Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-04-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/04/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Μερική απασχόληση
  • [6] Συνέντευξη Τσοβόλα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι αλλαγές σε εργασία- ασφαλιστικό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ελάτε μαζί μας! Ανοιγμα σε νέους και Αριστερά. Το δίδυμο της νίκης "οργώνει" την Ελλάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οκτάωρο τέλος! Το προανήγγειλε η Επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μας φοράει φερετζέ. Μήνυμα Κλίντον υπέρ της Τουρκίας. Η Αγκυρα θα γίνει το αφεντικό της περιοχής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπή του 8ωρου.Μερική απασχόληση και μείωση αποδοχών. Τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μαϊμού" τα γκάλοπ της Ρηγίλλης. Λαλιώτης και εταιρίες δημοσκοπήσεων αποκαλύπτουν τη μεγάλη απάτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι φοβούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.Οι παγίδες της τελευταίας εβδομάδας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σώου λάσπης από Μαξίμου. Καραμανλής: περιφρονούμε τις ύβρεις.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλάζουν σχέδια οι "μονομάχοι". Ολα για όλα στην τελική ευθεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Λαϊκή Δεξιά δεν εκπροσωπείται από τη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταργείται το οκτάωρο. Περιορίζονται οι αργίες, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του μισθού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντοκουμέντο: το ΠΑΣΟΚ φέρνει Ρώσους ψηφοφόρους. Λίστες με χιλιάδες ονόματα για άμεση ελληνοποίηση μέσω Κύπρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγώνας δρόμου για τη συσπείρωση. Το ΠΑΣΟΚ έχει περιθώρια, η ΝΔ έπιασε κορυφή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δυνατό φίνις από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με 5+5 κινήσεις. Τα ειδικά σχέδια των μεγάλων κομμάτων για τους αναποφάσιστους.

    ΕΣΤΙΑ: Γιατί παίζεται η αυτοδυναμία. Εκτός πραγματικότητος τα υποθετικά σενάρια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε δυνατό φίνις όπως το '96 ποντάρει πάλι το ΠΑΣΟΚ. Είχε κερδίσει 3% την τελευταία εβδομάδα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οχι στα ψεύτικα διλήμματα και τα "θα".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σοκ στη ΝΔ. Τον ξήλωσαν! Μητσοτάκης - Ντόρα.

    Η ΧΩΡΑ: Εκβιάζουν Χριστόδουλο και Εκκλησία! Για να πουλήσει τις μετοχές που έχει σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ντέρμπι ντροπής. Αιματηρά επεισόδια στην Τούμπα πριν κατά και μετά τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΡΗ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η μάχη της πλατείας...

    [2] Εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "στην τελική ευθεία ο προεκλογικός αγώνας με τους δύο μονομάχους να διαμορφώνουν την τακτική τους, ώστε να αυξήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Ηδη η ΝΔ, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, έχει προσεγγίσει το ανώτερο δυνατό ποσοστό συσπείρωσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ, αν και εμφανίζεται σε αισθητά καλύτερη κατάσταση από την αντίστοιχη περίοδο των εκλογών του '96 έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αλλεπάλληλα δημοσιεύματα εξακολουθούν να εμφανίζουν την αυτοδυναμία ως σχεδόν δεδομένη, ακόμη και σε περίπτωση οριακής νίκης του ενός ή του άλλου κόμματος. Κάποια δημοσιεύματα μάλιστα, φέρουν το ΠΑΣΟΚ να ευνοήται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και να επιτυγχάνη την αυτοδυναμία πιο εύκολα από ο,τι η Νέα Δημοκρατία, υπό την αίρεση οτι δεν θα χάση όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "στην τελική ευθεία των εκλογών ΠΑΣΟΚ και Νδ προσαρμόζουν τη στρατηγική τους με στόχο τους αναποφάσιστους, τους νέους ψηφοφόρους, που αποτελούν το 5,2% του εκλογικού σώματος, και τους ετεροδημότες. Και οι δύο γνωρίζουν πως περίπου 100.000 ψηφοφόροι είναι δυνατόν να δώσουν την τελική νίκη".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι " τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και το "παιχνίδι" αφορά τη δημιουργία του κλίματος: ποιός δηλαδή, από τους διεκδικητές της εξουσίας θα διαμορφώσει κλίμα βεβαιότητας για τη δική του νίκη, χωρίς να αποσυσπειρώσει τους οπαδούς του και χωρίς να στρέψει τους αναποφάσιστους προς άλλες κατευθύνσεις. Για το ΠΑΣΟΚ οι ισορροπίες είναι περισσότερο λεπτές, καθώς προσβλέπει σε ενίσχυση των γραμμών του από ψηφοφόρους μικρών κομμάτων. Το ερώτημα για τη ΝΔ είναι μήπως οι πολλές υποσχέσεις προκαλούν σκεπτικισμό και ο υπερτονισμός της "νίκης " ξυπνάει "αντιδεξιά" αντανακλαστικά".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "τροποποιούν την τακτική τους τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς η προεκλογική εκστρατεία εισήλθε στην τελικής της ευθεία. Οι πέντε μέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, είναι κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα για την προσέλκυση των αναποφάσιστων. Το ΠΑΣΟΚ ενισχύει το κοινωνικό του προφίλ. Η ΝΔ βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί και με αγωνία προσπαθεί να μη δημιουργεί αντισυσπειρώσεις"

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "τα ευήκοα ώτα των εκφραστών του τουρκικού σωβινισμού ικανοποίησε το "ενθαρρυντικό" μήνυμα του Μπίλ Κλίντον προς την Αγκυρα και την Αθήνα να ενθαρρύνουν περισσότερο τις σχέσεις τους. Οι επισημάνσεις του Αμερικανού προέδρου για την εξέλιξη της Τουρκίας σε υπερδύναμη είναι χαρακτηριστικές, όπως και η υποστήριξή του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Κ. Σημίτη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "αγνώστων προθέσεων αμερικανική παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά, η οποία, πιθανώς, να σχετίζεται και με την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Απριλίου, σημειώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα. Οπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επικοινώνησε προ ημερών, τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογό του Σ. Ντεμιρέλ, με τον οποίο συζήτησαν και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της πραγματοποιήσεως, εκ μέρους της Αγκυρας, ορισμένων χειρονομιών "καλής θελήσεως", όσον αφορά το Κυπριακό και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "οι φίλοι στις προεκλογικές αγωνίες φαίνονται και, στην περίπτωση της τουρκικής διπλωματίας, μόνο σ' αυτές...Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζέμ αν και δεν εμφανιζόταν επί μέρες στο τηλέφωνο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη "λίστα των ανεπιθύμητων" στην οποία περιλαμβάνονται οκτώ Ελληνες πολιτικοί και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, έπλεξε χθες το εγκώμιο του Ελληνα ομολόγου του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μπορεί ακόμη να περιμένει ο υπουργός Εξωτερικών να λύσει ο Ισμαήλ Τζέμ την "παρεξήγηση" (;) ή εν πάση περιπτώσει το όνειδος της μαύρης λίστας που εξέδωσε η Αγκυρα αλλά ο Τούρκος αξιωματούχος προτιμά τα εύκολα. Προτιμά πχ αντί να επικοινωνεί με τον Γ. Παπανδρέου για να επουλώνει τα πλήγματα που επιφέρει στην εξωτερική πολιτική που αυτός ασκεί, να του πλέκει το εγκώμιο".

    [4] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "θεατής των πολιτικών εξελίξεων και με το βλέμμα στραμμένο στη 10η Απριλίου παραμένει η οδός Σοφοκλέους. Οι επενδυτές, τουλάχιστον όσοι διαθέτουν ρευστό, περιμένουν το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί προκειμένου να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση, ενώ οι εγκλωβισμένοι προσδοκούν σε μετεκλογική ανάταση της αγοράς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "μια νέα πραγματικότητα στην εγχώρια αγορά χρήματος και κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφώσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων η οποία θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς μετά το καλοκαίρι προκειμένου να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η Σοφοκλέους θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των επενδυτών παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους τελευταίους μήνες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "υπό το καθεστώς πιέσεων και νευρικότητας, λόγω της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να κινηθεί αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, ενώ όσον αφορά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, άπαντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί και συγκρατημένα αισιόδοξοι".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα για την αγορά της οδού Σοφοκλέους, η οποία θα διανύσει πέντε ακόμη δύσκολες συνεδριάσεις μέχρι τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στα δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς γι αυτή την εβδομάδα, πρέπει να συνυπολογιστεί η αβεβαιότητα των επενδυτών, όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής".

    [5] Μερική απασχόληση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ανατροπή του 8ώρου, μερική απασχόληση, μείωση των αποδοχών θα είναι μερικά από τα μετεκλογικά "δώρα"του ΠΑΣΟΚ προς τους Ελληνες εργαζομένους στην -ελάχιστα πιθανή- περίπτωση που το κυβερνών κόμμα επανεκλεγεί. Τις ριζικές αυτές (και όχι μόνο) αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προανήγγειλε η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "στο ίδιο μήκος κύματος με τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που εισηγήθηκαν να δοθεί έμφαση στην ωρομίσθια απασχόληση και την εφαρμογή συμβάσεων ατομικού χαρακτήρα στη χώρα μας, κινήθηκε πρόσφατα και η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μάλιστα έκανε ένα βήμα περισσότερο, προαναγγέλλοντας ακόμη και ανατροπή του 8ώρου εργασίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "με αρκετή σαφήνεια και κυνικότητα, ξεκαθαρίστηκε το βράδυ της Παρασκευής από την κοινοτική επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων Α. Διαμαντοπούλου, οτι για την ΕΕ το 8ωρο είναι καταδικασμένο, όπως και η εργασία σε σταθερό εργοδότη, οτι το 35ωρο δεν αυξάνει την απασχόληση- μόνο υπό προϋποθέσεις- και οτι η πλήρης απασχόληση έχει να κάνει μόνο ως προς το εύρος, την έκταση της απσχόλησης και όχι ως προς το είδος της!".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "στην ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου, στον περιορισμό των αργιών, στην αλλαγή υπολογισμού των μισθών, στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, στη περαιτέρω "ελαστικοποίηση" των σχέσεων εργασίας, στην περιθωριοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και σε σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, προσανατολίζεται η ΕΕ".

    [6] Συνέντευξη Τσοβόλα

    "Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος πραγματοποιεί απόψε στις 8 μ στην Πλατεία Κάνιγγος την κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση, χρησιμοποιεί" στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, "πολύ υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και στον κ. Κ. Σημίτη. Κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οτι "επιχειρεί εκβιασμούς και εκμαυλισμό στελεχών του ΔΗΚΚΙ" και οτι "δέχθηκε παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις". Χρησιμοποιεί ακόμα σκληρές εκφράσεις λέγοντας οτι "η κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης ντρόπιασαν την Ελλάδα και τους Ελληνες". Υποστηρίζει οτι "οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες". Και τονίζει ότι το κόμμα του είναι καλύτερο από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι ο "λαός θα αυξήσει σημαντικά την εκλογική δύναμη του ΔΗΚΚΙ". Για το Χρηματιστήριο επισημαίνει οτι "η κυβέρνηση πήρε στον λαιμό της εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους" Και τονίζει οτι "ο λαός με την ψήφο του θα καταργήσει την αυτοδυναμία και την αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 4 April 2000 - 6:01:21 UTC