Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 26/01/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Πανωτόκια
  • [5] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα σενάρια πρόωρων εκλογών,η πορεία του Χρηματιστηρίου,η ρύθμιση για τα πανωτόκια και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βάλτε αέριο στη μηχανή σας. 35% φθηνότερο καύσιμο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σόδομα και Γόμορρα! Η Ελλάδα της ντροπής. Φρικώδεις αποκαλύψεις για βιασμούς ανηλίκων στη δίκη του παπά στη Χαλκίδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γεύμα...126 δις. Σημίτης - Χριστόδουλος.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Πολιτικά παιχνίδια στο ΧΑΑ. Το ΕΒΕΑ έχασε την υπομονή του από τη Σοφοκλέους και καταγγέλλει.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα γκάλοπ φρενάρουν Σημίτη. Δεν του βγαίνουν τα "κουκιά" για εκλογές.

    Η ΑΥΓΗ: Πολιτική με χρησμούς. Η κυβέρνηση επιμένει στην ασάφεια για το χρόνο των εκλογών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρχίζουν οι προσλήψεις σε νοσοκομεία και ΔΕΚΟ. Αναλυτικά όλες οι ειδικότητες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι ημερομηνίες των εξελίξεων. Τι απέδωσε η χθεσινή συνάντηση προέδρου και πρωθυπουργού.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αρπαξαν 3.000 σπίτια με τα πανωτόκια. Η λίστα της ντροπής της Εθνικής Τράπεζας.

    ΕΘΝΟΣ: Ηρθε το υγραέριο. Ετοιμες οι εταιρίες-τροπολογία στη Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηξεις αφήξεις...εν τη κάλπη θνήξεις. Η κυβέρνηση θα ταλαιπωρεί τη ΝΔ μέχρι να βγει η ψυχή της.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παιχνίδια με τις κάλπες.Η 9η Απριλίου η πιθανότερη ημερομηνία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θύελλα αντιδράσεων για τον Καρατζά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χρησμός για εκλογές. Ο πρόεδρος μισάνοιξε χαρτιά χθες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μείωση επιτοκίων 2-2,5 μονάδες έως τις εκλογές. Σήμερα κάνει το πρώτο βήμα η Τράπεζα της Ελλάδος.

    ΕΣΤΙΑ: Να λάβη θέση ο Στεφανόπουλος. Τήρησις Συντάγματος και πρόωρες εκλογές.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντίθετες πιέσεις εν όψει εκλογών στην κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πόλεμος" στις Τράπεζες λόγω Σοφοκλέους. Εντονη ανησυχία θα επιφέρει η περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του ΧΑΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το μπλοκ άουτ ανεβάζει φήμες και ρίχνει μετοχές. Ανησυχεί για παιχνίδια η κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Παίζουν όλα τα σενάρια για το χρόνο των εκλογών.Αινιγματική δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εμπαιγμός - φιάσκο η τροπολογία για τα "πανωτόκια".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εκλογές....Κοντός ψαλμός αλλά όχι των Βαΐων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πίσω μπρος Σημίτη.Γραπτό κείμενο ομιλίας του αναφέρει για πρόωρες εκλογές, αλλά δεν το διάβασε.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πολικό ψύχος καύσιμα φωτιά. Αγνωστο πότε έρχονται Αλκυονίδες και κάλπες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ρομάνο Πρόντι: Εχετε διπλό ρόλο στη βόρεια Ελλάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πολικό ψύχος στη βόρεια Ελλάδα.

    [2] Εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "αφορμή σε ερμηνείες έδωσε χθες μια φράση του προέδρου της Δημοκρατίας προς γυμνασιόπαιδες, οτι η συμφωνία για την επανεκλογή του, πέραν των άλλων οφείλεται και στην ανάγκη να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές.Η εκλογολογία δεν αναμένεται να κοπάσει πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε, μάλλον ,θα οριστικοποιήσει την απόφασή του ο πρωθυπουργός. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε οτι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χωρίς να αποκλείει το "έκτακτο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί σύγχυση για την ημερομηνία των εκλογών αποπροσανατολίζοντας τον δημόσιο λόγο από τα μεγάλα προβλήματα και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει κατά τη διαπραγμάτευση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "μόνον ένα πρόσωπο μπορεί να δώση τέλος στην εκλογολογία: ο Ρυθμιστής του Πολιτεύματος! Αρκεί μια δήλωσις του κ. Στεφανόπουλου οτι το Σύνταγμα θα τηρηθή κατά γράμμα, ώστε να τερματισθή η εκλογολογία και το πρόωρο εκλογικό κλίμα, που κατά κοινήν ομολογίαν, αποβαίνει εις βάρος του Τόπου και της εθνικής οικονομίας".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "αν ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών χαρακτηριζόταν, μέχρι πριν από λίγες μέρες "αίνιγμα", τώρα, με τα επιτελεία όλων των κομμάτων να έχουν επιδοθεί κανονικά στον λεπτομερή σχεδιασμό τους και τον καταρτισμό των λιστών τους, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση να δηλώνει από τη μια πως επιθυμεί την εξάντληση της τετραετίας και από την άλλη να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο με θέα την κάλπη, το "αίνιγμα" έχει σχεδόν απαντηθεί".

    Το ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει οτι "κάλπη, δεύρο, έξω" και πρόωρα, θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς τα σενάρια για εκλογές νωρίς τον Απρίλιο, συγκεκριμένα 2 ή το αργότερο 9, προβάλλουν ως πιθανότερες εκδοχές μετά την κατηγορηματική δέσμευση Σημίτη, προχθές το βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε το πρωθυπουργικό ζεύγος στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "εκλογές ενόψει. Ανοιχτό αφήνει πλέον και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ στο ΠΑΣΟΚ δουλεύουν όλοι πυρετωδώς για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Σήμερα, εξάλλου, θα προσδιορισθεί σε συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Βουλής η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή ,για την επανεκλογή του κ. Κ. Στεφανόπουλου, στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επιχείρησε και χθες να θολώσει τα νερά, αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλά το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται πυρετωδώς γι αυτές. Με εντολή του πρωθυπουργού μάλιστα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το κόμμα θα είναι καθ όλα έτοιμο".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "σε κάθε περίπτωση το θολό πολιτικό τοπίο, οφειλόμενο στη δυσκολία του πρωθυπουργού να δεσμευθεί για τον ακριβή χρόνο των εκλογών αν παραταθεί θα έχει ασφαλώς δυσμενείς συνέπειες. Πολλοί ελπίζουν οτι η ολοκλήρωση της επανεκλογής του κ. Στεφανόπουλου θα απελευθερώσει τον κ. Σημίτη, ο οποίος θα μπορέσει από εκεί και πέρα να ανοίξει τα χαρτιά του και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    [3] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "συνεδρίαση μετ εμποδίων, ήταν η χθεσινή καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΑΣΙΣ με συνέπεια η συνεδρίαση να ξεκινήσει μιάμιση ώρα αργότερα, ενώ κατά τη διάρκειά της κυκλοφόρησε μια φημολογία οτι εντός της αίθουσας υπάρχει βόμβα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "σκληραίνουν τα πράγματα για όσους προσπαθούν να εκμεταλλευθούν εμπιστευτικές πληροφορίες στο Χρηματιστήριο μετά τη χθεσινή απόφαση - σταθμό στα ελληνικά δικαστικά και χρηματιστηριακά χρονικά, που καταδίκασε τους υπευθύνους για την υπόθεση της Λαυρεωτικής - η αφετηρία της οποία βρίσκεται στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Πάντως το πρώτο "ηλεκτρονικό στραβοπάτημα" του Ολοκληρωμένου Αυτόματου Συστήματος Ηλεκτρονικών Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου καθυστέρησε χθες για μιάμιση ώρα την έναρξη της συνεδρίασης και επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το κλίμα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "ήτανε στραβό το κλήμα στη Σοφοκλέους, το...μάρανε και το πολυδιαφημισμένο νέο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών. Το ΟΑΣΗΣ επιβεβαίωσε την "Α" που πρώτη είχε διαγνώσει τις θεσμικές και τεχνικές ελλείψεις του και λόγω βλάβης προκάλεσε καθυστέρηση στην ώρα ενάρξεως και λήψεως της χθεσινής συνεδρίασης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "μετά βασάνων, ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Στην αρχή "μπλόκαρε" το σύστημα που διαβιβάζει τις εντολές, δημιουργώντας μεγάλη καθυστέρηση. Λίγο πριν το τέλος, επίσης κάποιοι ειδοποίησαν για τοποθέτηση βόμβας στην αίθουσα συνεδριάσεων με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο το κλείσιμο. Στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με ισχυρή πτώση κατά 1,17% στις 5.022,41 μονάδες".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "το μπλοκ άουτ που "χτύπησε" χθες το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών πυροδότησε και φήμες για παιχνίδια με μαζικές εντολές πώλησης. Η αναστάτωση που προκλήθηκε από τις φήμες και την καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίασης έριξε τις τιμές. Οι φήμες, όμως για τα παιχνίδια έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση. Φοβούνται ότι με τον τρόπο αυτό συντηρείται το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα στους επενδυτές και καθυστερεί έτσι η ανάκαμψη στη Σοφοκλέους".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "έντονη ανησυχία και κλίμα έντασης στην εργασιακή ειρήνη που επικρατεί στο χώρο των τραπεζών θα επιφέρει η περαιτέρω διεύρυνση της λειτουργίας του ΧΑΑ από τον Μάρτιο, καθώς πρέπει να εξομοιωθεί η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς με τις αντίστοιχες στα κράτη της ΕΕ".

    [4] Πανωτόκια

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "χωρίς να προχωρήσει σε καμία αλλαγή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου παρουσίασε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής την επίμαχη τροπολογία για τα πανωτόκια, ξεκαθαρίζοντας οτι θα έβαζε βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας εάν επιχειρούσε η κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά στις υφιστάμενες συμφωνίες Τραπεζών οφειλετών, ουσιαστικά δηλαδή στους ισολογισμούς τους, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο το Χρηματιστήριο, με μόνη εξαίρεση την ΑΤΕ που ανήκει απόλυτα στο κράτος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "τις έντονες επιφυλάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συνάντησε για μια ακόμη ημέρα η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα πανωτόκια, η οποία επί της ουσίας είναι ίδια με αυτήν που αναγκάστηκε να αποσύρει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και που κάνει μόνον κάποια αναφορά στους αγρότες".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σάρκα και οστά στον άνευ προηγουμένου εμπαιγμό των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων των τραπεζών π! ροσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συζήτηση στη Βουλή, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως οι δήθεν αντιρρήσεις και ενστάσεις, που είχαν επικαλεστεί την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, απλά απέβλεπαν στον αποπροσανατολισμό των ψηφοφόρων και τη δημιουργία ευτελών εντυπώσεων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "με ένα κοινοβουλευτικό "τρικ" ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, προσπάθησε χθες στη Βουλή να προσθέσει λίγο...μέλι στο πικρό περιεχόμενο της περιβόητης ρύθμισης για τα πανωτόκια που όχι μόνο χαρακτηρίστηκε "δώρον άδωρον" από τις σχέσεις κυβέρνηση και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με τους Τούρκους, τινάζοντας η ίδια στον αέρα το τελευταίο "όπλο" που της είχε απομείνει γι τη διαφύλαξη, τουλάχιστον τύποις, του ελέγχου του εναερίου χώρου της".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "το στίγμα των θέσεών του για την εξωτερική πολιτική, και ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διαδικασία προσέγγισης, θέλησε να δώσει χθες για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε οτι η Τουρκία δεν έχει προβεί στα αναμενόμενα βήματα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "πιο ευνοϊκή και εύκολη θέλει, σε σχέση με τις άλλες 12 υποψήφιες χώρες,η Κομισόν να είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. Οπως εξήγησε προχθές στις Βρυξέλλες στον ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχούγκεν στο Συμβούλιο Σύνδεσης Κοινότητας - Τουρκίας , που θα γίνει στις 6 Απριλίου, θα αποφασισθεί όπως έχει αποφασίσει και η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσωπειών των χωρών - μελών (ΚΟΡΕΠΕΡ) και ο τρόπος που θα εξετάζει η Κομισιόν την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από την Τουρκία, το πως δηλαδή αυτή η χώρα θα μεταφέρει στην εθνική της νομοθεσία την κοινοτική νομοθεσία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "αναστάτωση σε όλη την κυβέρνηση έχει προκαλέσει η νέα έκρηξη Πάγκαλου κατά του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αλλά και η άρνηση του Ακη Τσοχατζόπουλου να συζητήσει για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 26 January 2000 - 17:12:00 UTC