Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης
  • [3] Αεροπορική τραγωδία
  • [4] Διαμάχη στη ΝΔ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Διεθνή Χρηματιστήρια - Αναταραχή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αεροπορική τραγωδία στον Ατλαντικό, η 63η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, η διαμάχη απο τη συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΝΔ και η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αποτύχαμε ομολογεί ο Ακης, ενώ το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει τα γενέθλιά του.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το χρυσάφι του Μάρκος και ο Μητροπολίτης. Βούτηξαν και δισκοπότηρο του Αγίου Ορους αξίας 3,5 δις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κωφάλαλος ο Κωστάκης μετά το άδειασμα του προέδρου της Ν. Δ. απο τον επίτιμο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Οκτώ Ελληνες νεκροί στην τραγωδία της Swissair. Διακόσιοι είκοσι εννέα επιβαίνοντες βρήκαν φρικτό θάνατο απο την πτώση του MD-11.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θρίλερ οικονομικό. Χοντρό παιχνίδι με τη ΧΙΟΣ Μπάνκ.

    Η ΑΥΓΗ: Σκληρότερη λιτότητα με πρόσχημα την κρίση. Ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανεπιθύμητοι οι πολιτικοί στο Καστελλόριζο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βουτιά θανάτου. Οκτώ Ελληνες στο μαύρο κατάλογο. Για 229 επιβάτες του MD-11 Μακ Ντόνελ-Ντάγκλας της "Swissair".

    ΕΘΝΟΣ: 1.850 έξτρα προσλήψεις στο Δημόσιο. Ξαφνικός μποναμάς για τους επιλαχόντες του '95.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα μιλήσει στην Δ. Ε. Θ. αλλά θα είναι στις... Βρυξέλλες. Ο στόχος της Ο. Ν. Ε. "σύμβουλος" στην ομιλία του πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ράπισμα στους πολιτικούς. Είστε ανεπιθύμητοι-πλήν του Αβραμόπουλου- διαμηνύει το ακριτικό Καστελόριζο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εποχικοί τριετούς θητείας. Ατυπη μονιμοποίηση για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 229 τραγωδίες 8 ελληνικές. Βραχυκύκλωμα η πιθανή αιτία, πλήγμα σε μια "ασφαλή εταιρία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μαχαίρια στη ΝΔ, ενώ ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να σιωπά.

    ΕΣΤΙΑ: Το χαμένο έτος της προετοιμασίας. Τους τα έψαλλε ο Σάμαρανκ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκτός κάθε προβλέψεως οι κινήσεις των αγορών. Σε πτώση Γουόλ, Ευρώπη, Σοφοκλέους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μόνιμοι 30.000 συμβασιούχοι του δημοσίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρομάζει η νέα ανεξήγητη τραγωδία. Καλός καιρός, καλή εταιρία, καλά αεροπλάνα.

    ΝΙΚΗ: Πτήση θανάτου. Τραγωδία πάνω απο τον Ατλαντικό. Και 8 Ελληνες ανάμεσα στους 215 επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ψηφιακή διαπλοκή κυβέρνηση-μονοπωλίων. Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη συνδρομητική ραδιοτηλεόραση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δεσμεύσεις Σημίτη για τη Βόρεια Ελλάδα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Λαμπρά εγκαίνια ΔΕΘ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το 1999 αρχίζει σήμερα στη ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη κρίνονται οι μεγάλες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις.

    [2] Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "την παρατεινόμενη διεθνή αστάθεια επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση, με στόχο να επιβάλει σκληρότερη λιτότητα το 1999 και να προλάβει την εκδήλωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Χθές στην κοινή σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε το περιεχόμενο των ομιλιών που θα εκφωνήσει σήμερα και αύριο ο κ. Σημίτης στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης"

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "με κύριο χαρακτηριστικό τις δραστικές περικοπές δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και αυστηρά προσανατολισμένη στην ένταξη της δραχμής στο Ευρώ το 2001, διαμορφώνεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το κρίσιμο 1999. Πρόγνωση για το πως θα κινηθεί η οικονομία το επόμενο έτος θα αποτελέσει η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα εγκαίνια της ΔΕΘ".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "σφιχτή εισοδηματική πολιτική και για τον επόμενο χρόνο αποφάσισε χθές η Κυβερνητική Επιτροπή στην κοινή συνεδρίαση με την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί αύριο και η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης του κ. Σημίτη και το μήνυμά του για την 63η διοργάνωση της ΔΕΘ μας επιτρέπουν να προβλέψουμε το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθούν οι εξαγγελίες του τη μέρα των εγκαινίων. Στο φόντο της οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος θα επιχειρήσει να προβάλει οτι η ελληνική οικονομία πάει καλά, αποκρύβοντας έτσι έντεχνα οτι πάει καλά για τα κέρδη της πλουτοκρατίας και οτι αυτή η υπερσυσσώρευση χρήματος στα χέρια των λίγων είναι αιτία της κρίσης και όχι το ρούβλι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος εν όψει της ΔΕΘ και των ομιλίων του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το ενδιαφέρον του κ. Σημίτη θα στραφεί στον πλήρη ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τους στόχους της ΟΝΕ, ζήτημα επί του οποίου, εξάλλου, έχουν πλήρως διαφανεί οι προθέσει του απο την πολιτική που εφαρμόζεται στους περισσότερους, αν όχι όλους τους τομείς της Εθνικής οικονομίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει στο σχόλιό του μεταξύ άλλων οτι "είανι περισσότερο απο βέβαιο οτι η επικείμενη πανηγυρική ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκίανια της Δ. Ε. Θ. θα θυμίζει περισσότερο έκθεση ιδεών. Γιατί τι επιτεύγματα να παρουσιάσει και τι να υποσχεθεί;Επιτεύγματα δεν υπάρχουν και υποσχέσεις πως θα γίνουν πιστευτές όταν έχουν κατ'επανάληψη δοθεί απο το ίδιο βήμα και ουδέποτε έχουν τηρηθεί;"

    [3] Αεροπορική τραγωδία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "στο πένθος και στο πλήθος των ερωτηματικών βύθισε εκατοντάδες οικογένειες το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα, χθές οταν αεροσκάφος της "Σουίς αιρ" κατέπεσε και συνετρίβη στον παγωμένο Ατλαντικό, στα ανοικτά των ανατολικών ακτών του Καναδά, στοιχίζοντας τη ζωή 229 επιβαινόνταν ανάμεσά τους και 8 Ελληνες".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "πέρασαν 18 ώρες απο την αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο, για να επιβεβαιωθεί οτι στο μοιραίο MD-11 της Swissair επέβαιναν και οκτώ Ελληνες. Η εταιρία, επικαλούμενη διεθνείς κανονισμούς, ενημέρωσε για την ταυτότητά τους μόνο τους οικείους των θυμάτων, που πολιορκούσαν με αγωνία και οδύνη τα γραφεία της. Το αεροσκάφος συνετρίβη στον Ατλαντικό, στα ανοιχτά της Νέας Σκωτίας, καταδικάζοντας σε οικτρό θάνατο τους 215 επιβάτες και το 14μελές πλήρωμά του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία της τελευταίας δεκαετίας εκτυλίχθηκε πάνω απο τον Ατλαντικό που έγινε ο υγρός τάφος για 229 άτομα. Μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και οκτώ Ελληνες. Το αεροσκάφος της "Swissair" απογειώθηκε απο τη Νέα Υόρκη με προορισμό τη Γενεύη όταν ξαφνικά πάνω απο τον καναδά το πιλοτήριό του γέμισε καπνούς ενώ λέγεται οτι ακούστηκε και μια έκρηξη".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "μονοπώλησε όπως αναμενόταν άλλωστε την επικαιρότητα το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 229 ανθρώπων, αποτελώντας αντικειμενικά μια απο τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες των τελευταίων χρόνων. Και βεβαίως, στην περίπτωση αυτή και ο αριθμός των νεκρών, αλλά και η παρουσία συμπατριωτών μας στη λίστα των επιβατών, δικαιολογούν την έκταση της δημοσιότητας, που όμως προσδιορίζεται αποφασιστικά και απο το γεγνός οτι το ατύχημα ήταν αεροπορικό".

    [4] Διαμάχη στη ΝΔ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "με μια παροιμία στα χείλη έζησε τη χθεσινή ημέρα η Ρηγίλλης. "Μας φτύνουν κι εμείς λέμε οτι.. βρέχει" ψιθύριζαν τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές της ΝΔ μετά τα.. "πρωτοβρόχια του Σεπτέμβρη" απο τη μεριά του Μητσοτάκη. Για να λέμε και του.. "Ψηλού" το δίκιο δεν ήταν και λίγο αυτό που είπε ο (κατά... Μαλβίνα) "δυσοίωνος". Οτι δηλαδή ο Κωστάκης δεν κάνει για πρωθυπουργός και πως μέσα στη Βουλή κανένας δεν φτουράει. Εδώ, τσαντίστηκε ακόμα και η κόρη του, που τη συμπεριέλαβε στην "300άδα των άχρηστων"..

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "παρέμβαση του κ. Κ. Μητσοτάκη και ιεδικά τα όσα είπε για τον Α. Παπανδρέου, αλλά και οι έμμεσες πλήν όμως σαφείς αιχμές που εξαπέλυσε εναντίον του προέδρου της Ν. Δ. κ. Κ. Καραμανλή συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, βουλευτές της οποίας με πρώτο τον κ. Μ. Εβερτ- πήραν αποστάσεις απο τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "ο Μ. Εβερτ συνέχισε χθές να αναλαμβάνει... πρωτοβουλίες που όπς ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί, θα έπρεπε να αναλάβει ο πρόεδρος του κόμματος. Με δηλώσεις του επετέθη κατά του Κ. Μητσοτάκη (για τους ύμνους στον Ανδρέα ) και της Ντόρας Μπακογιάννη, που προηγουμένως -μια μέρα μετά τις δηλώσεις του πατέρα της - είχε ασκήσει έντονη κριτική στην επικοινωνική τακτική της ΝΔ και είχε ζητήσει να επιστρέψουν τώρα οι διαγραφέντες. Στη ΝΔ έχουν βγεί ξανά τα μαχαίρια και η εικόνα του κόμματος παρουσιάζεται τραυματισμένη σε μια περίοδο μαλιστα που η κυβέρνηση δεν "στηρίζεται καλά στα πόδια της".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "με την τυπικήν αλλά και πολυσήμαντον απάντησιν "ουδέν σχόλιον" αντέδρασε χθές είς τας δηλώσεις Μητσοτάκη η Νέα Δημοκρατία. Η οποία εκτιμά οτι η περί το νέον αυτό θέμα εσωκομματική τριβή θα μπορούσε να προβληθή προς αποπροσανατολισμόν της κοινής γνώμης που επικεντρώνεται τώρα είς την οικονομίαν και την επ'ευκαιρία της Διθενούς Εκθέσεως αντιπαράθεσιν μεταξύ των κκ Σημίτη και Καραμανλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "σάλπισμα ενότητας προς όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ χωρίς να εξαιρεί ούτε τον κ. Αντ. Σαμαρά απηύθυνε χθές η πρώην υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουγός χαρακτηρίζει ουσιαστικά λάθος τη διαγραφή τους απο το κόμμα και ζητά απο τον κ. Καρμαανλή την άρση της απόφασης που τοςυ έθεσε εκτός κομματικής γραμμής".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό ετοιμάζεται να αναλάβει η Ουάσιγκτον αμέσως μετά τις εκλογές του προσεχούν Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Τη σχετική υπόσχεση έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Αμεριακνός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον σε κορυφαίος παράγοντες της ομογένειας με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα στο λευκό Οίκο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι ο κ. Κλίντον απέφυγε να υπεισέλθει στην ουσία της νέας πρωτοβουλάις περιορισθείς απλώς να διαβεβαιώσει οτι το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν έχει εξαντληθεί, αλλά παραμένει αμείωτο και θα επιδειχθεί εμπράκτως".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν απέρριψε χθές στην ουσία την πρόταση του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς περί δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο, δηλώνοντας κατά τρόπο κατηορηματικό οτι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καθορίσει πως η μορφή λύσεως του Κυπριακού είναι διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία και οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσεως πρέπει να γίνονται στο επίπεδο των δύο κοινοτήτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "χαστούκι απο τις ΗΠΑ στον Ντενκτάς. Αντίθετος με την πρόταση του ηγέτη του ψευδοκράτους για συνομοσπονδία στην Κύπρο, εμφανίστηκε ο εκπρποσωπςο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος δήλωσε οτι "οι ΗΠΑ συνεχίζουν αν υποστηρίζουν το στόχο να δημιουργηθεί στην Κύπρο μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "δυσφορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επειδή δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο Ντενκτάς ενώ θα ήθελε "μέσα απο ήρεμες διπλωματικές διόδους, μια λύση του Κυπριακού" όπως ανακοίνωσε χθές. Η αμερικανική διαμεσολάβηση, όμως κατέστη αναξιόπιστη, διότι γέρνει προς την τουρκική πλευρά με την έμμεση υιοθέτηση της απαράδεκτης πρότασης Ντενκτάς, που δεν προσφέρεται καν για συζήτηση, γι αυτό και απορρίπτεται απο την Ελλάδα και την Κύπρο".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "φρένο στις εξωφρενικές αξιώσεις της Αγκυρας και του Ντενκτάς έθεσε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απορρίπτοντας σαφώς την πρόταση-πρόκληση για συνομοσπονδία στην Κύπρο".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εξελίξεις στα Διεθνή Χρηματιστήρια, η επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο και η έκδοση των αποταμιευτικών ομολόγων του Δημοσίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σημαντική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής - Παρουσίασε άνοδο 6,4% τον Ιούνιο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σενάρια για το χειρότερο στη χθεσινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προσδεθείτε... Αναταράξεις σε όλα τα Διεθνή Χρηματιστήρια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εμπιστοσύνη των επενδυτών στους πολυετείς τίτλους - Αποφύγετε τους βραχυπρόθεσμους τίτλους, συστήνει η Merrill Lynch".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμφωνία για σκληρά μέτρα από κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ - Ξανασχεδιάζεται η πολιτική ομολόγων λόγω της κρίσης".

    [7] Διεθνή Χρηματιστήρια - Αναταραχή

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Η επενδυτική εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές δέχθηκε χθες ισχυρό πλήγμα με την νέα βαθύτατη πτώση του ρωσικού νομίσματος και την εμφάνιση της Λατινικής Αμερικής ως νέας εστίας χρηματοοικονομικής αναταραχής. Οι μετοχές στην Ευρώπη τερμάτισαν παντού με μεγάλες απώλειες, υπό την επίδραση και της προχθεσινής πτώσης στην Ν. Υόρκη καθώς και της χθεσινής αρνητικής πορείας του Dow Jones ο οποίος έκλεισε στις 7.682,22 μονάδες χάνοντας 1,29%".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 4 September 1998 - 8:39:46 UTC