Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Υπάλληλοι-Δημόσιο
  • [03] Διοικητικός Χάρτης
  • [04] Ταυτότητες
  • [05] Ακίνητα
  • [06] Συνοδός ΕΕ
  • [07] Εργασιακό
  • [08] Σύνοδος Ορθοδόξων Εκκλησιών
  • [09] Μετανάστες
  • [10] ΠΑΣΟΚ
  • [11] ΝΔ
  • [12] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αποχώρηση υπαλλήλων από το δημόσιο, οι αμερικανικές εκλογές και η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την υγεία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μπίζζζ...στην ΟΝΝΕΔ. Στο ΠΑΣΟΚ διαφωνούν - Στη ΝΔ τσακώνονται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πράσινη κάρτα σε 750.000 ξένους. Ενώ οι Ελληνες θα πλησιάσουν τις 600.000.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σ αυτούς θα πάνε τα λεφτά. Τσοβόλας: Ιδού η διαπλοκή κυβέρνησης- ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μισθοί 2 ταχυτήτων. Αντί αυξήσεων στο δημόσιο, πριμ παραγωγικότητας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εδινα λεφτά σε βουλευτές όλων των κομμάτων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιές συμμορίες ανηλίκων τρομοκρατούν τα σχολεία. Ληστεύουν συνομηλίκους τους ή επιτίθενται κυρίως σε ηλικιωμένους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εξτρα πριμ στο Δημόσιο. Δημιουργούν υπαλλήλους δύο ταχυτήτων.

    ΕΘΝΟΣ: Φυγή 15.000 από το Δημόσιο. Ανησυχία για τα κενά και το ταμείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Να ρισκάρει το αμερικανικό διαβατήριό του! Αν θέλει τζόγους ο κ. Γιωργάκης..

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαέστρος της διαπλοκής. Οξύτατη επίθεση του Κώστα Καραμανλή εναντίον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταθέσεις: Οι λύσεις για την κρίση των επιτοκίων. Τι συμφέρει τους αποταμιευτές μετά την άνοδο του πληθωρισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 17 νόμοι την ημέρα...τον πολίτη κάνουν πέρα. Ερευνα Πολυνομία και γραφειοκρατία ταλαιπωρούν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κύμα φυγής από Δημόσιο-ΔΕΚΟ. Αποχωρούν 20.000 υπάλληλοι μέσα στο 2000.

    ΕΣΤΙΑ: Παραμένει ο Κλίντον! Απίθανη η λύσις εντός των προθεσμιών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σενάριο σόκ για αύξηση θερμοκρασίας 5 βαθμούς Κελσίου στην Ελλάδα. Εννέα κορυφαίοι επιστήμονες μιλούν στα ΝΕΑ.

    Νέα Ελλάδα: Υπουργός Eurofighter. Τσοχατζόπουλος - Παπαντωνίου στο επίκεντρο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σε καραντίνα:"Είναι λίγος" ο Καραμανλής. Που το πάνε οι 4 δελφίνοι.

    Η ΧΩΡΑ: Η Νέα Δημοκρατία έτοιμη να φέρει στο φως. Βροχή σκανδάλων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φτηνή στέγη για 300.000. Χαμηλότοκα δάνεια από 7-25 εκ. δρχ για δημόσιους υπαλλήλους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προίκα δις για τα Βαλκάνια. 215 δις κομίζει ο Παπαντωνίου.

    [02] Υπάλληλοι-Δημόσιο

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "ζωηρή ανησυχία έχουν προκαλέσει στον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο τα σενάρια για επικείμενες δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Ηδη έχει δημιουργηθεί κύμα φυγής. Οι μέχρι τώρα αιτήσεις για συνταξιοδότηση είναι διπλάσιες απ ότι συνήθως και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τις 15.000".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "με μπόνους στους μισθούς, με βάση την παραγωγικότητα, το υπουργείο Εσωτερικών δελεάζει τους δημοσίους υπαλλήλους. από το νέο έτος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της καθιέρωσης των δεικτών αποδοτικότητας σε υπηρεσιακές μονάδες και υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτές. Ηδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαμόρφωση του συστήματος μέτρησης της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε τριμερή επιτροπή θα καθορισθεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων".

    [03] Διοικητικός Χάρτης

    Η Νέα Ελλάδα γράφει ότι "τη μείωση των νομών από 51 σε 30 με αντίστοιχη μείωση των νομαρχιών, τον περιορισμό των περιφερειών και την αναδιάταξη του εκλογικού χάρτη της χώρας προτείνει στη μελέτη που συνέταξε για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, το Κέντρο Ερευνας της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Εθνους της Κυριακής". Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ως άνω προτάσεις βρίσκουν σύμφωνα την ηγεσία του υπουργείου".

    [04] Ταυτότητες

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "διαταγή στην οποία θα επιτρέπει τελικά τη συμπληρωματική διαγραφή των αρχικών "Χ.Ο" (Χριστιανός Ορθόδοξος) στην υπογραφή πολιτών στις νέες αστυνομικές ταυτότητες αποστέλλει εντός των επομένων ωρών σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης".

    [05] Ακίνητα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "την επιβολή ΦΠΑ 18% στις μεταβιβάσεις των νέων ακινήτων, από την 1η του νέου έτους, και την κατάργηση των τεκμηρίων για αυτοκίνητα και σκάφη, αναγγέλλει, με αποκλειστική συνέντευξή του στην "Α" ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης. Παράλληλα, ο κ. Φωτιάδης αναφέρεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ένταξη και άλλων περιοχών της χώρας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αλλά , όπως τόνισε, οι τιμές θα είναι οπωσδήποτε κατώτερες των τιμών της αγοράς".

    [06] Συνοδός ΕΕ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για τη Σύνοδο της ΕΕ στη Νίκαια, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των θεσμικών αλλαγών που απαιτούν εν όψει της διεύρυνσης. Αυτή ήταν η βασική εκτίμηση του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποίησε το Κέντρο Notre Europe, του οποίου προεδρεύει ο Ζάκ Ντελόρ στο Παρίσι".

    [07] Εργασιακό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "καθοριστική για τις εξελίξεις στα εργασιακά θεωρείται αυτή η εβδομάδα. Οι άτυπες διαπραγματεύσεις του παρασκηνίου μεταξύ συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων μπορεί αρχικώς να μην καρποφόρησαν, ωστόσο, συνεχίζονται από σήμερα με αμείωτο ρυθμό".

    [08] Σύνοδος Ορθοδόξων Εκκλησιών

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "με τη συμμετοχή τεσσάρων Ορθόδοξων Εκκλησιών συνέρχεται αύριο στη Λευκωσία, έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, η Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος η οποία καλείται να επιλύσει την κρίση που ταλανίζει την Εκκλησία της Κύπρου. Το έργο της Μείζονος Συνόδου καθίσταται πλέον παρά πολύ δύσκολο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά , ακόμη και αυτό του κινδύνου νέων σχισμάτων (διαιρέσεων) στην Ορθόδοξη Εκκλησία".

    [09] Μετανάστες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "σε ισόβια ανεργία καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες η κυβέρνηση, με τη χορήγηση "λευκής" και "πράσινης" κάρτας εργασίας στους 750.000 λαθρομετανάστες (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) ή 500.000 κατά την υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας".

    [10] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "διπλό χτύπημα" στον κ. Κ. Σημίτη! Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων στο ΠΑΣΟΚ δημιουργούν οι δηλώσεις δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης: του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου".

    [11] ΝΔ

    Το ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "αρχηγό καραντίνα θυμίζει η εξαφάνιση του Κώστα Καραμανλή από το προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει περιοριστεί σε τελετουργικού τύπου περιοδείες στην επαρχία και σε υστερικές κορόνες κατά της ...διαπλοκής, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης και η κοινή γνώμη στρέφουν το ενδιαφέρον τους στους πιθανούς δελφίνους και στα υποτιθέμενα ή πραγματικά σχέδιά τους".

    [12] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Τη σφοδρή αντίρρησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής στη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι το μοναδικό ρίσκο για την Ελλάδα από την ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι του υπουργού Εξωτερικών, που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "Εντελώς διαφορετική γλώσσα μιλούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία, σε βαθμό που εκτιμάται ότι η εταιρική σχέση, αντί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της γειτονικής χώρας, θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό νεκρό γράμμα, πέραν των σημαντικών προβλημάτων που ήδη έχουν εμφανιστεί και στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης και από τους στρατιωτικούς".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κυβέρνησις αφήνει τελείως αναπάντητες τις ιταμές αντιδράσεις της Τουρκίας στο "άτυπο κείμενο" που παρουσίασε ο γενικός γραμματεύς του ΟΗΕ κ. Κόφι Αναν κατά τον πέμπτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "Αδιάλλακτος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, που δήλωσε, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου ότι "δεν πρόκειται να προβούμε σε παραχωρήσεις στο Κυπριακό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "Τινάζει εκ των προτέρων στον αέρα τον έκτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ. Με μια προκλητικότατη δήλωσή του το Σάββατο, μετά από σύσκεψη στο τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε το άτυπο έγγραφο για το Κυπριακό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να πράξει το ίδιο".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "Η λύση που προωθούν τα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο, μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών που θα επαναληφθούν τον Ιανουάριο, είναι μια καθαρή συνομοσπονδία με άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του άτυπου εγγράφου που επέδωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις δυο πλευρές".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "Ομοσπονδία" υποτίθεται ότι προωθεί το προτελευταίο - και όχι ευχάριστο ως προς βασικές πτυχές του για τη Λευκωσία - έγγραφο που τα Ηνωμένα Εθνη επέδωσαν στα δυο μέρη στις "εκ του σύνεγγυς". Γι' αυτό και υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς Αγκυρας και Ετζεβίτ οι οποίοι όμως έχουν πια κάθε λόγο να πανηγυρίζουν μαζί με τον Ρ. Ντενκτάς".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 13 November 2000 - 15:40:40 UTC