Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Εκλογές
  • [5] Συνέντευξη Σημίτη
  • [6] Συνέντευξη Αρσένη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων,η πορεία του Χρηματιστηρίου, και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ημέρες λάσπης. Πανικόβλητο το ΠΑΣΟΚ αρχίζει βρώμικο πόλεμο κατά Καραμανλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο σκαμνί για τα ταμεία. Ο Κ. Καραμανλής προειδοποιεί την κυβέρνηση αν τα ρίξει στον "τζόγο" της Σοφοκλέους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κάτι τρέχει με τους δίπλα. Απίστευτη νέα πρόκληση των Τούρκων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκθέσεις-φωτιά για μισθούς, συντάξεις, ανεργία. Ιδού το...οικονομικό θαύμα του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επικίνδυνος προβοκάτορας ο Καραμανλής. Εκρηξη Βενιζέλου μετά τη νέα απόπειρα της ΝΔ για υπονόμευση του Χρηματιστηρίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το "Δεκαήμερο της Σοφοκλέους". Το Χρηματιστήριο και τα εκατέρωθεν σχέδια.

    ΕΘΝΟΣ: Τα σχολεία στο Δίκτυο. Ο Γερ. Αρσένης μιλάει στο "ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Είμαστε περήφανοι που διώξαμε το Βασιλιά". Για μια ακόμα φορά ο Κ. Καραμανλής εκφράζει την αποστροφή του για Βασιλικούς-Δεξιούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κοροϊδεύανε οι Τούρκοι. Καταρρέει η εξωτερική πολιτική του Γιωργάκη-Απάτη η προσέγγιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σημίτης εφ όλης της ύλης. Ο πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του στους αναγνώστες του "Ε.Τ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Με όλα τα μέσα" στήριξη του ΧΑΑ. Επιστολές σε όλους τους χρηματιστές με προειδοποιήσεις για δεοντολογία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανάρμοστα παιχνίδια με τη Σοφοκλέους. Επίθεση Καραμανλή στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

    ΕΣΤΙΑ: Θυμηθείτε την πτώση Ράλλη. Πολλές ομοιότητες με τα σημερινά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παράνομα λίστες και τηλεφωνήματα από υποψηφίους. Μαύρη αγορά καταλόγων υποψηφίων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ρήγμα στο Δικομματισμό τώρα. Εντείνεται η προεκλογική δράση του ΚΚΕ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Σώσον ψηλέ τον αρχηγόν σου". Πανικός στη ΝΔ. Γλείφουν εκεί που έφτυναν....

    Η ΧΩΡΑ: Θα πάνε φυλακή. Οσοι τολμήσουν να πετάξουν τα λεφτά των ασφαλισμένων στον "Καιάδα" της Σοφοκλέους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μεταμορφώνεται η Θεσσαλονίκη. Μετά τις εκλογές οι νέες μελέτες του Οργανισμού Ρυθμιστικού.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μαζί και χώρια. Δύο εκ βαθέων συνεντεύξεις, που θα συζητηθούν.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "κυβέρνηση και εποπτικές αρχές, αποφασισμένες να συντρίψουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, διασφαλίζοντας "με όλα τα μέσα" που διαθέτουν, συνεχή στήριξη. Η Κεφαλαιαγορά ειδοποίησε με επιστολές όλους τους χρηματιστές για τους κανόνες δεοντολογίας, ενώ έχουν συγκεντρωθεί τεράστια αποθέματα κεφαλαίων για την αποτροπή κερδοσκοπίας" .

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "αποφασισμένη να στηρίξει τις τιμές των μετοχών, αν παρουσιαστεί υποτιμητική κερδοσκοπία, είναι η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί οτι η "μάχη του ΧΑΑ"θα κορυφωθεί αυτό το δεκαήμερο- και ως τις εκλογές. από το οικονομικό επιτελείο έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με χρηματιστές, θεσμικούς επενδυτές και επιχειρηματίες προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές πωλήσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μετατρέπεται και πάλι η Σοφοκλέους στο κρίσιμο 15ήμερο που μας χωρίζει από τις κάλπες. Ο κ. Καραμανλής απείλησε ευθέως από τη Χαλκίδα τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να μην "παίξουν" με το Χρηματιστήριο, κάνοντας λόγο ακόμη και για ποινικές ευθύνες".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι "κρίσιμη" αυτή η προεκλογική εβδομάδα,καθώς αναμένεται οι υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες και εταιρίες να κάνουν ο,τι είναι δυνατό για να ανεβάσουν ή έστω να σταθεροποιήσουν το Γενικό Δείκτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει οτι "εννέα μόλις συνεδριάσεις απέμειναν ως τις εκλογές της 9ης Απριλίου και το κλίμα στην Σοφοκλέους παραμένει ακόμα βαρύ, με τις έντονες πτωτικές τάσεις του γενικού δείκτη, την αρνητική ψυχολογία και τη δυσπιστία των επενδυτών".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "όλα ήταν ένα ψέμα. Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διεφάνη η κοροϊδία και άλλο ένα υποτιθέμενο ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης - η ελληνοτουρκική προσέγγιση - κάηκε. Η προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης που διαβεβαίωνε για τη θεαματική βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία έπαψε να λειτουργεί μετά τη νέα πρόκληση της Αγκυρας που εστράφη κατά του επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Χριστόδουλου, για τις δηλώσεις του περί αλησμόνητων πατρίδων χαρακτηρίζοντάς τον εχθρό της Τουρκίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι"σε μια απροκάλυπτη και άνευ προηγουμένου φαιδρή ενέργεια προέβη η Αγκυρα, ανήμερα της επετείου για την Εθνική Παλιγγενεσία, ανακοινώντας τη μαύρη λίστα με τους υποτιθέμενους..."εχθρούς των Τούρκων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "πρόκειται άραγε αποκλειστικά για έργο σκοτεινών, πλην ορισμένων κύκλων της Αγκυρας που επιχειρούν την υπονόμευση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης-δηλαδή η χιολιομασημένη δικαιολογία που δίνει η Αθήνα οσάκις έρχονται δυσάρεστα ή ανατριχιαστικά μηνύματα από την Αγκυρα - ή απλά για ένα ακόμη σημάδι, του σε πόσο σαθρά πόδια στηρίζεται η πολιτική της "μη ρήξης" με την γειτονική χώρα;".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "κόλαφο στους θιασώτες της εσπευσμένης, άκριτης και χάριν εντυπώσεων ελληνοτουρκικής προσέγγισης έδωσε η ίδια η Τουρκία, με την έκδοση διαταγής απαγόρευσης εισόδου στην τουρκική επικράτεια σε 56 Ευρωπαίους ως ανεπιθύμητους, μεταξύ των οποίων ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος και άλλοι οκτώ Ελληνες πολίτες, κυρίως από το χώρο της πολιτικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "αμήχανο το υπουργείο Εξωτερικών παγιδευμένο στην πολιτική που εφαρμόζει ο Γ. Παπανδρέου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν τόλμησε να απαντήσει σκληρά στις προκλήσεις της Αγκυρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ" το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών έχει λίστα με 56 ανεπιθύμητα πρόσωπα από όλη την Ευρώπη μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και αρκετοί βουλευτές, ένθερμοι υποστηρικτές του Αμπντουλάχ Οτσαλάν".

    [4] Εκλογές

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "γκάλοπ τέλος, ζήτω τα γκάλοπ. Γιατί η εκλογική νομοθεσία μπορεί να απαγορεύει τη δημοσιοποίηση τους στις δύο εβδομάδες που απομένουν ως την κάλπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει και το τέλος τους. Αντίθετα, θριαμβεύουν και κυριαρχούν, καθώς τα εκλογικά επιτελεία συνεχίζουν τις μετρήσεις, που επιτρέπονται μόνο για τα κόμματα πλέον. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν παραγγείλει τις λεγόμενες "κυλιόμενες μετρήσεις", δηλαδή μετρήσεις σε καθημερινή βάση, που τα αποτελέσματα κάθε ημέρας θα προστίθενται στο προηγούμενο σύνολο και θα αναλύονται".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "άρχισε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την τηλεοπτική αναμέτρηση της προσεχούς Πέμπτης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, στην οποία οι επιτελείς της Ρηγίλλης βασίζουν τις ύστατες προσδοκίες τους για εκλογική νίκη".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "η υπέρμετρη σημασία την οποία όλοι - ποιός λίγο, ποίος πολύ - αποδίδουμε στις δημοσκοπήσεις... είχε ως αποτέλεσμα να προκαλούν τις πλέον παράλογες αντιδράσεις...καθώς ένα μέρος της κοινής γνώμης κατέληξε να ταυτίζει τα ποσοστά τους με τα ποσοστά των εκλογών...Τα δε πολιτικά κόμματα άλλοτε να ανακηρύσσουν τα αποτελέσματά τους αυτά ως πρόκριμα νίκης...και άλλοτε να καταγγέλλουν τις - συχνά ίδιες - εταιρίες που τις διενεργούν ως μίσθαρνα όργανα των αντιπάλων τους".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ο λαός μπορεί σ αυτές τις εκλογές να σπάσει τα προγνωστικά και τα κατασκευασμένα γκάλοπ. Να αποδείξει οτι σε ένα βράδυ, με τις εμπειρίες που έχει μια δεκαετία, μπορεί να δημιουργήσει ένα βαθύ ρήγμα στο δικομματισμό, με τον όρο οτι όχι μόνο συνειδητοποιεί το δίκιο του αλλά και τη μεγάλη του δύναμη".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "δύο εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, οι δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας κκ Σημίτης και Καραμανλής "αντιπαρατέθηκαν" με ομιλίες τους σε δύο κρίσιμες περιοχές στη Λάρισα ο πρωθυπουργός και στο Αγρίνιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενοι στον αγροτικό κόσμο".

    [5] Συνέντευξη Σημίτη

    "Δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Απριλίου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ αποτιμά το έργο της κυβέρνησής του, αποδεχόμενος λάθη και παραλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.Ο κ. Σημίτης προαναγγέλλει αλλαγές στο ασφαλιστικό, κάνει λόγο για φορολογική δικαιοσύνη,διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και στροφή προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ενώ υπόσχεται 300.000 νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζει οτι το "χρηματιστήριο είναι θέμα επιχειρήσεων και επενδυτών". Κρατάει αποστάσεις από τον Ε. Γιαννόπουλο και αναφέρεται στους Δ. Τσοβόλα και Μ. Χαραλαμπίδη".

    [6] Συνέντευξη Αρσένη

    "Δύο σημαντικές δεσμεύσεις που η υλοποίησή τους θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων, αλλά και της θέσης του εκπαιδευτικού, αναλαμβάνει ο Γεράσιμος Αρσένης με αποκλειστική συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. Ολα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα συνδεθούν με το Ιντερνετ για τον εμπλουτισμό και τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας. Θέμα άμεσης προτεραιότητας είναι και η μεγάλη αύξηση στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, δεδομένων και των σοβαρών υποχρεώσεων, τις οποίες έχουν επωμιστεί δάσκαλοι και καθηγητές υπό τις νέες συνθήκες. Μεγάλο βάρος ρίχνει ο υπουργός και στον διοικητικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 27 March 2000 - 17:27:23 UTC