Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία-Πετρελαϊκή κρίση
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Εισοδηματική πολιτική
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Τιμές πετρελαίου - Ανοδος - Ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι οικονομικές συνέπειες της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η εισοδηματική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Με... ΙΧ προς εκλογές! ενώ το πετρέλαιο πήρε την ανηφόρα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τόπ μόντελ σε πορνεία και ναρκωτικά. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις του BBC για αμαρτωλά κυκλώματα στην Ευρώπη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το κεφάλι του Λαλιώτη ζητούν οι Αμερικανοί. Ωμή παρέμβαση, σε δύσκολη θέση ο Σημίτης.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Που θα φτάσει το πετρέλαιο; Κούρσα προς τα 30 δολάρια το βαρέλι, όχι έκτακτα μέτρα "προς το παρόν".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φοροκλοπή σε μισθούς - συντάξεις. "Σφαγείο" τα νέα κλιμάκια απο 1-1-2000

    Η ΑΥΓΗ: Εκρηξη πετρελαίου. 27 δολάρια το βαρέλι με πορεία προς τα 30.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγωγές κατά ΚΚΕ καταθέτουν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι επενδυτές ψηφίζουν Σημίτη. Το κόμμα του Χρηματιστηρίου και τα πολιτικά κόμματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μυστικές συμφωνίες υπέγραψε ο Σημίτης. Ο Μπέρνς αποκάλυψε χθές με επτά έγγραφα.

    ΕΘΝΟΣ: Δώρα στα Λύκεια. 45% λιγότερη ύλη στις εξετάσεις της Β' Λυκείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γιωργάκης: δώστε ελεύθερα την πρέζα στον Λαό!.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σπέρνει τον πανικό σε Αθήνα - Ευρώπη. Ο αρχηγός του Ιρακινού καθεστώτος, Σαντάμ Χουσεϊν, με όπλο το πετρέλαιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει σε μισθούς - συντάξεις απο την 1η Ιανουαρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιφυλακή για το αμόκ πετρελαίου. Γιάννος: ίσως νέα μέτρα, όχι αμιγώς δημοσιονομικά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Απίθανα κέρδη για τις ελληνικές επιχειρήσεις το '99. Απογειώνεται με αύξηση 230% η κερδοφορία των εταιριών στο εννιάμηνο.

    ΕΣΤΙΑ: Το Ιράκ απειλεί την ένταξη. Απρόβλεπτες συνέπειες σε καύσιμα- πληθωρισμό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωνία προκαλεί το πετρέλαιο. Η αλματώδης ανατίμησή του απειλεί το στόχο ΟΝΕ και επιβάλλει πρόσθετα αντιπληθωριστικά μέτρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μολότωφ" στον πληθωρισμό. Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δύσκολες μέρες βλέπει ο Σημίτης για Οικονομία - Εθνικά. Ανησυχία για πετρέλαιο - Ελσίνκι.

    ΝΙΚΗ: "Φωτιά" στο πετρέλαιο απο τον Σαντάμ. Το Ιράκ διέκοψε αιφνιδιαστικά τις εξαγωγές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ζήτημα δημοκρατίας θέτει η πολιτική πρακτική της κυβέρνησης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ωρολογιακή βόμβα". Πανικός στη διψασμένη για πετρέλαιο αγορά μετά το άλμα στην τιμή του.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ρωγμές απειλή. Προβλήματα στατικότητας στο πρώην πολυκλαδικό Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αγριο παιχνίδι με τα καύσιμα. Ο Σαντάμ Χουσεϊν ευνοεί τα σχέδια των ΗΠΑ με τη διακοπή των εξαγωγών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ΑΓΝΟ στο Βαρδινογιάννη;

    [2] Ελληνική οικονομία-Πετρελαϊκή κρίση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "πέραν πάσης προβλέψεως άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 27 δολάρια το βαρέλι, απο 9,45 δολάρια το βαρέλι τον περσινό Δεκέμβριο διαμορφώνει συνθήκες σχεδόν μίνι πετρελαϊκής κρίσης και προκαλεί ρίγη ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα έχει διάρκεια η ανατίμηση του πετρελαίου και πόσο μπορεί αυτή να επηρεάσει την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "νέα δεδομένα δημιουργεί η συνεχής άνοδος των τιμών των καυσίμων, στο πλαίσιο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Η νέα χτεσινή άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου - έφτασε τα 26,95 δολάρια το βαρέλι- κατέδειξε πόσο ασταθές και ευμετάβλητο είναι το λεγόμενο μείγμα αντιπληθωριστικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στις πολιτικές λιτότητας και ειδικά στη συρρίκνωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση απο την έκρηξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στον πληθωρισμό. Ηδη μετά την απόφαση της Βαγδάτης να κλείσει τις στρόφιγγες εξαγωγής μαύρου χρυσού η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη στα 27 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή πώλησης στα τελευταία εννιά χρόνια, ενώ οι εκτιμήσεις είναι οτι η ανοδική πορεία θα συνεχισθεί".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "απρόβλεπτες συνέπειες ενδέχεται να έχη η χθεσινή -αιφνίδια- απόφασις του Ιράκ να διακόψη επ' αόριστον τις εξαγωγές πετρελαίου. Ηδη, η διεθνής τιμή του πετρελαίου εξετινάχθη στα 27 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη μετά τον Πόλεμο του Κόλπου. Και αν η νέα κρίσις δεν ελεγχθή εγκαίρως αναμένεται οτι θα έχη σοβαρωτάτη επίπτωση στην εγχώριο αγορά καυσίμων και κατ' επέκτασιν, στον πληθωρισμό και την ένταξη της Χώρας στην ΟΝΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "η εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 25,63 δολ. το βαρέλι έχει θέσει σε επιφυλακή την κυβέρνηση. Χθές ο Γιάννος Παπαντωνίου απέκλεισε μόνο "μέτρα αμιγώς δημοσιονομικού χαρακτήρα". Ο ίδιος όσο και ο Ε. Βενιζέλος "καλοβλέπουν" τα νέα μέτρα (κυρίως μείωση τιμολογίων των ΔΕΚΟ) που θα είναι ταυτόχρονα "φιλολαϊκά", εν όψει των εκλογών".

    Κατά την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "φωτιά στον ευαίσθητο χώρο της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς βάζει η απόφαση του Ιράκ να σταματήσει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου μέχρι νεωτέρας. Νέες σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων αναμένονται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και στην Ελλάδα, όπου απο τις αρχές του έτους το πετρέλαιο έχει ανατιμηθεί κατά 110%".

    [3] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "κεντροαριστερό το κόμμα του Χρηματιστηρίου, εμφανίζεται ως ο νέος και απολύτως καθοριστικός παράγων για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Metron Analysis για λογαριασμό του "Βήματος", οι επενδυτές προτιμούν σαφώς τον πρωθυπουργό: ο κ. Κ. Σημίτης ψηφίζεται απο το 59,2% ως περισσότερο κατάλληλος για πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής ακολουθεί με απόσταση 35 εκατοστιαίων μονάδων (24,1%)".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "την κρίση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά επέτειναν οι ρευστοποιήσεις σε όλους τους κλάδους απο τους Ελληνες θεσμικούς επενδυτές. Απώλειες της τάξης του 1,26% κατέγραψε σήμερα ο Γενικός Δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.532,44 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 344,2 δις δρχ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "χορτάτη" απο θετικές δηλώσεις εμφανίζεται η αγορά, καθώς συνεχίζει να υποχωρεί, παρά τα εύσημα που εισπράττει ή τις θετικές ανακοινώσεις για μελλοντικές ρυθμίσεις. Το συμπερασμα αυτό εξάγεται απο τη συμπεριφορά που επιδεικνύει η Σοφοκλέους κατά τις τελευταίες εβδομάδες, στις οποίες υποχωρεί, αψηφώντας σχόλια που αφορούν τη θετική εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθώς και συνεπώς τους θετικούς οιωνούς του μέλλοντος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑΑ και συνδέθηκαν με τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών διεθνώς, αλλά και με το γνωστό πρόβλημα που δημιουργείται απο τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των εταιριών".

    [4] Εισοδηματική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "αλλάζουν απο την 1/1/2000 οι κρατήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οσο για τα αναδρομικά των κρατήσεων του 1999 θα δοθούν σε... δόσεις ανάλογα με το εάν ο εργαζόμενος έχει εργοδότη το Δημόσιο ή ιδιώτη!

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) αναφέρει οτι "στα ύψη εκτοξεύεται απο την 1-1-2000 η παρακράτηση φόρου για χιλιάδες μισθωτούς που εργάζονται σε δύο ή περισσότερους εργοδότες! Η ηγεσία του υπουργείου ΟΙκονομικών αποφάσισε....ξαφνικά, να ερμηνεύσει σύμφωνα με τις....ανάγκες των δημοσίων ταμείων την ισχύουσα νομοθεσία για την παρακράτηση φόρου απο μισθούς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "φορολογική "σφαγή" περιμένει- ως πρωτοχρονιάτικος μποναμάς- εργαζόμενους και συνταξιούχους απο την πρώτη μέρα της νέας χιλιετίας. Το εισόδημα μισθωτών με δεύτερη απασχόληση, μειώνεται σημαντικότατα με τον τετραπλασιασμό της παρακράτησης φόρου, ενώ το ΙΚΑ κοροϊδεύει συνταξιούχους με το "πλαφόν" ύψους φόρου που πρέπει να επιστραφεί".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η Αθήνα προσδοκά οτι ο αμερικανικός παράγων θα δραστηριοποιηθεί ώστε να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις στο Κυπριακό και επιφυλάσσεται, διαπραγματευτικά, για τη θέση που θα κρατήσει στο Ελσίνκι σχετικά με την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "αποφασισμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο το σύνολο των αποτελεσμάτων της διπλωματικής προσπάθειας που κατέβαλε το τελευταίο διάστημα ενόψει του κρίσιμου για την πορεία της ευρωτουρκικής προσέγγισης Συμβουλίου Κορυφής των "15" στη φινλανδική πρωτεύουσα, εμφανίστηκε χθές η Αθήνα δια στόματος Γ. Παπανδρέου, ο οποίος διεμήνυσε με τον πλεόν κατηγορηματικό τρόπο, οτι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση της Ελλάδος στο ραντεβού του Ελσίνκι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "γεγονός είναι οτι με κάθε ευκαιρία οι εκφραστές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής αφήνουν ανοικτό το θέμα της ψήφου στο Ελσίνκι, αλλά εξίσου είαν αλήθεια οτι ο αρχικός ενθουσιασμός και ελπίδες για "θετική χειρονομία" εκ μέρους της Αγκυρας έχουν οριστικά υποσταλεί και γίνεται απλώς λόγςο για απλή δυνατότητα εμπέδωσης του νέου κλίματος που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "απόμειναν δύο εβδομάδες σχεδόν μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι όπου θα κριθεί το αίτημα της Τουρκίας να καταστεί υποψήφια χώρα στην ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει κυριολεκτικά στα τυφλά όσον αφορά τα ανταλλάγματα που ζητά για να ανάψει το πράσινο φώς στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "την κάρτα με το ελληνικό βέτο "κούνησε" ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προς τους εταίρους εν όψει του Ελσίνκι, όπου η Αθήνα πιθανόν να συναινέσει στην αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, αν προηγουμένως οι εταίροι δημιουργήσουν ένα δεσμευτικό πλαίσιο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "αλλεπάλληλα ραπίσματα στην πολιτική "ανοικτής αγκάλης" που εφαρμόζει η Αθήνα έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αγκυρας, συνιστούν οι δηλώσεις Τούρκων επισήμων, με τις οποίες αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο "παραχωρήσεων" στις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "συνεχίζει αλλά με πολλά εμπόδια τις προσπάθειές της η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδέσουν οι 15 ηγέτες στο Συμβούλιο Κορυφής του Ελσίνκι (10-11 Δεκεμβρίου) την επίσημη ανακήρυξη της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας με μια σειρά απο όρους και προϋποθέσεις που θα ξεπερνούν τα λεγόμενα Κριτήρια της Κοπεγχάγης και θα λαμβάνουν υπόψη τα άμεσα συμφέροντα της Ελλάδας στις διαφορές της με την Αγκυρα".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζεται οτι "σιωπή επιβάλλει η κυβέρνηση σε οτι αφορά τα ελληνοτουρκικά και ειδικά το ζήτημα των βημάτων που (αναμένεται οτι ) θα κάνει η Αγκυρα, προκειμένου η Ελλάδα να συγκατανεύσει να αποδοθεί στην Τουρκία ο χαρακτηρισμός της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η νέα υποχώρηση τιμών στο Χρηματιστήριο, η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην αγορά ομολόγων και η εισαγωγή νέων εταιρίων στο Χρηματιστήριο.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα μέτρα λόγω πετρελαίου - Η παγίωση των τιμών πάνω από τα 25 δολ. το βαρέλι ανησυχεί την κυβέρνηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιδιωτικοί "ΟΤΕ" - Τι αποφάσισε η κυβέρνηση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ο δείκτης παραπαλανά τους επενδυτές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "4 φόροι θυσία στον πληθωρισμό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αναβάθμιση από S&P και ανησυχίες για πληθωρισμό".

    [7] Τιμές πετρελαίου - Ανοδος - Ελληνική οικονομία

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου προσδίδει βραχυπρόθεσμα, μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας στην επίτευξη του κριτηρίου Σύγκλισης για τον πληθωρισμό και προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση, που διαβλέπει ότι οι εξελίξεις στις τιμές των υγρών καυσίμων επηρεάζουν οριακά την οικονομική πολιτική".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 25 November 1999 - 23:39:10 UTC