Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Εθνική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δεύτερο κύμα εγκλωβισμού (ΧΑΑ). Γενική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σύνταξη στα 65 για όλους! Με δέσμευση Σημίτη στην Κοινότητα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πόνεσαν και άρχισαν τις βολές.Τριγμοί στη Ρηγίλλης από το "όχι" του Δημάρχου.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Προεκλογικό φετίχ τα "έργα". Προπαγανδιστικό μπαράζ εμπνεύσεως Λαλιώτη ακόμη και με ...μακέτες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σύνταξη μετά τα 65 και κατάργηση της 35ετίας. Ο Σημίτης δεσμεύθηκε να αυξήσει τα όρια ηλικίας.

    Η ΑΥΓΗ: Εκλογές με τον νόμο του ισχυροτέρου. Η κυβέρνηση επιλέγει.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εφοδος του ΣΔΟΕ στις ΕΛΔΕ. Κύκλωμα τοκογλύφων και απατεώνων πίσω από χρηματιστηριακές εταιρίες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κέρδη - ποταμός και "εκπλήξεις στις τράπεζες". Προαγγέλλονται εντυπωσιακές αλλαγές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σημαδεμένη τράπουλα στο εκλογικό παιχνίδι. Η Νέα Δημοκρατία θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της.

    ΕΘΝΟΣ: Επιτόκια:νέα πτώση στις αρχές Μαρτίου. Θα ξεπεράσει τη μία μονάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:....Πεντάγραμμο θανάτου από Ντόρα. Με πέντε αράδες δήλωση τους έστειλε....αδιάβαστους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρπαξαν τα εισιτήρια για τους ετεροδημότες. Εδωσαν εικονικά ονόματα για να καλύψουν τις πτήσεις στις κρίσιμες εκλογικές ημερομηνίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφάλιστρα: Αποζημιώσεις εξπρές για ζημιές έως 1 εκ. Οι παθόντες θα εισπράττουν τα ποσά από την εταιρία τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: SOS Ευρώπης για το πετρέλαιο. Διάβημα της ΕΕ στον ΟΠΕΚ: φτάνει πιά η άνοδος!

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κύμα τραπεζικών συγχωνεύσεων ανήγγειλε ο Καρατζάς. "Απαξίωσε" την πρόταση Λάτση για την εξαγορά του 10% της Εμπορικής.

    ΕΣΤΙΑ: Οι 9 αναμετρήσεις. Κλείνει σταδιακά η "ψαλίδα" των δύο κομμάτων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη εντυπώσεων. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ παρακάμπτουν το "αγκάθι" των προεκλογικών δαπανών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φτωχότεροι...15.000 συνταξιούχοι. Κόβουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τιμές πρόκληση για τα εκλογικά κέντρα υποψηφίων. Εως και 40.000.000 δρχ για ένα μήνα.

    ΝΙΚΗ: "Φάλτσο Επικρατείας". Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τα ονόματα που διαρρέουν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάτω τα χέρια από την εφημερίδα των εργαζομένων.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πάρτι για....πάρτη της! από την Ντόρα. Πανευτυχής από το "όχι" του δημάρχου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Περιφερειακή: "άλυτοι" κόμβοι. Δήμοι και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εμποδίζουν αναγκαία έργα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πανστρατιά....Βαρύ το κλίμα στη ΝΔ, ο Κοντογιαννόπουλος στο ΠΑΣΟΚ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διάλογο με όλους τους αρχηγούς ζητά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    [2] Εκλογές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "τα κόμματα, περιοριζόμενα στη μάχη των εντυπώσεων, υπεκφεύγουν του κρισίμου ζητήματος του ελέγχου των εκλογικών δαπανών και εντοπίζουν τη συζήτηση στους όρους διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης. Παρ?ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής απαίτησε εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο, στη διακομματική επιτροπή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έθεσε ευρύτερο θέμα ούτε για το ύψος των δαπανών ούτε για τον έλεγχό τους. Κατά πώς φαίνεται τα δύο κόμματα έχουν σιωπηρώς συναινέσει στο διπλασιασμό των εκλογικών δαπανών".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "σε τιμές-πρόκληση διατίθενται οι χώρου που προσφέρονται για εκλογικά κέντρα υποψήφιων βουλευτών κι αυτά την ώρα που η συζήτηση για τον περιορισμό των προεκλογικών δαπανών κορυφώνεται. Παρ?όλα αυτά, δύο μήνες πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, τα ενοίκια των προεκλογικών κέντρων χτυπούν λίμιτ απ και προδιαγράφουν πως και αυτή τη φορά θα ξοδευθούν δισεκατομμύρια δραχμές πως και αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι πολυέξοδη και θα χαρακτηρίζεται από ...σπατάλες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "πλήρης διαφωνία και ένταση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι αντιθέσεις και οι διαφορετικές απόψεις δεν επέτρεψαν να υπάρξει αποτέλεσμα, και έτσι η Διακομματική θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "οξύνθηκαν αντί να αμβλυνθούν οι αντιπαραθέσεις κομμάτων και κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων και των κομμάτων, καθώς επίσης και για την ισότιμη προβολή τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην τρίτη διακομματική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) κατηγόρησαν την κυβέρνηση για παρελκυστική πολιτική, ενώ υποστήριξαν οτι δεν έχει πολιτική βούληση να ελέγξει τις προεκλογικές δαπάνες".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "η χώρα οδηγείται σε εκλογές χωρίς κανόνες, με αποτέλεσμα το χρήμα και η πολιτική ισχύς, δηλαδή ο νόμος του ισχυρού, να σφραγίσει την προεκλογική περίοδο. Η Διακομματική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες δεν κατόρθωσε ν καταλήξει σε ρυθμίσεις που στοιχειωδώς να ευνοούν την ισότιμη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης άκουσε χθες τους διευθυντές ειδήσεων των καναλιών και επιφυλάχθηκε να συζητήσει την έκδοση συμβουλευτικής οδηγίας την ...άλλη εβδομάδα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "σε ναυάγιο οδηγήθηκε εξαιτίας της κυβερνητικής προσπάθειας να επιβάλει τους δικούς της όρους στο προεκλογικό παιχνίδι, η χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου διαμήνυσε στα μέλη της Επιτροπής οτι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την προβολή των μεγάλων "έργων", όπως το Μετρό και η Εγνατία, από τα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με νύχια και με δόντια προσπαθεί η κυβέρνηση να κρατήσει ανέπαφη την εικονική πραγματικότητα που δημιούργησε για τις σχέσεις με την Τουρκία, αποκρύβοντας τις συνεχείς προκλήσεις της στο Αιγαίο, τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί για διμερή διάλογο στα θέματα υψηλής πολιτικής και τις αυξανόμενες απαιτήσεις της για το Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "σε νέα και επικίνδυνη φάση υλοποίησης περνά η νομότυπη μεν, σκοτεινών επιδιώξεων δε διαδικασία κινηματογράφησης στο πλαίσιο του "τουρκικού εθνικού κτηματολογίου" στην Ιμβρο. Η τυπική αυτή μέθοδος που σε άλλα κράτη είναι ολοκληρωμένη πριν από δεκαετίες εμπεριέχει στην προκειμένη περίπτωση όπως χαρακτηριστικά τονίζουν ομογενειακοί παράγοντες "τον κίνδυνο της αρπαγής από το τουρκικό κράτος, των ελαχίστων ελληνικών περιουσιών που έχουν απομείνει στο νησί".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "στην προσπάθεια της Αγκύρας να προωθήση την απαίτησή της για μικτή ελληνο-τουρκική στρατιωτική επιτροπή που θα επιληφθή των ζητημάτων του Αιγαίου, αποδίδουν στρατιωτικοί κύκλοι την επανεμφάνιση των μαχητικών αεροσκαφών της γείτονος στο FIR Αθηνών τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιοι κύκλοι ετόνιζαν οτι προφανής στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία κλίματος εντάσεως το οποίο εντέχνως προβαλλόμενο θα μπορούσε να παραπλανήση συμμάχους και εταίρους ώστε να συνηγορήσουν στην τουρκική πρόταση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "σε "χαμηλούς τόνους" -μη τυχόν και "χαλάσει το κλίμα"- απάντησε χτες η Αθήνα στους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τους οποίους ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη "παρενόχλησαν" τουρκικά που πετούσαν "νόμιμα" στο Αιγαίο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται αύριο στο Βουκουρέστι θα συναντηθούν οι κκ Σημίτης Ετσεβίτ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ. Η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία να κάνει ένα βήμα μπροστά από τις έως τώρα θέσεις της για το Αιγαίο και την Κύπρο".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι καίριο πλην όμως αναμενόμενο, πλήγμα στον Κώστα Καραμανλή και ισχυρό κλονισμό στη Ρηγίλλης, που οι κραδασμοί του θα τραβήξουν σε μάκρος, προκάλεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με την απόφασή του να μη συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος και να απορρίψει ευγενικά τη σχετική πρόταση - έκκληση του προέδρου της ΝΔ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει οτι "η επόμενη μέρα θυμίζει τοπίο στην ομίχλη, στη Νέα Δημοκρατία. Ο προβληματισμός όλων, είτε κινούνται πέριξ του Κωνσταντίνου Καραμανλή είτε τον παρακολουθούν από απόσταση, είναι πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος, δεδομένου ότι είχαν ήδη καλλιεργήσει απίστευτες προσδοκίες, που βέβαια παταγωδώς διαψεύστηκαν, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια επικίνδυνη ατμόσφαιρα ηττοπάθειας τόσο στα μεσαία στελέχη όσο και στους οπαδούς".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι " βαρύ κλίμα έχει δημιοιυργήσει στη Νέα Δημοκρατία η απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να μην πάρει μέρος στις εκλογές της 9ης Απριλίου. Ταυτόχρονα όμως, τα ηγετικά στελέχη που πλαισιώνουν τον κ. Καραμανλή, εντείνουν τις προσπάθειές τους στο επίπεδο της συσπείρωσης του κόμματος εν όψει των πρόωρων εκλογών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "προσπάθειες να επουλώσει τις πληγές κάνει από χθες η ΝΔ μετά την ψυχρολουσία που υπέστη από την άρνηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου να πολιτευθεί στις εκλογές. Ο κ. Κ. Καραμανλής υπέβαλε από πολύ νωρίς χθες το πρωί τους συνεργάτες του σε εργασιοθεραπεία προσπαθώντας με κινήσεις αντιπερισπασμού να κλείσει όπως το θέμα".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "η στήριξη του Χρηματιστηρίου από τα κρατικά χαρτοφυλάκια ήταν βέβαιο οτι δεν θα διαρκέσει αιωνίως. Οταν σταμάτησαν οι παρεμβάσεις, οι εγκλωβισμένοι , έχοντας ευνοηθεί από την άνοδο του Δείκτη, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν. Η πτώση, επομένως, της Σοφοκλέους χθες θα μπορούσε να θεωρηθεί και φυσιολογική διόρθωση μετά από επτά συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών με εφαλτήρια το Χρηματιστήριο και την ΟΝΕ προσδοκούν το 2000 οι Ελληνες, σύμφωνα με έρευνα της ΑΙΚΑ. Το 21,4% θεωρεί οτι η οικονομική του κατάσταση βελτιώθηκε και το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο του 1998".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "το δρόμο για την είσοδο των ΑΧΕ στη Σοφοκλέους άνοιξε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού ετοιμαστεί πλαίσιο εντόνων και προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της καταλληλότητας των μετόχων και των διοικήσεων των εταιριών που προκύπτουν από το "πάντρεμα" εισηγμένων και χρηματιστηριακών εταιριών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "νέο κύμα εγκλωβισμένων στο Χρηματιστήριο άρχισε να δημιουργείται από χθες, όταν επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η παροιμία "το μεγάλο ψάρι τρωει το μικρό".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις έβαλαν "φρένο" στην πορεία του Γενικού Δείκτη, που δεν μπόρεσε να συνεχίσει το ανοδικό "σερί" των επτά τελευταίων χρηματιστηριακών συνεδριάσεων. Για πρώτη φορά χθες, πολλοί ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να κατοχυρώσουν τα βραχυχρόνια κέρδη τους από το "ράλι" τιμών των κρατικών "μπλου τσιπ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "η ασφυκτική πίεση που εξακολουθούν να δέχονται οι μετοχές της περιφέρειας παρέσυρε και τα βαριά χαρτιά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με απώλειες 1,69%. Πτωτικά έκλεισαν πάνω από 250 μετοχές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "διαθέσεις περαιτέρω ανόδου και ισχυρής στήριξης στα επίπεδα των 5.500 έως 5.400 μονάδων δείχνει η χρηματιστηριακή αγορά της Σοφοκλέους, παρά τις εύλογες ρευστοποιήσεις και τη μάλλον φυσιολογική -κατά κοινή ομολογία- κάμψη, κατά 1,69% που σημειώθηκε χθες".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αν-ασφαλείς επενδυτές! Το τρίτο μέρος του μεγάλου γκάλοπ για τη Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σήμα Καρατζά! Η εθνική έτοιμη για εξαγορές - συγχωνεύσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η απάντηση... στα οχήματα. Επιτροπή κεφαλαιαγοράς: μέχρι τη νέα ρύθμιση παγώνουν όλα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εθνική: Διπλάσια κέρδη και δωρεάν μετοχές".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εθνική - Εμπορική. Εξαγορά ή συγχώνευση. Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις".

    [7] Εθνική

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "Με διπλασιασμό των κερδών του Ομίλου και αύξηση κατά 80% περίπου των κερδών της τράπεζας, ο Θ. Καρατζάς ανακοίνωσε τη διανομή στους μετόχους της Εθνικής δωρεάν μετοχών, σε αναλογία τέσσερις νέες για κάθε δέκα παλαιές. Το 1999 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν στα 362 δις. δρχ έναντι 182 δις. δρχ το 1998 και της τράπεζας στα 229 δις. δρχ έναντι 130 δις. δρχ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 February 2000 - 15:22:19 UTC