Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικός διάλογος
  • [3] Ασφαλιστικό
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ασφαλιστικό και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Δουλειά εως τα 65 μας ετοιμάζει η κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Πάντρευαν πεθαμένους ψυχασθενείς!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μήνυσε Λαμπράκη ο Βαρβιτσιώτης.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Εκτός ΑΕΙ πλέον η Επαρχία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μείωση όλων των συντάξεων.

    Η ΑΥΓΗ: 50.000 μαθητές στη θερινή παραπαιδεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώστε τη μαφία των Δήμων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ξένοι θα λύσουν το ασφαλιστικό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σάμαρανκ: Βάλτε τον Αβραμόπουλο πρόεδρο της Επιτροπής 2004.

    ΕΘΝΟΣ: Κύκλωμα πίσω απο 31 πλαστά γραπτά ψάχνουν οι εισαγγελείς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκανε το κέφι του στο Ζάππειο χθες το ΚΕΦΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βασίλισσα στις μίζες η Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θερινά φροντιστήρια για 50.000 μαθητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο κύκλος των φτιαγμένων γραπτών.

    ΕΣΤΙΑ: Στο στόχαστρο τα πρότυπα σχολεία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προεκλογικό μανιφέστο του κ. Σημίτη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σε ιδιώτες η κοινωνική ασφάλιση το 2001.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διπλή γλώσσα για Αιγαίο, ελληνοτουρκικά.

    ΝΙΚΗ: Επικίνδυνη ισορροπία. Λέμε ναι στο διάλογο παρά τις προκλήσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εναρξη επίθεσης στο ασφαλιστικό σύστημα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σύνταξη στα 70. Συζητήθηκαν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ευρωβουλή κόντρα στη Θεσσαλονίκη.

    [2] Ελληνοτουρκικός διάλογος

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "διπλή γλώσσα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τα θέματα του Αιγαίου χαρακτηρίζει Αγκυρα και Αθήνα. Η τουρκική πλευρά, στο ελληνικό διάβημα για το επεισόδιο με το αεροσκάφος του κ. Μαντέλη, απάντησε πως δεν ήταν παρενόχληση, παραδέχθηκε ομως οτι "ορισμένοι κύκλοι επιθυμούν την ανακοπή της προσπάθειας", που ξεκίνησαν οι κκ Παπανδρέου και Τζεμ στη Νέα Υόρκη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι ``σκηνικό έντασης στο Αιγαίο στήνει η Αγκυρα για να δείξει την υπεροχή της και να στηρίξει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή, ενώ την ίδα στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψειτην προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών``.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι ``οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζουν τηνπορεία τους σε τεντωμένο σχοινί. Παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις των Τούρκων το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα την παρενόχλιση στον αέρα του αεροπλάνου του υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καιτ ην απόρριψη από την Αγκυρα του ελληνικού διαβήματος για το θέμα αυτό, οι δύο χώρες προχωρούν σε διάλογο``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι ``για λόγους ``εσωτερικής κατανάλωσης`` ή στο πλαίσιο της εμμονής στην ίδια πολιτική προκλήσεων η Αγκυρα απέρριψε χθες διάβημα διαμαρτυρίας της Ελληνικής Διπλωματίας για τηνπροχθεσινή πρόκληση στο Αιγαίο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται ότι αεροσκάφος της τουρκικής Αεροπορίας παρενόχλησε το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη, από την Κύπρο στην Ελλάδα``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ``με διάβημα μέσω του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα και παραινέσεις δια στόματος Δημήτρη Ρέππα ώστε ν` απαρνηθεί έστω και για λίγο η γείτων τον κακό εαυτό της, απάντησε η Αθήνα στη χθεσινή τουρκική πρόκληση, δηλώνοντας ότι για χάρη του σταθεροποιητικού ρόλου που καλέιται να διαδραματίσει η χώρα μας στηνπεριοχή, θα κατέλθει στις διμερείς συνομιλίες την ερχόμενη Δευτέρα με την υποσημείωση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει το ``διπλωματικό και πολιτικό κόστος`` των επιλογών της``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ προσθέτει ότι ``τον έλεγχο του Αιγαίου επιχειρεί προκλητικά να αποκτήσει η Τουρκία, διευρύνοτνας αυθαίρετα τους αεροδιαδρόμους της ακόμη και εντός του FIR Αθηνών, αλλά και την ατζέντα των αιτημάτων της, ελάχιστα 24ωρα πριν αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος και ενώ η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εμφανιστεί ως το ``καλό παιδί``.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ``κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Αγκυρα λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει και επισήμως ο ελληνοτουρκικός, αλλά η Αθήνα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πολιτική προσέγγισης με τη γειτονική χώρα υλοποιώντας προφανώς τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι ``η αναμφισβήτητη πρόθεση της Τουρκίας να προσέλθει στην τράπεζα του διαλόγου με την Ελλάδα από θέση ισχύος, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τις κατάφωρα προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο τα τελευταία 24ωρα, δεν στάθηκε ικανή να αποδυναμώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σημίτη έναντι των Αμερικανών για τη διατήρηση ``διαύλων επικοινωνίας`` με την τουρκική πλευρά``.

    [3] Ασφαλιστικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι ``φραγμό στις πρόωρες συνταδιοδοτήσεις προσδοκά να βάλει η κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψει καιθέμα... αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Αυτό, άλλωστε, είχε προτείνει και ο καθηγητής Σπράος στην περίφημη εισήγησή του``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι ``τυφώνας θα σαρώσει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Μείωση όλων των συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας σταδιακή κατάργηση εφάπαξ, οριστική εξαφάνιση της διάκριση βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, είναι τα σκληρότατα μέτρα που εντέλλεται ο ΟΟΣΑ και υιοθετεί η κυβέρνηση αλλά μεταθέτει τις ευθύνες για τις παραλείψεις στους τεχνοκράτες``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι ``υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ανοίξει πριν από τις εκλογές το φάκελο του πιο εκρηκτικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά την ασφάλιση. Ο στόχος είναι κυρίως η αναμόρφωση του σημερινού συνταξιδιοτικού καθεστώτος ώστε να διασωθούν από τη βέβαιη χρεοκοπία τα Ταμεία``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι ``εχοντας οδηγό τις δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες και τις ``συστάσεις`` του ΔΝΤ, η κυβέρνηση προχωρά στην επιχείρηση ανατροπής των ασφαλιστικών κατακτήσεων τωνεργαζομένων και ολοκλήρωσης της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, που είχε ξεκινήσει η ΝΔ``.

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι ``αν και οι αλλαγές στο ``μεγάλο πακέτο`` για το ασφαλιστικό αναβλήθηκαν από τον πρωθυπουργό για μετά τις εθνικές εκλογές, λόγω των επώδυνων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, η κυβέρνηση ξανανοίγει το θέμα καταφεύγοντας στη λύση συμβούλου, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από το ΔΝΤ και άλλους οργανισμούς που επισημαίνουν την ανάγκη της λήψης άμεσων μέτρων``.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι ``την ώρα που ο πρωθυπουργός επαγγέλλεται τη στροφή στην κοινωνική πολιτική, εισβάλλει και πάλι στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα της ριζικής μεταρρύθμισης του προβληματικού ακόμη συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που αναπόφευκτα θα κλονίσει παγιωμένες καταστάσεις και θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση τους ασφαλισμένους``.

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "στα πέντε δισεκατομμύρια δραχμές υπολογίζεται οτι θα εκτιναχθεί τελικώς ο τζίρος των φροντιστηρίων μόνο απο τη λειτουργία των θερινών τμημάτων, τα οποία, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, παρακολουθούν περισσότεροι απο 50.000 μεθητές. Προκύπτει δε οτι η πελατεία των φροντιστηρίων εναντίον των οποίων είχε εξαγγελθεί οτι θα στρεφόταν η "μεταρρύθμιση" Αρσένη επεκτάθηκε και στους αποφοίτους γυμνασίου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "ο λαϊκός μύθος για τους θριάμβους των μαθητών της επαρχίας" καταρρίπτεται με την ολοκλήρωση της εικόνας των αποτελεσμάτων απο τις νέου τύπου εξετάσεις στη Β' Λυκείου. είχε ήδη ανατραπεί ο συμπληρωματικός μύθος περί υπεροχής των Δημοσίων έναντι των Ιδιωτικών και αποδεικνύεται οτι η "δημόσια και δωρεάν παιδεία" δεν νοείται χωρίς την Παραπαιδεία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "οι πολύπαθεν εξετάσεις της Β'Λυκείου δέχθηκαν νέο τραύμα χθες. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για την υπόθεση των 14 αλλοιωμένων γραπτών στην Πεύκη. διώκονται 3 καθηγητές, αλλά και γονείς και μαθητές, ενω διενεργείται έρευνα για δωροληψία ή δωροδοκία. Ο κύκλος ομως των παραποιημένων γραπτών φαίνεται οτι είναι ευρύτερος, καθώς άλλα 17 γραπτά απο Ηλιούπολη και Σαλαμίνα θεωρούνται "βασίμως ύποπτα".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "αποφασισμένοι να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση της αλλοίωσης γραπτών στις πανελλαδικές εξετάσεις της Β'

    Λυκείου είναι οι εισαγγελείς. Ηδη άσκησαν τις πρώτες ποινικές διώξεις και ερευνούν το ενδεχόμενο της ύπαρξης κυκλώματος. Τα παραποιημένα γραπτά φτάνουν τα 31. Στις γνωστές περιπτώσεις των εξεταστικών κέντρων των Ερυθρών και της Ηλιούπολης προστέθηκε μια τρίτη, αυτή τη φορά στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "αιμορραγία στο οικογενειακό εισόδημα και το στίγμα της αποτυχίας για δεκάδες χιλιάδες παιδιά είναι οι δυο επιπτώσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους πιο συντηρητικού ςυπολογισμούς το σχολείο - σφαγείο στέλνει στα θερινά τμήματα των φροντιστηρίων πάνω απο 50.000 μαθητές. Κάποιοι απ αυτούς σπευδουν στα φροντιστήρια προκειμένου να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά. Κάτι που άρχιζε το καλοκαίρι της Β' Λυκείου τώρα αρχίζει πολύ νωρίτερα".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι "την κατάπληξή του εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η διάταξις για τις προσλήψεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσω του ΑΣΕΠ. Αλλά συγχρόνως επεβεβαίωσε πλήρως την ύπαρξη της επιμάχου διατάξεως καθώς και τις σχετικές προθέσεις του υπουργείου. Απλώς διευκρίνυησε οτι η εφαρμογή της δεν θα αρχίση σε ένα αλλά σε τρία χρόνια".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σε πτώση διαρκείας το δολάριο. Η παρέμβαση Γκρίνσπαν δεν ανέκοψε την πορεία του, ενω προκάλεσε πτώση στην αγορά ομολόγων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "62 limit up, αλλά ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Σε επίπεδα ρεκόρ και χθες ο Δείκτης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ξένος σύμβουλος για το ασφαλιστικό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ασφαλιστικό: Ανάθεση της λύσης σε σύμβουλο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Οξύνεται η "κόντρα" για τον έλεγχο της Τρ. Εργασίας. Πόλεμος εντυπώσεων και έντονο παρασκήνιο".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 23 July 1999 - 8:25:06 UTC