Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-09-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/09/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ευρώ-Πετρέλαιο
  • [03] Tαυτότητες
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Γιουγκοσλαβία
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Πετρέλαιο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πετρελαϊκή κρίση, ο προϋπολογισμός του 2001, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ και οι εκλογές στη Γιουγκοσλαβία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βενζίνη με ουρές. Από αύριο σφίγγουν τα στόμια των ρεζερβουάρ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στέγνωσε η Ελλάδα. Χειρόφρενο στα αυτοκίνητα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ελιγμός Σημίτη για το φόβο του Λαμπράκη. Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νόμιμα 40.000 αυθαίρετα.Τίτλοι κυριότητος μέσω κτηματολογίου.

    Η ΑΥΓΗ: Αστάθεια βγάζουν οι κάλπες στη Γιουγκοσλαβία. Κρίνεται το μέλλον του Μιλόσεβιτς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 10.000 προσλήψεις το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η δεύτερη Ανοιξη της Πράγας: αισιοδοξία για το ευρώ και το πετρέλαιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι 7 πληγές του χειμώνα. Ανίσχυρη η κυβέρνηση παρακολουθεί την κρίση.

    ΕΘΝΟΣ: Ανατροπές στην ΕΛΑΣ. Αλλάζει ριζικά το σύστημα μεταθέσεων και τοποθετήσεων 42.000 αστυνομικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σχίσμα" Από όσους δεν θέλουν οπίσω του ελθείν! Ο Κ. Καραμανλής υπέγραψε... μπας και δει Θεού πρόσωπο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρήγματα στο... κότερο του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θέματα και λύσεις για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύννεφα στο Βελιγράδι. Φόβοι για παρέμβαση της Δύσης, τα αποτελέσματα αργούν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κι αυτοί χτενίζονται. Θεατής στην πολιτική αποσύνθεση ο Κ. Σημίτης. Μικροκομματική έως ανύπαρκτη η αντιπολίτευση.

    ΕΣΤΙΑ: Θα ξυπνήση ο πρωθυπουργός; Απαθής παρατηρητής στο απεργιακό κύμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Σέρβοι θέλουν αλλαγή. Εξουθενωμένοι Από τη 10ετή εμπόλεμη κατάσταση της χώρας τους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αισιοδοξία για την τιμή του πετρελαίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποκλεισμός στην αγορά, πρώτες ελλείψεις στα καύσιμα. Κι άλλα 25.000 φορτηγά στην απεργία.

    ΝΙΚΗ: Σφαγή για την πίτα. Μαίνονται οι συγκρούσεις για διαμόρφωση νέων ισορροπιών.

    ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Μητσοτάκης για Κόκκαλη. Αρχίζει μετωπική σύγκρουση με τον ευνοούμενο του Κ. Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το λαϊκό μέτωπο θα γίνει! Ομιλία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο 26ο φεστιβάλ της ΚΝΕ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Χριστόδουλε πάρε θέση. Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης.

    Η ΧΩΡΑ: Τα μάζεψε ο Τσουκάτος. Στην ανελέητη σύγκρουση κέρδισε τον πρώτο γύρο ο Σκανδαλίδης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι τιμές πέφτουν, οι απεργοί επιμένουν.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στέρεψαν αντλίες-ρεζερβουάρ. Βυτιοφόρα και φορτηγά τράβηξαν χειρόφρενο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βενζίνη μόνο για δυο μέρες. Ο πανικός δημιουργεί τη μεγάλη έλλειψη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρχισε ανένδοτο ο Καραμανλής για πρόωρες εκλογές πριν Από το συνέδριο της ΝΔ.

    [02] Ευρώ-Πετρέλαιο

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στις κινήσεις των "7". Αποφασισμένοι οι Ευρωπαίοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να στηρίξουν το κοινό νόμισμα. Αισιόδοξος ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών για το πετρέλαιο και την παγκόσμια οικονομία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "χωρίς βενζίνη κινδυνεύουν να μείνουν οι Ελληνες καταναλωτές Από σήμερα, καθώς οι δεξαμενές έχουν αρχίσει ήδη να στερεύουν, ενώ οι οδηγοί των βυτιοφόρων συνεχίζουν επ' αόριστον τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και δεν είναι βέβαιο αν θα μπορέσουν τα ιδιωτικά βυτιοφόρα να τροφοδοτήσουν την αγορά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "το κύμα ανατιμήσεων που εμφανίστηκε ήδη στην αγορά αλλά και οι αυξήσεις τιμών που αναμένονται το προσεχές διάστημα Από τη συνδυασμένη άνοδο πετρελαίου και δολαρίου προκαλούν νευρική κρίση στην κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις ότι η επίπτωση της κρίσης στον πληθωρισμό θα περιορίζονταν σε μια μονάδα δεν φαίνεται να επαληθεύονται, καθώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι εξαιρετικά αρνητικό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αλλεπάλληλες συσκέψεις συγκαλούνται στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Αναπτύξεως, προκειμένου να αποτροπή ένα κύμα ανατιμήσεων στα αγαθά, ενώ παραλλήλως μελετώνται οι επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα κλάδων και επιχειρήσεων ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον και σε ποιό βαθμό η άνοδος πετρελαίου και δολλαρίου θα επηρρεάση μελλοντικώς το κόστος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "αναστάτωση στην αγορά καυσίμων έχει προκαλέσει η απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και οι μεταφορείς υγρών καυσίμων. Στα πρατήρια υγρών καυσίμων σχηματίζονται ήδη τεράστιες ουρές ενώ Από αύριο θα αρχίσουν τα προβλήματα ανεφοδιασμού. Λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης σε πολλά πρατήρια ήδη παρατηρούνται ελλείψεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΌΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην αγορά καυσίμων, με παρενέργειες σε ολόκληρη την οικονομία, καθώς διαδοχικά οι παραγωγικοί κλάδοι ζητούν αυξήσεις της τάξης του 15-20%. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ να περιορίσει τις επιπτώσεις στην αγορά, ενώ παράλληλα γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκάλεσε η παρέμβαση των ΗΠΑ για τη διάθεση στις διεθνείς αγορές 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου Από τα στρατηγικά τους αποθέματα και η συντονισμένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κεντρικών τραπεζών υπέρ του ευρώ".

    [03] Tαυτότητες

    ΤΑ ΝΕΑ σε σχόλιό τους γράφουν ότι "άλλο το δικαίωμα -και αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί- να εκφράζουν οι πολίτες την άποψή τους για το θέμα των ταυτοτήτων... και άλλο η πράξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει την υπογραφή του...στους καταλόγους του λεγόμενου δημοψηφίσματος που όπως-αυτός τουλάχιστον - άριστα γνωρίζει επιχειρεί ν ανατρέψει μια καθ' ολα νόμιμη απόφαση της Πολιτείας.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ βρέθηκε το ζήτημα των ταυτοτήτων μετά την αιφνίδια ενέργεια του κ. Καραμανλή να υπογράψει στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας."

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "με ένα αυστηρό μήνυμα προς την Ιεραρχία και προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να ξεκαθαρίσει τη θέση του, πριν μετατραπεί η Εκκλησία σε θέατρο κομματικών συγκρούσεων, θα αντιδράσει η κυβέρνηση μετά την προσπάθεια Καραμανλή να μπει μπροστά στο θέμα των ταυτοτήτων, δίνοντας ουσιαστικά στο όλο εγχείρημα χαρακτηριστικά πολιτικής αντιπολίτευσης".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "αναταραχή προκάλεσε στην κυβέρνηση η αιφνιδιαστική κίνηση του Κ. Καραμανλή να υπογράψει στο άτυπο δημοψήφισμα της Εκκλησίας για τις ταυτότητες. Η κίνηση αυτή του προέδρου της ΝΔ να συμπαραταχθεί στον αγώνα της Εκκλησίας βρήκε ανέτοιμη την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να αντιδράσει, αλλά σπασμωδικά και εμφανώς ενοχλημένη, αφού βλέπει να περιθωριοποιείται, να μην βρίσκει κοινωνικά ερείσματα".

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "με "πύρινο κλοιό", που γιγαντώνεται απειλητικά γύρω Από το Μαξίμου, απειλώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και στενούς του συνεργάτες, μοιάζει η εσωκομματική αντιπαράθεση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η προσπάθεια να κοπάσουν τα...μποφόρ που επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, μετά την "κοτερολογία" που ξεδιπλώθηκε στο ΕΓ του κόμματος την προηγούμενη βδομάδα, δύσκολα θα τελεσφορήσει. Ο λόγος βρίσκεται τόσο στον πολεμικό χαρακτήρα που έχουν πλέον λάβει οι σχέσεις μεταξύ πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ, όσο και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω Από το δάκτυλό του".

    Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ σημειώνει ότι "έναν οδυνηρό πονοκέφαλο που δεν γιατρεύεται με απλή ασπιρίνη, προσπαθεί να αντιμετωπίσει εγκαίρως ο Κ. Σημίτης πριν οι συνέπειες γίνουν ανεξέλεγκτες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα δύο ξεχωριστές, αλλά - όπως ανατιλαμβάνεστε - καυτές συναντήσεις με τον Κώστα Σκανδαλίδη και με τον Θόδ. Τσουκάτο -η δεύτερη δεν έχει ανακοινωθεί-, τους δύο πρωταγωνιστές δηλαδή του επεισοδιακού σίριαλ που ακολούθησε τις καταγγελίες του Θόδ. Πάγκαλου περί διαπλοκής, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΌΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "αποφασισμένος να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση φέρεται ο πρωθυπουργός και προκειμένου να το επιτύχει δεν θα διστάσει, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου, να προβεί ακόμη και σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα".

    [05] Γιουγκοσλαβία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ``στον αστερισμό της αβεβαιότητας και της αναμονής κινείται από την Κυριακή το βράδυ η Σερβία, καθώς οι εκλογές ανέδειξαν δύο (!) νικητές. Η κυβερνητική πλευρά, καθώς και η αντιπολίτευση, δηλώνουν την ικανοποίησή τους για την επικράτηση του υποψηφίου τους``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ αναφέρει ότι ``εναγωνίως θολό εμφανιζόταν μέχρι χθες ακόμη το πολιτικό τοπίο στη Γιουγκοσλαβία, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση διεκδικούσαν νίκη στις εκλογές, ενώ η διεθνής κοινότητα διακήρυσσε πρωτιά της αντιπολίτευσης, και ασκούσε πιέσεις στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ήττα του``.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι ``με την πιο απειλητική αμφισβήτηση της εξουσίας του βρίσκεται αντιμέτωπος από το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αν και τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η αθρόα προσέλευση των Σέρβων στις κάλπες και τα υψηλά -ακόμη και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους- ποσοστά του Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα δημιουργούν μια δυναμική ανερχόμενου ρεύματος για τη μέχρι πρότινος πολυδιασπασμένη σερβική αντιπολίτευση``.

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ ``συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, καθώς η κεντρική εφορευτική επιτροπή καθυστερεί να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, σε ήπιο κλίμα γενικά και χωρίς έντονες παρατυπίες, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνουν νικητές των προεδρικών εκλογών``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ``επικίνδυνο κλίμα δημιουργεί στη Γιουγκοσλαβία η καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Η αντιπολίτευση, που ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιός της Κοστούνιτσα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, απειλεί με λαϊκές κινητοποιήσεις αν κλέψουν τη νίκη του, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοινώνει ότι ο Μιλόσεβιτς είναι πρώτος. Για νίκη και εκλογή του Κοστούνιτσα μιλάνε και οι δυτικές κυβερνήσεις, που προειδοποιούν τον Μιλόσεβιτς να μη νοθεύσει τα αποτελέσματα``.

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ γράφει ``δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης των πολιτικών πραγμάτων της χώρας και ιδιαίτερα των όσων συμβαίνουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας για ν` αντιληφθεί ότι μικροκομματικές και μόνο σκοπιμότητες υπηρετεί η απόφαση του κ. Καραμανλή να προσυπογράψει το ``δημοψήφισμα`` της Ιεραρχίας. Μόνο που επιχειρώντας να θωρακίσει το κόμμα του από τα δεξιά και να προλάβει κάποιες φωνές που δεν συμμερίζονται την άποψη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να τοποθετηθεί δεσμευτικά έναντι του συγκεκριμένου ζητήματος, τελικά κατάφερε να καταστήσει τη ΝΔ ουραγό των σχεδιασμών του Αρχιεπισκόπου``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι ``μπορεί η ακριβής ημερομηνία του συνεδρίου να μην έχει ανακοινωθεί, αλλά και ο προσυνεδριακός διάλογος στη ΝΔ έχει ανοίξει και οι συνεδριακές ισορροπίες καταμετρούνται καθημερινά. Η νέα ``ισχυρή ομάδα`` που οριστικοποιήθηκε ταυτόχρονα με την έλευση Ρουσόπουλου στη Ρηγίλλης δουλεύει μεθοδικά και κυρίως με χαμηλούς, ιδιαίτερα χαμηλούς, εσωκομματικούς τόνους``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι ``την ανάληψη πρωτοβουλίας για πολιτική συνθηκολόγηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη, εν όψει του 5ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ, προτείνουν στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή μετά την κατηγορηματική διαβεβαίωση της πρώην υπουργού ότι δεν αμφισβητεί την ηγετική κυριαρχία του``.

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νωρίτερα το κλείδωμα. όπως προκύπτει Από δήλωση του Λ. Παπαδήμου για την ισοτιμία της δραχμής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λ. Παπαδήμος Από Πράγα: Επισπεύδεται το "κλείδωμα" της δραχμής".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελπίδες αναστροφής. Στα 30 δολάρια κινείται το αργό-στα 87 σεντ το ευρώ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χαμόγελα αισιοδοξίας στις κεφαλαιαγορές".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εκτονώνεται η κρίση με πετρέλαιο - δολάριο. Ανάσα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες".

    [08] Πετρέλαιο

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Αλλαγή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί διεθνώς λόγω της συνεχιζόμενης πετρελαϊκής κρίσης, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποιούνται στην Πράγα μεταξύ εκπροσώπων του ΟΠΕΚ και των δυτικών χωρών, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 26 September 2000 - 14:54:30 UTC