Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Αυτοκτονία Σφηνιά
  • [03] Υγεία - Νομοσχέδιο
  • [04] Οργανωτική συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ
  • [05] Δημόσια Διοίκηση
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Καταναλωτικά δάνεια

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αναζήτηση των αιτίων της αυτοκτονίας του Π. Σφηνιά, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, η Συνδιάσκεψη Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ και το νομοσχέδιο για την υγεία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ελαφρύ το χώμα και για τις πολιτικές ευθύνες. Σήμερα η κηδεία του Παντελή Σφηνιά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι σκότωσε στον Σφηνιά. Ετοίμαζαν πόρισμα - βόμβα για "στημένο" ναυάγιο!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φεύγω πρόεδρε. Επιστολή παραίτησης του Γιάννου στον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μοιράζουν τα ιμάτια του Σφηνιά. Αγριος πόλεμος για τα δισεκατομμύρια των Μινωικών Γραμμών - MFD.

    Η ΑΥΓΗ: Πάνω από το φέρετρο η διαπλοκή... "Ρεπορτάζ" και "αποκαλύψεις" στην υπηρεσία των μεγάλων αφεντικών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι μυστικοί λογαριασμοί του Σφηνιά. Πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στη μεγάλη αυτή τραγωδία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιές λύσεις συζητούνται για το Χρηματιστήριο. Κυβερνητικό άγχος για τον πληθωρισμό και τη Σοφοκλέους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θα σκότωναν το "παιδί του". Ολο το σχέδιο διάλυσης της MFD.

    ΕΘΝΟΣ: Αστυνομία Υγείας. Στη Βουλή τα 2 πρώτα νομοσχέδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ποιός "πραγματευόταν" με τον Σφηνιά πριν ... το σάλτο μορτάλε;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πειράματα στην Υγεία. Κανένα μέτρο για τους ασθενείς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρίμ και 35ωρο σε υπουργεία, δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η τελευταία νύχτα του Σφηνιά. Δίωρη συνάντηση με 5 μεγαλομετόχους της MFD.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γεννάται αντι-Σημίτης στο ΠΑΣΟΚ. Αρχηγική εμφάνιση του Θ. Πάγκαλου.

    ΕΣΤΙΑ: Το Αιγαίο στον Κοσκωτά! Παλαιό σχέδιο η δημιουργία μονοπωλίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μια αυτοκρατορία με "ξύλινα πόδια". Οι πραγματικοί λόγοι που έσπρωξαν τον Σφηνιά στο κενό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ποιός" τον έσπρωξε στην πράξη αυτοκτονίας. Δ. Ρέππας: όχι στην τυμβωρυχία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα τρία κινητά του Π. Σφηνιά ψάχνει ο εισαγγελέας. Για το τηλεφώνημα - μυστήριο.

    ΝΙΚΗ: Βγήκαν τα μαχαίρια. Ενώ αναζητείται η αφορμή της αυτοκτονίας.

    Νέα Ελλάδα: Αναζητείται ο ηθικός αυτουργός. Πόλεμος συμφερόντων στο λιμάνι.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκσυγχρονιστικό σάρωμα νοσοκομείων από την κυβέρνηση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τι λέει ο Κοντομηνάς. Οι 90 μεγάλοι μέτοχοι της ΜΙΝΟΑΝ.

    Η ΧΩΡΑ: Τρικυμία αποκαλύψεων "πνίγει" τους μεγαλομετόχους της ΜΙΝΟΑΝ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ριζικές αλλαγές στην Υγεία και στη Δημόσια Διοίκηση. Στη Βουλή τα νομοσχέδια από τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τη Βάσω Παπανδρέου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ερημη χώρα η Ελλάδα. Μέτρα κατά της απερήμωσης από το Υπ. Γεωργίας.

    [02] Αυτοκτονία Σφηνιά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "ο Παντελής Σφηνιάς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως, στο "μυστικό δείπνο" που έγινε σε σπίτι μεγαλοεπιχειρηματία στην Κηφισιά, έμαθε ότι το "παιδί του" η MFD, θα κατακερματιζόταν και στη συνέχεια θα "ξαναγεννιόταν"με νέα ονομασία και νέα διοίκηση γεγονός που δεν άντεξε ψυχολογικά".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "σήμερα κηδεύεται ο εφοπλιστής Π.Σφηνιάς. από χθες, όμως, πάνω από το ανοιχτό μνήμα του έχει ξεσπάσει νέος πόλεμος με πρωταγωνιστές τα γνωστά επιχειρηματικά-πολιτικά συμφέροντα. Αυτή τη φορά στον πόλεμο παίρνουν μέρος ανοιχτά, χωρίς προσχήματα, τα μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται από τους αντιμέτωπους επιχειρηματίες".

    Σύμφωνα με την ΝΈΑ ΕΛΛΑΔΑ "με το άλμα στο κενό ο Παντελής Σφηνιάς έγραψε τον τραγικό επίλογο στο όραμά του, που έφερε την ονομασία MFD και βούλιαξε στις "Πόρτες" της Πάρου μαζί με το Εξπρές Σάμινα". Η επόμενη ημέρα της αυτοκτονίας του χαρακτηρίστηκε από νέες συγκρούσεις συμφερόντων των εμπλεκομένων στο χρηματιστηριακό παιχνίδι που κρυβόταν πίσω από την υπερσυγκέντρωση πλοίων και αδειών σκοπιμότητας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "οι ισχυρότατες πιέσεις που δεχόταν ο Παντελής Σφηνιάς από αρκετούς μεγαλομετόχους πιθανόν να τον ώθησαν στο προχθεσινό απονενοημένο διάβημά του. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες και τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του 56χρονου εφοπλιστή".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "ενώ ο Παντελής Σφηνιάς κηδεύεται σήμερα το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο θόρυβος γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του συνεχίζεται. Οι έρευνες πάντως της αστυνομίας ελάχιστα διαφοροποιούν την αρχική εικόνα".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "το μπαράζ αποκαλύψεων για τις ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν ο Παντελής Σφηνιάς σηκώνει τρικυμία για τους μεγαλομετόχους της ΜFD και ενισχύει τις πληροφορίες ότι διεκδικούσαν την επιστροφή των χρημάτων τους".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "με έκδηλη αμηχανία αντιμετωπίζει πλέον η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, καθώς, όχι μόνον ενδείξεις αντιστροφής του δυσμενούς πολιτικού κλίματος δεν υπάρχουν, αλλά και ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερα μέτωπα δέχονται σοβαρότατα πλήγματα. Η αυτοκτονία του Π. Σφηνιά, ένα είναι βέβαιο, βάρυνε πολύ το κλίμα".

    [03] Υγεία - Νομοσχέδιο

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τα δύο νομοσχέδια από τα έξι, που αφορούν στη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν τη δημιουργία του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στα νοσοκομεία -πρόκειται για τους λεγόμενους "Ράμπο".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "το πρώτο βήμα για την περαιτέρω, δραστική συρρίκνωση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έκανε χτες η κυβέρνηση δημοσιοποιώντας το νομοσχέδιο, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού εκτιμά ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, ότι θα έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τα δύο πρώτα νομοσχέδια από τα έξι που έχουν στόχο την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, οι αλλαγές που προωθούνται είναι ποιοτικού και όχι μόνο οργανωτικού χαρακτήρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "νέα άλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας επιχειρεί η κυβέρνηση. Τη στιγμή, που δια στόματος του αρμοδίου υπουργού Υγείας επιβεβαιώνεται το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει το ΕΣΥ, προωθούνται αλλαγές κυρίως διοικητικού χαρακτήρα".

    ΤΑ ΝΕΑ σε σχόλιό τους επισημαίνουν ότι "δεκαεπτά χρόνια μετά τη νομοθέτηση και εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η μεταρρύθμισή του είναι αναγκαία... Καθώς αναπόφευκτο ήταν στη διαδρομή της λειτουργίας του να εμφανισθούν προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων. Και αν το ΕΣΥ παρεξέκλινε -κατά κοινή διαπίστωση- από τις βασικές αρχές του, ώστε να δέχεται σήμερα παράπονα και αρνητικές κρίσεις... Με το νέο νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας επέρχονται ουσιαστικές βελτιώσεις."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά "με...διώξεις των πανεπιστημιακών λειτουργών του Ιπποκράτη, αλλά και με πειραματισμούς διοικητικού χαρακτήρα, ξεκινά η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του επομένου έτους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "έπειτα από 17 χρόνια προβληματικής διοίκησης, αγκυλώσεων και αναποτελεσματικής λειτουργίας του ΕΣΥ, ο υπουργός υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος επιχειρεί μια πρώτη σημαντική, εκ βάθρων, επέμβαση στο σύστημα υγείας, εισάγοντας αποκεντρωμένους μηχανισμούς διοίκησης και αίροντας το καθεστώς μονιμότητας των γιατρών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "δεν είμαστε μάγοι, ούτε ζογκλέρ", δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας-Πρόνοιας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τον τομέα της υγείας. Με το πρώτο λαμβάνει, πλέον, σάρκα και οστά, ένας ελεγκτικός μηχανισμός στον χώρο, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, το κόστος των οποίων εκτιμάται σε 5-6 δις. δρχ. ετησίως".

    [04] Οργανωτική συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στο τραπέζι της Συνδιάσκεψης Οργανωτικού κατατίθενται σήμερα όλες οι προτάσεις για τις αλλαγές στο κυβερνών κόμμα, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με την εισήγησή του, αναμένεται να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και να στηρίξει στις κατευθύνσεις της την εισήγηση του κ. Μιχ. Νεονάκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "μπορεί η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίστηκε σε Σύνοδο του Οργανωτικού Τομέα για το φόβο συγκρούσεων και έντονων αντιπαραθέσεων, όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα λείψουν στις διήμερες εργασίες (αρχίζουν σήμερα με ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και ολοκληρώνονται αύριο) ούτε οι συγκρούσεις ούτε οι αντιπαραθέσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "τη στήριξή του στην εισήγηση του Μ. Νεονάκη για τις αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει ο πρωθυπουργός κατά τη διήμερη σύνοδο του Τομέα Οργανωτικού, που ξεκινά σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, θα φροντίσει να καταθέσει με σαφήνεια τη σύμφωνη γνώμη του όσον αφορά την αλλαγή φυσιογνωμίας και λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "κείμενο "προβληματισμού αλλά και σκληρής κριτικής στην ακολουθούμενη κομματική στρατηγική" κυκλοφόρησε χθες από στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Α. Τσοχατζόπουλο για τη σημερινή σύνοδο του τομέα Οργανωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Στην πραγματικότητα ασκείται δριμύτατη κριτική στον γραμματέα Οργανωτικού κ. Μιχ. Νεονάκη αλλά και στην κομματική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς την περίπου ..."παλαιοκομμουνιστική"".

    [05] Δημόσια Διοίκηση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μειωμένο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα ισχύει για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεχθούν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν απόγευμα ή Σάββατο σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" που κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή από την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Βάσω Παπανδρέου".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "μειωμένο ωράριο για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες "αιχμής" κατά τις απογευματινές ώρες και το Σάββατο, προβλέπει νομοσχέδιο -"σκούπα" του υπ. Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Επεκτείνεται ακόμη η χορήγηση επιδομάτων παραγωγικότητας και προωθείται η θέσπιση νέων κινήτρων αποδοτικότητας. Προβλέπονται, εξάλλου, μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού δήμων και αλλάζει το περιεχόμενο προκηρύξεων για προσλήψεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "ένα πείραμα-πιλότος για την καθιέρωση του 35ωρου στο Δημόσιο μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή. Από τις αρχές του 2001 τίθεται σε ισχύ το μειωμένο ωράριο εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα απασχολούνται τα απογεύματα και τα Σάββατα στις υπηρεσίες αιχμής, όπως εφορίες, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία και παραρτήματα του ΙΚΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, ρυθμίζει το θέμα των μη διορισμένων επιλαχόντων του γραπτού διαγωνισμού του 1995, παρέχει τη δυνατότητα στους φορείς να προσλαμβάνουν απευθείας εξειδικευμένο προσωπικό και ανοίγει το δρόμο για την αναγκαστική μετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού των δήμων σε υπηρεσίες που υπάρχουν ανάγκες αλλά δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φραγή στον υπερδανεισμό.Για τα προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιδιώτες στην αγορά ενέργεια. Δευτέρα οι πρώτες αιτήσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "29% πάνω ο τζίρος των εισηγμένων. Τα 9μηνα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζονται στο ταμπλό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αυξάνεται επικίνδυνα το ύψος των δανείων. από δημόσιο και ιδιώτες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μαύρα σύννεφα στις διεθνείς αγορές. Ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση".

    [07] Καταναλωτικά δάνεια

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "Η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει μεν στις αρχές του νέου έτους στην απελευθέρωση του ορίου για τα δάνεια αυτά, αλλά συγχρόνως προωθούνται μέτρα που θα αποδεικνύουν τον πραγματικό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας των δανειζομένων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 1 December 2000 - 14:31:06 UTC