Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/01/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Πανωτόκια
  • [5] Πρόωρες εκλογές
  • [6] Συνέντευξη Πάγκαλου
  • [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές,η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ρύθμιση για πανωτόκια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συνέδριο και .... "συνέδριο". Προτάσεις στο ΣΕΦ-Εμφύλιος στον ΟΛΠ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 51.000 διορισμοί στο δημόσιο. Αμεσες προσλήψεις φέρνουν οι εκλογές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χριστόδουλος: Ναί στον έρωτα ... αλλά στις 13.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παραπέμπω τον Γιωργάκη στο ΕΓ και την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Καταπέλτης ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην "Α".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές 26 Μαρτίου αποφάσισε ο Σημίτης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολοι έτοιμοι για εκλογές. Τα κόμματα άρχισαν ήδη τις προεκλογικές δραστηριότητες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανωτόκια και θητεία στο εκλογικό παιχνίδι. Ο Σημίτης "κλειδώνει" την ΟΝΕ για πρόωρες εκλογές.

    ΕΘΝΟΣ: Κερδίζουν φόρους οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αρχίζουν πρώτοι την υποβολή δηλώσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Δήμαρχος αρνείται να γίνει "πανωτόκι" του Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέοι συντελεστές φόρου για μικρομεσαίους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Περισσότερη Σοφοκλέους. Νέο ωράριο και διεύρυνση των "λίμιτ" στο 12%.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανοικτά τα υπουργεία και τα απογεύματα. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στο Φεβρουάριο.

    ΕΣΤΙΑ: Να μην ενδώση ο πρωθυπουργός. Στις πιέσεις για πρόωρες εκλογές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι 13 χάρτες οδηγοί για το Μετρό. Οι συναντήσεις με τρόλεϊ- λεωφορεία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Λίστες ΠΑΣΟΚ. 500 ονόματα υποψηφίων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θερμό" δίμηνο στη Σοφοκλέους. Οσο εντείνονται οι πιέσεις για πρόωρες εκλογές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ερευνα για τα επικίνδυνα τρόφιμα. Ξέρουμε τι τρώμε;

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "βήμα προς τη διεθνθοποίηση κάνει το ελληνικό Χρηματιστήριο. Απο τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου το ωράριό του παρατείνεται κατά μια ώρα και ταυτοχρόνως διευρύνεται το λίμιτ άπ (ή λίμιτ ντάουν) στο σύν-πλήν 12% απο το σύν-πλήν 8% που ισχύει σήμερα. Τα επόμενα βήματα θα γίνουν σε 2-3 μήνες (παράταση για ακόμη μια ώρα) ώστε η αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει οτι "να αναρριχηθεί στα επίπεδα των 5.500 μονάδων θα επιχειρήσει ο Γενικός Δείκτης μέσα στην εβδομάδα. Αυτό εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, λαμβάνοντας υπόψη οτι η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων παρέμβασης κατα΄0,75 ή 1 εκατοστιαία μονάδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "μια νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκινά σήμερα και κάντε τον σταυρό σας να είναι λίγο καλύτερη απο την προηγούμενη. Η αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής πέρασε απαρατήρητη απο τους επενδυτές, οι οποίοι στάθηκαν μακριά απο τη Σοφοκλέους και βρήκαν άλλους τρόπους επενδύσεων".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζέμ στην Αθήνα στις 3,4 και 5 Φεβρουαρίου θα είναι καθοριστική για την πρόταση που διατύπωσε η τουρκική πλευρά την περασμένη Τετάρτη στην Αγκυρα σχετικά με τη δημιουργία μικτής στρατιωτικοδιπλωματικής επιτροπής που θα μελετήσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέσω των οποίων η Αγκυρα θα επιδιώκει να αναζητηθούν και οι αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "η τράπουλα είναι σημαδεμένη ... Η Αμερική θέλει, η Ελλάδα θέλει δεν θέλει ακολουθεί και ο διάλογος για το Αιγαίο, καταρχήν για στρατιωτικά ζητήματα, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "στα νερά του ανατολικού Αιγαίου φαίνεται οτι... έχει βουλιάξει η συνέπεια ορισμένων στελεχών της ΥΠΑ. Εγκυρη πηγή κατήγγειλε στην "Α" οτι κάποιοι "φωστήρες" του συγκεκριμένου φορέα δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε σε αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυσιπλοίας και δημιούργησαν ακόμα μια ελληνοτουρκική διαφορά".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ,"σε φιάσκο εξελίχθηκε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου, στην Αγκυρα. Η πολυδιαφημισμένη διπλωματία των επιχειρηματιών βούλιαξε στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου, ενώ και οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου για την επόμενη ημέρα του ελληνοτουρκικού διαλόγου προσέκρουσαν στην αδιαλλαξία της Αγκυρας και στις σκοπιμότητες της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "οι φιλικές σχέσεις οικοδομούνται καλύτερα μέσω της επιχειρηματικής συνεργασίας και οι λαοί συνδεόνται καλύτερα όταν μικραίνουν οι αποστάσεις, γι αυτό και οι σιδηροδρομικοί οργανισμοί Ελλάδας και Τουρκίας υλοποιούν ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο συνεργαζόμενοι στους τομείς των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών".

    [4] Πανωτόκια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στην καλή θέληση των τραπεζών έριξε το μπαλάκι η κυβέρνηση, αναφορικά με το θέμα των πανωτοκίων δίνοντας έτσι παράταση στην αγωνία των 200.000 οφειλετών που αφορά ο θεσμός. Μετά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης του επίμαχου θέματος στη Βουλή (την περασμένη Τρίτη) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, υποχρεώθηκε να αναβάλλει για λίγες ημέρες την κατάθεση της ρύθμισης, ισχυριζόμενος τις ειδικές όπως τις χαρακτήρισε, οφειλές των αγροτών"

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ,"προεκλογικές παροχές σε ένα σημαντικό χώρο ψηφοφόρων, αυτόν της γεωργίας, επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς με μοναδική προσθήκη τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών "επιστρέφει" σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα πανωτόκια".

    [5] Πρόωρες εκλογές

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι ``τον τόνο δίνει η κυβέρνηση και όλες οι πληροφορίες θέλουν το ΠΑΣΟΚ σχεδόν έτοιμο για εκλογές μέσα στην άνοιξη. Την τελική απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος εντέχνως προσφέρει πιθανότητες επαλήθευσης σε όλα τα σενάρια, χωρίς να δεσμεύεται. Πάντως, στη ΝΔ συζητούν πλέον για εκλογές στο πολύ κοντινό μέλλον και προετοιμάζονται ανάλογα``.

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι ``η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται από το τέλος της περασμένης εβδομάδας στον κομματικόμηχανισμό της Χαρ. Τρικούπη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο, ίσως και νωρίτερα, στις 26 Μαρτίου``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ``σε προεκλογική περίοδο εισέρχεται η χώρα, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει ήδη λάβειτην απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 26 Μαρτίου``.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ``ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου δείξουν μη αναστρέψιμο προβάδισμα της Κυβερνήσεως, ο Πρωθυπουργός οφείλει να μην ενδώση στις πιέσεις για άμεση προκήρυξη εκλογών. Πιέσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις μέχρι χθες διαβεβαιώσεις του ιδίου του κ. Σημίτη, την βαθύτερη επιθυμία του να εξαντλήση την τετραετία και, εν τέλει το συμφέρον του Τόπου``.

    [6] Συνέντευξη Πάγκαλου

    "Στο ΕΓ και την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα φέρει τις υποχωρήσεις Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αυτό αποκαλύπτει σήμερα με τη βαρυσήμαντη αποκλειστική συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο τ. υπουργός Εξωτερικών, καλώντας συγχρόνως την αντιπολίτευση να πάρει θέση διότι ένα χρόνο τώρα τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται στα χέραι τυχάρπαστων και παρατρεχάμενενων συμβούλων".

    [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Οι τρείς μήνες που θα ακολουθήσουν θα είναι περίοδος λεπτών και δύσκολων χειρισμών που θα έχουν δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος θα είναι η διασφάλιση της τελικής απόφασης στις 20 Ιουνίου για την ένταξη και ο δεύτερος , ο οποίος είναι παράλληλος και εξίσου σημαντικός, αφορά τη διαμόρφωση του πλαισίου άσκησης οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια" . Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου δίνει ,με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, το στίγμα των σκληρών διαπραγματεύσεων που πρόκειται να γίνουν μέχρι την ένταξη στην ΟΝΕ. Πάντως αποσυνδέει την ένταξη με το χρόνο των εκλογών. "Η οικονομία δεν επείγεται για εκλογές" λέει χαρακτηριστικά. Ο υπουργός εμμέσως πλήν σαφώς, αποκαλύπτει οτι στο τρίμηνο αυτό ουσιαστικά θα καθορισθεί το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί στα επόμενα χρόνια, καθώς οι εταίροι θα θέσουν θέματα που αφορούν: τους φόρους, τις δαπάνες, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, την απελευθέρωση των αγορών, καθώς και το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 24 January 2000 - 18:35:24 UTC