Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 11)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [01] Κακλαμανης: Πρεπει να παραιτηθει ο Ανδρεας

  • [02] Παραιτηση βλεπουν και οι προεδρικοι

  • [03] Απορριπτουν τα Σκοπια το "Νεα Μακεδονια"

  • [04] Καταργησαν τη βιζα για τους Ελληνες τα Τιρανα

  • [05] Σε συμβουλιο αρχηγων η μικτη ονομασια

  • [06] Δεκτη η ιταλικη πρωτοβουλια για την Κυπρο

  • [07] Οι πιο απαισιοδοξοι για το '96 οι Ελληνες

  • [08] Εκρηξη Κακλαμανη κατα Κοκκινοβασιλη

  • [09] Τι δηλωσαν Στεφανοπουλος και Μητσοτακης [στο Παρισι]

  • [10] Στελεχη αγωνιστες καλουν σε εκλογη νεου πρωθυπουργου

  • [11] Ζητει Παραπομπη του Κρεμαστινου [ο παιδιατρος Σωτηρης Σωτηροπουλος]

  • [12] Βολες εκ των εσω κατα του Εβερτ για την επιστολη προς τον Ανδρεα

  • [13] Μεταστροφη Δημητρας απο μηνυμα του Γιωργου;

  • [14] Δεν θα αποφυγει την παρακεντηση

  • [15] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • [16] Το δικαιωμα να ζεις και να πεθαινεις με αξιοπρεπεια

  • [17] ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ '95: Αυριο δικαζονται ακομη 30

  • [18] Εξω σχεδιαστηκαν ο ΕΛΑ τις υιοθετησε

  • [19] Εμπλεκεται και ο Μπεργκε στη νεα υποθεση

  • [20] Τουρκος εριξε 12 Ιρακινους στο Αιγαιο

  • [21] ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ με αεροβολο το γιατρο, αλλα τα 'χασαν οταν τους κυνηγησε

  • [22] Σκαραμαγκας στο ευρω... μικροσκοπιο

  • [23] ΝΕΑ πτωση μαχητικου στο πεδιο βολης Καραβια αγνοειται ο χειριστης του

  • [24] ΟΥΣΙΑ και προοπτικη στην ομιλια του νεου προεδρου Ιωαν. Πεσμαζογλου

  • [25] ΞΕΚΙΝΑ με την "Εφημεριδα του", αλλα ονειρευεται να γινει επιστημονας-ερευνητης ο Παναγιωτης Κολλιας

  • [26] 838 ΜΑΘΗΤΕΣ απο χωρια της Λεσβου και της Λημνου θα μεινουν αγραμματα

  • [27] ΑΠΟΨΗ: Μονοδρομος

  • [28] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ: Η συνωμοσια των παιδιων

  • [29] ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

  • [30] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ μεγαλων ομαδων δοκιμαζει στον ΠΑΟ ο Ροτσα

  • [31] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Θλαση στο δικεφαλο επαθε ο Θανασης Κολιτσιδακης

  • [32] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΓΙΑ ΞΕΝΟ προπονητη παει ο Ολυμπιακος - Προσωρινα στον παγκο ο Περσιας


  • [01] Κακλαμανης: Πρεπει να παραιτηθει ο Ανδρεας

    Η ΧΩΡΑ θα αποκτησει νεο πρωθυπουργο σε λιγες μερες, προανηγγειλαν χθες πολλοι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ και μεταξυ αυτων ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης.

    Τη βεβαιοτητα αυτη εξεφρασε σε βραδινη τηλεοπτικη συνεντευξη του ("Μεγκα") ο κ. Κακλαμανης, ο οποιος ευχηθηκε στη συναντηση Παπανδρεου- Στεφανοπουλου να γινει το οριστικο ξεκαθαρισμα της εκκρεμοτητας με μια "γενναια αποφαση" του Α. Παπανδρεου, υπονοωντας την παραιτηση του. Ο κ. Κακλαμανης ξεκαθαρισε οτι ο ιδιος δεν θα δεχθει να συμμετασχει η συζυγος του Πρωθυπουργου στη ληψη πολιτικων αποφασεων.

    Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενης εμφανιστηκε εξισου βεβαιος οτι αμεσως μετα τη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης στις 21 Ιανουαριου η Κοινοβουλευτικη Ομαδα θα εκλεξει το νεο πρωθυπουργο.

    Υπερ της παραιτησης του Πρωθυπουργου ταχθηκαν οι βουλευτες Θ. Τσουρας, Φρ. Παπαδελης και Π. Σγουριδης, ενω αλλα στελεχη επιτεθηκαν στον υπουργο Εξωτερικων Καρολο Παπουλια. "Οφειλει να πειθαρχησει στην αποφαση του Ε.Γ." δηλωσε ο Ευαγγ. Γιαννοπουλος. "ΠΑΣΟΚ με αντιπροεδρο τον Παπουλια θα εχει αντιπροεδρο Παπουλια, αλλα δεν θα εχει βουλευτες" ειπε επιγραμματικα ο Γιαννης Καψης (στο "Καναλι 5").

    Η Νομαρχιακη Επιτροπη Αρκαδιας και η οργανωση Ετεροδημοτων του ΠΑΣΟΚ στηριζουν την αποφαση του Ε.Γ. και ζητουν την εκλογη νεου πρωθυπουργου εντος του Ιανουαριου.

    Προτασεις συγκεκριμενες διατυπωσε με δηλωση της η "ομαδα των 7", Χ. Καστανιδης, Β. Μαλεσιος, Στ. Μανικας, Μ. Νεονακης, Γ. Νικολαου, Δ. Ρεππας και Μ. Σταυρακακης και ζητει "να αλλαξουν ολα στο Κινημα μας".

    Ειδικοτερα ζητουν:

    Να εκλεγει στις 24 η 25 Ιανουαριου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα νεος οριστικος κι οχι μεταβατικος πρωθυπουργος.

    Να γινει ανασχηματισμος της κυβερνησης αμεσως μετα.

    Να συνεδριασει η Κ.Ε. το πρωτο δεκαημερο του Φεβρουαριου, προκειμενου:

    να εκλεξει νεο Ε.Γ.

    να αναδιαρθρωσει τους τομεις πολιτικης και καθοδηγησης της Κ.Ε.

    να προκηρυξει εκακτο συνεδριο για τον Ιουνιο.

    Να συνεδριασουν προηγουμενως το Ε.Γ. εντος της εβδομαδας και η Κ.Ε. στις 20 και 21 του μηνος. Η Κ.Ε. θα εκδωσει πολιτικη αποφαση για την οριστικη λυση συμφωνα και με την τελευταια αποφαση του Ε.Γ.

    Να επικοινωνησουν με τον Α. Παπανδρεου οργανα και προσωπα, ωστε να εξασφαλισθει η θετικη του απαντηση.

    "Οι "επτα" δηλωνουν την απολυτη αντιθεση τους "σε καθε προσπαθεια ανθρωπων του πρωθυπουργικου περιβαλλοντος -να εναντιωθουν στην ομαλη μεταβαση σε νεα πολιτικη περιοδο".

    "Δεν θα ξαναζησουμε την εμπειρια του 1989", αναφερουν για το "περιβαλλον".

    Και επισης δηλωνουν την αντιθεση τους σε ημιμετρα σκοπιμοτητας, οπως ο ορισμος αντιπροεδρου η το προχειρο συνεδριο.

    [02] Παραιτηση βλεπουν και οι προεδρικοι

    Εχουν ΚΛΕΙΣΕΙ ολοι οι αλλοι δρομοι διαφυγης μπροστα στην ομοθυμη αξιωση κομματος, υπουργων και Κ.Ο. Με παραιτηση απειλησε ο υπουργος ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ αν επιλεγουν αλλες λυσεις

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Μολονοτι ουδεις μπορει να προβλεψει τι θα πει ο Ανδρεας Παπανδρεου στον Προεδρο της Δημοκρατιας, με τον οποιο πιθανολογειται οτι θα συναντηθει τις προσεχεις μερες, ολοκληρο το ΠΑΣΟΚ θεωρει μονοδρομο την παραιτηση του προκειμενου να δοθει ομαλη λυση στο πολιτικο προβλημα που ταλανιζει τη χωρα.

    Ειναι ενδεικτικο οτι χθες σχεδον ολα τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ που μιλησαν και οργανωσεις του κομματος που εξεδωσαν ανακοινωσεις κατεστησαν απολυτως σαφες οτι η μονη λυση που προσδοκουν ειναι η εκλογη νεου Πρωθυπουργου εντος του Ιανουαριου, οπως εχει αποφασισει το Εκτελεστικο Γραφειο. Παρ' ολα αυτα ορισμενα ηγετικα στελεχη του κομματος εξεφραζαν χθες το βραδυ φοβους οτι καποιοι απο το πρωθυπουργικο περιβαλλον θα επιχειρησουν να μπλοκαρουν τις εξελιξεις, προτρεποντας τον Ανδρεα Παπανδρεου να μην παραιτηθει, αλλα να προτεινει αλλες "λυσεις" στον Προεδρο της Δημοκρατιας.

    Σαθρα σεναρια

    Συμφωνα με τα σεναρια που κυκλοφορουν, αυτες οι "λυσεις" μπορει να ειναι δυο:

    1. Ορισμος αντιπροεδρου η αντιπροεδρων της κυβερνησης. Και

    2. Ορισμος αναπληρωτη πρωθυπουργου με εκχωρηση σ' αυτον ουσιαστικων αρμοδιοτητων. Ομως και οι δυο αυτες "λυσεις" πασχουν τοσο νομικα οσο και πολιτικα και ειναι αμφιβολο αν ο Προεδρος της Δημοκρατιας θα τις αποδεχθει. Ο ορισμος αντιπροεδρων δεν γινεται αποδεκτος απο τη συντριπτικη πλειοψηφια των στελεχων και απο κανενα υποψηφιο διαδοχο. Μαλιστα, ο υπουργος Οικονομικων, το ονομα του οποιου αναφεροταν μεταξυ των πιθανων αντιπροεδρων, χαρακτηρισε αυτη τη λυση "χαρτινη" και, συμφωνα με πληροφοριες, απειλει ακομη και με παραιτηση αν ως το τελος του μηνος δεν εκλεγει νεος πρωθυπουργος.

    Επισης, ο ορισμος αναπληρωτη πρωθυπουργου (δηλαδη αλλου πλην του κ. Τσοχατζοπουλου, ο οποιος ασκει σημερα τα καθηκοντα αυτα) πασχει διπλα. Νομικα επειδη ολοι οι συνταγματολογοι εχουν δηλωσει οτι ο χρονος της αναπληρωσης εχει ληξει η ληγει οσονουπω. Και πολιτικα επειδη ειναι αμφιβολο αν θα γινει δεκτος απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα.

    Ειναι χαρακτηριστικο οτι ο νομικος συμβουλος του Πρωθυπουργου, Αντ. Βγοντζας δηλωσε χθες οτι για να ορισει ο Α. Παπανδρεου αλλον αναπληρωτη πρωθυπουργο θα πρεπει να εχει τουλαχιστον τη συναινεση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. "Και τα μεχρι τωρα δεδομενα δεν επιτρεπουν τετοια εκτιμηση. Και γι' αυτο το βρισκω πολιτικα πολυ δυσκολο", τονισε.

    Οι προθεσεις του Ανδρεα

    Ασφαλεις πληροφοριες για τις προθεσεις του Ανδρεα Παπανδρεου δεν υπαρχουν, καθως χθες δεν ειχε καμια επαφη με πολιτικο προσωπο. Ο υπουργος Επικρατειας Αντ. Λιβανης, ο οποιος πηγε δυο φορες στο "Ωνασειο", δεν συναντηθηκε μαζι του. Μια ερμηνεια της κινησης του Α. Παπανδρεου να ζητησει συναντηση με τον Κ. Στεφανοπουλο επιχειρησε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης σε δυο φασεις. Στην επισημη ενημερωση των δημοσιογραφων περιοριστηκε να πει οτι οι δυο ανωτατοι πολιτειακοι παραγοντες θα εχουν μια αλληλοενημερωση και δεν ηταν σε θεση να πει αν ο κ. Παπανδρεου θα υπεβαλε παραιτηση η αν θα οριζε αντιπροεδρους. Το πρωι ομως, σε ραδιοφωνικη συνεντευξη του ("Φλας"), οταν ρωτηθηκε αν εχει ωριμασει η σκεψη να αποχωρησει απο την πρωθυπουργια και να παραμεινει προεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντησε: "Δεν μπορω να το αποκλεισω καθολου". Ο κ. Χυτηρης χαρακτηρισε "τραβηγμενο" το σεναριο του ορισμου αντιπροεδρων. Και χωρις να αποκλεισει το ενδεχομενο της παραιτησης του Α. Παπανδρεου, περιοριστηκε να προσθεσει οτι αυτο δεν σημαινει οτι θα υποβαλοταν στη συναντηση με τον κ. Στεφανοπουλο.

    Ενδεικτικη του ποσο εχει ωριμασει η ιδεα για παραιτηση του Α. Παπανδρεου ακομη και μεταξυ εκεινων που θεωρουνται "προεδρικοι" ειναι οι χθεσινες δηλωσεις του αναπληρωτη υπουργου Μεταφορων Κιμωνα Κουλουρη, ο οποιος εμφανιστηκε διαφοροποιημενος απο προηγουμενες θεσεις του. Αφου επανελαβε σε ολους τους τονους οτι ειναι αδιανοητο να δοθει λυση χωρις να ληφθει υποψη η αποψη του Α. Παπανδρεου, προσθεσε:

    "Δεν διανοουμαι οτι θα παρει τετοια αποφαση που μπορει να δημιουργησει μεγαλυτερες επιπλοκες στο ηδη μπερδεμενο πολιτικο μας προβλημα". (Δηλωση στο ραδιοσταθμο "ΠΑΝΕΤ"). "Θα κανει το καθηκον του ως ενας ιστορικος ηγετης", συνεχισε ο κ. Κουλουρης. Και οταν ρωτηθηκε αν εννοει οτι πρεπει να συνεχισει να κυβερνα, απαντησε πολυ χαρακτηριστικα: "Δεν ειπα αυτο".

    Απειλη παραιτησης

    Ιδιαιτερα σημαντικη θεωρηθηκε η δηλωση του υπουργου Οικονομικων Αλεκου Παπαδοπουλου, ο οποιος χαρακτηρισε τις στιγμες που περναμε κρισιμες, απεκλεισε τις "χαρτινες λυσεις", δηλαδη τον ορισμο αντιπροεδρων, και ζητησε "αμεση και καθαρη λυση" με βαση την αποφαση του Ε.Γ. και συμφωνα με τις επιταγες του Συνταγματος. Μαλιστα εντυπωση προκαλεσε το γεγονος οτι αμεσως μετα τη γραπτη δηλωση του κ. Παπαδοπουλου, πηγες του περιβαλλοντος του ελεγαν οτι "σε περιπτωση που μεχρι το τελος Ιανουαριου δεν υπαρξει οριστικη λυση στο θεμα του πρωθυπουργου, ο υπουργος Οικονομικων θα διαχωρισει τις ευθυνες του", υπονοωντας οτι μπορει και να παραιτηθει.

    Ο προεδρος του Συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων Ιασων Στρατος επισημανε οτι η πολιτικη εκκρεμοτητα εχει επιπτωσεις στην πορεια της οικονομιας και ζητησε η λυση που θα δοθει να ειναι σαφης και να μην αφηνει περιθωρια ερωτηματων που αφορουν την ομαλη πορεια της οικονομιας.

    [03] Απορριπτουν τα Σκοπια το "Νεα Μακεδονια"

    ΣΚΟΠΙΑ

    Του ΤΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ απορριπτουν καθε ιδεα επιβολης τελικης λυσης εκ μερους του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ στην ελληνοσκοπιανη διαφορα για το θεμα του ονοματος, που ηδη βρισκεται υπο διαπραγματευση στη Νεα Υορκη.

    Τα παραπανω δηλωσε ο υπουργος Εξωτερικων των Σκοπιων Στεβο Τσερβενκοφσκι, προσθετοντας οτι οποιαδηποτε τετοια αποφαση για ενα θεμα που βρισκεται μαλιστα υπο διαπραγματευση στο πλαισιο και υπο την αιγιδα του ιδιου του Συμβουλιου Ασφαλειας δεν μπορει σε καμια περιπτωση να γινει δεκτη.

    Ο Σκοπιανος υπουργος απερριψε επισης την προτεινομενη ονομασια "Νεα Μακεδονια", λεγοντας οτι η θεση της χωρας του στο θεμα αυτο ειναι ξεκαθαρη και οτι δεν εχει αλλαξει τιποτε.

    Οι δηλωσεις αυτες του Στεβο Τσερβενκοφσκι εγιναν με αφορμη την αναχωρηση χθες για τη Νεα Υορκη του αντιπροσωπου των Σκοπιων στις ελληνοσκοπιανες διαπραγματευσεις, πρωην πρεσβη Βανια Τοσεφσκι, αλλα και σχετικες φημες που μεταδοθηκαν προχθες απο τα σκοπιανα μεσα ενημερωσης.

    Μεταξυ των αλλων, το ιδιωτικο καναλι Α1 ειχε μεταδωσει οτι ο διαμεσολαβητης Σαιρους Βανς θα προτεινει την ονομασια "Νεα Μακεδονια" την οποια θεωρειται βεβαιο οτι και οι δυο ενδιαφερομενες πλευρες θα απορριψουν, οποτε η πιθανοτερη εναλλακτικη λυση παραμενει η τριπλη ονομασια.

    Το γραφειο συνδεσης

    Οι δηλωσεις Τσερβενκοφσκι συνεπεσαν ομως και με ενα αλλο γεγονος, της εθιμοτυπικης επισκεψης που δεχτηκε χθες ο Σκοπιανος υπουργος Εξωτερικων απο τον Ελληνα διπλωματη Αλεξανδρο Μαλια, επικεφαλης του ελληνικου γραφειου συνδεσης στα Σκοπια, που προκειται να αρχισει τις εργασιες του κανονικα μεσα στις επομενες ημερες.

    Προχθες το βραδυ εξαλλου ο κ. Μαλιας, καταφερε να κλεψει κυριολεκτικα την παρασταση και να γινει το δευτερο πιο σημαντικο προσωπο μετα τον προεδρο Κιρο Γκλιγκοροφ στην καθιερωμενη προεδρικη δεξιωση προς τιμην του ξενου διπλωματικου σωματος, με αφορμη την αλλαγη του χρονου.

    Ο Γκλιγκοροφ

    Στη δεξιωση αυτη, ο προεδρος Γκλιγκοροφ, με φανερα τα σημαδια απο την περιπετεια της αποπειρας κατα της ζωης του, αλλα, και σε καλη γενικα κατασταση, υπογραμμισε το ρολο της ελληνοσκοπιανης συμφωνιας της Ν. Υορκης, καθως και τις προσπαθειες για τη βελτιωση των σχεσεων των Σκοπιων με ολες τις γειτονικες χωρες. Επισης μιλησε για την εξελικτικη πορεια της χωρας του, η οποια εχει εγκαθιδρυσει πληρεις διπλωματικες σχεσεις, με 60 συνολικα χωρες μεχρι τωρα.

    Ιδιαιτερα ομως εξεφρασε την ευγνωμοσυνη του προς ολοκληρη τη διεθνη κοινοτητα για την ηθικη συμπαρασταση της στην προσωπικη του περιπετεια. Με την ευκαιρια μαλιστα τονισε οτι απο την ερχομενη Δευτερα θα επανελθει κανονικα πλεον στα προεδρικα του καθηκοντα.

    Απο την αλλη πλευρα τοσο ο Σκοπιανος προεδρος, οσο και ο πρυτανης του διπλωματικου σωματος στα Σκοπια, ο Βρετανος πρεσβης Τονι Μιλσον, χαιρετισαν την παρουσια του Ελληνα διπλωματη Αλεξανδρου Μαλια, ο οποιος τελικα εγινε το προσωπο της ημερας, καθως ολοι οι παρευρισκομενοι, πολιτικοι, ξενοι διπλωματες, και δημοσιογραφοι, εσπευδαν να τον χαιρετισουν και να συνομιλησουν μαζι του.

    Στο μεταξυ εγινε γνωστο οτι την ερχομενη εβδομαδα προκειται να ανοιξει και το αντιστοιχο γραφειο συνδεσης των Σκοπιων στην Αθηνα, με τη διαφορα οτι μεχρι τη στιγμη αυτη, δεν εχει ανακοινωθει ποιος θα ειναι ο επικεφαλης του.

    Συμφωνα με φημες υπαρχουν πολλοι που διεκδικουν αυτη τη θεση, μεταξυ των οποιων επικρατεστεροι ειναι ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Λιουπτσο Αρσοφσκι και ο υφυπουργος Εξωτερικων Βικτορ Γκαμπερ. Και οι δυο αυτοι εχουν υπηρετησει στο παρελθον στην Ελλαδα, ο ενας στη Θεσσαλονικη και ο αλλος στην Αθηνα αντιστοιχα, και μιλουν πολυ καλα την ελληνικη γλωσσα.

    [04] Καταργησαν τη βιζα για τους Ελληνες τα Τιρανα

    Την ικανοποιηση του εξεφρασε το υπουργειο Εξωτερικων για τη χθεσινη αποφαση της αλβανικης κυβερνησης να καταργησει τις θεωρησεις εισοδου των Ελληνων υπηκοων στην Αλβανια. Συμφωνα με την ελληνικη πλευρα, η αποφαση αυτη "αιρει μια διακριτικη μεταχειριση" και διευκολυνει κυριως την οικονομικη συνεργασια των δυο χωρων. Οι Ελληνες επιχειρηματιες ειχαν θεσει εδω και πολυ καιρο αυτο το αιτημα για τη διευκολυνση των υποθεσεων τους στο αλβανικο εδαφος. Η κινηση αυτη, ακομη, διευκολυνει βεβαιως και τα μελη της ελληνικης μειονοτητας να ερχονται χωρις προβληματα στην Ελλαδα και να επιστρεφουν στην Αλβανια.

    [05] Σε συμβουλιο αρχηγων η μικτη ονομασια

    Θα το φερει η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αν τα Σκοπια δεχθουν αυτη τη λυση στις συνομιλιες της Ν.Υορκης

    Στη συγκληση του συμβουλιου αρχηγων προσανατολιζεται τωρα η κυβερνηση, αν οι συνομιλιες της Νεας Υορκης για το ονομα των Σκοπιων φτασουν στη μικτη ονομασια.

    Αυτο ανεφερε χθες υψηλα ισταμενη κυβερνητικη πηγη, η οποια ομως επεμεινε οτι η Αθηνα προσερχεται στις συνομιλιες με τις γνωστες θεσεις της σε ο,τι αφορα το θεμα του ονοματος.

    Κατ' αυτο τον τροπο, η ελληνικη πλευρα προσφερει "διευκολυνσεις" προς το μεσολαβητη Σαιρους Βανς να επιχειρησει την προταση της μικτης ονομασιας κατα τις διαπραγματευσεις της Νεας Υορκης. Αν η πλευρα των Σκοπιων δειξει διαλλακτικοτητα στη λυση αυτη, τοτε η κυβερνηση θα φερει το θεμα στο συμβουλιο αρχηγων για τη ληψη της οριστικης αποφασης.

    Οι συνομιλιες αναμενονται να ξεκινησουν σημερα στη Νεα Υορκη.

    Επιστολη Παπουλια

    Επιστολη του Ελληνα υπουργου Εξωτερικων Καρολου Παπουλια προς τον υπουργο Εξωτερικων της ΠΓΔΜ Στεβο Τσερβενκοφσκι επεδωσε χθες ο Αλεξανδρος Μαλλιας.

    Στην επιστολη αναφερεται οτι ο κ. Μαλλιας διοριζεται ως επικεφαλης του Ελληνικου Γραφειου Συνδεσης στα Σκοπια.

    Ο κ. Μαλλιας κατα τη διαρκεια της εθιμοτυπικης επισκεψης του στο γραφειο του κ. Τσερβενκοφσκι, τονισε οτι μαζι με τους συνεργατες του (κ. Πασσα και κα Καραγεωργου) θα εργαστουν για τη βελτιωση των διμερων σχεσεων των δυο χωρων, προσθετοντας οτι η λειτουργια των Γραφειων Συνδεσης θα συμβαλει στην ενισχυση του θετικου κλιματος που επιτευχθηκε με την ενδιαμεση συμφωνια και το μνημονιο.

    Παραλληλα, ειπε οτι θα υπαρξει συνεργασια για την εξευρεση ορθης αντιμετωπισης των προβληματων της περιοχης και για την προσεγγιση με την Ευρωπη.

    [06] Δεκτη η ιταλικη πρωτοβουλια για την Κυπρο

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αποδεχθηκε πληρως την πρωτοβουλια της ιταλικης προεδριας να οριστει εκπροσωπος της Ευρωπα ικης Ενωσης για τη λυση του Κυπριακου, κατα τη χθεσινη συναντηση του Κ. Παπουλια και του Γ. Ρωμαιου με την Ιταλιδα υπουργο Εξωτερικων Σ. Ανιελι.

    Η υπουργος Εξωτερικων της Ιταλιας διευκρινισε οτι ο εκπροσωπος της Ευρωπα ικης Ενωσης στο Κυπριακο δεν θα κατεχει αυτη καθ' εαυτη τη θεση του μεσολαβητη, αλλα "θα εχει ρολο ενισχυτικο στην προσπαθεια του Αμερικανου υφυπουργου Εξωτερικων κ. Χολμπρουκ, ο οποιος προκειται να αναλαβει πρωτοβουλια για την επιλυση του Κυπριακου".

    Οι αρμοδιοτητες, αλλα και το προσωπο που θα αναλαβει την εκπροσωπηση της Ε. Ενωσης στο Κυπριακο αναμενεται να καθοριστουν στη συνεδριαση του Συμβουλιου Γενικων Υποθεσεων, στο τελος Ιανουαριου.

    Η κ. Ανιελι, παντως, φαινεται οτι θα προωθησει για τη θεση αυτη Ιταλο υπηρεσιακο παραγοντα, ενω προθεση να αναλαβει το ρολο αυτο εχει εκφρασει και ο πρωην πρωθυπουργος της Ιταλιας Ντ' Αματο.

    Συμφωνα, παντως, με ασφαλεις πληροφοριες, η περιοδεια του Ρ. Χολμπρουκ σε Αθηνα, Λευκωσια και Αγκυρα για το Κυπριακο μετατιθεται κατα εναν περιπου μηνα και προκειται να εκδηλωθει στο τελος Φεβρουαριου.

    Δυσφορια στην Αγκυρα

    Απο την πλευρα της η Αγκυρα εσπευσε να δειξει τη δυσφορια της για την ευρωπα ικη πρωτοβουλια στο Κυπριακο επιμενοντας οτι η Τουρκια θεωρει περισσοτερο ενδεδειγμενες τις πρωτοβουλιες του γ. γραμματεα του ΟΗΕ.

    Κατα τον εκπροσωπο του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων ηταν λανθασμενη η προσεγγιση της Ε. Ενωσης με την "ελληνοκυπριακη πλευρα" για την ενταξη της Κυπρου, γεγονος που "απομακρυνε τους Ελληνοκυπριους απο τις σοβαρες προσπαθειες αναζητησης λυσης".

    Ψηφισμα στην Ευρωβουλη

    Με ψηφισμα που κατεθεσαν στην Ολομελεια του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου οι ευρωβουλευτες του ΠΑΣΟΚ Γιαννος Κρανιδιωτης και Ειρηνη Λαμπρακη καταδικαζουν την αρνηση της Τουρκιας να συμμορφωθει με τις δεσμευσεις που απορρεουν απο τη συμφωνια Τελωνειακης Ενωσης Ε.Ε. - Τουρκιας, οσον αφορα την Κυπρο.

    Η προταση ψηφισματος καλει ακομη την τουρκικη κυβερνηση να υλοποιησει τις δεσμευσεις της προς το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο σχετικα με τον εκδημοκρατισμο και τα ανθρωπινα δικαιωματα και να προχωρησει στην ειρηνικη διευθετηση του Κουρδικου προβληματος.

    [07] Οι πιο απαισιοδοξοι για το '96 οι Ελληνες

    Απο τις 15 χωρες της ΕΥΡΩΠΑ ΙΚΗΣ Ενωσης, συμφωνα με το "ευρωβαρομετρο"

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    Οι περισσοτερο απαισιοδοξοι για τον καινουργιο χρονο απο τους "15" της Ενωμενης Ευρωπης ειναι οι Ελληνες. Αυτο συμπεραινεται απο το "ευρωβαρομετρο" που δημοσιευθηκε χθες με σφυγμομετρησεις του περασμενου Νοεμβριου για τις προοπτικες του 1996.

    Συγκεκριμενα αναφερεται οτι το 27% απο τους Ελληνες που ρωτηθηκαν πιστευουν οτι η ζωη τους το 1996 θα χειροτερευσει. Ειναι το μεγαλυτερο ποσοστο απαισιοδοξιας στις 15 χωρες- μελη της Ενωμενης Ευρωπης, οπου ο μεσος ορος απαισιοδοξιας -αυτοι, που προβλεπουν οτι το 1996 θα ειναι χειροτερο απο το 1995- ειναι 13%.

    Το 36% απο τους Ελληνες πιστευει οτι το 1996 θα ειναι καλυτερο απο το 1995 και το 35%, οτι δεν θα υπαρξει σημαντικη αλλαγη.

    Οι περισσοτερο αισιοδοξοι ειναι οι Ιρλανδοι με ποσοστο αισιοδοξιας 46%, που περιμενει οτι το 1996 θα ειναι καλυτερο απο το 1995. Ακολουθουν οι Ιταλοι με ποσοστο αισιοδοξιας 42%, οι Βρετανοι με 40%, οι Φιλανδοι και οι Σουηδοι με 38%.

    Το 30% απο τους Ελληνες πιστευουν οτι το 1996 η οικονομικη κατασταση στο νοικοκυριο τους θα χειροτερευσει και το 24% οτι θα βελτιωθει. Μονο οι Γαλλοι νοικοκυρηδες σημειωνουν μεγαλυτερο ποσοστο απαισιοδοξιας απο τους Ελληνες, με 36%.

    Το 24% απο τους Ελληνες πιστευουν οτι το 1996 η προσωπικη επαγγελματικη τους κατασταση θα χειροτερευσει. Ειναι, παλι, το υψηλοτερο ποσοστο απαισιοδοξιας. Το 24% πιστευει οτι επαγγελματικα το 1996 θα ειναι καλυτερο απο το 1995.

    Οι οικονομιες

    Ασχημη χρονια θα ειναι το 1996 για τις οικονομιες της Ελλαδας, της Γαλλιας και του Βελγιου αν επιβεβαιωθουν οι απαισιοδοξες προβλεψεις, που εχουν δωσει στο "ευρωβαρομετρο" οι πολιτες απο τις τρεις αυτες χωρες.

    Συγκεκριμενα, το 55% απο τους Ελληνες, το 56% απο τους Βελγους και το 60% απο τους Γαλλους, πιστευει οτι το 1996 η οικονομικη κατασταση στη χωρα τους θα ειναι χειροτερη απο το 1995. Ο μεσος ορος απαισιοδοξιας των "15" για τα οικονομικα της χωρας τους ειναι 39%.

    Μονο το 18% απο τους Ελληνες πιστευει οτι το 1996 θα βελτιωθει η οικονομικη κατασταση της Ελλαδας και το 24% πιστευει οτι δεν θα υπαρχει αλλαγη.

    Το 55% απο τους Ελληνες περιμενει οτι το 1996 η ανεργια θ' αυξηθει ακομη περισσοτερο και μολις 16% πιστευει οτι η κατασταση της απασχολησης θα βελτιωθει. Μεγαλα ποσοστα απαισιοδοξιας για την αυξηση της ανεργιας και στη Γαλλια με 55%, στη Γερμανια με 58% και στο Βελγιο με 64%.

    [08] Εκρηξη Κακλαμανη κατα Κοκκινοβασιλη

    ΕΚΛΕΙΣΕ τα μικροφωνα για να του κανει δριμυτατες παρατηρησεις σχετικα με την υποθεση της αγοραπωλησιας αυτοκινητου. Προηγηθηκαν φραστικοι διαξιφισμοι με Τσιπλακο

    Οξυτατη κριτικη κατα του Χρ. Κοκκινοβασιλη ασκησε χθες απο του βηματος της Βουλης ο προεδρος του Σωματος Απ. Κακλαμανης, για το περιφημο θεμα της μεταπωλησης του δικαιωματος αγορας του αφορολογητου αυτοκινητου του υφυπουργου Μεταφορων.

    Η κριτικη ηταν τετοιας εντασης και υφης που ο κ. Κακλαμανης εφτασε στο σημειο να κλεισει καποια στιγμη το μικροφωνο του και να απαλειψει απο τα πρακτικα τα λεγομενα του, ωστε να μην ακουστουν μεσω του κλειστου κυκλωματος της τηλεορασης στην αιθουσα των κοινοβουλευτικων συντακτων και φυσικα καταγραφουν στα ΜΜΕ.

    Διαξιφισμοι με Τσιπλακο

    Και πως ηρθε στη δημοσιοτητα και μαλιστα εκτος ημερησιας διαταξης ενα τετοιο θεμα; Απλως, ο κ. Κοκκινοβασιλης απαντουσε σε μια ερωτηση για τους σιδηροδρομους και ο βουλευτης της Ν.Δ. Αρ. Τσιπλακος (που ειχε καταγγειλει τον κ. Κοκκινοβασιλη προ μηνων για το θεμα) παρενεβη με μια κατ' αρχην ανωδυνη παρατηρηση.

    Ο κ. Κοκκινοβασιλης ειπε οτι "συνηθως κανει παντα, γραπτες η προφορικες, αστοχες ερωτησεις". Κι επειδη προφανως του τη... φυλαγε απο παλια, του επιτεθηκε λεγοντας οτι "η συναδελφικοτητα σας ειναι κατω του απαραδεκτου, κατ' ομολογιαν των συναδελφων".

    Ο κ. Τσιπλακος του αντετεινε οτι "στο σπιτι του κρεμασμενου δεν μιλανε για σκοινι". Ο υφυπουργος παρατηρησε πως "ο,τι εκανε το εχει κανει το συνολο των συναδελφων και ο κ. Τσιπλακος προσωπικα δυο φορες", συμπληρωνοντας μαλιστα οτι εχει ολα τα στοιχεια, αλλα δεν τα εδωσε στις εφημεριδες γιατι, "ντρεπομαι και δεν ειμαι σαν κι εσας να μην ντρεπομαι".

    Αυτο ηταν το πρωτο μερος της αντιδικιας, που συνεχιστηκε λιγο αργοτερα, με τησυμμετοχη και του Α. Κακλαμανη, οταν ο κ. Τσιπλακος ζητησε το λογο επι προσωπικου.

    Η πρωτη παρατηρηση

    Η πρωτη παρατηρηση του προεδρου της Βουλης αφορουσε τη φραση του κ.Κοκκινοβασιλη περι "ντροπης", λεγοντας οτι στην αιθουσα αυτη ολοι πρεπει να χρησιμοποιουν κοινοβουλευτικο υφος, φρασεολογια και τονους. Καλεσε δε τον υφυπουργο να δωσει εξηγησεις για τα οσα ειχε πει.

    Ο κ. Κοκκινοβασιλης επανελαβε τα περι συναδελφικοτητας και κατηγορησε τον κ. Τσιπλακο οτι "εδωσε στη δημοσιοτητα στοιχεια για μια πραξη που πραγματι εκανε (ειναι η πρωτη φορα που το παραδεχεται αυτο δημοσια), αλλα την εχουν κανει κι αλλοι βουλευτες".

    Ο κ. Κακλαμανης και παλι παρενεβη λεγοντας του οτι "καλως εκανε ο κ. Τσιπλακος, καθως δεν μπορει κανεις εν ονοματι οποιασδηποτε συναδελφικοτητας και αλληλεγγυης να συγκαλυπτει το οτιδηποτε". Επαινεσε δε και τους κοινοβουλευτικους συντακτες, που "καλως δινουν δημοσιοτητα σε τετοια θεματα".

    Στη συνεχεια ομως με εντονο υφος τονισε οτι "ο σκοπος του νομου που επιτρεπει στους βουλευτες να αγοραζουν αφορολογητα αυτοκινητα ειναι για να τους διευκολυνει στο εργο τους κι οχι να τα δινουν σε φιλους η συγγενεις η να τα μεταπωλουν για να παρουν τα χρηματα".

    Κατοπιν το λογο πηρε ο κ. Τσιπλακος, ο οποιος απαντησε αναλυτικα μονο για το ενα αυτοκινητο που του καταμαρτυρησε ο κ. Κοκκινοβασιλης οτι ειχε μεταπωλησει, λεγοντας οτι επροκειτο για αυτοκινητο επτα ετων, κατεστραμμενο.

    Εκλεισε τα μικροφωνα

    "Το "σιριαλ" ομως δεν τελειωσε εδω, ειχε κι αλλα επεισοδια.

    Ο κ. Κοκκινοβασιλης ξαναπηρε το λογο, προσπαθωντας αυτη τη φορα να αιτιολογησει την πραξη του και λιγο-πολυ αφησε να εννοηθει οτι βγηκε και χαμενος, λεγοντας οτι "ο καθενας οταν θελει να πουλησει ενα αυτοκινητο για να παρει καποιο μικροτερο, μπορει να πεσει θυμα καποιων ανθρωπων, γνωστων του η μη, με αποτελεσμα να χασει και τα αβγα και τα πασχαλια", ερχομενος σε αντιφαση με την προηγουμενη παραδοχη του.

    Οι βουλευτες της Ν.Δ. αντεδρασαν, καποιοι διαπληκτιστηκαν με τον κ. Κοκκινοβασιλη, ο υφυπουργος απαντουσε διχως να του εχει δοθει ο λογος, και το αποτελεσμα ηταν να εκραγει ο προεδρος της Βουλης:

    "Κυριε υπουργε, σας παρακαλω, σεβαστειτε επιτελους την αιθουσα. Οποιος δεν ξερει να σεβεται τον εαυτο του, θα πρεπει να σεβεται την αιθουσα". Στο σημειο αυτο τα μικροφωνα εκλεισαν, επι περιπου ενα λεπτο. Στο υφος του προεδρου ηταν εμφανης ο θυμος του, αλλα ουδεις εκ των παρισταμενων βουλευτων καταφερε να συγκρατησει το ακριβες περιεχομενο των οσων ιδιαιτερως σκληρων εκφρασεων χρησιμοποιησε.

    Αλλα και η συνεχεια ηταν εξοχως αποκαλυπτικη. Ο κ. Κακλαμανης καταλογισε στον υφυπουργο Μεταφορων οτι "προφανως δεν εχετε την ικανοτητα αλλων στην κοινωνια, οι οποιοι δεν χανουν ουτε αβγα ουτε πασχαλια, αλλα παιρνουν και τα αβγα και τα πασχαλια των αλλων. Δυστυχως, ειπε, ο πολιτικος κοσμος εχει αποδειξει αυτο, με το οποιο συνεχιζεται στην κοινη γνωμη και αποτελει σπιλο για το πολιτικο μας συστημα, ως εντυπωση".

    [09] Τι δηλωσαν Στεφανοπουλος και Μητσοτακης [στο Παρισι]

    ΠΑΡΙΣΙ

    Μεγαλοπρεπεια, κατανυξη και μεγαλη συγκινηση, ηταν τα χαρακτηριστικα της επισημης τελετης που ειχε οργανωσει ο Γαλλος προεδρος Σιρακ για να τιμησει τη μνημη του Φρανσουα Μιτεραν. 61 ηγετες κρατων και κυβερνησεων απο ολο τον κοσμο τιμησαν τον πρωην προεδρο με τη συμμετοχη τους στην τελετη. Την Ελλαδα εκπροσωπησαν ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος, ο αναπληρων τον πρωθυπουργο Α. Τσοχατζοπουλος και ως εκπροσωπος της αξιωματικης αντιπολιτευσης ο Κ. Μητσοτακης. Υστερα απο γευμα που δοθηκε στα Ηλυσια απο τον προεδρο Σιρακ, ο Προεδρος Κ. Στεφανοπουλος πριν αναχωρησει για την Αθηνα, αναφερθηκε στην προσωπικοτητα του Φρανσουα Μιτεραν και στις σχεσεις του με την Ελλαδα.

    "Ηταν μια προσωπικοτητα που κυριαρχησε στην παγκοσμια σκηνη και ο οποιος συνεισεφερε παρα πολλα στην ιδεα της Ευρωπα ικης Ενωσης. Ηταν και ενας εξαιρετικος φιλος της Ελλαδας. Ηταν ενας μεγαλος πολιτικος, ενας πνευματικος ανθρωπος και ενας συμπαθης συγχρονως ανθρωπος, ο οποιος ειναι επικεντρο για την εκτιμηση και τη συμπαθεια ολων των αλλων ηγετων, και γι' αυτο ηταν τοσοι πολλοι παροντες".

    Σε ερωτηση για το αν σταθηκε οσο χρειαζοταν στην Ελλαδα απαντησε: "Οσο ηταν δυνατον σταθηκε. Νομιζω οτι η Ελλαδα πρεπει να διατηρησει καλες αναμνησεις απο τον προεδρο Μιτεραν".

    Ο Προεδρος Κ. Στεφανοπουλος ανεφερε οτι ειχε πολλες επαφες με αρκετες προσωπικοτητες στα Ηλυσια. "Με ολους τους Βαλκανιους, συμπεριλαμβανομενου και του Ντεμιρελ, αν υποτεθει οτι ειναι Βαλκανιος κι εκεινος, και με αλλους παλιους και καινουργιους γνωριμους και βεβαια με τον Σιρακ, ο οποιος ηταν παντοτε πολυ θερμος απεναντι μου".

    Ο Κ. Μητσοτακης δηλωσε: "Ειχα πολλες φορες συναντηθει με τον Φρανσουα Μιτεραν. Τον γνωριζα απο πολλα χρονια. Τον ειχα γνωρισει πολυ πριν γινω πρωθυπουργος, πριν γινω αρχηγος της Ν.Δ. κατα τη διαρκεια της δεκαετιας του '70. Δεν συμπιπταμε πολιτικα, αλλα μεταξυ μας υπηρχε μια πολυ καλη συνεννοηση και ανθρωπινα βρεθηκαμε πολυ κοντα. Ως πρωθυπουργος, στις συναντησεις κορυφης ειχα παντα συνεργασια στενη με τον Μιτεραν, ο οποιος μας φανηκε παντοτε χρησιμος οταν μπορουσε κι οταν τον χρειαζοταν η ωρα. Ο Μιτεραν οπως τον ξερατε, ηταν ενας αληθινος φιλος της Ελλαδας, ελληνιστης, ειχε ουμανιστικη παιδεια, γνωριζε την Ελλαδα, γνωριζε εμας τους Ελληνες, γνωριζε και τις αδυναμιες μας, για τις οποιες ειχε κατανοηση και γνωριζε και τις αρετες μας. Ετσι μπορουσαμε να μιλησουμε μαζι του, να μιλουμε πιο ανετα και για μερικες ευαισθησιες ελληνικες, τις οποιες αλλοι μπορει να μην τις καταλαβατε".

    ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

    [10] Στελεχη αγωνιστες καλουν σε εκλογη νεου πρωθυπουργου

    ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ στελεχη του ΠΑΣΟΚ, φυλακισμενοι και εξοριστοι επι δικτατοριας, υπογραφουν κειμενο με το οποιο καλουν το ΠΑΣΟΚ να προχωρησει:

    α. Στην αμεση εκλογη πρωθυπουργου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, συμφωνα με τις συνταγματικες επιταγες.

    β. Στο διαχωρισμο του κομματος απο την κυβερνηση.

    γ. Στην προκηρυξη νεου συνεδριου, για την ανοιξη του 1977, και λιγο πριν απο τις εκλογες.

    Ειδικοτερα οι 25 αναφερουν οτι το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινη του μορφη, χωρις τον Ανδρεα, διεγραψε τον ιστορικο του κυκλο. Για το συνεδριο προτεινουν να συμμετεχουν στην Οργανωτικη Επιτροπη ολα τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ που απομακρυνθηκαν, μελη, ομαδες και οργανωσεις της παραδοσιακης Αριστερας "που δεχονται την προοπτικη συγκροτησης μεγαλου κομματος της Αριστερας". Και μιλουν για "νεο κομμα εξουσιας".

    Το κειμενο υπογραφουν οι:

    Αβραμης Γ., Αγγελακης Ν., Αναστασιαδης Α., Απανωμεριτακης Ν., Γεωργακακης Χ., Δαμανακης Γ., Ελευθεριαδης Γ., Ηαμπελης Ν., Ηαρκαδας Αλ., Καραγιωτας Ηαχ., Κασσιματης Γρ., Κορωναιος Π., Κλωνιζακης Γιαν., Λεκας Δ., Μπενος Ν., Μορακης Γ., Ντινου Ευτυχια, Οχουνος Επ., Παπαδακης Μιχ., Σπηλιοπουλος Σπ., Τσαγρης Βας., Τσανου Θεοδωρα, Χατζημιχελακης Ν., Χρυσαφης Γιαν., Ψυχουλης Ν.

    Σε ανακοινωση της "Πρωτοβουλιας Στελεχων ΠΑΚ-ΠΑΣΟΚ", την οποια υπογραφει ο Δαμιανος Βασιλειαδης, τονιζεται:

    "Εκεινο που πραγματικα κορυφωνει τη συγχυση και την αγωνια τοσο των μελων του ΠΑΣΟΚ οσο και του ευρυτερου δημοκρατικου χωρου ειναι οχι τοσο η διαδικασια διαδοχης οσο οι οροι και τα κριτηρια που θα καθορισουν την παραπερα πορεια του, με εναν λογο, η φυσιογνωμια του στη μεταπαπανδρε ικη περιοδο και ποια θα ειναι τα ιδεολογικα και πολιτικα χαρακτηριστικα αυτης της φυσιογνωμιας.

    Η πολυταλαιπωρημενη ενοτητα δεν γινεται ουτε με συνεννοησεις στην κορυφη η τη βαση ουτε με τεχνητη συγκολληση ανομοιων στοιχειων. Η ενοτητα για να επιτευχθει πρεπει να γινει στη βαση της επανεπιβεβαιωσης της ιδεολογιας και των αρχων του Κινηματος".

    [11] Ζητει Παραπομπη του Κρεμαστινου [ο παιδιατρος Σωτηρης Σωτηροπουλος]

    Την παραπομπη του υπουργου Υγειας Δημητρη Κρεμαστινου στο πειθαρχικο του ΙΣΑ ζητει με επιστολη του προς το Συλλογο ο παιδιατρος Σωτηρης Σωτηροπουλος, πρωην προεδρος του Τζανειου Νοσοκομειου και του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθηνας - Πειραια. Ο κ. Σωτηροπουλος υποστηριζει οτι πρεπει να κινηθει αμεσα διαδικασια πειθαρχικης διωξης του υπουργου για παραβαση ιατρικου καθηκοντος. Στην επιστολη του κατηγορει τον κ. Κρεμαστινο οτι αφησε τον ασθενη του πριν εισαχθει στο "Ωνασειο" "να υποβαλλεται σε αλογιστη σωματικη και ψυχικη κοπωση, ενω ειχε 4ου σταδιου καρδιακη ανεπαρκεια". Επισης τον κατηγορει οτι "χρησιμοποιηθηκε κατα καιρους σε συνειδητη παραπλανηση του λαου υπηρετωντας προφανως πολιτικες σκοπιμοτητες", καθως και οτι "αρνηθηκε να δωσει απαντηση στην απαιτηση των πολιτων και των πολιτικων παραγοντων εαν ο πρωθυπουργος ειναι σε θεση να ασκησει τα καθηκοντα του".

    [12] Βολες εκ των εσω κατα του Εβερτ για την επιστολη προς τον Ανδρεα

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

    Αν κατι ειναι σιγουρο με την επιστολη που εστειλε χθες ο Μ. Εβερτ στον Ανδρεα Παπανδρεου και με την οποια ζητουσε την παραιτηση του απο το πρωθυπουργικο αξιωμα, αυτο ειναι πως η επιστολη δεν εφθασε στον παραληπτη της.

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η επιστολη θα παραδοθει στον αναπληρωνοντα τον πρωθυπουργο Ακη Τσοχατζοπουλο, μια δηλωση ομως που προκαλεσε την οργισμενη αντιδραση του Μ. Εβερτ. "Αν δεν παραδοθει η επιστολη, αυτο ενεχει ενδεχομενως ποινικες ευθυνες για παραβιαση του απορρητου των επιστολων", δηλωσε χαρακτηριστικα.

    Οπως και να 'χει, η χθεσινη κινηση Εβερτ δεν στερειται ουτε ενδιαφεροντος ουτε παρασκηνιου, αφου προκαλεσε ποικιλες αντιδρασεις στελεχων του κομματος του.

    Δυο οι επιστολες

    Ουσιαστικα δυο ηταν οι επιστολες που χθες μετεφερε στο "Ωνασειο" εκ μερους του Μ. Εβερτ ο γενικος διευθυντης της Ν.Δ. Ν. Βαρθολομαιος. Η πρωτη απευθυνοταν στον πρωθυπουργο και σ' αυτη, συμφωνα με πληροφοριες, ζητουσε απο τον κ. Παπανδρεου να παραιτηθει απο το αξιωμα του προκειμενου να διευκολυνει τις διαδικασιες για να μην παραταθει αλλο χρονο αυτη η κατασταση.

    Μαλιστα, ο κ. Εβερτ ανεφερε στην επιστολη πως δεν ειναι μονο θεσμικοι και πολιτικοι αλλα και ανθρωπινοι οι λογοι για τους οποιους πρεπει να παραιτηθει. Η δευτερη επιστολη απευθυνεται στον υπουργο Υγειας και σ' αυτη ζητει απο τον υπουργο να κρινει τον καταλληλο χρονο (αναλογα με την πορεια της υγειας του πρωθυπουργου), ωστε να του παραδωσει την επιστολη. Την πρωτη, μαλιστα, επιστολη, αυτη με την οποια ζητει την παραιτηση του πρωθυπουργου, ο κ. Εβερτ την κοινοποιησε και στον Προεδρο της Δημοκρατιας, ενοψει της συναντησης που αναμενεται να εχει ο τελευταιος με τον κ. Παπανδρεου.

    Αντιδρασεις

    Η ενεργεια αυτη, παντως, του κ. Εβερτ, δεν προκαλεσε απλα την εκπληξη πολλων στελεχων της Ν.Δ., τα οποια δεν την γνωριζαν, αλλα και καποιες κριτικες φωνες για τη σκοπιμοτητα της. Χαρακτηριστικο μαλιστα ειναι πως την ενεργεια του κ. Εβερτ αγνοουσαν και οι στενοι συνεργατες του, ενω στη χθεσινη πρωινη συσκεψη δεν εγινε καμια συζητηση γι' αυτο.

    Παντως, οι αντιδρασεις στο εσωτερικο του κομματος προηλθαν απο διαφορετικες πλευρες, ενω ειχαν μια κοινη συνισταμενη. Πως η κινηση Εβερτ για παραιτηση του πρωθυπουργου, αναιρει την εως τωρα τακτικη, οπου επισημαινετο πως δεν υπαρχει πρωθυπουργος.

    Συγκεκριμενα, συνεργατες της Ντορας Μπακογιαννη δηλωναν "δυσκολια να κατανοησουν τη σκοπιμοτητα της κινησης καθως βρισκεται σε αντιθεση με την προταση μομφης", ενω και ο Σωτ. Κουβελας εφερετο να λεει σε συνεργατες του πως "δεν κατανοει τους λογους της κινησης, αφου την παραιτηση Παπανδρεου την εχουν ζητησει εδω και καιρο".

    Εμμεσως διαφωνων εμφανιζεται και ο Γ. Σουφλιας, ο οποιος μιλησε χθες στο "Φλας". Η διαφωνια του συναγεται απο το γεγονος οτι απο τη μια δηλωνει αγνοια της επιστολης και του περιεχομενου της, απο την αλλη ελεγε πως ο καταλληλος χρονος για νεες παρεμβασεις της Ν.Δ. ειναι μετα τις 20 Ιανουαριου.

    Πιο συγκεκριμενος ηταν ο βουλευτης Π. Τατουλης, ο οποιος μιλησε για "ατυχη κινηση" και προσθεσε με δηλωση του στην "Ε" πως η κινηση αυτη "εχει μια ταση αυτοαναιρεσης οσων εχουν προηγηθει, δηλαδη την προταση μομφης".

    Στα χερια του Ακη

    Ομως και η υποδοχη των επιστολων απο την κυβερνηση, προκαλεσε θεμα. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, "ο υπουργος Υγειας ενημερωσε με επιστολη του τον κ. Εβερτ οτι θα παραδωσει το φακελο στον αναπληρουντα τον πρωθυπουργο Τσοχατζοπουλο", προκαλωντας ομως ετσι την οργισμενη αντιδραση του προεδρου της Ν.Δ.

    "Εστειλα προσωπικη επιστολη στον κ. Παπανδρεου. Οφειλει ο κ. Κρεμαστινος να την παραδωσει στον πρωθυπουργο Α. Παπανδρεου. Αλλιως ενεχει, ενδεχομενως, ποινικες ευθυνες για παραβιαση του απορρητου των επιστολων. Δεν νομιμοποιειται κανενας να παραδωσει την επιστολη σε κανεναν αλλο πλην του κ. Παπανδρεου", δηλωσε ο κ. Εβερτ, ενω προσθεσε οτι η μη παραδοση της επιστολης "εχει σχεση με την απομονωση του πρωθυπουργου, η οποια δεν του επιτρεπει να δει την πραγματικοτητα". Μαλιστα, χθες βραδυ εγινε γνωστο οτι τη θεση του αυτη ο κ. Εβερτ θα τη γνωστοποιησει στον υπουργο Υγειας και με επιστολη που θα του στειλει σημερα.

    [13] Μεταστροφη Δημητρας απο μηνυμα του Γιωργου;

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ, μπροστα στις πολιτικες εξελιξεις που καθολου δεν ευνοουν τις μεχρι προτινος προσωπικες της φιλοδοξιες που ηθελαν τον Ανδρεα Παπανδρεου να παραμενει πρωθυπουργος ποτε δεν ισχυριστηκε το αντιθετο "ξεχναει" και τι δηλωσεις εχει κανει. Παραδειγμα: Προχθες δηλωσε οτι ο Πρωθυπουργος "δεν θα μπορει να κανει πολιτικες συζητησεις μεχρι το τελος της εβδομαδας".

    Χθες, ομως, μεσω ατομων του περιβαλλοντος της "διοχετευσε" την πληροφορια οτι μπηκε η ιδια στην Εντατικη και του ειπε: "Προεδρε οι εφημεριδες γραφουν οτι ζητουν την παραιτηση σου, επειδη απουσιασες για μεγαλο διαστημα".

    Πειστηκε αιφνιδιως η συζυγος του Πρωθυπουργου οτι πρεπει να βοηθησει κι εκεινη για να περασει... μαλακα το θεμα της παραιτησης στον Ανδρεα Παπανδρεου; Το εκανε παρα το γεγονος οτι επι ημερες αρνιοταν να παρεμβει προς αυτην την κατευθυνση γιατι καταλαβε οτι ελαχιστοι ειναι πλεον αυτοι που ενστερνιζονται τις δικες της αποψεις περι του πρωθυπουργικου μελλοντος του συζυγου τησ;

    Η δεν συμβαινει τιποτε απ' ολ' αυτα και απλως ελαβε τα σαφη μηνυματα που της εστειλε το προηγουμενο βραδυ ο γιος του Πρωθυπουργου Γιωργος Παπανδρεου μιλωντας στο "Μηλον της Εριδος" του "Μεγκα"; Το πιο βασικο απο αυτα τα μηνυματα ειναι οτι θα τον βρουν μπροστα τους οσοι επιχειρησουν να εξευτελισουν τον πατερα του και πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου και μαλλον "φωτογραφιζε" την ιδια.

    Τι αλλο φανηκε ξεκαθαρα απο τη συνεντευξη του Γιωργου Παπανδρεου; Για πρωτη φορα απο τοτε που ο Πρωθυπουργος παντρευτηκε με τη Δημητρα Λιανη, τα παιδια του δειχνουν οτι ειναι αποφασισμενα πλεον να ξανακανουν στενες τις σχεσεις τους με τον πατερα τους και βεβαιως να διεκδικησουν και το δικαιωμα ο Ανδρεας Παπανδρεου να βλεπει συχνα τα εγγονια του οταν βγει απο το "Ωνασειο" (πριν ειχε να τα δει πανω απο ενα χρονο).

    Σε ο,τι αφορα τη συναντηση που θα εχει ο Πρωθυπουργος με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, η Δημητρα Λιανη δεν μπορει να παρευρισκεται, διοτι δεν της δινει αυτο το δικαιωμα η θεση της ως διευθυντριας του ιδιαιτερου γραφειου του Πρωθυπουργου. "Ετσι το βεβαιο ειναι οτι οι δυο ανδρες θα μπορεσουν να μιλησουν ελευθερα", οπως σχολιαζαν χθες στελεχη του ΠΑΣΟΚ.

    [14] Δεν θα αποφυγει την παρακεντηση

    Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του υγρου και στα δυο ημιθωρακια του Πρωθυπουργου προβληματιζει και ανησυχει τους γιατρους

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Προβληματισμο συνεχιζει να προκαλει στους θεραποντες ιατρους του Πρωθυπουργου η συγκεντρωση υγρου στο αριστερο και δεξι ημιθωρακιο, καθως και ο τροπος αφαιρεσης του με οσο το δυνατον πιο ανωδυνο τροπο και χωρις επιπλοκες.

    Συμφωνα με πληροφοριες, στο χθεσινο ιατρικο συμβουλιο συζητηθηκε το ενδεχομενο να γινει η αφαιρεση του υγρου με μια πιο επιθετικη τεχνικη, τη μεσοθωρακοσκοπηση, που απαιτει ομως τομη και γενικη αναισθησια.

    Προταθηκε μαλιστα να γινει η επεμβαση απο τον καθηγητη Θωρακοχειρουργικης Αργυρη Κονταξη. Τελικα, ομως, υστερα απο συζητηση αποφασιστηκε να μην εφαρμοστει η τεχνικη, λογω του φοβου των ενδεχομενων επιπλοκων, λαμβανοντας υποψη την επιβαρημενη κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Σημειωνεται οτι οπως εχουν δειξει οι τελευταιες εξετασεις, στο αριστερο ημιθωρακιο εχει συγκεντρωθει περιπου 1,5 λιτρο υγρου και στο δεξιο περιπου μισο λιτρο. Οι γιατροι εκτιμουν πως πρεπει να προχωρησουν αμεσως στην αφαιρεση του υγρου, διοτι υπαρχει μεταξυ αλλων και ο φοβος να ξαναπαθει ο Πρωθυπουργος πνευμονια απο τους μυκητες που αναπτυσσονται. Επισης, το υγρο δημιουργει και αναπνευστικη δυσχερεια.

    Νεα παρακεντηση

    Μετα την αποφαση να μη γινει μεσοθωρακοσκοπηση στον Πρωθυπουργο, οι θεραποντες ιατροι θα προσπαθησουν να το αφαιρεσουν τοσο με τις αιμοκαθαρσεις και αιμοδιηθησεις οσο και με νεες παρακεντησεις. Οπως ανεφερε χθες το απογευμα κατα την αναγνωση του βραδινου ιατρικου δελτιου ο καρδιολογος Αιαντας Αντωνιαδης, δεν εχει ακομη αποφασιστει ποτε θα γινει νεα παρακεντηση.

    Τις τελευταιες μερες, οπως ειναι γνωστο, ο Πρωθυπουργος παρουσιαζε χαμηλο πυρετο, αποτρεποντας ετσι τους γιατρους του να προχωρησουν σε μια νεα παρακεντηση, καθως προκειται για μια επωδυνη και κουραστικη για τον ασθενη διαδικασια, ενω αυξανεται και ο κινδυνος να παρουσιαστει νεα λοιμωξη.

    Ο Πρωθυπουργος, συμφωνα με πληροφοριες, παρουσιασε πυρετο και χθες το πρωι, 37,7, ο οποιος ομως επεσε αργοτερα στους 36,7, ενω παρουσιασε και τρεμουλο στα χερια, φαινομενο που ειχε παρουσιαστει και τις προηγουμενες ημερες.

    Το πρωτο ιατρικο δελτιο, ανεφερε μεταξυ αλλων, οτι ο ασθενης ηταν απυρετος, η κατασταση της υγειας του ηταν αμεταβλητη, υποβληθηκε σε αιμοκαθαρση, ενω συνεχιστηκαν τα προγραμματα κινησιοθεραπειας και φυσικοθεραπειας. Η υποστηριξη της αναπνοης απο αναπνευστηρα εγινε περιοδικα.

    Οι φημες για επιδεινωση της υγειας του Πρωθυπουργου παρεμειναν φημες, καθως δεν επιβεβαιωθηκαν απο πουθενα, ενω ειναι χαρακτηριστικο οτι ο υπουργος Υγειας και θεραπων ιατρος του Δημητρης Κρεμαστινος προσηλθε στο "Ωνασειο" στις 6 περιπου το απογευμα, καθως ως εκεινη την ωρα εργαζοταν στο υπουργειο.

    Τη δυσαρεσκεια ομως των γιατρων του ιατρικου συμβουλιου φαινεται οτι δημιουργησαν δηλωσεις του Αμερικανου φυσιατρου Τζ. Μπακ για το οτι ο Πρωθυπουργος θα ειχε καλυτερη περιθαλψη στις ΗΠΑ, καθως και οτι διαπιστωσε ενδειξεις εγκεφαλοπαθειας.

    Απο τους θεραποντες ιατρους επισημανθηκε οτι η αξονικη τομογραφια που εγινε και στον εγκεφαλο του Πρωθυπουργου δεν εδειξε παθολογικα ευρηματα, ενω, οπως ειχαν αναφερει στον παρελθον, τα συγχυτικα φαινομενα που παρουσιαζε ηταν αναμενομενα για εναν ασθενη που νοσηλευεται για μεγαλο χρονικο διαστημα σε Μοναδα Εντατικης Θεραπειας. Επισης, οι γιατροι του Πρωθυπουργου θεωρουν οτι εχει παρουσιασει πολυ μεγαλη βελτιωση οσον αφορα την πνευματικη του διαυγεια.

    Μπορει να συνομιλει

    Στην καλη κατασταση του Πρωθυπουργου και στην ικανοτητα του να συνομιλει χωρις προβληματα, αναφερθηκε σε δηλωσεις του ο κ. Μπακ, ενω τονισε οτι αν και εχει πολυ δρομο για την αποκατασταση του, ανταποκρινεται πολυ ικανοποιητικα στο εντατικο προγραμμα κινησιοθεραπειας και φυσιοθεραπειας.

    Οσον αφορα το θεμα της μεταφορας του Ανδρεα Παπανδρεου, ο κ. Μπακ σε χθεσινη του ανακοινωση ανεφερε:

    "Θα ηθελα να διευκρινισω οτι ουδεποτε σκεφθηκα η υποστηριξα οτι ο Πρωθυπουργος θα ετυγχανε καλυτερης περιθαλψης σε οιοδηποτε νοσοκομειο των ΗΠΑ. Επι πλεον, απ' ο,τι γνωριζω δεν εχει γινει ουδεμια αναφορα στον Αμερικανο ειδικευμενο ιατρο, που να ισχυριζεται οτι η θεραπεια δεν ειναι η αριστη".

    Επισης, ο κ. Μπακ σε δηλωσεις του τονισε οτι υπαρχει μεγαλη αρμονια στη ληψη αποφασεων απο τα μελη του ιατρικου συμβουλιου οσον αφορα τη νοσηλεια του Πρωθυπουργου.

    Σημειωνεται οτι τα μελη του ιατρικου συμβουλιου εξεφρασαν χθες την ικανοποιηση τους για την προχθεσινη ομιλια του Δημητρη Κρεμαστινου στη Βουλη.

    Τελος, η διευθυντρια του Αναισθησιολογικου Τμηματος, του "Ωνασειου" Λιλα Παπαδημητριου, υπεβαλε την παραιτηση της απο το ιατρικο συμβουλιο λογω φορτου εργασιας, οπως επισημανε, ενω θα συνεχισει να προσφερει τις υπηρεσιες της ως μελος της ομαδας των θεραποντων ιατρων του Πρωθυπουργου για οποιοδηποτε θεμα χρειαστει.

    [15] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

    * Τηλε-προσγειωση

    Καμια προθεση να παραιτηθει δεν εχει, οπως φαινεται, ο Ανδρεας Παπανδρεου. Μιλωντας χθες το βραδυ με τον Ν. Χατζηνικολαου (ΜΕΓΑ) ο ατυχης υπουργος Τυπου Τηλ. Χυτηρης μας προσγειωσε αποτομα:

    Μονο για ..."ενημερωση" και... "ανταλλαγη αποψεων" - ειπε - θελει να δει τον Προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο.

    Ετσι, ντε! Πηγε η καρδια μας στη θεση της.

    Εχουμε ολο τον καιρο μπροστα μας.

    Μπορει να εσπασε το ρεκορ του δικτατορα Φρανκο ("κυβερνουσε" την Ισπανια σε κωμα επι 35 ημερες), αλλα μενει εκεινο του στραταρχη Τιτο - καπου εξι μηνες εμεινε "διασωληνωμενος" με την τοτε τεχνολογια...

    Αγαντα! Γ.Β.

    * Οπως παντα...

    Τρεις ημερες χωρις εσωκομματικες γκρινιες, θεωρειται ιδιαιτερα μεγαλο χρονικο διαστημα για τη Ν.Δ. Ετσι, μετα τριημερη ανακωχη και επιδειξη συμπνοιας λογω της συζητησης της προτασης μομφης, οι κοντρες επανηλθαν. Οι επιστολες Εβερτ με τις οποιες ζητει παραιτηση του Πρωθυπουργου εδωσαν το εναυσμα. Οι αντιδρασεις ποικιλες.

    Συνεργατες της Ντ. Μπακογιαννη ελεγαν οτι "δυσκολευονται να καταλαβουν τη σκοπιμοτητα της κινησης καθως βρισκεται σε αντιθεση με τη στρατηγικη που ακολουθηθηκε με την προταση μομφης". Ο Γ. Σουφλιας δηλωνε στον "Φλας" αγνοια για το περιεχομενο των επιστολων, ενω εμμεσως προεκυπτε η διαφωνια του, αφου ελεγε πως η Ν.Δ. πρεπει να αντιδρασει μετα την κρισιμη 20η Ιανουαριου. Ο Σ. Κουβελας ακουστηκε να λεει σε συνεργατες του πως δεν κατανοει την κινηση, ενω ο Π. Τατουλης δηλωνε στην "Ε" πως ηταν μια "ατυχης" κινηση.

    Τα πραγματα, λοιπον, επανηλθαν στη... φυσιολογικη τους ροη! Γ.ΠΑΝ.

    * Θα επρεπε να το ξερουν:

    Το τελος θα ειναι αργο και δυσκολο. Αλλωστε, παντα τον εγκωμιαζαν ως απροβλεπτο.

    Ισως αυτο θα χρειασθει τωρα να το γνωρισει και ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος, εστω και αν τοτε δεν το ειχε υπολογισει. Δ.Κ.

    * Υπουργος διαφημιστης!

    Ο "πολεμος των κουπονιων" στις εφημεριδες μαινεται διεθνως, αλλα ακουστε τι συμβαινει στην Κυπρο. Μια εφημεριδα, η "Σημερινη", δινει κουπονια για μια εγκυκλοπαιδεια. Το φοβερο δεν ειναι αυτο, αλλα το οτι η ιδια η υπουργος Παιδειας της Κυπρου, η κ. Κλαιρη Αγγελιδου, διαφημιζει στα μεσα ενημερωσης το "προιον του κουπονιου" της εφημεριδας, λεγοντας οτι "αυτη η εγκυκλοπαιδεια δεν πρεπει να λειψει απο κανενα σπιτι"!

    Απαραδεκτο, αναφωνειτε; Πρωτακουστο, φωναζετε; Που καταντησαμε, απορειτε; Τι να σας πω; Χ.Μ.

    * Μηπως, λοιπον...

    Ωστε λοιπον ελληνικο κλιμακιο εξετασε στη Γαλλια τον κρατουμενο αρχιτρομοκρατη των τεσσαρων ηπειρων Καρλος. Το επιβεβαιωσε χθες ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης. Το ερωτημα ειναι, πως οι Γαλλοι, που μηνες τωρα παγωναν το αιτημα των ελληνικων αρχων για εξεταση του Καρλος, ενεδωσαν ετσι ξαφνικα, χωρις ανταλλαγματα;

    Μηπως λοιπον ο εξαφανισθεις Ελβετος Μπρουνο Μπρεργκε και συνεργατης του Καρλος, που ειχε δρασει σε γαλλικο εδαφος, παρεδοθη πακετο στις γαλλικες αρχες απο τις ελληνικες μυστικες υπηρεσιες, προκειμενου να επιτευχθει η εξεταση του Καρλοσ; Οσο για τις ανακοινωσεις της Ελληνικης Αστυνομιας, οτι εχει χασει τον Μπρεργκε απο το 1991, δυσκολα πειθουν και τους πλεον ευπιστους. Ξενος, υποπτος που φτιαχνει σπιτι σε παραμεθοριο περιοχη, οπως ο Μπρεγκε στη Θεσπρωτια, δεν περναει απαρατηρητος. Λετε να ειναι τοσο ...ανικανα τα κλιμακια της ΕΥΠ; Γ.Ι.Μ.

    * "Δυο σχολες σκεψης" στο ΠΑΣΟΚ διεκρινε ο Ευ. Βενιζελος στην αντιπαραθεση του με τον πρωτοδελφινο Κ. Σημιτη.

    Ελησμονησε και μια "υπατη σχολη σκεψης", που εγκαταβιωνει στο "Ωνασειο" -σκορπιζοντας ισως παντου ωχρα κληροδοτηματα. Δ.Κ.

    * Ουνα φατσα;

    Ειμαστε χειροτερα και απο την Ιταλια, συμφωνα με το αφεντικο της ΦΙΑΤ και της μισης Ιταλιας Τζιανι Ανιελι. Οταν τον ρωτησαν για την πολιτικη κατασταση, δηλωσε: "Ενα πραγμα θα σας πω. Αφου βρισκομαστε στη Μεσογειο, στη Ρωμη ειμαστε πολυ καλυτερα απ' ο,τι στην Αθηνα", εννοωντας την κατασταση που εχει διαμορφωθει στην Ελλαδα με την ασθενεια του Πρωθυπουργου.

    Ας σημειωθει οτι αυτη τη στιγμη η κυβερνηση Ντινι τελει υπο παραιτηση και υπαρχει πολιτικη κριση. Αλλα, κατα τον κ. Ανιελι, υπαρχουν και χειροτερα! Λ.Χ.

    * Αλλο κλιμα

    Ειχε πολλους λογους να καμαρωνει προχθες το βραδυ ο επικεφαλης του ελληνικου γραφειου συνδεσμου στα Σκοπια Αλεξανδρος Μαλλιας, στην πρωτοχρονιατικη δεξιωση του προεδρου Κιρο Γκλιγκοροφ. Οι ιδιοι οι Σκοπιανοι, περιλαμβανομενου και του Γκλιγκοροφ, οι ξενοι διπλωματες, οι εκπροσωποι των διεθνων οργανισμων και οι δημοσιογραφοι ετρεχαν να τον γνωρισουν, να του σφιξουν το χερι και να εκφρασουν τα φιλικα τους αισθηματα.

    "Μεσα σε λιγες ημερες, κανουμε αλματα που ξεπερνουν δεκαετιες", ελεγε ο κ. Μαλλιας σε Ελληνες δημοσιογραφους. Ενδεικτικο μαλιστα, οπως ειπε ο ιδιος, το γεγονος οτι για πρωτη φορα, υστερα απο μια μακρα περιοδο μεγαλης εντασης, ενα αυτοκινητο που εφερε την ελληνικη σημαια -το αυτοκινητο του- σταματησε εξω απο το κτιριο της σκοπιανης Βουλης, οπου στεγαζεται και η προεδρια της Δημοκρατιας.

    Δικαιολογημενη η ικανοποιηση. Τ.Δ.

    * Δεκεμβριστης

    Ενας πρωτεργατης του "γαλλικου Δεκεμβρη", με τις πολυημερες απεργιες των Γαλλων εργατων για τη διατηρηση του συστηματος κοινωνικης ασφαλισης, ο Μπερναρ Μαλ, βρισκεται στη χωρα μας.

    Με πρωτοβουλια του "Κεντρου Ανεξαρτητης Εργατικης Παρεμβασης" μιλαει αποψε, στις 6 μ.μ., στην αιθουσα του Συλλογου Υπαλληλων Τραπεζης της Ελλαδος (Σινα 16) με θεμα: "Γαλλια '95. Η πρωτη μεγαλη αναμετρηση με το Μααστριχτ και την καπιταλιστικη ολοκληρωση". ΜΓΣ

    * Ερμη γλωσσα...

    Και τι θα γινει, σε ποιες περιπετειες θα μπουμε, αν εχουμε επιδειξει σπουδη για λυσεις και δουμε σε δυο μηνες τον Ανδρεα Παπανδρεου "πληρως... αναρρουντα;". Συνεντευξιαζομενος ραδιοφωνικως (ΦΛΑΣ 9,61) ο αναπληρωτης υπουργος Μεταφορων Κ. Κουλουρης πεταξε την εβερτεια ελληνικουρα.

    Αναρρωνυοντα, προφανως, ηθελε να πει.

    Αλλα οταν σε πνιγει το δικιο σου, που δεν πειθονται ολοι οι αλλοι οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου θα ξανασταθει στα ποδια του και θα μας ξανακυβερνησει, τοτε χανεις και τα λογια σου και τη λογικη σου... Γ.Β.

    * Μεσα κι εξω

    Ειναι πρωθυπουργευων στην Ελλαδα, αλλα ειναι και σοσιαλιστης και ενας εκ των αντιπροεδρων του Ευρωπα ικου Σοσιαλιστικου Κομματος. Τι πιο φυσικο απο τη χθεσινη συναντηση του στο Παρισι με τον αρχηγο του Σοσιαλιστικου Κομματος Λιονελ Ηοσπεν;

    Εξω παει καλα ο Ακης. Αν πηγαινε το ιδιο και μεσα, τοτε ποιος θα τον επιανε...Γ.ΚΑΡ.

    * Υπογραφες

    Ως τις πρωτες απογευματινες ωρες (χθες) ειχαν υπογραψει μονο τρεις στο βιβλιο συλλυπητηριων για το θανατο του Φρανσουα Μιτεραν στο Γενικο Προξενειο της Γαλλιας στη Θεσσαλονικη: Ενας Γαλλος φοιτητης του Αριστοτελειου, μια υπαλληλος του προξενειου και μια καθηγητρια γαλλικων!

    Την ειδηση μετεδωσε στο συντομο δελτιο των 5.30 μ.μ. η ΤΒ-100. Στις 5.35 τηλεφωνησαν απο το γραφειο του υπουργου Μακεδονιας-Θρακης: Ο κ. Τριαριδης πηγαινει στο γαλλικο προξενειο να υπογραψει στο βιβλιο συλλυπητηριων, αν θελετε ελατε να το καλυψετε.

    Κι υστερα λεει ο λαος για καποιον που ειναι ν' αποδημησει εις τας αιωνιους μονας οτι... μαζευει υπογραφες. Παραμυθια. Γ.Λ.

    * Κλειστη πορτα

    Αληθεια, τι συμβαινει στο... περιβαλλον του δημαρχου Θεσσαλονικησ; Τι αλλαγη "συμπεριφορας" ειναι αυτη, που αφηνει ολοενα και περισσοτερους δυσαρεστημενους πολιτεσ; Αποτελει κοινη διαπιστωση πλεον οτι η αλλοτε "ορθανοιχτη" πορτα του δημαρχου, τωρα τελευταια απεκτησε "φυλακα".

    Αν θελεις να χαλασεις τη μερα σου, ζητησε στο τηλεφωνο να μιλησεις με το δημαρχο. Τι αδιακριτος ελεγχος ειναι αυτος και τι αναβολη στην αναβολη και ταλαιπωρια ειναι αυτη; Αληθεια, ο κατα γενικη ομολογια συμπαθεστατος και αγαπητος κ. Κοσμοπουλος γνωριζει το καθεστως που επικρατει εξαιτιας ενος συνεργατη του, του "ανθρωπου του", του "Ιματς μεικερ" του, που στο ονομα της... προστασιας του δημαρχου, τελικως του καταστρεφει ο,τι καλο εχει το "ιματζ" του;

    Γνωριζει τι "σπερνει" ο ανθρωπος του η θα το μαθει οταν ερθει η ωρα του "θερισμου"; Μπ.Γιαν.

    * Παιξε σκακι

    Πολιτικη εκκρεμοτητα και παιγνια σκακιστικα.

    Ποια θα ειναι η επομενη κινηση εις το ζατρικιον της διαδοχησ;

    Σικελικη αμυνα; διορισμος αντιπροεδρων; Οχι (!) Ναπολεοντειο με μεταβατικο πρωθυπουργο η υπουργο αναπληρωτη - πρωθυπουργο (!)

    Η βασιλισσα στο Α2 για ν' αποφυγει το Ρουα-Ρεν με... "τετρακοσους αρχοντες. Μ' εννια ζυγιες παιχνιδια".

    Καθως η χωρα "εκ-λειπει".

    "Εχουμε γραμματια ανεξοφλητα". ΒΑΡ

    * Σερσε λα φαμ

    Ενταξει, λοιπον: Τα μελη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ φτιαξανε, αν φτιαξανε, τις συμμαχιες που επρεπε η δεν επρεπε και λιγο-πολυ προσανατολιζονται να ψηφισουν αυτον η εκεινον απο τους υποψηφιους διαδοχους του Ανδρεα Παπανδρεου. Τι ξερουν, ομως, για τη συζυγο, την αρραβωνιαστικια η οτιδηποτε τελος παντων υπαρχει, αν υπαρχει, του "εκλεκτου" τουσ;

    Δεν θα 'ταν φρονιμο να ερευνησουν το ολο θεμα, προκειμενου να αποφυγουμε επαναληψεις ιστοριων για αγριουσ; Γ.Λ.

    * Πηρε αριστα

    Ευχαριστη εκπληξη αποτελεσε η προχθεσινη εμφανιση του Γιωργου Α. Παπανδρεου, προχθες, στο "Μηλο" του Π. Τσιμα (Μεγκα).

    Ηταν σαφης στις αποψεις του (εκλογη νεου πρωθυπουργου, χωρις να αναβληθουν οι διαδικασιες) και αυστηρος προς το "περιβαλλον" (Δεν θα επιτρεψω να παιξουν παιχνιδια σε βαρος του πατερα μου").

    Τα ειπε καλα ο γιος του Πρωθυπουργου. (Και σε αριστα ελληνικα!). Θαρρεις και αυτη η περιπετεια του πατερα του, τον ωριμασε.

    * Γιατι με νομο η αντικατασταση

    Σε ερωτηματα που μας απευθυνθηκαν σχετικα με την αρθρογραφια μας ως προς την αναγκαιοτητα της νομοθετικης ρυθμισης για την αντικατασταση του Πρωθυπουργου, η συνοπτικη απαντηση μας ειναι η εξης:

    Η νομοθετικη ρυθμιση αποκρουει με τον καλυτερο δυνατο τροπο, κατα τη γνωμη μας, αυτο που μπορει να ονομαστει "θεωρια των δυο πρωθυπουργων". Η θεωρια αυτη, την οποια εχει ηδη υπαινιχθει ο Ευαγγελος Βενιζελος, μπορει να χρησιμοποιηθει ως συνταγματικο προσχημα για να ματαιωθει η αντικατασταση του Πρωθυπουργου, αν δεν παραιτηθει η επιβιωσει περαν του συνταγματολογικου (και οχι συνταγματικου, που δεν υπαρχει) η πολιτικου (που εχει ηδη παρελθει) "ευλογου χρονου αναπληρωσης".

    Κατανοητο; "Ε"

    [16] Το δικαιωμα να ζεις και να πεθαινεις με αξιοπρεπεια

    Ο Α. Παπανδρεου επρεπε να απαλλαγει εγκαιρως απο το βαρος και τη φθορα

    Του ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ*

    Η ασθενεια του Πρωθυπουργου θετει και στην ελληνικη κοινωνια ενα καυτο πολιτισμικο θεμα, που απασχολει καιρο τωρα τις χωρες του Συμβουλιου της Ευρωπης και των ΗΠΑ: τη σχεση της ιατρικης επιστημης με την Ηθικη και τα Δικαιωματα του Ανθρωπου και, κυριως, τις δεσμευσεις που υποκειται η φροντιδα της υγειας του ασθενους στην πορεια της ζωης προς το θανατο.

    Η τρομακτικη εξελιξη της ιατρικης τεχνολογιας και επιστημης εφερε αντιμετωπη την ιατρικη δεοντολογια με τη βιοηθικη, καθως και με τις θεμελιωδεις αξιες της κοινωνικης συμβιωσης, οπως αυτες αποτυπωνονται στον καταλογο των δικαιωματων του ανθρωπου. Η ασθενεια του Πρωθυπουργου μας προτρεπει να θυμηθουμε μερικες απ' αυτες και να τις ανασυρουμε απο την περιφρονηση η την παραγνωριση που εχουν περιπεσει.

    Η πιο σημαντικη απο αυτες ειναι οτι για το γιατρο ο ασθενης δεν ειναι απλως μια βιολογικη μοναδα, αλλα μια προσωπικοτητα, φορεας ανθρωπινης αξιοπρεπειας και πολιτης. Ο γιατρος εχει καθηκον να αντιμετωπιζει την ασθενεια, οπως αυτος κρινει βεβαια καλυτερα, με βαση τους κανονες της ιατρικης τεχνης, χωρις να λησμονει ομως οτι δεν ειναι η ασθενεια, αλλα ο ασθενης που πρωτα και κυρια πρεπει να τον ενδιαφερει και αυτον οφειλει να βοηθησει, να ανακουφισει, να προστατευσει και τελικα να οδηγησει στην αναρρωση.

    Τα τελευταια χρονια, ωστοσο, δημιουργηθηκε στους γιατρους, εξαιτιας της εντυπωσιακης αναπτυξης και της υπερβολικης χρησης νεων θεραπευτικων και διαγνωστικων μεθοδων, καποια επιστημονικη οιηση, τους καλλιεργηθηκε απο τη διαφημιση της νεας τεχνολογιας η εντυπωση οτι μπορουν να δαμασουν ακομη και το θανατο, παρατεινοντας επ' απειρον τη ζωη του ασθενους, αδιαφορωντας για τις εξευτελιστικες συνεπειες που εχει στην προσωπικοτητα του η αλογιστη χρηση θεραπευτικων μεθοδων. Η παραταση ομως παση θυσια της ζωης ενος ασθενους δεν μπορει να αποτελεσει αυτοσκοπο και μοναδικο οδηγο της θεραπευτικης αγωγης. Προστατευομενο απο τον πολιτισμο μας αγαθο δεν ειναι η ζωη γενικα και αφηρημενα η η καθε ειδους ζωη, αλλα η αξιοπρεπης ζωη.

    Οταν η ζωη ενος αρρωστου παρατεινεται με τεχνικα μεσα, χωρις να διαγραφεται ελπιδα αναρρωσης και αποκαταστασης της υγειας του και η κλινικη εικονα του ειναι απελπιστικη και ταπεινωτικη για τον ιδιο, τοτε εκεινο που προσβαλλεται βαναυσα ειναι η αξιοπρεπεια του, η αξια του ως ανθρωπου και προσωπου.

    Αλλωστε, για την Ηθικη και το Δικαιο η ζωη μονο ως κατηγορημα και ιδιοτητα του προσωπου νοειται και προστατευεται, ποτε μονη της η ανεξαρτητα απο το συγκεκριμενο υποκειμενο που τη φερει. Πρωταρχικη υποχρεωση της πολιτειας, συμφωνα με το Συνταγμα (αρθρο 2, παρ. 1) ειναι η προστασια της αξιας του ανθρωπου, δηλαδη η ανθρωπινη αξιοπρεπεια. Και αυτο που διακυβευεται σημερα στην Εντατικη του "Ωνασειου" δεν ειναι μονον η ζωη του Ανδρεα Παπανδρεου, αλλα η αξιοπρεπεια του, το θεμελιωδες δικαιωμα του να ζει και να πεθαινει με αξιοπρεπεια. Η αξιοπρεπεια του ως ανθρωπου και το κυρος του ως Πρωθυπουργου θιγονται βαναυσα καθημερινα με ολα οσα λεγονται και οσα γραφονται για την ασθενεια του και τις πολιτικες εξελιξεις.

    Οι θεσμικες συνεπειες απο την παρατεινομενη ασθενεια του και τη συνεχιζομενη με αδηλο τελος ανικανοτητα του να ασκησει τα καθηκοντα του εχουν κυριολεκτικα υποσκελισει καθε αλλη διασταση της προσωπικης τραγωδιας που περνα ο Ανδρ. Παπανδρεου. Η πρωθυπουργικη του ιδιοτητα, καθως και η ηγεμονικη του στο κομμα θεση τον εχουν συνθλιψει ως προσωπικοτητα και δεν επιτρεπουν στην κοινη γνωμη να παρακολουθησει με τον επιβαλλομενο σεβασμο αλλα και την πρεπουσα συμπαθεια το δραμα ενος ασθενους, που εδω και 54 μερες παλευει μεταξυ ζωης και θανατου.

    Γινομαστε ετσι ολοι μας μαρτυρες μιας μοναδικης και σιγουρα ανεπαναληπτης στο ειδος της καταστασης: Το προσωπικο δραμα ενος ανθρωπου γινεται αντικειμενο μιας ασυστολης πολιτικης, κομματικης και τηλεοπτικης εκμεταλλευσης και βιωνεται απο την κοινη γνωμη και την κοινωνια ως κατασταση ιλαροτραγικη, παρα ως τραγικα ανθρωπινη, ως ανιερο πολιτικο παιχνιδι και τηλεθεαμα και οχι ως προσωπικο δραμα. Με τις πολιτικες ανακοινωσεις και τα ιατρικα ανακοινωθεντα, τις δηλωσεις και τις συνταγματικες ερμηνειες η προσωπικοτητα και η ζωη του Ανδρεα Παπανδρεου καθημερινα ευτελιζονται.

    Αυτο που δεν γινεται, παντως, σεβαστο ειναι τα δικαιωματα του ασθενους και κυριως η αξιοπρεπεια του, η ιδιωτικοτητα του, το απορρητο της ασθενειας του και βεβαια το δικαιωμα του να υπομενει με καρτερικοτητα και διακριτικοτητα τον πονο και να τρεφει με το προσωπικο του κουραγιο την ελπιδα. Η υγεια ειναι αυστηρα προσωπικη υποθεση του καθε ασθενους και μονον ο ιδιος και οι οικειοι του δικαιουνται να τη γνωριζουν και να τη διαχειριζονται. Οι τριτοι, οι συνεργατες και οι φιλοι, μπορει μεν να συμπασχουν και να ενδιαφερονται η και να αγωνιουν για την εξελιξη της ασθενειας του προσφιλους τους προσωπου, οφειλουν ομως να την παρακολουθουν με απολυτη διακριτικοτητα και με σεβασμο του απορρητου. Το μονο που δικαιουνται σε σχεση με αυτην ειναι να εκτιμουν τις συνεπειες της ασθενειας και να συναγαγουν τα αναγκαια συμπερασματα τους. Η ασθενεια, βεβαια, ενος δημοσιου προσωπου και ιδιως του Πρωθυπουργου ενδιαφερει αμεσα την κοινη γνωμη, η οποια δικαιουται να γνωριζει την αληθεια, μονον ομως επειδη, εφ' οσον και καθ' οσον η ασθενεια εχει επιπτωσεις στην ασκηση του δημοσιου λειτουργηματος.

    Προκειμενου να διαφυλαχτει, λοιπον, παση θυσια το απολυτο δικαιωμα του Ανδρεα Παπανδρεου να ζει και να πεθαινει με αξιοπρεπεια, επρεπε να απαλλαγει εγκαιρως απο το βαρος, τη φθορα και τις αντιδικιες των πρωθυπουργικων καθηκοντων. Πιστευω, δηλαδη, πως η συγχυση της πρωθυπουργικης ιδιοτητας με την ανθρωπινη και η ολοκληρωτικη υποταγη της δευτερης στην πρωτη εχουν ριξει την ασθενεια του Ανδρ. Παπανδρεου στη βορα των "κομματικων" στελεχων και στην "απληστια" των ΜΜΕ. Δεν τον αφηνουν στην ησυχια του, να υπομεινει με διακριτικοτητα τον πονο και να ζησει με αξιοπρεπεια, χωρις το αδιακριτο ματι της δημοσιοτητας, τις υστερες αυτες στιγμες της ζωης του.

    Κομματικα στελεχη και θεραποντες ιατροι δειχνουν να συμπεριφερονται στον Πρωθυπουργο σαν να ηταν διαχειριστες της ζωης του, σαν να δικαιουνται να αποφασιζουν για τη ζωη του, στο ονομα του σεβασμου της τεκμαιρομενης βουλησης του οι μεν, της επιστημης που κατεχουν οι δε. Ενω το μονο που μπορουσαν και οφειλαν να κανουν ηταν να τον βοηθησουν να απαλλαγει απο το βαρος των πρωθυπουργικων καθηκοντων του, ειτε συμβουλευοντας τον να παραιτηθει για λογους υγειας ειτε, αν αυτο δεν ηταν εφικτο, λογω ανυπαρκτης η εξασθενημενης βουλησης, διευκολυνοντας με αναλογες εισηγησεις και γνωματευσεις τις διαδικασιες αντικαταστασης του.

    Αυτο πιστευω πως επεβαλλε η αισθηση του καθηκοντος και η απολυτη προτεραιοτητα που πρεπει να δινουμε ολοι μας, πολιτες και αρχοντες, στο δικαιωμα του καθενα να ζει τη ζωη και το θανατο με αξιοπρεπεια. Ο σεβασμος του δικαιωματος αυτου ειναι δειγμα πολιτισμου.

    * Καθηγητης της Νομικης, συνταγματολογος στο Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης

    [17] ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ '95: Αυριο δικαζονται ακομη 30

    "Να σταματησουν οι μαζικες διωξεις"

    Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

    Συνεχιζονται απο αυριο στις 9 το πρωι, οι δικες για το περσινο Πολυτεχνειο. Δυο ομαδες νεαρων αποτελουμενες απο 15 ατομα η καθε μια προκειται να δικαστουν το Σαββατο στο Β Αυτοφωρο Τριμελες με το ιδιο ακριβως κατηγορητηριο, με το οποιο περσι, σε μια βδομαδα, το δικαστηριο μοιρασε πανω απο 400 χρονια φυλακης για πλημμεληματα στους 118 πρωτους που δικαστηκαν, απο τους 504 που ειχαν συλληφθει το πρωινο της 18ης Νοεμβριου.

    Το δικαστηριο που επεβαλε ποινη φυλακισης 40 μηνων στους 108 -για εφτα απο τους οποιους εκρινε να μην εχει η ποινη ανασταλτικο αποτελεσμα - απο 30 μηνες φυλακης σε αλλους τεσσερις των οποιων η ποινη ηταν εξαγορασιμη, με αποτελεσμα να οδηγηθουν στη φυλακη μεχρι να την πληρωσουν και απο μερικους μηνες σε κανα - δυο νεαρους, που δεν γνωριζαν γιατι βρισκονταν στο Πολυτεχνειο, αξιζει να σημειωθει οτι περασε, οσους προσηλθαν να δικαστουν, απο εξετασεις εθνικοφροσυνης...

    Απο την ερχομενη Τριτη επισης, 16 τρεχοντος, ξεκινουν και οι δικες των ανηλικων που συνεληφθησαν. Ηδη 13 απο αυτους δικαστηκαν περσι σε δυο χρονια επιμελητειας κοινωνικου λειτουργου και την υποχρεωση παροχης μια φορα το μηνα κοινωνικης εργασιας.

    Στο συνολο τους τα 13 αυτα παιδια ειχαν συλληφθει εξω απο το Πολυτεχνειο, μαζι τους και ο νεαρος που ειχε κακοποιηθει απο τα ΜΑΤ, ενω τα περισσοτερα οπως κατηγγειλαν οι γονεις τους τα συνελαβαν νωρις, στα ασθενοφορα και τα νοσοκομεια οπου ειχαν καταφυγει για πρωτες βοηθειες και αρκετα απο αυτα ειχαν δεχτει τις εξωνοσοκομειακες περιποιησεις των αστυνομικων αρχων.

    Να σταματησουν οι διωξεις και να αφεθουν ολοι ελευθεροι ζητει σε ανακοινωση της η νεολαια του ΣΥΝ, Ενωση Αριστερων Νεων (Ε.Α.Ν): "Η φαιδροτητα και οι διωξεις των νεων συνεχιζονται. Η αναλγησια της δικαστικης εξουσιας στο αποκορυφωμα.

    "Προτου δουμε αναλογες με τις προηγουμενες κωμικοτραγικες αποφασεις, πριν δουμε για μια ακομα φορα το διασυρμο νεων ανθρωπων ζηταμε να σταματησουν ολες οι διωξεις τωρα".

    "Η κοινωνικη αλληλεγγυη θα καταργησει τις δικες και τις καταδικες των εξεγερμενων του Πολυτεχνειου '95" αναφερεται σε ανακοινωση της Συνεργασιας Αναρχικων Ομαδων και Ατομων για την Κοινωνικη Αλληλεγγυη και την Πολυμορφη Δραση, η οποια διοργανωνει το Σαββατο στις 5.30 μ.μ. εκδηλωση αλληλεγγυης στην πλατεια Κυψελης καλωντας στην εμπρακτη αλληλεγγυη στους διωκομενους.

    Απο την πλευρα του ο ευρωβουλευτης Μιχαλης Παπαγιαννακης, με αφορμη τις επικειμενες δικες δηλωσε: "Απο την Αριστερα εχει ηδη αναλυθει το γιατι τα προβληματα κοινωνικης ανασταστωσης δεν λυνονται με μαζικες συλληψεις και δικες. Μετα τα γεγονοτα του Πολυτεχνειου φαινοταν η διαθεση για μια γενικοτερη και δημοσια συζητηση και αναζητηση γυρω απο το φαινομενο της εξαναστασης των νεων, ασχετα απο τις μορφες που παιρνει αυτη, ακομα και ακραιες και κολασιμες.

    "Αυτη η ορθη αντιμετωπιση εγκαταλειφθηκε και ξεχαστηκε. Η "κεντρικη" πολιτικη σκηνη αυτοσυγκεντρωθηκε στα αδιεξοδα της, αλλα ο μηχανισμος της Δικαιοσυνης συνεχιζει το εργο του, "τυφλα", εν απουσια κοινωνικου προβληματισμου, που μονος αυτος της δινει και το θεμιτο, περα απο το νομιμο χαρακτηρα.

    "Φτασαμε σε μαζικες καταδικες ολο και πιο νεων ατομων, ακομη και ανηλικων και εκκρεμουν και αλλες, αυτες τις μερες, μεσα σε γενικευμενη αδιαφορια. Θεωρουν πραγματικα οι λειτουργοι της Δικαιοσυνης οτι τους συνοδευει καιτους καλυπτει ενα οποιοδηποτε περι δικαιου αισθημα της κοινης γνωμησ; Προσωπικα αμφιβαλλω...".

    Συνεχιζονται οι δικες σε δοσεις για τους καταληψιες του Πολυτεχνειου. Στους πρωτους 118, που δικαστηκαν για πλημμεληματα, το δικαστηριο μοιρασε 400 χρονια φυλακης!

    [18] Εξω σχεδιαστηκαν ο ΕΛΑ τις υιοθετησε

    Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: Στη Δικαιοσυνη επαρκη στοιχεια απο τα αρχεια της "Σταζι" για δυο τρομοκρατικες ενεργειες της "Ομαδας Επαναστατικης Λα ικης Αλληλεγγυης"

    ΜΙΛΟΥΝ για 4 Ελληνες

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

    Η επεξεργασια των στοιχειων του φακελου "Σταζι" που εχουν πυροδοτησει τον τελευταιο χρονο αλλεπαλληλα σεναρια τρομοκρατολογιας, ολοκληρωθηκε απο αστυνομικης πλευρας και η "σκυταλη" παραδοθηκε στη Δικαιοσυνη.

    Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης, ο οποιος κρατησε τους τελευταιους μηνες που εχει τη διαχειριση του υπουργειου ιδιαιτερα επιφυλακτικη σταση, δηλωσε χθες: "Απο την ερευνα προεκυψαν επαρκη στοιχεια για δυο τρομοκρατικες ενεργειες που εκδηλωθηκαν στην Ελλαδα το 1983 (ανατιναξη παγιδευμενου αυτοκινητου κατα Σαουδαραβα πρεσβη) και το 1988 (βομβιστικη ενεργεια στο μπαρ "Οσκαρ" της Γλυφαδας".

    Επισης, ο κ. Βαλυρακης επισημανε οτι "οι επιθεσεις αυτες οργανωθηκαν και καθοδηγηθηκαν απο το εξωτερικο, και εκτελεστηκαν με την ενεργο συμμετοχη Ελληνων πολιτων". Ο υπουργος αρνηθηκε κατηγορηματικα να αναφερθει συγκεκριμενα στα ατομα που εμπλεκονται, ενω τονισε οτι δεν υπαρχουν στοιχεια που να συσχετιζουν τους δραστες με τις δυο μεγαλες επαναστατικες οργανωσεις που δρουν στην Ελλαδα, δηλαδη τη "17Ν" και τον "ΕΛΑ".

    Οπως ειναι γνωστο, την ευθυνη των δυο προαναφερομενων βομβιστικων ενεργειων το 1983 και το 1988 ανελαβε η "Ομαδα Επαναστατικης Λα ικης Αλληλεγγυης" (ΟΕΛΑ). Ωστοσο, η παραπανω ομαδα υιοθετειται σε ανυποπτο χρονο στο φυλλαδιο αντιπληροφορησης του "Επαναστατικου Λα ικου Αγωνα" (ΕΛΑ) που εξεδοθη απο την οργανωση το Μαρτιο του 1992.

    Οι συγκεκριμενες ενεργειες της ΟΕΛΑ, για τις οποιες εγινε λογος παραπανω, καταγραφονται στο δελτιο αντιπληροφορησης ως κατ' επεκταση ενεργεια του ΕΛΑ. Στο εξωφυλλο του δελτιου αναγραφεται: "Για τις βιαιες- δυναμικες ενεργειες που εχουν γινει στη χωρα μας εναντια στο καπιταλιστικο-ιμπεριαλιστικο καθεστως και τα οργανα του απο το καλοκαιρι του 1974 μεχρι το Μαρτιο του 1992 απο τον ΕΛΑ". Στη σελιδα 4 του ιδιου φυλλαδιου μεταξυ αλλων αναφερονται:

    "3. Στη χρονολογικη καταγραφη των βιαιων- δυναμικων ενεργειων, περιλαμβανονται και τα βιαια- δυναμικα χτυπηματα για τα οποια ο ΕΛΑ εχει την πολιτικη ευθυνη και την οργανωτικη συνυπευθυνοτητα, δηλαδη, για οσες απο τις βιαιες-δυναμικες ενεργειες εγιναν απο τις ομαδες αγωνιστων "Λα ικος Αγωνας" "Λα ικος Επαναστατικος Αγωνας" "Κοκκινη πρωτοβουλια" και απο ορισμενες ακομη ομαδες αγωνιστων και "λα ικης αντιστασης" στη Θεσσαλονικη και για ολες οσες εγιναν απο τις "Ομαδες Λα ικης Αντιστασης - ΟΛΑ" και απο μερικες ακομη ομαδες λα ικων αγωνιστων (οχι ολες τις περιπτωσεις) στην Αθηνα.

    Λεμε την πολιτικη ευθυνη και οργανωτικη συνυπευθυνοτητα, για τις μερικες δυναμεις που συμμετειχαν σ' αυτες, αποχωρησαν και αποσυρθηκαν απο τη συγκεκριμενη πολιτικη πρακτικη, κυρια στη διαρκεια της διετιας 1981 και 1982, και απο τοτε παραμενουν αδρανεις. Σημερα πιστευουμε οτι ειναι πια καιρος να ξανααπευθυνθουμε ανοιχτα σ' ολες αυτες τις αδρανοποιημενες δυναμεις και να τις καλεσουμε να επαναδραστηριοποιηθουν και μαζι με πιο καινουργιους και νεους αγωνιστες με συγκεκριμενους τροπους αντικαθεστωτικης δρασης που θα διαλεξουν. Η καθε πολιτικη πρωτοβουλια που μπορει να βοηθησει σ' αυτη την κατευθυνση και απαραιτητη ειναι και μπορει να συμβαλει στην ενεργοποιηση παλιοτερων και πιο καινουργιων δυναμεων του λα ικου και επαναστατικου κινηματος εναντια στο καπιταλιστικο-ιμπεριαλιστικο καθεστως.

    4. Περιλαμβανονται επισης οι βιαιες-δυναμικες ενεργειες που εχει υλοποιησει η "Επαναστατικη Ομαδα Χρηστος Κασιμης" του ΕΛΑ καθως και η ομαδα Ιουνης '78 του "Επαναστατικου Λα ικου Αγωνα" ΕΛΑ οπως και η "Ομαδα Επαναστατικης Λα ικης Αλληλεγγυης". Το ιδιο περιλαμβανονται και οι βιαιες- δυναμικες ενεργειες της "Ε.Ο.-1η ΜΑΗ", τοσο αυτες που υλοποιησε πριν απο την ενοποιηση οσο και εκεινες που πραγματοποιησε στη διαρκεια της ενοποιησης με τον "Επαναστατικο Λα ικο Αγωνα" ΕΛΑ.

    5. Αν και σ' αυτη την καταγραφη αναφερονται μερικες απο τις βιαιες- δυναμικες ενεργειες, που δεν πετυχαν η δεν μπορεσαν να ολοκληρωθουν, δεν περιλαμβανονται στο συνολο τους μια σειρα τετοιων ενεργειων που ειτε δεν πετυχαν ειτε δεν μπορεσαν να ολοκληρωθουν για καποιους συγκεκριμενους λογους την καθε φορα". Και στη συνεχεια ο "Επαναστατικος Λα ικος Αγωνας" στη λιστα των χτυπηματων υιοθετει πληρως τα δυο της ΟΕΛΑ ως εξης:

    ".................. Στις 14 Απριλη 1983, με εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου στην περιοχη του Π. Ψυχικου, χτυπαει δυο αυτοκινητα-μεσα της πρεσβειας του αντιδραστικου σαουδαραβικου καθεστωτος. Στο ενα, που ηταν και θωρακισμενο, επεβαινε ο πρεσβευτης και ο οδηγος- σωματοφυλακας του, και στο αλλο ο υπευθυνος ασφαλειας της πρεσβειας με το σωματοφυλακα του. Απο την εκρηξη εναντια στα δυο αυτοκινητα καταστραφηκε το ενα, επαθε σοβαρες ζημιες το αλλο και τραυματιστηκαν οι τρεις απο τους τεσσερις Σαουδαραβες, απο αυτους οι δυο σοβαρα. ....................

    Στις 19 Μαρτη 1988, σαν εμπρακτη εκδηλωση εθνικιστικης και επαναστατικης λα ικης αλληλεγγυης στον εξεγερμενο και αγωνιζομενο παλαιστινεζικο λαο, χτυπησε με εκρηκτικο μηχανισμο τη φιδοφωλια Βορειοαμερικανων τρομοκρατων, στρατιωτικων της Βασης του Ελληνικου, καθως και ντοπιων οργανων και φιλων τους, που λεγοταν "Οσκαρ", στην περιοχη της Γλυφαδας. Απο την εκρηξη τραυματιστηκαν 14 Βορειοαμερικανοι στρατιωτικοι και ντοπιοι συνεργατες τους και καλοθελητες τους, και αγνωστος αριθμος Βορειοαμερικανων που μεταφερθηκαν αμεσως μετα την εκρηξη και κρυφα στα νοσοκομεια της Βασης, οπως κανουν παντα σε τετοιες περιπτωσεις σ' ολο τον κοσμο για να διατηρησουν τα υπολειμματα του ηθικου των οργανων τους....................".

    Απο τους επτα συνολικα εμπλεκομενους στην υποθεση των δυο τρομοκρατικων ενεργειων, πληροφοριες αναφερουν πως οι Ελληνες ειναι τεσσερις, εκ των οποιων ο ενας παλαιστινιακης καταγωγης, αλλα Ελληνας υπηκοος. Οι υπολοιποι τρεις ειναι ξενοι, στους οποιους συμπεριλαμβανεται ο αρχιτρομοκρατης Καρλος και ο στενος του συνεργατης Γιοχανες Βαινριχ.

    Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, τα στοιχεια των εμπλεκομενων Ελληνων προκυπτουν απο τις αποκρυπτογραφησεις ορισμενων αριθμων τηλεφωνων στους οποιους παρεμβαλοταν ως κωδικος η ημερομηνια δολοφονιας του Χρηστου Κασιμη, 27/10/77.

    Ο προανακριτικος "φακελος Σταζι" εκλεισε με την εξεταση του κρατουμενου στη Γαλλια αρχιτρομοκρατη Καρλος απο κλιμακιο Ελληνων αξιωματικων και δικαστικων τον περασμενο μηνα. Το "τσακαλι" αντιμετωπισε με ειρωνεια και απαθεια τους Ελληνες ανακριτες λεγοντας τους, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες: "Εμενα ρωτατε; Ρωτηστε τον Καραμανλη...". Η εξεταση Καρλος δεν προσθεσε τιποτα στα υπαρχοντα στοιχεια, απλως το γεγονος οτι εγινε, συνεβαλε στο να κλεισει η υποθεση.

    Εξω σχεδιαστηκαν ο ΕΛΑ τις υιοθετησε

    Η ομαδα του Καρλος, συμφωνα με τα αρχεια της Σταζι, σχεδιασε την τρομοκρατικη ενεργεια στο μπαρ "Οσκαρ", το 1988 στη Γλυφαδα Το δελτιο Αντιπληροφορησης του "Επαναστατικου Λα ικου Αγωνα" (ΕΛΑ) της ανοιξης του '92, που υιοθετει τις δυο τρομοκρατικες ενεργειες

    Ονοματα, αν προκυψουν απο την ανακριση

    Καμια ποινικη διωξη που αφορα τρομοκρατικες ενεργειες δεν εχει στραφει σε βαρος συγκεκριμενων προσωπων, Ελληνων η αλλοδαπων, εναντιον των οποιων ενδεχομενως να προσανατολιζονται οι ερευνες των αρμοδιων αρχων.

    Κι αυτο γιατι τα νεα στοιχεια που συμφωνα με πληροφοριες εχουν συλλεγει απο τον αρμοδιο εισαγγελεα για δυο υποθεσεις τρομοκρατικων ενεργειων που εγιναν στην Ελλαδα τη δεκαετια του '80 φερεται να ειναι ακομη υπο εκτιμηση.

    Οπως ανακοινωθηκε χθες επισημα απο την Εισαγγελια Πρωτοδικων της Αθηνας, μεσα στις επομενες ημερες αναμενεται να διαβιβαστουν σε τακτικο ανακριτη δυο δικογραφιες που αφορουν υποθεσεις τρομοκρατιας, οι οποιες ειχαν ανασυρθει απο το αρχειο οταν ο αντεισαγγελεας Πρωτοδικων, Ιωαν. Διωτης, που διενεργουσε σχετικες ερευνες συνελεξε νεα στοιχεια.

    Τα στοιχεια ομως αυτα δεν εχουν οδηγησει, τουλαχιστον προς το παρον, στην εκδοση ενταλματων συλληψης σε βαρος συγκεκριμενων ατομων μια και δεν εχουν προσωποποποιηθει τα αδικηματα που ειχαν διαπραχθει. Η ποινικη διωξη που ειχε ασκηθει για τις συγκεκριμενες τρομοκρατικες ενεργειες, εξακολουθει να ειναι γενικη, δηλαδη κατα παντος υπευθυνου που ενδεχομενως να εντοπιστει στο σταδιο της ανακρισης.

    Συγκεκριμενα οι δυο δικογραφιες οι οποιες φερεται να εχουν συμπληρωθει με νεοτερα στοιχεια αφορουν:

    Την επιθεση με ωρολογιακο μηχανισμο εναντιον του μπαρ "Οσκαρ", στη Γλυφαδα, το καλοκαιρι του 1988, την ευθυνη της οποιας ειχε αναλαβει ο ΟΕΛΑ (Οργανωση Επαναστατικης Λα ικης Αλληλεγγυης).

    Την επιθεση με παγιδευμενο αυτοκινητο εναντιον του Σαουδαραβα πρεσβη στο Ψυχικο τον Απριλιο του 1983.

    Και γι' αυτη την επιθεση την ευθυνη ειχε αναλαβει τοτε η οργανωση υπο την επωνυμια ΟΕΛΑ.

    Γι' αυτες τις πραξεις ειχε ασκηθει ποινικη διωξη κατα παντος υπευθυνου (δηλαδη, ιν ρεμ) για τα κακουργηματα "εμπρησμος και εκρηξη", ενω συμφωνα με τον προ ισταμενο της Εισαγγελιας Πρωτοδικων της Αθηνας, Ιωαν. Μασσαλη, μεχρι σημερα που οι ερευνες τεινουν να ολοκληρωθουν μετα τη συλλογη και νεοτερων στοιχειων, τα αδικηματα δεν εχουν προσωποποιηθει, δεν εχει δηλαδη εντοπιστει κανενας Ελληνας η αλλοδαπος κατηγορουμενος.

    Συμφωνα παντα με τον κ. Μασσαλη, οι πληροφοριες περι εκδοσεως ενταλματων συλληψης δεν ευσταθουν.

    Ο αρμοδιος εισαγγελεας κ. Διωτης ολοκληρωνει τη μελετη των δικογραφιων και στις αρχες της ερχομενης εβδομαδας αναμενεται να τις διαβιβασει σε τακτικο ανακριτη για τα περαιτερω.

    Ο κ. Διωτης που διενηργησε τις ερευνες ως επικεφαλης του Επιστημονικου Συμβουλιου της Αντιτρομοκρατικης Υπηρεσιας, στο πλαισιο των ενεργειων του ειχε στο παρελθον μεταβει στη Γερμανια, μαζι με κλιμακιο ανωτατων αξιωματικων της Αντιτρομοκρατικης Υπηρεσιας, οπου εκαναν ερευνες στα αρχεια της πρωην ανατολικογερμανικης υπηρεσιας "Σταζι".

    Απο τα εγγραφα της "Σταζι" φερεται να συνελεξε χρησιμες πληροφοριες, με αφορμη τις οποιες ο εισαγγελεας ανεσυρε απο το αρχειο τις δυο συγκεκριμενες δικογραφιες.

    ΠΑΠΑΘΕΜΕΗΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ 10 ΜΗΝΕΣ

    Ο πρωην υπουργος Δημοσιας Ταξης Στ. Παπαθεμελης, ο οποιος ειχε συνδεσει την απομακρυνση του απο την κυβερνηση με τη συγκεντρωση στοιχειων που παραδοθηκαν χθες στη Δικαιοσυνη, δηλωσε χθες: "Ειναι ενα θετικο βημα, αλλα εγινε με καθυστερηση 10 μηνων και αφορα μια υποθεση που ηταν ωριμη απο τοτε που εφυγα απο το υπουργειο. Η ελληνικη πολιτεια εχει χρεος να αναζητει διαρκως νεα στοιχεια για να φωτισει και τις υπολοιπες υποθεσεις τρομοκρατιας".

    [19] Εμπλεκεται και ο Μπεργκε στη νεα υποθεση

    Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

    Ως κορυφη του παγοβουνου θεωρειται απο τις ανακριτικες αρχες συμφωνα με πληροφοριες μας η αποκαλυψη στοιχειων για την δραση τρομοκρατικων οργανωσεων και στη χωρα μας. Τα στοιχεια αυτα βρεθηκαν στα πολυσυζητημενα αρχεια της Σταζι και τροφοδοτουν με μεγαλη αισιοδοξια και τις ελληνικες αρχες στην Ελλαδα, καθως φαινεται οτι εχουν εντοπισθει και Ελληνες, που φερονται οτι ενεχονται. Αυτα τα στοιχεια συνεδεαν, χθες, ευθεως και τη νεα αυτη υποθεση και με την εξαφανιση του Ελβετου Μπρεγκε.

    Συμφωνα με απολυτως εξακριβωμενες πληροφοριες μας, παντως, ο Ελβετος φαινεται οτι πραγματι δεν βρισκεται στη χωρα μας, αλλα στη Γαλλια. Οι ιδιες πηγες επιμενουν οτι η διαβεβαιωση, που δινεται απο το αρμοδιο υπουργειο Δημοσιας Ταξης οτι αυτη τη στιγμη δεν βρισκεται στη χωρα μας, γινεται απολυτως πιστευτη, ελεγχεται, ομως κατα ποσο δεν συνεληφθη ποτε εδω!

    Κατα τα αλλα τα νεα στοιχεια, που εχουν συλλεξει οι ανακριτικες αρχες, εχουν τα εξης χαρακτηριστικα:

    Δεν εχουν εκδοθει ενταλματα συλληψης και συμφωνα με διαβεβαιωση ανωτερου κυβερνητικου παραγοντα θα εκδοθουν, οπως προβλεπει το Συνταγμα και οι νομο,ι αφου αναλαβει την υποθεση και τακτικος ανακριτης και αφου εκεινος συναινεσει σε κατι τετοιο. Στα στοιχεια που εχουν συλλεχθει τωρα και απο τις εισαγγελικες αρχες, που συνεργασθηκαν και με αρχες του εξωτερικου, υπαρχουν καταθεσεις και περι της δρασης Ελληνων, αναφερονται και ονοματα, αλλα αυτο εξεταζεται με μεγαλο σκεπτικισμο για να μην οδηγηθει η ελληνικη αστυνομια σε νεο φιασκο.

    Η οικογενεια του Ελβετου Μπρεγκε, που φερεται και ως συνεργατης του Καρλος, εκφραζει ακομη φοβους για τη ζωη του και δηλωνει αγνοια για το που βρισκεται ο συγκεκριμενος, που αοριστως καταγγελθηκε οτι περασε τα ελληνικα συνορα και στη συνεχεια χαθηκαν τα ιχνη του.

    Εχει ηδη εκφρασθει το εντονο ενδιαφερον των Αμερικανων για τη συγκεκριμενη υποθεση. Απο την πλευρα της ελληνικης κυβερνησης, ομως, σημειωνονται πολυ προσεκτικα βηματα και αναμενεται με ενδιαφερον το αποτελεσμα της τακτικης ανακρισης.

    Στη Γαλλια βρισκεται συμφωνα με πληροφοριες ο Μπεργκε, ελεγχεται ομως κατα ποσο δεν συνεληφθη ποτε στην Ελλαδα

    [20] Τουρκος εριξε 12 Ιρακινους στο Αιγαιο

    ΜΙΑ ΜΑΝΑ και τα 2 παιδια της δεν βγηκαν ποτε στην ακτη

    Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Με το πιστολι στο χερι ο Τουρκος δουλεμπορος εριχνε απο την κουπαστη στην παγωμενη θαλασσα της Κω εναν εναν τους 12 εξαθλιωμενους απο την ταλαιπωρια και την πεινα Ιρακινους λαθρομεταναστες, που το μονο που επιδιωκαν ηταν ενα καλυτερο αυριο.

    Ομως μια 30χρονη μανα και τα δυο ανηλικα αγγελουδια της, δεν αντεξαν και αφησαν την τελευταια τους πνοη λιγα μολις μετρα απο τη στερια και απο το "ελληνικο ονειρο" που τους ειχε υποσχεθει ο Τουρκος "Χασαν" απο την Αλικαρνασσο με ανταλλαγμα μια χουφτα δολαρια.

    Το απανθρωπο εγκλημα ξεκινησε οταν προχθες, δυο ωρες μετα τα μεσανυχτα, πανω στην οριογραμμη που χωριζει την Ελλαδα απο τη γειτονικη χωρα, εκανε την εμφανιση του μικρο ταχυπλοο σκαφος, στο εσωτερικο του οποιου ηταν στοιβαγμενοι σαν σαρδελες 3 αντρες, 4 γυναικες και 5 ανηλικα παιδια. Γαντζωμενα στα μακρια φορεματα των γυναικων προσπαθουσαν να κρατηθουν, αφου ο Τουρκος τιμονιερης προσπαθωντας να αποφυγει τον πιθανο εντοπισμο του απο καποιο ελληνικο φυλακιο ετρεχε σαν τρελος, ενω καθε λιγο και λιγακι ουρλιαζε στους αμοιρους να ετοιμαζονται για την αποβιβαση. Ομως ο εκκωφαντικος θορυβος της μηχανης του σκαφους, που λογω της υπερβολικης ταχυτητας που ειχε αναπτυξει "πλαναριζε" πανω στα κυματα, κινηωσε την περιεργεια του στρατιωτη που επανω στη σκοπια του εποπτευε τον οριζοντα.

    Στο φως του προβολεα

    Το δυνατο φως του προβολεα που αναψε, εντοπισε το τουρκικο σκαφος, το οποιο για αγνωστους μεχρι στιγμης λογους δεν αλλαξε πορεια για να φυγει, αλλα συνεχισε να κανει κυκλους, ενω ο Ελληνας στρατιωτης ειδοποιουσε με τον ασυρματο το Λιμεναρχειο του νησιου.

    Ετσι μεσα σε λιγα λεπτα το πλωτο Λ.Σ. 126 με κυβερνητη τον αρχικελευστη Νικο Καλογηρου, εντοπισε στη θαλασσια περιοχη Ψαλιδι το τουρκικο δουλεμπορικο σκαφος, να προσπαθει να προσεγγισει στην ακτη.

    Στις προειδοποιησεις του τηλεβοα, αρνηθηκε να υπακουσει, με αποτελεσμα το πληρωμα του Λιμενικου να ριξει προειδοποιητικες βολες στον αερα, ενω στην ακτη εφτανε στρατιωτικη περιπολος.

    Με το πιστολι στο χερι

    Ορθιος πανω στην κουπαστη του σκαφους του και με το πιστολι στο χερι ο Τουρκος δουλεμπορος εξαναγκαζει πρωτα τα γυναικοπαιδα και μετα τους αντρες να πεσουν στη θαλασσα. Μολις πεφτει και ο τελευταιος φουλαρει τις δυο μηχανες του και χανεται πισω απο την οριογραμμη.

    Εννεα απο αυτους, μεταξυ των οποιων ο ανδρας και ο 12χρονος γιος της 30χρονης μανας που χαθηκε με τα δυο ανηλικα παιδια της, περισυλλεγονται απο τους λιμενικους, οι οποιοι τους μεταφερουν στο νοσοκομειο για τις πρωτες βοηθειες.

    Μολις πριν απο λιγες ημερες, σε απομακρη περιοχη της Κω, Τουρκοι δουλεμποροι ειχαν αποβιβασει 15 Ιρακινους λαθρομεταναστες. Το "καραουλι" ομως των ενοπλων λιμενικων εφερε αποτελεσμα, αφου δυο Τουρκοι συνεληφθησαν και οδηγηθηκαν στη φυλακη, ενω τα 5 ανηλικα παιδια στο νοσοκομειο για τις πρωτες βοηθειες. Η χθεσινη ομως επιχειρηση ειχε αποτελεσμα να πνιγουν 3 λαθρομεταναστες και να διαφυγει ο Τουρκος δουλεμπορος

    [21] ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ με αεροβολο το γιατρο, αλλα τα 'χασαν οταν τους κυνηγησε

    Οι ληστες ...τρομαξαν

    Ο παθολογος Θοδ. Χατζησαββας. Αν και τραυματιας, δεν τεθηκε εκτος μαχης

    Δεσποινα Πατρονια: Τρελαθηκα οταν ειδα την αντισταση του γιατρου

    Του Γ. ΦΥΤΡΑ

    Οι επιδοξοι ληστες δεν περιμεναν τετοια αντισταση απο το γιατρο μεσα στο ιατρειο του στη Νικαια. Παρα το γεγονος οτι τον πυροβολησαν με αεροβολο οπλο, αυτος πεταχτηκε και αρχισε να τους κυνηγαει... Ο αντρας ξεφυγε, συνεληφθη ομως η γυναικα.

    Η επιθεση κατα του 60χρονου γιατρου παθολογου, Θεοδωρου Χατζησαββα, εγινε στις 10.50 μ.μ. χθες, ενω το θυμα ηταν μονο στο ιατρειο του, στην οδο Βοσπορου 278, στη Νικαια.

    Μπηκαν μεσα μια νεαρη κι ενας αντρας, περιπου 30 χρονων. Εκεινη του ζητησε να της κανει ενα τεστ κυησης και ο γιατρος, σκυβοντας, της ειπε: "Να σας δωσω ενα παραπεμπτικο".

    Την ιδια στιγμη ομως, ο αντρας του ζητησε λεφτα. Και ταυτοχρονα πυροβολησε αδισταχτα κατα του σκυμμενου γιατρου, ο οποιος δεχτηκε τα βληματα στα μαγουλα και στον αυχενα! Πεταχτηκε ομως ορθιος και φωναζοντας απειλητικα, αρχισε να κυνηγαει τους δραστες! Αιφνιδιασμενοι εκεινοι απο την αντιδραση του γιατρου, βγηκαν τρεχοντας απο το ιατρειο, ενω ξωπισω τους ο Χατζησαββας ματωμενος, ξεσηκωνε τη γειτονια με τις κραυγες του. "Πηραμε χαμπαρι τι ειχε συμβει και τοτε τρεξαμε και μεις! Αρχισαμε να κυνηγαμε τον αντρα και τη γυναικα. Καταφεραμε να πιασουμε μονο τη γυναικα", μας ειπαν γειτονες. Στο Πολυδυναμο Αστυνομικο Τμημα της Νικαιας διαπιστωθηκε οτι η γυναικα ειναι η ιεροδουλος Δεσποινα Πατρονια, 26 χρονων.

    "Γνωριζαμε το γιατρο και το ειχαμε προμελετησει με το φιλο μου το Λευτερη", ειπε η Δεσποινα.

    "Για κεινον δεν ξερω περισσοτερα. Ειμαι ανεργη εχω κι ενα παιδι, εξωγαμο. Οταν ειδα την αντισταση του γιατρου, τρελαθηκα! Δεν το περιμενα. Φοβηθηκα και ορμησα εξω για να φυγω!", ειπε.

    Λιγο πιο περα απο το ιατρειο βρεθηκε εγκαταλειμμενο το "Φιατ" ΥΙΚ 1197 το οποιο δεν προφτασαν να χρησιμοποιησουν οι δυο δραστες, στην ατακτη φυγη τους. Απο το αυτοκινητο οι αστυνομικοι εντοπισαν την ταυτοτητα του καταζητουμενου: ειναι ο 26χρονος Λευτερης Χαλαωρης απο την Καλλιπολη του Πειραια.

    Ο τολμηρος γιατρος εχει μεταφερθει με διαμπερη αλλα ακινδυνα τραυματα, στα μαγουλα και στον αυχενα στο Τζανειο Νοσοκομειο.

    [22] Σκαραμαγκας στο ευρω... μικροσκοπιο

    Ο ΝΤ. ΒΡΕΤΤΟΣ εστειλε το επιχειρηματικο σχεδιο εξυγιανσης στην Κομισιον

    Στο μικροσκοπιο της Ευρωπαικης Επιτροπης εχει μπει απο χθες το σχεδιο εξυγιανσης των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα. Το επιτελειο του υφυπουργου Βιομηχανιας Ντινου Βρεττου εστειλε χθες στις υπηρεσιες της Κομισιον που ειναι αρμοδιες για τον ανταγωνισμο το επιχειρηματικο σχεδιο το οποιο εκτος απο τη μειωση κατα 600 ατομα του προσωπικου των Ναυπηγειων, μεσα στους πρωτους μηνες του 1996, προβλεπει και νεα μειωση του προσωπικου κατα 400 ατομα τα επομενα δυο χρονια.

    Προβλεπει επισης θετικα οικονομικα αποτελεσματα υστερα απο 5 χρονια λειτουργιας υπο το νεο σχημα (51% ΕΤΒΑ, 49% εργαζομενοι).

    Ηδη απο την περασμενη Δευτερα αρχισε η υποβολη αιτησεων εκ μερους των εργαζομενων για να ενταχθουν στο προγραμμα οικειοθελους αποχωρησης και αναμενεται ο αριθμος τους να ξεπερασει κατα πολυ τους εξακοσιους. Οπως δε δηλωσε στην "Ε" ο διευθυνων συμβουλος των Ναυπηγειων κ. Κολινιατης, λαμβανεται ειδικη μεριμνα ωστε τα Ναυπηγεια να μη στερηθουν εργαζομενους με ειδικοτητες που ειναι απαραιτητες για το προγραμμα των φρεγατων.

    Θα πρεπει να σημειωθει οτι το σχεδιο εξυγιανσης των Ναυπηγειων ειναι ανοιχτο στις παρατηρησεις που ενδεχομενα θα κανει η Ευρωπαικη Επιτροπη και μεχρι την 31 Μαρτιου που ισχυει η προθεσμια για τη συμμορφωση προς τις εντολες της Επιτροπης, θα εχει γινει η προσαρμογη ωστε να ληφθει η εγκριση της πωλησης του 49% των Ναυπηγειων στους εργαζομενους και να απαλειφθει το προστιμο των 80 δισεκατομμυριων δραχμων.

    Προσκληση για το μανατζμεντ

    Εξαλλου, την προσεχη εβδομαδα αναμενεται να δημοσιευτει η προσκληση για εκδηλωση ενδιαφεροντος σχετικα με την αναληψη της διοικησης (μανατζμεντ) των Ναυπηγειων απο εξειδικευμενη ιδιωτικη εταιρεια. Η αναθεση της διοικησης σε εταιρεια προβλεπεται στο αρχικο συμφωνητικο ΕΤΒΑ και εργαζομενων, και περιεληφθη στο νομο για το Σκαραμαγκα.

    Η τελικη λιστα των εταιρειων που θα διαγωνιστουν για την αναληψη της διοικησης θα εχει συνταχθει σε περιπου τρεις εβδομαδες, ενω η ολη διαδικασια θα πρεπει να εχει ολοκληρωθει σε εξι εβδομαδες.

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

    Οι οικειοθελως αποχωρουντες απο τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα ισως ξεπερασουν τον προγραμματισμενο αριθμο των 600

    [23] ΝΕΑ πτωση μαχητικου στο πεδιο βολης Καραβια αγνοειται ο χειριστης του

    Γιατι "βαρυναν" τα φτερα μασ;

    Πως εγινε το νεο ατυχημα

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Στα μαυρα πανια η Πολεμικη Αεροπορια, αφου χθες ειχε το πρωτο ατυχημα της χρονιας και το δευτερο μεσα σε δυο μηνες, ενω αυτη τη φορα ολες οι ενδειξεις συγκλινουν στο οτι ειναι θανατηφορο για το χειριστη του αεροσκαφους.

    Εκτος ομως απο την Πολεμικη Αεροπορια, στα μαυρα πανια ειναι και η ηγεσια του υπουργειου Εθνικης Αμυνας, αφου τους δυο τελευταιους μηνες εχουν γινει τρια ατυχηματα, δυο πτωσεις αεροσκαφων και ενα ατυχημα στο Στρατο Ξηρας με αναφλεξη πυρομαχικων και ειχαν αποτελεσμα να σκοτωθουν τρεις νεοι ανθρωποι και να τραυματιστει βαρια ενας.

    Το ατυχημα εγινε χθες το πρωι στις 11.23 οταν δυο αεροσκαφη τυπου Α-7Η επιχειρουσαν βολες στο πεδιο βολης Καραβια, που βρισκεται ανατολικα απο το Λεωνιδιο της Πελοποννησου. Τα δυο αεροσκαφη εριξαν τις βομβες και κατα τη διαρκεια των ελιγμων αποφυγης αντιαεροπορικων βολων, οπως προβλεπει η ασκηση, το ενα απο τα δυο επεσε σε απωλεια στηριξης και καρφωθηκε στη θαλασσα.

    Βρηκαν τη λεμβο

    Κυβερνητης του αεροσκαφους που επεσε ηταν ο ανθυποσμηναγος Κωστας Παρουσης ο οποιος ακομη δεν εχει βρεθει. Συμφωνα με πληροφοριες, αργα το απογευμα βρεθηκε στην περιοχη η σωσιβια λεμβος, καθως και συντριμμια του αεροσκαφους. Στο σημειο εφθασε μια φρεγατα, που πηρε τη λεμβο, αλλα ο ιμαντας που επρεπε να συνδεεται με το χειριστη του αεροσκαφους ηταν κομμενος.

    Οι ερευνες βεβαια θα συνεχιστουν για 72 ωρες, αλλα οι ελπιδες μειωνονται συνεχως. Συμφωνα με τη μαρτυρια του χειριστη του δευτερου αεροσκαφους, ο Κωστας Παρουσης πρεπει να εκτιναχθηκε, διοτι ειδε μια λαμψη. Επισης το γεγονος οτι βρεθηκε η λεμβος σημαινει οτι ο χειριστης χρησιμοποιησε το εκτινασσομενο καθισμα, αφου η βαρκα δεν ανοιγει αν δεν εκτοξευθει το καθισμα.

    Τα τρια ατυχηματα εχουν προβληματισει τις στρατιωτικες ηγεσιες. Γεγονος ειναι, οπως τονισαν ανωτατοι αξιωματουχοι, οτι τα τελευταια χρονια στους ανωτερους βαθμους υπαρχει μια σχετικη χαλαρωση, κυριως στους αξιωματικους της Πολεμικης Αεροποριας και του Πολεμικου Ναυτικου και, σε μικροτερο βαθμο, στους αξιωματικους του Στρατου Ξηρας, που οφειλεται κατα κυριο λογο στο θεμα του μισθολογιου που εκκρεμει για πολλα χρονια. Οι μισθοι των ανωτερων αξιωματικων ειναι ουσιαστικα πολυ μικροι και οι περισσοτεροι παραμενουν μεχρι να συμπληρωσουν τα συνταξιμα χρονια, να παρουν το εφαπαξ τους και να ψαξουν να βρουν δουλειες εξω απο το Στρατο.

    Χαρακτηριστικο ειναι οτι απο καποιες ταξεις, τοσο του Πολεμικου Ναυτικου οσο και της Πολεμικης Αεροποριας, δηλαδη απο 40 περιπου ατομα, εχουν μεινει 7 η 8 ατομα και αυτο συμβαινει στους πρωτους ανωτερους βαθμους. Επισης, αλλο χαρακτηριστικο ειναι οτι οι περισσοτεροι αξιωματικοι του Στρατου Ξηρας εχουν και δευτερες εργασιες, ενω πολλοι ειναι αυτοι που δουλευουν ως ασφαλιστες σε διαφορες ασφαλιστικες εταιρειες. Για τους αξιωματικους του Πολεμικου Ναυτικου τα πραγματα ειναι πιο ευκολα, γιατι μολις αποστρατευθουν εργαζονται σε ναυτιλιακες εταιρειες, ενω οι αεροποροι σε διαφορες αεροπορικες ιδιωτικες εταιρειες.

    Η κατασταση ομως αυτη εχει πραγματικα χαλαρωσει το ενδιαφερον των αξιωματικων, οσο ειναι σε ενεργεια, για τα τεκταινομενα στο Στρατο, αφου το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να εξασφαλισουν μια καλη δουλεια για μετα και να συμπληρωσουν τα συνταξιμα χρονια.

    Προβληματισμενη η ηγεσια του υπουργειου Εθνικης Αμυνας για τα τελευταια ατυχηματα στις Ενοπλες Δυναμεις

    Η "ΜΑΥΡΗ" ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

    Το πρωτο ατυχημα για το 1995 εγινε οταν δυο μαχητικα αεροσκαφη τυπου Φ-5, ενα διθεσιο και ενα μονοθεσιο, χαθηκαν στο Αιγαιο στη θαλασσια περιοχη μεταξυ Αγιου Ευστρατιου και Λημνου. Οι χειριστες σκοτωθηκαν. Χθες σημειωθηκε το πρωτο ατυχημα του '96.

    Η λιστα των ατυχηματων της Πολεμικης Αεροποριας απο το 1991 μεχρι και σημερα ειναι:

    Στις 5.2.91 επεσε το μεταγωγικο αεροσκαφος Ψ-130 στο ορος Οθρυς. Απο την πτωση ειχαμε 64 νεκρους.

    Στις 14.2.91 ενα "Μιραζ 2000" κανει αναγκαστικη προσγειωση εξω απο το αεροδρομιο της Ταναγρας. Ο χειριστης σωθηκε.

    Στις 4.6.91 ενα εκπαιδευτικο αεροσκαφος τυπου Τ-37 επεσε στην περιοχη Βρυονερι Μεσσηνιας. Οι δυο χειριστες σκοτωθηκαν.

    Στις 16.10.91 ελικοπτερο καιγεται στη Σκουρτα Βοιωτιας με δυο τραυματιες.

    Στις 26.10.91 ενα "Φαντομ" επεσε στην περιοχη Πορτες Αχαλας. Σωθηκαν οι δυο πιλοτοι. Τραυματιστηκε μια αγροτισσα.

    Στις 27.10.91. Μια "Ντακοτα" επεσε λιγο μετα την απογειωση της απο το αεροδρομιο του Τατολου. Ενας νεκρος και πεντε τραυματιες.

    Στις 8.1.92 ενα αεροσκαφος τυπου "Κορσερ" καρφωθηκε στο Λεωνιδιο. Ο χειριστης σκοτωθηκε.

    Στις 23.1.92 αεροσκαφος ναυτικης συνεργασιας τυπου "Αλμπατρος" επεσε σε κατοικημενη περιοχη της Ελευσινας. Και τα τρια μελη του πληρωματος σκοτωθηκαν.

    Στις 19.6.92 ενα μαχητικο τυπου "Μιραζ" επεσε στη θαλασσα ανοικτα του Αι-Στρατη κατα τη διαρκεια αναχαιτισης τουρκικου μαχητικου. Ο χειριστης σκοτωθηκε.

    Στις 23.6.92 ενα μαχητικο τυπου Φ-104 επεσε στο πεδιο βολης Κρανεα. Ο χειριστης σωθηκε.

    Στις 15.7.92 ενα μαχητικο τριτης γενεας τυπου Φ-16 επεσε στη θαλασσα εξω απο τη Σκυρο. Ο χειριστης σωθηκε.

    Στις 3.9.92 δυο Φ-104 επεσαν στην περιοχη της Ανδραβιδας.

    Στις 13.9.93 ενα μαχητικο τυπου "Μιραζ" επεσε στη θαλασσια περιοχη της Σκυρου. Ο πιλοτος σωθηκε.

    Στις 8.8.94 ενα μαχητικο τυπου "Φαντομ" επεσε στην Ανδραβιδα κατα τη διαρκεια της απογειωσης. Οι χειριστες σωθηκαν και

    Στις 2.9.94 αλλο ενα "Φαντομ" επεσε κοντα στη Σαντορινη. Οι χειριστες σωθηκαν.

    Στις 7.11.94 ενα μαχητικο τυπου "Μιραζ", επεσε εξω απο την πολη της Χιου. Ο χειριστης του υποσμηναγος Στελιος Παπαγυφτοπουλος, σκοτωθηκε.

    Στη 1.2.95 δυο μαχητικα τυπου Φ-5, ενα διθεσιο και ενα μονοθεσιο, επεσαν στη θαλασσια περιοχη μεταξυ Αγιου Ευστρατιου και Λημνου. Οι χειριστες αγνοουνται.

    Στις 27.12.95 ενα ΡΦ-4 Φαντομ επεσε εξω απο τη Δραμα. Οι δυο χειριστες σωθηκαν.

    Χθες 11.1.96 ενα Α-7Η επεσε στη θαλασσια περιοχη 20 νμ ανατολικα της Πελοποννησου. Ο χειριστης Κωστας Παρουσης αγνοειται.

    [24] ΟΥΣΙΑ και προοπτικη στην ομιλια του νεου προεδρου Ιωαν. Πεσμαζογλου

    Ιωαν. Πεσμαζογλου: Να ανταποκριθει η Ακαδημια Αθηνων στις προκλησεις των καιρων με αναπτυξη ερευνας και συνεργασιων με ακαδημιες της Ανατ. Ευρωπης

    Ανεμος αλλαγης στην Ακαδημια

    Εκπληξη, η πρωτη αισθηση απο τη γεματη δυναμη και ουσια ομιλια του νεου προεδρου της Ακαδημιας Αθηνων, του κορυφαιου οικονομολογου, νομομαθη και διανοουμενου πολιτικου Ιωαννη Πεσμαζογλου. Μπας και χρειαζοταν εναν πολιτικο για να ξυπνησει η Ακαδημια; Ακουστε τι ειπε στη χθεσινη πρωτη επισημη εμφανιση του, που αποτελει και την εγκατασταση του στο προεδρειο του ανωτατου ιδρυματος.

    "Η Ακαδημια Αθηνων αναμενεται να ανταποκριθει στις προκλησεις των νεων καιρων και τις προσδοκιες του λαου και της χωρας". Αυτο δεν ειναι το ζητουμενο εδω και τοσα χρονια που η Ακαδημια δεχεται απο παντου πυρα;

    Ο κ. Πεσμαζογλου, ολη την περασμενη χρονια, δηλαδη απο τη θεση του αντιπροεδρου, ειχε επισκεφθει τα ερευνητικα κεντρα της Ακαδημιας και ενημερωθηκε για τη δουλεια που γινεται εκει.

    Γι' αυτο, αφου φορεσε το "μεγα διασημο" της Ακαδημιας και πηρε τη θεση του απερχομενου προεδρου, του ευγενεστατου Μαν. Μανουσακα, ειχε να πει: "Τα ερευνητικα κεντρα ενισχυθηκαν κατα το 1995 με συγχρονο τεχνολογικο εξοπλισμο, ενω συνεχιστηκε και θα συνεχιζεται η οικοδομηση και συγκροτηση του Ιδρυματος Ιατροβιολογικων Ερευνων (ς.ς.: πρωτοβουλια Γρ. Σκαλκεα), καθως και η ολοκληρωση της οργανωσης της Βιβλιοθηκης της Ακαδημιας (ς.ς.: πρωτοβουλια Περ. Θεοχαρη) και η αξιοποιηση των διεθνων διασυνδεσεων της".

    Συνεργασια

    Εξηγησε, το οχι και τοσο προφανες για το σωμα των αθανατων, οτι "ειναι αναγκαιο να επιδιωχθει συστηματικη προαγωγη ερευνητικων συνεργασιων της Ακαδημιας με πανεπιστημια και σοβαρα ιδρυματα η ομαδες αξιων ερευνητων σ' ολοκληρη τη χωρα". Προσθετει πως "τετοιες πρωτοβουλιες θα ενισχυσουν και τη δραστηριοποιηση απομακρυσμενων και ακριτικων περιοχων, οπως η Θρακη και το Αιγαιο" και ανακοινωσε την εναρξη συνεργασιας με τις ακαδημιες των ανατολικοευρωπαικων χωρων, ιδιαιτερα της Βαλκανικης, οι προεδροι των οποιων αναμενεται να ερθουν στην Αθηνα εντος του ετους.

    Στην κυριως ομιλια του αναφερθηκε στο αγαπημενο θεμα του, την ενδυναμωση της Ευρωπαικης Ενωσης για να επιτυχει, οπως ειπε, μια ευρυτερη και ισχυροτερη επιρροη ειρηνης και προοδου, δικαιοσυνης και ανθρωπιας. Επισημανε οτι πρεπει να υπαρξει μονιμοτερη συνεργασια της Ευρωπαικης Ενωσης με τη Ρωσια και κυριως κοινη ευρωπαικη εξωτερικη πολιτικη και πολιτικη αμυνας. Επισης, να ενθαρρυνθει η βαθυτερη πολιτισμικη προσεγγιση των ευρωπαικων λαων, καθως και των ανατολικων και νοτιοανατολικων χωρων της Ευρωπης, αλλα και των λαων της παρευξεινιας περιοχης της Μεσογειου. Τονισε πως "ο ελληνικος λαος ειναι αναγκαιο και δυνατο να αναπτυξει πρωτοβουλιες για συγχρονη οικονομικη και πολιτικη συνεργασια που θα στηριξει τη συνολικη προοδο των λαων της ευρυτερης αυτης περιοχης".

    Στη θεση του αντιπροεδρου της Ακαδημιας ειναι απο χθες ο καθηγητης της Παιδιατρικης, Νικολαος Ματσανιωτης.

    Το κυριο χαρακτηριστικο της τελετης για την αναγορευση του νεου προεδρου της Ακαδημιας Αθηνων, που πραγματοποιηθηκε χθες στο κτιριο της οδου Πανεπιστημιου, ηταν η παρουσια περισσοτερου κοσμου απο ο,τι συνηθιζεται σε αυτες τις περιπτωσεις. Και ισως αυτη η διαφορα να εχει να κανει περισσοτερο με το προσωπο του προεδρου, του οικονομολογου, νομομαθη και διανοουμενου πολιτικου Ιωαννη Πεσμαζογλου. Μεταξυ των παρισταμενων ηταν ο Αποστολος Κακλαμανης, ο Σταυρος Μπενος και ο Αντωνης Σαμαρας. Ν.Κ.-Ρ.

    [25] ΞΕΚΙΝΑ με την "Εφημεριδα του", αλλα ονειρευεται να γινει επιστημονας-ερευνητης ο Παναγιωτης Κολλιας

    Δημοσιογραφος ετων δεκα!

    Της ΑΓΑΘΑΣ ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    "Θυμαμαι μια ρουκετα που επεσε στο κτιριο του Μεγκα".

    Που βρεθηκε αυτο το πραγμα;"

    "Πηγαν ληστες σε ενα νοσοκομειο και σκοτωσαν τον ταμια. Γιατι ομως διαλεξαν νοσοκομειο και οχι τραπεζα;".

    Εξυπνες ερωτησεις, με τις οποιες μας βομβαρδισε χθες ο εννιαχρονος Παναγιωτης Κολλιας, μαθητης της Πεμπτης Δημοτικου στην πρωτη μας συναντηση. Εμφανιστηκε στα γραφεια της "Ε" αφοπλιζοντας μας με το χαμογελο και με την κριτικη του σκεψη. Μελλοντικος συναδελφος, λιλιπουτειος εκδοτης - συντακτης σημερα της πρωτολιας μαθητικης εφημεριδας "Η εφημεριδα μας". Αποποιειται καταρχην το επαγγελμα του δημοσιογραφου και ονειρευεται να γινει επιστημονας-ερευνητης.

    "Προτιμω να σκεφτομαι και να προσπαθω να ανακαλυψω κατι νεο και χειροπιαστο παρα να τρεχω συνεχεια σε ολα τα μερη, οπως οι δημοσιογραφοι". Δεν βλεπει καθημερινα τηλεοραση, παρα μονο το Σαββατοκυριακο και μονο παιδικα προγραμματα.

    Η δικια του εφημεριδα δεν μοιαζει με τις εφημεριδες των μεγαλων, υποστηριζει.

    "Ειναι πιο μικρη, αλλα μου αρεσει πιο πολυ γιατι την εχω κανει μονος μου, τις ωρες που δεν ειχα διαβασμα. Και σας τη χαριζω γιατι την εφτιαξα μονος μου χωρις λεφτα", γραφει στη δευτερη σελιδα του πρωτου φυλλου.

    Ακολουθωντας το ρευμα της γενιας του ασχολειται στην εφημεριδα του με δεινοσαυρους, αλλοσαυρους, με τον Μπατμαν, την Κιμπερλι και τους Παουερ Ρειτζερς. Που και που αναφερει και καποιο ηρωα της ελληνικης μυθολογιας, οπως τον Ηρακλη και συστηνει στους συμμαθητες του να αποφασισει καποιος να γινει σκηνοθετης για "να φτιαξει κομικς με τα κατορθωματα τους, που οπως διαβαζω στην εγκυκλοπαιδεια δεν ειναι μονο τα 12 που μαθαμε στο σχολειο, αλλα πολυ περισσοτερα και με περιπετειες πολυ δυνατες σας λεω". Αφιερωνει πολλες σελιδες σε ανεκδοτα και αινιγματα. Αυτη αλλωστε η αγαπη του και η εφευρετικοτητα του για τα αινιγματα ηταν η αφορμη για να εκδωσει την εφημεριδα. "Μου ειπε η μαμα να βγαλω ενα βιβλιο, δυσκολο πραγμα σκεφτηκα και ετσι αποφασισα να εκδωσω μια εφημεριδα για να περναω την ωρα μου και να διασκεδαζω τα παιδια της ταξης μου".

    Στην προσπαθεια του τον βοηθησε η ξαδελφη του, που επεξεργαζοταν τα κειμενα στο κομπιουτερ. Αλλα και στο πρωτοσελιδο και στην τελευταια σελιδα πρωταγωνιστης ειναι ο Ποπαι.

    Σ' αυτον εχει αδυναμια ο Πανος, εξαιτιας των γουστουζικων κινησεων του, αλλα και στην Ολιβ και στον Μπρουτο, που οπως γραφει "του στελνουν πληροφοριες για το επομενο φυλλο". Στις σελιδες της εφημεριδας του φιλοξενουνται παραξενες ειδησεις απ' ολο τον κοσμο, οι οδηγιες ζαχαροπλαστικης για να φτιαξουν οι "λιχουδιαρηδες αναγνωστες" του "ασπρους ζαχαροποντικες", τα σταυρολεξα και τα κρυπτολεξα. Δεν λειπουν ομως και οι συστασεις του προς τους γονεις, για τις "βλαβερες συνεπειες του καπνου".

    Η διανομη της εφημεριδας εγινε απο το ιδιο στη διευθυντρια του σχολειου του, στην Ερασμειο σχολη, στους δασκαλους και στους 27 συμμαθητες του. "Μια ημερα μπηκα στην ταξη και τους ειπα "Γεια σας παιδια εφτιαξα μια εφημεριδα". Τον Δεκεμβριο βγηκε πρωτη".

    Κλεινοντας δεν παραλειπει να πει τις παρατηρησεις του για τους ιατρους του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου. "Τουλαχιστον ως αλλαξουν τα λογια", τονιζει με το γνωστο ανετο στιλ. "Επι εναμιση μηνα λενε τα ιδια και τα ιδια. Ειναι πια εκτος ελεγχου".

    Ο Παναγιωτης Κολλιας, λιλιπουτειος εκδοτης και συντακτης της μαθητικης εφημεριδας "Η εφημεριδα μας"

    [26] 838 ΜΑΘΗΤΕΣ απο χωρια της Λεσβου και της Λημνου θα μεινουν αγραμματα ε

    πειδη το κοστος μεταφορας τους στο σχολειο θεωρηθηκε ...υψηλο

    Μια ...μελετη τους "κοβει" το σχολειο

    ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

    Δημογραφικο προβλημα στα νησια του Αιγαιου. Και ιδιαιτερα σε αυτα απεναντι απο τα τουρκικα παραλια, που γεμιζουν μερα με τη μερα φωτα και ζωη. Φαινεται ομως πως το να ζεις σε τετοια νησια, στα μικροχωρια αυτων των νησιων, με τα σημαδια μοναχα της παλιας ζωης, δεν φτανει. Κατα το υπουργειο Παιδειας πρεπει και να τιμωρηθεις κιολας. Να καταδικαστεις στο να μεινεις αγραμματος επειδη το κοστος για κατι τετοιο ειναι ...υψηλο.

    Λεσβιακα και λημνιακα χωριας 1996. Απο την ερχομενη Δευτερα 838 παιδια της πρωτοβαθμιας και δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης σταματουν τα περισσοτερα το σχολειο. Ο λογοσ;

    Το υπουργειο Παιδειας περιεκοψε κατα 50% τα ποσα που μεχρι και το Δεκεμβριο διετιθεντο για τη μεταφορα τους απο τα μικροχωρια τους σε αλλα γειτονικα χωρια, οπου λειτουργουν σχολεια. Κι αυτο γιατι τα δικα τους σχολεια (γιατι εχουν τα χωρια τους σχολεια) εκλεισαν κι αυτα, επειδη δεν μπορουσαν να λειτουργουν με εναν και δυο μαθητες.

    Πριν απο τρια χρονια περιπου -θα θυμουνται οι αναγνωστες της "Ε"- το κρατος ειχε κοψει λογω υψηλου "κοστους" το δικαιωμα στη μορφωση στην εννιαχρονη τοτε Ρηνουλα Μπαρη, απο το χωριο Αμπελικο της Λεσβου. Εγραψαν οι εφημεριδες, κινητοποιηθηκαν φορεις και κοινωνια και η Ρηνουλα πηγε στο σχολειο. Εμαθε τα γραμματα που μπορουσε να μαθει.

    Τοτε...

    Σημερα το κρατος ερχεται και λεει πως η μεταφορα των μαθητων, ολων των μαθητων της Λεσβου και της Λημνου που ετυχε να μην κατοικουν σε χωρια με σχολεια, ειναι ασυμφορη. Πως το ημερησιο κοστος των 622 χιλιαδων δραχμων που ως τα τωρα πληρωνοταν για να μεταφερονται και να μαθαινουν τα παιδια των νησιων γραμματα πρεπει να μειωθει στις 335 χιλιαδες δραχμες. Γιατι αυτο λεει μια μελετη που εκανε το υπουργειο Παιδειας και οπως ειναι γνωστο, οι μελετες στην "εποχη των μελετων" που ζουμε ειναι παντα ...αλανθαστες.

    "Μεχρι και το Δεκεμβριο λεει στην "Ε" ο προεδρος της Νομαρχιακης Επιτροπης Παιδειας της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης Λεσβου κ. Παυλος Τζανωνετος, και κατοπιν εντολης του υπουργειου Παιδειας ειχαμε αναθεσει στα ΚΤΕΛ τη μεταφορα των μαθητων στα σχολεια τους εναντι ενος ημερησιου τιμηματος της ταξης των 622.000 δραχμων. Στις 22 Δεκεμβριου, μια μελετη που πραγματοποιησε μια εταιρεια για λογαριασμο του υπουργειου Παιδειας και την οποια οι αρμοδιοι του υπουργειου δεχθηκαν σαν σωστη χωρις να συζητησουν καν μαζι μας, κατεβαζει αυτο το κοστος στις 335.000 δραχμες ημερησιως. Κοστος φυσικα το οποιο δεν μπορει να ανταποκριθει στις αναγκες των μαθητων της Λεσβου. Αυτη τη στιγμη τα δρομολογια και μεχρι την Παρασκευη (ς.ς. σημερα δηλαδη) γινονται σε βαρος των χρηματων της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης. Απο Δευτερα η Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση σταματα να πληρωνει τα δρομολογια και φυσικα αυτα σταματουν. Προειδοποιησαμε σχετικα το υπουργειο Παιδειας, το οποιο ομως σιωπα". Να σημειωθει οτι η μελετη αυτη στην οποια αναφερεται ο κ. Τζανωνετος με μια πρωτη ματια "βγαζει γελιο".

    Χαρακτηριτικα, να σημειωσουμε οτι προβλεπει τη μεταφορα των μαθητων σε πολλες περιπτωσεις με 16θεσια λεωφορεια, οταν ολη η Λεσβος αλλα και η Λημνος δεν διαθετουν ουτε ενα 16θεσιο λεωφορειο! Η λαμβανει ως δεδομενη την υπαρξη τριων ταξι στο χωριο της δυτικης Λεσβου Αντισα, οταν το χωριο εχει μονο ενα ταξι!

    Ας σημειωσουμε χαρακτηριστικα οτι η μεταφορα 23 μαθητων του Δημοτικου σχολειου απο το Κεραμι στην Καλλονη μετ' επιστροφης, πληρωνεται στο λεωφορειο που θα την εκτελεσει με 534 δραχμες η με 11 δραχμες ανα μαθητη!

    [27] ΑΠΟΨΗ: Μονοδρομος

    ΕΙΝΑΙ κοινη πεποιθηση οτι η συναντηση που ζητησε ο Ανδρεας Παπανδρεου με τον Προεδρο της Δημοκρατιας πρεπει να οδηγησει στην παραιτηση του Πρωθυπουργου.

    ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ δεδομενα, αλλα και με τα ιατρικα στοιχεια - οπως τα εδωσε στη Βουλη ο Δημητρης Κρεμαστινος - η παραιτηση του Πρωθυπουργου ειναι μονοδρομος.

    ΘΕΛΟΥΜΕ να πιστευουμε πως αυτο και μονο ειναι το νοημα της κινησης του Ανδρεα Παπανδρεου. Καθε αλλη προσπαθεια απο το περιβαλλον του θα ειναι πολιτικη αυτοκτονια για τον Πρωθυπουργο και την παραταξη του.

    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η παραιτηση, οπως υποδεικνυουν ανοιχτα τοσες φωνες απο ολο το κομμα, το οποιο δεν εχει αλλα περιθωρια για να ξεπερασει την κριση.

    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η παραιτηση και η εκλογη νεου πρωθυπουργου, διοτι "οι κρισιμες στιγμες που περναμε δεν πρεπει να μας οδηγουν σε χαρτινες λυσεις", οπως δηλωσε χθες ο υπουργος Οικονομικων Αλεκος Παπαδοπουλος προσθετοντας:

    "ΘΕΩΡΩ απολυτως αναγκαιο να υπαρξει αμεση και καθαρη λυση στα πλαισια που εθεσε με την αποφαση του το Εκτελεστικο Γραφειο του Κινηματος και βεβαιως συμφωνα με τις επιταγες του Συνταγματος".

    ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομικων, κατα το περιβαλλον του, ειναι αποφασισμενος "να διαχωρισει τις ευθυνες του", αν δεν δοθει λυση ως το τελος Ιανουαριου. Και αυτο, βεβαιως, σημαινει παραιτηση του.

    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η παραιτηση του Πρωθυπουργου και για το συμφερον του τοπου και για να σταματησουν τα οποια παιχνιδια με τις αναβολες και τις νοθες λυσεις, που οδηγουν σε φθορα την κυβερνητικη παραταξη και το δημοσιο βιο.

    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τον Ανδρεα Παπανδρεου, αλλα και για το ΠΑΣΟΚ, να προχωρησει στις αποφασεις για τις οποιες δεσμευτηκε το Εκτελεστικο Γραφειο και μεσα στη Βουλη, οπως και το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Και πρεπει σ' αυτες τις αποφασεις να συσπειρωθει ολο το ΠΑΣΟΚ.

    [28] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ: Η συνωμοσια των παιδιων

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ

    Η συνωμοσια των παιδιων

    Πετυχα τον Πλατωνα τις προαλλες στο κεντρο της Αθηνας να χαζευει εξω απο μια βιτρινα καταστηματος παιχνιδιων και ως συνηθως ηταν πολυ σκεφτικος.

    Εχεις κανενα ανιψακι και κοιτας για δωρο; ρωτησα μετα τις ευχες μου.

    Εχω ανιψακι, αλλα ειμαι απορροφημενος με μια πλεκτανη τεραστιων διαστασεων που μου ειχε διαφυγει τοσα χρονια. Την κοιταω τωρα και αναρωτιεμαι πως περασε απαρατηρητη. Ειναι αληθεια σατανικη.

    Τι εγινε παλι; Λες για την αναρρωση του Προεδρου;

    Ποια αναρρωση, ποιου προεδρου. Σου μιλαω για ενα παγκοσμιο φαινομενο με τεραστια προεκτασεις.

    Ακουγεται ενδιαφερον. Ποιος δηλαδη συνωμοτει και εναντιον ποιου;

    Μπορω να σου απαντησω και στα δυο γιατι ειναι απλα. Το θεμα ειναι οτι η πλεκτανη ειναι σατανικη και στη συλληψη της, αλλα και στους σκοπους της.

    Αρχισα να ανησυχω.

    Δηλαδη ολοι οσοι υποψιαζονται τοσα χρονια οτι επιβουλευονται την ευτυχια του πολιτη, οι μεγιστανες, οι ηγετες, οι τραγουδιστες ειναι μαλλον αθωοι και θα ελεγα οτι ισα ισα καταβαλουν τρομακτικες προσπαθειες για να ζουμε καλα, εναντια στις ιδιοφυεις κινησεις των παιδιων.

    Ποιων;

    Των παιδιων. Τα παιδια ειναι πισω απο τη δυστυχια των ανθρωπων.

    Τα παιδια; Τα αθωα πλασματακια που με ενα χαμογελο σε κανουν και ξεχνας την ανθρωπινη μικροτητα; Που με το γελιο τους σε κανουν να θες να ζησεισ; Το λες επειδη δεν εισαι γονιος.

    Και ουτε θα γινω τωρα που καταλαβα τι ρολο παιζουν.

    Κι ομως βλεπω κι εσυ πεφτεις ευκολα θυμα τους. Εχεις σκεφτει τι δυναμη εχουν τα παιδια; Ο,τι θελουν το πετυχαινουν. Θελουν αγαθα τα αποκτουν αμεσως, θελουν να σε στεναχωρησουν, τιποτα πιο απλο, θελουν να σε καταστρεψουν, ενα κλαματακι αρκει. Τον πληθωρισμο σε ποιον τον οφειλουμε; Στα παιδια που ειναι οι μεγαλυτεροι καταναλωτες! Παρε απο τα ρουχα που και να τσιγκουνευτεις καθε τρεις μηνες θελουν καινουργια αφου δεν τους χωρανε. Απο το φαγητο; Τρωνε διαρκως και κανεις δεν τα τρομαζει με χοληστερινες και ζαχαρο. Απο τη διασκεδαση; Αμα παιξουν δυο φορες σπανε τα παιχνιδια τους και ζητανε αλλα.

    Μα τα παιδια ειναι ανημπορα στο ελεος καθε σαδιστη γονιου, καθε αδιαφορου ενηλικα.

    Σαχλαμαρες. Εχεις δει ποτε στην τηλεοραση τι γινεται οταν υπαρχει εγκαταλειμμενο παιδι; Σπανε τα τηλεφωνα ποιος θα τα πρωτοφροντισει.

    Καλα και πως σου ηρθε ετσι ξαφνικα η υποψια για τα παιδια;

    Το καταλαβα απο μια σατανικη πλεκτανη που εχουν στησει τωρα. Προσπαθουν να διαλυσουν τα εκδοτικα συγκροτηματα και τα ΜΜΕ.

    Αλλο και τουτο.

    Μα δεν προσεξες οτι γινεται μαχη για να επιτραπει η διαφημιση των παιχνιδιων ολες τις ωρες στην τηλεοραση; Ειδες ποιος αντιδρα; Οι γονεις, που ως γνωστον ειναι πιονια των παιδιων τους.

    Δεν καταλαβαινω τιποτα.

    Ειναι πολυ απλο, γι' αυτο δεν το παιρνει ειδηση κανεις.

    Κανενα παιδικο προ ιον δεν εχει προβλημα. Καμια βιομηχανια που κανει παιδικα προ ιοντα -απο παπουτσια ως ταινιες- δεν εχει προβλημα κερδων η πωλησεων. Τι σημαινει αυτο; Σημαινει οτι αμα δεν κανεις διαφημιση πας καλυτερα και κερδιζεις περισσοτερα.

    Και λοιπον;

    Μα αν σταματησουν κι οι υπολοιπες επιχειρησεις τη διαφημιση, τερμα η Ρουλα (ατεκνη), τερμα ο Μυλωνας (επισης ατεκνος), τερμα ο Μαρινος (κι αυτος ατεκνος), τερμα και τα καναλια.

    Σαν να εχεις δικιο.

    Θα στα πω μια αλλη φορα γιατι βιαζομαι. Ο ανιψιος μου μου ζητησε τους Παουερ Ρειντζερς.

    Τον πληθωρισμο σε ποιον τον οφειλουμε;

    Στα παιδια, που ειναι οι μεγαλυτεροι καταναλωτες...

    [29] ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

    "Μη φερεσαι σαν να προκειται να ζησεις δεκα χιλιαδες χρονια. Το αναποτρεπτο κρεμεται απο πανω σου. Οσο ζεις, οσο μπορεις, γινε καλος... Ζυγωνει η ωρα οπου θα ξεχασεις τα παντα, ζυγωνει η ωρα που θα σε ξεχασουν οι παντες". Οχι δεν ειναι αποσπασμα της πολιτικης διαθηκης του κ. Παπανδρεου. Ενας αλλος ρεκτης της εξουσιας τα ειχε πει καμποσες εκατονταδες χρονια πριν. Προκειται για τον Ρωμαιο αυτοκρατορα Μαρκο Αυρηλιο, που οπως φαινεται, ειχε εντρυφησει σε ικανοποιητικο βαθμο στη ματαιοδοξια της εξουσιας και ειχε αντλησει μερικα ουσιαστικα συμπερασματα για το που μπορει να σε οδηγησει.

    Θα μου πειτε τωρα, χρειαζεται ν' ανατρεξουμε στον Μαρκο Αυρηλιο για να βρουμε επιχειρηματα υπερ μιας συγκεκριμενης ανθρωπινης στασης και μιας ακομη πιο συγκεκριμενης πολιτικης συμπεριφορασ; Οχι απαραιτητα, αν και η ενασχοληση με τα μεγαλα και αιωνια φιλοσοφικα προβληματα οχι μονο δεν εβλαψε κανεναν, αλλα αντιθετα αρκετους βοηθησε να ξεφυγουν απο τα καυδιανα δικρανα της εξουσιας. Η τουλαχιστον βοηθησε να διατηρησουν την αξιοπρεπεια τους. Τελευταιο και ιδιαιτερα χαρακτηριστικο παραδειγμα, ο Μιτεραν, που παρα τις οποιες αδυναμιες του συγκεντρωσε τον επαινο φιλων και αντιπαλων.

    Εν Ελλαδι βεβαια τις τελευταιες δεκαετιες δεν ευτυχησαμε να εχουμε πολιτικους ηγετες, οι οποιοι να θεωρουσαν απαραιτητο στοιχειο της δρασης τους την πνευματικη συνεισφορα τους. Με εξαιρεση τους μακαριτες Ηλιου και Κανελλοπουλο, δεν νομιζω να υπαρχει πολιτικος που να εχει αφησει πνευματικο εργο η εστω να διακριθει για παρομοιες ανησυχιες. Οπως ειναι φυσικο, αυτη η πνευματικη γυμνια, αυτη η στεγνοτητα ψυχης δεν μπορει παρα να εχει αντανακλαση και στην ανθρωπινη και στην πολιτικη συμπεριφορα τους...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [30] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ μεγαλων ομαδων δοκιμαζει στον ΠΑΟ ο Ροτσα

    Ευρω-πειραματα

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Προτυπο οσον αφορα την πολιτικη των ...μη μεταγραφων ειναι ο Αγιαξ, ως προς την αγωνιστικη τακτικη ομως ειναι η Μιλαν. Ο Παναθηνα ικος, οπως ειπε και ο προπονητης του, δοκιμασε προχθες να παιξει το συστημα ζωνης, χωρις λιμπερο, που εφαρμοζει κατα κανονα στους αγωνες της η "Μεγαλη Κυρια" του "καμπιονατο". Ποιο ειναι αυτο;

    Οι τεσσερις αμυντικοι, παρατεταγμενοι στην ιδια ευθεια, να καλυπτουν χωρους. Σαν το παλιο 4-4-2 δηλαδη, που επανηλθε στο προσκηνιο σε βαρος του 3-5-2. Αναλογα το παιχνιδι, τον αντιπαλο η την τακτικη (επιθετικη η αμυντικη) επιλεγεται απο τον τεχνικο αν η αμυνα θα εχει βαθος (οποτε υπαρχει λιμπερο πισω απο την ευθεια) η οχι (ο λιμπερο στην ιδια γραμμη, οπως τις περισσοτερες φορες ο Μανωλας στην ΑΕΚ).

    Μεχρι τωρα στο πρωταθλημα και την Ευρωπη οι πρασινοι παιζουν ζωνη με λιμπερο, με μεγαλη επιτυχια, κατι που φαινεται απο τα αποτελεσματα.

    Ποιο ειναι λοιπον το καινουριο που δοκιμασε ο Ροτσα στον αγωνα με την Αντερλεχτ;

    Το καινουριο εχει να κανει με τη Μιλαν, που παιζει ζωνη στην ιδια ευθεια χωρις λιμπερο, αλλα με δυο αμυντικα χαφ μπροστα, τους Αλμπερτινι, Ντεσαγι δεξια-αριστερα. Ο Παναθηνα ικος αποπειραθηκε να ακολουθησει αυτο το συστημα στο δευτερο ημιχρονο του παιχνιδιου προχθες, οταν μπηκαν ο Λουης Χριστοδουλου και ο νεαρος Αγγελος Μπασινας.

    Πειραματιζεται ο προπονητης του ΠΑΟ και καλα κανει, αφου παντα οι στοχοι σε μια μεγαλη ομαδα πρεπει να ειναι υψηλοι. Η επιλογη, ωστοσο, του συστηματος που ακολουθει μια ομαδα εξαρταται και απο τους ποδοσφαιριστες που διαθετει. Αυτο ειναι ισως το πιο σημαντικο κριτηριο για την ορθοτητα η οχι της επιλογης.

    Ποιο θα ειναι το επομενο βημα η πειραμα; Μαλλον η ζωνη του Αγιαξ: ζωνη χωρις στοπερ.

    [31] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Θλαση στο δικεφαλο επαθε ο Θανασης Κολιτσιδακης

    Ο ΚΟΛΙΤΣΙΔΑΚΗΣ

    Θλαση στο δικεφαλο επαθε ο Θανασης Κολιτσιδακης στον προχθεσινο αγωνα με την Αντερλεχτ και ξεκινησε θεραπεια. Συμφωνα με τη διαγνωση των γιατρων, δεν προκειται για ιδιαιτερα σοβαρη περιπτωση, ουτε μπορει να ισχυριστει κανεις με σιγουρια οτι ο παικτης επαθε υποτροπη στο παλιο του τραυμα.

    Το βεβαιο ειναι πως ο Κολιτσιδακης θα μεινει εκτος προπονησεων για δυο εβδομαδες και κατοπιν θα ακολουθησει ειδικο προγραμμα για να καλυψει το χαμενο εδαφος.

    Απο την αλλη πλευρα ο Νιοπλιας ειναι καλα, αφου ξεπερασε το προβλημα στα πλευρα και θα τεθει στη διαθεση του Ροτσα για τον αγωνα της Κυριακης.

    Αναχωρει σημερα για την Βαρσοβια ο Γρηγορης Παπαβασιλειου, που θα παρακολουθησει τις δυο επομενες ημερες την προετοιμασια της Λεγκια, θα προσπαθησει να συγκεντρωσει οσο το δυνατον περισσοτερα στοιχεια για την αντιπαλο του ΠΑΟ και φυσικα θα φερει πισω το αναλυτικο προγραμμα φιλικων αγωνων που θα δωσουν οι Πολωνοι πρωταθλητες μεχρι τις αρχες Μαρτιου.

    Ο Μιχαλης Καραγιαννης μιλαει με δεος για το φετινο Παναθηναικο

    [32] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΓΙΑ ΞΕΝΟ προπονητη παει ο Ολυμπιακος - Προσωρινα στον παγκο ο Περσιας

    Τελος ο Σταυρος, οχι για Δανιηλ

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Τα αναμενομενα πραγματοποιηθηκαν κατα το ημισυ. Απομακρυνθηκε (με ομοφωνη αποφαση) απο την τεχνικη ηγεσια της ομαδας ο Σταυρος Διαμαντοπουλος, αλλα δεν προσεληφθη ο Βασιλης Δανιηλ. Ολα αυτα στη διαρκεια του χθεσινου εκτακτου διοικητικου συμβουλιου της ΠΑΕ Ολυμπιακος, τα μελη του οποιου αποφασισαν να αναθεσουν προσωρινα καθηκοντα α προπονητη στον μεχρι χθες συνεργατη του Διαμαντοπουλου Τακη Περσια και να προχωρησουν απο Δευτερα στην προσληψη αλλοδαπου τεχνικου.

    Στη διαρκεια της συνεδριασης, η οποια διηρκεσε περιπου τρεις ωρες, κι αφου στο μεταξυ στο ξεκινημα της ολοκληρωθηκε με συνοπτικες διαδικασιες η αποπομπη Διαμαντοπουλου, ο προεδρος της εταιρειας Σωκρατης Κοκκαλης εριξε στο τραπεζι το ονομα του Βασιλη Δανιηλ. Η προταση του ομως, συμφωνα με πληροφοριες, συναντησε σοβαρα εμποδια απο την αρνητικη σταση του συνολου των συμβουλων, με αποτελεσμα ο προεδρος να μην επιμεινει ιδιαιτερα σ' αυτη.

    Θα πρεπει να σημειωθει πως, εκτος απο την εν γενει σταση των συμβουλων, υπηρξε και αντιδραση απο μια μεριδα οπαδων του Ολυμπιακου, οι οποιοι με τηλεφωνηματα τους στα γραφεια της ΠΑΕ... απαιτησαν (!) να μην προχωρησει η διοικηση στην προσληψη του Καβαλιωτη τεχνικου.

    Τελικα, υστερα απο ηρεμη, οπως εγινε γνωστο συζητηση αποφασιστηκε οπως ο νεος προπονητης, που θα προσληφθει το αργοτερο μεσα στην ερχομενη βδομαδα, ειναι ξενος. Καποιοι συμβουλοι προτειναν ως προσωρινη λυση (μεχρι το καλοκαιρι) το ονομα του Γιαννη Παθιακακη, ενω αναφερθηκε ακομα κι εκεινο του Χρηστον Ηαντερογλου. Αμφοτερες οι προτασεις απορριφθηκαν.

    Τα μελη του διοικητικου συμβουλιου της ΠΑΕ θα συνεδριασουν εκ νεου τη Δευτερα το απογευμα κι ειναι πολυ πιθανο στη διαρκεια αυτου του διοικητικου συμβουλιου να γινει γνωστο και το ονομα του νεου προπονητη της ομαδας.

    "Ο Ολυμπιακος εχει κανει πολλες αλλαγες προπονητων" δηλωσε φευγοντας απο τα γραφεια της εταιρειας ο προεδρος της ΠΑΕ Σωκρατης Κοκκαλης. "Το Δ.Σ. πιστευει συνεπως οτι η επομενη αλλαγη θα πρεπει να μελετηθει χωρις βιασυνη, ωστε η ομαδα να βρει καποιον προπονητη για πολλα χρονια. Βρισκομαστε λοιπον σε αναζητηση νεου τεχνικου". "Πρεπει να πω", κατεληξε το αφεντικο των ερυθρολευκων, "οτι δεν υπηρξε συμφωνια με κανεναν τεχνικο. Απλως ειχαν γινει καποιες διερευνητικες επαφες".

    Ο κ. Κοκκαλης ανακοινωσε και την "απελευθερωση" των υπο τιμωρια τελουντων, λεγοντας πως "ολοι οι ποδοσφαιριστες (συνεπως και οι Αλεξανδρης, Σκαρταδος, Καραπιαλης, Μαρινακης) τιθενται στη διαθεση του Περσια για τον αγωνα της Κυριακης με τη Λαρισα".

    "Προσπαθησα εντιμα και καθαρα για το καλο του Ολυμπιακου", αρκεστηκε να δηλωσει χθες το βραδυ ο Διαμαντοπουλος.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Friday, 12 January 1996 - 23:50:59