Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 22)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Νοω. 22)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Ενα ταγμα στη Βοσνια

  • [2] Να μην ασθενησει η κυβερνηση

  • [3] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

  • [4] Κωδικας δεοντολογιας ΜΜΕ-γιατρων για τον καρκινο

  • [5] Η αγαπη του Κατσιφαρα τον εκανε να... μιλησει

  • [6] Βελτιωση, αλλα και 48ωρη "επιφυλακη"

  • [7] ΓΕΦΥΡΕΣ Λαλιωτη - Σκανδαλιδη στους "4" με στοχο την ενοτητα

  • [8] Φαρμακης κατα γιατρων για τις διαρροες

  • [9] Πηρε ανασες και η Σοφοκλεους

  • [10] "Ο Ανδρεας εχει ενα μεγαλο μυστικο"

  • [11] Αρκετοι νεοι βρεθηκαν και χθες στα δικαστηρια της οδου Ευελπιδων για να συμπαραωσταθουν στους κατηγορουμεωνους για τα επεισοδια στο Ποωλυτεχνειο

  • [12] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [13] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Ενα ταγμα στη Βοσνια

    Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Αμυνας κρινει απαραιτητη την ελληνικη συμμετοχη στην ειρηνευτικη δυναμη του ΝΑΤΟ

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Ελπιδες για ειρηνη βλεπει το ελληνικο υπουργειο Αμυνας μετα τη χθεσινη συμφωνια των προεδρων της Βοσνιας, Σερβιας και Κροατιας και το Γενικο Επιτελειο Εθνικης Αμυνας αρχισε να συζηταει το θεμα της συμμετοχης ελληνικων ενοπλων δυναμεων στην ειρηνευτικη δυναμη που θα δημιουργηθει κατω απο ΝΑΤΟ ικο καπελο.

    Συμφωνα με πληροφοριες, πολιτικη και στρατιωτικη ηγεσια του υπουργειου συμφωνουν οτι η χωρα μας θα πρεπει να συμμετασχει στην ειρηνευτικη δυναμη του ΝΑΤΟ, με ικανοποιητικο αριθμο δυναμεων και να μη μεινει πισω στις εξελιξεις, διοτι το μονο που θα κερδισει αν δεν συμμετασχει ειναι μια ακομα απομονωση απο της χωρες που μετεχουν στο ΝΑΤΟ.

    Χαρακτηριστικα, ανωτατος αξιωματουχος ελεγε οτι δεν ειναι δυνατον να μετεχουν ολες οι χωρες της Συμμαχιας και εμεις να μη μετασχουμε. "Μπορει -υπογραμμισε η ιδια πηγη- μεχρι τωρα να ειχαμε αρκετες και καλες δικαιολογιες για να μη μετεχουμε στις δυναμεις που ηδη βρισκονται στην πρωην Γιουγκοσλαβια, αφου δεν υπηρχε σχεδιο και συμφωνια ειρηνης, τωρα ομως και εφοσον υπογραφει η τελικη συμφωνια δεν εχουμε καμια δικαιολογια".

    Για το θεμα αυτο ο υπουργος Αμυνας εχει δηλωσει οτι προθεση της Ελλαδας ειναι να μετασχει υπο την προ υποθεση οτι θα εχει υπογραφει οριστικη συμφωνια ειρηνης απο ολες τις πλευρες και ο ρολος της δυναμης θα ειναι αποκλειστικα και μονο η παρακολουθηση τηρησης της συμφωνιας απο τις αντιμαχομενες πλευρες.

    Σχετικα με τον αριθμο των ελληνικων δυναμεων που θα μετασχουν επισημα δεν υπαρχει καμια δηλωση. Πηγες ομως του υπουργειου Αμυνας μιλουσαν για ενα συγκροτημα που η μαχητικη του ισχυς θα ειναι περιπου ταγματος και θα υποστηριζεται και απο δυναμεις υγειονομικου. Απο τις πρωτες εκτιμησεις που εχουν γινει απο τους επιτελεις του υπουργειου και μετα απο συζητησεις Ελληνων και Σερβων επιτελων, οι θεσεις που θα μπορουσαν να τοποθετηθουν οι ελληνικες δυναμεις ειναι δυο. Η τα υψωματα κοντα στην Μπανια Λουκα η η περιοχη του Σεραγεβο. Οι τελικες αποφασεις ομως θα ληφθουν συντομα και σε ΝΑΤΟ ικο επιπεδο.

    Παει ο Παπουλιας για την υπογραφη

    Στη ΣΟΦΙΑ οι τρεις διμερεις συμφωνιες, ισως μεχρι το τελος του χρονου

    Ο υπουργος Εξωτερικων θα μεταβει κατα πασα πιθανοτητα μεχρι το τελος του χρονου στη Σοφια για την τελικη υπογραφη των τριων διμερων συμφωνιων, προκειμενου να οριστικοποιηθει η νεα φαση της στενης συνεργασιας Ελλαδας - Βουλγαριας.

    Συμφωνα με διπλωματικες πηγες, οι δυο πλευρες προχωρουν πλεον στον προσδιορισμο της ημερομηνιας υπογραφης των συμφωνιων αυτων που αφορουν:

    τη διανοιξη τριων νεων μεθοριακων σταθμων

    ρυθμιση των υδατων του Νεστου

    ρυθμιση του καθεστωτος εποχιακης απασχολησης Βουλγαρων εργατων στην Ελλαδα και επανεισδοχης λαθρομεταναστων.

    Ο αγωγος

    Το θεμα της κατασκευης αγωγου πετρελαιου Μπουργκας - Αλεξανδρουπολης απασχολησε και ιδιαν τους υπουργους Εξωτερικων Παπουλια και Πιρινσκι, ενω ο προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος, εκανε ειδικη αναφορα στο θεμα κατα την ομιλια του στο βουλγαρικο Κοινοβουλιο.

    Συμφωνα με πληροφοριες, η βουλγαρικη πλευρα επιμενει στη διαπραγματευση υψηλοτερου ποσοστου κερδων για το βουλγαρικο δημοσιο, ξεκινωντας απο 25%.

    Ο κ. Στεφανοπουλος τονισε για το συγκεκριμενο θεμα οτι:

    "Το σχεδιο για τη μεταφορα αργου πετρελαιου μεσω του αγωγου, θα εξασφαλισει με τους καλυτερους εμπορικο- οικονομικους ορους τη ροη πετρελαιου προς την Ευρωπη και ταυτοχρονα θα συμβαλει αναμφισβητητα στην αναπτυξη της περιοχης και την προσελκυση νεων επενδυσεων αναπτυξιακου χαρακτηρα".

    Οι οδικες αρτηριες

    Προσθεσε ακομα οτι "η συνδεση των νεων καθετων οδικων αρτηριων στην περιοχη, με την Εγνατια οδο, η κατασκευη της οποιας θα ολοκληρωθει στα προσεχη τεσσερα χρονια, καθως και με τα ελληνικα λιμανια θα ενισχυσει ουσιαστικα την αναπτυξη ολοκληρης της περιοχης, που οριοθετειται απο την Αλεξανδρουπολη, το Ορμενιο, το Χασκοβο, τη Φιλιππουπολη, το Κιρντζαλι, το Σμολιαν, τη Δραμα και την Καβαλα".

    Ο κ. Στεφανοπουλος τονισε οτι η Ελλαδα ακολουθει μια πολιτικη που στοχευει στη δημιουργια ενος ενιαιου βαλκανικου χωρου, ο οποιος με την ενταξη της Βουλγαριας και της Ρουμανιας θα αποτελεσει τμημα του κοινου ευρωπα ικου χωρου.

    Ακομη, υπογραμμισε οτι τα Βαλκανια πρεπει να παψουν να αποτελουν πεδιο ανταγωνισμων εξωβαλκανιων παραγοντων και να ενσωματωθουν στην Ενωμενη Ευρωπη. "Δεν θα παψουμε να επισημαινουμε", δηλωσε, "την ανακολουθια που χαρακτηριζει ορισμενους κεντροευρωπα ικους η εξωευρωπα ικους κυκλους που εκτιμουν οτι για τον εναν η τον αλλο τροπο μια νεα νοητη διαχωριστικη γραμμη θα πρεπει να χαραχθει καπου μεταξυ Κεντρικης Ευρωπης και Βαλκανικης. Αρνουμεθα και απορριπτουμε την πολιτισμικα απαραδεκτη, ιστορικα ανεδαφικη και στρατηγικα επικινδυνη αυτη αποψη", τονισε ο Προεδρος της Δημοκρατιας.

    Τελος, ο κ. Κ. Στεφανοπουλος τονισε οτι οι κυβερνησεις Αθηνων και Σοφιας, θα πρεπει να λαβουν ολα τα αναγκαια και ενδεδειγμενα μετρα, προκειμενου να διευκολυνουν την περαιτερω αναπτυξη της επιχειρηματικης και εμπορικης συνεργασιας.

    Ο Ηελεφ

    Απο την πλευρα του ο κ. Ηελεφ εξηρε το γεγονος οτι η Ελλαδα ειναι ο δευτερος μετα τη Γερμανια οικονομικος εταιρος της Βουλγαριας και προσθεσε οτι οι δυο χωρες εχουν το δικαιωμα να συμμετασχουν στα εργα της ανορθωσης της Νεας Γιουγκοσλαβιας. Σε ο,τι αφορα στα σχεδια για την κατασκευη της Παραεγνατιας, ο προεδρος της Βουλγαριας παρατηρησε ο "δεν θα πρεπει να αντιπαρατιθενται τα σχεδια για εργα υποδομης στα Βαλκανια, τα οποια μπορουν να μετατραπουν σε μεταφορικο, τηλεπικοινωνιακο και ενεργειακο κεντρο".

    [2] Να μην ασθενησει η κυβερνηση

    Η ΣΩΣΤΗ και δημοκρατικη λειτουργια του πολιτευματος αποκλειει τα αδιεξοδα και το οποιο κενο εξουσιας, γιατι εχουν προβλεφθει δικλιδες ασφαλειας, που ενεργοποιουνται αυτοματως. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, λοιπον, αυτη την κρισιμη ωρα να εκτιμηθουν, μ' αυτα τα δεδομενα και απολυτως ψυχραιμα τα πραγματα και να αποσυνδεθει η ασθενεια του Πρωθυπουργου απο τη λειτουργια της κυβερνησης και γενικοτερα του κρατικου μηχανισμου. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να εκδηλωθουν ουτε φαινομενα απραξιας και αμηχανιας ουτε και συμπτωματα δυσλειτουργιας η ανταγωνισμων, που θα δειξουν οτι ασθενει και η κυβερνηση, κατ' επεκταση και η χωρα ολοκληρη. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να παραλυσει, ουτε προς στιγμην τιποτε, ωστε με πληρη ετοιμοτητα να αντιμετωπιζεται αποτελεσματικα καθε ενδεχομενο. Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ στην οποια βρισκεται ο Πρωθυπουργος δεν επιτρεπει οποιαδηποτε επιβαρυνση και πιεση, ωστε να μπορεσει, για οσο χρονο χρειαστει, να δωσει τη μαχη και να αποκατασταθει πληρως η υγεια του, οπως ευχονται ολοι. ΥΠΑΡΧΕΙ κυβερνηση, υπαρχουν υπουργοι, υπαρχει το κομμα, υπαρχουν θεσμοι, που επιβαλλεται να λειτουργουν κανονικα, με την πληρη ευθυνη του καθενος στο χωρο της αρμοδιοτητας του. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ οτι αυτο τον καιρο η κυβερνηση στερειται της ενεργου παρουσιας και των κατευθυνσεων του Πρωθυπουργου, δεν σημαινει οτι θα πρεπει να παραλυσει η να δισταζει να λαμβανει τις αποφασεις που απαιτουνται. ΕΙΝΑΙ, βεβαια, το πολιτευμα πρωθυπουργοκεντρικο, αλλα οχι και αδιεξοδο. Ειναι οπωσδηποτε ο Ανδρεας Παπανδρεου ενας αναγνωριζομενος απο φιλους και αντιπαλους χαρισματικος ηγετης, αλλα ειναι και ανθρωπος. Και προς τον ανθρωπο Ανδρεα Παπανδρεου, την ωρα της δοκιμασιας, ο σεβασμος πρεπει να ειναι απεριοριστος, προπαντος απο την παραταξη που ο ιδιος δημιουργησε.

    [3] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Αμυνα, προυπολογισμος και εθνικη στρατηγικη

    Του ΠΑΝ. ΗΦΑΙΣΤΟΥ*

    Ηαιτιολογηση των ποσων του προ υπολογισμου που διατιθενται για την αμυνα και ασφαλεια της χωρας προσφερει την ευκαιρια συζητησης επι των θεμελιωδων πτυχων της εθνικης στρατηγικης. Βασικα στοιχεια μιας τετοιας συζητησης ειναι η μορφη και ο χαρακτηρας των απειλων, τα μεσα και η στρατιωτικη ικανοτητα των αντιπαλων και το πλεγμα εθνικων συμφεροντων που εξυπηρετουν οι αμυντικες δαπανες. Ο υπολογισμος του υφους των δαπανων που απαιτουνται για την αποτροπη μιας συγκεκριμενης στρατιωτικης απειλης ειναι σημερα ευκολος, στη βαση τοσο των αποτελεσματων των ασκησεων οσο και των τεχνικων χαρακτηριστικων των οπλικων συστηματων. Γι' αυτο, οπως συνηθως λεγεται, εαν υιοθετηθουν ορθολογιστικα κριτηρια δεν διατιθεται "ουτε μια δραχμη" λιγοτερο η περισσοτερο απο το ποσον που αιτιολογειται ως αναγκαιο για την αντιμετωπιση των προβληματων αμυνας και ασφαλειας της χωρας. Συνηθως, στο πολιτικο/κομματικο πεδιο οι διαφορες εστιαζονται στα διαφορα ζητηματα τακτικου η τεχνικου χαρακτηρα. Κανονικως εχοντ!

    ων των πραγματων, διλημματα και δι αφορες για τις στρατηγικες επιλογες και τις δαπανες που απαιτουνται δεν υπαρχουν, η δεν πρεπει να υπαρχουν. Ιδιαιτερα εαν οι απειλες κατα της χωρας αφορουν το εθνικο συμφερον επιβιωσης, συναινετικα, δεσμευονται ολοι οι αναγκαιοι ποροι που απαιτουνται για την αντιμετωπιση τους.

    Με βαση τις καθιερωμενες εννοιες, η εθνικη ασφαλεια αφορα 1) την εδαφικη ακεραιοτητα και την αποτελεσματικη αντιμετωπιση των στρατιωτικων απειλων (εθνικο συμφερον επιβιωσης), 2) τη διακρατικη ισορροπια ισχυος, την ασφαλεια των εκτος συνορων ομοεθνων, την οικονομικη ευημερια και την καθεστωτικη σταθεροτητα (ζωτικα εθνικα συμφεροντα), και 3) τη διαφυλαξη των αξιων και του πολιτισμου μιας κοινωνιας (μειζον συμφερον). Στο διακρατικο επιπεδο, μια συγκεκριμενη απειλη δημιουργει κινδυνο οταν ο απειλων εχει τα μεσα και τη θεληση να την πραγματοποιησει. Η ιδιομορφια της τουρκικης απειλης, η οποια δεν διαφαινεται οτι θα τερματιστει στο ορατο μελλον, εγκειται στο γεγονος οτι ειναι σαφεστατα διατυπωμενη, ευδιακριτη, και συχνα εκδηλωμενη με συγκεκριμενες επιθετικες ενεργειες. Οι τουρκικες απειλες διατυπωνονται με δηλωσεις των Τουρκων ηγετων, με διπλωματικα μεσα και με πολεμικες προετοιμασιες: 1) Αιγαιο: η αναπτυξη της επωνυμης "στρατιας του Αιγαιου" και του αποβατικου της στολου, οι καθ!

    ημερινες εναεριες και θαλασσιες πα ραβιασεις του ελληνικου κυριαρχικου χωρου, και το "ψασθς βελλι" κατα της Ελλαδας στην περιπτωση που θα ασκησουμε τα κυριαρχικα μας δικαιωματα οπως αυτα προκυπτουν απο το διεθνες δικαιο. 2) Θρακη: εγερση ανυπαρκτων μειονοτικων ζητηματων και συνεχεις παρενοχλησεις. 3) Κυπρος: στρατιωτικη επιθεση το 1974, συνεχης κατοχη, συνεχεις απειλες και εκβιασμος για "λυση" που θα καθιστα το νησι "στρατηγικο ομηρο" της Αγκυρας. Η αντιμετωπιση των στρατιωτικων απειλων αποτελει εθνικο συμφερον επιβιωσης. Μετα το 1974, οι οικονομικες θυσιες των Ελληνων διασφαλισαν ικανοποιητικη ισορροπια ισχυος που εκτιμαται οτι απετρεψε ειτε μεγαλη πολεμικη συγκρουση ειτε επικρατηση των τουρκικων θεσεων στο Αιγαιο και στη Θρακη.

    Στην Κυπρο, αναμφιβολα, ο μετα το 1974 δυσμενης συσχετισμος ισχυος προκαλεσε οδυνηρη καμψη της πολιτικης μας θελησης. Τα τελευταια χρονια, με το Ενιαιο Αμυντικο Δογμα (το κοστος του οποιου, κατα κυριο λογο, καλυπτεται απο τον κυπριακο προ υπολογισμο), γινεται προσπαθεια να επιτευχθει ισορροπια δυναμεων. Ομως ολοι συμφωνουν οτι τα τελευταια χρονια οι συσχετισμοι Τουρκιας - Ελλαδας αλλαζουν ραγδαια, ιδιαιτερα στα μαχητικα αεροσκαφη τριτης γενιας, με κινδυνο να ανατραπει η συνολικη ισορροπια δυναμεων. Η κατασταση ειναι ακομη πιο ανησυχητικη εαν ληφθει υποψη η ανακατανομη ισχυος στο βαλκανικο χωρο, η ρευστοτητα των νεων συσχετισμων στην περιφερεια μας και η αναδειξη νεων ("μικρων" αλλα αθροιστικα σημαντικων) απειλων στα βορεια συνορα. Σε συνδυασμο με τους βαλκανικους συσχετισμους ισχυος, οπως διαμορφωνονται στον οριζοντα του 2000, εαν αποτυχουμε να διασφαλισουμε ισχυρη στρατιωτικη και διπλωματικη θεση/ρολο στους ευρυτερους περιφερειακους συσχετισμους, οι συνεπειες δυνατο να ειναι!

    οδυνηρες: πρωτον, επιδεινωση των στρατιωτικων συσχετισμων στον οριζοντα του 2000 και ανυπερβλητες δυσκολιες αναστροφης των τασεων απο επομενες κυβερνησεις. Δευτερον, αποδυναμωση της αξιοπιστιας μας στο κεντρικο τουρκικο μετωπο και πιθανως ενθαρρυνση της Τουρκιας να αποδυθει σε επιθετικες ενεργειες. Τριτον, αποδυναμωση της διαπραγματευτικης μας ισχυος σ' ολο το διπλωματικο φασμα και επικρατηση των τουρκικων θεσεων στην Κυπρο, τη Θρακη και το Αιγαιο. Τεταρτον, αποδυναμωση του διεθνους ρολου και της θεσης της χωρας στα Βαλκανια και την Ευρωπη. Πεμπτον, μεσοπροθεσμες και μακροχρονιες επιπτωσεις στην οικονομικη αναπτυξη και συνολικα στην ευημερια της χωρας.

    Ως προς το τελευταιο σημειο, η κοινωνια ενος κρατους δυνατο να ευημερει οικονομικα, αλλα ολα να καταρρευσουν, εαν δεν υπαρξει εγκαιρη αποτελεσματικη αμυντικη διασφαλιση κατα των κινδυνων που δημιουργουν συγκεκριμενες στρατιωτικες απειλες. Αναμφιβολα, οι προσπαθειες που καταβαλλονται τα τελευταια χρονια για να ορθοποδησει η ελληνικη οικονομια ειναι απολυτα αναγκαιες τοσο για τη διεθνη μας αξιοπιστια οσο και για την αμυντικη ικανοτητα των Ενοπλων Δυναμεων. Συναφως, χωρις ισχυρη οικονομια, η αποτελεσματικη αμυνα ειναι δυσκολη η ανεφικτη. Ομως, σε καθε περιπτωση, και παρα το γεγονος οτι οι ποροι που διαθετουμε ειναι περιορισμενοι, η ομοφωνια των Ελληνων για τους κινδυνους που δημιουργουν οι απειλες κατα της Ελλαδας, επιτρεπει συναινετικη αναζητηση εναλλακτικων τροπων εξευρεσης των αναγκαιων κονδυλιων για την αμυνα, ουτως ωστε να διασφαλιστει η περιφερειακη ισορροπια δυναμεων. Για οσους επιζητουν "εθνικη στρατηγικη", η καταθεση του προ υπολογισμου στη Βουλη προσφερει ευκαιρια εκφρ!

    ασης υπευθυνης αποψης και στηριξης

    των προσπαθειων εξευρεσης πορων για τις ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις.

    * Αναπλ. καθηγητης Διεθνων Σχεσεων

    Η ιδιομορφια της τουρκικης απειλης εγκειται στο γεγονος οτι ειναι σαφεστατα διατυπωμενη και συχνα εκδηλωμενη

    [4] Κωδικας δεοντολογιας ΜΜΕ-γιατρων για τον καρκινο

    Ο καρκινος δεν ειναι ανικητος και η συμβολη των ΜΜΕ τοσο στην προληψη του οσο και στην καταρριψη του κοινωνικου ταμπου που περιβαλλει τη μαστιγα αυτη της εποχης μας μπορει να ειναι μεγαλης σημασιας. Ωστοσο για να μπορεσουν τα ΜΜΕ να συμβαλουν ουσιαστικα, θα πρεπει να γινει προσπαθεια ωστε οι δυο κωδικες δεοντολογιας, ο ιατρικος και ο δημοσιογραφικος, να διεπονται απο κανονες αλληλεξαρτησης και επισης να υπαρξει επιμορφωση των δημοσιογραφων. Τα συμπερασματα αυτα προεκυψαν μεταξυ αλλων κατα την ολοκληρωση του τριημερου συνεδριου με θεμα "Ο ρολος των ΜΜΕ στην προληψη του καρκινου".

    Ο ακαδημα ικος, καθηγητης της Ψυχιατρικης, Κ. Στεφανης επισημανε χθες οτι τα ΜΜΕ πρεπει να ελεγχουν την πηγη πληροφορησης η οποια πρεπει να ειναι παντα επωνυμη, να την επαληθευουν και να την αξιολογουν κοινωνικα και επιστημονικα. Ο ιδιος διατυπωσε το θεμα του κωδικα δεοντολογιας και τονισε οτι δεν εχει υπαρξει ακομη συνολο κανονων.

    Ειναι δυσκολο να εξαλειφθει απο τα ΜΜΕ η παρουσιαση θαυματουργων φαρμακων, γιατι υπαρχουν τεραστια οικονομικα οφελη, τονισε ο δημοσιογραφος Π. Τσιμας καθως πολλες φορες τα ΜΜΕ χειριζονται ιατρικες πληροφοριες χειραγωγουμενα απο φαρμακευτικα εργαστηρια.

    Για αποτελεσματικοτητα των εκστρατειων ενημερωσης μεσα απο τα ΜΜΕ τοσο στη Γερμανια οσο και στις σκανδιναβικες χωρες μιλησαν οι δημοσιογραφοι Με ιναρντους και Γουιγκ που μιλησαν ακομη για αναγκη μετεκπαιδευσης των δημοσιογραφων, πραγμα που γινεται στις χωρες αυτες.

    Στο χερι μας ειναι να κανουμε να πουλαει το χρησιμο και ειναι δυνατον ενας κοινος νους στα ΜΜΕ να τραβηξει την προσοχη του κοινου χωρις να εκχυδαλσει, υποστηριξε ο Λ. Κομινης.

    Οπως γινεται συνεργασια με οικονομικα επιτελεια για τη δημοσιευση αρθρων, ετσι πρεπει να γινεται και με ιατρικα, ειπε ο δημοσιογραφος Θ. Καρτερος.

    Στη σημασια της ψυχολογικης υποστηριξης και συναισθηματικης προληψης απεναντι στον ασθενη απο καρκινο αναφερθηκε η ψυχολογος Μ. Πεπελαση.

    Για ρατσιστικη αντιμετωπιση απο το νοσηλευτικο προσωπικο "οταν νιωσουν τη σφραγιδα του θανατου" μιλησε ο Θυμιος Καρακατσανης: "Δεν σου βγαζουν μονο τα ρουχα, αλλα και την προσωπικοτητα" και συνεχισε: "Να μαθει ο ανθρωπος να μη φοβαται καμια αρρωστια. Ενα να φοβαται, τις πραξεις του". Ο ιδιος αλλα και η Βασια Τριφυλλη, που μολις μαθευτηκε οτι ειχαν καρκινο, ειδαν την αναγγελια του θανατου τους πρωτοσελιδα, εκαναν εκκληση στα ΜΜΕ να προσεχουν τις αναγγελιες τους. "Καλυτερα να μη λες τιποτα αν λες τετοια, ειπαν. Βοηθηστε μας να το παλεψουμε".

    Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ

    [5] Η αγαπη του Κατσιφαρα τον εκανε να... μιλησει

    Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Ανεμος αισιοδοξιας αρχισε να πνεει απο χθες στο Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο. Τα χαμογελα υπουργων, βουλευτων και στελεχων ηταν η καλυτερη εγγυηση πως η κατασταση του βελτιωνεται.

    Ηταν περιπου 12.30 μετα το μεσημερι οταν ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης δηλωσε πως "ο Πρωθυπουργος ειναι πολυ καλυτερα απο χθες" και οτι "συνεχιζουν να δειχνουν ενδιαφερον προσωπικοτητες και φορεις, και να στελνουν τηλεγραφηματα".

    Αναφερθηκε μαλιστα και στο γεγονος οτι τη συμπαρασταση τους εξεφρασαν η Ενωση Ιδιοκτητων Ημερησιων Εφημεριδων Αθηνων καθως και ο Πατριαρχης Αλεξανδρειας Ειρηναιος.

    Μια ωρα αργοτερα, ο αντιπροεδρος του ΩΚΚ Γρηγορης Σκαλκεας διαβαζε το πεμπτο ιατρικο ανακοινωθεν: "Τα κλινικα και τα εργαστηριακα δεδομενα του τελευταιου εικοσιτετραωρου επιτρεπουν να εκτιμηθει οτι η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου παρουσιαζει βελτιωση, η αναπνευστικη λειτουργια, η οποια ιδιαιτερα ενδιαφερει, προοδευτικα αποκαθισταται, και γι' αυτο αρχισε απο το πρωι η προσπαθεια της σταδιακης διακοπης της μηχανικης υποστηριξης της αναπνοης".

    Απαντωντας σε ερωτησεις δημοσιογραφων, ο Γ. Σκαλκεας εξεφρασε την αισιοδοξια του για την κατασταση του Πρωθυπουργου επειδη εχουν περασει τα δυο πρωτα κρισιμα εικοσιτετραωρα, και προσθεσε οτι:

    Γινεται προσπαθεια για να αφαιρεθει ο καθετηρας. Μολονοτι ο Πρωθυπουργος αναπνεει με τη βοηθεια μηχανηματος, η μηχανικη υποστηριξη σταδιακα μειωνεται.

    Το μικροβιο που προκαλεσε την ασθενεια δεν εντοπιστηκε.

    Υπαρχουν σαφεις ενδειξεις οτι η φλεγμονη του πνευμονα υποχωρει.

    Ο οργανισμος του αντιδρα στα αντιβιοτικα.

    Η νεφρικη λειτουργια ειναι λιαν ικανοποιητικη.

    Σχετικα με το φαρμακο που σταλθηκε απο το γνωστο καρδιοχειρουργο Μαγκντι Γιακουμπ, ειπε πως αναλογα αντιβιοτικα υπαρχουν στην Ελλαδα.

    Οσον αφορα τις δηλωσεις του υπουργου Εμπορικης Ναυτιλιας Γιωργου Κατσιφαρα οτι συνομιλησε με τον Πρωθυπουργο, ο κ. Σκαλκεας υπογραμμισε πως ο Ανδρεας Παπανδρεου αδυνατει να μιλησει επειδη διαθετει σωληνακια στην τραχεια, αλλα επικοινωνει με το περιβαλλον και συνεννοειται με νευματα.

    Στο μεταξυ, νωρις το απογευμα, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου δηλωσε πως επικρατει απολυτη ηρεμια στο Χρηματιστηριο και οτι η αγορα επανερχεται σε πολυ ομαλα επιπεδα. Προσθεσε δε πως δεν υπηρξε καμια εκροη συναλλαγματος, οτι τα επιτοκια εμφανιζουν καθοδικες τασεις, καθως και οτι η αγορα εχει εμπιστοσυνη στην πορεια της οικονομιας και στην ασκουμενη οικονομικη πολιτικη.

    Χθες το απογευμα προσηλθαν υπουργοι, βουλευτες και στελεχη του Κινηματος, οι Ακης Τσοχατζοπουλος, Κωστας Λαλιωτης, Νικος Κουρης, Μιλτιαδης Παπαιωαννου, Χρηστος Ροκοφυλλος, Γιωργος Κατσιμπαρδης, η Νορα Κατσελη, αλλα και η λα ικη αοιδος Σωτηρια Μπελλου. Την ομαδα των "τεσσαρων" "εκπροσωπησε" ο Κωστας Σημιτης, που κατα την εισοδο του χειροκροτηθηκε.

    Ο κ. Κατσιμπαρδης δηλωσε αισιοδοξος για την υγεια του Πρωθυπουργου και αφησε να εννοηθει πως η ευαισθητοποιηση που υπαρχει με αφορμη το ανθρωπινο αυτο θεμα, βοηθα τη συσπειρωση των στελεχων.

    Απο πλευρας αντιπολιτευσης, το παρων εδωσε ο πρωην βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας Σωτηρης Παπαπολιτης, που ειπε πως "η πολιτικη ειναι και ανθρωπια".

    [6] Βελτιωση, αλλα και 48ωρη "επιφυλακη"

    ΔΙΑΧΥΤΗ αισιοδοξια χθες βραδυ για την υγεια του Πρωθυπουργου Η ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ αρχισε να υποχωρει ΠΡΩΤΑ χαμογελα

    Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

    "Κινουμαστε σε καλο δρομο". Με τη φραση αυτη χθες το μεσημερι οι θεραποντες γιατροι του πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου εδωσαν το στιγμα της αισιοδοξιας που επικρατει πλεον σε ολους, οτι και σ' αυτη τη μαχη με την πνευμονια ο προεδρος της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ θα ειναι νικητης.

    Η καλη μερα για τον Πρωθυπουργο φανηκε απο το πρωι, οταν ηρθαν απο τα εργαστηρια οι πρωτες εξετασεις και εδειξαν να σημειωνεται σημαντικη πτωση του αριθμου των λευκων αιμοσφαιριων.

    Αυτο σημαινε για τους γιατρους οτι τα αντιβιοτικα φαρμακα αρχισαν δραση, η εστια της λοιμωξης περιοριζεται και η πνευμονια αρχισε πλεον να υποχωρει.

    Διακοπη

    Και ο καθηγητης κ. Δημ. Κρεμαστινος αποφασισε με τους συνεργατες του να επιχειρησουν βαθμιαια τη διακοπη της μηχανικης υποστηριξης της αναπνοης του ασθενη. Διακοπηκε βεβαια γυρω στις 10 το πρωι και ο φυσικος υπνος στον οποιο ο κ. Δημ. Κρεμαστινος κρατουσε τον κ. Αν. Παπανδρεου απο τις 3 τα ξημερωματα της Τριτης. Η στιγμη ειχε αρκετες δυσκολιες. Πηγαν ομως ολα πολυ καλα. Ο Πρωθυπουργος ξυπνησε ευκολα, απεκτησε γρηγορα επαφη με το περιβαλλον και κατανοουσε πληρως τα οσα του ελεγαν οι γιατροι του, απαντωντας αμεσως στις ερωτησεις τους με νευματα, γιατι δυσκολευεται ακομη να μιλησει εξαιτιας του σωληνα που του εχουν τοποθετησει ως την τραχεια για να τον βοηθα στην αναπνοη.

    Απο χθες παντως, ο Πρωθυπουργος αναπνεει κατα το ημισυ με τις δικες του δυναμεις και οχι με τη βοηθεια του αναπνευστηρα.

    Και αυτο, παροτι μπορει να τον κουραζει, οι γιατροι το προτιμουν, για να μην ατροφησουν οι μεσοπλευρικοι μυες.

    Οπως εγινε γνωστο, οταν οι θεραποντες ιατροι παρατηρουν οτι ο κ. Α. Παπανδρεου κουραζεται απο τη διασωληνωση θα του δημιουργουν παλι "κατασταση φυσικου υπνου".

    Αν τελικα, οπως αναμενουν οι επιστημονες, η κατασταση συνεχισει σημερα και αυριο να εξελισσεται το ιδιο ευνο ικα, θα θεωρηθει οτι ο Πρωθυπουργος ξεπερασε τον κινδυνο, τουλαχιστον απο την πνευμονια, που τον οδηγησε στη ΜΕΘ του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου.

    Θα χρειαστουν βεβαια αρκετα περισσοτερες μερες για την τελικη ιαση του και ακομη περισσοτερες για την επιστροφη στα καθηκοντα του.

    Για τα ερωτηματα, που βαζουν πολλοι συναδελφοι δημοσιογραφοι, πολιτικοι αλλα και η κοινη γνωμη, αν ο Πρωθυπουργος θα ειναι σε θεση να αντεπεξελθει στα καθηκοντα του, οι γιατροι του δηλωσαν χθες στην "Ε":

    Η κλινικη εικονα, αλλα και οι εργαστηριακες εξετασεις ως τωρα δειχνουν οτι η πνευμονια δεν θ' αφησει καταλοιπα στη λειτουργια των πνευμονων του.

    Εγκεφαλικα και καρδιολογικα δεν υπηρξε ουτε αναμενεται να υπαρξει κανενα προβλημα. Προβλημα επισης, παρα τους αρχικους φοβους, δεν εμφανιζει η νεφρικη λειτουργια.

    Τριτη φορα

    Αξιζει να σημειωθει οτι ειναι η τριτη φορα που ο Πρωθυπουργος παθαινει πνευμονια. Και τις τρεις φορες του εμφανιστηκε σε περιοδους εντονου στρες. Την πρωτη φορα οταν χαθηκαν οι εκλογες το 1989, την αλλη φορα στην περιοδο των δικων στο Ειδικο Δικαστηριο και τωρα με τα θεματα της συζυγου του.

    Φαινεται, εκτιμουν οι γιατροι, οτι στις περιοδους αυτες του ιδιαιτερου στρες οι αντιστασεις του οργανισμου του αδυνατιζουν και ο κ. Αν. Παπανδρεου γινεται ευαλωτος στις σοβαρες λοιμωξεις.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ: 20.30

    Σταθερη βελτιωση

    Σταθερη βελτιωση παρουσιαζει η υγεια του Πρωθυπουργου, συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν, που διαβασε χθες στις 8.30 μ.μ. στους δημοσιογραφους, ο διευθυντης του καρδιολογικου τμηματος και συνεργατης του κ. Κρεμαστινου Ευθυμιος Λιβανης. Το ανακοινωθεν ειχε ως εξης: "Κατα το διαστημα που μεσολαβησε απο το Ιατρικο Δελτιο στις 13.30 ανακοινωνεται οτι η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου παρουσιαζει σταθερη βελτιωση".

    Ακολουθησε ενημερωση απο τον εκπροσωπο της κυβερνησης Τηλεμαχο Χυτηρη, ο οποιος εξεφρασε αισιοδοξια για την περαιτερω πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου και αναφερθηκε στα ευχητηρια μηνυματα ξενων ηγετων και αλλων προσωπικοτητων για ταχεια αναρρωση του κ. Παπανδρεου, οπως του πρωθυπουργου της Ισπανιας Φελιπε Γκονζαλες, του αρχιεπισκοπου Βορειου και Νοτιου Αμερικης Ιακωβου, των Κυπριων πρωην προεδρων Κυπριανου και Βασιλειου, καθως και των πολιτικων κ.κ. Λυσσαριδη και Χριστοφια, καθως και του Βουλγαρου προεδρου Ηαν Βιντενοφ, το οποιο διαβιβαστηκε στον Πρωθυπουργο, απο τον προεδρο της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλο.

    Ο Προεδρος της Δημοκρατιας πηγε στο "Ωνασειο" στις 6.45, αμεσως μετα την επιστροφη του απο τη Σοφια, συνοδευομενος απο τον υπουργο Εξωτερικων Καρολο Παπουλια.

    Ο κ. Στεφανοπουλος επισκεφθηκε τον κ. Παπανδρεου στη μοναδα εντατικης παρακολουθησης και αποχωρησε χωρις να κανει δηλωσεις.

    Στο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο προσηλθαν χθες ο πρωθυπουργος της Ιορδανιας, ο οποιος ηλθε γι' αυτο το σκοπο απο τη χωρα του, ο επικεφαλης του διπλωματικου γραφειου των Παλαιστινιων στην Ελλαδα Αμπντουλ Αμπνταλα και ο Κ. Σκανδαλιδης, ενω στον 7ο οροφο εθεαθη ο φιλος του Πρωθυπουργου Τζορτζ Χαλακ να συνομιλει με ορθοδοξους ιερεις στην αγγλικη και ο οποιος προσπαθησε να αποφυγει τους φωτορεπορτερ κρυβοντας το προσωπο του.

    ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ

    [7] ΓΕΦΥΡΕΣ Λαλιωτη - Σκανδαλιδη στους "4" με στοχο την ενοτητα

    Ποιες λυσεις "παιζουν" για την αναπληρωση Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Παρα τους τονους αισιοδοξιας των ιατρικων ανακοινωθεντων, τα κυβερνητικα και κομματικα στελεχη προετοιμαζονται ν' αντιμετωπισουν το ενδεχομενο μακρας απουσιας του Ανδρεα Παπανδρεου απο την καθημερινη δραση. Βασικος στοχος τους ειναι να μην αφησουν να κυριαρχησει η εντυπωση του "κενου εξουσιας".

    Παραλληλα, πραγματοποιουνται ηδη επαφες επιφανων στελεχων, στο πλαισιο της προσπαθειας να δημιουργηθει "κλιμα ενοτητας". Σημαντικοτερη απ' αυτες τις επαφες ηταν αυτη μεταξυ του Κωστα Λαλιωτη και της Βασως Παπανδρεου. Ο κ. Λαλιωτης πηγε στο σπιτι της πρωην επιτροπου και, οπως ηταν φυσικο, η συζητηση αφορουσε και τις τρεχουσες εξελιξεις και το πως πρεπει να πορευθει το ΠΑΣΟΚ.

    Η συναντηση ειχε και τον χαρακτηρα της αποκαταστασης των σχεσεων τους, οι οποιες ειχαν διαταραχθει τους τελευταιους μηνες. Ο κ. Λαλιωτης θεωρει οτι οι τωρινες εξελιξεις επιβαλλουν τη συνεννοηση μεταξυ ολων των στελεχων και ειπε, μαλιστα, στο Εκτελεστικο Γραφειο οτι πρεπει να σταματησει ο διαχωρισμος των στελεχων με τη λογικη του "εμεις και οι αλλοι". Σημερα αναμενεται νεα συναντηση της κ. Παπανδρεου με τον Κωστα Σκανδαλιδη.

    Ενδεικτικη του κλιματος που παει να διαμορφωθει ειναι και η δηλωση του μελους του Εκτελεστικου Γραφειου Μιλτ. Παπα ιωαννου (στον ραδιοσταθμο "ΠΑΝΕΤ") οτι ο Κ. Σημιτης και η Βασω Παπανδρεου πρεπει να αναλαβουν θεσμικο ρολο, υπονοωντας οτι θα επρεπε να συμμετεχουν στο Ε.Γ.

    Η κατασταση της υγειας αποτρεπει τις δημοσιες δηλωσεις για το θεμα της διαδοχης. Ωστοσο, το θεμα αυτο ειναι το πρωτο στις κατ' ιδιαν συζητησεις μεταξυ των στελεχων του ΠΑΣΟΚ. Η αναπληρωση του απο τον Ακη Τσοχατζοπουλο θεωρειται τυπικη και προσωρινη λυση, μεχρι να αποφασισθει πως πρεπει να αντιμετωπισθει οριστικα το προβλημα. Και αυτο θα εξαρτηθει, τοσο απο την πορεια της υγειας του Α. Παπανδρεου, οσο και απο τις διαθεσεις τους ιδιου.

    Οι αποψεις, παντως, που διαμορφωνονται ειναι σε γενικες γραμμες τρεις: 1. Η κυβερνητικη λειτουργια μπορει να συνεχιστει με τη σημερινη της μορφη, που επιβαλλει στενη συνεργασια των βασικων υπουργων. Η λυση αυτη γινεται, φυσικα, ασμενως αποδεκτη κυριως απο τον Α. Τσοχατζοπουλο, ο οποιος ειναι τυπικα αναπληρωτης του Α. Παπανδρεου.

    2. Να προκριθει η μεταβατικη λυση στην περιπτωση, φυσικα, που ο Α. Παπανδρεου δεν θα μπορεσει να επανελθει στα καθηκοντα του και ο ιδιος θα συμφωνησει οτι πρεπει να επιλεγει αντικαταστατης του. Σ' αυτη την περιπτωση θα αναζητηθει προσωπο εκτος ομαδων, που θα μπορουσε να παιξει το "ενωτικο χαρτι". Αυτη η "λυση" παραπεμπει, ειτε στον προεδρο της Βουλης Απ. Κακλαμανη, ειτε στον Γιαννη Χαραλαμποπουλο, ο οποιος θα εχει την υποστηριξη των κεντρογενων βουλευτων.

    3. Να δοθει οριστικη λυση, με την εκλογη του προσωπου που θα διαδεχθει τον Ανδρεα Παπανδρεου ειτε στην πρωθυπουργια, ειτε(και) στην προεδρια του κομματος. Υπερ αυτης της αποψεως τασσονται οι "τεσσερις" και, παντως, οπωσδηποτε ο Κωστας Σημιτης, ο οποιος θεωρει οτι οποιαδηποτε μεταβατικη λυση θα εχει ημερομηνια ληξεως και, κατα συνεπεια, ειναι αμφιβολο αν μπορει να εξασφαλισει νικη του ΠΑΣΟΚ στις επομενες εκλογες.

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος απεφυγε χτες να ριξει "λαδι στη φωτια" της αντιπαραθεσης του με τους "τεσσερις" και ειπε οτι "αυτο που προεχει ειναι η αποκατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου και να επιβεβαιωθει στην πραξη η ενοτητα του ΠΑΣΟΚ".

    [8] Φαρμακης κατα γιατρων για τις διαρροες

    Της ΑΓΑΘΑΣ ΗΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    Με την εκκληση του κ. Α. Κονταρατου, γενικου διευθυντη του Ωνασειου, προς τα ΜΜΕ, να μη χρησιμοποιουν αλλες πηγες στα ρεπορταζ τους σχετικα με την υγεια του Πρωθυπουργου παρα μονο τους εντεταλμενους, απο την κυβερνηση τον κ. Τηλεμαχο Χυτηρη και απο το ιδρυμα τον κ. Γρ. Σκαλκεα, καθηγητη και αντιπροεδρο του Ωνασειου, αρχισε χθες στις 7 και κατι το πρωι η τριτη κατα σειρα ημερα δημοσιογραφικης καλυψης των γεγονοτων της καταστασης του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Ο κ. Κονταρατος ανακοινωσε οτι προκειται να καλεσει στο γραφειο του το δημοσιογραφο Γιαννη Δημαρα και τον υπουργο Τυπου με σκοπο να κανει ερευνα για να διαπιστωσει τις διαρροες ιατρικου περιεχομενου σχετικα με την πνευμονια του Πρωθυπουργου.

    Το ιδιο θεμα που εθιξε προχθες το βραδυ ο κ. Χυτηρης, ο οποιος εκτοξευσε αιχμες κατα "αλλων πηγων, περαν των θεραποντων γιατρων", συνεχισε ο υφυπουργος Υγειας Ν. Φαρμακης. Φανερα εκνευρισμενος επιτεθηκε δυο φορες σε συγκεκριμενους συναδελφους του, στον καρδιοχειρουργο Στεργιο Θεοδωροπουλο, στο διευθυντη της ΜΕΘ του Ερυθρου Σταυρου Π. Μπεχρακη και στον καρδιοχειρουργο Ν. Αναστασιου: "Δεν νομιμοποιουνται να μιλανε για τον ασθενη", ειπε, "απο τη στιγμη που δεν τον εχουν εξετασει". "Ειναι απαραδεκτο και αντιδεοντολογικο", συνεχισε και καλεσε τους ιατρικους συλλογους και τους αρμοδιους φορεις να παρουν θεση.

    Απαντωντας στον υφυπουργο σε δελτιο Τυπου, ο κ. Μπεχρακης αναφερει οτι το επιστημονικο κεφαλαιο που διαθετει θα εξακολουθησει να το διαχειριζεται με βαση τις δικες του αρχες και αξιες, χωρις η συμπεριφορα του να επηρεαζεται απο πολιτικες υποδειξεις.

    Πως ηταν η νυχτα για τον Πρωθυπουργο; ρωτηθηκε ο υπουργος Υγειας. "Μια ησυχη νυχτα. Καταβαλλεται μια μεγαλη προσπαθεια, που ελπιζουμε οτι θα εχει καλα αποτελεσματα", απαντησε.

    Εχει εντοπιστει το μικροβιο;

    Ο κ. Κρεμαστινος χαμογελασε. "Εχει εντοπιστει η εστια της λοιμωξης και την καταπολεμουμε. Υποβαλλεται σε τετραπλη αντιβιωση. Ο Πρωθυπουργος διατηρειται σε κατασταση φυσικου υπνου".

    Απο τους πρωτους εφθασε χθες στο Ωνασειο ο υπουργος Ναυτιλιας Γ. Κατσιφαρας. Κατα την εξοδο του δηλωσε: "Τον ειδα τον Πρωθυπουργο και απο την εκφραση του προσωπου μου πρεπει να καταλαβαινετε οτι ειναι καλα" (αργοτερα δηλωσε οτι του μιλησε!).

    Η κορη του Πρωθυπουργου Σοφια Κατσανεβα, που συνοδευοταν απο δυο φιλες της, παρεμεινε ολο το βραδυ στο Ωνασειο. Απο νωρις χθες το πρωι πηγε αρκετες φορες να δει τον πατερα της. Φαινοταν πιο ηρεμη απο τις αλλες ημερες και ηταν χαμογελαστη.

    Στις 10.45 κατεφθασε στο νοσοκομειο ο Παναγιωτατος Αρχιεπισκοπος πασης Ελλαδος Σεραφειμ. Δεν εκανε καμια δηλωση στους δημοσιογραφους. Ωστοσο ειχε μια φιλικη συζητηση με το γενικο διευθυντη του νοσοκομειου.

    Στις 11.20 προσηλθε κατευθειαν απο το γκαραζ προς τον 1ο οροφο του Ωνασειου ο Τζορτζ Χαλακ.

    "Αιφνιδιαστηκα με την αναφορα του υφυπουργου Υγειας κ. Ν. Φαρμακη στο ονομα μου σημερα το πρωι", δηλωσε χθες το απογευμα με ανακοινωση του στα ΜΜΕ ο καρδιοχειρουργος Στ. Θεοδωροπουλος, προσθετοντας οτι συμφωνει απολυτα μαζι του οτι η υγεια του Πρωθυπουργου δεν προσφερεται για κανενος ειδους εκμεταλλευση, "αλλα σε ο,τι με αφορα", τονισε, "θεωρω επιβεβλημενο να επισημανω οτι τον κ. Πρωθυπουργο επισκεφθηκα και εξητασα στο ΩΚΚ ως εκ καθηκοντος οφειλα".

    Γυρω στις 11 χθες το πρωι εφθασε στο Ωνασειο και ο Αρχιεπισκοπος Σεραφειμ, χωρις να κανει καμια δηλωση στους δημοσιογραφους

    ΧΥΤΗΡΗΣ: ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

    Με σκεπτικισμο αντιμετωπιζουν κυβερνητικα στελεχη τη δυνατοτητα να επανελθει κανονικα στα καθηκοντα του ο Πρωθυπουργος, παρα την καποια βελτιωση που παρουσιασε η κατασταση της υγειας του, συμφωνα με την ιατρικη ανακοινωση.

    "Αλλο το ιατρικο, αλλο το πολιτικο", ελεγε κυβερνητικο στελεχος σε συζητηση εκτιμωντας με τον τροπο αυτο την κατασταση. Δεν εκρυβε, παντως, την αισιοδοξια του για την εξελιξη της καταστασης της υγειας του Α. Παπανδρεου.

    Ωστοσο, ο υπουργος Τυπου και κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλ. Χυτηρης τονισε πως:

    Την εξουσια την ασκει η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργος ειναι ο Α. Παπανδρεου

    Το κυβερνητικο εργο ασκειται κανονικα και η κυβερνηση λειτουργει κανονικοτατα,

    Δεν υπαρχει καμια συγκρουση ουτε στο κομμα ουτε στην κυβερνηση. Ειναι ενωμενο και το κομμα και η κυβερνηση. Και ειναι βεβαιως στο πλευρο του Πρωθυπουργου, του Ανδρεα Παπανδρεου, σ' αυτη τη μαχη που δινει αυτες τις ημερες.

    Οσον αφορα τον Α. Τσοχατζοπουλο, ο οποιος, ως πρωτος τη ταξει υπουργος, ειναι αναπληρωτης του Πρωθυπουργου, ο Τηλ. Χυτηρης ειπε οτι "προφανως τον αναπληρωνει οπου χρειαζεται η παρουσια του Πρωθυπουργου", αλλα προσθεσε οτι:

    Στην περιπτωση που θα χρειαστει, θα συγκαλεσει το υπουργικο συμβουλιο ο Α. Τσοχατζοπουλος.

    Και δεν θελησε ν' απαντησει αν στη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπα ικης Ενωσης στα μεσα του Δεκεμβριου στη Μαδριτη θα εκπροσωπησει την Ελλαδα ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος η ο Α. Τσοχατζοπουλος.

    Δεν ειναι του παροντος αυτο το θεμα, χωρις κανενα αλλο σχολιο, ειπε.

    Ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Γ.-Αλ. Μαγκακης με δηλωση του υποστηριξε οτι στη Μαδριτη πρεπει να εκπροσωπησει την Ελλαδα ο Προεδρος της Δημοκρατιας.

    ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΑΝ ΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΟΥ ΣΤΟ "ΩΝΑΣΕΙΟ"

    Αλμπουμ της ειδησεογραφιας της 21/11/95 εφτιαξε ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελος Γιαννοπουλος με αφορμη το πως καταγραφηκε απο τον Τυπο η επισκεψη του στο "Ωνασειο".

    Οπως λεει ο πρωην υπουργος, δεν αποδοθηκε σωστα η αντιδραση του κοσμου που ηταν συγκεντρωμενος εξω απο το ιδρυμα κατα την αφιξη του, και τονιζει οτι τα διαστρεβλωμενα αυτα δημοσιευματα οφειλονται στο "ανυπαρκτο δημοσιογραφικο ηθος" ορισμενων δημοσιογραφων και "στην κακοηθεια τους".

    Γραφει στην επιστολη του προς τα ΜΜΕ ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος: "Ησαν εκεινη τη στιγμη γυρω στα 100-120 ατομα εκ των οποιων τρια (οι ταυτοτητες των δυο εξακριβωθηκαν) εκφραστηκαν με τα δικα τους λογια το καθενα, που θα τα βρειτε στα ""Νεα'', στην ""Αυγη'', στον ""Ελευθερο Τυπο'', στην ""Ελευθεροτυπια''. Και οχι ""το πληθοσ'' ουτε ""εν μεσω γιουχαλσματοσ'' (""Αυγη''), ενω απαντησα ""στις λεκτικες επιθεσεισ'' και ψεματα σ' αυτο που γραφει η Ηαρακοβιτου της ""Ελευθεροτυπιασ''. Ουτε ""εντονα'', οπως γραφει η ""Αυριανη''. Ουτε ""αποδοκιμασιες απο 300 συγκεντρωμενουσ'', που γραφει ο ""Ελευθεροσ'', ουτε ""για την υγεια του Πρωθυπουργου σιωπησα'' (""Ελευθεροτυπια'')... Ουτε ""φωνες αποδοκιμασιας ακουστηκαν απο τον κοσμο'' (""Εθνοσ''), παρα μονο απο τρεις εκ των 120... Και οσον αφορα τον Ν. Κακαουνακη, το βουρκο της δημοσιογραφιας, θα καμω ιδιαιτερη γι' αυτον εκπομπη να τον μαθει ο κοσμος ποιος ειναι...".

    Ο κ. Γιαννοπουλος χαρακτηριζει θετικη την παρουσια του στο δημοσιο βημα επικαλουμενος προς τουτο δημοσκοπηση που εγινε πριν απο ενα μηνα. Συμφωνα μ' αυτην, ο πρωην υπουργος φεροταν ο πλεον λαοφιλης με 77,9% στο ΠΑΣΟΚ και 69,9% στα αλλα κομματα.

    Σε ο,τι, τελος, αφορα τη θεση του απεναντι στον Πρωθυπουργο, αποτελει προσφατη ομιλια του στο Ρεθυμνο Κρητης, οπου μιλησε για την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ υπο τον Ανδρεα Παπανδρεου.

    [9] Πηρε ανασες και η Σοφοκλεους

    Του Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

    "Πολυ ηρεμη" ηταν η χθεσινη μερα στις αγορες χρηματος. Φαινεται μαλιστα οτι εγιναν και καποιες κινησεις για περιορισμο των ζημιων οσων Τραπεζων επιδιωξαν να κερδοσκοπησουν την πρωτη μερα γνωστοποιησης της ασθενειας του Πρωθυπουργου. Στο πλαισιο αυτο εγιναν διακανονισμοι μεταξυ Τραπεζων υψους 100 εκ. μαρκων.

    "Ηταν μια παρα πολυ ηρεμη μερα", ελεγε στην "Ε" παραγοντας της Τραπεζας της Ελλαδος και διευκρινιζε οτι η εκροη συναλλαγματος ηταν μονο οχτω εκατ. δολ. και το επιτοκιο στη διατραπεζικη αγορα κινηθηκε χαμηλα και εφτασε σε 15,75-16%.

    Στη Σοφοκλεους ανακοπηκε η πτωτικη πορεια των τιμων των μετοχων στη χθεσινη συνεδριαση, μετα τις ιατρικες ανακοινωσεις για βελτιωση της υγειας του Πρωθυπουργου και την αναμενομενη διορθωτικη πορεια.

    Ειδικοτερα, ο γενικος δεικτης τιμων μετοχων σημειωσε, χθες, βελτιωση 1,62% και διαμορφωθηκε στις 866,29 μοναδες.

    Οπως υποστηριζουν γνωστες της χρηματιστηριακης αγορας, οι επενδυτες αντεδρασαν θετικα στις πληροφοριες και στις ανακοινωσεις για βελτιωση της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Οι ιδιοι τονιζαν οτι μετα απο συνεχομενη πτωτικη πορεια των μετοχων, παρατηρειται ανακοπη της, προκειμενου να επελθει ισορροπια στην αγορα.

    Δηλαδη αυτη η ανακοπη ηταν, μεχρι ενος σημειου αναμενομενη, αφου κατα τις συνεδριασεις της Δευτερας εχασε ο γενικος δεικτης 4,7%, οπως δηλωσε ο προεδρος της Ενωσης Μετοχων Ελληνικων Ανωνυμων Εταιρειων Δημ. Καραγκουνης.

    Ο ιδιος εχει υπογραμμισει οτι δεν δικαιολογειται μεγαλη πτωση των τιμων των μετοχων, λογω της υγειας του Πρωθυπουργου, επειδη η οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης δεν προκειται να αλλαξει και τα κερδη των εισηγμενων εταιρειων στο Χρηματιστηριο, για το 1995, ειναι δεδομενα. Ο προεδρος του Χρηματιστηριου Μαν. Ξανθακης ειπε οτι η πτωση στις τιμες οφειλεται στον πανικο που δημιουργηθηκε στους επενδυτες λογω της ασθενειας του Πρωθυπουργου. Προσθεσε δε οτι επειδη το Χρηματιστηριο περναει παιδικες ασθενειες, υπαρχουν οι δυνατοτητες ακομη να παιχτουν καποια ...υποτιμητικα παιχνιδια. Ο κ. Ξανθακης τονισε οτι υπαρχει ενας κανονας σ' αυτη την αγορα που λεει οτι γενικως πρεπει να αγοραζεις οταν η αγορα πεφτει και να πουλας οταν η αγορα ανεβαινει. Εδω γινεται ακριβως το αντιθετο.

    Κατα τη χθεσινη συνεδριαση, ανοδο σημειωσαν οι δεικτες των τιμων ολων των κατηγοριων μετοχων. Τη μεγαλυτερη βελτιωση ειχαν οι μετοχες των εταιρειων λισινγκ (+4%) και ακολουθησαν: των κατασκευαστικων εταιρειων (+2,75), των συμμετοχων (+2,43%) κ.λπ.

    Απο τις 220 μετοχες που ειχαν πραξεις, 152 βελτιωθηκαν, 53 υποχωρησαν και οι υπολοιπες 15 μετοχες παρεμειναν στα ιδια επιπεδα τιμων, ενω η συνολικα αξια των συναλλαγων, διαμορφωθηκε στα 9,182 δις. δρχ. εναντι 10,010 δις. δρχ. της συνεδριασης της Τριτης.

    [10] "Ο Ανδρεας εχει ενα μεγαλο μυστικο"

    "ΕΧΕΙ μια εσωτερικη δυναμη τετοια που να ...υποχρεωνει τον εαυτο του σε απολυτη ηρεμια", λενε οσοι τον γνωριζουν

    ΓΙΑΤΡΟΙ: Στο Ωνασειο εισηχθη ενας ανθρωπος που δεν ειναι καλα, καιρο τωρα...

    Φωτογρ.: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΡΙΗΟΣ ΤΗΙΑΜΑΛΗΣ

    Και ο Η. Χαλαγκ εδωσε το παρον στο Ωνασειο

    Επανω: Ο Μιχαλης Ηιαγκας και η Αγγελα Κοκκολα, το αλλοτε ισχυρο περιβαλλον του Ανδρεα, χθες στο Ωνασειο. Αριστερα: Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος μολις επεστρεψε απο τη Βουλγαρια πηγε κατευθειαν απο το αεροδρομιο στο Ωνασειο για να ενημερωθει για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου, τον οποιο και επισκεφθηκε

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Κιλιμα ευφορια επικρατουσε χθες το πρωι στο "Ωνασειο", οταν, στην ενημερωση των δημοσιογραφων, ο καθηγητης Γρηγορης Σκαλκεας επιβεβαιωσε τις πληροφοριες που "κυκλοφορουσαν" απο νωρις οτι η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου παρουσιαζει βελτιωση.

    Νωριτερα, ο Τηλεμαχος Χυτηρης, που δεν ειναι διευκρινισε, γιατρος, οτι "ειδε τον Ανδρεα Παπανδρεου στη Μοναδα Ενταντικης Θεραπειας (Μ.Ε.Θ.) και οτι η κλινικη εικονα του ηταν καλη".

    Η εξαιρετικα προσεκτικη διατυωπωση του πρωτου, χθες, ιατρικου αωνακοινωθεντος, ηταν οτι επειδη αποωκαθισταται προοδευτικα η αναπνευωστικη λειτουργια, αρχισε απο το πρωι "η προσπαθεια σταδιακης διακοπης της μηχανικης υποστηριξης της αναωπνοης".

    Ο ευφυης κ. Σκαλκεας, που "αωντιμετωπιζει" καθημερινως τους δηωμοσιογραφους, τονισε ιδιαιτερα τη λεξη "προσπαθεια". Οπως συμβαιωνει παντοτε, οι εκπροσωποι των μεωσων ενημερωσης βλεπουν την απαιωσιοδοξη πλευρα των πραγματων - οι πολιτικοι (στελεχη της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ, εν προκειμενω), εμφανιζονται περαν του δεοντος αιωσιοδοξοι.

    Οι γιατροι που παρακολουθουν συνεχως την εξελιξη της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου, επιωμενουν να διαχωριζουν το "μεμονωωμενο προβλημα" του αναπνευστικου που τον "εφερε" στο νοσοκομειο, απο τη γενικοτερη κατασταση του που, ολοι το ξερουν, δεν ειναι καλη. Το 'πε και αυτο ο κ. Σκαλκεας, αναωφερομενος χθες στην αναπνευστικη λειτουργια η οποια, ειπε, "ιδιαιτερα ενδιαφερει".

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου, 77 ετων, εισηχθη εσπευσμενως στη Μ.Ε.Θ. του "Ωνασειου" στη 1 το μεσημερι της περασμενης Δευτερας. Ενας εκ των πρωτων γιατρων που τον εξεταωσαν μας ειπε οτι διετρεχε αμεσο κινωδυνο η ζωη του. Ειχε, μαθαμε, εξαιωρετικη δυσκολια στην αναπνοη, ενοιωωθε μεγαλο βαρος (δυσφορια) στο στηθος και ηταν καταβεβλημενος.

    Το ιστορικο

    Το ιστορικο της καταστασης της υωγειας του, που πηγαινει πιο πισω και απο αυτην ακομη την επεμβαση που του εγινε στην καρδια του, αναγκαζει τους γιατρους καθε φορα που παρουωσιαζεται οποιοδηποτε (μικρο η μεγαωλο) προβλημα, να ελεγχουν ολα σχεωδον τα ζωτικα του οργανα.

    Τον Σεπτεμβριο του 1988, ο Ανωδρεας Παπανδρεου υπεβληθη σε εωπεμβαση ανοικτης καρδιας απο τον αιγυπτιακης καταγωγης καρδιοχειωρουργο Μαγκντι Γιακουμπ στο νοωσοκομειο του Χερφιλντ στην Αγγλια. Του εγινε τριπλο μπαι-μπας και αντιωκατασταση της βαλβιδας αορτης με τεχνητη.

    Η κατασταση της καρδιας του, σε γενικες γραμμες, ειναι καλη, και εωλεγχεται συνεχως. Κατα την εισαγωωγη του στο "Ωνασειο", γιατρος που τον παρακολουθει εσπευσε να παραωτηρησει οτι, "δυστυχως, το προβληωμα δεν εχει αμεση σχεση με την καρωδια" και να συμπληρωσει, "αυτο μας ανησυχει πιο πολυ".

    Η αγωνια των γιατρων τωρα, που φαινεται να αποκαθισταται σταδιαωκη η ομαλη λειτουργια του αναπνευωστικου συστηματος, ειναι πως θα αωντιδρασει ο οργανισμος του ασθενη οταν γινει η πληρης απεξαρτηση απο τα μηχανηματα.

    Σ' αυτες τις περιπτωσεις, μας ειωπαν, παιζει ρολο οχι μονο το πως θα "αντιδρασουν" τα υπολοιπα ορωγανα, αλλα κυριως η ψυχολογικη καωτασταση του ασθενους.

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου, λενε οι στενοι του φιλοι, εχει ενα "μεγαλο μυστικο" οποτε διερχεται μια δυσκοωλη περιπετεια με την υγεια του: δεν σκεφτεται ποτε τον θανατο. "Νομιωζεις", μας ειπε ενας απο τους πιο παωλιους φιλους και συνεργατες του, "οτι εχει μια εσωτερικη δυναμη τεωτοια, που να ...υποχρεωνει τον ευατο του σε απολυτη ηρεμια".

    Τις τελευταιες δεκα μερες, η ...καωτασταση φαινεται πως ξεφυγε απο τον αυτο-ελεγχο του. Συνεργατης του μας ειπε οτι μια σειρα γεγονοτων τον στενοχωρησε πολυ. Περισσοτερο απ' ολα, οι επιθεσεις που δεχτηκε τον τεωλευταιο καιρο, με τη δημοσιευση στην "Αυριανη" των επιμαχων φωωτογραφιων, η συζυγος του κ. Δημηωτρα Λιανη.

    Ανθρωπος που γνωριζει χρονια τον κ. Παπανδρεου, μας ειπε οτι: "Εκεινο που τον ""σκοτωνει'', ειναι οταν συνειδητοποιει την αδυναμια του - αποτελεσμα, κυριως, της κλονιωσμενης του υγειας - να υπερασπισθει οπως εκεινος θα ηθελε τη συζυγο του".

    Η Δημητρα, λενε, ειναι τωρα "η μεγαλυτερη εγνοια του". Οι πιο κυνιωκοι, μαλιστα, προχωρουν ενα βημα περισσοτερο και επιμενουν οτι "δεν τον ενδιαφερει τι θα γινει μετα απο αυτον το κομμα - τον ενδιαφερει μοωνο να εξασφαλισει τη συζυγο του".

    "Θα με κατασπαραωξουν"

    Εκεινη, εχει πολλες φορες τον τεωλευταιο καιρο στους ανθρωπους του στενου της περιβαλλοντος οτι "οταν φυγει ο Ανδρεας, εμενα θα με καταωσπαραξουν". Κατα ωρισμενους, η κ. Λιανη καθε αλλο παρα παθητικα προετοιμαζεται για το τι θα συμβει αν ελθει το τελος. Παλαια και εμπειωρα στελεχη του ΠΑΣΟΚ λενε πως "ειναι ανοητος οποιος πιστευει πως η Δημητρα δεν εχει δυναμη" και καωνουν λογο για μια αγραφη πολιτικη διαθηκη του Ανδρεα Παπανδρεου, αποδεκτες της οποιας ειναι μια μικρη ομαδα εμπιστων συνεργατων του. Τις πολλες ωρες που περναει τωρα η κ. Λιανη στο πλευρο του αρρωστου συζυγου της, αντλει στηριξη και κουωραγιο απο την πιστη της στον Θεο και απο μερικες, πολυ στενες της φιλες (κυριως η Τετη Γεωργαντοπουλου) που ειναι συνεχως μαζι της. Στον προθαλαμο της "εντατικης" βρισκονται ωρες πολλες και δυο ιεωρεις, οι οποιοι συζητουν με τη Δημηωτρα και τη στηριξουν σ' αυτη τη δυωσκολη περιπετεια που περναει. Υωπαρχουν, ωρες, κυριως οταν καθεται μονη της, εξω απο την "εντατικη", βλεποντας τον Πρωθυπουργο με τους σωληνες στο στομα, που αφηνει τον εαυτο της να ξεσπασει. "Αφηστε την", λενε τοτε οι στενοι της φιλοι, "το εχει αναγκη το κλαμα - καλο της κανει". Στο δευτερο οροφο του "Ωνασειου" υπαρχει ενα μικρο εκκλησακι, του Αωγιου Αλεξανδρου, εις μνημην του Αωλεξανδρου Ωναση, που σκοτωθηκε την εποχη της δικτατοριας σε αεροωπορικο δυστυχημα. Η κ. Λιανη, λενε οι πληροφοριες, "κλεβει" καποιες ωρες, οταν ο περισσοτερος κοσμος εωχει φυγει, εννοειται, για να παει εκει και να προσευχηθει. Η συζυγος του Πρωθυπουργου ενηωμερωνεται συνεχως, απο φιλους και συνεργατες, για το "τι γινεται εξω", και δειχνει ζωηρο ενδιαφερον για το τι γραφουν οι εφημεριδες. Εννοειται, οτι πολλα δημοσιευμαα τη στενοχωωρουν - μερικα, τη θυμωνουν παρα πολυ.

    Με νευματα Προφανως, ο κ. Παπανδρεου δεν ειωναι σε θεση να δεχθει οποιαδηποτε ενημερωση. Οπως μας ειπε ο καθηωγητης κ. Σκαλκεας, ενας ανθρωπος που εχει σωληνα μεσα στο στομα του, δεν μπορει να μιλησει - μονο με νευωματα επικοινωνει. Ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας, Γιωργος Κατσιφαρας, απο τους πιο στενους και αγαπημενους φιλους του Ανδρεα Παπανδρεου, ειπε στους δηωμοσιογραφους οτι ειδε χθες το πρωι τον Πρωθυπουργο και οτι συνομιληωσε κιολας μαζι του. Οι γιατροι τον διαψευδουν, αλλα παλι μας προτρεωπουν να δειξουμε και καποια καταωνοηση προς "εναν ανθρωπο αφοωσιωμενο προς τον Ανδρεα Παπανωδρεου". Ο κ. Κατσιφαρας ειναι γνωστον οτι αντιδρα παντοτε με θυμο προς εκειωνους που διατυπωνουν την παραμιωκρη "δυσαρεστη" αποψη περι της υωγειας του Πρωθυπουργου και προωφανως, χθες, ανακουφισμενος απο τα νεα για σχετικη βελτιωση, μαλλον υπερεβαλλε στις αντιδρασεις του. Παρ' ολα αυτα, οι δημοσιογραφοι ειωχαν καθε λογο να μιλησουν για παωραπληροφορηση εκ μερους ορισμεωνων πολιτικων, δεδομενου μαλιστα οτι οι τελευταιοι εχουν, προσφατως, επιδοθει σε ενα ισοπεδωτικο αγωνα κατα των μεσων ενημερωσης. Εγινε χθες και ενα... ενδιαφερον πεωριστατικο. "Συνταξιδευαμε" στο αωσανσερ του "Ωνασειου" με ενα στεωλεχος του κομματος και με τον κ. Βαγγελη Λωλη, ο οποιος εδω και λιγο καιρο ειχε ορισθει (οχι με απολυτα αξιοκρατικα κριτηρια, εγραψαν οι εωφημεριδες) προ ισταμενος των ιπταωμενων πληρωματων της Ολυμπιακης Αεροποριας, θεση απο την οποια παωραιτηθηκε πριν αναλαβει τα καθηκοωντα του, εξαιτιας του σαλου που δηωμιουργηθηκε. Ο κ. Λωλης ειναι προωσωπικος φιλος της κ. Δημητρας Λιαωνη και προσφατα δημοσιευματα στον Τυπο απεδωσαν σε δικη της παρεμωβαση και επιθυμια τον διορισμο του. Οταν, λοιπον, κατεβηκε στον πρωτο οροφο, για να παει προφανως στη Μ.Ε.Θ. ρωτησαμε το στελεχος του ΠΑΣΟΚ να μας υπενθυμισει το πρωωτο του ονομα, το οποιο εκεινη τη στιγωμη, μας διεφυγε. Δεν περιμεναμε, οωμως, η ερωτηση αυτη να τον εκνευριωσει τοσο, που να υψωσει τη φωνη του υπερμετρα και να αρχισει να παραωδιδει το τοσο γνωριμο τελευταιως δηωμοσιογραφικο μαθημα.

    "Τι ενδιαφερον εχει που ο κ. Λωωλης επισκεπτεται την κ. Λιανη; Απαωγορευονται οι επισκεψεις φιλων; Ποιος θελετε να τη βλεπει - ενας αωγνωστοσ; Και ο παπας ηρθε, ο Τιμοωθεος Ηλιακης - θα το γραψετε και αυτο;".

    Απο κατι τετοιες "εκρηξεις", ευωτυχως, εκτος απο δημοσιογραφια, μαθαινουμε και καμμια ειδηση...

    Ειμαστε, επισης, πολυ τυχεροι (ως δημοσιογραφοι) που βρισκομαστε στο "Ωνασειο", οπου πραγματικα, υπαρχει απο τους περισσοτερους γιατρους ευπρεπης και διαλλακτικη σταση προς τα μεσα ενημερωσης.

    "Ολη η αληθεια"

    Ο καθηγητης κ. Στεφανος Γερουωλανος, διευθυντης της ΜΕΘ του Καρδιοχειρουργικου Τμηματος, ο οωποιος εργαστηκε πολλα χρονια στη Ηυριχη, εχει την αποψη οτι ο μονος και ασφαλεστερος τροπος για να μην υπαρχει συγχυση και παραπληροφοωρηση, ειναι "να λεγεται ολη η αληωθεια στους δημοσιογραφους".

    Απο τη μακροχρονη εμπειρια του στο εξωτερικο, ο κ. Γερουλανος εχει την αποψη οτι αν υπηρχε καλυτερη οργανωση εκ μερους των υπευθυνων της κυβερνησης, δεν θα υπηρχαν ουωτε οι ...επιδρασεις των τηλεοπτικων συνεργειων στην εισοδο του "Ωναωσειου", ουτε και η δικαιολογημενη αωγωνια των υπολοιπων δημοσιογραωφων ως προς την πιστη αποδοση των πραγματικων γεγονοτων.

    Χθες, βεβαιως, αρκετοι εκ των γιατρων που παρακολουθησαν τον Πρωθυπουργο, μεσα απο την ικανοωποιηση τους για τη βελτιωση της καωταστασης του, ειχαν να λενε ταυτοωχρονα οτι "ο κ. Παπανδρεου ειναι απο εκεινες τις περιπτωσεις που δεν εξηγουνται παντοτε επιστημονιωκως".

    "Θα το σκισω..."

    Ενας, μαλιστα γιατρος, που τις δυο πρωτες ημερες ηταν εξ εκεινων που συζητουσαν οχι το ποτε θα βγει ο πρωθυπουργος απο το νοσοκομειο, αλλα το αν θα βγει, ακουστηκε, χαριωτολογωντας, να λεει "εγω, θα το σκιωσω το διπλωμα μου".

    "Υποχρεουμεθα, ωστοσο, να επιωμενουμε να ομιλουμε μονο επιστημοωνικως", μας ειπε ενας καθηγητης, "και σ' αυτη τη βαση μπορουμε να πουμε αυτη τη στιγμη οτι επιτρεπεωται μονο μια ελαφρα αισιοδοξια μαωκροπροθεσμη".

    Στην ερωτηση μας αν θα ηταν λαωθος, με δεδομενη τη χθεσινη βελτιωωση, να πουμε οτι η κατασταση της υωγειας του Πρωθυπουργου παραμενει ακομα κρισιμη, ο ιδιος καθηγητης αωπαντησε κατηγορηματικα "Οχι, δεν θα ηταν λαθος".

    Την ιδια ωρα, οι "επι της εισοωδου" συναδελφοι μας πληροφορουωσαν οτι εφτασε ο βουλευτης κ. Κατσιωμπαρδης και οτι εκανε δηλωσεις. Αν τις αποδιδουμε σωστα, ειπε οτι "οωραματιζομαστε το νεο ΠΑΣΟΚ με ηωγετη μας τον Ανδρεα Παπανδρεου".

    Δυσκολες ωρες, πραγματι, περωναμε στο "Ωνασειο". Ευτυχως, χθες, ηταν και η ημερα των ιπποδροωμιων και μπορεσαμε, απο το μπαλωκονι του 7ου οροφου να βλεπουμε τα αλογα που ετρεχαν και, μεταξυ μας οι δημοσιογραφοι, να βαζουμε στοιωχηματα.

    Ενας πονταρε στη "Βασουλα Φουσκωτη" (νουμερο 10, 6η κουρσα). Αλλος στην "Κοσκωτιτσα" (νουμεωρο 9, ιδια κουρσα). Αλλος, κακος αυωτος, στο "Λαστ Εξιτ" - "Τελευταια εξοδος" (νουμερο 3, 6η κουρσα). Και ο καλυτερος ολων ειπε πως πονταρε στο αλογο "Αντρεας" που δεν "τερματιζει ποτε". Ακομα τρεχει...

    Το καιριο ερωτημα που ετεθη χθες (χθες, που τα νεα ηταν σχετικα καλα) ηταν "αν ολα συνεχισουν να πηγαιωνουν καλα, ποτε μπορει να βγει απο το νοσοκομειο ο Πρωθυπουργος και κατα ποσον, απο κει και περα, θα μπορει να ασκει τα καθηκοντα του;"

    Μιλησαμε με τρεις γιατρους και οι αποψεις τους συγκλινουν απολυτα:

    Πρωτον: δεν μπορει να πει κανεις με βεβαιοτητα ποτε θα βγει, αν ολα συνεχισουν να βαινουν θετικως. Η εωξοδος του απο το νοσοκομειο, οποτε γινει, δεν σημαινει οτι ολοκληρωνεωται και το σταδιο της πληρους αναρωρωσης του. Για ενα πολυ μεγαλο χροωνικο διαστημα (μας ειπε ο γιατρος του "Ωνασειου") "ειναι αβεβαιο αν θα μπορεσει να βγει καν απο το σπιτι του".

    Δευτερον: κατηγορηματικως, δεν θα μπορει να συνεχισει να ασκει τα καθηκοντα του "ουτε οπως τα αωσκουσε μεχρι τωρα". Εξερχομενος εκ του "Ωνασειου", μας ειπε χαραωκτηριστικα ενας γιατρος, "η καταωσταση του θα ειναι πιο επιβαρημενη απ' ο,τι ηταν πριν". Μιλαμε, συμπληωρωσε, για "εναν κουρασμενο, ταλαιωπωρημενο οργανισμο, σε προχωρημεωνη ηλικια και ευαλωτο ακομα και σ' ενα απλο κρυολογημα".

    Ειναι χαρακτηριστικο οτι ολοι οι γιατροι με τους οποιους μιλαμε, δειωχνουν να εκπληττονται που "ολοι σας, πολιτικοι και δημοσιογραφοι, δινετε την εντυπωση οτι ολο το προωβλημα ξεκινησε απο τη στιγμη που ειωσηχθη στο Ωνασειο".

    "Δεν εισηχθη ενας, ως τα τωρα, υγιης ανθρωπος με ενα αναπνευστιωκο προβλημα εξαιτιας μιας ηπιας πνευμονιας. Εισηχθη ενας ανθρωπος που δεν ειναι καλα, καιρο τωρα".

    Οι ιδιοι γιατροι μας ειπαν οτι βλεωποντας, πριν απο 10 ημερες περιπου, την εξαιρετικη δυσκολια με την οωποια ομιλουσε ο κ. Παπανδρεου στους βουλευτες του, στη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδος, ειχαν καταλαβει "την κρισιμοτητα της καωταστασης του".

    Αλλωστε, ολοι οι δικοι του ανθρωωποι, η συζυγος του, τα παιδια του, οι στενοι φιλοι και συνεργατες του, εωχουν ενημερωθει απο τους γιατρους και γνωριζουν ολη την αληθεια.

    Αλλα, το προσωπο "Ανδρεας Παωπανδρεου" εχει ηδη λαβει μυθικες διαστασεις και ειναι δυσκολο πολυ να συμπλεει παντα, μ' αυτην τη μυθιωκη διασταση, η ψυχρη λογικη. Τουτο, ειναι... σχεδον ορατο σε ολους τους χωρους του "Ωνασειου", οπου συωγκεντρωνονται οι φιλοι και πολιτικοι του συνεργατες. Καποιος εξ' αυτων, μας ειπε χθες: "Μου φτανει να ξερω οτι ειναι ζωντανος, εστω και με εκατο σωληνες στο στομα".

    Και νομιζω πως αυτο λεει πολλα...

    Αμεση και χωρις ορους απελευθεωρωση των συλληφθεντων στο Πολυωτεχνειο ζητει η "Πρωτοβουλια για την Υπερασπιση του Ασυλου και την Απελευθερωση των Συλληφθεντων".

    Σε ανακοινωη της με τιτλο "η καωταστολη δεν θα περασει", μεταξυ αλωλων καταγγελλει "την αναβαθωμισμενη κρατικη καταστολη", αναωφερει οτι "τα μελη της θα εμποδιωσουν με καθε τροπο τη νομιμοποιηση της στις πλατες οποιασδηποτε διωκοωμενης μειοψηφιας, οποιασδηποτε αωπομονωμενης διεκδικησης η οποιουωδηποτε κομματιου του κινηματος, εωνος κινηματος που στη σημερινη βαρωβαροτητα ψηφιζει δρομους αντισταωσης και προοπτικης".

    Θα αγωνιστουμε για να μην περαωσει ο νεος κοινωνικος φασισμος, στηωριγμα μιας ενιαιας αντιλα ικης πολιτιωκης, επισημαινεται στην ανακοινωση της Πρωτοβουλιας.

    [11] Αρκετοι νεοι βρεθηκαν και χθες στα δικαστηρια της οδου Ευελπιδων για να συμπαραωσταθουν στους κατηγορουμεωνους για τα επεισοδια στο Ποωλυτεχνειο

    Ο πρυτανης του Πολυτεχνειου Νικος Μαρκατος, που παρεωστη ως πολιτικος εναγων, αποωδοκιμαστηκε απο συγκεντρωωμενους

    ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ στο πινακιο και ...αλλα στον προεδρο του Αυτοφωωρου! Στις 5 Δεκεμβριου η δικη με συωνενωση των δικογραφιων Αλαλουμ στην Ευελπιδων και αναβολη για τους 130

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ οι κατηγοωρουμενοι, βροχη ενστασεων απο τους συνηγορους ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ για τον Μαρκατο που διεκδικει τελιωκως 500.000 δρχ. αποζημιωωση για το ΕΜΠ απο τον καθενα ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

    Δεν ξαναγινε... Αλλοι εκφωνουνταν ως κατηγορουμενοι και αλωλων τα ονοματα αναγραωφονταν στο πινακιο.

    Πως σημειωθηκε κι αυτη η παρατυπια στην υποθεση των 130 απο τους κατηγορουμεωνους για τα επεισοδια στο Ποωλυτεχνειο;

    Το πρωι εξω απο την αιθουωσα του δικαστηριου τοιχοκολωληθηκε το εκθεμα (πινακιο) με τα ονοματα των κατηγοωρουμενων.

    Αμεσως εντοπιστηκε οτι το συγκεκριμενο εκθεμα ...κατ' αρχην πρωτοτυπουσε. Το πρωτο "αξιοπεριεργο", που εντοπιστηκε και καταγγελθηωκε χθες απο τους συνηγορους των κατηγορουμενων, αφοωρουσε την ενδειξη στην κορυωφη του εκθεματος που εδινε και το "στιγμα" της αντιμεωτωπισης των πολιτων που εωπροκειτο να δικαστουν:

    "Ομαδα πρωτη" και στη συνεχεια, ο καταλογος των οωνοματων!

    Παραλληλα παραδοθηκε και στον προεδρο του δικαωστηριου η κατασταση με τα οωνοματα των κατηγορουμενων, προκειμενου να γινει η εκωφωνηση και να αρχισει η εκωδικαση της υποθεσης.

    Και τοτε εγινε το "ελα να δεις".

    Αλλα ονοματα αναγραφοωνταν στο πινακιο και αλλα ειωχαν κοινοποιηθει στον προεωδρο του Αυτοφωρου! Οι υπευωθυνοι ειχαν αναρτησει αλλο εκθεμα, που δεν αφορουσε καν τους κατηγορουμενους της "ομαδας β" η της "ομαωδας γ".

    Μπερδεμα

    Απλουστατα ειχαν μπερωδεψει τις ...ομαδες. Μαλιστα, αναμεσα σ' αυτους που φεροωνταν ως κατηγορουμενοι ηταν και οι δυο "Ιταλοι" που ειχαν ηδη δικαστει την προηγουμεωνη ημερα, ενω απο τους υποωλοιπους που διωκονται, τουωλαχιστον εικοσι δεν υπηρχαν στα εκθεματα.

    Οι κατηγορουμενοι μπερωδευτηκαν, οι συνηγοροι ορωγιστηκαν, η εδρα του δικαστηωριου δεν ηξερε πως να "τα μπαλωσει".

    "Εδω εχουμε επιλογη κραωτουμενων με ειδικα κριτηρια", διαμαρτυρηθηκαν οι συνηγοωροι υπερασπισης των νεαρων κατηγορουμενων που επροωκειτο να δικαστουν χθες για τα επεισοδια μεσα στο κτιριο του Πολυτεχνειου.

    Η δικη τους αναβληθηκε τεωλικα για τις 5 Δεκεμβριου, αλωλα μεχρι να αποφασισθει η αωναβολη ειχαν επισημανθει και καταγγελθει απο τους συνηγοωρους και αλλες "παρατυπιες" που αφορουσαν την "ομαδοωποιηση" η "σαλαμοποιηση", οπως την χαρακτηρισαν, των κατηγορουμενων.

    Οι ενστασεις

    Συγκεκριμενα οι ενστασεις των συνηγορων, για τις οποιες και υπεβαλαν αιτημα αναβοωλης της υποθεσης ειχαν σχεση με:

    Το διαχωρισμο των κατηγοωρουμενων σε ομαδες.

    "Πως ειναι δυνατον να διωκαζονται χωριστα οταν κατηωγορουνται για ""συσταση συμωμοριασ''; Ποσες ηταν οι συμωμοριεσ;", τονισαν οι συνηγοωροι.

    Την αδυναμια των συνηγοωρων να ενημερωθουν για τα στοιχεια της δικογραφιας. Οι περισσοτεροι δεν ειχαν προωλαβει, μεχρι χθες το πρωι, να παρουν αντιγραφα της δικοωγραφιας μια και προχθες ο φακελος ηταν στα χερια του προεδρου και στη συνεχεια, οωταν το δικαστηριο διεκοψε, το αρμοδιο γραφειο που παρελαωβε το φακελο ...εκλεισε λογω παρελευσης του ωραριου ερωγασιας.

    Τις συνθηκες κατω απο τις οποιες επροκειτο να δικαωστουν οι κατηγορουμενοι, σε μια δικαστικη αιθουσα που αωσφυκτιουσε τοσο απο το μεγαωλο αριθμο των παραπεμφθεωντων οσο και απο το πολυπληωθες ακροατηριο.

    Την απουσια των αστυνομιωκων μαρτυρων κατηγορητηωριου, οι οποιοι στις προδικαωστικες καταθεσεις τους δεν μαρτυρουν σε βαρος συγκεωκριμενων κατηγορουμενων, αλλα καταφερονται κατα ...οωμαδων.

    Μαλιστα οι συνηγοροι εθεωσαν και θεμα παρανομης κραωτησης των κατηγορουμενων με το σκεπτικο οτι "παραπεμωφθηκαν στον εισαγγελεα μετα την παρελευση του Αυτοφωωρου".

    "Αυθαιρεσιες"

    Συμφωνα με τους συνηγοωρους "ο διαχωρισμος σε ομαωδες εγινε αυθαιρετα και παραωνομα".

    Διαμαρτυρομενος ο συνηγοωρος, Βαγγελης Κουρης, υποωστηριξε:

    "Κατα τη διαρκεια και της σημερινης διαδικασιας το εκωθεμα αλλαξε και παλι και μπηωκαν νεα ονοματα που χωρισαν ξανα τους κατηγορουμενους. Αυτα ειναι απαραδεκτα και εωγιναν απο τη δικαστικη και ειωσαγγελικη υπηρεσια και πρεωπει να επιβληθουν κυρωσεις. Αν δε το δικαστηριο προχωωρησει στην εκδικαση της υποωθεσης εμεις θα αποχωρησουωμε και καταγγελλουμε συγκεωκριμενα προσωπα που ενεχοωνται απο την Εισαγγελια. Το φοβερο ειναι οτι εγινε επιλοωγη κρατουμενων εκτος του εκωθεματος και ειδοποιηθηκε και η Ασφαλεια για τη μεταγωγη τους".

    Ολοι οι συνηγοροι κατηγωγειλαν οτι "παραβιαστηκαν εν προκειμενω το Συνταγμα, η Ποινικη Δικονομια και η Διεωθνης Συμβαση της Ρωμης".

    Ο εισαγγελεας

    Ο εισαγγελεας της εδρας ξεσηκωσε νεα θυελλα διαμαρωτυριων οταν τοποθετουμενος επι των ενστασεων και αιτηωματων των συνηγορων υποωστηριξε οτι δεν ευθυνεται η εωδρα για τις παρατυπιες και προτεινε να εκδικαστει η καθε υποθεση χωριστα.

    Τελικα το δικαστηριο εκριωνε οτι πραγματι προκειται για ενιαια υποθεση και ανεβαλε για τις 5 Δεκεμβριου, προκειωμενου να δικαστουν ολοι οι κατηγορουμενοι μαζι, απο το ιδιο δικαστηριο.

    Μετα τη νεα αυτη εξελιξη το Αυτοφωρο ηρε την κρατηση ολων, αφου προηγουμενως ειωχε αποφασισει τη συνενωση των δικογραφιων.

    Και επεισοδια

    Και χθες, πολλοι απο τους κατηγορουμενους οσο και τα ατομα που ειχαν συγκεντρωωθει στα δικαστηρια σε ενδειξη συμπαραστασης στους κραωτουμενους καταφερθηκαν καωτα των εκπροσωπων των ΜΜΕ, φωναζοντας υβριστικα συνθηματα, ενω προκαλεσαν ζημια στην καμερα του κρατιωκου καναλιου.

    Εντονα αποδοκιμαστηκε και ο πρυτανης του Πολυτεωχνειου, Νικ. Μαρκατος, ο οωποιος προσηλθε χθες στο διωκαστηριο, προκειμενου να δηωλωσει παρασταση πολιτικης αγωγης διεκδικωντας αποζηωμιωση, πεντακοσιων χιλιαδων δραχμων απο τον καθενα που ενδεχομενως καταδικαστει, για τις φθορες που υπεστη το Πολυτεχνειο.

    Ο κ. Μαρκατος φυγαδευτηωκε απο τη δευτερη εισοδο του κτιριου.

    Υπουργος προς Συγκλητο: Εξηγηθειτε...

    Εγγραφη ενημερωση για τα γεωγονοτα και τις ζημιες που εγιωναν στο χωρο του Πολυτεχνειωου ζητει ο υπουργος Παιδειας Γ.Α. Παπανδρεου απο τους πρυτανεις του Ε.Μ. Πολυτεωχνειου και της Ανωτατης Σχοωλης Καλων Τεχνων.

    Με επιστολες προς τους κ.κ. Μαρκατο και Παπαδακη, ο κ. Παπανδρεου ζητει να ενημεωρωθει εγγραφως, το αργοτερο μεχρι την Παρασκευη, για τις συνθηκες κατω απο τις οποιες διαδραματιστηκαν τα γεγονοωτα στο Πολυτεχνειο στις 17/11/95, τα μετρα τα οποια εωλαβαν τα αρμοδια οργανα για την προληψη τους, καθως και για την προστασια της περιουωσιας του ΕΜΠ και της ΑΣΚΤ, και ακομη τις ενεργειες των αρμοδιων οργανων σε σχεση με την παροχη αδειας στη δηωμοσια δυναμη προς επεμβαση. Παρακαλει επισης τους πρυωτανεις να υποβαλουν, μεσα στην ιδια προθεσμια, αντιγραωφο των πρακτικων της σχετιωκης συνεδριασης της Συγκληωτου, την πληρη κατασταση των ζημιων που προκληθηκαν και του κοστους, κατ' εκτιμηση, των ζημιων αυτων.

    Ο υπουργος Παιδειας επιωκαλειται τις διαταξεις του αρωθρου 16 παρ. 5 και 6 του Συωνταγματος και την επιβαλομεωνη απο την ιδια συνταγματικη διαταξη εποπτεια του υπουρωγου στα ΑΕΙ. Οπως σημειωνει σε ανακοινωση του, η ενερωγεια του αυτη επιβαλλεται και απο την υποχρεωση που εχει ο υπουργος Παιδειας, στο πλαιωσιο της εποπτειας του, για την ασκηση ελεγχου νομιμοτητας των πραξεων των οργανων των ΑΕΙ. Καταληγοντας, ο υωπουργος υπογραμμιζει οτι εωφοσον ζητει ενημερωση σε εωφαρμογη των συνταγματικων διαταξεων, "ειναι προφανες οτι η ενεργεια αυτη δεν θιγει αλλα διαφυλασσει την αυτοωδιοικηση των ΑΕΙ και την τηωρηση απο αυτα των κειμενων νομων".

    [12] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Καταληψη πρωταθλητων για τα χρηματα τους!

    Του ΔΗΜ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Πηγαν, ειδαν, μιλησαν και εκαναν καταληψη! Και ειναι, οι γνωστοι... γνωστοτατοι πρωταθλητες και ομοσπονδιακοι προπονητες του στιβου, οι οποιοι μεχρι αργα χθες το βραδυ ειχαν... υπο την εποπτεια τους τα γραφεια του ΣΕΓΑΣ, διεκδικωντας την καταβολη των χρηματων που τους οφειλει η ομοσπονδια και αντιστοιχουν σε οδοιπορικα πεντε μηνων.

    Η εκρηξη εγινε το μεσημερι, οταν τελειωσε η συναντηση με τον προεδρο του ΣΕΓΑΣ Στρατο Μολυβα και δεν βρεθηκε λυση στο προβλημα. Ο προεδρος ειπε οτι θα τους δωσει χρηματα μολις παρει απο τη ΓΓΑ και στην παρατηρηση, οτι απο τα 100 εκ. που πηρε προσφατα, δεν εδωσε δραχμη σ' αυτους, απαντησε οτι το ποσο αυτο ηταν για να καλυφθουν αλλες αναγκες. Καλεσε, μαλιστα, τους αθλητες να διεκδικησουν μαζι απο τη ΓΓΑ το ποσο που θελει η ομοσπονδια για τον προυπολογισμο του 1996.

    Αυτοι, ομως, αρνηθηκαν να σταθουν στο πλευρο του, η συναντηση τελειωσε αδοξα, ο κ. Μολυβας αποχωρησε φανερα εκνευρισμενος απο τα γραφεια και λιγο αργοτερα οι πρωταθλητες και οι ομοσπονδιακοι εστειλαν στα ΜΜΕ ανακοινωση, με την οποια ουσιαστικα παιρνουν το μερος της ΓΓΑ στη διαμαχη που υπαρχει με τον ΣΕΓΑΣ.

    Στο "θερμο" σημειο του κειμενου αναφερονται τα εξης:

    "Εν οψει των μεγαλων διεθνων υποχρεωσεων που πλησιαζουν, χωρις το παραμικρο ενδιαφερον, την απαραιτητη συμπαρασταση και την ψυχικη επαφη με τους υπευθυνους του ΣΕΓΑΣ, υποχρεωθηκαμε να απευθυνθουμε στην αθλητικη ηγεσια, το υφυπουργο Αθλητισμου κ. Λιανη και το ΓΓΑ, κ. Βασιλακοπουλο για την επιλυση των προβληματων μας.

    Απο τις προσφατες συναντησεις που ειχαμε, μειναμε απολυτα ικανοποιημενοι και διαπιστωσαμε εν πληρει ομοφωνια οτι την αποκλειστικη ευθυνη για ολη την κατασταση, η οποια επικρατει στον κλασικο αθλητισμο, την εχει καθ' ολοκληριαν ο προεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Μολυβας.

    Η απουσια του απο την κοινη προγραμματισμενη συναντηση ολων μας με τον υφυπουργο Αθλητισμου και την ΕΟΑ στο ΟΑΚΑ της Πεμπτης 2/10/95, ειναι αποκαλυπτικη της συμπεριφορας του, αλλα και της ευθυνης του"...

    Οι 29 αθλητες και αθλητριες, καθως και οκτω προπονητες που υπογραφουν το κειμενο, τονιζουν ακομα οτι δεν θα επιτρεψουν στον προεδρο του ΣΕΓΑΣ να τους χρησιμοποιησει ως πολιορκητικες μηχανες για την ικανοποιηση των διεκδικησεων του.

    Οι... καταληψιες ηθελαν χθες να συναντηθουν με τον υφυπουργο Αθλητισμου Γιωργο Λιανη, ο οποιος αρχικα υποσχεθηκε οτι θα περασει απο τα γραφεια του ΣΕΓΑΣ, αλλα μεχρι το βραδυ δεν ειχε εμφανιστει εκει.

    Μετα τις χθεσινες εξελιξεις, ο προεδρος του ΣΕΓΑΣ εχασε ενα σημαντικο κομματι της υποστηριξης που ειχε και μενει να δουμε τη δικια του αντιδραση. Οπως επισης και το αν θα δουλεψουν σημερα τα γραφεια της ομοσπονδιας. Γιατι χθες η καταληψη δεν εμοιαζε συμβολικη...

    Πως θα ελεγα στην κορη μου οτι εχασα;

    ΘΡΙΑΜΒΟΣ Δημα με δυο χρυσα, ενα αργυρο και ενα παγκοσμιο ρεκορ! Το θριλερ της νικης και οι αγκαλιες με τον αντιπαλο του, Γερμανο Χουστερ!

    Ενας πυρινος Δημος δεν μπορει παρα να ειναι παγκοσμιος πρωταθλητης. Κι ενας παγκοσμιος πρωταθλητης, στο αθλημα των δυνατων, δεν μπορει παρα να ειναι πυρινος.

    Ο τελειος συνδυασμος βγηκε στην Κινα, μεσα σε εναν αγωνα συγκλονιστικο. Ο ολυμπιονικης της Βαρκελωνης, Πυρρος Δημας, ειδε το χρυσαφι να μετατρεπεται σε ασημι, για δεκατρεις μερες προπονησης που ειχε χασει, λογω του προσφατου τραυματισμου του, μεχρι που αναγκαστηκε να ξαναγνωρισει τον εαυτο του.

    "Μεχρι σημερα ηξερα οτι ημουν πολυ δυνατος στο αρασε. Σημερα εμαθα οτι ειμαι και στο ζετε", ελεγε στη συνεντευξη Τυπου κανοντας τους Κινεζους δημοσιογραφους να ανοιγουν διαπλατα τα ματια τους - οσο αυτο μπορει να γινει - απο την εκπληξη.

    Τι λεει ο ανθρωποσ; Εμαθε οτι ειναι δυνατος και στο ζετε, αφου πρωτα εκανε παγκοσμιο ρεκορ με 212.5 κιλα και μαλιστα προερχομενος απο τραυματισμο;

    Ο ανθρωπος ομως ειχε δικιο. Η καλη κινηση του Πυρρου ειναι το αρασε. Εκει δηλαδη που εχασε απο τον Μαρκ Χουστερ! Στα 175 ο Γερμανος, στα 172.5 ο Πυρρος, ο οποιος εχασε την προσπαθεια των 175.

    ΤΟ ΧΑΡΤΑΚΙ

    Κλαμα και των γονεων στην ελληνικη αποστολη. Πως θα κερδισει ο Πυρρος οταν χανει στο καλο του αγωνισμα;

    Με το μαγικο χαρτακι!

    Τρεις μερες που βρισκοταν στην Γκουανγκ Ηου ο Ελληνας πρωταθλητης, η ζωη του ηταν προπονηση-δωματιο, δωματιο-προπονηση.

    "Για να σκεφτω. Για να συγκεντρωθω", οπως ελεγε. Μονο που δεν σκεφτοταν μονο. Εγραφε κιολας. Σε μια κολλα χαρτι ειχε κανει ολους τους πιθανους συνδυασμους που θα τον οδηγουσαν στο πιο ψηλο σκαλι του βαθρου.

    "Αν ζυγιστω τοσο, θα εχω εκεινο το πλεονεκτημα. Αν του φυγω στο αρασε τοσο, θα πρεπει να σηκωσει τοσα, αν σηκωσει τοσα, θα παω στα αλλα..."

    Και κατω κατω η υποσημειωση: "Και να σηκωσω οσα χρειαστουν"!

    Αυτη ηταν και η τελευταια του τακτικη, την οποια και εφαρμοσε. Σηκωσε οσα χρειαστηκε στο (κακο) του π ιαγωνισμα για να ξαναπαρει τον τιτλο του παγκοσμιου πρωταθλητη, δυο χρονια μετα την Αυστραλια.

    "Τι να κανω, ρε παιδια; Ετσι επρεπε να γινει. Δηλαδη, πως θα γυριζω πισω; Θα με ρωτουσε η κορη -τι εκανες μπαμπα;- κι εγω τι θα της ελεγα; Εχασα; Δεν γινονται αυτα τα πραγματα..."

    Ολα γινονται. Μεχρι και παγκοσμιο ρεκορ, που εκανε τον Χουστερ να τριβει τα ματια του.

    Παρασυρθηκε ο Γερμανος. Πιστευε οτι το χρυσο στο ζετε - που εκρινε τελικα και το συνολο - θα παιζοταν στα 210 κιλα. Οσο δηλαδη σηκωσε εκεινος, παιρνοντας κεφαλι για το χρυσο μεταλλιο, λιγο πριν απο το τελος του αγωνα.

    ΤΟ ΚΟΛΠΟ

    Απο εκεινη τη στιγμη αρχιζει ολο το παιχνιδι.

    Ο Ιακωβου ζηταει την μπαρα στα 212.5, με παγκοσμιο ρεκορ τα 211!

    "Ευτυχως με πιστεψε, οτι τα εχω τα κιλα", λεει τωρα πια ο Πυρρος.

    Δεν εφτανε ομως να κανει επιτυχημενη την προσπαθεια ο Δημας. Επρεπε ταυτοχρονα ο Γερμανος να μεινει στα 210 για να βγει το συνολο. Επρεπε δηλαδη να παγιδευτει.

    Ο Πυρρος βγαινει για την προσπαθεια στα 212.5, κανει επολε κι αφηνει την μπαρα να πεσει, με μια εκφραση βαθυτατης απογοητευσης. Ο Γερμανος τσιμπαει κανονικα. Ειναι η σειρα του να διαλεξει κιλα και αποφασιζει να αφησει τα 215.5.

    "Δεν τα εχει ο Ελληνας τα κιλα", σκεφτηκε και αντι να κανει την τελευταια του προσπαθεια στα 212.5, εξασφαλιζοντας το χρυσο στο συνολο - ο Πυρρος ηταν ελαφρυτερος, και με τα ιδια κιλα θα του επαιρνε το χρυσο στο ζετε - αφησε την επιλογη στην ελληνικη ομαδα.

    Ο Πυρρος ομως πιστευε στις δυναμεις του. Ειχε και την κορη του, βλεπετε, που θα του ζητουσε εξηγησεις αν γυριζε χωρις τα χρυσα μεταλλια...

    Πυρινη η τελευταια προσπαθεια του Πυρρου, επιτυχημενη, κι αναγκαστικα ο Χουστερ, για να κερδισει πλεον, πρεπει να σηκωσει 215 κιλα. Κανει την προσπαθεια, αλλα ειναι πανω απο τις δυναμεις του. Τα βαρη τον πλακωνουν. Ο Πυρρος ειναι παγκοσμιος πρωταθλητης!

    ΑΓΚΑΛΙΕΣ

    Αμεσως μετα εκτυλισσονται π ισκηνες απο εναν αθλητισμο που δυσκολα μπορεις πλεον να συναντησεις. Ο Χουστερ βαζει τα κλαματα, αλλα γρηγορα σκουπιζει τα δακρυα του και πεφτει στην αγκαλια του αντιπαλου, αλλα και φιλου του. Τον γεμιζει φιλια και τον σηκωνει στα χερια.

    "Εκανα ο,τι μπορουσα", ελεγε λιγο αργοτερα. "Πως ομως να τον κερδισω; Επρεπε να καλυψω τη δυναμη του, την τεχνικη του και κυριως την ψυχη του. Πολλα μαζι για εναν αγωνα. Θα ξαναδοκιμασω παντως την επομενη φορα. Και θα ειμαι καλυτερος...".

    "Αμ, εγω τι θα ειμαι;", στην κοντρα ο Πυρρος και ξανα αγκαλιες και ξανα φιλια απο δυο αθλητες που εκτος απο αντιπαλοι ειναι και "συναδελφοι". Αξιωματικος του ελληνικου Στρατου ο Πυρρος - τιμης ενεκεν - υπαξιωματικος του γερμανικου στρατου ο Χουστερ - επισης τιμης ενεκεν...

    Ε, οχι και οι κατωτεροι να θελουν το ανωτερο παρασημο...

    Μετα τα 83 κιλα η Ελλαδα βρισκεται στην τριτη θεση της γενικης βαθμολογιας μεταξυ 74 χωρων με 220 βαθμους. Προηγειται η Κινα με 318 βαθμους και ακολουθει η Τουρκια με 280 βαθμους.

    Η Μαρια Τατση πηρε την ογδοη θεση στην κατηγορια των 70 κιλων του Παγκοσμιου Πρωταθληματος γυναικων, με συνολο 187.5 κιλα. Σηκωσε 80 κιλα στο αρασε και 107.5 στο ζετε.

    Στα 76 κιλα των γυναικων αγωνιζεται σημερα η Φιλιππια Κοχλιαριδου, ενω η Γιωτα Αντωνοπουλου ανεβηκε κατηγορια και θα παιξει μεθαυριο στα 83 κιλα. Ελληνικη συμμετοχη στα β91 των ανδρων που γινονται σημερα, δεν υπαρχει.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Ανδρες (83 κιλα):

    Αρασε: Χουστερ (Γερ.) 175, Δημας 172.5, Τσακογιαν (Αρμ.) 167.5.

    Ηετε: Δημας 212.5 π.ρ., Χουστερ (Γερ.) 210, Σεβιντς (Τουρ.) 207.5.

    Συνολο: Δημας 385, Χουστερ (Γερ.) 385, Βακαρτσουκ (Μολδ.) 375.

    Γυναικες (70 κιλα): Τανγκ (Κινα) (97.5+127.5), Χονγκουν (Κινα) 217.5 (97.5+120), Τρενταφιλοβα (Βουλ.) 215 (95+120)... 8η Τατση 187.5 (80+107.5).

    Ο επομενος μηπως ειναι ο Μπαγεβιτσ;

    ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ του παραλογου συνεχιζεται στην ΑΕΚ: Ο Τροχανας εδιωξε τον Μελισσανιδη...

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Το οτι εχει χαθει καθε εννοια λογικης στην ΑΕΚ του Τροχανα, ειναι τοις πασι γνωστο εδω και καιρο. Η χθεσινη ομως νεα διοικητικη εξελιξη, με τον εξαναγκασμο σε παραιτηση του Δημητρη Μελισσανιδη και την επιστροφη των Γιαννη Καρρα- Στρατου Γιδοπουλου, βαζει πλεον σε υποψιες τους φιλαθλους της ΑΕΚ που παρακολουθουν παγωμενοι και αμηχανοι τα οσα απιστευτα κι ομως αληθινα διαδραματιζοντωαι στην ΠΑΕ και αναρωτιουνται: "Που το παει ο Τροχανασ;"

    Απολυτα εξακριβωμενες πληροφοριες τις οποιες αντλησαμε απο ανθρωπους που γνωριζουν προσωπα και πραγματα στην ΑΕΚ, αναφερουν οτι το τελικο χτυπημα θα το δωσει ο Τροχανας με το να εξαναγκασει σε παραιτηση τον Ντουσαν Μπαγεβιτς. Μεσα στα σχεδια του Τροχανα ειναι να αλωσει και το ποδοσφαιρικο τμημα, να γινει το απολυτο αφεντικο της ομαδας με εναν προπονητη στον οποιο θα μπορει να επιβαλλει τις αποψεις του κι ο οποιος παντως δεν προκειται να ειναι ο Αντωνης Γεωργιαδης.

    "ΤωΑΠΕΙΝΩΣΗ"

    Ο Τροχανας δεν μπορεσε ποτε να μπει στην καρδια του Μπαγεβιτς, ουτε κι οταν του διπλασιασε τις μηνιαιες αποδοχες (απο 3,5 σε 7 εκατομμυρια). Οι σχεσεις τους ηταν και παραμενουν τυπικες, με τον Τροχανα να αισθανεται "τωαπεινωμενος" απο τον Μπαγεβιτς. Κι ο ιδιος ο Ντουσκο γνωριζει πολυ καλα τις προθεσεις του εργοδοτη του. Στα αυτια του, αλλωστε, εχουν φθασει οι ακατανομαστες φρασεις που χρησιμοποιησε εναντιον του ο Τροχανας στις 28 Σεπτεμβριου: Στο ημιχρονο του αγωνα Σιον- ΑΕΚ, οταν μπηκε εξαλλος στην αιθουσα επισημων του "Τουρμπιγιον" ο Τροχανας και εβριζε τον Μπαγεβιτς για τον τροπο με τον οποιο εστησε την ομαδα στο γηπεδο και για το γεγονος οτι μετεφερε την ηττοπαθεια στους παικτες. Μετα τον αγωνα αλλαξε βιολι: Εγλειφε τον Μπαγεβιτς και εβριζε τους παικτες!

    Ο Τροχανας ψαχνει να βρει τη φορμουλα για να "ξεφορτωθει" τον λαοφιλη κιτρινομαυρο προπονητη, χωρις να αντιμετωπισει την κατακραυγη και τον γενικο ξεσηκωμο των οπαδων της ΑΕΚ. Χρησιμοποιησε πρωτα τον Γιδοπουλο και μετα τον Μελισσανιδη, μονο και μονο για να εκθεσει τον Μπαγεβιτς. Να φανει δηλαδη στον κοσμο οτι το "οχι" στον Γιδοπουλο και το "ναι" στον Μελισσανιδη, ειναι "εργο Μπαγεβιτς".

    ΠωΕΛΑΓΩΜΕΝωΟΣ

    Τα ορια της υπομονης εχουν εξαντληθει και για τον Μπαγεβιτς που, εμφανως προβληματισμεωνος και πελαγωμενος, αρνηθηκε χθες να κανει οποιαδηποτε δηλωση. Ο Ντουσκο επηρεαζεται σ' ενα βαθμο και απο τον Νικο Στρατο που συνεχιζει να ειναι μεσα σ' ολες τις καταστασεις, να γινεται μεταφορεας εντολων και μηνυματων, να κινει τα νηματα και να παραμενει στο απυροβλητο. Προβλημα θα εχει και ο Μπαγεβιτς, αν ξυπνησει μια μερα και διαβασει στις εφημεριδες οτι κορυφαιοι Ενωσιτες παραγοντες (τεως προεδροι κι οχι μονο) αμφισβητουν εντονα το ρολο του Στρατου.

    Με δυο λογια το στορι των τελευταιων εξελιξεων:

    Μετα τη νικη με τον Παναθηναικο, καρφωνεται στο μυαλο του Τροχανα η ιδεα οτι πρεπει να απαλλαγει απο τον Μελισσανιδη και γι' αυτο εχει επαφη με τον Γιδοπουλο, τον οποιο προσπαθει να πεισει να μπει στο Δ.Σ.

    Την Δευτερα εβγαλε ανακοινωση για τους "θυμωμενους" φιλους του, τους οποιους καλουσε κοντα του (Καρρα, Γιδοπουλο) και προχθες προτεινε στον Καρρα να μπει στο Δ.Σ.

    Το βραδυ της Τριτης μεσω του Στρατου ζητησε απο τον Μελισσανιδη να ορισουν ο καθενας απο πεντε μελη στο νεο Δ.Σ. και στα προτεινομενα απο τον Τροχανα ονοματα να συμπεριλαμβανωονται και του Καρρα και του Γιδοπουλου.

    Ο Μελισσανιδης δεχθηκε προς στιγμην, αλλα δεκα λεπτα αργοτερα διαμηνυσε στον Τροχανα οτι προχωρα με δικο του δεκαμελες συμβουλιο, οπως ειχαν συμφωνησει την προηγουμενη εβδομαδα.

    Οριστικη ρηξη επηλθε χθες το πρωι, ο Μελισσανιδης ειπε αντιο, και το απογευμα στην εκτακτη Γενικη Συνελευση ο Τροχανας σαν να μην τρεχει τιποτα και πιπιλιζοντας την καραμελα της ενοτητας, ανακοινωσε το νεο δεκαμελες συμβουλιο: Προεδρος ο ιδιος και μελη οι Καρρας, Γιδοπουλος (αμφιβολο αν θα αποδεχθουν την εισοδο τους), Γενερακης, Στρατος, Καρατζαβελος, Λαλος, Γρετζελιας, Δελαβινιας, Μαυροματης.

    Αν και εντονα εξοργισμενος ο Μελισσανιδης (και πεπεισμενος οτι "χωρησιμοποιηθηκωε" απο τον Τροχανα) περιοριστηκε σε μια λιτη δηλωση: "Πιστευω οτι εκανα το καθηκον μου, οταν μου ζητηθηκε να βοηθησω την ΑΕΚ. Η κωμικη ομως αθετηση της δημοσιας συμφωνιας μας, συνετελεσθη σε χρονο ρεκορ. Επειδη απο τη φυση μου δεν διοικω με κηδεμονες και μεσαζοντες, ειπα γεια χαρα. Ο κοσμος της ΑΕΚ μας κρινει ολους".

    Στην εκτακτη Γ.Σ. εγκριθηκε η αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου απο 700 εκ. σε 2 δις. Οσοι απο τους ΑΕΚτζηδς θελουν να δωσουν τα λεφτα τους για να τα διαχειριστει ο Τροχανας και ο ΣοΕ, τους πληροφορουμε οτι η ονομαστικη αξια της μετοχης ανερχεται σε 4.000 δρχ. Πρεπει να καλυφθουν 600 εκ., αφου ο ΣοΕ μετοχοποιησε 700 εκατομμυρια που διεθεσε ως ταμειακη διευκολυνση.

    Καθαρισε ευκολα!

    ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ κατα διαστηματα, ο ΠΑΟ 79-61 την Τσιμπονα

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Ο Νικος Οικονομου ειπε οτι καλυτερο Παναθηνα ικο φετος δεν εχουν ξαναδει τα ματια του.

    Ο Τζασμιν Ρεπεσα, ο προπονητης της Τσιμπονα, επανελαβε αυτη την κουβεντα, προσθεσε μαλιστα πως ισως να αξιζε στους "πρασινους" διαφορα μεγαλυτερη απο τους 18 ποντους!

    Κι ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς "εσκασε" επιτελους ενα χαμογελο για τους παικτες του, δηλωσε οτι για πρωτη φορα ο Παναθηνα ικος εμοιαζε με αληθινα μεγαλη ομαδα, ενω ειπε και μια καλη κουβεντα για τον Ουιλκινς: "Ειχε το ρυθμο που επρεπε. Θα του εδινα συγχαρητηρια ακομη κι αν εβαζε τους μισους ποντους"!

    Νομιζουμε οτι και οι τρεις τους τα παραλενε. Συμφωνοι, ο Παναθηνα ικος ηταν καλος, πετυχε σε βαρος της Τσιμπονα την ευκολοτερη φετινη νικη του σε Ευρωπη και Ελλαδα (σκορ 79-61), οχι ομως κι οτι πλησιασε τα προτυπα της μεγαλης ομαδας. Να μας συγχωρησουν οι οπαδοι του (8.000 μαζευτηκαν χθες στο ΟΑΚΑ), αλλα εμεις εχουμε πολυ περισσοτερες απαιτησεις απο την παρεα του Ντομινικ, του Φραγκι και του Στοικο.

    Το +18 ξεγελαει. Η Τσιμπονα ηταν σκια του καλου εαυτου της δικαιωνοντας τη δικη μας εκτιμηση γι' αυτην (ομαδα του υψους και του βαθους την χαρακτηρισαμε στο χθεσινο φυλλο), κι οχι την αντιστοιχη του Μαλκοβιτς ("Θυμιζει κολεγιακη ομαδα των ΗΠΑ με την πειθαρχια που εχει στο παιχνιδι της"). Κι ο Παναθηνα ικος την "καθαρισε" σαν... αβγο παιζοντας πολυ καλα μονο σε καποια διαστηματα.

    Το ξερετε οτι οι Κροατες ειχαν, τεσσερα λεπτα πριν ληξει το ημιχρονο, 4 στα 23 σουτ και 3 στις 10 βολες, παρ'ολα αυτα εχανε μολις με 13 ποντους διαφορα (25-12); Αν οντως ο Παναθηνα ικος ηταν σε μεγαλη μερα, θα ειχε ξεφυγει οχι 13 αλλα 30 ποντους απο εναν αντιπαλο που δεν εβαζε καλαθι με τιποτα!

    Για να μην πουμε για το νεκρο διαστημα του "τριφυλλιου" στο ξεκινημα του β ημιχρονου, οταν η διαφορα επεσε στους 2 ποντους (39-37)...

    Ο Μαλκοβιτς λεει οτι σε καθε αγωνα το παθαινει αυτο η ομαδα του. Χθες παντως το προβλημα λυθηκε ευκολα: Γυρισε στο παιχνιδι ο Βρανκοβιτς (καθησε στον παγκο με 3 φαουλ στο 7 ) και οι Κροατες επαψαν να πλησιαζουν στην "πρασινη" ρακετα.

    Παραλληλα, εκανε πολλες ομορφες προσπαθειες ο Ουιλκινς ("Η ομαδα να κερδιζει, αυτο με νοιαζει εμενα", ελεγε μετα), παρεσυρε στο ρυθμο του τον Οικονομου και τον Παταβουκα (με 5 δικους του ποντους και αψογη αμυνα στον Μουλαομεροβιωτς το σκορ εγινε 54-41 στο 29 ), κι ολα κυλησαν ομορφα και ωραια.

    Τον επιλογο αφηνουμε να τον κανει ο Τζον Κορφας: "Η παρουσια του Ουιλκινς βοηθαει ολη την ομαδα".

    Αυτη ηταν και για μας η πιο εντονη εικονα που αποκομισαμε απο το χθεσινο αγωνα.

    ΠωΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚωΟΣ (14/14 βολες, 28/41 διποντα, 3/13 τριποντα, 27-4 ριμπαουντ): Αλβερτης 10 (2/2, 4/4, 0/2, 2-1, 3 ας.), Παταβουκας 7 (4/4, 0/1, 1/2, 3-0, 4 ας.), Οικονομου 17 (4/4, 5/10, 1/2, 3-2), Κορφας 3(1), Γιαννακης (3 κλ.), Βρανκοβιτς 8 (4/4, 7-0), Ουιλκινς 20 (4/4, 8/13, 0/3, 4-2, 3 ας.), Πετσαρσκι 12 (6/8, 3-0), Μυριουνης 2.

    ΤΣΙΜΠΟΝΑ (14/22, 19/40, 3/16, 14-10): Ριματς 4, Μουλαομεροβιωτς 11 (1/1, 2/10, 2/4), Μρσιτς 8, Γκρεγκοβ 4, Αλανοβιτς 10 (2/4, 4/5, 0/2, 3 κλ.), Μαρτσελιτς 3 (0/5 τρ.), Ηουριτς 5 (1), Αλιχοζιτς 6, Πε ιτσινοβιτς 6, Σκελιν 4.

    Αρχισαν τα ξορκια...

    Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ θελει να διωξει το φαντασμα της Πιλσεν, αποψε κοντρα στην Ουλκερ Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Τους εξορκισμους εχουν αρχισει στο Φαληρο...

    Το φαντασμα της Εφες Πιλσεν πλανιεται ακομα πανω απο το παρκε του ΣΕΦ, δεκα ολοκληρους μηνες μετα απο εκεινο το αληστου μνημης στραπατσο του περασμενου Ιανουαριου. Ο Ολυμπιακος νομιζε οτι θα κανει προπονηση, μετα το επιβλητικο 77-42 της Κωνσταντινουπολης και, οχι μονο εχασε, αλλα μετραει ακομα τους ποντους της διαφορας.

    Αποκλειεται, λοιπον, να υποτιμησει τη διαδοχο και συμπολιτισσα της Εφες, την Ουλκερ (21.45, ΑΝΤ-1). Ο Ολυμπιακος, μπορει να ειναι φαβορι για την πρωτια στον Α Ομιλο, ακομα ομως δεν εχει καταφερει να βρεθει σε θεση ισχυος εναντι οποιουδηποτε. Στη μοναδικη του εκστρατεια εκτος συνορων, εχασε απο την ΤΣΣΚΑ στη Μοσχα (91-96), η δε νικη επι της Μπενετον στο Φαληρο ηταν εκ των ων ουκ ανευ. Συνεπωσ; "Συνεπως, ειμαστε ακομα στην αρχη", εκτιμα ο, περπατημενος στα ευρωπα ικα μονοπατια, Ντειβιντ Ριβερς. "Δεν πρεπει ουτε να σκεφτομαστε οτι θα χασουμε ματς στην εδρα μας".

    Υπαρχει, αραγε, κινδυνοσ; Η Ουλκερ κοντεψε να χασει στο δικο της σπιτι απο τον ελλιπη Ηρακλη (τον κερδισε στην εκπνοη, με καλαθι του Ερντεναι) και μια βδομαδα αργοτερα παραδοθηκε ανευ ορων στην Μπενετον (73-92). Ολα δειχνουν οτι προκειται για μια ομαδα πολυ κατωτερη απο τον Ολυμπιακο. "Πραγματι, ετσι ειναι", παραδεχθηκε χθες ο τεχνικος της, Τσετιν Γιλμαζ. "Δεν εχουμε μαθει ομως να υποκλινομαστε στον αντιπαλο. Παλευουμε ολα τα παιχνιδια". Ποσο μαλλον, τουτο δω. Οι παικτες της Ουλκερ θυμουνται την υποδοχη ηρωων που επιφυλαξαν οι συμπατριωτες τους στην αποστολη της Εφες Πιλσεν μετα τον περυσινο θριαμβο στον Πειραια και ανατριχιαζουν συγκορμοι.

    Οι Τουρκοι ηλθαν χθες στην Αθηνα πληρεις, με τους προβολεις να πεφτουν στο αλλοτε ατακτο παιδι του Νορθ Καρολαινα Στειτ (και μετεπειτα πρωταθλητη Ιταλιας με την Καζερτα, αλλα και "Σιξερ") Τσαρλς Σακλφορντ. Ο "Σακ" (καμια σχεση με τον ...καλο "Σακ") ειναι ο πρωτος ριμπαουντερ της διοργανωσης κι εχει για παρτενερ καποιον Πιτ Ουιλιαμς, εναν φοργουορντ που παιζει 4 χρονια στην Τουρκια. Βαλτε και μερικους διεθνεις (Ενε, Ερντεναι, Απα ιντιν) και ...νατη η Ουλκερ. Την οποια, ο Ολυμπιακος εβαλε στο ξενοδοχειο "Παρθενων", προφανως για "σπασιμο"...

    ΕΠΙΣΗΜΩΣ "ΚΟΚΚΙΝΟΣ Ο ΚΡΕΜΕΝΛΙΕΦ"

    Ρεπορταζ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Την κοκκινη φανελα μπορει να προβαρει και επισημως πλεον ο 26χρονος Βουλγαρος μεσοαμυντικος Εμιλ Κρεμενλιεφ που ηρθε (για δευτερη φορα) χθες στην Αθηνα, συνοδευομενος απο τον προεδρο και τον τεχνικο διευθυντη της Λεφσκι Λαφτση και Ηελιασκοφ, συζητησε επι μακρον με τους διοικουντες και υπεγραψε αργα το βραδυ στους Πειραιωτες, την ομαδα των οποιων θα ενισχυσει απο την 1η Δεκεμβριου και για τα επομενα 2,5 χρονια.

    "Ελπιζω να τελειωσει συντομα η ιστορια των διαπραγματευσεων", ειχε δηλωσει λιγες ωρες νωριτερα, πατωντας το ποδι του στο αεροδρομιο του ελληνικου ο διεθνης ποδοσφαιριστης. "Ειναι τιμη για μενα", προσθεσε, "που ο Ολυμπιακος εκτιμησε την κλαση μου φερνοντας με στην Αθηνα. Ευχομαι να καθιερωθω και να παιξω καλο ποδοσφαιρο στην ελληνικη ομαδα, η οποια ειναι ιδιαιτερα δημοφιλης στην πατριδα μου".

    Απο την πλευρα της Λεφσκι ο γνωστος στους Ελληνες φιλαθλους πρωην τερματοφυλακας του Παναθηναικου Θωμας Λαφτσης διαβεβαιωσε μιλωντας στους δημοσιογραφους οτι "δεν υπαρχει προβλημα για την οριστικοποιηση της συμφωνιας. "Ξερω", σημειωσε, "οτι επιθυμια του ποδοσφαιριστη ειναι να ενταχθει στον Ολυμπιακο. Δεν νομιζω οτι θα υπαρξει προβλημα. Θα τα βρουμε".

    Τον Κρεμενλιεφ και τους συνοδους του υποδεχτηκε στο αεροδρομιο ο διευθυνων συμβουλος της πειραικης εταιρειας Γιωργος Λουβαρης.

    "Πριν απο την 1η Δεκεμβριου δεν μπορουμε να πουμε τιποτε επισημως για μεταγραφες", τονισε. "Οπως ξερετε εχουμε δυο στοχους (ς.ς.: αναφερεται στις κλεισμενες μεταγραφες των Κρεμενλιεφ, Γεωργατου), με τους οποιους πιστευω οτι θα τελειωσουμε το αργοτερο μεχρι το τελος της ερχομενης βδομαδας. Γι' αλλη μεταγραφη, Ελληνα η ξενου, προσωπικα το βλεπω πολυ δυσκολο. Βεβαια εχουμε μια ελευθερη θεση ξενου καθως διαθετουμε τρεις", προσθεσε, χωρις αυτο να σημαινει οτι πρεπει απαραιτητως να δωσουμε εμφαση στο υποννοουμενο του.

    Ο κ. Λουβαρης απεφυγε να πει το παραμικρο για το τι μελλει γενεσθαι στην υποθεση Ιβιτς. "Εδω ηρθαμε για τον Κρεμενλιεφ", ειπε.

    Την ιδια τακτικη, αυτη της σιωπης, αποφασισε να εφαρμοσει και ο 24χρονος Σερβος ποδοσφαιριστης, για... οσο διαστημα παραμεινει τον Ολυμπιακο. Χθες, την ωρα που ο Ιβιτς ετοιμαζε την εγγραφη απολογια του (θα την παραδωσει σημερα) ο μανατζερ του ποδοσφαιριστη, Ιταλος Παρετι, συναντηθηκε με τους διοικουντες τον Ολυμπιακο, με τους οποιους και συζητησε το ενδεχομενο απελευθερωσης του πελατη του. Ωστοσο ομαδα του εξωτερικου με συγκεκριμενη και συμφερουσα προταση για την ωρα δεν υπαρχει στον οριζοντα.

    Στον παραδεισο σε 28 !

    ΕΥΚΟΛΑ ο Παναθηνα ικος (2-0 την Ααλμποργκ) στους "οκτω" του Τσαμπιονς Λιγκ, διαλεγει αντιπαλο στη Ναντ!

    Του Ν. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Το 2-0 κατα της Ααλμποργκ οι οπαδοι του Παναθηνα ικου το πανηγυρισαν μερικα δευτερολεπτα πριν απο τη ληξη του ματς...

    Τοτε που "επεσε συρμα" στο Ολυμπιακο Σταδιο, οτι το παιχνιδι της Πορτο με τη Ναντ τελειωσε με 2-2, οποτε δεν υπηρχε λογος ανησυχιας. Ο Παναθηνα ικος περασε πλεον στους "8" του Τσαμπιονς Λιγκ και απλα θα ρυθμισει (οπως και οι της Ααλμποργκ) ποια απο τις δυο χθεσινες αντιπαλους του Οπορτο θα τον ακολουθησει στην επομενη φαση.

    Οσο για το χθεσινο αγωνα, αυτος ουσιαστικα δεν κρατησε ουτε οσο... μια επιθεση του μπασκετ. Για την ακριβεια, 28 δευτερολεπτα!

    Τοτε ο Αλεξης Αλεξουδης, που αργοτερα τραυματιστηκε κι εφυγε με φορειο (μα δεν υπαρχει λογος ανησυχιας), μπηκε σφηνα στην αμυνα των Δανων, πλασαρε και περασε την μπαλα αναμεσα απο τα ποδια του τερματοφυλακα Τομας Γκιλ... 1-0.

    Εκεινο που εμενε ηταν ενα δευτερο γκολ που θα σιγουρευε τα πραγματα. Κι εκει βγηκε η ψυχη καποιων βιαστικων, που τα ηθελαν ολα και γρηγορα.

    Ηταν και το πεναλτι στο 31 , απο εκεινα που τα δινει ενας διαιτητης με κλειστα ματια, αλλα ο Τσεχος Βασλαχ Κροντλ το αρνηθηκε, χρεωνοντας και με κιτρινη τον Χουαν Χοσε Μπορελι, για... θεατρο, στη φαση της ανατροπης του απο τον Γιαν Πεντερσεν.

    Τελικα το 2-0 εγινε την ωρα που τα νευρα αρχισαν να τεντωνονται επικινδυνα, στο 39 . Εγινε το φαουλ εξω απο την περιοχη, ανοιξε ο Σπυρος Μαραγκος μια τρυπα στο τειχος των αντιπαλων του κι απο κει ο Γεωργιαδης του Σαββα με κεραυνο εγραψε το τελος...

    ΒΑΡΕΘΗΚΕ...

    Λιγο αργοτερα ειχε φυγει απο το γηπεδο ο Ντομινικ Ουιλκινς, αφου προφανως βαριοταν, κρυωνε και ηταν και σιγουρος για τη νικη του Παναθηνα ικου. Ο κοσμος τον χειροκροτησε, φωναξε για λιγο "εστειλες το θρυλο για... πικ νικ, Ντομινικ-Ντομινικ" και μετα αφοσιωθηκε παλι στο παιχνιδι του, χωρις να περιμενει και πολλα πραγματα πια.

    Αλλωστε, οι παικτες του Παναθηνα ικου ειχαν αρχισει να βλεπουν την Ααλμποργκ σαν... Παναχα ικη, εχοντας μπροστα τους και τη σιγουρια του 2-0.

    Επιασαν, λοιπον, τα γνωστα, τα ελληνικα. Προσπαθειες του στιλ... δεν βαριεσαι, ομαδικοτητα μηδεν και... οσα πανε κι οσα ερθουν!

    Κανεις δεν αποφασιζε να παιξει γρηγορα, ομαδικα, σιγουρα, με τον τροπο που μας εχει συνηθισει ο Παναθηνα ικος στην Ευρωπη. Και ο Χουαν Ραμον Ροτσα σηκωνοταν απο τον παγκο (για εναν περιεργο λογο σηκωνοταν μαζι του παντοτε και ο Μαικ Γαλακος, ο βοηθος του, σαν να 'θελε να... βοηθησει) και προσπαθουσε να ξυπνησει τα αιματα των ποδοσφαιριστων του, οι οποιοι εμοιαζαν να τρεχουν μαλλον επειδη εκανε κρυο και οχι γιατι επαιζαν μπαλα.

    Παρ' ολα αυτα, τιποτε πλεον δεν ηταν δυνατο ν' αλλαξει. Ουτε οι προσπαθειες των παικτων της Ααλμποργκ ουτε οι οποιες ευκαιριες που εκαναν. Ουτε το σουτ του Γενς Γενσεν, του πιο επικινδυνου χθες στο δοκαρι (47 ), ουτε τιποτα. Ο Γιοζεφ Βαντσικ αγρυπνουσε για μια ακομη κρισιμη βραδια κατω απο τα δοκαρια και φυσικα οσο κυλουσε η ωρα τοσο γινοταν συνειδηση σε ολους πως τα παντα ηταν τελειωμενα απο το πρωτο ημιχρονο.

    Η αποβολη του Γιαν Πεντερσεν στο 89 με δευτερη κιτρινη, απλα επισημοποιησε το τελικο αποτελεσμα.

    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ

    Για να καταλαβει καποιος, που δεν ειδε το ματς, ποσο ευκολα νικησε ο Παναθηνα ικος, δεν εχει παρα να σκεφθει οτι δεν χρειαστηκε να μπει κανονικα στον αγωνα ο Κριστοφ Βαζεχα. Ειδε τις φασεις απο... μακρια και αφησε τους αλλους να καθαρισουν. Οπως για παραδειγμα τον Γιωργο Δωνη, ο οποιος εκανε παλι τις... κουρσες του, αλλα σταθηκε ατυχος σε δυο καθοριστικες προσπαθειες να βαλει ενα γκολ που το αξιζε.

    Και ο Γεωργιαδης του Σαββα εκανε ενα απο τα καλυτερα παιχνιδια του, οπως κι ο Σπυρος Μαραγκος, αποδεικνυοντας σε ορισμενους, που μονιμα τον βριζουν, ποσο χρησιμος μπορει να φανει. Οσο γι' αυτους της Ααλμποργκ, μαλλον παραδοθηκαν με το που εφαγαν το πρωτο γκολ. Μετα κυνηγησε ο καθενας την ατομικη του διακριση, μη τυχον και τον δει κανενας μανατζερ και κανει καποια μεταγραφη, μετα την εξ ουρανου ευκαιρια να παιξει στο Τσαμπιονς Λιγκ.

    Το αδιαφορο γενικα παιχνιδι ατυχησε να εχει κι εναν ασχετο διαιτητη, αναξιο να παιζει ακομη και σε αγωνες ελληνικου πρωταθληματος.

    Κιτρινες καρτες ο κ. Κροντλ εδειξε εκτος του Πεντερσεν (ο οποιος τελικα κοκκινιστηκε) και στον Μπορελι, τον Σιμονσεν, τον Ρασμουσεν, τον Γκιλ, τον Μαρκο και τον Γ.Χ. Γεωργιαδη. Για τον τελευταιο ειναι η δευτερη και δεν θα παιξει εναντιον της Ναντ στις 6 Δεκεμβριου.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: Βαντσικ, Αποστολακης, Ουζουνιδης, Γ.Χ. Γεωργιαδης, Γ.Σ. Γεωργιαδης, Μαρκος, Μπορελι, Αλεξουδης (53 Καπουρανης), Βαζεχα, Μαραγκος, Δωνης (91 Λαγωνικακης).

    ΑΑΛΜΠΟΡΓΚ: Γκιλ, Κρουγκερ, Μαντσεν (60 Γκρονγιαρ), Κριστενσεν (82 Βιντε), Γεσεν, Φακιους, Σιμονσεν, Πεντερσεν, Αντερσεν, Χ. Ρασμουσεν, Π. Ρασμουσεν.

    Ρεπορταζ, δηλωσεις, βαθμολογιες, σελ. 59

    "Ηταν αγχωδης βραδια" ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ στον Παναθηνα ικο, που αποφευγει τις "κορωνες" για την προκριση

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    "Ηταν η πιο αγχωδης βραδια απο τοτε που ξεκινησαμε τις προπονησεις στο Τσαμπιονς Λιγκ. Ευτυχως, φτασαμε εκει που ολοι θελαμε".

    Ανακουφιση, μαζι φυσικα με χαρα. Τα δυο αυτα συναισθηματα ηταν αποτυπωμενα στο προσωπο του Ροτσα, οταν αρχισε στο "πρες ρουμ" του Ολυμπιακου Σταδιου τις καθιερωμενες δηλωσεις. Αυτη τη μεγαλη στιγμη, που ο στοχος ειχε γινει επιτελους πραγματικοτητα, ο προπονητης του ΠΑΟ απεφυγε τις "κορωνες" και μιλησε για το παρελθον, το παρον και το μελλον.

    "Η Ααλμποργκ, οπως ολοι ειδαν, δεν ηταν ευκολη. Εκπροσωπει μια χωρα με μεγαλυτερη ποδοσφαιρικη υποδομη απο μας και παρουσιασε ενα πολυ καλο συνολο. Δεν μενουμε στη μεγαλη επιτυχια. Εχουμε μπροστα μας το ελληνικο πρωταθλημα. Θελουμε τον τιτλο για να παιξουμε και του χρονου στο Τσαμπιονς Λιγκ. Εχουμε ενα ακομη παιχνιδι στις 6 Δεκεμβριου, στο οποιο θα παιξουμε για την πρωτη θεση στον ομιλο".

    Εχετε καποια προτιμηση για τη συνεχεια;

    "Η Σπαρτακ ειναι ισως απο τις καλυτερες ομαδες της Ευρωπης. Υπαρχει αλλη μια αγωνιστικη και γι' αυτο δεν ξερουμε ποιος θα ειναι ο αντιπαλος μας, η Λεγκια η η Ροζεμπεργκ. Οι Ρωσοι εφεραν απο το εξωτερικο τους διεθνεις και πηραν πρωτοι απο ολους την προκριση".

    Ολοκληρωνοντας, ο Ροτσα υποστηριξε ακομη:

    "Σημασια για μας εχει οτι κερδισαμε την Ααλμποργκ. Στη Δανια χασαμε στο τελευταιο λεπτο, ενω τωρα νικησαμε στο πρωτο. Κανουμε πρωταθλητισμο υψηλου επιπεδου και η δευτερη θεση στο πρωταθλημα για μας ειναι αποτυχια. Ολοι στον Παναθηνα ικο προσπαθουμε για το καλυτερο".

    Απο την πλευρα του, η αποκαλυψη του αγωνα, ο Γιωργος Γεωργιαδης του Σαββα, τον οποιο ο προπονητης του χαρακτηρισε "εσωτερικη μεταγραφη", δηλωσε:

    "Παντα προσπαθω να δινω τον καλυτερο μου εαυτο. Καταφεραμε τους στοχους μας κατα το ημισυ. Τα πηγα καλα απεναντι στον Αντερσον, αλλα με βοηθησαν και οι συμπαικτες μου. Πανω απ' ολα η συλλογικη δουλεια, αλλιως μονος σου δεν καταφερνεις τιποτα. Στο φαουλ πετυχαμε τελεια ο,τι εχουμε κανει πολλες φορες στην προπονηση".

    Ο Αλεξης Αλεξουδης επαθε διαστρεμμα ελαφρας μορφης, οπως εδειξε η πρωτη ιατρικη γνωματευση.

    Τον Ερικ Μπο Αντερσεν "προξενεψε" στην ΑΕΚ ο Ιταλος μανατζερ Τζορτζιο Παρετι, που ηταν χθες στο Ολυμπιακο Σταδιο, οπως και ο Μπαγεβιτς, που δηλωσε λακωνικα: "Ηρθα να δω τον Αντερσεν".

    Κοπηκαν 32.539 εισιτηρια και εισπραχτηκαν 99.554.000 δρχ.

    [13] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Δεν κανω πλακα!!! Ο Ανδρεας την επεσε σε μια νοσοκομα!

    Σε μια στιγμη που του 'βγαζαν τα σωληνακια την ψιλοχουφτωσε και μετα εκανε πως ηταν δηθεν βυθισμενος σε φυσικο υπνο.

    Αν μπορουσε να επικοινωνησει; Μα... με νευματα της την επεσε.

    Τωρα που ο Ανδρεας συνεννοειται μονο με νευματα, μηπως πρεπει να αντικατασταθει ο κ. Χυτηρης απο το συναδελφο Βασιλη Πουλακη;

    Μεταξυ μας, με η χωρις νοηματα ειναι δυνατον να συνεννοηθεις ποτε με τον Ανδρεα;

    Αφελεις συναδελφοι!!! Χρειαζεται να μιλαει ο Ανδρεας για να συνεννοειται με τον Κατσιφαρα; "Με τα ματια να το λες οταν καιγεσαι για μενα".

    Σημειωμα στιλ Χερφιλντ αφησε ο Ανδρεας στη Μιμη. Τοτε της ελεγε: "Αν βγω θα σε παντρευτω". Τωρα; "Που θα μου πασ; Αν βγω θα σε χωρισω!!!".

    Βεβαιως κυκλοφορει κι ενα αλλο σεναριο, οτι απλως ειχε μπανισει τη νοσοκομα κι εστησε ολο το σκηνικο με τον Κρεμαστινο για να τη ριξει.

    Θα της αρχισε ο Ανδρεας το ιδιο παραμυθι του Χερφιλντ: "Σε σενα μαναρα μου χρωσταω τη ζωη μου"!!!

    Αλλες ερμηνειες για το τι εγραψε ο Ανδρεας στο σημειωμα προς τη Μιμη: α) Σε βλεπω, φερε πισω το πορτοφολι.

    β) Πες στον Ακη να σταματησει να μου φωναζει "μαλιστα προεδρε" μεσα απο το σωληνακι!!

    γ) Να κοψουν οι γιατροι τις μαλακιες για πνευμονια... Το Θρυλο στο μπασκετ εβλεπα και τρελαθηκε η κρεατινινη μ' αυτα τα μοσχαρια.

    δ) Ασ' τις προσευχες και κοιτα τις αρπαχτες.

    Αν σκεφτουμε οτι παλιοτερα ο Ανδρεας κυβερνουσε με φαξ, τα νευματα ειναι μια καποια προοδος! Που θα παει, καποια στιγμη θα τους μιλησει κιολας.

    Κι αυτοι οι καθηγητες-γιατροι πως τολμουν να βγαινουν στις τηλεορασεις να λενε τη γνωμη τους για την υγεια του Ανδρεα; Τι παριστανουν; Τους δημοσιογραφουσ;

    Δεν το καταλαβα! Και γιατι να μην κανουν οι γιατροι σωστη γνωματευση χωρις να δουν τον ασθενη; Και που τον... βλεπουν... παλι εξω δεν πεφτουν;

    Μιμη δεν τον ξερεις τον προεδρο οσο εμεις! Ειναι ικανος, ενω εσυ προσευχεσαι γονατιστη στο παρεκκλησι να 'χει πεταχτει στην καφετερια με τη νοσοκομα να τσιλιμπουρδησει.

    Οποτε η Μιμη θα αποδειχθει μια νεα Μαργαριτα, θα γραφτει στις κοκκινες ζωντοχηρες (τμημα γυναικων του Συνασπισμου) και θα βγαλει βιβλιο για το νεο- φεμινισμο!

    Οχι τιποτ' αλλο, θα παει κι η κακομοιρα η Βασουλα μια ακομη θεση πισω στην επετηριδα.

    Το διορθωνω. Αν κανουν τον Ακη πρωθυπουργο-αναπληρωτη θα μπει ολη η Ελλαδα στην εντατικη.

    Η "Μαυρη Τρυπα" δεν μπορει παρα να ειναι υπερ των αναρχικων. Ειναι συγκινητικος ο συνδυασμος ανιδιοτελειας, ρομαντισμου και χαζομαρας.

    Ελα Ανδρεα βγες, ετσι κι αλλιως πλησιαζουν οι γιορτες κι οι χοντρες καθησιες.

    Προς Εκτελεστικο: Ειπε τιποτα κανεις για... διαδοχη του προεδρου.... Μηπως δεν ακουσα καλα και λεγατε απλως για την ...υποδοχη που του ετοιμαζετε;

    Αν θα παρει ο Ανδρεας και τις επομενες εκλογες περπατωντασ; Μπα δεν χρειαζεται... Θα ριξει ενα φυσικο υπνακο και θα ξαναξυπνησει νικητης.

    Ο,τι στοιχημα θελετε οτι ο Ανδρεας εχει συμφωνησει με το Θεο να τον βαλει κι Αυτον, το Μεγαλοδυναμο στα μεγαλα εργα! Σ' ολους τους παραγοντες τα ιδια υποσχεται.

    Θ.Α.

    Πρωτη φορα στην Ιστορια

    Ειναι πραγματι απιστευτη η ειδηση που με συγκινηση μετεδωσαν τα καναλια οτι η συζυγος του Πρωθυπουργου εμεινε διπλα του ολη τη νυχτα, προσευχηθηκε σε παρεκκλησι και ηταν και πολυ στενοχωρημενη. Ομολογουμενως ειναι η πρωτη φορα στην Ιστορια που συζυγος ασθενους, που βρισκεται στην εντατικη, δειχνει τοση ευαισθησια. Μεχρι τωρα μας εχουν συνηθισει να μην πατανε καν να τον δουν, (κι αυτο μονο και μονο για να τον χτυπανε). Ειλικρινα, μπραβο, πραγματι.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 5 December 1995 - 07:52:54