Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 10)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [2] Η πονηρη Αφροδιτη και η Αυλη των θαυματων. Τα ιταλικα μεσα ασχολουνται ακομη με τη Δημητρα

  • [3] 7 ΤΡΙΣ - αγια ζητουν 8 μονες

  • [4] ΑΝΟΙΧΤΟ το μετωπο Τζουμακα - Γιαννοπουλου

  • [5] Αλλαγες στο σχεδιο Κουβελακη - Πεπονη

  • [6] Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: Λειλα και Τουρκια

  • [7] Το κορμιν, το κορμιον και "ασ' τους να κουρευονται"...

  • [8] Το ζευγος αδιαφορει και "εγγραφει" οπου δει την ουσια της δημοκρατικης λειτουργιας του δυσμοιρου Κινηματος

  • [9] Η ΕΣΗΕΑ παρενεβη αμεσως στην υποθεση του Μεκμπισι Μελαχου-Σαμσου Καμπρε

  • [10] "10 δις. το χρονο η τομη στην υγεια"

  • [11] Εκκληση Μπαλαφα: Σταθειτε πλαι μου

  • [12] ΓΣΕΕ: 1,5 εκ. Ελληνες ζουν σε συνθηκες φτωχειας

  • [13] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: 150 δις. το επομενο δεκαημερο - 66 δις. μεχρι τελος του χρονου - στο 80% η απορροφητικοτητα

  • [14] Συνηθισμενος...

  • [15] Ρεκβιεμ για το Παρκο

  • [16] Ασυλο στον απελπισμενο

  • [17] Η νιλα του Νιλ

  • [18] Για τον Γεννηματα

  • [19] Καναπεδες

  • [20] Η επελαση της "ελευθεριακης" Δεξιας και το... θαυμα της

  • [21] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Τρεχουν στη Ν.Δ. να τους μαζεψουν

    Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ Συμβουλιο αποδοκιμασε την επιστολη Μαυροματη κατα μητσοτακικων

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Σε αγωνα δρομου να προλαβουν τα χειροτερα, εχουν αποδυθει οι "ανθρωποι του προεδρου" στη Ν.Δ.

    Μετα και τη χθεσινη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου, ο Μ. Εβερτ συμφωνησε με τον Γ. Σουφλια, τον Αθ. Τσαλδαρη και την Ντορα Μπακογιαννη οτι πρεπει να αποθαρρυνθουν οποιεσδηποτε εμπρηστικες αντιδρασεις των "εβερτικων" κατα Μητσοτακη στην εθνικη συνδιασκεψη. Και μαλιστα με δημοσια αποδοκιμασια προκειμενου το κομμα να περασει χωρις τραυματα τη συνδιασκεψη στις 18 και 19 Νοεμβριου. Οι εκρηκτικες εκφρασεις του προεδρου της Νομαρχιακης Επιτροπης της Αχαλας, Θρ. Μαυροματη τεθηκαν επι ταπητος χθες στη συσκεψη του Πολιτικου Συμβουλιου. Η Ντορα Μπακογιαννη εθεσε πρωτη το θεμα και μιλησε και για δευτερη, ισως και για τριτη επιστολη προεδρου Νομαρχιακης. Ονοματισε μονο την περιπτωση της Νομαρχιακης Ευβοιας. Και ζητησε "να μην αμφισβητειται το ιδεολογικο ευρος και η φυσιογνωμια της παραταξης".

    Αποδοκιμασια

    Ο Μ. Εβερτ απαντησε πως αυτος πρωτος εχει καταδικασει το γεγονος. Αλλα φαινεται πως ο Αθ. Τσαλδαρης δεν αρκεστηκε σ' αυτο και ζητησε να ληφθουν πειθαρχικα μετρα κατα του Θρ. Μαυροματη για οσα εχει πει. Πιο ηπιος, αλλα δηκτικος, ηταν και ο Αλ. Παπαδογγονας. Ενω ο Γ. Σουφλιας διαφωνησε με τα πειθαρχικα μετρα και ζητησε να γινει δημοσια δηλωση απο το κομμα που θα αποδοκιμαζει τετοιες εκδηλωσεις, γιατι φαινομενα σαν αυτα ειναι αντιθετα προς την ιδεολογια, τους στοχους και τις αρχες του κομματος. Μαζι του συνταχθηκαν σχεδον ολα τα μελη του Πολιτικου Συμβουλιου. Η προοπτικη μιας νεας εσωκομματικης κρισης και εντασης στην εθνικη συνδιασκεψη δεν συμφερει κανεναν στη Ν.Δ., και πολυ περισσοτερο τον ιδιο τον αρχηγο. Μπορει πριν απο μια εβδομαδα να επιδοκιμαζε, εστω και εμμεσως, τις εκδηλωσεις κατα Μητσοτακη (λογω συνεντευξης και βιβλιου), αλλα μετα τη θεση Μητσοτακη στη Βουλη τη Δευτερα, εχει διαφορετικη αποψη. Και επιπλεον, μετα τη συνεντευξη της Δημητρας Λιανη εκτιμα πως ολα ευνοουν το κομμα του και προσπαθει να μην εκδηλωθουν εσωκομματικες κοντρες στη συνδιασκεψη.

    Ατυπο συμβουλιο

    Ακομη κι οταν ο Σωτ. Κουβελας εθεσε χθες στο Π.Σ. θεμα για τη λειτουργια και αλλου ατυπου οργανου, πιο μικρου, στο οποιο συμμετεχει ο Κ. Μητσοτακης, ο Μ. Εβερτ ειπε πως ο επιτιμος προεδρος δεν ηθελε να παρευρισκεται σε συναξεις πολυπληθων οργανων και προτιμα να μιλα με λιγους, συγκεκριμενους και με συγκεκριμενη αρμοδιοτητα. Ο Σωτ. Κουβελας υπαινιχθηκε οτι στο ατυπο συμβουλευτικο οργανο του προεδρου που μετεχει ο Κ. Μητσοτακης, την τελευταια φορα πηγε και ο Στ. Μανος ο οποιος κομματικα δεν εχει θεση που να τον επιβαλλει στη συνεδριαση. Η συνεδριαση εληξε μαλλον σε καλο κλιμα και η πλευρα Μητσοτακη αναμενει τις αποτελεσματικες ενεργειες του γενικου διευθυντη του γραφειου του Μ. Εβερτ, Ν. Μπαλιου προς την κατευθυνση της εκτονωσης των εναντιον του εκδηλωσεων. Βεβαια χθες στο "Φλας", η Ελσα Παπαδημητριου προειδοποιησε, οπως προχθες το περιβαλλον Μητσοτακη, οτι "αν και ευχομαι να τολμησει καποιος στη συνδιασκεψη να μιλησει σαν τον κ. Μαυροματη για να παρει τις απαντησεις του". Προσθεσε δε οτι "θα ευχομουν να μιλησει διοτι στο μικροκοσμο του καθενος μας υπαρχουν καποιες φωνες για διαφορους λογους. Ενας απο τους λογους που σκεφτομαι, ειναι απο προσωπικες φιλοδοξιες να γινονται βασιλικοτεροι του βασιλεως".

    Ο Κουβελας

    Ο Σωτ. Κουβελας, που ακολουθει μια καπως διαφορετικη πολιτικη πορεια απο το στρατοπεδο Μητσοτακη, μιλαει αυριο στη Θεσσαλονικη για τις 10 εθνικες προτεραιοτητες. Και αναφερει οτι αναμεσα τους ειναι η επιστροφη της ελπιδας, η ευρωπα ικη πορεια, η ορθοδοξη ομοιογενεια, στοιχειο ενοτητας, η ελληνικη φυση και το περιβαλλον μας και τα εργα υποδομης μεγαλης πνοης για μεγαλες προοπτικες.

    [2] Η πονηρη Αφροδιτη και η Αυλη των θαυματων Τα ιταλικα μεσα ασχολουνται ακομη με τη Δημητρα ΡΩΜΗ

    Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΗΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Η ΡΑΙ 2 στο πλαισιο της εβδομαδιαιας εκπομπης "Ηθη και Κοινωνια" μετεδωσε και συντομο ρεπορταζ του Καρλο Σακετονι απο την Αθηνα, αφιερωμενο στην προσωπικοτητα της Δ. Λιανη - Παπανδρεου.

    Ο δημοσιογραφος Ρομπερτο Αμεν, ο οποιος παρουσιαζει την εκπομπη, ειπε: Οι ιστοριες των ισχυρων, κυριως οταν εχουν σχεση με σεξ και πολιτικη, καταλαμβανουν παντα τις πρωτες σελιδες των εφημεριδων, τουλαχιστον ορισμενων εφημεριδων. Η ιστορια της Δ. Λιανη, συζυγου του Ελληνα πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου, ειναι μια ανεξαντλητη πηγη κουτσομπολιου. Απο τοτε ομως που η Δημητρα φωτογραφηθηκε ας πουμε σχεδον γυμνη και οι φωτογραφιες δημοσιευθηκαν στις εφημεριδες, η εικονα της παραδοξως αντι να υποστει ζημια, αναβαθμιστηκε, πραγμα περιεργο που πιθανον στην Αμερικη να μην ειχε συμβει.

    Στη συνεχεια ακολουθει το ρεπορταζ του κ. Σακετονι, ο οποιος αφου παρατηρει οτι πριν απο το 1988 η κ. Λιανη ηταν μονο μια αγνωστη αεροσυνοδος που γνωριστηκε με τον Α. Παπανδρεου και την πρωην συζυγο του σε μια πτηση της "Ολυμπιακης" προς την Ανατολη, σημειωνει οτι ο Ελληνας Πρωθυπουργος την ερωτευθηκε σε σημειο ωστε να χωρισει απο τη γυναικα του και να την παντρευτει. Και συνεχιζει:

    Πολλοι Ελληνες δεν συγχωρησαν την κοινωνικη αναρριχηση της, αλλοι δε δεν συγχωρουν ουτε σημερα την εμμονη επιθυμια της να μπει στην πολιτικη, παιρνοντας ισως και τη θεση του.

    "Βασιλισσα του παλατιου"

    Σε μια ανευ προηγουμενου εκστρατεια του Τυπου, ορισμενες χαμηλου επιπεδου εφημεριδες προσπαθησαν να καταστρεψουν την εικονα της Δημητρας, δημοσιευοντας σκανδαλοθηρικες φωτογραφιες της Πρωτης Κυριας (...). Ακολουθως ο κ. Σακετονι αναφερεται στη συνεντευξη της κ. Δ. Παπανδρεου και παρατηρει: Οι Ελληνες, παρ' ολη την προσηλωση τους στην παραδοση και στη χρηστιανικη ηθικη, ξερουν να ειναι θρησκευομενοι και οχι θρησκομανεις και ειναι ανεκτικοι στα σημερινα ηθη και εθιμα(...).

    Η κ. Δημητρα ομως - αναφερει σε αλλο σημειο ο ανταποκριτης - δεν εχει καμια προθεση να αποσυρθει στην κουζινα, μαλιστα δε παραδεχτηκε οτι δεν αποκλειεται καθολου να ειναι υποψηφια στις εκλογες του '97. Ενας φιλοδοξος στοχος που προκαλει τις επιθεσεις των αντιπαλων της με πρωτο τον εκδοτη κ. Κουρη(...).

    "Ο πολεμος εναντιον της θα συνεχιστει, αλλα ειναι πιθανο να μην κατορθωσει να σταματησει την ασυγκρατητη ανοδο της Δημητρας, πονηρης Αφροδιτης της Μεσογειου, πολυσυζητημενης γυναικας που σιγουρα σιωπηλα ζηλευουν ολες σχεδον οι γυναικες της Ελλαδας, γιατι απο την εποχη της Μελινας καμια αλλη Ελληνιδα δεν προκαλεσε τοσο ενδιαφερον.

    Σημερα η Δημητρα ειναι η πραγματικη βασιλισσα του παλατιου. Πλαι της βρισκονται πραγματι ανερχομενοι πολιτικοι ανδρες, δυο ιερωμενοι ορθοδοξοι, ακομη και ενας αστρολογος.

    Ευχες Δημητρα και μακαρι τα αστρα να σου ειναι ευνο ικα".

    Σκανδαλο η εξουσια της

    Το Πανοραμα με τιτλο "Ποιες φωτογραφιες, το σκανδαλο ειναι η εξουσια της", δημοσιευει αρθρο του Εντουαρντο Νταλαρα, στο οποιο ο αρθρογραφος, αναφερομενος στη δημοσιευση των φωτογραφιων της κας Δ. Παπανδρεου απο τις εφημεριδες "Αυριανη" και "Το Ονομα", και στις απειλες του κ. Κουρη, παρατηρει μεταξυ αλλων:

    "Γιατι στην ανεκτικη Ελλαδα η Δημητρα κατηγορειται οχι τοσο για τα σεξουαλικα της παραπτωματα η για το γαμο της με εναν ανδρα κατα 36 χρονια μεγαλυτερο της, αλλα γιατι διεπραξε το αμαρτημα να συγκεντρωσει στα χερια της μια υπερβολικη εξουσια.

    Αντι να προσπαθησει να γινει αγαπητη σαν πρωταγωνιστρια ενος παραμυθιου (το απλο κοριτσι που φτανει ψηλα) η Δημητρα προκαλει απο χρονια δυσαρεσκειες για τις πολιτικες της φιλοδοξιες, τις οποιες και δεν κρυβει. Διευθυντρια του ιδιαιτερου γραφειου του Πρωθυπουργου, η κ. Παπανδρεου υψωσε ενα αδιαπεραστο τειχος μεταξυ εκεινου και του υπολοιπου κοσμου. Αποτελεσμα: Υπουργοι, κομματικα στελεχη, επιχειρηματιες, ακομη και ξενοι αξιωματουχοι αδυνατουν να συναντησουν τον Πρωθυπουργο αν δεν εχουν την ευνοια της συζυγου του η των φιλων της.

    Σαν να μην εφτανε αυτο, η Δημητρα Λιανη δημιουργησε μια πραγματικη αυλη των θαυματων στην επισημη κατοικια του ζευγους - μια πολυτελη βιλα με τρεις πισινες στην Εκαλη - της οποιας η κατασκευη με χρηματα του Δημοσιου προκαλεσε ενα σκανδαλο και μια ερευνα που δεν ολοκληρωθηκε ποτε.

    Στη βιλα εχουν φιλοξενηθει διαφορα προσωπα, απο το χειρομαντη Θωμαδακη και ορισμενες πρωην αεροσυνοδους, φιλες της Δημητρας, που εγιναν ραδιουργες κυριες της αυλης, μεχρι και ιεραρχες της Ορθοδοξης Εκκλησιας, απο τους οποιους ηθελε να περιβαλλεται τον τελευταιο καιρο η συζυγος του Πρωθυπουργου ισως για να σβησει το οχι και τοσο ευσεβες παρελθον που της αποδιδουν".

    [3] 7 ΤΡΙΣ - αγια ζητουν 8 μονες

    ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ αποφαση δικαιωνει 3 μοναστηρια Συσκεψη των αρμοδιων υπουργων θα ψαξει λυση

    ΑΠΟΗΗΜΙΩΣΗ ιση με το 70% του κρατικου προ υπολογισμου απαιτουν απο το ελληνικο Δημοσιο με προσφυγη στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων

    Των ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Τ ο μυθικο ποσο που ξεπερνα τα 7 τρισεκατομμυρια δραχμες (7.640.255.213.120 δρχ.) ζητουν απο το ελληνικο Δημοσιο οχτω μονες με προσφυγη τους στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων. Απαιτουν να τους δοθει ως αποζημιωση για την περιουσια που τους αφαιρεθηκε το 1987 επι υπουργιας Τριτση.

    Το μεγεθος της διεκδικησης των κληρικων εντυπωσιαζει εφοσον ειναι κατι τι μικροτερο απο τις δαπανες του φετινου κρατικου προ υπολογισμου που ειναι 10,9 τρις.

    Η υποθεση, που αποκαλυπτει σημερα η "Ε", μπορει να λαβει δραματικες διαστασεις δεδομενου οτι τρεις απο τις μονες που προσεφυγαν στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο δικαιωθηκαν εν μερει με προδικαστικη αποφαση, η οποια ανοιγει το δρομο για προσφυγη και αλλων μονων στο ιδιο δικαστηριο. Συμφωνα με υπολογισμους του υπουργειου Παιδειας, ο αριθμος τους αγγιζει τις 210. Δικαστικοι κυκλοι, παντως, στους οποιους θεσαμε το θεμα σχολιαζαν ειρωνικα το γεγονος, επισημαινοντας οτι μια τετοια χρηματικη απαιτηση που μπορει να ανατρεψει τον προ υπολογισμο της χωρας γινεται απο ανθρωπους με κατεξοχην πνευματικο λειτουργημα, οι οποιοι μαλιστα φερονται να εχουν απαρνηθει τα εγκοσμια.

    Τη σοβαροτητα του θεματος εχει ηδη αντιληφθει η κυβερνηση που εχει καλεσει εντος των ημερων τους αρμοδιους υπουργους σε μυστικη συσκεψη προκειμενου να αντιμετωπισουν την υποθεση και να στειλουν τις αναγκαιες εξηγησεις στο δικαστηριο, οπως απαιτει το ευρωπα ικο δικαιο. Συμφωνα με πληροφοριες, ο υπουργος Δικαιοσυνης Ι. Ποττακης εχει βρει τη χρυση τομη, την οποια θα εκθεσει στην κυβερνητικη συσκεψη για να αντιμετωπιστει νομικα το θεμα.

    Ας παρουμε ομως τα πραγματα απο την αρχη:

    Στις 9 Δεκεμβριου 1994 το Ευρωπα ικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων εξεδωσε αποφαση (υπ' αριθμ. 10/1993/405. 483-484) με την οποια εκρινε οτι δικαιως τρεις απο τις οχτω μονες που προσεφυγαν, ζητουν την καταργηση των νομων 1700/1987 και 1811/1988, διοτι τους στερουν τις ιδιοκτησιες τους κατα τροπο που προσκρουει στο 1ο Πρωτοκολλο της Ευρωπα ικης Συμβασης των Δικαιωματων του Ανθρωπου. Μαλιστα, συμφωνα με το ιδιο νομοθετικο καθεστως τους αφαιρεθηκε και το δικαιωμα να προσφυγουν στα ελληνικα δικαστηρια. Με την αποφαση αναγνωριζεται οτι η χωρα μας παραβιασε το συγκεκριμενο αρθρο της Συμβασης των Ανθρωπινων Δικαιωματων που αφορα την προστασια των περιουσιακων δικαιων και το αρθρο 6 της ιδιας συμβασης σχετικα με τη μη παροχη δυνατοτητας προσβασεως στα δικαστηρια της Ελλαδας. Το Ευρωπα ικο Δικαστηριο δεν αποφανθηκε σχετικα με το αιτημα των μονων για τη χρηματικη αποζημιωση αλλα εδωσε εξι μηνες προθεσμια στο Δημοσιο και τις μονες για να υποβαλουν τις παρατηρησεις τους η να συναψο!

    υν καποια συμφωνια μεταξυ τους.

    Εμπρος στον κινδυνο να επιδικασει το δικαστηριο την αποζημιωση στις μονες, ο κ. Ποττακης συμφωνα με πληροφοριες θα εισηγηθει στην κυβερνητικη επιτροπη την τροποποιηση του νομου 1700/1987 προκειμενου να αρει την απαγορευση προσφυγης των μονων στα ελληνικα δικαστηρια. Συμφωνα με νομικους κυκλους, αυτο πρεπει να γινει αμεσως, διοτι ετσι θα οδηγηθουν οι μονες που δεν προσεφυγαν ακομη στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο, στην ελληνικη Δικαιοσυνη για να αποφασισει αυτη. Επιπλεον, με τον τροπο αυτο ειναι πιθανο το ενδεχομενο, να ματαιωθει και ο προσδιορισμος της αποζημιωσης απο το Ευρωπα ικο Δικαστηριο για τις μονες που δικαιωθηκαν.

    Στον πυρηνα της προτασης αυτης βρισκεται η σκεψη οτι εφοσον το Δημοσιο δεν μπορει να αποφυγει την ολη διαδικασια για τον προσδιορισμο της αποζημιωσης ειναι προτιμοτερο να επιδιωξει τον προσδιορισμο του ποσου μεσα απο το ελληνικο δικαστικο συστημα που ειναι πιο πολυπλοκο παρα μεσω των απλουστερων, και γι' αυτο δυσμενεστερων για το Δημοσιο, διαδικασιων του Ευρωπα ικου Δικαστηριου.

    Παντα κατα τις ιδιες πληροφοριες, ο κ. Ποττακης θα εισηγηθει να υπολογιστει η αποζημιωση, εαν τελικως δικαιωθουν οι μονες απο την ελληνικη Δικαιοσυνη, με βαση τις περιουσιες τους οι οποιες ειναι κυριως δασικες εκτασεις. Συμφωνα με τη νομοθεσια μας, στις περιπτωσεις των δασικων εκτασεων η αποζημιωση αποτιμαται αναλογα με την τιμη πωλησης της ρετσινης που παραγουν. Τοτε, η αποζημιωση που θα επιδικαστει θα ειναι πολυ μικροτερη των 7 τριεκατομμυριων που διεκδικουν σημερα.

    Αναμεσα στις ιερες μονες που προσεφυγαν ειναι οι Ξενιας Αλμυρου Βολου, Αγιας Λαυρας Καλαβρυτων, Μεταμορφωσεως του Σωτηρος Μετεωρων, Χρυσολεοντισσης Αιγινης και Μεγαλου Σπηλαιου Καλαβρυτων.

    Η Ιερα Μονη της Αγιας Λαυρας Καλαβρυτων ειναι μια απο τις 8 μονες που προσεφυγαν στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων διεκδικωντας αποζημιωση για την περιουσια που τους αφαιρεσε το 1987 ο Αντ. Τριτσης (επανω δεξια)

    [4] ΑΝΟΙΧΤΟ το μετωπο Τζουμακα - Γιαννοπουλου

    Νεες καταγγελιες για τον ΟΕΚ

    Στ. Τζουμακας: Επανελαβε οτι οι καταγγελιες για αλογιστες αγορες οικοπεδων απο τον ΟΕΚ θα ερευνηθουν

    Β. Γιαννοπουλος: Ειχε δηλωσει οτι θα ειναι συνηγορος του Αθ. Χανακουλα στη μηνυση που θα κατατεθει κατα Τζουμακα

    Των Π. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Κ αι νεες καταγγελιες, ακομη και για παρανομο διορισμο εβδομηνταχρονου, αδελφου πρωην υπουργου του ΠΑΣΟΚ στον Οργανισμο Εργατικης Κατοικιας, ακουστηκαν χθες στη Βουλη κατα τη διαρκεια συζητησης επικαιρης ερωτησης.

    Μαλιστα ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στ. Τζουμακας, που απαντησε στον ερωτωντα και καταγγελλοντα ταυτοχρονως βουλευτη της Ν.Δ. Ελ. Παπαγεωργοπουλο υποσχεθηκε να εξετασει και αυτη την καταγγελια.

    Αφορμη οι αιχμες

    Αφορμη για την ερωτηση ηταν οι προσφατες δηλωσεις του κ. Τζουμακα, με τις οποιες αφηνε σαφεις αιχμες κατα του προηγουμενου προεδρου του ΟΕΚ Αθ. Χανακουλα, που ο ιδιος αντικατεστησε, αν και αποτελουσε επιλογη του Ευαγγελου Γιαννοπουλου. Μαλιστα ο κ. Γιαννοπουλος ειχε σπευσει να κατηγορησει τον κ. Τζουμακα για συκοφαντιες και ειχε επισης δηλωσει οτι θα ειναι συνηγορος πολιτικης αγωγης στη μηνυση κατα του κ. Τζουμακα, που εχει δηλωσει οτι προτιθεται να καταθεσει ο κ. Χανακουλας.

    Απο την πλευρα του ο κ. Τζουμακας και χθες, παντα με προσεκτικες διατυπωσεις, επανελαβε στην ουσια τα περι ερευνας καταγγελιων για αλογιστες αγορες οικοπεδων απο τον ΟΕΚ και μαλιστα σε τιμη πολλαπλασια απο την αντικειμενικη που προσδιοριζει η Εφορια.

    Στο σημειο αυτο ο κ. Παπαγεωργοπουλος συμπληρωσε με καταγγελιες για προαγορα οικοπεδων απο ιδιωτες και στη συνεχεια μεταπωληση τους στον ΟΕΚ με σκοπο το υπερβολικο κερδος.

    [5] Αλλαγες στο σχεδιο Κουβελακη - Πεπονη

    Υπο ΜΕΛΕΤΗ παλι ο νομος περι ευθυνης υπουργων στο υπουργειο Δικαιοσυνης

    Η κυβερνηση μελεταει εκ νεου την τροποποιηση του νομου περι ευθυνης υπουργων, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες.

    Η ηγεσια του υπουργειου Δικαιοσυνης φαινεται οτι προσανατολιζεται στην τροποποιηση και του σχεδιου νομου, που ειχε διαμορφωθει επι της υπουργιας του Γ. Κουβελακη στην αρχη και του κ. Αν. Πεπονη στη συνεχεια. Συμφωνα με εγκυρες πηγες αναζητειται τροπος να υπαρχει και προσφυγη σε νεα δικαστικη κριση πλην του Ειδικου Δικαστηριου, ενος ειδους και δευτερου βαθμου δικαιοδοσιας, που σημερα δεν υπαρχει για τα πολιτικα προσωπα.

    Το δευτερο θεμα, που προβληματιζει τον υπουργο Δικαιοσυνης ειναι και αυτο που αποτελεσε σημειο κριτικης του νομοσχεδιου απο την πλευρα της αντιπολιτευσης. Η σημερινη ηγεσια του υπουργειου φαινεται οτι βρισκει υπερβολικο τον αριθμο των 180 βουλευτων, που απαιτειται για την παραπομπη των υπουργων και υφυπουργων και σκεπτεται να μειωσει τον αριθμο. Οι αιτιασεις, παντως, εκεινων που επιθυμουσαν τη μειωση του αριθμου αφορουσαν κυριως το γεγονος οτι ποτε δεν ειναι δυνατον να εξασφαλισθει η αυξημενη αυτη πλειοψηφια και επομενως ανοιγει παραθυρο για την ατιμωρησια των υπουργων.

    Κατα τα αλλα φαινεται οτι θα ισχυουν ολα οσα ειχαν εισηγηθει οι προηγουμενοι υπουργοι Δικαιοσυνης, που μεταξυ αλλων ηταν η καταργηση του σταδιου της προανακρισης στον Αρειο Παγο, η αναδιαρθρωση του θεσμου της παραγραφης και η αλλαγη του θεσμου των κατηγορων βουλευτων, που φαινεται οτι προωθειται η καταργηση τους και η αντικατασταση τους απο τακτικους εισαγγελεις.

    6 προτασεις απο 40 βουλευτες για ανασα 401140ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ στην απαλλαγη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ απο την ασφυκτικη κηδεμονια του Ανδρεα Τ ην αποφαση των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ να "ζωντανεψει" η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, απαλλασσομενη ταυτοχρονα απο την ασφυκτικη κηδεμονια του αρχηγου του κομματος, αποτελει η χθεσινη κινηση σαραντα απο αυτους να υπογραψουν και να προτεινουν για συζητηση σχεδιο κανονισμου λειτουργιας αυτου του οργανου.

    Την πρωτοβουλια ειχαν βουλευτες του "εκσυγχρονιστικου ρευματος" (το κειμενο προσυπεγραψαν οι Κ. Σημιτης, Θ. Παγκαλος και Βασω Παπανδρεου), αλλα βρηκαν ανταποκριση και σε συναδελφους τους οι οποιοι δεν συμφωνουν παντα με τις πολιτικες επιλογες τους και τις τακτικες κινησεις τους. Και αυτο δειχνει την επιθυμια ολων των πλευρων να λειτουργησει καλυτερα η Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Αναλογη προταση ειχαν καταθεσει προ ημερων εξι κεντρογενεις βουλευτες.

    Τι προτεινουν

    Οι βασικοτερες προτασεις του σχεδιου ειναι:

    Το προεδρειο της Κ.Ο. να εκλεγεται καθε δυο χρονια (σημερα εκλεγεται καθε τεσσερα) και ο γραμματεας να εκλεγεται απο το συνολο των βουλευτων με απολυτη πλειοψηφια. Σημερα εκλεγεται απο τα μελη του προεδρειου.

    Οι γυναικες βουλευτες να εκπροσωπουνται στο προεδρειο τουλαχιστον απο ενα μελος.

    Τα μελη του προεδρειου να ειναι ανακλητα με απολυτη πλειοψηφια των βουλευτων.

    Η Κ.Ο. να συνερχεται καθε δυο μηνες και οποτε το ζητησουν ο προεδρος, το προεδρειο η το ενα τεταρτο των μελων της εγγραφως.

    Οι κοινοβουλευτικοι εκπροσωποι να ειναι τρεις και να εκλεγονται για δυο χρονια. Μεχρι σημερα οριζονται απο τον αρχηγο του κομματος.

    Δεν θα ψηφιζονται τα σχεδια νομου αν οι τροπολογιες που το συνοδευουν δεν εχουν συζητηθει στην αρμοδια επιτροπη.

    Ποιοι υπεγραψαν

    Το σχεδιο υπεγραψαν οι εξης βουλευτες: Δ. Αλαμπανος, Ν. Αλευρας, Ελενη Ανουσακη, Λ. Αποστολιδης, Βαγγ. Αργυρης, Β. Γερανιδης, Γ. Γιαννακης, Κ. Διαμαντης, Θ. Δημητρακοπουλος, Γ. Δριβελεγγας, Γ. Δρυς, Σπ. Καλουδης, Σπ. Καραμουτσος, Γ. Καψης, Β. Κεδικογλου, Γ. Κιρκος, Θ. Κολιοπανος, Γ. Κουβελακης, Κ. Λαλος, Μ. Λουκακης, Γ. Α. Μαγκακης, Θ. Ματης, Αλ. Μπαλτας, Β. Μπρακατσουλας, Θ. Παγκαλος, Φρ. Παπαδελλης, Λ. Παπαδημας, Βασω Παπανδρεου, Γ. Πασχαλιδης, Χρ. Παχτας, Χρ. Ροκοφυλλος, Κ. Σημιτης, Στ. Σουμακης, Δ. Σωτηρλης, Κ. Ταταριδης, Δ. Τσετινες, Π. Φουντας, Μ. Φραγκιαδουλακης, Απ. Φωτιαδης.

    Ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης ειπε χθες οτι το πνευμα της ομιλιας του Πρωθυπουργου θα ειναι "οπως παντα ενωτικο". Και ο Α. Τσοχατζοπουλος χαρακτηρισε την προταση των σαραντα βουλευτων "διαδικαστικου χαρακτηρα", η οποια "δεν δημιουργει κανενα προβλημα".

    Την προταση αυτη επικροτησε εμμεσως ο προεδρος του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοπουλος τονιζοντας: "Το ελλειμμα δημοκρατιας που υπαρχει, πρεπει ουσιαστικα να καλυφθει. Και αυτο αφορα τοσο την πολιτικη ζωη και το πολιτικο συστημα οσο και τα πολιτικα κομματα".

    [6] Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Λειλα και Τουρκια ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ προβλημα της Τουρκιας ειναι η βαναυση καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων απο ενα ανελευθερο και αντιδημοκρατικο καθεστως, το οποιο επιζητει την ισοτιμια στην Ευρωπη. Με αυτο το σκεπτικο, το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο συνοδευει την αποφαση για απονομη του βραβειου "Ηαχαροφ" στη Λε ιλα Ηανα. ΕΙΝΑΙ Η ΛΕ ΙΛΑ ΗΑΝΑ, η Κουρδισσα βουλευτινα-μαρτυρας της βαρβαροτητας του σημερινου τουρκικου καθεστωτος. Αντι να βρισκεται στο Κοινοβουλιο, οπου η ψηφος του λαου την εστειλε, βρισκεται στη φυλακη, γιατι ελεγε ανοιχτα τη γνωμη της και υποστηριζε οτι πρεπει να βρεθει ειρηνικη λυση στο προβλημα των Κουρδων. Ολα αυτα για το καθεστως της Αγκυρας συνιστουν "αποσχιστικη προπαγανδα" και την καταδικασε σε 15 χρονων καθειρξη. Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ της Λειλα Ηανα για τους αγωνες της υπερ των ανθρωπινων δικαιωματων των Κουρδων και γενικοτερα των μειονοτητων, ειναι μια ευθεια καταδικη του σημερινου καταπιεστικου καθεστωτος. Και ειναι μια συμβολικη δικαιωση και αναγνωριση των αγωνων του σφαγιαζομενου κουρδικου λαου. ΠΡΕΠΕΙ το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο να σταθει ανυποχωρητο στις προηγουμενες αποφασεις του και να μην στερξει σε οποια παζαρια επιχειρηθουν για να καμφθει και να ψηφισει την τελωνειακη ενωση της Τουρκιας με την Ευρωπα ικη Ενωση. ΔΕΝ ΠΑΗΑΡΕΥΟΝΤΑΙ και δεν εξαγοραζονται τα ανθρωπινα δικαιωματα. Αλιμονο αν το εκλεγμενο απο τους ευρωπα ικους λαους Ευρωκοινοβουλιο βγαλει στο παζαρι τις αρχες της Ευρωπης και τις θυσιασει στις λογιστικες πραξεις των συμφεροντων. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να συνδεθει με την ευρωπα ικη οικογενεια η Τουρκια, οσο εχει φυλακισμενους βουλευτες, οσο διωκει την ελευθερη εκφραση, καταδιωκει και βασανιζει πολιτες της, αφανιζει χωρια ολοκληρα στο ονομα της φασιστικης "εθνοκαθαρσης". ΑΝ ΣΕ ΟΛΑ αυτα το Ευρωκοινοβουλιο κλεισει τα ματια του και διαπραξει "το μοιραιο ιστορικο λαθος", τοτε κλονιζεται η αξιοπιστια του και η αξιοπιστια της Ευρωπα ικης Ενωσης, οπως ειπε και ο ευρωβουλευτης καθηγητης Δημ. Τσατσος.

    [7] Το κορμιν, το κορμιον και "ασ' τους να κουρευονται"... Τ

    ου ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΗΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

    Με την πεμπτη προ της εσχατης ερωτηση της, η εμπειρη δημοσιογραφος ρωτησε την απειρη πολιτευομενη, αν θα πολιτευτει. Και αυτη απηντησε. Μην απαντωντας μεν, αλλα ουσιαστικα επιβεβαιωνοντας τη φημολογια, τους ευσεβεις (η μηπως ασεβεισ;) ποθους της, καθως και την πρωθυπουργικη διαθεση. Να σημειωθει, οτι γενικως σε τοιουτου ειδους ερωτησεις, εαν δεν διδεται κατηγορηματικοτατα αρνητικη απαντηση, "προκυπτει" καταφαση. Ε, και; Γιατι τοσο ενδιαφερον; Γιατι τοση πιεση; Γιατι τοσο "εξαιρετικη" μεταχειριση της συγκεκριμενης κυριασ; Γιατι "το πιστολι στον κροταφο"; Γιατι "δεν την αφηνουμε στην ησυχια της"; Γιατι δεν επιτρεπουμε "να ερθει το πληρωμα του χρονου"; Γιατι τοση ανανδρια; Οχι, τουτο το τελευταιο δεν το εξεφωνησε αυτη τη φορα. Δεν το εχει, αλλωστε, πει η ιδια, αλλα ο συμβιος της. Περισσοτερο απο μια φορα δε, και σε παρομοιες περιστασεις.

    Παρεμεινε σε εκκρεμοτητα απο την προηγηθεισα παραγραφο, ολοκληρη σειρα ερωτησεων. Επειδη δεν οπλοφορουμε, αρα εις ουδεμιας τον κροταφο θετουμε περιστροφο η πιστολι. Επειδη ουδεμιαν πιεζουμε και ουδεμιαν υπαγουμε σε "διακριτικη" μεταχειριση. Επειδη δεν αισθανομαστε οτι φερομαστε ανανδρως σε ενα πανισχυρο - απο τα ισχυροτερα στη χωρα μας, ειναι η αληθεια - προσωπο, επειδη... επειδη... επειδη... δια ταυτα, απλως οφειλουμε να συναγαγουμε τα συμπερασματα μας επι της ουσιας των πραγματων, ωστε να μην περιοριζομαστε στα επιφαινομενα. Υπο ομαλες (κομματικες) συνθηκες, μικρο η περιορισμενο ενδιαφερον θα παρουσιαζαν οι πολιτευτικες ανησυχιες της συζυγου του οιουδηποτε πολιτικου. Εξελεγη βουλευτης η κ. Φωτεινη, η και συζυγος του Στεφ. Στεφανοπυλου. Δεν εγινε δα το "σωσε" στην ΠΟΛ.ΑΝ.!

    Εν προκειμενω, ομως, το ανδρε ικο ΠΑΣΟΚ εχει περιελθει σε μεταβατικη φαση αναμενοντας την ανευ Ανδρεα εποχη. Ειδικοτερα αυτη την περιοδο, η με θρησκευτικη ευλαβεια σχολαστικη τηρηση των τυπικων διαδικασιων στη λειτουργια του οργανισμου, ειναι αναγκαια. Αποτελει τον απαραιτητο ορο για την ομαλη εξελιξη των κομματικων υποθεσεων. Ο οποιος πρωθυπουργικος κυκλος, συγκροτουμενος απο τους οποιους, συνιστα αποφασιστικο παραγοντα των διεργασιων. Ε, λοιπον, η εκπληκτικως φλυαρη απαντηση της κυριας στην επιμαχη ερωτηση, οδηγει σε ενα -τουλαχιστον- αμαχητο συμπερασμα: Το ζευγος αδιαφορει ολοκληρωτικως και "εγγραφει" οπου δει (η οπου το βολευει η οπου "γουσταρει") την ουσια της δημοκρατικης λειτουργιας του δυσμοιρου (και φθινοντος) Κινηματος.

    Και εξηγουμαστε: Ολοι οι υποστηρικτες του ζευγους (ευνουχοι η μη, παλιατσοι η μη, γελωτοποιοι η μη, δανειστες η μη) ερωτωμενοι περι της πετρας του (πολιτευτικου) σκανδαλου, καταφευγουν στην επικληση των καταστατικων προβλεψεων: Προταση δηλαδη υποψηφιοτητων απο τη βαση. Εγκριση απο τα μεσαια οργανα. Αποφαση απο την Κεντρικη Επιτροπη. Γνωστη η διαδρομη. Κι ομως, παραπομπη σε αυτη τη διαδρομη δεν εγινε απο τη συνεντευξιασθεισα. Παρα το γεγονος οτι, αν αυτοπαραπεμποταν, θα αφοπλιζε ολους τους επικριτες και ολους τους αμφισβητιες. Εμμεσως αυτοτοποθετηθηκε (με τις ευλογιες του "ελεγχομενου" συζυγου, προφανως) σε διακεκριμενη, σε εξαιρετικη θεση, σε αριστινδην επιλογη.

    Αν συνδυασουμε αυτη την αναμφισβητητη διαπιστωση με την επιμονως προβαλλομενη αποψη (Μονο αποψη; Περι βεβαιοτητος προκειται) οτι "Αυτη" κι οχι η επιστημη, ο Γιακουμπ, ο Θεος, η Παναγια της Τηνου, η Προυσιωτισσα, η Τρυπητη, η Κρεμαστη, η Σουμελα εσωσε τη ζωη του Αντρεα, οδηγουμαστε σε μια σκηνοθετημενη αποπειρα η εκστρατεια η μεθοδευση να θεωρηθει η κυρια ως ον χρηζον ειδικης (και ευνο ικης) μεταχειρισεως κατα τα παντα, οσα την αφορουν και οσα την ενδιαφερουν. Της οφειλουν. Αν δεν της οφειλουμε ολοι, της οφειλουν οι οπαδοι του συζυγου της. Οι οποιοι και δεν θα απεμπλακουν ευκολως απο αυτην, αφου πλεον προωθειται, προβαλλεται (ου μην και επιβαλλεται) ως πολιτικη κληρονομος του. Αλλωστε εχει ηδη καταστει κληρονομος εν ζωη του κληρονομηθησομενου, οσον αφορα τις υλικες αξιες. Το ...υπονοουμενο αναφερεται στο Μεγαραγραμπελη και τα παραφερναλια του. Τα πεδραλμδοδοβαρικα μελλοδραματικα για το κορμι της (μεσαιωνικως: κορμιν, μεταγενεστερως: κορμιον που ειναι υποκοριστικο του αρχαιου!

    κορμος, το οποιο προερχεται απο τ ο ρημα κειρω που σημαινει κουρευω, εξ ου και το "ασ' τους να κουρευονται...") εκτος, λοιπον, του οτι ετυχαν της πληρους αποδοχης και επιδοκιμασιας του συζυγου, αναγορευτηκαν και σε πανισχυρο "διαβατηριο" ως προς τα περαιτερω. Η εγκεκριμενη απ' αυτον και εκ των προτερων, προφανως, χρηση χαρακτηριστικων εκτιμησεων εχει ολως ιδιαιτερη σημασια. Δεν επιτρεπεται δε να περασει απαρατηρητη.

    Αναφερομαστε βεβαιως στις ελαφρως ασυντακτες, αλλα παντως κατανοητες και "ευαναγνωστες" φρασεις του προς την κυρια, οπως μας τις μετεφερε αυτη, τη ευγενει φροντιδι της συνομιλητριας συναδελφου μας. "Καποια στιγμη θυμησου με". Φερεται ειπων ο Ανδρεας στη Δημητρα. Και -ομοιως φερεται οτι- συνεχισε: "Αυτη η ιστορια (των φωτογραφιων κυριως) δεν ξερεις σε ποσο καλο θα σου βγει... Εχω πολιτικο αισθητηριο! Παρακαλω ακουσε το! Δεν θελω να στενοχωρηθεις! Αυτη η ιστορια, αυτου του ειδους ο πολεμος εσενα θα σε βγαλει νικητρια...". Αναμετραται -αλλοις λογοις- "Αυτη" με τους κακους, με το πνευμα του Κακου. Αλλα με τη βοηθεια του Θεου (που της χτυπησε την πορτα στο Χερφιλντ και με τον οποιο συνομιλει καθημερινως στο ναλδριο του Αγιου Δημητρανδρεα επι πολλες ωρες) θα ηγηθει του Λαου ωστε να συνεχισει το (ημιτελες) εργο του συζυγου της.

    Υπερβαλλουμε; Δεν νομιζουμε. Ηδη εχει τεθει το πλαισιο. Εντος αυτου του πλαισιου θα φιλοτεχνηθει η πολιτικη προσωπογραφια της. Η Ορθοδοξια αναγορευεται σε πολιτικη συνιστωσα της Βαλκανικης, συμφωνα με τη δικη της συλληψη. Παιδαριωδης ενδεχομενως η εδραιωση ιδεολογιας. Πλην ομως, σημασια εχει η προθεση, η επιθυμια, οι επιλογες. Η σωτειρα (θηλυκο του ορου ο σωτηρας) του Ανδρεα, ανεξαρτητως του ειδους της πολιτικης κουλτουρας που εκπεμπει και αδιαφορουσα ολοσχερως για τις επιπτωσεις (θα υπαρξουν αραγε επιχειρα καποτε;) των αμετρων φιλοδοξιων της, εκτιναχθηκε προς τα εμπρος και προς τα πανω. Οι λοιποι αμεσα ενδιαφερομενοι υπνωττουν η εχουν πανικοβληθει; Αγνωστον...

    [8] Το ζευγος αδιαφορει και "εγγραφει" οπου δει την ουσια της δημοκρατικης λειτουργιας του δυσμοιρου Κινηματος

    ΕΛ.ΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ... Ειναι γεγονος αδιαμφισβητητο, οτι ως χωρα διεκδικουμε αν οχι βραβειο, μια απο τις πρωτες θεσεις στην κλιμακα του... παραλογισμου. Α, ολα κι ολα, μπορει να ξεπερναμε αδιαφορα η χωρις πολλες πολλες αντιρρησεις ενα μεγαλο προβλημα, αλλα αν μας θιξουν το εγω μας, η αυτο που νομιζουμε οτι εκφραζει το εγω μας, ειμαστε ικανοι να κανουμε εγκλημα.

    Μπορει για παραδειγμα να μας ενοχλει η λιτοτητα, αλλα τι να κανουμε, τωρα την καταπινουμε... Μπορει να μας ταλαιπωρει η ανοργανωσια και η κακομοιρια του κρατους, αλλα κανουμε υπομονη περιμενοντας την εξ υψους σωτηρια... Αλλα μη μας θιξεις την ομαδα, γιατι ειμαστε σε θεση να τα κανουμε ολα μπαχαλο... Και καλα για την ομαδα. Τωρα το μειζον θεμα ειναι η... αστυνομια. Μη μας θιξετε την αστυνομια, μην τολμησετε να μας αφησετε χωρις προστασια, γιατι θα γινει αναστα ο Κυριος...

    Μπορει να μη βγαινουμε πια στους δρομους να διαδηλωσουμε για περισσοτερη δημοκρατια, για περισσοτερα δικαιωματα, για καλυτερες συνθηκες δουλειας, για τη μιζερια και τη σηψη που μας πνιγει, αλλα δεν θα αφησουμε δρομο για δρομο ανοιχτο για χαρη της ...αστυνομιας. Πανε πια αυτα που ξερατε, αυτα τα αντιδημοκρατικα συνθηματα περι μπατσων κ.λπ., σε λιγο θα τα δινουμε ολα για ...καλυτερη προστασια, για μεγαλυτερη ασφαλεια.

    Ποιος το φανταζοταν οτι στη χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας, που μεχρι πριν απο μερικα χρονια εβλεπες χωροφυλακα κι αλλαζες δρομο η σ' επιανε κρυος ιδρωτας, θα εφτανε μια μερα οπου θα κλειναμε τους δρομους και θα διαδηλωναμε στους δρομους για να μην απομακρυνθει απο την περιοχη μας το αστυνομικο τμημα... Ποιος θα το φανταζοταν οτι λιγο πριν απο το 2000, το μειζον προβλημα των νεοελληλων, αυτο για το οποιο ειναι διατεθειμενοι να κινητοποιηθουν, ειναι η ...καλυτερη αστυνομευση, ο μεγαλυτερος αριθμος αστυφυλακων...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [9] Διπλα του οι φροντιστες

    Τοσο ο ιδιος οσο και οι συναδελφοι του προσφερονται να βοηθησουν τον Αιθιοπα δημοσιογραφο ειτε καταθετοντας κατα την ανακριτικη διαδικασια ειτε παρισταμενοι ως μαρτυρες υπερασπισης στη δικη του: Μας διαβεβαιωσε γι' αυτο σχετικα ο ιπταμενος φροντιστης Γιωργος Κοζαλτης, μελος του πληρωματος του Μποινγκ 747. "Αν ειχαμε τη δυνατοτητα να ξερουμε στη διαρκεια της πτησης οτι ο ανθρωπος αυτος ηταν οντως πολιτικος προσφυγας, θα ειχε ισως αλλη εξελιξη η ολη υποθεση", μας ειπε χαρακτηριστικα.

    Η Διεθνης Αμνηστια επιβεβαιωνει τα λεγομενα του για την πολιτικη κατασταση στη χωρα του. Η ΕΣΗΕΑ κανει ο,τι μπορει για να τον βοηθησει

    ΕΣΗΕΑ: Πραξη καταγγελιας

    Η ΕΣΗΕΑ παρενεβη αμεσως στην υποθεση του Μεκμπισι Μελαχου-Σαμσου Καμπρε, περα απο την προχθεσινη επισκεψη στον κρατουμενο Αιθιοπα αντικαθεστωτικο στο αστυνομικο τμημα του αεροδρομιου που πραγματοποιησαν, για να φροντισουν για την ιατρικη περιθαλψη του και να δηλωσουν οτι το συνδικαλιστικο οργανο των Ελληνων δημοσιογραφων παρακολουθει απο κοντα την υποθεση, ο αντιπροεδρος Νικος Κιαος και το μελος του Δ.Σ. Γιωργος Μερμηγκας (προς τιμη μας το γεγονος οτι ειναι και οι δυο ανθρωποι της "Ε"). Η ΕΣΗΕΑ επικοινωνησε με τους αρμοδιους υπουργους και ζητησε να επιληφθουν, ωστε να παρασχεθει καθε φροντιδα στον κρατουμενο ξενο δημοσιογραφο. Νομικοι συμβουλοι της Ενωσης Συντακτων οριστηκε να παραστουν, επισης, κατα τη σημερινη ανακριση του Αιθιοπα δημοσιογραφου, ενω η ΕΣΗΕΑ ερευνα, επισης, τα οσα συνεβησαν (σχετικα με το ρολο των παροντων δημοσιογραφων) κατα τη συλληψη του στο αεροδρομιο του Ελληνικου.

    Η "επιστροφη" στην Αιθιοπια εγκυμονει κινδυνους για τον αντικαθεστωτικο δημοσιογραφο

    Διεθνης συμπαθεια

    Με χθεσινο τηλεφωνημα του στα γραφεια της Διεθνους Αμνηστιας στην Αθηνα, επανελαβε ο αντικαθεστωτικος Αιθιοπας δημοσιογραφος Μεκμπισι Μελαχου την εκκληση του να του χορηγηθει πολιτικο ασυλο στην Ελλαδα. Και η Διεθνης Αμνηστια, με ανακοινωση της που εξεδωσε και κυκλοφορησε αμεσως απο τα γραφεια της σε ολον τον κοσμο, απευθυνει με τη σειρα της εκκληση προς τις ελληνικες αρχες να μη τον εκδωσουν στην Αιθιοπια. "Η κατασταση των ανθρωπινων δικαιωματων στην Αιθιοπια παρεχει βασιμες υποψιες οτι στη χωρα αυτη κινδυνευει η σωματικη και ψυχικη ακεραιοτητα του Μεκμπισι Μελαχου, ακομη και η ιδια η ζωη του, μια και η θανατικη ποινη ισχυει ακομα. Ανεξαρτητα απο τις τυχον ποινες που θα του επιβληθουν απο τα ελληνικα δικαστηρια, να μην εκδοθει στη χωρα του πριν η αιτηση του για πολιτικο ασυλο κριθει απο την ελληνικη Δικαιοσυνη", επισημαινε η Διεθνης Αμνηστια. Και παραθετει τα εξης στοιχεια απο εκθεση της για την Αιθιοπια, που εξεδωσε τον περασμενο Απριλιο: Περισσοτεροι απο 100 δημοσιογραφοι εχουν συλληφθει απο το 1992, μετα την ψηφιση του νομου για την "ελευθερια του Τυπου" απο την αιθιοπικη κυβερνηση. Δυο απο αυτους εχουν "εξαφανιστει", αρκετοι εχουν καταδικαστει σε φυλακιση και ορισμενοι εχουν καταγγειλει ξυλοδαρμους και κρατηση στην απομονωση, σε υπογεια σκοτεινα κελλια. Εκατονταδες μελη κομματων της αντιπολιτευσης κρατουνται στις φυλακες λογω των (ειρηνικων) πολιτικων τους δραστηριοτητων. Μερικοι εχουν περασει απο ανεντιμες δικες. Δεκαδες αντιπαλοι της κυβερνησης εχουν "εξαφανιστει", τα ονοματα αρκετων απο τους οποιους διαθετει η Διεθνης Αμνηστια. Στη διαθεση της οργανωσης βρισκονται ακομη μαρτυριες για χρηση βασανιστηριων στα μυστικα στρατοπεδα συγκεντρωσης που διατηρει το καθεστως, καθως και τα ονοματα 10 ανυπερασπιστων πολιτων που δολοφονηθηκαν απο τις δυναμεις της κυβερνησης.

    "Οπως το δει ο καθενας"

    Με σχετικη κατανοηση αντιμετωπιζει η κυβερνηση το θεμα του "συμπαθους αεροπειρατη", αντικαθεστωτικου Αιθιοπα δημοσιογραφου Μεκμπισι Μελαχου. Αυτο τουλαχιστον προκυπτει απο τις σχετικες δηλωσεις του υπουργου Τυπου και ΜΜΕ Τηλεμαχου Χυτηρη κατα τη χθεσινη ενημερωση των πολιτικων συντακτων και ανταποκριτων ξενου Τυπου:

    "Δεν προκειται ειπε ο κ. Χυτηρης για μια αεροπειρατεια, οπως γνωριζουμε οτι ειναι η αεροπειρατεια. Προκειται για μια απαραδεκτη πραξη του συγκεκριμενου επιβατη. Το θεμα βρισκεται πολυ σωστα στη Δικαιοσυνη. Ενηργησαν πολυ σωστα οι αρχες. Απο την αλλη μερια, ο συγκεκριμενος επιβατης εκανε και καποιες δηλωσεις, τις οποιες μπορει αλλοι να δουν με συμπαθεια, αλλοι χωρις συμπαθεια. Πιστευω, παντως, οτι το θεμα αυτο εξελισσεται καλα συμφωνα με τα λεγομενα και του ιδιου".

    Δημοσιογραφος: "Ηητησε ασυλο;".

    Χυτηρης: "Οχι. Προκειται αυριο (ς.ς.: σημερα) το πρωι να παρουσιαστει στον ανακριτη".

    Ειπε ακομη: "Μπορει να συμφωνησουμε σε κατι τετοιο, αλλα ταυτοχρονα δεν μπορουμε να παραβλεψουμε την πραξη, η οποια ουτως η αλλως εγινε. Και η οποια αν δεν αντιμετωπιζοταν ετσι οπως αντιμετωπιστηκε, δεν ξερουμε και τι συνεπειες θα ειχε. Και εν παση περιπτωσει οπως καταλαβαινετε εχουμε και το ενδιαφερον του εξωτερικου για τετοιες πραξεις, οταν γινονται επι ελληνικου εδαφους".

    Δημ.: "Η κυβερνηση σκοπευει να του δοθει ασυλο;".

    Χυτ.: "Θα δουμε. Δεν ειναι της στιγμης αυτο".

    ΔΗΜ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

    [10] "10 δις. το χρονο η τομη στην υγεια"

    "Ειναι περιεργο", δηλωσε στην "Ε" ο υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος, "πως ενω ολοι γνωριζουν οτι το νομοσχεδιο, περαν του οτι ειναι πληρως τεχνοκρατικα δομημενο, αφου στηριζεται σε ομοφωνια προτασεων ειδικων, παριστανουν οτι αγνοουν πως εχει και πληρη οικονομοτεχνικη στηριξη, αποτελεσμα επιστημονικων δεδομενων που εχουν επεξεργαστει ειδικοι εμπειρογνωμονες".

    "Εσκεμμενα", συνεχισε, "συγχεουν το νομοσχεδιο με τα 121 δις., τα οποια αφορουν τη συνολικη τομη στην υγεια. Το κοστος της λειτουργικοτητας του συστηματος ανερχεται σε 10 δις. Για τα υπολοιπα 111 ειναι αυτα που αφορουν τις υποδομες, δηλαδη εξοπλισμους πασης φυσεως και χρηματοδοτουνται απο το Β πακετο Ντελορ, το Ειδικο Κοινοτικο Ταμειο και απο τις δημοσιες επενδυσεις, και δεν αφορουν το νομοσχεδιο".

    "Το σχεδιο νομου αφορα τη δαπανη για τον οικογενειακο γιατρο, η εφαρμογη του οποιου θα αρχισει σταδιακα απο το '96, και το '97 θα αρχισει η επεκταση του, οταν θα εχουν ερθει τα κερδη απο τον περιορισμο των δαπανων που θα επιφερει η λειτουργια του ΕΦΥ. Αυτο θα επιτευχθει με ελεγχο των προμηθειων, της καταναλωσης φαρμακων, την ποιοτητα των παρεχομενων υπηρεσιων και των εξετασεων πασης φυσεως".

    Εφ' οσον τα ταμεια θα πληρωσουν τους οικογενειακους γιατρους, με το κερδος που θα υπαρχει απο την περιστολη των δαπανων, δεν θα χρειαστει να ζητησουμε αυξηση των ασφαλιστρων. Πολυ περισσοτερο, οταν ειναι γνωστο οτι η εφαρμογη του θεσμου ειναι σταδιακη. Δεν θα υπαρξει κλυδωνισμος στο συστημα".

    "Για το λογο αυτο ειπαμε οτι εφαρμοζουμε συγκεκριμενο σχεδιο, του οποιου τα σταδια και ο ρυθμος εκτελεσης θα ειναι συγκεκριμενος. Καθε συζητηση λοιπον επι του θεματος ειναι εκ του πονηρου".

    [11] Εκκληση Μπαλαφα: Σταθειτε πλαι μου

    Γιωργος Μπαλαφας απο το κελλι: "Παιρνουν εκδικηση για την περσινη μου αθωωση"

    "Δηλωνω οτι θα αγωνιστω με καθε μεσο για να σταματησω την εξοντωση μου. Εχουν καταφερει να πληξουν ανεπανορθωτα τη φυσικη μου υπαρξη. Ομως την αδιαπραγματευτη αναγκη μου για την υπερασπιση θεμελιακων αξιων για την υπαρξη του ελευθερου ανθρωπου, δεν θα καταφερουν ποτε να τη θιξουν καν". Αυτη ειναι η κατακλειδα σε επιστολη του Γιωργου Μπαλαφα απο τις φυλακες Κορυδαλλου, με την οποια καλει "τους ελευθερους ανθρωπους να σταθουν πλαι μου και στην παρουσα φαση αυτης της διαδικασιας εξοντωσης μου", καθως και "τους φοιτητες της Νομικης κι ολους οσους ενδιαφερονται να προμηθευτουν τη μαγνητοσκοπηση της δικης, ωστε να εχουν ενα απτο παραδειγμα του πως διεξαγεται μια δικη με προαποφασισμενο αποτελεσμα".

    Με την ιδια επιστολη κανει εκκληση "στους σημερινους διαχειριστες της εξουσιας να βαλουν φρενο στα παρακρατικα κυκλωματα, που με τους θυλακες που διαθετουν μεσα σε επισημες κρατικες υπηρεσιες καταφερνουν ακομα και αποφασεις της επιλογης τους".

    Αναμεσα σε αλλα γραφει:

    "Ειμαι αθωος με ποινη καθειρξης δεκα χρονια. Επιτελους, το νερο μπηκε στο αυλακι. Με ανακουφιση δεχτηκαν την αποφαση για την καταδικη μου οσοι χρονια την επιδιωκαν. Τη θεωρουν προκριμα για τις επομενες. Παιρνουν εκδικηση για την περσινη αθωωση, για την περσινη αποφυλακιση μου, που την εξελαβαν ως εκβιαστικη προς το κρατος και τους θεσμους του, αφου εγινε υστερα απο απεργια πεινας 62 ημερων. Εκπληρωνουν τις υποχρεωσεις τους προς τα αφεντικα τους, τις ΗΠΑ.

    "Επιτελους καταφεραν να στησουν ενα δικαστηριο δικο τους. Χρειαστηκε να αντικαταστησουν προς τουτο και ενα μελος του, ενω η δικη ειχε αρχισει. Το ονομα του προεδρου θα μεινει στην ιστορια. Τον χαρακτηριζει ο ακομψος και απροκαλυπτος τροπος που διεκπεραιωσε την εντολη, που με προθυμια αποδεχτηκε. Καθ' ολη τη διαρκεια της διαδικασιας του ηταν αδυνατο να συγκρατηθει, να αποκρυψει την προειλημμενη αποφαση, ακομα και σε ο,τι αφορουσε το υψος της ποινης. Ολη η αποδεικτικη διαδικασια δεν του ειπε τιποτα. Ως κι ο εισαγγελεας της εδρας γελουσε οταν ο κ. Μαυρογενης εκφωνουσε την αποφαση και το σκεπτικο της.

    "Επιτελους, ο στοχος τους επετευχθη. Ειμαι ξανα στη φυλακη. Και δεν τους εφτανε αυτο. Απο τα κρατητηρια της Ασφαλειας οπου μεταφερθηκα μεθοδευσαν τη μεταγωγη μου στην απομακρυσμενη φυλακη της Αλικαρνασσου, θελοντας ετσι να με απομονωσουν απο το κινημα συμπαραστασης, τους συνηγορους μου, τους συγγενεις μου. Η κραυγαλεα και αστραπιαια αντιδραση ολων αυτων εμποδισε την απροκαλυπτη αυτη προσπαθεια να με εξοντωσουν με καθε τροπο".

    [12] ΓΣΕΕ: 1,5 εκ. Ελληνες ζουν σε συνθηκες φτωχειας Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Διευρυνεται καθημερινως το χασμα μεταξυ κυβερνησης- εργαζομενων. Μετα την πληρη αποτυχια του διαλογου, που ειχαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με τους οικονομικους υπουργους για την οικονομικη πολιτικη, μετωπο διαμορφωνει τωρα η εργατικη πλευρα και κατα της νομοθετικης παρεμβασης του υπουργου Εργασιας-Κοινωνικων Ασφαλισεων στη δικαστικη διαφορα μεταξυ ΔΕΗ- συνταξιουχων επιχειρησης. Αναλυτικα:

    Με αισθηματα οργης και αγανακτησης, οι ηγεσιες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αντιμετωπιζουν τη συνολικη απορριψη των αιτηματων των εργαζομενων απο τους αρμοδιους οικονομικους παραγοντες, γεγονος που προοιωνιζεται εντονες αντιπαραθεσεις με την κυβερνηση. Ηητουν 17% και 12% Ηδη η ΑΔΕΔΥ απεναντι στην εισοδηματικη πολιτικη του 2,5% συν 2,5% διεκδικει αυξησεις της ταξης του 17% και οργανωνει προειδοποιητικη 3ωρη σταση εργασιας, ενω η ΓΣΕΕ, τη Δευτερα, καθοριζει το ποσοστο αυξησης που θα διεκδικησει για το 1996 ποσοστο που θα κινηθει στο 11%-12%, οεπριδοποιωντας ταυτοχρονα για διοργανωση κινητοποιησεων.

    Πολιτικα τα χαρακτηριστικα της επερχομενης συγκρουσης: Αρκει η αποφαση της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, συμφωνα με την οποια ζητειται ο τερματισμος της 10χρονης λιτοτητας, ριζικη φορολογικη μεταρρυθμιση (η συμμετοχη των μισθωτων στους φορους το 1995 ανερχεται στο 46,2%, των συνταξιουχων στο 19,9%, των εμπορων και βιομηχανων στο 20,8% και των εισοδηματιων μολις το 4,5%). Ενισχυση του κοινωνικου κρατους και στροφη στην αναπτυξη και απασχοληση. Και, βεβαιως, επισημαινεται το στοιχειο που προβαλλει η ΓΣΕΕ:

    Εναμισυ (1,5) εκατομμυριο Ελληνες, ζουν ηδη σε συνθηκες φτωχειας. Το "κυνηγι" των αριθμων (εκτιμα η συνομοσπονδια) μειωνει ηδη την κοινωνικη ανοχη και απειλει να διασπασει τον κοινωνικο ιστο, εντεινοντας παραλληλα τα φαινομενα "αποκλεισμου" και περιθωριοποιησης τμηματων του πληθυσμου. Και η ΓΣΕΕ καταληγει:

    "Η κυβερνητικη και εργοδοτικη αντιληψη, που θελει μηχανιστικα τη σταθεροποιηση να προηγειται της αναπτυξης και αυτη να προηγειται της κοινωνικης προστασιας, ερχεται σε ευθεια αντιθεση με τις απαιτησεις της πραγματικοτητας και τις επιδιωξεις για οικονομικη αποτελεσματικοτητα, για μια δικαιοτερη κοινωνια". Κατα Τζουμακα για ΔΕΗ Ενταση και απειλη απεργιων στη ΔΕΗ προκαλεσε τροπολογια που προωθει στη Βουλη ο Στ. Τζουμακας, με την οποια καταργουνται δικαστικες αποφασεις για αυξηση των συνταξεων περαν της εισοδηματικης πολιτικης.

    Για το θεμα αυτο εκτακτως συνεδριασαν χθες εκπροσωποι της ΓΣΕΕ, των ομοσπονδιων των ΔΕΚΟ, των Τραπεζων, της Ομοσπονδιας Συνταξιουχων ΙΚΑ-ΟΚΑ και της Γραμματειας Ασφαλιστικης Πολιτικης, και διαπιστωσαν οτι:

    Η παρεμβαση ειναι πληρης νομικων κενων, εχει σαν αποτελεσμα τη θωρακιση των αντιασφαλιστικων νομων 1902/90 και 2084/92, ωστε οι αυξησεις ολων των συνταξεων των ασφαλισμενων, συμπεριλαμβανομενων και του ΙΚΑ, να γινεται με βαση την εισοδηματικη πολιτικη που ισχυει για το Δημοσιο.

    Ακολουθως, επισημαινεται πως το προβλημα που δημιουργειται ειναι μειζονος πολιτικης σημασιας για τη φερεγγυοτητα και τις στοχευσεις της κυβερνησης, καθως:

    Η κυβερνηση εχει υποσχεθει την ακυρωση των αντιασφαλιστικων ρυθμισεων που ψηφιστηκαν το διαστημα 1990-92 απο τη Ν.Δ.

    Ο υπουργος Εργασιας εξηγγειλε την επανασυνδεση των κατωτερων συνταξεων με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη.

    Δημιουργειται προηγουμενο νομοθετικων παρεμβασεων επι δικαστικων αποφασεων που δικαιωνουν προσφυγες εργαζομενων.

    Και οι εκπροσωποι εργαζομενων- συνταξιουχων καταληγουν με την υπογραμμιση οτι:

    Οι ασφαλισμενοι ολων των ασφαλιστικων ταμειων θιγονται αμεσα απο αυτη την τροπολογια, στον βαθμο που προωθηθει και θα αποτελεσει κεντρικο ζητημα αγωνιστικων κινητοποιησεων του συνολου του συνδικαλιστικου κινηματος και της συντονιστικης επιτροπης συνταξιουχων.

    [13] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: 150 δις. το επομενο δεκαημερο - 66 δις. μεχρι τελος του χρονου - στο 80% η απορροφητικοτητα

    Ξαφνικα αρχισε η ροη των ΕΨU

    π ιΤ π π ι ιο 80% θα προσεγγισει ο ρυθμος απορροφησης για τα κονδυλια του Κοινοτικου Πλαισιου Στηριξης το 1995. Στη διετια 1994-95 ο ρυθμος αυτος περιοριζεται στο 55%.

    Αυτο δηλωσε χθες ο αναπληρωτης υωπουργος Εθνικης Οικονομιας Γ. Ανωμεωριτης, ο οποιος προσθεσε οτι στο επομενο δεκαημερο θα καταβληθουν απο την Ευωρωπα ικη Επιτροπη 500 εκατ. ΕΨU (περιωπου 151 δις. δρχ.,), ενω μεχρι το τελος του χρονου θα εχουν καταβληθει αλλα 220 εωκατ. ΕΨU (περιπου 66 δις. δρχ.).

    Ακομη, ο υπουργος ειπε οτι η απορωροφητικοτητα για τα κοινοτικα κονδυλια θα αυξηθει σημαντικα τους επομενους μηνες και χαρακτηριστικα επισημανε οτι στη διαρκεια του 1995 εχουν δημοπρατηωθει 161 εργολαβιες που αφορουν τα μεγαωλα εργα και 5.500 εργολαβιες για τα λεγοωμενα μεσαια εργα.

    Δυο νεοι φορεις

    Ο κ. Ανωμεριτης εδωσε, επισης, στη δημοσιοτητα τα σχεδια νομου, με τα οωποια προβλεπεται η συσταση "Ελληνιωκου Κεντρου Επενδυσεων", που θα εχει ως στοχο την προσελκυση επενδυτικων κεφαλαιων, καθως και η "Μοναδα Ορωγανωσης του Κοινοτικου Πλαισιου Στηριωξης", που θα ασχολειται με τη διαχειριση των προγραμματων που συγχρηματοδοωτουνται απο την Ευρωπα ικη Ενωση.

    Στο ιδιο πλαισιο εκσυγχρονισμου διαωχειρισης κονδυλιων και παρακολουθησης εκτελεσης των εργων δημιουργειται στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας διοικητιωκο πληροφοριακο συστημα, που θα διαωσυνδεσει το υπουργειο με τς 13 περιφεωρειες της χωρας, με ολες τις αρμοδιες υωπηρεσιες και ολα τα υπουργεια, ωστε να υπαρχει μια πληρης καθημερινη εικονα των εργων ανα την Ελλαδα.

    [14] Συνηθισμενος... Την πικρια του για το οτι ορισμενες σημαντικες πολιτικες δραστηριοτητες επισκιαστηκαν τις τελευταιες μερες απο αλλα γεγονοτα, τα οποια πιστοποιουν το νοσηρο κλιμα της σημερινης πολιτικης ζωης, αφησε με εμμεσο τροπο να διαφανει ο Π

    ροεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος, υποδεχομενος χθες το μεσημερι τον προεδρο του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοπουλο.

    Τελευταια, κανατε σημαντικα ταξιδια με θετικα αποτελεσματα, ειπε ο Ν. Κωνσταντοπουλος, αναφερομενος στις επισκεψεις του Προεδρου σε ΗΠΑ και Ρουμανια.

    Ναι, ηταν ενδιαφεροντα, απαντησε ο Κ. Στεφανοπουλος.

    Δεν ετυχαν, ομως, της αναλογης προβολης...

    Φαινεται οτι η επικαιροτητα επιβαρυνθηκε και με αλλα θεματα, αποκριθηκε με χαμογελο.

    Τι αλλο να πει ο ανθρωποσ; Προσπαθει να ειναι οσο πιο προσεκτικος γινεται και ταυτοχρονα να τηρησει τις απαιτουμενες αποστασεις απο εκδηλωσεις, που ουτε ο ιδιος ουτε κανενας αλλος πολιτικος σ' αυτον τον τοπο ειναι συνηθισμενος. ΓΡ.Ρ.

    [15] Ρεκβιεμ για το Παρκο

    Με πληρη επικρατηση των ισχυρων στη νεα ταξη πραγματων ληγει οριστικα η, περιπου, σαρανταχρονη ιστορια περι το Μεγαρο Μουσικης και το Παρκο Ελευθεριας - με τη γνωστη εντονη δημοσια διαμαχη και τις αγριως αλληλοσυγκρουομενες δικαστικες αποφασεις των τελευταιων χρονων.

    Τυπικη μονο σημασια εχει το να απορριφθει, ως αναμενεται, η συζητηθεισα χθες στην Ολομελεια του Συμβουλιου της Επικρατειας αιτηση του Δημου Αθηναιων να ακυρωθει η πραξη του Υπουργικου Συμβουλιου (92/24.6.1993 με κυβερνηση Κ. Μητσοτακη) με την οποια παραχωρηθηκαν δωρεαν στον Οργανισμο Μεγαρου Μουσικης 13,5 στρεμματα του Παρκου Ελευθεριας. Και μονο διαδικαστικα προβληματα δημιουργει η σοβαρη, βεβαιως, αποφαση για την πολυκατοικια.

    Το τελευταιο οχυρο επεσε, ουσιαστικα, με την 597/1995 αποφαση του Ε Τμηματος του ΣτΕ, με την οποια αναβει το πρασινο φως για το νεο Προεδρικο Διαταγμα (Κ. Λαλιωτη) - και δικαιολογημενα, αυτη τη φορα, θριαμβολογει και πανηγυριζει, με ρεκλαμες στον Τυπο, ο ΟΜΜΑ του κ. Χρ. Λαμπρακη.

    Το αν και σε ποιο βαθμο η νεα αποφαση ερχεται σε συγκρουση με την προηγουμενη του ιδιου τμηματος (2242/94, για την οποια πανηγυριζαμε οι αντιτιθεμενοι στην καταστροφη του Παρκου Ελευθεριας) θα το βρει ο νομικιστικος σχολαστικισμος. Το γιατι και πως εξεδοθη (οφειλει να) μας προβληματιζει ολους.

    Καθως δεν εχω στα χερια μου ολοκληρη τη νεα αποφαση, δεν ξερω αν το Ε Τμημα του ΣτΕ αναιρει και τη θεμελιακης σημασιας θεση του οτι το Μεγαρο Μουσικης εχει βεβαιως πολιτιστικο χαρακτηρα "θαλπομενο υπο της πολιτειας εις το πλαισιον (...) του αρθ. 16 του Συνταγματος", αλλα "προδηλως" δεν ειναι (κατα την εννοια του αρθ. 24 του Συνταγματος - οπως δεχοταν με την 312/94 αποφαση της η Επιτροπη Αναστολων του ΣτΕ) μνημειο της πολιτιστικης κληρονομιας μας. Αν την αναιρει, δικαιωνεται αναδρομικα και με τη βουλα του ΣτΕ η αμετροεπεια της κ. Δημητρας Λιανη, που παραλληλισε το Μεγαρο Μουσικης με τον... Παρθενωνα...

    Σε ενα εξαιρετο (και προφητικο για τις εξελιξεις) πονημα της, η δικηγορος Ελενη Τροβα γραφει:

    "Πεδιο συγκρουσης στην ταξικη διαφοροποιηση της νεοελληνικης κοινωνιας, το Μεγαρο Μουσικης αποτελει ενα οραμα αστικου μεγαλειου σε εναν τοπο χωρις γνησια αστικη ταξη (...) Η νεα ανερχομενη ταξη (...) εστρεψε το βλεμμα στο αδομητο τμημα του κοσμου και του νου. Η φυση αποτελεσε χωρο ευγενους προπονησης αυτων των ιδεων (...). Οι ηχοι που ξεχυνονται στον αττικο ουρανο αποζητουν σκεπτομενους "επαρκεις" ακροατες. Παραδιδονται σε ολους τους θιασωτες του θεαματος των κοινωνικων δρωμενων με δημοκρατικη μελαγχολια. Οι ηχοι ειναι μονοι και οι δημιουργοι σπανιζουν. Οπως και οι γενναιοι...".

    Γ.Β.

    [16] Ασυλο στον απελπισμενο

    Ηταν πραξη γενναια, προς ενα πολιτικο φυγαδα, διωκομενο στη χωρα του, η δηλωση χθες του υπουργου Τυπου.

    Δεν προκειται για αεροπειρατια οπως την ξερουμε, ειπε ο Τηλ. Χυτηρης, αναφερομενος στον αποκληθεντα αεροπειρατη Αιθιοπα δημοσιογραφο Μεκμπιρ Μελαχου - Σαμσου Καμπρε.

    Και ηταν γενναια, διοτι παραπεμπει σε χαλεπες για τη χωρα μας εποχες οπου δικοι μας καταδιωγμενοι ζητουσαν ζεστασια σε αλλες χωρες.

    Την ευαισθησια τους εδειξαν η ΕΣΗΕΑ και η Διεθνης Αμνηστια εμπρακτως προς το διωκομενο Αιθιοπα δημοσιογραφο και το συνολο του ελληνικου Τυπου.

    Ελπιζουμε πως και η Πολιτεια μας τελικα θα φερθει αναλογα. Σ. Απο μακρια...

    Μονο τηλεφωνικα επικοινωνει εδω και καιρο ο Ανδρεας Ανδριανοπουλος με την Ελλαδα. Οι δεσμευσεις που ανελαβε με το Πανεπιστημιο του Κεμπριτζ δεν του επιτρεπουν να πηγαινοερχεται στην Ελλαδα. Ομως παρακολουθει τα ελληνικα δρωμενα:

    Εδω, στο Λονδινο, ειπε χθες στον "9,84", ασχολουνται ελαχιστα με την Ελλαδα. Μονο με καμια κουτσομπολιστικη διαθεση μερικες λα ικες εφημεριδες, γυρω απο τα γνωστα θεματα. Και καμια φορα εαν βγει κανενα ομολογο Ελληνικου Δημοσιου, οι οικονομικες σελιδες το αναφερουν για να βοηθησουν τους σπεκουλαδορους.

    Ο πολιτικος που αυτοπεριθωριοποιηθηκε, λογω αηδιας οπως δηλωσε, βρηκε κατι θετικο στην κυβερνητικη πολιτικη:

    Η μονη θετικη κινηση ηταν η κατ' αρχας συμφωνια με τα Σκοπια. Ασχετα εαν την εκανε με μια τραγικη καθυστερηση. Και θα ηταν ευχης εργον ολοι να κατσουν ρεαλιστικα να κουβεντιασουν, να βαλουμε και το ονομα κατω, να τελειωνουμε με αυτη την υποθεση για να προχωρησουμε σε αλλα θεματα.

    Εκτος, ισως, απο τον Κ. Μητσοτακη ποιος αλλος απο τη Ν.Δ. συμμεριζεται τις αποψεις του; Εκτος κι αν χρειαστει να ζησουν κι αλλοι εξω για να κρινουν αλλιως τα εσωτερικα μας πραγματα. Κ.Κ.

    [17] Η νιλα του Νιλ

    Ελαχιστα γερασμενος, ροδοκοκκινος, ξανθοκοκκινος και μονιμως αισιοδοξος, παρα τις αλλεπαλληλες ηττες του στην πολιτικη σκηνη της χωρας του, αφου δεν καταφερε ποτε να γινει πρωθυπουργος, ετσι ηταν παντα, ετσι εμφανισθηκε και χθες εδω στην Αθηνα ο επιτροπος της Βρετανιας, αρμοδιος για τις μεταφορες Νιλ Κινοκ.

    Ο παλαι ποτε αρχηγος του Εργατικου Κομματος της Αγγλιας και αντιπροεδρος της Σοσιαλιστικης Διεθνους, ειχε πλησιασει παρα πολυ, σχεδον αγγιξει τη βρετανικη πρωθυπουργια, για να ηττηθει ομως στο "παρα πεντε".

    Οι σφυγμομετρησεις φερουν το Βρετανικο Εργατικο Κομμα, του οποιου ηγεισθε, πρωτο. Πιστευετε οτι κλεινει ο κυκλος στο φαινομενο Θατσερ; ηταν μια απο τις ερωτησεις που του ειχαμε θεσει, στο Βερολινο, στη διασκεψη των Ευρωπαιων Σοσιαλιστων, το Φεβρουαριο του '90.

    Το θεωρω βεβαιο, απαντησε. Θα ειμαστε η επομενη κυβερνηση και θα ειναι σημαντικο αυτο συνολικα για τις ευρωπα ικες εξελιξεις... ("Ε" 19-2-90).

    Ουαλος στην καταγωγη, ο Κινοκ τελικα εχασε. Ηξερε παντως να χανει. Παραιτηθηκε αμεσως απο την κομματικη αρχηγια και λιγο αργοτερα... κατεφυγε στην Ευρωπα ικη Επιτροπη. Τωρα, μαλιστα, που και η συζυγος του Γκλεντις εξελεγη ευρωβουλευτης, μοιαζει η οικογενεια Κινοκ να εχει συμβιβασθει και με πιο προσγειωμενα αξιωματα. Λ.Π.

    [18] Για τον Γεννηματα

    Την υποσχεση να επισκεφτει το νομο Εβρου και την κοινοτητα Μεγαλης Δοξαπαρας ειχε δωσει, στον προεδρο Σταυρο Παπουτσουδη, ο Γιωργος Γεννηματας, που ομως δεν μπορεσε να την τηρησει, γιατι εφυγε προωρα απο κοντα μας.

    Ετσι, απο το προηγουμενο κοινοτικο συμβουλιο ακομη, ειχε αποφασιστει να δοθει το ονομα του στην πλατεια του χωριου, που θα φερει και την προτομη του. Τα αποκαλυπτηρια της προτομης θα γινουν αυριο, αμεσως μετα την επιμνημοσυνη δεηση, παρουσια μελων της οικογενειας Γεννηματα και στενων συνεργατων του.

    Συμφωνα με ομοφωνη αποφαση του κοινοτικου συμβουλιου, την ιδια μερα θα ανακηρυχθει επιτιμος δημοτης της κοινοτητας Μεγαλης Δοξαπαρας και ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος, ο οποιος θα παραβρισκεται στην αυριανη εκδηλωση και θα εκφωνησει και το σχετικο λογο για το λογο για το εργο του Γεννηματα. Ας σημειωθει οτι στο χωριο αυτο ο αδελφος του κ. Γιαννοπουλου, Θεοδωρος, πρωτοδιοριστηκε την περιοδο 1930-1935.

    Ο.Ορφ.

    ! "Τοσοι και τοσοι μπηκαν στο ψηφοδελτιο Επικρατειας του ΠΑΣΟΚ, γιατι οχι και η κ. Δημητρα Λιανη;", δηλωσε ευθαρσως και ο αντιπροεδρος της Βουλης κ. Σγουριδης. Τοσοι και τοσοι... Οπως ο Γιαννης Αλευρας, η Μελινα, ο Γεωργιος Μαυρος, ο Γιαννης Ζιγδης. Τοσοι και τοσοι...

    ! Θα μαθουν τελικα οι φορολογουμενοι Ελληνες, που καλυπτουν καθε χρονο τα δισεκατομμυρια του ελλειμματος της ΕΡΤ, ποιος πληρωσε για τη συνεντευξη Λιανη-Λιανασ; Θα μας το πει καποτε ο προεδρος της, που οπως εχει δηλωσει, δεν γνωριζει τιποτα;

    [19] Καναπεδες

    Αυτο ηταν σχεδον ενα ενδοπασοκικο (η μηπως ενδοεπικοινωνιακο;) θαυμα: Ειδαμε το "Προφιλ" του κ. Παναγιωτοπουλου, ειδαμε τον "Ελλησποντο" της κ. Σταη, ειδαμε υστερικα ωρυομενη την κ. Λιανα Κανελλη, τον Γιαννοπουλο "Στ' αρματα", τους εδω κι εκει του ΠΑΣΟΚ να συνομιλουν σε επιπεδο εξυβρισης λογω, τα κονταροχτυπηματα απο τα "παραθυρακια" του "Σκαι". Ολ' αυτα και να θελουμε κι αλλο. Οπως φωναζουν στα γηπεδα η οπως λεει η Μαλβινα Καραλη: Βλεποντας τα "οργανωνουμε την ανταρσια απο τους καναπεδες μας". Κατι σαν νεοτευκτα και πιο ακινδυνα οδοφραγματα.

    Δ.Κ.

    [20] Η επελαση της "ελευθεριακης" Δεξιας κ

    αι το... θαυμα της

    Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Ενα νεο και κοινωνικα ακομη πιο αντιδραστικο ρευμα απο το νεοφιλελευθερισμο, του οποιου αλλωστε αποτελει την ολοκληρωση, εχει ξεκινησει απο την κοσμοκρατειρα ΗΠΑ και ηδη εξαπλωνεται στη Βρετανια, με προσβασεις και στη χωρα μας: η "ελευθεριακη" Δεξια. Το ρευμα αυτο, που χαρακτηριζεται μαλιστα ως "επανασταση" απο τους συντηρητικους κυκλους των ΗΠΑ, εκφραζεται κυριως απο τον Ρεπουμπλικανο προεδρου του Κογκρεσου Νεωτ Γινγριψη που με το μανιφεστο του "συμβολαιο με την Αμερικη" "σαρωσε" το Κογκρεσο στις εκλογες του περασμενου Νοεμβρη (οπου τα δυο τριτα των ψηφοφορων δεν πηραν μερος!) Το συμβολαιο αυτο, το οποιο προσφατα συμπληρωθηκε απο ενα προγραμμα 9 σημειων που ονομαζεται "Για την ανανεωση του αμερικανικου πολιτισμου", θεμελιωνεται στην ολοκληρωτικη διαλυση του κρατους προνοιας, τη δραστικη περικοπη των φορων και των κοινωνικων δαπανων, την πληρη "απορρυθμιση" των αγορων και κυριως της αγορας εργασιας, κ.λπ. Ειναι μαλιστα ενδεικτικο της ορμητικοτητας της "επαναστασης" οτι πριν κ!

    λεισει ενα χρονο στην εξουσια, το προγραμμα της ηδη τεθηκε σε εφαρμογη. Υστερα απο σειρα νομοθετικων αλλαγων που εχουν καταρρακωσει το ηδη ξεδοντιασμενο κρατος προνοιας στις ΗΠΑ, μολις πριν απο ενα μηνα η αμερικανικη Γερουσια, με μια τεραστια πλειοψηφια που αντανακλουσε τη νεοφιλελευθερη συναινεση Ρεπουμπλικανων και Δημοκρατικων, αποφασισε να ξεριζωσει τα ιδια τα θεμελια του αμερικανικου κρατους προνοιας που ειχαν θεσπισθει 60 χρονια πριν, στο Νεω Δεαλ του Ρουσβελτ. Συμφωνα με τη νεα νομοθεσια, το κρατος δεν εγγυαται πια καμια βοηθεια για τις απορες οικογενειες αφου οι Αμερικανοι θα δικαιουνται κρατικων επιδοματων μονο για 5 χρονια συνολικα στη ζωη τους1. Η φιλοσοφια της "ελευθεριακης" Δεξιας θεμελιωνεται στη φιλελευθερη αντιληψη οτι η ελευθερια του ατομου μεγιστοποιειται οταν ελαχιστοποιειται η κρατικη εξουσια. Δεδομενου ομως οτι η φιλελευθερη εννοια της ελευθεριας προ υποθετει το χωρισμο της κοινωνιας απο το κρατος και την οικονομια, δηλαδη την ανισοκατανομη πολιτικης και οικονομικης δυναμης, ειναι φανερο οτι εχει ελαχιστη σχεση με τον πραγματικο αυτοκαθορισμο του ατομου, την ατομικη και κοινωνικη αυτονομια. Γι' αυτο και μεχρι προσφατα ο ορος "ελευθεριακος" εχρησιμοποιειτο συνηθως απο τμημα της Αριστερας, δηλαδη τους οπαδους του μη κρατικιστικου σοσιαλισμου (ελευθεριακος σοσιαλισμος), τους αναρχικους, κ.λπ. Σημερα ομως τμημα της πιο αντιδραστικης Δεξιας οικειοποιειται και αυτον τον ορο για να υποστηριξει την ακρατη ελευθερια των δυναμεων της αγορας εναντι του κρατους. Συμφωνα με τη νεα Δεξια, η μονη θεμιτη λειτουργια του κρατους ειναι να προστατευσει τους πολιτες απο τη βια και την απατη και να εφαρμοζει τα συμβολαια. Το κρατος θα πρεπει επομενως να απομακρυνθει οχι μονο απο τις επιχειρησεις που ηταν κρατικες αλλα και απο την εκπαιδευση, την υγεια, την κοινωνικη ασφαλεια, τις επικοινωνιες, τα ταχυδρομεια, τη γεωργια, ακομη και τις φυλακες. Ο ηθικος κωδικας της αντιληψης αυτης στηριζεται στην αρχη οτι το καθε ατομο ειναι υπευθυνο για τον εαυτο του και δεν πρεπει να ζητει βοηθεια απο την κοινωνια, εστω και αν τα προβληματα του οφειλονται στη συγκεκριμενη οργανωση της. Διοτι, βεβαια, οι "ελευθεριακοι" δεξιοι δεν εξηγουν πως μπορει η οικονομια της αγορας να εξασφαλισει την απασχοληση, τη στεγαση, την υγεια, τις συνταξεις, την εκπαιδευση ολων των πολιτων, καθως και την αποτελεσματικη προστασια του περιβαλλοντος.

    Αλλα για την "ελευθεριακη" Δεξια δεν υπαρχουν παρομοια προβληματα, εφοσον δεν αναγνωριζει γνησια δικαιωματα πανω στην απασχοληση, την υγεια, την εκπαιδευση, κ.λπ., οπως, για παραδειγμα στα παρ' ημιν, υποστηριζει και ο ενθερμος υποστηρικτης της αποκρουστικης για την απανθρωπια της επιθεσης κατα των δικαιωματων, καθηγητης Γ. Μπητρος, στη μονιμη στηλη του, στο "προοδευτικο" "Βημα"2. Αντιθετα, η ατομικη ιδιοκτησια θεωρειται απολυτο δικαιωμα3, γι' αυτο και η φορολογια θεωρειται ειδος κλοπης4. Δηλαδη, η νομοτυπη αφαιρεση εισοδηματος απο τα ευπορα στρωματα για αναδιανεμητικους σκοπους, η τη χρηματοδοτηση των κοινωνικων δαπανων, ειναι κλοπη, ενω η αντιστοιχη νομοτυπη δημιουργια εισοδηματος μεσα στην αγορα, που ευνοει βεβαια αυτους που διαθετουν οικονομικη δυναμη (ως κατοχοι κεφαλαιου, κ.λπ.) εναντι των ασθενεστερων, δεν ειναι! Ολα αυτα τα γελοια και αντιφατικα ιδεολογηματα καλυπτονται μαλιστα πισω απο το ιδεολογικο προκαλυμμα της οικονομικης "επιστημης". Ετσι, ειναι πραγματι εκπληκτικο, αλλα οχι ανεξηγητο, οτι σημερα, μετα την επιστημολογικη επανασταση των τελευταιων τριαντα χρονων που εδειξε με αναμφισβητητο τροπο πως δεν υπαρχουν "αντικειμενικοι" νομοι και αληθειες (μαρξιστικης η φιλελευθερης προελευσης) στην ερμηνεια των κοινωνικων και οικονομικων φαινομενων5, οτι υπαρχουν ακομη οικονομολογοι, που (ακολουθουμενοι απο επαγγελματιες πολιτικους- υποστηρικτες δεδομενων οικονομικων συμφεροντων) παριστανουν τους θεραποντες μιας ανυπαρκτης "επιστημης", για να "δικαιωσουν" την πιο αγρια μορφη καπιταλισμου που ζουμε σημερα.

    Δεν ειναι, βεβαια, τυχαιο οτι η δεξια "επανασταση" συμβαινει σημερα σε μια χωρα που, συμφωνα με επισημα στοιχεια, παρουσιαζει τη μεγαλυτερη ανισοτητα στην κατανομη πλουτου απο ολοκληρο το βιομηχανικο κοσμο, ακολουθουμενη απο τη Βρετανια. Ετσι, το αμερικανικο "θαυμα" της οικονομιας της αγορας εχει οδηγησει σε μια κατασταση οπου το 1% των πλουσιοτερων Αμερικανων ελεγχουν το 40% του πλουτου της χωρας (εναντι 18% στη Βρετανια) και το 20% των φτωχοτερων Αμερικανων εισπραττει το 5,7% του εισοδηματος6, ενω ο αριθμος των Αμερικανων πολιτων που υποφερει απο πεινα αυξηθηκε κατα 50% μεταξυ 1985 και 19907. Αντιστοιχα στη Βρετανια, το ανοιγμα μεταξυ των πλουσιων και φτωχων ειναι σημερα τοσο μεγαλο οσο και στη βικτωριανη εποχη8). Το "ευεργετικο" ομως (για τους νεοφιλελευθερους "επιστημονες" οικονομολογους) αποτελεσμα της πολιτικης "απορυθμισης" της αγορας εργασιας, της μαζικης ανεργιας, της επιθεσης κατα των σωματειων, κ.λπ. ειναι οτι στις χωρες που εφαρμοστηκαν οι πολιτικες αυτες με ιδιαιτερη συνεπεια, τις ΗΠΑ και τη Βρετανια, το εργατικο κοστος ειναι σημερα το χαμηλοτερο στο βιομηχανικο κοσμο και, συνακολουθα, τα κερδη σημειωνουν τα τελευταια χρονια αλματωδη ανοδο. Δεν ειναι λοιπον περιεργο οτι μολις δημοσιευθεισα μελετη9 δειχνει οτι οι ΗΠΑ και η Βρετανια οχι μονο εχουν τη μεγαλυτερη ανισοτητα στην κατανομη εισοδηματος στο βιομηχανικο κοσμο, αλλα και παρουσιαζουν τη μεγαλυτερη αυξηση της ανισοτητας τα τελευταια χρονια. Ουτε βεβαια ειναι εκπληκτικο το συμπερασμα αλλης προσφατης ερευνας στη Βρετανια10 οτι για τα δυο τριτα των Βρετανων εργατων δεν ισχυει σημερα το 8ωρο, ενω 25% δουλευουν πανω απο 50 ωρες τη βδομαδα επειδη (οπως δηλωνουν οι περισσοτεροι) φοβουνται οτι θα χασουν τη δουλεια τους. Παρ' ολ!

    α αυτα, οπως ευστοχα σχολιασε προς φατα ο Νοαμ Ψηομσκυ, "η οικονομια για μερικους, που τυχαινει να ειναι αυτοι που γραφουν τις αναλυσεις και βγαζουν τους λογους, παει θαυμα"11".

    (1) "Γκαρντιαν" 21/9/95 (2) Μπητρος "Μεταρρυθμιση και ψευτοδικαιωματα" "ΒΗΜΑ" 26/2/95 και 7/5/95 (3) Βλ. για παραπερα αναλυση, Αλαν Ηαυωορτη, Αντι- λιβερταριανισμ Ροθτλεδγε, 1994 και Μαρκ Ηαυες, Τηε Νεω Ριγητ ιν Βριταιν, Πλθτο Πρεσς, 1994, (4) βλ. και Γ. Μπητρο, "ΒΗΜΑ", 2011.94 (5) πχ Τ.Ω. Ηθτψηισον, Κνοωλεδγε ανδ ιγνορανψε ιν Εψονομιξ, Βλαψκωελλ, 1977, Δ. Βελλ ανδ Ι. Κριστολ, Τηε Ψρισις ιν Εψονομιψ Τηεορυ, Βασιξ Βοοκς, 1981, Η. Κατοθζιαν, Ιδεολογυ ανδ Μετηοδ ιν Εψονομιξ, Μαψμιλλαν, 1980, Τακη Φωτοπουλου, "Η ""αντικειμενικοτητα'' του απελευθερωτικου προταγματος", Κοινωνια και Φυση, αρ. 2 (1992) (6) Κειτη Βραδηερ, "Νεω Υορκ Τιμες" /"Γκαρντιαν", 20/4/95 (7) Βρεαδ φορ τηε Ωορλδ Ινστιτθτε Ν. Ψηομσκυ, Ζ. Μαγαζινε, Ιαν. 1995 (8) Αψτιον φορ Ψηιλδρεν, στο ιδιο (9) Τονυ Ατκινσον/ ΟΕΨΔ, "Γκαρντιαν", 28/10/95 (10) Ωιλλ Ηθττον, "Γκαρντιαν", 30/10/95 ανδ Ωορλδ ιν Αψτιον (ΙΤΩ 9/10/95) (11) Οπεν Φιλε, 3 (1995).

    [21] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Ας ειναι καλα το φυτωριο

    ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ του ΠΑΟ ενθουσιασαν Ροτσα και διοικηση στην Παιανια

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Ενθουσιασμο εχει προκαλεσει στον Παναθηνα ικο η καταπληκτικη εμφανιση των μικρων Γκουμα, Καφφε, Αλεξοπουλου, στο προχθεσινο παιχνιδι Κυπελλου με την ΑΕΚ. Χθες ηταν το πιο... ευχαριστο θεμα συζητησης οχι μονο των φιλαθλων αλλα και ποδοσφαιριστων (των επαγγελματιων εννοειται), προπονητων και διοικουντων, σε τετοιο σημειο (και αυτο ειναι το σημαντικο) ωστε να κερδιζει εδαφος η εδω και αρκετο καιρο εκφρασμενη αποψη για αξιοποιηση και προωθηση του υπαρχοντος υλικου που υπαρχει στην ακαδημια της Παιανιας. Ο Ροτσα με τις δηλωσεις του επιβεβαιωσε τη λιγο-πολυ γνωστη θεση και στρατηγικη του ΠΑΟ οσον αφορα τον προγραμματισμο για το μελλον και τις "μεταγραφες ουσιας, οχι εντυπωσιασμου": "Ο Παναθηνα ικος δεν ειναι φιλανθρωπικο ιδρυμα. Οσοι παικτες ανηκουν στην ομαδα, μπορουν να προσφερουν και γι' αυτο τους κραταμε στην Παιανια. Τα κριτηρια μας ειναι καθαρα αγωνιστικα. Ειδατε τους μικρους κοντρα στην ΑΕΚ; Τα πηγαν περιφημα".

    Μεταγραφες λοιπον γιοκ; "Θα κανουμε δυο μεταγραφες. Μια ξενου και μια Ελληνα. Εισηγηθηκα την αποκτηση του Βραζιλιανου Καρβαλιο, αφου τον δοκιμασα επι δυο μηνες. Ειναι καλος παικτης, γρηγορος, με καλη τεχνικη καταρτιση, καθαροαιμος κυνηγος. Δεν κοιταζουμε μονο το σημερα, αλλα και το αυριο. Ο Καρβαλιο θα μεινει τουλαχιστον εξι μηνες κοντα μας. Δεν ειναι Μαραντονα, πιστευω ομως οτι θα βοηθησει".

    Τεταρτος ξενος ειναι ηδη ο Καρβαλιο. Ο Ελληνας που προκειται να αποκτηθει, ειναι μηπως ο Γιαννακοπουλοσ; "Στις μεταγραφες απο την ελληνικη αγορα ακουγονται εξωφρενικα και εξωπραγματικα ποσα. Τον Γιαννακοπουλο τον ξερω απο τοτε που επαιζε στον Εθνικο Αστερα. Πολυ καλος παικτης, παρουσιασε μεγαλη εξελιξη. Μπορουμε ωστοσο να κανουμε δεκα μεταγραφες και να αγνοησουμε το υπαρχον εμψυχο υλικο; Εχω προτεινει στον προεδρο τι θελω. Την 1η Δεκεμβριου θα το μαθετε".

    Με τον Μπορελι τι συμβαινει; Ειναι η καταλληλη εποχη για να κανει μινι προετοιμασια; "Ο Μπορελι εχασε την προετοιμασια το καλοκαιρι λογω Κοπα Αμερικα. Εδω και λιγες ημερες ακολουθει ειδικο προγραμμα για να βελτιωσει τη δυναμη, την ταχυτητα και την αντοχη του. Συντομα θα ειναι ο γνωστος σε ολους Μπορελι".

    Ο ΚΑΛΙΤΗΑΚΗΣ

    Στα... μαλακα επεσε ο Γιαννης Καλιτζακης. "Εφαγε" τελικα μονο δυο αγωνιστικες για την αποβολη του στο παιχνιδι με την Ααλμποργκ. Η ποινη κοινοποιηθηκε χθες στον Παναθηνα ικο απο την UΕΦΑ. Ο διεθνης σεντερ μπακ θα εκτισει τη δευτερη αγωνιστικη στο παιχνιδι της 22ας Νοεμβριου με τους Δανους στο Ολυμπιακο Σταδιο (ηδη απουσιασε απο το προσφατο παιχνιδι με την Πορτο) και θα γυρισει στον τελευταιο αγωνα με τη Ναντ στις 6 Δεκεμβριου στη Γαλλια. "Ημουν τυχερος στην... ατυχια μου, καθως γλιτωσα απο τα χειροτερα", τονισε χθες ο αρχηγος του Παναθηνα ικου, που ειχε αποβληθει αδικα απο το Γερμανο διαιτητη Κρουγκ. Για να επιβληθει παντως η μικροτερη των προβλεπομενων ποινων, επαιξε σημαντικο ρολο και η περιγραφη που εκανε ο Κρουγκ στο φυλλο αγωνα, οπου ανεφερε ρητα και κατηγορηματικα οτι ο παικτης του ΠΑΟ βρηκε καθαρα την μπαλα - δεν ειχε επομενως προθεση να ανατρεψει τον Ερικ Μπο Αντερσεν - και εν συνεχεια με το ποδι του εριξε κατω το Δανο επιθετικο. Σχολιαζοντας την αποδοση των μικρων Γκουμα, Καφφε, Αλεξοπουλου, στο παιχνιδι Κυπελλου με την ΑΕΚ, ο Γιαννης Καλιτζακης ειπε: "Οι μικροι τα πηγαν μια χαρα, οπως αλλωστε ολη η ομαδα. Δεν υπηρξε αγχος και για το λογο αυτο παιχτηκε ωραιο ποδοσφαιρο". Οι προβλεψεις, τελος, του αρχηγου για το ντερμπι Πρωταθληματος με την ΑΕΚ το ερχομενο Σαββατο στη Ν. Φιλαδελφεια: "Οποιος πετυχει πρωτος γκολ θα εχει προβαδισμα στον ψυχολογικο τομεα. Το αποτελεσμα του ντερμπι, παντως, δεν θα κρινει τον τιτλο. Εχουμε πολυ δρομο μπροστα μας".

    Πανω απ' ολα η νικη! Η ΕΘΝΙΚΗ Μμπασκετ αναζητει Μπροκριση και Μχαμογελα αυριο Μστο Βερολινο, Μκοντρα στη Βοσνια Μ(ΣΤΑΡ, 20.20) Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    π ιΑ π π ι ιντιπαλος σκορπισμενος, γηπεδο ουδετερο, απαντες παροντες. Τι αλλο θελει η Εθνικη για να ξαναωφορεσει το χαμογελο της μετα το στραωπατσο απο τη Λευκορωσια;

    Οι Βοσνιοι ειναι βεβαια... Γιουγκοωσλαβοι (μη τους το πειτε, καλου- κακου) και το Βερολινο τους φαινεται οικειο, αφου αποτελει τη μονιμη εδρα τους, απο τοτε που ξεσπασε ο επαραωτος εμφυλιος που διελυσε την πατριδα τους σε κομματια, ων ουκ εστιν αριθωμος. Ομως, το αυριανο παιχνιδι (ζωωντανο απο το Σταρ στις 8.20 μ.μ.) θα το παρακολουθησουν περισσοτεροι Ελωληνες παρα Γερμανοι, ποσο μαλλον Βοσνιοι. Οσο κι αν οι ουδετεροι παωρουν το μερος των αδυνατων, τις φωνες των παραδοσιακα εκδηλωτικων Ελωληνων της διασπορας αποκλειεται να τις σκεπασουν.

    Ολα λοιπον πριμα. Μενει να δουμε, αν θα εμφανιστει η πραγματικη Εθνικη αυριο στο κρυο Βερολινο.

    Οι διεθνεις ξερουν οτι πλεον τιθεται ακομα και θεμα προκρισης, εστω κι αν στα τελικα του Ευρωμπασκετ '97 περωνουν δυο ομαδες (και... ολιγοι τριτοι) απο καθε γκρουπ. Γι' αυτο, αφηνουν κατα μερος τις υποσχεσεις για θεαμα και προτασσουν το εκ των, ων ουκ αωνευ. Το αποτελεσμα: "Πρωτα η νικη και μετα η καλη αποδοση. Αλλωστε, μας λειπει η συνοχη. Αυτο αποδειχθηωκε και στο φιλικο με το Περιστερι", παωραδεχθηκε χθες στο αεροδρομιο ο Κωωστας Παταβουκας.

    Ο Δενδρινος ζηταει δυο νικες απο τους παικτες που πηρε στο Βερολινο και τη Μπρατισλαβα (Σλοβακια- Ελλαδα, την Τεταρτη) και ο Νικος Οιωκονομου πιστευει οτι η Εθνικη θα τις παρει με το ετσι θελω: "Ειναι θεμα εωπιθυμιας. Η φανελλα που φοραμε ειναι βαρια και θελουμε να φανουμε ανταωξιοι της".

    Η Βοσνια, την οποια η Εθνικη μας ειχε κερδισει στο Ευρωμπασκετ του '93 στην Καρλσρουη (102-84, με 33 ποωντους του Γαλακτερου) δεν ειναι παρα το γνωστο συνονθυλευμα των προσφυωγων, που μαζευονται απο τις πεντε γωωνιες της Ευρωπης: ο Μαρκοβιτς απο το Ισραηλ, ο Μουταφτσιτς απο τη Γερωμανια, ο Φιριτς απο την Ιταλια (παιζει στην Α2, στη Μενεστρελο), ο Μπετσιωραγκιτς απο την Τουρκια, οπου μαλιωστα παιζουν ενα σωρο Βοσνιοι μουωσουλμανοι ως... ντοπιοι.

    Μεχρι να ελθει η ωρα του τζαμπολ, κανεις δεν θα ξερει ποια ακριβως συνωθεση θα παραταξει η αυριανη μας αντιωπαλος. Ουτε ο ιδιος ο Μιρζα Ντελιμπαωσιτς, που απ' ο,τι ξερουμε τους κοουωτσαρει! Στα δυο πρωτα ματς, λογου χαωρη (80-59 επι της Λευκορωσιας στο Βεωρολινο, 66-77 απο τη Γεωργια στην Τιωφλιδα), δεν επαιξε ο Πριμορατς της σλοβενικης Μαριμπορ. Αποκλειεται να εμφανιστει αυριο στο γηπεδο; Η μηπως ειναι απιθανο να δουμε ξαφωνικα τον... συνταξιοδοτημενο σκορερ Μπιλαλοβιτς, που εθεαθη τελευταια φορα περυσι, στο ελβετικο πρωταωθλημα;

    "Αυτο ακριβως ειναι το μονο που φοβομαστε", ειπε χθες ο Γιωργος Σιωγαλας. "Το αγνωστο. Αλλιως, δεν βλεωπω λογο να ανησυχουμε. Ολα εξαρωτωνται απο τα δικα μας χερια. Το οτι ειμαστε η καλυτερη ομαδα του ομιλου, δεν φτανει να το λεμε, πρεπει και να το αποδειξουμε". Σωστο. Γιατι, τα χαρτια λενε οτι και οι 6 μονομαχοι αυτου τον Α ομιλου εχουν απο μια νικη και μια ηττα...

    Για το "ελληνικο" γκρουπ, παιωζουν ακομα αυριο Γεωργια-Ισραηλ στην Τιφλιδα και Λευκορωσια-Σλοβαωκια στο Μινσκ. Το υπολοιπο πανοωραμα:

    Β ΟΜΙΛΟΣ: Εσθονια-Ρωσια, Αγωγλια-Γερμανια, Πορτογαλια-Λεττονια (Ρωσια και Εσθονια 4 β.).

    Γ ΟΜΙΛΟΣ: Φινλανδια-Ιταλια, ΦΥΡΟΜ-Σλοβενια, Ουγγαρια-Τσεχια (Ιταλια, Φινλανδια και Τσεχια 4 β.).

    Δ ΟΜΙΛΟΣ: Βουλγαρια-Κροατια, Τουρκια-Ρουμανια, Ολλανδια-Ουκραωνια (Κροατια και Βουλγαρια 4 β.).

    Ε ΟΜΙΛΟΣ: Σουηδια-Λιθουανια, Ελβετια-Γαλλια, Πολωνια-Βελγιο (Γαλλια 4 β.).

    Γιαννακης, Αλβερτης και Ρετζιας κατα τη χθεσινη αναχωρηση της Εθνικης για το Βερολινο

    Αγωνια για Χακινεν

    Ο ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ χαροπαλευει μετα τον τραυματισμο του στα δοκιμαστικα του Γκραν Πρι της Αδελαλδας

    Του Αλεξανδρου Μερκιορι

    Φοβος και τρομος χτυπησαν ξανα -τα ξημερωματα στην Αδελαλδα- τον κοσμο της Φορμουλα 1, που ανημπορος ακομη να συνελθει απο τη διπλη τραγωδια της 1ης Μαλου του '94, που ειχε... οδηγησει στον θανατο, τους Αιρτον Σενα και Ρολαντ Ρατζενμπεργκερ, οδηγειται σε μια καινουργια.

    Εικοσιεφτα ετων, στη Μακ Λαρεν-Πεζο απο το '94, ο Φινλανδος Μικα Χακινεν χαροπαλευει απο χθες στην εντατικη μοναδα του "Ρουαλ Αδελαιδε Ηοσπιταλ", υστερα απο το τρομαχτικο ατυχημα που εστειλε το αυτοκινητο του στις προστατευτικες μπαρες της... ασφαλεστερης -κατα τ' αλλα- πιστας της Φορμουλα 1, με 249,5 χιλιομετρα την ωρα!

    Το δυστυχημα συνεβη στο 13ο λεπτο των δοκιμων του, ενοψει του αυριανου Γκραν-Πρι της Αυστραλιας, τελευταιου απο τα 16 του φετεινου Παγκοσμιου Πρωταθληματος. Ενος πρωταθληματος, αυτο που ληγει αυριο στη χωρα των κανγκουρο, που λιγο ελειψε να βαφτει και παλι "μαυρο", οταν στις 28 Μαλου, στο Μοντε Καρλο, ο Αυστριακος Καρλ Βεντλινγκερ συνερχοταν μονο απο θαυμα, απο ενα επισης τρομακτικο ατυχημα.

    Αν και οι γιατροι περιοριστηκαν απλως να αναφερουν οτι "η κατασταση του Χακινεν ειναι σοβαρη, αλλα σταθερη", νεοτερες πληροφοριες ηθελαν τον Φινλανδο να κραωτιεται στη ζωη μονο χαρη σε μηχανηματα, ενω απαισιοδοξη η αυστραλιανη τηλεοραση, μιλουσε για "τραχειοτομη" και "σοβαρες κρανιοεγκεφαλικες κακωσεις" δινοντας του, εν ολιγοις, πολυ λιγες ελπιδες.

    Για μια ακομη φορα ομως, στο εδωλιο του κατηγορουμενου θα καθησουν τα σωστικα συνεργεια, που συμφωνα με τον Αυστριακο οδηγο της Φεραρι, Γκεραρντ Μπεργκερ, αυτοπτη μαρτυρα του δυστυχηματος, εφτασαν ενα τεταρτο αργοτερα απο το συμβαν...

    "Γεγονος απαραδεκτο -θα πει ο Μπεργκερ- αφου: α) Το νοσοκομειο απεχει ελαχιστα μετρα απο την πιστα, β) πριν μεταφερθει με ασθενοφορο, εμεινε ενα ολοκληρο τεωταρτο στο αυτοκινητο του, γ) αν και οι γιατροι ειπαν οτι δεν διαπιστωσαν εξωτερικα χτυπηματα στο προσωπο του, ειδα πολυ καλα, οτι την ωρα που του εβγαζαν το κρανος, ο Χακινεν ειχε ενα σπασμενο δοντι και αιματα στο κεφαλι".

    Γεννημενος στο Ελσινκι στις 28 Σεπτεμβριου του 1968, ηδη στα εξι του πρωταθλητης Φινλανδιας στις μικρες κατηγοριες καρτ, ο Χακικεν εκανε το ντεμπουτο στη Φορμουλα 1 το 1991 στο Φοινιξ, στο Γκραν-Πρι των Ηνωμενων Πολιτειων στο τιμονι της Λοτους-Τζαντ. 63 Γκραν-Πρι, μηδεν νικες και μηδεν πουλ-ποζισιον, κατεκτησε συνολικα, φετος, 17 βαθμους.

    Επιασε δουλεια ο Στρατος! Ο ΓΙΔΟΠΟΥΛΟΣ επεστρεψε στην ΑΕΚ και αναζητει συμφιλιωση με τον Μπαγεβιτς

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Επιασε δουλεια στην ΑΕΚ ο Στρατος Γιδοπουλος. Χωρις να μπει στο Δ.Σ. της ΠΑΕ, χωρις να τοποθετηθει σε συγκεκριμενο ποστο, ανελαβε να φερει σε περας "σημαντικες αποστολες", συμφωνα με τα οσα υποστηριξε ο Μιχαλης Τροχανας. Νυν και πρωην προεδρος της ΑΕΚ δεν προσδιορισαν επακριβως το αντικειμενο ενασχολησης του Γιδοωπουλου, ο οποιος με χθεσινη ανακοινωση θολωνει τα νερα και δεν αναφερεται καθολου στις "αποστολες" που του ανεθεσε ο ιδιοκτητης της ΠΑΕ. Το περιεχομενο της:

    "Με τιμα η προταση του ιδιοκτητη της ΑΕΚ κ. Μιχαλη Τροχανα και της διοικησης. Θα προσφερω τις υπηρεσιες μου οποτεδηποτε μου ζητηθει, χωρις να διεκδικω αξιωμαωτα. Ειμαι στη διαθεση της ΑΕΚ, θελω μονο να τη βοηθω και ειμαι επισης υπερ της απολυτης ενοτητας στην οικογενεια της ΑΕΚ".

    Στο μηνυμα περι ενοτητας προφανως παραπεμπει στις σχεσεις του με τον Μπαγεβιτς. Επιθυμια του πρωην προεδρου ειναι να "συμφιλιωθει" με τον Ντουσκο, για να αλωλαξουν ομως θεαματικα οι σχεσεις τους θα πρεπει να ριξει νερο στο κρασι του και ο Μπαγεβιτς.

    Ο Μιχαλης Τροχανας και ο Στρατος Γιδοπουλος ειχαν χθες το πρωι τηλεφωνικη επαφη, στην οποια ο πηνρω προεδρος γνωστοποιησε το περιεχομενο της ανακοινωσης που θα εκανε.

    "Με καλυπτει απολυτα - τονισε στους δημοσιογραφους ο Τροχανας - η ανακοινωση του κ. Γιδοπουλου. Ηδη εχει στα χερια του αποστολες της ΑΕΚ, οι οποιες μαλιστα ειναι πολυ σημαντικες. Ειμαστε ολοι ενθουσιασμενοι που εργαζεται μαζι μας για την ΑΕΚ. Ο κ. Γιδοπουλος εχει ηδη προσφερει τον τελευταιο καιρο τις υπηρεσιες του στην ΑΕΚ περισσοτερο απο οποιοδηποτε αλλον πρωην προεδρο".

    ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

    Την ενισχυση της ομαδας με εναν η και δυο ποδοσφαιριστες ζητησε ο Ντουσαν Μπαγεβιτς απο τον Μιχαλη Τροχανα. Η τεχνικη ηγεσια της ΑΕΚ εχει αποκλεισει τις περιωπτωσεις των Ντεμη Νικολαλδη, Γιωργου Νασιοπουλου και αν η "κιτρινομαυρη" ΠΑΕ θελησει να ενισχυσει τη γραμμη κρουσης, τοτε ο στοχος ειναι ενας και μοναδικος: Ο Ηησης Βρυζας. Ο Μπαγεβιτς πιστευει οτι ταιριαζει στο στιλ παιχνιδιου της ΑΕΚ (ψηλος, ανοιγει διαδρομους, ομαδικος, με αρκετα καλη τεχνικη καταρτιση) και αν λαβουμε υπ' οψιν τις αριστες σχεσεις Τροχανα - Πανοπουλου (απο τη μεταγραφη Μαλαδενη), ειναι πολυ πιθανο να γινει επισημη προταση στη διοικηση της ΣΚΟΔΑ Ξανθης.

    Ο Ντουσκο διεγραψε τον Τετρατζε απο τη λιστα του (πρωτο πρωτο το ονομα του), αφου κριθηκε οτι ειναι ασυμφορη η μεταγραφη του λιμπερο του εθνικης Ρωσιας.

    Η ΑΕΚ αναζητει και ποδοσφαιριστη που θα μπορει να καλυπτει το κενο του Στελιου Μανωλα, οταν απουσιαζει ο αρχηγος για διαφορους λογους, και που θα ειναι σε θεση να επωμιζεται και αλλους ρολους στην αμυνα. Τετοιος παικτης παντως ειναι δυσκολο να βρεθει, εκτος κι αν καταφυγουν στη λυση του 18αχρονου λιμπερο της Βεροιας Γιωρωγου Κουλιακιωτη, που θεωρειται μεγαλο ταλεντο. Χθεσινες πληροφοριες ελεγαν οτι εγινε επαφη και με τον Θοδωρο Παχατουριδη, χωρις, ωστοσο, να επιβεβαιωθουν απο τη διοικηση.

    Στο μεταξυ ο Μιχαλης Τροχανας διεψευσε και χθες (κατηγορηματικα) την πληροφορια οτι η ΑΕΚ βρισκεται πολυ κοντα στην αποκτηση του Μηνα Χαντζιδη. Για να το λεει ο προεδρος της ΑΕΚ ετσι θα ειναι, μονο που καμια φορα οι διαψευσεις γινονται για λογους τακτικης. * * * Μεταγραφη ζητησε ο Γιωργος Θεοδωριδης σε συναντηση που ειχε με τον Μπαγεβιτς. Ο νεαρος στοπερ θελει να συνεχισει σ' αλλη ομαδα την καριερα του (με ελευθερας και οχι "υποσχετικη") και ο Ντουσκο τον παρεπεμψε στον Τροχανα. * * * Με προστιμο 50.000 ελβετικων φραγκων (10 εκ. δρχ.) τιμωρηθηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ απο την ΟΥΕΦΑ για την εισβολη οπαδου της στο σταδιο "Μπεκελμπεργκ" στον αγωνα με την Γκλαντμπαχ και για τη ριψη φωτοβολιδων στο ιδιο ματς. * * * Ο 59χρονος πολιτικος μηχανικος Κωστας Δελαβινιας θα μπει (απο τη Δευτερα) στο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ.

    Ποτε θα κοιταχτουν στα ματια Μπαγεβιτς και Γιδοπουλοσ; Τωρα η ποτε...

    Ολυμπιακος: Αν δεν ελθει ο Κρεμενλιεφ, στροφη σε γκολωκιπερ! Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    π ιΜ π π ι ιεσα στις επομενες δεωκα μερες (το αργοτεωρο) οι διοικουντες τον Ολυμπιακο ελπιζουν οτι θα εχει ολοκληρωθει θετικα το θεμα της αποκτησης του 26αχρονου Βουλγαρου διεωθνη μεσοαμυντικου Εμιλ Κρεμενλιεφ, που βρισκεται απο προχθες στη Βιεννη με την εθνικη ομαδα της χωρας του.

    Το προγραμματισμενο ταωξιδι των "κοκκινων" παραωγοντων στην αυστριακη πρωτευουσα δεν πραγματοωποιηθηκε τελικα χθες, οπως εγραψε η "Ε", επειδη δεν καταφερε να εξασφαλισει βιζα ο τεχνικος διευθυντης της Λεφσκι Σοφιας Ηελιαωσκοφ. Ετσι, τοσο ο Γιωργος Λουβαρης οσο και ο Αρης Πολλας εμειναν αναγκαστιωκα στην Αθηνα. Παντως, χθες βραδυ υπηρξε νεα τηωλεφωνικη επικοινωνια αναωμεσα στους παραγοντες των δυο ομαδων με σκοπο τη διευθετηση των τελευταιων λεπτομερειων, πριν πεσουν οι τελικες υπογραφες στα συμβολαια.

    Ολα δειχνουν πως η αποωκτηση του Κρεμενλιεφ απο τους "ερυθρολευκους" ειωναι θεμα χρονου. Παντως, στην περιπτωση κατα την οωποια συμβει το απροοπτο και η συμφωνια ναυαγησει στο παρα πεντε, οι Πειραιωωτες δεν προκειται να μειωνουν με σταυρωμενα χερια. Θα προχωρησουν στη μεταωγραφη ξενου τερματοφυλαωκα. Ηδη εχουν γινει διερευωνητικες κινησεις προς αυτη την κατευθυνση απο ανθρωωπους του Ολυμπιακου που οργωνουν εδω και καιρο την Ευρωπη.

    Αν ομως ντυθει στ' ασπροωκοκκινα ο Κρεμενλιεφ τοτε το πιθανοτερο ειναι να δοωθει βαρος στην αποκτηση εωνος γηγενους γκολκιπερ (εωπικρατεστερος στοχος ο Μιωχοπουλος), περα απο τον ηδη κλεισμενο Γρηγορη Γεωργατο και τους υπαρωχοντες υποψηφιους Δημητρη Μαυρογεννιδη και Γιωργο Νασιοπουλο.

    Το θεμα του σεντερ φορ του Εδεσσαικου απασχολει, συμφωνα με πληροφοριες, τους "ερυθρολευκους", οι οποιοι παντως δεν ειναι διαωτεθειμενοι να δωσουν "τον ουρανο με τ' αστρα" για να τον φερουν στον Πειραια. "Τα νουμερα που μεχρι στιγμης ακουγονται ειναι αωπαγορευτικα για μας", δηωλωσε χθες κορυφαιος παραωγων της "ερυθρολευκης" ΠΑΕ.

    Ευκαιρια για ξεκουραση δινεται στους ποδοσφαιριωστες του Ολυμπιακου το διηωμερο που ερχεται. Ο Σταυωρος Διαμαντοπουλος γυμναωσε, χθες το απογευμα, στο γηπεδο του Ρεντη τους παιωκτες του (πλην του Πετρου Μαρινακη που υποφερει απο ελαφρα ισχιαλγια) και μετα το τελος του προγραμωματος τους ανακοινωσε το ρεπο του Σαββατοκυριακου.

    Εγινε του... πεζοδρομιου

    ΧΑΟΣ στα διοικητικα του Πανιωνιου και βαρεις χαραωκτηρισμοι μεταξυ παραγοωντων

    Ρεπορταζ: ΗΛ. ΔΡΥΜΩΝΑΣ

    Σ ε επιπεδο... πεζοδρομιου - δανειζομαστε απο ανακοιωνωση του Γιωργου Κατσιφαωρακη αυτην την εκφραση - κατεληξε χθες η διοικητικη διαμαχη στον ερασιτεχνη Πανιωνιο! Μη μας ρωτησετε μοναχα ποιος θα κανει κουωμαντο στη Ν. Σμυρνη απο δω και στο εξης... Ολα ξεκινησαν οταν ο σημεωρινος προεδρος του ερασιτεωχνη Γιαννης Αβραντινης αωπαντησε με οσες βρισιες ειωχε προχειρες στο στομα του στους ορους που του εθεσε ο Κατσιφαρακης, για την ειωσπραξη των 50 εκατ. δραχωμων που τον υποχρεωνει η γενικη συνελευση να προκαωταβαλει για να παρει την καωτασταση στα χερια του! "Καταγγελλω ως αχαραωκτηριστη τη σταση του κ. Αωβραντινη, ο οποιος αρνηθηωκε κατηγορηματικα και με αωκατονομαστες φρασεις προς το προσωπο μου, να αποδεωχτει την προσωπικη επιταγη που του εστειλα", μας ειπε ο κ. Κατσιφαρακης, που δεν ειδε να πραγματοποιειται χθες η προχθεσινη δεσμευση της διοικησης του Πανιωωνιου: να παραιτηθει, μολις λαβει τα 50 εκατομμυρια απο τον Κατσιφαρακη. Οι δυο οροι που εθεσε ο ιαωτρος ηταν:

    Να τηρηθει η δεσμευση για προκηρυξη εκλογων που θα γινουν το αργοτερο μεχρι τις 16 Νοεμβριου.

    Να εκλεγει ολοκληρο το Δ.Σ. που θα προτεινει ο ιωδιος. Μ' αλλα λογια, ο Κατσιφαωρακης δεν θελει αντιπαλο στις εκλογες, ενω πληρωνει οσα οσα για να εκτοπισει απο το νεο Δ.Σ. ολους τους υπαρχοντες συμβουλους! Κι εγινε το... ελα να δεις στη Ν. Σμυρνη! Ο Αβραντινης σκεφτηκε να επανεξετασει την προταση Αθανασουλη για τη χορηγια του ΤΑΚ, αλλα και να περιωμενει προτασεις κι απο αλωλους ενδιαφερομενους, ενω ο Κατσιφαρακης δηλωσε οτι μοναδικος στοχος του Αβραωντινη ειναι να γαντζωθει στην προεδρικη καρεκλα: "Ο Πανιωνιος βυθιζεται στα χρεη των δανειων κι εωκεινος προχωραει με τους συνεργατες του σε ενα μοναωχικο δρομο, αδιαφορωντας για το μελλον του συλωλογου"! Δεν το ειπε στην τυχη αυτο, καθως ο Αβραντινης σκεωφτεται να παρει κι αλλο δαωνειο, υψους 100 εκατ., απο την Τραπεζα για να κρατηωσει ορθιο τον Πανιωνιο μεωχρι το καλοκαιρι. Μετα υωπαρχει ο θησαυρος που ονοωμαζεται "πωληση Χριστοωδουλου"...

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σαν απλος θεατης, φορωντας μαλιστα γυψο στο ποδι του, θα δει το ντερμπι Παναθηνα ικου - Οωλυμπιακου την αλλη Κυριαωκη ο Νασος Γαλακτερος! Ο διεθνης φοργουορντ θα μειωνει σχεδον ενα ακομη μηνα μακρια απο τα γηπεδα, για τον απλουστατο λογο οτι δεν εκτιμηθηκε σωστα ο προωσφατος τραυματισμος του. Τις πταιει; Δυσκολο να σας το πουμε εμεις... Αλλοι λενε οτι επρεπε να μπει σε γυψο τοτε που κτυπησε, αλλοι οτι βιαστηκαν να τον βαλουν να παιξει προχθες εναντιον της ΑΕΚ! Η ουσια ειναι οτι ο Γαλακτερος παλι δεν θα παιξει το μπασκετ που ολοι περιμενουν απο αυτον, γιατι και να "δεσει" καποια στιγμη το ποδι του θα χρειωαστει προσθετο χρονο για να καλυψει το χαμενο εδαωφος...

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ Το πρωι ο Ουιλκινς ειχε ακομη πυρετο, δικαιως λοιπον δεν προπονηθηκε. Το απογευμα, ομως, ο Αμερικανος ηταν καλα, αλλα και δεν τον αφηωσε ο γιατρος του Παναθηωνα ικου να κανει προπονηση στο ΟΑΚΑ, γιατι δεν υπηρωχε ζεστο νερο στο γηπεδο! Κι αλλη βλαβη στο καλυτερο σταδιο της Ευρωπησ; Μπα... Στον Παναθηνα ικο λενε οτι η κατασκευαστρια εταιρεια ΑΚΤΩΡ κατεβασε απο μονη της τους διακοπτες γιατι της χρωσταει λεφτα η ΓΓΑ!

    ΝΒΑ Χαλια τα πηγαν τα δυο... Ελληνοπουλα της Ιωντιανα (6 ποντους ο Εντι Τζονσον σε 20 , εναν ποντο ο Αντονιο Ντειβις σε 30 !), μοιραια λοιπον η ηττα των Πεισερς στη Νεα Υορκη απο τους Νικς με 103-95. Φυωσιολογικη και η νεα νικη των Μπουλς (106-88 στο Κλιβεωλαντ, με 29 ποντους του Τζορνταν), ενω οι Μαβερικς παραμενουν αηττητοι μετα το 104-94 επι των Μπακς (Μασμπερν 27). Σε αλλο μαωτς, η Ατλαντα νικησε 125-121 το Γκολντεν Στειτ.

    Καιρο θα κανει για να ξαναφορεσει ο Γαλαωκτερος τη φανελα του Ολυμπιακου σε επισηωμο αγωνα της ομαδας του

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Saturday, 11 November 1995 - 10:09:41