Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 02)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Φοβοι για τα νεφρα

  • [2] Απαντηση στις καταγγελιες Κεδικογλου για τον Κρεμαστινο

  • [3] Μποναμας αυξησεων σε καυσιμα, ενοικια, ποτα

  • [4] Παρεμβαινει ο Εβερτ με τρεις κινησεις

  • [5] Αναλαμβανει πρωτοβουλια και η Ε.Ε. για το Κυπριακο

  • [6] Κυπριανου: Αρχικα ειχε πει ναι ο Γ. Παπανδρεου

  • [7] "ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ενα τμημα της Ε.Κ. να αποσχισθει. Προβαλλονται Στεφανοπουλος -Νοβας, αλλα μονον αυτος συνδυαζει τα ατου που απαιτουνται"

  • [8] Και μελομακαρονα!

  • [9] ...Του ορμησαν

  • [10] Βιβλια με νοημα...

  • [11] Λετε, ο Ακησ;

  • [12] Δεν τον προλαβαν

  • [13] Οι αντοχες μας

  • [14] Λαος και πατσας

  • [15] Δεν θα ειναι καλυτερο μονο με ευχες το 1996

  • [16] ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ γιορτασαν τον ερχομο του νεου χρονου με φασολαδα και θεαματα

  • [17] 63 ΗΜΕΡΕΣ απεργιας πεινας και αμεσος ο κινδυνος για τη ζωη του κρατουμενου που αναμενει την αποφαση του Συμβουλιου Πλημμελειοδικων

  • [18] ΤΡΙΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ στο Παλαιοχωρι Χαλκιδικης, οπου συνεχιζονται οι ερευνες για τον

  • [19] Μια "νεα" αντιληψη για την υγεια

  • [20] Στεγη για το αρχειο των μεταναστων της Αυστραλιας

  • [21] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


  • [1] Φοβοι για τα νεφρα

    Η ΒΙΟΨΙΑ εδειξε χρονια νεφρικη ανεπαρκεια και στελνουν τα ευρηματα στην Αμερικη, για να γινει οριστικη διαγνωση. Ερευνουν και για αγγειιτιδα

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Στη διαγνωση χρονιας νεφρικης ανεπαρκειας οδηγουν τα πρωτα αποτελεσματα των διαφορων εξετασεων και της βιοψιας, που εγινε την παραμονη της Πρωτοχρονιας στους νεφρους.

    Οπως μας ανεφερε καθηγητης, μελος του ιατρικου συμβουλιου, διαπιστωθηκε αρχικα νεκρωση των ουροφορων σωληναριων, πραγμα που σημαινει οτι αν αυτη ειναι και η τελικη διαγνωση, ο Πρωθυπουργος εχει πληρη νεφρικη ανεπαρκεια και μαλιστα χρονια.

    Να σημειωθει οτι και πριν απο το "Ωνασειο" λειτουργουσε ενα 20% περιπου των νεφρων του Ανδρεα Παπανδρεου, που ομως δεν δημιουργουσε συνθηκες νεφρικης ανεπαρκειας.

    Σχετικα με το προβλημα αυτο, ο κορυφαιος θεραπων γιατρος του Πρωθυπουργου δηλωσε στην "Ε" οτι οι εξετασεις συνεχιζονται και ως τωρα δεν εχει διαπιστωθει μη αναστρεψιμη κατασταση. Οριστικη διαγνωση θα γινει μετα την απαντηση του γνωστου Αμερικανου νεφρολογου Ροι Χακιμ, ο οποιος προσφατα ηταν στην Αθηνα και ειχε δει τον Πρωθυπουργο.

    Στον Αμερικανο προκειται να σταλουν ολα τα ευρηματα της βιοψιας, για να πει και αυτος την αποψη του.

    Ειναι παντως αυτονοητο οτι στην περιπτωση χρονιας νεφρικης ανεπαρκειας, ο Πρωθυπουργος θα χρειαζεται πολυ συχνες αιμοκαθαρσεις, που με φορητο μηχανημα θα μπορει να κανει και στο σπιτι του, υπο ιατρικη ομως παρακολουθηση.

    Αναφερομενος στο νεφρικο προβλημα του Πρωθυπουργου, θεραπων γιατρος ανεφερε οτι τα πρωτα αποτελεσματα των εξετασεων ειναι ενδεικτικα σπειραματονεφριτιδας.

    Οι νεφρωνες

    Η πρωτη γενικη ουρων, που ειχε γινει στον Πρωθυπουργο οταν ειχε εισαχθει στο "Ωνασειο", ειχε δειξει κυλινδρους και ερυθρα αιμοσφαιρια. Αυτο αποτελουσε ενδειξη οτι η βλαβη εντοπιζεται στο σπειραμα του νεφρου.

    Ο καθε νεφρος αποτελειται απο ενα εκατομμυριο νεφρωνες. Ο νεφρωνας ειναι η διηθητικη μοναδα του νεφρου. Τα νηματα -τα σπειραματα, αγγεια δηλαδη, οπως λεγονται- απο τα οποια αποτελειται, περικλειονται απο μια μεμβρανη. Μεσα απο τα σπειραματα αυτα περναει το αιμα και βγαζει προς τα εξω το διηθημα, το οποιο αποτελειται απο τις τοξικες ουσιες που πρεπει να αποβληθουν.

    Το τοιχωμα του νηματος, που ονομαζεται βασικη μεμβρανη, οταν πασχει, αφηνει να περνανε επιπλεον ερυθρα. Ετσι, οταν ανευρισκονται ερυθρα στα ουρα, αυτο μπορει να αποτελει ενδειξη οτι υπαρχει βλαβη στη μεμβρανη, βλαβη που χαρακτηριζεται ως σπειραματονεφριτιδα.

    Αγγειιτιδα

    Στην περιπτωση του Πρωθυπουργου, εξεταζεται το ενδεχομενο η σπειραματονεφριτιδα να ειναι αποτελεσμα συστηματικης νοσου, οπως η αγγειιτιδα, η οποια μπορει να εντοπιστει και στη βιοψια δερματος, στην οποια επισης υποβληθηκε ο Παπανδρεου, αλλα βασικα εντοπιζεται στη βιοψια νεφρου.

    Η αγγειιτιδα ειναι συχνη νοσος που μπορει να προσβαλλει τα μικρα και μεγαλα αγγεια ολων των οργανων ολων των συστηματων του οργανισμου, με αποτελεσμα λογω της βλαβης να μειωνεται η παροχη αιματος, καθως στενευει ο αυλος των αγγειων. Η νοσος δεν γινεται ευκολα αντιληπτη, ενω τα μονα συμπτωματα που παρουσιαζονται αρχικα ειναι πυρετος, αιματουριες και μικρα ενοχληματα απο το οργανο που εχει προσβληθει.

    Η προσβολη μπορει να γινει εμφανης μονο με βιοψια και εξεταση του ευρηματος κατω απο το μικροσκοπιο, καθως η βλαβη εμφανιζεται σε κυτταρικο επιπεδο.

    Η αγγειιτιδα, αν διαγνωστει εγκαιρα, μπορει να αντιμετωπιστει με πολυ καλα αποτελεσματα, με τη χορηγηση κορτιζονης και κυτταροστατικων φαρμακων. Προκειται ομως για βαρια αγωγη, που αν εφαρμοστει σε εναν ασθενη οπως ο Παπανδρεου, μπορει να εμφανισει μοιραιες επιπλοκες, οπως μεγαλη πτωση των λευκων αιμοσφαιριων.

    Στην περιπτωση που προκειται για ταχεως εξελισσομενη σπειραματονεφριτιδα και περασουν περισσοτερες απο 15 μερες απο την εκδηλωση της, τοτε η βλαβη ειναι μη αναστρεψιμη, καθως οι μηνοειδεις σχηματισμοι που δημουργουνται ινοποιουνται και καταστρεφουν τελειως το σπειραμα.

    Η αγγειιτιδα σημειωνεται οτι ειναι εξειδικευμενη ανοσολογικη παθηση, εντασσεται στις νοσους του κολλαγονου και δεν εχει γενικα καλη προγνωση.

    Διαφωνιες για τα υγρα

    Ενα αλλο θεμα που δημιουργησε προβληματα, ακομη και μεταξυ των γιατρων, ηταν η διαπιστωση για την υπαρξη υγρων στη θωρακικη κοιλοτητα, οπως διαπιστωθηκε απο την αξονικη τομογραφια, στην οποια υποβληθηκε το περασμενο Σαββατο ο Πρωθυπουργος. Συμφωνα με πληροφοριες, η συγκεντρωση υγρων εντοπιστηκε κυριως στην αριστερη θωρακικη κοιλοτητα, ενω υπολογιζεται οτι προκειται για περιπου δυο λιτρα.

    Πληροφοριες επισης ανεφεραν οτι υπηρξε διαφωνια μεταξυ των μελων του ιατρικου συμβουλιου για τα αιτια της συγκεντρωσης των υγρων. Συγκεκριμενα, οι πληροφοριες αναφερουν οτι οι καθηγητες Διονυσης Κοκκινος και Χαρης Ρουσσος διεφωνησαν με την αποψη οτι το ευρημα οφειλεται σε παλαιοτερη πλευριτιδα η ουραιμια, θεωρωντας οτι πιστοποιει δυσλειτουργια και στις δυο καρδιακες κοιλιες. Ο κ. Κοκκινος φερεται μαλιστα να κατεθεσε επιστολη για το θεμα στο ιατρικο συμβουλιο.

    Προσπαθεια για την αφαιρεση του υγρου προκειται να γινει και σημερα. Οι γιατροι, παντως, προβληματιζονται για το αν το υγρο ειναι σε μια συγκεκριμενη θεση και πιεζει τα οργανα της περιοχης, καρδια και πνευμονες. Τοτε, λενε, πρεπει να αφαιρεθει, γιατι ο ασθενης θα αισθανθει αμεσως μια ιδιαιτερη ανακουφιση.

    Αν ομως το υγρο ειναι "δυναμικο", δηλαδη διαχυτο μεσα στις θωρακικες κοιλοτητες, τοτε τα πραγματα ειναι δυσκολα. Πρεπει να κανουμε "κοσκινο" τον αρρωστο, τονισε θεραποντας γιατρος, για να το αφαιρεσουμε και δεν ξερουμε αν τελικα το καταφερουμε.

    [2] Απαντηση στις καταγγελιες Κεδικογλου για τον Κρεμαστινο

    ΠΛΗΡΗ καλυψη στον υπουργο Υγειας Δημητρη Κρεμαστινο προσεφεραν η Εθνικη Σχολη Δημοσιας Υγειας, αλλα και το Διοικητικο Συμβουλιο του Ωνασειου, οσον αφορα την επιθεση που δεχτηκε απο το βουλευτη Ευβοιας Βασιλη Κεδικογλου.

    Σχετικα με τα οσα ισχυριστηκε ο Κεδικογλου, απο το υπουργειο Υγειας ανακοινωθηκε μεταξυ αλλων οτι η σχεση του Κρεμαστινου με το Ωνασειο διηρκεσε δυομισι μηνες, απο το καλοκαιρι του '93 εως την υπουργοποιηση του. Απο τον Οκτωβριο του '93 τελει εν αναστολη πανεπιστημιακων και ιατρικων καθηκοντων, ενω δεν ασκει επαγγελματικη ιατρικη, μονο ερευνα, και δεν εχει ιδιωτικους αρρωστους.

    Επισης, διευκρινιζεται οτι η Εθνικη Σχολη Δημοσιας Υγειας δεν εχει γινει Ανωτατη Σχολη, παρα το οτι η θεσμικη μεταρρυθμιση της ειχε τεθει απο τον αειμνηστο Γιωργο Γεννηματα και στη συνεχεια απο τον Ακαδημαικο καθηγητη Γ. Μερικα, υπο την ιδιοτητα του ως υπουργου Υγειας της Οικουμενικης κυβερνησης, με την καταθεση σχετικου σχεδιου νομου στη Βουλη.

    Με νομοθετικη εξουσιοδοτικη παρεμβαση τον Απριλιο του '94, επιχειρηθηκε μερικη ρυθμιση του θεματος, που παραπεμπει σε Προεδρικο Διαταγμα. Παρα ταυτα, οπως αναφερεται στην ανακοινωση, ο υπουργος Υγειας για λογους ευθιξιας δεν προχωρησε στην επιλυση του θεματος, η οποια υποστηριζεται απο διεθνεις οργανισμους και επιστημονικους και συνδικαλιστικους φορεις, με αποτελεσμα να δημιουργηθει ενταση και πικρια μεταξυ του υπουργου και της Σχολης. Τελος, σημειωνεται οτι η Τζενη Κουρεα-Κρεμαστινου εχει εκλεγει καθηγητρια Α Βαθμιδας απο το '87.

    Επιστολη στον Κεδικογλου

    Τα παραπανω επισημαινει σε επιστολη του προς τον κ. Κεδικογλου και ο καθηγητης της Εθνικης Σχολης Δημοσιας Υγειας Γιαννης Κυριοπουλος, τονιζοντας οτι οι σχετικες αναφορες του στον υπουργο Υγειας ειναι εντελως ανακριβεις. Προσθετει μαλιστα οτι οι ανακριβεις αυτες πληροφοριες ειναι βλαπτικες για ενα εκπαιδευτικο και ερευνητικο ιδρυμα με μεγαλη ιστορια, οπως η Σχολη και προσβλητικες για το διδακτικο ερευνητικο προσωπικο και τους φοιτητες της και ειναι προφανες οτι απαιτουν τη δεουσα ανασκευη και επανορθωση.

    Επισης, σε επιστολη του Γενικου Διευθυντη του Ωνασειου Αντωνη Κονταρατου προς τον κ. Κεδικογλου, διευκρινιζεται μεταξυ αλλων οτι: Ο κ. Κρεμαστινος προσεληφθη τον Ιουλιο του '93 με αξιοκρατικα και μονο κριτηρια, χωρις να υπογραψει ειδικη συμβαση. Απλως, τονιζεται απο τον κ. Κονταρατο, εθεσε ως ορο την αναληψη της Διευθυνσης του 2ου Καρδιολογικου Τμηματος, οπως εδικαιουτο, και ζητησε την προσληψη ορισμενων συνεργατων του απο το Γενικο Κρατικο, προκειμενου να συνεχισουν το ερευνητικο τους εργο.

    Μετα τις εκλογες του '93 και απο την ημερα της ορκωμοσιας του, συνεχιζει ο κ. Κονταρατος, ο κ. Κρεμαστινος επαυσε να ασκει τα καθηκοντα του, τοσο ως διευθυντης της Κλινικης, οσο και ως γιατρος του Νοσοκομειου. Εκτοτε, ουδεμια αμοιβη ελαβε απο το Ωνασειο (συνολικα εργαστηκε 2,5 μηνες).

    Ο κ. Κρεμαστινος, διευκρινιζει ο κ. Κονταρατος, απλως παρεχει ιατρικες συμβουλες (μια ωρα την ημερα, τεσσερις φορες την εβδομαδα) στο Ωνασειο, παρουσια Επιμελητη, νοσηλευτριας και γραμματεως, οποτεδηποτε του ζητηθει απο ασθενη. Τις ιδιες συμβουλευτικες υπηρεσιες παρεχει και σε οποιοδηποτε αλλο νοσοκομειο της επικρατειας για οποιονδηποτε αλλο ασθενη, εφοσον του ζητηθει. Σε καμια περιπτωση δεν αμοιβεται γι' αυτες του τις υπηρεσιες.

    Προς το μεσον του '95, συνεχιζει ο κ. Κονταρατος, ο κ. Κρεμαστινος ως υπουργος Υγειας αντικατεστησε ολοκληρο το Δ.Σ. του Ωνασειου, με τη ληξη της θητειας του. Ο ιδρυτικος νομος του ΩΚΚ επιβαλλει ορισμενα απο τα μελη του ΔΣ να ειναι καθηγητες της Ιατρικης Σχολης. Στο προηγουμενο Δ.Σ. οι καθηγητες γιατροι ηταν τεσσερις. Στο παρον Δ.Σ. ειναι τρεις, εκ των οποιων δυο εχουν αποχωρησει απο την Πανεπιστημιακη δραστηριοτητα λογω οριου ηλικιας.

    Το ατυπο ιατρικο συμβουλιο, προσθετει, που ασχολειται με τη θεραπευτικη αγωγη του Πρωθυπουργου, συγκροτηθηκε με πρωτοβουλια του θεραποντος γιατρου απο γιατρους, οι οποιοι ειχαν συμμετασχει και σε αναλογα συμβουλια στο παρελθον. Ολα τα σχετικα εγγραφα, καταληγει ο κ. Κονταρατος, εχουν επισημως κατατεθει στη Βουλη απο το προηγουμενο Δ.Σ.

    ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

    Το Δ.Σ. του Ωνασειου ψευδεται ασυστολα με την ανακοινωση του για τις εργασιακες σχεσεις του Δ. Κρεμαστινου με το Ιδρυμα κατα το διαστημα της υπουργειας του, ισχυριζεται σε χθεσινη του ανακοινωση ο βουλευτης της Ν.Δ. Μεσσηνιας Νικος Αναστασοπουλος.

    Συμφωνα με τον κ. Αναστασοπουλο, ο κ. Κρεμαστινος ουδεποτε παραιτηθηκε απο τη θεση του διευθυντη κλινικης που παρανομα -οπως υποστηριζει- δημιουργησε για τον εαυτο του στο Ωνασειο και απλως ανεστειλε τη μισθοδοσια του.

    [3] Μποναμας αυξησεων σε καυσιμα, ενοικια, ποτα

    ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ και τα τιμολογια του ΟΤΕ, τα τσιγαρα, τα ασφαλιστρα των Ι.Χ. και τα Τελη Ακινητης Περιουσιας

    Πρωτοχρονιατικοι μποναμαδες με αυξησεις "φωτια", που επιβαρυνουν κυριως τα λαικα στρωματα, εφερε το 1996. Ενοικια, καυσιμα, ποτα, τσιγαρα, τηλεφωνικα τελη και ασφαλιστρα αυτοκινητων εβγαλε απο το σακουλι του ο Α ι-Βασιλης.

    Παντως, ο νεος χρονος δεν ξεκιναει με ευοιωνες προοπτικες για τον πληθωρισμο, αφου οι αυξησεις αναμενεται να επιβαρυνουν τον τιμαριθμο, που το 1995 εκλεισε -συμφωνα με πληροφοριες- λιγο πανω απο 8%.

    Ετσι, απο την αυξηση των συντελεστων στον ειδικο φορο καταναλωσης στα πετρελαιοειδη, την αιθυλικη αλκοολη και την μπιρα, οι επιβαρυνσεις κυμαινονται: * Για τη βενζινη σουπερ και την αμολυβδη κατα 9,5 δρχ. και 8,5 δρχ. το λιτρο αντιστοιχα, ενω για το πετρελαιο κινησης 6 δρχ. το λιτρο και 3,5 δρχ. για το πετρελαιο θερμανσης. * Κατα 200 εως 400 δρχ. το μπουκαλι για τα οινοπνευματωδη ποτα, ενω ακριβοτερα θα πωλειται και η μπιρα. * Για τα τσιγαρα οι αυξησεις κυμαινονται γυρω στις 20 με 50 δρχ. το πακετο και θα ισχυσουν απο την επομενη Δευτερα 8 Ιανουαριου.

    Σημειωνεται οτι απο τις αυξησεις αυτες το δημοσιο θα εισπραξει 55 δις. απο τα καυσιμα, 16 δις. απο τα οινοπνευματωδη και 8 δις. απο την μπιρα.

    Τα ενοικια

    Στον τομεα της κατοικιας οι αυξησεις συνοδευονται και απο αγωγες εξωσεων. Συγκεκριμενα: * Αυξησεις 4% στα ενοικια κατοικιων και διαμερισματων. Αφορουν κατοικιες μεχρι 90 τ.μ. και μισθωση μεχρι 9 χρονια, καθως και εκεινες που το εμβαδον τους ειναι απο 90 τ.μ. εως 120 τ.μ. και η διαρκεια παραμονης του ενοικιαστη ειναι μεχρι 5 χρονια. * Οι ιδιοκτητες μπορουν να καταθετουν αγωγες για την εξωση ενοικιαστων που εχουν συμπληρωσει 9 χρονια παραμονης η αν εχουν συμπληρωσει 5ετια σε κατοικια 90 τ.μ. και πανω. Αν και οι ιδιοκτητες εχουν δικαιωμα καταθεσης αγωγης, η εκτελεση της εξωστικης αποφασης ισχυει απο την 1η Ιουλιου 1996 και μετα.

    Υπενθυμιζεται οτι απο χθες αυξηθηκαν κατα 20% και τα δημοτικα τελη και η χρεωση φτανει τις 1.245 δρχ. ανα τετραγωνικο μερο στην επαγγελματικη στεγη και τις 340 δρχ. στη χρηση κατοικιας. Ωστοσο, οι ιδιοκτητες ακινητων θα αντιμετωπισουν σχεδον διπλασιο Τελος Ακινητης Περιουσιας (ΤΑΠ), λογω της προσφατης αυξησης στις αντικειμενικες αξιες.

    Τιμολογια ΟΤΕ

    Αυξησεις κατα μεσο ορο 5,6% ισχυουν απο χθες και στα τιμολογια του ΟΤΕ και αφορουν χρεωση: * 10,20 δρχ. απο 9 δρχ. για την αστικη μοναδα. * 3.300 δρχ. απο 2.900 δρχ. για το παγιο τελος διμηνου. * Κατα 3,64% αυξανουν τα τελη των υπεραστικων συνδιαλεξεων εντος της Ελλαδας. * Για τις συνδιαλεξεις με χωρες της Ευρωπης τα τελη αυξανουν κατα 6,5%. * Οι αυξησεις φτανουν μεχρι και το 30% για τις εξωτικες χωρες, οπου εδρευουν και οι "ροζ" τηλεφωνικες γραμμες.

    Ωστοσο, η διοικηση του ΟΤΕ επιφυλαξε και μειωσεις. Για τη νεα τηλεφωνικη συνδεση το κοστος απο 72.000 δρχ. περιοριζεται στις 50.000 δρχ., ενω για υπεραστικες συνδιαλεξεις προς ορισμενες χωρες εγιναν αισθητες μειωσεις, οπως 17% για τηλεφωνηματα σε ΗΠΑ, Καναδα και Αυστραλια.

    Ασφαλιστρα

    Αυξημενα ειναι και τα ασφαλιστρα των αυτοκινητων, που φτανουν κατα μεσο ορο το 28% στις ξενες ασφαλιστικες εταιρειες και το 22% στις ελληνικες. Οσον αφορα τις αναδρομικες πληρωμες: οσων τα συμβολαια εληξαν απο την 1η Οκτωβριου 1995 και μετα, πληρωνουν απο τοτε το νεο ασφαλιστρο.

    Για τους οδηγους που τα συμβολαια ληγουν απο την 1η Αυγουστου 1996 και μετα θα πληρωσουν τοτε την αυξηση για το πρωτο επταμηνο του νεου χρονου (1η Ιανουαριου εως 31 Ιουλιου 1996). Οι καλοι οδηγοι, παντως, πρεπει να εχουν υποψη τους οτι η αλλαγη ασφαλιστικης εταιρειας μπορει να συνεπαγεται και απωλεια του "μπονους", δηλ. της μειωσης, που σε ορισμενες περιπτωσεις φτανει μεχρι και 50%.

    Εντος των επομενων ημερων αναμενεται να ξεκινησουν οι προσφορες και οι εκπτωσεις, σε μια προσπαθεια των εμπορων να ενισχυσουν τα εσοδα τους. Παρα τις εορταστικες ημερες, οι καταναλωτες, οπως σημειωνουν εκπροσωποι εμπορικων καταστηματων, περιοριστηκαν στις αναγκαιες αγορες και το "χαμενο εδαφος" θα επιδιωξουν οι εμποροι να ανακτησουν μεσα στον Ιανουαριο.

    [4] Παρεμβαινει ο Εβερτ με τρεις κινησεις

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ για επισημη ενημερωση στο Ιατρικο Συμβουλιο, συναντηση με τον Προεδρο της Δημοκρατιας και καταθεση στη Βουλη προτασης μομφης

    Νεα επιστολη στους θεραποντες γιατρους του Πρωθυπουργου, νεα συναντηση με τον Προεδρο της Δημοκρατιας και εν συνεχεια καταθεση προτασης μομφης στη Βουλη.

    Ειναι οι τρεις κινησεις στις οποιες προκειται να προβει αμεσα ο αρχηγος της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ, σε μια προσπαθεια παρεμβασης στο διαμορφουμενο πολιτικο σκηνικο.

    Σημερα η το αργοτερο αυριο, ο προεδρος της Ν.Δ. προκειται να αποστειλει στους θεραποντες γιατρους του Πρωθυπουργου νεα επιστολη με την οποια θα ζητει ουσιαστικη ενημερωση για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου, αλλα και -το κυριοτερο- θα ζητει να πληροφορηθει αν ο Πρωθυπουργος μπορει να ασκησει τα καθηκοντα του.

    Σημειωνεται οτι αναλογη επιστολη ειχε στειλει και πριν απο λιγες ημερες, χωρις ομως η απαντηση που πηρε τοτε να θεωρηθει ικανοποιητικη. Εν συνεχεια την Πεμπτη η το πιθανοτερο την Παρασκευη, ο κ. Εβερτ θα συναντηθει με τον Προεδρο της Δημοκρατιας (το ραντεβου κλειστηκε χθες κατα την ανταλλαγη των καθιερωμενων ευχων για το νεο χρονο), σε μια προσπαθεια να πληροφορηθει τις σκεψεις του Κ. Στεφανοπουλου για την κριση που δημιουργει η παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου.

    Η προταση μομφης Η τριτη και πλεον σημαντικη πολιτικη κινηση της Ν.Δ. θα ειναι η καταθεση προτασης μομφης προς την κυβερνηση, η οποια αναμενεται να κατατεθει στα μεσα της επομενης εβδομαδας, μολις η Βουλη επαναλαβει τις εργασιες της μετα τις δακοπες των εορτων.

    Το περιεχομενο της προτασης μομφης καθως και ο ακριβης χρονος καταθεσης της θα ειναι παντως και το αντικειμενο της κοινης συνεδριασης Πολιτικου Συμβουλιου και Εκτελεστικης Επιτροπης του κομματος που θα συνελθει την Πεμπτη το μεσημερι. Αν και ορισμενα στελεχη της Ν.Δ. (Κουβελας κ.α.), εχουν προβαλει ενστασεις κατα ποσο η προταση μομφης θα ειναι αποτελεσματικη στη δεδομενη στιγμη, εν τουτοις θεωρειται βεβαιο οτι η προταση θα κατατεθει.

    Παντως, οταν προχθες ο κ. Εβερτ, επισκεπτομενος βιβλιοπωλειο της Αθηνας, ρωτηθηκε για τα συμβαινοντα στο ΠΑΣΟΚ, σχολιασε χαρακτηριστικα: "Θα συνιστουσα σε ολους οι οποιοι εχουν εμπλακει σε αυτη τη διαδικασια, να ελθουν να διαβασουν κανενα βιβλιο του παραλογου. Ας ασχοληθουν λιγο με τη λογικη, με αυτο που θελει ο ελληνικος λαος και με αυτο που εχει αναγκη η ελληνικη κοινωνια".

    Εμφανιση Μητσοτακη Εν τω μεταξυ, την παραμονη της νεας χρονιας και μετα απο εναμιση μηνα σιωπης, ο επιτιμος αρχηγος της Ν.Δ. εκανε μια ακομη σαφως ηγετικη εμφανιση. Συνοδευομενος απο βουλευτες και στελεχη της Ν.Δ. (Χ. Αντωνιου, Ε. Ηαφειροπουλος, Κ. Πυλαρινος, Β. Σταθοπουλος κ.α.), επισκεφθηκε την Βαρβακειο αγορα. Σε δηλωσεις που εκανε αμεσως μετα, ο κ. Μητσοτακης τονισε με εμφαση: "Θα ηθελα πρωτα, δυστυχως να εκφρασω τη λυπη μου και τη βαθια μου ανησυχια για την κατασταση στην οποια βρισκεται η χωρα μας σημερα. Και υστερα, ηθελα να εκφρασω τη χαρα και την ελπιδα οτι ο καινουργιος χρονος θα ειναι καλυτερος. Ο ελληνικος λαος αξιζει καλυτερη τυχη".

    [5] Αναλαμβανει πρωτοβουλια και η Ε.Ε. για το Κυπριακο

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ Του ανταποκριτη μας ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κληριδης προβλεψε οτι το 1996 θα ειναι δυσκολη χρονια και οτι θα ασκηθουν πιεσεις για λυση του Κυπριακου τοσο προς την ελληνοκυπριακη οσο και προς την τουρκοκυπριακη πλευρα. Αναφερθηκε επισης στην επικειμενη αφιξη Χολμπρουκ στην Κυπρο και ειπε οτι δεν ειναι σωστο να γινονται δηλωσεις τη στιγμη που η αλλη πλευρα κραταει κλειστα τα χαρτια της. Στο μεταξυ ο προεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννακης Ματσης ανακοινωσε οτι θα μεταβει συντομα στην Ουασιγκτον για επαφες με τον Χολμπρουκ και προσθεσε οτι για το ταξιδι ενημερωσε τον προεδρο Κληριδη. Στις ΗΠΑ ο κ. Ματσης θα εχει επαφες και με μελη του Κογκρεσου και αλλους Αμερικανους επισημους.

    Πολλες επισκεψεις

    Καθ' ολες τις ενδειξεις ο Ιανουαριος θα ειναι ο μηνας των εντατικων επαφων και διαβουλευσεων γυρω απο το Κυπριακο, με επισκεψεις στη Λευκωσια Αμερικανων και Κινεζων επισημων, του υπουργου Εξωτερικων της Ιρλανδιας Ντικ Σπριγκ, του υφυπουργου Εξωτερικων της Ιταλιας Εμανουελ Σκαμακα και ενδεχομενως νεων επισκεψεων απο τη Βρετανια. Υπογραμμιζεται οτι η Ιταλια ανελαβε την προεδρια της Ευρωπαικης Ενωσης η δε επισκεψη στη Λευκωσια του κ. Σκαμακα παρουσιαζει μεγαλο ενδιαφερον γιατι σηματοδοτει, κατα τους κυβερνητικους και πολιτικους κυκλους, το ενεργοτερο ενδιαφερον της Ευρωπαικης Ενωσης στην αναζητηση λυσης του Κυπριακου. Ο Ιρλανδος υπουργος Εξωτερικων Ντ. Σπριγκ επροκειτο να ελθει στην Κυπρο στο τελος Νοεμβριου αλλα η επισκεψη του αναβληθηκε για τον Ιανουαριο. Σκοπος της επισκεψης του ειναι να εκθεσει στις δυο πλευρες τις εμπειριες του απο τις διαδικασιες επιλυσης του Βορειο ιρλανδικου. Ο Ιταλος υφυπουργος Εξωτερικων, ο οποιος ερχεται την Πεμπτη, θα εχει συναντησεις με τον προεδρο Κληριδη και τον υπουργο Εξωτερικων Αλεκο Μιχαηλιδη.

    Η επισκεψη Σκαμακα θεωρειται ως ο προαγγελος δραστικοτερης αναμιξης της Ευρωπαικης Ενωσης στην επιλυση του Κυπριακου. Η κυπριακη κυβερνηση ηταν παντοτε υπερ της ενεργοτερης αναμιξης της Ε.Ε. στο Κυπριακο. Αυριο ερχεται στη Λευκωσια κινεζικη αντιπροσωπεια για επαφες με επικεφαλης τον πρωτο υφυπουργο Εξωτερικων Τιαν Ηενγκπει.

    [6] Κυπριανου: Αρχικα ειχε πει ναι ο Γ. Παπανδρεου

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Του ανταποκριτη μας ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Ο προεδρος του ΔΗΚΟ και πρωην προεδρος της Δημοκρατιας Σπυρος Κυπριανου σχολιαζοντας τα εγγραφα του Φορε ιν Οφις για το Κυπριακο, που δοθηκαν στη δημοσιοτητα, αποκαλυψε οτι το σχεδιο Ατσεσον αποτελουσε προσπαθεια κυριως των Αμερικανων να δοθει διχοτομικη λυση στο Κυπριακο και οτι αργοτερα προχωρησαν με στοχο να δοθουν και εδαφικα ανταλλαγματα στην Τουρκια. (Ο κ. Κυπριανου ηταν υπουργος Εξωτερικων κατα την περιοδο στην οποια αναφερονται τα εγγραφα). Ανεφερε δε οτι ο προεδρος Μακαριος επεμενε, οταν υποβληθηκε το σχεδιο ως λυση διπλης ενωσης, οτι δεν μπορει να δεχθει τετοια λυση και οτι δεν μπορουσε να δεχθει εδαφικα ανταλλαγματα στην Τουρκια, ξεκαθαριζοντας οτι ηταν θεμα της ελληνικης κυβερνησης αν θα εδινε εκεινη στην Τουρκια εδαφος απο τα αλλα εδαφη του Ελληνισμου.

    Ο τοτε πρωθυπουργος Γιωργος Παπανδρεου, προσθεσε ο κ. Κυπριανου, σε καποια φαση συγκατανευσε να παραχωρησει στην Τουρκια εδαφη επι ενοικιω αλλα στο τελος απεσυρε τη συγκαταθεση του. Ο κ. Κυπριανου δηλωσε οτι εθεσε στον τοτε πρωθυπουργο της Βρετανιας Χ. Ουιλσον το θεμα των βρετανικων βασεων ο οποιος υπαινιχθηκε οτι το Εργατικο Κομμα που βρισκοταν στην εξουσια δεν θα απεκλειε στο μελλον να μετατραπουν σε βασεις με εκμισθωση.

    Αντιφασεις σχετικα με την προσφορα ενος ειδικου καθεστωτος αυτοδιοικησης των Τουρκοκυπριων, ειδε ο προεδρος Γλ. Κληριδης στα εγγραφα αυτα. Οι προτασεις, ειπε, ηταν σαφεις ως προς την περιοχη που θα διδοταν στην Τουρκια προς μισθωση για 99 χρονια για τη δημιουργια στρατιωτικης βασης. Επιπροσθετα, ομως, τονισε, θα αναγνωριζοταν ενα ειδικο καθεστως εσωτερικης διοικησης των Τουρκοκυπριων στο πλαισιο ενταξης της Κυπρου στην ελληνικο κορμο. Ο κ. Κληριδης δηλωσε οτι η ενισχυση της Τουρκιας με υπερσυγχρονους πυραυλους λαμβανεται υποψη στον καταρτισμο των σχεδιων του δογματος του ενιαιου αμυντικου χωρου. Σχολιαζοντας δημοσιευμα ελληνικου περιοδικου, συμφωνα με το οποιο το αμυντικο δογμα εγινε βεβιασμενα και οτι ηταν αχρειαστη η δημοσιοποιηση του, ο κ. Κληριδης δηλωσε: "Το ενιαιο αμυντικο δογμα επρεπε να γνωστοποιηθει αφου συνιστα πλεονεκτημα το οποιο αξιοποιει η κυβερνηση οταν ζητει αποστρατιωτικοποιηση, ενω ταυτοχρονα καθιστα σαφες σε ολους οτι η Κυπρος δεν ειναι μονη". Τα αμυντικα σχεδια, ειπε, στο πλαισιο του ενιαιου δογματος ηταν απολυτα αναγκαια αφου ολες οι ελληνικες κυβερνησεις ειχαν δηλωσει οτι οποιαδηποτε επεκτατικη κινηση της Τουρκιας προς τις ελευθερες περιοχες αποτελει αιτια πολεμου.

    Τελος ο κ. Κληριδης ειπε οτι την περιοδο αυτη απαιτειται ιδιαιτερη προσοχη στο Κυπριακο τοσο απο μερους του ιδιου οσο και της υπολοιπης πολιτικης ηγεσιας, γιατι ο εξελιξεις θα επηρεασουν και την πορεια της Κυπρου προς την. Ε. Ενωση.

    [7] "ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ενα τμημα της Ε.Κ. να αποσχισθει. Προβαλλονται Στεφανοπουλος -Νοβας, αλλα μονον αυτος συνδυαζει τα ατου που απαιτουνται"

    Απο Απριλιο εβλεπαν Αποστασια και Μητσοτακη

    "Δηλητηριωδες" κειμενο του πρεσβευτη Μαρε ι για τη συνταγματικη υποχρεωση του βασιλια "να ενδιαφερεται για τη νομιμοφροσυνη των ενοπλων δυναμεων". Ομως ο ταξιαρχος Ρογερς δεν βλεπει κομμουνιστικο κινδυνο, αλλα την απειλη του ΙΔΕΑ

    Η βρετανικη πρεσβεια της Αθηνας ειχε προβλεψει το ενδεχομενο της διασπασης της Ενωσεως Κεντρου και της πτωσης της κυβερνησεως του Γεωργιου Παπανδρεου, ηδη απο τον Απριλιο του 1965, δυο μηνες πριν απο την Αποστασια και τα Ιουλιανα.

    Σε επιστολη του με ημερομηνια 26 Απριλιου προς τον Μαικλ Στιουαρτ υπουργο Εξωτερικων της κυβερνησης των Εργατικων υπο τον Χαρολντ Γουιλσον, ο τοτε πρεσβης της Βρετανιας στην Αθηνα σερ Ραλφ Μαρε ι επεσημανε οτι η κυβερνηση Παπανδρεου αντιμετωπιζε τρια κυριως προβληματα - το Κυπριακο, την ενισχυση των κομμουνιστων και την κατασταση της Οικονομιας. Ο Μαρε ι δεν πιστευε οτι η ΕΡΕ, ως αξιωματικη αντιπολιτευση τοτε, ειχε τη δυνατοτητα να ανατρεψει την κυβερνηση. Σημειωνε χαρακτηριστικα:

    "Ο Κανελλοπουλος, αν και προσηνης, καλλιεργημενος και δημοφιλης, στερειται δυναμισμου και δινει την εντυπωση οτι κραταει ζεστη την καρεκλα για τον Καραμανλη...".

    Εκτιμουσε, ομως, ο Μαρε ι οτι τα τρια αυτα προβληματα σε συνδυασμο θα μπορουσαν να οδηγησουν σε κριση μεσα στην Ενωση Κεντρου. Και εξηγουσε πως η κριση αυτη ηταν πιθανον να εκδηλωθει:

    "Δεδομενης της δομης της ελληνικης πολιτικης ζωης, ειναι μικρη η πιθανοτητα οι βουλευτες της Ενωσεως Κεντρου να ασκησουν πιεσεις που θα αναγκασουν τον κ. Παπανδρεου να παραιτηθει, και την ιδια στιγμη το κομμα να παραμεινει ενωμενο. Ο κ. Παπανδρεου ειναι πονηρος, ισχυρογνωμων και σεβασμιος στην ηλικια και δεν ειναι στη φυση των οπορτουνιστων και υπολογιστων βουλευτων του να παιρνουν θεση εναντιον του επι θεματων αρχης. Ειναι πιο πιθανο οτι ενα τμημα της Ε.Κ. θα αποσχισθει και θα τον καταψηφισει στη Βουλη, ριχνοντας την κυβερνηση ...υπαρχουν πολλοι υποψηφιοι για τη διαδοχη: ο αντιπροεδρος της κυβερνησης κ. Στεφανοπουλος, ο προεδρος της Βουλης κ. Αθανασιαδης-Νοβας (ο οποιος εχει αφησει να εννοηθει οτι ανησυχει με τις εξελιξεις και οτι, ασφαλως, αν του ζητηθει, θα προσφερει τις υπηρεσιες του στη χωρα) ...αλλα, μονον ο κ. Μητσοτακης φαινεται να εχει το συνδυασμο των ατου που απταιτουνται για να πετυχει ...ενα μεγαλο δικτυο επιρροων ...ισχυρη εκλογικη βαση στην Κρητη ...δικη του !

    εφημεριδα ...ισχυρους χρηματοδοτες

    ...και τη φημη οτι εχει πολιτικες ικανοτητες και ειναι αδυσωπητος...".

    Οι προβλεψεις αυτες του Βρετανου πρεσβη επαληθευτηκαν σχεδον κατα γραμμα. Αλλα αυτο μαλλον αντανακλα τη δικη του οξυδερκεια και μονον. Διοτι, κρινοντας απο το περιεχομενο της διπλωματικης αλληλογραφιας των ημερων, που τωρα ερχεται στο φως, η πρεσβεια γενικα δεν φαινεται να ηταν καλα ενημερωμενη για το πολιτικο παρασκηνιο. Το 1965, ως αποτελεσμα της συνεχους ενισχυσης της αμερικανικης επιρροης τα προηγουμενα χρονια, αλλα και των διπλωματικων προβληματων που δημιουργησε το Κυπριακο, οι Βρετανοι ειχαν πλεον περιοριστει σε ρολο θεατη. Μπορει να ειχαν προβλεψει την Αποστασια, αλλα απο τη στιγμη που εκδηλωθηκε δεν ειναι υπερβολη να πει κανεις οτι μαθαιναν τις εξελιξεις απο τις εφημεριδες.

    Αναδρομη

    Θα ηταν χρησιμη, ισως, στο σημειο αυτο μια συντομη αναδρομη στα γεγονοτα του καλοκαιριου του 1965.

    Οι εξελιξεις που οδηγησαν στην Αποστασια μπηκαν στην τελικη ευθεια στις 5 Ιουλιου, οταν ο τοτε υπουργος Αμυνας Πετρος Γαρουφαλιας εκληθη απο τον Γ. Παπανδρεου να παραιτηθει και, εχοντας εξασφαλισμενη την υποστηριξη του Παλατιου, αρνηθηκε.

    Ακολουθησε, στο διαστημα 8-15 Ιουλιου, η ανταλλαγη των περιφημων πλεον επιστολων μεταξυ του τοτε βασιλια Κωνσταντινου και του Γ. Παπανδρεου, με κεντρικο αξονα την αποπομπη του Γαρουφαλια και την αρνηση του Κωνσταντινου να δεχθει να αναλαβει ο Παπανδρεου προσωπικα το υπουργειο Αμυνας - ο Παπανδρεου εθεσε θεμα "ποιος κυβερνα" και στις 15 Ιουλιου ανηγγειλε την παραιτηση της κυβερνησης του, ζητωντας τη διεξαγωγη εκλογων μεσα σε 45 ημερες.

    Ο Κωνσταντινος, αντιθετως, την επομενη ημερα, 16 Ιουλιου, ορκισε την πρωτη κυβερνηση των αποστατων υπο τον τοτε προεδρο της Βουλης Γεωργιο Αθανασιαδη-Νοβα. Στην κυβερνηση εκεινη συμμετειχαν, μεταξυ αλλων, οι Μητσοτακης, Τουμπας, Μπακατσελος και Αλαμανης.

    Στις 21 Ιουλιου, σε μια απο τις καθημερινες διαδηλωσεις κατα του συνταγματικου αυτου πραξικοπηματος, σκοτωθηκε στην Αθηνα ο Σωτηρης Πετρουλας.

    Στις 5 Αυγουστου, η κυβερνηση Νοβα ηττηθηκε σε ψηφοφορια εμπιστοσυνης. Ο Παπανδρεου μεχρι τοτε ειχε χασει 26 βουλευτες, αλλα σε συνδυασμο με την ΕΔΑ διατηρουσε την πλειοψηφια στη Βουλη. Αλλα η διαδικασια της "σαλαμοποιησης" της Ενωσης Κεντρου προχωρουσε.

    Στις 6 Αυγουστου, ο Κωνσταντινος συνεκαλεσε συσκεψη των πολιτικων αρχηγων.

    Στις 9 Αυγουστου, ανεθεσε διερευνητικη εντολη στον αντιπροεδρο της κυβερνησης Παπανδρεου Στεφανο Στεφανοπουλο. Η κοινοβουλευτικη ομαδα της Ε.Κ., με ψηφους 119 εναντι 26 ζητησε απο τον Στεφανοπουλο να καταθεσει την εντολη, το οποιο και αυτος εκανε την επομενη ημερα, 10 Αυγουστου.

    Στις 13 Αυγουστου, ο Γ. Παπανδρεου συναντηθηκε με το βασιλια και επανελαβε το αιτημα για διεξαγωγη εκλογων.

    Στις 17 Αυγουστου, ο Στεφανοπουλος και ο Ηλιας Τσιριμωκος, υπουργος Εσωτερικων στην κυβερνηση Παπανδρεου, κατεθεσαν στο προεδρειο της Βουλης δηλωση ανεξαρτητοποιησης.

    Στις 19 Αυγουστου, ο Κωνσταντινος αναθετει την εντολη στον Τσιριμωκο.

    Στις 29 Αυγουστου η δευτερη κυβερνηση αποστατων υπο τον Τσιριμωκο ητταται σε ψηφοφορια εμπιστοσυνης στη Βουλη. Ο Παπανδρεου χανει αλλους 10 βουλευτες. Αλλα, σε συνδυασμο με την ΕΔΑ, εξακολουθει να ελεγχει 159 εδρες.

    Στις 11 Σεπτεμβριου ο Κωνσταντινος συγκαλει το ατυπο Συμβουλιο του Στεμματος.

    Στις 18 Σεπτεμβριου αναθετει εκ νεου την εντολη στον Στεφανοπουλο.

    Στις 25 Σεπτεμβριου η τριτη κυβερνηση αποστατων υπο τον Στεφανοπουλο παιρνει ψηφο εμπιστοσυνης, 152 εναντι 148 - 99 βουλευτες της ΕΡΕ, 8 προεδρικοι του Μαρκεζινη και οι αποστατες, που εχουν γινει πλεον 45, ψηφιζουν υπερ, 126 βουλευτες της Ε.Κ., που παραμενουν πιστοι στον Γ. Παπανδρεου και 22 της ΕΔΑ ψηφιζουν κατα.

    Τα γεγονοτα αυτα η βρετανικη πρεσβεια της Αθηνας τα παρακολουθει απο αποσταση και, κατ' ουσιαν, ενημερωνει το Λονδινο απο μερα σε μερα με βαση τα δημοσιευματα των εφημεριδων. Οι δε αναλυσεις της καταστασης ειναι σαφως χρωματισμενες, πρωτον, απο τη φοβια που φαινεται να διακατεχει τον πρεσβη Σιρ Ραλπη Μθρραυ ενωπιον του υποτιθεμενου κομμουνιστικου κινδυνου και, δευτερον, απο την προσωπικη αντιπαθεια που φερεται να τρεφει προς τον Γεωργιο, αλλα και προς τον Ανδρεα Παπανδρεου. Πουθενα στις επιστολες και τα υπομνηματα που στελνει στο Λονδινο δεν υπαρχει η παραμικρη αναφορα στις φημες, εστω, για εξαγορα βουλευτων. Και σε κανενα σημειο δεν επικρινεται ο ρολος του Κωνσταντινου. Δημιουργειται μαλιστα η εντυπωση οτι ο Μθρραυ προσπαθει επι τουτου να πεισει τους προ ισταμενους του οτι το Παλατι εδρασε απολυτα μεσα στα ορια της συνταγματικης νομιμοτητας. Η φραση "βασιλικοτερος του βασιλεως" αγγιζει, εν προκειμενω, τα ορια της κυριολεξιας.

    Η ενημερωση

    Με βαση τις εκτιμησεις του Μθρραυ, το Φορε ιν Οφις συντασσει στις 19 Ιουλιου ενα κειμενο με τιτλο "Η πολιτικη κριση στην Ελλαδα", το οποιο θα αποτελεσει τη βαση για την οφφ-τηε-ρεψορδ ενημερωση φιλικα προσκειμενων δημοσιογραφων, Βρετανων και ξενων. Παραθετουμε το κειμενο αυτο αυτολεξει. Απο μια σκοπια, εχει ενδιαφερον, γιατι δινει μια αποψη για την αποστασια πολυ διαφορετικη απο αυτην που πλεον θεωρειται κοινος τοπος στην Ελλαδα. Απο μια αλλη σκοπια, εχει βεβαιως ενδιαφερον ως μνημειο κακοβουλης προπαγανδας. Το κειμενο εχει ως εξης:

    Το πιο ανησυχητικο στοιχειο της τρεχουσας πολιτικης κρισης στην Ελλαδα ειναι ο βαθμος στον οποιο ο πρωην πρωθυπουργος Γεωργιος Παπανδρεου επιζητα και αποδεχεται την υποστηριξη των κομμουνιστων στην προσπαθεια του να ανατρεψει την κυβερνηση.

    Η κριση πηγαζει απο την αποκαλυψη της υπαρξης στις ταξεις του στρατου μιας μυστικης πολιτικης οργανωσης κεντρωων και αριστερων αξιωματικων, του ΑΣΠΙΔΑ, η συσταση της οποιας αντιβαινει προς τον ορκο πιστεως που οι αξιωματικοι αυτοι εδωσαν προς το βασιλια. Ο βασιλιας και ο πρωην υπουργος Αμυνας ηθελαν η δραση της οργανωσης αυτης να ερευνηθει πληρως, ενω ο κ. Παπανδρεου επιθυμουσε τη συγκαλυψη της υποθεσης εξαιτιας της πιθανολογουμενης αναμιξης του γιου του. Ειναι, χωρις αμφιβολια, και αυτος ενας απο τους λογους για τους οποιους ο κ. Παπανδρεου ηθελε να αναλαβει ο ιδιος το υπουργειο Αμυνας. Ο βασιλιας, ο οποιος κατα συνταγματικη συνθηκη ενδιαφερεται για τη νομιμοφροσυνη των ενοπλων δυναμεων, εξεδηλωσε την αντιθεση του, θεωρωντας οτι προκειται για μια αποπειρα του κ. Παπανδρεου να κατοχυρωσει παρεμβασεις στο εργο της Δικαιοσυνης στην υποθεση ΑΣΠΙΔΑ.

    Η παρουσα κατασταση ειναι σοβαρη. Ο κ. Παπανδρεου, κατα τα φαινομενα, προσβλεπει στην καταψηφιση της κυβερνησης σε ψηφοφορια εμπιστοσυνης και ως εκ τουτου προβαλλει την ειρηνικη πολιτικη δραση παρα τις εξωκοινοβουλευτικες πιεσεις. Παρ' ολ' αυτα, ο λογος του της 16ης Ιουλιου προς τους οπαδους του λιγο απειχε απο ενα καλεσμα στα οδοφραγματα και υπαρχουν ισχυρες αποδειξεις οτι στην προσπαθεια του να ριξει την κυβερνηση ειναι ετοιμος να δεχθει την πληρη υποστηριξη των κομμουνιστων που και αυτοι εξεταζουν αν μπορουν να δημιουργησουν συνθηκες καταλληλες για επανασταση. Γνωστοι κομμουνιστες ηταν στην πρωτη γραμμη σε διαδηλωση που εγινε στην Αθηνα στις 17 Ιουλιου, διαδηλωση η οποια εφερε ολες τις ενδειξεις οτι κατευθυνοταν απο τους κομμουνιστες.

    Οι επιστολες που αντηλλαγησαν μεταξυ του βασιλια και του κ. Παπανδρεου αποκαλυπτουν την προσπαθεια του τελευταιου να παραποιησει προς το συμφερον του το πως εγιναν τα πραγματα, ιδιως οταν ψευδως υποστηριζει οτι ο βασιλιας αρνηθηκε να υπογραψει το διαταγμα για την αποπομπη του πρωην υπουργου Αμυνας, καθ' ην στιγμην ο κ. Παπανδρεου δεν του ειχε καν προσκομισει το διαταγμα αυτο προς υπογραφην.

    Ο ΑΣΠΙΔΑ

    Το κειμενο αυτο δεν χρειαζεται αλλα σχολια. Πρεπει, ωστοσο, να υπογραμμιστει οτι, σε ο,τι αφορα την υποθεση ΑΣΠΙΔΑ τουλαχιστον, οι Βρετανοι ειχαν αρχισει να πιστευουν την ιδια τους την προπαγανδα. Γιατι, μερικες εβδομαδες νωριτερα, στις 25 Μαλου, σε επιστολη του προς στελεχος του Φορε ιν Οφις, ο Σιρ Ραλπη Μθρραυ εγραφε:

    Ο ορκος των μελων του ΑΣΠΙΔΑ, οπως εχει δημσιευθει, δεν περιεχει αναφορα στο βασιλια και ως εκ τουτου θεωρειται οτι οι αξιωματικοι αυτοι δεν ειναι νομιμοφρονες, αλλα η οργανωση δεν φαινεται να εχει τασεις συνοδοιπορισμου. Η ΕΡΕ διαρρεει τη φημη οτι στοχος του ΑΣΠΙΔΑ ηταν να εξασφαλισει οτι ο Ανδρεας θα διαδεχθει τον πατερα του ως πρωθυπουργος. Αυτο δεν εχει τεκμηριωθει, αν και μαλλον δεν υπαρχει αμφιβολια οτι γνωριζε την υπαρξη της οργανωσης και δεν ηταν εχθρικος απεναντι της.

    Το σαμποταζ

    Σε ο,τι δε αφορα το γενικοτερο θεμα της κομμουνιστικης διεισδυσης στο στρατευμα, παρουσιαζει μεγαλο ενδιαφερον μια επιστολη που εστειλε ο στρατιωτικος ακολουθος της πρεσβειας της Αθηνας προς ενα στελεχος της στρατιωτικης αντικατασκοπιας στο Λονδινο στις 14 Ιουνιου, λιγο μετα το περιφημο πλεον "σαμποταζ" στις μοναδες του Εβρου. Γραφει ο στρατιωτικος ακολουθος, ο ταξιαρχος ΩΨΓ Ρογερς.

    Εχεις διαβασει μαλλον τη Σθνδαυ Εχπρεσς και τις ανοησιες που γραφει οτι υπαρχει συνωμοσια κατα του βασιλια με σαμποταζ σε μεγαλη κλιμακα και αλλα τετοια. Οσο μπορουμε να ξερουμε εδω, προκειται βασικα για υποθεση στημενη απο την ΕΡΕ με στοχο να πληξει την κυβερνηση... ειναι γεγονος οτι υπηρξαν μερικες περιπτωσεις μικροσαμποταζ... αυτο που φαινεται πιο σοβαρο ειναι οτι μετα το σαμποταζ που εγινε σε μερικα τζιπ στον Εβρο, οι εφημεριδες γραφουν οτι συνεληφθησαν και πολιτες στη Θεσσαλονικη και την Αθηνα... αυτο που προσπαθουμε να εξακριβωσουμε ειναι κατα ποσον προκειται για υποθεση στημενη απο την ΕΡΕ, με τη διογκωση ορισμενων μικροσαμποταζ, και απο την αλλη, κατα ποσον υπαρχει κατι το οποιο η κυβερνηση προσπαθει να συγκαλυψει... Τεινω στην αποψη οτι αυτη η ιστορια με τα σαμποταζ δεν ειναι σοβαρη, τουλαχιστον επι του παροντος. Αυτο που ειναι σαφως πιο σοβαρο ειναι οτι μπορει μεν ο ΑΣΠΙΔΑ να εχει τελειωσει και μια μυστικη οργανωση να εχει ξεσκεπαστει, αλλα θα ηταν παραξενο αν δε!

    ν υπηρχαν κι αλλες. Δεν πιστευω οτ ι κατ' αναγκην ο κινδυνος προερχεται απο τους κομμουνιστες. Ενας πολυ πιο ορατος κινδυνος προερχεται απο την υπαρξη μιας δεξιας οργανωσης στους κολπους του στρατου, που θα επιδιωξει να συρει το βασιλια στην πολιτικη αρενα...

    Οι εκτιμησεις του ταξιαρχου Ρογερς απεδειχθησαν, βεβαιως, προφητικες. Αλλα το 1965 οι πολιτικοι του προ ισταμενοι προτιμουσαν να ασχολουνται με τον "μπαμπουλα" του κομμουνιστικου κινδυνου...

    Ο Γ. Παπανδρεου

    Η αντιπαθεια που ετρεφε ο Σιρ Ραλπη Μθρραυ προς τον Γεωργιο Παπανδρεου ειναι διαχυτη στο μακροσκελεστατο υπομνημα που εστειλε ο Βρετανος πρεσβης στον υπουργο Εξωτερικων Μιψηαελ Στεωαρτ, με ημερομηνια 16 Αυγουστου και με τιτλο "Η Πολιτικη Κριση στην Ελλαδα". Το υπομνημα αρχιζει ως εξης:

    Ο ανθρωπος που προκαλεσε την κριση ειναι ο Γεωργιος Παπανδρεου, πρωθυπουργος της Ελλαδας την περιοδο που ο ιδιος την ξεκινησε. Εν πρωτοις, λοιπον, ποιος και τι ειναι και ηταν ο Γεωργιος Παπανδρεου;

    Και στο ερωτημα αυτο, ο Μθρραυ δινει την ακολουθη απαντηση:

    77 χρονων η και παραπανω, διαζευγμενος απο μια διασημη ηθοποιο, πατερας δυο γιων, ο ενας οικονομολογος με σπουδες στην Αμερικη που εχει μπει με τα μουτρα στην ελληνικη πολιτικη, ο αλλος ενας εκκεντρικος αποτυχημενος και μιας νοθου κορης, ο γαμος της οποιας διαλυθηκε μεσα σε εξι μηνες εξαιτιας της ιδιοτροπης συμπεριφορας της. Ηει ως εργενης σε μια κακογουστη βιλα στα προαστια, γεματη εγκυκλοπαιδειες και νομικα βιβλια και με πρασινη τσοχα στα τραπεζια. Και ειναι ενας Ελληνας πολιτικος: δηλαδη, ενας ανθρωπος που, ανεξαρτητα απο το ποιες ειναι οι βαθυτερες του πεποιθησεις, ειναι καταδικασμενος απο το ελληνικο πολιτικο συστημα σε ατερμονες, ευκαιριακες μεταπηδησεις απο τη μια ομαδα στην αλλη, χωρις μακρα προοπτικη και προγραμμα - ενας ηθοποιος που συχνα ψαχνει ρολο. Τριτον, ειναι βενιζελικος - δηλαδη, κατα βασιν, αντιμοναρχικος και δημοκρατης με την οχι και τοσο συγκροτημενη, αλλα πληρη παθους εννοια που εχει η λεξη στα ελληνικα.

    Καποτε ειχε ο ιδιος ιδρυσει ενα κομμα με την επωνυμια "Σοσιαλιστικο", αλλα ποτε του δεν μελετησε τον σοσιαλισμο η εστω οικονομικα... σε ο,τι αφορα το χαρακτηρα του, ειναι συγχρονως δογματικος, αλλα και περιφημος για το πως αλλαζει γνωμη. (Ο Τσορτσιλ το ειχε παρατηρησει αυτο το 1944 και ειναι γνωστο οτι στην τρεχουσα κριση αλλαξε τρεις φορες γνωμη μεσα σε μια μερα). Υπηρξε πνευματωδης. Ειναι σαφως ο καλυτερος δημαγωγικος ρητορας στην Ελλαδα και ειναι ασυναγωνιστος στη Βουλη. Ειναι αυταρχικος και δεν ανεχεται διαφωνιες. Το μονο ελαττωμα για το οποιο οι αντιπαλοι του - και μερικοι συνεργατες του - δεν τον κατηγορουν ειναι οτι προσωπικα ειναι διεφθαρμενος. Αλλα την πολιτικη διαφθορα τη χρησιμοποιει με την ιδια ευχερεια, οπως και καθε αλλος Ελληνας πολιτικος.

    Μερικους μηνες νωριτερα, στις 24 Φεβρουαριου, ο Μθρραυ ειχε υποβαλει στον υπουργο ενα αλλο, επισης μακροσκελεστατο, υπομνημα με τον τιτλο "Το πολιτικο συστημα και τα κομματα στην Ελλαδα". Το μονο που κινησε απο το υπομνημα αυτο το ενδιαφερον του Φορε ιν Οφις ηταν μια φραση που ελεγε οτι:

    ...Ο Γ. Παπανδρεου βασιζεται στον γιο του για να ασκει τη γενικη εποπτεια του οικονομικου σχεδιασμου...

    Για τον Ανδρεα

    Στις 15 Μαρτιου, το Φορε ιν Οφις ζητησε απο την πρεσβεια της Αθηνας λεπτομερειες για τις δραστηριοτητες και τα σχεδια του Ανδρεα Παπανδρεου. Ανελαβε να απαντησει ο Ρ. Α. Συκες, υπευθυνος του πολιτικου τμηματος της πρεσβειας. Πρεπει να σημειωθει οτι ο Ανδρεας την εποχη εκεινη ηταν εκτος κυβερνησεως, μετα την αποχωρηση του απο τη θεση του υπουργου παρα τω πρωθυπουργω το Νοεμβριο του 1964... Ο Βρετανος διπλωματης, γραφει, μεταξυ αλλων:

    ...στην επιστολη μου της 27ης Νοεμβριου 1964 ειχα εκφρασει την αποψη οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου εχει κολλησει το μικροβιο της πολιτικης και δεν ειναι πιθανο οτι θα αποσυρθει απο την πολιτικη ζωη. Στην αποψη αυτη εμμενω και τωρα...

    ...λεει τακτικα στους φιλους του οτι ο επαναδιορισμος του στην κυβερνηση ειναι απλως θεμα χρονου... δυσκολευομαι να πιστεψω οτι αυτο θα το δεχθει ποτε ο Μητσοτακης...

    ...ο Ανδρεας Παπανδρεου εχει πνευματικα και τεχνοκρατικα προσοντα και πολλες ιδεες για τις αναγκες της ελληνικης Οικονομιας... αλλα του λειπει η αποφασιστικοτητα και η ανεση στην πολιτικη... δεν εχει κληρονομησει το ταλεντο του πατερα του σε αυτο τον τομεα. Ασφαλως δεν ειχε και τον απαραιτητο χρονο "μαθητειας" στο παιχνιδι της πολιτικης στην Ελλαδα και η θητεια του ως υπουργος παρα τω πρωθυπουργω ηταν μια καταστροφη...

    ...υπαρχουν επιμονες φημες οτι συνεχως οπλοφορει, αλλαζει συνεχως τον αριθμο του τηλεφωνου του, εχει συνθηματικα χτυπηματα στο κουδουνι του σπιτιου του, τα οποια αλλαζει καθημερινα, υπαρχουν και πληροφοριες οτι τεινει να πινει πολυ. Τελος, ο Ξοην Ηαρε, επικεφαλης του τμηματος πληροφοριων της πρεσβειας, εχει πληροφοριες οτι οι εφημεριδες της αντιπολιτευσης ετοιμαζουν ενα φακελο για την προσωπικη του ζωη και ιδιαιτερα για τις σχεσεις του με εναν αρχιτεκτονα ονοματι Σκιαδαρεση, η γυναικα του οποιου λεγεται οτι ειναι ερωμενη του..

    Ο ιδιος ο πρεσβης, ο Σιρ Ραλπη Μθρραυ, εγραφε για τον Ανδρεα Παπανδρεου στις 26 Απριλιου:

    Οταν ανελαβε την κυβερνηση, φαινοταν οτι ο κ. Παπανδρεου προετοιμαζε το γιο του για διαδοχο. Αλλα, ο Ανδρεας τον εφερε σε δυσκολη θεση και παραιτηθηκε το Νοεμβριο εξαιτιας της δικης του αδεξιοτητας και των μηχανορραφιων των αντιπαλων του. Εχει ομως ακομη μεγαλη επιρροη στα οικονομικα και ο πατερας του τον συμβουλευεται, εστω και αν δεν ακολουθει παντα τις συμβουλες του. Τον εχουν συνεχως απο κοντα οσοι θελουν ρουσφετια και ο ιδιος προσπαθει, με επιτυχια, να καλλιεργει την εντυπωση οτι εχει εξουσια και επιρροη. Οταν εμφανιζεται δημοσιως, πλαι σε αλλους υπουργους, αυτος δεχεται τις επευφημιες των χειροκροτητων. Ειναι, ωστοσο, ικανος ανθρωπος...

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου επανηλθε στην κυβερνηση την 1η Μαλου, ως υφυπουργος Συντονισμου. Ο Μθρραυ επανηλθε στον Ανδρεα Παπανδρεου στις 16 Αυγουστου, στο πλαισιο μιας γενικης επισκοπησης της πολιτικης καταστασης. Και τα οσα γραφει τοτε, σταζουν φαρμακι:

    ...ο πατερας του του προσεφερε πολιτικη θεση, αυτος ανεκτησε την ελληνικη του υπηκοοτητα και αδραξε την ευκαιρια και με τα δυο χερια. Διοριστηκε υπουργος παρα τω πρωθυπουργω - μια θεση που συνηθως εχει την ευθυνη για τον Τυπο, την αρχαιολογικη υπηρεσια και ο,τι αλλο ηθελε προκυψει. Τα εκανε αμεσως θαλασσα, αναμιγνυομενος στο εργο των οικονομικων υπουργειων. Αλλα χαρη στην υποστηριξη του πατερα του και τις παραδοσεις του νεποτισμου στην Ελλαδα, προηχθη σε υφυπουργο - και, κατ' ουσιαν, υπουργο - Συντονισμου...

    Συντομα κατεστη προφανες οτι και σε αυτη τη θεση τα εκανε θαλασσα. Ηταν αναποφασιστος. Τον πολιορκουσαν δεκαδες που ηθελαν χαρες και προσπαθουσε να τους χρησιμοποιησει ολους. Και συνεχιζε να ανακατευεται στις υποθεσεις των αλλων υπουργειων. Ιδιαιτερα προκαλεσε την οργη του σκληρου Κρητικου, του υπουργου Οικονομικων Μητσοτακη. Εισεβαλε επισης στο υπουργειο Εξωτερικων και δεχθηκε μια αυστηρη αν και διακριτικη επιπληξη απο τον κυριο Κωστοπουλο. Εισεβαλε επισης και στην ΚΥΠ (που ηταν αμεση ευθυνη του πατερα του) και διορισε δικους του ανθρωπους... Στην ουσια δεν ξερουμε αρκετα γι' αυτον. Λεγεται οτι υπηρξε τροτσκιστης στα νιατα του, οτι του φερθηκαν βαναυσα οι αστυνομικοι του Μεταξα και εχει κρατησει πολλα φυλαγμενα απο εκεινη την εμπειρια.

    Οι ακαδημα ικες του περγαμηνες ειναι καλες, αλλα τα οσα πρεσβευει τωρα απλως ενισχυουν τα ψηφοθηρικα μετρα του πατερα του και δεν βασιζονται στην αυστηρη οικονομικη λογικη. Ειναι καλλιεργημενος και μετριοπαθης στις συναναστροφες του, αλλα εχει ενεργητικα και εντονα επιδοθει σε μηχανορραφιες με τους κομμουνιστες, εχει καταφυγει στην τακτικη της λασπης κατα των πολιτικων του αντιπαλων, εχει προσωπικα διορισει συνοδοιπορους στις ζωτικες υπηρεσιες ασφαλειας και εχει προκαλεσει βαθυτατες υποψιες για τα κινητρα του και τις πραγματικες πολιτικες του πεποιθησεις. Εχει γινει μια πετρα γυρω απο το λαιμο του πατερα του... Πρεπει να ειναι απεριοριστα φιλοδοξος και ειναι προφανως ικανος και για τις πιο ακραιες δολοπλοκιες.

    Φαινεται να συγκινειται απο καποιους, μαλλον ασαφεις πολιτικοκοινωνικους στοχους και για την επιτευξη των στοχων αυτων φαινεται να δικαιολογει στον εαυτο του τη χρηση καποιων μαλλον βρωμικων μεσων. Φαινεται να χειριζεται μεγαλα ποσα χρηματων αγνωστου προελευσεως. Θα μπορουσε να ηταν κομμουνιστης. Αλλα κατα τη γνωμη μου, ειναι ενας ανθρωπος χωρις αρχες, με πολλη επαρση, τρομακτικα φιλοδοξος, ενας ανθρωπος με πολυ θολες αποψεις που τσαλαβουταει στην επανασταση.

    Στο ιδιο υπομνημα της 16ης Αυγουστου, ο Σιρ Ραλπη Μθρραυ αναφερει επισης και το εξης:

    ...η ΚΥΠ χρησιμοποιουνταν για να κατασκοπευει υπουργους αντιθετους με τον Ανδρεα Παπανδρεου. Οι εν λογω υπουργοι το εμαθαν και εξοργισθηκαν. Η κυρια Μητσοτακη μου ειπε οτι τον καθε ηχο στο σπιτι τους τον ακουγαν "κοριοι" - ειναι νεα και θερμοαιμη και ηταν ιδιαιτερα εξοργισμενη με τους κοριους στην κρεβατοκαμαρα...

    Η εμπαθεια των Βρετανων προς τους Παπανδρεου, πατερα και γιο, δεν σημαινει παντως, και οτι ειχαν καλη γνωμη για τους αντιπαλους τους. Για τον Τσιριμωκο, ο οποιος ειχε βεβαρυμενο παρελθον ως συνοδοιπορος, ο Μθρραυ εγραφε στις 20 Αυγουστου:

    ...ειναι προφανως επικινδυνος σε θεματα ασφαλειας, οπορτουνιστης και ανθρωπος απολυτως αναξιος εμπιστοσυνης... δινει, παντως, την εντυπωση οτι ειναι ξυπνιος:

    Σε ο,τι αφορα δε τον Στεφανο Στεφανοπουλο, υπαρχει στα αρχεια του βρετανικου υπουργειου Εξωτερικων ενα ανυπογραφο σημειωμα που σκιαγραφει την προσωπικοτητα του και το οποιο καταληγει ως εξης:

    Υπηρξε αντιπροεδρος στις κυβερνησεις Παπανδρεου του Νοεμβριου 1963 και του Φεβρουαριου 1964. Απο τον Ιουνιο του 1964 εχει και τον τιμητικο τιτλο του υπουργου Συντονισμου.

    Ο κ. Στεφανοπουλος ηταν ενας αδυναμος και ληθαργικος υπουργος Εξωτερικων και, παρα καποιες κοινοβουλευτικες ικανοτητες που εχει, φανηκε μικροψυχος και εκδικητικος στα εσωτερικα θεματα. Τα αξιωματα που κατεχει τωρα εχουν ελαχιστη πραγματικη εξουσια και φαινεται οτι αυτη ειναι η λυση που επελεξε ο κ. Παπανδρεου για να λυσει το προβλημα του κ. Στεφανοπουλου - οτι επρεπε να του δωσει αξιωμα, δεδομενης της επιρροης του, χωρις να του δωσει εξουσια, δεδομενης της ανικανοτητας του.

    [8] Και μελομακαρονα!

    Αρχισαν παλι οι συνηθεις διαρροες απο το "Ωνασειο". Ο Πρωθυπουργος μπορει να αναπνεει με αναπνευστηρα, μπορει να υποβαλλεται σε αιμοκαθαρση, μπορει να αδυνατει να επικοινωνησει, αλλα παντως εφαγε ακομα και μελομακαρονο...

    Αυτες οι υπερβολες ειναι που εχουν μετατρεψει την τραγικη περιπετεια ενος ανθρωπου σε ανεκδοτο. Τις προαλλες διεδωσαν οι γνωστοι διαρροεις οτι ακομα και ουισκι δοκιμασε στην Εντατικη ο Ανδρεας.

    Και την επομενη, οταν ανακοινωθηκε απο τους γιατρους οτι ειχε ανεβει το ζαχαρο του, περιπτερας του Χαλανδριου σχολιασε αγανακτισμενος:

    Εμ βεβαια, αφου του δινουν και πινει τοσα ουισκια...

    Το περιστατικο ειναι αυθεντικο, δεν εντασσεται στα αμετρητα ανεκδοτα που κυκλοφορουν, γυρω απο την υγεια του Πρωθυπουργου. Αλλα εξηγει ποιοι ευθυνονται γι' αυτο το φαινομενο.

    Πολυ σωστα σχολιασε χθες ο Νικος Κωνσταντοπουλος: Ευχομαι το πολιτικο μας προβλημα να μην εξελιχθει σε πολιτικο ανεκδοτο. Μονο, που φοβομαστε οτι, το κακο εχει ηδη γινει. Σ.

    ! "Αν υπηρχε Αγιος Βασιλης, τι δωρα θα επρεπε να κανει στη χωρα;", ρωτηθηκε απο δημοσιογραφο ο προεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντοπουλος. Και η απαντηση του ηταν χαρακτηριστικη: "Μια βροχη για να τα ξεπλυνει ολα και να καθαρισει το θολο πολιτικο τοπιο". Η πιο απλα: Μια βροχη μας σωζει... Γ.ΠΑΝ.

    Νεοι και ωραιοι... Πανεξυπνο κι αποδοτικο το πρωτοχρονιατικο σοου στο Συνταγμα. Ο Δημ. Αβραμοπουλος αποδεικνυει οτι δεν ειναι "ενα τιποτα", οπως ελεγε προεκλογικως ο Θ. Παγκαλος, αλλα υπερδραστηριος και πολυ εφευρετικος.

    Καταφερε να εχει πλαι του τον Κ. Λαλιωτη και μαζι να εκπεμψουν το δικο τους ξεχωριστο και πρωτοχρονιατικο μηνυμα στην Ελλαδα και την Κυπρο.

    Νεοι, ωραιοι και κομψοι, δηλαδη μια ωραια παρουσια στο μιζερο σημερα, απο διαφορετικους πολιτικους χωρους, εδωσαν μια αλλη εικονα στο πολιτικο παρον. Μακρια απο τις νοσοκομειακες οσμες που μας ταλανιζουν, ισως ηταν και μια εικονα απο το μελλον. Ετσι οπως προβαλλαν στο υπερκομματικο τους μηνυμα, υπο το θορυβο και το μεγαλειο των βεγγαλικων. Κ. Κ.

    Τον ετεροθαλη αδελφο του ορισε αντικαταστατη του ο ασθενων βασιλιας της Σαουδικης Αραβιας Φαχντ. Ιδου, λοιπον, η λυση στο δικο μας αδιεξοδο. Να ορισει ο ασθενων Ανδρεας αντικαταστατη του τον ετεροθαλη αδελφο του, Γεωργιο Γ. Παπανδρεου!

    Σωκοπιμοτητες... Οι περισσοτεροι απο τους πολιτικους φροντιζουν αυτες τις ημερες να κανουν επισκεψεις σε διαφορους χωρους θελοντας να δειξουν ενα "αλλο" προσωπο. Μονο που αν το προσωπο τους αυτο ηταν αληθινο, δεν θα κουβαλουσαν μαζι τους και τα τηλεοπτικα καναλια για να τους απαθανατισουν.

    Ετσι, ο Μ. Εβερτ θα επισκεφτοταν το βιβλιοπωλειο για να αγορασει βιβλια και οχι για να τον δειξουν οι καμερες να κανει κατι τετοιο. Ο Αντ. Σαμαρας θα πηγαινε παραμονες Χριστουγεννων στις φυλακες Κορυδαλλου για να γνωρισει τα προβληματα των φυλακισμενων και οχι για να διαρρεει με ανθρωπους του, οτι εδωσε και 60.000 δρχ. για να αποφυλακισει κρατουμενη. Ο Κ. Μητσοτακης θα επισκεφτοταν τη Βαρβακειο Αγορα για να ερθει σε επαφη με τον κοσμο και οχι για να τον απαθανατισουν οι καμερες να τρωει ...πατσα. Και ο Ακης Τσοχατζοπουλος θα πηγαινε σε δισκαδικο για ν' αγορασει κασετες και σι-ντι κι οχι για να κανει δηλωσεις στις καμερες.

    Εχει και η σκοπιμοτητα τα ορια της... Γ.ΠΑΝ.

    [9] ...Του ορμησαν

    Αφου περασε την παραμονη της Πρωτοχρονιας στην Αμεσο Δραση με τους μοτοσικλετιστες της ομαδας "Η", ο Αντ. Σαμαρας, ο οποιος εχει δηλωσει οτι ειναι θιασωτης των μοτοσικλετων, επισκεφθηκε χθες το Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο στη Νικαια. Επειδη ομως εφτασε καπως νωριτερα, σκεφθηκε να πιει ενα καφε μαζι με τους συνεργατες του, σε καφενειο της περιοχης.

    Με το που μπηκε ομως μεσα, οι θαμωνες παρατησαν την τραπουλα και του... ορμησαν.

    Τι γινεται στο "Ωνασειο";

    Μας εχετε ολοι ξεχασει.

    Εμεις ξερουμε ποια ειναι η πραγματικη κατασταση.

    Η κουβεντα αναψε και οπως καταλαβαινετε ο Αντ. Σαμαρας βγηκε απο το καφενειο περισσοτερο απο ποτε προβληματισμενος. Μενει να δουμε αν τον προβληματισμο του θα τον εκδηλωσει και σε συγκεκριμενες πολιτικες πραξεις και αποφασεις.

    Κ.Κ.

    [10] Βιβλια με νοημα...

    Βιβλια που αφορουν κυριως την πολιτικη στρατηγικη αγορασε την Κυριακη το μεσημερι απο κεντρικο βιβλιοπωλειο της Αθηνας ο Μιλτ. Εβερτ. Αναμφισβητητα θα του φανουν χρησιμα, αν και θα επρεπε να τα ειχε μελετησει προ πολλου. Οσο για τον αλλο πολο του ιδιου κομματος, τον επιτιμο προεδρο της Ν.Δ., γι' αυτον δεν μαθαμε τι αγορασε απο ενα αλλο βιβλιοπωλειο που επισκεφθηκε την ιδια ημερα, αλλα καποιοι σχολιαζαν χαιρεκακα πως προκειται για βιβλια με περιεχομενο "την εσωκομματικη αντιπολιτευση και τους ιδανικοτερους τροπους ασκησης της"...

    Γ.ΠΑΝ.

    [11] Λετε, ο Ακησ;

    Μας το μετεφεραν γνωριζοντες, πολυ καλα, τα πρωθυπουργικα περιβαλλοντα ατομα:

    Η Δημητρα Λιανη δεν συμπαθει τον Ακη Τσοχατζοπουλο και του το δειχνει με καθε τροπο. Οπως μπορει, οταν μπορει και προς οποιους μπορει να το περασει.

    Ρωτησαμε πως αντιδρα η πως αντεδρασε ο πρωθυπουργευων οταν το εμαθε. Και μας ειπαν οτι το αντιμετωπισε σοβαρα και χωρις σχολια. Κι ας ηταν "τα λογια σκληρα και υποτιμητικα".

    Μηπως ο Ακης ειναι τελικα ο πιο σοβαρος της υποθεσης και τον ειχαμε τοσα χρονια παρεξηγησει;

    Κ.Κ.

    [12] Δεν τον προλαβαν

    Γοργος στο λογο του ως γνωστον ο Προεδρος της Δημοκρατιας, γοργος ηταν και χθες στις ανταλλαγες ευχων για το νεο χρονο με τους εκπροσωπους της πολιτικης, συνδικαλιστικης, δικαστικης και στρατιωτικης ηγεσιας. Ετσι, καποια στιγμη ειχε ηδη χαιρετησει τους περισσοτερους, οταν διαπιστωθηκε πως καποιοι, εκπροσωποι κυριως συνδικαλιστικων οργανωσεων, ειχαν καθυστερησει να προσελθουν.

    Ο κ. Κ. Στεφανοπουλος περιμενε για καποιο χρονικο διαστημα, οι εκπροσωποι δεν εμφανιστηκαν και εν τελει αποχωρησε. Και μια μικρη δυσαρεσκεια ηταν ορατη στο προσωπο του.

    Γ.ΠΑΝ.

    [13] Οι αντοχες μας

    Δηλαδη, ποσο μεγαλος οικονομολογος πρεπει να εισαι, με ποσα πτυχια, διπλωματα και ανακοινωσεις, για να "ανακαλυπτεις" την πρωτοτυπη φορομπηχτικη συνταγη: τσιγαρα, ποτα, καυσιμα, ολα πανω!

    Και καλα... Ισως δεν καταλαβαν, ακομη, πως τα δυο πρωτα εχουν καταντησει -με τις εν γενει πολιτικες που εφηρμοσαν και εφαρμοζουν- ειδη πρωτης αναγκης μασ; για δε τα καυσιμα ικανοι ειναι να πιστευουν πως το συγχρονο εργαλειο-υποζυγιο, το ανευ αυτων ουδεποτε αυτοκινουμενον, αντεχει και αλλο γυρο αυξησεων. Φαινεται οτι οι ανοικονομητοι οικονομικοι φωστηρες μας νομιζουν πως ο λαος δεν διαμαρτυρεται πλεον, αγνοωντας ομως οτι με σημασια σιωπα.

    Αραγε, η γνωστη ιστορια που αποδιδεται στον Χοτζα, για το φορομπηχτη πασα και τον εξαντλημενο λαο του, δεν τους διδασκει τιποτα; Η, απλως, κι εμεις δικιο εχουμε...

    ΗΡ.Α.

    [14] Λαος και πατσας

    Αρχηγικη εμφανιση μετα ...πατσα! Επειτα απο εναμιση μηνα σιωπης, ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. εμφανιστηκε την Κυριακη το πρωι με μια επισκεψη του στη Βαρβακειο Αγορα, οπου δεν παρελειψε να γευθει τον πατροπαραδοτο πατσα. Και δεν ηταν μονο οι συνοδευοντες τον Κ. Μητσοτακη νεοδημοκρατες βουλευτες (Πυλαρινος, Αντωνιου, Ηαφειροπουλος κ.α.), που εδιναν την εικονα της αρχηγικης εμφανισης, ηταν κυριως οι δηλωσεις του, που κατεληξαν με την επισημανση πως "ο ελληνικος λαος αξιζει καλυτερη τυχη"! Και μαλλον δεν εννοουσε μονο την κυβερνηση, οταν τα 'λεγε...

    Γ.ΠΑΝ.

    [15] Δεν θα ειναι καλυτερο μονο με ευχες το 1996

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Εφυγε το 1995 αφηνοντας πισω του πολλους ανοιχτους λογαριασμους. Και δεν αφησε σοφοτερους τους κατοικους και διαχειριστες αυτου του πλανητη, που επι χιλιαδες χρονια, απο τοτε τουλαχιστον που αρχισαν να γραφονται ιστορικες μαρτυριες, επαναλαμβανουν τα ιδια, ελαχιστα διδασκομενοι απο το παρελθον. Αν δεν υπηρχε ο φοβος της επαναληψης και της αγωνιας για το μελλον ισως δεν θα εκφραζονταν και τοσες ευχες ελπιδας για τον καινουργιο χρονο και το μελλον. Ο ανθρωπος σταθηκε αδυναμος εως ανικανος να διαχειριστει με σωφροσυνη το παρον και να προσδιορισει το μελλον, να προλαβει τα ανεπιθυμητα, που γινονται αναποφευκτα.

    Το 1995 συμπληρωθηκαν 50 χρονια απο τη ληξη του Δευτερου Παγκοσμιου Πολεμου. Ο Οργανισμος Ηνωμενων Εθνων γιορτασε τα 50 του χρονια, χωρις θετικο απολογισμο για τα χρονια της ειρηνης - τα περισσοτερα ηταν χρονια του "ψυχρου πολεμου" - και χωρις την αισιοδοξια οτι θα σταματησουν οι πολεμοι, η χρησιμοποιηση της βιας και των οπλων για την επιλυση διαφορων. Η ειρηνευση στην Παλαιστινη πληρωθηκε με αιμα και με τη ζωη ενος απο τους πρωταγωνιστες της, του Γιτζακ Ραμπιν. Και η ειρηνη στη Βοσνια περιφρουρειται με 80.000 ανδρες μιας πολυεθνικης στρατιωτικης δυναμης, αφου ετρεξε πολυ αιμα και ανοιξαν πληγες που δυσκολα θα επουλωθουν.

    Δεν ειναι, ομως, μονο το αιμα που μετραει στην ιστορια των ανθρωπων. Απλως δειχνει ποσο πισω ειναι στη χρησιμοποιηση της λογικης για να πετυχει ο ιδιος ο ανθρωπος την "επι Γης ειρηνη". Μετραει στην ανθρωπινη ιστορια η δυστυχια και η εξαθλιωση, η πεινα, ο θανατος εκατομμυριων παιδιων πριν καν γνωρισουν τη ζωη. Μετραει, και αυτο ειναι το σημαντικοτερο, οτι ειναι ακομη μακρια ο χρονος που θα "αποκτησει ο ανθρωπος αξιαν ανθρωπου", οπως εγραφε ο σοφος Αβροτελης Ελευθεροπουλος. Μετραει ακομη για εκατομμυρια ανθρωπους η στερηση στοιχειωδων ανθρωπινων δικαιωματων, οπως το δικαιωμα στην εργασια, στην ελευθερια, στη ζωη, στην εκφραση, στο σεβασμο της προσωπικοτητας του. Ακομη και στην αναπτυγμενη Ευρωπα ικη Ενωση διαπιστωνεται τεραστιο δημοκρατικο ελλειμμα και εντονος φοβος για το που οδηγει η "λογιστικη" διαχειριση της τυχης των λαων της απο διευθυντηρια και τεχνοκρατες, που αντιμετωπιζουν στατιστικα οξυτατα προβληματα, οπως αυτα της ανεργιας, της κοινωνικης προνοιας, των συνταξεων κ.!

    τ.λ. Οι απεργιακες κινητοποιησεις στη Γαλλια ηταν μια προειδοποιηση, ηταν μια αρχη για τις αντιδρασεις που ερχονται, για να αντιμετωπιστει η λογιστικη τεχνοκρατικη αντιληψη των διαχειριστων της Ευρωπα ικης Ενωσης. Και ενω υπαρχουν τα κοινωνικα προβληματα και το δημοκρατικο ελλειμμα, δεν λειπουν οι αλαζονικες προκλησεις, οπως αυτη της ηγεσιας της Γαλλιας για τη συνεχιση των πυρηνικων δοκιμων παρα τη γενικη κατακραυγη.

    Για την Ελλαδα το 1995 δεν ηταν μια απο τις χειροτερες χρονιες, παρα το γεγονος οτι αφησε για το 1996 πολλους ανοιχτους λογαριασμους, που ορισμενοι, οπως το θεμα της πρωθυπουργιας, θα κλεισουν φετος και αλλοι, οπως η σταθεροποιηση της οικονομιας, θα μεινουν ανοιχτοι και για τα επομενα χρονια. Σημαντικο ειναι οτι και κατα τη διαρκεια του 1995 η δημοκρατια στην Ελλαδα εδειξε τις αντοχες της, παρα τις αδυναμιες που φανηκαν με αφορμη ορισμενα γεγονοτα, οπως ηταν οι μεγαλες πυρκαγιες στα δαση της Αττικης, η πολυημερη εξεγερση στις φυλακες Κορυδαλλου, τα επεισοδια στο Πολυτεχνειο, αλλα και η αντιμετωπιση εθνικων θεματων. Η δημοκρατια μας εδειξε αντοχες και ανοχες, αλλα και αναδειχτηκαν προβληματα που οφειλονται σε χρονιες κρατικες και κοινωνικες παθησεις, η θεραπεια των οποιων δεν φαινεται να δρομολογειται. Η κοινωνικη και πολιτικη κριση επιδεινωθηκε και ειναι αγνωστο ποια θα ειναι η εξελιξη της. Κυριαρχο θεμα παραμενει η αξιοπιστια, που δεν εχει αποκατασταθει στο δημοσιο βιο. Και !

    το ανησυχητικο ειναι που δεν εκδηλ ωνεται αντιδραση, αλλα απαθεια, δεν εμφανιζεται διαθεση ενεργοποιησης των πολιτων, αλλα ολο και περισσοτεροι αποστασιοποιουνται.

    Δεν πασχει ποσοτικα, αλλα ποιοτικα η δημοκρατιας στις μερες μας. Ποτε αλλοτε αυτος ο τοπος δεν γνωρισε τοση ελευθερια. Περιεργως, ομως, αυτη η απεριοριστη ελευθερια δεν λειτουργει ως κινητρο δημιουργιας, ως κινητρο ποιοτικης αναπτυξης και αξιοποιησης των δυνατοτητων που εχει ο τοπος. Σχεδον εχει εξαφανιστει καθε συλλογικη προσπαθεια και κυριαρχει ο ατομικισμος. Τα πνευματικα προ ιοντα ποιοτητας ειναι ελαχιστα και σαρωνονται απο το λεγομενο εμπορικο θεαμα της τηλεορασης η απο την κουτσομπολιστικη ακατασχετη φλυαρια του ραδιοφωνου. Η παρουσια του Οδυσσεα Ελυτη με δυο νεα βιβλια του η οι συναυλιες και οι εκπομπες με αφορμη τα 70 χρονια του Μικη Θεοδωρακη, οπως και αλλες σημαντικες εκδηλωσεις και πρωτοβουλιες, δεν αλλαζουν το σκηνικο. Δειχνουν, ωστοσο, πως υπαρχουν σοβαρες εστιες αντιστασης της ποιοτητας. Και φαινεται πως στις νεοτερες γενιες οι εστιες αυτες ειναι ισχυροτερες και πολυπληθεστερες, με δειγματα κυριως απο τη στροφη προς την εκπαιδευση και την κυκλοφορια του βιβλιο!

    υ.

    Στο πολιτικο σκηνικο ειχαμε το 1995 δυο πολυ σημαντικα γεγονοτα:

    Στις 8 Μαρτιου ο Κων. Καραμανλης, σε ηλικια 88 χρονων και υστερα απο πολιτικη διαδρομη 60 χρονων, αποχωρησε απο την Προεδρια της Δημοκρατιας. Εκλεισε μια ολοκληρη εποχη, κατα τη διαρκεια της οποιας ηταν πολλες φορες πρωταγωνιστης ο Κων. Καραμανλης ως ηγετης της συντηρητικης παραταξης. Μετα την αποχωρηση του η παραταξη ψαχνει το δρομο της, χωρις αδιαμφισβητητο αρχηγο, αλλα με ηγετες υπο προθεσμια. Ειναι μια αλλη εποχη για τα κομματα, οπου δοκιμαζεται η δημοκρατικη λειτουργια, χωρις ακομη να εχει βρει την ισορροπια της. Μακαρι να τη βρει και να φτασουμε σ' αυτο που λεμε κομματα αρχων, στα οποια κυριαρχο στοιχειο δεν θα ειναι ο αρχηγος, αλλα η ιδεολογια, το προγραμμα τους και η συλλογικη λειτουργια. Μετα τον Κων. Καραμανλη, οποιος θελησει να το παιξει κυριαρχος αργηγος και να τον μιμηθει ειναι καταδικασμενος σε αποτυχια. Τιποτα δεν αποκλειει ο χρονος να αναδειξει εναν νεο χαρισματικο ηγετη. Αλλα και τοτε θα ειναι καλυτερα να διατηρηθει η συλλογικη δημοκρατικη λειτουργια, παρα!

    να επιβαλλονται οι αποφασεις του ενος.

    Το δευτερο σημαντικο γεγονος ειναι οτι απο τις 20 Νοεμβριου 1995 η κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ λειτουργουν χωρις τη φυσικη παρουσια του Ανδρεα Παπαδρεου. Ειναι το πιο ισχυρο σοκ που δεχτηκε απο το κυβερνητικο κομμα, απο την ιδρυση του. Ειναι ταυτοχρονα και μεγαλη δοκιμασια για τους θεσμους της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας, λογω μαλιστα και της παρατεινομενης ασθενειας του Πρωθυπουργου. Το ΠΑΣΟΚ εκληθη απο τις 20 Νοεμβριου να αποδειξει οτι μπορει να λειτουργησει και χωρις τον ιδρυτη και αρχηγο του. Εκληθη να αποδειξει αν πραγματι ειχε προετοιμαστει για την μετα - Ανδρεα εποχη. Σε πολλα τα καταφερε. Η κυβερνηση λειτουργει χωρις σοβαρες αναταραξεις. Εχει, ομως, τεραστια δυσκολια να αποφασισει, χωρις τον Ανδρεα Παπανδρεου, για το κρισιμο θεμα της διαδοχης του στην πρωθυπουργια και στην προεδρια του κομματος. Το ειδικο βαρος του χαρισματικου ηγετη ειναι δυσβασταχτο. Δεν τολμαει το κομμα να το σηκωσει, αν και τελικα δεν μπορει να το αποφυγει. Το ΠΑΣΟΚ, αργα η γρηγορα, θα μπει σε αλλη !

    εποχη, οπως μπηκε και η Νεα Δημοκρ ατια. Και θα μπει και ο τοπος σε αλλη εποχη. Δεν θα ειναι στο μελλον αρχηγικο κομμα το ΠΑΣΟΚ. Οφειλει και πρεπει να γινει κομμα αρχων και προγραμματος. Κομμα συλλογικης δημοκρατικης λειτουργιας. Οφειλει να ανανεωθει και να ανασυνταχθει, ωστε να διατηρησει την ενοτητα της προοδευτικης δημοκρατικης παραταξης, που πετυχε υπο την ηγεσια του Ανδρεα Παπανδρεου. Το 1996 ειναι ο χρονος της μεγαλης προκλησης και δοκιμασιας του. Οσο πιο γρηγορα την αντιμετωπισει τοσο καλυτερα. Απεναντι στην πραγματικοτητα χρειαζεται αποφαστικοτητα, τολμη και θαρρος.

    [16] ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ γιορτασαν τον ερχομο του νεου χρονου με φασολαδα και θεαματα

    Τραγουδωντας στη βροχη

    Κοινη ευχη απο το δημαρχο Δημ. Αβραμοπουλο και τον υπ. ΠΕΧΩΔΕ Κωστα Λαλιωτη στους Αθηναιους, που αψηφωντας τη βροχη γλεντησαν με την καρδια τους στην πλ. Συνταγματος: "Μια Ελλαδα με περισσοτερο φως"

    Και ξαφνικα ο ουρανος ελαμψε και οι ακτινες που απλωθηκαν αγγιξαν τις καρδιες τους και τις ζεσταναν.

    Ηταν τα οχτω χιλιαδες πυροτεχνηματα που εκτοξευτηκαν εκει ψηλα, πανω απο την πλατεια Συνταγματος, δινοντας τη δικη τους πολυχρωμη πινελια στα πρωτα λεπτα του καινουργιου χρονου, του 1996. Οι υμνοι που απεδιδε η μπαντα του δημου Αθηναιων και τα πρωτοχρονιατικα τραγουδια απο την χορωδια του ΟΣΕ "χρωματιζαν" ηχητικα την ατμοσφαιρα.

    Τα κλαδακια απο λαμπιονια του πανυψηλου χριστουγεννιατικου δενδρου αρχισαν να αναβουν ενα ενα, μεχρι που το φως εφτασε στο αστερι.

    Ηταν τοτε που ενας χρονος εφευγε και ενας αλλος, που τον συνοδευαν ευχες για υγεια, δημιουργια και χαρα, επαιρνε τη θεση του.

    Και τοτε ηταν αρκετοι αυτοι που εγειραν στον ωμο του δικου τους ανθρωπου για να ευχηθουν "καλη χρονια", εκει, καταμεσης της πλατειας Συνταγματος, αψηφωντας τη δυνατη βροχη που επεφτε. Ηταν εκεινοι που προτιμησαν να ανταποκριθουν στην προσκληση-προκληση του δημου Αθηναιων να γιορτασουν μαζι τον ερχομο του 1996, απο το να περασουν αλλη μια παραμονη πρωτοχρονιας μεσα στην οικογενειακη θαλπωρη.

    Ηταν ομως και αλλοι τοσοι, που δεν ειχαν συντροφια τετοια ημερα και αδραξαν την ευκαιρια να ξεφυγουν απο τη μοναξια τους και να παρουν και να δωσουν ευχες με τον, μεχρι χθες ξενο, συμπολιτη τους και λιγα λεπτα μετα το ερχομο του νεου χρονου να τραγουδησουν το "γερο χρονε φυγε τωρα, παει η δικη σου η σειρα" και αλλα τραγουδια μαζι με τον Στεφανο Κορκολη, που εδωσε αλλο παλμο με τη μινι συναυλια του.

    Οικοδεσποτης της εκδηλωσης ο δημαρχος Αθηναιων Δημ. Αβραμοπουλος, ο οποιος σε μηνυμα του ευχηθηκε μεταξυ αλλων, "το 1996 να ειναι μια χρονια που ολοι μαζι θα κανουμε τον τοπο μας εκεινο που ολοι ονειρευομαστε και που οι συγχρονοι Ελληνες αξιζουμε: Μια Ελλαδα αισιοδοξη, συγχρονη, ανθρωπινη, ενωμενη και ισχυρη. Μια νεα Ελλαδα. Μια Ελλαδα με περισσοτερο φως".

    "Μια Αθηνα με περισσοτερο φως" τραγουδησαν ανταμα ο δημαρχος με τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιωτη ο οποιος παραβρεθηκε στην εκδηλωση και εδωσε ιδιαιτερη σημασια στη συνεργασια του δημου και του υπουργειου. Λιγο νωριτερα δημαρχος και υπουργος τραγουδησαν μαζι και το "Παει ο παλιος ο χρονος". Ο κ. Λαλιωτης, αφου χαρακτηρισε μεγαλη στιγμη αυτο που γινεται εδω στην πλατεια Συνταγματος και που εχει σχεση με τα εθιμα, κατεληξε λεγοντας "ας ευχηθουμε και ας εργασθουμε ολοι για μια Αθηνα με περισσοτερο φως". Αυτο ηταν και το συνθημα που αναγραφοταν στις γιγαντοοθονες που ειχαν στηθει στη γιορτη.

    366 φλουρια

    Υστερα ηρθε και η ωρα του φαγητου. Βασιλοπιτες και τεσσερα μεγαλα καζανια με φασολαδα ηταν τοποθετημενα σε ισαριθμα σημεια της πρωτευουσας -Ομονοια, πεζοδρομος Βουκουρεστιου, Αθηνας και Μοναστηρακι- ενω στον εορτασμο συμμετειχαν με εδεσματα και τα κεντρικα ξενοδοχεια της Αθηνας. Εκεινη την ωρα υπαλληλοι του δημου μοιραζαν σε οδικους κομβους της πολης γλυκα και 366 φλουρια σε ισαριθμους τυχερους.

    Η γιορτη, που στοιχισε 3,5 εκ. δρχ., καλυφθηκε ζωντανα απο την ΕΡΤ, η οποια μεσω δορυφορου τη μετεδωσε στις κοινοτητες της ομογενειας σε ολοκληρο τον κοσμο. Φιλοδοξια του δημου ειναι η γιορτη να πραγματοποιειται καθε χρονο, οπως σε πολλες πρωτευουσες του πλανητη, τη νυχτα της Πρωτοχρονιας.

    [17] 63 ΗΜΕΡΕΣ απεργιας πεινας και αμεσος ο κινδυνος για τη ζωη του κρατουμενου που αναμενει την αποφαση του Συμβουλιου Πλημμελειοδικων

    Ωρες αγωνιας για τον Μαρινο

    "Απο ωρα σε ωρα μπορει η κατασταση του Χριστοφορου Μαρινου να παρουσιασει επιπλοκη που να ειναι μοιραια" αναφερουν οι γιατροι του Τζανειου στη γνωματευση τους

    Με αγωνια αναμενεται η αποφαση του Τριμελους Συμβουλιου Πλημμελειοδικων για την τυχη του κρατουμενου Χριστοφορου Μαρινου, που κινδυνευει αμεσα η ιδια του η ζωη απο την απεργια πεινας που κανει υπεραμυνομενος της αθωωτητας του.

    "Η κατασταση του ειναι ακρως επικινδυνη και απο ωρα σε ωρα μπορει να παρουσιασει επιπλοκη η οποια να ειναι και μοιραια", πιστοποιουν οι γιατροι του Τζανειου νοσοκομειου Πειραια, οπου βρισκεται. Η ιατρικη αυτη γνωματευση εγινε στο τελος της περασμενης εβδομαδας και ανησυχει ιδιαιτερα τους δικους του, που ολες αυτες τις μερες αναμενουν με ιδιαιτερη ανησυχια την κριση του δικαστικου συμβουλιου.

    Το συμβουλιο με βουλευμα του θα αποφανθει για την προσφυγη του Χρ. Μαρινου κατα της διαταξης του 28ου ανακριτη που απερριψε την περασμενη εβδομαδα την αιτηση για αντικατασταση της προσωρινης κρατησης του με περιοριστικους ορους. Την προσφυγη εκανε ο συνηγορος του Χρ. Μαρινου Κων. Νταλτας.

    Λογω της κρισιμοτητας της καταστασης της υγειας του Χρ. Μαρινου, που βρισκεται εδω και 63 ημερες σε απεργια πεινας, οι συγγενεις του ελπιζαν οτι η συνεδριαση του δικαστικου συμβουλιου θα γινοταν συντομα. Οπως εγινε παντως γνωστο, ο αρμοδιος εισαγγελεας Στ. Μαντακοζιδης υπεβαλλε την προταση του προς το συμβουλιο, η οποια ωστοσο συμφωνα με πληροφοριες φερεται οτι ειναι αρνητικη.

    Για τη σοβαροτητα της καταστασης της υγειας του Χρ. Μαρινου και τη μοιραια επιπλοκη που ελοχευει απο ωρα σε ωρα, εκρουσε τον κωδωνα του κινδυνου ο ιδιος ο διευθυντης της Α Παθολογικης κλινικης του Τζανειου νοσοκομειου, ο οποιος υπεγραψε και τη σχετικη ιατρικη γνωματευση.

    Υπενθυμιζεται οτι ο Χρ. Μαρινος εχει κριθει απο τον ανακριτη προσωρινα κρατουμενος για την υποθεση της ληστειας και της δολοφονιας του ταμια Δημ. Μαντουβαλου, στο Γενικο Κρατικο Νικαιας. Απο την πρωτη στιγμη της συλληψης του υποστηριζει οτι ειναι αθωος κι οτι "προκειται για σκευωρια της Ασφαλειας". Οι περισσοτεροι μαλιστα απο τους συγκατηγορουμενους του σε αυτη την υποθεση, που φερονται οτι τον ειχαν υποδειξει ως συνεργατη τους, συμφωνα με πληροφοριες, ανασκευασαν στο σταδιο της ανακρισης καταγγελοντας οτι αξιωματικοι της Ασφαλειας "τους εκβιασαν για να καταδωσουν τον Μαρινο".

    Η απεγνωσμενη απεργια πεινας του Χρ. Μαρινου και η σοβαροτητα των προβληματων που επεφερε στην υγεια του εχουν προκαλεσει κυμα εκδηλωσεων συμπαραστασης με αιτημα την αμεση αποφυλακιση του πριν ειναι πολυ αργα για την ιδια τη ζωη του.

    Συμπαρασταση

    Εκκληση "να μη χαθει, αρχες μιας καινουργιας χρονιας, ενας αθωος ανθρωπος" απευθυνει η "Συσπειρωση πολιτων και ομαδων" απ' ολες τις γειτονιες της Αθηνας για την υπερασπιση του Χριστοφορου Μαρινου.

    Η εκκληση με τη σωτηρια του αναρχικου Μαρινου εγινε χτες απο τους συγκεντρωμενους πολιτες εξω απο το Τζανειο Νοσοκομειο και στο σχετικο κειμενο τονιζεται μεταξυ αλλων οτι "δεν ειναι δυνατον ο Χ. Μαρινος για λαθεμενες η οχι επιλογες του κατα το παρελθον (υποθεση Κολογρεζας - Δολοφονια Πρεκα) να ειναι μονιμα στιγματισμενος και να κατηγορειται οποτεδηποτε και για οτιδηποτε η Ασφαλεια κρινει για να κλεισει τους πολιτικους λογαριασμους μαζι του".

    "Πριν απο μιση ωρα καψαμε τα γραφεια του ΠΑΣΟΚ, στον Κολωνο. Λευτερια στον Χριστοφορο Μαρινο", ειπε ο αγνωστος που τηλεφωνησε τα ξημερωματα στο ραδιοφωνικο σταθμο "Σκαι" για να αναλαβει την ευθυνη του εμπρησμου των γραφειων του κομματος στη συμβολη των οδων Δημοκοπουλου 11 και Κριτοβουλιδου, στον Κολωνο.

    Απο τη φωτια που προκληθηκε με αυτοσχεδιο εμπρηστικο μηχανισμο ξεσπασε φωτια. Οι φλογες της φωτιας εξαπλωθηκαν γρηγορα στο εσωτερικο των γραφειων και εκαψαν αρκετα επιπλα, προκαλωντας σημαντικες υλικες ζημιες.

    [18] ΤΡΙΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ στο Παλαιοχωρι Χαλκιδικης, οπου συνεχιζονται οι ερευνες για τον

    εντοπισμο του 37χρονου

    Πρωτοχρονια με μοιρολογια

    Πως να χωρεσει στο νου ενος απλου ανθρωπου τοση φρικη και τοση αγριοτητα; Ποιος θα μπορεσει σ' αυτο το χωριο να ξεχασει την Πρωτοχρονια του 1996, που αντι με χαρες και τραγουδια ηρθε με βια και μοιρολογια;

    Ο γιος της 76χρονης κυρα-Αννας Κλοντυρα μεσα στο φορτισμενο ειναι αληθεια, απο συγκινηση και αγαπη ομως, κλιμα των ημερων, εφθασε οπως ανακοινωσε η Αστυνομια αγνωστο γιατι, στην "αλλη οχθη" και τυφλωμενος απο πρωτογνωρη οργη εσφαξε τη μανα του και δυο θειους του, λιγες ωρες μετα την αλλαγη του χρονου, στο Παλαιοχωρι της Χαλκιδικης.

    Το φονικο, σπανιας πραγματικα αγριοτητας. Τρεις γεροντες, οι Θεοχαρης Κλοντυρας, 85 χρονων, η συζυγος του Αννα, 83 χρονων και η Αννα Κλοντυρα, χηρα του Γεωργιου, 76 χρονων, μαχαιρωμενοι στο λαιμο, κειτονταν στο πατωμα του καθιστικου δωματιου στο σπιτι τους, μεσα σε μια λιμνη αιματος.

    Φερομενος ως δραστης, οπως ανακοινωνει η αστυνομικη διευθυνση Χαλκιδικης, ο 36χρονος Αχιλλεας Κλοντυρας, πρωην ναυτικος. Χτυπησε τους τρεις συγγενεις του με κουζινομαχαιρο στο λαιμο, σκοτωνοντας τους ακαριαια.

    Συμφωνα με μαρτυριες, ο Αχιλλεας Κλοντυρας εξαφανιστηκε απο το σπιτι λιγα λεπτα μετα τις επτα και μιση το απογευμα της Κυριακης, ενω την προηγουμενη ωρα βρισκοταν μεσα και λογομαχουσε με τα θυματα.

    Πανικος

    Οι πρωτοι που μπηκαν στο σπιτι -ηταν γυρω στις οκτω το βραδυ- μετα το φονικο συγκλονιστηκαν... Ακολουθησε πανικος. Οι κατοικοι του χωριου αφησαν τη ζεστασια των σπιτιων τους και ετρεξαν να γινουν αυτοπτες μαρτυρες του θριλερ που ειχε ηδη ξεκινησει και θα ακολουθουσε ολη τη νυχτα.

    Τα περιπολικα ειχαν "ζωσει" το σπιτι, οπου ειχε συμβει το κακο. Οι ερευνες για τον εντοπισμο του 36χρονου γινονταν μεσα στο σκοταδι και συνεχιστηκαν, οσο το επετρεπαν και οι καιρικες συνθηκες που επικρατουσαν χθες, δηλαδη πυκνη ομιχλη και χιονι στα ορεινα.

    Οι κατοικοι του Παλαιοχωριου, 1.000 ατομα ολοι κι ολοι, μια μεγαλη οικογενεια καλυτερα, βρισκονταν μπροστα στο αδιεξοδο της τυφλης βιας, την οποια μαλιστα ειχε παραγει οχι καποιος ξενος η ...καποιος πρωταγωνιστης ταινιων θριλερ, αλλα καποιος δικος τους ανθρωπος, καποιος μεσα απο τη δικια τους, ησυχη, μικρη κοινωνια.

    Προβληματα

    Ο φερομενος ως δραστης ειχε καμποσο καιρο να μπαρκαρει και οι σχεσεις του με τους δικους του στο χωριο και κυριως με τη μητερα του ηταν για διαφορους λογους ιδιαιτερα ταραγμενες. Ο δραστης, οπως ειπαν συγχωριανοι του, αντιμετωπιζε ψυχολογικα προβληματα. Κανενας κατοικος παντως του Παλαιοχωριου δεν μπορουσε καν να διανοηθει πως ο Αχιλλεας, οσο και αν ηταν "δυσκολος" χαρακτηρας, ηταν ικανος για ενα τετοιο φονικο.

    Τα ακριβη αιτια του προχθεσινου περιστατικου δεν εχουν ακομη διευκρινιστει. Οι ερευνες θα συνεχιστουν και σημερα, οπως και η προανακριση για την εξακριβωση των αιτιων εκεινων που οδηγησαν το χερι του δραστη στο φονο της ιδιας του της μανας και δυο ακομη δικων του ανθρωπων.

    [19] Μια "νεα" αντιληψη για την υγεια

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ*

    * Επικουρος καθηγητης ιατρικης Παν/ μιου Αθηνων Διευθυντης Ινστιτουτου Κοινωνικης και Προληπτικης Ιατρικης

    Απ' ολους τους ορισμους για τον θετικο προσδιορισμο της υγειας, επικρατεστερος και πιο γνωστος, ειναι ο ορισμος της Παγκοσμιας Οργανωσης Υγειας (Π.Ο.Υ.). Συμφωνα με το συνταγμα της Π.Ο.Υ., που διαμορφωθηκε το 1948, υγεια ειναι: "η κατασταση της πληρους φυσικης, ψυχικης και κοινωνικης ευεξιας και οχι η απλη απουσια της αρρωστιας η της αναπηριας".

    Ο ορισμος αυτος, σε σχεση με τις αναζητησεις του παρελθοντος, παρουσιαζει πολλα πλεονεκτηματα, αλλα και ορισμενα μειονεκτηματα. Ειναι ενας ορισμος που απαγκιστρωνεται απο την εννοια της αρρωστιας και που επιδιωκει να αποδωσει το συνολικο ευρος της υγειας, περιλαμβανοντας εκτος απο τη φυσικη διασταση, την ψυχικη και την κοινωνικη. Ειναι ετσι αρκετα γενικος για να περιλαβει ολες τις ιδιαιτερες πτυχες του φαινομενου και αρκετα ιδεαλιστικος για να αποτελει ενα οραμα και εναν πανανθρωπινο στοχο.

    Απο την αλλη ομως, ο ορισμος της Π.Ο.Υ. προσδιοριζει την υγεια σ' ενα δεοντολογικο επιπεδο, σαν μια ουτοπικη επιδιωξη, που μπορει να προσεγγιστει, αλλα δεν μπορει να ικανοποιηθει. Ενας ουτοπικος ομως ορισμος, που δεν συμπεριλαμβανει τους υπαρκτους περιορισμους στην εκπληρωση αυτης της επιδιωξης, δεν μπορει να ειναι χρηστικος και κυριως δεν μπορει να εχει μια σαφη και συγκεκριμενη κοινωνικη αντιστοιχιση. Ακομα, ο ορισμος της Π.Ο.Υ., αντικαθιστα την αρκετα ασαφη εννοια της υγειας με την εξισου ασαφη εννοια της ευεξιας, που ειναι ακομα πιο δυσκολο να μετρηθει η εστω να αξιολογηθει. Η εννοια δε της ευεξιας, μοιαζει να ταυτιζει την υγεια με μια συγκεκριμενη κατασταση, ερχομενη ετσι σε αντιθεση με οσους υποστηριζουν οτι δεν υπαρχει σαφης διαχωρισμος αναμεσα στην υγεια και την αρρωστια.

    Εκτος απο την προσπαθεια της Π.Ο.Υ., να προσδιορισει θετικα την υγεια και οχι μονο αρνητικα με την απουσια της αρρωστιας και της αναπηριας και αλλοι συγχρονοι ερευνητες εχουν κινηθει στην ιδια κατευθυνση, κανοντας πλεον λογο για θετικη υγεια.

    Ολες οι προσεγγισεις στον ορισμο της θετικης υγειας θα μπορουσαν να ταξινομηθουν σε δυο μεγαλες κατηγοριες. Σε μια πρωτη κατηγορια, κυριως νοηματικη, και μια δευτερη λειτουργικη.

    Εκτος απο τις δυο αυτες κατηγοριες, ολοενα και περισσοτερο τα τελευταια χρονια αρχιζει να κερδιζει εδαφος μια τριτη κατηγορια προσεγγισεων που επιχειρει να ορισει την υγεια σε σχεση με το περιβαλλον, οπου η σχεση αυτη αποτελει μια κατασταση δυναμικης ισορροπιας.

    Ετσι, η υγεια θα μπορουσε να οριστει σαν: "η δυναμικη ισορροπια με το εσωτερικο και το εξωτερικο περιβαλλον, που διασφαλιζει την προσαρμογη στις περιβαλλοντικες αλλαγες".

    Στην εννοια της δυναμικης ισορροπιας εμπεριεχεται η Ιπποκρατεια και η κινεζικη θεωρητικη παραδοση περι ισορροπιων, καθως και οι θεωριες του Δαρβινου στα μεσα του 19ου αιωνα, για τη φυσικη επιλογη και τις σχεσεις με το φυσικο περιβαλλον. Την ιδια εποχη, ο διασημος Γαλλος φυσιολογος Ψλαθδε Βερναρδ, περιγραφει την υγεια με ορους αλληλεπιδρασης και ισορροπιας του εσωτερικου και του εξωτερικου περιβαλλοντος.

    Η υγεια λοιπον εχει πολλαπλες διαστασεις. Δεν ειναι μια ιδιοτητα του ανθρωπου, αλλα μια αντανακλαση της αλληλοεπιδρασης του ανθρωπου με το περιβαλλον του. Δεν ειναι μια ιδανικη κατασταση, αλλα μια εξελισσομενη πραγματικοτητα που εξαρταται απο την ικανοτητα του ανθρωπου να ανταποκρινεται στις απαιτησεις του περιβαλλοντος, και να προσαρμοζεται στις αλλαγες του. Δεν ειναι ουτε ενας στοχος για να κατακτηθει ουτε ενα προνομιο για να διατηρηθει. Ειναι μια δυναμικη ισορροπια του ατομου η της ομαδας με το εσωτερικο και το εξωτερικο περιβαλλον, που συντελει αποφασιστικα στη διαμορφωση του περιεχομενου της καθημερινης ζωης και προδιαγραφει ταυτοχρονα τις μελλοντικες δυνατοτητες και προοπτικες.

    Ειναι, με αλλα λογια, μια καθημερινη δυναμη και πηγη ζωης και οχι ενας σκοπος της ζωης.

    Ποσο εφικτο ομως ειναι να υιοθετηθει και να κυριαρχησει μια τετοια αντιληψη για την υγεια; Οταν μαλιστα ειναι φανερο πως η επικρατηση της θα συμπαρασυρει τους προσανατολισμους, τις ιεραρχησεις και τις πρακτικες της συγχρονης ιατρικης επιστημης. Και κυριως, οταν δεν υπαρχει σημερα ενα αντιστοιχο κινημα στο χωρο της υγειας, αλλα και της κοινωνιας που να μπορεσει να αναδειξει και να στηριξει νεες αντιληψεις οχι μονο για την υγεια, αλλα και για την ιδια τη ζωη.

    Η υγεια ειναι μια αντανακλαση της αλληλοεπιδρασης του ανθρωπου με το περιβαλλον του.

    Να τολμησουν ΟΛΟΙ οι παραγοντες του ΠΑΣΟΚ αναγνωριζουν οτι υπαρχει θεμα αντικαταστασης του Πρωθυπουργου και σε καθε σχετικη δηλωση τους επικαλουνται τα αρμοδια θεσμικα οργανα και τις προβλεπομενες διαδικασιες. ΕΙΝΑΙ τα θεσμικα οργανα: Η κυβερνηση, η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, η Βουλη. Και στο κομμα ειναι το Εκτελεστικο Γραφειο και η Κεντρικη Επιτροπη. ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ θεμα, ομως, δεν εχει συζητηθει στα θεσμικα οργανα για να ληφθουν αποφασεις, ωστε να δρομολογηθουν οι προβλεπομενες διαδικασιες. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ συμβουλιο συνεδριασε υπο τον αναπληρωτη του Πρωθυπουργου, συζητησε αλλα θεματα, αλλα το προβλημα της αντικαταστασης ουτε καν εθιγη, μολονοτι ηταν παρων ο Δημ. Κρεμαστινος. Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ομαδα, που αποτελει την κοινοβουλευτικη πλειοψηφια, δεν συνηλθε καν, εστω για να συζητησει το θεμα και να ακουστουν επισημως προτασεις, οι οποιες διατυπωνονται με δηλωσεις βουλευτων σε ραδιοφωνα και τηλεορασεις. ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ Γραφειο του ΠΑΣΟΚ συζητησε το θεμα, αλλα αποφασισε να συγκαλεσει σε κοινη συνεδριαση την Κεντρικη Επιτροπη και την Κοινοβουλευτικη Ομαδα στις 20 και 21 Ιανουαριου! ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ αναβολες συζητησης στα θεσμικα οργανα παρατεινουν το αδιεξοδο και οδηγουν σε φθορα και την κυβερνηση και το κομμα της πλειοψηφιας. ΦΑΙΝΕΤΑΙ πλεον καθαρα οτι τα αρμοδια θεσμικα οργανα δεν συγκαλουνται γιατι υπαρχει συγκρουση συμφεροντων. Δεν υπαρχει κανενα εμποδιο για να ερθει το θεμα προς συζητηση στα οργανα. Υπαρχουν μονον οι υπολογισμοι των συμφεροντων απο τη μια μερια και η ελλειψη τολμης για αποφασιστικες πρωτοβουλιες απο την αλλη. ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ, δυστυχως, στο ΠΑΣΟΚ να ενεργουν χωρις τον Ανδρεα Παπανδρεου. Δεν βλεπουν την πραγματικοτητα και προσπαθουν να συμβιβασουν τα ασυμβιβαστα με διαφορα προσχηματα. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ να λειτουργησουν συλλογικα, χωρις τον Ανδρεα Παπανδρεου - λογω της αδυναμιας του - και να τολμησουν να επωμισθουν την πολιτικη ευθυνη μιας αποφασης. Μιας αποφασης απολυτα νομιμης, που θα καλυπτεται απο τη Βουλη, το κυριαρχο οργανο του κοινοβουλευτικου συστηματος, που μπορει να ερμηνευει και το Συνταγμα.

    [20] Στεγη για το αρχειο των μεταναστων της Αυστραλιας

    Εγκαινιαστηκε στη Μελβουρνη

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Με σπανιο φωτογραφικο και αλλο υλικο για την ιστορια της ελληνικης παροικιας στην Αυστραλια απο το 1850 και μετα, τα "Αρχεια Δαρδαλλη" βρηκαν μονιμη στεγη στο πανεπιστημιο, "Λα Τρομπ", της Μελβουρνης. Αποτελωντας σημαντικο μερος του τμηματος Ελληνικων Σπουδων του πανεπιστημιου, το σπανιο αρχειακο υλικο ονομαστηκε ετσι απο τον Ελληνοαυστραλο επιχειρηματια Ηηση Δαρδαλλη που προσεφερε τα χρηματα για τη δημιουργια της ειδικης πανεπιστημιακης πτερυγας οπου τοποθετηθηκαν τα αρχεια. Ο ιδιος εχει προσφερει παλαιοτερα χρηματα και για την αναβαθμιση της εδρας Νεων Ελληνικων στο "Λα Τρομπ", καθως και για την ενισχυση σχετικου ερευνητικου τομεα.

    Τα "Αρχεια Δαρδαλλη" ειναι ουσιαστικα μια τεραστια συλλογη που περιλαμβανει 14.000 φωτογραφιες απο το π ι1892 και μετα, πρωτοτυπα εγγραφα και επιστολες προξενων, επισκοπων, ιερεων, κοινοταρχων και προκριτων της ομογενειας κι ακομη κυβερνητικα εγγραφα, πρακτικα συνεδριασεων και ερευνητικο υλικο απο εφημεριδες, περιοδικα, ημερολογια, βιβλια, προκηρυξεις και αυτοσχεδια ενημερωτικα φυλλαδια.

    Επιπλεον, τα αρχεια περιλαμβανουν σημαντικη συλλογη βιβλιων και αγγειων με θεματικο αξονα τη νοτια Ιταλια, καθως και πλουσιο αρχειο επιγραφων απο την αρχαια αγορα της Αθηνας. Ειναι ακομη χαρακτηριστικο οτι το "Λα Τρομπ" εχει διαθεσει ειδικους χωρους για τη δημιουργια "σκοτεινου θαλαμου" ασφαλειας των εγγραφων, οπου φυλασσονται τα προσωπικα αρχεια των Μητροπολιτων Χριστοφορου Κνητης, Θεοφυλακτου Παπαθανασοπουλου και Ιεζεκιηλ Τσουκαλα.

    Στην προσφατη τελετη των εγκαινιων της ειδικης πτερυγας που θα φιλοξενησει τα αρχεια, π ιπαρουσια και του Ηηση Δαρδαλλη - στον οποιο απονεμηθηκε ειδικος πανεπιστημιακος επαινος - ο πρυτανης του πανεπιστημιου, δρ Μ. Οσμπορν δηλωσε οτι η παραδοση του ιστορικου αυτου αρχειακου υλικου αποτελει σταθμο για τη διατηρηση και προωθηση του ελληνικου πολιτισμου στην Αυστραλια, ενω παραλληλα σηματοδοτει μια νεα εποχη για τη λειτουργια του τμηματος Ελληνικων Σπουδων του πανεπιστημιου και το καθιερωνει ως σημαντικο κεντρο ιστορικης ερευνας για τους επιστημονες απο ολοκληρο τον κοσμο που επιθυμουν να εντρυφησουν στον ελληνικο πολιτισμο.

    Παροντες στα εγκαινια ηταν ακομη, ο γενικος προξενος της Ελλαδας, Γιωργος Βεης, ο διευθυντης του τμηματος Ελληνικων Σπουδων, Αναστασιος Ταμης και ο υπαρχηγος του Εργατικου Κομματος της Αυστραλιας, κ. Δαλλης.

    (ΜΠΕ)

    [21] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Τραβηξε απο "19" και τα πηρε ολα!

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ του Σπορτιγκ και το καζο του Παναθηνα ικου - Πως γραφτηκε η εκπληξη (87-84) στα Πατησια

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Κι ετσι λοιπον ο Παναθηνα ικος καταφερε να τραβηξει απο "19" και να καει... Τι ρεβεγιον κι αυτο για τον Σπορτιγκ! Απο κει που εμοιαζε καταδικασμενος να φαει πικρη βασιλοπιτα (εχανε 12-31 στο 9 , το "19" που λεγαμε), οχι μονο καταφερε να βρει το φλουρι, αλλα καταδικασε και τον Παναθηνα ικο σε ξινη Πρωτοχρονια, με ενα θριαμβο απολυτα ταιριαστο στο πνευμα του θριαμβευτικου για τους Πατησιωτες 1995: 87-84 και το σβουρακι καθισε στο "παρτα ολα"...

    Δεν εχουν ξαναζησει τετοια χρονια σαν αυτη που μολις εφυγε στον Σπορτιγκ. "Εμεις δεν τον θελουμε τον καινουργιο χρονο" ελεγαν χαριν αστε ισμου εξω απο τα πνιγμενα στη σαμπανια αποδυτηρια. "Προτιμαμε να ξαναρχισει το 1995 απο την αρχη!". Το οποιο, για τον Παναθηνα ικο, τελειωσε σαν δισεκτο: με γρουσουζια. Ο χαρακτηρισμος "καλυτερη ομαδα της Ευρωπης", που βγηκε απο τα χειλη του απαστραπτοντος Κωστα Διαμαντοπουλου, ακουγοταν σαν ειρωνεια.

    Δεν ηταν ομως. Απλα ο προχθεσινος, χωρις Ουιλκινς ΠΑΟ, πιστευε οτι επαιζε χωρις αντιπαλο. Με το που κατορθωσε να ξαναφερει τη διαφορα σε ιλιγγιωδη υψη (47-61 στο 22 , ο Σπορτιγκ ειχε μειωσει 41-44 λιγο πριν ληξει το ημιχρονο), χαλαρωσε κι αφησε τον Ουιγκινς να παιξει τον δικο του σκοπο. Οταν επαψαν να μπαινουν τα "πρασινα" τριποντα (8/11 αρχικα, 1/8 απο κει και περα) η χρυσοπληρωμενη αρμαδα του Μαλκοβιτς εχασε τα αβγα και τα καλαθια...

    ΤΡΙΓΩΝΟ

    Ο Σπορτιγκ στηριχτηκε στον τρομερο και ατρομητο Κοστνερ (τον "Βιγ Τονυ", που ελεγε ο Ουιγκινς αργοτερα) και στην ικανοτητα του αρχισκορερ Μιτς να ξεπαστρευει εναν ενας τους προσωπικους του αντιπαλους. Σοκ, Παταβουκας, Γιαννακης, Κουουσμα, ενας εναν σηκωσαν τα χερια ψηλα (μπας και αποφυγουν τα φαουλ) και παρακολουθησαν απο τον παγκο τον Ουιγκινς να βαζει τη μια βολη μετα την αλλη! Ο Αμερικανος πετυχε 19 στα 19, το δευτερο καλυτερο ρεκορ ολων των εποχων μετα τις 22/22 του Πασπαλι, κι εβαλε και τη σφραγιδα του στο φιναλε με 6 συνεχομενες ευστοχες στα τελευταια 67 δευτερολεπτα.

    Ο Παναθηνα ικος ειχε τη δικη του ευκαιρια, την αχρηστεψε ομως ο... συνηθης μοιραιος Παταβουκας, που πεταξε την μπαλα στο γαμο του Καραγκιοζη 8 πριν απο το τελος (65-61). Ο ιδιος δοκιμασε κι ενα τριποντο της απελπισιας στην εκπνοη, χωρις τυχη ομως. Καποιοι απο τους πιστους του Παναθηνα ικου τα εβαλαν μαζι του και απειληθηκε αγριος καβγας...

    Στην εξισωση θα πρεπει να προστεθει και ο Αλεξης Παπαδατος, που, οταν ξεπερασε το αρχικο του τρακ ("ενεσεις θαρρους θα του κανω", αστειευτηκε ο Διαμαντοπουλος), εκλεισε το σπιτι του Παναθηνα ικου. Ενα δικο του τριποντο εφερε τον Σπορτιγκ σε αποσταση αναπνοης στο 34 (71-72) και ενα ακομη του εδωσε το πρωτο προβαδισμα, 1.40 πριν απο την κορνα! "Κι ετσι πανε ολα τα προγνωστικα", σχολιαζε με το σεμνο του χαμογελο ο μικρος. Ολους του τους ποντους (10) τους εβαλε στο δευτερο ημιχρονο...

    Ο Παναθηνα ικος ειχε τον Βρανκοβιτς διακοσμητικο στην επιθεση ("του ειπα να ζηταει την μπαλα, ομως αυτος με αγνοησε" παραπονιοταν ο Μαλκοβιτς) και παρ' ολα αυτα εβγαλε το πρωτο 25λεπο με ποσοστα κοντα στο 70%. Σε διποντα - τριποντα! Εργο Αλβερτη βασικα (ο "Κιτσος" μαλλον κατα λαθος ξεκινησε με τον... Ουιγκινς πανω του), μονο που ο Φρανκι χρεωθηκε νωρις με 4 φαουλ και εξουδετερωθηκε. Εμεινε να παλευει μονος ο Κουουσμα, με τους απαραιτητους ηρωισμους του Οικονομου για γαρνιτουρα. Που να φτασουν, οι δυο τους...

    Ο Μαλκοβιτς θεωρει οτι οι παικτες του υποτιμησαν τον αντιπαλο ("να που δεν υπαρχουν μικρες ομαδες") και εμαθε πια οτι ακομη και μια διαφορα 20 ποντων δεν ειναι αρκετα μεγαλη: "Ειδικα οταν επιτυγχανεται στο πρωτο ημιχρονο". Μαυρη Πρωτοχρονια θα εκαναν οι "πρασινοι" κοιταζοντας τις πλατες των Ολυμπιακων...

    Ο Διαμαντοπουλος, βεβαια, τι αναγκη ειχε; Περασε, ο ιδιος το 'πε, το καλυτερο ρεβεγιον της ζωης του. Και ενιωθε "προσωπικα δικαιωμενος". Οχι μονο για το θριαμβο που εφερε την ομαδα του στην παρεα των μνηστηρων της τετραδας (!), αλλα και για την πλουσιοπαροχη προταση που του εκανε η ΑΕΚ δυο ωρες πριν απο το ματς!

    "Τριαντα πεντε χρονια στο νοικι ειμαι" ειπε ο Ελληνας κοουτς, προσπαθωντας να προαναγγειλει το διαζυγιο του με το φτωχο Σπορτιγκ. Και αργοτερα, σε πηγαδακι, παραδεχοταν τη διαπραγματευση του με την ΑΕΚ, "μονο που μιλησαμε για του χρονου". Για το 1996, δηλαδη! Και δωσ' του χαμογελα ο Κωστας. Προφανως εκεινη την ωρα δεν σκεφτοταν, οτι αφηνε τον Σπορτιγκ για μια ομαδα που βρισκεται πολυ πιο κατω στη βαθμολογια...

    Λιγα λεφτα, πολυς κοσμος

    ΧΑΜΗΛΕΣ τιμες στα εισιτηρια στο αυριανο ματς με την ΑΕΚ εβαλε ο Ολυμπιακος

    Λιγα λεφτα πολυς κοσμος. Αυτος ειναι ο στοχος της διοικησης του Ολυμπιακου στο αυριανο πρωτο παιχνιδι Κυπελλου με την ΑΕΚ που θα γινει στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας (ωρα εναρξης 6.15 μ.μ., ζωντανη μεταδοση απο το ΣΤΑΡ) λογω της τιμωριας της εδρας των "ερυθρολευκων".

    Οι παραγοντες της πειραικης ομαδας αποφασισαν να βαλουν χαμηλη τιμη στα 40.000 (απο τα 66.000 που εκδοθηκαν συνολικα) εισιτηρια, τα οποια επροκειτο να βγουν σημερα στις δεκα το πρωλ στην κυκλοφορια, προκειμενου να γεμισουν το σταδιο. Ετσι οσοι θελουν να πεταχτουν αυριο τ' απογευμα ως το ΟΑΚΑ, κι απ' ο,τι ηδη φαινεται ειναι παρα πολλοι, θα πληρωσουν το πολυ τρεις χιλιαδες δραχμες. Τοσο κοστιζει το πιο ακριβο εισιτηριο. Οσο για τα φθηνοτερα; Κοστιζουν μονο χιλιες και δυο χιλιαδες δρχ.

    Βεβαια οι κατοχοι των εισιτηριων διαρκειας δεν προκειται να πληρωσουν επι πλεον ουτε δραχμη. Θα μπουν με τις καρτες τους στις θυρες των επισημων του ΟΑΚΑ, οσοι εχουν διαρκειας στην θυρα 3 του σταδιου Καραισκακη, στην 9 οσοι εχουν διαρκειας στις θυρες 2, 4 και 10 και στις 21 και 23 οσοι ειναι κατοχοι εισιτηριων διαρκειας στις θυρες 1, 5 και 8 του Καραισκακη.

    Αξιζει να σημειωθει οτι οι υπευθυνοι του Ολυμπιακου βιντεοσκοπησαν χτες τις εξεδρες του σταδιου, στις οποιες θα καθησουν οι φιλαθλοι της ομαδας τους, ωστε να εχουν ιδια αποψη για τις οποιες ζημιες προκληθουν στη διαρκεια του αυριανου ντερμπι.

    Στο αγωνιστικο μερος ο Σταυρος Διαμαντοπουλος ολοκληρωνει σημερα στις 6 μ.μ., στο ΟΑΚΑ, την προετοιμασια των παικτων του. Μ' εξαιρεση τον τραυματια Πετρο Πασσαλη ολοι οι αλλοι "ερυθρολευκοι" βρισκονται στη διαθεση του 49χρονου τεχνικου που σκοπευει να χρησιμοποιησει στη θεση του αμυντικου χαφ τον Νικο Νταμπιζα, διατηρωντας ετσι τον Σκαρταδο τελευταιο παικτη της της αμυνας. Εκτος ενδεκαδας θα μεινει, εκτος απροοπτου, ο Αλεξης Αλεξανδρης.

    Κ. ΤΣΟΓΚΑΣ

    "Πρασινη" η κορυφη με διπλη βοηθεια ΟΙ ΗΤΤΕΣ Ολυμπιακου και Αρη εστειλαν τον ΠΑΟ μονο πρωτο στη βαθμολογια της Α1 βολει

    Μονος πρωτος ο Παναθηνα ικος στη βαθμολογια μετα τη 12η αγωνιστικη του Πρωταθληματος της Α1 ανδρων στο βολε ι. Η νικη του στα Γιαννινα επι του τοπικου σωματειου σε συνδυασμο με τις ηττες του Ολυμπιακου απο τον Κτησιφωντα και του Αρη απο το Μιλωνα τον εφεραν στην κορυφη στο ξεκινημα του δευτερου γυρου.

    Απο την αλλη πλευρα η Ορεστιαδα ανεβηκε στην τριτη θεση, ενω ο Ηρακλης δεν δυσκολευτηκε απεναντι στον ουραγο Ηαφειρακη. Τελος ο Εσπερος πηρε βαθμολογικη ανασα υστερα απο την επικρατηση του επι του Εθνικου Αλεξανδρουπολης.

    Αναλυτικα οι λεπτομερειες των αγωνων εχουν ως εξης:

    ΚΤΗΣΙΦΩΝ 3 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1

    Ιστορικη η νικη του Κτησιφωντα επι του Ολυμπιακου στην Παιανια με 3-1 σετ (15-3, 8-15, 15-9, 15-4). Οι αθλητες του Τασου Κουμπλη, κυριαρχοι στο μπλοκ, δεν επετρεψαν σε καμια περιπτωση στους "ερυθρολευκους" να πιστεψουν στην επιτυχια, αφου το 1/3 των ποντων των νικητων προηλθε απο το μπλοκ. Σαντσες και Χερναντες δεν μπορεσαν να σηκωσουν το βαρος του συλλογου του Πειραια, ο οποιος επαιξε χωρις Θεοδωριδη, Γκιουρδα, Μιχαλοπουλο και με τον Ντρακοβιτς σε οχι ιδιαιτερα καλη κατασταση. Παρ' ολα αυτα οι φιλοξενουμενοι πηραν το τριτο σετ χαρη στις καλες επιθετικες τους προσπαθειες, οι οποιες ομως δεν ειχαν συνεχεια.

    Κτησιφων (Τασος Κουμπλης): Καζαζης, Τανασκοβιτς, Κουτουλεας, Κυριαζης, Αγγελιδης, Ριστιτς (εξαδα), Καθαρειος, Παπαθανασιου, Κουρουπης.

    Ολυμπιακος (Γιαννης Λαιος): Μουστακιδης, Χριστοφιδελης, Χερναντες, Σαντσες, Τσακιροπουλος, Αμαριανακης (εξαδα), Ντρακοβιτς, Δουκας, Λυκουδης.

    ΓΙΑΝΝΙΝΑ 0 ΠΑΟ 3

    Χωρις να δυσκολευτουν οι "πρασινοι" πανηγυρισαν τη νικη και μαζι την πρωτη θεση της βαθμολογιας στα Γιαννινα. Η τοπικη ομαδα δεν καταφερε να φερει καμια αντιδραση στους ανωτερους αντιπαλους της, οι οποιοι ειχαν ενα Γιουρι Φιλιποφ απο αλλο πλανητη. Ο Ουκρανος αθλητης του Παναθηνα ικου εκανε το καλυτερο φετινο παιχνιδι του με αποτελεσμα το 3-0 σετ (15-9, 15-11, 15-11) να ερθει σε λιγοτερο απο μιαμιση ωρα.

    Αξιζει παντως να σημειωθει οτι ο τεχνικος των Ιωαννινων, Δημητρης Αντωνιαδης αποβληθηκε απο τον αγωνα, αφου διαμαρτυρηθηκε σε μια φαση του ματς ιδιαιτερα εντονα.

    Γιαννινα (Δημητρης Αντωνιαδης): Τουτοροφ, Ρουσσακης, Αποστολου, Ντραγκιεφ, Θεοδωρακης, Κοντογιαννης (εξαδα).

    Παναθηνα ικος (Στελιος Προσαλικας): Ανδρεοπουλος, Φιλιποφ, Τονεφ, Χατζηαντωνιου, Τριανταφυλλιδης, Σπανος (εξαδα), Μαυρακης, Ηακυνθινος.

    ΜΙΛΩΝ 3 ΑΡΗΣ 1

    Την τεταρτη νικη του καταφερε να πετυχει ο Μιλωνας στη 12η αγωνιστικη του πρωταθληματος, κοντρα μαλιστα σ' ενα μεγαλο αντιπαλο οπως ειναι ο Αρης, που "γκρεμιστηκε" απο την κορυφη υστερα απο αυτη την ηττα.

    Οι αθλητες του Χρηστου Ντοζη με μεγαλα ψυχολογικα αποθεματα και με ηγετες τους Αμπελ Σαρμιεντος και Θαναση Πανουσο καταφεραν να προηγηθουν με 2-0 σετ. Στη συνεχεια οι "κιτρινομαυροι" εκαναν αντεπιθεση και σ' ενα φοβερο σετ στην εξελιξη του επικρατησαν τελικα με 15-13. Στο τελος ομως ο Μιλωνας με λιγοτερα λαθη εγραψε το 3-1 (15-12, 15-6, 13-15, 15-10), ενω το τελευταιο σετ σημαδευτηκε απο επεισοδια τα οποια προκαλεσε ο Μπογιαν Μιλιτς, αφου - οπως ανεφερε στο φυλλο αγωνα ο πρωτος διαιτητης Αντωνης Βασιλειαδης - εφτυσε τον εποπτη.

    Μιλωνας (Χρηστος Ντοζης): Σαρμιεντος, Πανουσος, Ψαρας, Γκεοργκιεφ, Ρεβεζικας, Αλεξιου, (εξαδα), Σισκο, Λιακακης.

    Αρης (Κωστας Χαριτωνιδης): Μελκας, Μιλιτς, Να ιντενοφ, Παπακοσμας, Μητρουδης, Αλεξιου (εξαδα), Μουχλιας, Κουτσονικας, Χατζηαντωνιου.

    ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 3 ΠΑΟΚ 0

    Στην τριτη θεση ανεβηκε η Ορεστιαδα, αφου κερδισε - χωρις να αντιμετωπισει κανενα προβλημα - τον ΠΑΟΚ με 3-0 σετ (15-8, 15-10, 15-3) στην ακριτικη πολη.

    Οι Θεσσαλονικεις, χωρις τους Χριστοφοριδη και Ρηγα, οπως ηταν αναμενομενο γνωρισαν την ηττα και βρισκονται πλεον σε πολυ δυσκολη θεση, αφου η επικινδυνη ζωνη ειναι πια πολυ κοντα τους. Απο την αλλη πλευρα οι γηπεδουχοι σε ρυθμο ρελαντι μονο στο τριτο σετ χαλαρωσαν, χωρις ομως να βρεθουν προ εκπληξεων.

    Ορεστιαδα (Ηοραν Γκαετς): Μποζιδης, Σαμαρας, Γραμματικοπουλος, Μπροντβιτς, Κεμανατζης, Μοσχοφιδης.

    ΠΑΟΚ (Γιωργος Γεωργιαδης): Καλμαζιδης, Μουσενκο, Σερντιτοφ, Τσιγγιδης, Χατζης, Γεωργιαδης.

    ΕΣΠΕΡΟΣ 3 ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛ. 1

    Μεγαλη βαθμολογικη ανασα για τον Εθνικο, που καταφερε να παρει τους δυο πολυτιμους βαθμους της νικης απο τον Εθνικο Αλεξ. με 3-1 σετ (15-3, 15-9, 7-15, 15-6). Παρα το οτι οι γηπεδουχοι αγωνιστηκαν χωρις τον Μπελουμπενοφ εφτασαν στο θετικο αποτελεσμα, αφου ο συλλογος της Αλεξανδρουπολης μονο στο τριτο σετ επαιξε καλο βολε ι.

    Εσπερος (Αντωνης Παπαδοπουλος): Χρυσοπουλος, Αποστολου, Σααφ, Σιμπιλοφ, Μαδιωτης, Βιαννης.

    Εθνικος Αλεξ. (Ανεστης Γιαννακοπουλος): Σιδηροπουλος, Κραβαρικ, Κρεζακοφσκι, Αρδαβιζος, Κιτσιος, Γκαγκαλης. * Η βαθμολογια διαμορφωθηκε ως εξης: 1. Παναθηνα ικος (33-13) 22, 2. Ολυμπιακος (31-15) 21, 3. Ορεστιαδα (31-15) 21, 4. Αρης (32-20) 21, 5. Κτησιφων (28-16) 20, 6. Ηρακλης (25-17) 19, 7. Εθνικος Αλεξ. (19-25) 17, 8. Μιλωνας (18-29) 16, 9. Εσπερος (16-29) 15, 10. ΠΑΟΚ (16-29) 15, 11. Γιαννενα (14-29) 12. Ηαφειρακης (11-35) 13.

    Η επομενη αγωνιστικη περιλαμβανει τις εξης συναντησεις Κτησιφων - Γιαννινα, ΠΑΟΚ - Εσπερος, Εθνικος Αλ. - Ηρακλης, Ολυμπιακος - Μιλωνας, Αρης - Ορεστιαδα, Ηαφειρακης - Παναθηνα ικος.

    Ο Βλαντο κερδισε την... απολυση του!

    Η ΑΕΚ εδιωξε τον Τζουροβιτς και ψαχνει προπονητη με τη συμπαρασταση του Μπαγεβιτς! Πρωτος στοχος ο Διαμαντοπουλος Με τα δημοσιευματα των εφημεριδων ειχε αντιρρησεις ο Βλαντο Τζουροβιτς, αλλα αυτοι που τον απελυσαν το Σαββατο απο την ΑΕΚ δεν ηταν οι δημοσιογραφοι, φυσικα! Απλως, ο Τυπος μετεφερε εγκαιρα στον κοσμο το μηνυμα που πηρε απο τη διοικηση του "δικεφαλου". Η αποφαση των Φιλιππου- Γρανιτσα για απομακρυνση του Τζουροβιτς παρθηκε ουσιαστικα πριν απο τον αγωνα με τον Πανιωνιο, του ανακοινωθηκε ομως την παραμονη της Πρωτοχρονιας. Βγηκε, μαλιστα, και μια ανακοινωση που αναφεροταν σε δηθεν συναινεση του Σερβου να εγκαταλειψει το τιμονι της ΑΕΚ... Τριχες κατσαρες! Ο Τζουροβιτς ηθελε να μεινει στην ΑΕΚ, οπως θελει τωρα να παρει μεχρι τελευταιας δραχμης τα 65 εκατ. δραχμες που προβλεπονται στο συμβολαιο του. Δεν μας το ειπε ξεκαθαρα, παντως ειναι ετοιμος να βγαλει κι αυτος το μαχαιρι του, οποτε... "Δεν ειναι ωρα για δηλωσεις. Ας μιλησω πρωτα με τον κ. Φιλιππου, να μαθει κι αυτος μερικα πραγματα", ειπε χθες ο Τζουροβιτς, υπονοωντας οτι αποτελει εργο Γρανιτσα η απολυση του! Ο κ. Γρανιτσας, δεξι χερι του Φιλιππου σε ολες τις δουλειες του, ειναι αυτος που ανελαβε να βρει τον καινουργιο προπονητη. Το Σαββατο, πριν απο το ματς ΑΕΚ-Πανιωνιου, μιλησε με τον Ευθυμη Κιουμουρτζογλου, αυτος ομως αρνηθηκε να πιασει δουλεια μεσουσης της περιοδου. Επομενος στοχος ο Κωστας Διαμαντοπουλος, που κολακευθηκε απο την προταση της ΑΕΚ αλλα του "ξινισε" το γεγονος οτι η ΑΕΚ θελει προπονητη μονο για 6 μηνες! "Για την αλλη περιοδο δεν σου εγγυουμεθα τιποτα", ειπαν στον "Κιτσο", αυτος, λοιπον, εκανε πισω τη στιγμη που ετοιμαζοταν να δωσει τα χερια με τον Γρανιτσα. Ηταν στη μεση και ο Σπορτιγκ, εδω που τα λεμε... Ο Γρανιτσας εκανε και δευτερη κρουση στον Κιουμουρτζογλου, αλλα πηρε νεα αρνητικη απαντηση. Μοιραια, εχει να διαλεξει πια αναμεσα σε Σπυρο Φωσκολο και Στηβ Γιατζογλου (αυτον θελει και ο Λεφακης, γιατι του χρωσταει λεφτα!), χωρις να αποκλειεται καποια εκπληξη της τελευταιας στιγμης. Ειπαμε, σημασια εχει να δεχτει καποιος να δουλεψει μονο για 6 μηνες. Γιατι η ΑΕΚ πιστευει οτι θα "κλεισει" καλυτερο προπονητη για του χρονου, με τη βοηθεια οπως ακουγεται του Μπαγεβιτς!

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Wednesday, 3 January 1996 - 04:02:01