Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαφθορά στην ΕΛ. ΑΣ.
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Συνέντευξη Β. Παπανδρέου
  • [6] Γενικές εξετάσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υπόθεση διαφθοράς στην ΕΛ. ΑΣ., οι γενικές εξετάσεις, η οικονομική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Διαπλοκή με μαφία ψάχνουν οι εισαγγελείς. Πυροβολισμοί στα γραφεία Κολιοκώστα και Γεράκη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Χοντρό παιχνίδι στην ΕΛ. ΑΣ. Γιατί έγινε η εισβολή Γεράκη στο υπ. Δημόσιας Τάξης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σφαίρες σε Κολιοκώστα για μίζες 20 δις. Τρομοκρατούν τους εισαγγελείς που έκαναν την έφοδο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σπατάλη - μαμούθ στα υπουργεία. Κοροϊδία η πρωθυπουργική... εντολή πριν ένα χρόνο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φεύγουν 5 υπουργοί. Σαρωτικός ανασχηματισμός στην κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κλείνουν στόματα με εντολή Μαξίμου. Μετά την έφοδο εισαγγελέων στην Αστυνομία.

    ΕΘΝΟΣ: Οι 3 στόχοι μέσα στην ΕΛ. ΑΣ. Εισαγγελείς "ξεσκονίζουν" Αστυνόμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τέταρτο χτύπημα στον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. Οι τρομοκράτες χτύπησαν χθές, και άλλο ένα αυτοκίνητο της "ΤΗΛΕΤΩΡΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πάρε Κεφάλια. Ασφυκτικές πιέσεις στον Σημίτη απο δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεγάλα κεφάλια στη λίστα της διαφθοράς. ΕΛ. ΑΣ. Επίθεση υπουργών και πυροβολισμοί εναντίον της Εισαγγελίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Υπάρχουν σταγονίδια". Συνέντευξη Ρωμαίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κρίσιμες αποφάσεις για τον πληθωρισμό. Τα 7 μέτρα που αποφασίζει σήμερα η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Προετοιμάζει "ηρωϊκή" έξοδο; Αινιγματική συνέντευξις του κ. Γ. Παπαντωνίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η Βάσω στα "ΝΕΑ" (και) στον Γιάννο: Κάναμε λάθη να μην τα επαναλάβουμε.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χρήστος Παπουτσής: ΟΝΕ: Μπορούμε.

    [2] Διαφθορά στην ΕΛ. ΑΣ.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "προς τρείς κατευθύνσεις κινείται η εισαγγελική έρευνα, που έχει βάλει στο μικροσκόπιο καταγγελίες για κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της Αστυνομίας. Είναι υποθέσεις, που αφορούν παράνομη χορήγηση αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς, διασυνδέσεις με "μαγαζιά της νύχτας" ολιγωρία στη δίωξη υπόπτων προσώπων, τα οποία φέρονται αναμεμειγμένα με κυκλώματα ναρκωτικών".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "είς πολιτικήν διαμάχην εξαλίσσεται το θέμα της εισαγγελικής ερεύνης είς το υπουργείον δημόσιας Τάξεως. Τόσον ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ευαγγ. Γιαννόπουλος όσον και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Γ. Ρωμαίος εξέφρασαν την δυσφορίαν των δια τον τρόπον με τον οποίον εγένετο η έρευνα γεγονός που επέκρινεν ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος ετόνισεν οτι ο κ. Ρωμαίος "εκτός απ την τραγική κατάσταση του υπουργείου του, αγνοεί ή θέλει να αγνοή ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας της Δικαιοσύνης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "οι τρείς εισαγγελείς που "τόλμησαν" την έρευνα στα άδυτα του υπουργέιου Δημόσιας Τάξης "στήθηκαν στον τοίχο" απο την ηγεσία του, αλλά δεν δείχνουν να "κωλώνουν". Παρά τις μαφιόζικες σφαίρες, τις απειλές δια δηλώσεων και την έρευνα του Αρείου Πάγου "δια το νόμιμον των ενεργειών τους", συνεχίζουν απτόητοι τις ανακρίσεις. Σειρά έχουν τα διαπλεκόμενα".

    Την έντονη ενόχλησή του απο τον τρόπο, που έδρασε ο εισαγγελέας, που ερεύνησε φακέλους της κρατικής Ασφάλειας, που αφορούσαν άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς, εκφράζει σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Ο κ. Ρωμαίος επισημαίνει οτι ο εισαγγελέας αρνήθηκε να δώσει αντίγραφο του πρακτικού των ερευνών του στο διευθυντή της υπηρεσίας. Υπογραμμίζει οτι δεν τον αγγίζουν θέματα ηθικής και δηλώνει με νόημα οτι αγνοεί αν η ενέργεια του εισαγγελέα εντάσσεται στη λεγόμενη επιχείρηση "καθαρά χέρια" ή είναι κάτι ξεχωριστό. Παραδέχεται οτι υπάρχουν "σταγονίδια" ακροδεξιών στην ΕΛΑΣ και ειναι αποφασισμένος να τα πατάξει. Για τον τραυματισμό του φοιτητή, Κουσουρή, τονίζει οτι υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή μελών της "Χρυσής Αυγής" και έχει ζητήσει εισαγγελική άδεια για έρευνα στα γραφεία της οργάνωσης και τα σπίτια μελών της.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "σε τρία αποστήματα-ναρκωτικά, προστασία νυχτερινών κέντρων, άδειες σε αλλοδαπούς- βάζει νυστέρι η Δικαιοσύνη, ερευνώντας την ύπαρξη κυκλωμάτων με "υψηλές διασυνδέσεις". Οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αντέδρασαν με ευθεία παρέμβαση στις έρευνες ενώ χθές βράδυ σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς κατά των γραφείων της Εισαγγελίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "ελληνικά διαβατήρια ξένων μαφιόζων, που "δείχνουν" μεγαλοεπιχειρηματία απο τους "διαπλεκόμενους" αναζητούσαν οι δύο εισαγγελείς που εισήλασαν νύχτα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξεως. Χθές σαν να ήθελαν να δικαιώσουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, άγνωστοι πυροβόλησαν τρείς φορές εναντίον των γραφείων της Εισαγγελίας, στα κτίρια της οδού Ευελπίδων".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "την πιστή εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αλλά και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής που έχει χαραχθεί μέχρι το 1999 ανακοίνωσε γαι μια ακόμη φορά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "εγρήγορση, εγρήγορση, εγρήγορση" είναι το σύνθημα που ακούγεται εσχάτως ολοένα και πιο συχνά στο Μέγαρο Μαξίμου, και καταδεικνύει την αγωνία που διακατέχει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, να "μη μας πάρει απο κάτω η θερινή ραστώνη". Στην κυβέρνηση όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι το πρώτο μέλημα μετά την απόφαση πώλησης της Ιονικής, πέραν της προώθησης των άλλων διαρθρωτικών αλλαγών είανι η αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών κινήσεων και η αποτροπή της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, στοιχεία που καθορίζουν και το βαθμό της κοινωνικής δυσφορίας έναντι της οικονομικής πολιτικής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "δέσμη επτά μέτρων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή σύσκεψη της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Βασικότερο εξ αυτών που αφορά στους ακταναλωτές είανι η μείωση των τιμών στα σουπερμάρκετ κατά 10%"

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με αμείωτο ρυθμό ανώτατοι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να καλλιεργούν ολεμικά σενάρια, με αφορμές την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, την επικείμενη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το έναυσμα για την έξαρση της "πολεμικής σεναριολογίας" έδωσε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος έπειτα απο τις αλλεπάλληλες επαφές του στην Αθήνα, τα Σκόπια και το Βελιγράδι δηλώνει ευθέως οτι οι μάχες στο Κοσσυφοπέδιο είανι πολύ πιθανό να πάρουν τη μορφή ενός γενικευμένουπολέμου, στον οποίο θα εμπλακεί και η χώρα μας".

    [5] Συνέντευξη Β. Παπανδρέου

    Την ανάγκη καλύτερου σχεδιασμού, ώστε να αποφευχθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον αιφνιδιασμοί και λάθη που ταλαιπώρησαν την κυβέρνηση, επισημαίνει σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Απαντώντας (και) στον κ. Γ. Παπαντωνίου η υπουργός παραδέχεται οτι σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν έδωσε όλες της τις δυνάμεις, ώστε να πείσει τους εργαζόμενους για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Υπογραμμίζει, ωστόσο οτι οι διαφορές είναι στους χειρισμούς και όχι στην πολιτική - για την οποία λέει οτι "δεν είναι ενός ή δύο προσώπων" αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ".

    [6] Γενικές εξετάσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "χαμηλές εμφανίζονται οι επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές γενικές εξετάσεις για τις τρίες πρώτες Δέσμες, στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Βιολογία και τα Αρχαία αλλα και στη Δ δέσμη στο μάθημα της Εκθεσης και στα Μαθηματικά. Παράλληλα, μέχρι στιγμής προδιαγράφεται μια μικρή πτώση των βάσεων σε σχέση με πέρσι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "γενικών εξετάσεων... φινάλε και κοινή είναι η αντίληψη οτι αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες σχεδόν τς Δέσμες και κυρίως στις "υψηλές" σχολές. Η βαθμολόγηση των γραπτών είναι σε εξέλιξη και όπως δηλώνεουν οι βαθμολογητές, τα γραπτά φανερώνουν το άγχρος των παιδιών, καθώς δεν ήταν μικρός ο θόρυβος που προκλήθηκε και φέτος γύρω απο τις εξετάσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "προς τα κάτω αναμένεται οτι θα "κοιτάζουν " και φέτος τα "βέλη" των βαθμολογικών βάσεων με μοναδική - ίσως- εξαίρεση την Γ Δέσμη η οποία σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία εμφανίζει ελαφρά ανοδική τάση, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 29 June 1998 - 8:39:51 UTC