαφερον απο ομιλο ξενων επιχειρηματιων, αλλα στον ΠΑΟΚ εκτιμουν οτι η διεξοδος που υπαρχει ειναι το Πρωτοδικειο μια λυση αναγκης απο στρατιωτες του ΠΑΟΚ.

    Στο δικαστικο σταδιο, οι οκτω συλληφθεντες ζητησαν και πηραν απο το αυτοφωρο Τριμελες Πλημμελειοδικειο προθεσμια για να δικαστουν αυριο, ετσι ωστε οι συνηγοροι τους να προετοιμασουν την υπερασπιση τους. Στο θεμα της προφυλακισης, το δικαστηριο, με προεδρο την Μαριανθη Βαλτουδη, εκρινε οτι δεν συντρεχει λογος συνεχισης της γιατι το δικαστηριο δεν ασπαζεται την αποψη του εισαγγελεα οτι "ειναι ατομα ιδιαιτερως επικινδυνα". Παραλληλα προχωρει και η προανακριση που η Εισαγγελια παρηγγειλε στην Ασφαλεια για εντοπισμο, απο φωτογραφιες και βιντεο, κι αλλων δραστων των γεγονοτων της Δευτερας.

    ΛΑΘΟΣ

    Στη ρημη του λογου καταταχθηκε στη χθεσινη μας εκδοση ο εκπροσωπος της συντονιστικης επιτροπης συνδεσμων του ΠΑΟΚ, Κωστας Κερμελης, ως ενας απο τους ταραξιες. Ασφαλως δεν ειναι ετσι. Δεν ταιριαζει στα γεγονοτα και στην προσωπικοτητα του Κωστα Κερμελη η αναμιξη του με ταραξιες.

    Η ελλειψη επαρκους αστυνομικης δυναμης ηταν η βασικη αιτια των επεισοδιων, λεει ο ΠΑΟΚ

    Μπακ-χαφ κυνηγαει ο Ροτσα Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Ενας αριστερος μπακ-χαφ ειναι η βασικη προτεραιοτητα στις μεταγραφικες κινησεις του Παναθηνα ικου. Οντως στην αριστερη πτερυγα εχει διαπιστωθει απο καιρο οτι χρειαζεται καποιο νεο προσωπο, που θα αποτελεσει σε πρωτη φαση εναλλακτικη λυση για τον Ροτσα. Αυτη τη στιγμη υπαρχει μονον ενας καθαροαιμος αριστεροποδαρος γι' αυτη τη δουλεια, ο Γιωργος Καπουρανης, ενω χρησιμοποιειται, κατα... κορον, αφου η περισταση το απαιτει, ο Γιωργος Γεωργιαδης του Χαραλαμπους.

    Απο εκει και περα, οπως παραδεχτηκε ο προπονητης στην καθιερωμενη εβδομαδιαια συνεντευξη του, υπαρχει η βουληση να ενισχυθει η ομαδα το Δεκεμβριο με εναν η και δυο ποδοσφαιριστες.

    Βολιδοσκοπησεις εχουν αρχισει ηδη. Αλλα παραλληλα εχουν αρχισει να κλεινουν και καποιες... πορτες. Συμφωνα με πληροφοριες, ο Παναθηνα ικος εκανε επισημη προταση στην Παναχα ικη για τον Γεωργατο, προσφεροντας 150 εκατομμυρια. Η απαντηση του προεδρου κ. Λουκοπουλου ηταν αρνητικη. Μετα απ' αυτο, οι πιθανοτητες να γινει η μεταγραφη του διεθνους κυνηγου ελαχιστοποιηθηκαν.

    Στα... υψη εφθασε ξαφνικα και η τιμη του Στελιου Γιαννακοπουλου, απο τη στιγμη που εγινε γνωστο το ενδιαφερον των "πρασινων". Προς το παρον η υποθεση εμεινε στασιμη.

    ΑΛΛΑΓΕΣ

    Στο ουτως η αλλως... υποβαθμισμενο και αδιαφορο ντερμπι του Κυπελλου, ο Παναθηνα ικος θα παραταχθει σημερα το μεσημερι (3 μ.μ.) με αρκετες αλλαγες. Ο Ροτσα θα ξεκουρασει ορισμενους βασικους και πιθανον να δωσει ευκαιριες στους νεαρους Αλεξοπουλο (συμπεριληφθηκε για πρωτη φορα μετα την εγχειρηση στους κοιλιακους), Γκουμα, Καφφε, που δεν εχουν πολυχρησιμοποιηθει μεχρι τωρα.

    Στο ξενοδοχειο πηρε χθες 17 ποδοσφαιριστες, αναμεσα τους και ο Μπορελι, που ειναι αγνωστο αν θα αγωνιστει. Ο Αργεντινος ακολουθει ειδικο προγραμμα βελτιωσης της φυσικης του καταστασης εδω και λιγες ημερες, με πολυ τρεξιμο και βαρη. Αποκλειστηκαν ο τιμωρημενος Δωνης (τρεις καρτες), οι τραυματιες Καλιτζακης, Κολιτσιδακης (μπαινει στο προγραμμα προπονησεων τη Δευτερα), ο Νιοπλιας και ο τερματοφυλακας Χαλκιας.

    Γυρω στα 8 εκατομμυρια εναντι θα εισπραξουν οι παικτες του Παναθηνα ικου για τη μεχρι τωρα πορεια στο "Τσαμπιονς Λιγκ". Το τελικο ποσον του πριμ της Ευρωπης θα ανακοινωσει ο προεδρος του ΠΑΟ εν ευθετω χρονω.

    Εγιναν γνωστοι οι διαιτητες των δυο επομενων αγωνων του ΠΑΟ στο "Τσαμπιονς Λιγκ". Το παιχνιδι με την Ααλμποργκ στο Ολυμπιακο Σταδιο στις 22 Νοεμβριου θα διευθυνει ο Τσεχος Κροντλ και το τελευταιο ματς στη Γαλλια στις 6 Δεκεμβριου με τη Ναντ ο Σουηδος Σαντελ.

    Ο Κρεμενλιεφ θελει, ο Λαφτσης... κλοτσαει

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Την επιθυμια του ν' αγωνιστει στον Ολυμπιακο εξεφρασε χθες επιστρεφοντας στη Σοφια και μιλωντας σε Βουλγαρους δημοσιογραφους ο υποψηφιος "ερυθρολευκους" Εμιλ Κρεμενλιεφ.

    Ο 26χρονος μεσοαμυντικος θεωρει οτι δεν απομενουν παρα καποιες μικρολεπτομερειες για να ολοκληρωθει η αποκτηση του απο την ελληνικη ομαδα, που επισης τον θελει στις ταξεις της, οπως επισημανε στις δηλωσεις του.

    Παντως, ανεξαρτητα απο τις προθεσεις και τα λεγομενα του Κρεμενλιεφ, γεγονος ειναι οτι ακομη δεν εχουν ξεπεραστει οι -ηδη εκπεφρασμενες- αντιρρησεις της διοικησης της ομαδας του, Λεφσκι Σοφιας, για την πραγματοποιηση αυτης της μεταγραφης. Ο προεδρος της Λεφσκι και πρωην τερματοφυλακας του Παναθηνα ικου και του ΟΦΗ, Θωμας Λαφτσης, εχει απο την πρωτη στιγμη ταχθει εναντιον της παραχωρησης του Κρεμενλιεφ, ο οποιος αναχωρει αυριο για τη Βιεννη με την εθνικη ομαδα της Βουλγαριας. Στην αυστριακη πρωτευουσα η παρεα του Στοιτσκοφ θα μεινει μεχρι τις 13 του μηνα προκειμενου να προετοιμαστει για τον αγωνα με τη Γερμανια, που θα γινει στις 15 του μηνα, στο Βερολινο, στο πλαισιο της προκριματικης φασης του Ευρωπαικου Πρωταθληματρος.

    Απ' ο,τι εγινε χθες γνωστο, ειναι πολυ πιθανο να παει στη Βιεννη ανθρωπος του Ολυμπιακου για να συναντηθει με τον Λαφτση και να προσπαθησει να τον πεισει ωστε να αρθουν οι οποιες αντιρρησεις του.

    Αξιζει να σημειωθει οτι ο Κρεμενλιεφ στις δηλωσεις που εκανε στους Βουλγαρους δημοσιογραφους αφησε να εννοηθει οτι αμεσως μετα το ματς του Βερολινου θα επιστρεψει στην Αθηνα προκειμενου να προετοιμαστει με τους "ερυθρολευκους" για το ντερμπι με τον Παναθηνα ικο.

    "Με θελουν στην Αθηνα για να παιξω σ' αυτο το παιχνιδι", αποκαλυψε στους συμπατριωτες του ο 26χρονος ποδοσφαιριστης.

    Τα παιρνει ολα και υπογραφει ο Καμπελ

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Τον Ντομινικ Ουιλκινς ειχε χαρακτηρισει... καλομαθημενο ο Τυπος, που να δειτε ομως τον Τονι Καμπελ τι απαιτησεις εχει για να υπογραψει συμβολαιο στην ΑΕΚ.

    Ο Γ. Φιλιππου πιστευε οτι θα ολοκληρωνε μεσα σε μια ωριτσα τις διαπραγματευσεις με τον Αμερικανο ασο, του προεκυψαν ομως βιλα με 3 υπνοδωματια, τελευταιο μοντελο της ΒΜΩ και 8 αεροπορικα εισιτηρια α θεσης για τη διαδρομη Αθηνα- Ν. Υορκη! Ενα μονο μερος των εξτρα παροχων που ζητησε ο Καμπελ...

    Υπογραφες δεν "επεσαν" ακομα, παντως θα βρεθει στο τελος η ακρη. Η ΑΕΚ δεν εφερε τον Καμπελ στην Ελλαδα για να τα χαλασουν στο σπιτι η στο αυτοκινητο.

    Η διοικηση της ΑΕΚ εχει σοβαρο προβλημα και με τον Αντονι Πελ. Δεν εννοουμε το προβλημα ηθικης ταξης που δημιουργηθηκε λογω της διπλης επεμβασης που εκανε χθες στον Αμερικανο σεντερ ο Γιωργος Κατσιφαρακης (η ΑΕΚ ηθελε να εμπιστευθει τον παικτη της στον δικο της ανθρωπο, τον Λακη Νικολαου...), αλλα στην αρνηση του Πελ να υπογραψει νεο συμβολαιο με τα χρηματα που του δινει η ΑΕΚ.

    Αν μας τα ειπαν καλα, ο Πελ ζητει πανω απο 500 χιλιαδες δολαρια για να μεινει στην Ελλαδα και την περιοδο 1996-97!

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πατε στοιχημα οτι Ολυμπιακος και Παναθηνα ικος θα βρουν αφορμη για να τσακωθουν πριν απο την αναμετρηση τους στις 19 του μηνα;

    Ηδη ο Ολυμπιακος εχει προβλημα με τα εισιτηρια εκεινου του αγωνα. Του αναλογουν περιπου 5.800, ωστοσο οι προεγγραφες που εχει κανει καλυψαν ηδη αυτον τον αριθμο! Θελει λοιπον να παρει περισσοτερα, αλλα ο Παναθηνα ικος δεν σκοπευει να του κανει το χατιρι. Αμα φτασει το θεμα στη διοργανωτρια αρχη, σιγουρα θα στηθει και παλι κανας τρικουβερτος καβγας απο κεινους που γινονται για τα ματια του κοσμου βεβαια...

    ΠΑΟ: Μοιαζουν με... αιωνα οι 10 μερες που απομενουν μεχρι να αρχισει το ντερμπι Παναθηνα ικου- Ολυμπιακου, παρ' ολα αυτα ο Μαλκοβιτς γυρισε χθες απο το Βελιγραδι κι απο σημερα ξεκιναει σε φουλ ρυθμο την προετοιμασια της ομαδας του για κεινο το παιχνιδι. Εστω με τους 8 παικτες που εχει στη διαθεση του αυτη τη στιγμη. Παραληλα, συγκεντρωνει στοιχεια και για την Τσιμπονα (νικησε 101-98 τη Ηρινιεβατς στο ντερμπι του κροατικου πρωταθληματος), αντιπαλο του Παναθηνα ικου στην Ευρωπη υστερα απο δυο εβδομαδες.

    ΕΘΝΙΚΗ: "Να μην τους ματιασουμε, πανε ολοι καλα" ηταν η χθεσινη ατακα του Μακη Δενδρινου και φανερωνει την ικανοποιηση του για την προετοιμασια της εθνικης ομαδας εν οψει των δυο αγωνων με Βοσνια και Σλοβακια. Να δουμε αν ο Μακης θα διατηρησει το χαμογελο του κι αποψε, μετα το φιλικο παιχνιδι με το Περιστερι στο κλειστο γηπεδο της Γλυφαδας. Το βεβαιο ειναι πως υστερα απο αυτο το τεστ θα "κοπουν" δυο παικτες, για να παει με 11 παικτες η Εθνικη στο Βερολινο και την Μπρατισλαβα.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Το συμβουλιο του Πανιωνιου εξετασε τις τρεις προτασεις που εχει συγκεντρωσει για τη χορηγια του ΤΑΚ, ανακοινωσε πως ειναι συμφερουσα η μελετη που παρεδωσε ο επιχειρηματιας Θ. Αθανασουλης, ομως περιμενουμε στην αποψινη γενικη συνελευση την "επιθεση" του γιατρου Γ. Κατσιφαρακη, που εχει κρατησει κρυφους τους ασους στο μανικι του. Δικη μας αποψη ειναι πως αυτος παραμενει το φαβορι...

    ΤΗΟΡΝΤΑΝ: Οκτω χρονια ειχαν να πανηγυρισουν στο Σικαγο 3 σερι νικες των Μπουλς στο ξεκινημα του πρωταθληματος! Ο Μαικλ Τζορνταν να 'ναι καλα για τη χαρα που τους εδωσε την Τριτη.

    Ο σουπερ σταρ του ΝΒΑ πετυχε 38 ποντους σε βαρος των Ραπτορς, οποτε οι Μπουλς "καθαρισαν" τον αγωνα με 117-108, αν και τα 'χαν βρει σκουρα στις 3 πρωτες περιοδους του αγωνα. Μια χαρα τα πηγε και ο Πιπεν (26π.), ενω πρωτος παικτης της καναδεζικης ομαδας ηταν ο "ρουκι" Στουνταμαιρ, που ειχε 22 ποντους, 10 ασιστ και 6 ριμπαουντ.

    Οι παραδοσιακοι αντιπαλοι των Μπουλς, οι Νικς, ταπεινωθηκαν μεσα στη Ν. Υορκη απο τους Σανς με 102-94 (Τισντε ιλ 18), ενω στο Νιου Τζερσε ι οι Μπλειζερς βρηκαν τον μπελα τους απο τους Νετς (104-84). Ενα ακομα "διπλο" πετυχαν οι Κινγκς (109-106 στη Φιλαδελφεια), ο δε Ντελ Καρι ακομα βαζει καλαθια σε βαρος των Πιστονς (108-96 οι Χορνετς, με 27 ποντους του Καρι).

    Αλλα αποτελεσματα: Καβαλιερς- Πεισερς 101-104, Τιμπεργουλφς-Λεικερς 93-92, Μαβερικς-Γκριζλις 99-88, Ροκετς-Μπακς 106-89, Σονικς- Κλιπερς 127-108, Ουοριορς- Ναγκετς 98-93.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 9 November 1995 - 10:15:52