Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
  • [3] Εξοπλισμοί
  • [4] Ολυμπιακή
  • [5] Συνέντευξη Εβερτ
  • [6] Συνέντευξη Ρωμαίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι δηλώσεις Πάγκαλου, οι πυρκαγιές, οι ιδιωτικοποιήσεις και η πορεία της οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Διαλύεται η Ολυμπιακή. Σε λίγο δεν θα μπορεί να βγεί ούτε για πούλημα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επεισόδιο στο Αιγαίο ετοιμάζει ο Κλίντον;Ο Πάγκαλος πετάει το γάντι σε Αμερικανούς και Τούρκους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δύο τα'πιναν, ένας κερνούσε και άλλος.. κληροδοτούσε. Παραπέμπονται τέσσερις δικαστές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ευκαιρία για σπουδές και διέξοδος για τη νεολαία. Ολα τα προγράμματα σπουδών επιλογής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα φορτώνει όλα η Μιμή στον πεθαμένο για να γλιτώσει τη φυλακή

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ερχεται καύσωνας -φονιάς. Υψηλές θερμοκρασία και μεγάλη υγρασία.

    ΕΘΝΟΣ: Φτάνει πια. Ο Πάγκαλος έξω απο τα δόντια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους πάτησε στον κάλο και απο την Θράκη ο Πάγκαλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανάβουν φυτίλι σε Κύπρο και Θράκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παράθυρο για διορισμούς στο Δημόσιο. Κατ'εξαίρεση προσλήψεις με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αφήστε μας ήσυχους, επιτέλους". Νέα έκρηξη Πάγκαλου κατά Αμερικανών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αναζητούν στην Πύλο το μυστικό του σύμπαντος. Σε εξέλιξη ένα απο τα μεγαλύτερα πειράματα του αιώνα μας.

    ΕΣΤΙΑ: Η νέα επίθεσις κατά των ΗΠΑ. Τι υποκρύπτει η στάσις Πάγκαλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η νέα γενιά έχει τα δικά της είδωλα. Γκάλοπ V. PRC για τα "ΝΕΑ"

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δάνεια για στέγη απο οργανισμούς του Δημοσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνωμοτούν στα προξενεία.

    [2] Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε χθές ο Θόδωρος Πάγκαλος για να καυτηριάσει το ρόλο που διαδραματίζουν τα προξενεία των ΗΠΑ και της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή. Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί τη διχαστική τακτική τους. Με μια ομιλία του, που το περιεχόμενό της θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση "φτάνει πια", έστειλε μήνυμα οτι η κυβέρνηση θα παρέμβει αποτελεσματικά, αν χρειαστεί. Η αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον αναμένεται να προσλάβει σήμερα νέες διαστάσεις, καθώς ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζουν απαντήσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "τις προσπάθειες της Αγκυρας για αυτονόμηση της Θράκης, αλλά και τον βρόμικο ρόλο του αμεριακνικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, κατήγγειλε με σκληρό τρόπο χωρίς να μασά τα λόγια του ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος απο την Κομοτηνή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "οι πληροροφίες που έχιε η κυβέρνηση για πιθανό θερμό επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι στο Αιγάιο, αλλά και η πλήρης στήριξη που προσέφεραν τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ στην Αγκυρα, ήταν η αφορμή για την τελευταία κρίση στις ελλνοαμερικανικές σχέσεις, που άρχισε με αιχμές κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων και κατέληξε με την επίθεση του Θόδωρου Πάγκαλου κατά της αμερικανικής ηγεσίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "Κάλιο αργά παρά ποτέ. Εστω και τώρα η Κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποεί την μοναδική θέση προασπίσεως των εθνικών μας υποθέσεων που είναι η εξής μια: ανυποχώρητη εξωτερική πολιτική προς πάντα έναν, γείτονα και μή, που διεκδικεί έστω και μια σπιθαμή του εθνικού, κυριαρχικού μας χώρου και οτι κάθε υποχώρηση δημιουργεί προϋποθέσεις απαραδέκτων συμβιβασμών, επί πλέον δε και νέες διεκδικήσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "άστραψε και βρόντηξε ο Πάγκαλος. Αυστηρή προειδοποίηση στους "δυτικούς"μας συμμάχους απο τη Θράκη ο ΥΠ. Εξ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει οτι "σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πλέον οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις τελευταίες δηλώσεις και ανακοινώσεις, με αποκορύφωμα το διάβημα των ΗΠΑ και την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν οτι απο σήμερα θα αρχίσει και απο τις δύο πλευρές μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων, με την αρωγή του ελληνοαμερικανικού λόμπι. Διάχυτη είναι η εκτίμηση σε Αθήνα και Ουάσιγκτον οτι καλλιεργείται συστηματικά κλίμα, μέσα απο το οποίο θα προλύψει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και αυτή η ιδέα δεν απορρίπτεται απο τον Πρόεδρος Κλίντον, προκειμένου να συνετιστούν οι "απρεπείς Ελληνες".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "μπορεί η ξαφνική ένταση που δημιουργήθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις απο τις εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις να καταλαγιάζει σιγά -σιγά, η ουσία για τις διαφορές Αθήνας- Ουάσιγκτον ωστόσο παραμένει. Η κυβέρνηση, αναρωτιέται για πρώτη φορά σοβαρά κατά πόσο θα πρέπει πλέον να θεωρεί δεδομένη την άκριτη στήριξη της τουρκικής πλευράς απο τις ΗΠΑ λόγω των γεωστρατηγικών συμφερόντων της υπερδύναμης στην περιοχή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "με τη μέθοδο της.. διολίσθησης απο τις "εθνικά υπερήφανες" κορόνες της περασμένης Παρασκευής, ο Θόδωρος Πάγκαλος άρχισε ήδη την απολογία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ακριβώς, όπως του υπαγόρευσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακέρι".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "απο την αρχή και απο μηδενική βάση ξανατοποθετούν τα δεδομένα του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών οι Αμερικανοί" εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι και επισημαίνουν οτι "η Ουάσιγκτον αποφάσισε να ταυτίσει πλήρως τα συμφέροντά της με τα συμφέροντα της Αγκυρας, να μη συζητήσει τίποτα για το θέμα των πυραύλων S-300, παρά μόνον την αναίρεση της εγκατάστασής τους στην κύπρο και να σκληρύνει τη στάση της κάθετα έως ότου η Αθήνα αλλάξει τις θέσιες της". Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι μιλούν και για ένα σενάριο"ελεγχόμενης κρίσης" με την τουρκία υπο τις ευλογίες των Αμερικανών".

    Στο μεταξύ, όπως γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "σε εξωφρενικούς προκλητικούς ισχυρισμούς προβαίνει καθημερινώς, πλέον, η Τουρκία αποθρασυμένη απο την ενθάρρυνση του αμερικανικού παράγοντα".

    [3] Εξοπλισμοί

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "ανησυχίας διατυπώνουν στρατιωτικοί κύκλοι, μετά την κατάληξιν του ΚΥΣΕΑ της παρελθούσης Παρασκευής, που ουσιαστικώς ανέβαλε την λήψιν όλων των αποφάσεων".

    [4] Ολυμπιακή

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "σε τροχιά αυτοκαταστροφής βρίσκεται πλέον η Ολυμπιακή Αεροπορία. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, οι αρμόδιοι δνε μπαίνουν πια στον κόπο να ενημερώσουν του ςεπιβάτες γιατις συνεχείς και χωρίς λόγο ματαιώσεις των δρομολογίων, οι οποίες κατέστρεψαν ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια της αεταιρίας. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα, χωρίς να αποκλείουν ούτε τη διάλυσή του".

    [5] Συνέντευξη Εβερτ

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες οτι επιδιώκει την επάνοδο στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Εβερτ ασκεί κριτική στη σημερινή ηγεσία λέγοντας οτι η στρατηγική που ακολουθεί είναι ορθή, οι τακτικές κινήσεις όμως μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είναι άκρως δεικτικός για τον κ. Μάνο λέγοντας χαρακτηριστικά "τι κόμμα θα φτιάξει με τον κ. Ανδριανόπουλο, όταν ο κ. Ανδριανόπουλος θαυμάζει και επαινεί δημόσια τον κ. Σημίτη χαρακτηρίζοντάς τον σαν "πολύ καλό και αποτελεσματικό πρωθυπουγό". Ο κ. Εβερτ εκφράζει την πεποίθησή του οτι αν θα γίνουν εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει υπογραμμίζει ωστόσο οτι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

    [6] Συνέντευξη Ρωμαίου

    Πολιτικό χτύπημα εναντίον του θεωρεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος ότι ήταν ο θόρυβος για τη γνωστή υπόθεση με τις άδειες αλλοδαπών και την εισαγγελική παρέμβαση. Σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ, παραδέχεται οτι ορισμένοι στην ΕΛ. ΑΣ. διάκεινται φιλικά προς τους ακροδεξιούς, επαναλαμβάνει τις πληροφορίες οτι ο Ανδρουτσόπουλος, δράστης του τραυματισμού του φοιτητή Κουσουρή, έχει διαφύγει στο εξωτερικό και μάλλον σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Εκτιμά οτι ο Σημίτης είναι ο καλύτερος ηγέτης που θα μπορούσε να έχει το ΠΑΣΟΚ και προβλέπει οτι ο διάδοχός του θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον πρωθυπουργό.

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 27 July 1998 - 8:22:48 UTC