Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 29)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Παπαδοπουλος: Ως το 2000 η λιτοτητα

  • [2] ΔΗΛΩΝΕΙ αγνοια για τον τζιρο των ιωδιωτικων καζινων

  • [3] Ευθυνες στην Ε.Ε. για τις απορροφησεις

  • [4] Τα γυριζει ο Κλιντον με τη Χαγη;

  • [5] Κατα της διαρχιας τασσεται ο Σημιτης

  • [6] Επικοινωνια με τον Ανδρεα

  • [7] Ριπες κατα Εβερτ στο Πολιτικο Συμβουλιο

  • [8] Συμπιπτει η θεση Μητσοτακη

  • [9] ΧΑΜΗΛΟΙ τονοι χθες στην Επιτροπη Εξωτερικων και Αμυνας κατα την ενηωμερωση απο τον Θ. Παγκαλο

  • [10] Την ενοχη Νηστικακη για τα αρχαια ζητησε ο εισαγγελεας

  • [11] Επιασαν το βιαστη χωρις να ...βιασουν τον καταυλισμο

  • [12] ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Νυχτα τρομου και 5 αποδρασεις

  • [13] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

  • [14] Ιμια της κρισης και καλντεριμια της κατακρισης

  • [15] ΑΠΟΨΗ

  • [16] "Στρατηγικη Αναλυση"

  • [17] Ο... ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ

  • [18] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [19] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Παπαδοπουλος: Ως το 2000 η λιτοτητα

    Ο πρωθυπουργος διδει"μετρημενες" υποσχεσεις οτι Λ...θα δωσει στο μελλον και ο Λυπουργος Οικονομικων αναλαμβανει το Λρολο του "κακου", μιλωντας για αλλα 3 Λχρονια σταθεροποιησης Λ(αποποιουμενος, ταυτοχρονα, τη λεξη Λλιτοτητα), για να μη δημιουργηθει η Λεντυπωση της χαλαρωσης και παγωσουν Λετσι οι εισπραξεις των φορολογικων Λεσοδων και ανοιξουν οι ορεξεις για νεες Λπροσληψεις.

    Η εικονα αυτη προεκυψε μετα τις συωναντησεις του πρωθυπουργου Κ. Σημιωτη με τον προεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωωτοπαπα και τον υπουργο Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλο, αλλα και τη δεσμευωση του υπουργου Εργασιας Ευαγγ. Γιαννοπουλου οτι η ανεργια θα μειωθει κατα δυο μοναδες (απο 10% σε 8%) μεωσα στο 1996.

    Οι "καλες" για τους εργαζομενους ειδησεις (σε 2 μηνες το νομοσχεδιο για την ανεργια, αυξηση του επιδοματος αωνεργιας κατα 10% και πορισμα μεχρι τον Ιουνιο, δηλαδη τις παραμονες του συνεδριου του ΠΑΣΟΚ, για αυξησεις στους χαμηλοσυνταξιουχους) επισκιαωστηκαν απο τη δηλωση του κ. Παπαδοωπουλου οτι στα επομενα 3 χρονια δεν υωπαρχουν περιθωρια δημοσιονομικων αωποκλισεων και οτι "η ακολουθουμενη δημοσιονομικη πολιτικη ειναι μονοδροωμος".

    Οικονομικοι παρατηρητες επισημαιωναν οτι η δηλωση περι της επομενης τριετιας μπορει να παραφραστει σε "λιτοτητα μεχρι το τελος του αιωνα".

    Χθες αργα το βραδυ ο πρωθυπουρωγος προηδρευσε συσκεψης του οικονοωμικου επιτελειου (Παπαντωνιου, Παπαωδοπουλος, Παπαδημος). Αντικειμενο της συσκεψης υπηρξε η προετοιμασια για τη συνεδριαση του υπουργικου συμωβουλιου της Παρασκευης, η οποια θα αωφιερωθει στην Οικονομια. Στη συνεωδριαση αυτη εισηγητης θα ειναι ο υωπουργος Εθνικης Οικονομιας με θεμα "η πορεια της Οικονομιας μεχρι τις εωκλογες".

    Συγκεκριμενα, ο κ. Παπαδοπουλος μετα τη συναντηση του με τον πρωθυωπουργο δηλωσε:

    "Ενημερωσα τον πρωθυπουργο για τις τρεχουσες, αλλα και τις μελλουμενες δημοσιονομικες εξελιξεις. Θα ηθελα με την ευκαιρια αυτη να πω οτι τα επομενα 3 χρονια, που η χωρα μας δινει τη μαχη για την οικονομικη και νομισματικη εωνωση, σαφως δεν υπαρχουν περιθωρια δημοσιονομικων αποκλισεων. Η πολιτιωκη που ακολουθηθηκε τα προηγουμενα χρονια, της δημοσιονομικης πειθαρχιας και δημοσιονομικης προσαρμογης, θα ακολουθηθει μεχρις οταν η χωρα μας οωλοκληρωσει την προσπαθεια για τη νομιωσματικη και οικονομικη ενωση".

    Στο ερωτημα αν δηλαδη υπαρξει σκληρη λιτοτητα για τα επομενα τρια χρονια, ο υπουργος απαντησε:

    "Δεν ειπα αυτο. Μιλησα για προωσπαθεια δημοσιονομικης πειθαρχιας και προσαρμογης, συμφωνα με την ποωλιτικη που ακολουθηθηκε μεχρι τωρα. Οποιαδηποτε αποκλιση, πιστευω και εωκτιμω προσωπικα, θα εχει επωδυνες συωνεπειες οχι μονο για την Οικονομια, αλωλα και γενικοτερα για τη χωρα μας".

    Στην ερωτηση αν υπαρχουν φαινομεωνα αποκλισης, ο κ. Παπαδοπουλος τονιωσε οτι "θελω απλως να επαναβεβαιωωσω οτι η ακολουθουμενη δημοσιονομιωκη πολιτικη ειναι μονοδρομος".

    Ο εκπροσωπος Τυπου της Ν.Δ. Βας. Μαγγινας παρατηρησε οτι η δηλωση Παπαδοπουλου "ειναι ομολογια οτι εωχει αποτυχει συνολικα και οριστικα η οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης.

    "Ο ελληνικος λαος γνωριζει καλα οτι δεν προκειται να ξεφυγει απο τη λιτοτηωτα, οσο η οικονομικη πολιτικη κινειται με βασικο αξονα την υφεση. Γνωριζει καλα οτι μονο οταν εφαρμοστει με συωνεπεια και τολμη μια πολιτικη σταθερα προσανατολισμενη στην αναπτυξη, θα βγει απο τη λιτοτητα".

    Αλλαγη στον οικονομικο σχεδιασμο και ενισχυση των μισθωτων και των χαωμηλοσυνταξιουχων ζητησε ο προεδρος του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοπουλος. Σε δηλωσεις του χθες στο αεροδρομιο του Ελληνικου πριν αναχωρησει για τη Σοφια, κατηγορησε την κυβερνηση οτι η οικονομικη της πολιτικη συσσωρευει μονοπλευρες θυσιες και οτι η συνεχιση επι μηνες της ιδιας πρακτικης αποτελει πολιτικο εμπαιγμο.

    [2] ΔΗΛΩΝΕΙ αγνοια για τον τζιρο των ιωδιωτικων καζινων

    Βασω: Αιχμες για λαδωμα ελεγκτων ΕΟΤ

    Αγνοια για τον τζιρο των Λιδιωτικων καζινων και κατα Λσυνεπεια για τα χρηματα που Λπρεπει να αποδιδουν οι ιδιωτικες Λεταιρειες φαινεται να εχει το ΛΔημοσιο.

    Την αισθηση για αδυναμια ελεγωχου -λογω ελλειψης προσωπικου- ηρωθε να ενισχυσει χθες η επισημη καωταγγελια της υπουργου Αναπτυξης Βασως Παπανδρεου, η οποια αφησε υπονοιες για χρηματισμο των αρωμοδιων υπαλληλων-ελεγκτων του ΕΟΤ.

    Η υπουργος, απαντωντας σε ερωωτηση δημοσιογραφων -παρουσια του γενικου γραμματεα του ΕΟΤ Βας. Κουρτεση- για καταγγελιες σχετικες με "τραπεζωματα" των ελεγκτων απο τα ιδιωτικα καζινα, απαντησε χαρακτηριστικα: "Αμα τρωγανε μοωνο, καλα θα ηταν".

    Σημειωνεται οτι σημερα στα 3 ιωδιωτικα καζινα υπαρχουν συνολικα 23 ελεγκτες. Οκτω ειναι στο Λουτραωκι, 10 στη Χαλκιδικη και 5 στην Ξανωθη. Εργο των ελεγκτων αυτων, που ειναι υπαλληλοι του ΕΟΤ, ειναι ο εωλεγχος των συναλλαγων απο το ταωμειο του καζινου και μεχρι τον πελαωτη. Δηλαδη, ουσιαστικα καταγραωφουν τα ποσα που διακινουνται σε καθημερινη βαση και συντασσουν ειωδικη εκθεση την οποια κοινοποιουν στον ΕΟΤ, ωστε να εχει γνωση για το υψος των κερδων και κατ' επεκταση των ποσοστων που πρεπει να αποδοωθουν στο Δημοσιο απο τις εταιρειες των καζινων.

    Η κ. Παπανδρεου ωστοσο ηταν εωπιφυλακτικη και ως προς την τυχη της αδειας λειτουργιας για το καζινο στην πρωτευουσα, αλλα και στις αλωλες περιοχες της χωρας. Σε σχετικη ερωτηση περιοριστηκε να απαντηωσει: "Αν και οταν αποφασιστει οτιωδηποτε, θα σας ανακοινωθει".

    Αμεσα εργα σε αεροδρομια - λιμανια

    Ακομη, η υπουργος ανακοινωσε και την αμεση προωθηση εργων βελωτιωσης και εκσυγχρονισμου των αεωροδρομιων και των λιμενων της χωωρας. Τα εργα αυτα αφορουν παρεμωβασεις εξωραισμου των κτιριακων εωγκαταστασεων των μεγαλων λιμενων και ιδιαιτερα του Πειραια, τον εκωσυγχρονισμο του τροπου μεταφορας των αποσκευων, την καλυτερη χωροωθετηση για τη σταθμευση των λεωφοωρειων και των αυτοκινητων, καθως και την καθαριοτητα των χωρων αυωτων. Στοχος της επεμβασης αυτης σε λιμανια και αεροδρομια ειναι η αποωτελεσματικοτερη εξυπηρετηση των τουριστων.

    [3] Ευθυνες στην Ε.Ε. για τις απορροφησεις

    Στο πλαισιο αυτο εντασσεται και η εκταμιευση, μεσα στην επομενη εωβδομαδα, των κονδυλιων απο την Ευωρωπαικη Ενωση για την υλοποιηση των εργων που εντασσονται στο δευωτερο Κοινοτικο Πλαισιο Στηριξης. Οπως ειπε η κ. Παπανδρεου, η καθυωστερηση απορροφησης των κοινοτιωκων κονδυλιων "οφειλοταν στην Κοινοτητα". Σημειωνεται οτι ηδη εωχει αρχισει η κατασκευη καποιων ερωγων με χρηματα (περιπου 596 εκατ. δρχ.) που δοθηκαν απο τον προ υποωλογισμο.

    Εξαλλου, την επομενη εβδομαδα θα εχει ολοκληρωθει πληρως και το εργο της διαφημιστικης καμπανιας υωψους 10 δις. δρχ. που ξεκιναει ο ΕΟΤ προς ολες τις χωρες, με στοχο την προσελκυση ξενων αλλα και ντοπιων τουριστων.

    [4] Τα γυριζει ο Κλιντον με τη Χαγη;

    Η "ΜΙΛΙΕΤ" ισχυριζεται οτι σε επιστολη του στην Τσιλερ προτεινει διαλογο με την Ελλαδα για την επιλυση των διαφορων

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

    Οι Ηνωμενες Πολιτειες υποστηριζουν τις θεσεις της Τουρκιας στο θεμα της ελληνοτουρκικης εντασης, ειναι το συμπερασμα που προκυπτει απο την επιστοωλη που συμφωνα με τη χθεσινη "Μιλιετ" εχει στειλει ο προεωδρος Κλιντον στην πρωθυπουρωγο Τανσου Τσιλερ.

    Η "Μιλιετ" γραφει οτι στην επιωστολη του ο Κλιντον τασσεται υπερ της επιλυσης των προβληματων στο Αιγαιο με τη συσταση συμβουλευτικων μηχαωνισμων και τις συνομιλιες μεταξυ της Τουρκιας και της Ελλαδας. Στην επιωστολη ο Κλιντον, γραφει η εφημεριδα, επικρινει την Ελλαδα για τις προσπαωθειες της να μπλοκαρει την οικονομικη βοηθεια της ΕΕ προς την Τουρκια.

    Οι εξελιξεις στο ευρωπα ικο μετωπο και ειδικοτερα το αποτελεσμα της συωνοδου υπουργων της ΕΕ εξακολουωθουν να ικανοποιουν την Αγκυρα. Ο υωπουργος Εξωτερικων Ντενιζ Μπα ιωκαλ, μιλωντας χθες στην κοινοβουλευωτικη ομαδα του Ρεπουμπλικανικου Λα ικου Κομματος, τονισε οτι "η Ελωλαδα στη συνοδο δεν καταφερε να καωνει πραξη καμια απο τις επιθυμιες της". Προσθεσε επισης οτι "μετα το σχηματισμο της νεας κυβερνησης στην Τουρκια μπορει να εξεταστει το θεμα του ελληνοτουρκικου διαλογου".

    Διαφορετικα τα ειπε ομως ο εκπροωσωπος του υπουργειου Εξωτερικων Οωμερ Ακμπελ, ο οποιος χθες υποστηριξε οτι "κυβερνηση στην Τουρκια υπαρωχει παντα". Ο Ακμπελ απαντωντας σε ερωτησεις αναφερθηκε και στο θεμα του πρεσβευτη της Τουρκιας στην Αθηωνα Ουμιτ Παμιρ, ο οποιος βρισκεται εδω και πεντε μερες στην Τουρκια. Ο πρεσβευτης συναντηθηκε χθες με τον προεδρο Ντεμιρελ, ενω προηγηθηκε συναντηση του με τον αρχηγο του γενιωκου επιτελειου στρατηγο Ισμαηλ Χακι Καρανταγι και τον υπαρχηγο στρατηγο Τσεβικ Μπιρ. Ο Ακμπελ, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, ειπε οτι ο Παμιρ θα παραμεινει στην Τουρκια οσο χρειωαστει.

    Η Αγκυρα ειχε καλεσει τον πρεωσβευτη της για διαβουλευσεις, πραγμα που προβληθηκε ως ετοιμασια για αωντιποινα της τουρκικης πλευρας "για τις προσπαθειες της Ελλαδας να πληωξει τα τουρκικα συμφεροντα". Στο ιδιο πλαισιο πρεπει να αξιολογηθει και το γεγονος οτι χθες εφτασε στην Τουρκια αντιπροσωπεια του συντονιστικου ορωγανου της μουσουλμανικης μειονοτηωτας στη Θρακη.

    Ο εκπροσωπος Ακμπελ χθες αναωκοινωσε οτι η αντιπροσωπεια ηλθε για να εκφρασει τη συμπαρασταση της προς τους σεισμοπαθεις της περιοχης Ντιναρ. Την αντιπροσωπεια θα δεχτει και ο προεδρος Ντεμιρελ.

    [5] Κατα της διαρχιας τασσεται ο Σημιτης

    Η ΕΛΛΑΔΑ εχει μακρυ δρομο να διαωνυσει ακομη, μεχρι να καταφερει να αωνατρεψει τις δυσμενεις εντυπωσεις που εχουν παγιωθει στην Ευρωπη, αωναμενεται να τονισει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης στη σημερινη, πρωτη εφ' ολης της υλης συνεντευξη του.

    Ο κ. Σημιτης θα χαρακτηρισει, συμωφωνα με πληροφοριες, θετικα τα αποωτελεσματα της προσφατης περιοδειας του σε ευρωπα ικες πρωτευουσες, θα διακηρυξει οτι η Ευρωπη "ειναι ο ζωωτικος μας χωρος", αλλα ταυτοχρονα θα μιλησει με εμφαση για την αναγκη να ασκησει η χωρα μας μια σταθερη πολιωτικη διαρκειας, ωστε τα θετικα αποτεωλεσματα να φανουν εν καιρω.

    Ο Πρωθυπουργος θα επαναλαβει τη γνωστη κυβερνητικη θεση οτι η Ελωλαδα δεν θα συναινεσει στην ολοκληωρωση της τελωνειακης συμφωνιας της Τουρκιας με την Ευρωπα ικη Ενωση, αν η γειτονικη χωρα δεν αλλαξει σταωση απεναντι μας. Θα αφησει, δηλαδη, ανοιχτο το θεμα του "βετο", χωρις παντως να χρησιμοποιησει τη λεξη. Και αναμενεται να επαναλαβει την αλωλη γνωστη θεση, "δεν διεκδικουμε τιωποτα, αλλα και δεν παραχωρουμε τιωποτα".

    Η κοινωνικη πολιτικη

    Δυο ειδησεις αναμενεται να βγουν απο τη σημερινη συνεντευξη του πρωωθυπουργου. Η πρωτη αφορα τους χαωμηλοσυνταξιουχους. Ο υπουργος Εωθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωωνιου εχει αναλαβει να βρει, μεχρι το Μαιο, τροπους οικονομικης ενισχυσης αυτης της αδικημενης κατηγοριας του πληθυσμου. Η εξαγγελια αυξησης αυωτων των συνταξεων αναμενεται να γιωνει στις αρχες του καλοκαιριου και θα ειναι το πρωτο δειγμα της "κοινωνιωκης πολιτικης" που επαγγελλεται ο νεος πρωθυπουργος.

    Κατα τα αλλα, ο κ. Σημιτης θα επαωναλαβει την εμμονη της κυβερνησης στο σταθεροποιητικο προγραμμα, με εμφαση ομως και στην αναπτυξη. Θα επιμεινει, επισης, στην προωθηση των μεγαλων εργων και στην αναγκη να βρεθουν τροποι για ταχυτερη απορωροφηση κονδυλιων του πακετου Ντεωλορ.

    Η δευτερη ειδηση αφορα τις εσωωκομματικες εξελιξεις. Ο κ. Σημιτης αωναμενεται να καταστησει σαφη την προθεση του να διεκδικησει και την αωντιπροεδρια του ΠΑΣΟΚ στο προσεωχες συνεδριο, τασσομενος ετσι εναωντιον της "διαρχιας", τουλαχιστον σ' αυτη τη φαση. Θα τονισει οτι η αντιμεωτωπιση των προβληματων του τοπου και η ανανεωση του κομματος επιβαλωλουν να συνεχιστει η προσπαθεια που εχουν αναλαβει ο ιδιος και η κυβερωνηση του.

    Ο κ. Σημιτης θα αναφερθει επισης:

    Στο "αλλο μοντελο διακυβερωνησης" που ακολουθει η νεα κυβερωνηση, με εμφαση στη συλλογικη λειωτουργια των οργανων.

    Στην επιδιωκομενη "διαφανεια του δημοσιου βιου". Επικειται η καταθεση του νομοσχεδιου για τη χρηματοδοτηωση των κομματων.

    Στην αποκεντρωση και την αναβαθωμιση της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης. Η καταργηση των περιφερειακων διευθυντων θα γινει μεσα στο Μαρτιο.

    Στον εκσυγχρονισμο του Εθνικου Συστηματος Υγειας.

    Ο Ακης

    Χθες συνεχιστηκε η συζητηση περι διαρχιας στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ακης Τσοχαωτζοπουλος απεφυγε να ειναι πολυ συωγκεκριμενος. "Μεχρι το συνεδριο - ειπε - θα κατατεθουν πολλες αποψεις. Ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι προεωδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Κωστας Σημιτης πρωθυπουργος της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ και απο 'κει και περα ολα αυωτα ειναι βασικα αντικειμενικα στοιωχεια της πορειας, την οποια εχουμε μεωχρι το συνεδριο".

    [6] Επικοινωνια με τον Ανδρεα

    Περι επικοινωνιας του Α. Παπανωδρεου απο το νοσοκομειο με τον πρωωθυπουργο Κ. Σημιτη ο λογος χθες.

    Η πρωτη ειδηση που ανακοινωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας ηταν οτι χθες ο πρωθυπουργος τηλεωφωνησε στον Α. Παπανδρεου στο τριωψηφιο τηλεφωνο.

    Η δευτερη, οτι η τηλεφωνικη επικοιωνωνια ειναι μεν ευκολη, αλλα η συζηωτηση ειναι συντομη. Επισης, αποτελει απαντηση σε οσα εχουν γραφει για ωωριαια η και τριωρη συνομιλια του τεως πρωθυπουργου με κυβερνητικα και κομματικα στελεχη.

    Ο πρωθυπουργος μετεφερε στον Α. Παπανδρεου τους χαιρετισμους των ξενων ηγετων που συναντησε και "στο μικρο χρονικο διαστημα που διηρκεσαν οι τηλεφωνικες επικοινωωνιες, ανταλλαξαν και καποιες αποψεις για τα τρεχοντα θεματα".

    Ο Δ. Ρεππας ειπε ακομη οτι ο πρωωθυπουργος θα επισκεφθει "στο εποωμενο διαστημα" τον Α. Παπανδρεου.

    [7] Ριπες κατα Εβερτ στο Πολιτικο Συμβουλιο

    ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ τα στελεχη τις ακραιες θεσεις του στους κυβερνητικους χειριωσμους στα ελληνοτουρκικα και τη γενιωκοτερη τακτικη του

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

    Η Νεα Δημοκρατια επανηλθε χθες στους παλαιους... γνωστους της ρυθμους. Κοντρες, διαφωωνιες, διαφοροποιησεις ηταν τα κυρια χαρακτηριστικα της χθεωσινης συνεδριασης του Πολιτιωκου Συμβουλιου του κομματος.

    Καθε στελεχος ειχε και τη δικη του αποψη και ολες μαζι βρισκονταν σε αωντιθεση με την επισημη γραμμη της ηωγεσιας. Αφορμη αυτη την φορα ηταν οι χειρισμοι του Μ. Εβερτ στα εθνικα θεωματα και κυριως οι υψηλοι τονοι κριτιωκης που χρησιμοποιησε κατα της κυωβερνησης μετα το ταξιδι του πρωθυωπουργου στο εξωτερικο και μετα το Συμβουλιο Υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Μετα τον Κ. Μητσοτακη προχθες, πολλα απο τα μελη του Πολιτικου Συμωβουλιου χθες διατυπωσαν διαφωνιες για τους χειρισμους της ηγεσιας, ενω ο Μ. Εβερτ υπεραμυνθηκε της τακτικης του με αμεσο και εμμεσο τροπο.

    Οξυτερη στην κριτικη της η Ντ. Μπακογιαννη, η οποια (μετα την προωχθεσινη διαφοροποιηση Μητσοτακη) δεν αρκεσθηκε να αναφερθει στα εωθνικα θεματα, αλλα επεκταθηκε και στα εσωτερικα, εκφραζοντας "φοωβους" για την πορεια της Ν.Δ. Ακολουωθησαν οι διαφοροποιησεις Μανου, Σουφλια, Κουβελα, αλλα και η ισορωροπημενη ομιλια του Σ. Δημα, που κρατησε αποστασεις, ενω την ιδια ωρα και ο Μ. Λιαπης (που δεν μετεχει στο Πολιτικο Συμβουλιο) διατυπωνε αωντιρρησεις για τους χειρισμους της ηωγεσιας.

    Ντορα: Απουσιαζουμε

    Ειδικοτερα, η Ντ. Μπακογιαννη αωναφερθηκε στο φαινομενο αποστασιοωποιησης μεγαλης μεριδας πολιτων απο τα πολιτικα δρωμενα, στη συρρικνωση των δυο μεγαλων κομματων και στο προβλημα της Ν.Δ. να προσεγγισει μαωζικους χωρους και ανεφερε ως παραωδειγμα τις εκλογες στον ΔΣΑ, αλλα και αλλες εκλογες που προηγηθηκαν. Οωμως η ομιλια Μπακογιαννη διακοπηκε δυο φορες απο τον Μ. Εβερτ με αποτεωλεσμα μερικους ενδιαφεροντες διαλοωγους.

    Η πρωτη, οταν η κ. Μπακογιαννη εωπεκρινε την ηγεσια της Ν.Δ. για τους υωψηλους τονους στα εθνικα θεματα και τις εκφρασεις περι "οδυνηρης ηττας" (που χρησιμοποιησε προχθες η Ν.Δ.), τα οποια οπως ειπε "ακυρωνουν την αξιοπιστια του λογου μας".

    Ο Μ. Εβερτ τη διεκοψε, λεγοντας πως η Ν.Δ. εχει βοηθησει την κυβερωνηση στα εθνικα, ενω προσθεσε πως τη δεκαετια του 1980 (ς.ς. επι προεδριας Μητσοτακη) η Ν.Δ. ειχε χρησιμοποιωησει 7 με 8 φορες την λεξη "προδοωσια".

    Η απαντηση Μπακογιαννη ηταν αωμεση: "Δεν μπορουμε να μιλαμε σηωμερα με τους πολιτικους ορους της δεωκαετιας εκεινης". Η δευτερη παρεμωβαση Εβερτ ηταν οταν η κ. Μπακοωγιαννη μιλησε για τα κομματικα ορωγανα (Κοινοβουλευτικη Ομαδα κ.α.) που δεν λειτουργουν.

    "Να σας θυμισω πως λειτουργουωσαν στο παρελθον" της απαντησε με νοημα ο Μ. Εβερτ, εννοωντας παλι την προεδρια Μητσοτακη. "Δεν εχω προωβλημα να αναθεματισω το παρελωθον..." απαντησε η κ. Μπακογιανη.

    Τα στελεχη

    Στην αναγκη τηρησης χαμηλων τοωνων αναφερθηκε και ο Σ. Μανος, επιωσημαινοντας οτι δεν πρεπει η Ν.Δ. να μετακινειται απο το ενα ακρο (της συωναινεσης με την κυβερνηση) στο αλλο (της οξειας κριτικης) και προσθεσε πως ανεβαζοντας τους τονους κριτικης στα εθνικα ωθειται η κυβερνηση σε πεωρισσοτερα λαθη, τα οποια χρεωνεται και η χωρα.

    Διαφοροποιουμενος και απο τις δυο ομως τασεις (χαμηλοι η υψηλοι τονοι) εμφανιστηκε ο Γ. Σουφλιας: "Οχι οωξεις τονους και εκφρασεις, αλλα οχι και να δωσουμε ασυλια στην κυβερωνηση" ειπε χαρακτηριστικα, ζητωντας κριτικη με επιχειρηματα και προτασεις "διοτι ετσι θα συνεισφερουμε στα εωθνικα θεματα". Ο πρωην υπουργος μαωλιστα προεβλεψε πολλες πιθανοτητες εκλογων το φθινοπωρο.

    Με μια δικη του "μινι πλατφορμα" εμφανιστηκε ο γραμματεας της Κοινοωβουλευτικης Ομαδας Στ. Δημας, κραωτωντας επισης αποστασεις και απο τις δυο αποψεις. "Οι θεσεις μας πρεπει να διαμορφωνονται κρινοντας τι συμωφερει τη χωρα, ειπε. Ειτε στηριζουμε κυβερνητικες επιλογες ειτε σιωπουμε οπου πρεπει ειτε ασκουμε σκληρο η ηωπιοτερο ελεγχο. Οχι μαξιμαλιστικες θεσεις" προσθεσε, ενω ανεφερε ακοωμη πως οποιαδηποτε υποσχεση παροωχων πρεπει να συνοδευεται απο αναωλυση του κοστους και τις πηγες καλυωψης του.

    Ο Σ. Κουβελας παρατηρησε πως προβλημα ενοτητας υπαρχει και στο ΠΑΣΟΚ (το οποιο μπορει να το ξεπεωρασει), αλλα και στη Ν.Δ. Και γι' αυτο, ειπε, απαιτουνται πρωτοβουλιες απο την ηγεσια για το ξεπερασμα της κριωσης.

    Εντονη ομως ηταν και η διαφοροωποιηση του Μ. Λιαπη, ο οποιος μιλωωντας (στον "9,84") αναφερθηκε στην αναγκη "αυτοσυγκρατησης, ψυχραιωμιας και συνεννοησης" στα εθνικα θεωματα με συννενοηση των ηγεσιων των κομματων. "Δεν θεωρω σκοπιμο να εωπιρριπτονται αφρονες κατηγοριες ουτε προς τα μεσα ουτε προς τα εξω σε φιωλους και εταιρους", ανεφερε χαρακτηωριστικα. Ο κ. Λιαπης ειπε ακομη οτι κανεις δεν μπορει να διαφωνει με τις αναφορες Μητσοτακη για "αυτοσυωγκρατηση και υπευθυνοτητα".

    Ο Εβερτ

    Και πως απαντησε σ' ολα αυτα ο Μ. Εβερτ; "Τρια χρονια ασκω ηπια αντιωπολιτευση, αλλα δεν προτιθεμαι να συωγκαλυψω σφαλματα της κυβερνησης ιωδιαιτερα στα εθνικα θεματα" φερεται συμφωνα με πληροφοριες να επισημαωνε, ενω ως απαντηση στους αντιρωρησιες μπορει να χαρακτηριστουν και οι δηλωσεις Μαγγινα αμεσως μετα τη συνεδριαση του Συμβουλιου. "Για τα θεματα της εξωτερικης πολιτικης θα αωσκειται κριτικη οταν υπαρχουν λαθη", ειπε χαρακτηριστικα. Ο κ. Μαγγινας εξεφρασε ακομη την εκτιμηση πως οι ελληνοτουρκικες σχεσεις θα οξυνθουν.

    [8] Συμπιπτει η θεση Μητσοτακη

    Η θεση που εχει διατυπωσει ο επιτιωμος προεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτακης ειναι συμφωνη με τη θεση η τη γραμμη την οποια εχει η ελληνικη κυβερνηση για τις σχεσεις με την Τουρκια, ανεφεωρε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος.

    Ο κ. Ρεππας προσθεσε οτι στη γραμωμη αυτη "δειλα στην αρχη, αλλα σταωθερως στη συνεχεια βρισκεται η Ν.Δ." και εξεφρασε απορια για "τις εκρηωξεις της Ν.Δ. σε επιμερους χειριωσμους", οταν η βασικη πολιτικη γραμωμη στο εθνικο θεμα "ειναι περιπου ταυτοσημη με την κυβερνηση".

    Ο κ. Ρεππας ειπε ακομα οτι ο Θ. Παωγκαλος δεν ειχε κανενα λογο να αρωνηθει την επικοινωνια με τον Κ. Μηωτσοτακη και οτι εχει απευθυνει προωσκληση προς ολα τα κομματα να τα εωνημερωσει αν το επιθυμουν.

    [9] ΧΑΜΗΛΟΙ τονοι χθες στην Επιτροπη Εξωτερικων και Αμυνας κατα την ενηωμερωση απο τον Θ. Παγκαλο

    "Ειχε προαποφασισει το βετο ο Μειτζορ"

    Σε προαποφασισμενη σταση των Βρετανων, με κεντρικη επιλογη του πρωθυπουργου τους Τ. Μειτζορ απεδωσε, συμφωνα με πληροφοριες, ο υπουργος Εξωωτερικων Θ. Παγκαλος, το βετο που τεθηκε στο συμβουλιο υωπουργων για την εκδοση κοινης ανακοινωσης των 15.

    Αυτο ειπε χθες στη Βουλη κατα τη διαρκεια της συνεδριασης της Επιτροωπης Εξωτερικων και Αμυνας που πραγματοποιηθηκε κεκλεισμενων των θυρων. Στις περιπου 3 ωρες που διηρωκεσε η συνεδριαση ο υπουργος ενημεωρωσε τους βουλευτες ολων των κομωματων για το παρασκηνιο του συμβουωλιου και αφησε σαφεστατα να εννοηωθει οτι η συνολικη σταση της αγγλικης διπλωματιας συνιστουσε ενα παιχνιδι τακτικης και μονο, καθως η αποφαση ηταν προειλημμενη.

    Απεφυγε να μιλησει για βετο

    Αρκετοι βουλευτες ομως, μεταξυ των οποιων και οι Γ.-Α. Μαγκακης και Λ. Βερυβακης, ρωτησαν με επιμονη τον κ. Παγκαλο τι σταση θα κρατησει απο εδω και περα απεναντι στην Τουρωκια και γιατι η Ελλαδα απειλησε με βεωτο στις διαδικασιες του χρηματοδοτιωκου πρωτοκολλου, εξαντλωντας ετσι το μεγαλυτερο οπλο της, σε ευρωπα ικο εωπιπεδο, απο την αρχη.

    Ο υπουργος Εξωτερικων, οπως τουωλαχιστον εκριναν ορισμενοι απο τους ακροατες του, δεν ξεκαθαρισε με σαωφηνεια τις επομενες κινησεις της Ελωλαδας στη διπλωματικη σκακιερα. Αωπεφυγε δε ακομη και να αναφερθει στο ενδεχομενο χρησης του δικαιωμαωτος του βετο στην περαιτερω διαδικαωσια των περιφερειακων προγραμωματων υποστηριξης της τελωνειακης εωνωσης.

    Καμια συνδεση με Κυπρο

    Ο κ. Παγκαλος παντως απαντωντας σε αλλες ερωτησεις βουλευτων υποωγραμμισε οτι για την ελληνικη πλευρα δεν συνδεονται σε καμια περιπτωση η ολοκληρωση της τελωνειακης ενωσης και η εναρξη της διαδικασιας εισδοχης της Κυπρου στην Ε.Ε. Τονισε οτι οι συωνομιλιες, με βαση την αποφαση της 6ης Μαρτιου, ειναι προγραμματισμενο να αρχισουν 6 μηνες μετα το τελος της Διακυβερνητικης, ασχετως του που βρισκεται η διαδικασια της τελωνειωακης ενωσης. Και συμπληρωσε οτι η Ελλαδα μονο για λογους διαπραγωματευτικης τακτικης συνεδεσε τα δυο αυτα θεματα.

    [10] Την ενοχη Νηστικακη για τα αρχαια ζητησε ο εισαγγελεας

    "Δεν κινηθηκε απο ταπεινα ελατηρια, ηθελε να βοηθησει πληροφοριοδοτες του. Αλλα δεν επιτρεπεται σε εναν αξιωματικο να λειτουργει ετσι. Επρεπε να σκεφτει μεχρι που θα φτασει η θυσια του".

    Με αυτες τις φρασεις συνοψισε το σκεπτικο της προτασης του ο εισαγγελεας Εφετων Κων. Πουλης, ο οποιος ζητησε χθες να κηρυχθει ενοχος ο πρωην β υπαρχηγος της ΕΛ.ΑΣ. Μιχ. Νηστικακης, για την κατηγορια της απλης συνεργειας σε εμπορια αρχαιων.

    Απολογουμενος λιγο πριν ο Μιχ. Νηστικακης αρνηθηκε, οπως και πρωτοδικως, οποιαδηποτε σχεση με τα οσα του αποδιδονται απο την κατηγορια και υποστηριξε οτι ολες οι ενεργειες του εγιναν στο πλαισιο των επαγγελματικων του καθηκοντων.

    Επανελαβε οτι ερευνουσε τις κλοπες απο τα μουσεια Σικυωνος και Κορινθου και οτι πιστευε, κατα την επισκεψη του σε ξενοδοχειο, οτι θα εβλεπε δειγματα απο τα κλεμμενα, αλλα οτι ηταν τελικα σκετος πηλος. Για το ταξιδι του στο Μοναχο υποστηριξε οτι εγινε για καθαρα επαγγελματικους λογους και ισχυριστηκε οτι εφερε εγγραφο που αφορα τρομοκρατικες ενεργειες.

    "Ολος ο θορυβος σε βαρος μου", ειπε ο Μ. Νηστικακης, ξεσπασε μετα την πτωση του Κ. Μητσοτακη.

    Στην αγορευση του ο εισαγγελεας της εδρας του Πενταμελους Εφετειου Κακουργηματων προτεινε να κηρυχθουν ενοχοι και οι υπολοιποι εφτα κατηγορουμενοι, οι οποιοι ειχαν καταδικαστει πρωτοδικως σε πολυετεις ποινες. Υπενθυμιζεται οτι ο Μιχ. Νηστικακης πρωτοδικως ειχε απαλλαγει λογω αμφιβολιων και δικαζεται παλι, υστερα απο εφεση της Εισαγγελιας Εφετων.

    Για τον κατηγορουμενο, πρωην β υπαρχηγο της ΕΛ.ΑΣ. ο εισαγγελεας αγορευοντας ειπε ακομη οτι "ειδε ολα τα αρχαια και οχι μονο δυο κομματια, που υποστηριζει οτι ειναι ψευτικα".

    Η δικη συνεχιζεται με τις αγορευσεις των συνηγορων, μετα το περας των οποιων θα εκδοθει η αποφαση.

    "Ολος ο θορυβος σε βαρος μου ξεσπασε μετα την πτωση του Κ. Μητσοτακη", ειπε στην απολογια του ο πρωην β υπαρχηγος της ΕΛ.ΑΣ. Μιχ. Νηστικακης

    [11] Επιασαν το βιαστη χωρις να ...βιασουν τον καταυλισμο

    ΚΑΙ 14ΧΡΟΝΟΣ αναμεσα στους δραστες, συμφωνα με την αναγνωριση

    Στα δεκατεσσερα του εχει ηδη μπλεξει σε μια δολοφονια και τουλαχιστον σε δυο βιασμους. Και μαζι με αυτον αλλοι τεσσερις, ο μεγαλυτερος εκ των οποιων 24 ετων.

    Ο νεαρος Αθιγγανος μαζι με αλλους δυο, τον αδελφο του και εναν ακομη ομοφυλο του, συνεληφθη χθες τα χαραματα σε τσιγγανικο καταυλισμο των Ανω Λιοσιων, οπου ειχε κρυφτει. Μια εβδομαδα μετα απο τη βαρβαρη γελοιοτητα της ΕΛ.ΑΣ. στον καταυλισμο του Ασπροπυργου, με προσχημα τη συλληψη των υποπτων ενος φονου και δυο βιασμων, η Ασφαλεια χθες εκανε ο,τι επρεπε εξαρχης να κανει, για να μην τραυματιστει ουτε μια μυγα... Λιγοι αστυνομικοι, απο την Ασφαλεια Αττικης και απο το Τμημα Ασφαλειας Α. Λιοσιων, πηγαν χθες το πρωι γυρω στις 5.30 στον καταυλισμο. Αθορυβα, σχεδον στον υπνο, συνελαβαν τρια ατομα. Τον Γιαννη Κ. Καραχαλιο, 22 ετων. Αυτον που δεν κατορθωσαν να συλλαβουν την περασμενη εβδομαδα. Τον απελευθερωσε απο τα χερια των αστυνομικων ο αδελφος του, πυροβολωντας και τραυματιζοντας τον αρχιφυλακα Ν. Γεωργοπουλο. Συνελαβαν εναν 14χρονο, γνωστο στους τσιγγανικους καταυλισμους ως "Γκαγκανας". Αυτος, κατα την Αστυνομια, μαζι με τον Καραχαλιο εμπλεκονται στους βιασμους. Ο ιδιος φερεται και ως ο βασικοτερος υποπτος, απο τους τρεις, στην υποθεση της δολοφονιας του Νικολαου Τσολακου στη Χαλκιδα, αλλα με διαφορετικους συνεργους. Συνεληφθη επισης ο αδελφος του 14χρονου, Σπυρος Αν. Σαιτοπουλος, 18 ετων.

    Δραπετης

    Ο Καραχαλιος, αν και μολις 22 ετων, ειναι δραπετης των φυλακων Κασσαβετειας του Βολου και εις βαρος του εκκρεμουν αρκετες καταδικαστικες αποφασεις δικαστηριων για διαφορα αδικηματα. Συμφωνα με πληροφοριες, μεχρι χθες το βραδυ, η Ασφαλεια ειχε ενδειξεις για συμμετοχη των συλληφθεντων και σε αλλες εγκληματικες πραξεις, χωρις ομως να εχει στα χερια της ομολογιες. Ο 14χρονος φερεται μαζι με αλλους πεντε Αθιγγανους να εχει συμμετασχει στους βιασμους. Οι υπολοιποι αναζητουμενοι, συμφωνα με πληροφοριες, ειναι διασκορπισμενοι σε καταυλισμους Αθιγγανων σε διαφορες περιοχες της Ελλαδας. Η Ασφαλεια δεν αποκλειει το ενδεχομενο ο 14χρονος να εχει συμμετασχει και σε αλλες εγκληματικες πραξεις, με διαφορετικους ομως συνεργους. Η Ασφαλεια ειχε καλεσει χθες μια κοπελα που προσφατως επεσε θυμα βιασμου απο τους υποπτους. Συμφωνα με πληροφοριες, αναγνωρισε και τους δυο, τον Καραχαλιο και τον 14χρονο. Και οι δυο κοπελες ειχαν καταθεσει στην Αστυνομια οτι οι Αθιγγανοι της συμμοριας ηταν ηλικιας απο 14 εως 24 ετων.

    [12] ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Νυχτα τρομου και 5 αποδρασεις

    Ομηροι ο διευθυντης και 7 δεσμοφυλακες

    ΠΑΤΡΑ Του ΜΑΡ. ΓΡΑΨΑ

    Νυχτα τρομου και αγωνιας στις φυλακες του Αγ. Στεφανου της Πατρας. Οι 760 εξεγερμενοι κρατουμενοι κρατουσαν ομηρους ως τις πρωτες πρωινες ωρες το διευθυντη και 7 υπαλληλους. Η κατασταση ηταν εκρυθμη και οι κρατουμενοι εκαιγαν και κατεστρεφαν τις εγκαταστασεις των φυλακων. Πολλοι απο αυτους ηταν οπλισμενοι με μαχαιρια, ξυλα, ακομη και χειροβομβιδες. Μεσα στη συγχυση δραπετευσαν πεντε κρατουμενοι, απειλωντας με μαχαιρια το φυλακα της κεντρικης πυλης. Φημολογειται οτι αναμεσα στους δραπετες ειναι ο διαβοητος ληστης Τραπεζων Κωστας Σαμαρας και ο Τουρκος μεγαλεμπορος ναρκωτικων Καρασουτ. Οι δραπετες επιβιβαστηκαν σε επιβατικο αυτοκινητο "Χιουνται" και εξαφανιστηκαν. Η εξεγερση ξεκινησε λιγο μετα το απογευματινο επισκεπτηριο, απο την πτερυγα των αλλοδαπων κρατουμενων, κυριως Αλβανων. Γρηγορα η αναταραχη επεκταθηκε και στις αλλες τρεις πτερυγες. Αγνωστο πως πολλοι κρατουμενοι βρεθηκαν με μαχαιρια και ξυλα, ενας δε με χειροβομιδα. Οι εξεγερμενοι κινηθηκαν γρηγορα και συνελαβαν το διευθυντη Γιαννη Νικολακακη και τους φυλακες Κωστα Παραδειση, Βας. Καμαριατη, Τιμ. Τσιαβικο, Κλ. Χαραλαμποπουλο, Φ. Βρακατσελη, Δημ. Νακη, και Ευα. Γαλιφα. Πληροφοριες που δεν ειχαν επιβεβαιωθει ανεφεραν οτι ολοι ηταν σωοι και αβλαβεις στο κελι του ισοβιτη Νικου Κοεμτζη, που φερεται να παιζει το ρολο πυροσβεστη. Στο χωρο των φυλακων κατεφθασαν ισχυρες δυναμεις των ΜΑΤ, ενω οι εισαγγελεις Εφετων Χρηστος Βασιλοπουλος και Πρωτοδικων Δημ. Χριστοπουλος μπηκαν στα κελια και συναντηθηκαν με επιτροπη κρατουμενων προκειμενου να ληξει η εξεγερση. Ωστοσο οι κρατουμενοι παρεμεναν ανενδοτοι και ζητουσαν να επισκεφθει τις φυλακες ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Γ. Παυλεας. Ο τελευταιος ειχε επισκεφθει τις φυλακες στις 30 Νοεμβριου λιγο μετα την την εξεγερση του Κορυδαλλου και διαβεβαιωσε οτι θα ληφθουν μετρα για την αποσυμφορηση του Αγιου Στεφανου, που ξαφνικα βρεθηκε με 760 κρατουμενους αντι των 350 που ειναι το ανωτατο οριο των φυλακων αυτων. Πριν απο μια εβδομαδα, τις φυλακες επισκεφτηκε επιτροπη του υπουργειου Δικαιοσυνης αποτελουμενη απο τους καθηγητες Α. Λοβερδο και Ν. Παρασκευοπουλο και τη συμβουλο του υπουργειου Ιωαννα Σωτηροπουλου. Η επιτροπη κατεγραψε τα αιτηματα τους και υποχεθηκε να τα μεταφερει στον υπουργο Δικαιοσυνης Ε. Βενιζελο.

    Τι ζητουν

    Παραλληλα οι κρατουμενοι εξουσιοδοτησαν τους δικηγορους Δημητρα Σορβαντζιωτη και Δ. Νινοπουλο να προβαλουν τα αιτηματα τους τοσο στο υπουργειο οσο και στα μεσα ενημερωσης. Τα αιτηματα αυτα ειναι: Αλλαγες στη διαδικασια εκδικασης των υποθεσεων, απολυση με ορους, περισσοτερες αδειες, βελτιωση των συνθηκων στις φυλακες κ.α. Παρα τις κινησεις αυτες ομως οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι ηταν πολυ ανησυχοι και εξεφραζαν καθημερινα φοβους για πιθανη εξεγερση. Ζητουσαν ακομη να μεταφερθουν αλλου οι αλλοδαποι κρατουμενοι, πραγμα που δεν εγινε και οι καβγαδες αναμεσα τους ηταν σε ημερησια διαταξη. Η κατασταση στις φυλακες παρεμενε συγκεχυμενη ως τις πρωτες πρωινες ωρες. Γυρω στα μεσανυχτα ασθενοφορο μετεφερε στο Πανεπιστημιακο Νοσοκομειο του Ριου τρεις τραυματισμενους κρατουμενους. Προκειται για τους Ευαγ. Καραγκουνη, πηρε μεγαλη δοση ναρκωτικων ουσιων, ενα Ρουμανο που ειχε τραυματα στα χερια και τα ποδια και εναν σωφρονιστικο υπαλληλο.

    Και στη Λαρισα

    Ενταση επικρατησε χθες και στις φυλακες Λαρισας, οταν στις 7 το βραδυ κρατουμενοι της Β πτερυγας (προφανως επηρεασμενοι απο τις εξελιξεις της Πατρας) επιχειρησαν να δημιουργησουν ταραχες, κατα τη διαρκεια της διανομης φαρμακων. Η αντιδραση ομως των σωφρονιστικων υπαλληλων ηταν αμεση, οδηγωντας τους κρατουμενους στα κελια τους, προλαμβανοντας ετσι και γενικευση των αντιδρασεων. Ταυτοχρονα η εξωτερικη φρουρα ενισχυθηκε με 40 αστυνομικους, ενω η φυλακη τελουσε σε κατασταση ετοιμοτητας για την προληψη τυχον επεισοδιων τα οποια τελικα δεν αποφευχθηκαν. Γυρω στις 8, ενα ασθενοφορο μετεφερε δυο κρατουμενους στο Νοσοκομειο Λαρισας εκ των οποιων ο ενας (Αλβανος) επεσε θυμα ξυλοδαρμου απο συγκρατουμενους του. Ο δευτερος νοσηλευεται υστερα απο κριση επιληπτικης μορφης.

    [13] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

    Αυτα δεν λεγονται

    Το "πορτοκαλι" τηλεφωνο κουδουνισε χθες το μεσημερι στο "Ωνασειο". Οχι, δεν ηταν ο... Ακης (αυτος δεχεται τηλεφωνηματα του προεδρου, οταν αργει να τον επισκεφθει), αλλα ενας αλλος "φιλος απ' τα παλια":

    Κυρια Παπανδρεου, χαιρετε. Σημιτης στο τηλεφωνο!

    Δεν μαθαμε αν η Δημητρα, η οποια σηκωσε το "πορτοκαλι", ξαφνιαστηκε, αλλα μετα τον τυπικο χαιρετισμο το εδωσε στον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Ακολουθησε μια πολυ συντομη συνομιλια, κατα την οποια ο Σημιτης μετεφερε στον προεδρο του ΠΑΣΟΚ τις ευχες των Ευρωπαιων ηγετων που συναντησε προσφατα, για ταχεια αναρρωση και επιστροφη στο σπιτι του. Στο τελος συμφωνησαν να τον επισκεφθει την προσεχη εβδομαδα ο Σημιτης στο "Ωνασειο" για μια ενημερωση απο κοντα.

    Οχι, ο Σημιτης δεν ρωτησε τον Ανδρεα αν... σκοπευει να επανελθει στην πρωθυπουργια, οπως μας λενε διαφοροι τελευταια, κανοντας τη δικη τους επιθυμια πραγματικοτητα. Ουτε, φυσικα, ο Ανδρεας ρωτησε τον Σημιτη αν... θα διεκδικησει τη θεση του αντιπροεδρου στο προσεχες συνεδριο.

    Αυτα δεν λεγονται απο το τηλεφωνο. Γιατι, λεγονται απο κοντα; Οχι, δεν λεγονται καθολου...

    Γ. ΚΑΡ.

    ! Οι "15" της Ενωμενης Ευρωπης δεν τα καταφεραν να συμφωνησουν σε μια κοινη δηλωση για το προβλημα της Ελλαδας με την Τουρκια - που την τορπιλισε το βρετανικο βετο. Συμφωνησαν, ομως, για τις διαστασεις που πρεπει να εχουν τα ευρωπα ικα προφυλακτικα! Η αρμοδια κοινοτικη επιτροπη ανακοινωσε χθες οτι "για να συμφιλιωσει τις διαφορετικες απαιτησεις καθε χωρας-μελους" αποφασισε να ορισει τις εξης διαστασεις στα ανδρικα προφυλακτικα: Μηκος τουλαχιστον 170 χιλιοστα και πλατος 44-56 χιλιοστα.

    Μια ουσιαστικη λεπτομερεια: Οι διαστασεις αυτες θα ισχυουν για τα 15 κρατη-μελη, και τις Ισλανδια, Νορβηγια, Ελβετια. Οχι για την Τουρκια.

    Αν επροκειτο να ισχυσουν για την Τουρκια μπορει η Μ. Βρετανια να ειχε θεσει βετο για ...τις τουρκικες διαστασεις!

    Π. Π.

    ! Αυτο πραγματι ειναι εκσυγχρονισμος, ειπε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας για τη συναντηση Παγκαλου - Μητσοτακη: "Εαν εχει να εισφερει στα εθνικα θεματα η αποψη του κ. Μητσοτακη, ακουγεται".

    Περασε φαινεται καιρος απο τοτε που ηταν αποστατης, Εφιαλτης, αρχαιοκαπηλος, εθνικος μειοδοτης κ.λπ.

    Εχει ο καιρος γυρισματα.

    Δ. Κ.

    Οι αορατοι

    Σιωπη τηρει επισημως η ελληνικη κυβερνηση στην κριση μεταξυ Οικουμενικου Πατριαρχειου και Ρωσικης Εκκλησιας, οπως ισως αρμοζει στην περιπτωση. Μονο που η πολιτικη της μη αναμιξης καπου σκαλωνει. Η μεροληπτικη σταση της κρατικης τηλεορασης να μεταδωσει συνεντευξη του Ρωσου Πατριαρχη Αλεξιου και να αγνοησει τις αποψεις του Οικουμενικου Πατριαρχη Βαρθολομαιου αποτελει την ορατη πλευρα του προβληματος. Την αορατη και πλεον σοβαρη αποτελουν οι μηχανισμοι που λειτουργουν συχνα κατα του Οικουμενικου Πατριαρχειου.

    Χαρακτηριστικα ειναι τα προβληματα που αντιμετωπιζε παλαιοτερα ο επισκοπος Αλβανιας Αναστασιος και πιο προσφατα, το φθινοπωρο, το Οικουμενικο Πατριαρχειο. Να προκειται αραγε για επισημη πολιτικη υψηλης διπλωματιας η για ανεξελεγκτες δυναμεισ;

    Μ.Μ.

    Υποσχεσεις

    Δυναμικα μπηκε στο γραφειο του ο νεος αρχηγος του Γενικου Επιτελειου Στρατου και ανοιξε την αυλαια της θητειας του με ενα πρωτογνωρο βημα προς τους δημοσιογραφους, τουλαχιστον για τα μεχρι τωρα δεδομενα για το Στρατο Ξηρας.

    Πληρη διαφανεια, ανοικτες πορτες, ανθρωπινη θητεια και σημαντικες αλλαγες στο Στρατο υποσχεθηκε ο νεος αρχηγος, αντιστρατηγος Μανουσος Παραγιουδακης και ζητησε τη βοηθεια των δημοσιογραφων για την προβολη του εργου.

    Στο τελος μας τα χαλασε λιγο, οταν ειπε οτι εχει τη συμφωνη γνωμη της πολιτικης ηγεσιας, για να προχωρησει στις ενεργειες αυτες.

    Γιατι καποιοι εμειδιασαν, καθως θυμηθηκαν δηλωσεις του υπουργου για νομοσχεδια περι μισθολογιου, ιεραρχιας, προαγωγων και νεα θητεια, περι τις ...δεκα ως τωρα φορες.

    Γ.Τσακ.

    Ανεξαρτητος

    Στο τηλεφωνο ο προεδρος (και με πολλες πιθανοτητες να επανεκλεγει την προσεχη Κυριακη για τριτη φορα) του Δικηγορικου Συλλογου Πειραιως Β. Βενετης:

    Για να διαμαρτυρηθω σε παιρνω.

    Τι εκανα, προεδρε μου, και δεν το ξερω;

    Οχι προσωπικα εσυ: Η "Ελευθεροτυπια" με αναφερει συνεχως ως υποψηφιο της Ν.Δ.

    Και δεν εισαι;

    Ασφαλως οχι. Στην πλειονοτητα των δικηγορων του Πειραια στηριζομαι, σ' αυτους ανηκω. Κανενος κομματος δεν ειμαι οργανο. Δηλωνω ανεξαρτητος και ειμαι.

    Ο,τι δηλωσεις, προεδρε...

    Γ.Β.

    Στην τσεπη

    Αιφνιδιασε τους παντες, χθες, ο υπουργος ΛΕργασιας-Κοινωνικων Ασφαλισεων Ευαγγ. ΛΓιαννοπουλος. Ενω η ευρεια συσκεψη που εγινε Λυπο την προεδρια του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη Λπλησιαζε προς το τελος της και τη στιγμη που ο Λπροεδρος της ΓΣΕΕ εκανε τον "απολογισμο" Λτης συζητησης, οταν εφθασε στο καυτο θεμα της Λανεργιας, ο κ. Γιαννοπουλος "χτυπησε": ΛΑνακοινωσε, συγκεκριμενα, οτι απο 1ης Ιουλιου Λθα αυξηθουν τα επιδοματα ανεργιας κατα 10% Λ(απο 66.500 δρχ. πανε στις 73.000 δρχ.) Λαποφαση για την οποια, κρινοντας απο τις Λαντιδρασεις, δεν ειχε ενημερωσει τον Λπρωθυπουργο και τους επιτελεις του. Ο κ. ΛΠρωτοπαπας δεν εχασε παντως την ευκαιρια και Λαπευθυνομενος στον πρωθυπουργο ειπε "κ. Λπροεδρε τωρα αυτο το βαλαμε στην τσεπη Λμας...". Και ολοι εμειναν ικανοποιημενοι. Και ο Λκ. Σημιτης και οι κ.κ. Γιαννοπουλος, Λ. ΛΚανελλοπουλος και βεβαιως η συνδικαλιστικη Ληγεσια. Α.ΧΡ. Της φυλακης Τη στιγμη που το κρατος αδυνατει η δεν θελει να Λφτιαξει φυλακες ανθρωπεμενες, εξεγερσεις θα Λγινονται. Και ποσο κοστιζει μια φυλακη; Εδω Λδιαχειριστες του κρατους κατασκευασαν, για την Λπαρτη τους, βιλες των 2, 3, 4 και 5 δις. (!) ενω Λδεν ειχαν μια στην τσεπη (βιλες να δουνε τα Λματια σου, με πισινες, ξωκλησια και γηπεδα...) ΛΚαι να μην φτιαχνουν μια φυλακη ανθρωπεμενη, Λτουλαχιστον για τους εφηβους. Κριμα... Ο Γεωργιος Αβερωφ, ενας ανθρωπος που Λεφτιαξε δυο φυλακες και κοντα σ' αυτα... ΛΜετσοβιο Πολυτεχνειο, Σχολη Ευελπιδων, ΛΠαναθηνα ικο Σταδιο, Γεωργικη Σχολη, Ωδειο, Λθωρηκτο... Οταν τον ρωτουσαν "γιατι";, ελεγε: Λ"Τα εδωκα ολα στο Εθνος μου. Οποιος χωριζει Λαπο την Πατριδα του ειναι αψυχο κρεας". Οι Λσημερινοι τι λενε; ΒΑΡ

    Επικαιρον "Ξυπνα Ρωμιε"

    ...Σα διωξαμε τους Τουρκους, ο συχωρεμενος ο Κυωβερνητης σταθη αξιος κι ουλα τα κτηματα των Τουρκωνε τα πηρε και τα 'κανε εθνικα...

    Ουλα τα κτηματα λοιπον ησαν εθνικα και την σημερον τιποτε δεν απεμεινε, γιατι τα 'φαγε ο ενας κι ο αλλος, που πρωτα δεν ειχε ουτε παρα, ουτε τοπο να θαφτη, και σημερα εχουν τσιφλικια και παλατια...

    Ξοδευουνε αλλος τρεις κι αλλος τεσσαρες χιλιαδες το μηνα και η τσεπη τους παντα γιοματη βρισκεται.

    Απο που το κανανε τοσο βιοσ;

    Να, απο μας το πηρανε και το περνουνε...

    ...Τον καιρο του Κυβερνητη δε βαναμε χρεος. Τωρα βουλιαξαμε στα δανεια. Πεντακοσια μελλεουνια χρωωσταμε, που να πουληθουμε ουλοι δε μπορουμε να τα πλερωσουμε...

    ...Την σημερον βασιλευει το ρουσφετι και στον καιρο του ρουσφετιου τιποτα για το εθνος δεν μπορει να γινη σωστο... (Ακομα και για την... Ιμια!).

    ...Κι αληθεια ντροπιασμενοι φυγαμε. Γιατι οποιος ειωπει πως θα κανη πολεμο και δεν τον κανει, περναει για κυοτης και ντροπιαζεται...

    (Γραφει ο Σπηλιωτακης, υπουργος στα 1880, στο "Ξυπνα Ρωμιε" - που κυκλοφορει σε επιμελεια Κωστα Σαρδελη, απο τις εκδοσεις Παρουσια).

    Γραφει κι αλλα: Για το πολιτευμα της αμεσης Δημοωκρατιας, για τους βουλευτες, για την αποκεντρωση... Πολυ επικαιρα.

    ΒΑΡ

    Αποντες

    Μια σημαντικη δικη εξελισσεται στο Βερολινο και οι ελληνικες αρχες παρουσιαζονται απαθεις και αδιαφοωρες. Ο συνεργατης του αρχιτρομοκρατη Καρλος, ο Γιοωχανες Βαινριχ, που εμπλεκεται και στην οργανωση τροωμοκρατικων ενεργειων στην Ελλαδα, δικαζεται. Και καωνενας δεν εχει μεριμνησει για την αποστολη κλιμακιου, το οποιο θα παρακολουθησει απ' οσο κοντα γινεται την εξελιξη της δικης.

    Επισης, η πρωην συζυγος του Καρλος, η Μαγκνταλεωνα Κοπ, εχει μιλησει σχεδον σε ολους οσοι πληρωνουν αδρα, οπως λεγεται, πλην των ελληνικων αρχων, οι οωποιες δεν το επιχειρησαν καν. Αληθεια, τι κανει εκεινο το πολυδιαφημισμενο επιστημονικο συμβουλιο για την τρομοκρατια; Μηπως καταργηθηκε η μηπως τα μελη του αρκουνται στους καλους μισθους και περι αλλα τυρωβαζουν;

    Γ.Ι.Μ.

    Χωρις κολαρο

    Ο πρεσβης μας στη Χιλη, ο κ. Λυσανδρος Μηωλιαρεσης, ενας νεος ανθρωπος και ακουραστα δραστηριος, εχει μια ενδιαφερουσα θεωρια, την οποια και υλοποιει, γιατι οχι, με παθος στη μακριωνη αυτη χωρα της Λατινικης Αμερικης:

    "Τα πολιτικα επιχειρηματα της Ελλαδας, λεει, εχουν μεγαλυτερη απηχηση στην κοινη γνωμη ξεωνων χωρων, οταν προηγουμενως εχει προβληθει σωστα η εθνικη μας κληρονομια".

    Το πιστευει αυτο ο κ. Μηλιαρεσης και το κανει πραξη, εδω και χρονια, με συνεχεις εκδηλωσεις ελληνικης παρουσιας, πολιτιστικης, πολιτικης, οιωκονομικης, στην πρωτευουσα της Χιλης, στο Σαωντιαγκο.

    Και τωρα προετοιμαζει για τις αρχες Μαλου "εβδομαδα ελληνικου κινηματογραφου" στη χιωλιανη πρωτευουσα, με πολλους προσκεκλημεωνους. Αναμεσα τους, τον Μιχ. Κακογιαννη, τον Νικο Κουνδουρο, τον Αντονι Κουιν. Και ο δημαρωχος της Αθηνας Δημ. Αβραμοπουλος θα ειναι μαλλον ενας απο τους επισημους εκπροσωπους της χωρας μας εκει, οπου θα γινει και αδελφοποιωηση των πολεων της Αθηνας και του Σαντιαγκο.

    Με τη σειρα του ο υπουργος Εξωτερικων της Χιλης Χοσε-Μικελ Ινσουλσα θα επισκεφθει την Αθηνα τον ερχομενο Ιουνιο.

    Να, λοιπον, που δεν υπαρχει μονον η διπλωμαωτια του "σκληρου κολαρου", αλλα και η συγχροωνη, διεισδυτικη και αποδοτικη δουλεια;

    Λ.Π.

    Της ΕΛ.ΑΣ.

    Αμφιταλαντευομενο φερουν οι πληροφοριες τον υπουργο Δημοσιας Ταξης Κων. Γειτονα σχεωτικα με τον ορισμο η οχι νεου αρχηγου στην Αστυωνομια.

    Το γεγονος οτι ο αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ. Εμμ. Χουρδακης εχει συμπληρωσει 2,5 χρονια στην ηωγεσια του Σωματος ειναι ο μονος λογος που βαζει τον υπουργο σε σκεψεις για πιθανη αλλαγη. Και θα την ειχε ηδη αποφασισει, λενε ανθρωποι του περιβαλλοντος του, εαν υπηρχε υποψηφιος σαωφως ικανοτερος για να αντικαταστησει τον αντιωστρατηγο Χουρδακη στη φαση αυτη.

    Αλλωστε και οι δυο υπαρχηγοι συμπληρωνουν 2,5 χρονια στο επιτελειο, οποτε τα περιθωρια επιωλογης στενευουν. Παντως το ΚΥΣΕΑ, για την εωπιλογη αρχηγου στην Αστυνομια, δεν προβλεπεωται να γινει νωριτερα απο τα μεσα της επομενης εβδομαδας.

    Γ.Ι.Μ.

    Γαλαντομια και λιτοτητα

    Και παλι το ερωτημα: "Τι ειναι ειδηση και, τελικα, ποσο πολυφωνικα και ανεξαρτητα ειναι τα ΜΜΕ;".

    Ουτε λεξη στα καναλια και τα ραδιοφωνα (και μοναωδικες εξαιρεσεις, ο "Ριζοσπαστης" και η "Αυγη" απο τις εφημεριδες) για την απαντηση αρμοδιων υπουργων σε ερωτηση των βουλευτων του ΚΚΕ Ο. Κολοζωφ και Σ. Κορακα ποσο κοστισε και κοστιζει στους φορολογουμεωνους το "Μεγαρο Μουσικης" του κ. Χρ. Λαμπρακη.

    Κατα τα επισημα στοιχεια, λοιπον, ως τωρα οι κρατιωκες επιχορηγησεις ξεπερνουν τα 30 δισεκατομμυρια δραχμες. Αν σ' αυτα προστεθουν η αξια των 13,5 στρεμωματων του Παρκου Ελευθεριας, που εξεχωρησε δωρεαν η κυβερνηση Μητσοτακη στον ΟΜΜΑ, τα 10,5 δις. απο το Β πακετο Ντελορ (κοινοτικα κονδυλια και κρατικη εωπιχορηγηση) και οι φοροαπαλλαγες, φθανουμε σε "ιωλιγγιωδη ποσα" -οπως λεει σε ανακοινωση της η "Συωντονιστικη Επιτροπη για τη σωτηρια του Παρκου Ελευωθεριας".

    Και αυτα τα ποσα διετεθησαν και διατιθενται απο το 1985 και δωθε -στην περιοδο, δηλαδη, της αγριας "λιτοωτητας", με την οποια, οπως μας ειπε χθες ο υπουργος Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλος, θα εγκαινιασουμε τη νεα χιλιετια...

    Σφιχτος ο κρατικος κορβανας για τους πολλους, εξαιωρετικα γαλαντομος οπου θελει. Κατα πως λεει η παροιωμια, το σκοινι το μονο δεν φτανει, διπλο φτανει και πεωρισσευει... Που ζουμε;

    Γ.Β.

    Χωρια-κοιμητηρια

    Για το καταλυτικο χιουμορ του ειναι πασιγνωστος (οχι μονο στο δημοσιογραφικο χωρο) ο αρθρογραφος του "Σερρα ικου Θαρρους" (συμπληρωσε 26 χρονια εκωδοσης και να τα χιλιασει) Θανασης Αραμπατζης. Αλλα να που αποδιδει και ...οργισμενος, οπως αποκαλυπτεται σε αρθρο του υπο τον τιτλο "Ανοητο κρατος δωσε χωωραφια στους ακτημονες", στο οποιο καταγγελλει την ποωλιτικη ηγεσια και το κρατος των Αθηνων για την ερημωωση της επαρχιας:

    "Στυψτε το κουτο κεφαλι σας -γραφει- και θα βρειτε τροπο να δοθουν χωραφια στους ακτημονες του Τραγιωλου, της Μαυροθαλασσας, του Αχινου, του Βαμβακοφυωτου, του Λευκοτοπου, του Μελενικιτσιου, της Βαμωβακουσας, σ' ολους τους ακτημονες, για να ξαναζωνταωνεψουν τα χωρια μας, που τα κανατε κοιμητηρια, εσεις οι ""χαρισματικοι'' και μη ηγετες που κυβερνατε τον τοπο αυτο, δυστυχως, απο το 1955! Με την αφρονα πολιτικη σας, κανατε μια Αθηνα πολη-τερας, θαλαμο αεριων, μια Αθηνα τρελλοκομειο, και την υπολοιπη Ελλαδα την μαωραζωσατε...".

    Καλα τα λεει, αλλα ποιος τον ακουει...

    Γ.Β.

    Πεσμενα φτερα

    "Παγωνια" εχει πεσει στα διοικητικα της Ολυμπιακης Αεροποριας, καθως οι φημολογουμενες αλωλαγες προσωπων δεν προχωρουν απο την κυβερνηση, αλλα ουτε και διαψευδονται. Την ιδια στιγμη οι σηωμαντικες αποφασεις ειτε αναβαλλονται ειτε δεν προωθουνται, ενω η Κομισιον περιμενει "στη γωωνια" για να διαπιστωσει παρεκκλισεις απο το προωγραμμα εξυγιανσης. Ενδεικτικη ειναι η καθυστερηση για τις προσληψεις εποχικων, αλλα και πιλοτων, για τις οποιες μαλιστα υπαρχει και κυβερνητικη εγκριση. Το προβλημα ειναι οτι ως συνηθως θα σπαταληθει χρονος και για τις διαδικασιες που πρεπει να προηωγηθουν μεχρι να συμφωνησουν εμπλεκομενοι και ενωδιαφερομενοι. Και στο μεταξυ, Πασχα και θερινη πεωριοδος θα πλησιαζουν φερνοντας μαζι χιλιαδες επιωβατες που θα ταλαιπωρουνται και παλι στα αεροδροωμια... Α.Χ.

    ΤΩ και πολεμος

    Με το εορταστικο αποκριατικο προγραμμα της η ΕΤ-2 δεν προβαλε την περασμενη Κυριακη την εκωπομπη του Στελιου Κουλογλου "Ρεπορταζ χωρις συωνορα" με θεμα, αυτη τη φορα, το ρολο της τηλεοραωσης στον πολεμο της Γιουγκοσλαβιας.

    Οσα εγραφα χθες στη στηλη, εκθειαζοντας την, φυωσικα ισχυουν (σε βιντεοκασετα την ειδα και καθως το τελευταιο που θα 'κανα το εορταστικο τριημερο ηταν να στηθω μπροστα στην τηλεοραση, δεν πηρα χαμπαωρι την αλλαγη του προγραμματος).

    Και τοσο το καλυτερο, αφου μου δινεται η ευκαιωρια να τη διαφημισω προκαταβολικα: Θα προβληθει αυτη την Κυριακη στις 11.30 τα μεσανυχτα.

    Συναρπαστικη, διδακτικη, αποκαλυπτικη και εξαιωρετικα επικαιρη, επαναλαμβανω, η εκπομπη του Στεωλιου Κουλογλου, παρεχει ενα δειγμα των δυνατοτηωτων για καλη τηλεοραση. Μην τη χασετε... Γ.Β.

    [14] Ιμια της κρισης και καλντεριμια της κατακρισης

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π. ΚΩΣΤΑΡΑ*

    Ηπροσφατη κριση στο Αιγαιο, την οποια, παρα τα επι μερους σφαλματα, αντιμεωτωπισε με συνεση η κυβερνηση, αποτεωλει μια ακομη ευκαιρια να ξαναδουμε απο την αρχη την ιστορια των ελληνο- τουρκικων σχεσεων και αντλωντας τα αωναγκαια συμπερασματα απο την πολωλαπλα διδακτικη αυτη ιστορια να προωσπαθησουμε να αποφυγουμε τα λαθη του παρελθοντος στα ανοικτα ακομη μεωτωπα, που εχουμε με τους Τουρκους.

    Την εβδομαδα της μεγαλης εντασης βρισκομουν στο Μααστριψητ της Ολωλανδιας, συμμετεχοντας σ' ενα διεθνες συνεδριο. Οσο δε και εαν ακουγεται παωραξενα αυτο, εκτενη ενημερωση για τα διαδραματιζομενα γυρω απο τις βραχοωνησιδες ειχα απο το τουρκικο καναλι ΤΡΤ, το οποιο εκπεμπει καθημερινα τα προγραμματα του διγλωσσα σε ολες τις χωρες της Ευρωπης. Την ωρα που η διεωθνης κοινη γνωμη εβομβαρδιζετο απο την τουρκικη προπαγανδα, η ελληνικη αωποψη των γεγονοτων ηταν απουσα. Φροωντισαν μαλιστα οι φιλοι μας οι Τουρκοι μεσ' απο τα διαφορα σχολια τους να αωκουσθουν και τα γνωστα ρεφρεν για το μεταξυ μας ειδυλλιο. Μας παρουσιασαν ως σφετεριστες του Αιγαιου, που εκτος των αλλων παραβιαζουμε τη διεθνη νοωμιμοτητα, διατηρωντας στρατευματα στα κοντινα, προς την Τουρκια, νησια. Θυωμηθηκαν ακομη τον ταραξια των Βαλωκανιων, ενω δεν παρελειψαν να μιληωσουν και για τον τυραννικο λαο, που καωταδυναστευει τους αδυναμους γειτονες του και εκμεταλλευεται οσους εχουν την ατυχια να ζουν στο εδαφος του, ανη!

    κοωντας σε διαφορετικο θρησκευμα η

    σε διαφορετικη εθνοτητα.

    Και, βεβαια, ευκολα μπορουν να τους πιστεψουν τετοιους ισχυρισμους οι Ευωρωπαιοι, οταν εχουν ζωντανη μπροστα τους την εικονα μιας αλλοπροσαλλης και ασυναρτητης ελληνικης πολιτικης, στηωριγμενης στις εθνικιστικες υστεριες καωποιων συλλαλητηριων η στις ακροβασιες του εμπαρκο και την καταχρηση μερικες φορες της εξουσιας του ωετο. Αλλωστε εωκει βρισκεται η τεχνη και η μαεστρια της προπαγανδας, να διαστρεβλωνεις τις θεσεις του αλλου και να παρουσιαζεις τον πυρηνα των γεγονοτων οπως σε συμωφερει, μ' ενα ομως αληθοφανη τροπο, προσαρμοσμενο στην τυπολογια της συωμπεριφορας του αντιπαλου και ετσι να εμφανιζεις τελικα τον κλεφτη ως νοικοωκυρη, τον επιτιθεμενο ως αμυνομενο και το αδικουντα ως αδικουμενο. Με αυτο τον τροπο η Τουρκια ασκει ασφαλως εωξυπνα την πολιτικη της και περναει τις δικες της αποψεις στη διεθνη κοινη γνωωμη, η οποια απ' ο,τι φαινεται δεν φιλοωτουρκιζει αδικαιολογητα.

    Που ειναι ομως η ελληνικη τηλεοραση για να προβαλει τις αποψεις μας επι των ελωληνοτουρκικων διαφορων και να ενημεωρωσει αυτους που θελουν ν' ακουσουν και την αλλη πλευρα; Οταν εμεις απουωσιαζουμε απο τον διαλογο με το ευρωωπα ικο κοινο, ποιος θα μιλησει για τον Αττιλα στην Κυπρο; Ποιος θα καταγγειωλει το θρασος και τον παραλογισμο των Τουρκων επιδρομεων να διαμαρτυροωνται για την οχυρωση των ελληνικων νηωσιων, μια πραξη δηλαδη στοιχειωδους αυτοαμυνας, την οποια κατεστησε αναωγκαια η ληστρικη τους συμπεριφορα στην περιοχη; Ποιος θα αναπτυξει την ουσια της διαφορας μας στο Αιγαιο και ποιος θα παραπεμψει στους ορισμους των διεθνων συμβασεων, για να φανει με το μερος τινος ειναι η διεθνης νομιμοωτητα; Ποιος θα θυμισει τα ποταμια αιμαωτος που μας χωριζουν απο τους Τουρωκους, αυτα με το αιμα των πατεραδων μας για την προασπιση της ειρηνης και της ανθρωπινης αξιοπρεπειας και εκειωνα με το αιμα των εκατομμυριων αθωων θυματων της τουρκικης βαρβαροτητας στις γενοκτονιες κατα των Αρμεν!

    ιων, των Ποντιων και προσφατα κατα

    των Κουρδων; Ποιος θα διεκτραγωδησει τη μισαλλοδοξια μας κατα των μουσουλωμανων, που ειναι τοσο μεγαλη, ωστε μας υπαγορευσε καποτε ακομη και τη διακοωπη των διπλωματικων μας σχεσεων με τους Ισραηλιτες για να μη κακοκαρωδισουμε τους παραδοσιακους μας φιωλους τους Αραβες, λαο δηλαδη κατ' εξοωχην μουσουλμανικο; Και ποιος θα μιληωσει, τελος παντων, για το ξερριζωμα του Ελληνισμου απο την Τουρκια, σε αντιθεωση με την αναπτυξη της μουσουλμανικης μειονοτητας στη Δυτικη Θρακη;

    Δυστυχως, την εποχη που ελαμβανοωντο οι αποφασεις για τη συμμετοχη μας σε δορυφορικα προγραμματα, αντι να σπευσουμε να συμπραξουμε, εκαναμε οικονομιες για να βοηθησουμε τους Κοωσκωταδες και τους λοιπους αναξιοπαωθουντες ασσους της ρεμουλας. Ετσι, μειωναμε τελικα εξω απο το παιχνιδι της ενηωμερωσης του Ευρωπαιου τηλεθεατη και αφησαμε αλλους να παιζουν για λογαωριασμο μας. Αυτα για τα εκτος εδρας η σε ουδετερο γηπεδο παιχνιδια.

    Μηπως ομως τα πραγματα ειναι κυωαλτερα κι οταν παιζουμε σε δικο μας τερεν; Εχουμε μια ανοιχτη πληγη στη Θρακη, η οποια πυορροει συνεχεια κι αντι να τη θεραπευσουμε ριζικα, την αντιμετωπιωζουμε με ξορκια. Ξεχασμενη δεκαετιες ολοκληρες, τη θυμηθηκαμε ξαφνικα τη Θρακη μολις το 1988, οταν ξεσπασαν τα γνωστα επεισοδια στην Κομοτηνη. Μας αφυπνισε ο θορυβος των γεγονοτων και οχι η εγνοια για την εκπληρωση του εωθνικου μας χρεους απεναντι σε μια ιωδιαιτερα ευαισθητη περιοχη, την οποια η Τουρκια δεν θα παυσει ποτε να αμωφισβητει. Και τι καναμε για να επιτελεωσουμε το εθνικο μας χρεος απεναντι στη Θρακη; Στειλαμε διακομματικες επιτροωπες, που συνεταξαν πορισματα και γεμιωσαμε τα συρταρια μας υποσχεσεις και προσδοκιες. Ανεβηκαν επανω και πρωωθυπουργοι και υπουργοι και σπουδαιοι παραγοντες της δημοσιας ζωης του τοωπου και ειπαν μεγαλα λογια, απ' αυτα με τα οποια συνηθως χορταινει καποιος στο ακουσμα τους. Ολοι συμφωνησαν στα προβληματα, αλλα ουδεις εκανε καωτι για να τα επιλυσει. Θερα!

    πευεται ομως η ασθενεια με μονη τη ν ομοφωνη συωγκλιση στη διαγνωση της, χωρις παραλωληλη εφαρμογη της ενδεδειγμενης θεραωπειασ;

    Ικανοποιημενοι λοιπον απο την ορθη μας διαγνωση, το ριξαμε και παλι στον υπνο κι αρχισαμε το ροχαλητο, περιμενοντας να μας ξυπνησει καποιο νεο επεισοδιο για να μας υπενθυμισει το προβλημα. Την ωρα ομως που εμεις κοιμομαστε μαωκαριως στη Θρακη, οι Τουρκοι, με τα χιωλια τοσα οικονομικα και οσα αλλα προωβληματα, οργωνουν στην κυριολεξια την περιοχη. Εκμεταλλευονται την απουσια μας και τις παραλειψεις μας η τους εωσφαλμενους χειρισμους μας κατα τον καλυτερο τροπο. Στελνουν τους πιο επιωλεκτους διπλωματες στο στρατηγειο τους, το προξενειο δηλαδη της Κομοτηωνης και μελετουν και σχεδιαζουν, περιωμενοντας να τους στρωσουμε την μπαλα για να βαλουν γκολ, εαν βεβαια δεν προωλαβουμε να το σημειωσουμε μονοι μας, οπως συνηθως γινεται στις μεταξυ μας αναμετρησεις.

    Λεγεται οτι η Τουρκια διαθετει αφθοωνο χρημα για την περιοχη της Θρακης. Που τα βρηκε αυτα τα χρηματα η δυωσπραγουσα οικονομικα γειτων και δεν μπορουμε να τα βρουμε εμεισ; Εχω την εντυπωση οτι η ενδεια, την οποια συχνα επικαλουμαστε, δεν εντοπιζεται στην τσεπη αλλα καπου αλλου. Διαφορετικα δεν μπορει να εξηγηθει η αφελεια μας, να πιστευουμε οτι μπορει να κρατηθει ζωντανη μια τοσο ευαισθητη περιοχη, ιωκανη μαλιστα να ανακοψει το ρευμα της εσωτερικης και εξωτερικης μεταναστευωσης, οταν δεν εχει και τη στοιχειωδη αωκομη υποδομη η οταν της λειπουν τα μεωγαλα αναπτυξιακα εργα. Πως θα αναωδειχθει ο εθνικος ρολος του Δημοκριτειωου Πανεπιστημιου Θρακης, οταν αυτο αργοπεθαινει καθημερινα; Και πως θα γινουν πραγματικοι ακριτες οι επαναπαωτρισθεντες Ποντιοι απο την πρωην Σοωβιετικη Ενωση, οταν τους αναγκαζουμε να ζουνε σε συνθηκες εσχατης εξαθλιωωσησ; Πως να μη εχει, τελος, βλεψεις να σου "φαει" το χτημα ο αλλος, οταν εσυ αδιαφορεις γι' αυτο και παρουσιαζεις μια εικονα εγκαταλειψης τη!

    ς ιδιοκτηωσιας σου; Χαρακτηριστικο

    του αισθημαωτος ασφαλειας που εμπνεει η πολιτικη μας στην περιοχη αποτελει το γεγονος οτι πολλοι εντοπιοι κατοικοι δισταζουν να χτισουν το σπιτι τους στη Θρακη, λοωγων των διαφορων σεναριων που ακουωγονται γι' αυτη. Και δεν εχω αμφιβολια οτι αναλογα προβληματα θα αντιμετωπιωζουν και οι κατοικοι των ακριτικων νηωσιων του Αιγαιου. Τι καναμε λοιπον για να διαψευσουμε με εργα, οχι με λογια, τα σεναρια αυτα;

    Ας μη γελιομαστε. Εαν θελουμε να επιωβιωσουμε ως εθνος, πρεπει να συνειδηωτοποιησουμε το γεγονος οτι ο μοναδικος υπαρκτος και σοβαρος κινδυνος που αωπειλει την πατριδα μας, ειναι ο εξ Αναωτολων κινδυνος. Ας φροντισουμε λοιπον να κλεισουμε τα αλλα μετωπα με πνευμα αμοιβαιου σεβασμου και καλης γειτοωνιας και ας επικεντρωσουμε την προσοωχη μας στον κινδυνο αυτο. Για να τον αωντιμετωπισουμε ομως αποτελεσματικα, χρειαζεται διαρκης εγρηγορση, διορατιωκος προγραμματισμος, σοβαρη και συωστηματικη δραση, αυτοκριτικη διαθεση απεναντι στα σφαλατα του παρελθοντος και κυριως εθνικη ομοψυχια, την οποια ασφαλως δεν υπηρετει η κομματικη εκωμεταλλευση των εθνικων μας υποθεωσεων. Οταν οι Ελληνες ειναι ενωμενοι, δεν εχουν να φοβηθουν κανενα. Με τη συστρατευση λοιπον ολων των δυναωμεων του εθνους ας αφυπνισθουμε απο τον ληθαργο της απραξιας και ας προωσπαθησουμε μ' ενα νεο ξεκινημα να αωνακτησουμε τη χαμενη μας αξιοπιστια και να δειξουμε την ικανοτητα του Ελωληνισμου να αναγενναται απο την τεφρα!

    του. Οι οιωνοι ειναι σημερα αριστ οι, αωφου δειχνουν τον δρομο της αμυνας για την πατριδα.

    * Ο Αλεξανδρος Π. Κωσταρας ειναι εωπικουρος καθηγητης στο Πανεπιστηωμιο Θρακης.

    [15] ΑΠΟΨΗ

    Ατελειωτο τουνελ ΛΙΤΟΤΗΤΑ για αλλα τρια χρονια προανηγγειλε χθες ο υπουργος Οικονομικων, με τη δηλωση του οτι η χωρα θα συνεχισει να "δινει τη μαχη για την οικονομικη και νομισματικη ενωση" και επομενως, "σαφως δεν υπαρχουν περιθωρια δημοσιονομικων αποκλισεων". Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ της λιτοτητας ως το τελος του αιωνα σημαινει δυο πραγματα: ΠΡΩΤΟΝ: Οτι απετυχε η πολιτικη της "δημοσιονομικης πειθαρχιας και δημοσιονομικης προσαρμογης" που εφαρμοστηκε τα τελευταια δεκα χρονια και η χωρα δεν βγηκε ακομη απο το τουνελ. Και ειναι αμφιβολο αν θα βγει και μετα τρια χρονια. ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η κυβερνηση δεν εχει αναπτυξιακη πολιτικη για να σπασει το φραγμα της λιτοτητας και γι' αυτο θα συνεχισει τη λεγομενη συντηρητικη αγωγη. ΜΑΤΑΙΩΣ, λοιπον, περιμεναν οι εργαζομενοι οχι να βελτιωθει το εισοδημα τους, αλλα, τουλαχιστον, να ανακτησουν τα οσα εχασαν στη διαρκεια της δεκαχρονης λιτοτητας. Και εχασαν πολλα, καθως το εισοδημα τους μειωθηκε δραματικα με το παγωμα των αυξησεων και τη μεγαλη ανοδο του πληθωρισμου. ΜΙΛΗΣΕ, ωστοσο, αυτη η κυβερνηση, για "κοινωνικο προσωπο" και για "κοινωνικο κρατος", χωρις να εχει εξασφαλισει κανενα αντικρισμα η να διαγραψει μια προοπτικη. ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ του δηλωσεις ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ειπε οτι τα τελευταια χρονια ειχε κυριαρχησει το αξιωμα "πρωτα αναπτυξη, μετα κοινωνικη πολιτικη" και υπογραμμισε οτι: "Η κοινωνικη προστασια ειναι, ομως, ουσιαστικο στοιχειο της αναπτυξιακης διαδικασιας και οχι επιστεγασμα της ενδεχομενης επιτυχιας της". ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ομως, ερχονται σε πληρη αντιθεση με τη χθεσινη δηλωση του υπουργου των Οικονομικων, ο οποιος κατηγορηματικα ειπε οτι "η ακολουθουμενη δημοσιονομικη πολιτικη ειναι μονοδρομος". ΑΥΤΟΣ ο μονοδρομος, ωστοσο, δεν εβγαλε την Οικονομια απο το τουνελ, παρα τις θυσιες των εργαζομενων. Τωρα τους ζητουν αλλα τρια χρονια θυσιων. Πρεπει να καταλαβει η κυβερνηση οτι ουτε η Ελλαδα ουτε οι εργαζομενοι μπορουν να περιμενουν.

    [16] "Στρατηγικη Αναλυση"

    Του ΠΑΝ. ΗΦΑΙΣΤΟΥ Ενιαιος αμυντικος χωρος Κυπρου - Ελλαδος

    Η κριση στο Αιγαιο, αναμφιβολα, ηταν μια οδυνηρη πολιτικη εμπειρια. Τουλαχιστον, ομως, καποιος θα ανεμενε πως θα ειχε: 1) αφυπνισει συνειδησεις, 2) σιγησει τα "τυμπανα του κατευνασμου", 3) εξωθησει στο πολιτικο περιθωριο κοσμοπολιτισμους και αλλες ουτοπιες, 4) προκαλεσει αυτοκριτικη και 5) εμπνευσει ορθολογισμο στις αναλυσεις. Δυστυχως, συμβαινει ακριβως το αντιθετο: εκτονωση προσωπικων και πολιτικων απωθημενων, εκλογικευση των λαθων και αιθερολογια που περιφρονει την πραγματικοτητα, τον ορθο λογο και ως συνηθως βασικους επιστημονικους ορους. Θα παρακαμψω τις υπερβολες περι "στριμωγματος της Αγκυρας" απο τα "αηττητα νομικα μας οπλα". Φαινεται πως τα αδιεξοδα στα οποια μας οδηγησαν τα "αηττητα νομικα οπλα" στο Κυπριακο δεν μας διδαξαν το παραμικρο. Οταν οι λιγοτερο ισχυροι διακατεχονται απο νομικιστικη αφελεια, συνηθως το πληρωνουν ακριβα. Αυτος ο κανονας θα γινει περισσοτερο σαφης, εαν σε μερικους μηνες αδιαφοροι η αγνωστων κινητρων γραφειοκρατες συζητουν την αποστρατικοποιηση!

    των Δωδεκανησων η και ολο το νομι κο καθεστως τους. Σημερα, ομως, θα εστιασω την προσοχη μου στον ενιαιο αμυντικο χωρο (ΕΑΧ) Κυπρου - Ελλαδας, οπως η κατασταση διαμορφωνεται μετα την κριση του Αιγαιου.

    Πρωτο, η κριση εδειξε πως η "συζευξη" Κυπρου - Ελλαδας επιβαλλεται για ενα αριθμο σημαντικων λογων: 1) Πολιτικη λογικη: Ελληνικη εθνικη στρατηγικη που παρακαμπτει το 1/10 του Ελληνισμου δεν νοειται. 2) Στρατηγικη λογικη: η Κυπρος αποτελει την αχιλλειο πτερνα του ελλαδικου κρατους. Η αποτελεσματικη αποτροπη της τουρκικης απειλης ειναι αδυνατη, ενοσω ο κυπριακος Ελληνισμος θα ειναι "στρατηγικος ομηρος" της Αγκυρας. Στην Κυπρο, τουρκικη παρουσια και ελληνικη απουσια σημαινει ελληνικη στρατηγικη τρωτοτητα. Αντιστροφα, ελληνικη παρουσια αυξανει την τουρκικη τρωτοτητα, ενισχυει την αποτρεπτικη μας ικανοτητα και περιοριζει τα περιθωρια τυχοδιωκτισμων της Αγκυρας σ' ολα τα μετωπα. 3) Διαπραγματευτικη λογικη: Ο ισχυρος επιβαλλει ο,τι του επιτρεπει η δυναμη του και ο αδυναμος υποχωρει οσο του επιβαλλει η αδυναμια του (Θουκυδιδης). Γι' αυτο, εκτος και εαν το κοστος της Τουρκιας αυξηθει ουσιωδως, η επιτευξη βιωσιμης λυσης του Κυπριακου ειναι ανεφικτη. 4) Γεωπολιτικη λογικη: με τον ΕΑΧ πρ!

    οωθειται σταθερη ελληνικη παρουσια

    στον κρισιμο χωρο της Ανατολικης Μεσογειου. Με συντομια, ΕΑΧ σημαινει συνεχη προσπαθεια αυξησης του κοστους της Τουρκιας στην Κυπρο, κατι που επρεπε να ειχε ηδη αρχισει την επομενη της τουρκικης εισβολης το 1974.

    Δευτερο, απο το 1974 μεχρι το 1993, η κυπριακη πολιτικη της Αθηνας αποτελεσε τον δεικτη της (αν)αξιοπιστιας της ελληνικης στρατηγικης. Αντι συνολικης αποτρεπτικης στρατηγικης, που θα ενετασσε την Κυπρο στον ελλαδικο στρατηγικο σχεδιασμο, επικρατησαν αφελεις θεσεις, που στηριχθηκαν στη λανθασμενη εκτιμηση πως στο συγχρονο αναρχο διεθνες συστημα "τα νομικα οπλα ειναι αηττητα", "η διεθνης κοινη γνωμη θα πιεσει την Τουρκια", κ.λπ. Αναμενομενα, "η Λευκωσια αποφασιζε και η Αθηνα συμπαριστατο" ενος διαλογου που οδηγησε σε πιεσεις για αλλαγη του ισχυοντος νομικου καθεστωτος, στη βαση του οποιου ιδρυθηκε το κυπριακο κρατος. Εικοσι χρονια μετα, τα φαινομενα σηψης και ηττοπαθειας επεκτεινονται. Ηδη, σε μερικες αναλυσεις, οχι μονον υποστηριζεται (ακουσον- ακουσον) πως πρεπει να προχωρησουμε σε μια "φιλειρηνικη εκστρατεια προωθησης δυο ανεξαρτητων κρατων στην Κυπρο", αλλα, επιπλεον, πως και στο Αιγαιο επαρκει η σχεδον αποκλειστικη εναποθετηση των ελπιδων μας στη "διεθνη νομιμοτητα".

    Τριτο, αλλοκοτα, παραλογα, παραδοξα και ανευθυνα, οι πολεμιοι του ΕΑΧ, σημερα, παραπονουνται πως ...δεν λειτουργησε τελεια. Μα πως θα λειτουργουσε, οταν, επι τρια συνεχη χρονια, εσεις, οι σημερινοι επικριτες, καταπολεμησατε τον ΕΑΧ με νυχια και με δοντια; Πως ειναι δυνατο, σημερα, να ριχνετε αλατι σε πληγες που οι ιδιοι προκαλεσατε;

    Τεταρτο, συχνα προβαλλεται το επιχειρημα, πως "πολλα λεμε και λιγα κανουμε". Εκτος του οτι οι υποστηρικτες νεοπιπινελλικων αντιληψεων, οι οποιοι επιθυμουν μια αδρανη εξωτερικη πολιτικη "προσαρμοσμενη στις κρατουσες (ηγεμονικες) αντιληψεις" δεν νομιμοποιουνται να διαμαρτυρονται για τις ελλειψεις που παρουσιασε το ενιαιο αμυντικο δογμα, το "τι κανουμε" "τι λεμε" και "τι δειχνουμε" απαιτει πολυ πιο συνθετους χειρισμους απ' ο,τι μερικοι υποψιαζονται, ιδιαιτερα χειρισμους, που παντοτε γινονται στα ολισθηρα ορια των πραγματικων ικανοτητων και των παραστασεων κοστους που αποκομιζει ο αντιπαλος, οσον αφορα τις ικανοτητες μας και την αποφασιστικοτητα μας. Η θεση: "τελεια αποτροπη η τιποτα", ειναι κακοπιστη η ανοητη. Η "αποτροπη" ειναι μια συνεχης προσπαθεια αυξησης, τοσο του πραγματικου κοστους, οσο και των παραστασεων κοστους του αντιπαλου, καθως και προσπαθειων βελτιωσης της αξιοπιστιας μας ως (αποτρεπτικου) κρατους.

    ΠΕΜΠΤΟ, ακομη και στην περιπτωση που, υποθετικα, η Ελλαδα θα ηταν μια υπερδυναμη, η ιδανικη αμυντικη καλυψη της Κυπρου δεν θα ηταν εφικτη. Εκτος των πολεμικων μεσων που αναπτυσσονται στην Κυπρο, η αξιοπιστια συναρταται και με αδιαλειπτες αποτελεσματικες στρατιωτικες και διπλωματικες προσπαθειες σ' ολα τα διπλωματικα και στρατιωτικα μετωπα, καθως επισης και με την εκβαση πολλων καθημερινων αδυσωπητων αναμετρησεων της δικης μας θελησης με τη θεληση του αντιπαλου. Δεκα περιπου χρονια μετα το ψασθς βελλι του Ανδρεα Παπανδρεου, χαρις στον ΕΑΧ, που αρχισε να εφερμοζεται μολις πριν απο τρια χρονια, οι παραστασεις κοστους του αντιπαλου αυξηθηκαν αισθητα. Πραγματι, επειδη οι αντιρρησεις για το ΕΑΧ ειναι αστηρικτες και αβασιμες, τιθεται ενα σοβαρο ερωτημα: Τι εξυπηρετειται εαν τερματισουμε τον ΕΑΧ, δηλαδη εαν τερματισουμε τη συνεχη προσπαθεια στρατιωτικης και πολιτικης ενισχυσης μας στον κυπριακο χωρο; Η κυβερνηση, ευτυχως, συνεχιζοντας την πολιτικη των τελευταιων τριων χρονων, εδωσε τ!

    ην ορθη απαντηση.

    Υστερογραφο: Μια τελευταια λεξη. Αυτοι που θελουν να χρησιμοποιουν στρατηγικους ορους και μαλιστα υπεροπτικα, σκωπτικα και διεκδικωντας το αλανθαστο, για να μην περιπιπτουν σε μνημειωδεις εννοιολογικες γκαφες, καλα θα κανουν να διαβασουν μερικα εισαγωγικα κειμενα στρατηγικης αναλυσης. Καποιοι αναλωνονται επι δεκαετιες για να τα γραψουν. Εξαλλου, "εκαστος στο ειδος του". Ο υπογραφων, ουδεποτε διαβασε η εγραψε εισαγωγικα κειμενα αρχιτεκτονικης. Γι' αυτο, ευτυχως για ολους, ουδεποτε θα αποπειραθω να σχεδιασω η να οικοδομησω πολυκατοικιες η ουρανοξυστες.

    ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ στα οποια μας οδηγησαν τα "αηττητα νομικα οπλα" στο Κυπριακο δεν μας διδαξαν το παραμικρο

    [17] Ο... ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ

    Μας τελειωσε λοιπον και το περιβοητο εμπαργκο κατα των Σερβοβοσνιων, συνεχιζεται... απροσκοπτα και η εξοδος του νεου κυματος προσφυγων απο το Σεραγεβο κι ολα πηγαινουν κατ' ευχην... Υπηρξαν, βεβαια, παρεμπιπτοντως καποιες δεκαδες χιλιαδες νεκροι, ολοκληρη η Ευρωπη και κυριως τα Βαλκανια εζησαν για μια ακομα φορα με το φοβο και την αγωνια μιας γενικευμενης εκρηξης, αλλα τωρα ο... αγωνας δικαιωνεται.

    Ο... αγωνας βεβαια για την εξουσια των αξιοτιμων κ.κ. Μιλοσεβιτς, Τουτζμαν και Ιζετμπεκοβιτς, που δεν διστασαν να αιματοκυλισουν τους λαους τους, ξεθαβοντας μιση, συμβολα και σημαιες του περασμενου αιωνα, για να ξαναγυρισουν ακριβως σε εποχες που πιστευαμε οτι ειχαν περασει ανεπιστρεπτι... Παρτε για παραδειγμα τον αξιοτιμο κ. Μιλοσεβιτς, που αφου πονταρε στον πιο αγριο εθνικισμο, αποδεχεται τωρα χωρις κουβεντα και χωρις να ιδρωσει το αυτι του την τραγωδια του ξεριζωμου των χιλιαδων Σερβων του Σεραγεβο...

    Φτασαμε ν' αποδεχθουν ολοι αυτοι οι υπερπατριωτες, μια συμφωνια που οδηγει, οπως αποδεικνυεται εμπρακτως καθημερινα, στη μεγαλυτερη συγχρονη εθνοκαθαρση... Οδηγησαν στον ολεθρο και τη σφαγη τους λαους της Γιουγκοσλαβιας, ρημαξαν την οικονομια της, τη γυρισαν μερικες δεκαδες χρονια πριν, για να πουλησουν εντελει τους παντες και τα παντα εν ονοματι της εξουσιας τους...

    Και το χειροτερο... Ακομα κι αυτη η συμφωνια μπορει να τιναχτει οποιαδηποτε στιγμη στον αερα, αν καταρρευσει το σκηνικο της συμβιωσης Μουσουλμανων και Κροατων, πανω στο οποιο στηριζεται. Τωρα τι θα γινουν οι εκατονταδες χιλιαδες προσφυγες του πολεμου, οι δεκαδες χιλιαδες προσφυγες της ειρηνης, ολοι αυτοι που εχασαν τα σπιτια τους, τις δουλειες τους, τους ανθρωπους τους και τυλιχθηκαν σ' ενα κυμα μισους, ουδεναν απασχολει... Αρκει που ο Μιλοσεβιτς, ο Τουτζμαν κι ο Ιζετμπεκοβιτς διατηρησαν τις καρεκλες και τα συμφεροντα τους...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [18] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Κυριαρχησε το αγχος και ο ΠΑΟΚ πηρε προβαδισμα για προκριση

    ΠΗΡΕ 1-1 στη Ριζουπολη, προβαλλει ως φαβορι, αλλα ο Απολλων δηλωνει οτι θα παλεψει στα ισια μεσα στην Τουμπα

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Τετοια μπαλα να βλεπουμε πιο συχνα στα γηπεδα, να τα μεταδιδει το συνδρομητικο καναλι, και στο τελος θα παιζουν μονοι κι ερημοι, ποδοσφαιριστες, προπονητες και διαιτητες. Η λαχταρα για προκριση στον τελικο του Κυπελλου, που ενδεχομενως να σφραγισει και "ευρωπαικο εισιτηριο", γεμισε με αγχος (σε υπερβολικο βαθμο) τον Απολλωνα και υποχρεωσε τον Μιχαλη Μπελλη να ανασυρει απο το ντουλαπι το βιβλιο και να το ανοιξει στη σελιδα των "αμυντικων συστηματων". Ζητησε και συγγνωμη, μαλιστα, για την κακη ποιοτητα, αλλα "το επεβαλλε η κρισιμοτητα του αγωνα". Αποτελεσμα; Οι παικτες του Απολλωνα με ανορθοδοξο τροπο προσπαθουσαν να "τρυπησουν" τα νωτα του ΠΑΟΚ, τα οποια καλυπταν ολοι, μηδενος εξαιρουμενου! Χαμηλο επιπεδο, κλοτσοσκουφι, παγωνια παντου. Ζεστοι ξεκινησαν και παρεμειναν ως το τελος (μονο) οι διακοσιοι ΠΑΟΚτζηδες, που δεν σταματησαν να παροτρυνουν την ομαδα τους και να ονειρευονται την κουπα στο ...Καυταντζογλειο (σιγα μην ξεχασουν την υποσχεση Τροχανα!). Το 1-1 για το φιλοξενουμενο ετσι κι αλλιως θα του εδινε σημαντικο προβαδισμα για το περασμα στον τελικο της Μεγαλης Τεταρτης. Ποσο μαλλον τωρα, που στον αγωνα- ρεβανς θα εχουν λογο, εκτος απο τους παικτες και οι πεντε, δεκα, δεκαπεντε χιλιαδες, οσοι τελος παντων συγκεντρωθουν σε δυο εβδομαδες στο καμινι της Τουμπας. "Ας λενε ο,τι θελουν. Θα παλεψουμε εκει μεσα την προκριση" ελεγε αταραχος, φευγοντας απο τη Ριζουπολη, ενας παλιος, που εχει φαει με το κουταλι και την Τουμπα, ο Αντωνης Μηνου. "Οπως και να το κανουμε θα ειναι προβλημα για μας η Τουμπα. Θα πρεπει και τα νεα παιδια του Απολλωνα να παλεψουν μ'ολες τους τις δυναμεις, να μην επηρεασθουν..." συμπληρωνε ενας ακομη πεπειραμενος, ο Μανωλης Παπαδοπουλος. Μη νομιζετε, ωστοσο, οτι στον ΠΑΟΚ τρεφουν ψευδαισθησεις οτι η προκριση ειναι δεδομενο γεγονος μετα το 1-1, μονο και μονο λογω Τουμπας. "Αν δεν εμεις παιξουμε καλα, δεν θα μας δωσει την προκριση η Τουμπα. Ευχομαι παντως να... γεμισει η Τουμπα" ειπε ο Μπελλης, που υποσχεθηκε ανταποδοση της αριστης φιλοξενιας, της οποιας ετυχε χθες ο ΠΑΟΚ στη Ριζουπολη. Το γκολ του ΠΑΟΚ στο 12ο λεπτο απο κεφαλια του Αλεξιου αλλαξε ολο το σκηνικο στο ματς. Ο ΠΑΟΚ γυρισε πισω, δυο μαν του μαν επιβεβλημενα (Τσαλουχιδης στον Μπαρνιακ και Γιουκουδης στον Νικολαλδη), ο Αλεξιου να διαλυει καθε υποψια κινδυνου κι ο Τουρσουνιδης να παγωνει το παιχνιδι στο κεντρο, χωρις να υπαρχει μαλλον διαθεση για αλλο γκολ. Ο Απολλων, που τα βρισκει παντα μπαστουνια απεναντι σε κλειστες αμυνες, προσπαθησε με εξαρσεις του Βελεντζα και του Νικολαλδη να ανταποδωσει. Στο 30 δεν πανηγυρισε στην... καραμπολα Νολη - Καπετανοπουλου (δοκαρι) και Τατση, στο 59 ομως το ιδανικο πλασε απο τον Νικολαλδη και η ισοφαριση πανηγυριστηκε εξαλλα απο τους ΒΛUΕ ΑΝΓΕΛΣ. Οι οποιοι ερραναν πριν αρχισει το ματς με ασπρα... γαριφαλα τους ποδοσφαιριστες του Απολλωνα! "Καναμε ο,τι και στη Λιβαδεια περυσι το Μαιο, οταν εξασφαλιζαμε το ΟΥΕΦΑ" μας ειπε ενας πιτσιρικας των οργανωμενων Απολλωνιστων. Θα πανε και στην Τουμπα; "Αμε, ενα πουλμαν θα γεμισουμε!...". Ο Πικουλιδης προσφερε στο 90 γκολ στο πιατο, το δευτερο για τον Νικολαλδη, ομως ο διεθνης φορ εστειλε σε κενη εστια την μπαλα αουτ. "Οι πιθανοτητες μας μειωθηκαν τωρα. Ομως θα παλεψουμε και στην Τουμπα κι ο,τι βγει" δηλωσε ο Γιαννης Παθιακακης. Κιτρινη πηραν οι Ζαγορακης, Αλεξιου, Ζουμπουλης, Ερακ (ενατη, θα λειψει σε δυο ματς). ΑΠΟΛΛΩΝ: Μηνου, Ερακ (46 Αλεξης), Παπαδοπουλος, Κεφαλας, Αποστολου (34 Πικουλιδης), Τατσης, Βελεντζας, Ιωαννου, Μπαρνιακ, Κολα, Νικολαλδης. ΠΑΟΚ: Μιχοπουλος, Γιουκουδης, Καπετανοπουλος, Ζαφειριου, Αλεξιου, Τσαλουχιδης, Ζαγορακης, Χαβος, Νολης (84 Παναγιωτιδης), Τουρσουνιδης (88 Γιοβιτς), Φαν Χαμ (67 Ζουμπουλης).

    Αντεπιθεση ΨΑΤ, συγγνωμη Τροχανα, απαντηση Παναγιωτοπουλου

    Στην αντεπιθεση περασε ο Πανελληνιος Συνδεσμος Αθλητικου Τυπου (ΨΑΤ) με αφορμη τα οσα δηλωσε σε προσφατη τηλεοπτικη εκπομπη στο "Σκαι" ο προεδρος της ΑΕΚ Μιχαλης Τροχανας. Παρ' οτι ο τελευταιος εσπευσε χθες να στειλει επιστολη στον ΨΑΤ και να ζητησει, οπως αναφερει, "μια μεγαλη ειλικρινη κι αντρικια συγγνωμη απ' οσους επικρανα", η διοικηση του συνδεσμου εξεδωσε δριμυτατη ανακοινωση, στην οποια υπογραμμιζει:

    "Το Δ.Σ. του ΨΑΤ στη σημερινη εκτακτη συνεδριαση του, αφου συζητησε την κατασταση που εχει διαμορφωθει μετα την τηλεοπτικη εκπομπη ""Προφιλ'' του ""Σκαι'' της 26/2/96 αποφασισε ομοφωνως τα εξης:

    1) Θεωρει οτι το σκηνικο της συγκεκριμενης εκπομπης στηθηκε απο τον παρουσιαστη της, κ. Πανο Παναγιωτοπουλο, κατα τετοιο τροπο ωστε να επιτραπει η κατασυκοφαντηση των αθλητικων συντακτων και του φορεα που τους εκπροσωπει, του ΨΑΤ, δεδομενου οτι υπηρχε το προηγουμενο της ιδιας εκπομπης του ιδιου παρουσιαστη.

    2) Διαπιστωνει οτι ο προεδρος της ΠΑΕ-ΑΕΚ, ο κ. Μιχαλης Τροχανας, συνεχιζει να ολισθαινει ανεπιτρεπτα σε μονοπατια που οδηγουν στο σκοταδι της παραπληροφορησης, της συκοφαντιας και της γενικευμενης λασπολογιας, για να καλυψει προβληματα προσωπικα του και οχι του ενδοξου αθλητικου σωματειου του οποιου εχει την τιμη να ηγειται.

    3) Να σταλει σε πρωτη φαση εξωδικο προς τον κ. Τροχανα με την οποια θα τον καλει να κατονομασει τους ""ορισμενουσ'' αθλητικους συντακτες, που, οπως ο ιδιος ειπε, ""πληρωνονται'' και που τους χαρακτηρισε ""αλητεσ'' και ""ρουφιανουσ'', επιφυλασσομενο για τις περαιτερω νομιμες ενεργειες του.

    4) Να εγκαλεσει τον υπευθυνο της εκπομπης Π. Παναγιωτοπουλο στο Πειθαρχικο Συμβουλιο της Ενωσης Συντακτων Ημερησιων Εφημεριδων Αθηνων για αντισυναδελφικη και αντιδεοντολογικη συμπεριφορα.

    5) Να ζητησει την αμεση παρεμβαση της ΕΣΗΕΑ και της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Ενωσεων Συντακτων (ΠΟΕΣΥ) για την εν γενει προστασια του κλαδου.

    6) Να γνωστοποιησει στα ΜΜΕ τη σημερινη (28/2/96) ""επιστολη συγγνωμησ'' του κ. Τροχανα προς τον ΨΑΤ, η οποια θεωρειται -επιεικως- ως μη πειστικη των ""αγαθων προθεσεων'' του".

    Σε χθεσινοβραδινη απαντηση του ο παρουσιαστης της εκπομπης Πανος Παναγιωτοπουλος, σημειωνει μεταξυ αλλων και τα εξης:

    "1. Πιστευω οτι οι συγκεκριμενες αναφορες στο προσωπο μου και οι ισχυρισμοι οτι ""το σκηνικο της συγκεκριμενης εκπομπης στηθηκε...'', διατυπωθηκαν εν θερμω. Διοτι μονον ετσι μπορει να εξηγηθει το γεγονος οτι αφ' ενος μεν απεχουν πληρως απο την πραγματικοτητα και αφ' ετερου υποβαθμιζουν συντριπτικα -και ας μου επιτραπει να πω ακομψα για τους ιδιους- τη συμμετοχη στην εκπομπη του Γενικου Γραμματεα του ΨΑΤ κ. Βαγγελη Κουκουλογλου και του επισης μελους του ΨΑΤ, Διευθυντη του Αθλητικου Τμηματος του ΣΚΑ Ι, κ. Χαρη Αλευροπουλου. Κατα τον συντακτη, λοιπον, της ανακοινωσης, οι συγκεκριμενοι συναδελφοι ηταν συνενοχοι στο δηθεν ""στησιμο'' του ""σκηνικου της εκπομπησ'';

    2. Στην εκπομπη εκληθη επισης να συμμετασχει ο Διευθυντης της εφημεριδας ""ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ'' κ. Διονυσης Αβουρης, ο οποιος αφου αρνηθηκε, πολυ ευγενικα, την απευθειας αντιπαραθεση με τον κ. Τροχανα, με ευχαριστησε δημοσια για την εφαρμογη της δεοντολογιας και εκανε στην εκπομπη προσωπικη δηλωση.

    3. Κατα τη διαρκεια της εκπομπης ο κ. Βαγγελης Κουκουλογλου διευκρινισε επανειλημμενως οτι ""εκπροσωπει τον ΨΑΤ'' και συναινεσε πληρως στις διαδοχικες αναφορες του κ. Τροχανα οτι ο ιδιος ""απευθυνεται στον εκπροσωπο του Πανελληνιου Συνδεσμου Αθλητικου Τυπου''... Κατα συνεπεια, τοσο ο δημοκρατικος αντιλογος οσο και η πολυφωνια εξασφαλιστηκαν πληρως στη συγκεκριμενη εκπομπη.

    4. Εχω εκφρασει επανειλημμενως δημοσια (και το εκανα και στο ""ΠΡΟΦΙΛ'' της Δευτερας 26.02.96) τη βαθια εκτιμηση που τρεφω για τους συναδελφους μου του αθλητικου ρεπορταζ -μελη του ΨΑΤ- με δεδομενο αλλωστε οτι ενας απο τους δασκαλους μου στη δημοσιογραφια ηταν ο Διευθυντης μου στην ""ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'' κ. Μιμης Παπαναγιωτου, που προερχοταν απο το συγκεκριμενο ρεπορταζ".

    Καθενας με την τρελα του...

    ΣΤΗΝ ΑΕΚ γιορτασαν την προκριση (5-0 τον Αθηνα ικο) στον τελικο με εμφυλιο! Αποδοκιμασιες κατα Τροχανα, επεμβαση Μπαγεβιτς, συμπαρασταση Μανωλα και επεισοδιο Ατματσιδη - Βλαχου! Απεσυρε την παραιτηση ο Τροχανας

    Του ΑΛ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Τετοιους θριαμβους, αλλου τους γιορταζουν με την ψυχη τους και το πελεκουδι, που λεει ο λογος, καιγεται. Αλλου...

    Στην ΑΕΚ το 5-0 επι του Αθηνα ικου, χθες βραδυ στη Νεα Φιλαδελφεια (8.000 θεατες), δηλαδη η προκριση στον τελικο του Κυπελλου, "πανηγυριστηκε" με... εμφυλιο πολεμο: απο τη μια πλευρα η "Σκεπαστη", τα παιδια της "Οριγιναλ", με υβρεις εναντιον του Μιχαλη Τροχανα. Κι απο την αλλη, ολοι οι υπολοιποι ("μη οργανωμενοι" οπαδοι, Μπαγεβιτς, Μανωλας) συσπειρωμενοι, εκ πρωτης οψεως, υπερ του προεδρου της ΠΑΕ, στην πραγματικοτητα ομως υπερ της αναγκης για στοιχειωδη ηρεμια. Ειπαμε, στο "κιτρινομαυρο στρατοπεδο" δεν πληττουν ποτε, σκεφτηκαμε οτι, ως ενα σημειο, μπορει και να τους εξιταρει η ενταση, ωστοσο τα πραγματα εφτασαν στο απροχωρητο τουτη τη φορα. Ο εκνευρισμος, διαχυτος. Σχεδον ανεξελεγκτος. Λες και μενει καποιος να πατησει το κουμπακι, για να τιναχθει το οικοδομημα στον αερα...

    ΕΜΦΥΛΙΟΣ

    Τα οργανα αρχισαν αμεσως μετα το τεταρτο γκολ (73 ). Η "Σκεπαστη" τα 'ριχνε στον Τροχανα, οπως τη βραδια του επαναληπτικου με την Μπορουσια Μενχενγκλαντμπαχ. Στις κεντρικες κερκιδες ο κοσμος αντεδρασε με αποδοκιμασιες. Οι "οριτζιναλιστες" "ανταπαντησαν" στην... αριστοκρατια: "Εμεις θα παμε Θεσσαλονικη, εσεις θα βλεπετε την ΑΕΚ απ' το σπιτι!".

    Ο Μπαγεβιτς δεν κρατιοταν, το ιδιο και ο Μανωλας. Ο Σερβος σε μια στιγμη μεσα "καταργησε" διαιτητη, παρατηρητη και λοιπες δυναμεις, μπηκε διχως να ρωτησει κανενα στον αγωνιστικο χωρο, κατευθυνθηκε προς το πεταλο, προσπαθησε να τους κανει να σωπασουν. Ο Στελιος, την ιδια στιγμη, εβγαλε τη φανελα, σαν να 'λεγε στους φανατικους "παρτε την, δεν παιζω αλλο"! Οι φιλοξενουμενοι ωρυονταν τι θα συνεβαινε αν την κινηση του "Ντουσκο" την πραγματοποιουσε ο... Τεννες. Χωρια οτι ο διαιτητης οφειλε ν' αποβαλει τον Μανωλα. Μυλος! Κι ο Τροχανας στη θεση του, βουρκωμενος!

    ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

    Μολις ο σαστισμενος κι αυτος ρεφερι, ο Μιχαλης Καλαθενος, εδειξε να ξαναρχισει το παιχνιδι αλλο σοου: Η συνηθης στιγμιαια ασυνεννοησια Ατματσιδη - Μανωλα θα περνουσε ετσι, ωσπου (προφανως) κατι ειπε ο Βλαχος στον πορτιερο, που αντιδρωντας εκανε να του επιτεθει, τον επιασε απο το χερι, αλλ' επενεβη ο Μανωλας, πριν τυχον "εκραγει" ο Βλαχος! Ο Μπαγεβιτς αντικατεστησε τον γκολκιπερ, (πρωτη) τιμωρια για τη συμπεριφορα του...

    Η συνεχεια; Μπαγεβιτς: "Να ξερουν ενα πραγμα: Δεν μπορουν να βριζουν τον προεδρο. Κανενα προεδρο. Ειναι απαραδεκτο. Τους θελουμε διπλα μας, τους χρειαζομαστε οπως ηταν μεχρι σημερα. Οχι οπως ηταν... σημερα! Ελπιζω να συνεβη για τελευταια φορα. Αυτα που γινονται τωρα τελευταια στην ΑΕΚ πρεπει να σταματησουν. Να βρουμε ησυχια. Μονοι δημιουργουμε τα προβληματα, ενω πλησιαζουν δυσκολοι αγωνες και το κρισιμο φιναλε...".

    ΕΥΤΥΧΗΣ

    Τροχανας (εκμεταλλευομενος στο πι και φι το μπαχαλο): "Ευχαριστω τον Μπαγεβιτς, τον Μανωλα, τους φιλαθλους. Δεν κρατω κακια σε μερικα παιδια, που μπορει να 'χουν το δικιο τους, μπορει και να εκαναν λαθος. Ειναι μεγαλη μερα για την ΑΕΚ και για μενα. Δεν υπαρχουν πια προβληματα, ολοι ειμαστε ενωμενοι. Η παραιτηση μου κατεληξε εκει που επρεπε. Στον καλαθο των αχρηστων! Ισως αργησα να καταλαβω το μεγαλειο ορισμενων ανθρωπων. Ειναι μεγαλη τιμη να υπηρετω την ΑΕΚ, που εχει εκπληκτικο μελλον. Ζητω τη βοηθεια ολων. Η ΑΕΚ ειναι σπουδαια υποθεση, οχι μονο για το ποδοσφαιρο, αλλα για την πατριδα!!!". (Η δηλωση διαβαστηκε απο τη γραμματεα του...).

    Σκορερ της νικης οι Μπατιστα (19 , 40 , 89 ), Κοπιτσης (24 ), Κωστης (73 ).

    Κιτρινη καρτα πηραν Αναστασιου, Μανωλας. Η εκτη εφετος και για τους δυο...

    ΑΕΚ: Ατματσιδης (85 Καραγιαννης), Κοπιτσης, Βλαχος, Μανωλας, Μαλαδενης, Κωστης (81 Δημητριαδης), Κετσπαγια, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Τσαρτας (64 Σαραβακος), Κασαπης.

    ΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: Πλειωτας, Τεπιτς, Κολτζος (68 Σπινουλας), Χατζηαγγελης, Τασιοπουλος, Κουζεγια, Τσιρωνης, Βελης (35 Θεοδωρακος), Κακλαμανος, Αλβερτης, Αναστασιου (53 Ζωταλης).

    Εισιτηρια 6.500, εισπραχθηκαν 14.282.000 δραχμες.

    Αλλαζει εδρα η Λεγκια

    ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ισως γινει γινει ο αγωνας με τον ΠΑΟ, εξαιτιας ενος μετρου παγου που εχει καλυψει το γηπεδο!

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Αλλαγη εδρας του αγωνα Λεγκια-ΠΑΟ εξεταζει η Εκτελεστικη Επιτροπη της ΟΥΕΦΑ, αφου το γηπεδο των πρωταθλητων Πολωνιας εχει αυτη τη στιγμη ενα μετρο παγο. Το θεμα δημιουργηθηκε απο πληροφοριες που εφθασαν στα ανωτατα κλιμακια της Ευρωπα ικης Ομοσπονδιας και ανεφεραν με καθε λεπτομερεια την κακη κατασταση του αγωνιστικου χωρου του γηπεδου της Λεγκια. Η υπαρξη του προβληματος επιβεβαιωθηκε απο τους ιδιους τους Πολωνους, ενω ηδη απο χθες βρισκονται στη Βαρσοβια αξιωματουχοι της ΟΥΕΦΑ για επιτοπια ερευνα.

    Θα γινει λοιπον αλλου το μεγαλο ματς της ερχομενης Τεταρτησ; Η τυχη θα χαμογελασει στον Παναθηνα ικο; Τα σεναρια που κυκλοφορησαν χθες το απογευμα στην Αθηνα, μολις η ειδηση διασταυρωθηκε, ηταν πολλα. Ακομη και για χρονικη μεταθεση του αγωνα η αμοιβαια αλλαγη εδρων (να γινει δηλαδη το πρωτο ματς στην Αθηνα και το δευτερο στη Βαρσοβια), ακουστηκε. Περιπτωσεις βεβαια που εκφραζουν ευσεβεις ποθους της Λεγκια, και φυσικα την εξυπηρετουν.

    Η αληθεια ωστοσο ειναι δαφορετικη. Σημερα κιολας η ΟΥΕΦΑ θα αποφασισει οριστικα για την εδρα του συγκεκριμενου αγωνα και θα ενημερωσει τον Παναθηνα ικο.

    Τι μπορει να γινει;

    Καλα πληροφορημενες πηγες ανεφεραν οτι κατ' αρχην θεωρειται απιθανο να γινει η συναντηση εκτος πολωνικων συνορων. Συμφωνα με τον ισχυοντα κανονισμο σε αναλογες περιπτωσεις:

    1) επιχειρειται ξεπαγωμα του γηπεδου με μηχανικα μεσα, πραγμα που ειναι και το πιθανοτερο επι του προκειμενου,

    2) το παιχνιδι μπορει να γινει σε αλλο γηπεδο που να πληροι τις προδιαγραφες που εχει θεσει η ΟΥΕΦΑ, ειτε στην περιοχη της Βαρσοβιας ειτε σε αλλη πολη της Πολωνιας, και

    3) μπορει να μετατεθει για μερικες ημερες το ματς, με την ελπιδα οτι οι καιρικες συνθηκες θα βελτιωθουν.

    Αν δεν ειναι εφικτα τα παραπανω, τοτε και μονον τοτε μπορει να τεθει ζητημα να γινει το ματς εκτος Πολωνιας.

    Γινεται κατανοητο οτι οι Πολωνοι δεν ειναι δυνατον να αφησουν, οσο περναει βεβαια απο το χερι τους, να γινει το ματς σε ξενη χωρα. Σημερα η διοικηση της ομαδας θα συνεδριασει για να αποφασισει τι θα προτεινει (ποιο γηπεδο δηλαδη) προς την ΟΥΕΦΑ. Απαραιτητη προ υποθεση ειναι η προτεινομενη πολη να διαθετει σταδιο και αεροδρομιο. Δημοσιογραφικοι κυκλοι στη Βαρσοβια χθες εκαναν λογο για τις πολεις Λοτζ και Βροτσλαβ.

    Οπως προαναφεραμε, το θεμα αναμενεται να ξεκαθαρισει εντος της ημερας. Στην περιπτωση που το γηπεδο της Λεγκια παραμεινει καλυμμενο απο παγο, τοτε δημιουργουνται ερωτηματικα και για τη διεξαγωγη του τελευταιου φιλικου με την Τορπεντο Μοσχας το Σαββατο. Αλλο ενα προβλημα που πιθανον να απασχολησει τους Πολωνους...

    Καθαιρεση Αλαμανου ζηταει ο ΠΑΟΚ

    Καθαιρεση Αλαμανου απο την εκτελεστικη επιτροπη της ΕΠΑΕ και την αντιπροεδρια της διοργανωτριας αρχης θα ζητησει ο ΠΑΟΚ, μετα τις επιθεσεις του κατα Ερωτοκριτου και Παπατριανταφυλλου.

    "Την Τριτη θα ζητησουμε απο την εκτελεστικη επιτροπη να καταθεσουμε τις θεσεις μας πανω στο θεμα που δημιουργηθηκε. Για μας ειναι ανεπιτρεπτο αντιπροεδρος της διοργανωτριας αρχης και μελος της εκτελεστικης επιτροπης να προσπαθει να βλαψει εμφανεστατα την εταιρεια μας, επειδη ο αθλητικος δικαστης εκρινε με βαση την ακροαματικη διαδικασια", ειπε χθες στην "Ε" ο προεδρος του ΠΑΟΚ Γιωργος Καλυβας, ο οποιος προσθεσε:

    Πολλα πραγματα εχουν αλλαξει στον ΠΑΟΚ κι αυτο οφειλουν οι παντες να το αντιληφθουν. Σε μας τιποτε δεν περνα απαρατηρητο, οταν βλαπτει τα συμφεροντα του ΠΑΟΚ. Και μετα τη σταση που τηρησαν Αλαμανος και Λουκοπουλος στην εκτελεστικη επιτροπη, μπορειτε να μου πειτε πως θ' αποφυγουμε εντασεις στην Τουμπα;

    Ποια αναδιαρθρωση;

    "ΤΖΙΦΟΣ" οι περιφημες αλλαγες στους πινακες διαιτητων - Μονο νεο ονομα ο Αθηναιος Βαρουχας

    Ρεπορταζ: Κ. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο παλιος ποδοσφαιριστης, τωρινος Αθηναιος διαιτητης και διεθνης εποπτης Παναγιωτης Βαρουχας, θα 'ναι το καινουργιο προσωπο στον πινακα των ρεφερι στην Α Εθνικη!

    Η αποφαση παρθηκε υστερα απο την 5ωρη συνεδριαση των μελων της Επιτροπης Διαιτησιας (Ε.Δ.), που σημαδευτηκε απο τραγελαφικα γεγονοτα!

    Ετσι αποδειχτηκε "τζιφος" η πολυδιαφημιζομενη αναδιαρθρωση, που επροκειτο να κανει η Ε.Δ., μιας και μονο ενας προωθηθηκε σε αντικατασταση του επισης Αθηναιου διαιτητη Σπανεα, που καρατομηθηκε (παραμενει κενη η θεση του διεθνη Βασιλη Νικακη, που τα παρατησε).

    Ενω εχει γινει μπαχαλο το πρωταθλημα με τα απανωτα διαιτητικα οργια στους αγωνες, η πλειονοτητα των μελων της Ε.Δ. εκρινε οτι ολα "βαινουν καλως" και δεν τολμησε να στειλει στα σπιτια τους αυτους που αποδειχτηκαν ανικανοι και να τους αντικαταστησει. Κατι που σημαινει οτι εχουμε "μια απο τα ιδια" στο χωρο της διαιτησιας.

    Στην Επιτροπη Διαιτησιας πηγε ο προεδρος της ΕΠΟ Κωστας Τριβελλας, και με αφορμη τις φημες για τις διαμαχες μεταξυ των μελων της, υπογραμμισε: "Ολους μας ενδιαφερει να παει καλα η διαιτησια με γνωμονα το συμφερον του ποδοσφαιρου.

    "Αν δεν μπορειτε να συνεργαστειτε μεταξυ σας, τοτε θα 'ταν προτιμοτερο να παραιτηθειτε. Εφοσον διαπιστωσατε οτι κατι δεν παει καλα, προχωρηστε στην αναδιαρθρωση και η Ομοσπονδια θα 'ναι στο πλευρο σας".

    Παρα την προτροπη του Τριβελλα, προεξαρχοντος του προεδρου της Ε.Δ. Αντωνη Βασσαρα (λογω της στασης που τηρησε, η παραπερα παραμονη του θεωρειται δυσκολη) οι αντιδρασεις ησαν εντονες και προωθηθηκε μονο ενας και οι υπολοιποι παρεμειναν στον πινακα.

    Αρχικα εγινε ψηφοφορια και με ψηφους 6 υπερ (Συμιακος, Ζακεστιδης, Λανδρακης, Καννος, Βουρακης, Ναουμ) και 5 κατα (Βασσαρας, Βαμβακοπουλος, Σιπκας, Αγγελακης, Βασιλακος) αποφασιστηκε να γινει η αναδιαρθρωση.

    Μεθοδευτηκε, ομως, κατα τετοιο τροπο απο τη μειοψηφια, ωστε με διαφορα τεχνασματα να γινει αναδιαρθρωση σε... βαθος. Παρ' οτι αναφερθηκαν τα ονοματα των Σωτηροπουλου, Αστερη, Καλαθενου, Παπαδοπουλου, Χατζη, Βλαχου να βγουνε απο τους πινακες και να αντικατασταθουν απο τους Βαρουχα, Μποροβηλο, Χατζησταυριδη, Καλογιαννακη, Μποζαντζιδη κ.α.

    Εγιναν μονο συζητησεις και τελικα προωθηθηκε ο Βαρουχας. Στη σχετικη ψηφοφορια 8 (Συμιακος, Ζακεστιδης, Λανδρακης, Καννος, Βουρακης, Ναουμ, Σιπκας, Βασιλακος) ψηφισαν υπερ της ενταξης του στον πινακα της Α Εθνικης και 3 (Βασσαρας, Αγγελακης, Βαμβακοπουλος) κατα.

    Ο Βαρουχας θεωρειται απο τις καλες σφυριχτρες και ο κορυφαιος της Β Εθνικης. Για τους υπολοιπους το θεμα δεν προχωρησε ουτε χρειαστηκαν να γινουν ψηφοφοριες.

    Τη θεση του Βαρουχα στον πινακα της Β Εθνικης πηρε ο Αθηναιος Μικροπουλος (μειοψηφησε ο Βασσαρας), ενω στον πινακα της Γ Εθνικης ενταχθηκαν οι Μπλαθρας (Ηλειας), Καραγκιοζιδης (Θες/κης), Κοντογιαννιδης (Ξανθης) και τεθηκαν εκτος οι Γκογκος (Κοζανης), Δρασκελης (Ξανθης), Καρυπιδης (Πελλας).

    Τριζει η καρεκλα του προεδρου της Ε.Δ. κ. Βασσαρα, μετα το οχι που ψηφισε για τις αναδιαρθρωσεις, σε αντιθεση με το γραμματεα της Ε.Δ. κ. Συμιακο (δεξια), που ψηφισε υπερ

    Μεταξυ μας... Τροχανας! ΘΕΑΤΡΟ του παραλογου στην ΑΕΚ: Διελυσε 5-0 τον Αθηνα ικο, αλλα τσακωθηκαν μεταξυ τους! Υβρεις κατα Τροχανα, παρεμβαση Μπαγεβιτς, συμπαρασταση Μανωλα και επεισοδιο Ατματσιδη-Βλαχου! - Ο ΠΑΟΚ πηρε 1-1 απο τον Απολλωνα και οδευει στον τελικο του Κυπελλου

    Τελικος ..."δικεφαλων" εν οψει, οπως και το 1978, αλλα και το 1983. Για την ΑΕΚ δεν τιθεται θεμα, το 5-0 με συνοπτικες διαδικασιες επι του Αθηναικου δεν ανατρεπεται στο Βυρωνα ακομη κι αν παιξει τερματοφυλακας ο ...Τροχανας! Για το δευτερο εισιτηριο του τελικου, υπομονη αλλες δυο εβδομαδες. Το 1-1 παντως στη Ριζουπολη δινει σημαντικο προβαδισμα στον ΠΑΟΚ, που θα περιμενει τωρα στη φλεγομενη Τουμπα τον Απολλωνα.

    Η ειδηση της ημερας, αν αυτο αποτελει ειδηση, ειναι οτι τσακωθηκαν και παλι στην ΑΕΚ! Παρα το 5-0, το χατ τρικ του Μπατιστα, το γκολ φωτοβολιδα του Κοπιτση (σκοραρε κι ο Κωστης), τις περιτεχνες ενεργειες, το θεαμα που προσφεραν οι ΑΕΚτζηδες στους οπαδους τους. Οι φανατικοι της "Σκεπαστης", ειχαν αλλη γνωμη και αρχισαν να βριζουν εν χορω στο τελευταιο τεταρτο τον Τροχανα. Αποτελεσμα; Ο προεδρος δακρυσε(!), ο προπονητης, περνωντας μεσα απο το ...τερεν, εκανε μια βολτα μεχρι τη "Σκεπαστη" ζητωντας απο τους "οριτζιναλιστες" να το ...βουλωσουν κι ο Μανωλας, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τα κακα παιδια της ΑΕΚ αλλα και συμπαραστασης προς τον Τροχανα, πεταξε τη φανελα του!

    Οι φανατικοι πραγματι συμμορφωθηκαν, ενω εισεπραξαν και αποδοκιμασιες απο τα ...αδελφια τους, φιλαθλους απο τις αλλες κερκιδες, οι οποιοι δεν ανεχονται τετοιου ειδους συμπεριφορα απεναντι στον προεδρο!

    Οι γκρινιες και οι καβγαδες δεν ελειψαν ουτε στον αγωνιστικο χωρο. Ο Ατματσιδης, λιγο πριν απο το τελος τσακωθηκε με τον Βλαχο και αυτοματα τον πεταξε εξω ο Μπαγεβιτς. Αυτα...

    Στη Ριζουπολη κακιστο το θεαμα, ο ΠΑΟΚ με τη φανελα του μονο - αλλα και με το κεφαλι του Αλεξιου - πηρε το 1-1 απο εναν υπερβολικα αγχωμενο Απολλωνα (Νικολαλδης, το γκολ). * Οι επαναληπτικοι θα γινουν στις 13 Μαρτιου. * Ο τελικος ειναι προγραμματισμενος να γινει Μεγαλη Τεταρτη (10 Απριλιου), αλλα πιθανοτατα η ΕΠΟ θα ορισει νεα ημερομηνια. Μαλλον μεσα στο Μαιο...

    Σαν σε προπονηση...

    ΕΥΚΟΛΑ η Εθνικη 100-66 την αδυναμη Γεωργια, προχωραει ακαθεκτη στο Ευρωμπασκετ '97 Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ Χοντροι, φαλακροι, ασουλουπωτοι: πως να κινδυνευε η Εθνικη μας απο αυτους τους περιεργους τυπους απο τη Γεωργια; Ενας μονο κινδυνος υπηρχε. Να τους επαιρνε στο χαβαλε και να χαλουσε ετσι το κεφι των 5.000 πιτσιρικαδων που μαζευτηκαν στις εξεδρες. Δεν το εκανε. Επαιξε σοβαρα απ' την αρχη, ξορκισε τα φαντασματα των Λευκορωσων και θα εφτανε και σε μεγαλυτερο σκορ απο το τελικο 100-66 (ημιχρονο 54-30), αν δεν εχανε καμια 25αρια ελευθερες βολες... Εζησαν, λοιπον, αυτοι καλα κι εμεις καλυτερα. Παιζοντας ουσιαστικα χωρις αντιπαλο, η Εθνικη φροντισε να δωσει στον κοσμο θεαμα και να φτασει ξεκουραστα στη νικη. Κανενας απο τους 10 παικτες του Δενδρινου δεν επαιξε λιγοτερα απο 14:18 (Αγγελιδης, συμπτωματικα ο πρωτος σκορερ) και κανενας δεν ταλαιπωρηθηκε περισσοτερο απο 25:42 (Οικονομου). Ολοι σκοραραν, ολοι μαζεψαν ριμπαουντ, ολοι συμμετειχαν στους 24 αιφνιδιασμους, ολοι εφυγαν χαμογελαστοι. Εκτος του Ρεντζια, που για καποιο λογο αρνηθηκε να κανει δηλωσεις! Μηπως θυμωσε, που αργησε να μπει στο παιχνιδι οταν εχανε τη μια βολη μετα την αλλη ο υπο αντικατασταση Φασουλασ; "Μπα, ευτυχως ειμαι γνωστος για την αστοχια μου απο τη γραμμη. Ελπιζω να μη με παρεξηγησε κανεις", ελεγε γελαστος ο σεντερ του Ολυμπιακου. Μια και ειπαμε "Ολυμπιακος": ο Ευθυμης Μπακατσιας θυμισε χθες οτι ειναι πολυτιμο στελεχος οποτε η Εθνικη χρειαζεται ταχυτητα. Δωδεκα ποντους, τεσσερις ασιστ, πεντε ριμπαουντ, χρονια ειχε να δει διπλα στ' ονομα του ο Ευθυμης! Με τετοιο αντιπαλο βεβαια δεν χωραει και πολλη κριτικη, ομως ο Μπακατσιας απεδειξε την ετοιμοτητα του. Στο οκταλεπτο που επαιξε μαζι με τον Κακιουση, χαθηκε το τοπι... Πιστευαμε, οτι εν οψει Ατλαντα θα σημανει γενικο προσκλητηριο, φαινεται ομως οτι ο Δενδρινος εχει δει οσα ηθελε να δει: "Η δεκαεξαδα της προετοιμασιας εχει ηδη αρχισει να διαμορφωνεται στο μυαλο μου", ειπε ο ομοσπονδιακος. Απο τους χθεσινους δεκα (και τους Καραγκουτη-Παταβουκα, που καθησαν στον παγκο με πολιτικα), αποκλειεται να λειψει κανεις. Ουτε, βεβαια, ο ακομα υπερβαρος Φανης. "Πρεπει να καταλαβουν ολοι οτι δεν παιζουν χαριστικα οι μεγαλοι", εξηγησε ο "Βουδας". Και ακομα, οτι οι μικροι δεν προκειται να κερδισουν κατι χωρις να προσπαθησουν. Παντως, στο δευτερο γυρο των προκριματικων του Ευρωμπασκετ '97 θα ειναι η δικη τους η σειρα". Το βασικο συναισθημα εξω απο τα αποδυτηρια της Εθνικης δεν ηταν τοσο η ικανοποιηση οσο η ανακουφιση των παικτων, που περασε τουτη η αγγαρεια χωρις δυσαρεστα απροοπτα. "Πραγματι, αυτο το ματς εγινε σε αχαρη χρονικη στιγμη", παραδεχθηκε ο Δενδρινος. "Οπως και να το κανουμε, αυτον τον καιρο προεχουν οι υποχρεωσεις των ομαδων μας", προσθεσαν μ' ενα στομα Αλβερτης και Οικονομου. Μπορει αυτο να ηταν το τελευταιο επισημο ματς της Εθνικης πριν απο τους Ολυμπιακους Αγωνες, ο δρομος ομως ειναι ακομα μακρυς. "Μακαρι να βρουμε και στην Ατλαντα ομαδες οπως η Γεωργια", αστειευοταν ο Φασουλας. "Αποκλειεται, ομως. Ομολογω οτι δεν περιμενα τοσο ασχημη κληρωση. Πιστευα οτι το ολυμπιακο τουρνουα θα ηταν ευκολοτερο απο ενα Μουντομπασκετ η ενα Ευρωμπασκετ. Δεν πειραζει ομως. Η Εθνικη λειτουργει καλυτερα υπο πιεση". Και χθες, παντως, χωρις πιεση, μια χαρα λειτουργησε. Οι διεθνεις εμοιαζαν να ευχαριστιουνται τη σχολικη ατμοσφαιρα: "Μακαρι να παιζαμε παντα μπροστα σε τετοιο κοινο", ελεγε ο Ντινος Αγγελιδης. Το οτι οι περισσοτεροι ηταν τζαμπατζηδες (1.693 εισιτηρια) κανεναν δεν ενοχλησε. Οσο για τη Γεωργια; Οπως ελεγε και ο γενικος αρχηγος της αποστολης, συντροφος Κουκουχασβιλι, "εχουμε τεσσερις 19χρονους, μη μας ξεχνατε". Αυτο το παλικαρακι των 2,13 μ., τον Στεπανια, αποκλειεται να το ξεχασουμε γρηγορα... ΕΛΛΑΔΑ (31/49 δ., 2/8 τρ., 32/55 β., 26-11 ρ., 12 λαθη): Μπακατσιας 12, Γιαννακης 5, Σιγαλας 5, Κακιουσης 7 (6 ας.), Αλβερτης 14, Οικονομου 16, Αγγελιδης 17 (5/5, 1/1, 4/4), Φασουλας 16 (10 ρ.), Ρεντζιας 6, Χριστοδουλου 2. ΓΕΩΡΓΙΑ (13/38, 4/19, 16/32, 25-8, 22 λ.): Βασακιτζε 8, Νατσβλισβιλι 3, Κομπεσχαβιτζε, Σαβατζε 7, Μπαραμιτζε, Ντεριουγκιν 13, Στεπανια 13, Σενγκελια 12, Καραμπακι 8, Τσχελτζε 2.

    Σημερα παιζουν Βοσνια- Σλοβακια, Ισραηλ- Λευκορωσια. Η βαθμολογια σε 4 αγωνες: Ελλαδα 9 (5 αγωνες), Λευκορωσια 7, Βοσνια 6, Ισραηλ 6, Γεωργια 6 (5 αγωνες), Σλοβακια 5.

    Η επομενη αγωνιστικη (30/10): Ισραηλ-Ελλαδα, Γεωργια-Σλοβακια, Λευκορωσια-Βοσνια.

    Δεκαεξι ποντους χθες απο τον Παναγιωτη Φασουλα. Αν εβαζε και τις βολες...

    [19] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Νεα ανθελληνικη προκληση της Κομισιον! Θελουν πανευρωπα ικες προδιαγραφες στα... προφυλακτικα, περιοριζοντας το ανωτατο μηκος!

    Ε, οχι λοιπον! Δεν θα... φιμωσουν με το "ετσι θελω" τον περηφανο ελληνικο λαο.

    Ως Ευρωπαιοι λεμε οχι στα ευρωπεη!.. Μολων λαβε.

    Το προβλημα του Σημιτη δεν ειναι το οτι διαφωνει για τους χειρισμους του ο Ανδρεας... Αλλα οτι συμφωνει ο Μητσοτακης!

    Γιατι ο Σημιτης μιλαει τοσες ξενες γλωσσεσ; Για να λεει στον καθενα το "ευχαριστω" του.

    Στο πακετο εφ' ολης της υλης με την Τουρκια να θεσουμε το ζητημα της Κωνσταντινουπολης. Κακως την κατελαβαν το 1453!

    Να παει κι αυτο στη Χαγη. Ε, κι ας παρει ισες αποστασεις η Μ. Βρετανια.

    Τι παει να πει Ντα ιλιανας η Ρουπακιωτησ; Στους νεους δικηγορους ενα ειναι το διλημμα: Κουγιας η Λυκουρεζοσ;

    Τοπο στη νιοτη, στο γιγα Ρουπακιωτη!

    Τι εχει μεγαλο κεφαλι, ειναι χοντρο και επιδιδεται σε δημοσκοπησεισ; Το Παγκαλοπ.

    Προσωπικως τασσομαι αβιαστα υπερ της Βασιας!!! Καθ' οτι... Δειχνει το τι παθαινει μια μικρη ομορφη γυναικα ετσι και τα βαλει με το διασημο, υπερβαρο συζυγο της!

    (Αυτα για να μην μπαινουν διαφορες περιεργες ιδεες στα μυαλα μερικων μερικων κυριων!).

    Τι ειναι αλητης, ρουφιανος και ακλονητοσ; Ο δημοσιοβραχος.

    Απιστευτο να ριχνουν στους... απλους "Ραμπο" τις ευθυνες για τις υπερβολες κατα Τσιγγανων! Παλι καλα που δεν τα ριχνουν στους... καμεραμεν!

    Σε φοβερη ανοδο ο ΣΥΝ! Πηρε τους δικηγορους και βαζει πλωρη για τους δικαστικους κλητηρες!

    Αν το 'πε οντως ο Τροχανας οτι θελει να 'ρθει στο Θρυλο να 'ρθει! Να κανει τον "Θρυλεων!".

    Αν βγαινει δηλαδη χοροπηδωντας στα ημιχρονα ο Μιχαλης φωναζοντας "κατω ο βαρδινογιαννισμος" δεν θα γινει ο κακος χαμοσ;

    Τι εχει μακρυ λαιμο και ποιητικη διαθεση; Ο καμηλο- Βαρναλης.

    Απο ολοκληρη ελληνικη πολιτεια, Προεδρια, κυβερνηση, Πενταγωνο, μονο ο Δημος της Αθηνας σκεφθηκε να τιμησει με μνημειο τους τρεις Ελληνες που σκοτωθηκαν στα Ιμια. Μπραβο στον Αβραμοπουλο.

    Τι να το κανεις νεε το "εκσταση" οταν πιανει καλο παιχνιδι ο Ριβερς και ο Σιγαλασ;

    Οριστε, ο Σανταμ εκτελεσε και τους δυο γαμπρους του! Κι αν βγει ο Ανδρεας... τρεμε Κατσανεβα!

    Τι χτενιζει τα μαλλια του και παιζει και σαξοφωνο; Ο Τσατσαρος.

    Κον Κ. Λαλιωτη: Ε, οχι και να αυξηθουν τα διοδια! Μαλλον θα επρεπε να καταβαλετε και επιδομα ψυχικης οδυνης στους οδηγους.

    Απορια: Ο Μαχαιριδης σωματοφυλακας του Μητσοτακη, θα σκοτωνε τον Δοξιαδη συμβουλο... κινηματογραφου της Ντορασ;

    Παραειναι αγριο αυτο το θριλερ το "Σεβεν"... Αν μη τι αλλο εχει χαπι εντ...

    Θ.Α.

    Και καλα ξυπνητουρια

    Απο χθες επισκεπτονται την Τουρκια "εκπροσωποι", υποτιθεται, των μουσουλμανων της Δυτ. Θρακης για να λαβουν ανωθεν οδηγιες.

    Και αντι να σημανει εδω συναγερμος για το νεο μετωπο που ετοιμαζει η Αγκυρα, καποιοι ειδημονες καταγγελλουν οσους κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου οτι... "υπονομευουν την αναπτυξη" της Θρακης!

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Saturday, 2 March 1996 - 12:15:34