Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελπίδες ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία
  • [3] Μολυσμένα τρόφιμα
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Κρίση στη Γιουγκοσλαβία - Σχέδιο ειρήνης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Γιουγκοσλαβικό και οι ελπίδες για ειρήνη, το σκάνδαλο με τα μολυσμένα τρόφιμα απο Βέλγιο, οι ευρωεκλογές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το περιστέρι της ειρήνης (του Πάμπλο Πικάσο).

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τζάμπα μάγκες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Τέλος στον παράλογο πόλεμο μετά απο συμφωνία με Μιλόσεβιτς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξεπούλημα χωρίς σάλιο. Στήσαμε ΚΩΛΟνία στην Τουρκία. Ο Σημίτης πούλησε το βέτο για το μύθο της ΟΝΕ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Απλώς ανάπαυλα, όχι ειρήνη. Οι εκκρεμότητες και οι λεπτομέρειες, ουσιαστικότερες απο την επιτευχθείσα συμφωνία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ειρήνη. Ο Μιλόσεβιτς δέχθηκε τους όρους των δυτικών. Ανακούφιση σ'όλο τον κόσμο. Σταματούν σε λίγες μέρες οι βομβαρδισμοί.

    Η ΑΥΓΗ: Χωρίς προσχήματα οι βομβαρδισμοί τώρα. Αποδέχτηκε η Σερβία τους όρους των "8".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαζεύουν τον καρκίνο απο τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εφοδος στην αλυσίδα "ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ" κατασχέθηκαν 12 τόνοι απο θανατηφόρα πουλερικά, κρέατα, αβγά και πίτσες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Pax NATOika. Κατεστραμμένη η Γιουγκοσλαβία θα αργήσει να κλείσει τις πληγές της. Ο Μιλόσεβιτς λύγισε-συμφώνησε. Αμφίβολο το μέλλον του.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αόρατη απειλή. Τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίζουν δηλητηριώδη νέφη.

    ΕΘΝΟΣ: Κλίμα ειρήνης. Ενεση κύρους για την Ευρώπη εν όψει εκλογών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στάση πληρωμών στα νοσοκομεία. Υπο κατάρρευση τα νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε μαύρη λίστα βοδινό, χοιρινό, γάλα. Εγκληματική έλλειψη ελέγχων απο την Ελλάδα. Απροστάτευτοι οι καταναλωτές. Μεγαλώνει η αλυσίδα με τα επικίνδυνα βελγικά προϊόντα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 12 όροι άνευ όρων. Ο Μιλόσεβιτς αποδέχθηκε το τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ. Τώρα τι;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ειρήνη... Με σαφή πολιτική νίκη Μιλόσεβιτς. Μετά 72 ημέρες ενός άσκοπου, όπως κρίνεται εκ της τελικής συμφωνίας, πολέμου.

    ΕΣΤΙΑ: Τι επέτυχαν οι βομβαρδισμοί. Ορατοί στόχοι, αδιόρατες συνέπειες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επικράτησε η λογική της ειρήνης μετά 72 ημέρες ενός παράλογου πολέμου. Ωστόσο παραμένει εύθραυστη η επιτευχθείσα συμφωνία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ειρήνη εν αναμονή. Αισιοδοξία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για πολιτική λύση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η μαύρη λίστα μολυσμένων τροφίμων απο το Βέλγιο. Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων.

    ΝΙΚΗ: Επιτέλους ειρήνη. Ο Μιλόσεβιτς αποδέχθηκε τη συμφωνία των "8".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πιστόλι στον κρόταφο των λαών τα σχέδια "ειρήνευσης".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βήματα ειρήνης μετά την αποδοχή των βασικών όρων απο τους Σέρβους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ειρήνη επί θύραις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ζημιές 11,5 δις λόγω πολέμου. Η Πιερία ζητάει εφαρμογή μέτρων, η Θεσσαλονίκη μετά τα βάρη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ειρηνική... υποταγή του πολέμου. Αποδέχθηκε το ειρηνευτικό σχέδιο η σερβική βουλή.

    [2] Ελπίδες ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "το πολυπόθητο μεγάλο βήμα για την ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία έγινε χθές στο Βελιγράδι. Ο Μιλόσεβιτς αποδέχθηκε το κοινό σχέδιο Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ και επέβαλε την επικύρωσή του απο το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχθηκαν με έκδηλη ανακούφιση τον Φινλανδό πρωθυπουργό Μάρτι Αχτισαάρι στην Κολωνία, καθώς είχαν αρχίσει να νιώθουν ισχυρη'την πίεση στο εσωτερικών των χωρών τους".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "απο χθές το μεσημέρι, η διεθνής κοινή γνώμη πανηγυρίζει για την επίτευξη συμφωνίας με την Γιουγκοσλαβία, μετά απο 72 συνεχείς ημέρες βομβαρδισμών. Οι μέν Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανακούφισή τους μόλις ο Φινλανδός πρωθυπουργός ανεκοίνωσε στη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας οτι ο Μιλόσεβιτς απεδέχθη τους όρους των "Οκτώ", η δε αμερικανική ηγεσία επανέλαβε οτι οι βομβαρδισμοί επέτυχαν τον σκοπό τους, αλλά συγχρόνως προειδοποίησε οτι θα συνεχισθούν αν ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος δεν εφαρμόση πλήρως όλους τους όρους".

    Η ΑΥΓΗ θεωρεί οτι συνιστά "σημαντική καμπή στη συνεχιζόμενη τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας η χθεσινή αποδοχή απο το Κοινοβούλιο της Σερβίας των δέκα σημείων- όρων Δύσης και Ρωσίας που παρουσίασαν στο Βελιγράδι οι Μ. Αχτισάαρι και Β. Τσερνομίρντιν. Η αποδοχή απο τον Σλ. Μιλόσεβιτς του τελεσιγράφου-ουσιστικά - που επέδωσαν οι διαπραγματευτές στη γιουγκοσλαβική ηγεσία γεννά ελπίδες για μια πορεία προσέγγισης στο τέλος του ακήρυκτου ΝΑΤΟϊκού πολέμου και ταυτόχρονα αφαιρεί και τα τελευταία προσχήματα απο την Ατλαντική Συμμαχία για τη συνέχιση των ανηλεών βομβαρδισμών".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έδωσε μια ευκαιρία στην ειρήνη αποδεχόμενος το προτεινόμενο απο τη διεθνή κοινότητα σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο. Οι μαραθώνιες συνομιλίες με τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον Μάρτι Αχτισάαρι απέδωσαν καρπούς. Οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές με ευρεία πλειοψηφία και απο το σερβικό κοινοβούλιο, παρά τις αντιθέσεις των εθνικιστών οι οποίοι αποχώρησαν απο την κυβέρνηση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "ένας ακήρυκτος πόλεμος πνέει απο χθές τα λοίσθια μετά απο μια συμφωνία που ήρθε να πιστοποιήσει το άσκοπο της αιματηρής τραγωδίας στη Γιουγκοσλαβία. Η συμφωνία Μιλόσεβιτς -Αχτισάαρι - Τσερνομίρντιν εμπεριέχει όλες τις αρχές που υιοθετούσε η σερβική πλευρά πριν απο την έναρξη των βομβαρδισμών, πλήν μιας που προδίκαζε το Ραμπουγέ και απέρριπτε το Βελιγράδι: την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "με 12 "ναί" και το άλλοθι της σερβικής Βουλής, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνθηκολόγησε στο ΝΑΤΟϊκό τελεσίγραφο, ύστερα απο βάρβαρους βομβαρδισμούς 72 ημερών, που δεν λένε να σταματήσουν. Η πικρία των Σέρβων όμως θα πρέπει να μετριάζεται απο το γεγονός οτι αναγνωρίζονται ρητά η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "με ένεση κύρους ενισχύθηκε η Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών στις 13 Ιουνίου. Καθοριστικές ήταν οι προσπάθειες των δικών της παραγόντων για να ανοίξει ο δρόμος για ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία. Η αποδοχή απο τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς του κοινού σχεδίου Δύσης-Ρωσίας και η καταρχήν θετική ανταπόκριση ΝΑΤΟ και ΗΠΑ καλλιεργούν βάσιμες ελπίδες για σύντομο τερματισμό του πολέμου".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η αποδοχή του κειμένου "ειρήνευσης" 12 σημείων απο το Βελιγράδι προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στην Ευρώπη, ενώ στην Κολωνία εκτυλισσόταν η Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Στη Ρωσία πάλι οι τελευταίες εξελίξεις σχολιάστηκαν αρνητικά απο κόμματα της αντιπολίτευσης, που έσπευσαννα κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ξεπούλημα της διπλωματίας. Αντιθέτως, η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν σαφής αλλά όχι υπεροπτικά απαιτητική".

    [3] Μολυσμένα τρόφιμα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "εφιαλτικές, για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, διαστάσεις παίρνει η υπόθεση των μολυσμένων με την καρκινογόνο διοξίνη κοτόπουλων. Αργά το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη "δέσμευση" βοοειδών και χοιρινών βελγικής προέλευσης στα οποία ήδη έχει εντοπιστεί η επικίνδυνη τοξική ουσία. Διάχυτοι είναι πλέον οι φόβοι οτι η διοξίνη "χτύπησε" πρόβατα, λαγούς, ακόμη και ψάρια. Η "μαύρη λίστα" περιλαμβάνει περίπου 800 κατηγορίες προϊόντων"

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "τα κοτόπουλα απο το Βέλγιο ήταν μόνον η αρχή στον χορό των μολύνσεων που άνοιξε. Τώρα έχουν προστεθεί τα χοιρινά και τα βοοειδή. Και δεν πρέπει να επισκιασθεί η ύπαρξη σαλμονέλας στα κοτόπουλα γαλλικής προέλευσης. Οι καταλανωτές όλης της Ευρώπης έχουν πανικοβληθεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "η αλυσίδα του τρόμου με τα βελγικά προϊόντα που έχουν μολυνθεί με διοξίνη μεγαλώνει με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Μετά τα κοτόπουλα και τα αβγά, στον κατάλογο των επικίνδυνων προϊόντων προστέθηκαν το χοιρινό και το βοδινό κρέας, όπως και το αγελαδινό γάλα, ενώ οι έλεγχοι στην Ελλάδα ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση και στερούνται αποτελεσματικότητας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "τρόμο προκαλεί στην κοινή γνώμη της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, το διατροφικό ντόμινο των μολυσμένων προϊόντων απο διοξίνες που έχουν εισαχθεί, προωθηθεί και καταναλωθεί απο την αγορά, αφού πλέον, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες οτι έχουν μολυνθεί και τα βοοειδή".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "μορφή χιονοστιβάδας παίρνει το σκάνδαλο με τα μολυσμένα πουλερικά του Βελγίου και ήδη στην ελληνική και ξένη αγορά έχει σχηματισθεί μαύρη λίστα με τα ύποπτα βελγικά τρόφιμα. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε οτι απαγορεύεται η διάθεση χοιρινού- μοσχαρίσιου κρέατος απο το Βέλγιο με ημερομηνία παραγωγής μετά τα μέσα Ιανουαρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός της καρκινογόνου ουσίας διοξίνης γύρω απο την ελληνική αγορά και τους καταναλωτές. Στον κύκλο της επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία τροφικής αλυσίδας που δημιουργήθηκε απο μολυσμένα κοτόπουλα και αβγά Βελγίου, προστίθενται το χοιρινό και ίσως το βοδινό κρέας βελγικής και όχι μόνο προέλευσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "πέραν των αυστηρών μέτρων που έλαβε η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ για την προστασία του καταναλωτικού κοινού απο τα μολυσμένα πουλερικά παραγωγής Βελγίου στα οποία ανιχνεύθηκαν διοξίνες και ψήφισαν όλες οι χώρες μέλη, εκτός της Ισπανίας και του Βελγίου, το υπουργείο Γεωργίας προέβη στη λήψη και πρόσθετων μέτρων".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "διαστάσεις επιδημία πανευρωπαϊκών διαστάσεων παίρνει η μόλυνση των ζωϊκών προϊόντων του Βελγίου. Η ΕΕ ανακοίνωσε οτι θα απαιτήσει την καταστροφή όλων των ζώων και των κρεάτων που προέρχονται απο τα περίπου 1.000 βελγικά ορνιθοτροφεία χοιροστάσια και βουστάσια που χρησιμοποίησαν μολυσμένες ζωοτροφές, ενώ υπάρχουν φόβοι οτι ακόμη και σε ιχθυοτροφές διαπιστώθηκαν υψηλά επίπεδα διοξινών".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "η Τουρκία κατάφερε και πάλι να θέσει εαυτόν στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Και να γίνει ένα απο τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της Κολωνίας. Και η Ελλάδα έμεινε άλλη μια φορά ανίκανη να αποδείξει τα εντελώς προφανή στοιχεία δημοκρατικών θεμάτων που δεν καλύπτει η Τουρκία (ανθρώπινα δικαιώματα, Κουρδικό, Κύπρος) καθώς οι εταίροι της πατρίδας μας στην ΕΕ είχαν στρέψει το βλέμμα τους στα "ανταλλάγματα" που πρέπει να λάβει η Τουρκάι απο την προσφορά της στο ΝΑΤΟ στον πόλεμο του Κόσοβο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "ένταση προωθεί το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο μετά την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας εκτόξευσαν νέες απειλές και κραυγές για "διμερή διαπραγμάτευση" κι όχι προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Αθήνα τονίζει οτι η Τουρκία εκτίθεται ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, ενώ η ηγεσία τους ελληνικού Πενταγώνου μελετά τις πληροφορίες που διαρρέει το ΝΑΤΟ για τη σύσταση της KFOR. "

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "νέες διεκδικήσεις νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, "που το καθεστώς της κυριαρχίας τους δεν προσδιορίζεται απο τις συνθήκες" προβάλει το Γενικό Επιτελείο Στρατουο της Τουρκίας ισχυριζόμενο οτι αποτελούν "οθωμανική κληρονομιά" ενώ ο υπουργός Αμυνας της χώρας κατηγορεί την Αθήνα οτι "επινοεί προβλήματα στο Αιγαίο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "το παιχνίδι της Τουρκίας έπαιξαν για μια ακόμη φορά Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και κάποιοι ακόμη Ευρωπαίοι εταίροι, αξιώνοντας την άνευ όρων αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων και του χαρακτηρισμού της ως υποψηφίου προς ένταξιν μέλους στην ΕΕ κατά παραάβασιν των προϋποθέσεων που έχει θέσει το Συμβούλιο Κορυφής του Λουξεμβούργου, και "ανταμείβοντας" με αυτό τον τρόπο τον κ. Σημίτη και για την υπογραφή του στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας και για τις "διευκολύνσεις" που παρείχε στο ΝΑΤΟ".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η αποδοχή από το Βελιγράδι του ειρηνευτικού σχεδίου, οι προσδοκίες των αγορών απο τον τερματισμό των βομβαρδισμών, η πτωτική πορεία του πληθωρισμού τον Μαϊο, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Ανακούφιση στην Ευρώπη παρά τις σημαντικές εκκρεμότητες. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Ο κύβος ερρίφθη! - Επιστρέφει η ειρήνη. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Εξόρμηση του Δημοσίου για τη συγκέντρωση 240 δισ. - Θα προπωληθούν μετοχές της Εθνικής και ομολογίες. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Σρέντερ: Η ειρήνη χειροπιαστή τώρα - Δήλωση στους 15 με εγκώμια για τη Ρωσία. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Επιτέλους ειρήνη! Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. ''

    [6] Κρίση στη Γιουγκοσλαβία - Σχέδιο ειρήνης

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: ``Το αποφασιστικό βήμα για ειρήνευση έγινε χθες. Οι δύο μεσολαβητές Μ. Αχτισαάρι και Β. Τσερνομίρντιν εξασφάλισαν την αποδοχή όλων των όρων του G8 από τον Σλ. Μιλόσεβιτς και τη σερβική βουλή. Οι 15 αρχηγοί των χωρών της ΕΕ, στην Κολωνία, δέχθηκαν με ανακούφιση τα νέα. Οι αγορές πανηγυρίζουν. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 4 June 1999 - 9:14:31 UTC