Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέντευξη Παπαντωνίου
  • [3] Συνέντευξη Παπαϊωάννου
  • [4] Δημοσκόπηση
  • [5] Εσωκομματικές εξελίξεις ΠΑΣΟΚ
  • [6] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη
  • [7] Τράπεζες
  • [8] Αύξηση τουρισμού απο Τουρκία
  • [9] Κοινωνική πολιτική
  • [10] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η απόπειρα δολοφονίας κατά του εφοπλιστή Κ. Αγαπητού και η πορεία της Οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ρίχνουν Σημίτη ή φεύγουν. Ηρωική έξοδο ετοιμάζει το παλιό ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Μονομαχία γιγάντων. Λάτσης-Κωστόπουλος σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων για την Ιονική.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μυστική συμφωνία Σημίτη-Λαλιώτη. Για τον πλήρη έλεγχο του επόμενου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σαρωτικές οι αλλαγές στο δημόσιο με προεδρικά διατάγματα μέσα στο καλοκαίρι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανατροπή Σημίτη ζητεί μέλος του ΕΓ. Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος προαναγγέλλει και αποστασία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3 σφαίρες κατά εφοπλιστή στον Πειραιά. Χτύπησαν τη νύχτα στο λιμάνι τον Κ. Αγαπητό.

    ΕΘΝΟΣ: Μείωση ωρών και αποδοχών. "Πράσινο φώς" απο τον Αρειο Πάγο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηξεις αφήξεις, ουκ... "S-300" αποκτήσεις!Αν και ο Κληρίδης τρέχει στη Μόσχα και δηλώνει ανυποχώρητος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναψε άγριος καυγάς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φραγγέλιο Χριστόδουλου στους επικριτές. "Οσο μας χτυπούν τόσο θα μπαίνουμε στην ψυχή του λαού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 σφαίρες κατά εφοπλιστή. Θρίλερ τη νύχτα στον Πειραιά- Διαφορές πλοιοκτητών;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κοινωνικές διορθώσεις Σημίτη με υπογραφή... Λάτση.

    ΕΣΤΙΑ: Τα πιθανά πολιτικά σενάρια. Υπο επανεξέτασιν όλα τα ενδεχόμενα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και ράμπο για γιατρούς, φαρμακεία, νοσοκομεία. Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλάει στα ΝΕΑ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 4000 απελάσεις σε 2 μήνες απο τη Θεσσαλονίκη. Μειώθηκε κατά 40% η εγκληματικότητα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Το τελευταίο ταγκόλ στο Παρίσι.

    [2] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου τονίζει οτι δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση στο νέο προϋπολογισμό, αφήνει ανοιχτή για μετά το 2000 την πώληση και άλλων κρατικών τραπεζών και τονίζει οτι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα αρχίσει απο το φθινόπωρο. Επίσης αφήνει αιχμές για την Ολυμπιακή Αεροπορία τονίζοντας οτι η αντιμετώπιση του θέματος της Ολυμπιακής δεν είναι στα σύν της κυβέρνησης. Ο κ. Παπαντωνίου εμφανίζεται απαισιόδοξος για το μέλλον της Ολυμπιακής εφόσον δεν επικρατήσει λογική και καλή πίστη στη λειτουργία της εταιρίας.

    [3] Συνέντευξη Παπαϊωάννου

    Την έναρξη διαλόγου για το δεύτερο πακέτο του ασφαλιστικού το φθινόπωρο προαναγγέλει ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Τονίζει κατηγορηματικά οτι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στα όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση, τουλάχιστον μέχρι το έτος 2000, ούτε μείωση συντάξεων των ασφαλισμένων, των οποίων τα Ταμεία θα συγχωνευτούν στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Επίσης, ανακοινώνει τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας η οποία θα ελέγχει το σύστημα παροχής υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων.

    [4] Δημοσκόπηση

    Ανοδο της δημοτικότητας της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη παρουσιάζεται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία VPRC στην Αθήνα για τα ΝΕΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού αυξήθηκε σε σχέση με το Μάϊο σε 34,6% απο 31,2% και της κυβέρνησης σε 16,2% απο 15,4%. Αύξηση παρουσιάζει και η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή που φθάνει το 44,2% απο 41,9%, ενώ αντίθετα της ΝΔ μειώθηκε σε 11,2% απο 15,4% την ίδια περίοδο.

    [5] Εσωκομματικές εξελίξεις ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "εντυπωσιακές εξελίξεις δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο να "φαγωθεί" ο Κ. Σημίτης. Οπως διαφαίνεται απο συνεντεύξεις και εκμυστηρεύσεις "κεντρώων" και "προεδρικών", προετοιμάζεται ομαδική έξοδος βουλευτών και προσχώρησή τους στο ΔΗΚΚΙ. Η εκδήλωση της "ανταρσίας" τοποθετείται αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι ``ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις της. Θα δώσει την τελική μάχη στις εθνικές εκλογές του 2000 ενωμένη και τότε θα κριθούν όλα, δηλαδή και η ηγεσία του κόμματος για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Περιθώρια να αμφισβητηθεί ο ηγετικός ρόλος του Κώστα Σημίτη μέχρι τότε δεν φαίνεται ότι υπάρχουν. Αντιθέτως, η εσωκομματική αντιπολίτευση ``ψάχνεται``, περιμένοντας μάλλον τις δημοτικές εκλογές``.

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη υπερ της επανεκλογής του Κ. Σημίτη στο επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει την κινητικότητα που υπάρχει στο λεγόμενο "ενδιάμεσο χώρο" ο οποίος στο προηγούμενο Συνέδριο είχε ταχθεί υπέρ της "δυαρχίας"(άλλος δηλαδή πρόεδρος και άλλος πρωθυπουργός). Οι πληροφορίες, μάλιστα, φέρουν και άλλα στελέχη να έχουν μεταστραφεί παρότι δημοσίως δεν έχουν λάβει θέση (πχ Ε. Βενιζέλος και Απ. Κακλαμάνης)".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι ``σε ``μυστική συμφωνία`` με τον Κ. Σημίτη (το πάλαι ποτέ ``θείο βρέφος``) ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης ``εξασφάλισε`` για τον εαυτό του τη ``διαδοχή`` στη ``μετά Σημίτη εποχή``, αφού ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι ``για μια ακόμη φορά θα είμαι υποψήφιος τόσο για την προεδρία του κόμματος όσο και για την πρωθυπουργία``. Μάλιστα πρόσθεσε ότι εάν οι εκλογές διεξαχθούν το 2000 (με το τέλος της κυβερνητικής του θητείας), τότε είναι πολύ πιθανό να ``μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας``, αφήνοντας ``κενό`` τόσο το χώρο της προεδρίας του κόμματος όσο και της πρωθυπουργίας``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι ``λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (Τετάρτη), έβγαλαν ``δολοφονικά μαχαίρια`` πρωτοκλασάτοι υπουργοί και οι κυριότεροι εκπρόσωποι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης``.

    [6] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

    "Πτώση των επιτοκίων ως το τέλος του χρόνου, κατ'απόλυτη αναλογία με τον πληθωρισμό, προβλέπει ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξή στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ενώ επιλέγει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για τις αυξήσεις στους μισθούς. Αποδίδει το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις κρατικές τράπεζες στη θετική πορεία του ευρώ, αλλά και στη μεταφορά κεφαλαίων απο τη Νοτιοανατολική Ασία προς την Ευρώπη, υποστηρίζοντας οτι σε αντίθεση με το περασμένο φθινόπωρο, ο "κίτρινος πυρετός".. μας ωφέλησε στην παρούσα φάση. Παρ'ότι χαρακτηρίζει πρόωρη την οποιαδήποτε συζήτηση για τον προϋπολιγσμό του 1999, διαβεβαίώνει ωστόσο οτι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι σπεύδοντας να προσθέτει οτι μεγάλο βάρος πέφτει και στη συγκράτηση των δαπανών. Δηλώνει μάλιστα οτι "με τη μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο εγκρίνονται οι δημόσιες δαπάνες, σε δύο -τρία χρονια θα έχει μετατραπτεί ριζικά το δημοσιονομικό τοπίο στη χώρα μας". Παραδέχεται ωστόσο οτι σε ορισμένους τομείς -όπως της περίθαλψης- ξοδεύονται υπέρογκα ποσά, χωρίς ο πολίτης να έχει τις υπηρεσίες που του αξίζουν. Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτηρίζει "ήπιες" τις αλλαγές που επιχειρούνται, τονίζει οτι θα ολοκληρωθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα των δεκαοκτών μηνών και προειδοποιεί οτι σε διαφορετική περίπτωση "θα γίνουν αργότερα με πολύ μεγαλύτερο κόστος".

    [7] Τράπεζες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) με τίτλο "Στο Σημείο εκκίνησης οι ``μονομάχοι`` της Ιονικής" γράφει οτι "η προκήρυξη για την Ιονική Τράπεζα δημοσιεύεται εντός της εβδομάδας (σήμερα ή αύριο) και η διαδικασία πώλησης του 51,4% των μετοχών της αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Αυγούστου -εκτός απροόπτου- με την αξιολόγηση των προσφορών που θα υποβληθούν``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "στο πλαίσιο του "χτυπήματος" της τράπεζας, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο Σπ. Λάτσης συζητεί το ενδεχόμενο κοινής προσφοράς με την Τράπεζα Εργασίας και σε συνεργασία με τη γερμανική Μπαγιέριισε. Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της ALPHA Πίστεως Γ. Κωστόπουλος αναζητεί επίσης συνεργασία απο το εξωτερικό για μια προσφορά που κατά πάσα πιθανότητα (όπως και αυτή του Ομίλου Λάτση) θα κινείται στο επίπεδο των 200-210 δις δραχμών. Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναφέρουν ταυτόχρονα οτι έχει εξακριβωθεί και το αρχικό ενδιαφέρον απο τουλάχιστον δύο τράπεζες του εξωτερικού για την προσφορά τιμήματος είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα".

    [8] Αύξηση τουρισμού απο Τουρκία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "τα μέτρα που ελήφθησαν απο την Ελλάδα είς τον τουριστικόν τομέα όχι μόνον απέδωσαν την έλξιν σημαντικού τμήματος της κινήσεως ξένων τουριστών προς την χώραν αλλά ταυτοχρόνως ηύξησαν την κίνησιν Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα. Αυτό αναφέρει είς το χθεσινόν της κύριον θέμα η τουρκική εφημερίδα "Γιενί Γιουζγίλ".

    [9] Κοινωνική πολιτική

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "με μοχλό το κλίμα ευφορίας λόγω τωνθετικών οικονομικών εξελίξεων, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επεξεργάζονται μέτρα κοινωνικής πολιτικής για το φθινόπωρο με στόχο την ενίσχυση του "κοινωνικού προσώπου" του κυβερνώντος κόμματος εν όψει μάλιστα της μάχης των δημοτικών εκλογών και για να αντιμετωπιστούν οι φωνές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στην ίδια κατεύθυνση συγκλίνει και η διαφαινόμενη πτώση του κόστους χρήματος, η οποία αναμένεται απο το Σεπτέμβριο".

    [10] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι ``σκληρή απάντηση στις απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, για πολεμική σύρραξη στην Κύπρο, έδωσε με δηλώσεις του, το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. ``Η Κύπρος δεν ξεχνά τι συνέβη το 1974 και λαμβάνει τα μέτρα της για να μην υπάρξει επανάληψη``. Αναφερόμενος στην απειλή Γιλμάζ για εγκατάσταση πυραύλων και στα Κατεχόμενα, αν εγκατασταθούν οι S-300 στην ελεύθερη Κύπρο, ο κ. Κληρίδης υποστήριξε ότι ``αν πραγματικά συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για παράνομη ενέργεια, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την πρόταση του: `` Είναι σαφέστατη διατυπωμένη η πρότασή μου``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι ``ολα, όμως, δεν εγγυώνται ότι εν τέλει οι S-300 θα εγκατασταθούν στη Μεγαλόνησο, έστω και μετά το πέρας του φθινοπώρου, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο της νέας αναβολής, που άνευ λόγου και αιτίας εξηγγέλθη προ εβδομάδος για την εκτέλεση της παραγγελίας. Το σενάριο το οποίο δείχνει περισσότερο από πιθανό είναι το εξής ένα: η Κύπρος όντως αποκτά την κυριότητα των πυραύλων εντός των προσεχών, κιόλας ημερών, αλλά... ουδέποτε θα τους μεταφέρει στο έδαφός της. Ούτε καν για... αποθήκευση, όπως προέτεινε ο κ. Κληρίδης στην κ. Μαντλίν Ολμπράιτ``.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ ``στη στάση της κυβέρνησης Κλίντον, η οποία εμφανίζεται να συμβαδίσει με ορισμένες από τις τουρκικές θέσεις στο γνωστό θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 που έχει παραγγείλει η Κύπρος, αναφέρεται σε άρθρο του ο γνωστός Βρετανός διπλωμάτης και αναλυτής του υψηλού επιπέδου Αμερικανικού Ινστιτούτου CATO δρ Τζόναθαν Κλαρκ, που παρουσιάζεται στην έγκυρη εβδομαδιαία επιθεώρηση ``DEFENSE NEWS``, η οποία επί χρόνια διατηρεί στενές διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο. Ο Βρετανός διπλωμάτης σημειώνει οτι οι S-300 δεν απειλούν κανέναν, πόσο μάλλον την Τουρκία. Η Κύπρος με πληθυσμό 600.000 ψυχές δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε κανέναν, αλλά αντιμετωπίζει καθημερινή απειλή από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος έχει υπό την κατοχή του το 37,3%``.

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 13 July 1998 - 8:00:08 UTC