Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εισαγγελική έρευνα στο Χρηματιστήριο
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Εξυγίανση Ολυμπιακής
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ολυμπιακή Αεροπορία - Στους Βρετανούς το μάνατζμεντ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εξυγίανση της Ολυμπιακής, το Κυπριακό, η εισαγγελική έρευνα στο Χρηματιστήριο και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4 στους 10 μαθητές ανεξεταστέοι. Αποτυχία των διδασκόντων-"Μεταρρύθμιση".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Λούλα και ο... Μητροπολίτης. Μηνυτήρια αναφορά στην Ιερά Σύνοδο με βαρύτατες καταγγελίες. Αποκαλύψεις για ηθικά και οικονομικά σκάνδαλα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πεπονής: κατηγορώ τον Σημίτη για τις διοξίνες. Εκοψε τον έλεγχο στα τρόφιμα και άφησε τους Ελληνες απροστάτευτους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Βατερλώ η Β'Λυκείου. 35.000 ανεξεταστέοι. Πειραματόζωα της μεταρρύθμισης οι μαθητές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι ζημιές των κρατικών ΔΕΚΟ. Πρωταθλητής στα ελλείμματα ο ΟΣΕ.

    Η ΑΥΓΗ: Περιμένουν να καούν μισό εκατομμύριο στρέμματα. Ανοχύρωτη η δασική Ελλάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κάτω τα χέρια απο το Χρηματιστήριο. Σε κατάρρευση της οικονομίας και της κυβέρνησης θα οδηγήσει η ποινικοποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ιδού οι "μετοχές-φούσκες". Ενας κατάλογος με 18+4 εταιρίες και περίεργες τιμές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αλβανοί μαφιόζοι εκτέλεσαν δικηγόρο. Διαλύεται η Δημόσια Τάξη επί των ημερών Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: 472 ευκαιρίες για διακοπές στη μισή τιμή. Πρόγραμμα του ΕΟΤ για όλους τους Ελληνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας έβγαλε αθώους με... περιοριστικούς όρους. Ο "δικαστής" Νικ. Μπέρνς για την τρομοκρατία. Εντολή: συνεργασθείτε με την Αγκυρα κατά των Κούρδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ομαδικές παραιτήσεις στο Στράτευμα. Εξαφανίζονται οι υπάλληλοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρόμος απο τους Αλβανούς. Πάγωσε η Ελλάδα απο τη δολοφονία του δικηγόρου στο Αιτωλικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τζογάρουν και με τον εισαγγελέα. Αγρια σπέκουλα στη Σοφοκλέους με φούσκες και μή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μάνατζερ χωρίς εξουσίες στην Ολυμπιακή. Εξαιρετικά αμφίβολη η επιτυχία του νέου πειράματος στον εθνικό αερομεταφορέα.

    ΕΣΤΙΑ: Μόνον κίνητρα σώζουν τα δάση. Αναγκαία και εδώ η προσφυγή σε ιδιώτες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέγας φόβος απο το έγκλημα. Ενώ η κυβέρνηση ολιγωρεί, οι πολίτες απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανέτοιμες οι τράπεζες για το Ευρώ. Ερευνα της ΟΤΟΕ και του πανεπιστημίου Πειραιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγγλος ασθενής... έγινε τώρα η Ολυμπιακή. Με "νοσήλια" 3 δις για 30 μήνες.

    ΝΙΚΗ: Αγγλοι στην "Ολυμπιακή". Η "BRITISH AIRWAYS" αναλαμβάνει το μάνατζμεντ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο "σφυρί" Ολυμπιακή, Σκαραμαγκάς, ΕΤΒΑ, ΑΤΕ. Εντείνεται η κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με αγγλικά φτερά. Θυγατρική της BRITISH AIRWAYS αναλαμβάνει την εξυγίανση της ΟΑ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ακριβότερο το νερό. ΕΥΑΘ: Στα δύο, κατά το πρότυπο της ΔΕΘ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χάνει 35 δις η Β. Ελλάδα; Σωτήρης Κούβελας: τα κονδύλια στην Αττική, αντί της Εγνατίας οδού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παραδόθηκε άνευ όρων η Ολυμπιακή. Με αδιαφανείς διαδικασίες στην Μπρίτις Αϊρ Γουέϊς.

    [2] Εισαγγελική έρευνα στο Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "τα διάφορα "λόμπι", δραστηριοποιούνται εντός και πέριξ του Χρηματιστηρίου, κάνουν τα δικά τους παιχνίδια, με αποτέλεσμα ορισμένες μετοχές να ανεβοκατεβαίνουν σαν....ασανσέρ. Μέσα στο κλίμα αυτό, η ΕΣΑΚ της ΑΤΕ καταγγέλλει οτι συνδικαλιστικά και υπηρεσιακά στελέχη τζογάριζαν χρήματα καταθετών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "σε ολοένα και πιο χαμηλά επίπεδα τιμών "διολισθαίνει" η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας κάποια ισχυρή βάση ισορροπίας και στήριξης. Την ίδια ώρα, το επενδυτικό κοινό εμφανίζεται να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό, καθώς τα αλληοδιαδοχικά γεγονότα των τελευταίων τεσσάρων - πέντε εβδομάδων έχουν φρενάρει την αγοραστική έκρηξη και έχουν αποδυναμώσει αισθητά τις διαθέσεις για νέες τοποθετήσεις στη Σοφοκλέους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι " τις μετοχές που βρίσκονται υπο επιτήρηση απο τις χρηματιστηριακές αρχές και αυτές που παρουσιάζουν "περίεργες" αυξομειώσεις τιμών θα εξετάσει ο εισαγγελέας κ. Δ. Ασπρογέρακας, ο οποίος έλαβε χθές οδηγίες απο τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας κ. Γ. Κολιοκώστα. Με τις κατευθύνσεις που εδόθησαν συγκεκριμενοποιείται το αντικείμενο της ερεύνης, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου συνεχίζουν τις έρευνες".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "η μεθοδευμένη προσπάθεια ορισμένων γνωστών οικονομικών κύκλων να ρίξουν το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου παγιδεύοντας τη δικαιοσύνη σε μια έρευνα που οδηγεί στην ποινικοποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας και στη μαζική έξοδο αποτη χώρα μας των ξένων κεφαλαίων προκαλεί επικίνδυνους κλυδωνισμούς στο σύνολο της Οικονομίας, ενώ σοβαρότατες θα είναι και οι παρενέργειες σε πολιτικό επίπεδο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "σε τροχιά διόρθωσης εξακολουθεί να κινείται η χρηματιστηριακή αγορά με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χθές κάτω απο τις 3.900 μονάδες. Αρνητική επίδραση στη Σοφοκλέους έχει και η εισαγγελική παρέμβαση, που έχει ωθήσει τις τελευταίες ημέρες πολλούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις κυρίως σε μετοχές της περιφέρειας".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "το ένα τέταρτο των μαθητών της περσινής Α' Λυκείου δε φοίτησε στη Β'τάξη, ενώ φέτος αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός, καταγγέλλουν βουλευτές του ΚΚΕ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, υπογραμμίζοντας πως ο Ν. 2525/97 εξυπηρετεί τη σταδιακή αποψίλωση του μαθητικού πληθυσμού απο το Λύκειο και θέτοντας το γενικότερο και κρίσιμο πρόβλημα του επιλεκτικού και ταξικού χαρακτήρα του σημερινού Ενιαίου Λυκείου, καθώς επίσης και τον υποβιβασμό του δημόσιου σχολείου, έναντι της ιδιωτικής "πρωτοβουλίας".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "η περίφημη δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι μόνο για λίγους, όπως αποδεικνύεται απο τον πρώτο κιόλα χρόνο εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αν τα στοιχεία που δημοσίευσε η "Α" για το ποσοστό αποτυχίας των εξετάσεων της Α' Λυκείου προκάλεσαν αίσθηση τα αποτελέσματα των πρώτων νέου τύπου εξετάσεων στη Β'Λυκείου θα ξεσηκώσουν μεγάλο θόρυβο. Ηδη, σύμφωνα με ελεγμένες πληροφορίες μας και ενώ σχεδόν ολοκληρώνεται η δεύτερη βαθμολόγηση των γραπτών σε δύο μαθήματα, ανεπίσημες πηγές εκτιμούν οτι το 40% των μαθητών που έγιναν πειραματόζωα στα μεγαλόπνοα σχέδια του υπουργείου Παιδείας θα πέσει κάτω απο τη βάση και θα προσέλθει για επανεξέταση τον Σεπτέμβριο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά οτι "τέσσερις στους δέκα μαθητές τη Β'Λυκείου αναμένεται να ξανακαθίσουν στα θρανία για εξετάσεις το Σεπτέμβριο. Αυτό προκύπτει απο τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν οτι οι διαγωνιζόμενοι απέτυχαν να "πιάσουν" τη βάση ακόμα και σε μαθήματα που θεωρούνται εύκολα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "τα βατά θέματα συνεχίστηκαν χθές στις εξετάσεις της Β'Λυκείου και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όμως τα σαθρά θεμέλια της μεταρρύθμισης Αρσένη, αρχίζουν ήδη να διαφαίνονται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "η "μεταρρύθμιση" Αρσένη διώχνει τους μαθητές απο το Λύκειο. Εχασαν τη χρονιά τους περίπου 25.000 μαθητές της Α'Λυκείου που έμειναν στην ίδια τάξη, μετά την κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "σε "μαγειρέματα" στο παραπέντε προσνατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, προκειμένου να αναστραφούν τα αρνητικά αποτελέσματα των εξετάσεων στη Β'Λυκείου, αλλά κυρίως στην Α' Λυκείου, όπου παρατηρήθηκαν, βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, αυξημένα ποσοστά αποτυχίας. Το υπουργέιο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει το θεσμό των μετεξεταστέων στην Α'λυκείου, ώστε μια πιθανή αποτυχία να μη σημάνει και το τέλος της μεταρρύθμισης που θα προέλθει απο νέα σφοδρή αντίδραση γονέων και μαθητών που προμηνύεται".

    [4] Εξυγίανση Ολυμπιακής

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "ύστατη ευκαρία για την επιβίωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μετά απο δύο αποτυχημένες προσπάθειες εξυγίανσής της, θεωρείται η ανάληψη του μάνατζμεντ απο τη βρετανική Speedwing, ωστόσο η σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα διάτρητη, "θολή" και με σημαντικά κενά, που ενδεχομένως να αποβούν μοιραία για το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "σε υποκατάστημα της British Airways μετατρέπεται η Ολυμπιακή Αεροπορία με την σύμβαση που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών σχετικώς με τον ξένο σύμβουλο που θα αναλάβη την διαχείρισή της".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "στο τιμόνι της "Ολυμπιακής" θα κάθεται στο εξής η βρετανική αεροπορική εταιρία "British Airways" και η κυβέρνηση ευελπιστεί να αλλάξει τα πράγματα στον εθνικό αερομεταφορέα και να τον φέρει και πάλι στο δρόμο της κερδοφορίας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "εν λευκώ και χωρίς να διατρέχει κανένα επιχειρηματικό ρίσκο ο μάνατζερ, η κυβέρνηση εκχωρεί στους Βρετανούς το μάνατζμενε της Ολυμπιακής, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις των συνδικαλιστών που καταγγέλλουν οτι η όλη κίνηση αποσκοπεί στην περαιτέρω απαξίωση της εταιρίας, ωστε η British Airways να αγοράσει σε μειωμένη τιμή το 20% της "ΟΑ", που σύμφωνα με τη σύμβαση που θα υπογραφεί την άλλη βδομάδα, θα μπορεί να εξαγοράσει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "έπειτα απο αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες εξυγίανσης, η Ολυμπιακή "παραδόθηκε" στην κυριολεξία στη βρετανική British Airways, η οποία μέσω της θυγατρικής της Speeding αναλαμβάνει τη διοίκηση της εταιρίας για 30 μήνες. Τη σχετική συμφωνία, που διακρίνεται απο πλήθος θολών σημείων, παρουσίασε επισήμως χθές ο υπουργός Μεταφορών κ. Τ. Μαντέλης, ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή "τελευταία ευκαιρία" για την Ολυμπιακή".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "σε Αγγλο ασθενή μετετράπη τώρα η Ολυμπιακή Αεροπορία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει την εξυγίανσή της σε Βρετανό μάνατζερ, ο οποίος θα εισπράξει περίπου 3 δις δραχμές για τα προσεχή δυόμισι χρόνια".

    Κατά το ΛΟΓΟ, "τη Βουλή, επέλεξε ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης για την επίσημη ανακοίνωση της εκχώρησης του μάνατζμεντ της Οα στη θυγατρική της British Airways, ο υπουργός τόνισε οτι η μόνη λύση για την ανάπτυξη της ΟΑ είναι η ένταξή της μέσα σε μια στρατηγική συμμαχία".

    [5] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο γενικός γραμματέας των Ην. Εθνών, Κόφι Ανάν, αποδέχθηκε την εισήγηση των επτά βιομηχανικών χωρών και της Ρωσίας για το Κυπριακό και ανακοίνωσε χθές οτι θα καλέσει τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, σε συνάντηση υψηλού επιπέδου, η οποία - σύμφωνα με διπλωματική πηγή- θα πραγματοποιθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα προειδοποιεί οτι η απουσία λύσης, είανι πηγή αστάθειας και έντασης, αφήνοντας πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο του πολέμου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "οι τελευταίες σύνοδοι κορυφής των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών καταδεικνύουν οτι το άτυπο αυτό forum μεταβάλλεται, ήδη, σε παγκόσμιο διευθυντήριο, το οποίο περιθωριοποιεί και - εν πάση περιπτώσει- θέτει υπο τας διαταγάς του και αυτό ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτές, λοιπόν, οι δυνάμεις της αλαζονείας, της αυθαιρεσίας και της διεθνούς παρανομίας βάζουν τώρα χέρι στα ελληνοτουρκικά αρχίζοντας απο το Κυπριακό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "στο νέο παγκόσμιο τοπίο που δημιουργούν οι συντεταγμένες της ισχύος της Υπερδύναμης των ΗΠΑ και της σύγκλισης των βουλήσεων των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου εναπόθεσε τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού ο πρ. Υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος βρίσκεται απο χθές στη Μεγαλόνησο. Ο πρ. Διαχειριστής της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής συνέδεσε ευθέως τη Γιουγκοσλαβική κρίση και τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στα Βαλκάνια με το Κυπριακό πρόβλημα ζητώντας ουσιαστικά ανάλογης ποιότητας επέμβαση στο νησί".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ανάληψη της διοίκησης της ΟΑ από βρετανική εταιρία, οι πιέσεις που δέχεται η χρηματαγορά και η κεφαλαιαγορά, η επικείμενη μετοχοποίηση της ΕΤΒΑ, οι επιπτώσεις της ΟΝΕ στο τραπεζικό τομέα και το κόστος των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δύσκολη πτήση για την επιβίωση - Αναλαμβάνουν οι Βρετανοί την Ολυμπιακή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Τι σημαίνει η πτώση ομολόγων και ευρώ - Ποιές οι συνέπειες για τα χρηματιστήρια. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η αγορά ομολόγων στη διεθνή "πρέσα" - Ανησυχία: Οι ξένοι μειώνουν θέσεις και στην Ελληνική αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι ιδιωτικοποιήσεις πάλι στο προσκήνιο - Δεύτερος κύκλος με ΕΤΒΑ, Ναυπηγεία, ΟΔΙΕ & ΟΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εντονες πιέσεις στις αγορές μετοχών-ομολόγων - Κύμα ρευστοποιήσεων κρατικών χρεογράφων".

    [7] Ολυμπιακή Αεροπορία - Στους Βρετανούς το μάνατζμεντ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Το "τιμόνι" της ΟΑ αναλαβάνει από την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρία Spreedwing (θυγατρική της British Airways). Με την σύμβαση διαχείρισης που πρόκειται να υπογραφεί τίθεται ως κύριος στόχος η εξυγίανση και η ανάπτυξη του εθνικού αερομεταφορέα, ώστε να καταστεί κερδοφόρος και βιώσιμος και τελικά να καταρθώσει να ενταχθεί σε κάποιους από τους υπερεθνικούς ομίλους".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 24 June 1999 - 8:05:11 UTC