Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-11-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/11/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εισοδηματική πολιτική
  • [3] Πολυτεχνείο
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ελληνική Οικονομία - Εκθεση ΟΟΣΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η 25η επέτειος του Πολυτεχνείου, η εισοδηματική πολιτική, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 250% πάνω τα τηλέφωνα με το τέχνασμα αλλαγής του τρόπου χρέωσης. Αλλον ένα "μη φόρο" ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αβγά και νεράντζια κατά Σημίτη. Πολυτεχνείο'98 με ομπρέλες προφύλαξαν τον πρωθυπουργό. Με το σύνθημα "κάτω η χούντα των εκσυγχρονιστών" υποδέχθηκαν και τους υπουργούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στήνει κρίση στην Κύπρο με τους S-300 η κρυφή υπερκυβέρνηση. "Non paper" για την Ελλάδα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Στα χέρια του πρωθυπουργού η διαμάχη Γιάννας-Κατερίνας. Παρασκήνιο με οικονομικές και άλλες διαπλοκές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παγίδα τα τεκμήρια... πλούτου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μέχρι 30% επάνω οι φόροι.

    Η ΑΥΓΗ: Πολιτική λύση στο Κουρδικό προβάλλει ως μοναδικό δρόμο ο ηγέτης του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν. Εξοργισμένη η Αγκυρα απο τη στάση των ιταλικών πολιτικών δυνάμεων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρώει Εβερτ-Μητσοτάκη ο Καραμανλής. Τους σπρώχνει εκτός Νέας Δημοκρατίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξένοι στο Πολυτεχνείο. Οργή κατά Σημίτη-Αρσένη. Εντονότατες αποδοκιμασίες απο τη νεολαία και βροχή αυγών απο θερμόαιμους.

    ΕΘΝΟΣ: 5.157 ευκαιρίες για πρόσληψη στο Δημόσιο. Οι προκηρύξεις που "τρέχουν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νταραβέρι" να... δις με παράνομα στοιχήματα. Τεράστιες απώλειες εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. Ο κρυφός τζόγος "σβήνει" τον ΟΠΑΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πετσοκόβουν τις συντάξεις. Πόσο μειώνονται οι συντάξεις ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ. Αυξήσεις μόνο με διπλάσιες εισφορές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες θέσεις για μόνιμους-εποχικούς. Ποιοί διορίζονται με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 1973-1998: Η εξέγερση και η επέτειος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Καταργώ και συγχωνεύω σχολές των ΑΕΙ. Συνέντευξη Γ. Αρσένη (β'μέρος): όλες οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια.

    ΕΣΤΙΑ: Τα λάθη μιας 25ετίας. Πως εκφυλίσθηκε το "Πολυτεχνείο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε ήρεμα νερά εισέρχονται τώρα οι αγορές. Ανοδικές τάσεις διεθνώς και στο ΧΑΑ ωστόσο οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ενας στους δύο επιμένει να φοροδιαφεύγει. Ελεγχοι ΣΔΟΕ: 46 χιλιάδες φορολογικές παραβάσεις σε 2.700 επιχειρήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: 10-15% πάνω οι φόροι για εμπόρους, επαγγελματίες. Με δύο αποφάσεις αυξάνονται τα κριτήρια.

    ΝΙΚΗ: 25 χρόνια μετά, τι; Τότε: "Εξω απο το ΝΑΤΟ", Τώρα: "Μέσα στην ΟΝΕ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι στην πορεία απο το Πολυτεχνείο στην Αμερικανική πρεσβεία. Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ουρές για ΙΧ στις αντιπροσωπείες. Πως κινήθηκε η αγορά στη Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πολυτεχνείο... on air.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η μηνιγγίτιδα έφερε τρόμο στον Εύοσμο μετά το θάνατο του 8χρονου μαθητή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βαθιά νυχτωμένοι Σημίτης και κυβέρνηση. Σκληρή γλώσσα απο τον Κ. Καραμανλή.

    [2] Εισοδηματική πολιτική

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "απο 10% μέχρι 15% θα είναι αυξημένος ο φόρος ειδοσήματος που θα πληρώσουν έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα φετινά τους εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών με δύο αποφάσεις αυξάνει την εμπορική αμοιβή καθώς επίσης και την επαγγελματική αμοιβή για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες. Απο τις αυξήσεις αυτές μαζί με την αναπροσαρμογή στη μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης θα προκύψει η αύξηση του ελαχίστου φορολογητέου ειδοσήματος και του φόρου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε με εγκύκλιό του την αύξηση της φορολογίας μικρομεσαίων και ελελύθερων επαγελματιών, λόγω των αυξήσεων στα αντικειμενικά κριτήρια. Η επιβάρυνση προέρχεται απο την αύξηση κατά 4% της εμπορικής αμοιβής. Αναμένεται αύξηση στο ύψος του 8% του συντελεστή μισθωτικής αξίας της επαγελματικής εγκατάστασης. Η αλλαγή θα προκαλέσει άνοδο των ελάχιστων ορίων καθρών εισοδημάτων που θα υποχρεωθούν να δηλώσεουν οι φορολογούμενοι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "αναπροσαρμογή της επαγγελματικής και εμπορικής αμοιβής αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται στα ύψη η φορολογική επιβάρυνση όσων φορολογούνται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια. Ετσι, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 1998, ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες θα κκληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους απο 10% έως και 30%".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "αυξημένους φόρους απο 10% εως και 30% θα κληθούν να πληρώσουν το 1999 οι 1 εκατομμύριο έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάσσονται στο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων. Το υπουργέιο Οικονομικών αύξησε την εμπορική και επαγγελματική αμοιβή που καθορίζουν μαζί με τη μισθωτική αξία το ελάχιστο ειδόσημα που οι επαγγελματικές αυτές ομάδες θα δηλώσουν στην Εφορία".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "οι αυξήσεις στην εμπορική και την επαγγελματική αμοιβή που ανακοίνωσε χθές η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξσηη του συντελεστή μισθωτικής αξίας και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα προκαλέσουν "σόκ" και το επόμενο έτος".

    [3] Πολυτεχνείο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "εντονότατη ανησυχία διακατέχει τηνκυβέρνηση, τη ΕΛΑΣ και τη σύγκλητο του ΕΜΠ για το τι μέλλει γενέσθαι στη σημερινή (3μμ) πορεία για την 25η επέτειο απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου εξαιτίας του ιδιαιτέρως φορτισμένου κλίματος που επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "είκοσι πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη εξέγερση της νεολαίας, τα ιδανικά του Πολυτεχνείου εξακολουθούν να αμαυρώνονται απο πράξεις βίας, με πρωταγωνιστές τους συνήθεις γνωστούς -αγνώστους. Κατά τα άλλα, όλοι σέβονται τις αξίες του Πολυτεχνείου και, κυρίως, ο Κώστας Καραμανλής που... τιμά την επέτειο, επαναπροβάλλονται το αίτημα για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "ένα τέταρτο αιώνος επέρασε απο την ταραχώδη νύκτα της 17ης Νοεμβρίου 1973 όταν μια φοιτητική -αρχικώς - εξέγερσις εξελίχθηκε σε κατάληψη του ΠΟλυτεχνείου με κύριο αίτημα την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Ενα τέταρτο αιώνος γεμάτο λάθη που μοιραίως ωδήγησαν και στον χθεσινό απαράδεκτο προπηλακισμό του πρωθυπουργού".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "με ένα νέο μέτωπο για την παιδεία ενάντια στη συντηρητική λογική της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" συμπίπτει φέτος ο εορτασμός των 25 χρόνων απο την εξέγερση του νοέμβρη. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, τα μηνύματα ανίστασης και αμφισβήτησης, συνεχίζουν να εμπνέουν τη νέα γενιά που είναι ξανά στους δρόμους με νέα συνθήματα, νέες διεκκικήσεις, νέες αναζητήσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεάι το απόγευμα και συγκεντρώσεις και πορείας σε όλη τη χώρα, ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσιε ςγια την 25η επέτειο απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ελληνικός λαός αναμένεται να δώσει και φέτος ένα ιδιαίτερα βροντερό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις οτι ο Νοέμβρης εξακολουθεί να εμπνέει την αντίσταση και τους αγώνες για: "Ψωμί-παιδεία-ελευθερία- εθνική ανεξαρτησία - έξω οι Αμερικάνοι -έξω το ΝΑΤΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "υπο την σκιά των χθεσινών επεισοδίων, όπου ομάδες αναρχικών έριξαν αβγά, νεράντζια και κέρματα κατά του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Παιδείας γ. Αρσένη, κατά την προσέλευσή τους στο Πολυτεχνείο, πραγματοποιείται σήμερα στις 5.30 το απόγευμα, η καθιερωμένη πορεία για την 25η επέτειο απο την εξέγερση των φοιτητών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "ήταν μια εξέγεση κατά της δικτατορικής καταπιεστικής εξουσίας το Πολυτεχνείο, με παλλαϊκή συμμετοχή και πρωτοπόρο τη νεολαία της εποχής. Και αντιμετωπίστηκε με τα τάνκς απο τη χούντα. Αυτήν την εξέγερση τιμούμε και σήμερα, υπο καθεστώς δημοκρατίας, όπου καθένας δικαιούται να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς τον φόβο των τάνκς. Αυτή είναι μια σημαντική και ουσιαστική διαφορά, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημείανι πως η δημοκρατίας μας είναι άψογη και έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα της εξέγερσης για "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία", που παραμένουν επίκαιρα, με τη σημερινή οπτική και τις σημερινές ανάγκες".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "η χτεσινή μέρα στο Πολυτεχνείο θα μπορούσε να είναι μια μέρα όπως όλες οι προηγούμενες. Τα λιγοστά λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων στο Πολυτεχνείο, τα μεγάφωνα και τα τραπεζάκια με τα βιβλία, τις κασέτες και τις αφίσες θυμίζουν και τη φετινή επέτειο. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την εξέγερση και ο κόσμος φαίνεται να στέκεται σε απόσταση απο τις εορταστικές εκδηλώσεις".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ύστατη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει σε διεθνές επίπεδο οι συνεχείς αποκαλύψεις για το ρόλο και τη δράση των συλληφθέντων απο τις κυπριακές Αρχές Ισραηλινών κατασκόπων που λειτουργούσαν για λογαριασμό της Αγκυρας, κατέβαλε χθές η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι"ούτε λίγοι ούτε πολλοί, είκοσι(!) πράκτορες της Μοσάντ συμμετείχαν στην γνωστή υπόθεση κατασκοπείας είς βάρος της Κυπριακής Εθνοφρουράς και την απόπειρα συλλογής στοιχείων για τους S-300Οι δύο που συνελήφθησαν αποτελούσαν την κορυφή του παγόβουνου και για την απελευθέρωσή τους ο ίδιος ο Υπαρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών του Ισραήλ μετέβη στη Λευκωσία. Στην Αθήνα αο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των διαβουλεύσεων του Ν. Μπέρνς στην ΕΥΠ-μέρος των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσε την υπόθεση των δύο κατασκόπων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "η "μυστική υπερκυβέρνηση" (αφού όλες οι συνεδριάσεις της είναι απόρρητες), σύμφωνα με "non paper" απο την τελευταία της συνεδρίαση, αποφάσισε να "στήσει πολεμική κρίση" στην Κύπρο με αφορμή την εγκατάσταση (ή μη) των ρωσικών πυραύλων S-300. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει οτι έγιναν συζητήσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά δηλώνει οτι "σημασία έχει η πολιτική και τα μέτρα που εφαρμόζονται".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "με τις συνδυασμένες ασκήσεις "Αποφασιστικότητα " και Ταύρος" η τουρκία κυκλώνει κυριολεκτικά την Κύπρο και την αποκόπτει απο την Ελλάδα. Ηδη άρχισαν επιχειρήσεις στην περιοχή της Μεγαλονήσου τουρκικά πολεμικά πλοία και μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών. Κύρια επιδίωξη της Αγκυρας είναι να πληγεί η αξιοπιστία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "αμέσως μετά το ραντεβού με τον Κώστα Σημίτη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του για το θέμα των πυραύλων S-300 ο Γλαύκος Κληρίδης. Το κλίμα όμως φορτίζεται επικίνδυνα με τα τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια, την υπόθεση κατασκοπείας και, τώρα, τη σύλληψη Οτσαλάν στη Ρώμη".

    [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "έγκαιρη επέμβαση στον κύκλο τνω καταλήψεων, που άρχισε να διαγράφεται απο τη Θεσσαλονίκη, πριν προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσειες κι εγκολπώσει τη συσσωρευμένη κοινωνική ένταση εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο και τις δύο ευάλωτες ομάες που στροβιλίζονται στην τροχιά του εκπαιδευτικού συστήματος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "μέσα στους επόμενους μήνες ο υπουργός Παιδείας προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αυτοτέλεια των ΑΕΙ, όπως ανακοινώνει στο β'μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στην "Ε". Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει οτι σκοπεύει να καταργήσει ή να συγχωνεύσει σχολές των ΑΕΙ που βρίσκονται εκτός των σύγχρονων προτύπων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων, η άνοδος τιμών κατα 3,66% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι χρηματοδοτήσεις από το τρίτο ΚΠΣ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Χ. Πάχτας: "Ούτε μια δραχμή δεν θα χαθεί από το Β'ΚΠΣ - Η Ελλάδα θα απορροφήσει το 84% των δεσμεύσεων εως το τέλος του 1998".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ο,τι πει ο Παπαδήμος - Οι τράπεζες περιμένουν "πράσινο φως" από την Τράπεζα Ελλάδος για μείωση επιτοκίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξεπέρασε τις 9.000 ο Dow Jones - Μεγάλη αύξηση 3,66% σημείωσε η Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μειώνει τα επιτόκια - Αυστηρή νομισματική πολιτική μέχρι το τέλος της χρονιάς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκτοξεύονται τα ομόλογα ανεβαίνει η Σοφοκλέους - Οι επενδυτές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων τίτλων".

    [7] Ελληνική Οικονομία - Εκθεση ΟΟΣΑ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Προόδο στην πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ανάγκη για πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός μέχρι τα μέσα του 2000, προτείνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα. Για το 1999 "βλέπει" πληθωρισμό 3,1% ενώ την ίδια χρονιά ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 3,2%".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 17 November 1998 - 9:10:29 UTC