Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Ταυτότητες
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Πανελλήνιες εξετάσεις
  • [6] Ελληνοτουρκικά
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η διαμάχη κράτους- Εκκλησίας για τις ταυτότητες, η ελληνική οικονομία, οι εξετάσεις Β και Γ Λυκείου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ: Δεν άγγιξαν το πρόβλημα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Λάσπη! Η εξαθλίωση και τα ΜΜΕ πνίγουν τη ΝΔ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πόλεμος εκδοτών.Αφορμή η MEGAλη δουλειά της ψηφιακής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νόμιμες οι καταπατήσεις. Τροπολογία-πρόκληση για ...πλούσιους στη Βουλή.

    Η ΑΥΓΗ: Αθρόες προφυλακίσεις ανηλίκων. Το Υπ. Δικαιοσύνης αναγνωρίζει απαντώντας στον Φ. Κουβέλη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επικίνδυνοι τριγμοί στη Ρηγίλλης. Στα ...διαπλεκόμενα χρεώνει πάλι τη νέα κρίση ο Κ. Καραμανλής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ντόρα "στηρίζει τον Αρη" αλλά ρίχνει το γάντι στην ηγεσία. Οι χθεσινές έξι δραματικές ώρες των βουλευτών της ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πρασινίζει η ροζ λάσπη. Βίαιο ξέσπασμα Καραμανλή για τις συκοφαντικές επιθέσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Εξπρές οι άδειες για επαγγέλματα και επιχειρήσεις. Καταργούνται πιστοποιητικά-απλουστεύονται οι διαδικασίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες όπου είναι καλεσμένος στην σφηκοφωλιά της Μπίλντενμπεργκ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βούλιαξε από Συμβούλους. Την επαύριο των εκλογών προσελήφθησαν 25 σύμβουλοι στο Υπουργείο Αμύνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκθεση φακέλωμα στις Πανελλαδικές. Ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν για τη μεταρρύθμιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γνωμάτευση φρένο στην Ιεραρχία. Ομόφωνα από τη Νομική Επιτροπή, προεδρεύοντος Χριστόδουλου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Φακελάκι χωρίς διακρίσεις. Γιατροί καταγγέλλουν συναδέλφους τους.

    ΕΣΤΙΑ: Να θυσιασθή ο Σπηλιωτόπουλος. Η ενδεδειγμένη πολιτική διέξοδος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαζική απελευθέρωση της εθνικής οικονομίας. Με αφετηρία τα κλειστά επαγγέλματα και χρονικό ορίζονται την άνοιξη 2001.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Απέραντο φρενοκομείο" η Νέα Δημοκρατία. Δυσαρέσκεια στη συνεδρίαση της ΚΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η ώρα του Ευρώ για τους μισθούς και τις τιμές. Πίνακες με αμοιβές και προϊόντα.

    ΝΙΚΗ: Και η Ντόρα με τον Αρη! Αναγκαστικό μέτωπο στη Ρηγίλλης κατά της λάσπης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπό ΝΑΤΟϊκή μπότα η χώρα. Αρχισε η απόβαση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αρχηγός δια-συρμού! ΝΔ: στα πρόθυρα νευρικής κρίσης...

    Η ΧΩΡΑ: Ποιός λάδωσε τη "Χουριέτ". Η Ρηγίλλης υποπτεύεται Κόκκαλη και συγκεντρώνει στοιχεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νομάρχης κατά 4 υπουργείων! Ζήτησε και την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μπρος γκρεμός και πίσω...δημόσιο. ΙΚΑ: Στο κυνήγι των χαμένων εισφορών.

    [2] Ελληνική οικονομία

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "η ώρα του ευρώ ήρθε για την ελληνική οικονομία. Οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και οι τιμές των αγαθών θα υπολογίζονται και σε ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2002, ενώ στη συνέχεια το ενιαίο νόμισμα θα πάρει τη θέση της δραχμής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "σωρεία αντιδράσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της οριστικής απόφασης της κυβέρνησης να "ανοίξει" τα λεγόμενα "κλειστά επαγγέλματα", εν όψει της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Μετά τις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μερίδας πολιτικών, πολιτών και φορέων για το θέμα της απάλειψης στοιχείων από τις ταυτότητες η κυβέρνηση ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο, με ορισμένες επαγγελματικές ομάδες στο όνομα της συμμετοχής της στην ΟΝΕ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η ελευθέρωση των επαγγελμάτων θα ολοκληρωθεί μαζικά στους επόμενους 3-4 μήνες και θα καλύψει όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η συγκρότηση της εδικής επιτροπής γενικών γραμματέων, που αποφασίσθηκε χθες από τη διυπουργική επιτροπή οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων, θα αξιολογήσει το καθεστώς που διέπει το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, θα διερευνήσει την αναγκαιότητα ύπαρξης του πλήθους των αδειών, τα εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά καθώς και τα προσκόμματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας".

    [3] Ταυτότητες

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "προς εκτόνωση οδηγείται η κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από τις ταυτότητες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Η μικρή χαραμάδα που άφησε προχθές στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος, έγινε μισάνοιχτη πόρτα μετά την ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου της Εκκλησίας που συμβουλεύει την Ιεραρχία να μην προσφύγει στην ελληνική ή την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, γιατί το θέμα των ταυτοτήτων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ομόφωνα κατέληξε η Επιστημονική Επιτροπή της Νομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας, που συνήλθε Υπό την προεδρία του κ. Χριστόδουλου, στη γνωμάτευση οτι η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες είναι αντισυνταγματική. Το θέμα, υπογραμμίζει, είναι στο όριο ευθύνης της πολιτείας αποκλειστικά. Προτείνει τη μη προσφυγή στο ΣτΕ και διατυπώνει ευχή για αποκλιμάκωση της κρίσης".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "την ώρα που οι προετοιμασίες για την εκδήλωση της αντιπαράθεσης στην Εκκλησία έχουν αρχίσει να κορυφώνονται η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, σφυρίζει αδιάφορα, υποστηρίζοντας πως δεν υφίσταται κρίση".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα συνεδρίασε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στη σκιά της "ροζ σκανδαλολογίας" που αναπαρήχθη σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ". Το εν λόγω κίτρινο δημοσίευμα είχε τον προκλητικό τίτλο: Σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας στην ελληνική πολιτική" εμπλέκοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον εκπρόσωπο Αρ. Σπηλιωτόπουλο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εκεί που έφθασαν τα πράγματα, άλλη λύσις δεν υπάρχει. Ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος πρέπει να παραιτηθή από τη θέση του εκπροσώπου της ΝΔ. Και αν - όπως φημολογείται - έχη ήδη υποβάλει την παραίτησή του, ο κ. Καραμανλής οφείλει να την αποδεχθή".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "αλληλεγγύη όλων των στελεχών του κόμματος κατάφερε και "πέτυχε" ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ υπέρ του εκπροσώπου Τύπου, αναγάγοντας την "υπόθεση Σπηλιωτόπουλου" σε μείζον πολιτικό ζήτημα, κάτω από το φάσμα της ενορχηστρωμένης επίθεσης λάσπης που επιχειρούν "οικονομικά κυκλώματα" με σκοπό να δημιουργήσουν διασπαστικά διλήμματα σε βάρος της ΝΔ".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι ήταν "εμφανής η δυσαρέσκεια στην ΚΟ της ΝΔ που συνεδρίασε χθες Υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή για τη δημόσια εικόνα του κόμματος. Οι βουλευτές εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την πορεία του κόμματος, ενώ σε κατ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους δεν δίσταζαν να σχολιάζουν το ρόλο του Αρη Σπηλιωτόπουλου στη διαμόρφωση της καλής εικόνας της ΝΔ στην κοινωνία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει στο σχόλιό του μεταξύ άλλων ότι "απογοητευτικές σκέψεις προκαλεί το κλίμα που επικρατεί παρασκηνιακά, μεταξύ μελών της ΚΟ της ΝΔ, η οποία συνεδρίασε χθες. Το κλίμα αυτοσαρκασμού και ειρωνικών σχολίων στις κατ' ιδίαν συζητήσεις και σε διάφορα "πηγαδάκια", δεινά μόνο προοιωνίζονται για το μέλλον της παράταξης. Είναι λυπηρό να εκδηλώνονται παρόμοια φαινόμενα σε μια μεγάλη παράταξη, η οποία εκπροσωπεί το 43% του ελληνικού λαού".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "σε τηλεοπτικό σόου εξελίχθηκε χθες η κρίση της ΝΔ, καθώς το ενδιαφέρον των κεντρικών τηλεοπτικών δελτίων μονοπώλησε τόσο το πρωτοσέλιδο της "Χουριέτ" με τίτλο "σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας στην ελληνική πολιτική" όσο και η συνέντευξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου στο περιοδικό "Γυναίκα", όχι μόνο ως προς το πολιτικό της περιεχόμενο, αλλά και λόγω των χολιγουντιανών προδιαγραφών φωτογράφησή του".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ, "αισθητά περιορισμένη σε σχέση με την αναμενόμενη ήταν η ανταπόκριση που συνάντησε χθες στην ΚΟ της ΝΔ η νέα προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να συνδέσει την "ενορχηστρωμένη επίθεση λάσπης" που δέχεται ο στενός συνεργάτης του Αρης Σπηλιωτόπουλος με καταγγελίες περί απόπειρας "ευνουχισμού της παράταξης από οργανωμένα συμφέροντα".

    [5] Πανελλήνιες εξετάσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στους πολιτικούς σχεδιασμούς του υπουργού Παιδείας εντάχθηκαν χθες 50.000 μαθητές της Γ Λυκείου που κλήθηκαν, ουσιαστικά, να κρίνουν τη "μεταρρύθμιση Αρσένη". Η διατύπωση των απόψεών τους συνιστά δημοσκόπηση, που προσφέρει στη νέα ηγεσία του υπουργείου κάλυψη για αλλαγές, με ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους. Αποτελεί, όμως και "παγίδα" αφού δεν γνωρίζουν τα κριτήρια με τα οποία θα βαθμολογηθούν".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "τρίζουν τα θεμέλια του νέου εξεταστικού συστήματος, με το οποίο διαγωνίζονται 158.953 μαθητές σε όλη τη χώρα προσδοκώντας μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι βαθμολογητές της Α-Γ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής καταγγέλλουν οτι ελλείψει κεντρικής καθοδήγησης και ενιαίων οδηγιών προς όλα τα βαθμολογικά κέντρα της χώρα αναγκάζονται να βαθμολογούν κατά το δοκούν τα γραπτά των μαθητών τόσο της Β όσο και της Γ Λυκείου θέτοντας σε ρίσκο το μέλλον τους".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "πως θα βαθμολογηθεί το "γράμμα στον υπουργό". Είναι το ερώτημα που από χθες προβληματίζει τους μαθητές της Γ Λυκείου, οι οποίοι στο μάθημα της έκθεσης κλήθηκαν να συντάξουν επιστολή στον υπουργό Παιδείας με τις αλλαγές που θα ήθελαν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το θέμα, άμεσα συνδεδεμένο με την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση, δημιουργεί ανησυχίες για τον τρόπο βαθμολόγησής του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "ξάφνιασαν τους μαθητές τα πρωτοφανούς εκσυγχρονιστικής έμπνευσης και ετικέτας θέματα Εκφρασης - Εκθεσης της Γ Λυκείου. Οι μαθητές έχοντας ήδη διανύσει ένα μέρος του εξεταστικού μαραθωνίου και έχοντας μπροστά τους άλλες 24 μέρες, κλήθηκαν ούτε λίγο -ούτε πολύ να εξυμνήσουν αυτήν ακριβώς τη "μεταρρύθμιση" που εισήγατε τις πανελλαδικές εξετάσεις για την προαγωγή και απόλυση από το λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "θέμα - παγίδα που εισάγει την πολιτική και κομματική αντίληψη στα θρανία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το χθεσινό θέμα της Εκθεσης στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές της Γ τάξης του Λυκείου... Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι μαθητές ουσιαστικά κλήθηκαν να εκφράσουν πολιτική θέση και να ταχθούν υπέρ ή κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε απευθείας διαπραγμάτευση οδηγούνται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δια της ... πλαγίας οδού των Μέτρων Καλής Γειτονίας. Ειδικότερα, ενώ μέχρι πρότινος η κυβέρνηση διετείνετο οτι δεν συζητεί για τα ΜΟΕ πάρα μόνο εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, τώρα - προβάλλοντας την άποψη οτι στα καινοφανή Μέτρα Καλής Γειτονίας, για τα οποία αρχίζουν κατευθείαν συνομιλίες με τη γείτονα, περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ - ουσιαστικά ομολογεί οτι εγκαταλείπεται το πλαίσιο του ΝΑΤΟ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "η έναρξη διμερούς διαλόγου με την Τουρκία για την εφαρμογή ΜΟΕ προβληματίζει τις ηγεσίας των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών, παρά τη δημοσίως εκπεφρασμένη θέση της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία παρόμοιες διαβουλεύσεις δύναται να διεξαχθούν μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "άλλο ένα δώρο στους μουσουλμάνους και κατ επέκταση στην Αγκυρα κάνει η ελληνική κυβέρνηση καθώς χθες έγινε σαφές οτι η κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Παιανία δεν σχετίζεται με τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 και την έλευση στην Αθήνα εκατοντάδων μουσουλμάνων αθλητών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "με τον αμερικανό πρόεδρο κ. Μπίλ Κλίντον θα συναντηθεί αύριο Σάββατο στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο περιθώρια της διάσκεψης με θέμα την "προοδευτική διακυβέρνηση". Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συνάντηση και προσδοκούν ότι θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο τόσο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ολυμπιακή Αεροπορία: Ορατότης μηδέν".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διαφάνεια με 12 μέτρα. Αλλάζει το σκηνικό στο Χρηματιστήριο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μήλον της Εριδος το 42% της Multichoice".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φορονομοσχέδιο σκούπα από ΦΠΑ μέχρι αυθαίρετα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Φόνος" εκ προμελέτης. Μεθοδευμένη πίεση στα Blue Chips".

    [8] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Ισχυρή νομική προστασία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΔΣ Χρηματιστηρίου παρέχει σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι βασικοί μέτοχοι θα προαναγγέλλουν τις αγοραπωλησίες μετοχών. Τι θα περιλαμβάνει ο Κώδικας Δεοντολογίας. Ρυθμίσεις για ασφάλεια στις συναλλαγές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 2 June 2000 - 17:27:08 UTC