Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-09-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/09/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Ελληνική οικονομία
  • [04] Διαπλοκή
  • [05] Ταυτότητες
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Χρηματιστήριο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική οικονομία, η διαμάχη Κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες, και το θέμα της διαφάνειας στη δημόσια ζωή είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι λίστες του Αλεξάκη. Αυτές που περίμενε η Σοφοκλέους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βουτιές στα χρήματα της Νέας Γενιάς. Πως ο νέος γραμματέας έδινε κονδύλια στον προφυλακισθέντα παλαιό!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μοιράζει την "πίτα" των 17 τρις. Ο Σημίτης ψάχνει για ισορροπίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποιοί είναι οι μεγαλομέτοχοι. Μισή με κενά και με καθυστέρηση έδωσε τη λίστα στο Χρηματιστήριο.

    Η ΑΥΓΗ: Νόμιμη η καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού. Πρώτο βήμα εις βάρος της υγείας μας και του περιβάλλοντος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δέσμια της διαπλοκής τα μεγάλα κόμματα. Χρηματοδοτούνται από τα Οικονομικά συμφέροντα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ενα δολάριο=400 δρχ. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα. Πετάει - πετάει το αμερικανικό νόμισμα και αναστατώνει την Ευρώπη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: $ Στις 400 δραχμές ...και στις 300 δρχ η βενζίνη. Ξέφρενη η πορεία του δολαρίου.

    ΕΘΝΟΣ: Και "Ψήφο Βουλευτών" ζητά ο Χριστόδουλος. Μέσα σε αντιδράσεις Μητροπολιτών για το Τίμιο Ξύλο..

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στις 3.000 μονάδες θα πέσει η Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η ώρα του εισαγγελέα για τη διαπλοκή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 6.942 μονίμων και εποχικών το Σεπτέμβριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα αφεντικά της Σοφοκλέους. Στο φως η επίσημη λίστα των μεγαλομετόχων των εταιριών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οπισθεν στη φορολογία ΙΧ.

    ΕΣΤΙΑ: Το "μέσον" της διαπλοκής. Οι νέοι κανόνες της οικονομικής ζωής.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα μυστήρια του ΧΑΑ παραμένουν ανεξήγητα. Η πτώση του 8μήνου δεν στοιχειοθετείται σε "ξεπούλημα" από μεγαλομετόχους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Καυτά" θέματα στην ατζέντα του Κ. Σημίτη. Διαφάνεια, ιδιωτικοποιήσεις, Γ΄ ΚΠΣ, εργασιακό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι 501 ισχυροί μέτοχοι των επιχειρήσεων της Σοφοκλέους. Πρόσωπα και εταιρίες που ελέγχουν πάνω από 5%.

    ΝΙΚΗ: Επί ξύλου...κρεμάμενος. Τα μέσα δεν αγιάζουν τον σκοπό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με προβλήματα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: SUPER πρόβλημα τα καύσιμα. "Φωτιά" στα...μπατζάκια τους!

    Η ΧΩΡΑ: Δυσφορία Καραμανλή. Η "ΧΩΡΑ" φέρνει στο φως όλο το παρασκήνιο της Θεσσαλονίκης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βαρύς" χειμώνας. Δυσοίωνη πρόβλεψη του Γιάννου Παπαντωνίου, λόγω των τιμών στα καύσιμα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο κ. Κώστας Καραμανλής όχι μόνο δεν έσπασε τις αλυσίδες του, αλλά τις έκανε πιο βαριές!

    [02] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τα μυστήρια της Σοφοκλέους τελειωμό δεν έχουν. Πέραν της τρελής καθόδου του προηγούμενης περιόδου και της αιφνίδιας ανοδικής κούρσας των τελευταίων ημερών-ανεκόπη χθες με την πτώση του 3,31%- τώρα καταρρίπτεται σε μεγάλο βαθμό και ο μύθος του "ξεπουλήματος" από τους κυρίους μετόχους".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι ``στα χέρια 501 μετόχων βρίσκονται 187 εισηγμένες εταιρείες με ονομαστικές μετοχές. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, ελληνικές και ξένες εταιρείες, φορείς του Δημοσίου, αλλά και αμοιβαία κεφάλαια που κατέχουν στις εταιρείες αυτές ποσοστά από 5% έως 88,65% των μετοχών τους. Σε επτά, όμως, εταιρείες δεν υπάρχει ούτε ένας μέτοχος που να κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε χθες το Χρηματιστήριο για τους μεγαλομετόχους των εισηγμένων, τα οποία θα παρουσιάζει online μέσα από το Διαδίκτυο.

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι ``αναμενόμενη χαρακτηρίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το εάν η χθεσινή υποχώρηση των τιμών αποδειχθεί το ξεκίνημα μιας νέας καθοδικής πορείας της αγοράς της οδού Σοφοκλέους``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι ``τα πραγματικά αφεντικά της Σοφοκλέους, αλλά και εκείνους που ξεπούλησαν τις μετοχές τους για να πλουτίσουν, αποκαλύπτει η λίστα Αλεξάκη. Στην περιφέρεια, όπου και καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες των μικροεπενδυτών, τα μερίδια των μεγαλομετόχων συρρικνώθηκαν δραματικά. Αλλά και ανάμεσα στις ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφονται έντονες παρασκηνιακές μεταβολές μεριδίων``.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ``σκοτσέζικο ντους`` ήταν για το επενδυτικό κοινό η χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, όπου η άγρια κερδοσκοπία υποχρέωσε σε ... ανώμαλη προσγείωση τις τιμές των μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κάθετη πτώση 3,3%, ύστερα από επτά μέρες ανόδου.

    [03] Ελληνική οικονομία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι ``έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις συνέπειες στην οικονομία από την κούρσα των τιμών του δολαρίου και των υγρών καυσίμων. Οι επιπτώσεις αναμένονται στον πληθωρισμό και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων``.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ``σε περίοδο αλλεπάλληλων ελέγχων από διεθνείς οργανισμούς εισέρχεται η ελληνική οικονομία. Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα από τον ΟΟΣΑ στελέχη του οποίου θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Οπως προκύπτει από το ερωτηματολόγιο που έχει αποστείλει στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και το οποίο αποτελείται από 100 ερωτήσεις, ο διεθνής οργανισμός θέλει να μάθει τα πάντα, ακόμη και το αν η ΔΕΚΑ έκανε προεκλογικά τοποθετήσεις σε μετοχές για να στηρίξει το Χρηματιστήριο και ποιες επιπτώσεις είχαν στο χαρτοφυλάκιό της``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι ``η τιμή πώλησης του δολαρίου εκτινάχθηκε στις 400 δρχ., δοκιμάζοντας τα ``νεύρα`` του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει πλέον τις επιπτώσεις στην οικονομία από την εκρηκτική άνοδο του αμερικανικού νομίσματος. Πληθωρισμός και χρέος είναι τα μεγέθη που κατ` εξοχήν δοκιμάζονται από την απογείωση του δολαρίου, η οποία πάντως έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθετος πονοκέφαλος η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου παρά την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ``.

    Κατά το ΚΑΡΦΙ ``σε βόμβα-μολότοφ για την κατανάλωση εξελίσσεται το θέμα της ανόδου στην τιμή των καυσίμων, αφού η κούρσα των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου στα 35 δολάρια, σε συνδυασμό με την αφηνιασμένη άνοδο του δολαρίου, φουντώνει τις λιανικές τιμές πώλησης της βενζίνης (σούπερ και αμόλυβδης) αλλά και του ντίζελ``.

    [04] Διαπλοκή

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ``τ` άσφαιρα πυρά που εκτοξεύουν το τελευταίο διάστημα κορυφαία πολιτικά στελέχη εις βάρος των λεγόμενων διαπλεκομένων συμφερόντων μόνο ως προσπάθεια αποενοχοποίησης της πολιτικής ζωής μπορεί να εκληφθεί. Και τούτο διότι και οι πέτρες ακόμα γνωρίζουν ότι το σύνολο των μεγάλων πολιτικών κομμάτών στη χώρα μας είναι δέσμια των διαπλεκομένων συμφερόντων``.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ``τα κλασσικά συγγράμματα της οικονομικής επιστήμης χαρακτηρίζουν το χρήμα ως ``μέσον συναλλαγών``. Τα δε μαρξιστικά, ως ``μέσον συσσωρεύσεως πλούτου``. Τα σύγχρονα συγγράμματα όμως, θα πρέπει να περιλάβουν και μία άλλη -βασική- ιδιότητά του. Η οποία ανέκαθεν υπήρχε, τώρα όμως τείνει να λάβη γενικευμένες διαστάσεις: στην σημερινή Ελλάδα, το χρήμα κατήντησε να αποτελή μέσον διαφθοράς και διαπλοκής``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι ``την τακτική της στρουθοκαμήλου ακολούθησε και χθες η κυβέρνηση, όσον αφορά τις καταγγελίες περί διαπλοκής της με οικονομικά συμφέροντα, καταφεύγοντας στις γνωστές επιθέσεις κατά του Κ. Καραμανλή και μιλώντας γενικώς και αορίστως για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι ``μερικοί, όταν δηλώνουν πως υπάρχει διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα, κάνουν σαν να ανακάλυψαν την Αμερική, όταν παλαιόθεν -και, πάντως, από τότε που ενεφανίσθη ο καπιταλισμός επί Γης- είναι γνωστό πως η οικονομική και η πολιτική εξουσία διαπλέκονται τόσο, που, πολλές φορές, ``μπερδεύουν τα μπούτια`` τους. Παλαιότερα, οι ``διαπλεκόμενοι`` προσπαθούσαν να κρύψουν τον ``έρωτά`` τους -βεβαίως και τότε πολλοί γνώριζαν ποιος ``τα έχει`` με ποιον- αλλά τα τελευταία χρόνια οι ``εραστές`` δεν μπορούν πια να συγκρατηθούν. Τους βλέπεις να ``συνευρίσκονται`` δημοσίως, οπότε δε χρειάζεται να είσαι ντετέκτιβ για να καταλάβεις τι γίνεται``.

    [05] Ταυτότητες

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ``σαν ένα καλό ``χαρτί`` στα χέρια της Εκκλησίας για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων υπογραφών, θεωρεί την έλευση από τα Ιεροσόλυμα του Τιμίου Σταυρού ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, και η κυνική του αυτή στάση προκαλεί τις αντιδράσεις ιεραρχών, πιστών και της κυβέρνησης``.

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ``σε ευθεία αντιπαράθεση με την Πολιτεία επιμένει η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας. Υιοθετώντας μια τακτική, που ανάλογη δεν επέλεξε ποτέ τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί τώρα να διεμβολίσει και τα πολιτικά κόμματα. Βρίσκεται σε επαφή με βουλευτές που, με την υπογραφή τους, θα μπορούσαν να προσδώσουν κύρος σ` αυτό που ονομάζεται άτυπο δημοψήφισμα``.

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ``ακόμη και τον Τίμιο Σταυρό ρίχνει στη μάχη των ταυτοτήτων ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, πετυχαίνοντας αυτό που ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν, τη συνένωση όλων εναντίον του, από τον Τ. Χυτήρη έως και το πιο συντηρητικό κομμάτι της Εκκλησίας, που βλέπει με προβληματισμό την προσβολή των ιερών και οσίων!``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι ``έντονες αντιδράσεις, ακόμα και μεταξύ ιεραρχών, έχει προκαλέσει η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να φέρει στην Αθήνα και να εκθέσει σε λαϊκό προσκύνημα τμήμα του Τιμίου Σταυρού αύριο, μία ημέρα πριν από την έναρξη της συλλογής υπογραφών για το θέμα των ταυτοτήτων``.

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι ``πρόσκληση-πρόκληση για ``βουτιά στα βαθιά`` των ελληνοτουρκικών προβλημάτων απηύθυνε ουσιαστικά χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ προς την Αθήνα, δηλώνοντας απογοητευμένος από τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η προσέγγιση των δύο χωρών και τη στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση έναντι σημαντικών διαφιλονικούμενων ζητημάτων, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και ο εναέριος χώρος των δύο γειτονικών κρατών``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ αναφέρει ότι ``αμετακίνητος στις προκλητικές απόψεις του τουρκικού κατεστημένου περί διμερούς διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για το Αιγαίο και τον εθνικό εναέριο χώρο εμφανίσθηκε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα``.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ``περίεργη, το λιγότερο, κρίνεται διατύπωση που χρησιμοποίησε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε στην Αγκυρα από δημοσιογράφο αν τα προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν. Τους τελευταίους μήνες σημείωσε ο Μπ. Ετσεβίτ οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε ``ατμόσφαιρα διαλόγου`` κάτι προφανώς το οποίο δεν αφορά μόνον τον πολιτικό και οικονομικό τομέα στους οποίους αναφέρθηκε κατόπιν, ``Είναι όμως καιρός να συζητήσουμε και για τα βασικά προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας``, συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι ``όσο η Ελλάδα συνεχίζει να αρνείται να συζητήσει για τα θέματα του Αιγαίου και του εναέριου χώρου, δεν θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι ``όλες τις μονομερείς τουρκικές αξιώσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου θα επιχειρήσει να θέσει επί τάπητος η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη την εμμονή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει ζωντανή την παραπαίουσα πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ``αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο τέταρτος γύρος των διακοινοτικών συνομιλιών, που μοιάζει πολύ με τον προηγούμενο και πιθανώς με τον επόμενο. Αλλωστε, το πρόβλημα για την Αγκυρα δεν είναι το Κυπριακό, το οποίο θεωρεί ότι λύθηκε το 1974. Το πρόβλημα για το τουρκικό καθεστώς είναι το Αιγαίο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες έστειλε για μια ακόμη φορά το μήνυμα που η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει``.      

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φωτιές από το δολάριο.Συνάλλαγμα-πώληση:400δρχ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιδού ο κατάλογος.Το μετοχολόγιο της Σοφοκλέους. Ποιοί και με τι ποσοστά ελέγχουν τις εισηγμένες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επτά ημέρες κράτησε το "θαύμα" της ανόδου.Σοφοκλέους: Βίαιη διόρθωση ακολούθησε τη βίαιη άνοδο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ποιοί ελέγχουν τώρα τις εταιρίες του ΧΑΑ".

    [08] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "η αναμενόμενη υποχώρηση της χρηματιστηριακής αγοράς δικαίωσε όλους όσοι είχαν μια κριτική και επιφυλακτική στάση στην εξέλιξη των τιμών κατά τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, δημιουργώντας ωστόσο, έντονο προβληματισμό αναφορικά με την ανάγκη σταθεροποίησής της".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 12 September 2000 - 15:51:05 UTC