Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News distribution manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Υποτίμηση δραχμής-Αντιδράσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εξαρση της εγκληματικότητας
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Αναπροσαρμογή ισοτιμίας δραχμής - Χρηματαγορά - Κεφαλαιαγορά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αντιδράσεις απο την υποτίμηση της δραχμής,το Κυπριακό και η έξαρση της εγκληματικότητας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα 10 ψέματα του Σημίτη.Πώς "αποκοίμισε" τους Ελληνες πριν απο την υποτίμηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ληστεύουν τον κοσμάκη.Ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία στην αγορά.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απέτυχε η πρώτη επίθεση των κερδοσκόπων.Ομαλά κύλησε η "επόμενη μέρα" της υποτίμησης.

    Η ΑΥΓΗ: Αμυνα των εργαζομένων στα σκληρότερα μέτρα.Σκοπίμως η κυβέρνηση υποτιμά την άνοδο του πληθωρισμού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί ο Γιάννος.Μηνυτήρια αναφορά καταθέτει η ΝΔ .

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στον Εισαγγελέα η συμμορία του Μαξίμου.

    ΕΘΝΟΣ: Η αγορά "ζυγίζει" τη νέα δραχμή.Θετική η αντίδραση την πρώτη μέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μην είσθε ρατσιστές αφήστε τις πόρτες...ανοικτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εστησαν γλέντι οι κερδοσκόποι.Να πως έγιναν κάποιοι δισεκατομμυριούχοι εν μια νυκτί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρήξεις στην αγορά.Πόσο ακριβαίνουν καύσιμα,ΙΧ, φάρμακα, τρόφιμα, ηλεκτρικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το παρασκήνιο της υποτίμησης.Σκληροί όροι απο ΕΕ για στήριξη της νέας δραχμής.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι 3 μεγάλες απειλές.Πληθωρισμός, κοινωνικές αντιδράσεις και ανίκανο κράτος.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν ελέγχεται τώρα ο πληθωρισμός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποτίμηση:Η αγορά αντιδρά θετικά,ωστόσο ο λαός γογγύζει.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Στο σκαμνί οι μιζαδόροι.Ερευνα για τα 30 δις απο τον Αρειο Πάγο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκρηξη κερδών (στο Χρηματιστήριο) και τιμών (στην αγορά).

    ΤΑ ΝΕΑ: Με ράμπο κατά της κερδοσκοπίας.Αυξήσεις χθές σε τρόφιμα, καύσιμα,ΙΧ.

    ΝΙΚΗ: Φραγμός στους κερδοσκόπους.Ψύχραιμα αντέδρασε η αγορά στην υποτίμηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εφιάλτης για το λαό.Οι τελευταίες εξελίξεις είναι μόνο η αρχή.

    [2] Υποτίμηση δραχμής-Αντιδράσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ο ελληνικός λαός μπορεί να γογγύζει απο το άγχος της υποτίμησης, αλλά ο ξένος Τύπος βρίθει εγκωμιαστικών σχολίων και οι αγορές αντέδρασαν ενθουσιωδώς στην ένταξη της δραχμής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και στη "διόρθωση" της ισοτιμίας της κατά 14% ,προς τα κάτω".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "αναμφίβολα, η απόφαση υποτίμησης της δραχμής έχει καθ'ολοκληρίαν οικονομικό χαρακτήρα.Αφορα'την πορεία της ΕΘνικής Οικονομίας μας στο αύριο και ειδικότερα στην ΟΝΕ.Οι συνέπειες,ωστόσο, πλήττουν ολόκληρο τον πληθυσμό και ιδίως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, γεγονός που της προσδίδει έντονες κοινωνικές διαστάσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "η υποτίμηση τη δραχμής έχει σημαντικό κόστος, όχι μόνο για όσους ιδιώτες και επιχειρηματίες έχουν δανεισθεί σε συνάλλαγμα αλλά και σε μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι ύστερα απο χρόνια συνεχούς λιτότητας,βρίσκονται αντιμέτωποι με σειρά ανατιμήσεων".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ,"η επόμενη μέρα της υποτίμησης βρήκε τη δραχμή να ανατιμάται έναντι της ECU και των βασικών ευρωπαϊκών νομισμάτων.Το παράδοξο αυτό γεγονός οφείλεται στο οτι οι αγορές αντέδρασαν θετικά και σημειώθηκε εισροή συναλλάγματος κυρίως προς τα ομόλογα του Δημοσίου και το Χρηματιστήριο".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "ενώ η κυβέρνησις προσπαθεί απεγνωσμένως να καλλιεργήση τεχνητόν κλίμα αισιοδοξίας,επικαλουμένη την μικράν ανάκαμψιν της δραχμής και την άνοδον των τιμών είς το Χρηματιστήριον την πρώτην ημέραν μετά την υποτίμησιν, το κύριον ζήτημα μετατίθεται τώρα είς τον πληθωρισμόν, η συγκράτησις του οποίου θεωρείται εκ των πραγμάτων αδύνατος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "σκέτος εφιάλτης για το σύνολο των εργαζομένων και την ελληνική οικονομία αποδεικνύονται οι επιλογές της κυβέρνησης, καθώς ώρα με την ώρα έρχονται στην επιφάνεια νέες πλευρές απο τις επιπτώσεις της υποτίμησης και των συνοδευτικών της μέτρων".

    Κατά τη ΝΙΚΗ,"σε συντονισμένες ενέργειες μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών, προχωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να αποτρέψει τα κερδοσκοπικά φαινόμενα και τις υπερτιμολογήσεις αγαθών.Την ίδια στιγμή η αγορά δείχνει να αντιδρά ψύχραιμα και θετικά στην υποτίμηση της δραχμής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει οτι "είναι γενικώς παραδεκτό οτι αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος της υποτίμησης είναι οι μισθωτοί,οι συνταξιούχοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.Δεν έφταναν τα 13 χρόνια σκληρής λιτότητας,ούτε η φορολογική επιδρομής της κυβέρνησης κατά του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος.Ηταν απαραίτητη και μια επιπρόσθετη "ακαριαία" πτώση και συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά απο την επιβεβαίωση της απόφασης των Ευρωπαίων εταίρων στο Εδιμβούργο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.Το Παρίσι δεν έκρυψε τη διαφωνία του, χωρίς όμως να επιμείνει.."

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "την προκλητική θέση οτι η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο το νησί θα περαμένει διαιρεμένο εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ι. Ντουτριό.Οι δηλώσεις του γάλλου εκπροσώπου αποτελούν απαντήσεις σε ερωτήματα που του τέθηκαν ως προς τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των Δεκαπέντε στο Εδιμβούργο, οι οποίοι αποφάσισαν το Σάββατο την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "με μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς φτάνει απόψε στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι εξαπολύθηκε "νέα γαλλική "τορπίλη" κατά της ένταξης της Κύπρου στην Ευρπωαϊκή Ενωση.Το

    Παρίσι,συνεχίζοντας τη φιλοτουρκική πολιτική του ,επιχείρησε και χθές να προβάλει εμποδία στην πορεία ένταξης της Μεγαλονήσου".

    [4] Εξαρση της εγκληματικότητας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "το κύμα της εγκληματικότητας που διατρέχει τα αστικά κέντρα, αλλά και επαρχιακές πειροχές το τελευταίο διάστημα,είναι αλήθεια πως έχει εξοργίσει τα κυβερνητικά στελέχη και χθές ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε να τρίξει τα δόντια στους αξιωματικούς της Αστυνομίας, μετά και την ολοκλήρωση των κρίσεων,προαγωγών και των τοποθετήσεών τους".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υποστηρίζουν οτι "πως έχει γίνει κοινή συνείδηση πόσο σοβαρό πρόβλημα έχει καταστεί η εγκληματικότητα...και πόσο έντονη είναι η απαίτηση του κοινού για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της...Αποδεικνύεται απο τη χθεσινή εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης...να βγούν έξω ,σε νυχτερινές περιπολίες,όλοι οι αστυνομικοί..".

    Σύμφωνα με την ΚΑΛΗΜΕΡΑ,"την ώρα που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης καλούσε τους αστυνομικούς να αφήσουν τα γραφεία και να βγούν στο δρόμο, οι ληστές δρούσαν ανενόχλητοι στην καρδιά της Αθήνας".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "με την έντονη παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους με τις νυχτερινές περιπολίες και με την είσοδο 1.500 νέων αστυφυλάκων στην μάχη κατά του εγκλήματος, πιστεύει οτι θα αντιμεωπίσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα,ο υπουργός Δημόσιας Ταξης Γιώργος Ρωμαίος.Την ίδια περίπου ώρα στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 3 ληστείες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "απο άλλον ...πλανήτη(!) έμοιαζε να έπεσε στη Γή χθές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος που ανακοίνωσε ημίμετρα για την αντιμετώπιση της έκρηξης της εγκληματικότητας που σαρώνει τη χώρα απο το ένα άκρο ώς το άλλο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι"ληστείες,διαρρήξεις,κλοπές και ένοπλες επιθέσεις απο αδίστακτους κακοποιούς στο κέντρο της Αθήνας ακόμη και εναντίον αστυνομικού.Η χθεσινή κατάσταση - ίδαι και απαράλλακτη με την ατμόσφαιρα τρόμου που ζούν τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες - "έπιασε" τον υπουργό Δημόσιας Τάξης μέσα στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττική ςνα συσκέπτεται με την ηγεσία της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της πιο άγριας μορφής εγκληματικότητας των τελευταίων ετών".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ,"ο πανικός και η ωμή βία, "βασίλεψαν" για άλλη μια μέρα στην Ελλάδα.Εντρομος ο λαός βλεπει την αλβανική λαίλαπα να κλέβει τα σπίτια του,να ληστεύει στη μέση του δρόμου και να μην διστάζει να σκοτώσει,για μια χούφτα

    χιλιάρικα.Μπροστά σ'αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση η κυβέρνσηη αναγκάστηκε να πάρει κάποια έκτακτα μέτρα, που δεν φαίνεται όμως να χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η "επόμενη μέρα" μετά την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής, η μεγάλη άνοδος τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ - τραπεζών, η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και η άνοδος - ρεκόρ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ψήφο εμπιστοσύνης στη δραχμή από τις αγορές - Εκρηξη τιμών και συναλλαγών στη Σοφοκλέους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η πρεμιέρα της νέας δραχμής: Θετικές (έως τα όρια της υπερβολής) αντιδράσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η θετική αντίδραση των αγορών - Εύσημα αξιοπιστίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μεγάλη αύξηση δανεισμού του Δημοσίου σε συνάλλαγμα - Ευνοϊκοί όροι για το πρώτο ελληνικό 10ετές eurobond".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στο μέτωπο του πληθωρισμού η μάχη της "νέας δραχμής" - Αγωνία για την αποκατάσταση των ισορροπίων μετά την υποτίμηση".

    [6] Αναπροσαρμογή ισοτιμίας δραχμής - Χρηματαγορά - Κεφαλαιαγορά

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Με εντυπωσιακή άνοδο του Χρηματιστηρίου, των τιμών των ομολόγων και με κάμψη των επιτοκίων υποδέχθηκε η εγχώρια κεφαλαιαγορά και χρηματαγορά την υποτίμηση της δραχμής, ενώ στο εξωτερικό έγινε "ανάρπαστο" μεταξύ των ξένων τραπεζών το δάνειο ύψους 1,5 δισ. ecu, που εξέδωσε χθες το Ελληνικό Δημοσιο. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου παρουσίασε άνοδο 7,31% και ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 41 δισ. δρχ σε 24.295 πράξεις."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 17 March 1998 - 17:14:04 UTC