Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Dec. 26)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [2] Μερες αγαπης χωρις φανφαρες

  • [3] ΓΝΩΜΗ

  • [4] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙΤΕ...

  • [5] Οι δυο εκδοχες

  • [6] Και τωρα, τι θα γινουμε χωρις την Τανσου;

  • [7] Κοινωνικα και αλλα...

  • [8] Διαλογοι και υποψιες

  • [9] Μετα την επαναπαυση

  • [10] Ιδια γευση...

  • [11] Πως περασαν

  • [12] Τρεις, αντι 5

  • [13] Το... παιχνιδι

  • [14] Ο "αγνωστος"

  • [15] Η "ανθρωπια" που σκοτωνει

  • [16] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [17] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ απεσταλμενος Χολμπρουκ θα επιδιωξει συζητηση για ολα τα βασικα θεματα

  • [18] Παρεμβαση Δημητρας

  • [19] Διοχετευσε διαλογο

  • [20] Απο χθες σε ειδικη σουιτα, στον 6ο οροφο

  • [21] Ανδρεας: Καλα θα τα παω...

  • [22] ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ αγωγη η λοιμωξη ελεχθηκε πληρως και χθες ο Πρωθυπουργος ηταν απυρετος και ευδιαθετος

  • [23] Ενας διαλογος με πολλα ερωτηματικα


    [1] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Α, γι' αυτο ειχαν φερει στο "Ωνασειο" και τον ψυχιατρο Στεφανη! Γιατι ο Ανδρεας θα μας τρελανει ολους.

    Μονο λιγο καιρο ξαποσταινει κι ολους... μας ξαποστελνει!

    Τελικα, ο Ανδρεας εκανε οχι μονο Χριστουγεννα αλλα και Πασχα! Ανα-στα-ση.

    Και τωρα θα σηκωθει να φαει με μια χαψια τους διαφορους... "κουραμπιεδες" του κομματος...

    Αλλο μ' ανησυχει! Το οτι ενδιαφερθηκε ο Ανδρεας για το πως τα παει η κυβερνηση του! Α, σιγουρα δεν ειναι καθολου καλα!

    Παντως, εχει απολυτη επαφη με την πραγματικοτητα και τις πολιτικες εξελιξεις: Ρωτησε αν επεσε η χουντα.

    (Για να ξερει αν μπορει να βγει απο το "Ωνασειο" η να τον πανε κατ' ευθειαν ΗΠΑ).

    Αν μιλαμε για τυχη!!! Παλι καλα που εκει στην εντατικη δεν κερδισε και το 1,1 δις. του ΛΟΤΤΟ.

    Θα μου πειτε, μηπως το κερδισε; Και απλα δεν το 'χει πει; Μα εσεις θα το λεγατε με απο διπλα τη Μιμη;

    Κι ο... αφαντος που πηρε το ΛΟΤΤΟ του ενος δις. ας εμφανιστει αν ειναι αντρας! Αν ειναι γυναικα ε... απλα ας μου τηλεφωνησει.

    Σορρυ, λαθος. Δεν ειναι ενα το δις., ειναι 1,1!!! Αυτο το κομμα ενα με τρελαινει!

    Που παει να πει τρως μια κατοσταρα την πρωτη μερα να εκπαιδευτεις και μετα πεφτεις και στο δις.

    Σηκω Ανδρεα για να δις.!

    Οπως αναρρωνει ο προεδρος, τον βλεπω κατα το Πασχα να κουβαλα και τον Επιταφιο (των δελφινων).

    Τι ειπε η Μιμη οταν ειδε στο "Ωνασειο" χριστουγεννιατικα τα παιδια του Ανδρεα; Που 'σαι Ηρωδη;

    Γιλμαζ-Τσιλερ τα βρηκανε προεδρε... Για τους Αρσενη- Σημιτη δεν ξερω...

    Τωρα που βαζουν στην ακρη την "υπερμαχο παρθενο" της χριστιανοσυνης, τη Μιμη... να 'σου πεταχτηκε η ισλαμικη απειλη! Σας τα 'λεγα.

    Προς "Δινερς", "Αλπηα-ψαρδ Ωισα", "Αμεριψαν Εχπρεσς", "Μαστερψαρδ" και τα συναφη. Δεν θελω καν να ξερω ποσα σας χρεωσε, ζωη να 'χει, ο θησαυρος μου! *

    * Καντε την αυτοματη εξοφληση μεσω Τραπεζης κι ας μαθω τον ακριβη λογαριασμο οταν θα 'μαι πια στον Κορυδαλλο!

    Το ξερατε οτι τις αμερικανικες γαλοπουλες τις πουλανε με... ενσωματωμενο θερμομετρο; Οπως Ανδρεας.

    Εν παση περιπτωσει, τη φαγαμε με πατατες φουρνου φλαμπε... Μαλιστα... Τι; Πατατες φουρνου φλαμπε δεν εχετε ξαναδει; Ε, ουτε και η Πυροσβεστικη *

    * Εν παση περιπτωσει, το γευμα που μου 'κανες μωρο μου μου 'λθε πιο φθηνα και απο το "Κονακαι", να 'ναι καλα η ασφαλεια πυρος του σπιτιου...

    Και μετα σου λενε οτι το καλυτερο ειναι εχθρος του καλου!!! Δεν σας αρεσε δηλαδη πιο πολυ το τετραημερο απο τα συνηθη τριημερα;

    Στα σοβαρα, μεταδιδουν ρεπορταζ οτι... γιατρος απαντησε σε ερωτημα του Ανδρεα για το... ποσες ψηφους ακριβως πηρε στη Βουλη για τον προ υπολογισμο; Ουτ' ο ιδιος ο Κακλαμανης δεν μπορει να θυμαται!!!

    Εμπρος για ενα-δυο-χιλια τετραημερα. Ενας νεος θεσμος, που πρεπει ολοι οι εργαζομενοι να κατοχυρωσουν με αγωνες.

    Θ.Α.

    [2] Μερες αγαπης χωρις φανφαρες

    Μια που 'ναι οι μερες της αγαπης, ας σπασει κι η Μαυρη Τρυπα τη ...φαρμακερη της παραδοση λεγοντας κι ενα καλο λογο (μπλιαααχχχ!).

    Ε, λοιπον, μπραβο στον δημαρχο της Αθηνας τονΔημητρη Αβραμοπουλο που χωρις φανφαρες και εξαγγελιες εκανε μια εκδηλωση (αληθινης) ανθρωπιας για τους αστεγους αυτης της πολης. Χιλια μπραβο.

    [3] ΓΝΩΜΗ

    Συναξη

    "...ου φυρμον υπομεινας, ουδε διαιρεσιν"

    Του ΚΩΣΤΑ ΗΟΥΡΑΡΙ

    Τ ωρα που μας εχει περισσεψει η εισαγομενη σαχλαμαρα με τα λιολια, τα εμπορευματικα γιορντανια και κυριως (κυριως!) την ψευδευσεβιστικη σουπα του Μααστριχτ με τα γκλιν-γκλαν, ξεχνουμε πως τα Χριστουγεννα-πρωτουγεννα ειναι χοντρα πολιτικη γιορτη, για οποιον εχει ανταρτικα Ορθοδοξιας ματια. Μα πως!.. θα δυσφορησει το δυτικοτροπο μπλα-μπλα της γλυκαπαντοχης ενος Χριστουλη για την χαβιαρ- αριστερα και τα δικαιωματα του πρησμενου δυτικου ανθρωποειδους της απληστιας: η Φατνη, η επι γης ειρηνη, το θειον βρεφος, τα χνωτα των ζωων, ολα αυτα δεν μας ξεκουραζουν λιγο απο τη στυγνη πολιτικη; Αντιθετως! Στην ορθοδοξη μαρτυρια μας, ολα αυτα, μας ανακαλουν στην πρωταρχια της πολιτικης, ως χοροστασιας για Μπροσταρηδες- απελευθερωτες κι οχι για μια ψιμμιθιωση με ροδοζαχαρη, της σηπεδονος που παραγει η πλουτοκρατια, αυτος ο διαρκης Αντιχριστος, οπως απειλικτος καταγγελλει ο Παπαδιαμαντης.

    Ολη η Υμνογραφια μας, μια διδαχη για πολιτικη, ανταρτικη εγρηγορση, ειναι: "Τι γαρ ευτελεστερον σπηλαιου; Τι δε ταπεινοτερον σπαργανων; Εν οις διελαμψεν ο της Θεοτητος σου πλουτος, Κυριε". Ο Θεος σε σπηλαιο: Να το, το πρωτο μαθημα για μια ακριβοδικαιη κοινωνικη βαβουρα. Αν μπορει ο Θεος να γεννιεται σε σπηλαιο και, μαλιστα καθε χρονο να το επαναλαμβανει μουλαρωμενος, μπορει ενδεχομενως κι οι πλουσιοι να περιοριστουν σε ευπρεπες τριαρι και να μην καταντουν κερδοσκοποι ψυχεμποροι, λιγουρηδες πισινων1 προς αναψυχην πισινων2.

    Τ απεινοτερον σπαργανων; Εδω, χανει η Υμνογραφια μας. Διοτι, απορω: γιατι αμελει Μπενετον; Δεν τη βλεπει τη διαφημισαρα, που μπορει να του χαρισει το μελισταγες μας ορθοδοξο μελισμα; Το σποτ, ως εξης:

    Νηπιον στα τεσσερα και νεαρη γλαστρα (κατα προτιμησιν διμετρη, ως πασαδορος του Α.Ο. Ορεστιαδος) να το βαβαλιζει, ως Παναγια. Φωνη οφ, με ηδυμιγη βραχναδα, προοιωνιζουσα μεθυστερες, μελικρατους συναψεις: "Πανα ""Μπειμπι-Θειο''! Κρατα το Μωρο-Θεο στεγνο!. Πανα ""Μπειμπι-Θειο''! Η μοναδικη για συχνες και αιφνιδιες μετακινησεις του Θειου Βρεφους! Η πανα ""Μπειμπι- Θειο'', που δεν χρειαζεται συχνες αλλαγες, εσωσε τον Υπερουσιον απο τα νυχια του Ηρωδη, γιατι η μαμα του δεν χρειαστηκε να σταματα για να τον αλλαζει!.. Η πανα ""Μπειμπι-Θειο'', καταλληλη και για τον Ηρωδη, μολις φτασει στην τριτη ηλικια! Η πανα ""Μπειμπι-Θειο'' συμφιλιωνει! (τα πριν διεστωτα...) Στεγνος κι ο Χριστουλης στεγνος κι ο Ηρωδης!!!

    Καλα Χριστουγεννα με τη μονη πανα, που ερχεται κατ' ευθειαν απο το 2000!!!"... Περιεργο: εν σχεσει προς την Υμνογραφια μας, δεν ειναι αρκετα ποστ-μοντερν ο καπιταλισμος. Η δε διαφημιση του, σαφως συντηρητικουρα...

    Ε ντελως πολιτικοποιημενες οι μερες των Χριστουγεννων, μεσα απο τη Μελουργια μας. Κι εκεινο το ατιθασο, "...ου φυρμον υπομεινας, ουδε διαιρεσιν", εσυ ο Θεος που εγινες ανθρωπος!!! Τι μαθημα, αληθεια, τουτο το ανταρτικο συναμφοτερον, για μια ισορροπημενη πολιτικη συμπεριφορα!

    Ουτε συμφυρμον να υπομενεις με την ανθρωπινη, την παρακατιανη πλευρα της Κοινης μας Συναξης- κοινωνιας, ουτε δηλαδη να υπομενεις την αδικια, την απληστια και τη μυθολογια που σου πουλα ο κερδοσκοπος ψυχεμπορος, για το ταχα μου "φυσικο" της κεφαλαιοκρατικης αγορας, για το ταχα μου αναποφευκτο της "παγκοσμιοποιησης", που επιβαλλει αναδιαρθρωσεις και ανεργιες, παντοτε εις βαρος των φτωχων. Αλλα και ουτε διαιρεσιν να υπομενεις, δηλαδη τα μυθολογηματα οτι εσυ ο αδικημενος, "διαιρεις" τον εαυτο σου απο τον πλησιον σου αδικουντα κι οτι ταχα μου, εσυ ο αδικημενος, εισαι απο την καλη μερια της διαιρεσης, κι εχεις παρει ολες τις αρετες, ενω ο αλητης κερδοσκοπος ειναι στολισμενος μ' ολες τις διαβολικες κακιες. Ουδε διαιρεσιν... Οχι στα μανιχα ικα μυθολογηματα και στις εξισου βλακωδεις, ταχα μου "καθαρες" συνταγες μερικων αλαφρολσκιωτων και κρυπτο-στυγνων, οτι, ταχα μου, εμεις εχουμε τη "σωστη" λυση του κοινωνικου προβληματος.

    Η μονη νηφαλια συμπεριφορα, ειναι αυτη του θειου Βρεφους: Εκει, να γεννιεσαι και να αποφασιζεις να ζεις, θεληματικα, πεισματικα με τους φτωχους, εσυ Θεος. Βους και ονος να σου κανουν συντροφια, ζωα αδολα, κι οχι βοδια και γα ιδουρινα καπουλια ρεμπεσκεδων του Χρηματος, Θεος εσυ, να ζεις σε σπηλια και οδιτης του δρομου θεοθεν αλητης, απο ΚΤΕΛ εις πεζοδρομιο και τουμπαλιν, και κυριως, να μη δινεις εναρετες και επιστημονικες συνταγεσγια την "οριστικη" λυση του κοινωνικου ζητηματος. Κι η μονη επιστημονικη σου προταση να ειναι το Εκουσιον Παθος: να πηγαινεις εσυ πρωτος και εθελοντης στην εθελοθυσια, μηπως με το αιμα και το σωμα σου προπονηθουν οι αλλοι στη Νηστεια κι οχι στην ακηδια την ακορεστη η την εναρετη σωτηριολογια της εναλλακτικης αρλουμπας.

    Τετοια πολιτικη κουβεντα, στοχαστικη προσεγγιση και θεοληπτη επιστημη (κι οχι "θρησκοληπτη", οπως λενε οι ημιεγγραμματοι σπουδαρχιδες), τετοια πολιτικη υπαρχει στο σπουδαιο τευχος αρ. 55, που μας προτεινει το εγκυρο περιοδικο "Συναξη" με τιτλο: "Αφιερωμα στην Πολιτικη".

    Ειναι παραδοξως διαβαστερο διαβασμα για τις αγιες τουτες μερες της αγονης κραιπαλης μας. Διοτι μας προτεινει εναν πολιτικο στοχασμο, που στερεα αγκιστρωνεται στην καθ' ημας Χωματερη και τον τροπο της, δεν μα ιμουδιζει, δεν εισαγει εισαγομενα με ημερομηνια ληξεως ηδη ληξασαν. Νουθετει, σωφρονει, προτεινοντας τον τροπο μας: την εριστικη καταλλαγη των Κοινωνων. Ειδικα, για τους καινολογους που παραβιαζουν ανοικτες θυρες, προτεινω τη μελετη του Δ. Μοσχου: "Το ορθοδοξο ασκητικο ηθος ως συνιστωστα του πολιτικου φαινομενου", η του Θ. Ηιακα: "Η απορια της πολιτικης" η του Β. Ξυδια: "Απο την κοινοτητα που χαθηκε, σ' αυτην που μελλει να κερδηθει".

    Αλλα κι ολοκληρη η "Συναξη", συναξης ευωχιαν μεθοδευει - κι οχι σπουδαιοφανες σκουριασμενο σακχαροπηκτον. Καλα σκυλαδικα!

    1. Ουσιαστικο θηλυκου γενους. 2. Ουσιαστικο αρσενικου γενους.

    Ο Θεος σε σπηλαιο: Να το το πρωτο μαθημα για μια ακριβοδικαιη κοινωνικη βαβουρα

    [4] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙΤΕ...

    Λοιπον τι εγινε, ξαναβρηκατε, ξαναβρηκαμε για ν' ακριβολογουμε, το χαμενο μας συναισθημα; Νιωσατε, εστω για λιγο, αυτη την αναλαμπη γιορτησ; Γευτηκατε αυτη την αισθηση χαρας και σπιτικης ζεστασιας που τοσο την εχουμε ξεχασει; Καταφερατε να απαλλαγειτε απο το συνηθισμενο, για τους Ελληνες, αγχος της τελευταιας στιγμης και να ευχαριστηθειτε την καταναλωτικη σας εκτονωση; Ελπιζω πως ναι, γιατι οπως τα 'χουμε καταφερει δεν εχουμε και πολλες ευκαιριες να νιωσουμε τη λαμψη και τη φαντασμαγορια μιας γιορτης και ιδιαιτερα των Χριστουγεννων.

    Αλλωστε, το μηνυμα των ημερων ειναι η αισιοδοξια. Με πρωτο διδαξαντα φυσικα τον κ. Παπανδρεου που καταφερε για μια ακομη φορα να μας εντυπωσιασει με τη θετικη ανατροπη στην εξελιξη της περιπετειας του. Που καταφερε σ' αυτη την παρατεταμενη μαχη, μεταξυ ζωης και θανατου, να βγαζει συνεχως, ως καλος τζογαδορος, ασους απο το μανικι του...

    Θα μου πειτε βεβαια ποσο καιρο ειναι δυνατον να κρατησει αυτο το παιχνιδι με τη ζωη; Μεχρι ποτε θα συνεχιζεται αυτος ο πολιτικος κανιβαλλισμος γυρω απο το κρεβατι του Ανδρεα;... Με προεξαρχοντες, φυσικα, τους ανθρωπους του στενου του περιβαλλοντος που... επενδυουν στην εξελιξη της υγειας του; Που δεν δισταζουν να κανουν σιριαλ και την παραμικρη λεξουλα που υποτιθεται οτι εκστομιζει;... Για να συγκινηθει και να πειστει, αν ειναι δυνατον, το πανελληνιο και φυσικα οι ιδιοι, οτι ο κ. Παπανδρεου μπορει να παιξει ρολο στο παιχνιδι της διαδοχης... Καλα να ειναι ο ανθρωπος βεβαια και να ζησει οσο μπορει περισσοτερο. Αλλα να σταματησει επιτελους και η κορο ιδια με τη δηθεν ανησυχια του για το κομμα, την κυβερνηση, την ΕΟΚ και δεν ξερω εγω τι αλλο θα σκαρφιστουν... Ειπαμε να ειμαστε αισιοδοξοι, αλλα στα ορια της λογικης...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [5] Οι δυο εκδοχες

    ΞΕΠΕΡΑΣΕ, παλι, ο Πρωθυπουργος εναν ακομη κινδυνο. Μακαρι μετα τη σταθεροποιηση να ακολουθησει η βελτιωση, που ολοι ευχονται και να μπορει να επικοινωνησει κανονικα με τον αναπληρωτη και τους υπουργους του. ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ, ομως, συμβει αυτο πρεπει να αγνοουνται οποιες διαρροες συζητησεων μαζι του, που εχουν σχεση με την πολιτικη, με αποτελεσμα να γινονται αντικειμενο οποιας εκμεταλλευσης. ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ λογικη, δυο τινα μπορει να συμβαινουν μετα τα ευχαριστα νεα για την υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου:

    α) Η δεν ειναι σε θεση να επικοινωνει κανονικα με το περιβαλλον του και καθε συζητηση ειναι αδυνατη μαζι του και μαλιστα για τα πολιτικα πραγματα του τοπου.

    β) Η μπορει να επικοινωνησει και να συζητησει, αφου, οπως μας λενε οι διαρροες, ακομα και ουισκι δοκιμαζει. ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ το δευτερο, τα κυβερνητικα στελεχη μπορουν υπευθυνα να συζητησουν μαζι του το επιμαχο θεμα της διαδοχης, δεδομενου οτι εχουν συμπληρωθει 37 μερες απουσιας του Ανδρεα Παπανδρεου απο τα καθηκοντα του και το θεμα εχει τεθει εκ των πραγματων. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ των διαρροων δεν μπορει να συνεχιστει απο κανεναν χωρις συνεπειες. Ειναι ενα παιχνιδι σε βαρος του ιδιου του Ανδρεα Παπανδρεου. Ειναι ενα παιχνιδι, που δειχνει ελλειψη σεβασμου απεναντι στον Πρωθυπουργο και τον ανθρωπο, ο οποιος δινει τη μαχη της ζωης. ΥΠΑΡΧΕΙ ο αναπληρωτης, υπαρχουν υπουργοι, υπαρχουν θεσμοθετημενα οργανα, που λειτουργουν και πρεπει να λειτουργησουν συμφωνα με τις θεσμοθετημενες διαδικασιες. ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ οποιας συζητησης με τον Πρωθυπουργο πρεπει να καλυπτει η πληρης διαφανεια και η εγγυηση απολυτως αρμοδιων προσωπων, που υπαρχουν. ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ και μαλιστα απο αναρμοδιους, ειναι εκ του πονηρου και ευλογα προκαλουν και δυσπιστια και υποψια για παιχνιδια πολιτικης εκμεταλλευσης. ΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑ νεα για την υγεια του Πρωθυπουργου συνεχιστουν, τοτε οι αρμοδιως υπευθυνοι πρεπει να πραξουν το καθηκον τους. Να συζητησουν μαζι του. Για να ακουσθουν καποτε και οι δικες του αποψεις για το προβλημα που "καιει": τη διαδοχη.

    [6] Και τωρα, τι θα γινουμε χωρις την Τανσου;

    Αυτος ο Ερμπακαν, σαν πολυ μεγαλος ειναι, παππους. Οσο για τον Γιλμαζ, αγελαστος σαν τον Μπαστερ Κιτον. Και ο Ετσεβιτ, μπρρ...

    [7] Κοινωνικα και αλλα...

    Η ανταλλαγη ευχων συνυπηρξε αρμονικα με τους πολιτικους προβληματισμους, ανημερα Χριστουγεννα στο σπιτι του προεδρου της ΓΣΕΕ Χρηστου Πρωτοπαπα.

    Εκει βρεθηκαν γυρω στα μεσανυχτα ο γραμματεας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδης, ο Μ. Παπαιωαννου, μελος του Ε.Γ., οι βουλευτες Κ. Σημιτης, Λ. Κανελλοπουλος και Βασω Παπανδρεου μαζι με στελεχη Τραπεζων και συνδικαλιστες.

    Τηλεφωνικη ηταν η "παρουσια" που εδωσαν ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, ο αναπληρωτης υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης Γ. Δασκαλακης, ο υπουργος Αιγαιου Α. Κοτσακας και ο, εκ των λεγομενων λοχαγων του ΠΑΣΟΚ, Στεφανος Μανικας.

    Στο κοινωνικο πεδιο ολα κυλησαν ομαλα. Στο πολιτικο πεδιο ομως οι προσεγγισεις ηταν ποικιλες και ευθεως αναλογες (κατα περιπτωση) με τη μεταβλητοτητα της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Σκληρη για μερικους η αναμονη...

    Α.ΧΡ.

    Ιστοριες τρελας

    Μεσα στην "κοσμογονια" των "μεγαλων εργων" επιταχυνονται απο το ΥΠΕΧΩΔΕ οι διαδικασιες και για την εκτροπη του Αχελωου -παρα τις αποφασεις του Συμβουλιου της Επικρατειας και τις αντιδρασεις οικολογικων οργανωσεων.

    Την αποκαλυπτικη για τη σοβαροτητα του κρατους μας σχετικη με το "μεγαλοπνοο εργο" ιστοριουλα μου αφηγηθηκε προχθες ο Ηλιας Ευθυμιοπουλος (της Γρεενπεαψε).

    Το νεο φραγμα, στις Συκιες, θα "πνιξει", αναμεσα στ' αλλα, και το βυζαντινο μοναστηρι του Αγιου Γεωργιου. Ουδεν το αξιοσημειωτον - θα πειτε: Τοσα μοναστηρια μας, εγκαταλειμμενα, ρημαζουν και ερειπωνονται, ενα λιγοτερο η περισσοτερο δεν χαθηκε ο κοσμος. Υπαρχει, ωστοσο, μια λεπτομερεια:

    Το μοναστηρι του Αγιου Γεωργιου αρχισε εσχατως να... αναστηλωνεται, με κοινοτικα κονδυλια, που εγκριθηκαν οταν ηταν ηδη γνωστη η τυχη του να το παρει το ποταμι, παλι με κοινοτικα λεφτα... Εκτακτα, ε;

    Γ.Β.

    [8] Διαλογοι και υποψιες

    Και τι δεν ακουγαμε τις προηγουμενες μερες απο τηλεοπτικα δελτια ειδησεων (τα ιδιωτικα, οχι απο τα δημοσια) για διαλογους του πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου με τη συζυγο του Δημητρα Λιανη. Τι για τον προ υπολογισμο που ψηφισε η Βουλη, τι για τα Χριστουγεννα, τι για το σπιτι που θα επιστρεψουν. Κι ολα "κατα πληροφοριες".

    Μονο δεν ξερουμε ποιος δινει τις πληροφοριες αυτες. Αν ειναι το "περιβαλλον", ψαξτε και θα βρειτε, ποιον αλλον, την ιδια τη συζυγο.

    Για να 'χουν ομως εγκυροτητα και να πειθουν οι διαλογοι, δεν θα ηταν προτιμοτερο να εβγαινε η ιδια η συζυγος και να εκανε τις ανακοινωσεισ; Τι το καλυτερο και το απλουστερο; Θα επαιρνε η ιδια την ευθυνη των πληροφοριων και θα βοηθουσε στο ξεκαθαρισμα της καταστασης.

    Οσο δεν γινεται αυτο, τοσο θα δημιουργουνται αμφιβολιες για τους διαλογους και τις συνομιλιες. Και, επιπλεον, θα εντεινονται οι υποψιες για τη σκοπιμοτητα των διαλογων.

    Κι αυτη εχει να κανει με την αποτροπη του ενδεχομενου να ξεκινησουν επιτελους οι διαδικασιες στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Νι.Κ. ! Παντα ηταν απροβλεπτος ο Ανδρεας. Και πριν ασχοληθει με την πολιτικη και οταν μπηκε ορμητικα σ' αυτην. Και με τα δημοσια και με τα ιδιωτικα του. Και, τωρα, με την περιπετεια της υγειας του. Απροβλεπτος...

    [9] Μετα την επαναπαυση

    Επειδη υποπτευομαι οτι η μετανδρε ικη περιοωδος στο ξεκινημα της εκτος απο το ανανδρο κουρελιασμα της, ασφαλως οχι αναμαρτητης, Μιωμης θα σφραγισθει, επισης, και απο μια προωσπαθεια αποκαθηλωσης του Ανδρεα... (Μετα απο ενα διαστημα, βεβαια, συντομου και συναιωσθηματικα φορτισμενου λιβανισματος του...).

    Και επειδη σ' αυτον, αποντα πλεον απο τα ποωλιτικα δρωμενα, θα επιχειρησουν, φανταζομαι, οι οιασδηποτε κομματικης ταυτοτητας διαδοχοι του στην κυβερνηση να επιρριψουν τις ευθυνες για τις δυσκολες ημερες που αναποφευκτα θα ελθουν για τον τοπο... Ημερες δυσκολες και στο οικονοωμικο και στο εθνικο πεδιο...

    Για τους λογους αυτους πιστευω οτι πρεπει αωπεριφραστα να ξεκαθαριστουν τα εξης:

    Ο Α. Παπανδρεου υπηρξε αναμφιβολα μια ποωλυταλαντη και πολυσχιδης προσωπικοτητα με σπανιες ικανοτητες και εξισου σπανιες αδυναωμιες. Αν, εναντι ολων του των μεγαλων αρετων και ικανοτητων, κυριαρχησαν, σχεδον απολυτα, τα εωλαττωματα του, αυτο συνεβη γιατι στην πολυχροωνη πολιτικη του σταδιοδρομια συναντησε ανθρωωπους οι οποιοι μονο αδυναμιες μπορουσαν να θαυμασουν, μονο αμαρτιες να λατρεψουν και μοωνο ελαττωματα να ακολουθησουν και να μιμηωθουν. Γιατι συναντησε ενα λαο, διακατεχομενο απο το συνδρομο του απελευθερου, που ζητουσε απαλλαγη απο τα φαντασματα του και οχι λυση στα προβληματα του; που γυρευε δικαιωση για το χθες και οχι ορθολογικο προγραμματισμο για το αυριο; που δεν ηθελε να φτασει στο υψος των προκλησεων της εποχης, αλλα να φαντασιωθει οτι οι προκλησεις χαμηλωσαν στο δικο του μποι και που δεν διενοειτο να αγωνισθει για να επεωκτεινει το βεληνεκες και τα ορια του, αλλα αγωωνιουσε να διαβεβαιωθει πως ηταν επαρκης για καωθε ρολο και καθε ποστο...

    Οταν, στις 19.3.1936, ο τοπος υποχρεωνοταν εκ των πραγματων να περασει στη μεταβενιζελικη περιοδο της ιστοριας του, ο Γ. Βλαχος, εγραψε για το μεγαλο Κρητικο: "Ο Υψιστος, ανεξικακος ως ειναι εξ επαγγελματος, ας τον αναπαυση. Η Ελωλας, μετ' αυτον, θα προσπαθηση και θα κατορωθωσει, ισως, να αναπαυθη...". Σημερα που, ουτως η αλλως, η Ελλας μπαινει στη μεταπαπανδρε ικη της περιοδο, η ωρα ασφαλως δεν ειναι για αναωπαυση. Ο τοπος αναπαυθηκε, και μαλιστα επαναωπαυθηκε παρα πολυ. Ωρα ειναι η χωρα επιτελους να... ενηλικιωθει... ΘΑΝ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Γαλαντομια

    Μερες που ειναι, συγκινηθηκε, λεει, ακομη και ο ΣΕΒ (Συνδεσμος Ελληνικων Βιομηχανιων) με το δραμα των παιδιων της Βοσνιας, που ειναι αμωφιβολο αν θα επουλωσουν ποτε τις πληγες του ποωλεμου.

    Κι εσπευσε να τα συνδραμει με το αστρονομικο ποσον των... 100.000 δρχ.!

    Παλι καλα. Θα μπορουσαν να εκπληρωσουν το χριστιανικο τους καθηκον (για εκδηλωση ανθρωωπιας, ουτε λογος...) με μερικα κιλα μελομακαροωνα οι γαλαντομοι βιομηχανοι μας... Γ.Β.

    [10] Ιδια γευση...

    Εχουν δικιο, που προπονουνται στο... λιθοβολισμο. Καποιος πρεπει να φορτωθει τη ...φιλολα ικη τους εικοωνα. Αυτη της στυγνης και ανοσιας "πραγματικοτητας" των αριθμων, που υπαγορευει διαρκη φτωχεια για μεγαωλα στρωματα του λαου.

    Οσοι ονειρευονται να κατασπαραξουν τη Δημητρα, ποιουν πολιτικη πραξη. Θελουν δεν θελουν! Οπως πολιωτικη ηταν η σταση τους, οταν συγχρωτιζονταν μαζι της στις δεξιωσεις, στο τραπεζι του υπουργικου συμβουλιου, στις γνωστες συνοδειες της Φλωρινας η της Πατμου.

    Ετοιμαστε λοιπον το βωμο, σοσιαλιστες της νεας εποωχης. Μονο μην κοινωνειτε με τα ειδωλοθυτα της θυσιας που προετοιμαζετε. Καθαγιασμοι τελος...

    Γιατι, καποια χρονια τωρα, γραψατε την ιστορια σας! Χαρισματικοι επιγονοι η σιωπηλοι εραστες της εξουωσιασ; Ιδια γευση...

    Ν. ΓΚ.

    Ενδογαμιες

    Επρεπε να βγει το "ΚΛΙΚ" -Ιανουαριος 1996- για να παρουμε ειδηση τους δεσμους αιματος που συνδεουν το περιβαλλον του Ανδρεα Παπανδρεου και της Δημητρας. Απο το σοβαρο ομολογουμενως ρεπορταζ, διαπιστωωνουμε οτι δεν το 'χαν για τιποτα οι περι τον Πρωθυπουρωγο και τη συζυγο του παραγοντες, να ριξουν κι ενα γαμο μεταξυ τους, ετσι για να δεσει το πραγμα. Κερασακια στην πιτα της εξουσιας, της πολιτικης και του χρηματος, τα ζευγαρια της αυλης λαμπουν και διαγραφουν τροωχιες, αλλα κοντα και αλλα μακρυτερα απο τον ουρανο της Εκαλης. Οπως στις παλιες καλες εποχες της φεουωδαρχιας. Ο αναγνωστης ομως μενει με την απορια: Ποτε τα βρηκαν και δεν πηραμε ειδηση;

    Ονοματα δεν αντιγραφουμε, ουτε παραγραφους μεωταφερουμε. Το τευχος ειναι στα περιπτερα και το δημοωσιευμα σε πολλους θ' ανοιξει τα ματια. Μπορει δε, σε καποιον πλεον ειδικο να γινει η αφορμη εκτενεστερης εωρευνας για το κοινωνιογραφημα της καστας της εξουωσιας, που αγγιζει σχεδον τα ορια της εθιμικης ενδογαωμιας στις ταξεις του συμπολιτευομενου κομματος.

    Ηλι

    [11] Πως περασαν

    Διαφορετικο απο αυτο των προηγουμενων χρονων ηωταν το χρωμα των Χριστουγεννων για τους πολιτικους αρχηγους. Περασαν βεβαιως αυτες τις μερες με τα οιωκεια τους προσωπα, αλλα το ενδιαφερον τους ηταν στραμμενο στο "Ωνασειο", στα ιατρικα δελτια και στους τονους αισιοδοξιας η απαισιοδοξιας που απεωπνεαν.

    Ο μονος που απομακρυνθηκε απο την Αθηνα ειναι ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος, για να παει στο σπιτι του, στο Ριο (της Πατρας, βεβαια). Απο κει ενημερωνοταν και για τις μεταπτωσεις της υγειας του Α. Παπανδρεου, με ευλογη την ανησυχια του για την παρατεινομενη αυτη κατασταση, αλλα χωρις φυσικα να τη φανερωνει.

    Οι Μ. Εβερτ, Αντ. Σαμαρας, Αλεκα Παπαρηγα και Ν. Κωνσταντοπουλος προτιμησαν και αυτοι τη σιωπη. Οχι επειδη δεν ειχαν κατι να πουν (και αλλες φορες δεν εωχουν, αλλα σπανιως σιωπουν), αλλα δειχνουν να περιμεωνουν τις οποιες πρωτοβουλιες θα εκδηλωθουν απο τα στελεχη του κυβερνωντος κομματος για την αρση του σημερινου αδιεξοδου. Με βαση αυτες θα καθορισουν και αυτοι τη σταση τους.

    Αυτη η εβδομαδα παντως, συμφωνα με τα μηνυματα που ερχονται απο τα επιτελεια τους, θα ειναι και η τεωλευταια της μακρας αναμονης, ενω με ενδιαφερον αναωμενουν και το πρωτοχρονιατικο μηνυμα του Προεδρου της Δημοκρατιας. Ισως, λενε μερικοι, προκυψει κατι και απο κει.

    ΓΡ. Ρ.

    [12] Τρεις, αντι 5

    Εχει σημασια ο τροπος προβολης των στελεχων του ΠΑΣΟΚ απο την εφημεριδα του κομματος "Εξορωμηση";

    Στη σελιδα με το ρεπορταζ για τη συζητηση του προ υωπολογισμου στη Βουλη, η προβολη εγινε ως εξης: Πανω αριστερα (δηλαδη πρωτη) ηταν η φωτογραφια του Ακη Τσοχατζοπουλου. Φυσιολογικα, ειναι ο πρωθυπουρωγευων. Πανω δεξια, δηλαδη σε ιση μοιρα, η φωτογραωφια του "δελφινου" Κωστα Σημιτη, ο οποιος -σημειωωτεον- ειναι τωρα απλος βουλευτης.

    Στη βαση της σελιδας αριστερα φιγουραρει ο υπουρωγος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου (δεν ειωναι "δελφινος" και τελευταια δηλωσε "σημιτικος") και δεξια ο ετερος των "δελφινων" Γερ. Αρσενης, ο οωποιος ειναι και υπουργος Εθνικης Αμυνας.

    Οι αλλοι δυο υποψηφιοι (Απ. Κακλαμανης και Χαραωλαμποπουλος) απουσιαζαν. Σημαινει κατι αυτο; Δηλαδη η κομματικη εφημεριδα εχει καταληξει οτι μονο τρεις θα παιξουν ρολο στην κουρσα της διαδοχησ; Και εχει καταωταξει πρωτους τον Ακη και τον Σημιτη;

    Το πιθανοτερο ειναι οτι ολα εγιναν τυχαια. Αλλα πως εμεις θα βγαζαμε ενα ακομη "παρασκηνιο" μερες που ειναι;

    Γ. ΚΑΡ.

    [13] Το... παιχνιδι

    Η κρατικη ΕΡΤ δεν μετεδωσε τους περιφημους "διαωλογους" του Ανδρεα Παπανδρεου με τη συζυγο του μεσα στην εντατικη του "Ωνασειου".

    Τι συμβαινει; Η κρατικη ΕΡΤ φροντισε να προφυλαωξει καπως τη σοβαροτητα τησ; Η μηπως η κυρια Δημηωτρα τα διοχετευσε μονο στα ιδιωτικα καναλια, που "τσιμπανε" πιο ευκολα;

    Ο,τι και να συμβαινει, το "παιχνιδι" που παιζεται γυωρω απο το κρεβατι του Ανδρεα ειναι κατι παραπανω απο φανερο...

    Γ.ΚΑΡ.

    [14] Ο "αγνωστος"

    Τα τελευταια πεντε χρονια στην πρεσβεια μας στη Βιεννη εργαζεται ενας υπαλληλος με ελληνικο διαβατηωριο και αυτοκινητο με διπλωματικες πινακιδες, αμειβεωται, υποθετουμε, απο το ελληνικο κρατος και τα καθηκοωντα του ειναι να αντιπροσωπευει τον πρεσβη της Ελωλαδας και συγχρονως τη χωρα στο Διεθνη Οργανισμο Ατομικης Ενεργειας, στην αυστριακη πρωτευουσα.

    Ειναι 68 ετων, συνταξιουχος του Οργανισμου και δεν εχει σχεση ουτε με το υπουργειο Εξωτερικων ουτε με την Ελληνικη Επιτροπη Ατομικης Ενεργειας, η οποια ειωναι ο επισημος συμβουλος του ελληνικου κρατους σε ολα τα θεματα που αφορουν την ατομικη ενεργεια.

    Τοσο ομως η σημερινη δοικηση της ΕΕΑΕ οσο και η προηγουμενη λεγεται οτι δεν αναγνωριζουν τον υπαλωληλο αυτον ως αντιπροσωπο των ελληνικων συμφεροωντων στη Βιεννη, ο οποιος, εκπροσωπωντας την Ελλαδα, παιρνει μερος σε διεθνεις διασκεψεις οι οποιες εχουν σχεση με την παγκοσμια πυρηνικη ασφαλεια.

    Τι εχουν να απαντησουν το υπουργειο Εξωτερικων και η ΕΕΑΕ; Αναμενοντας.

    ΝΙ.Κ.

    [15] Η "ανθρωπια" που σκοτωνει

    Οταν η δημοσιογραφια υποκυπτει στη δηθεν "ευαισθησια" και συγκαλυπτει την παραεξουωσια

    Του ΘΕΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Σ ας τα 'πανε; Στο ονομα της ειρηνης εχουν γινει οι πιο αιματηροι πολεμοι και στο ονομα της δικαιωοσυνης οι πιο αδικες μαζικες σφαγες. Δεν αποωτελει συνεπως εκπληξη, οταν στο ονομα της "ανθρωπιας" γινεται η μεγιστη δυνατη εκωμεταλλευση σε βαθμο εμπορευματοποιησης! της ανθρωπινης δυστυχιας. Η οταν στο ονομα της "ευαισθησιας" βρισκει πεδιο να δρα ανενοωχλητη η πλεον κτηνωδης αναισθησια!

    Για παραδειγμα, τα τελευταια δυο τουλαχιωστον χρονια υπηρξε ενας μυστικος αγραφος νοωμος στις εφημεριδες και τα ΜΜΕ εν γενει της Ελλαδος, να μη γινεται προβολη (ενιοτε ουτε καν αναφορα) της αθλιας καταστασεως που παωρουσιαζε απο πλευρας υγειας ο Ανδρεας Παωπανδρεου. Τον βλεπουμε να λοιωνει κυριολεκτιωκα απο δημοσια εμφανιση σε δημοσια εμφανιση, να αγκομαχα στα μικροφωνα και να αργοπεθαιωνει στις καμερες, αλλα καμια απο τις θεωρουμεωνες σοβαρες εφημεριδες και τα μεγαλυτερα ηλεωκτρονικα μεσα ενημερωσης δεν εβγαζε μιλια.

    Γιατι; Μπας κι ηταν τα διαπλεκομενα εργολαωβοεκδοτικα συμφεροντα που εμποδιζαν τους δηωμοσιογραφους να γραψουν, να πουν και να δειωξουν αυτο που συνεβαινε μπροστα στα ματια τουσ; Μαλλον, πολυ περισσοτερο λειτουργουσε η διαστρεβλωμενη αντιληψη περι οριων δημοωσιας πληροφορησης που ισχυει στην Ελλαδα και η κακως εννοουμενη "ανθρωπια"! Λες και οι Αμερικανοι η οι Αγγλοι ειναι... αθλια κτηνη και ειδεχθεις εγκληματιες!

    Δεδομενου οτι σ' αυτες τις χωρες ο Τυπος και συσσωμη η κοινη γνωμη θα υποδεικνυε στον αρωρωστο, υποβασταζομενο και αδυναμο να κυβερωνησει Πρωθυπουργο οτι οφειλει να παραιτηθει! Και να ειστε βεβαιοι οτι αν εδω και ενα χρονο τα ελληνικα ΜΜΕ εκαναν ο,τι σιγουρα θα εκαναν τα... συναδελφα τους σε αλλα μερη, μπορει τα πραγματα να ηταν πολυ καλυτερα, πρωτιστως για τον Ανδρεα Παπανδρεου!

    Δεν θα ειχε φθασει τουλαχιστον σ' αυτο το χαωλι τοσο γρηγορα στην εντατικη. Ομως επεκρατηωσε μια περιεργη, σχεδον συνωμοτικη σιωπη! "Ελα μωρε ασ' τον τον ανθρωπο, δεν βλεπεις την κατασταση του;", ελεγαν πολυ σοβαροι δηωμοσιογραφοι σ' οσους πηγαιναν να αγγιξουν το θεμα "Γραψε ο,τι αλλο θες εκτος απ' αυτο"!

    Ο μως, ενω τα ΜΜΕ και η υπευθυνη πολιτικη ηγεωσια του τοπου παρεμεναν υποκριτικα σιωπηλα, επιδεικνυοντας φαρισα ικη "ανθρωπια" και "ευαισθησια", εκεινοι που υποτιθεται οτι επρεωπε πρωτοι αυτοι να αντιμετωπιζουν με ανθρωπια τον Πρωθυπουργο, δεν το εκαναν. Επι τρια χροωνια εκρυβαν απο τον ελληνικο λαο οτι του τοποωθετησαν βηματοδοτη! Επι ενα χρονο περιπου του αποκρυπταν οτι οι βασικοι θεραποντες ιαωτροι του του ειχαν συστησει περιορισμο στο ελαωχιστο των μετακινησεων και πολιτικων δραστηωριοτητων του. Και επι τριμηνο επιεικως αποκρυωπτεται οτι παρουσιαζε συνολικη οργανικη και ψυχικη καταπτωση, συνεπεια της οποιας ειναι δε-δο-με-νο οτι αυτος ο ανθρωπος απο τις αρχες του καλοκαιριου ηδη ΔΕΝ μπορουσε να ασκησει τα καθηκοντα του! Και ως αναρωτηθουμε επιτεωλους. Τι σημαινει "ανθρωπια";

    Ειναι "ανθρωπια" το να σιωπας για τη βαρια αρρωστια του Πρωθυπουργου, την ωρα που η χωρα ειναι ακυβερνητη; Ειναι "ανθρωπια", εωξαιτιας αυτης της σιωπης, να διευκολυνεται η εωπιχειρηση παραπληροφορησης του ελληνικου λαου που αποδεδειγμενα πλεον εκανε η Λιανη; Ειναι "ανθρωπια" να βασανιζεται απιστευτα ο Παπανδρεου, για να πεισει εαυτον και να εξαωπατησει την κοινη γνωμη οτι ειναι δηθεν σε θεση να κυβερνησει; Ειναι "ανθρωπια" να συρεται σε αυτη την κατασταση απο Μαγιορκα σε Παωτμους και απο εκει σε κεντρικες επιτροπες "ντοπαρισμενος" κυριολεκτικα, μπας και μποωρεσει να αρθρωσει δυο κουβεντεσ; Τι ειδους δοωλοφονικη "ανθρωπια" ειναι αυτη; Για ελλειμμα "ευαισθησιας", ουτε λογος! Αλλα υποστηριωζουν οτι μπορουμε πολυ σοβαρα να μιλησουμε συνολικα για α) ελλειψη πληροφορησης (οπου εωλεγχεται η Λιανη, το περιβαλλον της, αλλα και οωλοι σχεδον οι υπουργοι!) και β) ελλειμμα δημοωσιογραφιας, οπου πλεον ελεγχεται ολο το συστηωμα, τα ΜΜΕ, τα κριτηρια, οι αντιληψεις και ο προσανατολισμος του!

    ς.

    Δυστυχως κι εμεις αφησαμε τα πραγματα να φθασουν ως εκει. Αν απο την αρχη ειχαμε αντιωσταθει στο πεδιο που μας αφορα παντα στην προσπαθεια υποκαταστασης του εκλεγμενου Πρωθυπουργου απο ενα ανεξελεγκτο υποπτο περιβαλλον, δεν θα ειχαν αποθρασυνθει σε τεωτοιο βαθμο ωστε να κρυβουν την καταρρακωση της υγειας του. Ομως, στην πλειοψηφια μας, και για διαφορετικους λογους ο καθενας, δεν αντιωσταθηκαμε. Σε καμια, το επαναλαμβανω, αλλη δημοκρατικη χωρα της Δυσης δεν θα ειχε περαωσει ετσι στα μαλακα το θεμα της ροζ βιλας, που προφανως δεν εγινε με τις οικονομιες της Λιανη!

    Κ ι ομως εδω οι περισσοτεροι καταπιναν την καραωμελα της βλακειας οτι δηθεν... "ενας πρωθυωπουργος μπορει επιτελους να αποκτησει κι ενα σπιτι". Παρ' οτι α) κανενας... αγραφος νομος δεν το λεει αυτο β) ο Ανδρεας ειχε σπιτι και του το πουλησαν, για να αποκτησει η Λιανη και γ) αλλο μεγαλο εστω σπιτι κι αλλο ανακτορο! Πουωθενα αλλου δεν θα περναγε "στα μαλακα" το οτι η δεδομενου "επιπεδου" Λιανη πηγε να θεωσει υπο... την αιγιδα της (τρομαρα της) τις υψιωστης σημασιας για την χριστιανοσυνη εκδηλωωσεις της Πατμου!!! (Οχι δεν θα πουμε για τις φωωτογραφιες, γιατι στο κατω-κατω το μονο για το οποιο επικρινεται ειναι το οτι ειπε και παλι ψεωματα για το που, πως και ποτε βγηκαν). Και πολωλα ακομη θεματα, απο την... πολιτικη υποψηφιοωτητα, οπως τις εν ειδει Πρωθυπουργου περιοδειωες στη Β. Ελλαδα δεν θα ειχαν περασει απαραωτηρητα, εαν ο ελληνικος Τυπος δεν ειχε υποστει αυτολογοκρισια.

    Κ ι ας ελθουμε στο "Ωνασειο": Το ιδιο επιχειρηωμα περι "ανθρωπιας" και "ευαισθησιας", που απετελεσε το προκαλυμμα της ασυδοσιας που αωνεπτυξε το περιβαλλον του Πρωθυπουργου, προβληθηκε για το θεμα της αναγκαιας πια διαωδοχης! Στην αρχη ελεγαν... "ντροπη να μιλατε για διαδοχη οταν ο Ανδρεας δινει μαχη για τη ζωη", κι ας αλωνιζε η Τσιλερ στην Ευρωπη στις πλατες του ανυποψιαστου Ακη!

    Οταν καταλαβαν οτι το επιχειρημα δεν περωναει αλλο, το γυρισαν. "Ναι, πρεπει να γινει η διαδοχη αλλα... ποιος να του το πει; ...Ακουσον- ακουσον! "Ποιος να του το πει!!!". Λες κι ειμαωστε (αλλα μηπως ημασταν;) Ουγκαντα!

    Και μολις ο Ανδρεας συνηλθε για λιγο τα Χριωστουγεννα, ηλθε η "λογικη" συνεχεια του παραωλογου που χαρακτηριζει πια την κατασταση: "Μα ειναι δυνατον να του το πουμε τωρα που παει να συνελθει; Τι θελετε, να τον σκοτωσουωμε;". Αλλα συμβαινει ακριβως το αντιθετο. Τον Ανδρεα τον σκοτωνεις πια αν τον αφηνεις εστω και για ωρες απεναντι στην εσωτερικη του υποωχρεωση οτι πρεπει να γινει καλα για να κυβερωνησει.

    Κι εν παση περιπτωσει, αν ο Ανδρεας εστω... νοιωθει καλα μονον αν ειναι Πρωθυπουργος αωκομη και στα "χαρτια", αυτο ουδολως μπορει να αφορα μια ολοκληρη χωρα. Εχει την αγαπη οωλων μας ως ανθρωπος και την ευχη να ζησει ως το... 2000 μετα... Δευτερας Παρουσιας Χριστου εαν μπορει!

    Αλλα δεν επιτρεπεται να μεινει ουτε για μια εωβδομαδα ακομη, αν οχι για μια ημερα, Πρωθυωπουργος. Τοσο δυσκολο ειναι να τα ξεχωρισουωμε αυτα τα δυο; Καθολου, εκτος κι αν υπαρχει συμφερον να τα μπερδευουμε. Το ιδιο ισχυει και για τη Λιανη. Ως τυπικα δευτερη συζυγος του Ανδρεα μπορει να τυχει ανοχης και κατανοησης, για την ανθρωπινη διασταση του θεματος. Αλλα το να αποτολμα ακομη... διαστρεβλωση της πραγματικης εικονας του Ανδρεα, και το ακομη χειροτερο, να εμφανιζεται ως... εκφραστης του για το τι δεον γενεσθαι στο ΠΑΣΟΚ, αυτο πρεωπει να "κοπει με το μαχαιρι".

    Ο λη αυτη η ιστορια πρεπει να μας αφησει κι ενα "ηθικο διδαγμα" περα απο τη δεδομενη ταλαιωπωρια. Δεν χωρουν υποκριτικες εννοιες, οπως η δηθεν "ανθρωπια" και η υποτιθεμενη "ευαιωσθησια" σ' αυτες τις συνθηκες, για τη δημοσιοωγραφια. Η θα πεις τα πραγματα οπως ειναι, οσο σκληρα κι αν ειναι (προσεχοντας βεβαια να μη θιξεις αδικα ανθρωπους που εμπλεκονται αθελα τους) η γινεσαι συνεργος στην εξαπατηση του κοσμου. Ειτε βλακωδως, ειτε ιδιοτελως.

    Υ.Γ.: Α, ναι, δεν ειπαμε και το "Χρονια πολλα"!!!

    [16] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Συσκεψη στο υπουργειο Εξωτερικων για το "Μακεδονικο"

    Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

    Ι σως να ευθυνονται οι φημες, οτι στη φετεινη εκθεση του Στειτ Ντιπαρτμεντ για τα ανθρωπινα δικαιωματα, θα γινεται εκτεταμενη αναφορα σε ορισμενες ατυχεις ενεργειες των ελληνικων αρχων εναντιον σλαβοφωνων Ελληνων ιερωμενων. Ισως να ευθυνεται το εντονο σφυροκοπημα που δεχθηκε η ελληνικη αντιπροσωπεια απο ολες τις μη κυβερνητικες οργανωσεις κατα την προσφατη συναντηση της ΔΑΣΕ στη Βαρσοβια για τη μειονοτικη πολιτικη που ακολουθει η χωρα. Ισως ομως απλα να εχουν αρχισει οι ελληνικες αρχες να διαισθανονται οτι η πολιτικη που ακολουθουν ειναι πλεον ανυποφορα ξεπερασμενη και οτι ηρθε ο καιρος να υιοθετησουν ορισμενες αντιληψεις που στις δυτικοευρωπα ικες χωρες ανηκουν στον χωρο του αυτονοητου.

    Παντως, ανεξαρτητα απο τα αιτια, το "θαυμα" εγινε. Ετσι την περασμενη Πεμπτη στο υπουργειο Εξωτερικων εγινε για πρωτη φορα μια τριωρη συσκεψη που ειχε ενα και μοναδικο θεμα: Την "ανυπαρκτη" σλαβομακεδονικη μειονοτητα της Ανατολικης Μακεδονιας! Μια συσκεψη στην οποια μετειχαν περαν των ανωτερων διπλωματικων υπαλληλων, πολιτικοι και πρωην υπουργοι και υφυπουργοι.

    Οι συσκεψεις

    Φυσικα και στο παρελθον ειχαν πραγματοποιηθει συσκεψεις, τοσο σ' αυτο το υπουργειο οσο και αλλο για το "ανυπαρκτο" αυτο προβλημα. Ομως η συσκεψη της Πεμπτης ηταν διαφορετικη. Ενω στις προηγουμενες η θεματολογια αφορουσε κυριως τη βελτιωση των παρα-κρατικων κατασταλτικων μηχανισμων, στη συσκεψη της Πεμπτης η θεματολογια ηταν εντελως διαφορετικη. Εδω το θεμα αφορουσε τη διερευνηση των εθνικων, κοινωνιολογικων και ιστορικων καταβολων της "ανυπαρκτης" αυτης πληθυσμιακης ομαδας. Τη σχετικη εισηγηση εκανε μια ομαδα ερευνητων του ΙΜΣΧΑ.

    Τις εισηγησεις χαρακτηριζε η αντιληψη οτι και στην Ελλαδα θα πρεπει επιτελους να γινει κατανοητο οτι η πολιτιστικη πολυμορφια δεν αντιπροσωπευει κατ' αναγκη μια απειλη, αλλα αντιθετως κατι το εντελως φυσιολογικο και ισως και κατι το θετικο. Οτι η διαμορφωση της εθνικης ταυτοτητας δεν πρεπει κατ' αναγκη να ειναι ισοπεδωτικη - αποκλειστικη, αλλα αντιθετως πρεπει και μπορει να αγκαλιαζει αποκλινουσες απο το κυριαρχο υποδειγμα μορφες.

    Στην ιδια συναντηση ακουστηκε η πρωτοφανης αποψη οτι οποιος αισθανεται οτι η ιστορικη μνημη που τον αφορα εμπεριεχει και αλλα στοιχεια περαν αυτων που εμαθε στο σχολειο δεν ειναι κατ' αναγκη "Σκοπιανος πρακτορας". Παραλληλα ομως οι εισηγητες τονισαν οτι η προσπαθεια που καταβαλλουν ορισμενοι καλοπροαιρετοι ξενοι ερευνητες να "παγωσουν" και να "περιχαρακωσουν" το προφιλ της μειονοτητας οδηγει σε απλοποιησεις και στρεβλωσεις της πολυσυνθετης και δυναμικης κοινωνικης πραγματικοτητας.

    Ενδιαφερουσες αποψεις, που πιθανως προδιαγραφουν μια μελλοντικη κινητικοτητα. Φυσικα υπηρξαν και ορισμενες ελλειψεις που δεν σε αφηναν να ξεχασεις οτι βρισκεσαι στην Ελλαδα. Οπως π.χ. το γεγονος οτι στη συσκεψη δεν ειχε κληθει ουτε ενας εκπροσωπος η στελεχος των Ινδιανων. "Για να συμβει αυτο", σχολιασε ενας απο τους συμμετεχοντες "θα πρεπει να περασουν αλλα 100 χρονια".

    [17] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ απεσταλμενος Χολμπρουκ θα επιδιωξει συζητηση για ολα τα βασικα θεματα

    Προσκληση σε γευμα για Κληριδη-Ντενκτας ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Του ανταποκριτη μας ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Δ ιαφορετικη τακτικη απο τον Ριτσαρντ Μπιτι, αναμενεται να ακολουθησει ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων Ριτσαρντ Χολμπρουκ, κατα τις επαφες του, φθανοντας στην Κυπρο, στις 22 η 23 Ιανουαριου.

    Συμφωνα με εγκυρες πηγες, ο Χολμπρουκ πιστευει οτι θα πρεπει να γινει ευθυς εξ αρχης συζητηση επι ολων των βασικων θεματων και οχι συζητηση μονο μερικων. Ο Χολμπρουκ επιθυμει να σχηματισει μια προσωπικη αποψη του ολου κυπριακου προβληματος, καθως και των θεματων που οι δυο πλευρες θεωρουν γι' αυτες σημαντικα.

    Στην προσπαθεια του ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ να σπασει τον "παγο" και να δημιουργησει μια διαφορετικη ατμοσφαιρα, προτιθεται να προσκαλεσει τον προεδρο Κληριδη και τον Ραουφ Ντενκτας σε γευμα η δειπνο στο "Ληδρα Παλας". Το κοινο γευμα στο οποιο θα παρακαθησουν και οι συνοδοι του κ. Χολμπρουκ, Ριτσαρντ Μπιτι και Τζειμς Ουιλιαμς καθως και ο Αμερικανος πρεσβης Ριτσαρντ Μπαουτσερ, θα χαρακτηρισθει "κοινωνικη εκδηλωση".

    Το κοινο γευμα στο "Ληδρα Παλας" θα εδινε ο Μπιτι κατα την επισκεψη του στη Λευκωσια στις αρχες Δεκεμβριου, τελικα ομως δεν το εδωσε γιατι τα πραγματα δεν ειχαν εξελιχθει οπως τα υπολογιζαν οι Αμερικανοι.

    Προτασεις και σχεδια Οι πληροφοριες προσθετουν οτι ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ ερχεται στη Λευκωσια με δικες του προτασεις και σχεδια και οτι θα ακολουθησει στην προσπαθεια του δικη του φιλοσοφια για το σπασιμο του αδιεξοδου. Οι ιδιες πληροφοριες αναφερουν οτι ο Χολμπρουκ δεν θα πιεσει σ' αυτο το σταδιο για την εναρξη απ' ευθειας συνομιλιων μεταξυ Κληριδη και Ντενκτας, αλλα θα εισηγηθει την εναρξη συνομιλιων εκ του συνεγγυς με σκοπο την προετοιμασια του εδαφους για απ' ευθειας συνομιλιες των δυο ηγετων στο τελος Φεβρουαριου με αρχες Μαρτιου.

    Ο Ντενκτας μιλωντας στην ψευδοβουλη καλεσε τα τουρκοκυπριακα κομματα να μην παζαρευουν τα θεματα της κυριαρχιας, της πολιτικης ισοτητας και της διζωνικοτητας, τα οποια χαρακτηρισε θεματα υψιστης σημασιας. Η ολη δυσκολια, υποστηριξε, στην επιτευξη λυσης εγκειται στο ποιο θα ειναι το κυριαρχο κρατος και ζητησε την υποστηριξη της ψευδοβουλης στους χειρισμους του στο Κυπριακο.

    Το καθεστως Ντενκτας δεν επετρεψε σε 50 Ελληνοκυπριους να μεταβουν στην Καρπασια να γιορτασουν τα Χριστουγεννα με τους εκει εγκλωβισμενους συγγενεις τους.

    [18] Παρεμβαση Δημητρας

    ΜΕΤΕΦΕΡΕ στα καναλια οτι συνομιλησε με τον Πρωθυπουργο για τις εξελιξεις και τον διαβεβαιωσε οτι ολα ελεγχονται σε κυβερνηση και ΠΑΣΟΚ

    "Φ ρενο" στις διαδικασιες της διαδοχης, οι οποιες αναμενεται να ξεκινησουν στις αρχες του νεου χρονου, επιχειρει να βαλει το περιβαλλον του Πρωθυπουργου και πρωτιστως η συζυγος του, διοχετευοντας σε τηλεοπτικα καναλια πολιτικους διαλογους μαζι του.

    Μετα την ανακοινωση των γιατρων, οτι αντιμετωπιστηκε επιτυχως ο κινδυνος που τον απειλουσε μετα την νεα λοιμωξη που ειχε υποστει, η Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου επιχειρησε χθες νεα πολιτικη παρεμβαση, με προφανη στοχο να "παγωσουν" οι κινησεις των στελεχων του ΠΑΣΟΚ.

    [19] Διοχετευσε διαλογο

    Χθες η κ. Παπανδρεου διοχετευσε στα ιδιωτικα τηλεοπτικα καναλια εναν υποτιθεμενο, αφου ουδεις ειναι σε θεση να τον ελεγξει διαλογο με το συζυγο της, μεσα στην εντατικη, ο οποιος κατεληγε στη διαβεβαιωση, την οποια εκεινη παρεχει, οτι "ολα ελεγχονται" στην κυβερνηση και στο ΠΑΣΟΚ.

    Συμφωνα με το διαλογο αυτο, η κ. Παπανδρεου:

    Εμφανιζει τον Πρωθυπουργο να ζηταει "να φυγουμε απο εδω" (δηλαδη απο το νοσοκομειο), επειδη "δημιουργουνται προβληματα" στη λειτουργια της κυβερνησης και του κομματος.

    Εμφανιζει τον εαυτο της να τον διαβεβαιωνει οτι συντομα "θα ειμαστε στο σπιτι μας"!

    Εμφανιζει τον Πρωθυπουργο να ρωταει εκεινη και οχι οποιονδηποτε αλλον συνεργατη του στην κυβερνηση η στο κομμα αν "ελεγχεται η κατασταση".

    Εμφανιζεται η ιδια να παρεχει τη διαβεβαιωση οτι "ολα ελεγχονται"!

    Μετα τα δελτια των τηλεοπτικων καναλιων, που μετεφεραν αυτον τον διαλογο, στελεχη του ΠΑΣΟΚ διατυπωναν την εκτιμηση οτι προκειται για αλλη μια προσπαθεια της συζυγου του Πρωθυπουργου και οσων την συμβουλευουν να εμφανισει τον Ανδρεα Παπανδρεου ικανο να "ελεγξει" τις εξελιξεις. Παραλληλα επεσημαναν οτι η ιδια εμφανιζεται να παρεμβαινει στις εξελιξεις αυτες με διαθεση να τις ανακοψει και χωρις, φυσικα, να παρουσιαζει στον Πρωθυπουργο και συζυγο της την αληθεια. Δεν του αποκαλυπτει, δηλαδη, το πληθος των δηλωσεων και τις επαφες ακομη και στενοτατων συνεργατων του, οι οποιοι θετουν θεμα αντικαταστασης του σε συντομο χρονο.

    Επιμενουν στην αντικατασταση

    Η νεα εικονα αισιοδοξιας, που εκπεμπεται απο το "Ωνασειο", αλλα και η εορταστικη ατμοσφαιρα των ημερων, συνετειναν στην αποφορτιση του πολιτικου κλιματος. Ωστοσο, αρκετα στελεχη του ΠΑΣΟΚ επανεφεραν και χθες στο προσκηνιο τα της αντικαταστασης του Πρωθυπουργου.

    Ακομη και ο πρωθυπουργευων Ακης Τσοχατζοπουλος κινηθηκε εκτος της "γραμμης" που εξεπεμψε απο το "Ωνασειο" η κ. Παπανδρεου και δεν απεκλεισε το ενδεχομενο να συνελθουν τα κομματικα οργανα για να λαβουν αποφασεις. "Τα αρμοδια θεσμικα οργανα του Κινηματος ειναι εκεινα τα οποια, οταν και αν χρειαστει, εχουν ολο το κυρος και την ευθυνη να παρουν τις αποφασεις τους, περα, εξω και υπερανω των οποιων προσωπικων αποψεων υπαρχουν, που ειναι αναμφισβητητο δικαιωμα του καθενος να τις εχει", ειπε ο κ. Τσοχατζοπουλος, ο οποιος συνιστα σε οσους αναφερονται στις εσωτερικες διαδικασιες του ΠΑΣΟΚ "να μην ανησυχουν".

    "Εχει ληξει ο χρονος"

    Αμεση αντικατασταση του Πρωθυπουργου ζητησαν οι πρωην υπουργοι Γ.Α. Μαγκακης και Γ. Κουβελακης. Μαλιστα, ο κ. Κουβελακης σε συνεντευξη του στην "Κυριακατικη Ε" ειπε οτι ο χρονος της αναπληρωσης εχει ηδη ληξει και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα πρεπει να συνεδριασει για να εκλεξει το νεο πρωθυπουργο.

    Στο ιδιο πνευμα ο βουλευτης Β. Κεδικογλου προσθεσε οτι η Κοινοβουλευτικη Ομαδα πρεπει να συνελθει για να διαπιστωσει αν πληρουται ο ορος που θετει το Συνταγμα (αν εξελιπε, δηλαδη, ο Πρωθυπουργος, με την εννοια, προφανως, οτι απουσιαζει πολιτικα) και να εκλεξει το διαδοχο του. Μαλιστα, ο κ. Κεδικογλου, απηυθυνε εκκληση στους κ.κ. Κακλαμανη και Χαραλαμποπουλο και πρωτιστως στον προεδρο της Βουλης να μην ειναι υποψηφιοι. Και εξεφρασε την προτιμηση του για τον κ. Σημιτη, τονιζοντας ομως και την προσφορα του κ. Τσοχατζοπουλου.

    Ο συναδελφος του Γ. Παπασπυρου ζητησε "να αρχισουν τωρα οι διαδικασιες διαδοχης, για να βγει η χωρα απο το αδιεξοδο". Και ο Αντ. Δροσογιαννης συμπληρωσε οτι "θα ηταν εγκληματικο", ακομη κι αν ο Α. Παπανδρεου εβγαινε απο το νοσοκομειο, να του αναθεσουν καποιοι το βαρυ φορτιο των πρωθυπουργικων καθηκοντων.

    Ιδιαιτερη σημασια εχει η δηλωση του γραμματεα της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Δ. Μπεη οτι "καθε μερα που περνα μας φερνει πιο κοντα στη συνεδριαση της Κ.Ο., η οποια θα δωσει λυση στο πολιτικο προβλημα".

    Σ' αυτη τη λυση εχουν συμφωνησει σχεδον ολοι οι υποψηφιοι διαδοχοι, με πρωτους τους κ.κ. Αρσενη και Σημιτη, οι οποιοι το επιβεβαιωσαν στην προσφατη συναντηση τους. Το κλιμα αυτο εκφραζει και η δηλωση του κ. Μπεη, ο οποιος προσκειται στον κ. Αρσενη και ειναι σε θεση να γνωριζει τι διημειφθη στη συναντηση μεταξυ των δυο επικρατεστερων "δελφινων".

    Διαψευδει ο Σημιτης

    Την παραμονη των Χριστουγεννων ο Κωστας Σημιτης διεψευσε δημοσιευμα της "Καθημερινης", το οποιο ανεφερε οτι ανθρωποι του προτειναν συνεργασια στον πρωην υπουργο Εξωτερικων Μιχαλη Παπακωνσταντινου. Ο κ. Σημιτης, μαλιστα, αποδιδει το δημοσιευμα στα "συντροφικα μαχαιρωματα", που εχουν στοχο να πληξουν την υποψηφιοτητα του. Λεει στη δηλωση του: "Λυπαμαι για τα βρωμικα παιχνιδια που αρχισαν. Τα περι επαφων με τον κ. Παπακωνσταντινου και στελεχη της συντηρητικης παραταξης ειναι μεθοδευμενα ψεματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν εχει αναγκη απο αλλους. Το ΠΑΣΟΚ εχει αναγκη μονο απο εντιμες διαδικασιες". Το δημοσιευμα διεψευσε και ο κ. Παπακωνσταντινου.

    [20] Απο χθες σε ειδικη σουιτα, στον 6ο οροφο

    Μ εταφερθηκε χθες το απογευμα ο πρωθυπουργος στον 6ο οροφο του Ωνασειου, χωρις να γινει αντιληπτος, καθως ολος ο οροφος ειχε αποκλειστει απο το προσωπικο ασφαλειας, στη διπλη σουιτα 614-615. Ο Ανδρεας Παπανδρεου μεταφερθηκε απο τη Μοναδα Εντατικης του 1ου οροφου με το κρεβατι του, μεσα απο τους χωρους του αιμοδυναμικου εργαστηριου, που δεν φαινονται απο τον οροφο, με το ειδικο ασανσερ των χειρουργειων.

    Σε 20 η μεταφορα Η μεταφορα του αρχισε στις 7.25 μ.μ. και ολοκληρωθηκε 20 λεπτα αργοτερα, παρουσια παντα του θεραποντος γιατρου και υπουργου Υγειας Δημητρη Κρεμαστινου. Στη σουιτα του 6ου οροφου, περαν της υποδομης που υπαρχει για την νοσηλεια βαριων περιστατικων, μεταφερθηκαν και τα περισσοτερα μηχανηματα απο τη Μοναδα Εντατικης Θεραπειας, τα οποια ειναι ικανα να στηριζουν ολες τις λειτουργιες του αρρωστου. Στο χωρο που νοσηλευεται ο Πρωθυπουργος, υπαρχει η δυνατοτητα συνεχους παροχης ρευματος, κατω απο οποιεσδηποτε συνθηκες, για να μη διακοπει η λειτουργια των διαφορων μηχανηματων ουτε ενα δευτερολεπτο. Στη σουιτα δημιουργηθηκε ειδικο συστημα, που αποκαλειται U η μπαταριων, που αποκλειει τη διακοπη παροχης ρευματος, ακομη και για ενα δευτερολεπτο.

    Ειδικος κλιματισμος Ακομη, τοποθετηθηκε ειδικο κλιματιστικο και "θετικη" ατμοσφαιρικη πιεση, η οποια εχει την ικανοτητα να απομακρυνει ενα σημαντικο αριθμο μικροβιων. Συμφωνα με τους θεραποντες γιατρους, η μεταφορα του Πρωθυπουργου σε νεο χωρο απο τη ΜΕΘ οπου νοσηλευτηκε για 36 μερες, θα περιορισει σημαντικα τον κινδυνο μολυνσεων για αρκετο διαστημα, μεχρι δηλαδη να επιβαρυνθει και αυτος ο χωρος. Υπαρχει ακομη και η εκδοχη οτι ο Πρωθυπουργος εχει καταστει πολυμολυσματικος ασθενης και οι κινδυνοι μεταδοσης των μικροβιων και των λοιμωξεων σε αλλους ασθενεις της ΜΕΘ ειναι υπαρκτος. Η διπλη σουιτα, που εχει ετοιμαστει εδω και μια εβδομαδα περιπου, ειναι ενας ενιαιος χωρος με το δωματιο του ασθενους και ολα τα σχετικα μηχανηματα, με ενα ακομη χωρο δωματιων, που κλεινει με συρομενη πορτα. Ο χωρος που προβλεπεται για να κοιμουνται οι συγγενεις του ασθενους εχει διαμορφωθει για να εγκατασταθει εκει το νοσηλευτικο προσωπικο υποστηριξης που θα ειναι σε επιφυλακη ολο το 24ωρο.

    Αλεξισφαιρα τζαμια Σημειωνεται οτι ο χωρος που μεταφερθηκε ο Πρωθυπουργος, για ψυχολογικους κυριως οπως αναφερθηκε λογους, διαθετει απο κατασκευης του αλεξισφαιρα τζαμια, οπως και ολες οι σουιτες που προοριζονται για τη νοσηλεια ατομων που χρειαζονται μεγαλη προστασια. Το μπαλκονι της σουιτας βλεπει προς τη λεωφορο Συγγρου, ενω εχει μεριμνηθει ειδικος χωρος για τους ανδρες της προσωπικης ασφαλειας του Ανδρεα Παπανδρεου. Για τα παιδια του Πρωθυπουργου εχουν παραχωρηθει οι σουιτες 611-613 του 6ου οροφου, οι οποιες διαθετουν απευθειας προσβαση στο δωματιο του αρρωστου. Στη συζυγο του Πρωθυπουργου Δημητρα παραχωρηθηκε ο χωρος της επισης διπλης σουιτας 616-617, ενω ο υπολοιπος οροφος φιλοξενει αλλους ασθενεις.

    ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

    [21] Ανδρεας: Καλα θα τα παω...

    ΜΙΛΗΣΕ με τον Λιβανη και για τον προ υπολογισμο λεει το περιβαλλον του

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    "Θ α τα καταφερει. Να δειτε που θα τα καταφερει...". Αυτο επανελαμβανε συνεχεια η συζυγος του Πρωθυπουργου Δημητρα, τη δραματικη νυχτα του περασμενου Σαββατου οταν οι θεραποντες γιατροι του Ανδρεα Παπανδρεου διαπιστωναν "πολυ σοβαρη επιδεινωση", οταν τα περισσοτερα μεσα ενημερωσης μιλουσαν για καποια πρωτα δειγματα σηψαιμιας τα οποια σημαιναν οτι το τελος πλησιαζει...

    Τελικα ο Πρωθυπουργος τα καταφερε. Κερδισε κι αυτη τη μαχη και το πρωι της παραμονης των Χριστουγεννων υποδεχθηκε την οικογενεια του και τον πιστο φρουρο του -τον Ανδρεα Αλεξοπουλο- μ' ενα πλατυ χαμογελο. Ηταν ευδιαθετος -"οτι εχετε να κανετε να το κανετε γρηγορα γιατι εχω ορεξη για κουβεντα" ειπε στους γιατρους του κι ετσι ακριβως εγινε.

    Μεχρι και "πως παει το κομμα" ρωτησε ο Ανδρεας Παπανδρεου το γιο του Αντρικο. Εκεινος του απαντησε "καλα παει το κομμα προεδρε, εσυ να γινεις γρηγορα καλα". Νοσταλγησε και τα εγγονια του ο Πρωθυπουργος που εχει να τα δει περιπου τεσσερις εβδομαδες (επειδη κνδυνευει απο λοιμωξεις δεν τα αφηνουν οι γιατροι να μπουν στην εντατικη).

    "Σοφια, να πας κοντα στα παιδια""

    Σοφια πηρες δωρα στα παιδια; ρωτησε την κορη του Σοφια Κατσανεβα.

    "Ναι, πατερα. Εκεινα, ομως, θελουν εσυ να γινεις καλα. Αυτο ειναι το μεγαλυτερο δωρο που περιμενουν".

    Θα γινω καλα. Ετσι να τα πεις. Και σημερα να πας κοντα τους να μην ειναι μονα παραμονη Χριστουγεννων. Μην ανησυχεις για μενα. Καλα τα παω...

    Η Σοφια τον ακουσε κι ηταν η πρωτη φορα που εφευγε απο το Ωνασειο για να περασει το βραδυ στο σπιτι της στο Καστρι -απο τις 20 Νοεμβριου που μπηκε στο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο ο Ανδρεας Παπανδρεου κοιμοταν συνεχεια εκει για να βρισκεται κοντα του.

    Την παραμονη των Χριστουγεννων δυο ακομη προσωπα μπηκαν στην εντατικη για να δουν τον Πρωθυπουργο. Ο Πετρος Λαμπρου και ο Γιωργος Παναγιωτοτακοπουλος που ξημεροβραδιαζονται στο Ωνασειο ποτε κλεισμενοι στο δωματιακι που η διοικηση του Ωνασειου παραχωρησε στο ΠΑΣΟΚ (βρισκεται στον πρωτο οροφο οπου και η ΜΕΘ) και ποτε στη δημοσιογραφικη τεντα συζητωντας με τους δημοσιογραφους και περιμενοντας τα νεωτερα για την κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Τις ευχες της στο προεδρο εστειλε και η Αγγελα Κοκκολα η οποια αφου περασε απο τον πρωτο οροφο, ανεβηκε και στον εκτο για να μιλησει και με τα παιδια του Πρωθυπουργου που βρισκονταν εκει μεχρι αργα το βραδυ.

    Χριστουγεννα και ...προυπολογισμος

    Η πρωτη που μπηκε στην εντατικη το πρωι των Χριστουγεννων μετα τους γιατρους ηταν η συζυγος του Δημητρα. "Ειναι Χριστουγεννα σημερα" του ειπε και τον φιλησε. "Το ηξερα οτι κι αυτα τα Χριστουγεννα θα ειμασταν μαζι. Σ' ευχαριστω...". "Εγω σ' ευχαριστω" της απαντησε εκεινος και της χαιδεψε το χερι.

    Η ημερα, ομως, ειχε κι αλλες εκπληξεις. Πολιτικες εκπληξεις. Ο Πρωθυπουργος μολις εμαθε οτι ηρθε ο Αντωνης Λιβανης να του ευχηθει, ειπε στη Δημητρα να τον φωναξει.

    Πως πηγε ο προυπολογισμοσ; τον ρωτησε.

    "Παρα πολυ καλα προεδρε. Ψηφιστηκε".

    Οι ομιλητες ηταν καλοι;

    "Ολοι οι υπουργοι, οι βουλευτες τον στηριξαν με τις ομιλιες τους. Ολοι τον ψηφησαν και οι 169".

    Ποιος δεν ψηφισε;

    "Η ψηφος που ελειπε ηταν δικη σου προεδρε. Μονο εσυ δεν ψηφισες...".

    Ανταλλαγη δωρων

    Η Δημητρα Λιανη Παπανδρεου δεν ξεχασε οτι τα Χριστουγεννα ειναι μια γιορτη ευχων και δωρων. Απο τα μεσα της προηγουμενης εβδομαδας ειχε φροντισει μεσα απο το Ωνασειο να παρει το δωρο των Χριστουγεννων το προσωπικο της Εκαλης. Ακομη ειπε στην Τετη Γεωργαντοπουλου οτι θα ηθελε τα Χριστουγεννα να επισκεφθει τους αλλους αρρωστους της εντατικης μοναδας και να τους παει δωρα. Ετσι εκεινη φοντισε και εφτασαν στο Ωνασειο διαφορα δεματα τα οποια μοιρασε η συζυγος του Πρωθυπουργου το πρωι των Χριστουγεννων ανταλασσοντας ευχες με τους ασθενεις και τους συγγενεις τους. Το εμαθε και ο Ανδρεας Παπανδρεου και χαρηκε. "Καλα εκανες Δημητρα" της ειπε. "Ολοι εχουν αναγκη απο ευχες αυτες τις ημερες".

    Δωρο απο τον Πρωθυπουργο και τη συζυγο του Δημητρα πηραν και οι θεραποντες γιατροι του Ανδρεα Παπανδρεου που εχουν δωσει μια τιτανια μαχη για να τον κρατησουν στη ζωη. Το δωρο τους ηταν μια συνθεση γνωστου κοσμηματοπωλειου της Κηφησιας η οποια αποτελειτο απο ενα κομποσκοινι, ενα μπουκαλακι για μοιρα με κλειδι κι ενα πεταλο για να τους φερνει τυχη στη ζωη τους.

    Οσο για το Γιωργο Λιανη εστειλε τηλεφωνικα τις ευχες του στον Ανδρεα Παπανδρεου γιατι μετα τη διαβεβαιωση των γιατρων οτι παει καλυτερα ο προεδρος εφυγε για τη Φλωρινα οπου εκανε τριημερη περιοδεια. Γι' αυτο μαλλον ηταν αδυνατο να συναντηθει (και) με τον Κωστα Σημιτη οπως ανεφεραν καποια μεσα ενημερωσης.

    Μ. Ραπτη: Ειναι σχεδον θαυμα...

    Μια απροσμενη επισκεψη ειχε ο Πρωθυπουργος την ημερα των Χριστουγεννων στο Ωνασειο. Πηγε να του ευχηθει ο Μιχαλης Ραπτης -γνωστος ως Παμπλο. Βεβαια δεν του επετρεψαν να μπει στην εντατικη, ομως συναντησε τη Δημητρα Λιανη η οποια και μετεφερε τις ευχες του στον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Την ωρα που εβγαινε απο το Ωνασειο ο Μιχαλης Ραπτης ειπε στους δημοσιογραφους: "Ο προεδρος ειναι παρα πολυ καλα. Ειναι σχεδον θαυμα αυτο που γινεται και για το οποιο οι αιτιες ειναι πολλες. Οφειλεται κατα κυριο λογο στη δικια του αντοχη αλλα και στην υποστηριξη που του εγινε απο την οικογενεια του και απο τη Δημητρα. Ακομη οφειλεται -και να το τονισετε αυτο - στους Ελληνες γιατρους".

    "Η σοβαροτητα του θεματος απαιτει και σοβαροτητα απαντησεως" ειπε ο προσωπικος γιατρος του Πρωθυπουργου Δημητρης Κρεμαστινος ο οποιος επισης αφησε για ενα βραδυ το Ωνασειο για να περασει την παραμονη των Χριστουγεννων στο σπιτι του.

    "Δυστυχως απο λιγους δεν αντιμετωπιστηκε σοβαρα η ασθενεια του Πρωθυπουργου" τονισε ο κ. Κρεμαστινος. "Να πιστευετε τα ιατρικα ανακοινωθεντα (επανελαβε για μια φορα ακομη) ειναι αξιοπιστα και λενε την αληθεια".

    Συμφωνα, λοιπον με τα ιατρικα δελτια (αυτος ειναι ο σωστος ορος) η λοιμωξη απο την οποια προσβληθηκε ο Πρωθυπουργος βρισκεται υπο πληρη ελεγχο. Γι' αυτο χθες το βραδυ μεταφερθηκε απο την εντατικη στον εκτο οροφο, στην προεδρικη σουιτα 616 (εκει εμεινε ο Δημητρης Κρεμαστινος και συνεδριαζε το ιατρικο συμβουλιο) η οποια ειχε ηδη αποστειρωθει για να τον υποδεχθει. Διπλα στην 616 βρισκεται και η σουιτα 614-615 η οποια επισης θα παραχωρηθει για να εξυπηρετησει τις αναγκες του Ανδρεα Παπανδρεου γι αυτο και η κορη του Σοφια που εμενε εκει μετακομισε σε αλλο δωματιο του εκτου οροφου του Ωνασειου.

    [22] ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ αγωγη η λοιμωξη ελεχθηκε πληρως και χθες ο Πρωθυπουργος ηταν απυρετος και ευδιαθετος

    Κερδισε τη μαχη σε τρεις μονο ωρες

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Π ασχα αποδειχθηκαν τελικα τα φετινα Χριστουγεννα για τον Ανδρεα Παπανδρεου. Εκει που ο πρωθυπουργος ολη την ημερα της Παρασκευης και μεχρι τις πρωτες βραδινες ωρες του Σαββατου εδινε κυριολεκτικα μαχη για τη ζωη του και μαλιστα με ελαχιστες πιθανοτητες, απο τα μεσανυχτα και υστερα στην κυριολεξια ανεστη.

    Καταφερε να ξεφυγει απο τον κινδυνο και να αντιμετωπισει τις συνεπειες της λοιμωξης, ενω αρχισε να παρουσιαζει ελπιδοφορα σημαδια ανακαμψης. Βεβαιως, σε ολη αυτη την προσπαθεια συνεβαλε μια αποφασιστικη κινηση του Δημητρη Κρεμαστινου, οποιος, λιγο μετα τα μεσανυχτα του Σαββατου, ενω η πιεση του Πρωθυπουργου ειχε πεσει κατω απο το 6, του αλλαξε ολη τη φαρμακευτικη αγωγη.

    Συγκεκριμενα, αποφασισε να προχωρησει στην ενισχυση ολων των ζωτικων λειτουργιων του οργανισμου που ειχαν παρουσιασει εκπτωση μετα την μικροβιαιμια που παρουσιασε ο πρωθυπουργος, λογω της μολυνσης απο εντεροκοκκο.

    Σε λιγοτερο απο τρεις ωρες απο την αλλαγη της θεραπευτικης αγωγης, ο Ανδρεας Παπανδρεου αρχισε να συνερχεται και τα μηνυματα ηταν πλεον αισιοδοξα. Οπως μαλιστα αναφερθηκε, την επομενη μερα την Κυριακη, ο Πρωθυπουργος ηταν ιδιαιτερα ευδιαθετος, εφαγε παγωτο, ενω ζητησε τρεις φορες ουισκι και τελικα οι νοσηλευτριες δεν μπορεσαν να του αρνηθουν να πιει λιγο.

    Μεταφορα

    Η σταθεροποιημενη κατασταση του Πρωθυπουργου και ο ελεγχος πλεον της λοιμωξης, επετρεψε χθες και τη μεταφορα του στη διπλη σουιτα 614-615 του 6ου οροφου, που εχει διαμορφωθει ειδικα για τη νοσηλεια του. Οι πληροφοριες οτι ορισμενοι γιατροι-μελη του ιατρικου συμβουλιου διεφωνησαν για την μεταφορα του Πρωθυπουργου, με το σκεπτικο οτι η αναβολη για μια με δυο μερες θα εδινε περιθωρια μεγαλυτερης ασφαλειας, δεν μας επιβεβαιωθηκε.

    Αντιθετως, οπως μας ανεφεραν οι θεραποντες γιατροι, δεν υπηρξε καμμια διαφωνια, καθως τα κλινικα και εργαστηριακα ευρηματα ηταν πολυ ικανοποιητικα και συνηγορουσαν υπερ της μεταφορας. Ο αριθμος των λευκων αιμοσφαιριων επεσε στις 8.000, αριθμος που θεωρειται φυσιολογικος και ειναι ενδειξη οτι δεν υπαρχει λοιμωξη.

    Η μαχη

    Μεχρι τις πρωτες βραδινες ωρες του Σαββατου η ατμοσφαιρα στο Ωνασειο ειχε βαρυνει ιδιαιτερα, καθως ο Πρωθυπουργος εδινε μαχη για τη ζωη ωρα με την ωρα. Το πρωτο δελτιο της ημερας μιλουσε για επιδεινωση. Ο Ανδρεας Παπανδρεου αντιμετωπιζε αμεσα τον κινδυνο γενικευμενης λοιμωξης εξαιτιας της αδυναμιας ελεγχου του εντεροκκου που προκαλεσε μικροβιαιμια, ενω απο την Παρασκευη παρουσιαζε εκπτωση των ζωτικων λειτουργιων και βυθιοτητα. Η μεγαλη πιεση ειχε πεσει στο 6, ενω ειχαν αυξηθει τα λευκα αιμοσφαιρια. Οι γιατροι αγωνιζονταν στο προσκεφαλο του ακαταπαυστα, με οσα μεσα διεθεταν, προκειμενου να αποτραπει η γενικευση της λοιμωξης και η εξελιξη της μικροβιαιμιας σε σηψαιμια, επιπλοκη που θα ηταν μοιραια. Το δευτερο δελτιο μιλουσε για αμεταβλητη κατασταση...

    Το ...θαυμα

    Και το θαυμα εγινε. Απο τα μεσανυχτα του Σαββατου και με την αλλαγη της θεραπευτικης αγωγης, τα πρωτα ενθαρρυντικα σημεια φανηκαν. Τα κλινικα και εργαστηριακα δεδομενα εδειξαν την Κυριακη ελεγχο της καταστασης απο την εφαρμοζομενη αγωγη και οι θεραποντες γιατροι μιλουσαν για μικρη βελτιωση της κλινικης εικονας. Ο πρωθυπουργος ηταν απυρετος και οι υποτασικες κρισεις αντιμετωπιστηκαν με τα καταλληλα φαρμακα.

    Το δελτιο που διαβαστηκε το απογευμα της Κυριακης ανεφερε οτι συμφωνα με τα κλινικα και εργαστηριακα δεδομενα η κατασταση ειναι υπο ελεγχο και οτι ο οργανισμος του Πρωθυπουργου ανεχτηκε καλα την αιμοκαθαρση, ενω ανεπνεε απο το πρωι χωρις αναπνευστηρα.

    Για σταθεροποιημενη κατασταση μιλουσαν και τα προχθεσινα δελτια, ενω τονιζαν οτι τα κλινικα και εργαστηριακα δεδομενα συνηγορουσαν υπερ του οτι υπαρχει πληρης πλεον ελεγχος της προσφατης λοιμωξης. Ο Πρωθυπουργος ανεπνεε ολη τη μερα χωρις αναπνευστηρα, η καρδιακη λειτουργια χαρακτηριστηκε αμεταβλητη, ενω δεν του εγινε αιμοκαθαρση.

    Η αιμοκαθαρση

    Οπως ανεφεραν θεραποντες γιατροι, η αιμοκαθαρση δεν εγινε προχθες γιατι ο Πρωθυπουργος ειχε μικρη ποσοτητα ουρων, τα οποια ηταν ομως πολυ καλης ποιοτητας. Αυτο, συμφωνα με τους θεραποντες γιατρους σημαινε οτι οι νεφροι λειτουργησαν και καθαρισαν τα ουρα σε καλο βαθμο. Η ενδειξη αυτη τους δινει την ελπιδα οτι οταν τελειωσει και το τριτο σταδιο θεραπειας, την ερχομενη Τεταρτη, ισως να υπαρξει καποια ανακαμψη της νεφρικης λειτουργιας.

    Απυρετος

    Επισης, αναφερθηκε οτι ειχε απολυτη επαφη με το περιβαλλον, οτι ηταν απυρετος και δεν ειχε παρουσιασει επι 40 ωρες σημεια της παραμικρης επιβαρυνσης. Συμφωνα με πληροφοριες τα λευκα αιμοσφαιρια επεσαν απο τις 13.000 στις 10.000, ενω η μεγαλη πιεση ανεβηκε στο 12 και γενικα δεν παρουσιαζε αιμοδυναμικη ασταθεια.

    Η κατασταση της υγειας του παρεμεινε και χθες σταθερη χωρις ουσιωδεις μεταβολες, συμφωνα με το πρωτο και δευτερο ιατρικο δελτιο, ενω η θεραπευτικη αγωγη συνεχιζοταν αμεταβλητη. Συμφωνα με πληροφοριες, ο Πρωθυπουργος περασε παλι μια ησυχη νυχτα -αναπνεοντας υποστηριζομενος απο τον αναπνευστηρα κατα τη διαρκεια της νυχτας για προληπτικους λογους- και ξυπνησε ευδιαθετος, εχοντας πληρη επαφη με το περιβαλλον. Του εγινε εντατικη φυσικοθεραπεια οπως και αιμοκαθαρση την οποια ανεχτηκε καλα.

    [23] Ενας διαλογος με πολλα ερωτηματικα

    Δ εν προλαβε ο Ανδρεας Παπανδρεου να βγει απο την εντατικη του πρωτου οροφου και να παει στη μινι εντατικη του εκτου οροφου του Ωνασειου και διαφορες πληροφοριες αρχισαν να φτανουν στους δημοσιογραφους και να μεταδιδονται απο τα ηλεκτρονικα μεσα ενημερωσης απο το ιδιο βραδυ κιολας.

    Σχεδον ολα τα τηλεοπτικα καναλια στα βραδινα τους δελτια, χθες, εκαναν αναφορα σε διαλογους με πολιτικο περιεχομενο, που υποτιθεται οτι εγιναν αναμεσα στον Πρωθυπουργο και τη συζυγο του Δημητρα. Οι τελεταιοι ουτε λιγο, ουτε πολυ, παρουσιαζαν τον Ανδρεα Παπανδρεου να εχει αγωνια για το "αν ελεγχονται τα πραγματα στην κυβερνηση και το κομμα" και ακομη να βιαζεται να παει στο σπιτι του στην Εκαλη διοτι "δημιουργειται μεγαλο θεμα με την παραμονη του Πρωθυπουργου τοσες ημερες στο Ωνασειο".

    Επειδη τετοιου ειδους δηλωσεις δινουν νεα "τροφη" στη διαδοχολογια, καθως εμφανιζουν εναν Ανδρεα Παπανδρεου αμετανοητο -να επιμενει, δηλαδη, να κρατα τα σκηπτρα της πρωθυπουργιας ακομη και μεσα απο το Ωνασειο επιχειρωντας να βαλει φραγμο στις οποιες εξελιξεις- επιχειρησε και η "Ε" να επιβεβαιωσει η οχι αυτου του ειδους τις πληροφοριες. Σταθηκε αδυνατο ομως.

    Θετουμε λοιπον μερικα ερωτηματα:

    Οντως τα ειπε αυτα ο Ανδρεας Παπανδρεου η βρισκεται απο πισω η συζυγος του Δημητρα οπως πολλοι πιστευουν;

    Αν δεν τα ειπε ο Πρωθυπουργος και αν δεν βρισκεται απο πισω η συζυγος του, τα ατομα του πρωθυπουργικου περιβαλλοντος, που εκαναν τη διοχετευση των σχετικων πληροφοριων, τι ακριβως επεδιωκαν; Να επιβραδυνουν τις πολιτικες εξελιξες η το αντιθετο να τις επιταχυνουν εκθετοντας και τον Ανδρεα Παπανδρεου και τη συζυγο του, αφου σιγουρα καποιους θα τους εξοργισουν και θ' απαιτησουν εδω και τωρα νεο Πρωθυπουργο;

    Οσο πιο γρηγορα ξεκαθαριστουν αυτα τα πραγματα τοσο πιο συγκεκριμενο θα γινει και το πολιτικο τοπιο. Αλλωστε οι στιγμες ειναι κρισιμες οχι μονο γιατι ο Ανδρες Παπανδρεου συνεχιζει να δινει τη μαχη για τη ζωη του, αλλα και γιατι τωρα κρινεται και η υστεροφημια του.

    ΧΡ. ΚΟΡ.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Saturday, 30 December 1995 - 00:26:48