Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 03)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [01] Υπαρχουν ουσιωδεις διαφορες μεταξυ της διενεξης Ελλαδας-Τουρκιας και του Βοσνιακου η του Μεσανατολικου

  • [02] Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ -- Να τολμησουν

  • [03] ΤΕΧΝΗ -- ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ -- Το βλεμμα του κινηματογραφιστη

  • [04] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- Το ντερμπι των ντερμπι

  • [05] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- Ζηταει νικη - πλεονεκτημα

  • [06] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ

  • [07] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- Ο Ριβερς κατα την αναχωρηση του Ολυμπιακου για την Ιταλια

  • [08] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- "Παλι καλα που χασαμε μολις 3-1"!

  • [09] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Μεχρι τη ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της 20ης Ιανουαριου θα επιδιωξουν να εχουν και τη συμφωνη γνωμη του Ανδρεα με επισκεψεις στελεχων στο "Ωνασειο"

  • [10] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Ολοκληρο το κειμενο της αποφασης του Εκτελεστικου

  • [11] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Ο Κλιντον στελνει τον ειδικο γιατρο για φυσικη κατασταση

  • [12] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Εχουν νεκρωσει τωρα τμηματα των νεφρων

  • [13] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Σαμαρας: Στον Προεδρο η λυση για διεξοδο

  • [14] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Πεθανε ο Θωμας Σιαρας, ψυχη της "Ομονοιας"

  • [15] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Πολιτικες ανακαταταξεις βλεπουν οι Αμερικανοι

  • [16] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Διαφορα

  • [17] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- ΠΑΣΟΚ: Θελει αρετη και τολμη η... ρηξη!

  • [18] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- ΟΤΑΝ οι Σκωτσεζοι κανουν... μελετες, οι Ελληνες κανουν ερωτα και επιβεβαιωνουν τις ερευνες: "Τρεις φορες την εβδομαδα" αναζωογονουν ολο τον οργανισμο

  • [19] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Ο Χρ. Μαρινος στα συνορα του θανατου


  • [01] Υπαρχουν ουσιωδεις διαφορες μεταξυ της διενεξης Ελλαδας-Τουρκιας και του Βοσνιακου η του Μεσανατολικου

    Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

    "Καθοδος Χολμπρουκ": Κινδυνος η ευκαιρια;

    Επειδη "διευθετηθηκαν" προβληματα, οπως το Μεσανατολικο και το Βοσνιακο, μηπως δημιουργουνται προοπτικες για "επιλυση" και των δικων μας "προβληματων;". Ποια ειναι τα δεδομενα; Κατ' αρχας, οι διενεξεις της Μεσης Ανατολης και της Γιουγκοσλαβιας διαφερουν ουσιωδως απο τη διενεξη Ελλαδας - Τουρκιας. Οι κυριαρχοι κρατικοι συντελεστες των δυο αυτων διενεξεων, δηλαδη το Ισραηλ, η Συρια, η Σερβια και η Κροατια, προνοητικα, στο παρελθον, φροντισαν να κατακτησουν ευνοικη θεση στους περιφερειακους συσχετισμους και / η να αποκτησουν ισχυ που σημερα τους επιτρεπει να κανουν τακτικους ελκιγμους, διαπραγματευσεις και συμφωνιες, οι οποιες δεν δημιουργουν κινδυνους για τα ζωτικα τους συμφεροντα.

    Οι "συμφωνιες ειρηνης" ειναι εφικτες επειδη συντρεχουν οι εξης παραγοντες: 1) Παγιωση των τετελεσμενων και εκατερωθεν εσωτερικες διεργασιες που επιτρεπουν επαχθεις συμφωνιες για τους Παλαιστινιους και τους Σερβους της Βοσνιας/ Κραινα. 2) Διακρατικοι συσχετισμοι που επιτρεπουν σταθεροποιηση νεων ισορροπιων και αναδειξη νεων "παικτων". 3) Συμφεροντα που επιτρεπουν τη μετατροπη του "χασαπη Μιλοσεβιτς", του "φασιστα Τουτζμαν", του "τρομοκρατη Αραφατ" και του "δικτατορα Ασατ", σε "περιζητητους ειρηνοποιους". 4) Περιθωρια συμβιβασμων και "κωδικοποιησης τετελεσμενων" που δεν δημιουργουν, κατ' αναγκη, κινδυνο για τα ζωτικα συμφεροντα των κυριαρχων κρατικων συντελεστων.

    Πιο συγκεκριμενα: Στη Μεση Ανατολη οι Παλαιστινιοι υποχρεωθηκαν να υποχωρησουν και να δεχθουν ολα οσα (δικαιως) αρνηθηκαν επι δεκαετιες (με αποτελεσμα να υποθηκευθει, πιθανοτατα εσαει, η εθνικη τους ανεξαρτησια), χωρις αυτο να θιγει αμεσα τα κρατικα συμφεροντα των ηγετων των μεγαλων αραβικων κρατων. Η Συρια - επειδη δεν υποχωρησε στο παρελθον και επειδη ειναι ισχυρη - ισως επανακτησει τα υψωματα του Γκολαν και πιθανοτατα θα θεσει τον Λιβανο υπο τον πληρη ελεγχο της. Στη Βοσνια, μετα τη νικη των Σερβων στο πεδιο της μαχης, με καταλυτη τις -εμφανως προσυμφωνημενες- παρεμβασεις των ΗΠΑ και της Κροατιας που εδραιωνουν τα συμφεροντα της "Σερβιας του Μιλοσεβιτς" και της "Κροατιας του Τουτζμαν" ως ισχυρων περιφερειακων δυναμεων, ξεριζωσαν εκατονταδες χιλιαδες ατομα απο τις πατρογονικες τους εστιες ("εθνικη καθαρση" υπο την... υψηλη εποπτεια ΟΗΕ).

    Η ειδοποιος διαφορα της διενεξης Ελλαδας - Τουρκιας εγκειται στα εξης: Πρωτο, σε καθαρα διμερες επιπεδο το μονο "προβλημα" ειναι οι αναθεωρητικες διεκδικησεις της Αγκυρας. Δευτερο, στο κυπριακο, δεν υπαρχουν περιθωρια διεξοδου προς μια βιωσιμη και πολιτικα παραδεκτη λυση. Εαν σημερα ειμαστε ευαλωτοι στις πιεσεις, ιδιαιτερα ως προς το Κυπριακο, το λαθος ειναι πρωτιστως δικο μας: στο παρελθον δημιουργησαμε στρατηγικη "αχιλλειο πτερνα" επειδη δεν εξισορροπηθηκε η τουρκικη στρατιωτικη παρουσια, επειδη καναμε σημαια μη βιωσιμες "λυσεις" (την ομοσπονδια) και επειδη συνολικα καναμε ασκοπες, αφελεις και ανοητες υποχωρησεις. Συναφως, σε καθε διενεξη, οι "λυσεις" εξαρτωνται οχι απο καποιους σταθερους κανονες, αλλα απο τη θεση ενος εκαστου στους περιφερειακους και παγκοσμιους συσχετισμους. Στο Κυπριακο, απλως, η απρονοησια και η αφελεια του χθες πληρωνεται σημερα.

    Στη δικη μας πλευρα, πολιτικα υπευθυνοι για τη μη υπαρξη, σημερα, παραδεκτης διεξοδου ειναι: 1) Οσοι πιστεψαν πως η Τουρκια θα εδινε στις διαπραγματευσεις αυτα που αποκτησε στον πολεμο. 2) Αυτοι που πρεσβευαν οτι το διεθνες συστημα ειναι ευνομουμενο. 3) Αυτοι που ηλπιζαν οτι ο κατευνασμος και οι διαδικασιες "τυπου Νταβος" βοηθουν την επιλυση των διακρατικων διενεξεων. 4) Αυτοι που δεν γνωριζουν (η προσποιουνται πως δεν γνωριζουν) οτι η στρατιωτικη εξισορροπηση του εχθρου σημαινει αποτροπη πολεμου και οχι καλεσμα "στ' αρματα, στ' αρματα". 5) Αυτοι που εξαρχης επικρινουν τις προσπαθειες βελτιωσης της θεσης μας (και κατ' επεκταση της διαπραγματευτικης μας ισχυος) με το Ενιαιο Αμυντικο Δογμα Κυπρου - Ελλαδας.

    Η πιθανολογουμενη "διερευνητικη παρεμβαση Χολμπρουκ" στο Κυπριακο δεν ειναι πανακεια η - κατ' αναγκη - επικινδυνη. Το πως θα λειτουργησει ο οποιοσδηποτε "διαπραγματευτης Χολμπρουκ" εξαρταται, πρωτιστως, απο τις παραστασεις που εμεις οι ιδιοι θα δημιουργησουμε. Εαν, λογω ολιγωριας η αλλων λογων, πιστεψει οτι υπαρχει ελαστικοτητα και περιθωρια υποχωρησεων, ειναι σχεδον σιγουρο πως θα δεχθουμε αφορητες πιεσεις. Η ορθη τακτικη ειναι νομιζω αυτονοητη: Πρωτο, στο "κεντρικο μετωπο" ειναι κρισιμο να μεταδοθει με αποφασιστικοτητα το μηνυμα οτι, ουσιαστικα, δεν υπαρχουν "διαφορες". Δευτερο, στο Κυπριακο, σχεδον σιγουρα θα ζητησει, στην καλυτερη περιπτωση, να νομιμοποιησουμε (χωρις μαλιστα ανταλλαγματα) τα τετελεσμενα της βιας του 1974 και στη χειροτερη περιπτωση να καταργησουμε (σταδιακα η αμεσα) την Κυπριακη Δημοκρατια (για να δημιουργηθει ενα μεταβατικο πειραματικο μη βιωσιμο κρατιδιο). Ομως, η αποστολη Χολμπρουκ ισως να προσφερει, ταυτοχρονα, χρυση ευκαιρια για ριζικη επανατοποθετηση των ελληνικων θεσεων: επανατοποθετηση της γραμμης μας στη βαση νεων θεσεων που θα αποβλεπουν στη βελτιωση του παροντος στατθς θθο στην Κυπρο και που θα αναιρουν ολες ανεξαιρετως τις προγενεστερες ανοητες και επικινδυνες παγιδευτικες υποχωρησεις μας.

    Τιποτα δεν μας υποχρεωνει να αποδεχομαστε επαχθεις "λυσεις". Εαν οι θεσεις αρχης που παραγουν μια βιωσιμη λυση δεν ειναι αποδεκτες, επιβαλλεται να δοθει αποφασιστικη προειδοποιηση στους Αμερικανους φιλους και συμμαχους, οτι δεν αποδεχομαστε περαιτερω παγιδευση μας. Οι Αμερικανοι απλως επιδιωκουν εξυπηρετηση των δικων τους εθνικων συμφεροντων, τα οποια δεν ειναι εκ προοιμιου αντιθετα με τα δικα μας. Οι σημαντικοτερες εισροες στις διαδικασιες διαμορφωσης και διατυπωσης των θεσεων τους ειναι οι παραστασεις που εχουν για τις δικες μας θεσεις και ικανοτητες. Εαν, για ακομη μια φορα, ανοητως, αφελως και ραγιαδιστικα "αυτοκτονησουμε σημερα απο φοβο μηπως αρρωστησουμε αυριο", και παλιν θα φταιμε εμεις και κανεις αλλος.

    [02] Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ -- Να τολμησουν

    ΕΙΧΕ ΕΥΡΕΙΑ απηχηση η παρεμβαση της "Ε", με την οποια μπηκαν τα πραγματα στη θεση τους, οπως προκυπτει και απο τις χθεσινες αποφασεις του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ, που οδηγουν στην επιλυση του προβληματος της αντικαταστασης του Πρωθυπουργου στις 20 Ιανουαριου.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ πολιτικο. Και οφειλουν να τολμησουν και να δωσουν λυση τα θεσμικα οργανα του ΠΑΣΟΚ, διασφαλιζοντας την ενοτητα του κομματος και τη λειτουργια της κυβερνησης.

    Η ΛΥΣΗ θα δοθει κατα τις αρχες του κοινοβουλευτικου συστηματος και οπως οριζει το Συνταγμα:

    ΚΥΡΙΑΡΧΟ οργανο ειναι το Κοινοβουλιο, το οποιο μπορει με νομο να ρυθμισει την αντικατασταση του Πρωθυπουργου.

    Η ΒΟΥΛΗ μπορει να εκτιμησει την κατασταση του ασθενουντος Πρωθυπουργου και την ικανοτητα του η μη να ασκησει τα καθηκοντα του, κρινοντας τα στοιχεια των ιατρικων εξετασεων, που διδουν σαφη εικονα. Την περιεγραψε, αλλωστε, με δηλωσεις του ο υπουργος Υγειας και προσωπικος γιατρος του Πρωθυπουργου, Δημητρης Κρεμαστινος.

    ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στη Βουλη, για την ψηφιση νομου, την εχει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ, η οποια πρεπει να συγκληθει και να αποφασισει.

    Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Ομαδα ειναι θεσμικο οργανο, που λειτουργει με δημοκρατικες διαδικασιες, οπως ολα τα συλλογικα οργανα. Δεν συγκαλειται, λοιπον, μονον απο τον προεδρο της, αλλα και αυτοσυγκαλειται, εφ' οσον το ζητησει ικανος αριθμος μελων της.

    ΜΠΟΡΕΙ, επομενως, η Κοινοβουλευτικη Ομαδα να συγκληθει, σε συνεννοηση και με τα θεσμικα οργανα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδη το Εκτελεστικο Γραφειο και την Κεντρικη Επιτροπη, ωστε η αποφαση να καλυπτεται και απο το κομμα. Να ειναι αποφαση απολυτης συναινεσης.

    ΑΥΤΗ η απολυτως νομιμη για το κοινοβουλευτικο συστημα διαδικασια οδηγει σε απεμπλοκη και λυνει τον Γορδιο Δεσμο με πολιτικη αποφαση. Και δεν μπορει να την αμφισβητησει κανεις, γιατι δεν εξυπηρετει σκοπιμοτητες, ανταγωνιζομενη συμφεροντα και οποιες αλλες επιδιωξεις.

    ΕΙΝΑΙ διαδικασια διαφανη, που διασφαλιζει την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ, ωστε να εξαντλησει την τετραετια και ανασυγκροτημενο να διεκδικησει την επιτυχια στην προσεχη εκλογικη αναμετρηση.

    ΤΟ ΔΡΟΜΟ γι' αυτη τη διαδικασια ανοιγουν οι αποφασεις του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ. Απομενει, ολα τα οργανα του κομματος να τολμησουν και να αναλαβουν πληρως τις πολιτικες ευθυνες που απαιτουν οι περιστασεις, ωστε το ΠΑΣΟΚ να μην οδηγηθει στη φθορα και σε εσωτερικες αντιπαραθεσεις, με απροβλεπτες συνεπειες.

    [03] ΤΕΧΝΗ -- ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ -- Το βλεμμα του κινηματογραφιστη

    Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

    Το Μεγαλο Βραβειο της κριτικης επιτροπης που απονεμηθηκε στην ταινια "Το βλεμμα του Οδυσσεα" του Θοδωρου Αγγελοπουλου, στο Φεστιβαλ των Κανων του 1995, εστεψε τη μεγαλη, και σημαντικη, σταδιοδρομια ενος Ελληνα δημιουργου, που το εργο του εχει σημαδεψει καθοριστικα την ολη πορεια του ελληνικου κινηματογραφου. Βεβαια, οι Κανες ηταν εδω και χρονια ενας γνωριμος χωρος για τον Αγγελοπουλο. Και συγκεκριμενα απο το 1974, οταν οι "Μερες του '36" ειχαν προβληθει στο "Δεκαπενθημερο των Σκηνοθετων". Εκει ομως που η μεγαλη αξια του Ελληνα δημιουργου αναγνωριστηκε παγκοσμια, ηταν το 1975, με την τριτη ταινια του "Ο θιασος". Οταν ολοι μας, ακομη μουδιασμενοι, βγαιναμε απο την πρωτη προβολη της, στον κινηματογραφο "Σταρ", κι αντικριζαμε το Γερμανο σκηνοθετη Βερνερ Χερτσογκ να πεφτει στα γονατα, μπροστα απο τον Θοδωρο, υψωνοντας τα χερια προς τον ουρανο σ'ενδειξη λατρειας.

    Ξενες εφημεριδες και περιοδικα αρχισαν ν' αφιερωνουν στηλες ολοκληρες στην ταινια, χαρακτηριζοντας την πραγματικη αποκαλυψη - δεν ειναι καθολου παραξενο το οτι, λιγα χρονια αργοτερα, οι Ιταλοι θα συμπεριλαμβαναν την ταινια σ' ενα βιβλιο τους για τις 200 πιο σημαντικες ταινιες στην ιστορια του κινηματογραφου - ενω δεκαδες διευθυντες σημαντικων ξενων φεστιβαλ ζητουσαν να τη συμπεριλαβουν στο προγραμμα τους. Με αποτελεσμα, απο την επομενη κιολας χρονια κι υστερα, τοσο ο διευθυντης του Φεστιβαλ των Κανων οσο και εκεινος της Βενετιας να συναγωνιζονται κυριολεκτικα ποιος πρωτος θα εξασφαλισει για το διαγωνιστικο τμημα του την επομενη ταινια του σκηνοθετη, χωρις καν να την εχει δει.

    Ψαχνοντας την ταυτοτητα του

    Η πορεια του Θοδωρου ηταν απο την αρχη η πορεια ενος δημιουργου που ψαχνει για την ταυτοτητα του. "Ειμαι καποιος που ειμαι εξαιρετικα ευαισθητος στα συμβαινοντα και στην πορεια των πραγματων, της Ιστοριας", μας λεει ο ιδιος. "Δεν λειτουργω ανεξαρτητα για να προβαλλω δικα μου πραγματα. Οι δικες μου ελπιδες, η δικη μου πιστη, η δικη μου απογοητευση προβαλλονται σε σχεση με αυτα που συμβαινουν. Αν κανεις μια διαδρομη σ' ολες τις ταινιες μου, θα δεις οτι αυτες χαρτογραφουν την εξελιξη της ελληνικης κοινωνιας, καθως και των ελπιδων και των απογοητευσεων της, αλλα και μιας διεθνους πορειας πραγματων. Δεν μπορω να φανταστω τον εαυτο μου μονο του μεσα στην Ιστορια, αλλα σε σχεση με καποιον και σε σχεση με καποιους". Αυτη την τοποθετηση, τη συμμετοχη του καλλιτεχνη σ' αυτα που συμβαινουν γυρω του, τη συνανταμε σ' ολες τις ταινιες του Θοδωρου. "Ακομη κι οταν αυτο δεν ειναι αμεσο, δηλωμενο σαν τετοιο, υπαρχει απο κατω, οπως στην ""Αναπαρασταση'', τονιζει ο Αγγελοπουλος. "Δεν ειναι απλως μια ιστορια μεταναστευσης η αν θελεις μια μεταφορα της τραγωδιας του Αισχυλου ""Αγαμεμνων'' στα ηπειρωτικα βουνα, αλλα μια ταινια που σημαδευει τον ελληνικο χωρο σε μια εποχη δικτατοριας, σε μια σκοτεινη εποχη. Απο κει κι επειτα αρχιζει ο ιστορικος κυκλος, που παιρνει το φαινομενο προγευση δικτατοριας και ολα τα γεγονοτα, απο το 1922 και μετα, αυτα που σημαδεψαν την ελληνικη Ιστορια. Στο ""Μεγαλεξαντρο'' εχουμε ουσιαστικα το πρωτο αγγιγμα της αποτυχιας ενος οραματος πολυ πριν σημαδευτουν τα ιστορικα γεγονοτα που ηρθαν μετα. Ενω, μετα το ""Ταξιδι στα Κυθηρα'', η Ιστορια γινεται φοντο κι ερχονται αυτοι που ηταν υποκειμενα της Ιστοριας, αυτοι που διαλυθηκαν, τα κουρελια ενος ονειρου. Ειναι οι τρεις ταινιες, ""η τριλογια της σιωπησ'' (ς.ς.: ""Ταξιδι στα Κυθηρα'', ""Ο μελισσοκομοσ'', ""Τοπιο στην ομιχλη''), και μετα η καινουργια πραγματικοτητα, η πτωση των ιδεων, η αλλαγη, το περασμα σε μια εξωτερικη και μια εσωτερικη εξορια, το θεμα των συνορων, ολα αυτα πανε μαζι με καποια πραγματα που συμβαινουν στον κοσμο".

    Σημειο αμφισβητησης

    Σημερα, ο σκηνοθετης εχει φτασει σ' ενα σημειο αμφισβητησης. Εκει οπου ολα εχουν ανατραπει και ο καλλιτεχνης (στρατευμενος ειτε στην τεχνη του ειτε σε μια ιδεολογια) βρισκεται μπροστα σ' ενα μεγαλο ερωτηματικο. Το τελος του αιωνα ειναι και το τελος μιας συγκεκριμενης ιστορικης αλλα και προσωπικης πορειας. Σημειο οπου και ο ιδιος ο κινηματογραφος βρισκεται σε μια περιοδο μεγαλης κρισης η, εστω, μεταβατικη. Τον προβληματισμο αυτο εκφραζει και ο ιδιος ο Αγγελοπουλος. Οι ελπιδες που διαπερνουσαν την "Αναπαρασταση" και το "Θιασο" εχουν σημερα δωσει τη θεση τους στις αμφιβολιες. "Η εποχη μας ειναι παρα πολυ περιεργη", επιμενει ο Θοδωρος. "Εχει τα χαρακτηριστικα μιας απολυτης συγχυσης, μιας ελλειψης συστηματικης αναφορας. Αρα, χαμενα βλεμματα. Βλεμματα που διασταυρωνονται η βλεμματα που αναζητανε". Μπορει, βεβαια, το βλεμμα του Οδυσσεα να ειναι χαμενο, αλλα το βλεμμα του δημιουργου του, οσο μπορει να κοιταζει μεσα απο το φακο της καμερας, ξερει προς τα που να στραφει και σε τι να εστιαστει. Αυτο ειναι το μεγαλο, αληθινα μοναδικο δωρο του Θοδωρου, που τη χρονια που μας περασε μας αποκαλυφθηκε σ'ολη του την εκταση και ομορφια.

    Ο Θοδωρος Αγγελοπουλος στηνει μια σκηνη για το "Βλεμμα του Οδυσσεα"

    [04] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- Το ντερμπι των ντερμπι

    ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ αλλα και μαρτυρες κατηγοριας οι προεδροι της ΑΕΚ και του ΠΑΟ, στον αθλητικο δικαστη

    Δεν θα ειναι μονο ο Μιχαλης Τροχανας της ΑΕΚ κατηγορουμενος στον αθλητικο δικαστη με μαρτυρα κατηγοριας τον Γιωργο Βαρδινογιαννη του Παναθηνα ικου, αλλα και ο Γιωργος Βαρδινογιαννης κατηγορουμενος, με μαρτυρα κατηγοριας τον Μιχαλη Τροχανα!

    Τα δυο ντερμπι θα γινουν ταυτοχρονα, μεθαυριο Παρασκευη, στις 10 το πρωι στον 5ο οροφο της Παρνασσου 2, στην πλατεια Κλαυθμωνος, με διαιτητη τον αθλητικο δικαστη Ερωτοκριτο Ερωτοκριτου.

    Ο οποιος καλεσε χθες σε απολογια και τον προεδρο του Παναθηναικου, για την ανακοινωση-απαντηση, που ειχε βγαλει η ΠΑΕ εναντιον του προεδρου της ΑΕΚ.

    "Η θριαμβευτικη πορεια του Παναθηναικου στην Ελλαδα και στην Ευρωπη", ελεγε η ανακοινωση, "και η διεθνης αναγνωριση οτι αποτελει μια απο τις μεγαλες δυναμεις του ευρωπαικου ποδοσφαιρου, εχει προκαλεσει πανικο και συγχυση φρενων σε καποιους ουρανοκατεβατους παραγοντες, που ενεσκηψαν σαν ταυροι εν υαλοπωλειω στο ελληνικο ποδοσφαιρο. Μικροι και ασημαντοι προσπαθουν να αποκτησουν οντοτητα και φημη, λασπολογωντας εναντιον του ενδοξοτερου αθλητικου συλλογου της χωρας, την ωρα που στο μεγαλειο του υποκλινονται Ελλαδα και Ευρωπη. Αυτη την ιστορικη στιγμη για το ελληνικο ποδοσφαιρο και τον αξιο πρεσβευτη του διαλεξαν οι δολιοφθορεις του αθληματος, για να αποκαλυψουν τα πιστευω τους... Περαν ολων των αλλων, που μπορει να αποτελουν και αντικειμενο ψυχιατρικης ερευνας, αυτα τα φαινομενα εχουν προφανεις στοχους, εν οψει κρισιμων αγωνων, οι διαιτητες να τρομοκρατουν για ευνοητους λογους".

    Υπενθυμιζεται οτι ο κ. Τροχανας με την ανακοινωση του, η οποια προκαλεσε την παραπανω απαντηση του Παναθηναικου, αποκαλουσε τον κ. Βαρδινογιαννη "αρχινονο του ποδοσφαιρου" και "φασιστα του τοπου".

    Με αλλη αποφαση του ο αθλητικος δικαστης Γιωργος Παπαιωαννου τιμωρησε με εγγραφη επιπληξη τον ΠΑΟΚ για την ανακοινωση με την οποια κατηγορουσε τον τριτο αθλητικο δικαστη Χαρη Γρηγοριου, οτι (δηθεν) συμμετειχε σε συναντηση παραγοντων της Παναχαικης και του Ολυμπιακου για τη μεταγραφη του ποδοσφαιριστη Γεωργατου.

    Βαρδινογιαννης, Τροχανας. Την Παρασκευη θα εχουν το δικο τους ντερμπι στον αθλητικο δικαστη

    [05] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- Ζηταει νικη - πλεονεκτημα

    ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ Ολυμπιακου στο Τρεβιζο (βιντεο 10.30 μ.μ., ΑΝΤ-1) με την Μπενετον

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Μετα την κρυαδα του ποδοσφαιρου, η σκυταλη περναει στον... καλο Ολυμπιακο. Λετε να τα καταφερει και στο Τρεβιζο; Αν γυρισει απο τη Βενετια θριαμβευτης, θα πρεπει σιγα- σιγα να ξεκινησει μαθηματα γαλλικων...

    Εξηγουμαστε, για να μην παρεξηγουμαστε: μια νικη επι της Μπενετον φερνει τον Ολυμπιακο (πολυ) μπροστα απο τους Ιταλους, στα ισα με τους Ρωσους της ΤΣΣΚΑ και παντως τον βαζει για τα καλα μεσα στο διδυμο της κορυφης. Ο εστι μεθερμηνευομενον, πλεονεκτημα εδρας στα προημιτελικα. Οποιος θελει τοτε, ας κοπιασει στο Φαληρο.

    Αν οι πρωταθλητες κερδιζουν αποψε στο Παλαβερντε (τζαμπολ στις 9.30 μ.μ., βιντεο απο τον ΑΝΤ-1 μια ωρα αργοτερα), φτανουν στο 6-2, με τη Μπενετον στο 5-3 και με προβαδισμα εναντι αυτης στην πιθανη ισοβαθμια. Θα πρεπει, δηλαδη, οι Ιταλοι να κανουν δυο νικες περισσοτερες απο τα παιδια του Ιωαννιδη αν θελουν να τα προσπερασουν ξανα. Σε εξι αγωνιστικες. Γινεται; Πολυ δυσκολα. Ο Ολυμπιακος εχει ακομα ΤΣΣΚΑ, Αντιμπ, Λεβερκουζεν μεσα, Ουλκερ, Μαλαγα και Ηρακλη εξω. Να 'τος, λοιπον, ο δρομος για το Παρισι! Περναει απο τα περιχωρα της Βενετιας, απο την πολη του Λουτσιανο Μπενετον...

    Ο Ιωαννιδης δηλωνει οτι "ειναι ακομα νωρις να μιλαμε για θεσεις", αλλα και τι θελατε να πει; Οτι το ματς ειναι ζωης και θανατου; Θα φορτωνε τους νεαρους παικτες του με αγχος και θα γεμιζε την μπαλα με μολυβι. Παραδεχθηκε παντως ο "ξανθος", οτι μια νικη θα φερει την ομαδα του σε θεση ισχυος. "Απο εμας εξαρταται η τυχη μας", ελεγε και ξαναλεγε χθες.

    Ε, οχι οτι ειναι κανενας αστειος αντιπαλος η (κυπελλουχος Ευρωπης και διολου αδιαφορη) Μπενετον.

    Κατ' αρχην, εχει τεσσερις συνεχομενες νικες, τις δυο σε εδρες καυτες: Μαλαγα, Ιβανωφειο. Δευτερον, ειναι πληρης, απεναντι σε εναν Ολυμπιακο εκτακτου αναγκης. Και τριτον, παιζει στην εδρα της, οπου ενιοτε πεφτουν κερματα και αναπτηρες! Στο προπερσινο 79-73 των "ερυθρολευκων", το καταπρασινο Παλαβερντε ηταν ζουγκλα. Και φετος, παραμενει αλωβητο (3-0). Ρωτηστε και την ΤΣΣΚΑ, που εφυγε απο κει με το απιστευτο 97-121 στις πλατες της...

    "Χρειαζομαστε και τη βοηθεια της τυχης για να νικησουμε", ομολογησε ο Παναγιωτης Φασουλας. Ο ψηλος αισθανεται ανακουφιση απο την επιστροφη του Ταρλατς, αφου ο Γιουγκοσλαβος Ρεμπρατσα ειναι ζορικος αντιπαλος. Στον αγωνα του πρωτου γυρου στο ΣΕΦ (83-72), ο "Τακι" ειχε βαλει 24 ποντους στον παλιο του φιλο. Θα παταει γερα στα ποδια του κι αποψε;

    "Το κλειδι", πιστευει ο Ριβερς, "ειναι να υπαγορευσουμε εμεις τον ρυθμο του αγωνα. Τοτε ειναι που φτανουμε στο μαξιμουμ την αποδοση μας. Η Μπενετον φανταζει απειλητικη, αλλα δεν προκειται να μας αιφνιδιασει. Τους θυμομαστε καλα, απο τον αγωνα του Φαληρου". Ο Ντειβιντ θα φυγει μετα το ματς κατ' ευθειαν για τις ΗΠΑ, οπου θα μεινει μια βδομαδα διπλα στον αρρωστο πατερα του. Αν στο Τρεβιζο ο κοντοπιθαρος Αμερικανος συνεχισει τα θαυματα (25,7 ποντους εχει μεσον ορο στην Ευρωπη), ο αηττητος χωρις Μπερι Ολυμπιακος θα κανει ποδαρικο με το δεξι.

    Αλλιως, θα τρεχει ως την υστατη ωρα...

    [06] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ

    Μια εντολη που δεν ακολουθηθηκε, ειναι το θεμα στον ΠΑΟΚ μετα την ηττα απο τη Ζρινιεβατς στην Κροατια. Την εδωσε ο Λουκαιτς για να γινει φαουλ απο τον Πρελεβιτς στον Μπιουφορντ, στα 20 τελευταια δευτερολεπτα του αγωνα κι ενω το σκορ τοτε ηταν ισοπαλο.

    "Ναι, μιλησα για φαουλ. Το φωναξα οσο πιο δυνατα μπορουσα", λεει ο Λουκαιτς και ο Πρελεβιτς που ηταν αποδεκτης της εντολης τονιζει:

    Τ' ακουσα αλλα δεν εμενε λογικος χρονος σε μας για επιθεση. Κι αν ο Μπιουφορντ δεν επιχειρουσε αυτο το παρατολμο τριποντο, τοτε θα πηγαιναμε παραταση.

    Στον ΠΑΟΚ, τωρα, σκεπτονται την επομενη μερα. Τον αγωνα με την Ολυμπια στη Λιουμπλιανα. Ειναι ο αγωνας απο τον οποιο περνα η προκριση. Με ηττα, ο ΠΑΟΚ μενει εκτος.

    [07] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- Ο Ριβερς κατα την αναχωρηση του Ολυμπιακου για την Ιταλια

    Του ΑΛ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ...Ιλια Ιβιτς-ΑΕΚ 1-3. Ο ανθρωπος-ορχηστρα του Ολυμπιακου, κοντρα σε ομαδα- ορχηστρα. Ενας εναντιον ολων. Ο Σερβος, στην καλυτερη εμφανιση του απο τοτε που τα χαρισματικα ποδια του πατησαν στην Ελλαδα, δοκιμασε να τα βαλει με το "μοντελο" του συμπατριωτη του Ντουσαν Μπαγεβιτς. Ε, οχι! Ακομη και η παντελως απροβλεπτη μπαλα, αυτη που σε παει Παραδεισο-Κολαση πιο μαεστρικα κι απο την... τραπουλα, δεν γινοταν, χθες να "διαστρεψει" καθε γραπτο κι αγραφο κανονα του ποδοσφαιρου. Κι ας της φερθηκε ο τυπος τρυφερα, σαν... Καζανοβας του σπορ! Οι αντιπαλοι μνηστηρες ηταν -κι εκεινοι- αξιοι. Ηταν και περισσοτεροι. Συγκροτουσαν, το κυριοτερο, συνολο-προτυπο κοντα στα (υψηλα) διεθνη στανταρντ. Σαβεβσκι, Μπατιστα, Κετσπαγια, Κωστης. Και Κασαπης. Και Ατματσιδης. Και Τσαρτας. Και Μανωλας...

    Αυτο, αραγε, να εννοουσε ο Αλεξης Αλεξανδρης, οταν δηλωνε πως ο Διαμαντοπουλος ειναι καλος προπονητης, αλλα ο "Ντουσκο" ο... νουμερο ενα; Ο,τι κι αν ειχε κατα νου ο... αποδιοπομπαιος των "ερυθρολευκων", η πραγματικοτητα ειναι πως ο κοουτς της "Ενωσης" εβαλε μυαλο και φαντασια σε πληρη λειτουργια, προβληματιστηκε, ανησυχησε, δοκιμασε πραγματα, εκανε τις πρωτες κινησεις (οπως στο σκακι οποιος παιζει με τα λευκα...), παρεσυρε το συναδελφο του σε απεγνωσμενη προσπαθεια να τον παρακολουθησει. Σε αγκομαχητο παγκου...

    ΕΜΠΝΕΥΣΗ

    Τι σκαρφιστηκε ο Μπαγεβιτς, πιθανοτατα σε συνεργασια με τον πολυτιμο φιλο του Πετρο Ραβουση, αποντων των Σαμπανατζοβιτς, Μαλαδενη; Σχημα 4-3-3, με την κλασικη διαταξη στην αμυνα, τους Σαβεβσκι-Βλαχο- Κετσπαγια τριαδα στα χαφ, και μπροστα τον Μπατιστα, με εξτρεμ αριστερα τον Κωστη και δεξια (ναι, δεξια!) τον Τσαρτα.

    Τι πετυχε; Μολονοτι φαινοταν πως η φιλοξενουμενη "εκδηλωνοταν" απο τα ακρα, κατα βαση απο αριστερα, στην πραξη δημιουργηθηκαν αχανεις χωροι στην "καρδια" του τερεν κι εκει στηθηκε το μεγαλο παρτι. Με φρενηρεις κουρσες στους ακαλυπτους διαδρομους. Ο Αμανατιδης δεν προλαβαινε το Γεωργιανο ουτε με τα... χερια, ο Σαπανης αποδειχθηκε "παιχνιδακι" για το δαιμονιο Σκοπιανο, απο τον Γκωνια δεν προσμενεις ν' αναχαιτισει τον Βλαχο, τα "τρεχαντηρια" (Πασσαλης, Μαρινακης) ελειπαν. Συνεπεια; Παρε το ενα (0-1 Μπατιστα στο 21 ), παρε και το αλλο (0-2 Κωστης στο 27 ). Αιχμαλωσια!.

    Ο τιμωρημενος "γηπεδουχος" επιφυλασσε πενιχρη απαντηση σε τουτο το οργιο ταχυτητας και τεχνικης. Ουσιαστικα το μονο που διεθετε ηταν οι ωραιες "αλητειες" του Ιβιτς, ο οποιος βρηκε -βουτυρο στο ψωμι- χωρο, διχως "κολλητο" φρουρο να τον καιει με την ανασα και να τον πιανει απο τη φανελα σε καθε βημα, εφτιαξε καταστασεις, απειλησε. Κι ας του 'χωσε ο Μανωλας εκεινο το τακλιν στο 19 , που "εβαλε" τον κυρ Σταυρο (στο πνευμα Σιδερη;) μεσα στον αγωνιστικο χωρο, διαμαρτυρομενο στο διαιτητη...

    ΘΟΛΟΥΡΑ

    Ο κοουτς του Ολυμπιακου απο τοτε (0-0 ακομη...) ηταν πασιφανες πως δεν μπορουσε να βαστηξει το μυαλο καθαρο. Κι αφου μεσολαβησαν τα δυο γκολ, οταν πλεον ολοι περιμεναν ρισκο (οτι θα 'βγαζε τον Αμανατιδη, επι παραδειγματι, και... γαια πυρι μιχθητω!), επελεξε ν' αντικαταστησει τον - οντως "ασυνδετο" με τους προωθημενους - Γκωνια. Με ποιον; Με το "βαρυτερο" καραπιαλη! Αλλαγη για την αλλαγη. Στο 37 . Να φοβηθηκε, λετε, το διασυρμο "μπροστα στα ματια του" μετα το 0-3 του Μπατιστα στο 47;

    Την "αληθινη", παντως, αλλαγη την εκανε πια στο 65 , με τον Γεωργατο αντι του Αμανατιδη, αμεσως μετα το πεναλτι-γκολ ("δωρακι" του Βελλιου) του Ιβιτς, το 1-3 στο 64 . Η νικητρια ειχε βγει απο τα νερα της με τον τραυματισμο του Κασαπη (αποσυρθηκε στην αναπαυλα) και την αποβολη -δυο κιτρινες- του "πατερουλη" των μετοπισθεν Μανωλα (53 ). Η ΑΕΚ, αναποφευκτα, συμμαζευτηκε πισω απο τη σεντρα, ποσο μαλλον μετα και την αποβολη- καρμπον του Κωστενογλου (74 ), παντοτε ομως νοικοκυρεμενα (και με ψυχραιμη καθοδηγηση "απ' εξω"). Οταν εμειναν δεκα, ο Κωστενογλου λιμπερο και τρεις μαν του μαν (Βλαχος, Καραγιαννης, Παυλοπουλος). Με εννεα πηγε "τελευταιος" στην οπισθοφυλακη ο Παυλοπουλος, εξ ου και η "απελευθερωση" του Γιουσκοβιακ, που τρεις φορες βρεθηκε φατσα με το 2-3, αλλα αστοχησε...

    Αφηστε που λιγο ηθελε το 1-3 να γινει 1-4, με το "μαγικο" του Μπατιστα στο 87. Ο Ντανιελ μας εδωσε την εντυπωση πως δεν χορταινε να σερβιρει τα πιατα της εκδικησης...

    Με κιτρινη καρτα παρατηρηθηκαν οι Βλαχος, Κρεμενλιεφ, Καλατζης, Ιβιτς.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Στρακοσα, Κρεμενλιεφ, Καλατζης, Καραταλδης, Σκαρταδος, Νταμπιζας, Αμανατιδης (65 Γεωργατος), Σαπανης, Γιουσκοβιακ, Γκωνιας (37 Καραπιαλης), Ιβιτς.

    ΑΕΚ: Ατματσιδης, Μπορμποκης, Κωστενογλου, Μανωλας, Βλαχος, Κωστης (55 Παυλοπουλος), Κετσπαγια, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Τσαρτας (74 Κοπιτσης), Κασαπης (46 Καραγιαννης).

    [08] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -- "Παλι καλα που χασαμε μολις 3-1"!

    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ δεχθηκε τα παραπονα των οπαδων του Ολυμπιακου - Κινδυνος για Διαμαντοπουλο - Εφυγε στο 3-0 ο Κοκκαλης απο το γηπεδο

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    "Ρε Γιωργο, κανε κατι. Δεν παει αλλο αυτη η ιστορια. Τετοιος διασυρμος δεν ξαναγινε. Κοψε κεφαλια μπας και δουμε καμια ασπρη μερα".

    Το (ευγενικο) παραπονο των οπαδων του Ολυμπιακου προς το γενικο αρχηγο της ομαδας Γιωργο Σιδερη, αμεσως μετα το τελος του χθεσινου αγωνα, δεν αφηνε καμια αμφιβολια για το δικιο τους.

    Ο "Φοντακας" ακουσε υπομονετικα τις διαμαρτυριες τους και καποια στιγμη δεν αντεξε:

    "Παλι καλα να λετε που χασαμε με 3-1. Πρεπει να 'μαστε και ευχαριστημενοι με την εμφανιση που καναμε".

    Αξιζει ν' αναφερουμε μερικα αποσπασματα απο το διαλογο Σιδερη-οπαδων.

    "Ειμαι μονο 20 μερες στην ομαδα. Θα ψαξω να βρω τη ριζα του κακου να 'στε σιγουροι. Μεσα στον Ολυμπιακο υπαρχει η αρρωστια, οχι μεσα στην ομαδα. Μη μου ζητατε ομως τωρα να μιλησω".

    Διωξ' τους ολους. Εκαναν τον Ολυμπιακο Λιβαδεια.

    "Τι να κανω; Να διωξω το συμβουλιο;

    Τα νευρα ειναι κακος συμβουλος. Κι εχω παιχνιδι την Κυριακη που πρεπει να κερδισω. Οι παικτες εχουν φιλοτιμο, θελουν να βοηθησουν, αλλα υπαρχει σοβαρο ψυχολογικο προβλημα. Ξερετε οτι φοβουνται να παιξουν στο Καρα ισκακη; Κανεις δεν τους προετοιμασε ψυχολογικα οταν ηρθαν στον Ολυμπιακο ποιας ομαδας τη φανελα θα φορεσουν".

    Ο Διαμαντοπουλος παιζει με εφτα αμυντικους. Η μπαλα δεν παιζεται πλεον οπως στην εποχη σου, μονο με τσαμπουκα και ηρωισμο. Θελει και τεχνικη, "Τα τελευταια 3 χρονια εχουμε αλλαξει 18 προπονητες. Μηπως λοιπον δεν βρισκεται εκει το προβλημα;"

    Εσυ στην εποχη σου τους επαιρνες ολους αμπαριζα, ρε Γιωργο. Παιζαμε επιθετικα τοτε. Οι αντιπαλοι μαρκαραν εμας, οχι εμεις τους αντιπαλους.

    Να γυρισει πισω ο Χατζιδης. Ειδατε τον Μπατιστα; Σε μας ηταν ..."αχρηστος".

    Να φυγει ο Κρεμενλιεφ. Τι τον εφεραν αυτον εδω;

    "Δεν χρειαζεται να λεμε ονοματα. Ο Γιουσκοβιακ βγηκε καλυτερος παικτης στην Πολωνια και σημερα ειδατε τι γκολ εχασε. Μας δημιουργουν προβληματα. Εδω οι εφημεριδες εγραψαν παραμονες του ντερμπι κατι που ειχε γινει πριν απο 15 μερες. Υπαρχουν διαρροες. Σε ορισμενες περιπτωσεις εγω αλλα λεω κι αλλα γραφουν".

    Στ' αποδυτηρια κατεβηκε στο ημιχρονο ο Σωκρατης Κοκκαλης, ο οποιος, συμφωνα με πληροφοριες, εφυγε απο το ΟΑΚΑ μετα το 3-0!

    Πολλοι ειναι εκεινοι που υποστηριζουν οτι η θεση του Διαμαντοπουλου, μετα το χθεσινο πατατρακ, ειναι ιδιαιτερα επισφαλης. Επισημως παντως ουδεν ειπωθηκε η ...ακουστηκε.

    Παντως αν χασει τα αμεσως επομενα 24ωρα τη δουλεια του ο Διαμαντοπουλος θα ειναι ο τριτος προπονητης του Ολυμπιακου που απολυεται πριν η υστερα απο αγωνα με τον Εδεσσα ικο!

    Ο Μπλαχιν εφυγε υστερα απο την ισοπαλια (1-1) με τους Εδεσσαιους μεσα στο Καρα ισκακη, το 1991, ο Πετροβιτς πριν απο το 2-0 της Εδεσσας το 1993 και ο Αλεφαντος πριν απο το 1-1 του αγωνα Πρωταθληματος, που ειχε γινει το 1994 στην Εδεσσα!

    Για το χθεσινο ματς ο Διαμαντοπουλος ειπε δυο-τρια λογια ολα κι ολα:

    "Δεν μπηκαμε οπως επρεπε κι οπως ειχαμε πει στο παιχνιδι, συντηρητικα δηλαδη. Δεχτηκαμε γκολ απο δικα μας λαθη. Στο 3ο γκολ κριθηκε το παιχνιδι. Στο τελος παντως μας δοθηκε η ευκαιρια να ισοφαρισουμε, αλλα ημασταν μακρια απο το γκολ. Μεριδιο εχουν ολοι και στις νικες και στις ηττες. Ειναι ανατρεψιμο το σκορ του σημερινου αγωνα".

    Ο Ιλια Ιβιτς συμπληρωσε 3 κιτρινες καρτες και δεν θα παιξει την Κυριακη στην Εδεσσα.

    Κοπηκαν 27.545 εισιτηρια και εισπραχθηκαν 41.382.800 δρχ.

    [09] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Μεχρι τη ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της 20ης Ιανουαριου θα επιδιωξουν να εχουν και τη συμφωνη γνωμη του Ανδρεα με επισκεψεις στελεχων στο "Ωνασειο"

    Οριστικη λυση στο προβλημα της αντικαταστασης του Α. Παπανδρεου αποφασισε να εισηγηθει το Ε.Γ. στη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης στις 20 Ιανουαριου, δρομολογωντας κατ' αυτον τον τροπο τις εξελιξεις για την αναδειξη του νεου πρωθυπουργου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα.

    Υστερα απο μακροτατη συνεδριαση επτα και πλεον ωρων το Ε.Γ. προχωρησε χθες σε μια αποφαση που επιδιωκει να ανταποκριθει στην "ευλογη αξιωση της κοινης γνωμης για αμεσες και καθαρες λυσεις", λαμβανοντας υπ' οψιν και τις αποψεις της Κοινοβουλευτικης Ομαδας για την αναγκη αντικαταστασης του Πρωθυπουργου στο αμεσο μελλον, ισως και μεχρι το τελος αυτου του μηνα.

    Συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, η συντριπτικη πλειοψηφια των μελων του Εκτελεστικου Γραφειου, πλην ολιγων εξαιρεσεων, ταχθηκε υπερ της αποψης οτι η Κεντρικη Επιτροπη της 20ης Ιανουαριου θα δρομολογησει τις οριστικες εξελιξεις για την αντικατασταση του Πρωθυπουργου.

    Μεσα σ' αυτο το διαστημα το Ε.Γ. (με πολλες δυσκολιες και επιφυλαξεις) αποφασισε να εξαντληθουν ολα τα περιθωρια που υπαρχουν, ωστε να επιχειρησουν να συζητησουν το προβλημα με τον Α. Παπανδρεου ευελπιστωντας οτι τελικως θα εχουν τη συμφωνη γνωμη και του ιδιου για την αντικατασταση του.

    Το "μεγαλο βασανο"

    Το θεμα αυτο, συμφωνα με τις ιδιες πηγες, αποτελεσε το "μεγαλο βασανο" της χθεσινης μαραθωνιας συνεδριασης του Ε.Γ., αν και με κοινη συναινεση αποφασιστηκε να μην περιληφθει στην αποφαση καμμια απο τις κινησεις που αναμενονται να γινουν το αμεσως προσεχες διαστημα πριν, βεβαιως, απο τη συνεδριαση της 20ης Ιανουαριου.

    Οι αρχικες εισηγησεις να επισκεφθει τον Α. Παπανδρεου συγκεκριμενη αντιπροσωπεια των μελων του Ε.Γ. για να συζητησουν μαζι του το προβλημα της αντικαταστασης του εδωσαν τελικως τη θεση τους στην πιο "ελαστικη" αποφαση να υπαρξουν ατυπες, κατα μονας η κατα μικρες ομαδες, επισκεψεις μελων του Ε.Γ. στον Πρωθυπουργο, με αιτημα να διευκολυνει ο ιδιος ο Α. Παπανδρεου τις εξελιξεις στο κομμα και την κυβερνηση με την παραιτηση του.

    Αν αρνηθει

    Κατα τη χθεσινη συνεδριαση εξεταστηκε σοβαρως το ενδεχομενο ειτε να μη γινει δυνατη η συναντηση με τον Α. Παπανδρεου, ειτε να συναντησουν την αρνηση του Πρωθυπουργου να απομακρυνθει απο τα καθηκοντα του. Σε μια τετοια περιπτωση, συμφωνα με τις ιδιες παντα πηγες, το Ε.Γ., με βαση τη χθεσινη αποφαση του, οφειλει να φερει το θεμα στην Κεντρικη Επιτροπη η οποια και θα διαπιστωσει και θα επιβεβαιωσει την αδυναμια του Πρωθυπουργου να ασκησει τα πρωθυπουργικα του καθηκοντα και θα προωθησει τις διαδικασιες για την εκλογη του νεου Πρωθυπουργου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, συμφωνα με το Συνταγμα.

    Θεωρειται πιθανον ολη αυτη η κινηση να περιστραφει γυρω απο την κατοχυρωση απο την Κ.Ε. και στη συνεχεια απο την Κ.Ο. της "διασταλτικης ερμηνειας" του ρηματος "εκλειπω", ωστε να γινει δυνατη η εκλογη νεου Πρωθυπουργου ζωντος του Α. Παπανδρεου.

    Ειναι προφανες ομως οτι, ενω το Ε.Γ. επιχειρει πλεον να προχωρησει με προσεκτικα βηματα στην αρση του αδιεξοδου μαζι με την Κ.Ο. και οχι σε αντιπαραθεση μαζι της, εντουτοις παρουσιαζεται ενα εμφανες κενο σε ο,τι αφορα τον εντοπισμο του στελεχους εκεινου που θα συγκεντρωσει την πλειοψηφια των προτιμησεων των μελων της Κ.Ε. και της Κ.Ο. για να εκλεγει ως ο επομενος πρωθυπουργος.

    Η χθεσινη συνεδριαση του Ε.Γ. στηριχθηκε στην αρχικη εισηγηση του Ευαγγ. Βενιζελου και ειναι χαρακτηριστικο οτι η τελικη ανακοινωση του Ε.Γ. ειναι σχεδον αυτουσια με την εισηγηση του υπουργου Μεταφορων, εκτος απο επιμαχα σημεια που αφορουν τις ενεργειες που πιθανοτατα θα γινουν στο αμεσο διαστημα, ωστε στις 20 Ιανουαριου να δρομολογηθουν οι διαδικασιες αντικαταστασης.

    [10] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Ολοκληρο το κειμενο της αποφασης του Εκτελεστικου

    ΤΟ Ε.Γ. με τη χθεσινη αποφαση του διαπιστωνει το "οξυ πολιτικο προβλημα" απο την παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου και δεσμευεται οτι η "Συνοδος της Κ.Ε. στις 20 Ιανουαριου θα δρομολογησει την οριστικη λυση στο πολιτικο προβλημα...".

    Τονιζει ακομα οτι η αρμοδιοτητα της Κοινοβουλευτικης Ομαδας που προβλεπεται απο το αρθρο 38 του Συνταγματος για την εκλογη του Πρωθυπουργου "ειναι αναμφισβητητη και συγκεκριμενη".

    Εμμενει, ομως, οτι για την εφαρμογη του αρθρου 38 δεν αρκει μονο "η βουληση και η αποφαση" της πλειοψηφιας της Κ.Ο. αλλα "...να εχει διαμορφωθει ευρυτατη συναινεση, κοινη πεποιθηση των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ". Σημειωνεται ακομα οτι η λυση που θα δοθει θα πρεπει να συναδει με τις αξιωσεις της κοινης γνωμης, με το Συνταγμα και να υπηρετει την ενοτητα και προοπτικη του ΠΑΣΟΚ. Η αποφαση του Ε.Γ. εχει ως εξης:

    1. Η ασθενεια του Πρωθυπουργου και η παρατεταμενη απουσια του απο την ασκηση των καθηκοντων του ειναι προφανες οτι εχει προκαλεσει οξυ πολιτικο προβλημα. Η αντιμετωπιση του εξαρταται κατα βαση απο το ιδιο το ΠΑΣΟΚ. Απο την ικανοτητα του να μην αναλωθει σε εσωστρεφεια, αλλα να ασχοληθει με τα ουσιαστικα ζητηματα της διακυβερνησης του τοπου, στο πλαισιο της εντολης που του εχει αναθεσει ο ελληνικος λαος. Επαναλαμβανουμε για μια ακομα φορα οτι η ολοκληρωση της τετραετιας ειναι απαιτηση του λαου και το ΠΑΣΟΚ ενωμενο θα ανταποκριθει σ' αυτη.

    Η λειτουργια της κυβερνησης και της Κοινοβουλευτικης Ομαδας κατα την περιοδο αυτη, με κορυφωση τη συζητηση και την ψηφιση του προ υπολογισμου, δειχνει - παρα τις εντυπωσεις που ορισμενες φορες προκαλουνται - οτι το δυναμικο του ΠΑΣΟΚ κινειται στο επιπεδο που επιβαλλει η ευθυνη του.

    Ολες οι πολιτικες αποφασεις και πρωτοβουλιες που πρεπει να αναληφθουν, αναλαμβανονται. Αναμενουμε την προταση μομφης που εξηγγειλε η ΝΔ. Στις προκλησεις της θα απανησει για μια ακομα φορα η Κοινοβουλευτικη πλειοψηφια του ΠΑΣΟΚ. Η "ανταρσια" κατα της νομιμοτητας που κηρυξε η αξιωματικη αντιπολιτευση, δεν εχει θεσμικη σοβαροτητα και πολυ περισσοτερο πολιτικη προοπτικη. Προκειται για μικροκομματικο χειρισμο που προσβαλλει το κοινοβουλευτικο πολιτευμα.

    2. Η αναπληρωση του Πρωθυπουργου γινεται οπως προβλεπει το Συνταγμα και ο Νομος περι Υπουργικου Συμβουλιου. Η αναπληρωση ειναι βεβαια απο τη φυση της προσωρινη. Η διαρκεια της συνδεεται και με τα πραγματικα δεδομενα της μαχης ζωης που δινει ο Πρωθυπουργος και βρισκεται ακομα σε εξελιξη.

    3. Στο πλαισιο αυτο ιδιαιτερη ειναι η ευθυνη που εχουν οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, οι οποιοι στηριζουν την κυβερνηση και την κυβερνητικη πολιτικη.

    Η αρμοδιοτητα της Κ.Ο., που προβλεπεται απο το αρθρο 38 παρ. 2 του Συνταγματος για την εκλογη Πρωθυπουργου, ειναι αναμφισβητητη και συγκεκριμενη.

    Γνωριζουμε πολυ καλα οτι η κοινη γνωμη απαιτει αμεσες και απλες λυσεις. Καθηκον των αρμοδιων οργανων ειναι να ενημερωσουν τον ελληνικο λαο για ολα τα πολιτικα δεδομενα, για το συνταγματικο πλαισιο που ισχυει και για ολα τα στοιχεια που πρεπει να σταθμιστουν. Οχι για το καλο του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης, αλλα για το καλο του τοπου, που θελει ουσιαστικη πολιτικη σταθεροτητα.

    Μια υπευθυνη λυση πρεπει συνεπως να σταθμιζει και να συνθετει τρεις παραμετρους:

    Πρωτον, τις αναγκες του τοπου και την ευλογη αξιωση της κοινης γνωμης για αμεσες και καθαρες λυσεις που σεβονται τη δημοκρατικη αρχη και το κοινοβουλευτικο συστημα.

    Δευτερον, το Συνταγμα της χωρας που ερμηνευεται και εφαρμοζεται οχι μονο με βαση τα δεδομενα της συγκεκριμενης περιστασης, αλλα και το μελλον.

    Τριτον, την ενοτητα και την προοπτικη του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικης του πλειοψηφιας.

    Η αποφαση εφαρμογης του αρθρου 38 παρ. 2 του Συνταγματος δεν ειναι μια συνηθισμενη και απλη διαδικασια. Για να γινει κατι τετοιο δεν αρκει η βουληση και η αποφαση της πλειοψηφιας -ακομη και της μεγαλης- της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Πρεπει γυρω απο τη συνδρομη των προ υποθεσεων, που απαιτει το Συνταγμα, να εχει διαμορφωθει ευρυτατη συναινεση, κοινη πεποιθηση των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ.

    Η συνοχη του ΠΑΣΟΚ δεν ειναι ενα εσωτερικο του προβλημα. Ειναι συνυφασμενη με την πολιτικη, κοινωνικη και οικονομικη σταθεροτητα, καθως το ΠΑΣΟΚ δεν ειναι απλως το κομμα της κοινοβουλευτικης πλειοψηφιας, αλλα και ενας απο τους βασικους παραγοντες της ιδιας της λειτουργιας του πολιτευματος.

    4. Το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ εκφραζει για μια ακομα φορα τις θερμες ευχαριστιες και τη βαθια του εκτιμηση στους θεραποντες ιατρους του Πρωθυπουργου και στα μελη του Ιατρικου Συμβουλιου. Θελει να τους διαβεβαιωσει οτι σε καμια περιπτωση δεν μεταφερονται στους ωμους τους πολιτικες ευθυνες και συνταγματικες αρμοδιοτητες που ανηκουν σε πολιτικα οργανα και πολιτικα προσωπα.

    5. Με βαση αυτες τις σκεψεις το Ε.Γ. της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ αποφασιζει:

    α. Η Συνοδος της Κ.Ε., που θα γινει στις 20 Ιανουαριου, θα δρομολογησει την οριστικη λυση στο πολιτικο προβλημα που προεκυψε απο την παρατεινομενη ασθενεια του Πρωθυπουργου.

    β. Η ιδια Συνοδος θα αποφασισει για τη διεξαγωγη του Συνεδριου.

    γ. Ειναι αυτονοητο οτι η Κ.Ο. εχει το δικο της αυτονομο, συνταγματικα κατοχυρωμενο ρολο. Σε συνεργασια του Ε.Γ. με το προεδρειο της θα καθοριστει η ημερομηνια συνεδριασης της Κ.Ο.

    δ. Σ' αυτο το διαστημα, για τη διασφαλιση της συντεταγμενης πορειας, το Ε.Γ. θα εχει συστηματικη επικοινωνια και συνεργασια με τα κορυφαια στελεχη και τους βουλευτες του Κινηματος.

    [11] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Ο Κλιντον στελνει τον ειδικο γιατρο για φυσικη κατασταση

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ του Μπιλ Κλιντον ειναι ο Αμερικανος γιατρος που αναμενοταν απο χθες στο "Ωνασειο", οπως αναφερουν εγκυρες πληροφοριες μας. Ο συγκεκριμενος γιατρος -ειναι φυσιατρος και θεωρειται κορυφη στον κοσμο στο ειδος του- ερχεται μετα απο προταση-προσκληση του Λευκου Οικου, για να βοηθησει τον Ανδρεα Παπανδρεου στη σταδιακη αποκατασταση της κακης φυσικης του καταστασης, η οποια οφειλεται στο γεγονος οτι ηδη εχει συμπληρωσει 47 ημερες νοσηλειας στην εντατικη.

    Ειναι χαρακτηριστικο μαλιστα οτι λογω αυτης της κακης φυσικης του καταστασης, ο Πρωθυπουργος ελαχιστες ωρες μεχρι στιγμης εχει καθησει σε καροτσακι και φυσικα δεν μπορει να κανει βηματα ουτε υποβασταζομενος, παρα τις σχετικες πληροφοριες που αφηνονται να διαρρεουν απο το πρωθυπουργικο περιβαλλον.

    Θυμαστε την προσκληση;

    Πιο συγκεκριμενα, ο ερχομος του Αμερικανου γιατρου ξεκινησε απο την προσκληση που ηρθε στην οικογενεια του Ανδρεα Παπανδρεου μεσω της αμερικανικης πρεσβειας στην Αθηνα, την περασμενη εβδομαδα. Στην προσκληση εκεινη εκφραζοταν η θερμη επιθυμια του προεδρου των Ηνωμενων Πολιτειων να βοηθησει με οποιον τροπο κριθει αναγκαιο τον Ανδρεα Παπανδρεου. Ο Μπιλ Κλιντον μαλιστα, ειχε προσφερθει να διαθεσει και το προεδρικο αεροσκαφος στην περιπτωση που κρινοταν αναγκαια η μεταφορα του Ελληνα Πρωθυπουργου στην Αμερικη, ενω το νοσοκομειο που ειχε υποδειχθει ηταν το παγκοσμιου φημης στρατιωτικο νοσοκομειο "Βιθεσδα" της Ουασιγκτον.

    Οι θεραποντες γιατροι του Πρωθυπουργου ειχαν κρινει τοτε οτι δεν θα βοηθησει τον Ανδρεα Παπανδρεου μια ενδεχομενη μεταφορα του σε νοσοκομειο της Αμερικης (κυριως η κατασταση του δεν το επετρεπε). Αλλα αυτη η απαντηση δεν "παγωσε" και την προσκληση του προεδρου των ΗΠΑ, οπως αναφερουν οι πληροφοριες μας.

    Η αμερικανικη πρεσβεια επανηλθε με καταλογο ειδικων γιατρων των Ηνωμενων Πολιτειων. Εφοσον οι θεραποντες γιατροι του Πρωθυπουργου εδιναν την εγκριση τους, πιστευοντας οτι καποιοι απο αυτους θα μπορουσαν να βοηθησουν τον υψηλο ασθενη τους, ο Λευκος Οικος θα αναλαμβανε να ερθει σ' επαφη μαζι τους και να τους προσκαλεσει να ερθουν στην Ελλαδα.

    Αναμεσα σ' αυτους τους γιατρους ηταν και ο Αμερικανος φυσιατρος, για τον οποιο ο προσωπικος γιατρος του Πρωθυπουργου και υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος εξεφρασε την αποψη οτι πραγματικα μπορει να βοηθησει τον Ελληνα Πρωθυπουργο κι ετσι προσεκληθη.

    Δεν μπαινει θεμα μεταφορας

    Σε ο,τι αφορα τωρα το ενδεχομενο της μεταφορας του Ανδρεα Παπανδρεου στις Ηνωμενες Πολιτειες δεν μπαινει ως θεμα συζητησης αυτη τη στιγμη, ουτε απο τους θεραποντες γιατρους ουτε απο τα παιδια του Πρωθυπουργου, οπως αναφερουν εγκυρες πληροφοριες μας. Βεβαια, προχθες μεσα ενημερωσης ανεφεραν οτι απο το πρωθυπουργικο περιβαλλον εγινε γνωστο οτι η συζυγος του Πρωθυπουργου Δημητρα θα εδινε την εγκριση της για τη μεταφορα του Ανδρεα Παπανδρεου, μετα απο συνεννοηση με τα παιδια του. Οι πηγες μας, ομως, αναφερουν οτι ποτε δεν εγινε τετοια συζητηση αναμεσα τους.

    [12] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Εχουν νεκρωσει τωρα τμηματα των νεφρων

    Κατα τις ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ορισμενων γιατρων, η χρονια νεφρικη ανεπαρκεια του Ανδρεα Παπανδρεου τον καθιστα αδυναμο να ασκησει πρωθυπουργικα καθηκοντα

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Και επισημως χθες οι θεραποντες γιατροι του Ανδρεα Παπανδρεου και το ιατρικο συμβουλιο, την ωρα που αρχιζε τη συνεδριαση του το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, εδωσαν στη δημοσιοτητα την ιατρικη γνωματευση που πιστοποιει τη χρονια νεφρικη ανεπαρκεια.

    Κατ' αλλους και τη γνωματευση, που βαζει ουσιαστικα τερμα στην πολιτικη ζωη του Πρωθυπουργου, καθως οι συχνες αιμοκαθαρσεις, τις οποιες πλεον ειναι υποχρεωμενος να κανει, του στερουν, μαζι με τα αλλα προβληματα της υγειας του, τη δυνατοτητα να ασκησει τα καθηκοντα του, μετεχοντας σε πολυωρες συνεδριασεις η ταξιδευοντας.

    Το προβλημα για τον Πρωθυπουργο, τονισε διευθυντης Νεφρολογικου Κεντρου μεγαλου δημοσιου νοσοκομειου, σχολιαζοντας τα αποτελεσματα της βιοψιας, δεν ειναι μοναχα οι αιμοκαθαρσεις.

    Η νεφρικη ανεπαρκεια προκαλει κατακρατησεις υγρων στο σωμα και, ως εκ τουτου, δυσφορια στην καρδιακη και πνευμονικη λειτουργια. Υστερα δε απο μικρο χρονικο διαστημα και μεγαλες αναιμιες και πτωση των τιμων του αιματοκριτη. Πραγμα που σημαινει οτι θα υπαρχει η αναγκη συχνων μεταγγισεων.

    Ακομη, θα εχουμε υπερασβεσταιμια, ζημια στα κοκαλα και ισχυρους πονους.

    Το ιατρικο δελτιο

    Το νεφρικο προβλημα η χθεσινη ιατρικη ανακοινωση το κατεγραφε ως εξης: "Τα αποτελεσματα της νεφρικης βιοψιας εδειξαν εκτεταμενες βλαβες των νεφρικων σωληναριων επι εδαφους προηγηθεισης σωληναριακης νεκρωσεως. Τα σπειραματα εμφανιζουν ολικες η μερικες σκληρυντικες αλλοιωσεις, αλλα στοιχεια σπειραματονεφριτιδας δεν παρατηρηθηκαν. Στοιχεια συνηγορουντα υπερ μιας συστηματικης νοσου (π.χ. αγγειιτιδας) δεν αναγνωρισθηκαν στο εξετασθεν υλικο. Παρομοιως δεν αποδειχθηκαν στοιχεια φλεγμονης η κακοηθειας. Περαιτερω ελεγχος με εξειδικευμενες εξετασεις θα συνεχιστει, προς επιβεβαιωση η αποκλεισμο αλλων νοσολογικων συνδρομων".

    Οπως μας εξηγησε ο ιδιος γιατρος, μια τετοια σκληρυνση ειναι μη αναστρεψιμη, ενω σε συνδυασμο με τις νεκρωσεις- που σημαινουν οτι καποια τμηματα του νεφρου δεν λειωτουργουν πια- οδηγουν σε χρονια νεφρικη ανεπαρκεια, που σημαινει οτι ο ασθενης εξαρταται πλεον εφ' ορου ζωης απο τεχνητο νεφρο. Η νεκρωση των ουροφορων -οπως ονομαζονται- σωληναριων, μικρα δηλαδη σωληνακια που καταληγουν δημιουργωντας τον ουρητηρα, σημαινει οτι υπαρχει βλαβη σε ολη την υφη του νεφρου. Τα αιτια που προκαλεσαν τη βλαβη μπορει να ειναι διαφορα, οπως υψηλη πιεση, χρονια χορηγηση φαρμακων η ανοσολογικα αιτια.

    15 μερες ακομη

    Θεραποντες γιατροι παντως, χθες, δεν ηθελαν να αναφερουν τη φραση "χρονιος νεφροπαθης", αφηνοντας ανοιχτο ενα "παραθυρο" για θαυμα. "Θα μιλησουμε" ανεφεραν στην "Ε", "για χρονια νεφρικη ανεπαρκεια μετα απο δεκαπεντε μερες περιπου, και τουτο για τον εξης λογο:

    "Ο Πρωθυπουργος, στον εναμιση μηνα που νοσηλευεται στο ""Ωνασειο'', περασε απο ενα σταδιο ανουριας για αρκετο διαστημα. Ακολουθησε ομως μετα ενα σταδιο πολυουριας. Στη φαση που βρισκομαστε, διερχομαστε ενα τριτο σταδιο-που ειναι και το μεγαλυτερο-ανουριας. Θεωρητικα, δεν μπορουμε να αποκλεισουμε ενα καποιο ενδεχομενο να επανελθουμε, καποια μερα, σε κατασταση πολυουριας. Θα ηταν βεβαια αυτο θαυμα. Διοτι σπανιοτατα εχει καταγραφει τετοια εξελιξη σε ασθενεις με τη σωρεια των προβληματων, οπως ο Πρωθυπουργος και με τοσο εξασθενημενο οργανισμο".

    Αλλα ευρηματα

    Τα αποτελεσματα της αλλης βιοψιας που εγινε στο δερμα και μονο απο μια απλη αναγνωση δημιουργουν αποριες. Κυριως, απο το γεγονος οτι αναφερεται πως δεν υπαρχει συστηματικη νοσος, οπως για παραδειγμα οτι δεν υπαρχει ερυθηματωδης λυκος. Ειναι ομως γνωστο, το παραδεχονται αλλωστε και οι θεραποντες γιατροι που γνωριζουν την κατασταση του, οτι ο Πρωθυπουργος πασχει απο ερυθηματωδη λυκο εδω και πολλα χρονια.

    Αναφερει συγκριμενα η ανακοινωση για τη βιοψια δερματος οτι: "Η ιστολογικη εξεταση εδειξε αλλοιωσεις συμβατες με αποδραμουσα αγγειακη βλαβη στα πλαισια πιθανης αλλεργικης αντιδρασεως σε φαρμακα η τοξινες λοιμωδων παραγοντων. Στοιχεια συνηγορουντα υπερ μιας συστηματικης αγγειιτιδας η αλλης συστηματικης νοσου (π.χ. ερυθηματωδης λυκος) δεν ανευρεθησαν".

    Οι αλλοιωσεις αυτες ειναι βλαβες που εμφανιστηκαν στο δερμα λογω φλεγμονων, που προηλθαν ειτε απο τη χορηγηση πολλων φαρμακων, η απο καποιο αλλεργικο σοκ. Οι βλαβες εντοπιζονται στα μικρα αγγεια του δερματος, με συμπτωματα οπως κοκκινιλες. Ομως, οπως παρατηρηθηκε, αυτες οι βλαβες εχουν αρχισει ηδη να υποχωρουν, χωρις να χορηγηθει φαρμακευτικη αγωγη.

    Μονο πεντε λεξεις

    Η γενικη τωρα κατασταση χθες του Πρωθυπουργου, οπως ελεγαν θεραποντες γιατροι, ηταν καλη και δεν παρουσιαζε σημαντικες μεταβολες. Ο Ανδρεας Παπανδρεου υποβληθηκε, συμφωνα με το καθημερινο προγραμμα, σε εντονη αναπνευστικη φυσικοθεραπεια και κινησιοθεραπεια.

    Με τη βοηθεια μαλιστα των νοσηλευτων, ο Πρωθυπουργος εκανε και μερικα βηματα στο χωρο της σουιτας οπου νοσηλευεται.

    Σε ερωτηση μας αν υπο τις παρουσες συνθηκες ειναι ο Πρωθυπουργος σε θεση να συζητησει τη σημερινη πολιτικη κατασταση και προπαντος να παρει αποφασεις για το δικο του πολιτικο μελλον, της κυβερνησης και του κομματος, καθηγητης, εκ του ιατρικου συμβουλιου, μας ειπε χαρακτηριστικα:

    "Ειναι αστειο να λεμε σημερα οτι ο Πρωθυπουργος μπορει να συζητησει και κυριως πολιτικα. Μετα δυσκολιας ο Ανδρεας Παπανδρεου σημερα ειναι σε θεση να κανει προτασεις τεσσαρων η πεντε λεξεων. Και φυσικα ειναι αδυνατο να ακουσει για μεγαλο διαστημα το συνομιλητη του να του αναπτυσσει θεματα και μαλιστα πολιτικα. Και τουτο γιατι δεν ειναι σε θεση να κατανοει με απολυτη σαφηνεια τετοιες αναφορες".

    Μπορει να επιβιωσει

    Η εκτιμηση του καθηγητη ειναι οτι τουλαχιστον το ιατρικο μελλον του Ανδρεα Παπανδρεου ειναι οτι ο ασθενης, αν δεν υπαρξει νεα, σοβαρη λοιμωξη, μπορει να επιβιωσει. Και μετα απο νοσηλεια ενος μηνος περιπου ακομη, να μεταφερθει στο σπιτι του. Χρειαζεται ομως συνεχως μαζι του ειδικευμενο νοσηλευτικο- προπαντος-αλλα και ιατρικο προσωπικο. Θελει φορητο μηχανημα τεχνητου νεφρου διπλα του. Ακομη, με 5.000 περιπου δολλαρια μπορει να αγορασει ενα μηχανισμο, ο οποιος θα μετατρεπει τον απλο αερα σε οξυγονο κατα 97% περιπου.

    Θα χρειαστει, επισης, ενα φορητο αναπνευστηρα για να βοηθειται στην αναπνοη του, κυριως κατα τη διαρκεια της νυχτας. Και βεβαια, συνεχη καρδιολογικη υποστηριξη. Αυτο σημαινει οτι δυσκολα θα μπορει να βγαινει απο το σπιτι του.

    Απαντηση στον Εβερτ

    Οπως τελος εγινε χθες γνωστο, τα μελη του ιατρικου συμβουλιου αποφασισαν να απαντησουν στον προεδρο της Ν.Δ. Μιλτιαδη Εβερτ, με κοινη επιστολη, κατα πασα πιθανοτητα σημερα, την οποια θα υπογραφουν ολοι οι καθηγητες.

    Ουδεις παραιτειται απο τη θεση του αν η παραμονη του σε αυτη δεν συνεπαγεται ευθυνη, σχολιασε χθες ο βουλευτης Ευβοιας Β. Κεδικογλου την παραιτηση του ακαδημαικου Γρ. Σκαλκεα απο τη θεση του αντιπροεδρου του Δ.Σ. του ΩΚΚ.

    Ο κ. Κεδικογλου αναφερει σε ανακοινωση του, οτι "ο εντιμοτατος κ. Σκαλκεα παραιτουμενος ορθως επραξε. Αντεληφθη οτι χρησιμοποιουνταν απο τον υπουργο Υγειας Δ. Κρεμαστινο, οπως αυτος χρησιμοποιησε και τον πρωθυπουργο μας Ανδρεα Παπανδρεου για την αναρριχηση του".

    [13] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Σαμαρας: Στον Προεδρο η λυση για διεξοδο

    Τον ΚΑΛΕΙ να ορισει τον ευλογο χρονο για την αντικατασταση του Πρωθυπουργου και να προχωρησει σε παραιτηση αν το ΠΑΣΟΚ δεν αναδειξει νεο πρωθυπουργο.

    Την παρεμβαση του Προεδρου της Δημοκρατιας στο πολιτικο αδιεξοδο που εχει δημιουργηθει ζητησε χθες ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντ. Σαμαρας, προκειμενου να διευκολυνθει η κυβερνητικη πλειοψηφια να δωσει λυσει η αν δεν το καταφερει, να γινουν εκλογες.

    Ο Αντ. Σαμαρας ζητησε απο τον Κ. Στεφανοπουλο να καθορισει το χρονο "περαν του οποιου θα εχουν, κατα την κριση του, εκλειψει οι προ υποθεσεις ομαλης ασκησης των συνταγματικων του καθηκοντων και περαν του οποιου θα ειναι πλεον υποχρεωμενος να παραιτηθει απο το αξιωμα του".

    Ετσι, και με αυτο τον τροπο, οριζεται και ο περιφημος ευλογος χρονος κατα τον οποιο το ΠΑΣΟΚ μπορει να ορισει για να προχωρησει στην εκλογη νεου πρωθυπουργου. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης κατηγορησε το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. οτι δεν παιρνουν καμια ουσιαστικη πρωτοβουλια, γιατι δεν εχουν το θαρρος που απαιτουν οι κρισιμες περιστασεις. "Να βαλουν δηλαδη πανω απο το κομμα την πατριδα". Απευθυνομενος στον κ. Στεφανοπουλο ειπε οτι ειναι ο μονος που μπορει να καθορισει τον ευλογο χρονο μετα απο συζητησεις με οποιους πολιτικους παραγοντες της πολιτικης ζωης κρινει ο ιδιος. Η Πολιτικη Ανοιξη θα τον στηριξει σε οποιαδηποτε αποφαση.

    "Γνωριζω δηλωσε ο Αντ. Σαμαρας οτι σε περιπτωση παραιτησης του Προεδρου της Δημοκρατιας το Συνταγμα του απαγορευει να επανεκλεγει στο ιδιο αξιωμα για την επομενη πενταετια. Γνωριζω, ομως, επισης οτι ο προβληματισμος αυτος δεν ακουμπαει τον σημερινο Προεδρο. Καλω και τα αλλα κομματα της αντιπολιτευσης να στηριξουν την προταση της ""Ανοιξησ''. Εκτος αν εχουν λογους να φοβηθουν πιθανες εκλογες".

    Ν.Δ.: Επιπολαιη η προταση

    Η Ν.Δ. δια του Δ. Σιουφα χαρακτηρισε "επιπολαιη και ανευθυνη" τη θεση του κ. Σαμαρα και θυμισε οτι το Μαρτιο του '95 "διατηρησε στην εξουσια την κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ ψηφιζοντας Προεδρο Δημοκρατιας, ενω ειχε τη δυνατοτητα να δωσει διεξοδο με προσφυγη σε εκλογες".

    Και προσθεσε οτι "σημερα ο κ. Σαμαρας προτεινει μετα απο δεκα μηνες την ανατροπη της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, που ο ιδιος στηριξε, με παραιτηση του Προεδρου της Δημοκρατιας. Αν αυτη η εξωφρενικη προταση γινοταν αποδεκτη το αμεσο αποτελεσμα θα ηταν η χωρα να μεινει οχι μονο χωρις πρωθυπουργο και κυβερνηση, αλλα και χωρις Προεδρο Δημοκρατιας".

    Ανταπαντηση

    Ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης Ν. Μαρτακης ανταπαντησε στον κ. Σιουφα: "...Τα αστεια αναμασηματα του κ. Εβερτ ειναι αναξια σχολιασμου. Αποκαλυπτουν, ομως για μια ακομη φορα το φοβο και τη συμπαιγνια του κ. Εβερτ με τους δελφινους του ΠΑΣΟΚ, ετσι ωστε η χωρα να μην οδηγηθει σε εκλογες. Και γι' αυτο ο κατα τα αλλα λαλιστατος κ. Εβερτ δεν λεει κουβεντα". Στην παρεμβαση του ο Αντ. Σαμαρας επεσημανε, παντως, οτι μεχρις οτου αρθει "η παρουσα πολιτικη ανωμαλια θα απεχουμε απο τις συνεδριασεις της Βουλης, με εξαιρεση την περιπτωση υποβολης προτασης μομφης κατα της κυβερνησης".

    [14] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Πεθανε ο Θωμας Σιαρας, ψυχη της "Ομονοιας"

    Στα 65 χρονια του πεθανε προχθες, σε νοσοκομειο της Αθηνας, υστερα απο μια ξαφνικη ασθενεια, ο Θωμας Σιαρας. Ο θανατος του ομως και η κηδεια του στην Αθηνα, μακρια απο τον τοπο του το χωριο Γκοραντζι της Δροπολης, στην περιοχη του Αργυροκαστρου, δεν περασε ουτε στα ψιλα των δελτιων ειδησεων.

    Ενας ακομη Βορειοηπειρωτης. Και λοιπον;

    Ο Θωμας Σιαρας ομως, με το παιδικο χαμογελο, το πηγαιο χιουμορ, την ευθυτητα και τη σοβαροτητα του εκει που χρειαζοταν, ηταν ενας απο τους στυλοβατες της ελληνικης μειονοτητας στην Αλβανια.

    Παλιος καθηγητης της Αγγλικης Φιλολογιας στο Πανεπιστημιο των Τιρανων, απ'οπου διδαξε ολη τη νεα γενια των διανοουμενων της γειτονικης χωρας τα τελευταια τεσσερα χρονια -μετα την πτωση του κομμουνιστικου καθεστωτος- ο Θωμας Σιαρας εριξε ολες τις δυναμεις του στον αγωνα για τα δικαιωματα της ελληνικης μειονοτητας.

    Ως αντιπροεδρος της οργανωσης "Ομονοια" και παραλληλα προεδρος του παραρτηματος της ιδιας οργανωσης στα Τιρανα, συμμετειχε σε ολες τις δραστηριοτητες της μειονοτητας, τοσο στο εσωτερικο της χωρας οσο και στο εξωτερικο.

    Φλογερος πατριωτης, αλλα μετριοπαθης πιστος στις αρχες του, με απλο και μεστο πολιτικο λογο, μπορουσε να μιλα με την ιδια ανεση και αποτελεσματικοτητα σε διεθνεις συναντησεις, με εκπροσωπους της αλβανικης κυβερνησης η με τους απλους πολιτες.

    Γι' αυτο εχαιρε σεβασμου απο ολους -Ελληνες και Αλβανους- που τον γνωριζαν και για τους οποιους ηταν παντα ενας καλος φιλος.

    Η απουσια του αφηνει ενα δυσβασταχτο και δυσαναπληρωτο κενο στο χωρο της ελληνικης μειονοτητας, ιδιαιτερα κατω απο τις νεες συνθηκες που υπαρχουν σημερα, τοσο για το μελλον της μειονοτητας οσο και για τις ελληνοαλβανικες σχεσεις.

    Η ξαφνικη ασθενεια του Σιαρου, παρουσιαστηκε πριν απο μερικες ημερες οποτε χρειαστηκε, με παρεμβαση του Ελληνα πρεσβη στα Τιρανα Χρ. Τσαλικη να μεταφερθει επειγοντως με αεροπλανο απο την αλβανικη πρωτευουσα σε νοσοκομειο της Αθηνας. Η επιστημη ομως δεν καταφερε να τον βοηθησει σε τιποτα.

    Ο Θωμας Σιαρας, σεμνος στη ζωη, εφυγε απο αυτην το ιδιο σεμνα με συνοδεια τα σιωπηλα δακρυα των πολλων φιλων του Ελληνων, αλλα και Αλβανων που ζουν στην Αθηνα και οι οποιοι εσπευσαν να παρουν μερος στο ξεπροβοδισμα του.

    Η πιο τραγικη στιγμη το συγκλονιστικο βορειοηπειρωτικο μοιρολοι που εψαλε η αδερφη του, αποχαιρετωντας τον αδελφο, τον ανθρωπο, το φιλο, τον αγωνιστη...

    Τ.Δ.

    [15] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Πολιτικες ανακαταταξεις βλεπουν οι Αμερικανοι

    Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ των ΗΠΑ στην Αθηνα Τομας Ναιλς επιδιωκει συναντηση και με Τσοβολα αλλα ο αρχηγος του ΔΗΚΚΙ την αποφευγει

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Η "πιθανη συγκρουση" κομματικων και κοινοβουλευτικων στελεχων του ΠΑΣΟΚ, για το ζητημα της διαδοχης του Πρωθυπουργου, μπορει να οδηγησει συντομα σε σοβαρες πολιτικες ανακαταταξεις και αλλαγη του πολιτικου σκηνικου ευρυτερα, εκτιμαται απο αμερικανικους κυκλους που εχουν εντεινει, στην Αθηνα, τις επαφες τους με πολιτικους, οικονομικους και κοινωνικους παραγοντες του τοπου.

    Η ενδοκομματικη ρηξη και διασπαση ακομη του κυβερνωντος κομματος "ειναι πλεον ορατη", αναφερεται χαρακτηριστικα απο αμερικανικους κυκλους, που παραλληλα τονιζουν οτι το γεγονος αυτο ειναι πολυ πιθανον οτι θα "συμπαρασυρει" στις εξελιξεις και το κομμα της Νεας Δημοκρατιας, οπου οι καραδοκουντες αντιπαλοι του κ. Μιλτ. Εβερτ, του προεδρου του κομματος, θεωρειται οτι θα θελησουν να επωφεληθουν της αναταραχης στο ΠΑΣΟΚ, για να προωθησουν τη δικη τους ατζεντα.

    Κινειται ο Ναιλς

    Ως εκ τουτου επιχειρειται ευρεια και επισταμενη αναλυση των πιθανων σεναριων και συσχετισμων των πολιτικων δυναμεων και μαλιστα λεγεται οτι στο πλαισιο αυτο, ο κ. Τομας Ναιλς, ο Αμερικανος πρεσβης, εχει επιμονα επιδιωξει να συναντηθει, αλλα ματαιως, με τον κ. Δημ. Τσοβολα, ο οποιος με ποικιλα προσχηματα, κατα τις ιδιες πληροφοριες, εχει αποφυγει συναντηση μαζι του.

    Περαν της λογικης εξηγησης, οτι ενδιαφερεται να δουν τι πρεσβευει ο κ. Τσοβολας, κατα μια αλλη ερμηνεια πιθανον να βλεπουν οι Αμερικανοι οτι ισως το κομμα του συγκεντρωνει, στις δικες τους δημοσκοπησεις, ενα σεβαστο ποσοστο, που θα 'ναι καθοριστικο για τις μετεπειτα εξελιξεις, τοσο σε επιπεδο συνεργασιας του με τμημα του ΠΑΣΟΚ, αν αυτο διασπασθει, οποτε λογικα θα παιξει ετσι, εμμεσα, ρολο και στην πορεια της διαδοχης, αλλα βεβαια και στις ευρυτερες πολιτικες διεργασιες, αν, οπως εικαζεται, επηρεασθει και η Νεα Δημοκρατια απο την αναταραχη στο ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικο του αμερικανικου ενδιαφεροντος στον κ. Τσοβολα ειναι το γεγονος, κατα μια πηγη, οτι ο κ. Ναιλς προσεφερθει να παει στο σπιτι του πρωην υπουργου του ΠΑΣΟΚ, αλλα αυτος λεγεται οτι επικαλεστηκε το γεγονος πως ειναι... εργενης και δεν εχει τα μεσα για να δεχθει εκει τον Αμερικανο πρεσβη.

    Εν παση περιπτωσει, το γεγονος παραμενει οτι οι Αμερικανοι, που για προφανεις λογους πολιτικης σταθεροτητας ειναι υπερ της διατηρησης της ενοτητας των δυο μεγαλων κομματων, αναπτυσσει εντονη δραστηριοτητα προς την κατευθυνση αυτη και καθως μαλιστα πλησιαζουν οι κρισιμες αποφασεις στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργουν τις απαραιτητες δικλειδες ασφαλειας, ανεξαρτητα απο το τελικο αποτελεσμα της διαδοχης.

    Για τον Ανδρεα

    Εν τω μεταξυ στην Ουασιγκτον, εξ αφορμης σχετικου θορυβου, κυβερνητικες και διπλωματικες πηγες δηλωνουν αγνοια για την πιθανοτητα μεταφορας του πρωθυπουργου Παπανδρεου στις Ηνωμενες Πολιτειες για θεραπεια.

    Προσθετουν, ωστοσο, οτι, αν υπαρξει σχετικο αιτημα, φυσικα θα παρασχεθουν ολες οι αναγκαιες διευκολυνσεις.

    Το ειδησεογραφικο πρακτορειο "Ασοσιειτεντ Πρες" μετεδωσε απο την Αθηνα οτι συμφωνα με πηγες του νοσοκομειου, οι θεραποντες γιατροι του κ. Παπανδρεου εξετασαν την πιθανοτητα μεταφορας του στις Ηνωμενες Πολιτειες.

    Στην Ουασιγκτον, ωστοσο, θεωρουν ως "εξαιρετικα δυσκολη" τη μεταφορα του κ. Παπανδρεου "στην κατασταση που βρισκεται", οπως ειπε χαρακτηριστικα στην "Ε" διπλωματικη πηγη.

    Εξαλλου κατα το "Α.Ρ." Αμερικανοι γιατροι ηταν καθ' οδον προς την Αθηνα, για να εξετασουν τον κ. Παπανδρεου, ενω διπλωματικες πηγες ελεγαν στο "Α.Ρ." οτι θα εξετασθει το πως μπορει να βοηθησει η αμερικανικη πλευρα αν υπαρξει αιτημα μεταφορας του με στρατιωτικο ιατρικο αεροσκαφος.

    [16] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Διαφορα

    * Ποιον εκπροσωπει;

    Τι συμβαινει τελικα με τον Τηλεμαχο Χυτηρη; Με ποιον συνεννοειται πριν εμφανιστει στην αιθουσα Τυπου; Ποιον αρμοδιο συμβουλευεται για τις θεσεις που αναπτυσσει και τις κρισεις που κανει; Ποιον, τελικα, εκπροσωπει; Γιατι η επιμονη του, στα περι συνταγματικης εκτροπης και χθες, εχει προκαλεσει οργη κι αγανακτηση οχι μονο αναμεσα στους βουλευτες, αλλα και σε μελη της κυβερνησης και κομματικα στελεχη.

    Οταν ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο δεν συμμεριζεται τα περι εκτροπης του Τηλεμαχου, τοτε ποιος ειναι ο κυβερνητικος παραγων που τον συμβουλευει;

    Εκτος κι αν ισχυουν τα οσα συζητουνται στα πηγαδακια του ΠΑΣΟΚ. Οτι δηλαδη η κυβερνηση που επικαλειται ο Τηλεμαχος ειναι η πρωθυπουργικη συζυγος, ο συμβουλος του Πρωθυπουργου Αντ. Βγοντζας και ο Δ. Κρεμαστινος.

    Αν αυτο αληθευει, οι ευθυνες που επωμιζονται οι ανθρωποι του ΠΑΣΟΚ ειναι τεραστιες. Υπευθυνοι ειναι ο Α. Τσοχατζοπουλος, ο Κ. Σημιτης, ο Γ. Αρσενης, ο Απ. Κακλαμανης, ολοι οι υπουργοι, τα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα.

    Φωτεινη εξαιρεση ο Γ. Χαραλαμποπουλος, που χθες τολμησε να πει οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν μπορει να ασκησει τα πρωθυπουργικα του καθηκοντα και οτι η Κ.Ο. πρεπει να εκλεξει νεο πρωθυπουργο. Κ.Κ.

    * Μεγαρικα και... Τυπικα

    Περιεργα πραγματα συμβαινουν αυτον τον καιρο στη Θεσσαλονικη, με επικεντρο το Μεγαρο Μουσικης και το συγκροτημα Τυπου της κ. Κατερινας Βελλιδη. Κορυφη του παγοβουνου, η παραιτηση του εκδοτη Χρηστου Λαμπρακη απο το διοικητικο συμβουλιο του "Οργανισμου Μεγαρου Μουσικης" Θεσσαλονικης, που εχει προεδρο την κ. Βελλιδη...

    Δεν εγιναν γνωστοι οι λογοι της παραιτησης - ουτε καν σε ποιον υποβληθηκε και αν εγινε η οχι αποδεκτη.

    Εγινε, ομως, γνωστο οτι η κ. Βελλιδη απουσιαζει στην Ελβετια και... αναζητειται απο το προσωπικο των εφημεριδων "Μακεδονια" και "Θεσσαλονικη", προκειμενου να καταβαλει το προβλεπομενο απο το νομο "δωρο εορτων" και το δευτερο 15θημερο του Δεκεμβριου 1995.

    Και μεσα στη συγχυση, κανεις δεν γνωριζει τι εγινε η επιταγη των 2,5 δισεκατομμυριων δραχμων που μπροστα στα ματια μας (τουλαχιστον 25 δημοσιογραφοι ημασταν παροντες...) παρεδωσε τον περασμενο Σεπτεμβριο ο υπουργος Θανος Μικρουτσικος (του Μεγαρου Μουσικης Αθηνων...) στην κ. Βελλιδη για το Μεγαρο της Θεσσαλονικης, υπο το αγρυπνο βλεμμα της κ. Δημητρας Λιανη και του συζυγου της Ανδρεα... Γ.Λ.

    * Ονειδος ουκ εκλειπεται...

    Το "εκλειπει" στη γλωσσα μας (και στη γλωσσα του Συνταγματος υποθετω) δεν σημαινει αποκλειστικα "πεθανε", απο φυσικο θανατο η ειναι κλινικα νεκρος. Εκ-λειπω, ριζας * Λιπ-, με παραγωγες λεξεις: ελλιπης, λειψος, λιπο-σαρκος, λιπο-ψυχος, ελλειψις, ελλειμμα, κ.α. σημαινει:

    Πρωτον, εγκαταλειπω καποιον; αφηνω. Π.χ. "Ρωμη γαρ εκλελοιπεν, ην πριν ειχομεν" [Ευρ. Ηρ. Μαιν. 230] (Η δυναμη, η ακμαδα μας αφησε, τη οποια ειχαμε πριν).

    Δευτερον, εγκαταλειπω κατι και φευγω "την χωρην" [Ηροδ. 4.105] "Εδρας" [Αισχυλ. Θηβ. 218]

    Τριτον, υπολειπομαι, υστερω, ειμαι κατωτερος των περιστασεων.

    Τεταρτον, παραιτουμαι. "Εξελιπον οι Πεισιστρατιδαι την τυραννιδα" [Ηροδ. 6.123]

    Πεμπτον, παυω να υπαρχω; πεθαινω. (Εδω οι παραγωγες απ' την * Λιπ-, ειναι λοισθιος, τα λοισθια και λειψανο).

    Εαν μεινουμε ομως στις υπολοιπες παραγωγες, των αλλων σημασιων του εκλειπω (1-4), φτανουμε στην εξης προταση:

    "Επειδη ειμαι ελλιπης, λειψος λογω βαριας ασθενειας λιπο-σαρκος κ.τ.λ. παρουσιαζω ελλειψεις (ανεπαρκειες, ατελειες) στην ασκηση των καθηκοντων μου και γι' αυτο εκλειπω χωρις να ειμαι νεκρος".

    Τα παραπανω δεν ειναι ουτε σοφισματα ουτε λογοπαιγνια. Τα λεει η γλωσσα μας. Τα λεει και ο κοσμος, ο απλος λαος, με το βαθυτατο γλωσσικο του αισθημα, συνταυτιζομενος πληρως με τη χρηση του εκλειπω απο τον... Ηροδοτο και τον Ευριπιδη.

    Εκλελοιπασιν υμας αι προφασεις. Αλλ' ...ατυχως, ονειδος ουκ εκλειπεται. ΒΑΡ.

    * Αναξιοπιστοι σε βυθιοτητα

    Το αναθεμα της "εκτροπης" που επισειουν ορισμενα σκιαχτρα του πρωθυπουργικου ...στεμματος μονο ως υπερασπιση του προσωπικου τους βολεματος μπορει να εκληφθει. Και αυτο γιατι κανεις δεν μπορεις να επιβεβαιωσει οτι οι απειλητικες δηλωσεις απηχουν τις αποψεις του σε βυθιοτητα ευρισκομενου Πρωθυπουργου. Πολυ περισσοτερο που "μεταφερονται" απο ατομα που ευνοουνται απο τη διαιωνιση της ακυβερνησιας.

    Γι' αυτο και οι δηλωσεις τους ειναι αναξιοπιστες. Πολυ πιο αναξιοπιστες απο τις "πληροφοριες" μιας οποιασδηποτε νοσοκομας του "Ωνασειου", που θα υποστηριζε φερ' ειπειν οτι ο Πρωθυπουργος της εκμυστηρευτηκε οτι επιθυμει να τον διαδεχθει ο... Βλασης Μπονατσος! Α.Ψ.

    * Μπορει να ασκησει (καποτε) τα καθηκοντα του;

    Τηις ις τηε θθεστιον, οπως θα 'λεγε κι ο Σαιξπηρ. Τι λεγει ομως ο κ. Χυτηρης - και ο κ. Κρεμαστινος και οι λοιποι γιατροι; Και οι προεδρικοι και οι κομματικοι και οι νομιμοφρονες και οι κοινοβουλευτικοι και οι δελφινοι, κεντροδεξιοι η κεντροαριστεροι;

    * Και γιατι, παρακαλουμε, δεν φερνετε κι αλλους γιατρους απο την Αμερικη; Ισως να ηταν μια καποια λυση. Δ.Κ.

    * Αυτα τα περι εκτροπης που δηλωσε ο κ. Τηλ. Χυτηρης, σιγουρα αποτελουν δικη του εντροπη.

    * Στα γαλλικα;

    Ουδεις φαινεται να δινει βαση στην προχθεσινη υποδειξη του κ. Εβερτ να μην υπογραφονται νεες συμβασεις λογω ασθενειας του Πρωθυπουργου. Και δεν ηταν μονον η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου ΠΕΧΩΔΕ που χθες οργανωσε ειδικη τελετη με αφορμη τη συμφωνια για τη ζευξη Ριου-Αντιρριου.

    "Δεν παιρνετε υποψη σας τις δηλωσεις του κ. Εβερτ;", ρωτησαν δημοσιογραφοι μεγαλοεργολαβο, γνωστο για τα φιλικα του αισθηματα για τη ΝΔ, που συμμετεχει στον ομιλο ο οποιος εχει αναλαβει το εργο.

    "Στα ελληνικα η στα γαλλικα εγιναν οι δηλωσεισ;", πεταξε το καρφι του ο μεγαλοεργολαβος, με φανερα σκωπτικη διαθεση. Χ.ΤΗ.

    * Ο τεταρτος

    "Καλοριζικα" στα ελληνικα ευχηθηκε, ως νεος Ζισκαρ Ντ' Εστεν, ο Γαλλος επικεφαλης του ομιλου που θα κατασκευασει τη γεφυρα στο Ριο και διαβεβαιωσε οτι ως μαθητης ειχε καλες σχεσεις με τον Ομηρο.

    Προηγουμενως δεν ειχε παραλειψει να εκθειασει τα πλεονεκτηματα της συμφωνιας, επισημαινοντας οτι για πρωτη φορα στα ελληνικα δεδομενα οι διαπραγματευσεις αφορουν τρεις πλευρες: Το Δημοσιο, τους κατασκευαστες και τις Τραπεζες.

    "Υπαρχει και ενας τεταρτος", τον διεκοψε ο Κωστας Λαλιωτης, προκαλωντας στιγμιαια αμηχανια στους παρευρισκομενους. Τα χαμογελα επανηλθαν οταν ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ διευκρινισε: "Ειναι και η Ευρωπαικη Ενωση".

    Οι πιο πολλοι κουνησαν το κεφαλι τους με νοημα, αφου ειναι γνωστες οι πολυμηνες ταλαιπωριες της υποθεσης στους διαδρομους των Βρυξελλων. Χ.ΤΗ.

    * Τωρα ξυπνησαν

    Σε... "ρυθμους" Εβερτ και το δημοτικο συμβουλιο Αντιρριου -ο δημος προεκυψε μετα απο συνενωση κοινοτητων- συνεδριασε μολις πριν 15 μερες, προκειμενου, λεει, να διεκδικησει "αντισταθμιστικα οφελη" για τις "βλαβες" που θα επιφερει η κατασκευη της γεφυρας Ριου-Αντιρριου...

    Τι εκαναν μεχρι τωρα; Μα "εβοσκαν τα προβατα παραπερα" -για να θυμηθουμε και κατι απο τα ωραια του Χαρρυ Κλυνν- η αν θελετε, κοιταζαν τα καραβια καθως πηγαινοερχονταν...

    Εμεις παντως θα τους λεγαμε να μη δειξουν τοσο μεγαλη "προνοητικοτητα" και σε ο,τι αφορα την υποθεση "γη-οικοπεδα-πολεοδομηση", στην περιοχη του καινουργιου δημου...

    Ηδη τα πραγματα εκει γυρω εχουν αρχισει να ξεφευγουν απο καθε οριο καταπατησης, εκχερσωσης και οικοδομησης εκτος σχεδιου -επανω σε πλαγιες, λοφους και ραχουλες- και αν η αδρανεια συνεχιστει δεν τους σωνει κανενα... αντισταθμιστικο. Παν. Τς.

    * Το παραλογο

    Ψυχραιμος εως θανατου ο κ. Χυτηρης: "Αυτη τη στιγμη, που υπαρχει σταθεροτητα και πρεπει να τη διαφυλαξουμε ως κορην οφθαλμου...". Μιλωντας, ομως, στην εκπομπη του κ. Τραγκα στον "Σκαι" ο πρωην υπουργος Στελιος Παπαθεμελης αλλα ειπε: "Εχουμε χρεος να βγουμε απο την κριση με καθε τροπο".

    Επιτελους, "σταθεροτητα" εχουμε η "κριση"; Καποιος πρεπει να αποφασισει και να το πει και σ' εμας.

    Ωσοτου συνεννοηθουν αυτοι στο ΠΑΣΟΚ, εμεις θα περιμενουμε - κι οχι βεβαια περιμενοντας τον Γκοντο. Δ.Κ.

    * Δισεκτο '96

    Να πειραξει καποιους... αγαμους συναδελφους επεχειρησε χθες ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης, καθως τους ευχοταν "καλη χρονια":

    "Το ετος ειναι δισεκτο... Για 'σας τους ανυπαντρους το λεω...".

    Οχι μονο για τους γαμους, αλλα και για τις διαδοχες κυριε υπουργε, τον "καρφωσε" ενας εκ των... αγαμων.

    Εμεις τι να πουμε; Αλλωστε και η διαδοχη γαμος με την εξουσια ειναι... Μ.Σ.

    * Επι 45 λεπτα

    Διολου τυχαια ηταν η χθεσινη συναντηση που ειχαν ο υπουργος Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλος με τον επιτιμο προεδρο της Ν.Δ. Κ. Μητσοτακη στο γραφειο του δευτερου στη Βουλη. Ο επιτιμος ειχε ζητησει απο τον υπουργο ενημερωση για τους δεικτες της Οικονομιας, προθυμοποιουμενος μαλιστα να τον επισκεφθει στο υπουργειο. Ο δευτερος προτιμησε η συναντηση να γινει στη Βουλη. Και το πλεον ενδιαφερον της συναντησης, που αποδεικνυει και τη σημασια της, ειναι η διαρκεια της. Σαραντα πεντε ολοκληρα λεπτα! Σιγουρα δεν θα μιλησαν μονο για την Οικονομια και τον... καιρο! Γ.ΠΑΝ.

    * Και τωρα;

    Με το εμπα του καινουργιου χρονου στη Λεσβο, βγηκε η σημαντικοτερη ισως πολιτικη ειδηση για το Αιγαιο της τελευταιας εξαετιας.

    Ο Νικος Σηφουνακης και ο Δημητρης Βουνατσος ανταλλαξαν το βραδυ της Πρωτοχρονιας, στη Λεσχη Αξιωματικων Φρουρας Μυτιληνης, χειραψια και αντευχηθηκαν "καλη χρονια".

    Και απομειναμε εμεις να αναρωτιομαστε τι θα απογινουμε τωρα χωρις... αιωνιους αντιπαλους. Ευτυχως δηλαδη που κραταει ακομα η κοντρα Ολυμπιακου-Παναθηνα ικου και εχουμε να πορευομαστε... Σ.ΜΠΑ.

    * Ενα δωρο

    Αυτες τις μερες ο Αλβανος προεδρος επισκεφθηκε τον Αρχιεπισκοπο Αναστασιο στο νεο κτιριο της Αρχιεπισκοπης στα Τιρανα για να του ευχηθει για τις γιορτες και του εκανε ενα πολυ μεγαλο δωρο. Επεστρεψε στην Ορθοδοξη Εκκλησια της Αλβανιας το μοναδικο σωζομενο μοναστηρι της Αρδενιτσας. Μαλιστα, παραχωρησε και οικοπεδο για να ανεγερθουν η Θεολογικη Σχολη, καθως και το κεντρο αναπτυξης της γεωργιας.

    Ο Αρχιεπισκοπος θα ελθει στις 22 Ιανουαριου στην Αθηνα, οπου θα τιμηθει απο το Γεωργικο Πανεπιστημιο και θα παρευρεθει στις 31 Ιανουαριου στον κινηματογραφο "Παλλας", στην πρωτη προβολη της ταινιας που αφορα τη ζωη και το εργο του. Μ.ΠΙΝ.

    [17] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- ΠΑΣΟΚ: Θελει αρετη και τολμη η... ρηξη!

    Της ΑΡΓΥΡΩΣ ΣΑΡΑΝΤΟΥ

    Σε ολες τις δυσκολες καταστασεις που η χωρα εχει περασει στο παρελθον, ητανε εντονος ο κοινωνικος προβληματισμος, η αγωνια αλλα και η συμμετοχη του μεσου Ελληνα στις εξελιξεις. Αυτη τη συνειδηση και τα ερωτηματικα για το που βαδιζει ο τοπος σημερα ερχεται ο καθημερινος συνανθρωπος μας να τα εκφρασει με ενα απλο ερωτημα που τον βασανιζει με τον ενα η με τον αλλο τροπο. Κι αυτο το ερωτημα αφορα τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ, που ως πρωθυπουργο και δημοσιο προσωπο, του οποιου οι παρεμβασεις στις εξελιξεις της χωρας εχουνε τεραστια σημασια, θα 'ταν προτιμοτερο να τον κρινουμε διαχωριζοντας την καθ' ολα σεβαστη ανθρωπινη πλευρα του προσωπικου του προβληματος.

    Πως ειναι δυνατον, ερωτα ο μεσος πολιτης, το μελλον αυτου του τοπου να καθοριζεται μεσα απο τα εκτακτα και λακωνικα ιατρικα ανακοινωθεντα και απο τις αμφισβητησιμες για την ειλικρινεια τους και γεματες πολιτικη σκοπιμοτητα ξυλινες, απλο ικες και αμηχανες δηλωσεις πολλων απο τους συνεργατες που πλαισιωνουν τον ανημπορο κυβερνητη αυτης της χωρασ;

    Συνεργατες που εχουν επιλεχθει, οχι φυσικα με βαση καποια αξιοκρατικα κριτηρια, αλλα με την πιστη και στηριξη που εχουν παρεξει στην προσωπικοτητα του αρχηγου, που οσο και θεωρητικα χαρισματικος και ρητορας καλος να υπηρξε, στην πραξη τιμωρειται απο την Ιστορια για την επαρση του, την ελλειψη συνεπειας στο συμβολαιο του με το λαο, τις αυθαιρεσιες του και τις τυχοδιωκτικες του πολιτικες που εξαπατησαν ενα λαο διψασμενο για κοινωνικη δικαιοσυνη, αναπτυξη και καλυτερες μερες, ανταλλασσοντας τα οραματα του με το χτισιμο μιας χωρας, οπου ο λαικισμος, η κακογουστια, οι σαλταδοροι, οι μιζες και οι αποτυχιες στην οικονομια και την εξωτερικη πολιτικη επιβεβαιωσαν τις αμφιβολιες που αρκετοι ειχαν το 1981 για την εφαρμογη του οραματος της σοσιαλιστικης αλλαγης.

    Συνεργατες που χρησιμοποιηθηκαν σαν πιονια στην αρχη και αργοτερα σαν φιλοδοξα στελεχη για να στηριξουν μια ανοργανωτη μηχανη διακυβερνησης απο τον κ. Παπανδρεου κι εκεινους που γρηγορα εσπευσαν να προσαρμοσουν τα οικονομικα τους συμφεροντα η ανεπτυξαν, στο πλαισιο της εξαργυρωσης καποιων σχεσεων, τα επιχειρηματικα τους ονειρα, μικρο- η μεγαλο-αστικα, οχι απαραιτητα με ορθοδοξες μεθοδους, σε ενα κρατος που οι θεσμοι αντικατασταθηκαν με τις αυλες, τους φιλους, τα κομματικα συμφεροντα και τα ρουσφετια. Ολα αυτα βεβαια υποστηριχτηκαν κι απο ενα υποστρωμα εκλαλκευσης της λειτουργιας του τοπου, της αναπτυξης του και της εν γενει ζωης μας που γιομισε απο ημιμαθη θρασυτατα ανθρωπακια που ειχαν γνωμη επι παντος επιστητου μεταφεροντας την αγραμματοσυνη τους απο τα καφενεια της προ ΠΑΣΟΚικης περιοδου και μεσα απο το κομμα, στους διαδρομους των υπουργειων, Τραπεζων, Οργανισμων κ.α.

    Κυριο ρολο επαιξε και η απουσια σοβαρου αντιπολιτευτικου λογου. Με την Αριστερα και τη Δεξια να επιμενουν να κουβαλανε, για ξεχωριστους λογους, τα συμπλεγματα και τα λαθη τους σε μια εποχη που τους ειχε ξεπερασει, το ΠΑΣΟΚ βρηκε πολυ χωρο να απλωθει και να αυτοσχεδιασει και, οντας αφθαρτο σαν νεο κομμα, να υποσχεθει πολλα σ' εναν κοσμο που διψαγε για το καινουργιο. Εκει επανω παρθηκαν δανεια, φτιαχτηκαν επιχειρηματιες, επεκταθηκαν συγκροτηματα και δημιουργηθηκαν παρεες με κοινα συμφεροντα, ιδιοτελη και οχι του λαου και του τοπου, που με τη σειρα τους στηριξαν τις κυβερνησεις Παπανδρεου κι εθρεψαν την απαρχη των φαυλων κυκλων που ακολουθησαν.

    Οποιος σπερνει ανεμους, λενε, θεριζει θυελλες, και ο θυμοσοφος λαος εκπληκτος εγινε μαρτυρας κυβερνητικων σκανδαλων, πρωθυπουργικων ερωτων, αυριανικης δραστηριοτητας, μικροαστικου νεοπλουτισμου, δανεισμου του πρωθυπουργου και σχεσεων με εμπορους αμφιβολης ποιοτητας και δραστηριοτητων, γκλαμουριας, θρησκοληψιας και κατιναριου, που μολις και μετα βιας καλυπτε ο μανδυας του χαρισματικου ηγετη και η περιοδος χαριτος που ειχε παρει απο το λαο. Οι πολιτικοι ασοι που ο αρχηγος κρατουσε στο μανικι της απο τον ιδιο αποκλειστικα ασκουμενης εξουσιας συνεχισαν να βγαινουν για πολυ καιρο. Φαινοταν σαν η χωρα να μην ειχε αλλη εκλογη απο την πορεια που ο ιδιος καθοριζε ολα αυτα τα χρονια. Μιας και ειχε φροντισει ενας ελεγχομενος κομματικος μηχανισμος, ωστε καθενας που διαφωνουσε με τα διορισμενα οργανα του κομματος αυτοματα να θετει και εαυτον εκτος ΠΑΣΟΚ.

    Τωρα, ομως, οι μασκες εχουν πεσει, τα κουρασμενα προσωπα των ανθρωπων γυρω μας εχουν αγριεψει. Το ερωτημα τους θα μπορουσε, περιπαιχτικα, να 'ναι μια παραφραση στιχου και προβληματικης που εξεφρασε σε αλλες εποχες γνωστος υπουργος- μουσικοσυνθετης.

    Τι γυρευω εγω σ' αυτους τους τοπους με μιζαδορους, μαγους κι αυλικουσ;

    Και το βλεμμα τους ψαχνει για καποια ελπιδα, οχι φυσικα στο "Ωνασειο", οπου ολα εχουν χαθει τουλαχιστον για τον πολιτικο Παπανδρεου, ουτε προσδοκα θαυματα και ικανοτητες που οι αρεστοι στον προεδρο, λιγοι, ευτυχως, αυλικοι της Εκαλης και γνωστοι αχυρανθρωποι της κυβερνησης και λοιποι φιλοι εμαθαν να στηριζουν και να χειροκροτουν τα τελευταια χρονια.

    Ειναι σιγουρο οτι ο λαος θα στηριξει καθε ενωτικη ενεργεια, χωρις μικροσυμφεροντα και μικροπολιτικες, που θα σημανει μια συνεχεια του ΠΑΣΟΚ. Ειναι βεβαιο οτι περιμενουν απο τους επιδοξους διαδοχους οχι μονο να βρουνε κοινες μεθοδους επικοινωνιας και δρασης, αλλα και μεσα απο το ενιαιο ΠΑΣΟΚ συντομα να αρχισουν τη διαδικασια μετεξελιξης. Κι ας καταριουνται οι πραιτωριανοι, ας σκιζουν τα ιματια τους οι υποκριτες, κι ας επικαλουνται την οργη του αρχοντα οι ευνοημενοι αυλικοι. Ο λαος γνωριζει πολυ καλα οτι η λα ικη θεληση ειναι η κυριαρχη και κινητηρια δυναμη της δημοκρατιας, που πρεπει να καθοριζει τις εξελιξεις στον τοπο μας.

    Ας συσκεφθουν και λειτουργησουν, λοιπον, τα συλλογικα οργανα του ΠΑΣΟΚ χωρις συμπλεγματα και ας αναλαβει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα την ευθυνη για την πραγματικη αλλαγη εδω και τωρα, πριν η ανασυνταξη των αυλικων τρωκτικων, μετα τις πρωτες μερες της κροκοδειλιας συμπεριφορας, τους επιτρεψει αναισχυντα να κινουν τα νηματα ενος ανυπαρκτου πρωθυπουργου απο την Εκαλη. Και θα το κανουν οι αυλικοι, οχι απο σεβασμο και υποχρεωση σ' αυτον που χρωστουν τοσα αξιωματα, τιμες καικερδη, αλλα για να προωθησουν μεχρι την τελευταια στιγμη τα δικα τους ανομα συμφεροντα.

    Ο λαος ψαχνει απεγνωσμενα για καποια εντιμη συλλογικη συνειδηση μεσα στο ΠΑΣΟΚ, που θα 'χει το θαρρος να αντικαταστησει τον ασθενουντα πρωθυπουργο και να απομακρυνει τα ορνιθοειδη που μακαβρια τον συντροφευουν, ωστε παλικαρισια να αναλαβει την ευθυνη να γυρισουμε επιτελους σελιδα, χωρις να ξεχασουμε ομως το μεγεθος της απογοητευσης που η μεγαλη δημοκρατικη παραταξη ενιωσε τα τελευταια χρονια. Ολοι περιμενουν απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ να επιδειξει τη ζητουμενη αρετη και τολμη για να δρομολογηθουν εκεινες οι διαδικασιες της γεννησης του μετα- Παπανδρεου νεου ΠΑΣΟΚ, που θα βοηθησει τη χωρα να ατενισει αισιοδοξα το μελλον.

    [18] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- ΟΤΑΝ οι Σκωτσεζοι κανουν... μελετες, οι Ελληνες κανουν ερωτα και επιβεβαιωνουν τις ερευνες: "Τρεις φορες την εβδομαδα" αναζωογονουν ολο τον οργανισμο

    Το σεξ κανει καλο -- Το ξερουμε - το ξερουμε!

    Της ΑΓΑΘΑΣ ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    Το δικο μας παπλωμα χωραει πολλα ατομα... Και με ενα, ομως, καλα τα πηγαινουμε. Επιτρεψτε μας να παραφρασουμε το λα ικο ασμα, γιατι "ειναι σοβαροι οι λογοι". Τελικα ο Ρωμιος δεν το βαζει κατω, αλλα ουτε και οι Ρωμιες. Παθος, και κυριως ποιοτητα, τα συστατικα που κυριαρχουν στο κρεβατι μας. Το λενε οι ειδικοι και δεν σηκωνουμε αντιρρησεις.

    Τωρα γιατι τα γραφουμε ολα αυτα; Να, γιατι μια ερευνα απο το εξωτερικο, περι σεξ -καταλαβαινετε τωρα- μας πηρε τα μυαλα και ειπαμε να το εξειδικευσουμε ακομα περισσοτερο το θεμα. Και... να περπατησουμε λιγο στα του οικου μας. Το σεξ ειναι κυριαρχο μερος της σχεσης των ζευγαριων στην Ελλαδα, παρα τις εξωσυζυγικες επαφες και την κριση στη σχεση των δυο φυλων που επικρατει διεθνως και αυτη ακριβως η σταση μας απεναντι του, συμφωνα με τον Ντειβιντ Γουικς, τον νευροψυχολογο που επιμεληθηκε της ερευνας του Πανεπιστημιου του Εδιμβουργου που δοθηκε προσφατα στη δημοσιοτητα, μας δινει κινητρο για ζωη, διατηρωντας μας πιο νεους σωματικα, αλλα και ψυχολογικα.

    Θανος Ασκητης ψυχιατρος, σεξοθεραπευτης, διευθυντης του σεξολογικου ινστιτουτου.

    Ηρθε 98χρονος και ζητουσε... δραση

    "Εμεις τα εχουμε πει αυτα πολυ πριν, απο το 1989 σε ερευνα του ινστιτουτου μας, που αποδεικνυε οτι το σεξ μακραινει τη ζωη. Τα νεα δεδομενα ειναι οτι ο Ελληνας της τριτης ηλικιας διεκδικει το σεξ. Οι αριθμοι που συλλεξαμε απο την τριτη ηλικια, πανω δηλαδη απο τα 65, δειχνουν οτι δεν το βαζει κατω, με ρεκορ εναν ανδρα που ηρθε στο γραφειο μου, 98 χρονων, ο οποιος μου ζητησε να τον βοηθησω για να ξαναβαλει το σεξ στη ζωη του. Και αυτο ειναι μεγαλο μηνυμα για μας τους νεωτερους.

    Υπαρχουν διαφορες μελετες που εχουν γινει στο εξωτερικο απο το 1969, οι οποιες εχουν αποδειξει οτι οι ανθρωποι που κανουν καλο σεξ δεν παθαινουν συχνα ιωσεις και λοιμωξεις, εχουν καλυτερο ψυχισμο ειναι πιο κοινωνικα ατομα και αναπτυσσουν καλυτερη επαγγελματικη δραστηριοτητα. Αυτο φαινεται και απο τις περιοδους αποχης απο το σεξ, που παρατηρειται βιολογικη πτωση με ψυχοσωματικη επιφορτιση και αυπνια.

    Τερμα, α υπνιες και πονοκεφαλοι

    Το 1986 σε ερευνα απο το Πανεπιστημιο του Χιουστον οι ανθρωποι στη μεση ηλικια που ειχαν καλο σεξ στη ζωη τους, πανω απο 3 φορες την εβδομαδα, δεν παρουσιαζαν πονοκεφαλους και δεν επασχαν απο αυπνιες.

    Το σεξ ειναι μια ψυχοσωματικη λειτουργια, που σαφως επιδρα σε ολα τα βιολογικα και ψυχολογικα επιπεδα του ανθρωπου, καθως και στο ορμονικο συστημα. Η νεα και μεση ηλικια μεχρι τα 50 κανει σχεδον τρεις φορες την εβδομαδα ποιοτικο σεξ. Ο σημερινος Ελληνας ειναι λιγο βιαστικος, γιατι εχει ενα αγχος του ρολου του, εχει τη νευρωση του καλου εραστη. Ταυτιζεται με τη σεξουαλικοτητα του. Φοβαται οτι η γυναικα μπορει να τον απορριψει, παρ' ολο που εχει πολλα στοιχεια θετικης συμπεριφορας για το καλο σεξ.

    Η Ελληνιδα δε, ειναι θαυμασια στον ερωτα, διαθετει σεξουαλικοτητα, ειναι θερμη και εχει ξεφυγει απο τον παραδοσιακο ρολο, μια μοιραια ερωμενη, η οποια εδινε σεξ αλλα δεν διεκδικουσε. Σημερα η γυναικα διαφοροποιηθηκε, διεκδικει και επιλεγει το σεξουαλικο της συντροφο, τον οποιο πιθανοτατα να αμφισβητησει και να απορριψει αν δεν της αρεσει. Και αυτο του το λεει πολυ πιο ευκολα απο χτες. Ο Ελληνας ικανοποιειται ιδιαιτερα οταν ικανοποιειται η γυναικα και ζητει τη δικη της συμμετοχη και παρουσια".

    Κωστας Κωνσταντινιδης διευθυντης του ανδρολογικου ινστιτουτου.

    Οι μισοι "2 φορες την εβδομαδα"

    "Ο μεσος ορος του 40-50% των ζευγαριων στην Ελλαδα κανουν σεξ πραγματι δυο φορες την εβδομαδα με την ποικιλια των αποκλισεων ενος καινουργιου δεσμου η μιας μακροχρονιας σχεσης. Σε ηλικιες πανω απο τα 60 μειωνεται σε μια φορα το μηνα. Συνηθως οι ανθρωποι που νοιωθουν πιο νεοι εχουν και την αναγκη να κανουν πιο συχνα ερωτα. Το σεξ εχει μια ψυχολογικη διασταση, που δινει κινητρο για ζωη, δημιουργικοτητα, εμπνεει θετικα συναισθηματα, ενω, αντιθετα, η αποχη φερνει ενδογενη καταθλιψη.

    Εμεις συνιστουμε σεξουαλικη ζωη και στα μεγαλα χρονια.

    Η σεξουαλικη λειτουργια συνδεεται με ορισμενους ορμονικους κυκλους που εχουν σχεση με ορμονικες μεταβολες, που φαινεται οτι μπορει να υποστηριχθει η νεοτητα. Αυξητικες ορμονες, οιστρογονα, ανδρογονα, οι οποιες σαφως συσχετιζονται με τη γηρανση του δερματος. Γι' αυτο και οι συγχρονες τασεις ειναι πανω απο τα 40 να βρισκουμε τα επιπεδα αυτων των ορμονων, να τα καταγραφουμε και να τα διορθωνουμε".

    Νικος Παπαδοπουλος επικουρος καθηγητης ψυχολογιας στο Πανεπιστημιο Κρητης.

    Η εμπειρια το επιβεβαιωνει

    "Εχει βασεις αντικειμενικες η συγκεκριμενη ερευνα. Ο οργανισμος με το σεξ ενεργοποιειται, ενεργοποιηση η οποια δεν αφορα μονο τη βιολογικη πλευρα, αλλα και την προσωπικοτητα του ατομου. Και στην προσωπικοτητα εχουμε και την κοινωνικη διασταση, η οποια θα μπορουσε να θεωρηθει σαν μια ουσιαστικη διασταση της ανθρωπινης ζωης, δηλαδη σαν μια επιβεβαιωση της αξιας του να ζει κανεις και να αναγνωριζεται οτι ειναι ικανος να προσφερει και να δεχτει. Απο τυχαιες εμπειρικες μελετες, οι διαπιστωσεις στην Ελλαδα θα μπορουσαν να θεωρηθουν ως επιβεβαιωτικες των πορισματων της ερευνας του Εδιμβουργου. Η μακροζωια που παρουσιαζεται στη χωρα μας συσχετιζεται με το γεγονος οτι οι Ελληνες εχουν οντως εντονοτερη σεξουαλικη ζωη".

    Χαρα Νομικου ψυχολογος

    Πρεπει να υπαρχει και συναισθημα

    "Ειναι αληθεια οτι σπο το 1800 εως σημερα πολλοι ερευνητες διαφορων ειδικοτητων βοηθησαν την ανθρωπινη σεξουαλικοτητα. Βοηθησαν να ενημερωθουμε περισσοτερο, αρα να ενοχοποιηθουμε λιγοτερο, να διαφοροποιησουμε τη σταση μας απεναντι στο σεξ, καθοριζοντας αλλες ατομικες και κοινωνικες συνιστωσες. Η συμμετοχη του Σιγκμουντ Φροιντ ειναι γνωστη. Αναμφισβητητα, η θεωρια του εκανε τον ανθρωπο να μιλα πιο ανετα και να δεχεται καλυτερα τη σεξουαλικοτητα του. Ομως, κατα τη γνωμη μου, τιποτα δεν εχει ενα καλο αποτελεσμα, οσο η εν γενει ψυχικη ισορροπια του ανθρωπου και η ευχαριστηση που παιρνει απο το να ζει, αυτοι οι δυο παραγοντες παιζουν τον σημαντικοτερο ρολο σε ολες τις εκδηλωσεις και εκφρασεις. Πρεπει να υπαρχει και συναισθημα, να μην ειναι το σεξ απλα μια σεξουαλικη πραξη. Οι εφηβοι στην Ελλαδα εχουν παρα πολυ μικρη ενημερωση για τα σεξουαλικα τους οργανα. Οσο μεγαλωνουν εχουν μια διαστρεβλωμενη ενημερωση και πολλες ενοχες. Δυσκολευονται να ενημερωσουν τα παιδια λογω ελλειψης επικοινωνιας. Ετσι αυτα εχουν και μια διαφορετικη σταση απεναντι στο σεξ, απροστατευτη θα μπορουσαμε να τη χαρακτηρισουμε".

    Το σεξ ειναι μια δραστριοτητα που αφορα ολοκληρο τον οργανισμο. Ειναι φυσικο λοιπον να εχει ευνοικη επιδραση στον ψυχισμο αλλα και στη φυσικη υγεια

    "Η τριτη ηλικια δεν το βαζει κατω", αναφερει ο ψυχιατρος Θανος Ασκητης και συμπληρωνει: "Το ρεκορ ηταν ενας 98χρονος, που μου ζητησε να τον βοηθησω να ξαναβαλει το σεξ στη ζωη του"

    [19] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Ο Χρ. Μαρινος στα συνορα του θανατου

    ΜΑΘΗΜΑΤΑ ιατρικης στους δικαστες

    Υστερα απο 65 ημερες απεργιας πεινας ο Χριστ. Μαρινος βρισκεται πλεον στα προθυρα του θανατου. Συμφωνα με το χθεσινο πιστοποιητικο νοσηλειας του, "ειναι σε ληθαργικη και συγχυτικη κατασταση, η οποια προφανως ειναι πρωιμη εκδηλωση της σοβαρης υπονατριαιμιας, με κινδυνο να εμφανιστουν γενικευμενοι σπασμοι, κωμα και θανατος".

    Η Δικαιοσυνη ομως δια των λειτουργων της, απορριπτει το ενα μετα το αλλο τα αιτηματα ζωης του.

    Μαλιστα, προχθες με βουλευμα του, το αρμοδιο δικαστικο συμβουλιο "ενιψε τας χειρας του" και εριξε το... μπαλακι στους γιατρους, διατασσοντας τους να χορηγησουν αμεσως ορο στον ασθενη, απειλωντας τους οτι αν δεν το κανουν, ωστε να αποκατασταθει η υγεια του ασθενη "τιθεται θεμα εισαγγελικης ερευνας".

    Χθες ομως, οι επαγγελματιες γιατροι ενημερωσαν τους "πρακτικους της... Θεμιδας" οτι "τουτο απο ιατρικης πλευρας ειναι εφικτο, μονο οταν ο ασθενης θα βρισκεται σε κωματωδη κατασταση, οπου ομως υπαρχει σφοδρη πιθανοτητα να παρουσιαζει ηδη μη αναστρεψιμη βλαβη ο εγκεφαλος. Καθε αλλη περιπτωση υποχρεωτικης σιτισης ειναι ιατρικως ανεφικτη, αλλα και επικινδυνη για τη ζωη του ασθενους, αφου η μεν καταποση λειτουργει μονο εκουσιως, η δε σιτιση δια μεγαλου αγγειου δεν μπορει να εφαρμοστει εν οψει ρητης αρνησεως του νοσηλευομενου. Τυχον δε ασκηθησομενη βια, αντενδεικνυται ηθικως και ιατρικως, αφου μπορει να αποβει μοιραια".

    Και ειναι αληθεια οτι μονο με βια θα μπορουσε να σιτιστει ο Χριστ. Μαρινος.

    Γιατι η αποφαση του ειναι δεδομενη.

    "Θελω να πεθανω παρα να ζω σε μια εκβιαστικη σκλαβια". Η εννομη ταξη ειναι δυνατο να απαντα "ας πεθανεις, δεν μας ενδιαφερει;", αναφερεται στην τελευταια αιτηση που κατεθεσε χθες ο συνηγορος του, Κωστ. Νταλτας, ενωπιον του αρμοδιου ανακριτη, ζητωντας του για αλλη μια φορα να εκτιμησει τοσο τα πραγματικα περιστατικα της υποθεσης για την οποια προφυλακιστηκε ο Χριστ. Μαρινος οσο και την οριακη κατασταση της υγειας του και να διαταξει την αρση η αντικατασταση της προσωρινης του κρατησης με περιοριστικους ορους.

    Υπενθυμιζεται οτι ο μεχρι θανατου αγωνας του Χριστ. Μαρινου, αφορα τη συλληψη και προφυλακιση του για την υποθεση της ληστειας και δολοφονιας του ταμια του Γενικου Κρατικου Νικαιας, Δημ. Μαντουβαλου.

    Οπως υποστηριζει στην αιτηση του για αποφυλακιση, "η πορεια της ανακρισης ανεδειξε τη βορβορωδη προελευση της υποθεσης σε ο,τι με αφορα και απεδειξε τις καταγγελιες που εκανα δημοσια αμεσως μετα τη συλληψη μου. Ειχα πει τοτε οτι η αναμιξη μου στην υποθεση, ηταν αποτελεσμα της εκδικητικης μανιας των διωκτικων μηχανισμων και της προκαταληψης που εχουν προς το προσωπο μου, αφου ηδη δυο φορες ειχαν γελοιοποιηθει οι μεθοδευσεις τους".

    Ανακαλεσαν "μαρτυριες"

    Στην προσφυγη αναφερεται ακομη οτι "ειναι εμφανες οτι δεν αναγνωριζομαι απο κανεναν απο τους αυτοπτες μαρτυρες, αλλα αυτη η αρνητικη για την κατηγορια περισταση δεν καταγραφεται επισημα. Μοναδικο ενοχοποιητικο εις βαρος μου στοιχειο υπηρξε καταρχην, η προανακριτικη παρανομως δοθεισα (αφου επροκειτο για συλληφθεντες κατηγορουμενους) ""μαρτυρια'' των Σωκρ. Τσιριμιαγκου, Μιχ. Αδαμαντιδη, Δημ. Μπαλτα και Ι. Τροροτιωτη. Ηδη τοσο ο Μιχ. Αδαμαντιδης οσο και ο Δημ. Μπαλτας, εχουν ανακαλεσει τα οσα ειχαν αναφερει εις βαρος μου.

    Τουλαχιστον 5 ανθρωποι βεβαιωνουν οτι την ωρα της ληστειας της Νικαιας, εγω βρισκομουν στο σπιτι της Νικης Καμπισιουλη, εργαζομενος ως ελαιοχρωματιστης".

    "Ειναι ευλογο", υποστηριζει ο απεργος πεινας, "να αγωνιζομαι μεχρι θανατου για την αποδειξη της αθωοτητας μου, οταν ακομα και οι αρχικες καταθεσεις των συγκατηγορουμενων μου, αποτελεσμα εκβιαστικων πιεσεων, αναιρουνται αυθορμητως απο τους ιδιους και καταρριπτονται. Πως ειναι λοιπον δυνατο να παραβλεπεται η θεμελιωδης αρχη του τεκμηριου αθωοτητας, οταν επιπλεον κανενα απολυτως στοιχειο ενοχης δεν αποδεικνυεται ικανο να στηριξει την κατηγορια εις βαρος μου".

    Σημειωνεται οτι η χηρα του ταμια, η Μαρια Κατσιβαρδακου - Μαντουβαλου εχει δηλωσει οτι σε περιπτωση που αποφυλακιστει ο Χριστ. Μαρινος θα ξεκινησει η ιδια απεργια πεινας.

    Την αμεση απελευθερωση του Χριστοφορου Μαρινου και τη στροφη της δικαστικης ερευνας στην κατευθυνση των πραγματικων ενοχων, εκεινων δηλαδη των οποιων οι μεθοδοι θυμιζουν Μεσαιωνα και Ιερα Εξεταση, κατασκευαζοντας ενοχους και μεθοδευοντας την ηθικη και φυσικη της εξοντωση, ζητουν με επιστολη τους προς τον υπουργο Δικαιοσυνης συνδικαλιστικα στελεχη φορεων και οργανωσεων: (ΟΛΜΕ, Γ ΕΛΜΕ Δ. Αττικης, Δημος Αθηναιων, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΤ- ΟΤΑ, Δασκαλοι Περιστεριου, Ιδ. Υπαλληλοι, Συλλογοι Βιβλιοχαρτοπωλων Αθηνας, Επιτροπη Αλληλεγγυης).

    Σε "ληθαργικη και συγχυτικη κατασταση", βρισκεται ο Χριστοφορος Μαρινος, αναφερει το ιατρικο πιστοποιητικο και επισημαινει τους κινδυνους "γενικευμενων σπασμων, κωματος και θανατου"

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Friday, 5 January 1996 - 00:43:36